Sparad dagbok 74. (Fr o m 21-12-10 t o m 22-03-08.)

 

21-12-10:

Flytten gick bra! Jag bor numera i Mölle, även om jag har (alltför) många saker kvar i lägenheten i Höganäs. De närmaste dagarna ska jag hämta allt som är kvar i gamla lägenheten, samt försöka organisera alla mina ägodelar här i Mölle. Inte ens möblerna står ännu på sina rätta platser. Jag har mycket jobb framför mig, men det kommer att bli bra! (Som ni märker har jag redan lyckats installera internet!)

Det var så lugnt och tyst i natt, ingen biltrafik. Fast å andra sidan blev Nellie och jag väckta 04:20 av ett högljutt jamande. En stor (överviktig) svartvit katt satt på altanen. Både Nellie och jag morrade på den, och till slut masade den sig i väg.

Grannarna har berättat, att kvinnan som bodde här före mig (före Gunilla) matade katter på altanen. Hon matade gråtrutarna också. T o m inomhus, sägs det. Gråtruten nedan sitter då och då utanför altanen, och tittar förhoppningsfullt på mig. (Foton från i dag, innan det började snöa.)

   

Fast jag gillar fåglar, så vill jag inte ha några måsfåglar här, inte så nära. Jag viftar med armarna, och då flyger den i väg. Jag är lite orolig för Nellies skull. Måtte inte truten se henne som ett bytesdjur! De kan äta små däggdjur. Och katten skulle nästintill skrämma ihjäl Nellie om den kom när hon var ute. Nellie måste kunna känna sig trygg - här hemma hos oss!

Fast katter vet jag hur man jagar bort. Man utmanar dem på ögonduell! Det gäller att stirra katten i ögonen länge (kanske 20 minuter), och absolut inte blinka, ända tills katten viker undan med blicken. Då brukar de inte komma tillbaka. Jag har gjort det förr. Fast jag har inte tid nu, och det är dessutom kallt ute. Jag får läsa på om hur man gör med måsfåglar.

Jag fick förresten in cykeln i förrådet. Och där finns plats kvar för mina jul-saker och lite annat som fortfarande står kvar på vinden i Höganäs. Jag ska förstås sätta hyllplan i Billy-hyllorna (men inte i dag).

   

Vädret är definitivt inte på min sida (snöblandat regn), så i dag har jag bara kört en runda till Höganäs för att hämta saker. Jag tog ca 2/3 av det i badrummet. Men jag har allt i köket och allt i klädkammaren kvar, samt diverse som står på golvet i vardagsrummet.

Min rara granne Darinka (konstnärinnan med många växter) gav mig en burk hembakade kakor (5 olika sorter), och en burk hemgjord björnbärsmarmelad. Gott förstås, men inte så bra för min vikt och hälsa. I tisdags vägde jag 53,1 kg och Nellie vägde 1355 gram. Nu väger vi säkert mer. Jag smakade en kaka av var sort(!), och Nellie får varje dag en "gnagis" med torkat kycklingkött (som kompensation för att jag är så tråkig och bär saker dagarna i ände). Tja, vi får väl hålla oss till sallatsblad längre fram.

Nellie verkar ha funnit sig till rätta här. Jag var noga med att varken tvätta våra lakan, eller överkastet, en dryg vecka före flytten - för att de skulle lukta tryggt av oss. Jag kommer att vänta några dagar till innan jag tvättar dem. (Det är jag som gillar doften av nytvättade lakan, inte Nellie.)

Möblerna står till hälften som de ska stå sen, men ännu kan jag inte sätta något i Billy-hyllorna. För jag kan ännu inte ställa dem helt intill väggarna.

Först måste jag nämligen göra 2 skarvsladdar med en sådan där 5 mm platt stickpropp (från EVOline) i ena änden. För det är klart att eluttagen sitter mitt på de väggar där jag har valt att ha bokhyllor. Man kan bara köpa lösa EVOline-stickproppar, eller med färdiga grenuttag med en sladdlängd på 1½ meter. Jag behöver 3 meter på ena sidan, och 4 på andra. Jag har nog bara sladd hemma så det räcker till en förlängningssladd. Men jag måste fixa detta så snart jag kan.

Alla mina takarmaturer sitter kvar i Höganäs. Nu är det inte "bara" att sätta upp dem här. Jag måste först sätta nya krokar i taket, och fixa ganska långa skarvsladdar - för här sitter uttagen på väggarna (ganska långt från där jag vill ha mina taklampor). Jag får än så länge nöja mig med 2 lösa glödlampor (1 i hallen, 1 i köket), men de ger inte tillräckligt med ljus.

Nåja, jag får ta en sak i taget. Först måste jag tömma Höganäs-lägenheten, för det är begränsad tid jag hyr bilen. Dock förlängde jag hyrtiden till morgonen den 16:e, för att inte behöva stressa på tok för mycket. Hade det varit sommar hade jag kunnat köra 3 turer per dag, nu har det för det mesta bara blivit en enda...

Jag kan återigen konstatera att jag har väldigt många saker...

21-12-12:

Det tar på krafterna att flytta. Jag känner mig tröttare och tröttare. Fast det är egentligen inte fysiskt, utan mer psykiskt. Stress tröttar.

Varje dag kör jag 2 turer till Höganäs och hämtar saker. Varje tur tar knappt 4 timmar (köra, packa, lasta bilen, köra, lossa bilen, hitta någonstans att ställa det lossade, bära ut de tomma lådorna/backarna/väskorna till bilen igen). Och sedan börja om. Det blir ju inte roligare för att det snöar, slaskar eller regnar...

Men det går framåt! Nu har jag "bara" kvar alla kläder, lakan, handdukar mm i klädkammaren, samt allt som står i köksskåpen (fast porslin tar tid att packa). Ja, och så enstaka andra saker. Vindsförrådet är tomt, och i badrummet finns bara den höga hörnhyllan (som spänns mellan golv och tak) kvar. Eftersom jag har bilen ytterligare 3 dagar, så bör jag hinna få hit allt. Förutsatt att jag jobbar på! Det största problemet är att jag inte har någonstans att ställa/sätta/lägga/hänga sakerna här i Mölle...

Jag har fortfarande inte fått städskåp-garderob-hatthylla i hallen. (Fast det står nu en hatthylla på golvet som jag lägger en del ytterplagg ovanpå.)

Jag har monterat en skarvsladd med EVOline-stickpropp, men är inte klar med den andra än. Jag har stickpropp och sladd men saknar en hon-kontakt. (Jag har en som är köpt i en av Kina-butikerna i El Campello, men den visade sig se väldigt skum ut inuti. Jag köper hellre en ny godkänd än använder en tvivelaktig. Man ska ha respekt för el.) Hur som helst kan jag ännu bara ställa hyllorna på ena sidan rummet på plats, och det har jag inte gjort än. Först därefter kan jag sätta in hyllplan och börja stapla i dem.

I morgon ska soffbordet jag har beställt komma, och vid samma tid kommer vaktmästaren hit för att åtgärda några småsaker. Kanske jag kan flytta hyllor under tiden, eller medan jag väntar?

Sedan ska jag träffa Jenni i Höganäs. Hon ska ta ett par saker som hon ska ha, men därefter ska hon hjälpa mig. Hon har fått låna Annikas bil.

Jag lär inte ha några som helst problem att få morgondagen att gå.  

21-12-13:

Luciadagen... Att det är i dag hade jag nog inte ens tänkt på, om jag inte tidigt i morse hade fått foton på lilla Alva som tärna. (Det känns fel att jag inte får visa fotona för er, när jag så gärna vill!)

Fotot nedan tog jag i går. Nu har nästan all snö smält bort (vilket jag uppskattar).

Jenni och jag träffades vid lägenheten i Höganäs i förmiddags. Sedan fyllde vi båda bilarna. Jennis rymmer 2-3 gånger mer än vad min gör, så vi fick med mycket (bl a nästan alla kläderna). När vi kom ut till Mölle så åt vi lunch. Sedan monterade Jenni min nya Alex-hurts, medan jag packade upp och tog rätt på allt vi hade med oss. Nu ligger det travar med kläder ovanpå fåtöljerna som ligger (upp-och-ner) ovanpå soffan...

Nellie och Molly har haft väldigt trevligt tillsammans. De blir alltid glada när de ses, men nu löper de dessutom båda - så de övade flitigt på att låtsas-para varandra. Vov-kul tycker de! (I bakgrunden några av de ouppackade kassarna och lådorna, som nu är uppackade.)

   

Tack vare att jag fick hit så mycket i dag, så minskar min stress. Nu ska jag nog hinna ta allt det sista i morgon och på onsdag. Fast jag ska till tandläkaren 13:30 i morgon, för att få kronan insatt. (Jag får väl passa på att vila lite när jag sitter i tandläkarstolen...)

21-12-16:

I morse lämnade jag bilen i Helsingborg, och tog därefter bussen hem till lugna Mölle. Det är skönt att slippa trafik, folkmyller och oväsen. Jag känner att jag har hamnat rätt.

Nellie har redan fått nya kompisar. Här bor 2 chihuahuor, 1 tax (alla tikar) samt 1 schillerstövare (hane). Just den här chihuahua-tiken har hon särskilt roligt med.

   

Nu har jag 4 Alex-hurtsar, med 36 tomma lådor! I de lådorna ska jag lägga det mesta av mitt hobbymaterial, t ex papper, rit-, tittskåps- och sy-saker, (utom större tyger) och akvarell- samt tyg-färger. Det får plats 3 färre Billy-bokhyllor här, men det kompenseras i viss mån av den extra hurtsen. Jag ser fram emot ordning och reda med var sak på sin plats.

I går kväll fick jag äntligen hit mina sista saker. Så nu står det saker precis överallt! Allt i en enda röra. Jag hittar nästan ingenting av det jag letar efter. Annars är det skönt att allt nu finns på ett ställe. Det har varit väldigt jobbigt att köra fram och tillbaka för att hämta mer och mer. Men oj så mycket jobb jag har framför mig! Men nu kan jag ta det i lugn och ro. Jag har ingen tidspress. Så här förskräckligt ser det ut i lägenheten just nu:

   

Nellie tycker att jag har placerat sängen bra, för när hon sitter överst på kuddarna - då kan hon se ut genom fönstret!

Jag har visserligen bokat tvättstugan i eftermiddag så det blir ingen "latmans-dag", men efter lunch unnade vi oss en avstressande promenad ner till hamnen. Nellie har inte fått en enda längre promenad sedan flyttruschen började. Men nu ska vi komma igång igen. Åtminstone de dagar som solen skiner.

Jag chansar på att lägga in lite större foton i dag.

Nedan en pil som visar vårt nya hem, på Trappstigen 4D.

De kommande dagarna ska jag ta det lugnt, men det är klart att jag inte kommer att sitta och rulla tummarna. Jag har, som ni förstår, väldigt mycket att göra.

21-12-17:

Jag är fullständigt slut! Klockan är redan mitt på dagen, men jag har inte gjort något vettigt hittills. Jag vet precis vad jag borde göra, i vilken ordning, och hur. Och jag har verkligen mycket jobb framför mig. Ändå gör jag ingenting. Det måste nog bli en vilodag i dag, eftersom hjärna och kropp säger ifrån så tydligt...

När Nellie och jag gick vår morgon-promenad sken solen, men den har tyvärr gömt sig nu. Det har blivit påtagligt mörkare.

I natt har vi tydligen haft besök av katten igen. Jag ser tassavtryck på både soffan och fönsterbrädet. Men den här gången måste den har rört sig helt ljudlöst, för inte ens Nellie hörde den - fast vi sover med fönstret på glänt. (Här är alldeles tyst och luften är ren, så det är skönt att sova för öppet fönster nu när det är plusgrader.)

   

En av mina spanska väninnor (som jag har kontakt med via Whatsapp) trodde att jag skulle bli klar här till jul. Pyttsan! Inte en chans! Och eftersom jag inte vill vräka in saker huller om buller i lådor och hyllor, för att få en "snygg fasad", så lär jag inte bli klar i januari heller. Men till påsk bör här vara helt i ordning, inklusive tavlor på väggarna! Hoppas jag...

Suck! Jag blir trött bara jag tänker på allt jobb som jag har framför mig. Men enligt väderleks-prognosen ska solen skina i morgon igen, och då får jag säkert mer energi. Med ett steg i taget kan man komma långt.

Ulf skickade fotot nedan som visar Järnvägsgatan i Helsingborg. Det är taget ca 1960. Lägg märke till trafikskyltarna!

21-12-19:

Jag är fortfarande oerhört trött. Jag har sovit för lite en lång period, och vaknar fortfarande flera gånger per natt. Om jag somnar om bums så gör det inte så mycket, men det gör jag inte alltid (och ibland inte alls). Här störs jag inte av några ljud utifrån, det är min inre stress som spökar. De två senaste nätterna har jag dock bara sovit ett par timmar för lite, så det går åt rätt håll. Men all den där energin jag skulle behöva - den lyser med sin frånvaro...

I dag har jag satt 2 Billy-överhyllor på plats. Men först var det kris. Det är bara ett par millimeter tillgodo (eftersom takhöjden är lägre än standard här), men när jag skulle sätta den första hyllan (den 40 cm breda) på plats - så fattades det ett par mm! Jag hade ju mätt att det skulle gå, om än nätt och jämnt. Och så gick det ändå inte...

Då upptäckte jag, vilket jag inte har märkt tidigare, att Ikea tydligen har ändrat höjden (+ ca 5 mm) på den nyaste modellen av överhyllan. (Man kan ju undra varför.) Hur som helst var det en nyare hylla jag försökte få på plats - vilket inte gick. Däremot gick det bra med den äldre modellen. 

Som tur är, är de flesta bredare överhyllorna, och överhyllan till hörnhyllan, av den äldre modellen. Så dem kommer jag att kunna använda. Men de 2 nyare 40 cm breda (som jag har här), kan jag inte ha. Nu har jag 2 hyllor i den bredden kvar på vinden i Höganäs. Troligen är minst en av dem av den äldre modellen. Jag får byta mot de nyare. Men det är lite bökigt att frakta överhyllor på bussen, även om det är smalaste modellen. Vi får se när jag får tid (och ork). Den smala hyllan behöver jag först när jag har satt nästan alla andra hyllor på plats. (Och jobbar jag i sådan snigeltakt som nu, så lär det ju dröja...)

Jag har faktiskt varit en snabbis till Höganäs i dag - för att proviantera. Jag tog bussen in, handlade 60% nödvändigheter och 40% onyttigheter (bl a 1 pkt pepparkakor) på Lidl (som ligger snett emot busstorget). När jag hade handlat klart var det 7 minuter tills bussen mot Mölle skulle avgå, så jag hann med den. (De går annars bara 1 gång i timmen på söndagarna.) Bra att Nellie bara behövde vara ensam 1 timme och 20 minuter, första gången jag lämnade henne ensam här.

I morgon kommer fastighetsskötaren hit för att fixa ett par saker, så då hinner jag knappast åka till Höganäs. Och på tisdag ska jag till Helsingborg på mammografi, och då ska jag åka inom Ikea på tillbakavägen.

På onsdag kommer en leverans från Ikea hit (bl a ett högskåp till badrummet, lika som kommoden.) Vet ni så dumt det är förresten: Skåpet kan jag få hemskickat, men inte benen som hör till! Dem måste jag hämta på varuhuset i Helsingborg. En besticklåda kan jag få hemskickad, men inte den smalare redskapslådan som hör till. Jag förstår inte hur Ikea tänker. De borde rimligen få sålt mer, om man kan få hem allt. Alla har ju inte bil, och man kan inte ta med hur mycket som helst på bussen. (Själv måste jag dessutom byta buss 2 gånger i vardera riktningen, dels vid Berga trafikplats, och dels i Höganäs.)

Sedan är det nästan jul. Lillejulafton ska jag tillbringa hos Jenni i Ängelholm, tillsammans med Linda, Alva och Gunilla. Det ska bli jättekul!

Annars njuter jag av vackra Mölle. Nellie och jag går sköna promenader. Jag fryser om fingrar och tår (trots fodrade handskar och ullstrumpor), men annars är det ok nu när det är plusgrader.

Havet och solnedgångarna fascinerar mig! Det är så vackert att se solen gå ned. (Synd bara att den envisas med att gå ner redan på eftermiddagen! När det sedan blir mörkt så tror min kropp att det är läggdags.) Tyvärr blir det halofenomen i kameralinsen, så jag kan inte riktigt fånga verkligheten.

   

Jag ägnade minst en halv timme åt att beundra solnedgången i kväll... Det höjer livskvalitén att ha så vacker utsikt!

