Sparad dagbok 73. (Fr o m 21-07-24 t o m 21-12-08. )

21-07-24:

I onsdags kom alltså min son Johan, min svärdotter Linda, och mitt yngsta barnbarn Tuva och hälsade på mig. Min lägenhet är verkligen inte barnvänlig ännu, men jag hade röjt matbordet så att vi kunde sitta där och prata en stund. Fast titta på arbetsbänken i bakgrunden... Där står mycket av det som ska stå i skåpen sedan. Fast de är redan fulla. Allt tar större plats när det är slarvigt inställt. När jag har packat upp det sista så ska jag börja organisera, gallra, ordna och sedan ställa in allt snyggt och prydligt. Men jag kommer att börja med kläderna. Jag kommer åt kyl/frys, diskhon och mikrovågsugnen - och då klarar jag mig så länge.

Tuva invigde barnstolen, och vi konstaterade att stol och tillhörande säkerhetsbälte funkar bra. Tuva är nästa lika lång som Alva, fast hon är 8 månader yngre. Så Alva ska också kunna sitta bra i stolen. Jag vill ha en riktig barnstol av trä, inte en monterbar i plast. Jag hoppas ju att barnbarnen ofta ska kunna komma på besök. Särskilt Alva som bor närmast.

Sedan satte de Tuva i vagnen och Nellie och jag visade dem "fina parken". Därefter gick vi ett varv i Höganäs med Café Bistro som mål. Det finns många caféer och restauranger i Höganäs, men detta är det enda stället där jag vet att hundar är välkomna. Dessutom har allt varit gott som jag har ätit där hittills. Vi valde att sitta inne eftersom det var lite väl varmt i solen.

Tre foton på Nellie får ni se, men tyvärr inte de drygt 50 som jag tog på Tuva. Vi åt husets lasagne, och den smakade bra.

Efter lunchen så gick vi ner till Kvickbadet och hamnen. Sedan gick vi hem till mig.

Vi ringde Uno och frågade om de var hemma, och det var de. (Uno hade sagt att det vore roligt om vi kom, om vi hade tid.) Vi ringde Linda, och snart var vi alla (Linda och Alva också) på väg till Uno, Anita och Ted i Farhult. Deras hus ligger alldeles vid stranden, och de ser havet inifrån. De har så fint, så fint - både ute och inne.

Nedan ser ni Alva! Hon sprang glatt runt på den stora gräsmattan. Ni kan se att hon är ganska späd, och rödhårig. Håret är lockigt men det syns inte på fotot, inte hennes vackra ögon heller. Men bara så här får jag visa Alva på bloggen. Tja, det är bättre med ett litet foto bakifrån - än inget alls. Nu kan ni se att mina barnbarn finns på riktigt! (Jodå, ni ska få se Tuva bakifrån också...)

Uno hade byggt till ett inglasat uterum sedan vi var där senast. Han är en väldigt händig man! Där förvarar de sina Medelhavs-växter på vintern. Jodå, de har både palm, oliv- och citron-träd.

Anita dukade upp fika på det stora bordet på altanen. Vi fick plats allihopa. Vi satt en stund och njöt av tilltugget och pratade. Det var länge sedan vi sågs alla.

Sedan gick vi i samlad tropp ner mot havet. Johan bar Tuva.

På en del av stranden får hundar vara, vi stod strax intill. (Senare gick vi en bit på människo-badstranden, men då bar jag Nellie.)

Tuva doppade tårna i vattnet, medan Alva blötte ner hela fötterna - med benäget bistånd av sina föräldrar. Jag fotograferade flitigt. Men ni vet hur det är, de fotona får jag inte visa. Anita och Uno tittade på, och skrattade glatt åt de små som plaskade runt.

Efter badet gick vi till en lekplats ovanför stranden. Där gungade jag med Nellie i knäet (hon var helt avslappnad, så hon hade inget emot det) en liten stund. Alva och Tuva gungade desto längre, och skrattade högt av glädje. (Min) Linda och Johan puttade på. Sedan gick vi tillbaka till Unos hus. Då började det bli kväll så vi tackade för oss och åkte ut till Arild.

Hemma hos Linda åt vi alla kvällsmat, och sedan var det läggdags. Nellie och jag (samt Johan, Linda och Tuva) sov över hos Linda och Alva.

Tidigt nästa morgon gick jag en runda med Nellie. Det vita som skymtar bakom träden är tält. Vingården som ligger strax intill Lindas hus har glamping (glamorös-camping) med bl a vinprovning. Se: https://arildsvingard.se/

Det syns att Lindas hem numera är mycket barnvänligt. Allt för att Alva ska trivas.

Nedan ett "bonusfoto" på Tuva, när hon leker i Alvas bollhav. (Kanske jag kan få visa ett liknade på Alva en annan dag?)

Johan skjutsade hem mig i torsdags. De skulle sedan vidare till Robert och äta lunch. Nu är Robert, Linda, Alva, Johan, Linda, Tuva, Jenni och Molly ute och campar. De är i Halland nu. Både Robert och Johan har husvagn. Jag hoppas att de har det jättefint tillsammans!

Har jag visat att jag har skrivbordet så här nu? Det funkar, men jag trivs inte riktigt med att sitta så nära ytterdörren. Jag ska flytta bordet sedan, när jag har packat upp de sista lådorna och har ställt rätt de andra möblerna. Sedan bör jag sätta min "förhöjning" under datorn, för min rygg och mina axlar mår bäst om jag står upp framför datorn. (Jag lyckas bara inte fälla upp den just nu. Jag har glömt hur man gör...)

Den enda nytta jag har gjort i dag, är att jag monterade den lilla plast-rullvagnen. Och det tog ca 10 minuter... Jag har för all del sorterat alla fotona jag tog på Alva och Tuva också, men jag har ännu inte redigerat dem. Det tar tid med foton, särskilt när man tar så många som jag.

Jag har förstås varit ute med Nellie. Det har varit behagligt promenadväder i dag (och jag har haft T-shirt, shorts och sandaler). Jag hade T-shirten nedan. När jag satt på huk vid ett tillfälle så kom Nellie fram och nosade på chihuahua-huvudet. Hon ville kolla om hunden var levande.

Jag undrar om hon saknar Bonnie och Stella ibland, eller om hon har glömt dem? Ibland tänker jag att jag kanske skulle köpa en chihuahua till, eftersom både Nellie och jag skulle tycka att det vore roligt med en lite större flock. Nellie skulle behöva en lekkamrat. Men dels är chihuahuor väldigt dyra numera (25'000:-), och dels är det faktiskt enklare att bara ha en hund. 

Nu har min nyaste höstflox också slagit ut. Den har nästan samma rosa nyans som den andra, men blommorna har ljusare mitt. Kanske är den nya aningen snyggare.

Nedan håller jag en av de nya blommorna så den kommer intill de andra. Ni ser att blommorna är ganska snarlika. Båda sorterna luktar gott!

Det är trevligt med lite blomsterfägring på balkongen. Min lilla kärleksört kommer snart att slå ut sina rosa blommor. Knopparna är ganska stora nu.

Nu har det blivit dags för en liten kvällsrunda, och sedan ska vi lägga oss - Nellie och jag.

21-07-25:

Om ni har tänkt flyga till eller från Alicante flygplats, så undvik 2-3 augusti.

Jag är glad att jag köpte den brokbladiga pelargonen. Både blommor och blad är vackra! Och så skiljer den sig lite från de andra. Tyvärr har jag glömt vad den heter. (Det kan vara Mrs Parker.) 

I dag flyttade jag mitt skrivbord, och ställde det som jag hade planerat. Jag trivs bättre med att ha det så här.

Jag kan se ut medan jag sitter vid datorn. Men bordet står tillräckligt långt in i rummet för att jag inte ska bli bländad av solen.

Eftersom jag har valt att ställa skrivbordet ända kloss intill bokhyllan, så kan jag naturligtvis inte ha böcker på de två understa hyllorna (sen). Men saker i mindre lådor kan jag lätt komma åt.

För att kunna packa upp de sista fem lådorna med böcker, så är jag tvungen att ställa två bokhyllor "mitt i rummet". De tre som jag har kryssat över ska upp på vinden. (De har alla trasigt bakstycke.) Den som jag har satt en stjärna på står där bara tillfälligt, under själva sorterandet. Den är hel, men ska upp på vinden längre fram.

Som ni ser är Alex-hurtsarna olika på baksidan. Den äldsta är omålad. Den måste jag måla längre fram. De har faktiskt inte riktigt samma vita nyans heller, den äldsta är lite varmare vit. Typiskt nog är det den nyaste som har svarta märken och lite avskavd färg framtill.

Hyllan vid sängens fotända kan få stå kvar även sen. Den är inte i vägen, och ännu behöver jag allt förvaringsutrymme jag kan få. Men hyllan bredvid Alex vill jag ha bort så snart som möjligt.

Jag funderar faktiskt på att köpa ytterligare en Alex-hurts. Den skulle jag i så fall ställa bredvid de andra, där hyllan står nu. Hurtsarna rymmer mycket, och det blir oftast överskådligare att ha mindre saker i lådor. Alla mina små verktyg, skruvar, spikar, knoppar mm, som nu står i köks-bokhyllan, skulle passa bättre att förvaras i lådor.  

Dessutom: Om jag har tre Alex-hurtsar + Alex-skrivbordet "i bredd", så skulle det passa precis att sätta en Vinliden 2-sits-soffa rygg mot rygg med dem - utan att soffan skulle komma så nära Billy-vitrinskåpet att dörren inte skulle gå att öppna. Det skulle kunna bli jättebra! Kanske det blir så, att jag beställer en Alex-hurts och en Vinliden soffa lite längre fram? Men jag bör packa upp de fem sista lådorna först!

Tror ni att hundar förstås vitsen med tavlan nedan? Den är nästan lite elak, för ofta väsnas människor mer än hundar.

Jag tycker faktiskt att Nellie skäller mindre nu än tidigare. Vi övar på att hon ska låta bli. Hon skäller nästan alltid om någon "el-sparkcykel" svischar snabbt förbi. Det kan jag förstå. Många av dem som framför fordonen på trottoarer bland fotgängare, i hög hastighet, förtjänar faktiskt en utskällning. Men jag gillar inte att hon skäller på stora hundar. (Och nästan alla hundar är ju stora jämfört med henne.) Hennes skäll betyder "Jag är rädd, kom inte för nära". Men det är förstås synnerligen otaktiskt att skälla. Så jag försöker få henne att känna sig tryggare. Jag kan ju försvara henne om någon stor hund skulle försöka sig på något dumt.

