Sparad dagbok 80. (Fr o m 23-02-17 t o m 23-04-23.)

 

23-02-17:

Stormen Otto är på väg hitåt. Ännu blåser det bara lite, fast mer och mer. Det regnar fortfarande, men regnade mer i förmiddags. Hundarna och jag får stanna inne i dag.

Jag gick ut på altanen (klädd i regnjacka och stövlar) och band fast ytterligare spännband om mina presenningar. Jag hoppas att de ska fladdra något mindre. Eftersom vindarna väntas bli västliga är risken inte så stor att något blåser bort från min altan, inte som jag har ställt allt nu.

För säkerhets skull flyttade jag stolarna lite längre in. Jag får hålla koll på om jag dessutom behöver flytta de två yttersta växterna längre in. Just nu verkar det vara mer lä där de står, än bland växterna längre in. Men det kan ju ändra sig.

Jag hoppas att vi slipper strömavbrott. Det är trevligt med belysning och varmt te när det är ruggigt ute. Det räcker med strömavbrottet vi hade i natt. Jag vaknade av det pip/surr som hörs när allt elanslutet stänger av sig. (Och sedan hade jag svårt att somna om.) Höganäs kommun är fantastiskt bra på att informera om vad som pågår. Jag fick både sms och mejl i natt (som jag läste i morse), där de först berättade att de jobbade för att åtgärda strömavbrottet. Och ca 1½ timme senare, när allt återigen fungerade, så berättade det att det var en fågel som hade orsakat det hela.

I går började jag läsa boken nedan, och efter frukost läste jag ut den. Den är lättläst och rolig, men den vänder sig förstås i första hand till småbarnsmammor (och det var ju 30- 35 år sedan jag var det).

Boken ligger nu i bibliotekskorgen. Jag ska välja ut en ny. När jag inte ens kan gå ut, så behöver jag inomhus-förströelse. (Något som är roligare än att städa, och gallra, och ordna, och fixa taklampan, och annat som jag egentligen borde göra.) Jag ska försöka hitta på något roligt till hundarna också.

23-02-18:

Allt stod kvar på altanen i morse! (Jag hade koll till midnatt, sedan stupade jag i säng.) Det enda beviset på att Otto härjade i går, är det smutsgrå skiktet på mina fönsterrutor... Ja, ja. Nu blir jag tvungen att putsa mina fönster endera dagen.

Det enda som hade hänt på nära håll, var att grannens insynsskydd hade blåst sönder.

Hela dagen i går ägnade jag åt boken nedan! Den är klart läsvärd! Vacker, tänkvärd, intressant, lärorik och spännande! Rekommenderas!

Hundarna i läsfåtöljen:

   

Nellie och Nea i morse. (Nova höll sig för sig själv.)

   

Mitt på dagen i dag träffade jag Linda och Alva. Först besökte vi Plantagen, och sedan fikade vi hemma hos Linda. Roligt!

Hundarna hade fått stanna hemma. Jag gick en promenad med dem så snart jag hade kommit hem igen. Solen sken, fast det var kyligt.

   

Det blev en vacker solnedgång.

Det är ovanligt att kunna fånga planeterna Jupiter och Venus på samma foto, men i kväll gick det.

23-02-19:

I morse var det Nea och Nova som satt tillsammans i hundsängen i hallen.

Nellies favorit-boll har varit försvunnen ett par dagar. Hon har letat. I dag hittade jag den under filten i sängen ovan. Där låg en massa leksaker och gnagisar som jag flyttade till deras leksakslåda (som skymtar mellan sängen och alla selarna). 

Nellie blev så glad när hon återsåg sin boll!

Det skyddande tyget (som jag lägger i läsfåtöljen) tvättade jag i torsdags. Det syns inte längre. Men mina tre små säger i mun på varandra, att det omöjligt kan vara deras fel.

Vi gick en bit inåt skogen i dag, trots att jag anade att det skulle vara kladdigt. Det går lite gäss på havet även i dag, och vindarna är iskalla. Det hjälper inte att solen skiner när det bara är 3°. Alltså ville jag gå i lä.

   

Jag tror att Nea hann äta 3 kvistar och ett halvt nypon under vår promenad. Jag hinner inte stoppa henne i förväg, och sedan vägrar hon spotta ut det. Suck!

   

Här fick vi vända. Vi såg en man som tog sig över. Han försökte gå ut åt sidorna, först åt höger, sedan åt vänster - men det plaskade ändå om hans steg. Jag hade promenadskor, och hundarna skulle ha blivit kladdiga upp till hakan. Synd att de inte lägger små "broar" över de fuktigaste ställena. På ett ställe längre fram finns det en spång, men där är det sällan lika vått.

Ibland, när jag tittar mig omkring, känns det som om verkligheten är just så här sorglig:

23-02-20:

Sent i går kväll fick jag bekräftat, att jag nu får berätta. Så nu ska ni få höra den stora nyheten: Jag har fått en sonson! Johan och hans fru Linda fick sitt andra barn i lördags eftermiddag (18/2), och Tuva blev därmed storasyster. Den lille ska heta Melvin. Det är roligt med barnbarn!

I dag har jag passat Alva hela dagen, i Arild. (Hundarna var med.) Jag satte på trippmätaren och konstaterade att det är exakt 7,7 km mellan mig och Linda. Som vanligt har Alva och jag haft roligt, och som vanligt är jag trött efteråt.

Jag kan konstatera att dräneringen inte fungerar på/vid min parkeringsplats. Om jag ställer bilen med nosen inåt, som det är naturligast att göra, så kan jag inte gå torrskodd varken fram till förarsätet eller bagageluckan. (Det ska få plats en bil mellan min och den silvergrå som skymtar.) Det finns en liten dräneringsbrunn (vid häcken) men den ligger nästan 1 dm högre än plattorna... Jag ska klaga hos min hyresvärd. Något måste göras, annars vill jag ha en annan P-plats.

 

Sedan Stella dog har jag förträngt att det är just i dag som Bonnies valpar fyller år. Nemos ägare skickade ett foto på sin hund, som i dag fyller 11 år! Roligt! Som ni vet är systrarna Nova och Stella döda. Om Bamse lever vet jag inte, för jag har förlorat kontakten med ägarna. Men jag hoppas att han är i god form! Alla fyra syskonen borde ha fått fylla 11 år i dag, och 12 nästa år etc. Normal medellivslängd för chihuahuor är 14 år. Jag hoppas att mina nuvarande blir minst så gamla!

I går började jag på den här 20 år gamla deckaren. Jag har inte hunnit så långt, men som de andra i serien är den spännande.

Trots att solnedgången inte syntes i kväll, så blev himlen vackert färgad!

23-02-21:

I morse kom vaktmästaren och rensade bort allt som hade satt igen dagvattenbrunnen. Så när jag skulle ha bilen vid lunchtid var allt vatten borta.

Jag har varit hos Maud i dag. Tina, Mauds gode man, var också där. Tina berättade att det äntligen kan hända något med Mauds kommande boende (i alla fall påbörjas det nu). Först ska en ordentlig läkarutredning göras, för att utröna Mauds behov. Både Tina och jag gissar på att Maud kommer att hamna på en öppen avdelning på ett äldreboende. Var exakt vet vi inte, man kan inte önska - utan får ta det som blir ledigt först. Men där kommer Maud att kunna gå ut när hon vill, hon kan inreda sitt rum själv (Tina talade om att köpa en egen TV), och så finns det olika aktiviteter man kan vara med på, på de permanenta boendena. Maud tror själv att det kommer att bli bra.

Maud sa faktiskt i dag, till både Tina och mig, att hon trivs bra där hon bor. Lukten är visserligen hemsk, och 2 av de mest dementa patienterna stör henne - men maten är väldigt god, och personalen snäll och trevlig. Maud inser att hon måste bo på ett "boende" där hon får maten serverad, tvätten tvättad, rummet städat etc. Men hon vill kunna ta en liten promenad när hon känner för det, inte bara när någon ur personalen har tid att följa med. Och det har jag full förståelse för.

Maud ser fram emot att få gå till optiker och tandläkare. (Jag kommer att följa med henne.) Tina ska ordna fram pengar. Banken i Senegal har ännu inte svarat på Tinas brev, så när de pengarna kommer vet vi inte. Men de finns där, och har inte försvunnit. Tina berättade en bra sak i dag, att på korttidsboendet behöver Maud inte betala någon hyra. Hon får betala 5000:- per månad för mat och omsorg, men det är allt. Det betyder att hon sparar pengar varje månad som hon bor på korttidsboendet. När vi hörde det blev vi lite gladare, Maud och jag.

När Tina hade gått försökte jag få igång Mauds mobil. Det var en del inställningar som behövde ändras, men vi fick inte in Internet så vi kunde inte ringa Cheikh. (Det är dålig mottagning i Mauds rum, men personalen ska hjälpa henne senare.)

Sedan gick vi en promenad ner till havet. Maud tyckte det var skönt att komma ut, och jag peppade henne att gå ända ner till vattnet (500 m).

Jag försökte ta ett foto på oss båda med kameran (det hade nog varit lättare med mobilen). Vi hade vinden i håret och solen i ögonen. Fotot nedan är det enda som Maud inte blundar på. (I gengäld kisar jag mot solen.)

När vi kom tillbaka till boendet var det kaffe-dags för Maud.

Jag körde hem (och gick sedan ut med hundarna).

I kväll blev det ingen tjusig solnedgång, men jag fick med Jupiter, Venus och månen på samma foto.

23-02-24:

Grattis på 1-årsdagen Nea!

Alla hundarna fick en extra god gnagis (med kycklingkött) dagen till ära.

   

   

Jag passar Alva i dag. Just nu tittar hon på Bolibompa, och då får jag en kort paus. Annars har vi lekt hela dagen, mest med Duplo.

Själv fastar jag i dag, för andra dagen. Ännu dricker jag bara vatten (mycket) och te (lite). I morgon (eller i kväll) ska jag lägga till grönsaksjuice och kanske buljong. Jag vet inte hur länge jag ska hålla på. Som kortast t o m i kväll, men kanske någon dag längre. Jag fastar för hälsans skull! Det är bra att pausa från mat ibland, allt från 16 timmar till 10 dagar. Jag känner mig inte hungrig, men är förstås lite trött. När jag började fasta visste jag inte att jag skulle vara barnbarnsvakt i dag. Egentligen behöver jag mer energi när Alva är här, men nu får det bli som det blir.

23-02-25:

Jag glömde att berätta att jag var i Ängelholm i torsdags. Jag hade tid för ett läkarbesök på Ängelholms sjukhus (allt väl), och passade på att besöka Jenni och Molly samtidigt. Jenni och jag satt och pratade en stund, men jag kunde inte stanna så länge eftersom hundarna var ensamma hemma. Men det var trevligt att ses!

Trippmätaren berättade att det är 28,3 km mellan Trappstigen och Jennis bostad. Jag har kollat lite avstånd nu sedan jag fick bil. Till närmaste affär (i Nyhamnsläge) är det 6,8 km, till Höganäs 11,5 km och till Ljunghaga (Maud) 13,2 km. (Och till Linda i Arild 7,7 km, men det har jag redan berättat.)

Jag äter i dag. Jag bröt vattenfastan efter 48 timmar. Jag frös för mycket...

Den meteorologiska våren har kommit till Skåne, även om det inte känns det minsta lilla vårlikt. (Fast jag såg utslagna blåstjärnor i Höganäs.) Här var det minusgrader i natt, och är bara +2 nu på dagen. ("Känns som -10" enligt min vädergadget.) Men växterna känner av att det har blivit aningen ljusare! Min ena bougainvillea har fått ett par knoppar. Och ute har några av mina växter börjat få antydan till blad. Några av uteväxterna behöver vattnas, och jag kommer inte åt alla som de står. Kanske jag ska flytta fram några så att det kan regna på dem? Fast det blir förstås kallare för dem. Svårt att veta vad som är bäst.

Jag läste ut Sista utvägen i går. Den var spännande hela tiden! Men jag är inte alltför förtjust i att läsa om alla bestialiska mord och obduktioner i detalj. Det blir lite för mycket av det onda.