   

Ett passagerarfartyg passerade. Jag mejlade just då med Ulf, som raskt upplyste mig om vad det är för fartyg (samt var det hade varit, och vart det är på väg).

   

Nu har klockan hunnit bli 18:30. Ute är det svart. Min kropp säger: "Jag vill lägga mig och sova - nu". Kanske jag borde lyda, eftersom jag ändå inte lär få något skött. Men en timme till väntar jag nog. (Bara för att vuxna inte ska lägga sig före kl 19.)

Varje kväll när jag lägger mig, så hoppas jag att jag ska vakna utvilad morgonen därpå. Det har blivit alltför mycket flyttande i år. Det är inte konstigt att jag är så trött. Nu får det ta den tid det tar, att komma i kapp. Allt kommer att bli så bra, så bra! Och jag kommer att få så fint här. Sen...

21-12-22:

I går var det vintersolståndet, så nu har det vänt. Det blir inte mörkare än så här, och det är en tröst. Själv är jag fortfarande övertrött. Mina döttrar tycker att jag ska ta semester året ut, för det kommer ju ett nytt sen...

Jag gör nästan ingenting, mer än kelar med Nellie (och äter på tok för mycket), fast jag har i alla fall ställt 9 av 11 Billy-hyllor på plats. Bättre än inget. Det blir inte precis någon julstämning här i år, men som sagt, det kommer snart ett nytt år. Och DÅ - år 2022, ska jag få jättefint här, med perfekt ordning i varenda vrå. Det gäller att ha planer!

I morgon ska jag träffa mina nära och kära för att fira jul (en dag för tidigt)! Det ska bli jätteroligt!

Er, mina kära läsare, önskar jag förstås:

       

En riktigt GOD JUL

och

ett alldeles underbart 2022!

21-12-25:

Vi hade jättetrevligt hos Jenni på lillejulafton, både människor och hundar! Jenni hade det så julfint hemma hos sig, och hon hade lagat mycket god julmat, samt bakat kakor och gjort julgodis. Jättegott! Jenni hade tänkt på hundarna också. De fick kokt grishjärta vilket tydligen var det godaste Nellie har smakat någon gång.

Nellie och jag hade klätt oss i julrött.

Som ni vet så får jag tyvärr inte visa foton på mina barn och barnbarn. Men hundarna (Nellie, Molly och Lucy) är gärna med på bild, säger de.

Hundarna var mycket intresserade av vad Jenni hade för sig i köket. Men när vi åt så fick de vara i hallen, detta av säkerhetsskäl. Det är ju så att 2-åringar som Alva spiller en del när de äter, och hundar äter allt de hittar. Och en del av det som fanns på julbordet var giftigt för hundar...

Julafton tillbringade Nellie och jag själva här i Mölle. (Mina döttrar firade julafton med sin pappa och hans sida av släkten.) Tja. När man sitter omgiven av röra och flyttkartonger, och både julporslin och juldekorationer är nerpackade - då blir det inte mycket julstämning. Så jag ägnade dagen åt att försöka komma en liten aning mer i ordning. Jag ställde de sista bokhyllorna på plats. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig.

Det skulle ha varit som på det första fotot, att raden med 80 cm breda hyllor skulle avslutas med en 60 cm bred. Mått-mässigt stämde det. Men i verkligheten så kom vägguttaget precis bakom kanten på bokhyllan, så den inte gick att skjuta in till väggen.

   

Jag utgick från vad jag har till hands, och satte en Benno-pelare mellan Billy-bokhyllorna. Då gick det bra att sätta den 60 cm breda hyllan intill väggen (eftersom eluttaget då kom bakom bakstycket på hyllan). Men bokhyllan kom närmare fönstret än jag hade tänkt mig. Jag hade planerat att ha en piedestal mellan fönstret och den yttersta bokhyllan. Den får inte plats nu. 

Piedestal eller ej spelar ingen roll, men när hyllan kom närmare fönstret så tar den mer ljus. Och det tycker jag inte om. Så frågan är vad jag ska göra nu. Antingen får jag låta det vara så här (enklast), och finna mig i att just den hörnan i rummet inte blir lika ljus.

   

Eller så får jag hämta min 40 cm breda Billy-hylla (den med trasig rygg) som står kvar på vinden i Höganäs. Jag skulle kunna ha den smalare hyllan i stället för den 60 cm breda. Men det är förstås inte "bara" att byta. För det första så kan jag inte ta hyllan på bussen, och inte går den in i en personbil heller. Jag skulle få hyra en liten lastbil (i Helsingborg). Och för det andra skulle jag få byta ut det trasiga bakstycket på hyllan mot ett helt. Vilket inte heller är gjort i en handvändning. Kanske det skulle bli bättre på sikt? Men orkar jag? Jag ska fundera. Hur tänker ni?

Sovrummet ser till synes ganska klart ut. Men vad som inte syns på fotot är travarna med lakan och kläder som ligger på ett bord framför garderoberna. I garderoberna står en massa som inte ska vara där. (Bl a ligger där en del böcker - som ska stå i bokhyllorna på fotot ovan, där det nu står en massa lådor.) Jag har köpt 2 klädstänger på Ikea, men de måste sågas av för att passa de här garderoberna. Och min lilla metallsåg är nerpackad...

I vardagsrummet är det helt uppenbart att jag har väldigt mycket kvar att ta rätt på. Men eftersom jag är ensam även i dag (och inte firar jul) så kanske jag kan göra något. Jag tömde överskåpen i köket i går, och har för avsikt att fylla dem med porslin. Fast allt kommer inte att få plats. En del ska ligga/stå i kökslådorna. Men där ligger en massa annat, bl a CD-skivor... Ja, ni förstår att jag har att göra, väldigt många veckor framöver. Men det kommer att bli så bra, så bra - sen!

Vi har soligt i dag, och 2 minusgrader. Nellie och jag gick en förmiddags-runda. Men vi frös båda, och vände tidigare än planerat. Dessutom var det halt. Jag kunde bara gå där vägen var grusad. I går var vi inte utanför dörren många minuter. Solen sken även då, men det var ca 5 minusgrader, och vindarna var iskalla (det kändes som om jag skulle förfrysa ansiktet). Vi är ju inte vana vid svensk vinter, varken Nellie eller jag.

Nej jag har nästan inte fått något alls skött i dag, men jag har haft det desto trevligare! Min bror Uno och hans fru Anita tittade nämligen inom på ett spontanbesök. Jag visade runt i lägenheten, och sedan stod vi upp och pratade ganska länge. (Jag har just nu bara en stol som det inte ligger saker på...) Därefter beundrade vi solnedgången tillsammans.

Jag sa att de är välkomna tillbaka lite längre fram när man kan sitta i soffan. Då kanske jag kan bjuda på något också. Men det var kul att de vågade komma, trots att de vet hur jag har det.

21-12-26:

I natt sov jag inte många timmar. Därför har jag varit så trött och sömnig hela dagen, att det enda jag har orkat är att räkna timmarna till läggdags. (Det är några kvar.)

Fast jag hade ett trevligt videosamtal i förmiddags med Johan, Linda och deras lilla Tuva! Vi pratade en hel timme. Dagens behållning!

Solen sken till tidig eftermiddag, då blev det plötsligt molnigt - och solen såg ut som en måne. 

   

Precis när jag stod på altanen och tog fotona ovan, så kom Nellies nya kompisar Godiva och Skrållan springande förbi. De stannade till vid vårt provisoriska staket och hälsade.

   

Godiva och Nellie viftade båda på svansarna när de sågs. Skrållan håller sig mer för sig själv.

   

Det enda som jag har åstadkommit på hela dagen, är att jag har satt hyllplan i Benno-hyllan i badrummet. Om jag jobbar i den här snigeltakten så kommer jag att bli klar först till midsommar.

Klockan har hunnit bli 17, och jag skulle gärna vilja gå och lägga mig nu. Är det för tidigt, eller alldeles på tok för tidigt?

21-12-29:

Nej, jag la mig inte kl 17 häromdagen, jag väntade till kl 20 (bara för att det ska så vara). Men jag har varit extremt trött på sistone, och sovit mindre än vanligt. Det beror säkert mycket på att jag känner mig spänd och stressad. Det har varit alltför mycket flyttande! Dessutom kan jag inte koppla av när jag har oordning runt omkring mig.

MEN - i natt sov jag gott! Tja, jag vaknade 7-8 gånger (alldeles genomblöt) av värmevallningar. Men jag somnade om bums. Det kan ju vara slumpen, men jag svalde en liten kapsel innan jag la mig. Av det här medlet från hälsokosbutiken (som jag hade läst reklam om):

Jag ska förstås ta en kapsel i kväll också. Hoppas det är detta som gjorde skillnaden, och att det fungerar även fortsättningsvis. För i dag har jag varit pigg hela dagen, och följaktligen fått en massa skött.

Jag har satt hyllplan i bokhyllorna i förrådet, och börjat stapla in saker där. Än så länge ställer jag bara in, den riktiga ordningen får komma senare. Längst in i förrådet (mot väggen) ska jag ställa den 60 cm breda Billy-hyllan som inte får plats i vardagsrummet. Uno kommer att hjälpa mig i morgon förmiddag med att få hit den 40 cm breda (med trasig rygg), som nu står i vindsförrådet i Höganäs. Det är bra med en snäll och hjälpsam bror!

   

Cykeln kommer inte att få plats i förrådet längre, tyvärr. Nu står den på på terrassen, mellan sovrumsfönstret och soffan. (Fastkedjad vid soffan, för att försvåra ev stöld. Men här i Mölle är det så lugnt, så jag tror att den står 100% säkert.) Där kan det aldrig regna eller snöa på den, men utomhusluften är förstås fuktig (vilket inte är optimalt). Nåja, jag har inget val.

   

Sedan satte jag in de nya hyllplan som jag hade köpt till överskåpen i köket. Det fanns bara 2 hyllplan i varje skåp, och det räcker inte (+ att jag har få så höga saker). Därefter har jag börjat packa upp porslin och ställa i köksskåpen. Än så länge ställer jag bara in sakerna. Även där ska jag ordna så det blir så praktiskt som möjligt sen. Men det är skönt att få undan saker från golvet. Eftersom det ännu finns tomma hyllplan, så förstår ni att det fortfarande står ouppackat porslin på golvet.

Men i hallen har jag fått så pass stor tom golvyta, att jag får plats att montera högskåpet (till badrummet) som jag har köpt. I det skåpet ska jag ha allt mellan toapapper, städsaker, tvättmedel och de hudkrämer mm som inte får plats i skåpet ovanför tvättstället. (I alla fall hoppas jag att detta ska få plats.) Kanske jag monterar skåpet i morgon eftermiddag? (Om jag är pigg då också.)

I dag kom luftfuktarna som jag beställde häromdagen. Enkla i vitt porslin, sådana som man hänger på elementen. Jag hade beställt 6, men undrar om jag inte borde ha beställt 9 eller 12. Inomhusluften är så torr, bara 27-28%. (Den har hunnit öka till 30% nu, sedan jag satte luftfuktarna på plats för några timmar sedan.)

Jag mår så dåligt av den torra luften, min hud blir torr som fnöske. Jag smörjer in mig flera gånger om dagen, men det hjälper inte. Jag har t o m fått blödande torrsprickor kring ögonen. Inte så kul. Senast jag bodde i Sverige hade jag en elektrisk luftfuktare. (Jenni har den nu.) Kanske jag köper en ny, men jag tänker att jag kan prova det här enklare alternativet först. (I Spanien var luften fuktigare, kring 60-65%. Då mådde min hud mycket bättre!)

När jag satte luftfuktarna i sovrummet på plats så fick jag syn på något tråkigt. Min ena fikus har något som ser ut som ullöss. (De är väldigt svåra att ta död på) Jag har besprutat den med Provado nu (det effektivaste medel jag känner till, men växterna tål bara 1-2 omgångar), och så har jag ställt den en bit från mina andra växter. Hoppas jag blir av med eländet. Plantan har alla gånger haft några små osynliga ägg när jag köpte den i höstas (på Lidl). Synd att jag inte har sett det tidigare.

Tänk! Klockan är drygt 19 och jag är inte trött än. Jag hinner nog packa upp lite till porslin innan jag känner mig klar för sängen. 

21-12-31:

Nellie och jag håller oss hemma i dag. Eftersom Nellie ännu inte har upplevt svenskt nyårsfirande, så vet jag inte hur hon kommer att reagera på alla fyrverkerierna. Jag hoppas att jag kan få henne att känna sig trygg!

Eftersom vi ändå inte ska fira i dag, så ägnar jag mig åt att montera högskåpet Godmorgon som ska stå i badrummet. Det tog över en timme att bara få ut det ur förpackningen och få bort all skyddande plastfilm. Nu har jag precis börjat skruva i de första skruvarna. Jag lär ha att göra flera timmar till.

Jag hoppas att ni får en lugn, skön och supertrevlig nyårsafton!

Gott slut och ett riktigt gott nytt år!

22-01-01:

God fortsättning! Så har det blivit år 2022!

Det känns väl ungefär som förra året, men vi får hoppas och tro att det här året kommer att bli mycket bättre, inte minst vad pandemin beträffar.

Nedan ser ni gårdagens Mölle-väder. Det var (och är) i alla fall plusgrader. Vi blir blöta på promenaderna, men annars är det skönt. Luften är så frisk här.

   

Som jämförelse vädret i El Campello. Anette skickade fotot. (Det är klart att jag längtar dit ganska ofta!)

Jag roade mig alltså med att montera badrumsskåpet i går. Eftersom det är en del rör i hörnan där det ska stå, så fick jag placera benen därefter. Det är dessutom fel sorts ben, för rätt sort är slut och kommer (kanske) in i februari. Skåpet ska egentligen fästas på väggen, men jag får inte borra i kaklet, så det måste stå löst.

   

Dumt nog tar handdukshängaren emot på ena sidan, och ventilen på andra sidan, så helt enligt vattenpasset kan jag inte få det. Och p g a rören kan jag inte ha det 2 cm längre ner så ventilen går fri. Men nästan bra kommer det att bli.

   

Nu är det bara dörren som ska skruvas på, sedan ska hyllplanen på plats - och därefter kan jag fylla skåpet med saker. Fast det är svårt att fästa gångjärnen i skåpet så de sitter fast till 100%. Jag har inte riktigt kraft när jag samtidigt måste hålla emot på andra sidan. Kanske jag måste lyfta ut skåpet från badrummet igen, och lägga det på golvet när jag skruvar? Det blir morgondagens problem, eller nästa dags.

Nellie och jag hade en lugn nyårsafton. Mölleborna skötte sig perfekt. Det var alldeles tyst till klockan 22, då det hördes ett ensamt pang. Sedan la Nellie och jag oss, och somnade. Exakt klockan 00:00 så väcktes vi av fyrverkerier. Det blixtrade och smällde intensivt exakt 8 minuter. Därefter hördes enstaka raketer, och 00:24 var här helt tyst igen. Nellie reagerade inte alls, men så låg vi kvar i sängen och kelade.

I dag har Linda och Alva varit här och hälsat på. Det gäller att leka intensivt med Alva när jag har så många farliga verktyg liggande framme (så hon inte hinner se dem). Vi lekte dels med Duplo och dels med hund-dockorna. (Jag har ett par stora lådor med leksaker - avsedda för "barnbarns-besök".) Både Alva och jag var trötta när de åkte hem till sig igen. Men Linda såg pigg ut.

I morgon kommer Lena T och hälsar på! Kul!

22-01-04:

Jodå, det var jättekul att ha Lena på besök. Och i går tittade Gunilla inom en stund. Lika kul det. Jag kan ha besök av nära vänner, sådana som är införstådda med hur jag har det de närmaste månaderna efter en flytt.

I går hade Citygross extrapris på plastbackar i en storlek som precis passar ovanpå mina garderober. Jag passade på att köpa några. Det var lite bökigt att bära hem dem till och från bussen, när man inte har längre armar än jag. Men det gick. Matvarorna jag handlade samtidigt bar jag i en ryggsäck, så händerna var fria. Det blir jättebra med plastbackarna. Dem ska jag fylla med täcken, kuddar och tyger.

   

Jag tror att de heter skärmflygare (paragliders), sådana här. De startade förmodligen från Kullaberg och svävade över Mölle en bra stund. Det ser härligt ut! Fast så här års måste det vara rysligt kallt!

   

Jag har ställt min hallbyrå på plats i hallen, så som den enligt ritningen skulle kunna stå. Men när jag sedan mätte i verkligheten så fattades det egentligen några centimeter. Den kommer för nära badrumsdörren. (Och så blockerar den hallens enda eluttag.)

