Sparad dagbok 75. (Fr o m 22-03-09 t o m 22-05-05.)

 

22-03-09:

Jag "unnade mig". Jag har läst en bok till! Det blev inte alls någon feel-good-bok, utan en spännande och gripande bok. Även den här boken var bra!

Jag har hunnit gå på promenad med hundarna, och annat nödvändigt - men inget av allt det där jag borde göra. Å andra sidan trivs hundarna utmärkt när de får ligga i mitt knä och bli klappade, när jag sitter i läsfåtöljen och läser.

Kanske jag väljer ut en 3:e bok? Fast jag ska i så fall inte börja läsa den i dag. Det skulle mina ögon inte orka. Jag hoppas att vaktmästaren kan komma i morgon (eller på fredag) och borra hålen, så jag kan hänga upp mina tavlor och får plats att börja på nästa projekt.

Det blir väl inte tjatigt med solnedgångsfoton? Ni kanske har lagt märke till att solen har flyttat sig sedan jag började fotografera solnedgångarna. Den går ner längre och längre norrut. Jag vet inte exakt när, men kanske om 1-2 månader, så kommer solen att gå ner bakom Kullaberg (härifrån sett) - och då kan jag inte ta några "solnedgångsfoton över havet" på kanske 3-4 månader. Men ännu kan jag - så håll till godo. Själv tycker jag att himmel och hav är SÅ vackra! Jag njuter varje kväll när det är klart väder.

22-03-10:

I förmiddags sms:ade vaktmästare Steen att han skulle komma klockan 14. Bra, för då fick jag ett par timmar på mig att flytta undan alla de växter och möbler som annars skulle ha varit i vägen.

   

Nu sitter gardinstängerna på plats i vardagsrummet, och jag har hängt upp gardinkappan. Kanske det inte är den gardinkappa som passar allra bäst i färg i vardagsrummet. Men jag gillar den, och framför allt så hade jag den redan innan jag flyttade hit.

I sovrummet sitter det tavlor på väggarna.

   

Jag vände förresten på sängens fot- och huvudände. Ja sängen är ju likadan, men kuddarna ligger på andra sidan (och är färre). För så kommer det att bli fr o m måndag kväll, när min nya säng har kommit. 

Jag hade mätt jättenoga, på millimetern, så att tavlornas överkant skulle komma på samma nivå. Men borret gled så den stora i mitten hamnade längre ner. Suck. Jag vet inte om jag kan fixa till det på något sätt, så att tavlan kommer några mm högre upp. Jag får se längre fram, det är ju ingen brådska.

Skylten och spegeln hade jag själv skruvat upp på garderobsgaveln, innan Steen kom. (Det är borra i helgjuten betong jag inte kan, skruva kan jag.)

Totalt 6 saker skruvade Steen upp på altanväggarna. Ni kan se samtliga här. Ett par av dem hamnade inte helt enligt vattenpasset, men det får vara som det är. Det viktigaste är att jag har fått upp min vädringshängare, utegivaren till väderstationen, och hållaren till sopkvasten. Jag är också glad för att jag nu kan hänga mitt vindspel utomhus. Jag tycker om de spröda tonerna när det blåser. (Fast i dag är det vindstilla.) Hoppas att grannarna inte har något emot ljudet. Jag hängde det ganska långt in så att det inte ska låta för mycket. Men kanske det inte blåser alls där? Jag får prova mig fram (och ta in det om det stormar). 

Jag har 7 tavlor kvar, stående på soffan. Kanske jag sätter upp någon till av dem, längre fram. (Kanske måste jag i så fall byta ram på någon, för att tavlan ska passa ihop med dem som den ska hänga bredvid.) Men det är ingen brådska. Det är små tavlor så dem kan jag ha i förrådet så länge.

Jag har valt ut en ny bok, som jag troligen börjar läsa redan i kväll. Det blev ingen feel-good den här gången heller.

Spegelbild?

22-03-12:

Jag läste ut boken Svek i går. Den var spännande! Men jag tyckte inte om slutet, som lämnade en bitter eftersmak. Jag kommer att ge bort boken.

Ulf tyckte häromdagen, när han hade tittat på fotona på min blogg, att det såg så "färdigt" ut här. Det är tyvärr inte sant. Ännu står alla sakerna nedan framme, och jag har ingen aning om var jag ska kunna klämma in dem någonstans.

   

Det mesta som står i vardagsrummet är utgallrat, och ska bort så småningom. Ryggkuddarna till sängsoffan ska Loppan förstås hämta samtidigt som de tar min nuvarande säng. Och en del av det som står på bordet ska Jenni ha.

Jag har mycket jobb kvar innan här blir ordning. Ni förstår säkert att jag inte har tänkt ha det som på fotot nedan i mina bokhyllor.

I går tog jag bussen till Höganäs för att hämta min nya vinylmatta (skickad från Printodecor i Spanien). Nu har jag 4 likadana blå i vardagsrummet. Den nya är den långa till höger. Bättre mattor kan man inte ha när man har en icke rumsren hundvalp. De är bara att torka av om det händer en olycka.

   

Jag hade köpt en 24-timmarsbiljett (kostar som 2 enkla), och den skulle inte gå ut förrän 13:28 i dag. I förmiddags passade jag på att utnyttja biljetten igen. Jag åkte till Outlet-området i Höganäs. Först gick jag till Iittala Outlet. Där finns alltid mycket fint att titta på. Och så visste jag att de säljer Fiskars produkter också. Jag har letat efter Fiskars nya mini-sekatör, men inte hittat den. På Iittala hittade jag den, och fick ge 83:- i stället för 119:- som den normalt kostar. Bara det inköpet var värt resan.

   

Jag tittade på Lager 157 där jag inte hittade någonting av intresse, och på allt det fina på Kosta-Boda (där jag visserligen ville ha mycket, men inte behövde något), och sedan gick jag till nyöppnade Dollarstore. Där har de mycket billigt "skräp". Men jag hittade en dörrmatta till altanen. Jag ville ha en i gummi som går att spola av i vatten, som tål att ligga ute året runt, och som går bra att skrapa av fötterna på. Dessutom skulle den vara tassvänlig. Mattan nedan kostade bara 50:-, men stinker förfärligt. Tur att jag ska ha den ute. Lukten ska väl försvinna så småningom. Första gången Nova skulle gå in, efter att jag hade lagt på matten, så gick hon vid sidan av - för säkerhets skull.

På fotot nedan ser ni en sak till jag har att göra. Den blå mattan innanför altandörren är aningen för bred för dörröppningen. Någon dag ska jag skära till den så den passar.

Hundarna gillar den nya vinylmattan! Särskilt när solen skiner på den...

   

   

I eftermiddags var det jätteskönt på altanen. Termometern visade 10°!

   

Men rätt som det var fick Nellie bråttom in. Grannen snett ovanför oss började nämligen dammsuga sin balkong. Och Nellie är rädd för dammsugare! Det är inte Nova. Vi satt och njöt i solen en stund för oss själva.

   

Vill ni ha något att roa er med, så kan ni räkna antalet bilringar som syns på fotot ovan. Jag har slutat med periodisk fasta och delvis återfallit i gamla felaktiga kostvanor. Suck. Jag vet att jag MÅSTE skärpa mig (för hälsans skull), men jag har ingen lust. Nu har jag gått upp till 55,6 kg. Suck igen. Att det ska vara så svårt att hålla vikten...

I fredags köpte jag en flaska anti-alg-medel. Jag har sprayat 10 plattor i kväll. Nu ska det verka över natten. I morgon ska jag skölja av med vatten, och skura med skurborste. Jag hoppas att medlet gör nytta, för det kostade hela 95:-! Jag sprayade bara några plattor, för att kunna jämföra. Funkar det bra så sprayar jag resten en annan dag. Det ska helst inte vara stark sol, men inte heller risk för regn. 

Jag är ju väldigt nöjd med de 2 hundar jag har. Och 2 känns väldigt lagom.

Men visst blir jag frestad! Minns ni den lille cremefärgade hanvalpen jag inte köpte bara för att han är hane? Han är nu 6 månader och väger 800 gram. Se fotot nedan. Kanske kommer han att väga 1,2 kg som vuxen.

Nu har han fått en liten helsyster (det är fler valpar i kullen, men bara en tik och en hane är mindre till storleken). Hon har alldeles rätt färg = creme! Om hon är söt går ju inte att se på fotona nedan. Hon är ännu bara 2½ vecka gammal.

   

Jo, jag blir frestad! Jag har haft 3 hundar förr (senast Bonnie + Stella + Nellie), och jag tyckte aldrig att det var för många. (Jag har 3 barn, och det är egentligen för få.) Men det är nackdelar med 3 hundar. Man får nästan aldrig ha mer än 2 inne i kabinen på flyget. (Bara Iberia tillåter 3.) Men eftersom sådana här väger så lite, och flera ryms i en liten väska, och väskan måste vara stängd när man går ombord på planet - så skulle ingen märka om det var 3 i stället för 2 hundar. I säkerhetskontrollen bryr de sig inte. Så det går att ta ombord 3 små.

Fast försäkringarna är dyra, ca 400:- per hund och månad. Däremot äter de inte mycket sådana här små.

Det är en liten och cremefärgad tik som jag har önskat mig sedan 2006. Vore jag helt galen om jag tackar ja till den här? Skulle jag ångra mig mycket om jag tackar nej? Jag har 1½ vecka på mig att bestämma mig, sedan går budet till någon annan. Uppfödaren har inte behövt sätta annons. De andra valparna är redan tingade. Hon hörde av sig till mig för en dryg vecka sedan, eftersom hon visste att jag letar (letade) efter en liten cremefärgad tik. Kanske den här blir lika liten som hanen?

Jag har berättat för henne att jag har köpt Nova, och därför är tveksam (vilket jag inte skulle vara annars). Jag tycker att det är väldigt roligt med hundar!

Nedan några foton från när jag senast hade 3 hundar (Bonnie, Stella och Nellie). Inte ser det för mycket ut?

   

Jag saknar Bonnie och Stella när jag ser dem!

22-03-13:

Det har varit skönt väder i dag. När vi gick vår förmiddags-promenad på Trappstigen så kändes det varmt och skönt. Jag beslöt att vi skulle gå ner till havet på eftermiddags-promenaden. Fast när vi kom ner så ångrade jag mig nästan. Där blåste det nämligen iskalla sydvästliga vindar. Nova frös men pinnade tappert på ändå. Hon ville hellre gå än bli buren. Vi gick ner till strandängen men vände sedan hemåt igen.

   

   

Det var de här 10 plattorna jag prov-behandlade i går. Nog syns det skillnad!

Alla spår av algerna försvann inte, men det blev klart bättre.

När solen försvann från altanen i kväll, så sprutade jag resten av plattorna. I morgon ska jag skura dem med mycket vatten, och sedan torka upp överflödsvattnet, precis som jag gjorde i morse med de första plattorna jag behandlade.

Det ska bli spännande att se hur det blir.

Boken jag började läsa i går, och läste ut i kväll, är en typisk lättsam feel-good-bok. Den var trevlig att läsa! (Fast den vänder sig i första hand till yngre kvinnor.) När jag satt i läsfåtöljen låg Nellie och Nova i mitt knä. Det tyckte vi alla 3 var så mysigt så.

I morgon eftermiddag (14-18) ska min nya Ikea-säng komma! Hoppas jag får ihop den före läggdags...

22-03-15:

Jodå jag hann montera sängen, fast det tog nästan 5 timmar allt som allt. Ni får se fotobevis längre ner.

Nova blev precis 4 månader i går. Jag vägde hundarna. Nellie vägde 1370 gr och Nova 915 gr. Jag letade i mina sparade dagböcker efter vad Nellie vägde i samma ålder. Jag hittade bara en uppgift om vad hon vägde när hon var 3½ månad. Då vägde hon 840 gr. (Stella vägde 1116 gr när hon var 4 månader.) Men jag hittade några foton från när Nellie var precis 4 månader:

   

Då hade jag 4 hundar, Wilda också:

Altanen blev mycket finare efter allt skurande:

   

Det är roligt att se att det börjar sticka upp blom- och blad-knoppar i mina krukor.

   

Hundarna lekte som vanligt. Jag kan ge Nellie mer mat nu när hon motionerar så flitigt. Det gillar hon!

Jag har börjat på en ny bok, men har ännu bara haft tid att läsa lite i den.

Jag har ju haft annat för mig. I går förmiddag röjde jag halva sovrummet så jag skulle få plats för nya sängen. Min gamla står på högkant bredvid matbordet och väntar på att Loppan ska hämta den. De har ännu inte talat om när de kan komma. Det vore bra om de kommer redan i dag eftersom sängen, madrassen mm är mycket i vägen.

Ikea-transporten kom redan kl 15. Killen som bar pratade varken svenska eller engelska. Men det visade sig att han pratade spanska, och det gick ju lika bra. Jag berättade var han skulle lägga de olika paketen.

Det tog exakt 25 minuter att öppna kartongerna och plocka fram alla delar.

Teoretiskt skulle det inte alls vara svårt att montera sängstommen, men det var det i praktiken. Jag är inte stark nog. Jag fick inte ihop delarna nedan (till huvudgaveln), springan är kvar än. Jag ställde gaveln på högkant och la mig ovanpå och försökte "hoppa", jag bankade med en gummihammare, jag pressade allt vad jag kunde. Men jag fick alltså inte ihop delarna helt. Nu får det vara så här. Om man inte vet om det så märker man det förhoppningsvis inte.

Sedan ska man egentligen vara 2 när man monterar stommen. Men tack vare att jag pallade upp delarna på olika sätt, så gick det bra ändå.

   

Så sängen blev klar, med ½ timmes marginal till läggdags.

   

Bädda med överkast gjorde jag förstås inte förrän i morse.

I går fick jag tillfälle att titta på vårt gästrum, som vi kan låna gratis. Det var större än jag trodde.

   

   

Ett tag i går kunde jag inte hitta Nova. Hon låg inte i någon av hundsängarna. Jag hittade henne på nedersta hyllan i badrummet, där jag lägger mina inneskor. (De skorna har jag bara när jag går "till och från sängen" när det är sovdags, inte på dagarna.) I dag hade hon lagt sig där igen.

   

I dag ska jag montera skåpet som ska stå på altanen. Jag har redan packat upp det, men åker nog en snabbis till Ica i Nyhamnsläge först. (De har pensionärsrabatt i dag...)

Jag hoppas att Loppan hör av sig, och att de kommer senast i morgon. De har lovat, men inte sagt exakt när.

Jag har varit och handlat, men ännu inte hört ett knyst från Loppan. Sedan kan jag konstatera, att det inte blir någon skåpmontering i dag. Det är för kallt! Här är himlen jämngrå och det är bara 5°. Skåpets metalldelar känns som is mot fingrarna. Och man kan faktiskt inte ha vantar när man ska skruva i en massa små skruvar... (Jag har inte plats att montera skåpet inomhus.)

Eftersom jag inte kommer till att göra annat heller (pga säng mm som står i vägen) så sätter jag mig i läsfåtöljen med bok och hundar. Det blir en riktig mys-eftermiddag!

