Sparad dagbok 81. (Fr o m 23-04-25 t o m ...)

 

23-04-25:

I dag har jag sjungit gospel! Det var programpunkt 5 i "Senior sport challenge". Vi hade riktigt roligt, och mot slutet sjöng vi alla bättre än från början. Men så hade vi också en duktig och medryckande körledare: Marie Brandt Wilhelmsson. Jag ångrar inte att jag anmälde mig till "sport-utmaningen". Det är kul att prova på många olika saker, som jag aldrig skulle ha provat annars.

Jag skymtar några strimmor rosa, på mina i övrigt vita tulpaner. Vågar jag hoppas att de kommer att bli rosa? Eller åtminstone rosa-vita?

Nu i eftermiddags började jag på en ny bok. Den här har jag fått av Maud. Jag fick ca 10 böcker av henne när hon flyttade till Senegal. Men just de böckerna har inte lockat mig. Detta är den första jag börjar läsa. Omslaget tycker jag inte alls om. 

Eftersom boken består av 12 korta noveller tänkte jag att jag åtminstone ska läsa några. Nu har jag läst 2. De var varken bra eller dåliga. Kanske jag läser alla ändå?

Efter hand som jag läser ut Mauds böcker, ska jag lämna tillbaka dem till henne. Hon kommer knappast att läsa om en enda, men jag tänker att eftersom hon har mist nästan alla sina ägodelar - så kan det kännas bra att få tillbaka några. (En bok har jag redan lämnat tillbaka. Jag insåg att jag aldrig kommer att läsa den.)

Jag läser och läser och läser. Jag gör inget av allt det där jag borde. Jag städar inte ens. (Möjligen mitt på golvet.) Jag flyr in i böckernas värld. (Samt äter för mycket. Suck!) Så snart himlen är grå så blir jag deppig. Tur att jag har hundarna som piggar upp mig, och som skapar rutiner. Jag längtar efter sommaren! Jag brukar må bättre både psykiskt och fysiskt när jag får sol, ljus och värme. Jag borde så mycket, redan nu - genast. Att-göra-listan har blivit så lång, så lång. Och då pratar jag bara om sådant som akut behöver göras. Visst borde jag skärpa mig! Men det är inte så lätt att ta sig i kragen, när man inte har någon krage...

Förresten är mina växter också en tröst. Djur och växter behöver jag - och så solsken! Trevliga människor inte att förglömma! Goda vänner är förstås viktigare än allt annat! Fast jag har alltför sällan möjlighet att umgås med dem. De flesta bor långt härifrån. Då tröstar jag mig med hundar, växter och böcker!

Styckena ovan kan ju inte vara alltför roliga att läsa. Inte konstigt att antalet som läser min blogg har sjunkit. Hälften försvann när jag flyttade till Sverige, och nu har några till försvunnit. Snart kan jag övergå till att skriva dagbok bara för mig själv (i en gammaldags bok av papper - som jag kan ha i byrålådan). I dag får ni inte ens se några söta hundfoton.

23-04-26:

Jag är bekymrad över Novas välmående. Jag har konstaterat att det är Nellie som är "dummast" mot henne. Periodvis leker Nova och Nellie fint tillsammans, t ex "jaga-leken" eller "brottas-leken". Och i förmiddags vilade Nea och Nova tillsammans. (Samtliga foton är tagna med mobilen, när jag har stått kvar vid datorn - för att "störa" så lite som möjligt och kunna se vad som händer.)

Nu i kväll hörde jag ilskna morr bakom ryggen, och vände mig om. Eftersom det inte såg "farligt" ut, så tog jag några foton innan jag bad Nellie sluta.

Men stackars lilla Nova! Inte ens när jag hade bett Nellie att släppa henne (Nellie lydde bums) vågade Nova gå därifrån. (Jag gick sedan fram till henne, och då vågade hon slinka i väg.)

Så här ska Nova inte behöva ha det! Alla har rätt att känna sig trygga i sitt eget hem!

Jag har börjat leta efter ett nytt hem åt Nova. Inte för att jag personligen vill vara utan henne (min vackraste hund), men för att hon har rätt att ha det bra. En av mina grannar känner ett pensionerat par som vill köpa en ny hund. De var här och tittade i går. De tyckte att Nova var så söt och uppförde sig så fint, men tyvärr tyckte de att hon var för liten för att passa dem. 

Jag har inte velat sätta in någon säljes-annons ännu, men blir kanske tvungen. På Blocket? Jag tror inte att detta är något som kommer att lösa sig med tiden. Jag tror att det är ett mönster som kommer att kvarstå.

Problemet blir att hitta ett verkligt bra hem till Nova. Hon måste få vara ensam hund. Det får varken finnas småbarn, katt, eller annat större husdjur i hushållet. Den som tar över henne måste förstå att så här små hundar är ömtåliga. Och så måste personen/personerna vara beredda på att ge Nova mycket kärlek, närhet och trygghet. Nova måste få känna sig trygg och älskad!

23-04-27:

I morse när jag startade datorn låg Nea och Nova fridfullt tillsammans. Det är nog Nellie som sätter igång bråken... (Fast ibland "hjälper" Nea till.)

Solen har tittat fram i dag, men det har blåst rejält (iskalla vindar från norr).