Men jag behöver lådorna! De rymmer alla vantar, halsdukar, sjalar, skoputs-saker, bajspåsar, selar och koppel som jag behöver ha till hands. Så jag gjorde en liten special-lösning med 2 små "stötdämpare" utanpå varandra. Om man inte slänger upp badrumsdörren för häftigt, så kommer det att fungera.

   

Sedan har jag flyttat in alla kläderna (som låg på fåtöljerna på soffan) till garderoberna. (Efter att först ha flyttat det som jag hade lagt där tillfälligt.) Nu kan man åtminstone nästan sitta i sittmöblerna. Men gungstolen ska givetvis inte stå mitt i hallen...

   

Nellie och jag har provsuttit läsfåtöljen. Vi ser båda två fram emot mysiga läs-stunder längre fram. Ni kan också se att det blev bättre när jag satte den 40 cm breda hyllan på plats. Det blir ljusare så, och piedestalen får bra plats framför fönstret.

   

Den lilla CD-pelaren fick precis plats i slutet av hyllraden på andra väggen. Där döljer den hörnet mellan väggarna och strömbrytaren samt vägguttaget går fria. Den placeringen var oplanerad, men när jag satt i läsfåtöljen såg jag att det skulle gå. Det gäller att nyttja väggarna om man har så många saker som jag. 

Inte förrän i eftermiddags tittade solen fram. Då passade Nellie och jag på att gå ner till havet.

Nellie är lika frusen som jag. Men nere på strandängen luktade det så pass intressant, att hon för en stund glömde de kalla vindarna.

   

Vi hann hem lagom till solnedgången.

Det måste vara norra udden på danska Själland som solen gick ned bakom. Ligger Gilleleje där? Jag har bara varit i trakterna Helsingör-Köpenhamn... Om pandemin behagar försvinna någon gång, så kanske jag kan göra dagsutflykter till Danmark i sommar? Det finns mycket att utforska på relativt nära håll.  

Det är vackert med solnedgångar!

Samt soluppgångar! Dem ser man bra i El Campello. (Mina spanska vänner skickar fina foton då och då.) Jag siktar på att åka ner till El Campello framåt senhösten (oktober-november?). Innan dess kan det nog inte bli av. Jag saknar mitt lilla paradis! Förhoppningsvis kan jag tillbringa åtminstone några veckor där innan detta året är slut. Jag behöver både närheten till de mina här, och ljus-sol-värme som jag kan få i El Campello!

22-01-06:

22-01-10:

Jodå, allt är bra - men jag har fullt upp med flyttstädning av lägenheten i Höganäs, och en massa annat...

Nellie har fullt upp med att pocka på uppmärksamhet, nu när hennes matte är ovanligt tråkig.

22-01-11:

Nu är det skinande rent i Höganäs-ettan.

   

Det blir slutbesiktning på fredag. Därefter kommer jag bara att ha en lägenhet att koncentrera mig på. Det ska bli skönt. Just nu känner jag mig splittrad, och mycket stressad.

22-01-16:

Pust! Jag jobbar på. Nu har jag packat upp alla mina böcker. Kvar står bara 3 ouppackade flyttlådor (som innehåller annat), och dem måste jag vänta med. Skönlitteraturen står på plats, i bokstavsordning (men lite trängre än den ska stå sen). De andra böckerna (fackböcker, hobbyböcker, trädgårdsböcker, kokböcker, lexikon etc) står huller om buller. Det går inte att klämma in något mer i bokhyllorna. (Där står också vissa saker som inte ska stå där sen.)

Det är ändå skönt att ha kommit så här långt. Men i hallen står det 20 hopvikta flyttlådor i väntan på vidaretransport (preliminärt till Hanna som flyttar till månadsskiftet, tyvärr har inte hon heller bil).

Och soffan är proppfull av alla de täcken, kuddar, prydnadskuddar och plädar som låg överst i boklådorna. Det mesta av detta borde in i en garderob - men där är det redan så proppfullt som det kan vara. Jag kommer att bli tvungen att gallra ut ännu fler kläder för att kunna få ordning...

Jag kommer också att bli tvungen att gallra ut en hel del annat, för att kunna få ordning här. Jag ska inte längre spara några "bra-att-ha-saker". Loppan har lovat att hämta allt när jag är klar.

Som ni förstår har jag mycket kvar att göra! Ni kommer att få se foton på förändringarna, men inte i kväll.

22-01-17:

Nu ska ni få se några foton på hur rörigt jag har i min lägenhet. Ha i åtanke att det har blivit bättre än det var från början! Vaktmästaren (som tittade inom i förmiddags för att smörja handtaget till altandörren) sa "Du har fått undan mycket"... Synd bara att det är minst 1000 ting ytterligare som ska "undan".

Det blev bra med högskåpet i badrummet. På högra gaveln har jag hängt alla "långa" städredskap. (Tyvärr fick jag bara plats med "badrums-saker" i skåpet, inga "städ-saker".)

   

Städsakerna står i hallen nu, mitt på golvet. Tänk att detta är 3:e lägenheten i rad som jag bor i - där det saknas städskåp! Nu tror jag att jag ska kunna flytta om i köksskåpen (där allt nu bara är inställt huller om buller), så att jag kan ha städsaker i ett av skåpen där. (Kanske det ovanför mikrovågsugnen, för det är ganska stort.)

Jag har lagt på några av mina vinylmattor. Det uppskattar Nellie. De är skönare att sitta på än golvet, menar hon.

   

Jag har varit i kontakt med den spanska firman där jag har köpt mattorna. Jag undrade om de skickar mattor till Sverige. (Kanske jag måste komplettera med ytterligare en till vardagsrummet, lika de blå jag redan har. Jag har ju större golvyta här.) Jodå, de skickar. Jag får bara betala den faktiska fraktkostnaden i stället för "standardfrakten inom Spanien". Bra!

Under flyttarna har jag haft på mina vita stolklädslar (eftersom jag är minst rädd om dem). De hade blivit väldigt smutsiga, men är nu tvättade och undanlagda. Jag satte på klädslarna nedan (till höger). Den ljusturkosa passar inte riktigt. Men det visade sig att den blå (med pilen) går ton i ton med soffklädseln, så jag beställde 2 sådana till från Bemz. (Det var nedsatt pris nu.) Då kan jag längre fram ha de 2 blommiga och 3 sådana här blå. (Just nu står en stol i sovrummet eftersom jag har barnstolen framme.) Det blommiga tyget säljer de inte längre, och vem vet när de slutar sälja just det här blå.

   

Jag har en gul klädsel också (jag gillar ju att ha gult i köket) men den färgen säljer Bemz inte mer. Jag kanske kan använda den gula till påsk? Dessutom har jag 2 klarblå...

Nu har jag bara de 3 lådorna nedan kvar att packa upp. Men det får vänta, för jag har ingen aning om var jag ska få plats med de sakerna. Jag har ju fullt i stort sett överallt! Eller snarare överfullt!

Så här ser det ut i vardagsrummet just nu:

   

Vitrinskåps-dörrarna, och de låga dörrarna, ska jag sätta på längre fram (när jag har bestämt på vilka hyllor). Jag kommer att få några över.

   

Tyvärr vet jag inte var jag ska lägga alla täcken och sängkuddar. Garderoberna är ju fulla! (Prydnadskuddarna ska däremot ligga i soffan och fåtöljerna.) De som hör till sängen har jag lagt på.

Lampan med citroner på skärmen (som syns framför kuddarna) tycker jag mycket om. Jag skulle gärna vilja ha den i anslutning till köket. Men det enda stället där den skulle passa bra är på Kallax-hyllorna bakom soffan. Och där finns det inget eluttag... Ska jag behöva ge bort lampan fast jag tycker mycket om den?

En sak som jag faktiskt funderar på att ge bort, är mina CD-skivor. Så här många har jag sammanlagt:

   

Jag har rippat samtliga till datorn. (Jag har dem också på en extern hårddisk.) Ska jag spara originalen? Eller ska jag bara spara kanske 20-30, de absoluta favoriterna? Det tål att tänka på. Fast de är små så tar de plats. Hur skulle ni ha gjort?

Jag har tämligen fullt i förrådet, så jag kan i nuläget inte ställa mer där. Inte om det ska gå att komma åt sakerna.

   

Dock har jag inte lika fullt som grannen som har förrådet bredvid mitt. Dessutom har jag organiserat mina saker mycket bättre!

Jag kommer att trivas så bra så bra här, sedan när allt är klart. Men det kommer att ta tid. Och jag kommer att få gallra ut ganska mycket (ännu mer än jag redan har gjort), om jag ska kunna få plats med allt på ett prydligt sätt. Men en sak i taget. Nu har jag i alla fall bara en lägenhet att ägna mig åt. (Jag trivs förstås redan, men jag har svårt att koppla av!)

   

Nellie verkar trivas bra här! Det enda hon saknar är en lekkompis! I synnerhet nu när hennes matte bara flyttar saker fram och tillbaka, och suckar däremellan... Jovisst! Jag skulle också kunna tänka mig en liten chihuahua-tik till. Det är så roligt med hundar! Men jag borde komma i ordning först!

I morgon har jag äntligen fått tid för att klippa håret. Det har hunnit bli för långt, och ser väldigt ovårdat ut. Jag ska till en ny hårfrisörska, Jennys hårvård i Nyhamnsläge. Jag hoppas att hon är bra!

Ute är himlen vackert blå-orange-röd! (Klockan har hunnit bli 17.) 

22-01-19:

I dag var det begravningsgudstjänst för min kära moster Sonja (Gunillas mamma) i Brunnby kyrka. Hon blev 94 år gammal. Jag kommer att sakna henne!

Jenni var solist och sjöng bl a Time to say goodbye.

22-01-20:

I morse bytte jag överdrag på läs-fåtöljen, från det vita (till vänster) till det sandfärgade (till höger). Det känns lite mer "färdigt" för mig. Men det är klart, jag har mycket annat jag hellre borde ha gjort - än sådant här "finlir"... (Längre fram ska jag klä om fotpallen i samma sandfärgade tyg.)

   

Sedan tog jag bussen (egentligen bussarna, för jag får byta 2 gånger) till Väla. Jag har alltsedan Lena varit här tänkt åka till Tretorn-butiken där. Men jag väntade till efter begravningen p g a smittorisken. Lena visade mig nämligen sina Tretorn Hybrid-kängor, och jag ville också ha ett par. De här är varmfodrade (ska hålla fötterna varma ner till -10°) och 100% vattentäta. Perfekta för skånskt snöslask alltså. Dem kommer jag att få nytta av. Modellen jag valde heter Arch Hybrid Junior, och kostade 799:-. (Jag valde junior för att de är lite bredare än dam-modellen.)

Sedan köpte jag bara ett par små saker på Clas Ohlson (bl a "tavelupphängare"), och därefter åkte jag hem till Nellie. Jag ville inte att hon skulle behöva vara ensam längre än nödvändigt, och jag hade ändå ingen lust att ränna i affärer. De vattentäta kängorna behövde jag verkligen, men jag kan inte påstå att jag behöver ett enda klädesplagg till - så det är bäst att jag håller mig borta från den typen av affärer.

22-01-22:

Jag trodde att det skulle bli en fin solnedgång i går, för det började som nedan. Men sedan kom det en massa gråa moln, och solen försvann helt.

I morse syntes en antydan till soluppgång. Ja själva solen kunde jag inte se härifrån, men färgerna på himlen.

   

Både Nellie och jag är så glada för att hennes försvunna favoritboll kom fram i flytten. Vi hade båda saknat den. Nellie tycker att bollen är den roligaste leksak som finns! Den är lagom liten och mjuk för att hon ska kunna hantera den med sin pyttelilla mun.

I dag har jag packat upp de 3 sista flyttlådorna. Det mesta fick plats i Alex-hurtsarna.

Så nu kunde jag plötsligt ställa gungstolen och karmstolen på sina rätta platser. Fast det går ännu inte att sitta i dem. Precis som soffan är de fulla med saker. Ändå känns det bra att möblerna nu står på plats.

Kallax-möblerna bakom soffan hade jag fullt med verktyg (se ovan). De ligger nu i ena Alex-hurtsen, och på Kallax står bara ljusterapi-lampan (och ligger några småprylar). Varje steg i rätt riktning mot ordning känns bra.

Men hur jag ska få in alla täcken mm (som nu ligger på soffan) i de redan proppfulla garderoberna - det återstår att se. Jo, jag måste förstås gallra ut ca ⅓ av kläderna, och ca ⅓ från högen på soffan. Det begriper jag. Men jag hoppas kunna skjuta på det några veckor.

Jag måste nämligen först bli klar med inredningen av garderoberna. Vaktmästaren har tagit med sig klädstängerna som jag köpte, för att kapa dem till rätt längd. Dem får jag nog nästa vecka. Då kan jag (om jag under tiden lägger alla kläder på sängen) skruva fast stängerna i garderoberna. Jag måste först borra nya hål, för nya fästen passar inte i gamla garderober. Och sedan ska jag sätta in nya backar (som inte heller passar riktigt).

Det är hela tiden så, att för att kunna göra A måste jag först göra B, och kanske C och D också. Och då tar det tid...

I eftermiddags gick Nellie och jag en hyfsat lång promenad längs havet. Det var skönt eftersom det för en gångs skull inte blåste iskalla vindar. (Men jag blev iskall om fingrarna ändå. Jag borde ha vantar med inbyggda värmeelement!)

Jag såg många skärmflygare över Kullaberg. (Nellie hade inte tid att titta. Det fanns så mycket spännande att nosa på.)

Tja om det hade funkat så borde jag kanske köpa en flaska. Jag väger fortfarande 5 kg mer än jag trivs med...

22-01-23:

När passagerarfartygen passerar på kvällarna, så tänker jag ofta på julgransbelysning...

I går sorterade jag upp allt som låg på soffan. Täcken och sängkuddar la jag i gungstolen, resten "sortvis" i soffan. Jag har gallrat ut det som jag har ritat stjärnor och frågetecken på, samt ett par saker till.

   

Sedan gjorde jag om skåpet ovanför ugnarna, och lådorna nedanför, till städskåp. Överst har jag även servetter, hushållspapper mm. Så bra att jag huvudsakligen har hopfällbara hinkar och baljor, annars hade de inte fått plats.

I lådorna ligger sopborstar, skyfflar, svampar, trasor, städhandskar mm, och så står mina rengöringsmedel där. I en hörna i översta lådan har jag grytlappar och locken till mikrovågsugnen. Det är ju bra att ha dem närmast ugnarna.

   

Fast dammsugaren (med tillbehör) får inte plats någonstans. Så den står framme...

Och i hallen har jag 18 tomma flyttlådor som jag ska ge bort. (Hanna som ska flytta till Helsingborg har fått resten, även de som stod kvar på vinden i Höganäs.) Tyvärr står allt jag har gallrat ut också i hallen. Där börjar bli väldigt trångt. Och jag måste ju gallra ut mycket mer!

I eftermiddags var det riktigt skönt ute. Jag frös inte alls.

Hoppas nu att jag inte lägger in för många stora foton här, så sidan kraschar... (Fast samtidigt är det bra om ni slipper ha förstoringsglas för att se vad de föreställer.)

Nedan har jag ringat in mina vardagsrumsfönster.

   

Så här blev förresten håret efter klippningen häromdagen. Jag blev nöjd. Det är lättskött så här. Fast fortfarande känns det ovant att ha så kort hår. (Jag hade ju långt i väldigt många år. )

Va? Ska man kamma sig innan man tar selfies och lägger in på webben? Det får vara. Så här ser jag ut när jag är naturlig.

22-01-26:

I dag har det varit grått nästan hela dagen, och t o m regnat lite. Nu på eftermiddagen tittade solen fram, och då gick Nellie och jag ner till havet. Men det blev en kort runda, för det blåste iskalla vindar. På hemväg uppför backen mötte vi vår 99½-åriga granne på väg ner mot havet. Hon tycker att det är skönt att komma ut en stund. Har jag berättat om henne? Hon är ofattbart pigg, både mentalt och kroppsligen. Hon ser betydligt yngre ut, och böjer sig ledigt ner för att klappa Nellie. Tänk om man skulle kunna hålla sig i så god form så länge! Det vore något!

Fotona nedan är från i går. Då var det vindstilla ute = mycket behagligare.

   

   

   

Det går så sakta så sakta med att komma i ordning. Fast nu står det i alla fall inte en massa saker under skrivbordet. (Bara pallen och hundsängen som ska stå där.)

