Sparad dagbok 74. (Fr o m 21-12-10 t o m...)

 

21-12-10:

Flytten gick bra! Jag bor numera i Mölle, även om jag har (alltför) många saker kvar i lägenheten i Höganäs. De närmaste dagarna ska jag hämta allt som är kvar i gamla lägenheten, samt försöka organisera alla mina ägodelar här i Mölle. Inte ens möblerna står ännu på sina rätta platser. Jag har mycket jobb framför mig, men det kommer att bli bra! (Som ni märker har jag redan lyckats installera internet!)

Det var så lugnt och tyst i natt, ingen biltrafik. Fast å andra sidan blev Nellie och jag väckta 04:20 av ett högljutt jamande. En stor (överviktig) svartvit katt satt på altanen. Både Nellie och jag morrade på den, och till slut masade den sig i väg.

Grannarna har berättat, att kvinnan som bodde här före mig (före Gunilla) matade katter på altanen. Hon matade gråtrutarna också. T o m inomhus, sägs det. Gråtruten nedan sitter då och då utanför altanen, och tittar förhoppningsfullt på mig. (Foton från i dag, innan det började snöa.)

   

Fast jag gillar fåglar, så vill jag inte ha några måsfåglar här, inte så nära. Jag viftar med armarna, och då flyger den i väg. Jag är lite orolig för Nellies skull. Måtte inte truten se henne som ett bytesdjur! De kan äta små däggdjur. Och katten skulle nästintill skrämma ihjäl Nellie om den kom när hon var ute. Nellie måste kunna känna sig trygg - här hemma hos oss!

Fast katter vet jag hur man jagar bort. Man utmanar dem på ögonduell! Det gäller att stirra katten i ögonen länge (kanske 20 minuter), och absolut inte blinka, ända tills katten viker undan med blicken. Då brukar de inte komma tillbaka. Jag har gjort det förr. Fast jag har inte tid nu, och det är dessutom kallt ute. Jag får läsa på om hur man gör med måsfåglar.

Jag fick förresten in cykeln i förrådet. Och där finns plats kvar för mina jul-saker och lite annat som fortfarande står kvar på vinden i Höganäs. Jag ska förstås sätta hyllplan i Billy-hyllorna (men inte i dag).

   

Vädret är definitivt inte på min sida (snöblandat regn), så i dag har jag bara kört en runda till Höganäs för att hämta saker. Jag tog ca 2/3 av det i badrummet. Men jag har allt i köket och allt i klädkammaren kvar, samt diverse som står på golvet i vardagsrummet.

Min rara granne Darinka (konstnärinnan med många växter) gav mig en burk hembakade kakor (5 olika sorter), och en burk hemgjord björnbärsmarmelad. Gott förstås, men inte så bra för min vikt och hälsa. I tisdags vägde jag 53,1 kg och Nellie vägde 1355 gram. Nu väger vi säkert mer. Jag smakade en kaka av var sort(!), och Nellie får varje dag en "gnagis" med torkat kycklingkött (som kompensation för att jag är så tråkig och bär saker dagarna i ände). Tja, vi får väl hålla oss till sallatsblad längre fram.

Nellie verkar ha funnit sig till rätta här. Jag var noga med att varken tvätta våra lakan, eller överkastet, en dryg vecka före flytten - för att de skulle lukta tryggt av oss. Jag kommer att vänta några dagar till innan jag tvättar dem. (Det är jag som gillar doften av nytvättade lakan, inte Nellie.)

Möblerna står till hälften som de ska stå sen, men ännu kan jag inte sätta något i Billy-hyllorna. För jag kan ännu inte ställa dem helt intill väggarna.

Först måste jag nämligen göra 2 skarvsladdar med en sådan där 5 mm platt stickpropp (från EVOline) i ena änden. För det är klart att eluttagen sitter mitt på de väggar där jag har valt att ha bokhyllor. Man kan bara köpa lösa EVOline-stickproppar, eller med färdiga grenuttag med en sladdlängd på 1½ meter. Jag behöver 3 meter på ena sidan, och 4 på andra. Jag har nog bara sladd hemma så det räcker till en förlängningssladd. Men jag måste fixa detta så snart jag kan.

Alla mina takarmaturer sitter kvar i Höganäs. Nu är det inte "bara" att sätta upp dem här. Jag måste först sätta nya krokar i taket, och fixa ganska långa skarvsladdar - för här sitter uttagen på väggarna (ganska långt från där jag vill ha mina taklampor). Jag får än så länge nöja mig med 2 lösa glödlampor (1 i hallen, 1 i köket), men de ger inte tillräckligt med ljus.

Nåja, jag får ta en sak i taget. Först måste jag tömma Höganäs-lägenheten, för det är begränsad tid jag hyr bilen. Dock förlängde jag hyrtiden till morgonen den 16:e, för att inte behöva stressa på tok för mycket. Hade det varit sommar hade jag kunnat köra 3 turer per dag, nu har det för det mesta bara blivit en enda...

Jag kan återigen konstatera att jag har väldigt många saker...

21-12-12:

Det tar på krafterna att flytta. Jag känner mig tröttare och tröttare. Fast det är egentligen inte fysiskt, utan mer psykiskt. Stress tröttar.

Varje dag kör jag 2 turer till Höganäs och hämtar saker. Varje tur tar knappt 4 timmar (köra, packa, lasta bilen, köra, lossa bilen, hitta någonstans att ställa det lossade, bära ut de tomma lådorna/backarna/väskorna till bilen igen). Och sedan börja om. Det blir ju inte roligare för att det snöar, slaskar eller regnar...

Men det går framåt! Nu har jag "bara" kvar alla kläder, lakan, handdukar mm i klädkammaren, samt allt som står i köksskåpen (fast porslin tar tid att packa). Ja, och så enstaka andra saker. Vindsförrådet är tomt, och i badrummet finns bara den höga hörnhyllan (som spänns mellan golv och tak) kvar. Eftersom jag har bilen ytterligare 3 dagar, så bör jag hinna få hit allt. Förutsatt att jag jobbar på! Det största problemet är att jag inte har någonstans att ställa/sätta/lägga/hänga sakerna här i Mölle...