Hur ska jag kunna tacka nej till en sådan här liten sötnos?

Mina allra närmaste vänner tycker att jag ska tacka ja...

22-03-16:

Loppan ska komma i eftermiddag. Bra! Det är lite opraktiskt att ha gamla sängen stående bredvid matbordet...

Jag sover bättre i min nya säng, jag ligger mycket skönare. Kanske skulle sängen bli ännu skönare med en ny bäddmadrass, men jag avvaktar. Sedan kan sängen inte rå för att jag fortfarande vaknar av värmevallningar, eller att Nova är lite väl morgonpigg... För det mesta skulle jag ha mått bra av att få sova en timme till.

När jag i måndags letade efter en anteckning om vad Nellie vägde när hon var 4 månader, så hittade jag vad jag hade skrivit om rumsrenhet. Jag hade skrivit att Nellie var till 95% rumsren, men att jämngamle Nico kissade stora pölar på golvet. Nu känns det som om Nova har backat ett steg. Nästan varje morgon hittar jag kiss eller bajs på vinylmattan, men på dagarna gör hon nästan allt antingen ute eller på hundtoaletten. Kanske hon gör rätt till 80%. Jag har läst att hundar normalt är rumsrena när de är 6 månader, men att det i vissa fall kan dröja ett par månader ytterligare.

I El Campello var det lättare, vi var ute mer-oftare-längre tid eftersom det i stort sett alltid var varmt och skönt ute. Då är det lättare för valparna att bli vana vid att kissa ute. Här har promenaderna blivit korta, och ofta har Nova frusit så hon har skakat. Men det ska ju bli varmare! Våren är i antågande.

Jag läste ut boken Slutet på sommaren i förmiddags. (Jag hade nästan läst ut den i går.) Den var riktigt spännande, och upplösningen var oväntad.

I morse var det mulet, men nu har solen tittat fram. Kanske känns det tillräckligt varmt på altanen, för att jag ska kunna skruva ihop skåpet? Jag kan ju börja!

Jodå, när solen skiner är det skönt på altanen. Jag lyckades få ihop de lösa delarna till ett skåp.

   

Det blir jättebra så här. Allt som jag tidigare hade i den stora svarta plastbacken (som normalt står under soffan) får plats i skåpet. Och det är mycket lättare att komma åt det jag ska ha. (Planteringskrukor, små trädgårdsredskap etc.) Och i den tomma plastbacken stoppade jag de öppnade påsar med jord och lecakulor, som jag tidigare hade i den stora plastkassen. Det blev förstås mycket bättre.

   

Jag har beställt en tålig plastmatta som jag ska ha under bordet, den har kommit till utlämningsstället i Höganäs. Jag får hämta den endera dagen. Sedan ska jag lägga den turkosa vinylmattan längre ut på altanen, ställa stolarna i ordning, och lägga på dynorna.

Något jag funderar på nu, är om jag borde byta ut hallbänken (som står rygg mot rygg mot sängen) mot en större/högre byrå. Det skulle förmodligen se bättre ut. Och om jag får fler/större lådor, så kanske en del (som nu står framme) kan få plats där. Jag får titta på Ikeas webbsida om de har något som passar i måtten.

Nu precis kom Loppan och hämtade sängen, madrassen, ryggkuddarna etc. Bra!

22-03-19:

I går var jag inne i Höganäs 2 omgångar (på samma bussbiljett). På förmiddagen hade Nova tid för sin rabies-vaccination. När vi kom in på veterinärmottagningen utbrast personalen förtjust "Nu kommer sötchocken". Och sedan pjoltade de ett tag med mina små, vilket både Nellie och Nova uppskattar. Vaccineringen gick bra, men sedan fick vi tyvärr vänta 55 minuter på bussen hem.

Jag hann fotografera krokusarna nedan (som finns nära busstorget). Här och var i Höganäs finns sådana här vackra rabatter. Vi var många som stannade till och beundrade blommorna. En liten kille i 3-årsåldern förklarade allvarligt för mig att man inte får röra blommorna, bara lukta på dem. Det hade hans mormor sagt.

Eftersom förmiddagen hade varit kall så hade jag satt på Nova en liten bomullströja under selen. Tröjan har gått i arv till många hundar. Den är liten så de kan förstås bara ha den när de är valpar. På vänstra fotot nedan ser ni Bonnie i samma tröja som Nova har på det högra fotot.

   

Hemma igen så fick hundarna sin lunch och sedan la de sig i en solstrimma och vilade.

Själv fick jag ta bussen in till Höganäs igen (inte alltför roligt), för att hämta ett paket på Citygross (dit hundar inte får följa med in). Det var mattan till altanen som hade kommit. Nedan hänger den på vädring (alla plastmaterial brukar lukta när man packar upp dem). Den har rätt färg för att passa ihop med mina vinylmattor, men den är knappast lika tålig. Förhoppningsvis håller den ett par säsonger i alla fall.

När jag ändå var i Höganäs så passade jag på att handla lite på Lidl, innan jag tog bussen hem igen.

I onsdags började jag på en ny bok, den nedan.

I går läste jag ut den. Den var hyfsat bra, men även den här vänder sig till yngre (kvinnliga) läsare. Historien som sådan var intressant, och just när jag trodde att jag förstod hur det låg till, så framkom något så jag fick tänka om. Det skedde mer än en gång.

När jag hade läst klart så låg hundarna kvar i läsfåtöljen en stund. Vi tycker alla 3 att det är supermysigt när vi sitter/ligger där tillsammans. I bästa fall kan jag hålla boken i en hand, och klappa hundarna med den andra. Jag trivs så bra med att ha hundar! De ger mig oerhört mycket glädje! Om jag vore jätterik skulle jag kunna tänka mig att ha huset fullt av hundar, katter och fåglar... (Fast då skulle jag förstås behöva en större lägenhet.)

Ännu ser jag solnedgångarna.

Så här såg det ut i morse. Det är inte förrän sen förmiddag som solens strålar når altanen.

Jag såg en segelbåt. Jag gissar att jag kommer att få se betydligt fler till sommaren.

Nu borde jag försöka ta rätt på allt som ännu står framme, som de 6 plastbackarna med hundsaker nedan. Problemet är ju att jag inte har någon plats att lägga sakerna. Det är redan fullt överallt. Om jag köper en större byrå, och ställer bredvid sängens huvudgavel, då kan jag få plats med en del. Men inte allt. Suck! Och suck! Jag är trött på att ha oordning, trött på att inte veta var jag har saker och ting.

Om jag plockar fram allt som bara är insatt i hyllorna, eller är inlagt i vissa av lådorna, och organiserar allt - och sedan gallrar ut så mycket som möjligt. Då kommer nog förvaringsutrymmet att räcka till. (Jag tror bl a att jag har en del sparade "f d viktiga papper" som jag bara kan slänga. Fast jag måste förstås gå igenom alla, så jag inte råkar slänga något som jag bör spara.) Det hela är ett jättejobb som fordrar att jag har ytor att lägga allting på. (Var kategori för sig.)

Soffbordet är redan full av sådant som Jenni ska ha (+ lite som jag ska ge bort), och i soffan står några tavlor (som jag kanske får plats med). I gungstolen står 3 tavlor som Gun ska ha. De ytor som är "tomma" är mitt lilla arbetsbord i sovrummet + halva köksbordet (jag vill ha plats att kunna äta också) + sängen dagtid. Jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Och ska jag vara ärlig så saknar jag arbetslust också. Men i bästa fall kanske jag kan fixa någon hörna i dag?

Fast jag ska gå en lite längre runda längs havet med hundarna också. Det ska bli soligt och ca 8-9° i dag, och det blåser inte ens. Så förhoppningsvis slipper vi frysa. Jag tycker om att promenera, och ser fram emot varmare tider när vi kan vara ute mer. Tacka vet jag vintrarna i El Campello! Men man kan aldrig få allt, och nu trivs jag väldigt bra här i Mölle. Här vill jag stanna kvar.

Det var jätteskönt ute! Underbart! Jag hade kunnat ha både tunnare handskar och tunnare jacka. Vi gick norrut längs Norra Strandvägen. Det var ganska mycket folk ute, så vi stannade till då och då och pratade med hundägare och/eller hundälskare. Det blir lätt så när man har små och söta hundar. Både Nellie och Nova gillar att bli klappade, men Nellie kan inte låta bli att skälla på större hundar. (Vi måste träna fler hundmöten, det har inte blivit många på sistone.)

Vi gick ner till havet på ett ställe där det är ganska lätt för hundarna att ta sig fram.

Jag satte mig på en solvarm klippa och lyfte upp båda hundarna i knäet. Jag tänkte att Nova kanske behövde vila tassarna en stund. Men hon hade inte ro att sitta stilla särskilt länge.

Vi gick vidare.

De flesta husen i Mölle är vita, men viss variation finns det.

När vi kom fram till Karl XII skansar så gick vi upp på den lilla höjden.

Därifrån hade hundarna bra uppsikt över allt folk som (förmodligen) var på väg till café Solvik, som ligger lite längre fram. (Jag har inte varit där än.)

Vi beundrade utsikten en stund innan vi vände hemåt igen.

Nova gick faktiskt största delen av vägen. Jag bar henne lite emellanåt, men hon ville strax ner igen. Det blev många steg för en så liten en.

Nu sover hundarna, och jag ska dricka eftermiddagste. Ännu har jag inte gjort ett dyft åt röran här...

Nää, jag har inte gjort något nu heller. Fast jag har räknat lådorna med papper i (19 st), och "provöppnat" 3 av dem.

I den första låg det typiska nostalgi-saker (från både min och mina barns barndom) så det vill jag säkert behålla. I nästa låg det bl a en massa ritningar på spanska lägenheter (där kan jag slänga nästan allt), och i den tredje var det "äldre ekonomi-papper" (där jag säkert kan slänga minst 3/4).

Jag har tittat både på Ikea och Jysk och letat efter en lämplig byrå att ställa vid sänggaveln. Gaveln är 112 cm hög och 102 cm bred. Tyvärr finns det en strömbrytare på väggen (92 cm över golvet, till taklampan) som inte får blockeras. Den nuvarande hallmöbeln som står där är 40 cm djup, och egentligen bör jag inte ha djupare. Men de byråar som bara är 35-40 cm djupa har oftast bara 3 lådor och rymmer obetydligt mer än möbeln som står där nu. De byråar som rymmer mest är alla djupare än 50 cm.

Jag funderar på Ikeas Idanäs (nedan). Den rymmer en hel del, och skulle passa bra utseendemässigt. (Om jag byter till mässingknoppar.)

       

Men om jag skulle välja 2 Alex-hurtsar (och inte ställa dem längst in mot väggen för strömbrytarens skull) så rymmer de förstås allra mest. Där skulle allt jag har stående framme få plats. Men det blir kanske inte lika snyggt...

       

Jysk har inga bättre alternativ, och tittar jag på sortimentet hos Mio, Ellos, Jotex m fl, så har de bara liknande möbler men till högre pris. Jag ska ändå inte beställa någon byrå eller hurts i kväll, så jag hinner fundera på saken.

Segelfartyget nedan passerade för en stund sedan. Mitt foto (det vänstra) blev varken tydligt eller bra. Fartyget heter Dar Mlodziezy och kommer från Gdynia i Polen och ska till Antwerpen i Belgien. Fotot till höger visar fartyget med hissade segel. Segelfartyg är vackra!

   

22-03-20:

Vårdagjämning! Äntligen! Fr o m i dag får vi tillräckligt med dagsljus. Nu väntar vi bara på värmen. Enligt meteorologerna har våren redan kommit till Skåne. Det bara märks inte riktigt än. Men tänk - om precis 1 vecka har jag bott ett helt år i Sverige (utan att besöka El Campello). Det har varit både svårt och lätt...

Jag tänkte fel i går angående byråar. Idanäs är för bred! Den är 2 cm bredare än sänggaveln, och skulle blockera strömbrytaren. Men Ikeas Koppang skulle få plats.

Koppang är snyggare än Alex, men 2 Alex skulle rymma mer (och blir bara 72 cm breda tillsammans). Nackdelen med Koppang är att det yttersta materialet består av pappersfolie, vilket inte är särskilt tåligt. (Ikeas möbler tycks få sämre och sämre kvalité...)

Varje gång jag funderar på att beställa något från Ikea, så tittar jag efter om de har de Jonaxel-delar som jag har behövt sedan i höstas. (Bl a hjul och toppskiva.) Men de är fortfarande "tillfälligt slut"...

Det var bara 1,8° när jag vaknade, men solen skiner. Kanske hundarna och jag går åt andra hållet till i dag? Till skogen alltså. Fast det beror på hur långt Nova orkar gå.

Det blev skogen = Kullabergs naturreservat. Och lilla Nova orkade långt. Men så är det ju skonsammare att gå på mjuka stigar än på asfalt.

Till sommaren bör vi kunna gå ända till Linda och hälsa på. Man ska kunna följa den orangea slingan ända till Arild. (Fast då får jag ha med vatten och lite mat till hundarna, för det är ganska långt. Förmodligen minst 5 km = jättelångt för chihuahuor.)

   

Det fanns mycket intressant att nosa på tyckte Nellie. Dagens höjdpunkt var nog när vi passerade en stor hög hästbajs. Där hann jag inte ta något foto, för Nellie hade egentligen tänkt rulla sig i det - men jag hade en annan åsikt. Nova hade fullt upp med att bara gå.

Så här års ser man havet mellan träden.

Det hade varit alldeles för långt för oss att gå en hel slinga, så efter vad jag bedömde vara tillräckligt långt för Nova - så vände vi hemåt samma stig igen.

Själv hade jag gärna gått längre, och Nellie hade nog hängt med en bit till. Problemet är att Nova inte vill bli buren, det har hon inte ro till. (Efter 5-10 meter börjar hon sprattla...) Och det är inte bra för växande valpar att gå långa sträckor.

Skönt att vädret nu har blivit så pass att vi kan gå i skogen! För några veckor sedan var där fortfarande för vått i svackorna. (Nu blev vi bara blöta om tassar och skor på 2 ställen, och bara lite blöta.)

Jag uppskattar verkligen att jag har så nära till både skog och hav! Jag behöver både och!

22-03-22:

Det är verkligen inte ofta som vi har bättre väder här i nordvästra Skåne, än vad de har i El Campello. Men så har det faktiskt varit ett par veckor nu. Det har dessutom regnat Sahara-sand (= calima) i El Camello så allting blev gul-röd-brunt och smutsigt. Jag tycker särskilt synd om Lena H som reste ner 1 månad för att få sol och värme. Och så har hon fått sitta inomhus och läsa... Mina vänner (som bor där jämt) kommer ju att få soliga dagar igen, så för dem är det aningen lättare att stå ut.

I går:

   

I dag tog jag bussen till Höganäs. Mitt viktigaste ärende var att köpa frimärken, så jag kunde posta min svenska pappers-deklaration!