Jag har glömt att rekommendera boken nedan. Den gick som följetong i HD i julas, så jag läste den där och då. Den var riktigt bra!

   

Igelkotten får vara med bara för att den är så söt.

Positivt tänkande:

22-01-28:

I går hade fastighetsskötaren Steen tid att hjälpa mig. Först borrade han ett hål i taket ovanför matbordet, så jag kunde hänga upp min nya taklampa. Taket och de bärande väggarna är av helgjuten betong här. Alltså kommer man inte i dem med en vanlig borrmaskin, man måste ha en borrhammare. Och en sådan har Steen. Det blev bra med lampan!

   

Sedan skruvade han upp rullgardinerna. Det blev också bra, men det visade sig att den ena är skadad. Det syntes inte förrän jag packade upp den. Stången är bockad på mitten. Steen satte upp den ändå, på prov, men den går inte att rulla ner. Jag har försökt reklamera den via Ikeas webbsida. Jag har fyllt i en massa och bifogat foton. Sedan klickar jag på Skicka. Där står det fortfarande kvar och snurrar. Det står skickar, men inget händer... Suck! Jag började om och gjorde allt från början, men med samma dåliga resultat. Suck igen.

   

Innan Steen gick så hann han montera gardinbeslag i sovrummet. Så nu kan jag sätta upp gardinstång och gardinkappa. (Fast jag gör det inte nu bums.) Vi avvaktar med gardinbeslag i vardagsrummet. Men jag vill ha en gardinkappa där också (före sommaren).

Ni vet att jag regelbundet letar valp via SKKs Köpa hund samt Blocket.

Nyligen fick jag syn på en annons om 2 små chihuahua-syskon (med stamtavla). Annonsbilden nedan. Det jag fastnade för är att valparna är små, ungefär i Nellies storlek. 

Jag kontaktade uppfödaren som skickade fler foton via sms. Nedan är tiken 8 veckor. Hon är registrerad som rödsobel (samma färg som Stella hade).

   

Nedan 9 veckor. De 4 normalstora syskonen såldes vid 8 veckor, men uppfödaren vill att de här små ska få stanna hos sin mamma tills de blir 12 veckor.

Nedan är tiken (till vänster) och hennes bror (till höger) 10 veckor gamla. Tiken vägde 620 gram (och brodern 575). Som jämförelse vägde Nellie 557 gram, och Stella 709 gram, vid samma ålder.

På söndag blir valparna 11 veckor. Uppfödaren har sagt nej till flera köpare. Hon ställer kravet att man vet hur man tar hand om en så här liten hund. Och jag vet, så hon säljer gärna till mig. Vi har sms-kontakt (och har också pratat i telefon).

Jag har inte bestämt mig än, men visst är det frestande! Det är svårt att hitta sådana här små. Visst vill jag allra helst ha en creme-färgad. Men om jag vill ha en chihuahua med stamtavla + tik + liten + cremefärgad + som finns i södra Sverige - då kan jag få vänta många år innan jag hittar en.

Innan jag köpte Bonnie hade jag letat efter en sådan i 3 år. Sedan köpte jag Bonnie som var rätt på de flesta sätt - men för stor (2,7 kg). Hon var en fantastisk hund, med en härlig personlighet, och jag älskade henne mycket. Men jag upplevde henne hela tiden som för stor.

Den här tikvalpen skulle troligen bli mittemellan Nellie och Stella i storlek, och det känns ganska lagom.

I år fyller jag 70, och Nellie 5. Vi kan inte vänta 3-4 år på att skaffa en ny familjemedlem. Sedan är det en annan sak att det hade varit bättre om jag hade hunnit fått helt ordning i lägenheten, innan jag skaffar valp. Och visst kostar det att ha hund (men dessa är i alla fall små i maten), men jag ser det som en investering i hälsa och glädje. Livet är definitivt roligare med husdjur!

Nu avvaktar jag veterinärundersökningen innan jag bestämmer mig. Det allra viktigaste är ju att valpen är frisk!

Uppfödaren har förresten ännu inte hittat någon lämplig köpare till hanen, ifall ni känner någon som vill ha en sådan här liten hund - och som kan ta hand om den.

Jag har reklamerat rullgardinen via telefon till Ikea. De ska skicka en ny hem till mig. Den kommer om ca 1 vecka. Bra!

Jag trodde att det skulle bli en vacker röd solnedgång i dag, så jag var beredd med kameran. Men färgerna kom av sig på slutet. Ni får ändå se några foton, för även halvdana solnedgångar är vackra.

   

   

   

I kväll bjöd Gunilla mig och sin väninna Priscilla på pizza på Krukmakeriet här i Mölle. (Se: https://www.mollekrukmakeri.se/) Där säljer de både keramik, och serverar god mat! Jag har aldrig varit där tidigare, men jag har hört många prata gott om stället. Vi satt i orangeriet. Där var verkligen mysigt med brasa och levande ljus!

Pizzorna var av finare slag, med äkta parmesan. (De serverar annan sorts mat också.)

   

Vad jag inte visste var att hundar är välkomna. Gunilla hade med Lucy, och väninnan sin hund Ross, en Rhodesian ridgeback. (Jag fotograferade Lucy också, men hon satt inte stilla så fotona blev suddiga.)

Med facit i hand hade Nellie inte behövt stanna hemma. (Jag såg åtminstone ytterligare 2 hundar, och personalen kom bums med var sin vattenskål åt dem.) Jag gillar hundvänliga ställen! Det blir dubbelt så mysigt när hundarna är med! Nästa gång jag besöker Krukmakeriet så ska Nellie få följa med!

Vi åt gott och pratade mycket. Det var en mycket trevlig kväll. Sedan hade jag bara 10 minuters promenad hem, medan de hade en bra bit att köra.

Nu är det egentligen läggdags för mig. Men hur ska jag kunna sova när magen är så full? Jag brukar normalt inte äta efter klockan 18...

22-01-30:

Grattis på födelsedagen, min käre lillebror Uno!

 

Stormen Malik blåste rejält i går! Vid Kullens fyr uppmättes orkanstyrka, 41,1 m/s. Hos mig var det bara "halv storm med enstaka stormbyar". Alla mina tillhörigheter står kvar på altanen. (Men mina fönster har blivit väldigt smutsiga.)

Vattenståndet har höjts rejält längs Skånes västkust (den hårda västliga vinden pressar in vattnet). På många håll är vattennivån drygt 1 meter högre än det normala. Det syns här i Mölle också! Den stora höga stenen (inringad nedan), med vars hjälp man förr mätte vattennivån, sticker bara upp lite i dag. Och när vågorna rullar in syns den inte alls.

   

Vindarna är iskalla, så Nellie och jag gick bara en kortare promenad.

I dag kom min granne Eva hit. Hon har än så länge dubbelt boende (och har sin permanentbostad i Höganäs). Jag hade sett att hennes förråd var tomt. Nu får jag låna det fram till 1/3. Toppen! Då kan jag ställa allt som jag gallrar ut där, i väntan på att jag ska bli klar med gallringen - så att Loppan sedan kan komma och hämta allt på en gång. Nu slipper jag stapla hallen full - vilket underlättar. Dessutom ställde jag mina stora tavlor i Evas förråd, för det lär dröja innan de kommer upp på väggarna - och de stod i vägen.

Nu vill jag egentligen inte gallra ut mer. Jag vill behålla det som jag har. Men det går ju inte! Det är helt omöjligt! Jag kan inte ha fler saker än att jag får plats med dem. Sedan hade jag förstås önskat att lägenheten hade ytterligare en garderob. Men det har den inte.

Och visst har jag mycket saker, många textilier bl a. Ni har redan fått se att soffan är full med täcken, filtar och kuddar. Nu har jag burit in resten som ska ligga i linneskåpet till vardagsrummet. Och staplat det så gott jag kan (var sort för sig) - för att få överblick. Nedan ser ni alla mina dukar (plastade dukar till matbordet, löpare, små dukar till de mindre borden - samt särskilda till jul och påsk. Nej jag kommer inte att behöva alla. Jag hoppas kunna gallra ut hälften.

Jag ska ju inte flytta mer nu. Jag behöver bara spara sådant som passar här, exempelvis inga dukar alls som inte passar de bord jag har här.

Och här nedan har jag staplat upp alla mina kuddfodral i storlek 40 x 40 cm. (De ligger i piedestalen.) Nu ska jag räkna hur många kuddar som får plats i sängen, soffan och fåtöljerna. Det räcker att jag har några ombyten till det antalet kuddar. (Jag gillar att byta till jul och påsk och någon gång annars också.) Men jag behöver inte alla varianterna som jag har nu. Det var en tid när jag hade dille på att byta kuddfodral. Det var när jag egentligen behövde större förändringar i livet, men bara kunde förändra i smått. Ett slags substitut. Det behöver jag inte längre.

Det kommer att bli svårare när jag ska gallra ut kläder. Vissa kategorier ser jag att jag har onödigt mycket av, men av annat har jag relativt lite. Men det är uppenbart att jag inte behöver samma sorts kläder nu, som när jag bodde i El Campello. Nedan till höger har jag 15 par sandaler. Jag hade de "kraftigare" tidig vår och sen höst, "mellan"-sandalerna sen vår och tidig höst, och så flipflops på sommaren. Den svenska sommaren är som bekant inte lika lång. Så jag bör kunna gallra ut hälften.

Ovan till vänster ligger mina skor typ "joggingskor". Dem använde jag på vinterhalvåret i El Campello (utom 2 par som jag använde på gympan). Även där bör jag kunna gallra ut hälften. Nu får jag ju ha kraftiga läderskor och vattentäta kängor på vintern.

Sedan har jag en låda med dansskor också. Men där har jag redan gallrat ut så många, så jag tror att jag tills vidare behåller de jag har kvar. Jag har ju för avsikt att börja dansa tango igen. Det är bara pandemin som ännu hindrar mig.

Gardiner har jag inte så många, bara 7 (varav 1 julgardin). Men jag kommer inte att behöva alla här, jag har ju bara 2 fönsterpartier. Så jag kommer att gallra ut åtminstone 3 (den med citroner som jag hade i förra köket har jag redan gallrat ut). I kväll hängde jag upp min f d vardagsrums-gardin här i sovrummet. Jag tycker om att den har vitt mönster mot vit bakgrund. Men kanske jag måste korta den på längden? Den blev nästan lite för mycket rynkad. Men det är finlir som kan komma längre fram.

Morgondagens projekt blir att försöka få in allt i linneskåpet - i god ordning. Man måste ha ambitioner här i livet! Fast jag är bara människa, så kanske jag behöver mer än en dag för att lyckas...

22-01-31:

Stor nyhet: Jag ska köpa den lilla tik-valpen som jag visade foton på den 28/1! Jag ska ta tåget i morgon för att hämta henne, och Jenni har lovat att passa Nellie under tiden. Det ska bli jättekul!

Jag är förstås medveten om att jag kommer att få väldigt mycket att göra den närmaste tiden. Nu ska jag inte bara hinna få ordning i lägenheten, jag ska hinna torka kiss på golvet också! Men det senare är kärt besvär. Det är roligt att ha hundvalp!

Den lilla ska förresten få heta Nova. Jag tycker mycket om det namnet, och det passar bra ihop med Nellie. (I stamtavlan heter valpen Katitzi.) Räkna med att ni kommer att få se en massa valp-foton fr o m onsdag!

Nu måste jag sätta fart! Jag hann gallra ut ½ av mina dukar och ⅓ av mina kuddfodral i går. Kanske jag måste gallra ut en filt också, om jag ska få plats med allt i linneskåpet? Jag har 3 överkast (det jag har på sängen nu, som egentligen är en filt + ett gammalt klarblått som jag har haft sedan tonåren + det beigea med rosa rosor på). Jag behöver förstås bara ett. Jag tycker bäst om det med rosor, men tunt lin tål inte att hundar krafsar. Om Nellie ska få vara på min säng (dagtid) så måste jag ha ett tåligare. Men kanske hon inte ska få vara på sängen nu när lilla Nova flyttar in? Nova kommer inte att få vara där den första tiden (alltför riskfyllt). Jag får fundera under dagen...

Plötsligt har jag mycket att förbereda. Jag måste sätta "hundstaket" för att skärma av vardagsrummet (som har parkettgolv). Jag måste beställa hem valpfoder. (Uppfödaren skickar med lite så jag har att börja med.) Jodå, jag har massor jag bör göra i dag.

Men åh så roligt det ska bli att få hem en liten valp! Jag hoppas att Nellie kommer att tycka detsamma - redan från första dagen!

Fotot nedan är taget i kväll klockan 18. Visst är lilla Nova lite lik Stella!

Jag jobbar på. Halva linneskåpet är fullt (och mycket prydligt), och resten kommer att få plats. Jenni hämtade Nellie i eftermiddags. (Jag får tillbaka henne i morgon kväll.) Det känns väldigt tomt här utan Nellie...

22-02-02:

Nu är vi med hundvalp, Nellie och jag! Jag hämtade lilla Nova hos uppfödaren i Överums Bruk (nära Västervik) i går. Det var en lååång resa (ca 80 mil t o r) men alla byten mellan olika bussar och tåg klaffade. Jag gick hemifrån 06:45 och kom hem 22:55 igen. Den sista biten (från Ängelholm) fick vi skjuts av Jenni, och då var förstås Nellie också med.

Mötet hundarna emellan gick bra. Nellie viftade på svansen och nosade intresserat på Nova (som satt alldeles stilla). Nellie tycker det är kul att vi har fått tillökning. Men hon morrar ibland, om Nova kommer för nära hennes matskål, eller hundsängen som hon just ligger i. Det kommer nog att dröja ett antal dagar innan Nova får sova i samma säng som Nellie.

Lilla Nova springer glatt efter mig när jag går från ett rum till ett annat, och hon springer efter Nellie också. Hittills har jag bara behövt torka kiss och plocka upp bajs en gång (hamnade på vinylmattan i köket). Det känns så roligt att ha valp igen, och de små extrajobben nu i början tar jag så gärna.

Just nu ligger Nellie i hundsängen som står under datorbordet, och lilla Nova ligger 1½ meter bort på vinylmattan. Lilla Nova är förföriskt söt! Jodå, ni kommer att få se många foton! De första lite senare i dag.

Nu ska ni få se foton från i går. Först några som jag tog hemma hos uppfödaren. På fotona syns också Novas pappa (ljus), mamma (mörk), och bror. Flera av fotona är suddiga (särskilt det på pappan - han var nämligen så kelig att han ofta befann sig mellan mig och kameran). Nova (och hennes bror) var i valphagen när jag kom.

   

Novas pappa och mamma:

   

   

   

Nova blir ompysslad för sista gången av sin mamma. Tur att ingen av dem anade att de snart skulle skiljas åt.

På hemvägen satt Nova i mitt knä i en transportväska (den som Nellie åker i när vi flyger). Fast ibland hade jag henne i famnen. Jag hade med en liten tröja eftersom det var kallt ute. Men senare lindade jag in henne i en liten pläd som jag också hade med. Både hon och jag tyckte att det var en lång resa. Jag trodde hon skulle somna, men i stället höll hon sig vaken och hade koll på vad som hände runt omkring. Allting runt om var ju nytt!

Fotona nedan tog jag sekunderna efter att jag hade satt ner Nova på hallgolvet här hemma. Nellie gick bums fram, viftade på svansen, och nosade. Nova höll sig lite undergiven som man bör när en större främmande hund hälsar för första gången.

Nu kommer de första fotona från i dag. Dem tog jag från frukostbordet. Lilla Nova ligger på den röda pläden som jag hade med på resan. Den luktar väl tryggast än så länge. (Och ännu låter Nellie henne inte ligga i samma säng som hon själv ligger i.) De 3 små leksakerna på pläden har Nova själv samlat ihop och lagt där. Nu har jag två små hundar att vara kär i!

   

Skylten nedan såg jag hos uppfödaren. En sådan skulle jag också vilja ha...

Nej, jag räknar inte med att gallra kläder och ordna i garderober i dag. Jag känner mig ganska mör efter gårdagens långa resa, och nattens korta sömn. Jag kommer att ha fullt upp med att bara vara i dag - tillsammans med mina 2 små hundar. (Kameran kommer att ligga framme, så det kan bli fler foton senare.)

Nu tycker jag förresten inte att Nova är lik Stella längre. Det är bara färgerna som påminner om varandra.

Några eftermiddagsfoton:

Selen i allra minsta storleken som tillverkas, är på tok för stor. Jag ska prova med ett litet halsband nästa gång. (Jag har sparat en del i valpstorlek.) Men Nova frös mycket, så vi var inte ute mer än knappt 10 minuter. 