Därför väljer jag en feel-good-bok den här gången. (Jag ska börja läsa i eftermiddag.) Boken fick jag av Lena T. Hon hade med en hel trave. Trevligt! Vintertid tycker jag om att alltid ha en bok på gång. Lena T hälsade på mig i onsdags. Det har jag också glömt att berätta. Vi hade som vanligt jättetrevligt!

Dagens eftermiddagspromenad gick till skogen, till det leriga stället där vi vände även förra gången. Det blåste verkligt iskalla vindar i dag, så skogen var enda alternativet.

Stormen fällde ett och annat träd.

Fröken försiktig:

Som vanligt - en tuggande Nea...

23-02-26:

Solen skiner och det blåser bara lite. Men det är kallt! Det vara bara 1 plusgrad när vi gick vår förmiddagspromenad, och det var minusgrader i natt.

I dag gick vi ner till havet. Vi passerade ett litet vårtecken på vägen, utslagna snödroppar.

Det var fortfarande is på vattenpölarna.

Just på den här stigen går det många hundar. Alltså finns det mycket spännande att nosa på!

Vi gick inte så långt eftersom jag frös.

De flesta av de äldre husen nära havet har höga socklar. Förr i tiden flyttade familjerna ner i källarvåningen på somrarna, och hyrde ut resten av huset till sommargäster.

Jag tröttnar inte på solnedgångar:

I kväll fotograferade jag med mobilen. Det blev minst lika bra som med kameran, tycker jag. Visst är det lyxigt att ha en sådan här utsikt från en hyreslägenhet!

Jupiter och Venus syns närmare varandra nu. Som vi ser dem från jorden alltså. Närmast kommer de att se ut att vara vid månadsskiftet. I verkligheten finns de, som ni vet, på olika avstånd från jorden - och inte alls i närheten av varandra.

Kommande tillfälle att se Jupiter och Venus nära varandra infaller på morgonen 12 augusti 2025.

23-02-27:

               

Stort grattis på 37-årsdagen, min kära dotter Jenni!

   

 

Som ni ser har vi relativt grått väder i dag. Men det blåser inte, så vi gick ner till strandängen.

Nedan syns Höganäs hamn på håll. När jag tar foton av Maud vid havet (som häromdagen), då syns hamnen från andra hållet. Den stora kranen är lätt att identifiera.

Nu ska jag läsa i feel-good-boken.

Boken är utläst. Den var precis lika trevlig som Lucy Diamonds böcker brukar vara. (Författarinnan heter egentligen Sue Mongredien, men har valt att skriva under pseudonym.)

Svensk byråkrati är som den är. Jag har undrat varför Mauds ID-kort dröjer så. Det var den 20/12 hon fotograferades på Statens Servicecenter i Helsingborg. Nu har Mauds gode man Tina fått reda på, att Skatteverket plötsligen har bestämt sig för att varken Mauds provisoriska pass, eller mitt intygande, bevisar att hon är hon. Däremot kan Tina intyga att Maud är Maud. (Om hon tar med sina papper som bevisar att hon är Mauds gode man.) Så nu ska vi alla tre träffas i Helsingborg den 13 mars för att gå till servicecentret och intyga att Maud är Maud. Hoppas att Maud kan få ID-kortet med en gång då. Det bör ju vara upptryckt och klart.

Ännu en solnedgång:

23-02-28:

Det var dimmigt i morse, och väderleksprognosen spådde dimma hela dagen. Så när solen tittade fram blev jag förstås glad! Även i dag gick vi ner till strandängen. Det var riktigt skönt ute! Och lugnt i dubbel bemärkelse. Vi mötte 2 hundar med sina ägare, annars var det bara vi och tystnaden. Jag tycker om tystnad!

   

Jag fick vårkänslor i dag! I solen på altanen känns det så varmt och skönt! Det är ju nästan vindstilla i dag. Jag passade på att släpa fram alla min krukor, som stått i hörnan hela vintern. Och så ställde jag dem längs staketet som jag brukar ha dem på sommarhalvåret. Kvar står utemöblerna och cykeln. De får vänta ett tag till. Så här blev det:

Ser ni så många utslagna blommor mitt hybridkejsarolvon har?

   

Tulpanerna (de flesta av sorten Foxtrot) sticker upp ur krukorna - fast de inte ska blomma förrän i april. I krukan nedan hittade jag en liten självsådd murgröna. Den ska jag plantera om lite längre fram. Den kan få stå i en egen liten kruka.

Hundarna tycker att det blev riktigt bra.

Det var nog dags att ta fram växterna i dag, fast det fortfarande kan bli vinterväder. Många av växterna har "kommit för långt" och har gröna skott. Den ena rosen har utslagna blad. Det är inte dags än. Kanske har det blivit aningen för varmt inne i den soliga hörnan där de har stått? Vi får väl se hur det går med dem nu. Det blåser visserligen nästan jämt i Mölle, men annars hör klimatet till Sveriges mildaste.

   

Fast min Scilla siberica får lov att slå ut nu. För den är det dags.

Det blev en ordinär solnedgång i kväll. Kanske behövs det lite moln för att göra dem spektangulära?

De här är troligen de sista fotona jag tar på Jupiter och Venus, i år. Det syns tydligt att Venus är närmare oss, och ljusstarkare. (Avståndet från jorden till Jupiter är ca 588 000 000 km, medan det "bara" är ca 38 200 000 km till Venus.)

Med en enkel automatisk kamera blir det inte bättre än så här.

23-03-01:

Även i dag lättade morgondimman, och även i dag gick vi ner till strandängen.

Men i dag finns det moln som skymmer horisonten, gråa åt norr och vita åt söder. Varken Höganäs eller Danmark syns (och inte toppen på Kullen).

Jag började läsa en deckare i går. Den är ganska spännande. Men huvudpersonen är lite för duktig på att lösa mysterier, för att det ska kännas verkligt.

I den här boken, precis som i hälften av alla böcker jag läser (även feel-good), super huvudpersonen sig full ibland. Nu är jag visserligen helnykterist, men jag har aldrig förstått vitsen med det hela. Jag förstår väl att man kan vilja ha ett glas vin till maten. Men att supa sig full så man inte vet vad man gör, inte kan köra bil, och får världens baksmälla dagen efter. Varför gör man så? Jag förstår det inte.

Det har hunnit bli kväll, och jag har läst ut boken. Den var spännande hela tiden.

Jupiter och Venus som allra närmast, sett härifrån från Mölle:

23-03-03:

I går tillbringade jag flera timmar tillsammans med Maud. Vi var bl a hos optikern (Synsam i Höganäs). När vi kom dit ville de först inte ta emot oss, trots att vi hade beställt tid. Orsak: Maud har fortfarande inte fått sin legitimation! (Visste ni att man måste kunna legitimera sig för att få ögonen undersökta? Jag visste det inte.) Jag ringde Mauds gode man Tina, som var lika förvånad som jag. Sedan bad jag att få tala med chefen, butiksföreståndaren. Hon var resonabel, så Maud blev undersökt. (Men vi måste ha leg för att kunna hämta ut glasögonen.)

Maud ser ännu sämre än jag trodde, bara 20-30% mot normalsyn. Optiker kan få upp synen till ca 60% med glasögon, och även om det inte är bra så kommer det förstås att göra stor skillnad, vare sig Maud vill läsa, se på TV, eller vara ute och promenera. Det är klart att hon ska ha glasögon! Själv skulle jag inte kunna klara mig utan mina (jag ser suddigt på avstånd mellan 0 och 100 cm). De flesta av oss ser ju sämre desto äldre vi blir. Glasögonen kan vara klara om 3 veckor.

De 4 böckerna nedan(som jag hade beställt på bokrean för mindre än 80:- sammanlagt) kom i dag. Jag har börjat läsa Effektiv träning. Jag har stora ambitioner (men tyvärr bristande disciplin).

I går och i förmiddags läste jag boken nedan. Den var lättläst och bra "polis-deckare". (Budskapet är att man måste reagera om man anar att en kvinna misshandlas, inte bara låta det ske.)

I går när jag läste så hade vi det så här mysigt:

Jag funderar på att möblera om. Jag vet inte om det skulle blir bättre eller sämre. Det kan jag inte avgöra förrän efteråt. Jag trivs bra som jag har möblerna nu, men det känns lite tokigt att jag inte bara har EN soffgrupp, utan dessutom 1 fåtölj och 1 karmstol för sig själva. Och så är det svårt att komma åt alla mina krukväxter när jag ska vattna dem. Så här ser det ut nu:

   

   

Jag funderar på om jag skulle kunna flytta ner mina Kallax och ställa dem framför fönstret. (10-15 cm in i rummet för elementets skull.) Om jag även flyttade den smala hurtsen som står i sovrummet nu, så skulle de precis få plats framför fönstret utan att hindra Billy-dörren längst in från att öppnas. (Jag har lagt måttbandet för att se hur stor plats mina Kallax skulle ta.) I så fall skulle jag ställa krukväxterna ovanpå.

   

Jag skulle då sätta min 2-sits-bäddsoffa med ryggen åt Billy-hyllorna med böcker i. (Med lagom avstånd bakom så att jag kan passera, samt öppna dörrarna.) Och så skulle jag ställa de 2 karmstolarna med ryggen åt matbordet, soffbordet framför soffan, och sedan läsfåtöljen och gungstolen i riktning mot soffbordet. (Gungstolen skulle nästan hamna på samma plats som nu.) Då skulle det bli EN sammanhållen soffgrupp med 6 sittplatser. (Och bara 2, inte 4 som nu, av sittplatserna skulle vända ryggen mot utsikten.) Fast det runda bordet skulle bli "över"...

Mina små smakråd funderar på saken. Jag också.

Jag kan inte veta hur det blir i praktiken, om jag inte provar. Kanske är det värt ett försök? Det är förstås ingen bagatell att flytta (släpa utan att repa golvet) alla möbler till nya platser. Vad tror ni? Skulle det bli bättre eller sämre?

23-03-04:

Jag har möblerat om i dag. Jag tror att det blev bättre. Det blev luftigare, och soffgruppen är mer sammanhållen. Bara 1 sittmöbel har ryggen mot utsikten. Men för att veta om det verkligen blev bättre så måste jag prova ett tag i praktiken, och se hur det fungerar.

Här har jag påbörjat ommöbleringen.

Nea gjorde sitt bästa för att hjälpa mig att flytta möblerna.

   

Jag satte soffan på 45 cm från bokhyllorna. Jag kan lätt passera (utan att behöva gå i sidled), och dörrarna går att öppna.

Här har Kallax-hyllorna kommit på plats:

Nedan följer många foton tagna från olika håll. Ni som har varit här kan kanske föreställa er hur det är nu. Ni andra får komma hit och titta efter!

Jag tror att jag ska korta kedjan på ljuskronan lite till, så att den sitter närmare taket. Då spelar det ingen roll om den hamnar mitt ovanför bordet eller ej. Jag valde att ha det runda bordet framför soffan, eftersom jag tycker bäst om det. Det andra låter jag stå mellan soffan och läsfåtöljen. (Inte så snyggt - men praktiskt.)   

Längre fram, när jag har gallrat ut fler ägodelar, är det meningen att TV:n ska stå inne i Billy-hyllan (mitt emot soffan). Men som det är nu får den stå på blombordet i stället. Där har den ett något mer utsatt läge när Alva och jag leker ta-fatt. Men hittills har det ju gått bra. 

Nu ger det sig om Alva tycker att det går lika bra att leka här, som tidigare.

Jag har sett att hundarna har varit intresserade av mina tulpanlökar. I dag hann jag inte hindra dem. De hann äta upp allt ovan jord på de som stod närmast kanten. Suck! Själva lökarna är giftiga, men jag tror inte att bladen är det. Men tråkigt är det förstås! Jag undrar om tulpanerna kommer av sig helt nu? Eller om de orkar börja om?

Nu har jag ställt galler framför krukorna med tulpanlökar. Jag ställde båda krukorna bredvid varandra.

