Sparad dagbok 82. (Fr o m 23-06-10 t o m 23-08-15.)

23-06-10:

Nu är vi framme i Mölle. Resan gick bra! Hundarna skötte sig exemplariskt. När vi kom hem så var hundarna ivriga och glada. De är lyckliga över att vara hemma igen! (Och Ulf tycker att min utsikt är ännu finare än han trodde.)

23-06-11:

Ulf har sovit i bäddsoffan i natt. Han säger att den är helt ok att sova i. Tur det, för jag har inget annat att erbjuda. Soffan får stå utfälld de dagar som Ulf är här. Det är för stort jobb att dagligen fälla ihop och fälla ut den. Så just nu har jag ännu trängre än vanligt i vardagsrummet...

Alla mina växter mår fint. Katarina är en superbra blomvakt! Bra grannar och vänner är guld värda!

Min prakttry (wiegela) är nu översållad med blommor!

Alla rosor utom Pink the fairy har slagit ut. Nedan Campfire. Och mina 2 schersminer har stora knoppar. "Den blomstertid nu har kommit"... Härligt!

Vi gick ner till hamnen på efter-lunch-promenaden. Jag hade tänkt ta foton på Ulf med havet i bakgrunden. Men jag tog inte ett enda foto, inte ens på hundarna. Inte förrän vi var nästan hemma - då tog jag fotot nedan. Men det lär komma fler tillfällen.

I eftermiddag är Ulf, hundarna och jag hembjudna till Linda och Alva. Det ser jag fram emot!

Vi hade jättetrevligt i Arild! När vi hade fikat gick vi en promenad tillsammans. Som vanligt får jag inte visa några foton av Linda och Alva, men de på hus, blommor och hundar får ni se. Det är vackert i Arild!

Bjärehalvön skymtar i fonden.

Fåren låg i skuggan under trädet och bräkte till varandra. Tyvärr förstod jag inte riktigt vad de sa...

De som har trädgården till höger på fotot ovan gillar tydligen rosa blommor, som jag. Nedan paradisbuske. (Min lilla blommar också.)

Visst är rosorna vackra! Särskilt mot klarblå himmel! Jag undrar vad det är för sort?

På hemvägen gick vi förbi Gunilla (som bor nära Linda). Hon och Calle var ute i trädgården. Calle och Nea fann varandra, och lekte tillsammans. De hade nog haft ännu roligare om jag hade vågat släppa lös Nea, men det vågade jag inte. Olycksrisken (för Nea) vore för stor, eftersom Calle är så mycket större och tyngre. Små hundar går lätt "sönder"... 

23-06-12:

I går kväll fick vi besök av en igelkott. Tyvärr var den lite blyg, och ville inte bli fotograferad.

   

Min smultronschersmin har börjat slå ut, men än så länge bara på sydsidan.

Min Campfire-ros är vacker!

   

Bin och humlor uppskattar att min vita lavendel börjar slå ut.

Ulf har åkt till Helsingborg i dag. Han har ju bott där för länge sedan, och ville besöka vissa platser. Själv har jag passat på att packa upp min resväska, samt att tvätta.

När hundarna och jag nyss skulle ut så provade jag dubbel-koppel. Jag valde det rosa, för då behöver inte hundarna gå så nära varandra. Och så kopplade jag på ett flexi-koppel för en gångs skull.

Det gick inte alls bra. Nea tyckte att dubbelkopplet var jätteläskigt, så hon vägrade att gå. Och då hjälpte det inte att Nellie gick fint. Det slutade med att jag fick koppla flexikopplet i Nellies sele, och dubbelkopplet i Neas. (Jag fick hålla dubbelkopplets ena karbinhake i handen.) Sedan kunde vi gå. Trots flexikopplet gick Nellie inte längre ifrån mig än 1 meter. Efter ett tag bytte jag, så Nea fick gå i flexikoppel, och Nellie i dubbelkoppel. Exempel på hur det såg ut ser ni nedan. Som vanligt blev det lite trassel, fast Nea höll sig lika nära som Nellie gjorde.

Jag får tydligen ge upp det där med dubbelkoppel. Eller så får vi träna på altanen. Kanske jag provar att ha flexikoppel på båda (jag har ett till, ett gammalt). Går vi nära folk och bilar är korta koppel bäst, men om vi går i skogen kan det vara trevligt med flexikoppel. Jag kan hålla ett i var hand. När man har flexikoppel så måste man ha tummen på stoppknappen, så man kan reglera längden. Många låter hunden springa så långt bort som kopplet är långt (3, 5 eller 8 meter), men då kan det hända olyckor. (Och hur ska ägaren se om hunden bajsar?)

Vi har härligt sommarväder i dag, solsken och +24°. Hundarna ligger helst stilla i skuggan. Jag borde bada och schamponera dem. De är smutsiga, och det är bra att passa på när det är varmt ute. Men jag känner mig slö. Jag har sovit alldeles för lite de 2 senaste nätterna, så jag har ingen energi. Jag störs av att Ulf sover i vardagsrummet, fast han försöker vara så tyst, så tyst. (Det går inte att stänga dörren emellan oss, och vi har olika dygnsrytm.) Ulf blev i gengäld väckt tidigt i morse av att Nea hoppade upp i bäddsoffan och slickade honom i ansiktet. Det uppskattade han inte riktigt... Ja, vi får samsas så gott vi kan. På dagarna fungerar det utmärkt.

Nu är Ulf tillbaka. Han har gått 18540 steg (bl a i Pålsjö skog), så nu tycker han att det är skönt att sitta ner en stund.

Eventuellt åker vi och tittar på Kullens fyr, och utsikten från Kullaberg, i morgon.

23-06-13:

Vi åkte till Kullens fyr. Det här översiktsfotot sitter vid informations-byggnaden. Kullens fyr syns ute på udden, Mölle lite inåt halvön på höger sida, och Arild längst bort till vänster.

Jag låter fotona berätta:

När vi hade beundrat fyren och utsikten, så satte Ulf och jag oss ned och åt var sin glass. (Hundarna satt i mitt knä.)

Här sitter Nellie och tittar längtansfullt på min glass. Men de hade ingen laktosfri med leverpastejsmak, så hundarna fick nöja sig med vatten. (Jag hade vattenflaska med till dem.)

Både Ulf och jag tyckte att det var en trevlig utflykt.

23-06-14:

Ulf har åkt till Helsingör i dag. Själv har jag bl a passat på att bada och schamponera hundarna. En ganska blöt tillställning. Men de står snällt och stilla i badet. Det är när de stänker av sig efteråt som både jag och hela duschrummet blir vått.

   

Det är bra att passa på en varm och solig dag, som i dag. Pälsen torkar snabbare i solen.

Hundarna nosade noga på varandra. De har ju ändrat doft... Själv tycker jag att blandningen av milt hundschampo och våt hundpäls luktar underbart, så jag borrar gärna ner näsan i deras pälsar. Det gäller att passa på. Redan i eftermiddag kan de ha blivit smutsiga igen, beroende på var vi går. Men det är torrt och dammigt nästan överallt.

När jag duschar och tvättar håret så räcker det med en handduk. Hundarna behöver minst 3, så torkstället blir fullt.

Nu passade jag på att tvätta 6 av deras selar också. Jag vill inte sätta smutsiga selar på rena hundar.

Min Campfire-ros har många blommor, fast den var ny och liten förra året. Roligt! Grannen bredvid, och grannen snett ovanför, uppskattar också rosen.

23-06-15:

På mornarna, när altanen ligger i skugga, så vattnar jag alla mina växter. Sedan luktar jag en stund på min smultron-schersmin som luktar så milt och gott. Nu är den full av blommor.

Därefter beundrar jag mina vackra blommor, för stunden i synnerhet rosorna. Jag är så glad för min lilla "kruk-trädgård".

Nu på eftermiddagen har Ulf åkt till Helsingborg för att träffa sin gode vän Bosse N. Hundarna och jag gick hemifrån en stund senare. Vi gick till strandängen och hamnen. En lagom liten runda i värmen. Just nu har vi 24°!

En så hög mast:

Informationsskylten nedan sitter vid hamnen. Tyvärr kan ni nog nätt och jämnt läsa texten.

Hos Ulf har jag haft kvar en del saker ända sedan jag flyttade till Spanien för andra gången. Nu när jag körde bil så kunde jag ta med en del hem. T ex den lilla oansenliga listen nedan.

Men den gör stor skillnad! Nu sitter den som vanligt (fäst med häftmassa) t v om dörren på Billy-hörnhyllan. Och plötsligt ser man inte att dörren egentligen är för smal. Hörnhyllan är inte gjord för att ha dörr på, men jag sätter dit en i alla fall. Så får jag dold förvaring längst ner.

Från Ulf tog jag dessutom ner 8 mindre plastbackar och lådor, fulla med hobby-material. Eftersom jag redan har fullt överallt så står backarna och lådorna ännu staplade på golvet i mitt sovrum. Jag måste ordna och gallra om jag ska få plats med mer i mina hurtsar. Men Ulf ville gärna bli av med sakerna. Jag har fortfarande saker kvar i en låg hylla, samt i källarförrådet - men det är inget jag behöver. Dock lovade jag Ulf att ta med det ner nästa gång jag kör bil upp, kanske nästa sommar.

Ulf, som prenumererar på Råd & Rön, hade sparat några tidningar åt mig. Dem tog jag också med ner. Där kunde jag bl a läsa att det är fler än jag som inte kan öppna Levaxin-burkarna sedan de ändrade på locket. Som så många andra måste jag ha hjälp att öppna burkarna, och sedan får de stå utan lock tills alla tabletterna är slut. Företaget har lovat att ändra konstruktionen, men ännu finns bara de gamla burkarna på apoteken. Tidigare (för ett par år sedan) var burkarna lätta att öppna, men sedan gjordes de alltså om - så de blev helt inbrottssäkra. Det finns heller inga hjälpmedel för att öppna den här sortens lock. Det hade jag köpt om det hade funnits. (Det är min tum-artros som ställer till det...)

Nåja, det är ett världsligt problem. (Kan man inte få hjälp, så kan man såga av övre delen av burken.) Men visst vore det bra om konstruktörerna lät några användare testa att öppna - innan de skickade ut produkten på marknaden.

23-06-16:

Här kommer några foton från vår förmiddags-promenad:

Visst är väl ett suddigt foto bättre än inget:   

Från Mariefreds brandkår, men minst lika aktuellt här:

Att det i dag är Ulfs 75-årsdag firade vi med en 3-rätters middag på Hotell Kullaberg (vid hamnen). Allt var gott och servicen fin.

Utsikten från vårt bord:

Först studerade vi menyn.

   

Till förrätt valde jag burrata (en gräddig ost), och Ulf toast skagen.