   

Jag har förresten beställt skylten (den finns på Happy Print), Jag ska sätta den på utsidan av min ytterdörr. Och så har jag registrerat Nova i Hundregistret. Alltså är jag även officiellt ägare till 2 hundar nu.

22-02-03:

Nu har Nellie och Nova för första gången legat i samma säng. Det går framåt. De små håller på att anpassa sig till varandra. Om någon vecka förstår säkert båda - att nu är det vi tre som är familj. Nellie morrar ibland om Nova inkräktar för mycket på hennes revir (matskålen är viktigast att skydda), men för det mesta är här fridfullt. Lilla Nova är pigg och glad. Hon viftar mycket på svansen och leker med hundleksakerna. Den röda pläden ligger nu i tvätten (det kom valpkiss på den), men jag har sammanlagt 6 små plädar och det är lätt att komma till i tvättstugan - så det ordnar sig. En gång hittills har Nova bajsat på hundtoaletten.

   

De har väldigt olika temperament de små. Det märks inte minst när de ska äta. Nellie kastar sig över maten och äter upp sin portion på sekunden blankt. Nova tittar först på maten (hon får samma som hos uppfödaren), och luktar på den. Sedan funderar hon lite, och luktar lite till. Nya funderingar. Och sedan tar hon en liten bit och äter långsamt. Sedan tycks hon fundera på om det är gott, och om hon är hungrig. Om så är fallet så äter hon vidare i samma lugna takt. När hon är mätt så lämnar hon resten. (Det skulle Nellie aldrig göra!)

Alltså kan jag inte servera Nova mat på golvet (bredvid Nellies matskål), för då hade Nova inte ens hunnit smaka innan maten var slut. Så nu har jag henne på matbordet (och håller armarna runt om så hon ska känna sig trygg), och så får jag sitta där tills Nova har ätit tillräckligt. Nellie tittar misstänksamt, men protesterar inte.

Det är roligt att ha hund, och faktiskt dubbelt så roligt att ha två!

Nu har Nellie låtit Nova prova alla hundsängarna. Kanske anar hon redan att Nova också bor här nu?

Plötsligt ser Nellie så stor ut...

När jag står vid datorn ligger båda i sängar i sovrummet.

   

Jag försöker faktiskt ordna lite bland mina saker också - även om det är roligare att klappa hundar. Linneskåpet blev ju klart häromdagen.

Nu återstår de 3 garderoberna (där alla mina kläder måste få plats). Jag har tömt dem sånär som på de kläder som hänger på galgar (klänningar, blusar, koftor och byxor). I garderoben längst till höger ska jag sätta upp 2 klädstänger. Den är skev så det går inte att ha varken hyllor eller backar där. Men jag måste borra nya hål för att kunna sätta upp garderobstångs-hållarna, så det får bli en annan dag. Och i de båda garderoberna som redan har klädstänger ska jag flytta om inredningen, så att jag får plats med fler backar. (Jag har 5 lösa.)

       

Nu är vardagsrummet fullt med kläder. Varje kategori ligger i en trave för sig själv. (Mer än vad som syns på fotot nedan.) Jag ser att jag fortfarande har mycket av flera olika kategorier. (Bl a ser jag ut att ha för många shorts med tanke på det svenska klimatet...) Men jag ska inreda garderoberna först, innan jag börjar gallra. Jag vill se hur stort (litet) utrymme jag har till mitt förfogande. Egentligen vill jag ju behålla alla mina kläder! Fast jag erkänner, jag använder inte alla. Jag gör som de flesta, använder favoritplaggen om igen, och sparar de andra till något enstaka tillfälle om året. Klart jag kan gallra ut mer, även om jag egentligen inte vill.

Det är lite bökigare nu att springa fram och tillbaka mellan garderober och klädtravar, eftersom jag har satt upp kompostgaller för att skydda parkettgolvet i vardagsrummet. Tur att jag fortfarande är hyfsat vig, och lätt kan kliva över...

Ute är det grått, och det har duggregnat hela dagen. Nellie och jag har gått ut precis utanför huset ett par gånger. Bara så hon har kunnat springa runt lite (hon har fått vara lös). Nova har fått stanna inne. Men jag hade hellre haft solsken och gått en längre promenad. Jag kan ju bära lilla Nova.

22-02-04:

Ute är det grått och regnar, men inne jag har desto mer att glädjas åt. (Och då syftar jag inte på röran här.)

   

För att Nova skulle få äta upp sin mat i lugn och ro, gav jag Nellie en kyckling-gnagis. Fast den började hon inte gnaga på förrän 10 minuter senare, när Nova hade ätit upp sin mat. Innan dess satt Nellie nedanför bordet och tittade längtansfullt. Sedan var det Nova som tittade längtansfullt...

När lilla fåtöljen blev ledig la sig Nova där. Där sov förresten båda tillsammans i natt, såg jag när jag vaknade.

22-02-05:

Det blir förstås en massa hundfoton i dag också. Nyhetens behag...

   

Det har visserligen varit soligt i dag, men blåsigt och bara 4°. Lilla Nova fryser så hon skakar när hon kommer ut. Hon fryser även när jag tar på henne kläder. I förmiddags gick Nellie och jag själva en snabb runda ner till havet.

Lite senare fick båda två vara ute en stund på terrassen. Nellie gick först in igen (hon fryser också lätt), men kom tillbaka när hon såg att Nova och jag var kvar.

På eftermiddagen satte jag på Nova en fleece-jacka. Då bar jag henne nästan hela tiden. Ser ni att ljungen blommar! Det har den gjort hela vintern. Trevligt!

   

Nog för att jag har torkat mycket hundkiss på golvet i dag (jag hinner nästan aldrig i tid för att lyfta Nova till hundtoaletten), men jag har gjort lite annat också. Jag har skruvat upp 2 klädstänger i den högra garderoben, flyttat om klädstängerna i de andra, och satt i så många backar som får plats. 

Sedan började jag fylla garderoberna med bl a tröjor och shorts. (Långbyxor, kjolar, blusar och klänningar hängde redan på plats.) Jag gallrade ut en del, men har ändå för mycket kvar. Allt jag behöll får inte plats. (Galgarna tog också slut.) Jag får gallra mera en annan dag. Det är inte så lätt att veta än, vad jag kommer att ha mest nytta av här i Sverige. 

Långbyxorna har jag inte gallrat än, trots att jag har dubbelt så många som jag behöver. Först måste jag nämligen gå ner 4-5 kg, och därefter bli viktstabil. Jag måste prova byxorna, och bara behålla de som passar då. (Man måste prova, för samma storlek kan vara olika stor beroende på fabrikat. Så det är inte bara att läsa på etiketterna.) Jag har byxor i 3 olika storlekar, bara för att jag har haft en tendens att pendla i vikt. (Tröjor som är töjbara brukar jag kunna ha även om jag går upp eller ner några kilon.)

Kvar i vardagsrummet ligger T-shirts, linnen, gympa-kläder, strumpor, underkläder, badkläder och skärp. Det ska ligga i backarna. (Även i de 2 nedersta där det just nu ligger en del som ska hänga på galgar.) Jag har jättemånga T-shirts. Det var standardplagget i El Campello. Jag kan gallra ut hälften, för här måste jag säkert gå i långärmat en stor del av sommaren.

Nu borde jag bums sätta fart att banta. (Så jag kan gallra ut alla byxor i fel storlek sen.) Men jag har absolut ingen lust just nu... Suck! Kanske när det blir lite varmare ute och/eller jag har fått bättre ordning i lägenheten? Men jag borde egentligen börja i morgon! Det borde jag...

22-02-06:

I dag har det varit halvdant väder: regn ibland, grått för det mesta, men bara nästan sol.

Nova är nyfiken på Nellies hus. Nellie ligger där ibland. Men Nova är ännu för liten, hon kan inte hoppa tillräckligt högt för att komma in.

Jag tror inte att jag berättade att Nellie födde en apa häromnatten (efter skendräktighet). Det var ett förfärligt pipande (som förstås väckte mig) eftersom hon inte visste var hon skulle gömma den. Nu har hon ju en egen levande valp att ta hand om, men Nova duger inte - hon är för stor och självständig. Nellie brukar föda apan en gång i halvåret... På fotot nedan är den ordentligt nedbäddad i sängen.

Dessemellan ligger den på golvet. Den och den lilla blågröna bollen är normalt Nellies favoritleksaker.

Nellie vaktar apan ömt, men faktum är att Nova har fått låna den vid några tillfällen. Nellie har då bara tittat på när Nova har lekt med den.

I eftermiddags tittade Gunilla, och hennes hund Lucy, inom en stund. Och när Lucy tittade på apan - då morrade Nellie, trots att hon och Lucy är goda vänner. Tja, det här med att vara ap-mamma, det brukar gå över på 14 dagar. Sedan blir det som vanligt igen.

Jag gallrade ut en del T-shirts, linnen och polojumprar i dag, och lyckades klämma in resten i garderoberna. Kvar att gå igenom, och försöka få plats med, är det som syns på fotot nedan. (Det finns inga kläder kvar i vardagsrummet nu.) Jag ska gallra bland skorna, och hoppas sedan kunna klämma in åtminstone hälften i hallgarderoben. Jag ska gallra bland mina skärp också. Jag har massor. De perioder när jag har varit riktigt smal så har jag varit tvungen att ha skärp för att kläderna inte skulle trilla av. Nu behöver jag bara behålla några få...

Tur hon är så söt och gullig, lilla Nova, för jag blir inte det minsta lilla irriterad för att hon kissar och bajsar på golvet dagarna i ända. Men hon gör det inte var som helst. Bajsar gör hon helst på dörrmattan (av lättskött vinyl) innanför ytterdörren, och kissar gör hon på hallgolvet. Hittills har jag aldrig råkat trampa i det. Men det lär dröja innan hon blir rumsren. Uppfödaren tränade henne aldrig. Och ute är det så kallt att hon inte kan koppla av, och då blir det inget kissande ute. Men det kommer. Jag har stort tålamod.

Jag glömde berätta att vi vägde oss i morse (före frukost). Jag vägde 54,8 (jag har hållit mig där på sistone, men vill ner till 50). Nellie vägde 1335 gram (bra för då har hon inte gått upp i vikt trots att hon har fått smaka lite valpfoder). Nova vägde 675 gram. Ofta är det så att den vikt valpar har vid 12 veckor (= i dag för Novas del) motsvarar 50% av den vikt de får som vuxna. I så fall skulle Nova bli ganska exakt lika liten/stor som Nellie - vilket vore praktiskt.

Fast Nova vägde lika litet/mycket för en vecka sedan, när uppfödaren vägde henne. Men uppfödaren sa att det var precis efter en rejäl måltid, så det går inte att jämföra. Sådana här små ska annars gå upp i vikt var vecka. Jag låter henne få en stor portion (lite drygt vad som rekommenderas), och så får hon äta tills hon är mätt. Då slutar hon och lämnar resten. Jag tror att det blir bra så.

Jag vet förresten att det inte heter T-shirts på svenska - men jag säger så. (Det heter T-shirtar eller T-tröjor...)

22-02-07:

Soligt, blåsig och bara +4°, men vi gick en liten runda till havet ändå. Nova fryser mycket när vi går ut, men i dag satte jag på henne en stickad tröja under selen (som då passade bättre). Hon såg ut som en liten Michelingubbe, men huvudsaken att hon inte fryser.

Jag bar henne ner till havet, sedan fick hon gå lite på stigen där innan jag bar henne hem igen. Nellie gick förstås hela vägen.

   

Stigen går nära stenen med vars hjälp man förr mätte vattennivån.

Nedan stenen inklusive mås.

Jag kan inte fortsätta mitt "ordna-klart-i-garderoberna-arbete" förrän jag har fler galgar. (Jag har beställt, och de ska komma i veckan.)

Då borde jag ägna mig åt att skruva på alla dörrarna på Billy-hyllorna, helst nu meddetsamma. (11 vitrindörrar och 7 låga dörrar.) Men jag blir trött bara jag tänker på det. Vissa dörrar har gångjärnen kvar. Andra har dem avmonterade, och jag vet inte var de finns just nu. De ska  ligga i en zip-påse här någonstans, antingen bland mina verktyg eller i en låda i någon av hyllorna. Hoppas jag hittar dem lätt, men det är långt ifrån säkert. Och för att kunna skruva fast gångjärnen så måste jag först ta ut de saker som står i hyllan, annars kommer jag inte åt att skruva. Dessutom är dörrarna av 3 olika modeller, så det gäller att para ihop dem rätt.

Det är aldrig "bara att"...

Men dörrarna, som nu står lutade mot hyllorna, står helt klart i vägen. Så jag borde/måste ta itu med det. Det är så mycket som jag borde göra... Men det är mycket roligare att kela med hundarna!

Inte hinner jag vad jag ska och borde. Jag tittar hellre på hundarna. När de började leka med varandra, först på Novas initiativ, senare på Nellies, så hade jag inte kameran till hands. Men sedan hämtade jag den och fotograferade. Nedan ser ni hundarnas första riktiga lekstund tillsammans. Det är helt klart att både Nellie och jag har roligare sedan lilla Nova flyttade hem till oss!

   

   

   

   

   

   

Nu sover båda två...

Jag får inte mycket skött, för jag studerar (och fotograferar) hellre Nellie och Nova! Men jag flyttade 2 små lådor med tyg från soffan, och ställde dem ovanpå garderoberna. De fick precis plats. (Vilket tyvärr en 6:e stor låda inte gör.)

Så nu ligger det i alla fall varken kläder eller tyg på soffan och fåtöljerna. Alltid en liten förbättring.

   

Men nedan står alla dörrarna och väntar på att jag ska skruva fast dem på skåpen...

Nellie och Nova tycker att jag gör rätt som ägnar mig mest åt dem. Men jag borde ju göra annat också...

Så här ser det ut på min altan just nu (på den delen som är under tak):

   

Jag längtar till våren-försommaren när jag kan börja använda altanen på riktigt!

Jag trodde att det skulle bli en fin solnedgång, men även i kväll kom det moln vid horisonten som skymde solen. Det har varit så nästan varje kväll nu. (De dagar då det inte har varit så mulet att man inte har kunnat se någon sol alls.) Men jag kommer att få se fler solnedgångar! Vi siktar väl på en fin sommar!

   

Jag har just matat lillan. Hon äter så långsamt, så långsamt, lilla Nova. Jag får börja med att servera henne en torrfoder-kula åt gången, med fingrarna. Först efter att ha ätit minst ett dussin på det viset, så börjar hon äta i skålen. Nellie måtte tro att Nova får mycket mer mat än hon, eftersom den varar så länge. Ändå äter Nova aldrig upp all mat. Men hon är pigg och verkar nöjd, så det är nog som det ska.

22-02-08:

På nätterna ligger Nova gärna i den lilla blå fåtöljen som står nära min säng. I morse hakade rumpan upp sig, så jag fick hjälpa henne ner...

På dagarna ligger hon helst i den rosa sängen som står i hallen. Därifrån har hon bra koll.

   

I dag hoppade Nellie själv upp i sängen, via den lilla blå fåtöljen. Av säkerhetsskäl så satte jag den sedan alldeles intill sängen. Nova kommer inte att kunna komma upp i sängen ändå. (Det var för att hon inte skulle kunna det som jag tog bort rampen.) Nellie blev mycket nöjd med arrangemanget!

Annars har Nellie fullt sjå med att vara ap-mamma. Det gäller att ha koll på ap-bebisen hela tiden.

   

Och när något hotfullt närmar sig (se nedan) då gäller det att vara beredd att försvara sin ap-bebis. I alla fall morra lite...

Jag åt rå morot i dag. (Gott!) Nellie brukar alltid få några bitar. Hon tycker också om morot. I dag fick Nova också en liten tunn skiva. (Det är första gången hon fick något annat än valpfoder.) Jag tror inte att hon fick i sig något, men hon hade roligt väldigt länge med den lilla morotsbiten.

       

Vi har varit ute på altanen i ett par omgångar i dag. Båda hundarna fryser och vill snart in igen. Men det är alltid nyttigt med lite frisk luft. (Nellie och jag har dessutom gått 2 promenader själva i dag.)

   

Jag passade på att flytta om lite. Jag ställde alla mina växter så att de inte längre står under tak. Några börjar kännas lite torra, och det börjar komma skott, så jag tror att det är bra om det kan regna lite på dem. (Skulle det komma oväder, eller bli väldigt kallt, då flyttar jag in dem i den skyddande hörnan igen.) Men som de står nu så blev det bättre plats för cykeln och utemöblerna.