Jag har fortfarande inte fått städskåp-garderob-hatthylla i hallen. (Fast det står nu en hatthylla på golvet som jag lägger en del ytterplagg ovanpå.)

Jag har monterat en skarvsladd med EVOline-stickpropp, men är inte klar med den andra än. Jag har stickpropp och sladd men saknar en hon-kontakt. (Jag har en som är köpt i en av Kina-butikerna i El Campello, men den visade sig se väldigt skum ut inuti. Jag köper hellre en ny godkänd än använder en tvivelaktig. Man ska ha respekt för el.) Hur som helst kan jag ännu bara ställa hyllorna på ena sidan rummet på plats, och det har jag inte gjort än. Först därefter kan jag sätta in hyllplan och börja stapla i dem.

I morgon ska soffbordet jag har beställt komma, och vid samma tid kommer vaktmästaren hit för att åtgärda några småsaker. Kanske jag kan flytta hyllor under tiden, eller medan jag väntar?

Sedan ska jag träffa Jenni i Höganäs. Hon ska ta ett par saker som hon ska ha, men därefter ska hon hjälpa mig. Hon har fått låna Annikas bil.

Jag lär inte ha några som helst problem att få morgondagen att gå.  

21-12-13:

Luciadagen... Att det är i dag hade jag nog inte ens tänkt på, om jag inte tidigt i morse hade fått foton på lilla Alva som tärna. (Det känns fel att jag inte får visa fotona för er, när jag så gärna vill!)

Fotot nedan tog jag i går. Nu har nästan all snö smält bort (vilket jag uppskattar).

Jenni och jag träffades vid lägenheten i Höganäs i förmiddags. Sedan fyllde vi båda bilarna. Jennis rymmer 2-3 gånger mer än vad min gör, så vi fick med mycket (bl a nästan alla kläderna). När vi kom ut till Mölle så åt vi lunch. Sedan monterade Jenni min nya Alex-hurts, medan jag packade upp och tog rätt på allt vi hade med oss. Nu ligger det travar med kläder ovanpå fåtöljerna som ligger (upp-och-ner) ovanpå soffan...

Nellie och Molly har haft väldigt trevligt tillsammans. De blir alltid glada när de ses, men nu löper de dessutom båda - så de övade flitigt på att låtsas-para varandra. Vov-kul tycker de! (I bakgrunden några av de ouppackade kassarna och lådorna, som nu är uppackade.)

   

Tack vare att jag fick hit så mycket i dag, så minskar min stress. Nu ska jag nog hinna ta allt det sista i morgon och på onsdag. Fast jag ska till tandläkaren 13:30 i morgon, för att få kronan insatt. (Jag får väl passa på att vila lite när jag sitter i tandläkarstolen...)

21-12-16:

I morse lämnade jag bilen i Helsingborg, och tog därefter bussen hem till lugna Mölle. Det är skönt att slippa trafik, folkmyller och oväsen. Jag känner att jag har hamnat rätt.

Nellie har redan fått nya kompisar. Här bor 2 chihuahuor, 1 tax (alla tikar) samt 1 schillerstövare (hane). Just den här chihuahua-tiken har hon särskilt roligt med.

   

Nu har jag 4 Alex-hurtsar, med 36 tomma lådor! I de lådorna ska jag lägga det mesta av mitt hobbymaterial, t ex papper, rit-, tittskåps- och sy-saker, (utom större tyger) och akvarell- samt tyg-färger. Det får plats 3 färre Billy-bokhyllor här, men det kompenseras i viss mån av den extra hurtsen. Jag ser fram emot ordning och reda med var sak på sin plats.

I går kväll fick jag äntligen hit mina sista saker. Så nu står det saker precis överallt! Allt i en enda röra. Jag hittar nästan ingenting av det jag letar efter. Annars är det skönt att allt nu finns på ett ställe. Det har varit väldigt jobbigt att köra fram och tillbaka för att hämta mer och mer. Men oj så mycket jobb jag har framför mig! Men nu kan jag ta det i lugn och ro. Jag har ingen tidspress. Så här förskräckligt ser det ut i lägenheten just nu:

   

Nellie tycker att jag har placerat sängen bra, för när hon sitter överst på kuddarna - då kan hon se ut genom fönstret!

Jag har visserligen bokat tvättstugan i eftermiddag så det blir ingen "latmans-dag", men efter lunch unnade vi oss en avstressande promenad ner till hamnen. Nellie har inte fått en enda längre promenad sedan flyttruschen började. Men nu ska vi komma igång igen. Åtminstone de dagar som solen skiner.

Jag chansar på att lägga in lite större foton i dag.

Nedan en pil som visar vårt nya hem, på Trappstigen 4D.

De kommande dagarna ska jag ta det lugnt, men det är klart att jag inte kommer att sitta och rulla tummarna. Jag har, som ni förstår, väldigt mycket att göra.

21-12-17:

Jag är fullständigt slut! Klockan är redan mitt på dagen, men jag har inte gjort något vettigt hittills. Jag vet precis vad jag borde göra, i vilken ordning, och hur. Och jag har verkligen mycket jobb framför mig. Ändå gör jag ingenting. Det måste nog bli en vilodag i dag, eftersom hjärna och kropp säger ifrån så tydligt...

När Nellie och jag gick vår morgon-promenad sken solen, men den har tyvärr gömt sig nu. Det har blivit påtagligt mörkare.

I natt har vi tydligen haft besök av katten igen. Jag ser tassavtryck på både soffan och fönsterbrädet. Men den här gången måste den har rört sig helt ljudlöst, för inte ens Nellie hörde den - fast vi sover med fönstret på glänt. (Här är alldeles tyst och luften är ren, så det är skönt att sova för öppet fönster nu när det är plusgrader.)