   

Som huvudrätt valde vi båda oxfilé. Den var väldigt mör och fin. Jag, som sällan äter kött, fick faktiskt i mig hela.

Medan vi åt kom det en liten regnskur. Det kom inte många droppar, men varje droppe behövdes.

Till efterrätt valde vi vaniljparfait.

Om vi blev mätta? Jodå! Men jag hade förutseende nog tagit på mig en kjol med resår i midjan, samt en löst sittande blus...

När vi gick hem så luktade det fräscht och gott efter regnet.

Det nyaste numret av Möllekuriren har precis kommit ut. Nellie medverkar med en text.

   

Egentligen var det en fotoserie med text jag hade skickat in. (Ni har tidigare, 16/3, fått se alla på bloggen.) Nu tog de bara med 2 av fotona, och enligt mitt tycke så valde de fel. Den nedan borde ha varit med.

23-06-17:

Från Möllekuriren:

Om en stund ska vi ge oss i väg mot Ängelholm. Vi är nämligen hembjudna till Jenni i dag. Det ska bli trevligt!

Jodå, vi hade trevligt! Och Jenni bjöd på jättegod mat: Kyckling med ugnsbakade grönsaker, bulgur och en jättegod currysås + plättar med bär från egna trädgården + glass med fruktsallad. Och hundarna fick kokt kyckling. Det var vov-super-gott!

   

Efter maten gick vi alla ut i trädgården.

Molly visade mina hundar var gräset luktar bäst.

Nea började rusa runt som en galning. Vov, vilken lycka, en hel trädgård att springa i!

Molly tyckte att det såg kul ut, och började springa hon också. Men inte Nellie, hon föredrog att lukta på gräset.

Superbra och rolig motion!

Nea och Molly hade så roligt, och lekte "jaga-leken" ganska länge. Tänk att Molly, som är 8 år, tycker det är kul att leka - medan Nellie, som bara är 6 år, har slutat. (Nellie uppför sig numera ofta som om hon vore äldre än vad hon är.)

Vilken fart! Det såg ut att gå i minst 100 km per timme...

Nellie var inte med och lekte en enda minut, utan nosade runt i godan ro.

   

Sedan sa Nellie till Nea på skarpen, att hon skulle skärpa sig, och inte bara rusa runt. Då följde Nea efter Nellie en stund.

Jenni visade huset hon håller på att bygga av glasspinnar. Jag tycker att det är jättefint!

23-06-18:

Min Campfire-ros lockar både humlor och bin! Tyvärr sitter de inte stilla när jag vill fotografera dem...

Klockan 13 ska vi träffa Bosse och Erica på Krukmakeriet. Det ser vi fram emot!

Mölle Krukmakeri råkade de snappa upp att vi firade Ulf. Han fick en present av dem också, en fin liten keramikbägare! Dessutom satte de fram en flagga på bordet.

 

Som vanligt smakade maten bra, och de 2 timmar vi hade bokat bordet gick snabbt i det trevliga sällskapet. Nedan ser ni Bosse och Ulf utanför restaurangen.

 

23-06-19:

I morse var det nästan bara humlor som besökte mina rosor. De föredrar tydligen Campfire-rosen framför mina pastellrosa Bonica-rosor. Är det färgen som lockar tro?

   

Jag har tvättstugan nu på förmiddagen. Efter lunch har Ulf lovat att följa med på hundpromenaden.

Vi började gå Norra Strandvägen norrut. Det är varmt (22,5°) så vi valde att gå längs havet där det fläktar lite. (Jag hade förstås med vatten till hundarna.)

Blåeld (Echium vulgare) är så vacker när den blommar.

Vi gick förbi Solviken, sedan tyckte stadsbarnet i vårt följe att stigen började bli för ojämn och stenig - så då vände vi.

Någon osteoporos (benskörhet) har jag inte, och jag hoppas att mina blodådror är i hyfsad form. Men som i ungdomen kan jag aldrig bli igen. Det är bara att acceptera.

23-06-20:

I eftermiddags skjutsade jag Ulf till Ängelholm-Helsingborg flygplats. Nu, när jag skriver detta, så sitter han på tunnelbanan hem. Själv har jag fällt ihop bäddsoffan, och lagt de lakan och handdukar som Ulf använde i tvätten. Jag har bokat tvättstugan i morgon. Både Ulf och jag har haft trevligt de här dagarna, men nu ska det bli skönt att återgå till vardagen igen. Och så ser jag fram emot att sova mer om nätterna. Jag vaknar av ingenting, så jag har vaknat ofta - och sovit lite. I dag är andra dygnet på rejäl migrän. Hoppas den går över till i morgon.

I morse såg jag en humla i min rosa Bonica-ros, så den duger tydligen också.

Min andra schersmin, Belle etoile, har slagit ut nu.

Jag gillar mina blommor!

23-06-21:

I dag är det sommarsolståndet! Så egentligen borde vi fira midsommarafton i kväll. Men nu får vi fira "årets ljusaste dag" på fredag i stället.

Här har det kommit en rejäl åskskur i dag. Eftersom jag inte har satt ut min regnmätare (en av alla de saker som jag har skjutit upp), så vet jag inte hur mycket det kom. Men jag behöver definitivt inte vattna mina växter i dag. Så här såg det ut på altanen när det regnade som mest:

Annars har jag tvättat lakan och handdukar i dag, samt dammsugit. Migränen har nästan försvunnit. Skönt!

I kväll ska jag passa Alva (hos henne) när Linda ska på ett möte. Hundarna följer förstås med och hjälper till.

23-06-22:

I dag skiner solen och det är behagliga 21°! Vi gick ner till strandängen.

Stockrosorna har börjat slå ut. Längs vår väg ner till havet ser vi många i olika rosa nyanser.

En viktig sak när man är ute på luktrunda, säger Nellie, det är att kissa på så många ställen som möjligt.

Det blommar nästan överallt så här års.

Det luktade synnerligen intressant mellan stenarna, tyckte Nellie.

Tång luktar så spännande, tycker Nea, att hon egentligen hade velat ta med tångruskan hem.

Nu vet jag förresten att Trappstigen ligger exakt 33 meter över havet. Brantelid tar nog upp halva höjdskillnaden. (Känns det som...)

23-06-23:

Glad midsommar!

Vi passade på att gå ner till hamnen (och strandängen) redan i förmiddags, för jag räknade med att det skulle bli för mycket folk senare.

Det har varit lite svalare i dag (bara 19-20°), och aningen blåsigt = ganska behagligt om man rör på sig. Men vi gick inte ner och dansade kring midsommarstången i eftermiddags, utan hade det mysigt på altanen i stället. Det där med dans kring stången är bara roligt om man har barn med sig. Eftersom Linda, Alva, Jenni, Molly och Robert campar på Landöns camping över helgen, så är det bara hundarna och jag. Men vi har passat på att äta god midsommar-mat! Bl a nypotatis med massor av gräslök till mig, blötfoder till hundarna, och jordgubbar åt oss alla 3.

Nu (kl 18) skiner solen mer än den gjorde innan i dag (och det känns varmare). Det hörs musik och glada röster från både hamnen och Grand Hotel. Vi ska ut på en promenad, men håller oss här omkring. Lugnast så...

23-06-24:

Nedan 6 foton från vår förmiddags-promenad. På första och sista fotot syns huset vi bor i. (Gult tegel.)

Några foton från min altan:

Min Bonica-ros är fin nu!

En av mina grannar vill gärna ha bordet och stolarna som jag inte längre använder. Bra! För just nu står de mest i vägen.

Jag har ställt min Pink-the-fariry-ros lite för sig själv. Den har nämligen mjöldagg. Det hade den förra året också. Jag har försökt med diverse miljövänliga medel, men mjöldaggen trivs lika bra ändå. Och skulle jag klippa bort allt som är angripet - då skulle det inte bli en enda blomma i år. Nu har jag beställt ett svampmedel som förhoppningsvis ska få bukt med mjöldaggen. Jag har läst att mjöldagg är art-specifikt, så i bästa fall har olika sorters rosor olika sorters mjöldagg. Hoppas det stämmer, för jag vill verkligen inte att mina andra rosor ska bli angripna!

Min ena höstflox har börjat slå ut.

Nellie njuter i solen.

Jag har googlat. Det är igelkott-bajs som ligger precis utanför mitt staket. Nåja, det gör ju inget, men det vore bättre om igelkotten bajsade någon annanstans.

Nu har grannen hämtat bordet och stolarna, så nu blev det rymligare på altanen. (Och Pink-the-fairy-rosen kan stå helt för sig själv.)

Jag har blivit med ny dator. En stationär allt-i-ett dator. En stor! En HP Pavilion med 27 tums skärm och 1 TB hårddisk (SSD). Min nuvarande bärbara (som jag använder som stationär) har hunnit bli 6 år och ganska sliten (inte minst tangentbordet). Dessutom saknar den batteri och fläkten låter som ett tröskverk. Jag ser fram emot att börja använda den nya!

Nu ska jag bara lista ut var jag ska ställa den. Det mest logiska alternativet är där jag har den bärbara nu, men då måste jag flytta skrivaren. (Kanske ställa den ovanpå hurtsarna?) Annars har jag ett litet höj- och sänkbart datorbord. Jag ska mäta och fundera. Jag vill köpa någon form av skärmställ, liknande det nedan. Då kommer skärmen upp i ögonhöjd, och tangentbordet kan skjutas inåt när det inte används.

Skärmstället på fotot ovan kommer från Yamazaki Home och kostar 59 €. Ikea har i björk för 249:-. Svarta finns att köpa "överallt", men svart vill jag inte ha. Måtten får nog avgöra.

Nya datorn har förstås Windows 11. Tyvärr är det operativsystemet inte alls kompatibelt med gamla Frontpage 2003. (Jag gissar att ingen blir förvånad.) Alltså kommer jag inte att kunna fortsätta att blogga på Christeltango.com, inte från den datorn. En kortare övergångsperiod kan jag eventuellt skriva blogg på gamla (nuvarande) datorn. Vi får se. Jag funderar ändå på att sluta blogga. Sedan jag flyttade tillbaka till Sverige har jag mycket färre läsare.

Jag kan ju alltid lägga in några foton på Instagram i framtiden - i stället för att blogga. Jag "heter" Christeltango där också. Men från min nuvarande dator kommer jag för närvarande inte in på Instagram. (Det går via mobilen, men jag har alla foton på datorn eftersom jag fotograferar med kamera.)

Men än så länge står nya datorn ouppackad på sovrumsgolvet.

23-06-25:

Nellie försöker uppnå en lite högre position...

   

Fotona från i morse. Nea låg inte och vilade. Hon sprang som vanligt runt som en liten galning och lekte. Det blev bara suddiga fartstreck när jag försökte fotografera henne.