Det blåser kalla vindar i dag, men vi gick ändå ner till havet.

Nu bör jag skapa en Sparad dagbok 80, innan jag lägger in mer på den här sidan. Suck! Det är lika tålamodsprövande var gång. Och jag är aldrig säker på om det kommer att lyckas.

Den dagen som jag byter dator till en nyare, så kommer jag inte längre att kunna använda Frontpage 2003 - och alltså inte skriva någonting mer på Christeltango.

Jag lägger in 2 foton till här, eftersom solljuset nu når ända in till matbordet.

Utifrån var det snyggare som det var före ommöbleringen. Men å andra sidan är det bara jag själv som ser det utifrån...

Om jag bestämmer mig för att ha det så här, så ska jag leta efter en lägre möbel att ha framför fönstret. I samma nivå som fönsterbrädan vore idealet. Jag har kollat lite på de vanliga heminrednings-butikernas webbsidor, men inte hittat någonting lämpligt alls. Jag behöver många lådor! Och så får möbeln inte kosta skjortan. Björk vore idealet, i andra hand vit. Håll gärna utkik! Begagnat går lika bra. Höjd ca 57-58 cm, bredd (sammanlagt) 190 - 200 cm, och djup 30 - 45 cm. (Kallax är 76 cm hög.)

23-03-08:

Det är Internationella kvinnodagen i dag. Det är säkert därför jag lyckades skapa Sparad dagbok 80! Men det krävde oerhört mycket tålamod.

Jag ligger lite efter med att uppdatera här. Jag har inte vågat skriva mer förrän jag hade lyckats skapa ytterligare en dagbok. Jag vet ju att sidorna kraschar (så allt försvinner) om det blir för mycket på dem. Jag är väl medveten om att gamla Frontpage 2003 (nu 20 år gammalt = jättegammalt i datorvärlden) inte kan fungera länge till. Och inte alls på en ny dator. Frågan är om jag ska fortsätta att ha en webbsida. Priserna har stigit mycket! (Det är både domänen och webbhotellet som kostar.) Jag betalar den här gången också, men kanske det blir sista gången...

Ännu en tid kommer jag att skriva blogg.

Den här boken läste jag häromdagen. Den var mycket trevlig.

Jag fick nytta av bordet som "blev över". Där lägger jag böcker jag har på gång, läsglasögon mm.

Fotona nedan är från i söndags, när vi gick i skogen. Annars har vi mest gått ner till havet.

I måndags var vi hos veterinären. Jag har bytt veterinär, och detta var vårt första besök på den nya mottagningen. Tidigare gick vi inne i Höganäs, det var enda alternativet när jag åkte kollektivt. Nu när jag har bil kan jag välja en klinik som ligger "på landet", bara 6,6 km härifrån.

Jag gillade inredningen. Det var djur på alla tavlor, gardinerna hade hund-mönster, och veterinären strumpor med katter på.

Fördelen är att vi nu kommer att träffa samma veterinär varje gång, inte 5 olika som hos Evidencia. Både Nova och Nea fick var sin vaccination, och veterinären undersökte alla 3 hundarna. Det är dags att ta tandsten på Nellies tänder (nu igen). Och Nea har sina mjölktänder kvar, så de måste opereras bort. (Det senare går dock på försäkringen.)

Sedan fick alla hundarna klorna klippta. Den var en mycket hundvänlig ung man som hade hand om kloklippningen. Han klippte i snitt 5 hundar om dagen sedan 5 år tillbaka sa han. Han var så ömsint och förmedlade trygghet, så hundarna lät honom klippa. (De brukar annars tycka att det är otäckt och försöka protestera.)

Jag ska beställa tid för munvård endera dagen.

I tisdags följde jag med Maud till tandläkaren. Han konstaterade att det finns en del som bör göras med hennes tänder, men rekommenderade Maud att få vård av den tandläkare som är kopplad till kommunens vårdboenden. Då får den vårdsökande grundläggande vård för samma pris som läkarvård. Och då kommer Maud att ha råd. Tandläkaren tog inte ett öre betalt för konsultationen, inte för röntgenplåtarna heller. Jätteschysst! (Det är samma tandläkare som jag går till, Praktikertjänst AB tandläkargrupp.)

Samma dag fick vi besked om att Maud nu äntligen har fått plats på en fast avdelning. Det blev en lägenhet på Väsbyhemmet (de inringade fönsterna). Maud och jag var där och tittade i går. Avdelningen verkar trevlig och personalen likaså.

I lägenhetens enda rum står bara en säng. Vi måste alltså skaffa möbler. Av mig får Maud ett litet matbord + 1 stol. Jag ska köra dit möblerna i morgon. Sedan hämtar jag Maud. Vi ska tillsammans titta på secondhand-möbler hos både Loppan och Lions (som båda har öppet på torsdags-eftermiddagar). Maud kommer att behöva något att ställa en TV på, 2 fåtöljer, 1 sängbord, lampor, gardiner och en massa annat smått. Det viktiga är att få tag på möbler, småsakerna kan vi ta efter hand. (Pentry och garderober finns i den breda hallen.)

   

Maud verkar positiv, och tror att det kan bli fint. Som vanligt är hon lite orolig för lukter. Men personalen på nya boendet (som förstod dilemmat) försäkrade henne om att de nyligen har bytt ventilationssystem och nu har frisk luft överallt. Och jag sa till Maud att vi kan köpa några luftrenande växter att ha i stora fönstret. Det blir nog bra. Men det blir förstås en stor omställning för Maud. Redan på fredag ska hon flytta. Mauds gode man Tina och jag kommer att hjälpas åt.

Så nu har jag att göra de närmaste dagarna.

23-03-10:

Tina, Maud och jag har haft fullt upp med Mauds nya boende. I går var Maud och jag på Loppans Möblería och tittade på begagnade möbler. Maud valde 2 blå plyschfåtöljer + 1 karmstol med djurmotiv på tyget. (Inkl hemtransport kostade allt bara 850:-.) Vi åkte också till Jysk och köpte galgar och 1 underlakan, och sedan till Plantagen där vi köpte de 5 växterna som ni ser nedan, samtliga kända för att vara luftrenande. Det lilla matbordet och stolen fick hon av mig. (Jag ska köpa ett mindre arbetsbord på hjul till mig själv sen, och jag har kvar 5 sådana stolar.)

I dag har jag packat alla Mauds saker, hämtat Maud på sitt tidigare boende (Ängslyckan på Ljunghaga), och kört henne till sitt nya (Ljuspunkten Väsbyhemmet). Sedan packade jag upp Mauds saker och la in allt i lådor och skåp. Under tiden köpte Tina en TV (som ska komma på onsdag), samt några muggar, glas och bestick - och en vas. Gunilla kom med ett överkast, ett gardinset, två lampor och en tavla. Och i eftermiddags kom Loppan med möblerna. Mitt emot fåtöljerna ska en TV-möbel stå, med TV:n ovanpå. TV-möbeln måste Maud och jag åka till Ikea på tisdag för att köpa. Och så behöver vi köpa ett litet bord att ha mellan fåtöljerna, en byrå att ha bredvid sängen och lite annat smått. Måtte TV-möbeln gå in i min bil, eftersom den behövs dagen efter. Tyvärr kommer den inte att montera sig själv. Troligen åker jag på att göra det...

Maud är glad och tycker att det blir fint. Hon är glad över nya lägenheten. Men hon är förstås orolig över lukterna på nya boendet! Och sorgligt nog måste hon vara isolerad på rummet de första 48 timmarna, för att eventuella smittor inte ska spridas mellan boendena. Det kan kännas ensamt och lite otryggt för henne. Men både Tina och jag tror att detta kommer att bli bra, när allt är klart.

På måndag ska Tina, Maud och jag till Servicecentret i Helsingborg för att intyga att Maud är Maud så de äntligen kan tillverka hennes iD-kort. (Det ska vara klart 3-5 dagar senare, och måste hämtas i Helsingborg. Hoppas jag slipper vara med då.)

När Maud och jag åker till Ikea på tisdag så ska vi även besöka Engelbrektsboden. Maud behöver lite nya vårkläder! (Hon hade ju bara tunna sommarkläder med sig från Senegal.) Så det blir en heldag. Vi får äta lunch på Ikea.

Men fr o m onsdag så kan jag ta det lugnt igen - och umgås med mina hundar! (De har fått vara ensamma 5 timmar per dag, både torsdag och i dag.) Och så ska jag förstås ägna mig åt mina små nu i helgen!

23-03-11:

Som ni vet längtar jag desperat efter varmare och soligare väder - åtminstone något som liknar vår. I går såg det hoppfullt ut. Ser ni så många blommor som är på gång på bougainvillean?

Och ett ormöga hade slagit ut.

Men så började det snöa i morse...

Jag hade tänkt gå ut med hundarna efter frukost, men nu avvaktar vi.

       

Kanske finns det hopp om promenad-väder senare? I alla fall så slutade det snöa, och solen tittar fram. Fast det är bara +0,2° ute, så jag avvaktar lite till.

Det kan ju finnas fördelar med glömska...

Snön har smält bort igen, bara vid vägkanterna (och i skuggan) ligger den kvar.

Min väninna Carmen (som bor i Los Olivos) skrev att det är +27° i El Campello i dag. Här har det blivit +4°...

23-03-13:

I dag har Tina, Maud och jag varit på Statens servicecenter i Helsingborg. Nu är alla papper klara så att Mauds ID-kort äntligen kan tillverkas. Det ska vara klart senast inom 14 dagar. Vi hade en bit att gå till och från servicecentret. Tyvärr regnade det så pass att vi hann bli blöta trots regnjackor (om skor, byxor och handskar). Vädret tycks vara sämre de dagar jag måste åka hemifrån. I morgon när jag ska med Maud till Ikea ska det regna, eller möjligen snöa...

I går och i dag läste jag boken nedan. Den är gammal, från 2004, men lika trevlig för det. Avkopplande läsning, fast den inte saknar djup.

När jag sitter i läsfåtöljen så ligger alla 3 hundarna i mitt knä. När jag sitter vid bordet och läser så turas de om att ligga på min arm. Nea får plats allra bäst. Hon är en "en-hands-hund"... (Hon vägde 1195 gram senast jag vägde henne.) 

Det är trevligt med böcker - och gosigt med hundar!

23-03-15:

I går åkte Maud och jag till Helsingborg för en stor shopping-runda. Det var Maud som behövde handla. Först åkte vi till Engelbrektsboden. Där var Maud alldeles lyrisk över alla vackra kläder. Hon gick runt och tittade, och kände, och försökte välja ut det som var snyggast. Jag tipsade emellanåt om vad som är mest praktiskt, och som passar svenskt klimat. Maud behöver kläder! Hon hade bara med tunna sommarkläder från Senegal, som man möjligen kan ha juni - augusti i Sverige.

Hemma igen så bredde Maud ut alla sina nya kläder (mest tröjor) på sängen, och hon såg så nöjd ut! Den rara personalen på boendet kom in och berömde Mauds goda smak, och då såg hon så lycklig ut.

Men innan vi åkte hem så åkte vi inom Ikea. Maud behöver några små möbler till sin nya lägenhet + en massa småsaker som lakan, sax och kökshandduk. Vi hann gå en bit på Ikeas övre plan, och Maud valde ett litet bord att ha vid fåtöljen, och en pall att ha vid det lilla matbordet. Sedan började det tyvärr (enligt Maud) lukta så hemskt att hon var allvarligt oroad över att hon skulle dö av lukten. Vi fick rusa genom avdelningarna fram till restaurangen. Eftersom det var en timme över matdags för oss båda, tyckte jag att vi skulle äta där. Maud ville ut. Men jag lyckades övertala henne om att det inte är tillåtet att ha dålig luft i restauranger, och då gick Maud med på att äta.

Vi tyckte båda att maten var god och åt i lugn och ro. Luften var tydligen bra, för Maud mådde fint. Sedan gick vi ner till avdelningen där Ikea har allt annat än möbler.