Jag har varit i Höganäs med Maud. Bl a hämtade vi ut hennes glasögon. Paret nedan är för långt håll, och fotokromatiska. Det senare var Maud mycket nöjd med. Och hon ser mycket bättre än utan. Hennes synstyrka ökade från 20% (av 100) till 60%. Sedan fick hon ett par speciella läsglasögon också, som hon ska ha när hon läser och/eller använder mobilen. Hon kunde läsa ganska liten text med dem, när hon provade i glasögon-affären. Nu hoppas jag att hon klarar att läsa de meddelanden jag skickar till henne via Whatsapp. Fast oftast skickar jag foton på hundarna, för det uppskattar hon mest.

Mina tulpaner får fler och fler rosa strimmor, och den här har en skarprosa fläck inuti. Jag tror att de blir rosa trots allt. Åtminstone delvis. (Ni vet att jag är särskilt svag för rosa blommor...)

Jag läste förresten ut de 12 novellerna i Riktig kärlek (1 var bra), och så gav jag tillbaka boken till Maud i dag.

23-04-28:

Det är fint väder i dag, fast kyligt. I morse var det bara 5°, men det är nog det dubbla nu.

Vi har skönt på vår altan! En solig dag har vi sol fr o m kl 12 (nedan) och fram till solnedgången.

Här pågår "jaga-leken".

Hundarna leker, äter gräs, eller vilar. Jag pysslar med mina blommor, eller läser.

Jag planterade en kruka med sommarblommor i dag. (3 Lobelia och 1 Atlaskrage African rose, som jag köpte i går.) Nea tycker att det är onödigt att jag satte nät även runt den här krukan.

Tidig eftermiddag gick vi en runda ner till havet.

   

På det här staketet sitter det många vackra fåglar!

Tulpanerna (som nu har slagit ut) är mer vita än rosa, men bina gillar dem.

Klokt sagt:

Det blommar vackert inne också. Både den ena bougainvillean, och nästan alla mina pelargoner, har vackert rosa blommor!

Småflickorna i motljus:

   

De leker fint ihop, Nova och Nea. På sitt sätt är det synd att skilja dem åt. Men även i dag har Nellie bråkat med Nova. (Jag pratade med en av grannarna, och alla hundarna ville hälsa på henne. Då tyckte Nellie att hon skulle få hälsa först, och morrade ilsket åt Nova som stod närmast grannen. Det såg ut som om Nellie dessutom försökte bita Nova. Suck! Jag lyfte upp en morrande Nellie i famnen.) Men en 6-årig skelögd hund med tandproblem vill jag inte överlåta till någon annan. Så det måste bli Nova som får flytta. Dessutom har Nellie och jag varit tillsammans längst, och då är det svårare att skiljas åt - för båda parter.

Det krymper i hyllan för olästa böcker, och det är bra. Där finns 4 hyllplan nu, men kommer bara att finnas 3 sen. På den översta ska det stå skönlitteratur (de sista bokstäverna i alfabetet). Mina sparade står för trångt, och det måste finnas plats för max 10 böcker till. (Längre fram när jag har gått över till att enbart läsa på läsplattan - då kan jag spara väldigt många böcker där, utan att de tar någon plats.) På den nedersta hyllan ska barnböckerna stå (de som nu står i skåpet nedanför). Och hyllan i mitten har jag tänkt ha prydnadssaker på. Men det lär dröja ett tag till innan jag kommer så långt.

Nu försöker jag att i första hand välja inbundna böcker, eftersom de tar störst plats. Nu i kväll valde jag boken nedan. Ännu har jag bara läst de allra första raderna.

Boken har annorlunda layout, eftersom vissa rader är handskrivna och det finns tecknade illustrationer av växterna.

23-04-29:

I dag är det växlande molnighet. Det har växlat så att det var sol i förmiddags, och när vi åt lunch. Sedan, när vi gick ut en ganska lång promenad, då var himlen helt täckt av moln. Och när vi hade varit hemma 10 minuter - då tittade solen fram igen. Men tack vare täckjacka och fodrade handskar så frös jag inte ihjäl, trots att vi fick gå i skugga hela tiden.

Nedan kommer 36 foton från vår promenad. Vi gick bland husen ovanför hamnen i dag, förbi stationshuset och längs f d järnvägen, ner på strandängen/fäladen och sedan hem via villaområdena. Alla fotona skulle ha blivit finare om det hade varit solsken...

Nedan har jag fotograferat av 2 elskåp. Jag borde ha tagit foton på texten separat. Bara ni som läser bloggen via dator med stor skärm kan läsa den som det är nu.

2200 sommargäster som ville åka med tåget - en imponerande siffra! Mölle har i dag ca 575 invånare.

Jag är inte alls hemma på våra vilda orkidéer, men detta kan vara Dubbelnycklar eller Majnycklar. Kanske? Någon som vet?

Nedan syns en hörna av en jättevacker trädgård. Där hade jag gärna velat gå in! Men nu fick jag nöja mig med att tjuvkika...

Rakt ovanför gungställningens högra stolp-par syns huset jag bor i.

Hemma igen kan jag konstatera att tulpanerna blir lite mer rosa för var dag. Bra!

23-05-02:

På valborgsmässoafton var jag bjuden till Gunilla tillsammans med 9 andra av hennes vänner. Jag åkte till Arild 1 timme i förväg och hälsade först på Linda och Alva en stund. Efter en liten förfriskning hemma hos Gunilla gick vi i samlad tropp ner till platsen för bålet. På vägen hann jag bara ta några enstaka foton, för jag hade alla hundarna med mig - och det var mycket folk överallt. Det är vackert i Arild.