   

En av mina spanska väninnor (som jag har kontakt med via Whatsapp) trodde att jag skulle bli klar här till jul. Pyttsan! Inte en chans! Och eftersom jag inte vill vräka in saker huller om buller i lådor och hyllor, för att få en "snygg fasad", så lär jag inte bli klar i januari heller. Men till påsk bör här vara helt i ordning, inklusive tavlor på väggarna! Hoppas jag...

Suck! Jag blir trött bara jag tänker på allt jobb som jag har framför mig. Men enligt väderleks-prognosen ska solen skina i morgon igen, och då får jag säkert mer energi. Med ett steg i taget kan man komma långt.

Ulf skickade fotot nedan som visar Järnvägsgatan i Helsingborg. Det är taget ca 1960. Lägg märke till trafikskyltarna!

21-12-19:

Jag är fortfarande oerhört trött. Jag har sovit för lite en lång period, och vaknar fortfarande flera gånger per natt. Om jag somnar om bums så gör det inte så mycket, men det gör jag inte alltid (och ibland inte alls). Här störs jag inte av några ljud utifrån, det är min inre stress som spökar. De två senaste nätterna har jag dock bara sovit ett par timmar för lite, så det går åt rätt håll. Men all den där energin jag skulle behöva - den lyser med sin frånvaro...

I dag har jag satt 2 Billy-överhyllor på plats. Men först var det kris. Det är bara ett par millimeter tillgodo (eftersom takhöjden är lägre än standard här), men när jag skulle sätta den första hyllan (den 40 cm breda) på plats - så fattades det ett par mm! Jag hade ju mätt att det skulle gå, om än nätt och jämnt. Och så gick det ändå inte...

Då upptäckte jag, vilket jag inte har märkt tidigare, att Ikea tydligen har ändrat höjden (+ ca 5 mm) på den nyaste modellen av överhyllan. (Man kan ju undra varför.) Hur som helst var det en nyare hylla jag försökte få på plats - vilket inte gick. Däremot gick det bra med den äldre modellen. 

Som tur är, är de flesta bredare överhyllorna, och överhyllan till hörnhyllan, av den äldre modellen. Så dem kommer jag att kunna använda. Men de 2 nyare 40 cm breda (som jag har här), kan jag inte ha. Nu har jag 2 hyllor i den bredden kvar på vinden i Höganäs. Troligen är minst en av dem av den äldre modellen. Jag får byta mot de nyare. Men det är lite bökigt att frakta överhyllor på bussen, även om det är smalaste modellen. Vi får se när jag får tid (och ork). Den smala hyllan behöver jag först när jag har satt nästan alla andra hyllor på plats. (Och jobbar jag i sådan snigeltakt som nu, så lär det ju dröja...)

Jag har faktiskt varit en snabbis till Höganäs i dag - för att proviantera. Jag tog bussen in, handlade 60% nödvändigheter och 40% onyttigheter (bl a 1 pkt pepparkakor) på Lidl (som ligger snett emot busstorget). När jag hade handlat klart var det 7 minuter tills bussen mot Mölle skulle avgå, så jag hann med den. (De går annars bara 1 gång i timmen på söndagarna.) Bra att Nellie bara behövde vara ensam 1 timme och 20 minuter, första gången jag lämnade henne ensam här.

I morgon kommer fastighetsskötaren hit för att fixa ett par saker, så då hinner jag knappast åka till Höganäs. Och på tisdag ska jag till Helsingborg på mammografi, och då ska jag åka inom Ikea på tillbakavägen.

På onsdag kommer en leverans från Ikea hit (bl a ett högskåp till badrummet, lika som kommoden.) Vet ni så dumt det är förresten: Skåpet kan jag få hemskickat, men inte benen som hör till! Dem måste jag hämta på varuhuset i Helsingborg. En besticklåda kan jag få hemskickad, men inte den smalare redskapslådan som hör till. Jag förstår inte hur Ikea tänker. De borde rimligen få sålt mer, om man kan få hem allt. Alla har ju inte bil, och man kan inte ta med hur mycket som helst på bussen. (Själv måste jag dessutom byta buss 2 gånger i vardera riktningen, dels vid Berga trafikplats, och dels i Höganäs.)

Sedan är det nästan jul. Lillejulafton ska jag tillbringa hos Jenni i Ängelholm, tillsammans med Linda, Alva och Gunilla. Det ska bli jättekul!

Annars njuter jag av vackra Mölle. Nellie och jag går sköna promenader. Jag fryser om fingrar och tår (trots fodrade handskar och ullstrumpor), men annars är det ok nu när det är plusgrader.

Havet och solnedgångarna fascinerar mig! Det är så vackert att se solen gå ned. (Synd bara att den envisas med att gå ner redan på eftermiddagen! När det sedan blir mörkt så tror min kropp att det är läggdags.) Tyvärr blir det halofenomen i kameralinsen, så jag kan inte riktigt fånga verkligheten.

   

Jag ägnade minst en halv timme åt att beundra solnedgången i kväll... Det höjer livskvalitén att ha så vacker utsikt!

   

Ett passagerarfartyg passerade. Jag mejlade just då med Ulf, som raskt upplyste mig om vad det är för fartyg (samt var det hade varit, och vart det är på väg).

   

Nu har klockan hunnit bli 18:30. Ute är det svart. Min kropp säger: "Jag vill lägga mig och sova - nu". Kanske jag borde lyda, eftersom jag ändå inte lär få något skött. Men en timme till väntar jag nog. (Bara för att vuxna inte ska lägga sig före kl 19.)

Varje kväll när jag lägger mig, så hoppas jag att jag ska vakna utvilad morgonen därpå. Det har blivit alltför mycket flyttande i år. Det är inte konstigt att jag är så trött. Nu får det ta den tid det tar, att komma i kapp. Allt kommer att bli så bra, så bra! Och jag kommer att få så fint här. Sen...

21-12-22:

I går var det vintersolståndet, så nu har det vänt. Det blir inte mörkare än så här, och det är en tröst. Själv är jag fortfarande övertrött. Mina döttrar tycker att jag ska ta semester året ut, för det kommer ju ett nytt sen...