Där började det lukta hemskt igen, och Maud blev sämre. Jag övertalade henne att välja 2 påslakan (hon valde de snyggaste). Sedan ville jag att hon skulle välja ut fler saker som hon behöver. Men Maud började bli desperat. Även om jag sa att hon inte kommer att dö av lukterna så trodde hon mig inte. Vi fick rusa vidare. Jag hann ta en sax, en handduk och ett madrasskydd på vägen. Men sedan fick jag be personalen att vakta vår varuvagn och släppa ut oss en genväg. Jag satte Maud i bilen, och hon kände sig bättre.

   

Sedan gick jag in, hämtade pallen och borden på tag-själv-avdelningen, och gick till kassan och betalade Mauds inköp. Maud skulle behöva en liten byrå att ställa bredvid sängen (som sängbord) + en möbel att ställa TV:n på. Men det får vi (= Mauds gode man) beställa via webben i stället. Små-möblerna kunde jag ta i min bil. (Fast jag vägrar montera dem, det får någon annan göra.)

Mitt emot Ikea ligger Elgiganten som säljer Doro seniormobiler. Jag ville att Maud skulle titta på en sådan, men det var inte läge just då. Så vi körde hem. Stackars Maud som lider så av sin osmofobi (luktfobi)! Den har begränsat hennes liv de senaste 40 åren, och hindrat henne att göra många roliga saker. Jag önskar att någon hade kunnat "trolla bort" den...

Själv har jag beslutat mig för att inte ställa upp på fler "stora" shoppingturer med Maud. Jag orkar inte! Det är en ständig balansgång mellan hennes upplevelser (som är verkliga för henne), och den verklighet som vi andra upplever. Jag har stort tålamod, men jag är inte särskilt stresstålig.

Däremot kan jag följa med på små ärenden i Höganäs.

Trots allt var vi aldrig nära vänner Maud och jag, de få åren vi båda bodde i El Campello, bara vänner. Så jag känner att jag har begränsad skyldighet att hjälpa henne. Bara den skyldighet som alla normala medmänniskor har. När Maud kom till Sverige i höstas, så visste jag inte ens om hon föredrog te eller kaffe! (Det visade sig vara kaffe med socker i.) Men eftersom Maud inte har någon annan än mig på nära håll (1 vän i Göteborg + 2 i Stockholm, inga släktingar), så vill jag inte överge henne. Jag vill henne väl! Men jag måste prioritera min egen hälsa.

Nu hoppas jag att Maud får det fint i sin nya lägenhet, och att hon kommer att trivas bra. Hon tycker om personalen. "De är så snälla", säger hon. Och maten är god. Sådana saker är viktiga!

I dag skiner solen (efter 2 dagars regnande), men det är bara +2° och det blåser iskalla vindar.

Jag satte de fodrade vinter-selarna på hundarna (trots att de har sämre passform än de andra). Vi promenerade i villakvarteren, där det är aningen lä.

Nova går gärna lite för sig själv. De andra är inte alltid snälla mot henne, det har jag berättat. Jag är lite bekymrad för Nova. Jag vill att hon ska må bra och känna sig trygg! Jag har t o m börjat fundera på om hon skulle ha det bättre hos någon annan... Svårt!!!

Nedan ser ni Neas "promenad-stil". Hon rusar fram i full fart tills kopplet stoppar henne. Sedan stannar hon upp, och rusar därefter vidare. Nellie promenerar i jämnare takt.

Pälsen på Novas svans börjar bli riktigt lång. Det är vackert när hon håller svansen lyft. Men när hon "fäller ner" svansen så släpar pälsen på golvet (eller på gatorna/stigarna) och blir smutsig. Jag funderar på att klippa pälsen några centimeter. Det vore lätt att få det snyggt om Nova står stilla, särskilt om hon håller upp svansen när jag skulle klippa. Nu misstänker jag att hon stoppar svansen mellan benen om jag tar fram en så "farlig" sak som en sax...

   

Jag skjuter upp det några dagar. Efter alla timmarnas umgänge med Maud, nu måndag+tisdag, så behöver jag vila upp mig och bara ta det lugnt några dagar. För att få ner stressnivån... Kanske jag väljer ut en ny bok att läsa?

Mina hundar får för det mesta torrfoder. Oftast är det bäst för de små magarna. Men ungefär en gång i veckan får de våtfoder, bara för att de tycker att det är så gott. I dag fick de våtfoder till lunch. Vov-smaskigt tyckte alla tre!

   

Solen skiner fortfarande (även om det troligen kommer att regna senare i dag). Jag hoppades på fler soliga dagar, och kollade 10-dygnsprognosen. Suck!!! Ni ser:

Roligare kan man ha, om man nu inte älskar grådask. Jag passade på att leta vårtecken. Min doftolvon är fortfarande lika fin. Och några scilla har stora knoppar.

Inne blir den ena bougainvillean finare och finare. Den har fått många vackra högblad.

Ännu ser jag bara 3 små vita blommor som har slagit ut, men desto fler knoppar.

Fast min brokbladiga bougainvillea har bestämt sig för att skjuta upp blommandet till senare.

Å andra sidan har den vackrare blad...

På eftermiddagarna sitter/ligger Nova ofta framför altandörren där solen lyser in.

Och Nellie hittar sina special-platser.

Nea vilar förstås också ibland, men ofta har hon fullt sjå med att hålla koll på allt. Som t ex vad matte gör...

Jag har precis tagit paracetamol för att dämpa migränen. Hoppas det hjälper. Jag får ju ofta migrän, när jag varvar ner efter att ha stressat. Nu ska jag leta upp en bra bok, och koppla av tillsammans med mina små. Samt njuta av att solen ännu skiner in i mitt vardagsrum.

23-03-16:

Jag blev så glad när jag vaknade i morse, och upptäckte att solen sken. Detta trots att prognosen fortfarande säger mulet. För säkerhets skull gick vi en längre runda redan på förmiddagen. Eftersom det är alldeles lugnt i dag så gick vi ner till hamnen och strandängen.

Jag höll alla koppel i vänster hand, men Nova gick lite för sig själv ändå.

Det är inte mycket kvar av den här fågeln. Jag undrar hur den dog? Det var en mellanstor fågel. Skelettet hänger i en buske.

Bronsskulpturen Fiskargumman Sara (av Jonas Högström) blev härförleden vackert blomsterdekorerad (av Maritas Blomsterglädje).

Nellie och Nea skällde ut både gumman och katterna, medan Nova höll sig på avstånd.

Oj, en mystisk gubbe! Nellie skällde först på honom, i förebyggande syfte.

Sedan smög hon sakta närmare.

Till slut vågade sig alla fram.

Nea nosade på katten.

Och Nellie nosade på gubben. Nova höll sig lite i bakgrunden, för säkerhets skull. Bronsskulpturen av Jonas Högström heter Ruffagubbe.

Nästan hemma efter en skön promenad:

Det är mysigt med den lilla bäcken som passerar vårt hus.

När vi kom hem fick hundarna lunch. Nova får sin mat "på andra sidan pallen", så hon kan äta i lugn och ro.

Boken nedan började jag läsa i går. (Jag hann hälften.) Den är trevlig, och ger precis den avkoppling jag behöver nu.

Nu känner jag mig mycket bättre. Huvudvärken har försvunnit, och stressen har minskat nästan till noll.

Maud ringde och berättade att hon har på sig sin nya blåa blus. Hon kände sig fin och lät så glad. Bra!

Senare i dag ska jag fortsätta att läsa i boken. Och så ska jag kela mycket med mina hundar!

23-03-17:

Daisys gamla folkabuss, som jag läste ut i går, slutade oväntat och annorlunda, men fint. Trevlig bok!

Dagens väder (HD's sammanfattning):

Det hade i alla fall slutat regna när vi gick till skogen. Fast där var det kladdigt, så vi fick vända ganska snart. Hästen som hade gått där före oss, hade säkert lättare att ta sig fram.

Endast Nova stod stilla så jag kunde fotografera henne. De andra får jag fotografera en annan dag.

Mina scilla är på gång. I alla fall i en av krukorna. Och de jag sådde förra året (frö från mina egna) har börjat komma upp (högra fotot). Men jag tror inte att de kommer att blomma förrän nästa år. Roligt ändå att de har tagit sig.

   

Jag har plockat fram en ny bok från hyllorna med olästa. Tja, ny och ny - den här är från -93, men det är ju inte när en bok är skriven som avgör läsvärdet. Vi får väl se vad jag tycker om denna. Jag ska börja läsa den framåt kvällen.

 

23-03-18:

Ljusare än så här (se nedan) blev det inte i dag. Fast vädret är ändå bättre än det var i morse, för då regnade det. Man får vara glad även åt små förbättringar!

Strandängen är ett bra område för mina små. Synd bara att jag inte vågar släppa dem lösa. Jag är inte orolig för att de ska springa ifrån mig, det vågar de inte. Men det kan ju komma en större hund, eller en stor fågel, och skrämma eller skada dem. De är ömtåliga sådana här små!

   

Det är eftermiddag nu, och jag ska strax fortsätta att läsa. Det är bra tur att jag har mina böcker!

23-03-19:

Jag funderar på hur jag ska göra med min lilla gräsplätt. Hundarna tycker mycket om den, men just nu kan de inte vara där. De skulle förstöra gräsmattan ganska snart, eftersom de sprätter när de har kissat (mest Nellie, men även Nova).

Innanför staketet ser gräsmattan ut som ovan, glesa tuvor - men bara gräs. Mellan tuvorna syns öppen jord. Det har blivit så i vinter. På utsidan av staketet ser det grönare ut. Men det beror på att mer än hälften är mossa och ogräs. Mossan tål heller inte att "sprätta" på, men ogräset är segt.

Jag känner inte för att plantera in ogräs. Om gräsmattan inte blir stark och tålig, så har jag 2 saker att välja på. Antingen måste jag armera gräsmattan med grönt plastnät, eller så får jag sätta staketet på insidan. (Staketet måste då stå dubbelt på 2 ställen, eftersom måtten inte stämmer.) Någon som har något tips på "gräsmatte-förstärkning"?

I dag är det riktigt skönt promenad-väder. Inte precis någon sol, men lugnt och + 9°. Vi gick en lite längre runda längs havet. Nedan följer ett bildreportage.

På många av fotona i dag, kan man se att Nova går för sig själv - medan Nellie och Nea går tillsammans.

Eftersom det är söndag så träffade vi många människor längs vägen. Och eftersom hundarna är små, söta och människovänliga, så fick de sig en och annan klapp. Det tycker de om!

Jag fick lite hopp om våren i dag (trots att prognosen säger mulet och regn hela nästa vecka). I alla fall så ställde jag fram utemöblerna. Tja, de har ju stått ute hela vintern, men i dag tog jag av presenningen. Ännu vågar jag förstås bara ha dem under taket. (Och cykeln får behålla sitt skydd ett tag till.)

Det är synd att bordet rostar så, jag tycker om det. Jag köpte färg i Spanien, som är lik den här. Kanske jag kan borsta bort rosten och måla över de värsta skadorna?

Om vi inte hade så gott om moln här, så skulle vädret ha varit finare...

Tur jag hann ta fotot, för nu har solen gömt sig bakom molnen igen.

23-03-20:

Vårdagjämning! Det låter hoppfullt!

I dag slutade Linda tidigare, så jag åkte och hälsade på henne och Alva i eftermiddags. Hundarna följde förstås med. Linda och jag hann inte byta många ord, men jag hann leka desto mer med Alva. Nedan är jag prinsessa, men jag fick också vara busschaufför och häst. Och så lekte vi "mormor-kan-inte-hinna-ifatt-Alva-leken" och mycket annat som är bra för konditionen. Alva valde lekarna...

23-03-21:

Alla människors lika värde är alltid värt att uppmärksamma. (Vare sig det gäller kön, hudfärg, sexuell läggning, eller något annat.) Men det är sorgligt att sådana självklarheter måste "uppmärksammas"! Tänk så trist det vore, om vi alla vore exakt likadana.