Jag tog med kameran på vår förmiddags-promenad. Midsommarstången är fortfarande fin, även om blommorna är vissna.

Sedan fortsatte vi ner mot hamnen.

Havet ligger spegelblankt i dag. Det är vackert!

23-06-27:

Grattis på 3-årsdagen Tuva!

 

 

Jag besökte Maud i går. Hon mår bra (utom evighetsproblemet med lukter). Vi pratade ett par timmar.

Hon hade gjort flera trevliga utflykter med avdelningen. De har tillgång till en liten minibuss nu. Roligt för de boende! Maud är på foto i senaste "Höganäs-kommun-tidningen", dels när hon pratar med en häst och dels när hon står i Mölle hamn tillsammans med de andra.

I går fick jag äntligen tummarna loss, och satte upp min digitala regnmätare (inringad nedan) som jag hade tagit in över vintern/våren.

Regn var på väg från Danmark.

Regnet kom, och någon timme senare kunde jag konstatera att det hade kommit 5,2 mm. Alltid något, även om mer behövs.

Det har blåst rejält i natt, och 3 av mina krukor hade välts. Den ryska kornellen nedan hade dragit med sig Campfire-rosen i fallet. Min längst komna höstflox låg också ner.

Det är grått och blåsigt ute.

Jag har tillfälligt satt min kornell i lä. Nea undersöker växten som inte stod där i går.

Min smultronschersmin har blommat över. Nu börjar jag mina dagar med att lukta på min Belle-etoile-schersmin! Den luktar precis lika gott!

Det är roligt med blommor.

Ibland kommer det jättestora kryssningsfartyg förbi här. I förrgår kväll kom den här:

Jämför man med andra fartyg så ser man hur enormt stor den är.

Jag har alltid något att titta på, när jag tittar ut.

Eftersom det blåser mycket i dag, så gick vi till skogen nu mitt på dagen.

Småflickorna hade så bråttom (de halvsprang nästan hela tiden), att samtliga foton av dem blev suddiga...

   

   

   

Vi fick frisk luft och motion, men vi nås av mindre dagsljus i skogen! Kanske jag vill gå ner till havet nästa runda? När det är varmt ute känns vindarna helt OK. Om det inte börjar regna så...

Det första fotot, som visar övre delen av Brantelid - där det är gångstig, är från häromdagen. Björnbärsbuskarna och gräset höll på att ta över. Gångbanan blev smalare och smalare. 

I går rensade kommunen, för första gången sedan jag flyttade hit. Jag hade ingen aning om att asfalt-ytan är så här bred! Nu kan vi gå i bredd!

Tidiga kvällsrundan gick vi ner till havet. Jag förundras alltid över att havet ser ut att ligga högre än land - trots att vi vet att det är tvärtom. Det är en optisk illusion som jag inte riktigt förstår. Har det att göra med jordens rundning, eller med att ljus bryts olika i olika temperaturer? Någon som vet? (De 2 fartygen som syns på fotot ligger förresten för ankar!)

Surfarna gillar att det blåser. Det lär bli särskilt bra surf-vågor utanför Mölle. Många boende har velat ha en badbrygga, men surfarna protesterade och sa att vågorna skulle "försämras". Så det blev ingen brygga.

I väntan på rätt våg...

   

Det var skönt ute! Och jag höll ett stadigt tag i hundarnas koppel - så att de inte skulle blåsa bort.

23-06-28:

Efter lunch gick vi Norra Strandvägen norrut.

Utanför Strandgården stod det 3 långväga bilar. AUS = Australien. Jag undrar hur de kom hit och vad de gör här?

Vid stigen närmare havet luktade det mycket spännande, det var Nellie och Nea överens om.

Matte tittade som vanligt på blommorna.

Nu har jag skapat Sparad dagbok 82! Det tog 13 minuter och 37 sekunder innan programmet svarade. (Jag kollade med timer.) Och sedan tog det ca 1 minut att skriva in hyperlänken, och därefter drygt 2 minuter att få ut det på webben. Detta blir säkerligen den sista sparade dagboken. När som helst kommer Frontpage 2003 att sluta fungera för gott. Då kommer jag inte att kunna fortsätta att skriva här på Christeltango.com.

Men tänk att det har blivit nästan 17 år! Och 82 sparade dagböcker! Jag visste inte vad jag gav mig in på när jag började. Men det har varit roligt! Jag har fått flera nya vänner genom bloggen! De vännerna är värda allt jobb jag har lagt ner här.

Några dagar till kommer jag i alla fall att skriva här. Sedan får vi se vad jag hittar på.

Gläds man åt vad man har omkring sig, så har man mycket att glädjas åt. Jag gläds mycket åt mina blommor och mina hundar! Fotona nedan tog jag när jag satt i solstolen på altanen och njöt av bådadera (samt solen).

   

Nea ligger gärna i solen på altanen, eller springer runt och leker. Nellie tar det lugnare, och vilar helst inomhus. Men då och då går hon ut. På fotot nedan ser ni att hon gjorde ett fynd. Hon hittade ett litet blad, som hon sedan bar in och gömde (så att Nea inte skulle ta det).

23-06-30:

I går var jag i Ängelholm. Först besökte jag Jenni och vi hade trevligt tillsammans 1½ timme. Sedan lämnade jag Nellie och Nea där, och gick till Elsbeth, en väninna ända sedan lärarhögskole-tiden. (Vi samåkte mellan Ängelholm och Malmö.) Vi har mycket mer än yrket gemensamt, och hade mycket att prata om. Det var jättetrevligt att ses igen. Det blir tyvärr inte så ofta. Men nu bor vi ju närmare varandra, så nu ska det förhoppningsvis kunna bli då och då. Därefter gick jag tillbaka till Jenni (5 minuters promenad). Jenni bjöd på kvällsmat, och sedan åkte jag och hundarna hem. En mycket trevlig dag var det!

I dag har jag inte haft kameran med på någon av våra promenader, så ni får nöja er med att se ett enda foto. Det tog jag i går strax innan jag skulle lägga mig, när kvällssolens varma ljus gav blommorna på altanen en extra glöd. (Så här års skiner solen både när jag lägger mig och när jag går upp.)

23-07-01:

I dag har det inte blivit mycket till promenader. Det har varit typiskt innesittarväder. Ändå har det inte kommit mer än 4,2 mm regn. (Hittills, det stänker ännu.) Jag har läst ut en bok. (Jag behövde skingra tankarna.) Författaren är flerfaldigt prisbelönt, men jag tycker ändå inte att boken är bra. Det är inget fel på handlingen som sådan, men boken är för rörig. Den hoppar mellan olika berättarröster och är inte skriven i kronologisk ordning. Jag fick läsa om de sista sidorna för att förstå vem berättaren var just där...

Men hundarna tycker att vi har haft en mysig dag...

23-07-02:

Jag tog en selfie via spegeln, för att visa hur långt mitt hår har hunnit bli nu. På längden vill jag bara ha det 5-10 cm längre, sedan räcker det. Men jag lär få klippa det i flera omgångar innan det har blivit jämnlångt. Eftersom det har varit uppklippt är det kortaste fortfarande nästan 10 cm kortare än det längsta. Men nu kan jag ha hästsvans! Det är skönt när det är varmt ute, eller när det är så blåsigt som i dag.

I förmiddags fick kameran följa med på vår promenad till strandängen.

Med vind i svansen:

Om man skulle följa stigen ner till havet i dag, så skulle man snabbt bli blöt om fötterna.

Serveringarna hade precis öppnat när vi gick förbi.

Ni ser Trappstigen 4 i bakgrunden, både ovan och nedan.

Jag tycker om när Nellie och Nea väljer att ligga i samma säng. Då vet jag att de samsas bra! Det är Nellie som bestämmer, men Nea hävdar sina rättigheter, så det funkar dem emellan. Jag tänker ofta på lilla Nova som hamnade utanför. Jag hoppas och tror att hon har det bra nu!

23-07-03:

Det blåser rejält även i dag, ca 12 m/s = 43 km/h. Men solen skiner och det är 15°, så vi ska nog våga oss ut ändå.

Det känns häftigt att gå nära havet när vindarna tar i. Jag känner mig liten mot naturens krafter. Ändå är det inte storm i dag, bara blåsigt. (Enligt SMHI blåser det kuling:14 m/s och 20 m/s i byarna.) Härligt väder anser surfarna! I dag är de många.

Jag har sett att surfarna ofta kliver i vattnet från piren längst ut. Och sedan paddlar de mot "bästa surfar-stället".

Den mesta tiden ligger de i vattnet och väntar på vågen med stort V.

   

Det har kommit upp en ny skylt vid hamnen.

Om jag glömmer att jag borde haft hästsvans när jag går ut i blåsväder, då får jag sådan här frisyr:

   

Håret är inte lätt att reda ut när jag kommer hem...

Surfar-samkväm i vattnet...

Själv dras jag till havet, men håller mig helst på land.

 

23-07-04:

Även i dag är det blåsigt och växlande molnighet. Det är seglarskola i hamnen. Så vackra segel de har på jollarna!

En följebåt finns till hands.

Nu har hundarna slutat skälla på bronsstatyerna i hamnen

När Ulf var här frågade han vad ordet kås syftar på. Jag visste inte då. Men nu vet jag! (Den här vägen går jag nästan alltid till och från hamnen. Det är där de fina stockrosorna växer.)

Ordet kås (inte att förväxla med dryckeskärlet kåsa) är både gammalt och dialektalt. Längre norrut i Sverige säger man länna om samma sak. Fler än jag har letat efter ordet. Texten nedan finns i en text som handlar om kåsarna i Skepparkroken. 

Men i en gammal upplaga av Svenska akademiens ordbok står kås med:

De finns rakt nedanför Kåsvägen.

Fotot nedan är från häromdagen, när vattenståndet var lägre. Där syns Mölles kåsar tydligare. (Fast det finns fler till höger som inte syns på fotot.)

När jag har badat min hundar är det nästan omöjligt att torka dem torra. De vill ruska på sig och sedan springa runt i full fart (efter att ha varit tvungna att stå stilla länge under schamponeringen). Jag har ibland funderat på att köpa en badrock åt dem, som kan suga upp det mesta vattnet. De nedan (från 4dogs.se) ser funktionella ut. Fast jag är inte säker på att mina skulle uppskatta att ha sådana på sig. På sommaren behövs ingen badrock, då torkar pälsen ganska snabbt. Men på vintern...