Jag deklarerar hellre på nätet, men Skatteverkets webbsida vägrade ta emot mina bilagor. I år är min deklaration krångligare, eftersom jag bara ska deklarera för 27/3 - 31/12-21. (Innan dess var jag skattepliktig i Spanien, så där ska jag deklarera för den perioden.) Jag har fått deklarera försäljningen av förrådet (som skedde efter att jag hade skrivit mig i Sverige), men inte lägenheten som jag sålde innan jag flyttade. Båda sålde jag med förlust, så jag ska inte skatta för några vinster. Det är svårt att fylla i blankett K5 (försäljning av småhus) när det gäller ett förråd. Hoppas jag lyckades!

Tyvärr har Skatteverket räknat ut att jag ska få 15'606:- i restskatt! Hur detta har gått till begriper jag inte. Jag tar för givet att Pensionsmyndigheten har dragit skatt enligt tabellen. Hur kan det då vara inbetalt 1667:- för lite per månad??? Jag har skrivit till Pensionsmyndigheten och frågat, så att de drar tillräckligt i år. Jag vill INTE ha restskatt!

Ännu så länge är det mest krokus som blommar i Höganäs (och så lite andra vårblommor).

Mitt andra ärende var att gå till Plantagen (jag fick deras reklambroschyr i går, och hittade ett par saker som jag har letat efter). Tyvärr är det långt att gå, inga bussar går dit. Det är 2,8 km från busstorget, och lika långt tillbaka. Jag tog med shoppingkärran. Fotot nedan är från Långarödsvägen, som leder mot Plantagen. På slutet finns det inte ens en gångbana...

Men jag hittade det som jag ville ha. Jag köpte brickorna nedan. Det är sådana som man kan skruva fast på befintligt fönsterbräde, så detta blir bredare. Här är det så smala fönsterbräden, så brickorna kommer jag att ha nytta av. När de sitter på plats kan jag även ställa större krukor i fönstret. Jag hade sådan tur så det var halva priset på brickorna nu. Jag köpte 2 rektangulära och 1 halvrund.

Dessutom hittade jag äntligen smala höga spaljéer. De måste vara smala nog för att kunna stå i mina krukor, men ändå så pass höga att mina klätterväxter har nytta av dem. De jag köpte är bara 22 cm breda men ändå 118 cm höga. (Smala låga, och breda höga, finns det gott om - men de här måtten har jag inte hittat tidigare.) Ni får se foto längre ner.

De hade ursöta förgätmigej på Plantagen. Dessutom 3 färger i samma kruka. Jag hade gärna köpt en kruka, men kan ännu inte ha den typen av blommor. Det är för kallt ute för att de ska kunna stå ute om nätterna, och inomhus är det på tok för varmt. För att kunna få dem att överleva i mars, måste man ha ett växthus. Det har jag inget, och jag planerar inte att köpa något heller.

Nedan ser ni de nya spaljéerna på plats i krukorna (där jag har min klematis och min klätter-ros). Det blev jättebra!

Jag köpte också en bit "gräsmatte-kant" av plast. Den satte jag där gräset/jorden är högre än på alla andra ställen. Det har rasat in jord på altanen dagligen. Och Nova äter med förtjusning jord, vilket inte kan vara så hälsosamt. (Valpar provsmakar allt!) Nedan kollar hon om det inte går att krafsa fram lite jord i alla fall.

Jag funderar på vad Novas pälsfärg egentligen heter. Det är inte rödsobel som det står i stamtavlan, och inte riktigt röd heller. (Stella var röd.) På engelska säger man tan om den här nyansen, men jag vet inte vad den kallas på svenska.

Varenda dag leker Nellie och Nova tillsammans. Det är som jag alltid har sagt: flera hundar har mycket roligare (tillsammans), än om man bara har en. Vi människor lyckas sällan leka lika roliga lekar med dem, som hundar leker med varandra. Fråga Nellie så får ni höra! Men sedan beror det ju på rasen om man kan ha flera. Två Grand danois i en lägenhet vore knappast lyckat. Men uppemot 5 chihuahuor kan man få plats med, även i en mindre lägenhet!

   

   

Jag ställde mig på stenarna och tog ett foto på altanen. Stora mattan, bordet och 2 av stolarna, ligger/står på fel plats. (Och egentligen borde cykeln inte stå där.) Men jag gillar min altan! Tänk så fint det kommer att bli, sedan när allting i mina krukor blommar!

Då och då får jag nya foton av uppfödaren till de små cremefärgade chihuahuorna. Nedan ser ni alla 6 syskonen (5 tikar och en hane). Alla är små, men 2 av dem är pyttesmå. Jag vill väldigt gärna ha den lilla minsta tiken! Det är den lilla lite mörkare i mitten? Tre små chihuahuor skulle kännas alldeles lagom! Så roligt det skulle vara!

Vissa dagar känner jag mig som pojken på bilden nedan.

Fast inte i dag. I dag skiner ju solen! Och då mår jag mycket bättre. Dessutom har jag sovit bättre sedan jag fick min nya säng. Jag får inte längre ont i kroppen. Så bra att jag hittade rätt kombination till slut.

22-03-23:

Först 2 foton från i går:

Nedan ser ni min ena "växtbricka" på plats. Nu kan jag ha krukväxter även på den smala fönsterbrädan i sovrummet.

Mina pelargoner har börjat slå ut. Om ni tittar väldigt noga på fotot nedan, så kan ni se blommor på 3 olika pelargoner, varav 1 vit. (Men de 2 i bakgrunden saknar skärpa.)

I förmiddags gick vi ner till havet. Solen sken och havet låg spegelblankt. (Fast det var bara 6°.) Först gick vi ner till strandängen, och sedan ut på piren. Nova gick jättefint i dag. Fotona får tala för sig själva.

   

   

Jag planerar inför varmare dagar. Nu när jag har altan så kan jag äntligen få plats med en solsäng. En sådan som den nedan skulle vara toppen att ha. Den är av mycket bra kvalité (från Ellos), och dynan tål både ösregn och starkt solsken. Men kvalité kostar! Jag tror inte det är motiverat med någon solsäng för mig, inte de närmaste åren. Jag har ändå inte ro att ligga stilla i solen. Men om 10 år kanske?

I dag (ca 12-16) kommer de 2 Alex-hurtsarna jag beställde. Sedan lär jag ha att göra med monteringen, både i dag och i morgon.

22-03-24:

I sovrummet och i vardagsrummet (bredvid altandörren) blev det jättebra med de nya "växtbrickorna"!

   

Men som jag hade misstänkt, så gick det inte att skruva på någon på det långa fönsterbrädet ovanför elementet.

Eftersom jag behövde mer plats för växter, så skruvade jag fast den halvrunda brickan på piedestalen i stället. Det blev bra!

       

Sedan bytte jag plats på hundarnas lilla blå "hus" och det lilla runda bordet med fack. Nu kan jag ha min "citron-lampa", för där finns ett eluttag. Egentligen är lampan lite för stor för att stå där, men jag tycker om den, så det får vara så här.

   

Nu har jag plats för alla mina krukväxter! De nyplanterade sticklingarna nedan (som står på bordet bredvid läsfåtöljen) ska jag ge bort till Annika, så de står där bara tillfälligt.

Jag har börjat ställa ut bougainvillean på altanen på dagarna (när det är sol och minst +5°). Den behöver vänja sig, för jag har tänkt ha den ute hela sommaren.

Nellie är jättelycklig för att hon själv kan hoppa upp på solstolen. Sedan sitter hon där nöjt och "solar".

       

I går eftermiddag kom Ikea-leveransen. Eftersom det kostar 300:- extra att få det inburet, så levererade de utomhus. Jag blev trött bara av att kånka in paketen. Utan min lilla gröna kärra hade det aldrig gått. De vägde en del som ni ser.

       

Eket med 2 lådor ska stå ovanpå de 2 Alex-hurtsarna nedan. Jag har tänkt beställa Eket länge, men den har varit "tillfälligt slut". Fördelen är att den har breda lådor, så där kan jag lägga allt "längre" hobby-material, som inte får plats i mina andra lådor. (Bl a en 50-centimeter-linjal och några tapetrullar.)

I går blev jag trött bara av att titta på kartongerna, så Alex fick ligga kvar i hallen. Jag packade upp Eket, men blev trött när jag såg monteringsanvisningen till lådorna. (Själva Eket-stommen är däremot bara att klicka ihop.) Alla Eket-delarna fick ligga kvar på soffan.

I morse la jag stora mattan på plats på altanen. Om jag ska ha den mellanstora där den ligger, vet jag inte än. Men mattan är snyggare än plattorna.

   

Sedan började jag montera stommarna till Alex. Vid lunchdags åt jag majskorn, och gav hundarna var sitt korn. Nellie åt bums upp sitt, medan Nova lekte länge med sitt. Hon fick det att studsa hit och dit, och så jagade hon det med glatt viftande svans. Slutligen åt Nellie det majskornet också...

Nu har jag monterat klart stommarna, och ställt dem på plats i sovrummet. Återstår att montera alla 18 lådorna... Samt Eket. Jag känner inte riktigt för det. Klockan är redan 16:30. Men det kommer ju en dag i morgon också. Sen när allt är monterat och klart, då ska det bli riktigt trevligt att fylla alla 20 lådorna (och därmed få bort allt som nu ligger framme).

   

Jag kommer att få över 2 små möbler. Dels den lilla hallbänken som skymtar till höger på det vänstra fotot ovan, och dels brickbordet nedan. Om någon av er vill ha dem så får ni höra av er! Annars frågar jag grannarna, eller så får Loppan dem.

Just i dag är den lilla tiken som jag är intresserad av 4 veckor, och väger 159 gram. I stamtavlan heter hon Cooljade Queen Nea. Kanske får hon samma färg som Bonnie? Jag borde köpa henne! Tillfället kommer inte åter, och det är en pytteliten cremefärgad som jag har önskat mig hela tiden.

   

Som jämförelse vägde Stella 366 gram när hon var 4 veckor. Jag har inte fått vikten på vare sig Nellie eller Nova vid den åldern, eftersom de bodde hos sina uppfödare då. Men vid 10 veckor vägde Nellie 557 gram, och Nova vägde 620 gram.

Åh så roligt det skulle vara att ha tre hundar igen!

22-03-25:

22-03-26:

I dag har Jenni och Annika hälsat på. Det var väldigt trevligt. Men det kan jag berätta om i morgon.

Är det OK om jag visar ytterligare en solnedgång?

22-03-27:

I dag har jag bott precis ett år i Sverige (alltså varit folkbokförd i Sverige igen). Ett helt år har gått utan att jag har varit i El Campello... Det är inte det att jag inte har velat dit, det handlar i grunden om att jag har begränsat med pengar. Jag har lagt pengar på annat (nya möbler till min lägenhet och en ny hund), och både detta och en Campello-resa har jag inte råd med. Men jag hoppas SÅ att jag kan åka ner i november. Åtminstone en gång till måste jag få återse mitt spanska paradis! Jag vill förstås också träffa mina spanska vänner igen!

(Fast det får bli tidigast 2/11. Jag har nämligen beställt tid för nytt pass, och den första tiden var 1/11 - så jag bokade den. Till El Campello kan jag åka på mitt nationella ID-kort, men ett pass är bra att ha.)

I går var alltså Jenni och Annika här och hälsade på. Dels hämtade de sådant jag hade gallrat ut, inkl brickbordet och hallmöbeln, och dels lämnade de en motionscykel. Jag har nämligen köpt Jennis motionscykel som hon inte längre använder. Vi ställde cykeln på altanen, men jag hoppas få plats med den inomhus senare. I hallen? I sovrummet? Det kommer att bli trångt var jag än ställer den. Men jag vill ha en motionscykel - för hälsans skull. Min ambition är att öva upp konditionen.

   

När vi hade lastat ur och i bilen, så satte vi oss och fikade och pratade. Det blev många glada skratt. Det är trevligt med besök!

   

Jag tycker om mina små klarblå vårväxter: scilla (scilla siberica) + vårstjärna (scilla forbesii) + ormöga (omphalodes verna).

   

Visst vore det pampigt att ha så många scilla, som i parken nedan. Men jag är nöjd med de 21 små plantor jag har just nu. (Och till nästa år kanske de har förökat sig?)

Växa of Sweden-krukorna jag beställde har kommit. (Jag har dem inomhus för att de inte ska blåsa bort om det kommer kraftiga vindar. De väger nästan ingenting när de är tomma.) Plantskolan har fått hem alla växter som jag har beställt, utom två. När alla har kommit så kör de hit både växterna, planteringsjorden och lecakulorna. Sedan kan jag plantera! Jag ser fram emot att utvidga min lilla kruk-trädgård!

Varken i förrgår, eller i går, monterade jag en enda låda. (Jag har umgåtts med hundarna i stället.) I dag måste jag börja skruva ihop dem. Helst borde jag montera alla 20 + Eket-stommen. Gör jag ingenting så kommer jag inte vidare. Så är det bara.

Mina små älsklingar:

   

Och sedan är det dags att skapa en ny sparad dagbok. Det är dags för nummer 75! Jag har börjat lägga in större foton igen, och då kan jag inte ha för mycket i var dagbok, för då kraschar den. Och nu börjar det bli mycket här i dagbok - alltså är det dags.

Vi gick en promenad i skogen, nu på förmiddagen. Ni som har kunskap om hundars kroppsspråk, ni ser på Novas öron att hon inte riktigt är tillfreds med promenerandet. Varför vet jag inte. Men hon pep tidvis. Det har hänt förr. Är skogen för stor (och kanske farlig) tro?

   

Vitsipporna har slagit ut! Ett trevligt vårtecken!

   

Nu måste jag ta mig an alla lådorna!

Klart! Jag är illröd i högerhanden av allt skruvande och hamrande. Men jag fick ihop alla lådor, och Eket-möbeln dessutom. Jag hade förstås lite hjälp med att läsa monterings-anvisningen...

Jag har redan fyllt samtliga lådor. Jag har bara stoppat in saker, lägga prydligt gör jag en annan dag. Men jag fick undan allt som stod/låg framme. Nu har jag bara några tomma plastbackar och pappaskar framme. Några ska jag behålla och förvara saker i (inne i bokhyllorna), och resten ger jag bort sen.

   

Nu ska jag välja ut en bok, och så ska jag börja läsa den i kväll. Det är ett par timmar till läggdags.

22-03-29:

Boken nedan valde jag. Jag läste några timmar i förrgår, och nästan hela dagen i går. Nu är boken utläst. Den var spännande hela tiden, och för oss skåningar är det trevligt att handlingen utspelar sig i Skåne! Rekommenderas!

Om jag glömmer att ta bort hund-rampen till läsfåtöljen, efter att jag har suttit där och läst, då ligger hundarna med förtjusning där. Och Nellie lägger sig som vanligt så högt upp hon kan komma. Måtte hon aldrig trilla ner!

   

Tänk att soffan är tom, att man kan sitta där! Det var länge sedan. Nu står det bara staplat en del bortskänkes-saker i lådor på soffbordet. Gun och Anna kommer på söndag för att hämta täcke och tavlor som de ska ha. Det ska bli jättekul att träffa dem!