Jag såg fotot nedan, och tyckte att det var en trevlig idé.

Det visade sig vara väskhängare, för all del ovanligt dekorativa (och av rostfritt stål), men flera gånger dyrare än "vanliga" väskhängare.

I senaste numret av M-magasin finns det här uppslaget. Det känns befriande att se vanliga människor på bild, inte bara trådsmala 20-åringar.

Så modig hon är, Anna Perlestam! Jag skulle inte våga visa upp mig i bikini som jag ser ut nu. Nu väger jag 7 kg mer än vad som är klädsamt och hälsosamt. (Och 9-11 kg mer än mitt ideal, som för all del är onödigt smalt enligt de flesta.) Och jag går bara upp och upp. Ännu har jag inte haft styrka nog för att sätta stopp. Men jag måste förstås, och sedan se till att gå ner till min normalvikt igen. Jag mår inte bra nu, varken fysiskt eller psykiskt. (Och inte passar kläderna heller.) Lagom är bäst... Om många vågade som Anna, så skulle jag kanske inte ha så stort kroppskomplex - och då skulle jag förmodligen ha lättare för att hålla vikten - eftersom jag skulle få ett mer avslappnat förhållande till både mat och min kropp.

Heja Anna, och andra som vågar! 

21-07-26:

Jippie! Den sista lådan är äntligen uppackad! Nu är bokhyllorna "mitt på golvet" fyllda med böcker - och lite annat. (De vita lapparna talar om vilka bokstäver författarnamnen börjar på.)

Så här mycket golvyta (se nedan) har jag inte haft sen innan flyttbilen kom. Det är skönt att ha packat upp allt, men det är trist att allting bara står huller om buller i alla hyllor (och på alla andra ytor - som i fåtöljerna nedan). För att inte tala om kaoset i den överfulla klädkammaren. 

Jag har mycket, mycket jobb kvar - innan detta börjar se ut som en bostad. Men jag tror faktiskt att jag vågar beställa den lilla Vinliden-soffan från Ikea + Alex-hurtsen. Jag kan alltid använda soffan för att sortera kläder i. Ja för sitta och vila i den lär det inte bli tal om på länge än.

Nu är det dags för Nellies och min eftermiddagspromenad. Och sedan ska jag bära upp de tomma flyttkartongerna till vindsförrådet.

21-07-27:

Det har varit mestadels grått här, och ett tag blåste det riktigt rejält (så jag fick rusa ut på balkongen och rädda en del lättare saker). Sedan började det åska och regna. Det har inte gjort så mycket - utom att Nellie fick vänta ett bra tag på eftermiddags-promenaden. Själv har jag haft tvättstugan, och så har jag tittat på TV!

Jag har sett på OS (via datorn), närmare bestämt på damernas lagfinal i gymnastik. Det är inte klokt så duktiga de är (alla - även de som kommer sist)! Särskilt fascinerande är det att titta på den fristående artistiska gymnastiken. Starka och viga med sträckta vrister snurrar de flera varv i luften innan de landar igen - i fullständig balans. Det ser omöjligt ut, men de gör det ändå. Lika fantastiska konster utför de vid hopp, på barren, och inte minst på den smala bommen.

Jag har också beställt möbler från Ikea (så där rök mina sista pengar som jag inte har bundit). Jag beställde en turkos Vinliden 2-sits-soffa, en hög vit Alex-hurts, taklampan Solskur (till hallen), samt de där små utgående väggbeslagen som var slut på varuhuset i Helsingborg. Varorna kommer på måndag eftermiddag.  

På tal om åska så slog blixten ner i havet utanför El Campellos hamn i går. Fotot kommer från en video som återfinns i tidningen Información. (Men det var Kerstin som först visade mig fotot.)

I går fick jag syn på ett alldeles fantastiskt bantningsmedel på internet. Annonsen poppade upp när jag tittade på annat. Det var kapslar man skulle ta (en om dagen), och sedan (utan att ändra matvanorna eller motionera) så skulle man garanterat gå ner 16 kilo på 21 dagar. Jodå, det är alldeles sant, det berättade de själva (på dålig svenska). Fettet skulle smälta bort, och huden skulle dessutom bli fastare. Det fanns också många före och efter-foton som "bevis". Kapslarna kunde nu köpas till extrapris, bara lite drygt 1600:- för 21 stycken.

Jag blev förstås nyfiken på vad produkten egentligen innehåller, men jag fick leta länge (på andra webbsidor) innan jag till slut hittade ingredienslistan. Huvudingrediensen är pomeransskal!

Ingen av oss tror att man kan gå ner 16 kilo på 21 dagar genom att äta lite pomeransskal. Men det sorgliga är att det säkert finns överviktiga människor som är så desperata att de beställer en burk. (De tror förstås att kapslarna innehåller ett mirakelmedel.) Det är sorgligt när folk försöker göra vinning på andras olycka!

I morgon ska Jenni och Molly komma och hälsa på oss. Det ska bli kul!

21-07-28:

Det var trevligt att ha Jenni och Molly på besök. Vi pratade, lyssnade på musik, och så bjöd jag på en lätt lunch. Därefter hjälpte Jenni mig att bära upp de tre trasiga Billy-hyllorna till vindsförrådet. Jag behåller dem tills vidare som "reservdelar", men kan förstås sätta saker i dem så länge. Jenni bar också ner de två små runda borden och ställde dem i allrummet.

Den enklaste (från Ikea), som jag ändå har tänkt måla om, har inte blivit skadat i flytten. Det andra, det dyra från engelska Achica, har fått en stor bit avslaget från det ena benet + några små märken på bordsskivan. Lite längre fram ska jag dels limma på den avslagna biten (som jag som tur är har här någonstans), och dels försöka måla i de små märkena. Men bordet kommer förstås inte att bli lika fint som det var. Blir det för illa så kanske jag måste köpa ett nytt bord, men det är svårt att få tag i bord som är höga men har liten diameter. (Detta är 65 cm högt och 55 cm i diameter.) Hoppas att jag klarar reparationen hyfsat.

Även i dag har det kommit några regnskurar, så Nellie och jag har inte vågat gå alltför långt hemifrån.

I morgon ska Nellie och jag ta bussen till Helsingborg. Där ska vi hälsa på Jörgen, som jag dansade mycket tango med i början på 2000-talet. (Det är hans och mina fötter som syns på startsidan till min blogg.)

Jag hade glömt (för det har varit så mycket annat) men jag blev nyss påmind eftersom jag råkade riva mig lite på benet när jag gick förbi. Jag borde beställa (helst redan ha beställt) en Harry-stol innan Ikea har sålt slut på dem. (Modellen är utgående.) Ett ben på en av mina stolar fick nämligen en skada i flytten. Det kommer inte att gå att laga, eftersom det är små jack in i träet. På den mittersta skadan sticker det ut en liten flisa. Det var den jag rev mig på nyss. Det första jag bör göra är förstås att bära upp den här stolen på vinden, och ta ner den som jag har där. (Den är hel. Jag tog fel i hastigheten när jag bar upp den.) Men jag måste förstås köpa en till Harry snarast, jag behöver fem!

   

Tyvärr kan jag inte lägga till den på ordern som ska komma på måndag. Jag tittade precis på Ikeas webbsida. Ännu finns stolarna kvar på varuhuset i Helsingborg. (Men de är slut på flera andra orter.) Jag måste förstås åka dit snarast och köpa en, och sedan ta med stolen på bussen hem. Kanske kan jag ta av väskan från min shoppingvagn, och sätta kartongen med stolen på stativet? För stolen är rätt tung att bära, särskilt när den ligger i en otymplig kartong. Så dumt av mig att jag glömde det skadade benet, när jag häromdagen såg att modellen ska utgå. Jag borde ha beställt den tillsammans med det andra. Ja, ja. Det är lätt att vara efterklok.

21-07-29:

Nellie och jag gick hemifrån 10:15 för att ta bussen mot Helsingborg, och vi kom inte hem igen förrän 17:55. Bussresorna tar drygt 1 timme i vardera riktningen, men tiden däremellan har vi varit hos Jörgen. Han bor numera i en jättefin lägenhet på 8:e våningen (på Rosengården i Helsingborg). Han har jättestor balkong och nästan milsvid utsikt.

Vi pratade naturligtvis mycket om "förr i tiden" och om tango. Och så uppdaterade vi varandra om hur gemensamma vänner har det nuförtiden. Det var 15 år sedan jag flyttade från Helsingborg, så det har runnit mycket vatten under broarna sedan vi dansade tango tillsammans varje vecka. Jörgen bjöd på en god räksallad (och glass till efterrätt), och jag hade torrfoder med till Nellie. Nellie tyckte bra om Jörgen och slickade honom länge på handen. Hon lyckades också få honom att klappa henne på magen (som hon tycker är så skönt).

Jag tycker att det är lite jobbigt med bussresor, jag blir lätt åksjuk. Jag borde åka till Ikea i morgon och köpa en Harry-stol innan de tar slut. Men jag vet inte om jag orkar åka buss i morgon igen. Jag skulle vilja ha en paus-dag emellan. Vi får se.

Ute blåser det rejält, det syns inte minst på mina balkong-växter. Det har regnat till och från i dag, rejält periodvis, och det ska bli regnigt de kommande dagarna. Trist!

21-07-30:

Som det blåste i går kväll, och i natt! I alla fall på min balkong på 6:e våningen. Jag var tvungen att ställa mina växter på golvet, lägga tyngder på dörrmattan etc. Och när jag öppnade balkongdörren för att göra detta, då fladdrade både persiennen och mörkläggnings-gardinen som vimplar i vinden. Jag sov med stängd balkongdörr och stängt köksfönster i natt, trots att jag gillar att ha öppet. Mina inomhus-krukväxters blad fladdrade för häftigt...

Det regnade i natt också, samt i förmiddags. Men sedan har det varit uppehåll och blåsigt. Bara korta stunder har solen tittat fram. Det har känts som höst!