   

Kanske jag köper en hundtrappa med 4 steg, så att hundarna kan komma upp i min säng. Jag har 2 trappor med 3 steg, och tidigare hade jag en med 4 steg också. Fast den lämnade jag hos Ana i El Campello (hon som brukade passa mina hundar). Jag trodde inte att jag behövde den mer. Vissa saker ångrar jag att jag lämnade kvar i Spanien, andra var onödigt att jag tog med - för dem behöver jag inte. Men det är inte lätt att veta i förväg. Jag visste inte var eller hur jag skulle bo, och inte att min nya säng skulle vara mycket högre än den gamla.

Jag funderade lite på den fina hund-säng-soffan. Om jag ställde en sådan bredvid sängen, så skulle hundarna kunna hoppa upp genom att använda arm- och ryggstöd som ett trappsteg. Men en soffa skulle ta för stor plats, så det får bli en vanlig trappa.

       

Men jag väntar med att beställa en, till nästa gång de har rea...

I kväll har jag bjudit hit Linda och Alva på kvällsmat. (Jag ska servera pasta med en fisk-ärt-gräddsås till.) De kommer så snart Linda har slutat jobba och hämtat Alva på förskolan. Det ska bli roligt att träffa dem.

23-07-05:

Min första daglilja (av 3 olika) har slagit ut. Den doftar gott! Av fotot kan ni också dra den slutsatsen att solen inte skiner i dag. Det blåser inte heller. Det senare uppskattar mina ute-växter som har haft det tufft de senaste dagarna. Många blommor har blåst sönder.

Det är grått och trist ute. Bara 1 mm regn har det kommit, men det ser hela tiden ut som om det skulle komma en skur. Det är eftermiddag nu, och hittills har vi bara gått en enda promenad. (Fast vi har varit ute på altanen några omgångar.) För att hundarna skulle få lite stimulans så tog jag fram 4 av deras aktivitets-spel, gömde vanligt torrfoder i hålen, och satte ner dem på golvet. Nog blev det fart på flickorna alltid! Inom 15 minuter var allt torrfoder uppätet. De löste problemen, med hur man gör för att få tag i "godiset", snabbare i dag är förra gången. Nedan visar Nellie och Nea hur det gick till:

   

   

   

Vi hade tur! Solen tittade fram (lite grann) tidig kväll, så vi kom ut på ytterligare en promenad. Även den här gången valde vi att gå längs havet (och kameran fick stanna hemma).

23-07-06:

I går kväll började det blåsa igen (11-17 m/s). Min daglilje-blomma har nästan blåst sönder.

Ibland tycker hundarna att det är mysigare att sitta/ligga på dynor och plädar som inte ligger på sin plats.

Jag tog bara 2 foton på promenaden vi gick nyss. De här:

I går roade jag mig med att försöka göra en Memoj som liknar mig. Det är inte så lätt, det finns begränsat antal frisyrer, hårfärger, ansiktsformer etc att välja på, och bara 3 näsor - alla runda (fast olika stora).

           

Man kan också välja ålder. Jag har valt den äldsta, men figuren ser ändå allra minst 20 år yngre ut än jag. Är det inte meningen att 70-åringar ska göra memojsar?

           

Det är ju roligt att vara barnslig!!!

iPhone, som jag har, hittar man emojar längst ner under "chat/sms-rutan" (bland de andra små figurerna). Men man kan göra emojar via androidmobiler också. Citat från PC för alla: "Om du använder dig av Googles tangentbord Gboard i Android finns det en inbyggd funktion för att skapa sådana bilder". Man kan tydligen utgå från ett foto också. Det hade kanske varit enklare?

23-07-08:

I förrgår började jag på boken nedan. Hittills är den lite "pratig" med långa monologer.

Hundarna tycker det är mysigt när jag sitter och läser, och de får ligga i mitt knä. När jag reste mig ur fåtöljen så låg Nellie kvar. Hon ligger nästan alltid så högt upp hon kan komma. Jag är alltid orolig för att hon ska råka trilla ner.

I går var Jenni och jag på Ikea. Vi strosade runt och tittade på en massa, provsatt soffor, åt lunch på Ikea, pratade och hade trevligt - och handlade det lilla vi skulle. Jag köpte ett skärmstöd (Elloven) som jag ska ställa min nya dator/datorskärm på. Det blir nog bra.

Jag köpte också den lilla gula pallen nedan. Den ska jag ha fötterna på när jag sitter i solstolen. Pallen passar inte i stil till stolen, men den var billig och tål att stå ute i regn. Jag provade i går, och den känns bekväm.

I dag skiner solen, och havet ligger nästan spegelblankt.

Efter frukost gick vi en promenad förbi hamnen och ner till strandängen.

I dag syns kåsarna tydligt.

Vid lunchtid frågade min granne Britta (matte till hunden Godiva) om vi ville följa med på en promenad runt Mölle mosse. Det ville vi gärna. Britta  är uppvuxen i Mölle och kan varenda stig häromkring. Jag är glad att hon visar mig bra promenadvägar. På köpet får jag en trevlig pratstund, och hundarna trivs så bra tillsammans.

Söta Godiva:

Vi släppte hundarna lösa. Nellie sprang gärna före, men tittade efter att vi följde med. Vid ett par tillfällen kallade jag in henne, och hon kom var gång. Nea gick bakom mig, alldeles nära mina fötter. Godiva gick ibland lite före, men ofta nära sin matte.

I Mölle mosse blommar just nu både vita, gula och röda näckrosor.

Kommunen har nyligen gjort jättefina promenadvägar runt om mossen. Ibland är det spångar över vattenytan, men oftast grusvägar.

Hundarna såg lyckliga ut. Det fanns så mycket spännande att nosa på och undersöka. De mår så bra av att vara lösa. (Fast efteråt kom jag på att vi gick i ett naturreservat - och där får man egentligen inte ha hundar lösa...)

Här luktade det extra intressant!

De röda näckrosorna är vackrast.

   

23-07-09:

Utsikten från altanen i går kväll, inte solnedgång men vacker himmel ändå:

Utsikten i morse:

Vi har underbart sommarväder i dag, sol och 23°. Precis som i går. Jag vattnade inte mina växter i går, och blev orolig när jag såg att min vitbrokiga kornell slokade. Det är den busken som dricker mest vatten av dem jag har. Jag vattnade rejält, och ½ timme senare hade den blivit fin igen. Skönt! Jag gillar ju mina växter och vill att de ska må bra! (Före vattning = vänster foto, efter vattning = höger foto.)

   

Min andra höstflox börjar slå ut nu. Den är ljusare än den tidigare. Båda luktar gott och blommar länge.

   

Vår granne undrade om vi ville följa med på en förmiddagstur runt Mölle mosse. Det ville vi. Där var lika vackert i dag. Och Nellie är så lycklig när hon får springa före oss andra. Men hon stannar ungefär var 5:e meter och kollar att vi är med.

Även i dag gick Nea precis bakom mig.

Bara en enda gång kom Nea långt ifrån oss andra. Hon hade nämligen hittat färsk hästskit som hon bara var tvungen att smaka på... Men hon kom bums när jag kallade.

23-07-12:

Jag trappar ner lite på skrivandet här. Både ni och jag får ju vänja oss av med bloggen. Senast framåt hösten måste jag sluta skriva, kanske tidigare. Fast visst är det synd att Frontpage 2003 inte går att uppdatera.

Här kommer några foton från häromdagen när solen sken. (Det gör den inte i dag.)

   

Jag lägger ut dynor åt hundarna både i solen och skuggan. Men det är mysigast att ligga i mattes knä...

Jag läste den här boken:

Till skillnad mot de 2 andra jag nyligen läste, så är den här riktigt bra. Spännande till sista sidan! Rekommenderas. (Otäck är den förstås, inte i närheten av feel-good...) Jag läste ut den på en dag, för jag ville veta hur det gick.

En morgon var det dimmigt. Av havet såg jag ingenting. Då fick jag bekräftat att jag mår bäst av att kunna se horisonten.

Mina rosor är hårt åtgångna av regnet. Bara de nyutslagna ser ut som vanligt. (Fast inte nu längre, eftersom regnet vräker ner i dag.)

I går började jag på en ny bok. Den verkar hyfsad, men är än så länge ganska rörig. (Man får lära känna sisådär 20 olika poliser, och den tragiska händelsen nämns bara i förbifarten.) Det är en tjock pocket, men om det håller på att regna så läser jag nog ut den på ett par dagar.

I går fick hundarna klorna klippta på Tassbolaget i Höganäs. Där köpte jag också var sitt torkat hjortben till dem. (Godivas matte säger att Godiva gillar dem, och kan gnaga i flera dagar på ett.) Det visade sig att mina inte har en aning om vad man kan göra med så stora ben. Men de vaktade noga sitt eget, så att den andra inte skulle komma och ta det.

I dag regnar det rejält! Redan i morse hade det kommit 14 mm, och nu (kl 12) har det kommit 24,2 mm!

Min nya lilla ute-fotpall är inte särskilt vacker, men regntålig är den.

Citatet nedan har jag nog visat tidigare. Tyvärr är det alltför sant. Det stämmer på mig i alla fall. (Sedan, när jag har ordning precis överallt, och har gått ner 10 kilo - DÅ ska jag äntligen kunna... T ex lära mig att måla akvarell, och att gå på händer, och...)

Italienska For Pets Only har många fina saker för hundar, och deras storlek XS passar (enligt tabellerna) mina små. Men med tanke på priserna så verkar de vända sig till miljonärer. Mina hundar får nöja sig med saker från "billighets-butikerna".

Ännu har vi inte kunnat gå en enda promenad. Men det ska klarna upp i eftermiddag. Då hoppas jag vi kommer ut. Tidig kväll ska vi hälsa på Linda och Alva.

Nu efter lunch fick hundarna hjortbenen igen. Och nu har Nea upptäckt att där finns lite torkat kött, som hon kan slita loss och äta upp.

   

Men Nellie klarar det inte, hon bara nosar på sitt ben och ser oförstående ut. Troligen för att hon har för dåliga tänder, den lilla stackaren.

Regnmätaren visar 27,3 mm och det duggar fortfarande lite, men nu börjar det klarna upp.

23-07-13:

       

Stort grattis på födelsedagen

min kära svärdotter Linda!

 

På mornarna brukar jag ofta räkna fartygen jag ser, när jag drar upp rullgardinen och tittar ut. I genomsnitt brukar jag se 4.

På promenaden efter lunch tog jag med kameran. Det har kommit upp 2 nya informations-skyltar. Trevligt!

Här berättar de om kåserna. (Som jag har sett stavat både kåsar och kåser. (Tyvärr en fågelskit precis över ordet båtar...)

Intressant om Norra Strandvägen:

Vi gick Norra Strandvägen norrut.

Vi vek av från vägen och ner mot havet.

Det är aldrig så att jag medvetet fotograferar den ena hunden mer än den andra. Det bara blir så, beroende på var de befinner sig i förhållande till kameran, motljus-förhållanden mm. I dag blev det bara 1 foto på Nellie.