För 1-2 månader sedan tänkte jag, att till påsk är jag alla gånger klar här - och har prydligt överallt. Pyttsan! Det är påsk om 2 veckor. Det finns inte en chans att jag kan bli klar till dess. Men det blir lite bättre för var vecka, det blir det. Ska jag satsa på att bli klar före midsommar nu?

I dag satte jag ner den lilla barnfåtöljen på golvet igen. Som skydd la jag på ett fårskinn. Hundarna blev lyckliga och satte sig bums i fåtöljen.

Nu har 4 av mina 17 pelargoner börjat blomma, och det syns knoppar på ytterligare någon. Det är roligt när blomningen kommer igång efter vinteruppehållet. I El Campello blommade pelargonerna året om, vilket var ännu roligare. Men detta är Sverige. Då får man vara glad åt det lilla!

   

   

Min bougainvillea är ledsen! Det tyckte inte alls om att stå ute. Nästan alla nya blad har torkat, och trillar av. Nu får den stå inne någon månad till. I El Campello stod mina bougainvilleor ute året om. De allra kallaste vinternätterna gick temperaturen ner till +2°. Men eftersom min bougainvillea har stått i 20-25° värme hela vintern, så var det kanske för kallt med 5-10°, även om jag bara satte ut den när solen sken. Nu får jag pyssla om den lite extra så den blir fin igen.

22-04-01:

Tror ni det stämmer, att den sista frostnatten i Mölle är i natt? Statistiken säger det. I förrgår natt var det -0,9°, och natten till i dag -1,1°. Inte bra för växterna som just har kommit igång. Jag vill ha plusgrader dygnet runt igen. Ju fler desto bättre... (Nåja, helst inte över +33°. Där går min komfortgräns.)

Ibland undrar jag vad som passerar här utanför. Vad är det som bogseras här? Jag har ingen aning.

Klara dagar kan jag se långt över havet. Min danska granne påpekade att tornet som sticker upp i fjärran på den danska sidan, är tornet på Kronborg slott i Helsingör. Helsingborg är däremot dolt bakom Höganäs. Där syns kranarna i hamnen.

Från andra hållet ser det ut så här, med Kullen i fjärran:

I förmiddags läste jag ut boken nedan. Den var mycket bra och gripande! Rekommenderas.

Det är väldigt roligt med hundar. Många nöjer sig med en. Men jag tycker om att ha flera. Det blir ännu roligare då! Som mina närmaste vänner påpekar - hundarna är ju min familj, dem som jag umgås mest med. Nu har jag betalat handpeng för lilla Nea. Hon blir leveransklar 21/4. Fotona är från i går, då hon var 5 veckor och vägde 166 gram. Jag ser mycket fram emot att hämta hem henne!

   

I dag har Gunilla och jag tillbringat eftermiddagen tillsammans. Vi var bl a på Höganäs museum. Där finns en hel del trevligt att titta på. Mycket keramik och en hel del om gruvan, men även annat. Tänk på bronsåldern låg Mölle och Arild på en ö.

Fotot ovan illustrerar hur hundar inte längre får åka i Spanien. En ny lag har kommit som innebär att man får böta om man har hunden lös i bilen. De ska sitta i bur eller bilbälte, vilket förstås är självklart.

Kvinnan nedan verkar ha lite väl höga krav, tycker jag.

Kvällens solnedgång:

Nu vågar jag snart inte skriva mer här, utan att först skapa ytterligare en sparad dagbok och flytta över minst hälften dit.

22-04-02:

Efter mycket om och men, och lång väntan på att hyperlänk skulle svara, så finns det nu en Sparad dagbok 75!

I natt var det "bara" -0,1° som kallast. Plantskolorna säger att man bör vänta ca 14 dagar efter det datum som det enligt statistiken ska vara den sista frostnatten, innan man sår eller planterar ut frostkänsliga växter. Kanske jag kan börja så i mitten på april? Jag har bl a köpt luktärtsfrön.

22-04-04:

I går sken solen. Jag fotograferade den lilla fiskebåten som lät dunk-dunk när den lämnade hamnen. Jag gillar den typen av båtar.

Hela eftermiddagen hade jag fullt hus här; Linda + Alva + min syster Gun med mannen Magnus, dottern Anna, dotterdottern Sam och Annas pojkvän Hugo. Jättetrevligt (men trångt runt bordet). Gun & Co hade vandrat på Kullaberg innan de kom. Här fikade vi och pratade. Nellie tyckte det var kul med alla människor, men Nova tyckte periodvis att det var alltför många. Då fick hon sitta i min famn en stund.

Sent i går slog vädret om.

Det är i alla fall inte minusgrader i dag, men det regnar och blåser rejält. Vid 01 vaknade jag av ett skrammel och tittade för säkerhets skull ut på altanen. Men alla mina saker stod (och står) kvar. Däremot har grannens gjutjärns-stol blåst omkull. (Hur kan en så pass tung stol ramla så lätt?) Det enda som fladdrade för vinden här, var kanten på den stora mattan. Jag ställde ytterligare en stol på den. Det regnar långt in när det blåser. Det är säkert inte bra för motionscykeln, men jag kan inte bära in den nu. (Däremot bar jag in stolsdynorna.)

   

Nova vågade ta några steg ut på altanen, men Nellie vägrade. Hon tittade bara ut, och sedan vände hon om. Sådana här dagar är det skönt för oss alla, att de har sina inomhus-toaletter. Jag vill inte tvinga ut dem i regnet, när de inte måste. Jag får hitta på någon rolig inomhus-aktivitet för hundarna i stället.

I dag (hittills) har Nova  bara kissat/bajsat på hundtoaletten. Det går lite fram och tillbaka. Det kan vara flera dagar i rad när jag inte hittar något på fel ställe, och andra dagar när jag hittar både kiss och bajs där det inte borde ha funnits. Om 1½ vecka är Nova 5 månader. Vissa hundar är rumsrena vid den åldern, men de flesta är det inte. Tyvärr blir det nog en del bakslag när jag hämtar hem Nea. Då får jag börja om med rumsrenhets-träning. Men det är ok, jag är van. Det är klart värt besväret att ha hundvalp!

I förrgår och i dag har jag läst boken nedan. (Utläst nu.) Den är nog skriven för kvinnor i mina döttrars ålder (eller yngre), men jag tyckte om den. Den var full av humor, men hade ett stråk allvar också. Lättsam, lättläst, och jag fick skratta då och då.

Det står "Till Christel" i boken. Kan jag ha fått den av Inka? Nu vill Jenni ha den efter mig. Bra när flera kan ha glädje av samma bok!

22-04-05:

Jag brukar inte få orkidéer att blomma om, men den här gången har jag lyckats få min Phalaenopsis att trivas. Den första knoppen slog ut i dag. Kul!

I morse sken solen, men sedan drog ett oväder in från havet.

Jag trodde det var ett regnoväder som kom, men det var hagel. Fast eftersom det är plusgrader så smälte det snabbt, och nu skiner solen igen. Vi har redan hunnit gå en promenad, mina små och jag. Och så har de varit ute på altanen en del. (Efter att solen hade kommit fram.)

   

När Gun var här så fick hon syn på boken nedan (i min hylla med olästa böcker). Mycket spännande och mycket otäck, sa hon. Nu när jag har läst den kan jag bara hålla med. Boken är en spännande thriller, men läs den helst inte precis innan du ska lägga dig för att sova... (Själv känner jag att jag måste läsa något lättsamt efter den här, för jag är en sådan som tänker länge efteråt på innehållet i böcker jag har läst.)

I dag fick mina små var sin gnagis med torkad kyckling utanpå. Nellie äter ganska snabbt upp sin kyckling, men Nova kan hålla på flera dagar med sin (såvida inte Nellie stjäl den redan första dagen).

   

Nova är liten, men hon har vuxit sedan hon kom hit. Hon väger 1115 gram just i dag (bara 250 g mindre än Nellie, så hon kommer att bli större som vuxen). Lilla Nea, som nu är 5½ vecka, väger bara 177 gram. Det är inte mycket... (Fotot från i dag.)

Preliminärt ska jag hämta henne fredagen den 22/4. Hoppas det kommer att fungera med allmänna kommunikationer! Enkel buss&tågresa (inkl 5 byten) tar 6 timmar. Och så ska jag tillbaka. Om jag hade haft bil så skulle en enkel resa bara ta 3 timmar och 40 minuter (enl Gogle Maps).

Men jag klarade att hämta Nova, fast hennes uppfödare bor aningen längre bort än den här gör. (Men det var tack vare att Jenni ställde upp och hjälpte mig. Och tack vare Annika, som Jenni fick låna bil av.) Om det hade gått att hyra bil i Höganäs, så hade jag nog hyrt en bil inför resan. Men nu är Helsingborg det närmaste uthyrnings-stället, och jag måste åka buss dit både för att hämta och lämna bilen. Svårast skulle det bli att lämna bilen, för jag kan inte lämna Nea ensam hemma när jag precis har hämtat henne, och det är lika olämpligt att ta med henne till Helsingborg.

Jag ska börja med att kolla hur tågen går.

Jag har redan valt en ny bok. Den här verkar vara lättsam i kubik! Jag kommer inte att behöva ligga vaken för att undra hur det går på slutet, för det kan jag gissa redan nu. Lite lättsam förströelse alltså. (Boken har jag fått av någon, men jag minns inte av vem. Bakom stängda dörrar hade jag däremot köpt själv. Båda kommer jag att ge vidare.)

22-04-09:

Boken ovan läste jag snabbt ut med ett leende på läpparna. Inte bara innehållet var humoristiskt, utan ibland även meningarna.

Jag har haft fullt sjå med att förklara för mina spanska vänner vad vi menar med aprilväder. Jag har skickat foton på sol, regn, blåst, hagel och snö - allt fotograferat under ett par dagar. I dag skiner solen, men det blåser rejält.

Jag har tyckt synd om mina växter på altanen. De har fått stå ut med mycket. Trots detta har min vita vintergröna slagit ut.

   

I går morse skärpte jag mig. Jag valde ingen ny bok, utan jag plockade fram allt utom böckerna från mina Billy-bokhyllor. Så nu ser här hemskt ut, det står och ligger saker precis överallt (på matbordet, soffbordet, soffan och fåtöljerna, och även på arbetsbordet i sovrummet). Men det är viss ordning i kaoset. Jag har sorterat allt efter kategori. Nedan min stora samling av ljusstakar och ljuslyktor. Fast jag älskar att ha tända ljus så inser t o m jag att jag har/hade för många. Nu har jag gallrat ut hälften. De som jag ska ge bort står i en låda i hallen. De jag ska behålla står prydligt insatta i ett vitrinskåp.

Jag har börjat så smått med att ställa in saker i hyllorna igen - fast nu i ordning. En del facklitteratur står nu på plats, men prydnadssakerna står ännu i oordning (fast på ett enda ställe). Jag måste gallra ut en hel del sådana också. Jag räknar med ytterligare några dagars hårt jobb, innan jag har fått rätt på den värsta röran. Och sedan återstår en del "finjusteringar".

Kommer ni ihåg att de nya glas-hyllplanen inte passar i de gamla Billy-hyllorna (för att de är smalare)? Jag har löst problemet nu. Jag såg i mitt badrumsskåp här, att där finns en sorts plasthållare till glas-hyllplanen. Jag beställde 16 sådana som reservdelar från Ikea. Och de passar precis till den nya glas-hyllplanen och mina gamla Billy-hyllor! Så bra!

   

Jag vet många människor som har ett bar-skåp. Det har inte jag. Jag har ett barn-skåp! Det är mycket finare! Jag ordnade ett i går. På översta hyllan står alla barnböcker jag har (för olika åldrar). På mittenhyllan finns pussel, spel, leksaker och Lego (för äldre barn - och vuxna). På nedersta hyllan står leksaker för yngre barn (Duplo, mjukisdjur, träleksaker, hunddockorna mm). Alva blir väl den som får inviga skåpet.

Tja, nu har jag hunnit en bit på vägen i alla fall. Men jag kommer ändå inte att hinna bli klar till påsk. I dag ska jag åka en snabb tur till Ängelholm, bl a för att hälsa på Jenni. Pga banarbeten och avstängd bro går det ytterst få bussar, så jag kan inte stanna så länge jag vill. Men det är alltid kul att träffa Jenni!

22-04-11:

I går fick jag ett foto på lilla Nea. Hon är en söt liten valp. Jag kan bara inte förstå varför uppfödaren inte torkar bort tårvätskan. Det blir bruna fula märken om man inte gör det. Tydligen hade valphagen stått i drag (så ögonen hade runnit på alla valparna), men uppfödaren har flyttat den nu. När fotot togs var Nea 6 veckor + 3 dagar och vägde 196 gram. Hon kommer att bli en liten chihuahua. Jag ska ta väl hand om henne!

Nu har jag flyttat om all min skönlitteratur så den står som den ska. Innan stod den tätt packad, men nu finns det ett mellanrum mellan varje bokstav - så att där finns plats för fler böcker. På de 4 hyllplanen längst till höger står mina olästa böcker tätt packade. (Vilken guldgruva att ha så många!!!) Det är uppenbart att jag blir tvungen att ge bort de flesta när jag har läst dem. Jag kan bara behålla ett fåtal (sådana som jag vill läsa fler gånger), resten får inte plats.

   

Jag passade också på att putsa glasrutorna på alla vitrinskåps-dörrarna. Ser ni att det blänker i dem nu? Det gjorde det minsann inte innan. (Jag hade inte putsat rutorna sedan före flytten till Sverige...)

Ett fåtal prydnadssaker har kommit på plats, som mina blå glasprydnader nedan.

Men oj så mycket jag har kvar som inte kommer att få plats någonstans! Bl a alla mina DVD-filmer (varav jag bara har sett hälften). Jag har ingen aning om var jag ska ställa dem. Jag skulle vilja ställa dem prydligt som jag har gjort med mina böcker. Men jag har bara ett enda tomt hyllplan kvar, och jag bedömer att jag skulle behöva tre. Sedan har jag totalt 18 låga lådor med "papper" i. Jag ska gå igenom allt och hoppas kunna slänga så mycket att det blir max 6 lådor kvar = så många som får plats på det tomma hyllplanet.

Jag har också samlat ihop en massa små lådor och askar med "diverse" i, som jag ska gå igenom. (Hela gungstolen är full!) Jag tror att jag vill behålla kanske 10%, att jag kan ge bort 50%, och att jag kan slänga resten. Jag har en tom låda i sovrummet där de 10% kommer att få plats.

Så i slutänden kommer det "bara" att bli mina DVD-filmer som jag inte vet var jag ska förvara. (När jag har sett alla så kan jag kanske gallra ut och ge bort hälften.) Om det inte var så svårt att borra i väggarna så kanske jag skulle kunna sätta upp hyllplan nära taket i sovrummet (över skrivbordet). Där skulle filmerna få plats. Kanske det skulle gå? Vaktmästare Steen har ju en borrhammare, och jag har några hyllplan och konsoler i förrådet.

Mina tulpaner börjar få stora knoppar. Jag har bara några få, men det ska bli roligt när de slår ut.