Morgonrutiner: först kissar Nova, sedan kissar Nellie ovanpå Novas kiss.

   

Sedan nosar Nea på de andras kiss. Men hon är ännu för ung för att vara intresserad av att markera - så hon rusar till matte i stället.

   

Den här boken läste jag ut i går. Den var mestadels hyfsat trevlig.

I dag har jag varit i Höganäs och: tittat inom Maud (bara ½ timme), köpt grönt lågt kycklingnät på Jem&Fix (att inhägna mina utomhus-krukor med, så att Nea och Nova inte ska kunna äta upp alla mina växter). Vidare har jag köpt jord på Plantagen, och slutligen veckohandlat på stora Ica Kvantum. När jag var på Plantagen så tittade jag förstås på alla deras vackra växter (nu har de även fått hem utomhusväxter). Jag hittade en orkidé som nästan är rosa. Fast jag köpte ingen. Just den här var för stor och dyr. Jag har en vit Phalaenopsis, och skulle vilja ha en till - men den måste gå i färg med mina rosa pelargoner.

Härom veckan köpte jag en hyacint på Ica i Nyhamnsläge, bara för att nyansen är ovanlig. Den är vacker, och doftar gott (och intensivt).

Förra säsongen hade jag skåpen annorlunda, och då kunde soffan stå närmast väggen (under fönstret). Kanske borde jag ha det så igen? Fast då kan inte cykeln stå där den står nu. När det regnar och samtidigt blåser västliga vindar, då regnar det ända in till röda linjen. Så minst halva soffan blir blöt, och hela bordet. Det är inte bra.

Stolarna nedan verkar däremot tåla regn, fast det egentligen är matbordsstolar avsedda att ha inomhus. Sitsen är av plast och stommen av metall, och de klarade vintern utan att vara täckta.

Jag får se hur jag gör.

Den här boken (som jag köpte på bokrean) har jag läst hälften i. Den innehåller tidigare publicerade krönikor av Oprah Winfrey. Hon skriver positivt, och många kloka saker.

Där hittade jag den lilla dikten nedan, som jag tycker säger mycket - fast den är så kort.

Detta är en ovanlig syn, alla hundarna i samma säng:

Det är vanligare så här:

Jag blir gladast när alla samsas! Det är ju viktigt med alla hundars lika värde också!

Det är trevligt när jag hittar något som är bättre i Sverige än i Spanien, så här års. Här slipper vi processions-larverna! Jag var alltid så rädd att mina hundar skulle råka komma för nära en.

Men de har bättre väder i El Campello, det har de.

23-03-23:

Som vi har längtat efter solen! Det regnade precis hela dagen i går, och hela förmiddagen i dag. Men sedan tittade solen fram. Vi rusade förstås bums ut på promenad. Eftersom det blåser friska vindar gick vi till de aningen lugnare villakvarteren (öster om vårt hus).

Jag har precis anmält mig till:

Det är Höganäs kommun som ordnar det hela. Det låter väl nyttigt! Förhoppningsvis är det kul också! Det enda jag inte gillar är att det är på så många olika platser. Tur att jag har bil nu! Priset är i alla fall överkomligt.

Annars hade jag funderat på att anmäla mig till Friskis & Svettis som har 1 timme seniorgympa + 1 timme yoga mellan 10 och 12 på tisdagar. Men nu kolliderar det, så jag får vänta. Det senare kostar mer, men är antagligen effektivare träning. Vad jag än vill träna så måste jag in till Höganäs.

Jag tycker att jag har varit soffpotatis länge nog nu. (Eller ska man säga "läs-fåtölj-potatis" i mitt fall?) Jag har inte gympat en enda gång sedan jag flyttade till Mölle! Katastrofalt! All kondis har försvunnit och jag känner mig bara aningen smidigare än ett kylskåp. Jag har ju gått upp en hel del i vikt också, det bidrar förstås till "klumpighets-känslan".

23-03-24:

Jag tycker så mycket om när solen skiner in, som i går eftermiddag. Men jag blir bländad! Jag ser ingenting på datorn, skärmen ser helt svart ut. Alltså får jag ta på mig solskärmen, och dra ner den över ögonen. På sikt borde jag kanske köpa plisségardiner? (Men de är dyra.) Alternativet är att flytta datorn. Men jag har ingen aning om var jag ska ställa den. Dessutom tycker jag om att se havet när jag lyfter blicken - bara solen inte skiner rakt in just då.

   

Först när solen har hunnit så här nära horisonten kan jag ta av solskärmen:

   

Nu blir det Venus och månen (i går så ny som den kan vara), om jag vill ta nattfoton. Jag har försökt fotografera stjärnbilderna (bl a syntes Orion tydligt), men det blev ingenting alls (bara enfärgat svart). Jag har för dålig kamera.

Även i dag regnade det till efter lunch. Nu blåser det, ännu mer än i går. När det blåser kraftigt fryser jag mycket om ansiktet - fast jag försöker gå där det är så mycket lä som möjligt. Det var åtminstone trevligt att solen sken på oss.

Grannens höstljung blommar vackert!

Jag gillar Agnes Wold! Hon säger vad hon vill, och har ofta väl underbyggda åsikter. Hennes kostråd nedan är väl trevliga!

Som jag längtar till våren, sommaren, solen, värmen och grönskan. Då är det inte konstigt att jag sitter och dräglar över foton som detta (ur Hus & Hem Trädgårdsspecial). Så skulle jag vilja ha det! Helst bums...

Jag inspekterar dagligen mina utomhus-planteringar. Jag blir glad om ytterligare en scilla har slagit ut, när jag ser att tulpanerna har vuxit 1 cm till, eller att en buske börjar få små knoppar. Alla buskar utom 3 har antydan till blad. De 3 är inte döda (grenarna är gröna inuti). Jag hoppas att de bara är senare. Den ena är min smultronschersmin som jag tycker mycket om.

23-03-25:

De är pyttesmå, men söta, och ett tydligt vårtecken: Trådveronika (Veronica filiformis).

Efter en mulen förmiddag tittade solen fram. Vi gick ner till strandängen.

Där finns det mycket att nosa på!

Inne i bukten simmade några gravänder.

Jag läste ut Oprah Winfreys bok i förmiddags. På slutet var det lite väl mycket om andlighet för att vara i min smak. Nu har jag valt en ny bok. (Jag tror det är en av dem som jag fick av Lena.) Det här måste väl vara feel-good!

23-03-26:

Jag har redan läst ut Den franska lavendelgården. Den var proppfull med feel-good. En trevlig och lättläst bok. Det enda jag kan anmärka på den är, att författarinnan har noll koll på vad hundar bör äta...

Hela dagen i dag har det varit trist väder, grått och kallt. Jag har frusit så fort jag har gått utanför dörren! Och nu i kväll har det t o m snöat! Fast bara pyttesmå flingor som smälte när de landade på marken. Men jag vill att det ska vara vårväder nu! Varje dag! Jag behöver sol och värme!

Okej, jag vet. Det hade jag i Spanien. Och jag flyttade frivilligt tillbaka till Sverige igen. Om jag inte hade haft barn och barnbarn - då hade jag aldrig övergett El Campello. Man får ta det ena med det andra. Och det är förstås så, att jag älskar mina barn och barnbarn mer än allt annat!

23-03-28:

I går var jag i Ängelholm. Först åkte jag till Fribrocks (där bilen är köpt) och bytte till sommardäck. Viinterdäcken tog jag med mig, de fyllde halva bilen. Sedan hälsade jag på Jenni och Molly. Jenni bjöd på god mat, och så skickade hon med mig en påse nybakade chokladkakor hem. (Jag som borde sluta äta sådant...)

Himlen såg dramatisk ut i går kväll.

Den här boken började jag läsa i går:

Jag har läst ca 1/4. Boken är ganska humoristiskt skriven. Huvudpersonen är läkare på akuten. Där har det börjat en ny AT-läkare som samtliga kvinnor faller för. Han beskrivs bl a så här:

I dag lämnade jag in mina vinterdäck på ett däckhotell här i Höganäs. Jag har inte plats att förvara dem själv. Därefter åkte jag till biblioteket där den första Senior sport challange-träffen skulle vara. Jag kom lite tidigt. Inne på biblioteket har de en söt hund-dekoration.

Det kom en ryslig massa folk till träffen (flest kvinnor). Jag tror att det var uppemot 50 i min grupp, och lika många i gruppen som kom efter. På dagens program stod en tipsrunda med 12 frågor på temat leva hälsosamt. Jag tror jag kunde alla svaren. I teorin är jag så duktig så. Det är värre med praktiken... Jag gick tillsammans med en kvinna som såg dåligt, men är uppvuxen i Höganäs. Jag läste frågorna högt för henne, och hon visste var vi var hela tiden. När vi kom tillbaka så blev vi bjudna på kaffe/te på biblioteket. Där såg jag en kvinna som jag kände igen, men inte kunde placera. Hon kände igen mig, men kom inte heller på sammanhanget. Men efter ett tag klarnade det. Det var Gunilla som jag gick på dansskola (Danshuset) många år tillsammans med, och senare dansade vi tango. Vi hade nog inte setts på 20 år, så det var kul!

Efter träffen körde jag till Väsbyhemmet och Maud. Hon var på gott humör. Alla på avdelningen hade nyss varit ute på promenad tillsammans.

Mauds Ikea-möbler är nu monterade, och det har blivit riktigt fint i hennes lilla lägenhet.

Maud flyttar gärna fram karmstolen när hon ska se på TV, och så viker hon undan överkastet så hennes nya fina påslakan ska synas. Hon blir glad av färg och mönster.

I dag luktade det inte konstigt någonstans. Det verkar som om Maud börjar trivas! Roligt! Jag hade med 3 inramade foton till Maud. Två på hennes man Cheikh, och ett på en apa hon var kompis med i Senegal. (Jag hade skrivit ut fotona på fotopapper. Originalen finns på hennes egen mobil.) Maud blev jätteglad för fotona, och tittade länge på alla!

I morgon kommer Mauds gode man Tina. Hon och Maud ska åka till Helsingborg för att äntligen hämta Mauds svenska ID-kort. Jättebra! När Maud sen kan legitimera sig, så kan hon hämta sina nya glasögon (som hon verkligen behöver). Det går framåt!

När jag hade kommit hem igen, och hundarna och jag hade ätit en sen lunch, så gick vi ut. Det är kallt med soligt. (Det var frost i natt!) Vi gick till strandängen. 

23-03-29:

Det är trist väder ute, grått och regnigt. I morgon ska det regna ännu mer. Eftersom hundarna och jag knappt kommer utanför dörren, så ordnade jag lite roligheter inomhus för dem. Jag plockade fram alla mina "aktiverings-hjälpmedel".

Jag har 5 "spel" och 1 aktiveringsmatta. Mattan är allra enklast, fast alla spelen ligger på nivå 1. Svårare skulle inte mina hundar klara av. (En bordercollie skulle säkert klara nivå 3.) Jag ser också att träspelet Dogsmart är för stort för mina små. Nellie gör helt rätt, men orkar ändå inte flytta på klossarna. Faktum är att spelen, som egentligen är avsedda för marsvin och kaniner, är de som passar mina bäst. Jag borde kanske köpa ett till sådant, och ge bort Dogsmart? (Bonnie, som var dubbelt så stor som mina nuvarande hundar, hon klarade Dogsmart direkt jag hade visat henne. Möjligen var hon lite smartare också.) Om man som jag har 3 hundar, då behövs många aktiverings-spel, så hundarna kan ha "var sitt". Annars är det risk för kiv och bråk. Nedan hundarna i aktion.

   

   

   

Jag kunde konstatera att Nellie var bäst på att hitta maten (vanligt torrfoder). Kanske Nea var sämst just i dag. De lär sig efter hand, med ålder och erfarenhet. Kanske de yngsta klarar det bättre nästa gång?

23-03-30:

Jag pratade i telefon med min kusin Gunilla i förmiddags. Hon har en ny hund nu, ryska gatuhunden Calle. Jag tror inte att jag berättade här, men hennes förra hund Lucy blev ihjälbiten av en stor lösspringande hund. Vi blev alla chockade och upprörda! Stackars lilla Lucy! Och stackars Gunilla!