Höstkänslan förstärktes under våra parkpromenader. Fotona är från eftermiddags-promenaden. Ser ni så många blad som har blåst av träden?

Marken är lika full av löv som på hösten, det är bara det att detta är gröna blad.

Fotot nedan från HD. Jag visste inte att det kallades Overshoot day, men nog begriper jag att vi begår rovdrift på vår planet.

Vi borde nog skärpa oss lite till mans. Vi kan leva resurssnålare. Men hela samhället måste vara med, det räcker inte med några få eldsjälar. Men jämför jag vad folk i gemen konsumerade när jag var barn, och vad som konsumeras i dag, så är skillnaden skrämmande. Skillnaden på min egen enskilda konsumtion är lika stor som alla andras. Visst borde vi veta bättre! Därmed inte sagt att det är lätt att ställa om till enklare vanor. Men fram för mer återvinning! Och mer återanvändande!

Jag glömde berätta att jag beställde en Harry-stol från Ikea. Det fanns 8 kvar på varuhuset i Helsingborg i går kväll. Men jag orkade inte ta mig dit i dag, i blåsten och regnet. Jag betalade frakten i stället. Stolen kommer med Postnord på måndag, samma dag som soffan och hurtsen kommer. Det är ju ändå två separata beställningar på det viset att stolen är ersättning för en likadan som blev förstörd i flyttningen, och de andra sakerna är nyinköp som jag gör.

Förresten har jag haft kontakt med Retab. Vi ska göra en överenskommelse om hur de ska ersätta mig för allt som blev skadat i flytten. Hittills har de varit bra att ha att göra med. De beklagar också. Jag skulle tro att jag får en skälig ersättning. Sedan är pengar inte allt. Att alla dessa skador uppstod har gjort mig oerhört trött psykiskt, och besviken förstås. I dag har jag känt mig riktigt deppig. Jag har mest haft lust att lägga mig på sängen och titta i taket. Det har jag faktiskt gjort en liten stund också, till Nellies förtjusning. Samtidigt som jag ingenting gjorde, så klappade jag henne på magen.

Jag ska nog göra "ingenting" över helgen. Jag behöver vila "själen". Sedan, när soffan och hurtsen har kommit, då måste jag sätta fart igen. Jag har MASSOR att ordna-gallra-sortera och sen sätta/ställa/lägga/hänga på plats! Jobbet måste göras, och det är bara jag som kan. Bara jag kan välja ut vad jag vill ha kvar och vad jag kan ge bort. Nästan hälften borde gallras ut! Pust!

21-07-31:

Tänk, i morgon är det precis 2 månader sedan jag fick nyckeln till min lägenhet här i Höganäs. Om jag bara hade haft lagom många ägodelar, då hade jag kanske redan varit i ordning här nu. Fast som ni vet så har jag en ryslig massa bra-att-ha-saker som jag egentligen inte har utrymme för. Så nu när jag äntligen har packat upp de 100 flyttlådorna, så har jag mer än proppfullt överallt. Tror ni jag klarar av att gallra ut de bortåt 40% som jag bör göra mig av med?

Något som fördröjt för mig att komma i ordning är förstås att fler av mina förvaringsmöbler blev skadade i flytten. Fotot nedan skickade jag i dag till flyttfirman Retab. De ska hjälpa mig att leta efter nya hyllbärare. De nya glas-hyllplanen (som jag köpte i stället för dem som gick sönder) är 1 cm kortare än de gamla - och behöver därför längre hyllbärare. De nya hyllbärarna har för smala skruvar för att passa i de gamla hålen. Om jag kan hitta små metall-rundstavar med diametern 5 mm och längden 21-25 mm, så skulle jag kunna använda dem. Men var hittar jag sådana?

Tack vare de begagnade Billy-hyllorna som jag fick av Gun och Magnus, och dem som jag köpte i Bjärred, så har jag i alla fall hyllor nu. Jag saknar bara en 40 cm bred hylla, men hoppas kunna byta det skadade bakstycket längre fram. Jag orkar inte ens försöka just nu. Det har varit för mycket krångel med allt. Jag är mentalt trött! Nu vill jag bara få någotsånär ordning - snarast.

Men i dag har jag tagit det lugnt. Och jag har gjort något lyxigt, som jag aldrig tidigare i mitt 69-åriga liv har gjort. Jag har varit och fått en ansiktsbehandling! Jag fick ett infall i går, och bokade den enda lediga tiden som fanns i dag på Savon hud & spa på Storgatan 66. Jag fick ligga på en skön brits. Hudterapeuten rengjorde först mitt ansikte, och skrubbade det. (Hon sa att jag har fin hy, sånär som på de brustna blodkärlen på och nedanför näsan.) Sedan fick jag ligga med en fuktgivande mask en stund, därefter tvättade hon ansiktet igen, och masserade det, och slutligen smorde hon in huden med en ansiktskräm anpassad efter min hudtyp. Det kändes skönt att bli lite ompysslad!

Efter behandlingen gick jag till Loppis på Köpmansgatan och frågade om det är någon typ av saker som de inte tar emot. Där har jag tänkt lämna allt jag gallrar ut (som inte mina barn vill ha). De tar emot allt utom uppslagsverk, även min trasiga "kristallkrona". Bra! Jag har så svårt för att slänga saker.

När jag gick förbi bokaffären så satt författarna till Morden på Österlen där och signerade sin första bok i serien: Döden går på visning. Den som jag läste. Jag stannade till och sa att jag tycker att boken är bra, och varför. De såg uppriktigt glada ut för berömmet. De sa att del 2 i serien kommer nästa sommar. Jag köper förmodligen den också. (Om det sedan blir som pappers-bok eller e-bok återstår att se.)

På vägen hem mötte jag Hanna. Vi bestämde att vi skulle gå en promenad tillsammans med våra hundar, så en stund senare sågs vi i parken. Nellie blev glad när hon såg Dog. Det är inte bara när hon löper som hon gillar honom. Vi gick några varv och Hanna och jag hann prata en del under tiden. Trots åldersskillnaden (24 år) så har vi en hel del gemensamt. Jag gillar Hanna! Efter promenaden så följde Hanna och Dog med till mig som hastigast, så att Hanna skulle få se hur lägenheten ser ut utan flyttlådor. Vi bestämde att vi ska ses igen en annan dag.

Därefter har jag inte gjort ett dyft. Bara bläddrat igenom reklamen, och läst på lite om Höganäs. Jag hittade sandalerna nedan i reklamen från skobutiken Cinnamonskor. Tänk att de har lyckats få med alla mina favorit-klädfärger (turkos, rosa och blå) på en och samma bild!

På tal om färger. Visst är grönsaks-färgpaletten nedan vacker!

Tyvärr är det inte grönsaker som jag äter mig mätt på nu, utan onyttigheter. Suck! (Jag vägde mig på Jörgens våg när jag var där, och den visade 58 kg! Fast då hade jag för all del kläder på och mat i magen, men ändå!) Stackars lilla Nellie har också gått upp, hon vägde i dag 1595 gram, och hon bör inte väga över 1½ kg. Jag har väl stuckit till henne för mycket mellan målen, i samband med att jag själv har ätit. Hon får bara nyttig mat, men äter man för mycket så går man upp i vikt ändå.

Föst ska jag försöka få ordning i min lägenhet. Sedan ska jag ta itu med min kropp. Några kilon mindre, och lite bättre kondition, skulle inte skada.

21-08-01:

Jag har tagit det ganska lugnt även i dag. Jag behövde några vilsamma mellandagar. Men jag fick faktiskt ett litet aktivitetsryck i eftermiddags. Då bar jag upp de Billy-hyllplan som jag inte använder till förrådet, och satte dem i hyllorna med trasiga ryggar. Sedan ställde jag en hel del smått i hyllorna, så att golvet blev tommare. Och så organiserade jag om i förrådet. Jag satte alla de sparade tomma flyttlådorna (ca 30 st) allra längst in. Jag ställde den skadade Harry-stolen på vinden, och bar ner den hela till köket. Jag bar också ner mitt lilla runda rullbord/brickbord. Nu är det lätt att se vad jag har i förrådet, och lätt att komma åt allt.

Men jag fick samtidigt bekräftat att jag saknar en liten Billy överhylla. Den lilla smala som, tillsammans med en 80 cm bred överhylla, stod ovanpå den hemsnickrade hyllan ovanför sängskåpet. Jag har minskat bredden till 30 cm, eftersom den hemsnickrade var 110 cm bred. Jag har inte sett hyllan här i lägenheten, där alla andra överhyllor har stått. Alltså tog jag för givet att den av misstag hade hamnat på vinden, men där finns den alltså inte. Eftersom jag inte använder den hemsnickrade hyllan nu, så behöver jag inte den lilla smala för stunden. Men jag vill naturligtvis ha kvar den.

Nu undrar jag var den lilla hyllan är. Finns den kvar, eller har någon slängt den? Kan den stå kvar i en hörna i Retabs förråd i Torrevieja? Eller blev den kvarglömd på stora flyttbilen, och de sedan inte visste vems det var? Förrådet i Väsby var tomt när jag lämnade det, och eftersom Bra Flytt bara flyttade mina saker så skulle de ha märkt om det stod en liten hylla kvar i bilen. Det är tur att jag inte behöver överhyllan just nu.

Sedan har jag roat mig med att förbeställa lökar från Klostra (https://www.klostra.se/). De ska levereras vecka 39 och planteras i oktober. Sedan är det bara att hoppas på blomsterfägring till våren. Jag beställde två sorters rosa tidig tulpan av sorterna Foxtrot och Peach Blossom (båda väldoftande), samt scilla sibirica. Jag sambeställde med Linda och Jenni, som också ville köpa lökar (så kunde vi dela på fraktkostnaden).  

Det kan ju behövas något att se fram emot, efter den långa svenska vintern.

21-08-02:

Jag väntar på att Ikea-leveransen med soffan Vinliden och hurtsen Alex ska komma. Leveransen med Harry-stolen kom för en stund sedan, och den kartongen ställde jag upp på vinden. Jag behöver inte packa upp och montera stolen just nu, men nu vet jag att jag har en 5:e stol. Jag hoppas att de 5 Harry-stolarna håller min livstid. Jag har ingen lust att köpa nya stolar. Jag har dessutom flera olika klädslar till Harry, så jag kan byta färg när jag vill.