Jag tycker att Nova har en vacker färg. Lite som nougat? Men frågan är vad färgen heter. Jag har skrivit till Chihuahuacirkeln och frågat. Nova är registrerad som rödsobel, men den färgen har hon inte alls. Nedan 3 foton tagna i dagsljus.

   

När jag googlar hittar jag bl a hundarna nedan. De har färgen tan and white. Och det är ganska likt, utom att Nova inte är vit (utan cremefärgad) på bröst och ben. Men vad i all världen kallas färgen på svenska?

   

Jag kommer snart inte att kunna ta fler solnedgångs-foton (förrän framåt hösten). Snart kommer solen att gå ner bakom Grand Hôtel Mölle (med tornet), och senare bakom Kullaberg. Fotona nedan är från i går.

I dag är det ganska soligt, och +5°. Vi går nog ner till havet, på dagens lite längre runda. I går gick vi i skogen (skönare när det blåser), men där var det vått och kladdigt på stigen. Jag fick bära mina små med jämna mellanrum, annars skulle de ha blivit leriga upp till hakan.

För övrigt har jag en ryslig massa saker att gå igenom här hemma. Mycket jobb återstår! (Det ska verkligen bli skönt när jag är klar! I god tid före midsommar?)

Nedan några foton från eftermiddags-promenaden ner till strandängen. Nova går riktigt bra nu!

 

22-04-12:

Nellie, Nova och jag besökte Höganäs i dag. Flickorna hade tid hos veterinären för kloklippning. Det gick jättebra, de satt som små tända ljus i mitt knä och sa inte ett pip. Men fy vad allt är dyrt här i Sverige. Att klippa klorna på 2 hundar kostar drygt 6 gånger så mycket jämfört med i Spanien, 185:- per hund mot 6 € för båda hos Eurocan.

Nellies klor är särskilt svåra att klippa eftersom de inte bara är pyttesmå, utan dessutom svarta så jag inte kan se pulpan. Hennes klor har jag aldrig vågat mig på. Men Novas är ljusa, så jag måste försöka på henne. Om jag lyckas se vad jag gör så kan jag spara mycket pengar. (Jag såg jättebra som ung, men nu är allt på nära håll suddigt - inte ens med mina bästa läsglasögon ser jag bra.) Det ser ut som om Nea också har ljusa klor, fast hennes är förstås mindre än pyttesmå. Men jag ska försöka klippa klorna på Nova och Nea.

När vi var klara hade en buss precis gått och det var 57 minuter till nästa. Nära busstorget ligger det en hundrastgård. Vi gick dit. Och vi hade sådan tur att det inte var någon annan hund där. (En annan liten hund hade gått bra, men inte en stor.) Tur med vädret hade vi också! Både Nellie och Nova tycker det är roligt att slippa koppel. De sprang och sprang, och stannade bara upp emellanåt för att nosa på något. Dessutom kom Nova tillbaka till mig med jämna mellanrum, för att kolla att jag var kvar.

För mina små är ytan enorm. Jag passade på att öva inkallning. Var gång kom båda springande bums, i full fart. Nellie sprang snabbast.

När vi kom hem igen fick mina små lunch, och nu ligger de och sover gott.

22-04-13:

Lilla Nea (7 veckor i morgon) har passande nog valt en gul leksak inför påsken. (Den leksaken ska hon få med sig, skriver uppfödaren.)

   

 

Glad påsk!

22-04-14:

I dag är Nova precis 5 månader gammal. Jag vägde mina hundar före frukost. Nellie vägde 1350 gram, vilket är lagom. Nova vägde 1115 gram. Jag räknade ut att hon bör hamna på ca 1550 gram som vuxen. Större än Nellie, men mindre än Stella var. Stella vägde vid samma ålder 1300 gram, och lilla Cokyta (=Nova²) vägde 895 gram. Det ska bli spännande att se vad Nea kommer att väga när hon är 5 månader. Kanske mindre än Cokyta/Nova²?

Några gram hit och dit har förstås ingen betydelse, men det är bra om de är "lagom stora" för att hundselarna ska passa. Enklast vore det om alla kunde ha samma storlek. Jag har rätt många selar (flest Puppia) i storlek S (som passar Nellie, men även passade Stella och Wilda), några i XS och 2 i XXS.) Om Nea inte kommer upp i 1 kilo som vuxen - då blir det svårt att få tag i selar som passar, för att inte tala om vintertäcken.

I dag väntar jag leveransen från Hedentorps plantskola. De ska komma med 1 säck lecakulor, 7 säckar jord, och 6 växter. (1 växt är restnoterad, så den ska jag själv hämta senare.) Det är skönt att få allt levererat hem. Jag hade inte kunnat ta mer än 1 säck jord på bussen (och inget annat samtidigt). Och 2-3 växter är max vad jag skulle kunna ta, om jag bara hade växterna med mig. Tyvärr har Hedentorps inte kunnat säga hur dags de ska komma. Men jag har ändå tänkt hålla mig hemma. Ute är det dimmigt och grått, och regnet hänger i luften. Fast någon liten hundpromenad siktar jag på ändå. Men vi får vänta tills Hedentorps har varit här.

22-04-15:

Grattis på 5-årsdagen Nellie!

Vi firade Nellie med en "katt-mousse-toppad-torrfoder-tårta". Vov-smaskigt var det! Och hon/de kommer att få en kyckling-gnagis senare. Är det fest så är det!

   

Fast så festfint har vi inte här hemma. Inte påskfint heller. Jag har visserligen längtat (är det 2 år?) efter att få påskpynta. Jag har så många söta påsksaker. Och hade jag haft ordning här, då hade jag tagit fram påskdukar, påskris och gula kycklingar - bara för min egen skull. Men nu känns det onödigt. Linda och Alva hälsar på Johan och hans familj över påsk, och Jenni är inte riktigt bra (annars skulle hon ha följt med till Johan), så ingen kommer och hälsar på mig. Så jag avstår från påskpynt i år. Men jag ska ta igen det nästa påsk! Så det så!

Jag har i alla fall tagit fram min påsk-temugg som jag har fått av Linda. Så får jag lite påskstämning...

Annars har jag mest planterat växter i dag. Hedentorps kom sen eftermiddag med allt jag hade beställt. Jag fick av misstag en extra växt (en sort jag tycker om), och den får jag behålla skrev de när jag kontaktade dem. Sedan tidigare hade jag 2 buskar som stod och väntade på att bli planterade. Tråkigt nog har det varit grått hela dagen. Det hade varit roligare att plantera i solsken. 

Utöver växterna jag hade innan så har jag nu; 1 till buxbom, 1 schersmin "belle etoile", 1 rosa ölandstok, 1 rosa stjärnflocka, 1 liljekonvalj, 1 paradisbuske, 1 vidjehortensia, 1 luktolvon och 1 ros (pink the fairy). Sedan har jag beställt en brokbladig kornell, men den kommer senare. Jag har förberett krukan där den ska stå - vid den bortersta blå pilen.

I krukan vid den hitersta blå pilen ska jag så gammaldags blå aster, men jag väntar 2 veckor till så det blir lite varmare ute. Dessutom ska jag plantera 2 dahlialökar och så luktärter. Jag har 2 tomma krukor, lecakulor, och gott om jord kvar. Jag planerar att köpa en vit storklocka, men sådana kan man inte köpa än. Egentligen skulle jag dessutom vilja ha 2-3 buskar ytterligare. Gärna en med rödaktiga blad och starka höstfärger. (T ex berberis atropurpurea.) Vi får se. Jag älskar ju växter och trädgård - och detta är min kruk-trädgård.

Åh så fint det kommer att bli på min altan, sedan när allting blommar! Jag längtar till försommaren! Och sommaren, förstås!

De lila stjärnorna visar var jag inte kan ställa någon kruka. Vid (och efter) regn droppar det nämligen kraftigt från balkongerna ovanför. Vid lila pilen ser ni en rand på plattorna efter droppandet. De röda stjärnorna markerar viktiga utsiktspunkter för mina små hundar. De kan inte se över krukorna, och måste kunna hålla koll på grannarna när dessa är ute på sina altaner. (De kan ju titta där de lila stjärnorna är också, men ser bättre från där de röda är.)

Till hösten ska jag peta ner lite fler scilla- och tulpan-lökar runt de nu nyplanterade buskarna. Kanske någon planta ormöga också? Det gäller att utnyttja den lilla jord jag har. Jag skulle gärna ha ett par klarblå riddarsporre också, men de är giftiga - så det går inte när man som jag har både hundar och barnbarn. Jag vill hålla mig till färgskalan rosa-vit-klarblå, men hittar inga andra klarblå perenner (utöver ormöga som jag redan har).

Nu ska Nellie få sin födelsedags-gnagis!

Nellie uppskattade verkligen födelsedagspresenten!

   

Nova tycker också att det är gott med kyckling-gnagis.

På fotot nedan ligger lilla Nova - utan gnagis. Av "en ren slump" hittade jag 2 hos Nellie... Jag gav den ena till Nova igen (men det var mindre kyckling kvar på den). Hon gick och gömde den bakom Kallax-hurtsarna i sovrummet. I bästa fall får hon ha den ifred där.

Nu har solen tittat fram, så jag passade på att fotografera mina små vårblommor.

   

   

Jag blir glad av blommor! Och hundar!

Samt solnedgångar över havet...

22-04-17:

Både i går och i dag ligger havet spegelblankt. Fotona nedan är från i går.

Ytterligare en mystisk farkost...

Jag var bjuden på påsk-syskonträff hos Uno i går, och skulle åka redan klockan 12. Jag var bjuden klockan 15, men fick komma redan 13, för nästa buss hade inte kommit fram förrän klockan 16. (Och enda bussen hem igen gick klockan 17...)

Mina små fick stanna hemma, men jag gick förstås en längre runda med dem på förmiddagen. Nova kan nu ha Puppia-selen i storlek XS. De selarna är de bekvämaste, så det är bra. (Nellie har storlek S, inspänd så långt det går.) Neonrosa är en bra färg på sådana här små - så de syns!

Vi gick ner till havet.

Ovan ser ni Grand Hôtel, med sitt torn, nerifrån. (Det som numera kommer med på mina foton av solnedgången.)

När vi hade promenerat klart gick vi hem, och jag serverade mina små lunch. En stund senare gick jag till bussen. Jag passerade Mölle Krukmakeri, som ligger snett emot busstationen. De håller på att bygga om utvändigt just nu, så där är lite stökigt. Men precis som tidigare finns det en särskild hästparkering (bredvid bilparkeringen). Det händer nämligen ofta att det kommer hästburna gäster till serveringen. Jag tycker att det ser så mysigt ut, när hästarna står utanför.

Det var jättetrevligt hos Uno och Anita, och så trevligt att träffa dem (och Ted), samt Dan och Sara, och Gun och Magnus. De andra stannade längre (och blev bjudna på middag som säkert var jättegod), men jag var tvungen att ta bussen hem. (Det finns många fördelar med att ha bil, men jag skulle inte ha råd.)

På hemvägen blossade min migrän upp igen. Den började i går morse, men jag hade tagit tabletter precis innan jag åkte. Det var den värre varianten, så det första jag gjorde när jag kom hem (efter att ha hälsat på hundarna) var att ta tabletter. Sedan fick hundarna sin något försenade kvällsmat. (I natt vid 04 var jag tvungen att ta fler tabletter, men just nu är huvudvärken hanterbar.)

       

En lång period slapp jag migrän. Jag vet att den är hormonberoende, så jag har börjat fundera på om östrogenet jag tar gör att jag återigen får migrän. Jag hade aldrig haft migrän förrän jag fick barn. Men redan när Linda var nyfödd började jag få. Sedan drogs jag med migrän (oftast 72-timmar åt gången) i alla år till efter menopausen. Jag tog östrogen de första åren, men slutade efter 4 år, som man skulle på den tiden. Mina värmevallningar fortsatte, men jag slapp migrän. Eftersom jag vaknade drygt 20 gånger per natt av vallningarna (och aldrig fick sova tillräckligt) började jag ta östrogen igen förra året. (Så nu vaknar jag bara 4-7 gånger per natt av vallningar.)

Jag tar nu 1½ mg Activelle per dag. Jag har funderat på att öka dosen till 2 mg, för att kanske få slippa vallningarna helt. Men nu gör jag tvärtom. Fr o m i dag sänker jag dosen till 1 mg. Så får jag se hur det går med värmevallningar och migrän. Jag har haft vallningar i 12 år nu, och är rejält trött på dem. Men migrän är faktiskt värre...

Nu får jag ju melatonin också (Circadin 2 mg), för att kunna sova. Det kan jag fortsätta med i flera år om jag behöver, säger min läkare. Nu somnar jag var kväll, och när jag vaknar av vallningarna så somnar jag om. I alla fall till framåt 04 - därefter kan jag ligga vaken ibland. Kanske melatoninet kan hjälpa mig att sova även om jag får vallningar? För i min ålder är det egentligen inte riktigt hälsosamt att ta östrogen, så kanske jag borde trappa ner ännu mer, och senare sluta helt?

Det är roligare att vara ung och frisk! Men jag får ta det som det är. För övrigt har jag ju bara lite småkrämpor (som att jag ser dåligt på nära håll, och att vänster underben svullnar p g a slitna venklaffar). Annars mår jag bra, har lätt att röra mig, och kan göra nästan allt som jag kunde göra som ung. (Utom att sitta i spagat och split, och vissa andra akrobatiska övningar.) Men jag kan fortfarande hjula!

Jag läste någonstans att människokroppen egentligen är konstruerad för att leva ungefär 38 år. Och faktum är att det bara är de senaste ca 200 åren som medellivslängden (i rika länder) har blivit så hög som den är nu. Alltså får vi vara glada, alla vi som räknas som äldre, att vi är så pigga och friska som vi är! Detta tack vare vaccinationer, antibiotika, god läkarvård, bra bostäder, och riklig tillgång till mat.

   

Så sant som det är sagt:

Att påskdagen är allmän flaggdag såg jag så fort jag drog upp rullgardinen i morse. Det är trevligt att se svenska flaggor!

Nedan kommer några foton från i dag, från vår eftermiddagspromenad ner till strandängen.

Sådana här dagar fördubblas folkmängden i Mölle. För mig kändes det som om det fanns folk (och bilar) precis överallt. Flest nere vid hamnen förstås. Vi fick kryssa oss fram...

Det var folk (och många hundar) även på strandängen, så vi vände hemåt lite tidigare än jag hade tänkt. Nellie skäller periodvis hysteriskt på alla hundar som är större än hon (alltså 99,9%). (För att hon är rädd.) Jag jobbar fortfarande på att få henne att låta bli. Jag vill ju inte att Nova ska ta efter.

Uppfödaren skickade precis 3 dagsfärska foton på lilla Nea. I dag har hon kissat ute för första gången (nedersta fotot).

22-04-18:

I går satt vi en stund på altanen och beundrade utsikten.

Nova har en fin kropp. Inte så lång rygg som Nellie och Wilda har, och Bonnie hade. Det anses finast när chihuahuor är "kvadratiska". Nova har faktiskt blivit ännu sötare än jag trodde att hon skulle bli. Ibland, som på fotot nedan, liknar hon Stella lite grann.