Hur som helst så kom vi fram till att Calle förstås är den som ska få Dogsmart-spelet som är för stort för mina. Calle och mina hundar har inte träffats än. Vi ska ses utomhus första gången. Tyvärr kan det inte bli än på några dagar. Här regnar och regnar det.

Jag har förstås valt helt fel dag, men i dag plockade jag fram mina solcells-lampor från förrådet - och satte dem i krukorna. Jag har 3 och funderar på att köpa 2 till. (Jag har sett att Citygross säljer precis likadana som de jag har.) Det är trevligt när de lyser på kvällarna.

Jag stod inne i vardagsrummet och tittade ut, när jag såg att vi fick besök av en koltrasthane. Det är min favorit-fågel - för den underbart vackra sångens skull. Han hann äta 3 daggmaskar medan jag tittade på. (Det är bra, för vi har för många under plattorna på altanen. Jag ser dagligen små jordhögar i plattskarvarna. Det verkar vara mer jord än sand under och mellan plattorna.) Tyvärr blänkte det i fönsterglaset så fotot blev inte bättre än så här.

Av de 3 pelargon-sticklingarna som jag köpte härförleden, har 2 börjat blomma. De är av samma sort. Den 3:e (av en annan sort) har ännu så länge bara ett enda grönt blad. Vi får se om den också tar sig.

Den enda av mina övervintrade pelargoner som har börjat blomma är den nedan. Den är jättefin nu! De andra väntar väl på ljusare tider...

Den ena bougainvillean är också jättefin, med många blommor. Men den brokbladiga har ännu inte en enda knopp. Jag är väldigt glad för mina blommor! De lyser upp min tillvaro, särskilt regniga dagar som i dag.

Jag läste ut Dagboken jag aldrig skrev i går. Den var rolig att läsa, men inget som dröjer sig kvar.

Ja, det verkar som om det hela har misslyckats...

Det är trevligt med små insjöar. Men kanske inte precis på den egna parkeringsplatsen... Där är det tämligen opraktiskt!

För att kunna nå förarplatsen i dag, var jag tvungen att först gå runt om bilen, och sedan balansera på kantstenen. Jag kommer inte att kunna ha bilen med "nosen" in. Det är annars enklast om man lätt vill komma åt bagageutrymmet. (Fast det hade inte gått i dag, om jag inte hade bytt om till stövlar.)

Jag vände bilen. Då kan jag komma in torrskodd. Men jag kan inte sätta in hundarna i hundburen (som står på högra sidan i baksätet), utan att luta mig in i bilen från "fel" håll. Buren har som tur är dörrar på båda kortsidorna.

Jag kan inte backa ända in mot häcken, för jag måste ju kunna öppna bagageluckan.

När det sedan kommer blad på häcken, så kommer jag inte att kunna se om det kommer en bil från stora parkeringen, förrän jag har kört en bra bit ut. Här finns inga lediga p-platser, men jag ska ändå fråga min hyresvärd om jag kan byta med någon. Det händer ju att det regnar i Sverige... (Det är bara min p-plats som står under vatten. Alla andra är "torra".)

Jag började läsa en bok nu i eftermiddags, och den är redan utläst. Den är väldigt tunn (bara 162 lättlästa sidor), så det är därför det gick så snabbt. Men också för att den var spännande, jag ville ju läsa vidare för att få reda på vem mördaren var. Men det avslöjades inte förrän på de 2 allra sista sidorna! En spännande bok alltså!

Till min förvåning lyser mina solcellslampor i kväll. Visserligen svagt, men ändå. Hur i all världen har de kunnat bli uppladdade i regnvädret?

Men redan nu, en halvtimme efter att jag tog fotot, så lyser lamporna mycket svagare. Ska de lysa hela natten så krävs förstås en solig dag!

23-04-01:

Jag har varit så deppig några dagar, för att det har varit grått, mulet och regnigt. Jag blir alltid låg då. Min enda tröst är att drömma mig in i böckernas värld, och så att kela med hundarna förstås.

Men i dag skiner solen, och himlen är blå! Jippie! I dag är jag på gott humör, och har mycket mera energi. I dag kunde vi gå en lite längre promenad.

Visst är det vackert med klarblått! Himmel och hav klär allra bäst i den färgen!

I dag gick vi mellan havet och Norra Strandvägen där vi kunde, och på Norra Strandvägen annars.

Nova lyckades få ena tassen utanför selen, fast det egentligen inte ska gå. Och Nea provsmakar som vanligt precis allt!

   

Det händer att jag nästan snubblar på mina hall-mattor! De är av sämre kvalité, och ligger varken plant eller stilla på golvet. Jag borde byta ut dem. Men jag tycker att hall-mattorna är mina snyggaste. Jag gillar färgerna! (Jag är svag för turkos.) Fast tänk om någon som kommer hit snubblar på dem, någon som har sämre balans än jag...

   

Näst bäst tycker jag om sovrums-mattorna, som tyvärr också är av sämre kvalité. På den stora har 2 av hörnen brutits av. (Jag kanske kan runda till alla 4 hörnen, så det ser ut som om det ska vara så?)

De blå mattorna i vardagsrummet är av bra kvalité! De ligger stadigt på golvet, och har antihalk-baksida. (Dem har jag köpt på Printodecor, som även skickar till Sverige. Alla mina mattor är av lättskött vinyl, och alla utom en köpte jag när jag bodde i Spanien. Sorten är vanlig där. Jag gillar inte att städa, så jag vill ha mattor som man lätt kan torka av.)

Den gula i köket är av lika bra kvalité (fast utan antihalk-baksida). Men på den har färgen slitits av lite, där jag går mest. Fast det bryr jag mig inte om. Den klarar sig nog några år till, utan att det märks alltför mycket.

Fast jag borde byta ut de 2 i hallen. Jag är rädd att någon gäst ska halka eller snubbla! Det skulle vara hemskt! Det är bara det att jag inte hittar några som "känns rätt". (Annars har Printodecor 40% rabatt just nu, och jag kommer att få tillbaka på skatten.) Jag vill helst ha helt eller delvis turkosa. Det finns bl a de nedan, men de är inte hälften så snygga som de jag redan har. Fast de skulle ligga stadigt på golvet! Vad tycker ni? Skulle någon av dem duga? (Det finns många storlekar att välja på.) En annan idé vore att köpa likadana som de blå jag har i vardagsrummet. I den här lägenheten är det ju öppet mellan rummen.

   

   

I går började jag på en ny bok. Jag har läst hälften, och den är bra hittills.

Jag ska läsa mer i boken i kväll. Nova väntar redan i läsfåtöljen.

I kväll lyser t o m solcellslampan som jag har på bordet, fast den står under taket och får mindre sol på sig.

Ser ni så mycket längre norrut solen går ner nu? Om en månad kanske jag inte ser solnedgången längre?

Jag har läst ut Vid min sida. Den var bra och jag gillade slutet.

23-04-04:

Utan förvarning försvann internet i söndags morse (2/4). Och min telefon kopplade upp sig mot dansk mast (så jag fick slå landsnummer före när jag ringde inom Sverige). Ljudet kom och gick när jag försökte prata i telefon. Sms fungerade nästan hela tiden, men inget annat. På måndagen lyckades jag komma fram till Tres kundtjänst (efter att först ha blivit bortkopplad en gång, och sedan ha väntat länge i telefonkö). Det visade sig att de bytte ut delar i masten i Mölle, vilket skulle ta 2-3 arbetsdagar. När det bara gällde en mast, så bryr de sig inte om att meddela sina kunder! Under all kritik, tycker jag! Nu kvällen den 4/4, har jag precis fått tillbaka internet. Tack och lov för det! Det är handikappande att vara utan, särskilt när telefonen inte heller fungerar!

Jag har lite att berätta, men det får vänta till i morgon. Nu har jag 64 olästa mejl som väntar, några få viktiga, flera andra Spam från bl a Spanien, Rumänien och USA. (Mina mejladresser har tydligen blivit "hittade" någonstans.) Spammen ska jag bara deleta, men resten ska jag skumma igenom respektive läsa.

23-04-05:

Det här är vad som hände i söndags, efter att internet hade försvunnit. Jag beslöt mig för att välja ut en ny bok. Ni ser nedan att det nu är färre böcker i bokhyllan för "olästa", än det var från början. 1 1/3 hyllplan är tomt. Störst plats tar de stora inbundna böckerna nederst. Det är dem jag borde läsa först.

Jag valde en av de allra tjockaste.

Vid det här laget har jag hunnit läsa ut boken. Den var inte alls ointressant, men svårläst. Väldigt ofta fanns det fotnoter, och någon tog upp 1/2 sida. Stundom kändes det tungt att läsa om en så pass dysfunktionell familj. Men nyfikenheten drev mig att läsa vidare.

Eftersom solen sken, och det inte blåste, så passade vi på att gå ner till havet. Som alla soliga söndagar är det mer folk i Mölle.

Ruffagubbe slapp sitta ensam på bänken.

I måndags, klockan 07:30, så lämnade jag Nellie och Nea hos veterinären. De skulle båda sövas och opereras. Nellie skulle få ta bort tandsten, och tyvärr har hon fortfarande problem med tandlossning (det kan vara ärftligt, sa veterinären) och fick därför opererat bort ytterligare 3 tänder. Lilla Nea hade inte tappat sina mjölktänder (men fått sina permanenta). Mjölktänderna skulle alltså opereras bort.

Klockan 14 hämtade Nova och jag de andra. Både Nellie och Nea var mycket spaka, och såg lätt lidande ut. Nea verkade fortfarande inte riktigt medveten. Eftersom hundarna är så små hade båda behövt intensivvård när de vaknade ur narkosen. Veterinären förklarade allting noggrant. Hon berättade att hos så här små hundar sjunker kroppstemperaturen lätt alltför mycket, så de måste hållas varma. Hon berättade också att det är lättare att dra ut tänder på människor än på hundar. Våra tänder har kortare rot, och hundars tandrötter är dessutom böjda (för att klara att hunden sliter i ett byte). Så för att ta bort roten till en hundtand så måste veterinären ofta skära ett snitt i käkbenet, och sedan sy ihop huden efteråt. Hundarna hade fått mycket bedövning, men det gjorde förstås ont sedan när den släppte.

Jag satte hundarna på hallmattan. Nea satt bara kvar och stirrade framför sig. Nellie gick och la sig. Nova tittade lite oroligt på dem, för hennes "systrar" uppförde sig inte alls som vanligt.

Jag la Nea i en hundsäng och la en liten pläd över henne.

   

Nellie var piggare än Nea, och gick upp och drack vatten. Lite senare gick båda två och kissade.

Efter ett par timmar tog jag av de gröna bandagen, som höll fast kompressen över stället där nålarna hade gått in.

Nellie var pigg i går redan, men Nea först i dag. Ännu får de bara äta blötfoder, och de får inte gnaga på något förrän om 14 dagar. Fast försäkringsbolaget betalade en del (av kostnaden för Nea) så blev min kostnad 9420:-! Där rök nästan hela min stora skatteåterbäring. Suck!  Jag fick tillbaka 10774:-! Men skönt att jag hade de pengarna att betala med.

I dag har vi varit ute på altanen ett tag. Solen skiner men det är kallt ute, 6 plusgrader som mest. Det är roligt att se hur allting växer. Det är bara min ryska kornell som ännu inte har fått blad. Hoppas den får det snart! Jag tror att den lever.

Mitt kejsarolvon blommar än, men snart byter den blommorna mot blad.

I flera av krukorna har jag scilla och vårstjärna runt buskarna och perennerna.

Tulpanerna växer till sig, även de 3 som hundarna bet av toppen på.

I dag började jag sätta upp "chihuahua-skydd" runt mina krukor. Jag ska sätta runt alla, men i dag blev det bara runt 2.

   

Och så ställde jag nät provisoriskt runt några andra. Jag vill inte att fler växter ska ätas upp...