Av vårtalet hörde jag ingenting, det gjorde bara de som stod allra närmast. Jag hade hundarna i bär-väskor, Nova i en och Nea och Nellie i en annan. Jag kunde inte tränga mig fram samtidigt som jag bar hundarna. Bara på slutet av vårsångerna lyckades jag komma så nära att jag hörde vad de sjöng. Jag lyfte kameran över huvudet och tog 1 foto. Det är ju så, att sisådär 95% av alla svenskar är längre än jag. Ofta påtagligt mycket längre. Alltså får jag oftast nöja mig med att kika mellan armbågarna på folk...

Sedan tändes bålet lite längre ner på stranden. Tyvärr blåste det så pass att det blev fullt av rök på ena sidan, så där kunde ingen stå. Vi tittade en stund (Linda och Alva var också där), sedan gick vi hem till Gunilla igen.

Gunilla bjöd på buffé, där den ena rätten var godare än den andra. Vi njöt alla av maten, och pratade och hade trevligt under tiden. Jag stannade till drygt 21, sedan åkte hundarna och jag hem igen.

Maj månad har börjat! Härligt! Och mina Foxtrot-tulpaner har nu blivit perfekt rosa! Precis som jag vill ha dem. Då vet jag till nästa år, att de ser ut att bli vita först, men att det är normalt.

Den 1:a maj ägnade jag mig åt att vara mormor. Alva var här drygt 6 timmar, så att Linda (för en gångs skull) kunde få lite egentid. Alva och jag lekte intensivt nästan hela tiden, men ibland blev jag avlöst av Nea. Alva sprang runt om mina krukor, och Nea följde efter. Varv efter varv sprang de. Ibland bytte de håll. De hade lika roligt båda två! (Som vanligt får jag inte visa foto av Alvas söta ansikte, men ryggen får ni se!)

När Linda hade hämtat Alva så hade jag en del att ta rätt på. Mest hade vi lekt med Duplot och hunddockorna. Alva leker gärna rollekar nu.

Det är jättefint väder i dag. Dagens "senior-sport-utmaning" bestod av ett varierat "glädjeträningspass". Vi tränade utomhus, utanför Höganäs sporthall. Det var både roligt och nyttigt!

Nea och Nova lekte fint en stund i förmiddags. Det är nästan alltid Nellie som startar bråken med Nova. Tyvärr hänger Nea på då, och gör som Nellie gör...

Ser ni nedan, att 1 av mina 3 liljekonvaljer har knoppar!

I eftermiddags gick vi en liten runda på strandängen. Det är härligt när himlen är så här blå!

23-05-03:

Även i dag har vi fint väder! I dag gick vi genom byn, ner mot havet, och en bit in i Möllehässle naturreservat, innan vi vände och gick en annan väg tillbaka.

Det är vackert med blommande slån. I de täta skyddande snåren trivs småfåglarna.

Jag gissade helt fel på namnet på orkidén jag fotograferade häromdagen. St Pers nycklar heter den!

Det är så fridfullt att gå i reservatet. Det enda som hörs är fåglarnas kvitter och en och annan våg som bryts mot stenarna.

Blommande gullviva.

Nu, när det inte är turistsäsong, är gatorna så lugna här i Mölle. Den enda bil vi mötte var postbilen (Postnord).

Snart hemma igen.

Jag har funderat på om jag verkligen ska behålla mitt lilla runda bord, och de 3 stolarna. Jag använder dem ju praktiskt taget aldrig. Det kan vara 1-2 dagar per år som jag har fler gäster än som får plats i soffan, på bänken och i solstolen. Om jag hade haft ett stort förråd, då hade jag ställt möblerna där. Men som det är nu skulle bara möbler i dockskåps-storlek få plats. Kanske någon av er behöver den lilla möbelgruppen? Stolarna (som eg är för inomhusbruk) är i mycket bra skick (och sköna!), men bordet (Ø 60 h 72) behöver målas om.

   

Sedan jag köpte det lilla bordet som har lagom höjd till soffan och solstolen, så använder jag aldrig det runda ens till att ställa saker på. Nellie säger att vi skulle klara oss bra med enbart solstolen (förutsatt att jag kan tänka mig att sitta på golvet - eller ha henne i knäet).

Detta är vad jag såg i dag, när jag satt i solstolen på altanen:

Så här ser det ut i vardagsrummet när Alva inte är på besök:

Några hundleksaker ligger förstås alltid framme på golvet. Skulle jag någon gång plocka undan alla, och lägga dem i hundarnas leksakslåda (vilket sker vid de enstaka tillfällen då jag ids dammsuga) - då plockar hundarna bums fram dem igen.

Apropå inget särskilt så tog jag 1666 foton med kameran under april månad. (Samt ett par dussin med mobilen.) En rätt normal mängd för mig. Jodå, ni gissar rätt - jag gillar att fotografera! Ända sedan jag var i den här åldern:

Jag gillar att läsa också! Nu har jag läst ut Berättelsen om Alice Hart. Jag tyckte mycket om den!

Och så gillar jag mina barn, och mina barnbarn, och mina syskon, och mina vänner, och mina hundar, samt blommor!