Båda hundarna älskar att lägga sig där solen skiner in.

Och att sitta i mitt knä...

I går passade jag på att fotografera solnedgången. Snart kan jag inte längre...

Men jag kan ju alltid ta foton på havet ändå. Som jag gjorde i morse.

För att slippa trängas med alltför många människor, så gick vi ner till havet redan på förmiddagen i dag. Det var soligt och vindstilla, men bara 7-8°.

Vi gick bortåt Solvik.

Och sedan fortsatte vi mot Ramsvik.

   

Egentligen skulle jag fotografera strandtriften, men det gör ju inget om en söt liten rumpa kommer med.

   

Vi fortsatte att gå.

Både Nellie och Nova travade på bra. Men när vi kom till höga stenar och branta trappor - då fick jag bära dem.

Det är en gulmarkerad vandringsled vi gick på. Då och då blev vi "omgångna" av vandrare.

Terrängen blev för svår för chihuahuor. Skulle vi ha gått vidare så borde jag haft med min front-carrier-bag att ha hundarna i. Nu vände vi hemåt.

Motljusfoton blir sällan bra, speciellt inte på avstånd. Men längst bort kan Mölle hamn anas.

Det var gott med lunch när vi kom hem. Jag har fortfarande migrän, men hanterbar. Jag ska ta det lugnt i eftermiddag så går den förhoppningsvis över till kvällen.

Sen, när jag inte längre kan se solnedgångarna, då kanske jag kan se att himlen blir rosa i alla fall. För det blir den rätt långt åt sidorna. Och det är ju vackert det också!

22-04-19:

Jag missade att gratulera El Campello i går, på 121-årsdagen! El Campello blev nämligen en självständig kommun 1901. (Innan ingick El Campello i Alicante kommun.) El Campello har utvecklats mycket under de här 121 åren!

Jo, jag saknar ofta El Campello, mitt lilla paradis vid Medelhavet! Nu har jag visserligen hittat ett nytt litet paradis där Öresund och Kattegatt möts. Men hur fint här än är i Mölle så går det inte att komma ifrån att klimatet är sämre...

Om kvällarna sjunger den här koltrast-hanen så vackert, så vackert! Jag njuter i fulla drag av de vackra tonerna!

Mitt utanför min och grannarnas altaner finns det berg i dagen, övervuxet av murgröna. Jag har förstått på grannarna att man får hålla efter murgrönan, och klippa bort en del av det som väller över kanten. (Annars är murgröna vackert - och vintergrönt.) Mitt för min altan växer den här plantan. Jag har inte hunnit kolla upp sortnamnet. Den har säkert någon tidigare boende planterat. Jag har hittat 2 djupare skrevor, där man skulle kunna plantera något, men jag vet inte om jag har lust. I en skreva kan det bli för vått om det regnar mycket. Det är inte säkert att där finns någon avrinning.

Grannen till höger om mig har planterat tulpanlökar, och lite annat. Hon har också 2 solcells-lyktor som laddar upp sig på dagarna och tänds automatiskt på kvällarna.

Grannen till vänster om mig ser ut att ha gjort om berget till ett stenparti.

Jag undrar vad det är som växer överst?

Även den grannen har solcells-lyktor, fast de lyser svagare. När jag i går skulle ta ett foto på dem, så råkade grannens katt (som bor hos sin matte på södra gaveln) komma med på fotot. Fast det såg jag först efteråt. Jag bara tog ett foto och gick in igen.

Båda grannarna på gavlarna har planterat buskar vid sina altaner. Min hyresvärd Lotta sa när jag frågade, att jag inte får plantera i gräsmattan. "Du ska inte fråga, bara göra", säger grannarna. Fast jag tycker att det är viktigt att ha en god relation till min hyresvärd.

Det sitter en vägglampa på min altan, så jag kan få rejäl belysning kvällstid om jag vill. Jag vet inte riktigt om jag vill ha sådana lyktor som grannarna har, även om det ser mysigt ut på kvällarna. Det blir hur som helst en senare fråga. Nu har jag en massa annat att pyssla med.

Så när som på vissa detaljer så ser det (vid en hastig blick) hyfsat ut i vardagsrummet nu. Det ligger bara lite framme på soffbordet, och så står det några överblivna Billy-hyllplan lutade mot Kallax. (Kanske jag ska använda ytterligare ett hyllplan i vitrinskåpet där prydnadssakerna ännu står oordnade? Sedan ska resten ut i det proppfulla förrådet.)

   

Stöket, det osorterade som jag ännu inte har hunnit gå igenom (i akt och mening att gallra ut en massa), har flyttat in i sovrummet. Det är fullt på, under och bredvid arbetsbordet... Längre fram ska jag gå igenom allt! Jag vill ha perfekt ordning i varje vrå - men det dröjer innan jag kan nå det målet. Bl a kommer det en och annan hund emellan.

   

I kväll ska Nea (och syskonen) veterinärbesiktigas. Är allt som det ska så hämtar jag henne på fredag. Jag kommer att hyra en bil via Hertz, som har en "självbetjänings-kiosk" i Höganäs.

Nu är lilla Nea veterinärbesiktigad, helt utan anmärkning. Hon väger i dag (7 veckor och 5 dagar gammal) 256 gram. Hon kommer nog inte att väga över kilot som vuxen.

Jag har pratat med Hertz, och jag kommer att hämta bilen på torsdag eftermiddag. Så kan jag köra till Vänersborg i lugn och ro på fredag. Jenni ska passa Nellie och Nova. Tänk att jag snart ska bli 3-hundsmatte! Jippie så kul!

Av en slump hittade jag en fodrad sele i storlek XS hos Doggie.se. Eftersom de är nästintill omöjliga att få tag på (jag har ingen så liten fodrad), så beställde jag en i torsdags. Den skulle komma till mitt postombud i Nyhamnsläge redan i fredags - var det meningen. Men så är det ju Postnord som sköter transporten. (Ica nära Kurir Livs ligger tydligen i Helsingborg.) I dag verkar selen befinna sig i Toftanäs, Malmö.  Selen beräknas komma fram i morgon kväll klockan 18. (Om nu Postnord sorterar rätt den här gången.) Läs nerifrån...

22-04-21:

Jag har hämtat hyrbilen i själv-service-kiosken i Höganäs, vilket var betydligt krångligare än det skulle ha varit - bara för att maskinen inte ville läsa av mitt spanska körkort. (Nästa vecka ska jag skicka in det till Transportstyrelsen för att få det utbytt mot ett svenskt. Men de har långa handläggningstider, så jag kan bli utan körkort ett bra tag.)

På hemvägen hämtade jag förresten ut selen, för i går kom paketet äntligen fram till mitt närmaste utlämningsställe.

Bilen är automatväxlad, och det har jag aldrig kört för - men det går, även om det känns ovant. Jag har varit i Ängelholm och lämnat Nellie och Nova hos Jenni.

I morgon ska jag köra till Vänersborg för att hämta Nea. Själva körningen hade jag gärna sluppit. Det är okända trakter, så jag är rädd att inte hitta (bilen saknar GPS). Men det ska bli väldigt roligt att få hem lilla Nea!!!

22-04-22:

Nu är vi hemma Nea och jag. Allt har gått bra, men det var jobbigt att köra sammanlagt 8 timmar i intensiv trafik.

Nea har precis fått lite blötfoder (hon måste äta ofta, liten som hon är), och jag har druckit en kopp te.

Lite tokigt är det att Nellie och Nova är hos Jenni. Ur hundpsykologisk synpunkt skulle det ha varit bättre att ha dem hemma + att lilla Nea då hade haft andra hundar att ty sig till. Vi lunchtid i dag var Nea tillsammans med sin mamma, pappa, mormor och ett par av sina syskon (som ännu inte var hämtade) samt ytterligare några släktingar. Nu i kväll är det bara hon och jag - en jättestor omställning.

Foton får ni se i morgon. Jag är trött!

Två Nea-foton ska ni trots allt få se i kväll. (Jag har tagit många, både hos uppfödaren och här hemma.) Först en storleksjämförelse med de andra. Eftersom Nellie och Nova inte är här - så får ni jämföra med hur mycket hundarna "fyller ut" sängen.

   

Dagens tidning läste jag nu i kväll. Under tiden sov Nea i min hand. (Synd hon har de bruna märkena efter tårvätska. Det tar nog ett tag innan jag har fått bort dem.) Ser ni att lilla nosen ser ut som ett hjärta? (Den är inte riktigt utfärgad än, så det kan ändra sig.)

Jag ska lägga mig tidigt. Jag räknar med att bli väckt minst en gång i timmen i natt...

22-04-23:

Det blev knappt 3 timmars sömn för mig i natt, så jag känner mig ganska mör. Varje gång Nea pep, så tog jag upp henne i famnen och tröstade henne. När hon somnade la jag tillbaka henne i hundsängen. Klart att hon kände sig ensam! I går morse var hon fortfarande tillsammans med mamma, pappa, mormor, morfar, ett par syskon (som ännu inte var hämtade), samt ytterligare några släktingar.

Fotona nedan tog jag hos uppfödaren. Den lilla minsta på alla fotona är förstås Nea. Jag tror att det är Neas pappa längst till höger. (Han har rumänska linjer.)

I korgen mamma Endora med Nea och 2 syskon.

Efter den långa bilresan hem så släppte jag ut henne på hallgolvet. På första fotot ser hon "ynklig" ut, och påminner lite (utom färgen) om hur Cokyta (Nova²) såg ut när hon flyttade in hos oss. Men lilla Nea är förhoppningsvis fullt frisk!

Nea får äta minsta sortens blötfoder nu. (Det är viktigt att hon äter ordentligt, så hon ska få mat lite oftare än de andra.) Jag serverar maten på ett sådant där litet fat som man ska lägga tepåsen på. De vanliga hundskålarna är för stora...

   

I dag åkte jag och Nea till Jenni, där Nellie och Nova var. Så det var hos Jenni mina "stora" hundar fick träffa Nea för första gången. Nellie gick fram och nosade. Nova var först så rädd så hon darrade. Sedan vågade hon stå bakom Nellie och titta lite.

   

Jenni bjöd på jättegod hemlagad morotssoppa, och sedan åkte vi hem. Nea åkte i en liten hundväska, de andra tillsammans i en lite större. Hemma i hallen satte jag Nea på golvet. (Den orangea pläden fick hon med sig från uppfödaren, men den lilla gula leksaken fick hon tyvärr aldrig - den blev glömd.)

Förresten så skickade Jenni med mig ett par portioner hemlagad kycklinggryta, så att jag inte ska behöva laga mat de närmaste dagarna. Vilken service!

Nova vågade sig inte ända fram till Nea. Hon ville hålla ett "säkerhets-avstånd"... (Hon har ju faktiskt aldrig sett någon hund som är mindre än hon själv.)

Fast när Nea hade somnat (inne i det lilla blå "huset" som jag en gång hämtade Bonnie i) - då vågade Nova gå nära och nosa.

Jag känner mig så rik! Vilken skatt att ha 3 små söta hund-flickor!

När Nea sov en stund var vi andra ute på altanen. Där var det jätteskönt i solen. Mina rosa tulpaner är utslagna nu. (Den ena sorten, den andra har stora knoppar.)

Jag fyllde en kruka med jord, där jag ska så luktärter. Fröna har jag nyss lagt i blöt. I morgon eftermiddag ska jag stoppa ner dem i jorden.

22-04-24:

I natt fick jag också bara sova ett par timmar. Men i natt var det inte Nea som pep. Hon kände sig tydligen trygg. Men det gjorde inte Nova. Så var gång Nea rörde på sig - så skällde Nova. Och jag vaknade och fick säga till Nova. Suck!

Jag vägde alla tre hundarna i morse - före frukost. (Det är förresten Neas 2-månaders-dag.) Resultat: Nellie 1370 gram, Nova 1130 gram och Nea 245 gram. Minstingen måste förstås äta rejält den närmaste tiden. Men hon verkar bara äta precis tills hon är mätt, inte en matbit till. Jag får servera henne oftare (än normala 3 gånger om dagen), för det är klart att hon bara orkar pyttesmå portioner. Och hon måste växa till sig lite.

I går eftermiddag vågade Nova närma sig Nea. Först försiktigt bakifrån.

   

   

   

Men sedan även framifrån. (Det är mina fötter som syns. Jag satt på en låg pall i hallen.)

   

Nova kom på att det nog skulle kunna gå att leka med Nea, så hon gjorde en lek-invit med tassen.

   

Nea nappade, och gjorde likadant.

Och sedan lekte de en bra stund med varandra. De verkade ha roligt båda två, men lite ojämlikt var det förstås. (Nea väger trots allt bara ca 20% jämfört med Nova.) Fotona nedan kommer i kronologisk ordning.

   

Men sedan avslutade de leken...

Nellie hade passat på att vila under tiden.

Efteråt sov Nea och Nova gott en stund.

Men trots att Nea och Nova lekte tillsammans i går, var alltså Nova rädd för Nea i natt...

I dag har Linda och Alva varit och hälsat på några timmar. Det gick bra med Nea och Alva. Alva satt fint på golvet och lät Nea komma fram och nosa. Men det är klart att jag och Linda fick hålla koll på dem hela tiden. Nea är mycket ömtålig!

Men Alva lekte mest med mig. Vi lekte bl a med små mjukisdjur som man kan ha på handen. Vi hade roligt båda två!

Klockan är bara 18, men jag skulle gärna gå och lägga mig redan - övertrött som jag är. Men jag väntar nog till ca 20. Sedan hoppas jag få sova hela natten i natt. En 3:e natt med så lite sömn skulle jag verkligen inte må bra av. Men det är värt lite sömnbrist att ha hundvalp! Tro för all del inget annat. Det är ju samma sak som när man nyss har fått barn. Då får man inte heller sova tillräckligt. Men som sagt, det är det värt!

För övrigt har jag hunnit lämna tillbaka hyrbilen, och plantera mina luktärter (alldeles för tätt).

22-04-25:

I natt har jag faktiskt fått sova. Skönt!

I morse hade jag bokat tvättstugan. Då tvättade jag bl a hundsängen nedan + 5 hundplädar. Det hade råkat komma kiss på dem. Annars har faktiskt lilla Nea på eget initiativ kissat på hundtoaletten 2 gånger (som jag har sett) och bajsat 2 gånger. Men hon kissar och bajsar förstås på golvet också. I morse råkade jag kliva med tårna i en liten klick bajs. Tur att jag var barfota. Men jag fick hoppa på ett ben in i badrummet för att tvätta foten... (Vinylmattan tvättade jag efteråt.)

Jag har sett till att Nea har blivit försäkrad i dag. Jag tog Sveland, som jag har till Nellie och Nova. Det var snabbast och enklast. Men jag tror inte att det är bästa valet. Agria påstår att de är mycket bättre, och att jag får större "fler-hunds-rabatt" hos dem. Och så finns det ju en massa andra försäkringsbolag. Men det är en djungel. Alla har olika villkor, olika undantag, olika regler, olika beloppsgränser, olika självrisker etc. Det är oerhört svårt att jämföra. Nu har jag ett år på mig att försöka lista ut vilket bolag som passar mig allra bäst, för det går ju att byta vid årsförfallodagen.