Jag hade tänkt gå ut med Nellie nu, i tid innan möblerna kommer. Men just nu regnar det (igen). Vi hade dock tur på förmiddags-promenaden, för då sken solen. Men det var så pass svalt att jag hade jacka på mig. Den svenska sommaren började ju nyss, så jag hoppas verkligen att den inte är slut än. Men visst kan det komma varma och soliga dagar i augusti också? Eller?

I dagens HD stod artikeln nedan. För mig som verkligen inte gillar kliande myggbett så är det en intressant artikel.

Det viktigaste, med lite större text:

Professor Stig Bengmark skickade ut en påminnelse om vad han anser vara viktigt för hälsan. Jag är alldeles övertygad om att han har rätt. Men ännu klarar jag inte att följa alla 12 "budorden". Vissa punkter är lätta att följa, andra svåra, och ett par känns nästan omöjliga. Fast jag tycker om råa grönsaker så har jag svårt för att äta 800 gram om dagen. Oftast blir det bara 300 gram. Och eftersom jag tycker väldigt mycket om turkisk och grekisk yoghurt, och nästan alla sorters ost, så vore det en stor uppoffring att utesluta alla mjölkprodukter. För mig är det betydligt lättare att utesluta socker, vetemjöl, kött och processade livsmedel. Men just nu äter jag verkligen inte hälsosamt. Suck! Jag ska bättra mig. Sen...

Det här citatet har jag haft med förut, men det är ständigt aktuellt. Mycket bra formulerat!

Så har jag återigen lådor i allrummet. En med Alex och fyra med Vinliden. Jag skulle vilja montera möblerna snarast, men i morgon ska jag passa Gunillas hund Lucy hela dagen, så då lär jag inte kunna. Kanske på onsdag? Vinliden verkar relativt lätt att montera, men jag minns att det är mycket skruvande för att få ihop Alex med alla sina 9 lådor. Men det blir nog bra när det blir klart.

   

21-08-03:

I dag är jag alltså hundvakt åt Lucy. De båda hund-flickorna kommer bra överens. Nyss gick vi en promenad i parken. Det är ganska grått ute, men regnar inte. Tre unga pojkar utbrast "Åååh så gulliga hundar du har" när vi gick förbi.

Nu på eftermiddagen tittade solen fram. Trevligt! Nellie och Lucy gör allt tillsammans, men det är Lucy som bestämmer (hon går alltid först). Först så kissar Lucy, och sedan kissar Nellie på precis samma ställe. Sådant är viktigt för hundar!

Jag lämnade hundarna ensamma en liten stund, och gick och hämtade ett paket som kom i dag. Jag hade nämligen beställt 5 meter gardinkappa till allrummet. Jag tycker egentligen inte alls om mörkläggnings-gardinerna (eller andra hellånga gardiner), men de fyller sin funktion. Eftersom allrumsfönstret är så högt, så tycker jag att det ser kalt ut upptill utan gardinkappa. Nu måste jag bara sätta upp en ny gardinstång till gardinkappan, innanför den andra. Eftersom kappan inte behöver hänga lika långt ut, är det betydligt lättare - för då passar vanliga gardinstångsfästen. Jag har en lika lång gardinstång till, och fästen ska jag också ha någonstans. Så här ser gardinkappan ut:

Men det dröjer nog innan jag hänger upp den. Först ska jag montera hurtsen och soffan. Sedan ska jag gallra ut en massa kläder, kuddar, täcken, filtar, kuddfodral, dukar mm - för som det är nu är det fullständig kaos inne i klädkammaren. Jag kommer inte åt något. När det är klart då kanske jag skruvar upp gardinbeslagen. Om jag nu inte väljer att ordna i alla köksskåpen dessförinnan.

Det har varit skönt att göra ingenting i dag också. Jag behöver stressa av emellanåt. Men i morgon bör jag sätta fart igen! Jag har mycket jobb som väntar.

Efter att jag hade skrivit allt ovanstående i Dagbok så kraschade sidan och allt försvann från min hårddisk. Nu har jag kopierat och klistrat in från webben här ovan. Jag har förstått nu efteråt att gamla Frontpage 2003 lättare kraschar när jag har många stora (=högupplösta) foton. Hädanefter måste jag alltså ha mindre och färre. Tyvärr!

Jag skapade i panik en OBS-OBS-sida (som jag hoppades att ni skulle hitta, vilket ca 40 av er gjorde). Nu klistrar jag in allt som jag skrev på den sidan här:

21-08-04:

Dagbok har kraschat! Jag kan inte skriva mer där!

Jag kan alltså inte fortsätta att skriva dagbok i Christeltango.com.

Bara några rader på just den här OBS-sidan. Så länge den inte kraschar, den också...

Jag hade skrivit en lång uppdatering, och lagt in foton, när allt låste sig. Jag var precis klar. Och fast jag hade sparat kontinuerligt så var allt borta när jag öppnade programmet igen. (Hela datorn hängde sig, så jag fick stänga av med huvudströmbrytaren.)

På min hårddisk finns ingenting kvar. Dagbok är helt tom, en blank sida. På webben finns det som fanns där i går. Om jag inte rör webbsidan Dagbok, så kommer den att ligga kvar som den är. Index-sidan (=vänstra spalten) finns i alla fall kvar.

I kväll orkar jag inte ens försöka göra något. Jag bara skapar den här nya sidan, och hoppas att jag kan få hyperlänken att fungera. (Det gick!) För då kan ni som är smarta nog att klicka på den nya "OBS-sidan" få reda på vad som har hänt, och varför jag inte kan skriva något mer i dagbok.

När jag orkar ska jag försöka skapa en ny blogg på christel.es-sidan: https://christel.es/ 

Det lär dröja allra minst några dagar, för jag får göra om det mesta där innan jag kan börja blogga.

Suck så trött jag blir! Jag känner mig faktiskt helt förtvivlad!  

            etc...

 

PS Mejla gärna christel@christel.es  och berätta om ni förstod bums att ni skulle klicka på OBS-OBS-länken, eller om ni inte förstod varför den fanns där. Många kanske aldrig läser den här sidan? Vad tror ni?

21-08-05:

Bara två av er läsare (ni är ca 100!) har bekräftat att ni har läst texten ovan, men jag kan inte göra mer för att "nå ut". Till råga på allt så krånglar webbsidan christel.es också! Jag uppdaterade lite där i går. Jag skrev bl a att jag ska börja skriva där i augusti-september. Det skrev jag på första sidan samt i dagboken där. Och så rättade jag min adress på Kontakta mig.

När jag sedan skulle skicka ut det på webben så var sidan Dagbok helt tom, fast den ser helt rätt ut vid förhandsgranskning. De andra sidorna blev rätt. Men eftersom jag skriver den webbsidan i mitt webbhotell One.coms hemsidesprogram så har jag rätt till support. De ska försöka se vad som har blivit fel. Det verkar alltså som om allt krånglar på en gång...

I One.coms hemsidesprogram kan man inte skriva blogg. De hänvisar till WordPress. Alltså måste jag sätta mig in i ytterligare ett program. Suck! Det kommer att dröja ett bra tag innan jag får rätt på allt. (Jag måste ju ägna tid åt att komma i ordning i min lägenhet i första hand.)

21-08-07:

Jag känner att jag inte både orkar göra i ordning i min lägenhet, och samtidigt sätta mig in i ett nytt program för att skriva dagbok/blogg i. Jag måste förstås prioritera lägenheten. Sedan, när jag börjar bli klar här, då ska jag ta tag i bloggandet igen. Undrar ni hur jag har det i mellantiden så kan ni ju alltid mejla och fråga. Om jag inte får 100 mejl om dagen så hinner jag svara. Kramar!

Nellie hälsar så gott!

21-08-09:

Några korta rader kan jag skriva här. De senaste dagarnas väder:

Både min hurts och min soffa är nu monterade, och jag har släpat fram alla täcken, kuddar, handdukar, lakan, dukar mm från klädkammaren - och faktiskt lyckats gallra ut ca 40%. Lite har Linda och Jenni hämtat, men resten ska jag lämna till "välgörenhetsbutiken" Loppan, en dag när det är uppehåll. Senare i veckan ska jag gallra ut en hel del kläder. Jag ska inte ha mer än att allt får plats i klädkammaren.

I dag fick jag håret klippt på Salong Hår. Frisörskan gjorde ett bra jobb, så nu har jag fått lite volym uppe på huvudet (och i nacken) igen. Senast jag klippte håret var i Spanien, och det har sett ovårdat ut länge. (Men jag var tvungen att låta det växa till sig lite, eftersom det både var för kort och alltför uttunnat.) Hårfrisörskan och jag bestämde att jag ska komma tillbaka först om 10 veckor. Håret måste växa ytterligare innan hon kan klippa det i den frisyr jag vill ha. Det känns som jag har hittat rätt hårfrisörska nu, en som kan sitt hantverk utan att försöka pracka på mig en stil som jag inte vill ha.

Lite text vågar jag skriva här, men jag kan lägga in ytterst få foton. Kanske jag kan skriva några rader ett par dar i veckan. Så vet ni att jag lever i alla fall.

21-08-10:

I dag var jag på gynekolog-besök på lasarettet i Helsingborg. Läkaren skrev ut östrogentabletter (Activelle, som också innehåller gulkroppshormon). Biverkningslistan är jättelång, men å andra sidan slipper man en del andra sjukdomar som t ex benskörhet. För egen del hoppas jag slippa värmevallningarna. Jag vill så gärna sova hela nätterna. (Sedan 2010 har jag vaknat 1-4 gånger i timmen, vilket tär på både krafter och hälsa.)

Här har det regnat halva dagen, men det var fint när jag var i Helsingborg. Även i El Campello är det grått och trist just i dag. (Carmen skickade fotot.)

I morgon siktar jag på att åka till Helsingborg igen, för att bli vaccinerad mot bältros med nya vaccinet Shingrix. Skånetrafikens sommarkort gäller bara t o m söndag, så det gäller att passa på att resa. Men fr o m måndag är det bara "fixa lägenheten" som gäller!

Jag undrar hur många av er som har upptäckt att jag skriver några få rader här?