23-05-05:

I morse var jag på vårdcentralen och fick tagit ett blodprov. Svaret kommer nästa vecka. Då får jag veta om min Levaxin-dos är lagom och hur mina kolesterolvärden ser ut.

Nära vårdcentralen ligger den dekorativa Pridegatan.

Vid Nyhamnsläge stannade jag till och tog ett foto på rapsfältet som blommar nu. Det är vackert med allt det gula mot blå himmel.

I förrgår började jag läsa boken nedan. I går läste jag ut den. Utgivningsår 1994. Många av de böcker jag köpte när barnen var små, hann jag aldrig läsa då. Och sedan har en del av dem blivit stående i bokhyllan, när jag hellre har läst nyutkomna. Den här var intressant att läsa.

När jag reste mig ur läsfåtöljen låg hundarna kvar en stund.

Det syns att Nova har koll på Nellie.

23-05-06:

När jag var på vårdcentralen i går så fick jag låna boken nedan. (Jag klagade på min viktuppgång.) Jag tror att jag har ägt en likadan, fast i äldre upplaga, och redan läst den. Men det skadar verkligen inte att repetera. Som det nu är blir jag bara tjockare och tjockare. (Jag stress-äter/känslo-äter, suck...)

Boken ovan har jag inte börjat läsa än, men däremot boken nedan. Den har jag fått låna av Inka. (Pia har dedicerat boken till Inka, så hon vill säkert ha tillbaka den.) Pia Degermark skriver ärligt om sitt liv, både om rikemanslivet, sin aneroxia och sitt drogmissbruk. Helt främmande världar för mig - men intressanta att läsa om.

Jag fotograferade min lilla "trädgård" i går kväll.

Jag är så glad för mina tulpaner! De är så vackra! (Tulipa gesneriana Foxtrot, köpta hos Klostra: https://www.klostra.se/.) Jag hoppas att de blommar lika länge som förra året.

Ett kvällsfoto med havet i bakgrunden.

I dag skiner solen, fast himlen är inte molnfri. Det var kallt i morse, men kom upp i 11° mitt på dagen. Hyfsat i alla fall. (Men i El Campello har de 24°, och klarblå himmel...)

Efter lunch gick vi en lång skön promenad i skogen. Det är så vackert nu när vitsipporna fortfarande blommar, och bokarna har slagit ut!

   

   

De har fyra magnolior i rad i den här trädgården.

Här syns vårt hus, Trappstigen 4, uppifrån.

Här kan man se min lilla röda bil också. Numera backar jag alltid in, ifall det skulle regna.

Nu har jag läst ut Pia Degermarks bok. (Jag har suttit i solen på altanen, och hundarna har legat runt om mig.) Boken är inget litterärt mästerverk, men historien om hennes liv är intressant.

23-05-07:

I dag är det också vackert väder, växlande molnighet och 13°. De två första fotona tog jag från altanen.

Efter lunch gick vi ned mot havet. Redan när vi började gå ner för Brantelid, så kunde jag se att det var fullt med folk och bilar vid hamnen. Som det brukar vara en solig söndag (och sommartid).

Spegelblankt hav!

Inte bara hamntorget var fullt med bilar, utan de närmaste gatorna också.

För att undvika folk och bilar gick vi de lugna gatorna ett par kvarter från havet.

Så kan man också se det:

Dock är det aningen dyrare att föda upp ett barn. När mina var små ansågs det kosta 1 miljon att sörja för ett barn från födseln till myndighetsåldern. Om det stämmer så har mina kostat mig 3 miljoner. Det var det helt klart värt! Bättre investering kan man inte göra! Så mycket glädje!

23-05-08:

Det är Nellie och Nova som inte kommer överens. Och det är Nellies fel! Det är tråkigt att det har blivit så! Jag har ännu inte satt in någon annons om Nova. Jag vill ju egentligen inte skiljas från henne. Men för hennes skull måste jag. Förutsatt att jag hittar ett bra hem åt henne.

Nellie lägger sig gärna i samma säng som Nea. Nellie är ranghögst. Nea accepterar det, men är aldrig underdånig (vilket Nova är). Nova rycker till om Nellie kommer nära, och kryper sen ihop.

   

Men Nea och Nova samsas bra, och leker bra tillsammans.

Jag har fått byta parkeringsplats! Min hyresvärd Lotta meddelade i dag, att jag får en annan plats som är mycket bättre. Toppen! (Jag tror att det har varit hennes brors plats.) Det är platsen nedan som det just nu står en silverfärgad bil på. (En granne hade fått låna platsen förra veckan, men kan flytta sin bil först om några dagar.)

En syren här intill har redan börjat slå ut!

När jag sitter vid matbordet är detta vad jag ser:

Sämre utsikt kan man ha!

Vi har solsken och 15°! Hundarna och jag gick vår efter-lunch-promenad norrut längs havet.

Det blommar överallt nu!

Ramslök:

Det gula är nyutslagna ek-blad!

Så tapper strandtriften är som blommar nästan direkt på stenarna. Så särskilt mycket jord till rötterna kan inte få plats i skrevorna.

Nu vet jag att de vilda orkidéerna nedan heter St Pers nycklar.

Dags att vända!

Vägen tillbaka är lika vacker!

Ovan strandtrift, nedan förgätmigej.

På tillbakavägen såg vi en häger.