När solen nådde altanen så släppte jag ut alla 3. Jag försökte ta ett gruppfoto, men det var svårt. Det går ju inte att be dem ställa sig i rad bredvid varandra. Vid ett par tillfällen lyckades jag i alla fall få med alla 3 på samma foto. (Alltid något.) Men mest fotograferade jag förstås lilla Nea.

   

   

Hundarna, i all synnerhet Nellie, uppskattar de små utsiktspunkterna som jag har ordnat åt dem.

Nova är betydligt mer intresserad av Nea, än vad Nellie är.

Nea försökte gnaga sig ut på gräset. Men det går inte, för nätet är väldigt starkt.

Jag hoppas att jag snart kan få bort de fula bruna märkena under ögonen. Jag kan i alla fall förhindra att det blir nya (genom att tvätta/torka hennes ögon var dag). I dag har jag borstat hennes päls. Men det sitter lite "smuts" på ett par ställen, och det gick inte bort med borsten. Kanske jag får klippa bort det senare. Jag vill inte dra så det kan göra ont, och inte duscha henne nu (det får dröja). Jag vill gå varsamt fram med den lilla.

Om ni inte gillar hundar och hund-foton - då har ni nog hamnat på fel blogg... Fast när nyhetens behag har lagt sig, då ska jag skriva om annat också (och visa foton på annat).

Några dagar innan jag hämtade Nea började jag läsa den här boken:

I eftermiddags läste jag ut de få kapitel jag hade kvar. Boken är bra! (Jag ska lämna den vidare till Jenni.)

22-04-26:

Nova har blivit väldigt förtjust i Nea. Och det är ju bra!

Fast Nova förstår förstås inte, att Nea måste sova lite mer än hon själv. Alltså försöker hon få igång henne. (Nedan försöker Nea sova längst in i lilla "huset".) Nellie muttrar lite åt småbarnen, och lägger sig sedan i lugn och ro i ett annat rum för att sova sin skönhetssömn.

Nellie och Nova har inte fått gå någon riktig promenad, varken i söndags eller i går. Däremot gick Jenni ut med dem, när hundarna var hos henne och Molly i fredags och lördags. Då fick de också springa och leka i Jennis trädgård.

De klarar sig 2 dygn utan motion (de springer rätt mycket i vardagsrummet och på altanen), och de har ju fått mental stimulans eftersom vi har fått en ny familjemedlem. Men nu känner sig Nea trygg här, så nu vågar jag lämna henne ensam hemma en stund. Alltså tog jag bara med Nellie och Nova och gick en skön skogspromenad. (Nea sov både när vi gick och när vi kom hem igen. Det är bara bra att hon fick sova i fred en stund.)

Det är vackert när marken är täckt av vitsippor!

På ett par ställen är stigarna våta och kladdiga. Där bär jag mina små tills marken är torr igen.

I gynnsamma lägen har trädens blad slagit ut.

   

   

   

Vi uppskattade alla tre vår skogspromenad. Längre fram ska Nea få följa med. Då kan jag bära henne för det mesta, men låta henne gå kortare sträckor där det är lätt att ta sig fram.

Det är så skönt ute på altanen! Och ännu finare blir det sedan när alla mina blommande buskar och perenner slår ut.

22-04-27:

Jag började på en ny bok i går, och läste ut den i kväll. Den var mycket spännande och samtidigt lite smårolig.

I slutet av boken framgår att det finns en del 2 med samma huvudperson, och när jag googlade hittade jag en del 3 också. Båda finns som pocket. Kanske jag köper dem?

Det har bara varit antydan till sol i dag. Linda och Alva hälsade på i förmiddags, och vi hade som vanligt roligt tillsammans.

Efter lunch satte jag mig i läsfåtöljen. Nellie och Nova springer snabbt uppför rampen, och hinner ofta upp innan jag har satt mig. (Så jag får alltid vara försiktig, så jag inte sätter mig på någon.) Lilla Nea får jag förstås lyfta upp. Hon vill också vara med. (Trist bara med den bruna märkena efter tårvätskan, som syns på alla foton!)

Nova satte sig själv så här (nedan), med tassarna runt om Nea. Det ser väldigt rart ut tycker jag!

Ibland bytte de "stora" platser med varandra, ibland föredrog Nellie att ligga i lilla "hundhuset" bredvid.

Jag lyckades få fotobevis på att lilla Nea alldeles själv, på eget initiativ, gick till hundtoaletten och kissade. Hon är duktig ganska ofta. Fast i morse råkade jag kliva i lite hundbajs som låg på sovrumsmattan... (Sovrumsmattan har bruna prickar i det rosa blommönstret, så det är svårt att se om det ligger något smått och brunt där.) Det är skönt att ha lätt-tvättade mattor!

Nova och Nea ligger ofta i samma hundsäng. Oftast är det på Novas initiativ. Hon gillar sin lillasyster!

Jo det är klart att det bli många hund-foton varje dag! Det blir så när man har en ny valp. Och baby-tiden går fort, se på Nova - hon börjar redan se stor och vuxen ut. Alltså gäller det att passa på, och ta många foton!

22-04-28:

Alla dessa sorger och bedrövelser... För att inte tala om all oro!

I går när vi la oss var lilla Nea pigg som vanligt. Just nu befinner hon sig på djursjukhuset i Helsingborg. Där ska hon stanna på intensivvårds-avdelningen över natten. Har vi tur så var det "bara" ett allvarligt blodtrycksfall, men det vet vi inte än.

När jag vaknade i morse var Nea nästan inte kontaktbar, och jag såg att hon krampade. Jag ringde min veterinär i Höganäs, och vi beslöt att jag skulle åka in akut (fast de inte hade någon ledig tid). De undersökte Nea, gav henne lite glukos oralt, och remitterade mig vidare till djursjukhuset i Helsingborg. Jag tog bussen dit. Min veterinär hade ringt så vi fick komma in bums. Nea krampade så veterinären såg det också.

De satte en nål i hennes lilla ben (vilket var jättesvårt eftersom hon är så liten) och kunde/kan ge henne glukos direkt i blodet. Däremot fungerar inte kanylen (pga hennes pyttesmå blodkärl), så de kan inte ta blodprov. Nea låg väldigt lågt i blodsocker, men har fått normala värden nu - och har piggnat till. (De har hört av sig från djursjukhuset.) Men de ska undersöka hennes mage som var spänd, och sedan hade de velat kolla lever och njure, men kan inte via blodprov. Hjärtat slår som det ska. De gör inga flera (dyra) undersökningar förrän vi vet om hon återhämtar sig. I så fall kan jag hämta henne i morgon.

Att ha en hund över natten på djursjukhuset kostar ca 20'000:-. Av detta får jag betala minst 4'500:- själv. Jag har ringt och kollat så att min splitternya försäkring gäller, fast jag inte har kunnat betala premien än (eftersom försäkringsbolaget inte har hunnit skicka någon faktura). Den ska gälla ändå, sa de själva.

I morse, när jag såg vilket skick Nea var i, så trodde jag att jag skulle mista henne. Nu har jag hopp om att hon ska bli fullt frisk igen.

När jag satt i väntrummet på djursjukhuset satt där ett par i 60-årsåldern, med en hund i mellanstorlek. Hunden hade varit inne på undersökning. Den hade varit sövd och var lite groggy. En timme senare kom paret förbi i korridoren. Mannen bar en pappkista och grät hejdlöst. Jag gissar att hunden hade varit så sjuk att den hade behövt avlivas, men att paret inte hade varit beredda på detta. Jag grät också en skvätt, både för deras och hundens skull. Jag vet hur det är att mista en kär vän...

De sa på djursjukhuset att jag ska vara nåbar på mobilen hela dygnet. De ringer om Nea blir sämre. Om hon blir bra så kan jag hämta henne i morgon.

Nellie och Nova fick inte lunch förrän klockan 15 i dag. (Det är tidsödande med allmänna kommunikationer.) Nu har jag ägnat en god stund åt att klappa dem, och så har vi varit ute på altanen tillsammans. Strax ska vi gå en liten runda.

Nellie och Nova uppskattade promenaden, även om den inte blev särskilt lång. De har förstås haft långtråkigt i dag. Ingenting blev som jag hade planerat.

Nedan hundarna i går när vi gick och la oss (de hade valt var sin säng). Allt såg ut att vara frid och fröjd.

   

Först i morse, när jag hade vaknat, bytte Nea till sängen som Nellie låg ovanpå i går. Hon sökte väl en mer skyddad plats när hon började känna sig sämre. Det var då krampanfallen började. De här fotona tog jag av Nea i morse (ifall jag skulle behöva visa veterinären):

   

Stackars lilla Nea! Måtte detta vara en engångsföreteelse, och måtte hon inte ha något dolt fel!

22-04-29:

Jag ska få hämta Nea på djursjukhuset klockan 13. Hon har piggnat till. Jag berättar mer sedan.

Nea är hemma igen. Hon är nu normalpigg, men jag ska helst mata henne varannan timme. Jag berättar mer när jag har hunnit andas ut.

Det Nea drabbades av var blodsockerfall, och sockret var så pass lågt att hon krampade rejält. Om jag inte hade åkt in med henne till sjukhuset så skulle hon förmodligen ha dött...

Nu har de gett henne mat ofta, och glukos. De försökte sätta en kanyl i benet för att kunna ta blodprov, men lyckades inte. (Allt är ju pyttesmått!) De kan därför inte veta om Nea har någon underliggande sjukdom. De har bett mig ta urinprov. (Hur jag nu ska lyckas med det?) De vill se om det finns kristaller i urinen. Detta skulle i så fall tyda på något fel i levern - som kan utlösa blodsockerfall.

Uppfödaren skriver att det är vanligt med blodsockerfall hos sådana här små. (Hon har haft många mini-valpar.) Hon säger att man ska ge dem socker så snart de verkar trötta. Men så ofta som varannan timme har hon aldrig behövt mata.

På djursjukhuset hade de låtit bli att ge Nea mat under 4 timmar i natt, och då hade blodsockret sjunkit rejält. Så 4 timmar utan mat klarar hon ännu inte. Det är tydligen som med prematurbebisar. Dem får man amma oftare än normala var 4:e timme, och väcka dem för att mata dem. (Jag har praktisk erfarenhet av sådant också.)

Veterinären på djursjukhuset sa att om Nea skulle få fler kramper så ska jag komma in bums. De har öppet i helgen. Men jag hoppas vi slipper.

Det dumma är att jag måste åka in till Höganäs i morgon. Jag ska få min 4:e anti-covid-vaccination. (Den som vi över 65 uppmanas att ta.) Vårdcentralerna här i kommunen har slutat ge anti-covid-vaccinationer, men just i morgon (i samband med Höganäs vårmarknad) ska det komma en vaccinationsbuss. Och då måste jag passa på. Hoppas att jag kan komma till bums, och sedan kan ta bussen hem igen. För jag bör inte vara hemifrån mer än 2 timmar.

Ibland är det mycket på en gång...

Tyvärr har djursjukhuset slut på just valp-fodret de nämner (som är extra skonsamt för magen), och hos veterinären i Höganäs är det också slut. Jag fick köpa annat foder. Suck!

Jag glömde skriva att både Nellie och Nova blev glada när lilla Nea kom hem igen! Och nu ser hon piggare ut!

Zoo.se hade rätt foder hemma, så nu har jag beställt 8 små burkar!

22-04-30:

Jag önskar er en riktigt trevlig Valborgsmässoafton! Själv går jag förstås ingenstans i dag.

Nea verkar vara normalpigg. Hon sover mycket, men busar med Nova emellanåt. Jag känner mig inte lika normalpigg. Natt-matningen tog bara 10 minuter per mål, men jag somnade inte om bums. Ändå har det gått an. Minst en natt till ska jag nog klara, sedan får vi se hur jag mår. De närmaste nätterna måste Nea få mat var 3:e timme. (Och jag matar varannan timme dagtid.) Hon väger fortfarande bara 245 gram! Hon måste gå upp i vikt. Små hundvalpar ska växa i raketfart de första månaderna.

   

Jag åkte inte in till Höganäs i dag. Linda åkte till marknaden tidigt, såg ingen vaccinationsbuss, och på marknads-kontoret sa de att vare sig någon vaccinationsbuss, eller Region Skåne, hade bokat plats. Första bussen från Mölle går 10:03 på lördagarna, så jag hann få beskedet i tid. Det är min vårdcentral som har sagt att det skulle komma en vaccinationsbuss, men det har inte stått någonstans. Fr o m 18/6 ska man kunna anti-covid-vaccinera sig i Tivolihuset i Höganäs. Jag får väl vänta. Jag hade ändå inte varit glad för att lämna Nea så det kolliderar med hennes måltider.

Däremot ska jag åka en snabb runda till Ica i Nyhamnsläge. Jag tar 13:03-bussen dit och 13:48-bussen hem. (Det ger mig 20 minuter i affären, vilket räcker, och jag kan åka på enkelbiljett.) Nea ska äta ca 12:15 och 14:15, så busstiderna passar bra.

Fotot nedan tog jag i går. Själva solen syntes inte, men det är trevligt att se en vacker himmel ändå.

Jag var hemifrån 1 timme och 20 minuter totalt. Bra när det går så smidigt. Och ändå behövde jag inte stressa i affären.

Nea har piggnat till! Skönt! Måtte det hålla i sig!

Nu på eftermiddagen var vi ute på altanen en bra stund. (Längre fram måste jag bygga en liten ramp, så att Nea själv kan gå ut och in. Trappsteget är 11 cm högt, så det klarar hon inte.)

   

Jag har köpt en liten solcells-lykta. Här nedan står den på laddning. Jag ska ha den på balkongbordet. Om den lyser i kväll kan jag ta ett foto.

   

Nea var aktiv, undersökte saker, och sprang omkring. Det är skönt för oss alla att vara ute i solen!

   

On ni undrar vad Nova har för sig på bilden nedan till höger, så pysslar hon bara med en av sina hobbies. Nämligen "leta skräp i hörnen och bära in det".

   

Nu är det strax dags att mata Nea igen. Hon äter i snitt 9 gram blötfoder åt gången. Om vi hjälps åt så ska vi klara det här, Nea och jag! Ni andra kan hålla tummarna!

22-05-01:

♫ Sköna maj, välkommen
till vår bygd igen!
Sköna maj, välkommen
våra lekars vän! ♪ ♪

Lyktan lyste fint i natt, det såg jag både 01 och 04 när jag var upp och matade Nea. Fast fotot tog jag 22, strax innan jag la mig.

Det är inga problem att mata Nea varannan timme på dagen (jag får bara hålla koll på klockan), men det är tufft på nätterna. Jag får förstås för lite sömn. I morse hade jag flimmerskotom (migränvariant), men det gick över. Jag kunde nästan inte se på ½-timme, men det är lindrigare än att ha migrän 72 timmar.