21-08-11:

Nu har jag fått första dosen av Shingrix-vaccinet. Dos två ska tas om 2 månader. I Helsingborg såg jag en synnerligen blommig markis:

I morgon ska Nellie och jag hälsa på Lena T i Simrishamn. Det ska bli roligt! Fast resan (över 3 timmar i vardera riktningen med buss och tåg) blir lite jobbig. Men det kan det vara värt. Vi ska åka hemifrån tidigt, och komma hem sent.

21-08-13:

Jo, resan  till och från Simrishamn kändes väldigt lång - särskilt sista biten på hemvägen. (Vi gick hemifrån 07:35 och kom hem 21:30.) Men Nellie uppförde sig exemplariskt.

Det var som väntat väldigt trevligt hos Lena T! Vi konstaterade att det är hela 25 år sedan vi träffades (när vi båda läste naturvetenskaplig komplettering), och att vi har varit goda vänner sedan dess. Det första fotot visar utsikten från Lenas vackra våning, nära kyrkan i Simrishamn. Jag tog väldigt många foton, och skulle normalt ha visat er betydligt fler, dessutom i större format - men nu kan jag inte. Några små foton är i alla fall bättre än inga...

Vi gick ett varv i centrum och tittade på alla vackra gamla hus. Simrishamn är en pittoresk liten ort med bara 6 527 invånare. I en butik kunde man köpa dekorativa tuppar och hönor i naturlig storlek, fina med dyra (500:-/st eller 900:- för två). 

   

Vi gick vidare till Lenas kolonilott, ett litet blommande paradis med gullig stuga. Där åt vi lunch (bl a ugnsbakade grönsaker och lax). Nellie tyckte att det var mysigt att äta sitt torrfoder utomhus. (Dessutom fick hon smaka lite av mina grönsaker.)

   

Sedan gick vi ner till stranden och tittade på havet. Lena passade på att bada fötterna. Det skulle jag också gjort om jag inte hade burit på Nellie (eftersom det var en allmän badplats). Där var så vackert och vattnet var alldeles klart!

   

När vi senare skulle resa hem, Nellie och jag, så gick vi vägen om hamnen på väg till tågstationen. Lena guidade oss förstås. Det är bra synd att det är så långt till Simrishamn. Det tar 2½ timme att köra bil, och betydligt längre tid med tåg och buss (eftersom inget enskilt kollektivt transportmedel går hela vägen).

I natt sov jag för en gångs skull gott. Jag kan konstatera att östrogen-tabletterna faktiskt redan gör nytta. I natt vaknade jag bara 3 gånger av värmevallningar! (Den 4:e kom när jag ändå hade tänkt vakna...)

21-08-14:

Även i natt vaknade jag "bara" 4 gånger av vallningar. Betydligt bättre än de 10 - 20 gånger som det var tidigare. Det är skönt att sova om nätterna! Fast vissa av biverkningarna som kan förekomma skrämmer mig, som t ex "ökad risk för demens hos kvinnor över 65 år"...

Hela förmiddagen gjorde jag ingenting (mer än att läsa HD och gå ut med Nellie), men framåt eftermiddagen så travade jag upp alla mina kläder i soffan. Byxor i en trave, tröjor i en annan, västar i en tredje etc. Det är rent bedrövligt så mycket kläder jag har! Och då hänger ändå alla kjolar, klänningar, koftor och ytterplagg kvar i klädkammaren.

När jag såg allt samlat blev jag så mentalt trött, att jag beslöt mig för att vänta med att gallra till i morgon. Kanske jag bara behöver gallra ut 2-3 kjolar och lika få klänningar, men när det t ex gäller långbyxor och tröjor så bör jag gallra ut 60% av alla jag har. Kläderna måste få plats i klädkammaren. Så är det bara. Dessutom är det ju uppenbart att jag inte använder allt. Mitt problem är att jag dels pendlar i vikt så att jag behöver ha 3 olika klädstorlekar, och dels tycker om att ha olika färger olika dagar. 

Jag blir trött av att tänka på allt jobb jag har framför mig, men tröstar mig med att allt kommer att bli enklare sen när jag har färre ägodelar. Då blir det lättare att få överblick, lättare att hitta, och lättare att hålla perfekt ordning. Att downsiza är modernt! (Fast minimalist kommer jag aldrig att bli, någon måtta får det vara.)

21-08-15:

Ute skiner solen, men det känns som höst i luften. Nellie och jag har promenerat i de lugna kvarteren häromkring som omväxling. På balkongen blommar mina små petunior rikligt.

I soffan ligger kläderna precis likadant som i går. Jag har börjat att ordna i klädkammaren i stället. Jag bar ut byrån som jag hade ställt där, och satte den i hallen. Den är en perfekt hallbyrå! I lådorna ryms sjalar, handskar, koppel, selar, hundbajspåsar mm. (Jag hade den i hallen i lägenheten på C/ San Bartolomé.) I klädkammaren var den aningen för hög, eftersom jag hade placerat den under klädstången. Jag bytte knoppar på den, så jag har likadana som på Kallax. (Den hade rosa porslinsknoppar innan.)

Den enda nackdelen är att jag fick ta bort den stora spegeln som hängde där. Och var spegeln ska få plats vet jag inte. Det är trevligt att ha en spegel i hallen. Kanske jag kan byta plats med den mindre som jag har i klädkammaren?

Sedan gick jag till Jysk och handlade. Först hade jag tittat på Ikeas webbsida, men de hade tillfälligt slut på hurtsen jag ville ha (och det skulle dessutom bli oproportionerligt dyrt att få den hemskickad). Hallmöbeln nedan hade Jysk extrapris på. Den passar precis att ha under de hängande kläderna i klädkammaren. I lådorna planerar jag att ha underkläder och strumpor. Jag köpte också sex vita plastbackar, som passar precis på hyllorna i linneskåpet. Det är mycket lättare att få en överblick, och att ta fram vad jag vill ha, om handdukar mm står på högkant i backarna i stället för ligger i travar på hyllorna. Linneskåpet är klart, men möbeln har jag ännu inte börjat montera.

       

Jag har gallrat ut fler kjolar och klänningar än vad jag trodde att jag skulle. Men nu har jag svårt med val av jackor och västar. Jag har fem stycken dun-täckjackor! En marinblå, en ljusblå, en klarblå, en turkos, och en ceriserosa = en i varje favoritfärg. Det är klart att jag inte behöver fem likvärdiga täckjackor. Men jag kan inte bestämma mig! Jag har beslutsångest! Sedan har jag sex stycken täckvästar också (svart, marinblå, klarblå, petrol, turkos och ceriserosa). Tre av varje borde räcka mer än väl. Men vilka färger ska jag behålla?

Kanske jag låter jackor och västar hänga kvar så länge, och börjar med en kategori som känns lättare. Jag kommer nog att ha att göra hela veckan hur som helst! Jag har ju lite annat också. I morgon ska Nellie vaccineras, och jag har bokat tvättstugan. Men till hösten kommer jag förhoppningsvis att vara klar med allt här i lägenheten. I alla fall före vintern!

21-08-16:

Ute regnar det, och regnar... (Ni vet - svensk sommar.)

I Sverige och i Spanien tycks man ta pandemin på olika mycket allvar. Här i Sverige tycker jag att väldigt många beter sig som om vi inte hade någon pandemi. (Fast i kassaköerna i livsmedelsbutikerna håller folk avstånd.) Själv känner jag mig mycket säkrare/tryggare sedan jag blev full-vaccinerad. Men det skadar inte att vara fortsatt försiktig. Det dröjer länge innan vi uppnår flockimmunitet. 

Svenska Magasinet skriver:

Restriktionen om nattligt utegångsförbud förlängs i 68 kommuner i Valenciaregionen fram till den 6 september vilket påverkar 2,6 miljoner invånare. Det framkommer i den senaste bulletinen Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. I provinsen Alicante på Costa Blanca är det totalt 27 kommuner som fortsatt har nattligt utegångsförbud fram till den 6 september mellan klockan 01 till 06, där ibland El Campello.

Coronarestriktioner som fortsatt gäller är att högst tio personer får samlas i kommuner som har nattligt utegångsförbud.
I övrigt gäller tio personer vid samma bord på serveringsställen utomhus och sex personer vid inomhusserveringar.
Försäljning av alkohol är inte tillåtet mellan klockan 22 till 07.

96,4 procent av smittfallen i Valenciaregionen kopplas samman med virusvarianten Delta, berättar regionens hälsoråd Ana Barceló.

Över tre miljoner invånare eller 70 procent är fullt vaccinerade i Valenciaregionen. Över 80 procent har fått minst en dos vaccin. Den regionala folkhälsovården i Valenciaregionen kommer den här veckan att kalla de återstående mellan 12 och 16 år som inte är på semester eller av någon annan anledning inte kan bli vaccinerade.

Regionregeringen har som mål att 80 procent av befolkningen ska vara fullt vaccinerade den andra veckan i september. Den 9 oktober ska samtliga invånare i regionen vara klara.

I hela Spanien är 62,3% fullvaccinerade, och 72,9% har fått minst en dos. I Sverige är 46,8% fullvaccinerade, och 64,9% har fått minst en dos. I världen som helhet är 23,5% fullvaccinerade och 31,2% har fått minst en dos. I Senegal är bara 2,0% fullvaccinerade, och 6,4% har fått minst en dos.

Maud har inte blivit erbjuden någon vaccination ännu. Hon ringer mig ganska ofta nu (via Whatsapp). Hon mår delvis bra, men är givetvis ledsen och trött sedan hon blev bestulen på de pengar som hon fick när hon sålde sitt hus. Tamba, som hon litade på, stal dem. Maud säger också att hon mår dåligt av de lokala luftföroreningarna. Men hon har det bra tillsammans med Cher (hur han nu stavar sitt namn?), och har hopp om att livet ska bli bättre. Vi får hålla tummarna för att hon ska få tillbaka sina stulna pengar! Hon säger att hon vill flytta tillbaka till Europa igen, men utan pengar kommer hon ingenstans.