Försök till selfies med mobilen. Nea och matte i solstolen på altanen.

Nu har jag lagt in en annons om Nova på Blocket. Det känns riktigt sorgligt! Fast det är ju nödvändigt.

Den första som svarade skrev "Så otroligt vacker Nova är". Jag ska välja nytt hem noga!!!

23-05-09:

Jag har redan fått en del svar på annonsen, varav några personer/familjer verkar vara lämpliga att ta hand om lilla Nova. Vi får se hur det går. Det är viktigt att Nova får det bra!

Mellan 10 och 11:30 var jag på en rolig, trevlig och nyttig föreläsning med senior-sport-challenge-gruppen. Det var Josefin "Smulan" Liljegren och Camilla Åkesson som höll en inspirerande föreläsning om glädje, träning, mat och hälsa i Tivolihuset (Höganäs). Vi blev bjudna på en smoothie också. Nästa tisdag ska vi komma ombytta till Friskis & Svettis.

När jag kom hem igen var det dags för hundarnas lunch. Sedan gick vi en promenad. Eftersom det blåser rejält i dag så gick vi till skogen. På vägen dit passerade vi de 4 vackert blommande magnoliorna.

Nova hade koll på matte, men Nellie och Nea bara travade på.

Det är verkligen grönt nu!

Vi kan inte gå på promenad utan att Nea ständigt hittar något att tugga på. I dag hade hon sådan tur att hon först hittade hästskit, och därefter en pinne. (Jag lyckades bara få ut hälften ur hennes mun, suck...)

När vi kom hem igen så vilade hundarna en stund i solen på altanen.

23-05-11:

I onsdags var vi hos veterinären för kloklippning. Nyhamnsläge smådjursklinik ligger "på landet". Det är vår närmaste, bara 6,8 km härifrån.

Den unge mannen som klipper hundarnas klor tar så ömsint i mina små, och får hundarna att känna sig helt trygga. Inte ett pip från dem, och de som brukar tycka att det är hemskt att få klorna klippta.

I förrgår började jag på boken nedan. Den är riktigt bra! Och jag har lärt mig en del om andra världskriget som jag inte visste. Den här boken ska jag behålla. Men ännu har jag ca 1/5 kvar att läsa.

Snart är det syrenernas tid. Jag älskar doften!

Efter lunch gav vi oss ut i det fina vädret. Det är +18°! (Precis som i går.)

Vi gick vandringsleden längs havet, norrut. Det är så vackert där. Och det är nyttigt för oss alla 4 att gå på ojämnt underlag.

Normalt brukar vi vända vid trappan, men i dag bar jag hundarna uppför de branta stegen. Jag ville se hur det ser ut på andra sidan.

Här är trappan sedd uppifrån:

Det är vackert på andra sidan, men tyvärr för ojämnt för att små chihuahuor ska kunna gå där. Så vi fick vända. Men jag ska, som sagt, ta med bärväskan en dag - och gå längre.

Lilla Nea började bli trött i tassarna. För så små hundar som mina var dagens promenad lång (särskilt som det var uppför och nerför hela tiden).

På hemvägen var vi alla törstiga. Nu har jag ställt fram hundarnas vattenflaska. Sådana här dagar måste jag börja ta med den när vi går ut.

Jag har fått ganska många svar på min annons, men bara 2-3 som jag tycker verkar vara riktigt bra. Alla bor de långt härifrån, så ingen har tittat på Nova ännu.

Jag har fått ett par små "bonus-tulpaner". Trevligt!

Nea studerar en humla.

Det gör ont i hjärtat att se att Nova inte är med i hund-gemenskapen! Jag hoppas verkligen att jag kan hitta ett bra hem till henne, där hon kan känna sig trygg och älskad.

23-05-12:

Varje gång vi har varit på vår senior-sport-challenge, så får vi ett par minifoton efteråt. De nedan är från föreläsningen i tisdags. (Jag satt längst fram och syns inte.)

Både hundarna och jag är så glada för vår altan. Hundarna tycker förstås att den lilla gräsmattan är allra mysigast. Eller "vovsigast", som de själva säger.

Efter lunch gick vi ner till hamnen, och sedan vidare söderut.

Det är så vackert med den fräscha grönskan, och allt som blommar! Så här års trivs jag bra i Sverige! I dag har vi 20°!

Vi gick till Möllehässle naturreservat. Där är det mjukt för tassarna.

"Du får gå först", säger Nea till Nellie.

I dag hade jag vattenflaska med till hundarna. Det uppskattade de. Nästa gång bör jag kanske ta med en till mig själv också?

Efter en andra vatten-paus så gick vi hemåt igen.

Jag stannade och luktade på syrenerna. De luktade så gott, så gott! Särskilt de vita.

23-05-13:

Så här ser perfekt majväder ut:

I dag går jag gärna en långpromenad. Men som alltid måste jag anpassa mig efter hundarna. Med så små korta ben som de har, så kan de lätt bli överansträngda. De går ju allra minst 5-6 steg varje gång jag tar ett. Jag kan lätt bära en hund eller två, men tre är lite svårare. Jag vill ju inte riskera att tappa någon. Vi får se hur långt vi kommer.

Som så ofta får Nova ligga ensam, medan de andra sover tillsammans. Fotot från i morse, när jag satt vid matbordet och läste tidningen.