Det är skönt att även lilla Nea har piggnat till igen. Både Nea och Nellie har stygn i munnen (sådana som försvinner av sig själv). Det känns förstås obehagligt. De närmaste 2 veckorna ska jag smörja deras tandkött med desinficerande gel en gång per dag. Vilket är lättare sagt än gjort.

Jag hoppas att Nova och Nea kommer att ha fina tänder även framöver, trots att jag aldrig klarar av att borsta de pyttesmå tänderna (som man bör göra dagligen). Veterinären tipsade om att smörja med en gel som heter Stomodine, och PlaqueOff får de dagligen. Jag har köpt olika små tandborstar, och köttsmakande tandkräm, och fingertutor att gnugga med. Men hundarna kniper ihop sina munnar, och ingen tandborste får plats i munnen på dem. Jag önskar att jag hade klarat att borsta deras tänder.

23-04-06:

Glad påsk!

Hoppas att ni får en riktigt fin och mysig påsk!

Själv firar jag ovanligt lite i år. Jag satte fram mitt konstgjorda påskris (som var det enda jag kunde ha i Spanien). Jag klädde det lite håglöst, och satte ett par kycklingar nedanför. Det kommer ändå ingen hit och ser det.

På köksbordet satte jag den lilla ljusstaken nedan. Resten av påskpyntet för stå kvar i förrådet. Ni vet att jag har påsk-kuddfodral också, och flera söta påskdukar (samt många gulliga påskkycklingar). Jag gillar egentligen att pynta, och ändra efter säsong. Men just nu blir det inte.

Jag har inte köpt hem någon speciell påskmat, eller något påskgodis heller. Men som tur är så är jag bjuden på påskmiddag till Jenni i morgon, och på syskon-påsk-träff till Dan på måndag. Jag ser fram emot bådadera! Övriga påskdagar kan jag läsa, samt umgås med mina hundar. Påsken har inte lika stor betydelse för oss ateister, som för dem som firar av religiösa skäl.

Klok sagt:

Det har varit skönt väder i dag.

På vår mitt-på-dagen-promenad såg vi utslagna tusenskönor (samt enstaka maskrosor).

I eftermiddag har vi varit flera timmar på altanen. Jag har inte ens behövt ha väst på mig (men tröja). Jag har nu hund-säkrat 22 av 29 krukor. Tyvärr tog nätet slut (som jag hade räknat ut att det skulle göra). Det har gått åt 2 rullar hittills. Jag har kollat med Jem&Fix att de har öppet på lördag. Då ska jag åka och köpa en rulle nät till. Jag måste säkra de 7 kvarvarande krukorna också.

Tillfälligt så skyddar jag dem med hundstaket. Det behövs! Alla hundarna tycker att späda blad och scilla smakar bra...

23-04-08:

I går var (min kusin) Gunilla, och jag, och våra hundar bjudna till Jenni. Nedan ser ni Gunilla med sin nya hund, ryska gatuhunden Calle. Han är snäll och mycket tillgiven. Mina skällde först på honom, för han är ju mycket större än de är. Men när de märkte att Calle är lugn och snäll, så slutade de och började nosa på varandra i stället.

Innan vi människor skulle äta så fick hundarna mat. En verkligt smaskig lyxmåltid: kokt kycklingfilé. Nedan väntar hundarna på sina portioner. (Mina fick väldigt finhackad kyckling, för att Nellie och Nea inte skulle behöva tugga.)

Vi människor fick också supergod mat: ugnsbakade marinerade rotfrukter och ugnsbakad lax.

Efter maten fick hundarna leka i Jennis trädgård. Det var vov-roligt! De nosade, kissade och lekte jaga-leken. 

Fast Calle står stilla nedan, och tittar vänligt på Nellie, så ser hon lite avvaktande ut - för säkerhets skull.

När en främmande hund gick förbi blev det dubbelt spännande.

En så stor gräsmatta hade varit toppen för mina små, men vi får nöja oss med altanen. Lite kan de springa runt där.

I förmiddags åkte jag in till Jem&Fix och köpte ytterligare en rulle kycklingnät. I eftermiddag ska jag "säkra" de kvarvarande krukorna också.

    Ha en trevlig påskafton!   

Wow så fint väder vi har! Sol (växlande molnighet) och hela 10 plusgrader!

Ser ni att 2 av mina tulpaner har stora knoppar?

   

Fotot nedan blev suddigt, men det visar att nu börjar även min ryska kornell få blad (sist av alla buskarna).

Nu har jag nätat in alla mina 29 krukor. (Jag har 2 tomma, men vet ännu inte om jag ska plantera något i dem. Kanske lobelia i en? Den jag hade förra året var så fin.)

Jag tog bort staketet som skulle skydda "vinter-gräsmattan" i dag. Det uppskattade hundarna! Det gick säkert en timme och nosade, samt betade gräs där.

Sedan hände det något spännande! En kråka kom på besök. Den var fullständigt orädd, och brydde sig varken om att hundarna skällde, eller att jag rörde mig.

Den flög närmare i stället. (Jag fick klappa hundarna då, så att de inte skulle vara rädda. För en mini-chihuahua är en kråka ganska stor!)

Jag satt i solstolen en stund. Hundarna turades om att ligga i mitt knä. Det är mysigt att vi kan börja sitta ute nu!

23-04-09:

Även i dag är det skönt väder. Förmiddags-promenaden gick vi längs Norra strandvägen. Vi mötte både människor och hundar. (Men vid mötena hinner jag aldrig fotografera.)

Den uppmärksamme ser att jag i dag har bytt selar på Nova och Nellie. Jag ville prova vilken de klär bäst i. (I detta fallet går det nog på ett ut. Annars klär Nellie bäst i klarrött, Nova klär bäst i aprikos- och neonrosa, och Nea klär bäst i pastell- eller neonrosa. Tyvärr finns den här selen inte i rött.)

23-04-13:

Nu har jag haft så fullt upp att jag har inte hunnit skriva här på några dagar.

I helgen som var läste jag boken nedan. Den var väldigt spännande till sista sidan!

Jag satt delvis ute och läste. Jag har lagt på stolsdynorna nu. (Fast dem får jag lägga undan var gång det regnar.)

I måndags var jag, mina syskon, och våra barn samt barnbarn bjudna till Dan och Sara i Osby. Huset skäms inte för sig, det blir finare för var gång jag ser det.

Här sitter mina bröder Uno och Dan och samtalar. (Gun och jag stod mittemot.)

Och här kommer ett foto på Gun.

Jag tycker väldigt mycket om mina syskon!!!

Så här såg jag själv ut när jag träffade mina syskon. På grund av många små barn, samt stora svårtvättade mattor, så bar jag mina hundar mest hela tiden. (Eller hade dem intill mig.) För säkerhets skull! (Det här fotot tog Anna.)

I tisdags hade vi i "seniorgruppen" yoga på Sans och balans i Viken! Trevligt och avslappnande! (Alla hade inte valt yoga. Några hade valt zumba, andra styrketräning och kondition.)

I går passade jag Alva (i Arild) så att Linda kunde åka till jobbet. Alva har haft "kräksjuka" hela påsken, och är inte riktigt bra än. 

Jenni skickade några foton som hon tog på Gunilla, mig, och våra hundar den 7:e.

Eftersom det är så sällan som både jag och alla mina hundar är med på samma foto, så får ni se många här. Hundarna blev ju bra i alla fall...

   

   

Det var Nationella husdjursdagen häromdagen. Dagen till ära målade Hannah Dale den söta bilden nedan.

Lite humor:

       

I morse regnade det, men vid lunchtid började solen lysa. Vi kollade temperaturen på altanen. Det var +11°, och det blåste bara lite.

Så vi gick ner till hamnen. Nu har glasskiosken öppnat för säsongen, ett tydligt vårtecken! Men i dag var där inte mycket folk.

Vi gick ett varv på strandängen också.

Enligt både kompassen ovan, och min egen, så vetter våra balkonger/altaner mot västsydväst.

23-04-14:

I dag är det grått och disigt ute, och havet ligger nästan spegelblankt. Vi gick längs Norra Strandvägen på förmiddags-promenaden.

Himmel och hav flyter ihop.

   

Någon har busat med trafikmärket...

Jag har sett flera utslagna forsythia-buskar, och ett par magnolia-träd med stora knoppar. Våren är på gång!

23-04-15:

Grattis på 6-årsdagen Nellie!

Jo minsann, Nellie blir stor flicka i dag. 6 hundår motsvarar (enligt det nyaste sättet att räkna) ungefär 57-58 människoår. (Kroppsligen alltså. För i sinnet är hundar alltid barn!) Dagens "tårta" kommer att bestå av kokt finhackad kyckling.

I går läste jag boken nedan, från 1999. Den är ganska tunn, men var spännande ända till sista meningen på sista sidan. Eftersom det är Hans Alfredson som skrev den, så är den förstås humoristisk också.

I dag är det växlande molnighet. Men i förmiddags när vi gick ut ,så befann sig solen bakom moln nästan hela tiden. Det var skönt ändå, för det är lugnt i dag.

Jag skrev i förrgår "Nu har glasskiosken öppnat för säsongen". Men jag visade inga foton. De kommer i dag, och visar båda de öppna glasskioskerna.

I "den gröna" kan man köpa enklare mat också. (Tyvärr har de höga priser.) Eftersom vi passerade tidigt så höll de på att ställa i ordning.

Nedan visar Nellie hur god hennes "födelsedags-tårta" var. (Jag blandade den hackade kycklingen med lite kattmousse, för konsistensens skull.) Nova och Nea fick naturligtvis också var sin portion. Tyvärr kan Nellie inte få någon gnagis i dag. Det är bara 12 dagar sedan tand-operationen, och veterinären sa att de inte fick gnaga på något förrän det har gått minst 14 dagar.

   

   

Mina tulpaner har ännu fler och större knoppar nu. Det ska bli roligt när de slår ut! (De blå blommorna är ormöga.)

Man börjar ana att tulpanerna ska bli rosa.

Vi har haft det jätteskönt på altanen i eftermiddag. Det har varit varmt i solen. (Och 13° i skuggan.) Jag har suttit i solstolen och läst i min heminrednings-tidning.

När jag lämnade stolen en stund så var Nellie snabb att ta min plats.

Nea kan också hoppa upp i solstolen nu. Men för säkerhets skull har jag lyft ner henne. Jag är rädd att hon ska skada sig om hon hoppar.

Nova vågar inte ens försöka. Det är för högt upp för henne.

Kerstin skickade den här länken till mig: https://www.svtplay.se/video/8DgDoMK/norge-runt/lydiga-hundar?id=jJgrJNK En 3 minuter lång film om 5 ovanligt väldresserade hundar, 4 stora och en mindre än mina.

23-04-16:

I dag hälsade hundarna och jag på Maud. Hon fyller 79 år i dag. Jag hade köpt en liten prydnadshund, och en liten ask choklad åt henne. Hon uppskattade bådadera. Och så blev hon glad över att få träffa hundarna. Nedan har hon först Nea, sedan Nellie och sist Nova i famnen.

Maud konstaterade att hon och Nova var klädda i samma färg.

När jag kom så hade Maud en väninna på rummet, en annan kvinna som bor på samma avdelning. Så roligt att de har funnit varandra! Då kan båda få så mycket sällskap de vill. Tydligen brukar de gå ut på promenad tillsammans (med en ur personalen).

Maud sa i dag att hon trivs och har det bra. Skönt att höra. Det verkar som om Maud nu inser hur mycket bättre hon har det i Sverige, än hon skulle ha det i Senegal. (Men hon saknar sin man förstås.) Det känns som om Maud äntligen har kommit till ro nu. Jätteskönt!

När vi precis hade kommit hem igen, så kom grannhunden Godiva på besök. (Hon hade sin matte med sig.) Alla hundarna trivs tillsammans, men allra bäst kommer Nea och Godiva överens. De tyr sig till varandra. 

I går kväll började jag på en ny bok. Den är spännande!