   

Om jag köper ca 20 krukor till, och lika många växter, och ställer alla längs altanens ytterkanter - då behöver jag inte ha något speciellt hund-staket. Mina skulle inte kunna ta sig över växterna... Det vore kanske en bra idé? Jag tycker ju mycket om växter, och vill hur som helst ha fler.

Lilla Nova är inte speciellt matintresserad. I kväll ville hon inte ens nosa på innehållet i matskålen. Hon la sig ner... (Men vid lunchtid åt hon ganska bra.)

   

Eftersom det är viktigt att små valpar får i sig tillräckligt med mat, så matade jag henne med en foderkula i taget. Det tog ganska lång tid, för hon tuggar ordentligt (som man ska). Hon fick i sig 2/3 av det jag hade lagt upp, sedan ville hon inte ha mer.

Jag ska faktiskt beställa några förpackningar blöt-foder. Det brukar vara attraktivare. Så kan jag växla med det. Jag får förstås köpa lite åt Nellie också, för rättvisans skull. (Men de äter olika sorter nu. Valpmat är fetare.)

22-02-09:

Nellie har ägnat dagen åt att vakta sin apa, och Nova har lekt (samt kissat på golvet).

Själv har jag inte gjort allt det där jag borde, i dag heller. Även i natt sov jag för lite. Och då har jag ingen energi dagen efter. Jag är sömnig, sömnig... Jag funderar faktiskt på att beställa tid hos min läkare för att diskutera mina sömnproblem. (Är det inte värmevallningar eller ont i axeln, så är det att jag inte kan koppla av tankarna.) Jag tar melatonin var kväll, men vet inte om det är bra på sikt. Men det vore helt klart mycket roligare att sova gott om nätterna och sedan vara pigg på dagarna!

Jag har i alla fall letat fram gångjärn och knoppar till "Billy-dörrarna". De låg precis där de borde, i "verktygs-hurtsen". 

Och sedan sorterade jag dörrar, och satte dem framför det skåp som de ska skruvas fast på.

   

En enda dörr skruvade jag fast, en av de 3 (av totalt 19) som redan hade gångjärn. Så nu har jag börjat i alla fall. Kanske jag kan skruva på ytterligare några i morgon?

Några gånger om dagen släpper jag ut hundarna på altanen. De har roligt tillsammans. Nova springer efter Nellie hela tiden. Tyvärr försöker Nellie springa in på grannarnas altaner, så snart måste jag ordna någon form av staket. Fast nu räcker inte de kompostgaller som jag har fått låna av Jenni, för nu har jag flera stycken mellan köks-delen och vardagsrums-delen. Jag har jättebra nät, men inget att fästa det i.

Det börjar gro i mina krukor: perenner, tulpaner, scilla och buddlejan är på gång. Om det INTE kommer en köldperiod igen, så är det ju roligt. Men jag vill inte att växterna ska förfrysa, och få börja om. Vi är bara i början på februari, så det är på tok för tidigt att börja hoppas på våren. (Jag låter det vissna sitta kvar, för det skyddar lite.)

   

   

Nedan kissar Nova ute, för första gången. Nellie hade precis kissat där, och Nova gjorde likadant. Bra!

När kvällssolen sken in genom sovrumsfönstret så blev det så här fina skuggor:

22-02-10:

I dag har Nova och jag hjälpts åt med att montera ett bord. Hon kontrollerade att jag följde monteringsanvisningen, och att jag skruvade i alla skruvarna ordentligt. Men det ska jag berätta om i morgon...

   

22-02-11:

Grattis på födelsedagen min käre bror Dan!

 

I går fick jag som sagt hjälp med att montera ett bord. Egentligen borde jag ha skruvat på alla Billy-dörrarna först, men "bordskartongen" var i vägen. Jag hade beställt ett litet matbord från Ikea, för att ha som arbetsbord i sovrummet. (Jag har mer golvyta nu, så jag får plats med ett.) Jag är trött på att sitta och sy mm vid matbordet. Jag vill kunna låta det jag håller på med ligga framme, och ändå bjuda mina gäster på kaffe-te, när det kommer någon.

   

Det var kanske inte enklare att montera bordet med hjälp av Nova - men mycket roligare. Det var ett rysligt skruvande, så jag var öm i högerhanden efteråt.

Bordet får stå "mitt på golvet" i sovrummet. Det är bara 74 x 74 cm, men har en klaff jag kan fälla upp när jag behöver större arbetsyta. Nu lär det dröja innan jag får tid att pyssla med hobbyarbete, men det är kul att ha något att se fram emot.

   

Nu får hundarna vara ute på altanen minst 2 gånger per dag. Jag har satt upp kompostgaller-staketet igen, så jag vet var jag har mina små. Staketet står inte särsklit stadigt, och delarna räcker inte riktigt runt hela altanen. Dessutom är det Jennis...

Nova springer efter Nellie hela tiden. Altanen är ca 15 m² och det är ju hyfsat stort för små chihuahuor. Fotona nedan är från 2 olika tillfällen. 

   

   

Jag googlade på hundstaket i går (jag måste snarast ordna något permanent), och hittade ett väldigt fint och rejält i metall som tål att stå ute. Men det var väldigt dyrt! Delarna skulle kosta 2118:- inkl frakt. Jag beställde i stället 6 små stolpar (och några "nät-förankrare") som hörde till ett smådjurs-nät. Det kostade 353:- inkl frakt. Ett bra viltnät har jag redan, en rulle med flera meter. (Det som jag hade till katterna.) Jag har för mig att det är 160 cm högt. Jag kommer att klippa ner det till ca 50 cm, det räcker gott och väl.

Nova blir mer och mer aktiv och undersöker allt. Hon tittar vad som finns under plädarna i hundsängarna, och hon lyckades hoppa in i det lilla blåa hundhuset.

       

Lägg märke till att Nellie låter Nova leka med apan.

   

Strax före lunch gick vi ner till havet. (Även den här gången bar jag Nova 4/5 av vägen.)

Men vindarna var kalla och solen ville inte skina, så lilla Nova frös. Vi gick bara en väldigt kort promenad innan vi vände hem igen. Själv skulle jag behöva gå mycket längre, och raskare. Jag har rört mig alldeles för lite på sistone!

Jag fick reklam för hundkläder i går. Nedan en heltäckande regnoverall. Den har t o m skydd för svansen... (Den är bara öppen kring grenen så hunden kan kissa och bajsa.) Tja, overallen ser ju rolig ut, och den håller säkert hunden torr. Men visst känns den överdriven! Jag tror inte att en hund precis tigger och ber om att få ha en sådan här overall på sig... Mina 2 får klara sig utan. De har vanliga regnjackor.

För övrigt har jag känt mig deppigare för var dag. Våren tycks aldrig komma. (Jag vet, vi är i början på februari - inte i mitten av april.) Nu slog det mig, att sedan Nova kom, så har jag glömt att använda ljusterapi-lampan på morgnarna. Det måste jag förstås börja med igen. Alltid gör den väl någon nytta.

I Spanien slapp jag vinterdepressionerna. Visst längtar jag efter den klarblå himlen över El Campello. (Nej, den fanns där inte 365 dagar om året, men det var bra nära.) Nu säger mina vänner i El Campello, att vintern har varit ovanligt kall och blåsig i år. Och där känner de av kylan även inomhus. Det slipper jag i alla fall! Här är husen/lägenheterna isolerade och har centralvärme. Jag får söka tröst i det lilla.

Nu skiner solen plötsligt, så jag ska släppa ut mina små vänner på altanen en stund.

Det var riktigt skönt på altanen, nu när solen sken och det var lä. Jag satte mig i solstolen några minuter. Detta var min utsikt:

Jag hade nog kunnat sitta en liten stund till i solen (jag behöver verkligen solsken), men jag kunde inte koppla av. Nova försökte nämligen äta upp alla små stenar och allt skräp som ligger på altanen, samt ogräset i fogarna... Jag har inte städat altanen sedan jag flyttade in. Jag måste sopa snarast, och om det blir lite varmare någon dag så får jag rensa ogräs. Jag planerar också att såp-skura stenplattorna, för att försöka få bort laven (den här sorten kallas flisepest/kakelpest). Jag vill ha en fin altan till våren-sommaren!

Jag har redan sopat altanen! Det blev 3 skyfflar fulla med skräp, och då grov-sopade jag ändå bara. Men kanske Nova hittar lite mindre att äta nästa gång... Jag passade på nu, för att solen fortfarande skiner (och för att prognosen spår mulet flera dagar i rad sen).

Äntligen! I kväll blev det en vacker solnedgång!

   

Enligt https://www.marinetraffic.com seglar först ryska Katun (fire fifhting vessel) på väg från Kaliningrad till Rotterdam, och därefter ryska Fortuna (Pipelay Crane Vessel) på väg från Bronka till först Esbjerg sedan Rotterdam. Det ser ut som om den första bogserar den andra. Kanske genom sundet? Just nu håller de exakt samma hastighet, och exakt samma avstånd, hela tiden.

 Jag blir mycket gladare, och mår bättre, de dagar vi har solsken!

22-02-12:

I dag stod det i HD om fartygen jag fotograferade i går. Att jag tog foton på just de här fartygen var för att det stora såg "konstigt" ut, och för att man sällan bogserar så här långt norrut. Tydligen bogserades Fortuna baklänges, och så ser det ju ut på mina foton.

Lilla Nova verkar vara en smart hund, som fattar lätt. I natt kissade hon på golvet en gång, och en gång ganska nyss. Men däremellan har hon kissat och bajsat samtliga gånger på hundtoaletten. Och ändå har hon bott här mindre än 12 dygn. Och hon har inte fyllt 3 månader än. (Hon fick kissa i hela valphagen hos uppfödaren, så att kissa på ett särskilt ställe är helt nytt.) Det är klart att hon kommer att kissa på fel ställe många gånger till, men detta är en väldigt bra början!

Eftersom det ännu är så pass kallt ute, i alla fall för en liten tunnpälsad valp, så kommer det att dröja längre innan hon lär sig att det är allra bäst att kissa och bajsa ute. Men man behöver aldrig lära en hund att kissa ute, det bara gör de. Det är att INTE kissa på golv och mattor inomhus man måste lära dem!

Jag har inte haft någon större arbetsdisciplin i dag heller, men jag har i alla fall skruvat på 11 Billy-dörrar. (Egentligen heter dörrarna Byom, men ni vet vad jag menar.) Bokhylleväggen längs ena sidan i vardagsrummet är klar:

   

På andra sidan har jag skruvat fast de 3 låga dörrarna. Återstår 6 vitrindörrar och dörr till hörnskåpet (vilket blir en "specialare", för där ska man egentligen inte kunna ha dörr).

Det är skönt att ha kommit så här långt. Om energin räcker till i morgon, så skruvar jag på resten då. Trist med alla repor som uppstod på dörrarna i flytten. Men förhoppningsvis kommer de att synas mindre med tiden.

Längre fram måste jag justera alla dörrarna, så de sitter exakt rätt både i höjd- och sidled, men det är ingen brådska. De fungerar som de sitter nu!

Vi har inte varit ute särskilt mycket i dag, för vindarna har varit iskalla - och då vill hundarna bums in igen. Nellie har mest legat och vilat, men Nova har skuttat omkring och lekt, samt gnagt på sina leksaker.

Den lilla rosa sängen "tippar över" mer och mer. Jag böjde nyss till den. Vi får se hur länge det varar. Sängen, som är köpt för 2 €, har jag tänkt kassera längre fram. (Den har ett litet hål i botten.) Jag har beställt en ny som ska vara av bättre kvalité, men den har inte kommit än. Till att börja med ska jag behålla båda. Det är inte alltid hundarna vill ligga tillsammans. Och just nu kan Nellie inte ligga i läsfåtöljen, och har således en liggplats mindre än vanligt. 

   

Jag är glad att jag har mina små vänner! Jag tror att jag skulle känna mig ensam emellanåt annars. Jag aktar mig fortfarande för folksamlingar, och träffar färre människor än jag brukar. Jag måste ju inte nödvändigtvis bli smittad av omikron-varianten... (Eller vore det lika bra? Så jag har det gjort?)

22-02-13:

I förmiddags hälsade Linda och Alva på. Det var förstås jättekul! Det gick bra med Alva och Nova! Fast Linda och jag fick förstås ha koll hela tiden. (Mest på Nellie, som var lite "vaktig" mot Alva.) Efteråt sov både hundarna och Alva gott. Det tar på krafterna att umgås.

Sedan kände jag mig tvungen att skruva på några dörrar. Jag räknade ut att det är totalt 36 olika skruvar per dörrpar, som jag får skruva i. Så det är inte konstigt att jag blir trött i händerna. Nu sitter ytterligare 4 vitrinskåpsdörrar på plats, medan 2 får vänta till i morgon.

Jag har googlat på kristallkronor. Jag vill ha en som ska hänga över soffbordet. Det behövs en ljuspunkt där. Ännu har jag bara belysning i köket (+ 1 tillfälligt upphängd naken glödlampa nära läsfåtöljen). En riktig klassisk kristallkrona har jag inte råd med. De kostar från 10'000:- och uppåt. Jag vill inte ha för stor och/eller prålig heller. De nedan kostar mellan 2399:- och 4590:-. De som är ännu billigare är antingen fula eller pyttesmå. Det hade varit enklare att se om någon av dessa skulle passa, om jag kunde se dem i verkligheten. Det finns en lampaffär i Höganäs, men jag har inte sett några kristallkronor där.

               

       

Tja, jag har tid att fundera. Det är väldigt mycket annat som jag borde göra här, innan jag hänger upp en ny lampa.

Fast jag får erkänna att jag får mindre "annat" skött, nu när jag har ytterligare en hund att klappa.

22-02-14:

Ett till er alla som läser min blogg!

I förmiddags skruvade jag på de sista dörrarna, men det var nästan att det inte gick - för jag fattades en liten skruv (se inringat). Jag lyckades hitta en med samma diameter, men lite för kort, i min sortiment-låda. Den använder jag så länge, men jag har beställt en ny från Ikea. Eftersom den låga dörren är smalare än hörnhyllan, så ska jag längre fram sätta en list så att inte springan syns. Eller om jag kan bredda dörren? (Jag har 1 låg kvar som reserv.) Det känns bra att det inte längre står några lösa dörrar på golvet!

       

Just i dag är lilla Nova 3 månader. När jag ändå vägde henne, så vägde jag oss andra också. Jag vägde 54,3 (= 4 kg för mycket, så jag har börjat med periodisk fasta 16:8), Nellie vägde 1335 gram (alldeles lagom), och Nova har nu kommit upp i hela 730 gram (vilket säkert är lagom).

Hon äter dåligt tycker jag, men hon känner väl själv hur mycket hon behöver. Det är full fart på henne när vi är ute på altanen, så energi saknar hon inte.

   

   

   

   

Jag tror att Nova kommer att bli ljusare än Stella som vuxen (utom möjligen på öronen och mitt på ryggen) - fast de registrerades som rödsobel båda. Jämför de 2 fotona nedan när Stella var 3 månader gammal.

   

Nedan Stella som vuxen. (Hon blev röd med vit haklapp, inte rödsobel.) Både Stella och Nova hade/har en cremefärgad förälder, och jag blir bara glad om det anlaget kommer fram lite. Cremefärgad kan lilla Nova omöjligt bli, men kanske mittemellan röd och creme? Vi får se om ett halvår...

   

Ute är det 5,6° (hyfsat varmt för årstiden), och det blåser inte - men det är tråkigt grått... Jag ska ändå försöka gå en något längre runda i dag, åtminstone med Nellie. Annars håller jag på att tvätta. Jag stoppade just i den 5:e och sista maskinen. (Det blir många eftersom jag färgsorterar.)

22-02-15:

I går kväll samlade jag ihop alla utspridda hundleksaker och la dem i hundarnas leksaks-korg. Det tyckte Nova inte alls var någon bra idé, så hon plockade genast ur några av sakerna, och hon har plockat ur fler i dag. Så nu är golvet fyllt av leksaker igen...

 

   

I morse kom Early bird med den nya hundsängen. Jag trodde att hundarna skulle nosa lite misstänksamt först, men Nellie insåg direkt att det är en jätteskön hundsäng, mjuk och go. Hon hoppade i bums.

   

   

Ett tag låg båda hundarna i nya sängen, senare fick Nova prova den ensam. Hon såg också nöjd ut. Nu har de 2 sängar i hallen, och kan ligga tillsammans i en, eller i var sin, efter behag.