Jag har plockat fram en ny bok, ett säkert kort:

Peter Robinsons böcker brukar vara bra, men eftersom jag redan har ganska många, så kommer jag inte att behålla den här.

I dag utrustade jag mig med den bästa hund-vattenflaskan och "flask-väskan" (+ midjeväska till resten). Fotot tog jag i spegeln. Jag funderar på att köpa en flask-väska till, så jag lätt kan ha med vatten till mig själv också. Smarta saker säljer dem: https://www.smartasaker.se/sv/dryckeshallare. Det finns även större modeller: https://www.smartasaker.se/sv/flaskvaska-med-axelrem.

Vi passerade en vacker clematis!

Vi började gå på cykel- och gångvägen där järnvägen gick förr i tiden.

Men det blev för varmt att gå på grusväg. Vi gick in i reservatet i stället.

Vattenpaus:

   

Husen som ligger närmast reservatet har alla privat utgång till detta.

Jag försöker ta extra många foton på Nova, nu medan jag kan. På onsdag kväll kommer de som "står först i kön" för att titta på henne. De kanske köper henne... Och sen har jag ingen liten Nova mer.

Nu har även de mörkare lila syrenerna börjat slå ut.

Det finns så många vackra hus i Mölle! Jag favoriserar trähus med spröjsade fönster, och korsvirkeshus.

Solig lördag = fullt med bilar överallt.

Även längs Norra strandvägen är det fullt med parkerade bilar...

Jag hade gärna gått längre, men hundarna ville hem. Vi hade en snabb omröstning, men de är ju i majoritet - så de vann.

23-05-14:

Morgonen var fridfull. Jag vattnade alla mina växter på altanen. Nova och Nea lekte på gräsmattan.

Plötsligt hörde jag ett ilsket morrande. När jag vände mig om såg jag Nova ligga underst, och att de andra två anföll henne. Jag röt "Nej", men det hade ingen effekt, så jag lyfte raskt bort Nellie (det största hotet). Då slutade Nea bråka. Sedan lyfte jag upp en mycket rädd liten Nova i famnen. Stackars liten! Nova ska inte behöva ha det så här! Synd att de som "står först i kön" inte kan komma förrän på onsdag. Hoppas att det inte blir fler bråk innan dess. Själv känner jag mig fortfarande lite omskakad. Det ser väldigt otäckt ut!

När jag efter en stund satte ner Nova på golvet så såg det ut så här:

Men det hände inget mer. Nova gick och la sig i sin mest skyddade "koja".

Jag tycker att Nellie har blivit aningen aggressiv på sista tiden. Hon har alltid varit rädd av sig, och därför varit skällig enligt principen "bättre att larma i förväg". Ofta betyder skallet "Kom inte nära". Men nu? Är det bara rädsla som ligger i botten? Eller har Nellie ont någonstans? Då kan hundar bli aggressiva. Eller är det Novas "underlägsna sätt" som utlöser det hela? Nellie bråkar aldrig med Nea.

Jag hoppas verkligen att Nova får ett riktigt bra hem där hon kan känna sig helt trygg, och mycket älskad. Det är hon värd!

I går låg Nova på altanen medan jag satt och läste i solstolen. 

Nea var på gräsmattan och gnagde på en "gnagis". (Och Nellie låg inomhus och vilade.)

Jag fotograferade senare Nova när hon låg i läsfåtöljen.

Jag hade tänkt ta en närbild, men då rullade hon över på rygg och ville bli klappad på magen. Nova tycker mycket om att bli klappad! När jag sitter och läser i fåtöljen så händer det att hon buffar på min hand, och ber mig klappa henne. Och slutar jag en stund (kanske för att vända blad i boken) så buffar hon igen.

Nu hoppas jag på några fridfulla dagar!

Efter lunch gick vi en runda i skogen. Hundarna samsades bra!

Skogen är underbart grön och vacker så här års.

När vi kom ut på den större vandringsleden stod det vägskyltar. Vi kom från Mölle-kapell-hållet, och svängde till vänster mot Kullens fyr.

Det är nog den här bäcken som längre ner rinner förbi vårt hus. Den börjar troligen i en av mossarna högre upp.

Nellie visar var det är intressant att lukta. Nea luktar oftast på samma ställe, och ibland även Nova.

Efter några hundra meter på den större leden så svängde vi vänster igen, och följde en stig genom skogen i riktning hemåt.

Det blommade vackert i trädgårdarna vi passerade på hemvägen. Nedan rhododendron, akleja och lagerhägg.

   

Nu i kväll har jag äntligen kunnat ta min nya parkeringsplats i besittning. Det är en av de 4 bästa på vår parkering! Fotot tog jag från porten. Som ni ser får jag närmare att bära tunga kassar, utöver att det är lättare att parkera och att platsen aldrig blir översvämmad.

23-05-15:

En katt bland hermelinerna? Nej, men jag har plötsligt fått en lila tulpan bland de rosa.

Solen sken när vi gick ner till strandängen, men tidig eftermiddag så kom det en skur.

Det finns solglasögon för hundar, men Nea får nöja sig med att blunda när hon får solen i ögonen.

Det är extra fint när selen går ton i ton med blommorna!

23-05-17:

Det har blåst rejält i natt. En av mina utomhus-krukor hade blåst omkull. Det blåser fortfarande, men aningen mindre nu.