Jag gör nästan ingenting, mer än kelar med Nellie (och äter på tok för mycket), fast jag har i alla fall ställt 9 av 11 Billy-hyllor på plats. Bättre än inget. Det blir inte precis någon julstämning här i år, men som sagt, det kommer snart ett nytt år. Och DÅ - år 2022, ska jag få jättefint här, med perfekt ordning i varenda vrå. Det gäller att ha planer!

I morgon ska jag träffa mina nära och kära för att fira jul (en dag för tidigt)! Det ska bli jätteroligt!

Er, mina kära läsare, önskar jag förstås:

       

En riktigt GOD JUL

och

ett alldeles underbart 2022!

21-12-25:

Vi hade jättetrevligt hos Jenni på lillejulafton, både människor och hundar! Jenni hade det så julfint hemma hos sig, och hon hade lagat mycket god julmat, samt bakat kakor och gjort julgodis. Jättegott! Jenni hade tänkt på hundarna också. De fick kokt grishjärta vilket tydligen var det godaste Nellie har smakat någon gång.

Nellie och jag hade klätt oss i julrött.

Som ni vet så får jag tyvärr inte visa foton på mina barn och barnbarn. Men hundarna (Nellie, Molly och Lucy) är gärna med på bild, säger de.

Hundarna var mycket intresserade av vad Jenni hade för sig i köket. Men när vi åt så fick de vara i hallen, detta av säkerhetsskäl. Det är ju så att 2-åringar som Alva spiller en del när de äter, och hundar äter allt de hittar. Och en del av det som fanns på julbordet var giftigt för hundar...

Julafton tillbringade Nellie och jag själva här i Mölle. (Mina döttrar firade julafton med sin pappa och hans sida av släkten.) Tja. När man sitter omgiven av röra och flyttkartonger, och både julporslin och juldekorationer är nerpackade - då blir det inte mycket julstämning. Så jag ägnade dagen åt att försöka komma en liten aning mer i ordning. Jag ställde de sista bokhyllorna på plats. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig.

Det skulle ha varit som på det första fotot, att raden med 80 cm breda hyllor skulle avslutas med en 60 cm bred. Mått-mässigt stämde det. Men i verkligheten så kom vägguttaget precis bakom kanten på bokhyllan, så den inte gick att skjuta in till väggen.

   

Jag utgick från vad jag har till hands, och satte en Benno-pelare mellan Billy-bokhyllorna. Då gick det bra att sätta den 60 cm breda hyllan intill väggen (eftersom eluttaget då kom bakom bakstycket på hyllan). Men bokhyllan kom närmare fönstret än jag hade tänkt mig. Jag hade planerat att ha en piedestal mellan fönstret och den yttersta bokhyllan. Den får inte plats nu. 

Piedestal eller ej spelar ingen roll, men när hyllan kom närmare fönstret så tar den mer ljus. Och det tycker jag inte om. Så frågan är vad jag ska göra nu. Antingen får jag låta det vara så här (enklast), och finna mig i att just den hörnan i rummet inte blir lika ljus.

   

Eller så får jag hämta min 40 cm breda Billy-hylla (den med trasig rygg) som står kvar på vinden i Höganäs. Jag skulle kunna ha den smalare hyllan i stället för den 60 cm breda. Men det är förstås inte "bara" att byta. För det första så kan jag inte ta hyllan på bussen, och inte går den in i en personbil heller. Jag skulle få hyra en liten lastbil (i Helsingborg). Och för det andra skulle jag få byta ut det trasiga bakstycket på hyllan mot ett helt. Vilket inte heller är gjort i en handvändning. Kanske det skulle bli bättre på sikt? Men orkar jag? Jag ska fundera. Hur tänker ni?

Sovrummet ser till synes ganska klart ut. Men vad som inte syns på fotot är travarna med lakan och kläder som ligger på ett bord framför garderoberna. I garderoberna står en massa som inte ska vara där. (Bl a ligger där en del böcker - som ska stå i bokhyllorna på fotot ovan, där det nu står en massa lådor.) Jag har köpt 2 klädstänger på Ikea, men de måste sågas av för att passa de här garderoberna. Och min lilla metallsåg är nerpackad...

I vardagsrummet är det helt uppenbart att jag har väldigt mycket kvar att ta rätt på. Men eftersom jag är ensam även i dag (och inte firar jul) så kanske jag kan göra något. Jag tömde överskåpen i köket i går, och har för avsikt att fylla dem med porslin. Fast allt kommer inte att få plats. En del ska ligga/stå i kökslådorna. Men där ligger en massa annat, bl a CD-skivor... Ja, ni förstår att jag har att göra, väldigt många veckor framöver. Men det kommer att bli så bra, så bra - sen!

Vi har soligt i dag, och 2 minusgrader. Nellie och jag gick en förmiddags-runda. Men vi frös båda, och vände tidigare än planerat. Dessutom var det halt. Jag kunde bara gå där vägen var grusad. I går var vi inte utanför dörren många minuter. Solen sken även då, men det var ca 5 minusgrader, och vindarna var iskalla (det kändes som om jag skulle förfrysa ansiktet). Vi är ju inte vana vid svensk vinter, varken Nellie eller jag.

Nej jag har nästan inte fått något alls skött i dag, men jag har haft det desto trevligare! Min bror Uno och hans fru Anita tittade nämligen inom på ett spontanbesök. Jag visade runt i lägenheten, och sedan stod vi upp och pratade ganska länge. (Jag har just nu bara en stol som det inte ligger saker på...) Därefter beundrade vi solnedgången tillsammans.

Jag sa att de är välkomna tillbaka lite längre fram när man kan sitta i soffan. Då kanske jag kan bjuda på något också. Men det var kul att de vågade komma, trots att de vet hur jag har det.

21-12-26:

I natt sov jag inte många timmar. Därför har jag varit så trött och sömnig hela dagen, att det enda jag har orkat är att räkna timmarna till läggdags. (Det är några kvar.)