Jag håller på att gallra bland mina långbyxor. En del ser ynka små ut, fast jag använde dem för bara några år sen. Det är bara 4 par som jag kommer i nu - och de sitter alla väldigt tight. Suck och snyft! Men allt är självförvållat. Jag kan inte skylla på någon alls. Det är jag själv som har ätit både fel och för mycket, ingen har tvingat mig. Jag brukar vara ledsen när jag väger 3 kilo mer än normalt. Nu väger jag 8 kilo mer!!! Så det är klart att jag blir ledsen när jag går förbi en spegel, eller försöker få på mig mina favorit-långbyxor - och det inte går. Och trots att jag inser allvaret (man blir förr eller senare sjuk om man är överviktig), så orkar jag ännu inte göra något åt det, inte just nu. Men jag ska! Jag måste! Jag bara skjuter lite på det...

Nej, jag kommer inte att våga skriva här varje dag (inte så mycket som i dag i alla fall), men några rader då och då blir det.

21-08-17:

När ska jag få tid att sätta mig in i ett nytt blogg-program? Så mycket som jag har kvar att göra i lägenheten...

Jag sorterar, gallrar och ordnar. Just nu är faktiskt soffan tom. Högarna med byxor, shorts, linnen, T-shirts och långärmade tröjor har jag gått igenom. Det som jag sparar har jag fått plats med i klädkammaren. (Men jag måste köpa en trådback till, och Ikea i Helsingborg har tillfälligt slut.) Allt det nedan (staplat på min stora svarta kärra) har jag gallrat ut. Vissa saker (som T-shirten med chihuahua på) med sorg i hjärtat. Men jag har inte plats med allt. Det är uppenbart.

   

Nu borde jag montera bänken med lådor innan jag gallrar vidare. Det som är kvar att gallra är bl a skor, strumpor, gympakläder, badkläder, skärp och annat smått.

Jag fick syn på ett foto av mig själv när jag var lagom smal (taget för ca 10 år sedan, när jag vägde 11 kg mindre än nu - dvs 47). Det är inte jag på det högra fotot, men det är ganska likt... Så en annan sak som jag måste ta itu med är vikten! Jag jobbar på att förbereda mig mentalt. Det mesta sitter i hjärnan, när den har bestämt sig till 100% så klarar jag resten.

   

Det har varit uppehåll sisådär 20 minuter i dag. Då passade Nellie och jag på att gå ut en runda. Det är väldigt praktiskt för oss båda att hon har sin inomhus-toa! (Den står i badrummet bredvid min toalett.) Kvällsmaten fick hon på aktivitetsmattan eftersom hon behöver stimulans.

   

En annan inomhus-toa för hundar:

En sådan hundtoalett borde alla flygplatser ha, efter incheckningen. (Flygplatsen ovan ligger i Kalifornien.)

Jag hade för mig att augusti räknas som sommarmånad, men jag kan minnas fel. Regnsäsong är det uppenbarligen. Jag börjar bli lite orolig för trä-soffan på balkongen. Den kan ju inte tåla hur mycket regn som helst. Den hinner knappt torka upp förrän det regnar igen. Kanske jag borde bära upp den på vinden? Jag trodde annars att jag skulle kunna ha den ute till framåt oktober. Men jag har tydligen förträngt hur klimatet i Sverige är...

Från det ena till det andra så har jag börjat googla på ljusterapilampor. En bra kostar 2000:-.

21-08-20:

Ute känns det som höst, och jag börjar känna mig lite desperat för att jag "aldrig" tycks bli klar här i lägenheten. Visst gör jag lite varje dag, men aldrig tillräckligt. Jag känner mig mentalt trött, och är inte det minsta effektiv. Jag skulle behöva lite "paus, vila, göra annat", men kan inte koppla av så länge jag inte har ordning.

När jag tänker på året som helhet så har jag ju faktiskt gjort en hel del. Utan att ens ha tänkt tanken före detta årets början, än mindre planerat i förväg, så har jag sedan januari: Sålt min lägenhet, packat 100 flyttlådor, lejt flyttfirma, skaffat lägenhet i Höganäs, emigrerat från Spanien, hyrt förråd och lagrat mina möbler, flyttat in här i min 1:a, haft problem med allt som gick sönder i flytten, packat upp 100 flyttlådor, och sedan (åtminstone i viss utsträckning) jobbat på att ordna och organisera för att komma i ordning (vilket innefattar att gallra ut bortåt hälften av mina ägodelar).

Kanske det inte är så konstigt att jag känner mig trött. Det har varit väldigt mycket på relativt kort tid. Väldigt stora förändringar...

Möbeln jag köpte är ännu inte monterad, men jag fortsätter så sakteliga att gallra ut saker. Fast just i dag har jag inte gjort någonting alls av allt det där som jag skulle och borde. (Däremot har jag i ren desperation ätit en halv chokladkaka...) Suck!

Nellie och jag gick ner till havet och hamnen på eftermiddags-promenaden. Det var ganska grått och blåsigt, men regnade åtminstone inte. 

   

   

   

Härligt citat! Fast ibland måste man faktiskt göra annat också. Åtminstone om man inte är så rik att man kan leja bort allt sådant som man tycker är tråkigt.

 

21-08-21:

Jag borde inte lägga in en massa foton här. Det finns risk att sidan kraschar då. Ju fler MB här finns, desto större är risken...

Men i dag gick Nellie och jag förbi "vackra hörnan", och jag hade kameran med. "Vackra hörnan" är mitt eget namn på en liten miniträdgård utanför en lägenhet i bottenplanet. Där inne bor en rullstolsburen kvinna som älskar växter och trädgårds-dekorationer. Hon är uppvuxen på en stor gård på landet, där släkten har odlat i generationer. Hon har odlandet i generna, säger hon. Nästan alla som går förbi skiner upp när de ser "vackra hörnan". Både växtälskare och barn blir förtjusta. Och tänk så grön och fin utsikt grannarna har.

Nedan kommer ett litet smakprov. Det är bra synd att jag är tvungen att komprimera fotona så mycket. Där finns nämligen många detaljer att upptäcka.

   

   

   

   

       

   

När Nellie och jag skulle gå därifrån, så kom en äldre man cyklande förbi. Han vinkade till kvinnan och ropade "I love you, men det vet du!". Jag gissar att han är en av de många som gläds åt hennes lilla trädgård. En sak värd att notera är att trädgården får vara i fred (inget blir förstört, inget försvinner), trots att den ligger väl synlig längs en trafikerad gata. Så skönt!

Nellie ligger och solar på balkongen. Själv gör jag just ingenting av allt det där jag borde göra. Jag känner mig lite halvdeppig (för att jag fortfarande har oordning överallt, för att jag är på tok för tjock, och för att sommaren redan tycks vara över). Men jag är glad åt att solen skiner i dag, och att himlen delvis är blå! Det gör skillnad! Ändå längtar jag efter "riktig" sol och värme, El Campello, och promenader längs El Paseo. Jag ångrar inte alls att jag flyttade till Höganäs, men bävar för hur jag ska klara vintern.

21-08-22:

I dag skärpte jag till mig en smula. Det var en ryslig massa delar, och ännu fler skruvar, men nu har jag fått ihop möbeln jag köpte. (Jag är ganska öm i högerhanden av allt skruvande.)

   

Den passar precis på sin plats i klädkammaren. Ännu är lådorna tomma, men dem kommer jag att fylla senast i morgon. (Förmodligen byter jag ut knopparna längre fram.)

Jag har faktiskt gjort lite annat smått också de senaste dagarna (även om jag har jobbat i snigeltakt). Jag har hunnit gå igenom ytterligare några kläd-kategorier, och gallra ut en del. Så nu har jag börjat fylla min svarta kärra för 3:e gången (för att sedan lämna sakerna till Loppan). Kvar att gå igenom; gymnastik- & tränings-kläder, underkläder (alla sorter), strumpor/strumpbyxor och skor. Det är i alla fall mindre än det var innan...

Jo, det förstås. Sedan måste jag gå igenom husgeråd, porslin och prydnadssaker också. Eventuellt även "städ-saker". (Här finns ju inget städskåp att ställa dem i.) Och kanske t o m böcker! Men jag tar en kategori i taget. Att skynda långsamt är bättre än att stå stilla, åtminstone om man vill komma någon vart. Och det vill jag!

Det har varit riktigt fint väder i dag - sol, blå himmel och lite över 20°. Nellie och jag har gått några sköna promenader. Men jag konstaterade när jag tittade på den klarblå himlen över Höganäs, att den inte är lika intensivt blå som himlen brukar vara i El Campello. Nåja, de flesta nyanser av blått är vackra! Kanske var det solens förtjänst, att jag var aningen effektivare just i dag?

21-08-24:

I går gjorde jag en snabbvisit till Helsingborg. När jag hade uträttat mitt ärende så tog jag några foton vid hamnen, innan jag tog bussen hem igen. (Bussarna går var 15:e minut, fast det kostar tyvärr hela 102:- t o r. I El Campello kostade motsvarande sträcka ungefär 16:-! I Stockholm kostar det 50:- för pensionärer och 76:- för övriga vuxna. Skånetrafiken är svindyra!)

Tänk så nära det är till Danmark, bara 3750 meter där sundet är som smalast. Man kan simma. Fast det är förstås bara för de mycket vältränade, och det är absolut nödvändigt (ur säkerhetssynpunkt) att ha en följebåt. Sundet är ett av världens mest trafikerade. Normalt passerar mellan 31'000 och 35'000 fartyg om året.

   

   

     

Även i dag har vi haft fint väder, så Nellie och jag har gått extra långa promenader. På eftermiddagen gick vi ner till hamnen. Där satt vi en stund på en bänk och tittade på båtarna. Det är skönt att ha nära till havet!

I förmiddags var jag på Capio vårdcentral och fick taget ett blodprov. Om en vecka ska jag äntligen få träffa en läkare. Min årliga hälsokontroll har blivit fördröjd p g a pandemin, så nu är det 2½ år sen senast. Det skadar inte att kolla hälsan regelbundet.

I morgon ska jag träffa Linda och Alva. Det ska bli kul!

21-08-28:

Jo det är klart att jag hade trevligt tillsammans med Linda och Alva! I morgon ska jag träffa dem igen. Då ska vi gemensamt åka till Osby för att hälsa på min bror Dan med familj. Mina andra syskon kommer också dit. Jag ser verkligen fram emot att träffa dem alla!

I Spanien är man orolig för att vattnet i vatten-reservoarerna inte ska räcka till. Reservoaren närmast El Campello är bara fylld till 42,8%. Här i Höganäs lider vi ingen brist på vatten...

   

Den här roliga kon står vid busstorget i Höganäs.