Hur blev det så här? När Nova flyttade hem till oss blev Nellie så glad och viftade på svansen. Hon brydde sig aldrig lika mycket om Nea när hon flyttade hit. Och nu så är det Nellie och Nea som håller ihop, medan Nova inte får vara med.

   

I der här lilla "gömstället" känner sig Nova trygg. (Hoppas jag i alla fall.)

Jag är i alla fall glad så länge Nova får vara ifred. I måndags fick jag avbryta 2 slagsmål. Det ser så otäckt ut! I går var det lugnt. Jag hoppas att det blir en lugn dag även i dag.

De som skulle ha kommit i dag, för att köpa Nova, meddelade tidigt i morse att de inte kan komma. (En äldre släkting har blivit akut sjuk.) Nu vet de inte när de kan komma. Kanske jag bör kontakta paret som står tvåa i kön?

När Nellie har chansen så lägger hon sig så högt upp hon kan. Hon är ju "högsta hönset" i flocken, så...

Kerstin skickade fotot på den här skylten:

23-05-18:

I dag är det betydligt kyligare i luften (bara 11°). Men fr o m lunchtid så har vi i alla fall haft solsken. Vi gick nedåt hamnen, trots att jag anade att där skulle vara mycket folk, fordon (och hundar).

Hundarna ville som vanligt nosa på "senaste nytt" på strandängen.

Preliminärt ska de som står "2:a i kön" komma och titta på Nova i morgon kväll. Om hon blir såld då, så kommer jag att sakna henne! Hon är en go' liten hund! Och vacker!

23-05-19:

Ser ni mig? Den lilla rosa längst fram. Jag står och sitter alltid längst fram när jag kan. Annars så ser jag ju ingenting... Fotot togs i tisdags när seniorgruppen tränade med Friskis & Svettis, men vi fick det först i dag.

Efter lunch gick vi ner till hamnen, hundarna och jag.

 

Först kissade hundarna på gräset.

Sedan gick vi ett varv runt hamnen. I verkligheten syns Danmark tydligt i bakgrunden. På fotot kan man nätt och jämnt se fartyget som seglar närmare svenska kusten.

Det är ovanligt många båtar i hamnen nu. Många är danska. Jag såg att det stod Gilleleje på en. Orten ligger "snett emot" Mölle, på danska ön Själlands nordligaste punkt.

Mitt på fotot ser ni Trappstigen 4.

En dansk båt på väg in letade efter någonstans att lägga till. Men det såg fullt ut. Även om några platser är tomma just nu, så är de förmodligen redan hyrda. Den som äger platsen kanske är ute och seglar över dagen?

Jag såg mer än en hund ombord på en båt, men den här var den enda jag hann fotografera. Konstigt att den inte hade flytväst på sig. Även inne i en hamn kan man ju trilla överbord. Jag har 2 flytvästar i allra minsta hund-storleken. De är aldrig använda. Men om vi blir bjudna på båttur - då kan hundarna följa med. Själv har jag ingen flytväst, det ska man ha även om man simmar bra. Men kanske jag kan låna en om det blir aktuellt?

Nedan trodde jag att jag fotograferade en stor brun pudel som satt vid ett bord. Den tittade så intresserat på mina hundar när vi gick förbi. Men på fotot syns den inte alls. Kanske hoppade den ner på marken precis när jag lyfte kameran? Nåja, då får ni se att det var fullt med folk på serveringen.

Ytterligare en dansk båt på väg in i hamnen. Jag undrar om den fick plats någonstans?

Som vanligt går Nellie och Nea tillsammans, och Nova går för sig själv.

I kväll kommer alltså de som vill köpa Nova. Jag hoppas att Nova tycker om dem!!!

23-05-20:

Jag sålde Nova i går, till två trevliga och "hundvänliga" kvinnor med erfarenhet av chihuahua. Jag tror att Nova kommer att få det bra hos dem. Men visst känns det vemodigt att skiljas från henne. Och så tomt här känns i dag - trots att jag har 2 hundar kvar.

Köparna har lovat att hålla kontakten med mig, och skicka foton. Det känns bra.

Nu har jag tagit bort annonsen, och meddelat dem som stod "längst fram i kön" att Nova är såld. Jag hade fått 24 seriösa svar, och kunde välja bland de tilltänkta köparna. 

I går eftermiddags låg Nellie och Nova på behörigt avstånd i läsfåtöljen. (Jag läste en hel del i går.)

Jag försökte ta några närbilder på Novas ansikte i går, det var ju "sista chansen". Det gick inte så bra. Men ovansidan av huvudet fick jag med.

Nellie och Nea i sin säng i morse (efter frukost). Jag undrar hur de tänker om att Nova inte bor här mer? De märker att hon är borta, men förstår inte varför, eller var hon är. Kanske Nea saknar sin lekkamrat? Men Nellie och Nea har ju varandra. Och rent krasst så är det ju enklare för mig att ha 2 hundar än 3. Jag vänjer mig väl vid att "bara" ha 2...

Det är den tjocka boken nedan jag läser nu. Den är mycket intressant!

Solen skiner och havet är spegelblankt. Senare i dag siktar jag på en lång promenad längs havet. (Om hundarna blir trötta så klarar jag lätt att bära två...)

Två små flickor uppmärksammade att matte satte sig ner på altanen...

Det är mycket trafik på havet i dag.

I dag syns Danmark på fotona.