Fast jag hade ett trevligt videosamtal i förmiddags med Johan, Linda och deras lilla Tuva! Vi pratade en hel timme. Dagens behållning!

Solen sken till tidig eftermiddag, då blev det plötsligt molnigt - och solen såg ut som en måne. 

   

Precis när jag stod på altanen och tog fotona ovan, så kom Nellies nya kompisar Godiva och Skrållan springande förbi. De stannade till vid vårt provisoriska staket och hälsade.

   

Godiva och Nellie viftade båda på svansarna när de sågs. Skrållan håller sig mer för sig själv.

   

Det enda som jag har åstadkommit på hela dagen, är att jag har satt hyllplan i Benno-hyllan i badrummet. Om jag jobbar i den här snigeltakten så kommer jag att bli klar först till midsommar.

Klockan har hunnit bli 17, och jag skulle gärna vilja gå och lägga mig nu. Är det för tidigt, eller alldeles på tok för tidigt?

21-12-29:

Nej, jag la mig inte kl 17 häromdagen, jag väntade till kl 20 (bara för att det ska så vara). Men jag har varit extremt trött på sistone, och sovit mindre än vanligt. Det beror säkert mycket på att jag känner mig spänd och stressad. Det har varit alltför mycket flyttande! Dessutom kan jag inte koppla av när jag har oordning runt omkring mig.

MEN - i natt sov jag gott! Tja, jag vaknade 7-8 gånger (alldeles genomblöt) av värmevallningar. Men jag somnade om bums. Det kan ju vara slumpen, men jag svalde en liten kapsel innan jag la mig. Av det här medlet från hälsokosbutiken (som jag hade läst reklam om):

Jag ska förstås ta en kapsel i kväll också. Hoppas det är detta som gjorde skillnaden, och att det fungerar även fortsättningsvis. För i dag har jag varit pigg hela dagen, och följaktligen fått en massa skött.

Jag har satt hyllplan i bokhyllorna i förrådet, och börjat stapla in saker där. Än så länge ställer jag bara in, den riktiga ordningen får komma senare. Längst in i förrådet (mot väggen) ska jag ställa den 60 cm breda Billy-hyllan som inte får plats i vardagsrummet. Uno kommer att hjälpa mig i morgon förmiddag med att få hit den 40 cm breda (med trasig rygg), som nu står i vindsförrådet i Höganäs. Det är bra med en snäll och hjälpsam bror!

   

Cykeln kommer inte att få plats i förrådet längre, tyvärr. Nu står den på på terrassen, mellan sovrumsfönstret och soffan. (Fastkedjad vid soffan, för att försvåra ev stöld. Men här i Mölle är det så lugnt, så jag tror att den står 100% säkert.) Där kan det aldrig regna eller snöa på den, men utomhusluften är förstås fuktig (vilket inte är optimalt). Nåja, jag har inget val.

   

Sedan satte jag in de nya hyllplan som jag hade köpt till överskåpen i köket. Det fanns bara 2 hyllplan i varje skåp, och det räcker inte (+ att jag har få så höga saker). Därefter har jag börjat packa upp porslin och ställa i köksskåpen. Än så länge ställer jag bara in sakerna. Även där ska jag ordna så det blir så praktiskt som möjligt sen. Men det är skönt att få undan saker från golvet. Eftersom det ännu finns tomma hyllplan, så förstår ni att det fortfarande står ouppackat porslin på golvet.

Men i hallen har jag fått så pass stor tom golvyta, att jag får plats att montera högskåpet (till badrummet) som jag har köpt. I det skåpet ska jag ha allt mellan toapapper, städsaker, tvättmedel och de hudkrämer mm som inte får plats i skåpet ovanför tvättstället. (I alla fall hoppas jag att detta ska få plats.) Kanske jag monterar skåpet i morgon eftermiddag? (Om jag är pigg då också.)

I dag kom luftfuktarna som jag beställde häromdagen. Enkla i vitt porslin, sådana som man hänger på elementen. Jag hade beställt 6, men undrar om jag inte borde ha beställt 9 eller 12. Inomhusluften är så torr, bara 27-28%. (Den har hunnit öka till 30% nu, sedan jag satte luftfuktarna på plats för några timmar sedan.)

Jag mår så dåligt av den torra luften, min hud blir torr som fnöske. Jag smörjer in mig flera gånger om dagen, men det hjälper inte. Jag har t o m fått blödande torrsprickor kring ögonen. Inte så kul. Senast jag bodde i Sverige hade jag en elektrisk luftfuktare. (Jenni har den nu.) Kanske jag köper en ny, men jag tänker att jag kan prova det här enklare alternativet först. (I Spanien var luften fuktigare, kring 60-65%. Då mådde min hud mycket bättre!)

När jag satte luftfuktarna i sovrummet på plats så fick jag syn på något tråkigt. Min ena fikus har något som ser ut som ullöss. (De är väldigt svåra att ta död på) Jag har besprutat den med Provado nu (det effektivaste medel jag känner till, men växterna tål bara 1-2 omgångar), och så har jag ställt den en bit från mina andra växter. Hoppas jag blir av med eländet. Plantan har alla gånger haft några små osynliga ägg när jag köpte den i höstas (på Lidl). Synd att jag inte har sett det tidigare.

Tänk! Klockan är drygt 19 och jag är inte trött än. Jag hinner nog packa upp lite till porslin innan jag känner mig klar för sängen. 

21-12-31:

Nellie och jag håller oss hemma i dag. Eftersom Nellie ännu inte har upplevt svenskt nyårsfirande, så vet jag inte hur hon kommer att reagera på alla fyrverkerierna. Jag hoppas att jag kan få henne att känna sig trygg!

Eftersom vi ändå inte ska fira i dag, så ägnar jag mig åt att montera högskåpet Godmorgon som ska stå i badrummet. Det tog över en timme att bara få ut det ur förpackningen och få bort all skyddande plastfilm. Nu har jag precis börjat skruva i de första skruvarna. Jag lär ha att göra flera timmar till.