23-07-14:

I natt sov jag bara 2½ timme (jag har ofta svårt att sova), så jag började dagen med både kaffe (som jag inte tycker om) och koffeintablett. Jag piggade nyss upp mig med en promenad. Att vara ute och röra på sig hjälper. Hundarna har aldrig något emot att avbryta sin vila. Vi gick ned till havet.

Sommar, sol, semester, turister och bilar... Det står bilar överallt där det är tillåtet att parkera, och lite här och var där det inte är tillåtet. Vi undvek hamnen i dag, för där såg det ut att vara fullt.

   

Många promenerar, precis som vi.

Men vi vet var vi ska vika av för att kunna gå för oss själva en stund.

Det är nyttigt för oss alla 3 att gå i ojämn terräng.

Jag har ställt in all planering för dagen, som kräver att hjärnan är alert. Jag undrar om jag orkar läsa vidare i deckaren, utan att ögonlocken trillar ner?

23-07-15:

Jo, jag orkade läsa i går, men det var det enda. Jag läste ut Mellan sommarens längtan och vinterns köld. Den var varken bra eller dålig.

Men vet ni vad? I natt sov jag hela natten! Nästan 9 timmar i sträck! T o m en timme mer än jag behöver. (Jo, jag vaknade 5-6 gånger av värmevallningar, men somnade om bums igen - och då räknas det inte.) Åh så skönt det är att få vakna utsövd! Det händer mig tyvärr bara 2-3 gånger i månaden. (Trots att jag tar en långtidsverkande melatonin-tablett vid sänggåendet var kväll.)

Jag var pigg i morse, och hade energi! Så i dag har jag fått gjort en massa! (Tänk så fint jag skulle kunna ha haft, om jag alltid var full med energi, och orkade göra allt det där jag borde...)

Redan före lunch hade jag hunnit putsa mina mycket smutsiga fönster, skruva upp fästet/laddaren till dammsugaren på väggen (vilket jag borde ha gjort för ett par månader sen), och flytta det som stod på 3 av hurtsarna.

Eftersom hurtsarna inte står helt intill väggen (där finns ett eluttag), så går det att dra ut lådorna fast dammsugar-hållaren sitter på väggen. (Men själva dammsugaren får jag förstås flytta just när jag vill öppna lådorna längst in. (Sen när jag får ordning, så ska dammsugar-tillbehören förstås inte stå i en back på golvet. Men jag har ju inget städskåp!)

   

Jag flyttade också ett par hyllplan i vardagsrummet. På det tomma hyllplanet nedan ska de sista (i alfabetisk ordning) av mina sparade skönlitterära böcker stå. De står på tok för trångt nu. Det måste finnas plats för några enstaka böcker till. De böcker som jag tycker allra bäst om vill jag spara, för att kunna läsa igen. (Men numera sparar jag så få som möjligt, eftersom jag har ont om plats.)

Efter lunch så tog jag itu med datorbordet. Nuvarande/gamla datorn skulle bort, och skrivaren flyttas. Så här såg det ut före:

   

Eftersom jag röjde plats för skrivaren i förmiddags, så var det bara att flytta den nu. (Jag har bara inte kopplat i sladden.)

När jag flyttade fram det tomma datorbordet, så kunde man se att sängens huvudgavel (som egentligen ska stå mot en vägg), har "hål". Kuddarna syns! Det är inte lämpligt ur "damm-synpunkt", att ha säng och dator utan "damm-skydd" emellan. Så jag fixade ett. Jag sågade av en bit av ett gammalt hyllplan, och fäste det på sänggaveln med 2 skruvar. Det blev ganska bra.

   

Sedan satte jag nya datorn med tillbehör på datorbordet.

Nedan ett motljusfoto (solglitter på havet utanför mina fönster). Det är därför fotot har ljusa "prickar" upptill.

Nu återstår det att koppla ihop en massa sladdar, så det både funkar och ser prydligt ut. Min nuvarande/gamla dator, står just nu på köksbordet. Det är inte praktiskt alls. Men jag kommer att använda båda datorerna parallellt ungefär en vecka, för att övergången ska bli smidigare. OBS att jag bara kan skriva här i bloggen, så länge jag använder min nuvarande/gamla dator.

Därefter får ni nöja er med (enstaka) foton på Instagram. Vill ni veta mer om vad som händer mig, då får ni mejla och fråga! Eller skriva via Whatsapp, Signal eller sms. Alla mina kontaktuppgifter står på bloggen, som troligen kommer att ligga kvar på webben till nästa vår (när det är dags att betala för webbplatsen nästa gång).

Nya datorn har än så länge inget annat än Windows 11 (vilket är helt nytt för mig). Jag måste installera ett och annat program, och det tar väl sin tid. Tur att jag kan använda gamla datorn ett tag till. (Därefter får den ligga i en låda och vara reserv-dator.)

Nu har jag ställt i ordning alla böckerna också. Mellan varje "bokstav" finns nu lite utrymme, så att det går att ställa in fler böcker. I "utrymmena" ställde jag några gamla prydnadssaker. De får stå där så länge de får plats. Nedanför hyllan med 4 fåglar finns mina olästa böcker. Det är inte meningen att det ska stå mer än max 7-8 stycken där längre fram. På den nedersta hyllan ska mina barnböcker stå. De står nu i skåpet under.

Nu är det bara ½ timme kvar till läggdags. Så nu tänker jag inte göra ett dyft mer i kväll (mer än att ta av överkastet, tvätta mig, borsta tänderna etc).

23-07-16:

Om jag berättar att jag har fått ta både koffein-tablett + 2 Alvedon, så förstår ni säkert att den här natten inte var lika bra som den förra. Och i dag skulle jag verkligen behöva vara pigg, annars kanske jag klantar till det när jag installerar saker på nya datorn. Ja, ja. Det är som det är. Jag får göra så gott jag kan.

Jag la inte in några foton på hundarna i går. De kommer nu i stället. De 2 första är från i förrgår, när jag satt och läste.

I går fick hundarna roa sig själva (utom när jag tog dem med på promenader). Nea fick fart på Nellie genom att dra i pläden hon satt på.

Sedan lekte de "brottas-leken" en bra stund, och hade lika roligt båda två.

   

   

Så här ser mitt nya "dammskydd" ut från andra hållet:

   

Hundarna i morse, när jag läste tidningen:

   

Nyss gick vi en runda, en rask promenad längs Norra Strandvägen. Det är ganska molnigt, men börjar klarna upp. (I natt kom det 6,2 mm regn.) I hamnen ligger det många båtar, bl a några stora segelbåtar från Tyskland och Danmark.

Nedan, en vacker röd-rosa hortensia.

I närheten finns en jättestor blå, men den kan jag bara fotografera på långt håll. Hortensior är vackra!

Jag hade hoppats att jag skulle bli piggare av promenaden, men jag vet inte om den gjorde någon skillnad. Fast det är alltid nyttigt att röra på sig i friska luften.

Kanske jag vågar mig på att starta nya datorn nu? Jag kan i alla fall sätta i sladden och trycka på start...

Det är en ryslig massa sladdar som ska ordnas. Egentligen tycker jag om att rulla ihop det som "blir över" prydligt, men så har jag läst någonstans att det är bättre om sladdarna ligger löst. Det finns ett fack på datorbordet för sladdar. När jag stängde locket så slapp jag se sladd-röran.

   

Jag var förstås tvungen att använda grenuttag. Det under datorbordet satte jag fast med buntband. Och för att hundarna inte ska tycka att sladdarna ser lockande ut, så satte jag höga pallen framför. (Jag har för avsikt att stå upp även när jag använder nya datorn. Detta för att slippa få ont i nacke och axlar. Höga pallen är bara tänkt som reserv.)

   

   

Jag startade och loggade in på Microsoft. Då kan en del appar och inställningar flyttas automatiskt från gamla till nya datorn. Det är klart nu, men tog mycket längre tid än "några minuter".

   

Genvägarna nedan hamnade automatiskt på skrivbordet på nya datorn. Fast genvägarna till Christeltango och FileZilla behöver jag bara om Frontpage 2003 mot förmodan skulle fungera. Och det har jag inget hopp om.

På min gamla (nuvarande) dator har jag desto fler genvägar! Och gadgetar, och annat...

Det kommer att ta lång tid innan jag får ordning på nya datorn! Jag måste först lära mig att hitta i Windows 11, och det kan ta tid. Och mycket ska installeras (bl a Norton). Annat ska avinstalleras (t ex McAfee). Sedan tänker jag faktiskt prova att installera Microsoft Office 2003! Kanske jag kan använda Word och Picture Manager i alla fall? Men det ska jag göra en annan dag - när jag känner mig pigg.

23-07-18:

Nej, jag har inte gjort något mer åt min nya dator. Jag har bara konstaterat att jag inte kan exportera min mejlkontakter till det nya mejl-programmet, utan tydligen får kopiera dem en och en. Jag har 1436 sparade adresser, men naturligtvis behöver jag inte alla. En del är gamla och/eller inaktuella. Men uppemot 100 behöver jag nog.

Det kommer att ta ett bra tag innan jag kan börja använda min nya dator. Ännu har jag inte laddat ner ett enda program. Men det ska bli roligt när allt är klart!

I går hade jag migrän, och det var inte roligt alls. Jag gjorde absolut ingenting på hela dagen. Fast vi gick ett par sköna promenader, bl a runt Mölle mosse. Det var tyst och skönt i skogen!

Nea ägnade nästan hela dagen åt att gnaga på hjortbenet. Hon var den enda som var aktiv. Nellie vilade bredvid mig när jag satt i gungstolen och tittade ut (det enda jag orkade).

I dag känner jag mig piggare! Fast jag har ännu inte ens startat nya datorn. Däremot hade jag kameran med på efter-lunch-promenaden. Det blåser rejält i dag, men vi gick ändå ner till havet.

Vov och voff! Det doftar så spännande från havet, sa Nellie.

Det är inte så lätt i början! Men när vi gick tillbaka såg det ut att gå betydligt bättre.

Kanske gråsparven kan läsa bättre än bilisterna?

Försöka duger:

Jag har bara suttit en stund framför gamla datorn, men jag har redan fått ont i höger axel. Det får jag alltid när jag sitter ner. Då drar jag omedvetet upp axeln en aning för att kunna sköta musen, och för att skriva. Jag mår klart bättre av att stå upp framför datorn. (Som jag gjorde innan, och som jag ska göra framför den nya sen.)

I går hittade jag 2 böcker i biblioteks-korgen. Den ena har jag börjat läsa nu i kväll. Den är mycket spännande! Jag har bara hunnit en fjärdedel, men redan nu vet jag att jag kan rekommendera den.