I dag var det mycket folk på vandringsleden. Många danskar, några svenskar, men även andra nationaliteter.

Det är nog inte överdrivet varmt i havet...

Vi mötte ett brudpar med fotograf.

Hundarna fick 2 vattenpauser längs vägen, och ett par hundra meter bar jag mina små som var trötta i tassarna. När vi kom hem var det jag som var törstig.

23-05-21:

I går fick hundarna var sin gnagis med torkad kyckling. Nea rusade ut på gräsmattan och började gnaga.

Nellie la sin gnagis i blå hundsängen, och gnagde och gnagde. Kycklingen äter de upp ganska snabbt, men sedan varar själva råhudspinnen flera dagar.

Alla mina buskar och rosor har knoppar. Fast en del är väldigt små än så länge. Men det dröjer inte länge innan kornellen slår ut.

Och min weigela/prakttry har redan slagit ut några av sina knoppar.

Min enda liljekonvalj blommar och doftar så gott. Jag har planterat tre, och förra året blommade alla. Vi får se hur det går med de andra två. Egentligen borde jag inte ha liljekonvaljer eftersom de är giftiga. Jag har ju hundar som provsmakar allt. När bären börjar komma så får jag vända krukan så att de blir dolda.

Eftersom det är nästan molnfritt, soligt och varmt (+21,7° i skuggan = hett i solen), så gick vi bara en kortare runda mitt på dagen i dag.

Det syns på gräset att det är väldigt torrt i markerna nu. (Vi har haft en mindre skogsbrand på Kullaberg, 1 dryg km härifrån.) Eldningsförbud råder förstås.

   

Hunden blev nog besviken när den upptäckte att det är saltvatten i havet.

23-05-23:

I går besökte jag Maud. Vi hade ett riktigt bra samtal om hennes osmofobi. Och sedan hjälpte jag henne med att sätta igång hennes nya "Doro senior-mobil". Jag lyckades med allt utom Whatsapp. När jag kom hem mejlade jag till Doro, som berättade hur jag ska göra. Det är nya uppdateringar som behövs. På torsdag ska jag tillbaka till Maud och fixa det sista. Hoppas jag lyckas!

Maud har fått en jättesöt hund (batteridriven, större än mina). Den "voffar" och viftar på svansen när man kommer nära. Maud tycker mycket om den. Den får sitta i Mauds favorit-fåtölj. Ett substitut är bättre än ingenting. En levande hund kan hon inte ha.

I dag har jag varit i Ängelholm och hälsat på Jenni. Tillsammans besökte vi Hedentorps plantskola. (Jenni bor nära.) Där finns SÅ mycket fint att titta på (och köpa, om man har råd och plats). Syrénen nedan blev jag väldigt förtjust i. Om jag hade haft trädgård så hade jag gärna velat ha en. Den är ju faktiskt rosa! (Fast blir vit när den är helt utslagen.) 

Det är vackert med de gulbladiga och rödbladiga lönnarna mot barrväxterna i bakgrunden! De säljer små likadana.

De har café också. Jenni och jag lyxade till det och fikade. Pannkakor med sylt och grädde stod egentligen på barnmenyn, men det var det vi var sugna på.

Min brokbladiga bougainvillea har visst börjat blomma! Jag har bara inte sett det eftersom blommorna är vända utåt fönstret. Roligt!

Lite humor:

23-05-24:

Jag har läst ut den tjocka boken om Kina. Jag har lärt mig mycket om hur Maos kommunism fungerade i praktiken. Stackars kineser som fick genomlida eländet! Jag är så glad att jag är född i ett demokratiskt (nästan jämställt) land, där jag fritt kan uttrycka mina åsikter!

Nu har jag börjat på en spännande svensk bok (från 2007). Den är bra hittills!

Mattes lilla bebis (1150 gram):

Efter lunch gick vi en runda ner till strandängen. Det var molnigt ända tills vi var på hemväg igen - då tittade solen fram. (Och temperaturen steg flera grader.)

Det syns att Nellie och Nea trivs bra tillsammans.

Jag hoppas att Nova har det bra i sitt nya hem! Jag har inte hört något än.

Vi fick stå och vänta en stund, medan räddningstjänsten backade ner sin båt på slipen. Båten har rejäla motorer!

Lite att grubbla på:

23-05-25:

I förmiddags var jag hos Maud för att installera uppdateringarna på hennes nya mobil. Det misslyckades tyvärr, för att Väsbyhemmets wifi "kunde inte verifieras". Nu hoppas vi att en ur personalen, som är duktig på det tekniska (men som inte jobbade i dag) kan hjälpa Maud. Hon måste ju kunna använda Whatsapp! Just nu går all kontakt mellan henne och hennes man via mig.

Så här ser Mauds nya hund ut. Den har kommunen beställt åt henne. Den kan blinka med ögonen, vifta på svansen, och låta på 4 olika sätt (bl a kan den säga voff och gäsp). Personalen säger att hunden alltid får sitta bredvid Maud när hon ser på TV.

Visst syns det att hon är glad för sin hund!

Jag vet att de är dyra, och är glad för att kommunen har bedömt att hon behöver en. (Man har ofta den här typen av hundar, katter och babydockor på äldreboenden.)

Vardag = färre bilar och båtar i Mölle. Men Nellie hittade en hund att skälla på. En liten toypudel vars husse tyckte det var kul att se ännu mindre hundar än hans egen.