Vi har varit ute på altanen i flera omgångar, men när solen tittade fram så gick vi ut "på riktigt". Men vi kommer inte så långt. Nova tycker att det känns konstigt att gå i koppel, och om jag bär henne sprattlar hon så att jag är rädd att tappa henne. Vi får träna på koppel-promenader framöver. Det blir lättare när det blir varmare ute.

Här får ni se ett foto till på ljungen som har blommat hela vintern.

Jag hade lagt mina rosa innetofflor på golvet i badrummet. Rätt var det var så hade Nova släpat ut den ena i hallen. Tydligen fungerar den bra som kudde också...

För att kompensera de korta promenaderna, så har Nellie fått lite "nos-arbete" inomhus. Jag klipper hundgodis i pyttesmå bitar. Dessa gömmer jag sedan i vardagsrummet på olika ställen. Därefter får Nellie leta. Hon tycker det är jättekul, och den lilla nosen jobbar på. Det är lättast att hitta bitarna som ligger på golvet, svårare om jag har lagt dem några decimeter upp.

Själv har jag inte gjort någon som helst nytta på hela dagen. Ibland blir det så...

22-02-16:

Dagens väder:

   

Jag har ändå åkt ett ärende till apoteket i Höganäs (iklädd regnjacka). Jag fick nämligen ett recept i går av min läkare, på Circadin, en depottablett med melatonin. Jag kunde ha fått tabletterna hemskickade, men det hade tagit någon dag extra, och jag är nyfiken på hur de kommer att fungera. Jag har en längre tid varit beroende av melatonin för att kunna somna (och sova), men här i Sverige är de receptfria tabletterna väldigt dyra. Jag ska kontakta min vårdcentral om en vecka och berätta hur det går.

Trist, grått och vått ute. Men desto gulligare inne. De ligger ofta i samma säng, mina små:

Det grå under Nova (ovan) visade sig vara min grå innetoffel... (Jag kan inte längre ställa dem på golvet, utan får lägga dem högre upp.) Nova är nu i den åldern när precis allt ska undersökas...

Fotona nedan tog jag nyss när jag stod framför datorn. (Tur att kameran låg bredvid datorn, för det är intressant att se "hur de gör".) Nova inviterade Nellie till lek. Och Nellie var med på noterna.

   

   

   

Nellie har definitivt fått det roligare, sedan Nova flyttade hit. Jag också förstås!

Jo, i dag har jag gjort något litet. Jag har organiserat om i förrådet, så det blir lättare att komma åt allt.

I morgon borde jag ta mig an köksskåpen. Där är allt bara inställt, huller om buller - konservburkar och mandelmjöl blandat med porslin, bestick och hundmat. För att kunna organisera och ordna, så måste jag först ta ut precis allt. Och därefter ställa in allt igen, fast var "grupp" för sig. Hoppas att min energi räcker till i morgon! (Eller i alla fall den här veckan.)

22-02-17:

Nähä... I dag ska ni inte få se ett enda hundfoto. Jag har inte haft tid att fotografera. Annars har Nellie och Nova varit så söta så, när de har lekt med varandra, och när Nova har sprungit efter Nellie på våra (korta) promenader.

I dag har jag nämligen varit flitig hela dagen. Se längre ner.

I går när jag ordnade i förrådet, så tog jag in den extra bäddmadrassen jag hade där, samt ryggkuddarna till sängen. Ryggkuddarna behöver jag inte just nu. Nu använder jag bara sängen som säng, aldrig som soffa. Men kuddarna fick inte plats i förrådet. På sikt måste jag nog köpa en ny sängstomme, med svenska mått. Den här har det spanska bäddmåttet 90 x 190. Det innebär att mina bäddmadrasser inte riktigt får plats, utan det blir lite "uppförsbacke" både upptill och nertill. Vilket inte är skönt alls... (Däremot har den understa madrassen spanska mått, så den passar precis.)

   

Jag har letat på Ikea, Jysk och Mio (på deras webbsidor) efter en sängstomme, alternativt en resårsäng, som skulle passa mig. Men jag har inte hittat någon än. Det finns många zon-indelade sängar, men det vet jag ju av erfarenhet - att det ska jag definitivt inte ha. Sådana sängar passar bara normallånga människor som ligger som man "ska" i sängen. Jag vill ha en 90 x 200-säng med huvudgavel (som inte är för hög eftersom sängen står nedanför fönstret).

Tills vidare får jag behålla min säng. Det är ju inget fel på själva sängstommen, och inte på den undre madrassen heller. Men jag skulle behöva en ny bäddmadrass. De 2 jag har är 12 respektive 15 år gamla, och har förlorat en hel del av sin spänst. (Man bör tydligen byta bäddmadrass vart 5:e år.)

I dag plockade jag fram allting som stod/låg i skåp och lådor i köket. Jag fyllde både matbordet och alla stolarna med saker. Sedan har jag organiserat så gott jag kan (och gallrat ut en del). Nu är lådor och underskåp fulla, men jag har alla "skafferivaror" kvar på matbordet.

I morgon ska jag ta itu med överskåpen. Där står också allting huller om buller. Jag måste avsätta ett av skåpen som skafferi. Då kommer inte resten att få plats. Jag planerar att sätta alla mina tekannor och temuggar i ett av vitrinskåpen. Det blir säkert bra. Det är bara det att jag måste tömma 3-5 hyllplan i skåpet först - och jag vet inte var jag ska lägga/ställa sakerna som finns där nu. Suck!

Det har handlat mycket om det hittills, att flytta saker fram och tillbaka. Men efter hand så blir det ordning i skåp efter skåp (och låda efter låda). Framåt påsk hoppas jag vara klar i varenda vrå! (Tror ni att jag är alltför optimistisk?)

Melatonin-tabletten jag fick på recept gjorde att jag somnade gott i går. Fast tyvärr så blåste det upp rejält på natten, riktiga stormbyar (lokalt värre än stormen Malik). Klockan 02 vaknade jag av ett förfärligt skramlande på altanen. Jag kikade ut, för jag var rädd att mina saker var på väg att blåsa bort. Men det var en plasthink som hade blåst in i den enda delen av kompostgaller-staketet som inte hade blåst omkull.

Jag rusade ut i nattlinne och tofflor, men upptäckte snabbt att nattlinnet fladdrade mer än som var anständigt. (Även om jag inte precis såg någon annan som var ute.) Jag rusade in igen och tog på mig trosor och morgonrock. Sedan rusade jag ut igen. Plasthinken hade blåst vidare, men ett par av mina krukor hade dragits omkull när kompostgallrena föll. Jag reste dem upp och lyfte alla krukorna längre in på altanen. Det blåste rejält och regnade. Men resten av mina saker stod tryggt kvar längst in på altanen. (Jag hade tagit ut en låda med trädgårdsredskap från förrådet, och ställt under soffan.)

Sedan kunde jag inte somna om förrän vinden började mojna en dryg timme senare. Innan dess låg jag och lyssnade, och var beredd att rusa ut igen vid behov. Men sedan sov jag ända till 07. (Tja med undantag av de gånger jag vaknade av värmevallningar. Men numera, sedan jag ökade östrogendosen, har jag kanske bara 5 vallningar per natt.)

Roligare än så har inte min dag varit. Fast jag har förstås haft roligt de stunder som jag har umgåtts med mina hundar! Livet blir roligare när man har hund! (Och/eller katt.)

22-02-18:

Även i natt sov jag gott (tack vare tabletten), och då orkar jag förstås göra lite mer nytta på dagen.

Jag röjde övre halvan i ett av vitrinskåpen. Jag lyckades klämma in mycket i några andra skåp, men det som syns nedan till höger får stå framme. I vitrinskåpet satte jag sedan mina tekannor och alla mina temuggar.

   

Sedan tömde jag överskåpen och satte därefter in allt igen, fast i ordning. Det högra skåpet fick bli speceriskåp. Det blev ganska trångt i alla skåpen, de med dubbla dörrar är bara 60 cm breda, och det längst till vänster bara 30 cm.

   

Men det känns väldigt skönt att äntligen ha ordning i köket! Jag sorterade t o m mina teburkar, så de står i en för mig logisk ordning.

Nu i kväll ligger Nellie och gnager på en råhudspinne, medan Nova bara vilar. Men det har varit full fart på dem innan i dag. De har lekt mycket (de brottas, och Nellie lägger sig då frivilligt ner så det blir jämlikt). Och så har vi gått på promenad. En gång släppte jag ut dem på altanen, men då satte Nellie fart och sprang runt hörnet på vårt hus, med Nova hack i häl, så jag var tvungen att springa efter (i innetofflor) för att kalla tillbaka dem. Nellie kommer, fast inte alltid bums. Nova lystrar ännu inte till sitt namn, men följer Nellie.

Ute snöar det... Det som kommer på plattorna smälter bums, men på gräset ligger det kvar. Och i kväll ska det kanske blåsa upp. Det är inte jag som har beställt det här vädret. Jag hade tänkt mig minst 10 plusgrader och solsken...

22-02-20:

Hundarna har roligt tillsammans! Varje dag brottas de en stund. Det går till så här:

   

   

   

Fotona nedan är från gårdagens promenad. När Nova är med så blir det väldigt korta promenader, bara utanför vårt hus och en bit längs Trappstigen. Men det är bra att Nova kommer ut och att hon tränar sig att gå i koppel.

I dag gick Nellie och jag en promenad själva. Vi behövde båda lite motion, och dessutom skulle jag posta ett brev till Rolf (min hemlöse vän i El Campello) i brevlådan vid stationen. Jag tog några foton, det första visar baksidan på stationshuset. (En gång var det en tågstation...)

Avdelningen humor:

Jag gick ut på altanen och började gräva bort en massa jord som ligger/låg ovanpå plattorna i ena hörnan av altanen. Det ser ut som om en tidigare hyresgäst(?) har hällt ut en massa planteringsjord där. Men jag hann bara hälften, för sedan började det regna...

   

Så snart det bli varmare ute ska jag försöka göra fint på altanen. Jag ska ta bort allt gräs i plattskarvarna, och så ska jag försöka få bort så mycket som möjligt av flisepesten (laven).

22-02-22:

I går kom vi inte utanför dörren. Mina små har ju inga gummistövlar... Jag försökte locka ut dem på altanen, men de ville inte. Det fick bli inomhus-toaletterna + lite extra lekar i stället.

   

I dag skiner solen (vilket är mycket trevligare), men det är kallt, bara + 2°. Nova frös som vanligt när vi var ute. Det borde finnas varma jackor även till minihundar, men det gör det inte. (Jo, italienska For Pets Only säljer. Men där kostar en liten jacka över 1000:-!) Puppia-selar, som hundarna har på fotona nedan, säljs bara fodrade från storlek S och uppåt. (Och Nova har knappt vuxit i storlek XS än.)

   

Jag har googlat på sängar, nedan några olika exempel från Mio. Men jag hittar ingen som verkar passa mig. Några är dessutom ruskigt dyra, och lyx har jag inte råd med. (Annars vore det visst trevligt med en ställbar säng med fjärrkontroll. En sådan skulle jag nog få stor glädje av om 10-15 år eller så.) Jag tror att jag ska börja med att provligga Ikeas billiga alternativ.

   

       

Uppmuntra inte Nellie att läsa texten nedan. Hon tycker redan att jag är ovanligt korkad som försöker förbjuda henne att skälla hysteriskt när grannarna går förbi, eller när hon ser en fågel ute, eller...

22-02-24:

Jaha, så har vi krig på närmare håll än vi önskar. Ryssland invaderar Ukraina, och därmed har vi fått bekräftat att Putin inte är vid sina sinnens fulla bruk. För detta ska människor behöva lida och dö. Suck!

Här är det grått i dag, och det ska regna mer och mer under dagens lopp. Jag tog 9:00-bussen till Nyhamnsläge och handlade shoppingkärran full med nödvändigheter (inkl blomjord så jag kan plantera mina sticklingar). Jag hann med 9:47 bussen hem igen. Inte förrän jag hade hunnit innanför dörren började det regna. Ibland har man tur!

I går hade vi solsken, och på eftermiddagen var det riktigt skönt på altanen. Jag passade på att gräva klart kanten mellan plattorna och gräsmattan, och så rensade jag bort 2/3 av ogräset som växte i plattskarvarna. Lite bättre blev det. Nellie och Nova passade på att springa, skutta, nosa och kissa. (Fotona nedan är från i går.)

   

Jorden och ogräset som jag rensade bort fyllde 2 soppåsar. Det blev finare när jag hade fått bort det.

Det är roligt att Nellie och Nova kommer så bra överens! Nedan befinner sig Nova i leksakslådan, för att välja ytterligare en leksak.

I går morse tog jag bort gallret som avgränsade vardagsrummet från resten av bostaden. Det blev mycket uppskattat! Nu kan mina små springa runt, runt, och få massor med motion inomhus. Nedan t h kommer Nova runt hörnet i full fart. Och faktum är, att hittills har det inte kommit något kiss alls på parkettgolvet. 

   

För mig blev det förstås mycket bekvämare att slippa klättra över gallret var gång jag skulle in i vardagsrummet. Då och då öppnar jag altandörren så hundarna kan springa ut en liten runda. 

Nedan min lilla segelbåt, köpt i El Campello. (Den som står i sovrumsfönstret.) När jag ser den inifrån, med himmel och hav som bakgrund, då ser det nästan ut som om den seglar på havet. Kan ni också se det så? (Ja, ni får förstås bortse från att en av mina krukväxter, och en bit av taket, syns på fotot.)

Nedan reklam från Laura Ashley. Jag tycker så bra om den här färgkombinationen med mild rosa och mild grön. Kudden i förgrunden är i tyget Eglantine-eau-de-nil, där eglantine syftar på nyponrosorna, och eau de nil (nilvatten) på den gröna färgen. Tyvärr kostar kudden drygt 1000:- och de säljer inte tyget. Däremot har jag en rulle tapet från samma serie, som jag längre fram ska göra något av.

22-02-26:

I går var vi hos veterinären (Evidensia) i Höganäs. Nova fick sin andra grund-vaccination, och sitt djurpass. (Samt tid för rabies-vaccination om 3 veckor.) Båda hundarna fick klorna klippta. De satt som tända ljus. Både veterinären och djurskötaren sa flera gånger att jag har fina och lätthanterliga hundar, och la till att "så brukar inte chihuahuor vara". Trevligt att mina små gjorde gott intryck! Men så fick de också lite hundgodis på slutet.

Det översta fotot är från i går, när vi skulle lägga oss. Nova tycker om att ligga "långt in" i sängen. Kanske känns det tryggast så.

Resten av fotona är från i dag. Vi har haft underbart väder! Visserligen kallt i skuggan (bara 3 grader i morse), men så pass varmt i solen att jag klarade mig utan ytterkläder. Jag har rensat ogräs i plattskarvarna. Hundarna har rensat gräs...

   

Sedan har jag satt upp vårt nya chihuahuasäkra staket. Så här ser stolparna ut. De dubbla metallpinnarna tryckte jag ner i jorden runt om plattorna. Stolparna står inte så stadigt, men de ska ju heller inte belastas. Nätet väger nästan ingenting, och vinden har inget att få fatt i.

   

Nätet är det jag köpte till mina katter 2006 (eller om det var ännu tidigare). Det är svart, finmaskigt, starkt, och syns nästan inte alls. Tyvärr är stolparna ljusgröna (det fanns ingen annan färg), och tyvärr hade jag bara gula buntband hemma. Svarta stolpar och svarta buntband hade varit snyggare. Men dessa fungerar lika bra. Jag valde att klippa nätet så det blev 50 cm högt. Så högt kan ingen chihuahua hoppa, men det är lätt för oss människor att kliva över.

   

Jag satte mina krukor i "hörnen". Jag har beställt fler växter (1 ros och 7 blommande buskar). Men det dröjer nog drygt en månad innan de kommer hem till Hedentorps plantskola i Ängelholm. Sedan kör de hem dem till mig, inkl de 300 liter jord jag kommer att behöva för att plantera dem i likadana krukor som jag redan har. Tyvärr måste jag köpa krukorna i annan butik (Blomsterlandet i Ängelholm). Krukorna väger nästan ingenting, men är skrymmande. Jag kan omöjligt ta 8 krukor samtidigt på bussen. Det är dessutom 2 bussbyten. Jag får se hur det ordnar sig.

Eftersom det är så vårlikt i dag så vågade jag rulla ut mina mattor. Det blir mer ombonat så. (Men jag väntar med stolsdynorna.)

Jag satte mig en stund i solstolen och njöt av solen, värmen och utsikten. Men både Nova och Nellie tyckte att de borde sitta i knäet på mig. Det fick de förstås.