23-07-20:

Mycket bra bok! Nu har jag bara ¼ kvar, och hade svårt att lägga den ifrån mig i går. Den är spännande hela tiden. Den här kommer jag att behålla. Tur att jag har gjort lite plats i bokhyllan.

Eftersom jag inte visste mycket om Acapulco, så googlade jag. Jag hittade bland alla vackra foton det här intressanta reportaget: https://www.expressen.se/nyheter/semesterparadiset-som-blev-ett-helvete/

I går klippte jag Lindas stora gräsmatta med en gammal handgräsklippare. Det var jobbigt och svettigt! Särskilt som gräset fläckvis hade blivit riktigt långt (uppemot 20 cm). Gräsklipparen körde ideligen fast så jag fick rensa den, innan jag kunde klippa ytterligare en knapp meter. Linda har en ganska ny robotgräsklippare, men den slutade fungera för några veckor sedan. Nu har hon, Alva och Robert åkt upp till Johan och hans familj några dagar. Jag insåg att gräset inte skulle gå att klippa när hon kommer hem igen, om jag inte tog det värsta nu. Vad gör man inte för sina barn...

Jag har låtit kameran stanna hemma på våra promenader. Men jag tog de här fotona från altanen:

Jag har ännu inte installerat ett enda program på nya datorn. Jag borde förstås, så snart som möjligt, men har större lust att läsa ut boken. Det kommer ju en dag i morgon också. Synd bara att jag så sällan är utsövd. När jag är pigg får jag så mycket gjort. Tur att jag som pensionär har gott om tid och saknar deadlines.

Nu har jag läst ut boken Amerikansk jord. Fast jag har ställt boken i bokhyllan, så lever den kvar i mina tankar. Den tar tid att bearbeta, och sitter kvar länge emotionellt. Nu är jag en läsupplevelse rikare. Sådan tur att jag hittade den i vår bibliotekskorg.

Jag läste lite om författarinnan. Jeanine Cummins, född född 1974, är en amerikansk författare som bor i New York tillsammans med sin man och två barn.

Hon debuterade 2004 med biografin A Rip in Heaven. Boken är Cummins berättelse om en natt i april 1991, då hennes två kusiner (Julie och Robin Kerry) våldtogs brutalt av ett gäng främlingar och kastades över en bro i St Louis, Missouri. En av kropparna återfanns aldrig. Cummins egen bror Tom kastades också över bron samma natt, men överlevde och lyckades fly. Många år senare intervjuades mördarna i en dokumentär om dödsstraff, vilket fick Jeanine Cummins att skriva sin bok utifrån de som, enligt henne, var historiens verkliga huvudpersoner – offren. Boken finns inte på svenska.

23-07-22:

Det är viktigt för mig att hundarna trivs tillsammans. (Att det inte är som det var med stackars lilla Nova.) Därför tar jag gärna foto på Nellie och Nea när de ligger i samma säng.

Jag har lämnat kameran hemma på de flesta av våra promenader. Men i eftermiddags när vi gick en liten runda i skogen, då tog jag den med. De 2 första fotona visar hur det ser ut på väg till skogen via den närmaste stigen. (Stigen syns i skuggan till vänster, men viker sedan till vänster över en liten bro.)

Fast sedan glömde jag att fotografera när vi gick på skogsstigarna. Då njöt jag av den fina naturen.

På väg hem:

När jag fotograferar så håller jag kameran i höger hand. Och då får jag förstås hålla allt annat i vänster. Bajspåsen (med pyttelite bajs i) brukar jag knyta fast på lillfingret, så att jag inte riskerar att tappa den. I skogen finns inga papperskorgar, så jag får ta med den hem och slänga i vår soptunna på gården. Ja, och så håller jag Nellies och Neas koppel på 1 eller 2 fingrar. Det fungerar bra.

Nya datorn? Nej den har jag inte ens satt på de senaste dagarna. Kanske i morgon? (I natt sov jag bara 4 timmar.)

23-07-24:

Här har det regnat och regnat. (Jag blir deppig av allt det grå.) Inte förrän nu på eftermiddagen börjar det klarna upp. Äntligen kunde vi gå en lite längre promenad utan att riskera att bli våta. Jag tänkte att det nog är blött i skogen, så vi gick ner till havet. Trots att halva himlen fortfarande är täckt av mörka moln, var där gott om folk.

Samt alltför många bilar...

Jag är förtjust i byggnadsstilen på Grand hotel! Jag gillar dekorativa torn!

Tätt invid muren får de gå, mina små. Och så går jag utanför för att skydda dem. Det kör bilar överallt nu.

När det har regnat så har jag suttit och läst. Jag har hunnit 435 sidor i den tjocka boken nedan. Den är mycket spännande! Kate Quinn brukar skriva både spännande och intressant. (Däremot retar det mig att det finns en hel del korrekturfel i boken. Har man helt slopat korrekturläsare numera?)

Jag ska läsa vidare i kväll. (I stället för att göra något nyttigt, som att installera alla programmen på nya datorn så jag kan börja använda den.) Hundarna kan vila med gott samvete, men det kan inte jag. Jag borde så mycket, så mycket!

I förmiddags tittade jag till Lindas växter. (Hon är fortfarande på semester.) Den här Mårbacka-pelargonen var normalstor innan Linda planterade den i en självbevattnings-kruka. Nu har den vuxit om mig...

Jag har läst ut Kodnamn Alice. Den är inte bara spännande och intressant, utan innehåller en hel del som verkligen har hänt. Historiska fakta (och personer) blandat med fiktion. Jag får lära mig sådant som jag inte visste, om både 1:a och 2:a världskriget. Nu är jag i valet och kvalet. Det är en bra bok. Ska jag behålla den? Samtidigt är det en tjock bok, som tar stor plats i bokhyllan. Ska jag ge bort den? Jag ska sova på saken.

23-07-25:

Jag ger bort boken. Men det känns svårt att ge bort en bra bok bara för att jag har ont om plats.

I dag gick vi efter-lunch-promenaden i skogen, närmare bestämt runt Mölle mosse. Om vi går i rask takt så tar varvet 50 minuter. Jag tog flera foton på stigarna/gångvägarna så ni kan se hur olika de är på olika ställen.

   

Jag tycker att de röda näckrosorna är vackrast. Annars blommar de vita och gula också.

En annan dag ska vi gå till Gregers backar. Det är 1 km dit. Man lär kunna se Skälderviken därifrån.

Ovan, sista gångbron innan vi var hemma igen.

Jag har gjort i ordning 10 foton som jag ska lägga in på Instagram. Jag kommer ju snart att övergå från blogg till Instagram. Fast det krånglar! Nu igen! Jag kan inte logga in från datorn. (Och det är på datorn fotona finns, det är ju kamerabilder - inte mobilbilder.) Jag kommer till log-in-sidan, klickar på "Tillåt alla cockies", men sedan händer absolut ingenting. Jag har provat i 2 olika webbläsare, och jag har startat om datorn. Suck!

Jag provade också att logga in direkt på mitt konto (och på Anitas också), men det gick inte heller.

Via mobilen så kan jag komma in på Anitas konto. (Min brors fru alltså. Kontot heter Svanheden. Titta gärna på hennes konto, hon tar jättefina foton!) Jag har inte kollat om jag kan lägga in mina foton via mobilen. (För att göra det måste jag först skicka alla fotona till mig själv via Signal, och sedan spara dem i Bilder på mobilen.) Jag avvaktar till i morgon och ser om det fungerar från datorn då.

Jag har sett en och annan gräshoppa på altanen. I dag gömde sig 2 uppe på det ena skåpet, under bladen på busken som står intill.

Den nedan ser ut att fattas en bit av sitt ena bakben.

Eftersom de satt stilla kunde jag kolla vilken sort de är, nämligen Buskvårtbitare.

På tal om insekter så har jag inte sett en enda stickmygga här i Mölle på hela sommaren, inte vid mossen heller. Jag är förstås glad att jag slipper dem. Det är mycket som är roligare än kliande myggbett...

23-07-27:

I förmiddags kunde jag inte komma in på min webbsida. Men nu i kväll går det.

I går började jag på den spännande boken nedan. I kväll läste jag ut den. Annars har jag inte hunnit mycket mer än att gå ut med hundarna. (Fast jag var också och tittade till Lindas hus i dag.) Bra bok, men jag ger bort den. Jag har redan 3 andra av författarinnan i min bokhylla.

När vi har gått i skogen har kameran fått stanna hemma, men när vi i går gick ner till havet fick den följa med. Solen sken, och enligt prognosen skulle den fortsätta att skina. Hundarna hittade som vanligt mycket intressant att nosa på.

För att vara soligt väder var en del av molnen väldigt mörka...

Havet ser inte så upprört ut, men de mindre båtarna kastades upp och ner av vågorna.

   

Visst är det väldigt likt ett regnmoln det nedan? Det var det! Solen sken visserligen fortfarande, men det regnade en del på oss. Fast särskilt våta blev vi inte.

Våtare blev barnen/ungdomarna i den lilla jollen nedan. De fick problem med seglet - och välte. Följebåten kom och hämtade seglet, men sedan fick barnen/ungdomarna själva bogsera jollen framför sig in i hamnen. Jag hade trott att följebåten skulle ta dem på släp. Men kanske är det bra att träna på hur det är att falla överbord?

Den andra lilla jollen klarade sig bättre.

Jag har ännu inte tagit mig an den nya datorn. Det bör jag! Snarast! Jag vill förstås gå över till att använda den. Den är mycket sliten, min nuvarande, och fungerar inte riktigt som den ska. Men både ni och jag vet att när jag börjar använda den nya datorn - då måste jag sluta skriva blogg. För det kan jag inte göra från den nya datorn.

Preliminärt så kommer Jenni och hälsar på mig i morgon. Och då hinner jag förstås inte pyssla med någon dator alls.

23-07-29:

Det var förstås jättetrevligt att ha Jenni och Molly på besök i går. Vi hade soligt och fint väder hela dagen. (I dag regnar det.) Först gick vi promenaden runt Mölle mosse. Jag ville gärna visa Jenni hur fint där är.

Jenni tog två foton av mig och mina små. Jo, nog syns det att jag numera är rejält överviktig! (BMI 26,2!). Sen när jag orkar, då ska jag göra något åt det. Minst 10 kg måste väck. Men just nu får det vara som det är. (Jag har dock slutat köpa hem glass, choklad och andra onyttigheter - för att förhindra att det blir värre än det är.)

Jenni tycker att jag ser naturligare ut på fotot nedan... Hon tycker inte om när jag ler mot kameran, som jag gör ovan.

Sedan gick vi hem och åt lunch, samt vilade en liten stund.

   

Därefter gick vi ned till havet och hamnen.