Jag hoppas att ni får en lugn, skön och supertrevlig nyårsafton!

Gott slut och ett riktigt gott nytt år!

22-01-01:

God fortsättning! Så har det blivit år 2022!

Det känns väl ungefär som förra året, men vi får hoppas och tro att det här året kommer att bli mycket bättre, inte minst vad pandemin beträffar.

Nedan ser ni gårdagens Mölle-väder. Det var (och är) i alla fall plusgrader. Vi blir blöta på promenaderna, men annars är det skönt. Luften är så frisk här.

   

Som jämförelse vädret i El Campello. Anette skickade fotot. (Det är klart att jag längtar dit ganska ofta!)

Jag roade mig alltså med att montera badrumsskåpet i går. Eftersom det är en del rör i hörnan där det ska stå, så fick jag placera benen därefter. Det är dessutom fel sorts ben, för rätt sort är slut och kommer (kanske) in i februari. Skåpet ska egentligen fästas på väggen, men jag får inte borra i kaklet, så det måste stå löst.

   

Dumt nog tar handdukshängaren emot på ena sidan, och ventilen på andra sidan, så helt enligt vattenpasset kan jag inte få det. Och p g a rören kan jag inte ha det 2 cm längre ner så ventilen går fri. Men nästan bra kommer det att bli.

   

Nu är det bara dörren som ska skruvas på, sedan ska hyllplanen på plats - och därefter kan jag fylla skåpet med saker. Fast det är svårt att fästa gångjärnen i skåpet så de sitter fast till 100%. Jag har inte riktigt kraft när jag samtidigt måste hålla emot på andra sidan. Kanske jag måste lyfta ut skåpet från badrummet igen, och lägga det på golvet när jag skruvar? Det blir morgondagens problem, eller nästa dags.

Nellie och jag hade en lugn nyårsafton. Mölleborna skötte sig perfekt. Det var alldeles tyst till klockan 22, då det hördes ett ensamt pang. Sedan la Nellie och jag oss, och somnade. Exakt klockan 00:00 så väcktes vi av fyrverkerier. Det blixtrade och smällde intensivt exakt 8 minuter. Därefter hördes enstaka raketer, och 00:24 var här helt tyst igen. Nellie reagerade inte alls, men så låg vi kvar i sängen och kelade.

I dag har Linda och Alva varit här och hälsat på. Det gäller att leka intensivt med Alva när jag har så många farliga verktyg liggande framme (så hon inte hinner se dem). Vi lekte dels med Duplo och dels med hund-dockorna. (Jag har ett par stora lådor med leksaker - avsedda för "barnbarns-besök".) Både Alva och jag var trötta när de åkte hem till sig igen. Men Linda såg pigg ut.

I morgon kommer Lena T och hälsar på! Kul!

22-01-04:

Jodå, det var jättekul att ha Lena på besök. Och i går tittade Gunilla inom en stund. Lika kul det. Jag kan ha besök av nära vänner, sådana som är införstådda med hur jag har det de närmaste månaderna efter en flytt.

I går hade Citygross extrapris på plastbackar i en storlek som precis passar ovanpå mina garderober. Jag passade på att köpa några. Det var lite bökigt att bära hem dem till och från bussen, när man inte har längre armar än jag. Men det gick. Matvarorna jag handlade samtidigt bar jag i en ryggsäck, så händerna var fria. Det blir jättebra med plastbackarna. Dem ska jag fylla med täcken, kuddar och tyger.

   

Jag tror att de heter skärmflygare (paragliders), sådana här. De startade förmodligen från Kullaberg och svävade över Mölle en bra stund. Det ser härligt ut! Fast så här års måste det vara rysligt kallt!

   

Jag har ställt min hallbyrå på plats i hallen, så som den enligt ritningen skulle kunna stå. Men när jag sedan mätte i verkligheten så fattades det egentligen några centimeter. Den kommer för nära badrumsdörren. (Och så blockerar den hallens enda eluttag.)

Men jag behöver lådorna! De rymmer alla vantar, halsdukar, sjalar, skoputs-saker, bajspåsar, selar och koppel som jag behöver ha till hands. Så jag gjorde en liten special-lösning med 2 små "stötdämpare" utanpå varandra. Om man inte slänger upp badrumsdörren för häftigt, så kommer det att fungera.

   

Sedan har jag flyttat in alla kläderna (som låg på fåtöljerna på soffan) till garderoberna. (Efter att först ha flyttat det som jag hade lagt där tillfälligt.) Nu kan man åtminstone nästan sitta i sittmöblerna. Men gungstolen ska givetvis inte stå mitt i hallen...

   

Nellie och jag har provsuttit läsfåtöljen. Vi ser båda två fram emot mysiga läs-stunder längre fram. Ni kan också se att det blev bättre när jag satte den 40 cm breda hyllan på plats. Det blir ljusare så, och piedestalen får bra plats framför fönstret.

   

Den lilla CD-pelaren fick precis plats i slutet av hyllraden på andra väggen. Där döljer den hörnet mellan väggarna och strömbrytaren samt vägguttaget går fria. Den placeringen var oplanerad, men när jag satt i läsfåtöljen såg jag att det skulle gå. Det gäller att nyttja väggarna om man har så många saker som jag. 

Inte förrän i eftermiddags tittade solen fram. Då passade Nellie och jag på att gå ner till havet.

Nellie är lika frusen som jag. Men nere på strandängen luktade det så pass intressant, att hon för en stund glömde de kalla vindarna.

   

Vi hann hem lagom till solnedgången.

Det måste vara norra udden på danska Själland som solen gick ned bakom. Ligger Gilleleje där? Jag har bara varit i trakterna Helsingör-Köpenhamn... Om pandemin behagar försvinna någon gång, så kanske jag kan göra dagsutflykter till Danmark i sommar? Det finns mycket att utforska på relativt nära håll.  

Det är vackert med solnedgångar!