Nu har jag gallrat färdigt bland mina kläder, och faktum är att det som jag har kvar nu får plats i klädkammaren! Men inneskor, strumpbyxor och skärp ligger ännu bara i lösa lådor. Jag har i någon månad försökt köpa det lilla stativet nedan med backar. Men Ikea har "tillfälligt slut" sedan nästan ett halvår tillbaka. Suck! Det skulle precis få plats innanför dörren i klädkammaren, och då skulle även det sista kunna få en "riktig" plats. Jag hoppas att det inte dröjer evigheter innan delarna kommer in.

   

Jag var tvungen att lägga mina gympa-kläder, och dansskor, i backar uppe på klädhyllan. Alltså måste jag stå på trappstege när jag vill komma åt dem. Men gympa har jag inte börjat på sedan jag flyttade till Sverige (men jag ska när jag är klar i lägenheten), och dansa pardans lär det väl dröja länge innan jag får lov att göra. Om man har fast partner så får man dansa med denne (men ingen annan), men det har ju inte jag (och jag lär knappast få heller - tyvärr).

När vaccinations-siffrorna är ännu högre än i dag, och smittspridningen börjar klinga av, då hoppas jag kunna dansa tango igen!

Nellie har burit upp sin favoritleksak (näst bollen som just nu är försvunnen) i sängen. Där ligger hon och hoppas att jag ska klappa henne på magen. Det ska jag! Det är det minsta jag kan göra för henne en regnig dag som i dag, när promenaderna blir få och korta.

Jag har förresten bara kvar ca 40 av mina ca 100 läsare, sedan jag slutade skriva i Dagbok. Kanske resten inte har hittat hit? Eller så har de bara tröttnat. Det är bara ett litet fåtal som mejlar till mig, så jag vet inte. Det spelar ju inte så stor roll egentligen, jag når ut till mina närmaste - och det är huvudsaken.

21-08-31:

Jag tycker om när solen skiner in på mina krukväxter! Jag har fått ihop hyfsat många nu, och i köket har jag dessutom några sticklingar på gång.

Nu skulle jag bara vilja ha en hög grön växt också, kanske en fiolfikus eller en fönsterfikus. Minst en hög behövs eftersom vardagsrums-fönstret är hela 190 cm högt. (Ikea säljer billigt, men det kan bli lite svårt att få hem växten eftersom jag måste åka buss.) 

   

I går ställde jag möblerna på plats i vardagsrums-delen av allrummet. (Så nu kommer jag äntligen åt det som står i skåpen och hyllorna.) Men som ni ser går det inte att sitta i fåtöljerna ännu. De är fulla med diverse saker.

Jag strök två extra kuddfodral för att kunna prova mig fram till vad som passar bäst. Jag la turkosa kuddar i soffan. Men kanske det blir alltför turkost eftersom soffan också är turkos? I sängen ligger de rosa kuddar som ska ligga där (+ några till), samt Nellies pläd. Men där ska jag inte ha blått överkast sen - utan sandfärgat. Då ska jag också sätta på de sandfärgade fodralen på ryggkuddarna (om jag nu ska använda dem till vardags, jag behöver inget ryggstöd nu när jag har soffa). Sköna läs-fåtöljen ska få ha sin sandfärgade klädsel längre fram. Och så småningom ska jag ta av de vita klädslarna på köksstolarna, och sätta på några av de färgade jag har. (Finlir, som får vänta. Precis som tavlorna som lär få stå på golvet länge till.)

   

Små detaljer i röran... Det känns i alla fall skönt att kunna sitta på soffan! Det går framåt med små långsamma steg. Men jag känner mig oerhört stressad och frustrerad av att leva i nästan fullständig oordning! I går när jag skulle ta fram strykjärnet så hade jag först ingen aning om var jag hade det. Allt är ju bara inställt huller om buller överallt. Men jag hittade det, trots att det bara är ett litet hopfällbart rese-strykjärn. Åh vad jag längtar till den dagen när jag har hunnit få ordning i varenda vrå!

Det har varit väldigt fint väder, både i går och i dag. Fotona nedan är från Nellies och min långa eftermiddagspromenad. Vi gick först en runda i parken, och sedan ner till havet.

   

   

   

21-09-01:

Jag har glömt att berätta ett par saker.

Det var jättetrevligt hos Dan, och så roligt att träffa (nästan) alla mina nära på en gång! Vi var 20 personer (syskon och syskonbarn med respektive, samt syskonbarnbarn). Ändå saknades t ex Johan med familj, eftersom de bor för långt ifrån för att kunna vara med. Nyaste barnbarnet var Dans lille söte dotterson. Det är kul med den nya generationen!

Jag var på läkarbesök i går, på en ett år försenad "årlig kontroll". Allting var bra utom en sak, jag har för högt kolesterolvärde. Läkaren rådde mig att bara äta förståndigt samt att gå ner de nästan 10 kg som jag har gått upp sedan pandemistarten. Jag ska göra så gott jag kan. Vi ska ta ett nytt blodprov om 3 månader. Tur i sammanhanget är att jag har lågt blodtryck! (Det var 110/70 just i går.)

Det har varit fint väder även i dag, så Nellie och jag har gått våra rundor. Annars har jag inte gjort en bråkdel av vad jag borde. Jag gick visserligen till Loppan med ytterligare en full kärra med sådant som jag inte längre behöver. Det känns bra att någon annan kan få glädje av sakerna. Men sedan har jag mest gått omkring och plockat lite här och där. Och så bytte jag ut några av de färgstarkaste kuddfodralen mot andra i lite blekare turkos. En pseudohändelse...

Nellie konstaterade, att när jag inte längre har rygg-kuddarna i sängen, så kan hon lätt klättra upp ovanpå en kudde och ligga där. Det tycker hon mycket om, hon gillar att ha "utsikt".

   

Något som jag har konstaterat är att jag både har en renare hund, och renare golv, nu när jag bor i Sverige. Men jag badar inte Nellie oftare, inte heller städar jag golven oftare. Det beror på att Sahara-sanden inte når ända hit. I Spanien är det aldrig trösklar under ytterdörren, så den fina sanden blåser alltid in. Ute blev hundarna lätt "dammiga" eftersom det så sällan regnade. Det är ju faktiskt en fördel med att bo i Sverige. Alltså kan jag låta Nellie vara i sängen, och på kuddarna, för hon kommer inte att smutsa ner mer än vad jag gör. (Och hur som helst så är allt tvättbart.)

För övrigt så känner jag mig så flytt-trött, så flytt-trött! Jag längtar efter ordning och reda, och att få komma till ro!

Så sant:

21-09-02:

I dag har jag varit hos en ögonläkare på ögonkliniken Eye MD i Helsingborg. Mottagningen (i vita huset) ligger vackert vid en innergård vid Nedre Långvinkelsgatan. Skönt att jag kunde få komma till så här snabbt. (Ögonmottagningen på lasarettet i Helsingborg har 8 månaders väntetid.)

   

Läkaren bekräftade att jag har grå starr på båda ögonen (men fortfarande kan se till 80%), och att höger ögonlock hänger 2 mm längre ner än det vänstra. Fast trycket var bra, och gula fläcken också! Starr kan opereras i Helsingborg, medan ögonlock bara opereras i Lund. Ögonläkaren kan skriva remiss till båda operationerna. Det känns förstås viktigast med starr-operationen. Jag glömde fråga hur lång väntetiden är.

Jag vill helst komma i ordning i lägenheten innan jag blir opererad, men jag vill kunna läsa många böcker i vinter - så innan dess vill jag kunna se hyfsat igen. Det är linsen man byter ut vid en starroperation. Sitt eventuella synfel får man ha kvar som det är. Lägger man till pengar (och eventuellt blir opererad privat) så kan man få en multifokal lins (i stället för en glasklar) så man slipper glasögon. Det senare vore förstås oerhört praktiskt. Men jag har förmodligen inte råd, inte ens på bara det sämsta ögat. Tyvärr! Mina glasögon gör ont på näsan och är ofta i vägen (så jag slår i dem).

Jag är förstås glad för mina glasögon ändå. Utan dem skulle jag inte kunna läsa alls. Men nu när jag har starr ser jag dåligt trots glasögonen (som ändå bara är 1 år gamla). Och jag som alltid har skyddat ögonen mot solen. Då borde man inte kunna få grå starr...

Jag har kollat upp priser för multifokal lins. Tydligen får man en monofokal lins som standard (man kan välja att se tydligt på antingen nära eller långt håll). Om man väljer att bli opererad på Capio ögonklinik i Lund (eller Malmö) så betalar landstinget själva operationen och standardlinsen. Men man kan välja en anpassad "premiumlins" och får då betala mellanskillnaden själv. (Jag tror att "samtliga synfel" innebär korrigering av astigmatism också. Det har jag, men kan kanske klara mig utan korrigering för att få ner priset.) Men priserna gäller per öga... (Dock sparar man in kostnaden för glasögon sen.)

21-09-04:

Om jag ska fortsätta att skriva blogg här, så borde jag skapa en ny Dagbok. Det kan jag - dock inte utan besvär. Faktum är att det är betydligt enklare än att starta en helt ny blogg. Men jag skulle inte våga lägga in några högupplösta foton, så det skulle vara tillfälligt ändå. Fast först måste jag komma i ordning i min lägenhet! Inte förrän här är ordning orkar jag ta itu med bloggen.

Det känns mycket nu. Jag bara måste komma i ordning i lägenheten. Jag bara måste sänka mina kolesterolvärden. Jag bör verkligen gå ner allra minst 6 kg (jag vägde 56,5 i morse), och jag bör verkligen försöka komma i bättre form igen.

Jag har i alla fall skaffat ett gym-kort, ett som gäller 4 månader. (Extrapris nu, 999:- för hela perioden och då ingår alla träningspass och alla maskiner.) Jag har anmält mig till två grupp-gympapass nästa vecka; seniorgympa på tisdag och torsdag morgon. Kanske jag provar på yoga nästa söndag, och kanske något funktionellt träningspass. Tyvärr ligger de flesta gruppträningar på kvällstid, och jag tränar helst före lunch. Men det är förstås bra om jag kommer igång igen! Tre pass i veckan brukar jag tycka är lagom. Det dumma på det här gymmet (Stc som ligger i huset där jag bor) är att man måste anmäla sig separat till varje enskilt pass, och max 7 dagar i förväg.