När vi hade gått ett varv runt hamnen, och ner om strandängen, så köpte Jenni var sin glass åt oss i en av serveringarna i hamnen. Vi satte oss ner vid ett bord och åt. Hundarna var så nöjda så för att de fick sitta i mitt knä. Möjligen tyckte de att jag var snål som inte bjöd dem på glass. (Men glass är inte alls bra för små hund-magar.)

  

Tidig kväll skjutsade jag Jenni hem igen. Bussarna Ängelholm - Mölle har oftast 1 timmes väntetid på bussbyte i Höganäs. När hon kom så hade jag hämtat henne i Höganäs, så hon skulle slippa vänta. Roligare kan man ju ha, än att tillbringa en timme på Höganäs busstorg. Har man hund med så kan man inte ens gå och titta i affärer medan man väntar.

5,2 mm har det kommit hittills i dag, men nu verkar det klarna upp. Jag har gjort pyttelite nytta i dag. Jag har flyttat om i min ena Billy-hylla enligt tidigare planer. Först flyttade jag undan alla mina olästa böcker (utom de få spanska som fick stå kvar).

Alla de andra la jag där de får plats, men där det egentligen inte ska ligga några böcker alls. Jag får försöka läsa ut dem så snart jag kan - och ge bort de allra flesta sen. 

   

Så här såg det ut framför, och inuti, leksaks-skåpet innan jag började ändra om.

   

Så här blev det i leksaks-skåpet, när jag hade flyttat upp barn-böckerna, och ordnat om lite. Sakerna på översta hyllan (bl a Lego) är för lite äldre barn, så dem får Alva ännu inte leka med. (Och inte Tuva och Melvin heller, om de kommer hit.) Men det finns tillräckligt många saker att välja på ändå. Och så kan jag ju läsa sagor för mina barnbarn. Jag har gott om bra barnböcker!

Innan hade jag alla barnbarns-fotona på Kallax-skåpen framför mina krukväxter. Det var opraktiskt! Jag fick tillfälligt flytta undan vartannat foto när jag skulle komma åt att vattna växterna. Nu flyttade jag 4 av fotona till Billy-bokhyllan, och ställde prydnads-fåglarna emellan de 5 foton som står kvar. Nu kommer det att bli betydligt lättare att vattna. När man är mormor och/eller farmor, då hör det till att man har en massa foton på sina barnbarn framme, så man kan titta på dem varenda dag.

Tyvärr får Duplo-plattorna inte plats i skåpet, så de får stå framme så länge. (De är 38 x38 cm.) Kanske de kan få plats i hörnskåpet längre fram.

När jag la deckaren i vår bibliotekskorg i förrgår, då hittade jag boken nedan. Det verkar vara en feel-good-bok. Den ska jag börja läsa i kväll.

23-07-30:

Jag såg ett roligt moln i går:

Nellie är väldigt förtjust i att ligga i läs-fåtöljen, så ibland låter jag trappan stå kvar - även när jag har gått därifrån.

   

För mig känns det tryggast när Nellie ligger i fåtöljen, inte ovanpå. Själv föredrar hon att ligga så högt upp som möjligt. Jag får väl vara glad för att hon inte klarar att ta sig upp på ryggstödet...

Just nu ligger Nellie och sover på läs-fåtöljens fotpall (medan Nea springer runt och leker för sig själv).

23-07-31:

Nu har jag läst ut Je m'apelle Agneta. Det är en rolig och livsbejakande bok, som jag läste med ett leende på läpparna. En typisk feel-good-bok. Rekommenderas!

23-08-01:

Jag la några böcker i bibliotekskorgen, och hittade en deckare. Den har jag redan hunnit börja på. Jag har för all del hunnit vattna Lindas växter, och handla lite också.

Det regnar även i dag (5,2 mm hittills). Då blir det färre promenader. Jag tog fram 4 av "hund-spelen". Nellie och Nea satte genast full fart. Nea tog sig an de 2 i trä, och Nellie de 2 i plast. Som de nosade, och krafsade! Men varenda liten torrfoder-kula hittade de.

   

Spelet med käglor är svårast, men Nellie var energisk. Och trägen vinner!

Jämför min lilla gräsmatta, med den som vaktmästaren sköter. I det här fallet är gräset grönare på min sida staketet. Nu när det regnar mest varenda dag, så får jag klippa det 3 gånger i veckan. Fast det går snabbt, för gräsmattan är bara 2,4 m².

Så kan man förstås tycka:

23-08-02:

Och vi som ska vänja oss av vid bloggen - och så skriver jag varenda dag...

Efter lunch gick vi en promenad ner om hamnen och strandängen. Som vanligt sommartid så var där många människor, bilar och båtar.

Efter hamnen så gick vi Norra Strandvägen norrut.

Vov så många bilar, sa Nellie.

Jag har flera gånger fotograferat såpnejlikorna som växer längs Norra Strandvägen. Förr i tiden var det en nyttoväxt som man gjorde tvättsåpa av. Man använde såpan både som schampo och tvättmedel. Nu räknas den som en invasiv art, och den lär kunna växa i lera, grus och sandjord. En gång för många år sedan sådde jag den i min dåvarande trädgård. Inte ett enda frö tog sig. Kanske var jorden för "kraftig"?

Svenska Kennelklubben skriver:

Jag håller med! Och det gör Nellie och Nea också.

Hundarna tycker mycket om att ligga i läs-fåtöljen. Först tittade Nea ut. Det gäller att hålla koll på altanen.

Sedan märkte hon att matte fotograferade.

Till slut la hon sig ner.

När jag hade lagt undan kameran så somnade hon.

23-08-03:

Precis innan jag la mig i går, tog jag ett foto på altanen (inifrån). Så här års är det sällan jag får se min solcells-belysning lysa, men i går var det grått ute.

Även i natt har det regnat (9,4 mm), så det är ganska blött ute. (Vi bör nog undvika att gå i skogen i dag.)

Det här stora Panamaflaggade fartyget ligger för ankar. Det kommer från Halmstad, och ska till Malmö. Kanske det väntar på plats i hamnen?

Färre blommor blommar när det regnar var dag. Men några kan jag glädja mig åt. Nedan rosen Bonica.

Min rosa ölandstok, och min prakttry blommar också.

Och min stjärnflocka kommer snart att slå ut.

Jag är väldigt glad för Nellie och Nea!

Ute är det tämligen grått. Jag får mindre energi sådana här dagar.

När vi gick förbi hamnen såg jag en bil med ett uppfällt (men inte utfällt) taktält. Det såg intressant ut, men i dag hade jag inte kameran med. Jag såg att det var av märket Wild Land, så jag googlade när jag kom hem. Se: https://friluftsoutlet.se/taktalt-tillbehor/taktalt/

Det var inte exakt den här modellen, men en liknande.

   

De är inte billiga precis, men mycket billigare än en husvagn. Och sparar man in ett antal hotellnätter så är ett taktält nog ett bra alternativ. Förutsatt att man klarar av att klättra uppför stegen, och kan tänka sig en primitivare semester. Ett taktält är i alla fall mycket bekvämare än att tälta på marken i vanligt tält.

Redan i början på 50-talet hade min farbror Erik byggt ett taktält till deras bil! Tror det var byggt av plywood och tältduk. Hopfällt såg det ut som en modern takbox, fast bredare. Överdelen hissades upp och fästes på hörnstolpar. Mycket innovativt får jag säga. På den tiden fanns inte ens takboxar. Jag kan se taktältet framför mig, men har tyvärr inget foto. (Dock ska det finnas ett foto i mammas gamla fotoalbum, som något av mina syskon har nu.)

23-08-04:

I dag är det grått och blåsigt ute. Men det har inte regnat, så vi har kunnat gå i skogen. Jag tror faktiskt att hundarna tycker att det luktar allra mest spännande där.

Själv har jag läst ytterligare en deckare. Den var bra och spännande, precis som den förra. Just nu läser jag nog för mycket, och gör för lite annat...

Jag lyssnade 5 minuter på Vetenskapsradion: https://sverigesradio.se/avsnitt/2181005 Bland andra saker berättar de att hundar som får umgås med andra hundar, lever längre. Sådan tur att jag har två!

Hannah Dale har ritat den här söta hunden:

23-08-05:

I dag skiner solen. Jag passade på att åka till Linda och klippa hennes gräsmatta. Fast överallt gick det inte. Gräsklipparen fastnade fläckvis, där gräset var långt, tätt och aningen fuktigt. Men lite bättre blev det i alla fall. Linda kommer snart hem, och då får hon lämna in sin robot-gräsklippare på reparation. (Den tog ju "semester" precis när Linda och Co skulle åka bort.)

När jag var hos Linda fick hundarna stanna hemma. Som tröst fick de var sin "kyckling-gnagis". Nellie tycker det är höjden av lycka att både få ligga i fåtöljen och gnaga på en gnagis - samtidigt!

Nea är aktivare. Först släpade hon ut pläden och la den på golvet, och när Nellie sedan hade lagt sig på den, då försökte hon släpa tillbaka den igen.

På mina senaste promenader har kameran fått stanna hemma. Jag stoppar en rulle bajspåsar i ena fickan, och nycklarna i den andra, och sedan får det inte plats mer. Herr-jeans har oftast 4 stora fickor, dam-jeans har i bästa fall 2 små. Orättvist!

Nedan en väldigt rolig luftballong. Humor på hög nivå, skulle man kunna säga!

Nu ska jag börja läsa boken nedan. Så har jag lite att göra i kväll. Ni har väl förstått att jag aldrig ser på TV?

23-08-07:

Boken ovan var riktigt trevlig! Rekommenderas! I dag är det typiskt bok-läsar-väder, så jag ska börja på en ny. Det får bli Åtta steg bakom:

Vädret:

Och så ska det fortsätta åtminstone t o m onsdag. Ni har säkert också märkt att ovädret Hans har anlänt. Här började det regna i går kväll. Innan jag la mig hade det kommit 5,2 mm. Sedan nollställer sig min regnmätare varje kväll klockan 21. I natt och i dag har det hittills kommit 45,2 mm, och det regnar fortfarande.

Hamntorget är näst intill tomt i dag. Det blir knappast några glassar sålda.

Grå himmel, grått hav...

Sådana här dagar är jag glad att hundarna har sin inomhus-toalett. Chihuahuor är inte precis en vattenälskande ras. Vi får göra annat än promenera i dag. Fotot nedan är från i går kväll, när jag hade tagit fram hundarnas aktivitets-spel. Jag ska ta fram dem i eftermiddag igen, så får de lite stimulans. De har blivit duktigare och snabbare på att få fram godbitarna. Kanske jag bör köpa ett nytt spel som är aningen svårare?