Samt soluppgångar! Dem ser man bra i El Campello. (Mina spanska vänner skickar fina foton då och då.) Jag siktar på att åka ner till El Campello framåt senhösten (oktober-november?). Innan dess kan det nog inte bli av. Jag saknar mitt lilla paradis! Förhoppningsvis kan jag tillbringa åtminstone några veckor där innan detta året är slut. Jag behöver både närheten till de mina här, och ljus-sol-värme som jag kan få i El Campello!

22-01-06:

22-01-10:

Jodå, allt är bra - men jag har fullt upp med flyttstädning av lägenheten i Höganäs, och en massa annat...

Nellie har fullt upp med att pocka på uppmärksamhet, nu när hennes matte är ovanligt tråkig.

22-01-11:

Nu är det skinande rent i Höganäs-ettan.

   

Det blir slutbesiktning på fredag. Därefter kommer jag bara att ha en lägenhet att koncentrera mig på. Det ska bli skönt. Just nu känner jag mig splittrad, och mycket stressad.

22-01-16:

Pust! Jag jobbar på. Nu har jag packat upp alla mina böcker. Kvar står bara 3 ouppackade flyttlådor (som innehåller annat), och dem måste jag vänta med. Skönlitteraturen står på plats, i bokstavsordning (men lite trängre än den ska stå sen). De andra böckerna (fackböcker, hobbyböcker, trädgårdsböcker, kokböcker, lexikon etc) står huller om buller. Det går inte att klämma in något mer i bokhyllorna. (Där står också vissa saker som inte ska stå där sen.)

Det är ändå skönt att ha kommit så här långt. Men i hallen står det 20 hopvikta flyttlådor i väntan på vidaretransport (preliminärt till Hanna som flyttar till månadsskiftet, tyvärr har inte hon heller bil).

Och soffan är proppfull av alla de täcken, kuddar, prydnadskuddar och plädar som låg överst i boklådorna. Det mesta av detta borde in i en garderob - men där är det redan så proppfullt som det kan vara. Jag kommer att bli tvungen att gallra ut ännu fler kläder för att kunna få ordning...

Jag kommer också att bli tvungen att gallra ut en hel del annat, för att kunna få ordning här. Jag ska inte längre spara några "bra-att-ha-saker". Loppan har lovat att hämta allt när jag är klar.

Som ni förstår har jag mycket kvar att göra! Ni kommer att få se foton på förändringarna, men inte i kväll.

22-01-17:

Nu ska ni få se några foton på hur rörigt jag har i min lägenhet. Ha i åtanke att det har blivit bättre än det var från början! Vaktmästaren (som tittade inom i förmiddags för att smörja handtaget till altandörren) sa "Du har fått undan mycket"... Synd bara att det är minst 1000 ting ytterligare som ska "undan".

Det blev bra med högskåpet i badrummet. På högra gaveln har jag hängt alla "långa" städredskap. (Tyvärr fick jag bara plats med "badrums-saker" i skåpet, inga "städ-saker".)

   

Städsakerna står i hallen nu, mitt på golvet. Tänk att detta är 3:e lägenheten i rad som jag bor i - där det saknas städskåp! Nu tror jag att jag ska kunna flytta om i köksskåpen (där allt nu bara är inställt huller om buller), så att jag kan ha städsaker i ett av skåpen där. (Kanske det ovanför mikrovågsugnen, för det är ganska stort.)

Jag har lagt på några av mina vinylmattor. Det uppskattar Nellie. De är skönare att sitta på än golvet, menar hon.

   

Jag har varit i kontakt med den spanska firman där jag har köpt mattorna. Jag undrade om de skickar mattor till Sverige. (Kanske jag måste komplettera med ytterligare en till vardagsrummet, lika de blå jag redan har. Jag har ju större golvyta här.) Jodå, de skickar. Jag får bara betala den faktiska fraktkostnaden i stället för "standardfrakten inom Spanien". Bra!

Under flyttarna har jag haft på mina vita stolklädslar (eftersom jag är minst rädd om dem). De hade blivit väldigt smutsiga, men är nu tvättade och undanlagda. Jag satte på klädslarna nedan (till höger). Den ljusturkosa passar inte riktigt. Men det visade sig att den blå (med pilen) går ton i ton med soffklädseln, så jag beställde 2 sådana till från Bemz. (Det var nedsatt pris nu.) Då kan jag längre fram ha de 2 blommiga och 3 sådana här blå. (Just nu står en stol i sovrummet eftersom jag har barnstolen framme.) Det blommiga tyget säljer de inte längre, och vem vet när de slutar sälja just det här blå.

   

Jag har en gul klädsel också (jag gillar ju att ha gult i köket) men den färgen säljer Bemz inte mer. Jag kanske kan använda den gula till påsk? Dessutom har jag 2 klarblå...

Nu har jag bara de 3 lådorna nedan kvar att packa upp. Men det får vänta, för jag har ingen aning om var jag ska få plats med de sakerna. Jag har ju fullt i stort sett överallt! Eller snarare överfullt!

Så här ser det ut i vardagsrummet just nu:

   

Vitrinskåps-dörrarna, och de låga dörrarna, ska jag sätta på längre fram (när jag har bestämt på vilka hyllor). Jag kommer att få några över.

   

Tyvärr vet jag inte var jag ska lägga alla täcken och sängkuddar. Garderoberna är ju fulla! (Prydnadskuddarna ska däremot ligga i soffan och fåtöljerna.) De som hör till sängen har jag lagt på.

Lampan med citroner på skärmen (som syns framför kuddarna) tycker jag mycket om. Jag skulle gärna vilja ha den i anslutning till köket. Men det enda stället där den skulle passa bra är på Kallax-hyllorna bakom soffan. Och där finns det inget eluttag... Ska jag behöva ge bort lampan fast jag tycker mycket om den?