Ica i Nyhamnsläge säljer så här fina gula hyacinter! Riktigt så intensivt gula har jag inte sett tidigare. Jag köpte inga, fast jag gärna hade velat ha en på köksbordet. Men blomningstiden är ju kort, och jag har ingen trädgård att gräva ner dem i därefter.

23-04-17:

Det är skönt väder i dag. Jag tycker om när det är lugnt, så vi kan gå ner till havet utan att riskera att blåsa bort.

   

Ungefär var 5:e meter så måste jag trassla ut hundarnas koppel...

När vi inte är ute och går, så sitter/ligger vi gärna i läsfåtöljen.

I går bråkade Nellie och Nea med Nova igen. Det var när Godiva var här, och de lekte ute på altanen. Nea och Godiva lekte, och Nea råkade backa in i Nova. Nova (som blev träffad i ryggen) gav till ett argt voff. Direkt hoppade både Nellie och Nea på henne, morrade, skällde och försökte bita Nova. Jag gick emellan och lyfte upp Nova. Det såg otäckt ut. Det var blod på Novas päls, men jag hittade ingen skada. Troligen var det Nellie (möjligen Nea) som råkade riva upp ett inte helt läkt sår i munnen, när hon försökte bita Nova. Det känns väldigt jobbigt när sådant här händer. Nova är skygg och de andra två mer framfusiga.

Godivas matte blev förstås vittne till det hela. Jag sa att jag har funderat på att leta nytt hem till Nova. Inte för att jag vill vara utan henne, men för att jag vill att hon ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem. Godivas matte har en väninna som nyligen mist sin hund, och som letar efter en ny. Väninnan kanske kommer hit nästa vecka och tittar på Nova. Vi får väl se hur det går. Jag tycker om att ha 3 hundar, men om de inte kommer överens är det svårt. 

Jag satt i solen på altanen och läste ut Kameleontens skugga. Det var spännande, och slutade inte alls som jag trodde att den skulle göra.

23-04-19:

I går förmiddag körde jag till Helsingborg. (Samma dag som jag fick min pension...) Först åkte jag till Sova, där jag köpte en ny kudde. Det behövde jag verkligen. (Min gamla är från 2006.) Nu när jag äntligen har en skön säng, så ville jag slippa ha ont i axlar och nacke - som jag fick av min gamla kudde. Jag provlåg 4 olika Tempur-kuddar, och valde den nedan. Svindyr, men skön. Jag valde storlek small, högre kan jag inte ha. (Sleepo.se säljer Tempur-kuddar billigast, men man bör prova ut kudden i en affär först.)

   

   

(Efter att ha sovit på kudden en natt, kan jag konstatera att den passar mig bra. I natt vaknade jag bara av värmevallningar.)

Från Sova körde jag vidare till Ikea och köpte Ranarp läslampa. Den här fungerar bättre än min gamla, för den lyser över boken, inte bredvid.

   

Sedan körde jag hem för jag ville hinna tillbaka till hundarnas lunch. Jag hade ändå inte råd att gå i fler affärer.

På eftermiddagen gick vi ner till strandängen.

I dag har jag provat att spela padel för första gången. Det ingick i min "Senior sport challange". Det var riktigt kul, fast jag är urusel på bollsporter. Jag spelade tillsammans med en annan kvinna som också var nybörjare. Vi missade minst 2 bollar av 3, men hade lika roligt ändå. Dessutom får man väldigt bra motion när man springer och hämtar bollar hela tiden. Vi märkte att vi faktiskt blev aningen bättre mot slutet. Efter en timme var vi ganska svettiga. Då smakade det bra med vatten.

Hemma igen åt jag lunch, och det gjorde hundarna också. Sedan gick vi en lite längre promenad, norrut längs vandringsleden förbi Solviken. Det var jätteskönt väder! Jag gick i öppen fleecejacka, och utan handskar.

Två hundar framför, och en bakom...

Tur att hundarna har små söta rumpor, för ni kommer att få se många. (Det blir så när fotografen går bakom.)

Nära bryggan är det ordnat platser där man kan ligga och sola i lä. (Se ovan och nedan.)

Här brukar vi få vända, för här börjar trapporna. Någon gång ska jag ta med bärväska och vattenflaska, för då kan vi fortsätta. Det ser jag fram emot!

Här har vi börjat gå tillbaka igen.

Fotot nedan är samma som det ovan, men beskuret så att ni kan se Höganäs vid horisonten.

När vi kom tillbaka till bryggan igen, så satte vi oss en stund och vilade. I alla fall Nellie och jag - fast de var de andra två som behövde vila.

Nova hade snott in sig lite i sitt koppel (jag hade längre koppel än jag brukar i dag). Men det var lätt att sno rätt igen.

23-04-20:

Även i går blev det en vacker solnedgång. Men snart kommer solen att gå ner bakom Kullaberg, och sen ser jag inte solnedgången på flera månader.

Mina tulpaner blir större för var dag, och vintergrönan har slagit ut sina blommor.

   

Jag tog av regnskyddet som jag har haft på cykeln hela vintern. Nu börjar det bli dags för cykelturer! Jag måste bara skaffa en säker hund-cykelkorg först.

Cykeln har rostat en del i vinter, särskilt den fasta cykelkorgen. Trist! Jag hade velat ha cykeln inomhus på vintern, men varken i mitt lilla förråd, eller i min lilla hall, får den plats. Och något cykelförråd finns här ju inte.

   

I dag gick vi till skogen. Vi hade sådan tur att Godiva och hennes matte också skulle gå ut, så vi gick tillsammans. Sällskap är trevligt för både hundar och människor.

Det är vackert med alla vitsippor!

Hundarna tyckte att det var trevligt att nosa tillsammans! Det blir mer spännande då.

Godivas matte visade mig en genväg genom skogen, så vi slapp gå samma väg tillbaka (som jag brukar göra). Bra!

På slutet genade vi över den stora gräsmattan vid SCA's fritidshus.

Jag provade med 3 olika termometrar, men det är sant - i skuggan på min altan har det varit +22° i dag! Väderleksprognosen sa max 18°, men det blir väl ett varmare mikroklimat på altanen, en vindstilla dag som i dag. Rena sommarvärmen. Själv har jag gått barfota och klädd i linne och shorts.

Jag flyttade det ena skåpet så att jag kunde ställa cykeln längst in, där det är garanterat regnfritt året om. Jag får förstås flytta på solstolen när jag ska ta fram den, men det får vara därvid. (Och till vintern ska jag ställa växterna utanför cykeln.)

De turkosa stolarna står så att det kan regna på dem nu, men allt får inte plats under taket - så i sommar får det vara så här.

Jag har ingen bra plats till det turkosa bordet. Det borde stå mitt på altanen (med de 3 stolarna runt omkring), men det har redan börjat rosta. Just nu står det framför (och i vägen för) den lilla rosa bänken som jag gärna sitter själv på. (Jag tycker att en sitthöjd på ca 30 cm är bekvämast!) Nu får bordet stå där tills jag kommer på en bättre placering. Själv använder jag varken bordet eller stolarna, för jag fikar/äter aldrig på altanen. Jag har dem för eventuella gästers skull...

I eftermiddags började jag på en ny bok. Jag har förstås suttit ute på altanen och läst. Jag vet inte riktigt vad jag tycker än. Handlingen går långsamt fram, men en spänning byggs upp. Det kommer alla gånger att hända mer längre fram.

Jag kan inte låta bli att fotografera solnedgången, när den är så vacker. Det är effektfullt när solen går ner precis bakom Grand Hotel.

Nu har mitt hår vuxit så pass, att jag kan ha hästsvans. Bara en ynka liten, men ändå. Det är skönt när det är varmare ute. Jag ser annorlunda ut i hästsvans. Som vanligt glömde jag att kamma mig (luggen) innan jag tog en selfie. Jag borde ha rättat till läsglasögonen också. Å andra sidan blev fotot helt naturellt. I min ålder vågar man bjuda på den o-stylade verkligheten!

23-04-22:

I går ägnade jag dagen åt hundpromenader, samt att sitta i solen på altanen och läsa ut Ödesmark. Boken var spännande!

I går tog jag de här fotona av mina vilande hundar. Nellie och Nea låg tillsammans, och Nova för sig själv.

   

   

I dag såg det precis likadant ut:

   

De här 2 flygplanen har jag sett vid flera tillfällen. De flyger alltid nära varandra, och gör precis samma sak. Kanske de övar inför en uppvisning? Fotona tog jag i går.

Svalörtens gula blommor konkurrerar med solen!

I går gick vi en lång runda i skogen. Det gäller att passa på, så här i vitsipps-tider.

De små träden som står i skydd av de stora, har slagit ut sina blad. Både bok och björk!

   

Det var nästan lite för spännande att gå bland de vissna boklöven. De prasslade ju hela tiden!

Havet skymtar bakom träden.

I skogen finns alltid mycket spännande att nosa på.

I dag valde vi att gå ner till havet. På håll såg jag ett förhållandevis stort fartyg, som seglade rakt mot Mölle hamn.

Jag blev förbryllad, för så stora fartyg får inte plats i hamnen.

Två hundar framför, och en bakom. Det är bara på hemvägen som Nova tar täten.

   

Fartyget fortsatte att segla rakt mot hamnens inlopp.

Segelbåten skyndade sig att runda lateralmärket för att hinna före fartyget. Lateralmärke = den gröna "pinnen" som man ska passera så man har den på styrbords/höger sida. (På andra sidan finns ett grund.)

Ser ni så snävt segelbåten tog kurvan!

Fartyget fortsatte, och såg ut att sikta på att segla lika nära lateralmärket.

Fartyget, som heter Scandica, stannade vid märket och lyfte upp det en bit. Kontroll? Underhållsarbete? När jag senare kom hem och googlade, fick jag reda på att Scandica är Sjöfartsverkets fartyg. 

Och av uppgifterna nedan ser ni att det skulle varit på tok för stort för att segla in i Mölle hamn.

Manskapet höll på med märket ett tag (vad de gjorde kunde jag inte se), men satte det sedan på plats igen.

Under tiden nosade hundarna på en synnerligen intressant gräsplätt nära havet.

När Scandica var klar med sitt jobb så backade hon bort från lateralmärket och fortsatte sedan sin fart söderut. 

På kartor är lateralmärket utmärkt som ett gult ankare. Mellan märket och piren ser jag ofta en sten sticka upp. Toppen på en undervattensklippa? Den syns från min altan, allra tydligast när det inte går vågor på havet. Gissningsvis finns det många fler klippor/stenar längre ner under vattenytan.

   

23-04-23:

Så här ser "stenen" ut, som syns en bit ut från piren. Kanske det under havets yta finns stora stenar mellan den och piren, och kanske en bit på andra sidan också?

Jag har googlat efter kartor som visar djupet i havet vid Mölle. Den enda jag hittar är den nedan (förstorad t h), och den blir jag inte klokare av.

   

I dag har det regnat och regnat. Nu sen eftermiddag, har det slutat. Men det är fortfarande grått och blött ute. Förhoppningsvis kan vi gå en runda om en stund. Hittills har vi mest suttit i läsfåtöljen. Jag började på boken nedan i går, och har läst ut den nu. Den vara annorlunda! Jag tyckte om den. 

Tulpanernas knoppar slår snart ut. Men jag tycker de ser ut att bli vita, inte rosa. Kan jag ha fått fel lökar, även om det stod rätt sort (Foxtrot) på etiketten? Eller kommer de att ändra färg?

Det är rosa jag vill ha! Likadana som förra året. De var så vackra! Men de lökarna har jag tyvärr inte kvar. Jag hade planterat dem runt om buddlejan, och den gav jag till Gunilla. Jag var rädd att skada både lökarna och buddlejans rötter, så jag försökte aldrig gräva upp och spara lökarna. Dem fick Gunilla på köpet, och jag beställde nya.

Tulpan Foxtrot:

Jag kan inte göra mer än vänta och se, om tulpanerna blir vita eller rosa. Blir de vita så kommer jag förstås att reklamera dem, men det hjälper mig inte i vår. Tidigast till hösten kommer det in nya tulpanlökar.