Själv tänker jag sätta mig i läsfåtöljen och läsa! Jag borde förstås göra en massa annat, en del av allt som står på att-göra-listan. Men jag har migrän (minns inte om det är andra eller tredje dagen i rad), och är inte alltför pigg.

Det regnar, och blåser, och regnar. Nu har det kommit 49,5 mm!

Vi har varit ute på altanen, fast bara allra längst in. Luften är fräsch att andas in, men vi vill inte bli våta.

Nellie och jag går runt om altan-dörren, men Nea kryper under - det är ju närmast.

Allra längst in är det torrt.

Mest har vi suttit (och legat) i läsfåtöljen. Jag har hunnit läsa 1/3 av boken.

   

Jag har tagit fram de 4 aktivitets-spelen, och fyllt dem i 2 omgångar.

Nea har alldeles själv kommit på hur man snabbast kan komma åt torrfodret under käglorna. Man ska dra dem rätt upp, och slänga dem åt sidan. Sedan är det bara att ta torrfodret. Snöret har jag satt i eftersom de har för små munnar för att kunna greppa själva käglorna. Nea lyfter käglorna med hjälp av snöret.

För mycket länge sedan visade jag Bonnie hur hon skulle göra, och sedan kunde hon. Jag har visat Nellie, fast hon har inte förstått. Men nu har Nea alltså själv kommit på hur man gör. Det tyder på att hon är smart! Jag ska leta efter ett mer utmanande spel åt henne. De jag har är nivå 1. Nu får jag skaffa ett med nivå 2. Svårigheten är att hitta ett som är tillräckligt litet till formatet.

54,7 mm regn har det kommit på 24 timmar! (Från 21:00 i går, till 21:00 i kväll. Jag läser av mätaren innan jag lägger mig, därav den valda "nollnings-tiden".) Personligt rekord för min regnmätare. Så mycket kanske den aldrig kommer upp i igen.

23-08-08:

I natt kom det bara 1 mm, men det har blåst desto mer (15-17 m/s). Det blåser rejält i dag också!

Sex av mina krukor hade blåst omkull i natt. De 2 första fotona tog jag inifrån. Sedan gick jag ut i bara nattlinnet och bar buskarna i skydd.

När växterna bredvid inte längre hade stöd av sina grannar, blåste ytterligare några krukor omkull. Bara de i den långa raden mot staketet närmast "lilla berget", och de allra längst in, står kvar. Resten har jag ställt längre in. Tyvärr har en del blommor brutits av, bl a den gula dagliljan. Det kommer nog att bli ganska blomfattigt den närmaste tiden. Ösregn och stormvindar gynnar inte precis knoppbildning.

I går kom vi nästan inte utanför dörren. Dagens första runda gick vi bara runt kvarteret. Efter lunch funderade jag på att gå ner till havet. Men jag var rädd att mina små nästintill skulle blåsa bort. Så jag valde att gå till skogen, trots risk för nedfallande grenar.

Jag hade koll när vi gick in i skogen, så inget träd såg ut att vara på väg att falla. Men det mesta föll nog i natt, när det blåste som värst.

Hundarna var först rädda för alla nedfallna blad och grenar. Men efter sisådär 100 meter på skogsstigen, så hade de förstått att bladen var ofarliga.

   

Jag undrar alltid hur den här stenen fick sin form. Om den hade legat vid havet, så kunde vågorna ha format den. Men nu ligger den minst 35 meter över havsnivån. Alla andra stenar i skogen ser "normala" ut.

Det är mycket vatten i bäckarna nu.

I förmiddags läste jag ut "Åtta steg bakom". Den var spännande! Inte förrän i näst sista kapitlet kunde man börja ana vem som var den skyldige.

Eftersom vädret är som det är, så börjar jag på en ny bok. Det får bli en feel-good-bok:

23-08-10:

Bokskåpets hemlighet var en trevlig feel-good-bok som utspelar sig bl a i Glumslöv och Helsingborg. Den läste jag ut i går förmiddags. Nu ska Linda läsa boken efter mig.

Det här var gårdagens väder. Det var inte uppehåll på hela dagen, och kom 16,8 mm totalt. Vi gick bara 100-meters-promenader, och blev blöta ändå - särskilt hundarna.

Jag kunde rädda en av mina avbrutna dagliljor, den står nu på köksbordet. I går eftermiddag hade jag ett ljus tänt. Det var länge sedan, men är mysigt när det är alldeles grått ute.

   

Jag började på en ny bok, och hann läsa 2/5.

Det här är minsann ingen feel-good-bok. Den är bitvis ganska otäck. Men spännande!

I dag är vädret aningen roligare! Det har inte regnat i natt, och inte hittills i dag. Det var grått fram till kl 10, och blev sedan grått igen kl 15. Men dessemellan tittade solen fram!

I El Campello är det sol vareviga dag, och mycket varmare än det någonsin var under de 15 åren jag bodde där. Det känns som eld, skrev Carmen i dag. Både hon och Lola är avundsjuka på allt regn vi har fått. I vissa delar av Spanien är det så torrt att vattnet ransoneras. På vissa orter stängs det kommunala vattnet av helt om nätterna och dessutom vissa timmar dagtid. Roligare kan man ha.

Lagom av allt är bäst! Både regn och sol behövs, men det kunde vara jämnare fördelat...

I förmiddags vågade vi oss ner till havet. Nu blåser det bara måttligt. Det syns knappt på fotot, men surfarna är i farten.

Sedan ovädret Hans blåste in över Mölle, så har jag inte sett en enda segelbåt i hamnen.

Det har kommit upp en ny skylt. Den pekar bortåt badplatserna.

Vi var nyss ute på altanen. Jag tittade till mina hårt åtgångna växter. Nea rusade runt i raketfart, fram och tillbaka - och i cirklar. Nellie fnös åt henne, och gick åt sidan. Hon är inte lika mycket för att motionera. Men det är bra att Nea får lite utlopp för all sin energi.

Jag har varit inne i Höganäs och handlat. Jag skulle bl a köpa te. Men teaffären hade semesterstängt just den här veckan. Förra gången jag skulle köpa te, för ca 1 månad sen, så hade de också semesterstängt. Jag får köra in nästa vecka, för jag har nästan slut på mina 3 favoritsorter; Earl Green, Green Lemon och Green Chai. Jag har visserligen ett dussin andra sorter också, men favoriter är favoriter.

Nu ska jag sätta mig i läsfåtöljen. Oftast hinner jag inte ens sätta mig ner, förrän hundarna är på plats. De är snabbare än jag...

Jag läser mycket, men har inte installerat ett enda program på min nya dator ännu. Nästa vecka kanske?

23-08-12:

I går förmiddag gick vi ner till hamnen och strandängen. Solen sken som omväxling.

Det låg 2 segelbåtar i hamnen.

Väggen där alla skyltarna sitter:

På eftermiddagen fick jag besök av Linda, Alva, Jenni och Molly. Jättetrevligt! Vi fikade, och så lekte Alva och jag. Jo, jag hann prata lite med mina döttrar också. Som vanligt får jag inte visa några foton av dem.

På kvällen läste jag ut thrillern Det falska vittnet. Den var väldigt spännande hela tiden! Men jag mår inte riktigt bra av att läsa om pedofiler, våldtäktsmän och mördare. Böcker kan vara väldigt spännande utan att i detalj beskriva det hemska. Jag föredrar den senare varianten.

Detta är vad hundarna pysslade med i morse, medan jag läste tidningen:

   

Ute är det grått och har kommit pyttelite regn. Vi ska snart gå en promenad ändå. I eftermiddag väntas kraftigare regn.

Jag hade planerat att ta itu med datorn i dag, men har sovit för lite i natt för att vara alert. Melatonin-tabletterna (Circadin) jag brukar ta är slut på lagret hos alla apotek, och förväntas vara slut hos leverantören under lång tid framöver. Jag har 2 kvar. Jag har beställt en karta vanlig melatonin från apoteket. (Starkare dos men kortare verkningstid.) De kanske funkar lika bra. Det är sorgligt att jag behöver hjälpmedel för att kunna sova.

Framåt kvällen ska jag sätta mig och läsa. Det blir den här boken:

23-08-14:

I går hälsade jag och hundarna på hemma hos Linda och Alva. Vi hade väldigt trevligt! På kvällen läste jag i Sömmerskan från Paris. Boken är trevlig. Jag har knappt hälften kvar.

När solen äntligen tittade fram klockan 11, så gick vi ner till havet. Vi gick Norra Strandvägen norrut.

Vi gick till slutet av stranden, där gångvägen övergår i branta trappor. Längre kan inte chihuahuor gå. Själv vill jag gärna gå en bra bit till. När turistsäsongen är över, och vädret lagom för långpromenader - då ska jag ta med hund-bär-väska och vattenflaska, så får jag se hur långt vi kommer. Här finns många vandringsleder som jag ännu inte har utforskat. Roligast hade det förstås varit om någon (utöver hundarna) hade velat göra mig sällskap!

Nellie klarar bättre att gå på ojämnt underlag, än vad Nea gör. Jag tror att det mest handlar om erfarenhet, hur man väljer bästa ställena att gå på.

Nedan visar Nellie vägen hemåt igen.

Vi drack alla mycket vatten när vi kom hem.

23-08-15:

I morse sken solen. Då besökte vi veterinären. Det var dags för Nellies årliga vaccination. Fotot tog jag i väntrummet. Jag tycker att de har så fina dekorationer!

Nu är det snart lunchdags, och av solen syns ingenting. Vi gick ut på altanen, och då kände jag enstaka regndroppar - men så lite att det inte ens kan kallas duggregn.

Närstan alla mina växter ser sorgliga ut nu. Ovädret Hans gjorde stor skada. De flesta buskarna har blad som delvis är bruna. Som om det redan vore höst.

   

       

Och blommorna (bl a Pink the Fairy-rosen) som skulle ha blommat rikligt nu, är alla mer eller mindre vissna. Höstfloxen (som var så fina förra året) ser ut att ha gett upp helt för säsongen, medan lobelian är till hälften vissen.

   

Fast min ros Campfire har några utslagna blommor på en kvist. En tröst i eländet! (Min Bonica-ros har bara 1 enda utslagen blomma.)

Min Kärleksört ser ut att vara i god form. Den kommer förhoppningsvis att blomma snart. (De blommar normalt augusti - oktober.)

Och båda mina buxbom ser jättefina ut. De har inte ett enda visset blad. Men så är de ju vintergröna.

Jag behöver blommor för att må bra. Tur att de flesta av mina inomhus-växter är i fin form. (Men bara den ena bougainvillean blommar, och ett par små växter gav upp i somras när det var som soligast och varmast.)

Det är bara mitten av augusti, men det känns nästan som om det redan vore oktober.