En sak som jag faktiskt funderar på att ge bort, är mina CD-skivor. Så här många har jag sammanlagt:

   

Jag har rippat samtliga till datorn. (Jag har dem också på en extern hårddisk.) Ska jag spara originalen? Eller ska jag bara spara kanske 20-30, de absoluta favoriterna? Det tål att tänka på. Fast de är små så tar de plats. Hur skulle ni ha gjort?

Jag har tämligen fullt i förrådet, så jag kan i nuläget inte ställa mer där. Inte om det ska gå att komma åt sakerna.

   

Dock har jag inte lika fullt som grannen som har förrådet bredvid mitt. Dessutom har jag organiserat mina saker mycket bättre!

Jag kommer att trivas så bra så bra här, sedan när allt är klart. Men det kommer att ta tid. Och jag kommer att få gallra ut ganska mycket (ännu mer än jag redan har gjort), om jag ska kunna få plats med allt på ett prydligt sätt. Men en sak i taget. Nu har jag i alla fall bara en lägenhet att ägna mig åt. (Jag trivs förstås redan, men jag har svårt att koppla av!)

   

Nellie verkar trivas bra här! Det enda hon saknar är en lekkompis! I synnerhet nu när hennes matte bara flyttar saker fram och tillbaka, och suckar däremellan... Jovisst! Jag skulle också kunna tänka mig en liten chihuahua-tik till. Det är så roligt med hundar! Men jag borde komma i ordning först!

I morgon har jag äntligen fått tid för att klippa håret. Det har hunnit bli för långt, och ser väldigt ovårdat ut. Jag ska till en ny hårfrisörska, Jennys hårvård i Nyhamnsläge. Jag hoppas att hon är bra!

Ute är himlen vackert blå-orange-röd! (Klockan har hunnit bli 17.) 

22-01-19:

I dag var det begravningsgudstjänst för min kära moster Sonja (Gunillas mamma) i Brunnby kyrka. Hon blev 94 år gammal. Jag kommer att sakna henne!

Jenni var solist och sjöng bl a Time to say goodbye.

22-01-20:

I morse bytte jag överdrag på läs-fåtöljen, från det vita (till vänster) till det sandfärgade (till höger). Det känns lite mer "färdigt" för mig. Men det är klart, jag har mycket annat jag hellre borde ha gjort - än sådant här "finlir"... (Längre fram ska jag klä om fotpallen i samma sandfärgade tyg.)

   

Sedan tog jag bussen (egentligen bussarna, för jag får byta 2 gånger) till Väla. Jag har alltsedan Lena varit här tänkt åka till Tretorn-butiken där. Men jag väntade till efter begravningen p g a smittorisken. Lena visade mig nämligen sina Tretorn Hybrid-kängor, och jag ville också ha ett par. De här är varmfodrade (ska hålla fötterna varma ner till -10°) och 100% vattentäta. Perfekta för skånskt snöslask alltså. Dem kommer jag att få nytta av. Modellen jag valde heter Arch Hybrid Junior, och kostade 799:-. (Jag valde junior för att de är lite bredare än dam-modellen.)

Sedan köpte jag bara ett par små saker på Clas Ohlson (bl a "tavelupphängare"), och därefter åkte jag hem till Nellie. Jag ville inte att hon skulle behöva vara ensam längre än nödvändigt, och jag hade ändå ingen lust att ränna i affärer. De vattentäta kängorna behövde jag verkligen, men jag kan inte påstå att jag behöver ett enda klädesplagg till - så det är bäst att jag håller mig borta från den typen av affärer.

22-01-22:

Jag trodde att det skulle bli en fin solnedgång i går, för det började som nedan. Men sedan kom det en massa gråa moln, och solen försvann helt.

I morse syntes en antydan till soluppgång. Ja själva solen kunde jag inte se härifrån, men färgerna på himlen.

   

Både Nellie och jag är så glada för att hennes försvunna favoritboll kom fram i flytten. Vi hade båda saknat den. Nellie tycker att bollen är den roligaste leksak som finns! Den är lagom liten och mjuk för att hon ska kunna hantera den med sin pyttelilla mun.

I dag har jag packat upp de 3 sista flyttlådorna. Det mesta fick plats i Alex-hurtsarna.

Så nu kunde jag plötsligt ställa gungstolen och karmstolen på sina rätta platser. Fast det går ännu inte att sitta i dem. Precis som soffan är de fulla med saker. Ändå känns det bra att möblerna nu står på plats.

Kallax-möblerna bakom soffan hade jag fullt med verktyg (se ovan). De ligger nu i ena Alex-hurtsen, och på Kallax står bara ljusterapi-lampan (och ligger några småprylar). Varje steg i rätt riktning mot ordning känns bra.

Men hur jag ska få in alla täcken mm (som nu ligger på soffan) i de redan proppfulla garderoberna - det återstår att se. Jo, jag måste förstås gallra ut ca ⅓ av kläderna, och ca ⅓ från högen på soffan. Det begriper jag. Men jag hoppas kunna skjuta på det några veckor.

Jag måste nämligen först bli klar med inredningen av garderoberna. Vaktmästaren har tagit med sig klädstängerna som jag köpte, för att kapa dem till rätt längd. Dem får jag nog nästa vecka. Då kan jag (om jag under tiden lägger alla kläder på sängen) skruva fast stängerna i garderoberna. Jag måste först borra nya hål, för nya fästen passar inte i gamla garderober. Och sedan ska jag sätta in nya backar (som inte heller passar riktigt).

Det är hela tiden så, att för att kunna göra A måste jag först göra B, och kanske C och D också. Och då tar det tid...

I eftermiddags gick Nellie och jag en hyfsat lång promenad längs havet. Det var skönt eftersom det för en gångs skull inte blåste iskalla vindar. (Men jag blev iskall om fingrarna ändå. Jag borde ha vantar med inbyggda värmeelement!)

Jag såg många skärmflygare över Kullaberg. (Nellie hade inte tid att titta. Det fanns så mycket spännande att nosa på.)

Tja om det hade funkat så borde jag kanske köpa en flaska. Jag väger fortfarande 5 kg mer än jag trivs med...