Med facit i hand så borde nog Nea ha stannat hos sin hundmamma i 2 veckor till (och diat). Både Nellie och Nova fick jag först när de var 10 veckor, och de var ju båda större (drygt 400 gram mot Neas drygt 200 gram). Att valpar kan få svåra blodsockerfall kände jag inte till. Jag gav ju Nea mat 6 gånger om dygnet (mot normala 3). Jag trodde att det räckte. Nu får vi göra så gott vi kan. Ibland äter Nea sin portion, ibland vill hon inte äta. Men jag har kommit på att om jag tar lite mousse på fingret så slickar hon i sig lite mer än om det ligger kvar i skålen.

Nellie har börjat bli lite avundsjuk på Nea. Hon vill också ha mat 10 gånger om dygnet. Jag försöker fjäska lite extra för Nellie (och Nova) så att de ska känna att jag tycker precis lika mycket om alla tre, även om Nea får mat oftare.

I dag, precis efter att Nea hade fått mat, så gick vi andra ner till strandängen. Himlen är inte klarblå men det är 13° ute. Det är fint när allting börjar blomma!

Sängen nedan tycker Nea bäst om. Förmodligen för att den har ett skyddande tak. Tyvärr tycker Nellie och Nova om att ligga ovanpå sängen (på "taket"). Jag är orolig för att de ska lägga sig där när Nea ligger inuti... Hon är ju ömtålig den lilla!

   

Om Nea har tagit en gnagis först, så låter Nova henne behålla den (fast hon skulle vilja ha den själv).

Nova tar en annan leksak i stället.

Förresten så vägde Nea 275 gram i morse, så pyttelite har hon gått upp. Bra!

Jag har märkt vid mer än ett tillfälle, att Nea vill dia. Hon söker under magarna på Nellie (som blir arg) och Nova (som blir förbryllad). Men hon hittar ingenting. Nu får hon nöja sig med blötfoder.

Vi kämpar på Nea och jag. Ibland äter hon duktigt, ibland är hon trött och vill inte. Men det går framåt. Nu tycker jag att hon är normalpigg för det mesta.

När solen skiner så trivs vi alla 4 på altanen!

Jag njuter av mina rosa tulpaner. Men jag inser att jag har petat ner för många lökar runt buddlejan/fjärilsbusken. Jag får försöka gräva upp några efter blomningen, och flytta över till en annan kruka. (Det blir svårt utan att skada vare sig lökar eller buskrötter, men jag ska försöka.)

Det är klart att det blir flest foton på Nea. Det gäller att passa på medan hon är pytte-pytteliten. Sedan är det meningen att hon ska komma upp i storleken pytteliten...

   

   

   

Jag går omkring ock gäspar, och jag är för trött för att läsa. Men jag blir glad av att se, att lilla Nea är pigg igen. Det får vara värt de här nätterna med på tok för lite sömn.

22-05-02:

Jag vägde alla hundarna i morse före frukost. Nellie vägde 1395 gram (jag har nog stuckit till henne lite för mycket på sistone, väger hon över 1400 är hon för tjock). Nova har gått upp till precis 1200 gram, viktökningen går långsammare nu men det dröjer några månader till innan hon har vuxit färdigt. Vi får se vad hon slutar på. Jag tror 1550 gram och uppfödaren tror mindre. Nea vägde 275 gram, precis som i går.

Jag har skrivit till djursjukhuset och bett om råd angående matandet, men de har inte svarat. Nu i kväll skrev jag till min veterinär i Höganäs och ställde samma frågor (bl a hur länge till jag måste mata 2 gånger på natten). De svarar nog i morgon.

Jag flyttade in Neas favoritsäng så den står delvis under min säng. Nu kan ingen av de "stora" lägga sig ovanpå. På natten, och när jag står vid datorn, ligger Nea alltid där.

Men på dagarna varierar hon sig, beroende på var vi andra är.

   

Det ser nästan ut som om hon är aningen skelögd på vänster öga, precis som Nellie. Men det kan rätta till sig, hon är ju så liten än. Och det ser bara ut så emellanåt.

Ni kan se att 3 av benen är rakade, där veterinären försökte sätta kanyl. Det gick ju på ett av benen, så de kunde ge glukos intravenöst. Däremot kunde de inte ta blodprov för hon hade för lågt blodtryck. Alltså vet vi inte om det ligger någon sjukdom bakom hennes blodtrycksfall. Hoppas det inte gör det!

Nog ser väl lilla Nea normal-aktiv ut på fotona nedan!

Jag är beredd på ännu en natt med alldeles för lite sömn. Vad gör man inte för sina små. Bara Nea samarbetar så. För det är inte alltid hon vill äta, och jag kan inte tvinga henne. Jag har en känsla av att hon själv tycker att varannan timme är lite för ofta. Kanske 2½ timmes mellanrum vore mer lagom, och aningen större portioner då? Men jag ändrar inget förrän jag har fått besked av min veterinär. Jag vill absolut inte riskera att Nea får blodtrycksfall igen.

I morgon har jag bokat tvättstugan. Det blir lite mer tvätt när man har valp...

22-05-03:

I går kväll (sent) ringde de från djursjukhuset (de hade inte hunnit på dagen). De sa att fr o m i natt så räcker det att jag matar en gång nattetid, så det blir 4-4½ timme mellan målen. Och i slutet av veckan ska jag kunna låta Nea sova 6 timmar på natten. (Då kan jag i bästa fall sova 5½ timme i sträck själv.)

Veterinären sa också att jag kan låta det gå 3 timmar mellan måltiderna på dagen. Vi får prova oss fram.

I morse vägde Nea 285 gram. Det går åt rätt håll nu. Men nu är maten hon tycker bäst om slut, och då äter hon sämre. Den som är bra för magen, som jag beställde via Zoo.se, ska preliminärt komma fram till Ica i Nyhamnsläge i dag. Men klockan är 15:35, och ännu har jag inte fått något sms.

Nellie, Nova och jag gick en runda ner till havet. Vi passerade en kruka med förgätmigej. Visst är blommorna vackra!

Så här ser vårt hus ut nerifrån, när vi kommer gåendes från havet - på väg hem igen.

Tja, "Alla sätt är bra utom de dåliga"...

Va? Inga hundfoton? Lugn, de kommer - bara inte just nu.

Klockan 15:45 fick jag sms:et, och 5 minuter senare gick jag hemifrån. Exakt 1 timme senare var jag hemma igen. Men mig hade jag de 8 små burkarna skonsam valpmat, och så hade jag hunnit handla några småsaker också.

Strax efter klockan 17 fick Nellie och Nova sin kvällsmat. Nea gick fram och knyckte en torrfoderkula av Nova. (Fast den fick jag klippa i 4 delar för att hon skulle få i sig den.) Egentligen var det bara 2 timmar sedan Nea hade fått mat (och vi ska ju gå över till 3 timmars intervall), men eftersom hon verkade hungrig så fick hon en portion av maten jag hade hämtat. Hon åt hela 11 gram! Så bra!

Hon verkar tycka allra bäst om den här sorten (Royal Canin Gastrointestinal Puppy). Och då är det klart att hon ska få den maten. Det är ju viktigt att hon äter ordentligt så hon ökar i vikt.

Efter maten gick vi alla ut på altanen igen. Vi har det så skönt där. Jag är glad för att jag har en ganska stor altan, där solen ligger på från förmiddagen till kvällen. När det är hyfsat varmt och uppehåll, då är altanen guld värd. Och det är förstås ingen nackdel att man ser havet därifrån...

Det är pressfrihetens dag i dag. Bilden talar för sig själv.

22-05-04:

Jag är inte riktigt lika trött i dag, som jag var i går och i förrgår, men jag är trött... (Typiskt nog vaknade jag av värmevallningar under de 2 tillfällen i natt när jag skulle ha kunnat sova nästan 4 timmar i sträck. Och jag somnade inte om bums...)

Jag fick kopia på Neas journal från djursjukhuset i går. De hade skrivit att de gång på gång hade försökt sätta kanyl utan att lyckas (stackars Nea), men också att Nea viftade på svansen när de kom (efter att hon hade piggnat till). Formuleringen nedan är ju kul:

Förhoppningsvis behöver hon aldrig mer bli inlagd. Jag hoppas att hon är frisk, och att det låga blodsockret "bara" berodde på att jag inte hade gett henne mat ännu oftare än jag gjorde, och att jag inte hade trugat mer, och att det natten det hände hade gått för många timmar mellan målen. Om det var orsaken så är det ju inget fel på Nea. Jag hade ingen aning om att jag borde ha matat henne på nätterna också. Jag behandlade henne som en "nästan normal" 8-veckors-valp, och gav henne bara några extra "mellanmål" för att hon var så liten.

I morgon blir Nea 10 veckor, men hon ser ut att vara några veckor yngre. (Sängen nedan är en av de hund-saker som jag tvättade i går. Visst ser den lite renare ut!)

   

I krukan på altanen börjar de första luktärterna titta upp!

När det inte är soligt får tulpanerna intensivare färg.

Ormögat också.

   

Nellie blev nöjd när bara hon fick sitta i mitt knä en stund. Hon är lite avundsjuk på Nea. Nellie tycker att jag pjoskar med Nea, och framför allt matar henne, på tok för ofta.

När det nyss var matdags för Nellie och Nova, var det mittemellan målen för Nea. Men hon är nyfiken på Novas mat. Jag klippte 3 torrfoder-kulor i så små bitar jag kunde, och dem åt Nea (fast med mycket tuggande och stort besvär). Nellie hade bra gärna velat smaka. Själv hade hon redan ätit upp all sin mat.

Tyvärr dricker inte Nea vatten. Jag har aldrig sett henne dricka hittills. Det måste hon om hon ska kunna smaka torrfoder. Hon har nosat lite på vattnet, när jag har satt fram en liten skål framför henne, men inte smakat. Inte en enda klunk har jag sett henne ta. Jag undrar om hon aldrig fick vatten hos sin uppfödare? Där diade hon, men valpar bör smaka vatten också - under avvänjningen. Jag gissar att blodsockret kan gå ned om Nea inte får i sig tillräckligt med vätska. Men jag kan inte tvinga henne, bara uppmuntra.

22-05-05:

Citatet nedan är från senaste numret av M-magasin. Jag kan konstatera att jag följde tipset redan innan jag hade läst det. Jag "stoppade in" fler av de där små sakerna i livet som gör mig på gott humör. Jag skaffade ju en hund till!

Jag ville ha en liten hund, jag har alltid tyckt bäst om de små. Men egentligen var det inte en riktigt så liten som Nea jag hade tänkt mig. Det hade räckt med snäppet under Nellie i storlek. Men nu har jag en pytteliten valp. Och hon har en jättefin personlighet. Smart verkar hon också vara. Nu ska jag göra mitt allra bästa för att hon ska bli stark, hålla sig frisk och växa till sig.

Precis i dag är Nea 10 veckor, och väger bara 285 gram. (Hon har bara gått upp 10 gram sedan i måndags, jag hade hoppats på mer. Hon äter duktigt, ända upp till 15 gram per mål.) Som jämförelse vägde Nellie 557 gram när hon var 10 veckor, Nova vägde 620 gram, och Stella vägde 709 gram. Även Stella räknades som en liten chihuahua...

Det dröjer innan jag vågar låta det gå mer än 4½ timme mellan målen på nätterna, och jag ska försöka hålla ca 2½ timmes mellanrum på dagarna. När viktökningen kommer igång ordentligt så kan jag glesa ut målen, men inte tidigare.

I morse levererade Early Bird en hundsäng som jag hade beställt. Den som Nea sitter i nedan. Jag har sett den i djuraffären här i Höganäs, och de sålde den på djursjukhuset också. Men jag beställde via internet, eftersom det blev billigare (och med gratis hemleverans). Både Nea och Nova tycker om att kunna krypa in i sängarna. Nova har ofta legat i Neas favoritsäng, och då har Nea fått ligga på golvet - för hon klarar inte att komma upp i den rosa sängen som skymtar till höger. När man har flera hundar så måste man ha flera hundsängar...

 

Även i dag är jag lite illamående av trötthet. Men det går an. Det dumma är att jag inte får skött något, inget vettigt i alla fall. I flera dagar har jag tänkt städa (det behövs verkligen!), och sedan måste jag gallra ut fler prydnadssaker samt försöka få in de sista sakerna (som står framme) på de få tomma hyllplanen. Jag måste gallra bland mina "sparade papper", och jag måste en massa annat. Men jag sitter hellre och klappar mina hundar... Jag är trött.

Men jag är samtidigt lycklig över att jag bor så bra som jag gör, att jag har 3 små underbara hundar, att jag har nära till mina döttrar och ett av mina barnbarn (och inte lika långt till min son, och hans familj, som från Spanien). Jag är förstås glad och tacksam över att ha så fina vänner som jag har! Och jag är glad över att det nu börjar bli varmare ute, och att träd och blommor slår ut. Letar man efter det positiva i livet så finns det massor att glädjas åt!

Nedan ser ni sovrumsmattan. Nu har det hänt igen. Jag klev i en liten klick bajs (Neas) som låg där. Det är inte lätt att se bland de bruna fläckarna i mönstret. Den här gången fick jag lite under sulan på mina ena innesko. Så den fick jag tvätta... Men det är sådant man får ta när man har valp.

På sistone har Nova och Nellie valt att dela säng ganska ofta.

   

Nea har sovit för sig själv. Nedan den enda sängen som hon har till 100% för sig själv. Takhöjden är för låg för de andra. (Men så är det ju ingen riktig hundsäng.)

Nea och Nova delar ofta säng. Nellie däremot, hon tillåter aldrig Nea att ligga i samma säng som hon. Kommer Nea för nära så fräser Nellie åt henne. Det händer att Nellie viftar på svansen åt Nea, men för det mesta verkar hon tycka att Nea är en irriterande liten sak som får för mycket av mattes uppmärksamhet. Det rättar säkert till sig sedan när jag inte längre behöver mata Nea i ett kör.

Det finns fördelar med att vara "stor" hund också. Då får man följa med på promenaderna. Än så länge får Nea stanna hemma. Det är bättre att hon sover i lugn och ro medan vi andra är ute. I dag gick vi till skogen. (Nedan ett av magnoliaträden vi passerar på vägen dit.)

De senaste dagarna tycks alla bokarna ha slagit ut. Hela skogen är vackert ljusgrön! Och stigarna har torkat upp, så jag behöver inte längre bära mina små någonstans.

Det är så vackert med den fräscha grönskan!

Det finns bänkar och rastplatser på några ställen längs leden.

   

I dag vände vi vid vägkorsningen nedan. Jag vill inte lämna Nea ensam hemma alltför länge. Men till sommaren ska vi gå till Arild. Då får vi ta med vatten och matsäck. Nea kan få åka bärväska, och bara gå lite emellanåt.

Nellie hittar massor att nosa på, och kissa på, men Nova bara skuttar på.

När vi kommit hem, och hundarna hade druckit vatten, så gick vi ut på altanen alla 4. Nea behöver också sol och frisk luft. Det ser alltid gulligt ut när Nea och Nova är tillsammans.