   

Jag försökte mig på 2 selfies. Jag hade hoppats att hela hundarna skulle komma med. Men det blev så här:

   

   

Det är bara februari, men i dag kände jag hopp om att det kommer att komma en vår - i år också!

Det blev en vacker solnedgång i kväll. Det var ännu vackrare i verkligheten, än det ser ut på fotot. Jag är så glad att jag bor så här, så jag har möjlighet att se solnedgångarna över havet. (En bra kompensation för att jag inte längre kan se soluppgångarna över Medelhavet i El Campello.)

22-02-27:

Stort grattis på födelsedagen

min kära dotter Jenni!

I morse hade Nova och Nellie jättekul! De hade dragkamp om apan. Båda morrade och drog. Det slutade förstås med att Nellie "vann".

Jag la på ute-dynorna i dag. På eftermiddagen satt jag en stund i solstolen, med hundarna i knäet.

Men innan dess var det full fart här. Linda, Alva och Jenni kom nämligen på besök i förmiddags. Vi pratade, fikade och lekte med Alva. Nellie och Nova var med hela tiden, och det fungerade jättebra. Men vi kunde konstatera att mitt chihuahua-säkra staket runt altanen, inte är Alva-säkert. Hon hann nämligen klättra över och springa nästan ända fram till grannens altan innan jag hann fånga henne... (Men sedan, när jag kommer att ha krukor stående på insidan överallt, då kommer staketet även att vara barnbarns-säkert.)

Tidigt i höstas köpte jag två Lucky-doggy-dockor från Bamses Bollar. Se: https://bamsesbollar.se/mjukisdjur/lucky-doggy-dockor/. (Det är ganska utsorterat just nu.) Jag köpte en vit chihuahua-tik och en beige pudel-tik. Och så köpte jag några olika uppsättningar kläder till. Kläderna är välsydda och har hål för svansen, och dockorna har hög kvalité. De har magneter i framtassarna så de kan "hålla handen". (Nedan några exempel från Bamses Bollar.)

            

       

            

De dockorna leker vi med, varje gång Alva är här. Vi har jättekul, även vi vuxna. I dag tog jag många foton på en skrattande Alva, när hon tillsammans med Linda lekte med dockorna. Men suck! Jag får inte visa er ett enda - fast flera blev riktigt bra.

Mitt i allt lekande så orkade Nova inte längre. Hon la sig ovanpå sin säng och somnade. Men Nellie var i farten ända tills Linda, Alva och Jenni åkte igen. Men sen somnade även hon. Det tar på krafterna att umgås intensivt!

22-02-28:

I dag har jag varit på Ikea i Helsingborg och provlegat sängar. Jag fastnade för resårbotten Skårer (90 x 200, medelmjuk) och sängstomme Hemnes. Tillsammans kostade de 4090:-, vilket är relativt billigt. Jag får hemleverans den 14 mars.

Jag hade funderat på en Skårer sänggavel, men det visade sig att den måste stå mot en vägg. Och nu när jag får en högre sänggavel, så måste jag vända huvudändan åt andra hållet, så den inte kommer framför fönstret. Hemnes sängstomme har den fördelen att den även har en fotgavel. Bra eftersom jag inte kan ha fotändan heller mot väggen (pga elementet). Sängstommen kostade bara 545:- mer än vad 4 sängben + 1 huvudgavel hade kostat, och då tycker jag att jag får mer för pengarna.

       

Jag struntar alltså i att prova sängarna som kostar över 20'000:- i andra affärer. Jag kan aldrig tänka mig att de är så värst mycket bekvämare. När min nya säng kommer, så ska jag först prova den med mina gamla bäddmadrasser. Därefter får jag ta ställning till om jag även behöver en ny bäddmadrass. Den köper jag nog inte på Ikea i så fall.

På Ikea beställde jag även ett Kolbjörn skåp. Det ska stå på altanen. Jag ska förvara mina små trädgårdsredskap i det. Skåpet kommer samtidigt som resten. 

När jag hade varit på Ikea så gick jag till Arken Zoo. Där tittade jag på hund- och kattsängar. Mina små behöver ytterligare en. De får inte längre ha den lilla ljusblå barn-fåtöljen. Nova krafsar nämligen alltför mycket, och hon dyker under filten som ska skydda när hon gör det. Eftersom jag inte vill ha fåtöljen förstörd, så har jag tagit undan den.

De flesta hundsängar är onödigt stora. Jag hittade en liten kattsäng som bara kostade 124:-. Den kan man reglera storleken upptill på (med ett snöre). Så nu har hundarna en liggplats i vardagsrummet igen. (Och den går faktiskt i färg med soffan...)

Jag köpte också några små kattleksaker till Nova. Hon är i bit&gnag-åldern nu. Hundsaker är för stora, och många kattsaker är olämpliga. Men de nedan är bra. Nova blev jätteglad och sprang bums i väg med en sak i munnen. Och lite senare med den andra. Bra att köpet blev lyckat.

   

Efter besöket i zooaffären tog jag bussen (bussarna) hem. Jag hade ingen som helst lust att gå inom Väla Centrum, fast jag var så nära. Jag behöver ändå inget sådant som de säljer där.

22-03-01:

Jag somnar gott när jag har tagit Circadin. Tyvärr vaknar jag lika ofta av värmevallningar. (De har ju inte försvunnit.) Den första veckan jag tog Circadin, så somnade jag bums om efter vallningarna. Det gör jag inte längre. Jag antar att tabletten verkar starkast i början, sedan vänjer sig väl kroppen. Frågan är om jag borde öka dosen östrogen, i hopp om att få sova hela nätterna...

I morse när jag vaknade ca 03:30, så började jag tänka på min kommande sängleverans. Det är ju inte bara att få hem förpackningarna. Jag började fundera på allt det praktiska. Och sedan kunde jag förstås inte somna om. Alltså är jag ganska sömnig i dag... (Och klockan är bara 10 på förmiddagen.)

Sängstomme och resårbotten ska levereras mellan kl 14 och 18 (den 14:e). På små orter som Mölle brukar de komma sist. Alltså kommer de kanske strax före 18.

Innan dess ska jag ha flyttat ut min nuvarande säng från sovrummet. Kanske kan den stå på högkant i köket? Och kanske kan madrasserna ligga tvärs över soffan? (Eller kan Loppan hämta den redan på förmiddagen? Det skulle vara toppen!) Sänglådorna kan stå i vardagsrummet, och även den hallmöbel som jag nu har stående vid sängens fotända. Mitt lilla arbetsbord får jag ställa framför garderoberna, och så får jag flytta Kallax-hurtsarna åt sidan så gott det går.

Då finns det plats för de 4 paketen i sovrummet. (Om än nätt och jämnt...) Det kommer att bli trångt när jag ska montera sängstommen. Och det kan vara svårt att montera en sängstomme ensam. Monteringsanvisningen förutsätter att man är två. Men jag får väl försöka palla upp den ändan jag inte kan hålla i.

       

Det största problemet kommer att bli när jag ensam ska lägga i den stora resårbotten i sängstommen! Den ska ligga på de relativt smala metallskenorna längs långsidorna. Det står inte hur mycket Skårer väger, men det är nog en del. Men framför allt är den otymplig. Där skulle det verkligen underlätta att få hjälp av ytterligare en person.

Och jag måste bli klar innan läggdags. Men jag fixar det nog.

   

Nu ska vi strax ut på promenad. Den blir nog kort. Det är bara 3° och solen lyser bara med sin frånvaro. Jag gissar att Nova kommer att frysa. Men det blåser inte, och det är skönt att komma ut i friska luften. Det är ju ren och frisk luft vi har här i Mölle!

Jo minsann. Solen tittade fram! Så pass att mina små fick kisa mot solen...

Men det blev ändå bara en kort runda. Nova har svårt att gå i selen. Den är fortfarande så pass mycket för stor, att hon ibland fastnar med ett framben inne i den. Då lägger hon sig ner och väntar tills jag har rättat till det igen. Om det vore varmare ute så skulle jag sätta ett halsband på henne i stället. Alternativet nu vore halsband + jacka/tröja, men jag har inga varma kläder som passar henne.

22-03-03:

Jag försöker göra något litet var vecka, för att komma i ordning. Men det går så långsamt, så långsamt. Fast i går tog jag ett ryck i badrummet. Även där var allt bara inställt i skåpen, huller om buller. Jag plockade fram alla saker (sängen, mitt nya arbetsbord, och köksbordet blev fulla). Sedan gallrade jag ut en del. Därefter satte jag in allting prydligt i skåpen. Det blev bra. Nu vet jag var jag har allt, och allt fick bättre plats än när det stod osorterat.

I dag tänkte jag att jag skulle ge mig på hall-garderoben. Där hänger visserligen jackorna i ordning på stången, men på golvet står "skosaker" (t ex skoputsmedel) och lådor med hundsaker (koppel, selar, halsband och kläder). Egentligen skulle jag vilja få plats med mina skor där. De som nu står på sovrumsgolvet i 6 stycken plastbackar. Jag tvivlar förstås på att skorna får plats, och sedan vet jag inte var jag ska ha hundsakerna...

Fast jag har ännu inte hunnit öppna dörrarna till garderoben. Först planterade jag ytterligare 5 pelargon-sticklingar, utöver de 4 jag hade planterat tidigare. Jag har fortfarande 5 stående i en vas, men jag har slut på planteringskrukor nu. Jag har dessutom slut på plats att ställa fler krukor. Jag hade hoppats att grannarna skulle vilja ha sticklingar (jag har satt en lapp bredvid våra postfack), men de verkar bara vilja ha färdigplanterade som tål att sättas ut nu när vi fortfarande har frost emellanåt... (Jag har så svårt för att slänga levande växter!)

   

Därefter plockade jag fram mina 27 tavlor (mest inramade affischer), och bredde ut dem på sängen och arbetsbordet. Den största fick stå kvar i soffan, men nu befriad från bubbelplasten. Jag har räknat ut att jag maximalt kan få plats med 12 här. Bara 2 i vardagsrummet (där ska jag ha 2 av fågel-akvarellerna), kanske 3-4 mindre i hallen (bara 2-3 om jag inte får sätta en skruv i nya köksskåps-sidan), och i bästa fall 8 i sovrummet (ovanför sängen och skrivbordet).

Vissa tavlor var så viktiga för mig, när jag bodde i El Campello. Som den överst till höger ovan, med skånsk bokskog. Den kan jag gallra ut nu. Sedan vet jag inte om jag får plats med min största tavla, den nedan. Den var också betydligt viktigare i El Campello, där det inte finns några björkar.

Jag har dessutom flera små ramar med foton i, men dem ska jag nog kunna klämma in någonstans. (Några kan stå i en hylla.) Det känns som om foton på familjen blir viktigare ju äldre man blir.

Nu ska jag ställa undan de tavlor som jag vet att jag inte kan skiljas ifrån. Så får jag se hur många det blir. Sedan ger det sig om jag har krafter kvar för att börja ordna i garderoben... Vi ska i alla fall äta lunch först, hundarna och jag.

När jag tog undan de tavlor jag vill behålla, så blev det 16 stycken! Fler än jag preliminärt får plats med alltså!  (Men 11 är utgallrade, alltid något.) Jag får mäta och räkna ut mer exakt sen, vilka som får plats i verkligheten. Ännu har jag bara tänkt hur det skulle kunna bli - inte mätt på centimetern. Dessutom ska tavlorna sinsemellan passa ihop, och det får inte bli för plottrigt.

Klockan har hunnit bli 15:45, och jag har ännu inte öppnat garderobsdörrarna... Hundarna och jag har varit ute en stund, i det kyliga men soliga vädret. Och nu ska jag dricka te.

Mot förmodan fick jag in alla skorna, även dansskorna och inneskorna. Detta tack vare Ikeas stapelbara skofack. De är förstås avsedda för 1 par skor, inte i snitt 4 par som jag fick in. (Men så har jag ju inte så stora fötter.)

De skor som jag dagligdags använder står förstås på skohyllan. (Längre fram ska det inte stå några hundsängar framför.)

Tyvärr så ligger alla hundsakerna framme på mitt lilla arbetsbord. Jag har ingen aning om var och hur jag ska få plats med dem. En del kan läggas undan (t ex jultröjan som syns längst ner till höger), medan annat måste finnas lättåtkomligt. Tja, jag löser det väl på sikt - men just nu har jag ingen aning om hur. Här är ju fullt i varenda vrå!

22-03-04:

Vår dag har varit solig och ganska vilsam.

   

22-03-05:

I dag har vi varit hos Linda och Alva hela dagen. Vi har haft jättekul! Men nu är vi trötta alla tre! Hundarna somnade bums i sin säng när vi hade kommit hem. De hade inte hunnit sova på hela dagen, bara vila några minuter då och då. Själv hann jag inte ens vila, om det inte räknas den korta stund som jag satt i soffan och läste saga för Alva.

Annars har jag tjänstgjort som häst, och galloperat runt med Alva på ryggen. Och så har Alva och jag sprungit, krupit, rullat runt - och lekt lekar lämpliga för en 2-åring (men inte lika lämpliga för en 70-åring). Vad gör man inte för sitt barnbarn... Både Alva och jag har haft roligt, och skrattat mycket!

Jag hann faktiskt bara ta ett fåtal foton. Man kan inte leka vilt och fotografera samtidigt. De på Alva får jag ändå inte visa. Men ni kan få se ett på Nova, när hon provar om det går att ligga på/i Alvas leksaks-banan.

I morgon planerar jag att mäta ut var jag kan sätta mina favorit-tavlor, hur de ska få plats, och vilka som kommer att passa bäst. Det känns lite tufft att jag kommer att behöva gallra ut ännu fler än jag gjorde häromdagen. Jag tycker ju om tavlorna!

22-03-08:

I dag är det Internationella kvinnodagen! Den firas i många länder - utom i de länder där dagen skulle behövas allra mest...

Inget av fotona nedan är från i dag (utan från i går och förrgår). I dag är himlen täckt av ljusgrå moln, och det är bara 3° ute.

Men i förrgår kunde vi sitta i solen på altanen. Mysigt!

   

Nellie passade på att förklara för mig, att jag inte får sätta krukor längs hela staketet. Hon och Nova måste få behålla ett titthål åt varje håll, så att de kan ha koll på grannarna.

   

Jag undrar vilken sorts ljung det är, som växer vid grannfastigheten här på Trappstigen? Kanske jag kan fråga en trädgårdsmästare? Så fint som den har blommat hela vintern, så blir jag sugen på att köpa en - trots att jag egentligen inte vill blanda in färgen lila i min lilla trädgård. (En liten trädgård gör sig bäst i få färger, och jag prioriterar rosa och vitt med enstaka inslag av klarblått.)

   

Fartygsmöte i solnedgången:

       

Titta på fotot nedan. Ser ni? Det har hänt något här! De två fågeltavlorna till vänster har vaktmästaren borrat hål för. Där består väggarna av helgjuten betong. Övrigt har jag satt upp själv, för på de väggarna är det gips. Den lilla klädhängaren med utfällbara krokar sitter delvis bakom klädskåpet, men fyller sin funktion. Nu kan jag hänga hundarnas koppel där jag lätt kommer åt dem. Jag har satt upp ytterligare 3 små tavlor själv, men dem får ni se foto på en annan dag.

Nu väntar jag på att vaktmästaren ska ha tid att komma och borra fler hål. Preliminärt kommer han den här veckan. Jag har ritat kryss där han ska borra för 5 tavlor i sovrummet, och för gardinstängerna i vardagsrummet, samt för min vädringshängare och lite annat på altanen.

De 3 senaste dagarna har jag unnat mig att läsa en bok. Den nedan. Tyvärr tog den slut i dag. Den var riktigt bra! Med tanke på att det nu är krig i Europa igen, så tyckte jag att det passade bra att läsa en bok som börjar när Hitler fick storhetsvansinne...

Boken är fiktion, men baseras på verkliga händelser.

Jag kan bara inte fatta, hur vissa människor tycker sig ha rätt att döda andra människor - för att de tycker att de själva är bättre och finare. Att de struntar i andras liv och rättigheter! Oftast pga petitesser som t ex religion, hudfärg eller något annat irrelevant. Inget som har att göra med hur människorna i fråga ÄR. Hur kan vissa människor vara så kallblodiga, och korkade? Förstår de så lite om livet och dess värden? Har de inte begåvats med något att tänka med?

Det var, som sagt, en bra bok. Men sorglig, precis som verkligheten ofta är. Kanske jag väljer en feel-good-bok nästa gång? Jag känner att jag behöver läsa. Jag måste unna mig att göra lite sådant som jag tycker bäst om. Jag kan inte vänta med allt kul till "sen när jag har fått ordning"...