I dag har jag äntligen skrivit klart listan till Retab (Roslagens Europatransport AB) med krav på ersättning för allt som blev skadat i flytten. Jag fick bl a gå in på mitt bankkonto och leta efter sådana uppgifter som t ex hur mycket jag tankade bilen för, när jag körde till Bjärred och Lund för att köpa begagnade Billy-hyllor. Så det har tagit tid att sammanställa allt. Slutsumman blev 10'966:-. Eftersom jag betalade 10'000:- för försäkringen så går jag med förlust hur som helst. För att inte tala om hur trist det har varit, och är, med alla skadade möbler.

Vädret är i alla fall fint. På mornarna behöver jag handskar för att inte frysa, men på dagen-eftermiddagen är det varmt och skönt. Fast det är klart - jag har långbyxor, långärmad sweatshirt och tunn väst på mig. Inte shorts och T-shirt som jag skulle ha haft om jag hade bott kvar i El Campello.

På mornarna äter jag havregrynsgröt med blåbär (kolesterolsänkande) i stället för fröknäcke med brieost och paprika till teet. Inte lika gott, men jag vänjer mig kanske. Jag vill ju hålla mig frisk!

Kanske jag borde gå igenom alla mina väskor igen, och gallra ut ännu fler. Jag gillar att ha en väska i varje tänkbar storlek (så jag aldrig behöver använda en som är för liten eller för stor), men jag har inte plats med hur många som helst.

Numera ligger Nellie alltid ovanpå lilla kudden när jag sitter framför datorn. Jag lägger hennes pläd ovanpå för att skydda kudden.

21-09-05:

I dag har jag faktiskt varit flitig. Jag har flyttat alla verktyg som låg i köks-bokhyllan till nyaste Alex-hurtsen. Sedan kunde jag flytta böckerna som stod i bokhyllan "mitt på golvet" (bredvid Alex-hurtsarna) till bokhyllan i köket. När hyllan som jag bara nyttjade tillfälligt blev tom, så kunde jag bära ut den i hallen. Där står den än. (Vid X på fotot nedan till höger.) Det är förstås meningen att den ska upp i vindsförrådet, men jag är inte säker på att jag klarar att bära den uppför de två trapporna själv. Det är inte tyngden, utan höjden, som är problemet.

   

Vid pilen på fotot ovan till höger står alla mina tavlor. Det lär dröja länge innan de kommer upp på väggarna. Jag har ju väldigt mycket saker kvar att ta rätt på, innan jag kommer till finliret. Bara för att ta två exempel: precis allt i badrummet, och allt i köket, står ännu huller om buller (och en del finns kvar i bokhyllorna i allrummet). Och ni ser på fotona ovan, och det nedan, att det står/ligger saker framme överallt. MEN - det är lite bättre än när det var som värst. Det blev aningen ljusare och luftigare när "extrahyllan" kom bort.

Maud ringde i dag. Det gör hon då och då. Det är som vanligt med henne, inte bra - men OK. Hon berättade i dag att kvinnan som hade tagit hennes mobiltelefon hade slängt den i vatten så att allt blev förstört. Bl a förlorade hon alla foton på sin hund Sabi (som dog härom året). Med foton kunde jag i alla fall hjälpa henne, för jag har kvar flera foton på Sabi. Dem skickade jag nyss via WhatsApp till Maud. Foton är ju det enda som finns kvar nu av hennes trogne vän. Man behöver titta på foton och minnas ibland. Jag tittar ibland på foton av dem som inte längre finns (Bonnie och Stella exempelvis). Livet går vidare, men tomrummet finns kvar.

Nedan Maud och Sabi medan de ännu bodde i El Campello.

Nästa vecka:

21-09-06:

I dag har jag haft ett rejält pass funktionell styrketräning! Jag har baxat upp hyllan till vindsförrådet. Men det var banne mig inte lätt. Först tog jag hissen mellan våning 6 och 7. Det var den lätta biten. Sedan kunde jag lyfta upp hyllan ett trappsteg åt gången, och låta den stå upprätt i den änden där trappstegen är bredast. Det var tungt (spånskiva väger mer än man kan tro), men det gick. Sex trappsteg gick bra, sedan stötte hyllan i taket. På översta våningen sluttar det nämligen rejält i sidled - där är det bara ståhöjd längst in mot mitten av spiraltrappan, där stegen är för smala att stå på.

   

Då fick jag byta teknik. Jag fick sitta på steget ovanför hyllan, och luta den mot mig - och lyfta upp den ett steg i taget (10 av trappans 16 trappsteg). Det var verkligen jobbigt, och jag var rädd att jag skulle tappa greppet så hyllan skulle rasa ner. Men det gick, tack vare bra teknik och mycket envishet. Fast när hyllan väl stod upp ovanför trappan, och jag äntligen kunde vila, då var jag så trött i musklerna att de darrade.

Sedan var det inte svårt att bära hyllan på slätt golv, de sista biten fram till förrådet. Nu står den på plats där (längst in vid pilen). Skönt att jag klarade det! (Hyllan stod jättemycket i vägen i hallen.)

Nu ska jag äta lunch, sedan hoppas jag ha energi nog för att göra lite till nytta i dag.

Jodå, för all del. Jag har i alla fall monterat rullvagnen Råskog som jag köpte på Ikea härförleden. (Likadan som mina turkosa.) Eftersom jag inte har något städskåp så har jag tänkt ha en del städgrejor på den. Och så har jag monterat den lilla hyllan som jag ska ha te-burkar på. Den ska stå på arbetsbänken (mellan diskhon och spisen), för allt kommer inte att få plats i köksskåpen. Jo, jag har mycket större kök nu, och fler köksskåp. Men i förra lägenheten hade jag även köksgrejor i buffén, och i ett Billy-vitrinskåp. Så i praktiken har jag inte mer plats nu. (Fast nu när allt står i oordning så tar det förstås ännu större plats.)

   

Jag har ekiperat mig inför vintern. Jag hade ju inga vinterskor alls. Jag har köpt ett par promenadskor, och ett par kängor (båda med extra vid läst så att alla tårna får plats) från Cinnamonskor. (Svensk firma, spansktillverkade skor: https://www.cinnamonskor.se/, inte billiga men kvalitetsskor.) Det är bra modeller. Man snör åt dem så de passar foten, men öppnar dem sedan med blixtlås till vardags. Kängorna köpte jag i en storlek större än jag brukar ha, så jag kan ha lite tjockare ullsockor i dem. Hoppas nu att jag slipper frysa i vinter. 

Lägg märke till lilla apan i förgrunden. Den bär Nellie med sig allt som oftast nu. (Kan hon vara skendräktig tro?) Apan sover hos oss om nätterna också. Ofta är den lite våt eftersom Nellie har burit den i munnen. Jag brukar försöka skjuta den ifrån mig en bit, men Nellie lägger strax både apan och sig själv tätt intill mig. Man får finna sig i en del när man har hund... Fast det är det värt - förstås!

21-09-07:

I dag har jag fått lite extra motion. Jag gick nämligen till Plantagen som har 30-50% på gröna växter den här veckan. Tur och retur blir det precis 5 km, så jag tog med shoppingkärran för att underlätta på hemvägen. På vägen dit gick jag igenom parkerna (Sjöcronas och Nymbergs). I den senare finns det ett aktivitets-stråk. Där sitter bl a en lina uppspänd. Eftersom jag inte hade Nellie med i dag, så passade jag på att prova. Nej, jag kan inte gå på lina - men jag önskar att jag kunde. Men för att kunna träna så skulle jag behöva någon att hålla i, eller åtminstone ha en lång käpp att hålla i. Nu kom jag bara några steg innan jag miste balansen och fick hoppa ner.

Det är vackert när solen lyser genom de gröna trädkronorna!

De har väldigt många fina växter på Plantagen, men de allra största var dyra fast det var halva priset. Jag köpte två halvhöga, och två små, och lyckades få med mig alla på kärran. (Och i botten hade jag en stor påse lecakulor.) Det var skönt promenadväder i dag, jag hade knappast gått sträckan i regnväder.

Växterna står ännu inte på sina rätta platser, men nedan ser ni dem: Anthurium = Rosenkalla + Ficus Benjamina Danielle = Benjaminfikus + Hydrangea = Hortensia + Ficus Elastica Sofia = Fönsterfikus.

   

Jag är väldigt glad för krukväxter!

Lika varmt och skönt som i El Campello har vi inte, men när solen skiner och temperaturen närmar sig 20°  - då klagar jag inte

Jag höll på att glömma att berätta om gympan. Den blev inställd i dag (pga sjukt barn). Vilket antiklimax! Gympa-läraren sms:ade i god tid, och  uppmanade oss att gå och träna tillsammans ändå. Så jag gick ner. (Det var exakt 90 steg från dörr till dörr. Snacka om att ha nära!) Tre andra kvinnor hade också kommit. De visade mig en del av det som de brukar göra, så vi körde 45 minuters cirkel-träning. Det blev säkert inte lika effektivt som med lärare, men jag fick lite träning i alla fall. De andra kvinnorna var trevliga! Hoppas barnet är friskt till på torsdag!

21-09-11:

Jodå, det blev gympa - och passet var både bra och roligt! Det var cirkelträning med 7 stationer (bl a styrka, balans och coreträning). I morgon ska jag prova Yin-yogan.

I går var jag flitig och samlade ihop samtliga badrumssaker, sorterade dem, och la sedan rätt på så mycket som fick plats i badrummet. Resten ligger kvar på köksbordet. Jag har precis beställt en sådan hylla som man spänner fast mellan golv och tak. Jag hoppas att den rymmer resten. Jag får ju inte sätta upp saker på väggarna i badrummet här, annars hade ett extra väggskåp varit idealiskt. Redan nu ser det prydligare ut i badrummet, och jag hittar en del som jag inte visste var jag hade innan. I nästa vecka ska det bli klart, har jag tänkt.

Nästa stora projekt är köket! Där kommer jag verkligen att ha att göra innan jag får ordning! 

Lena T var och hälsa på oss i dag. Jättetrevligt förstås, det tyckte både Nellie och jag! Först drack vi te och pratade, och sedan gick vi en promenad "på stan". Därefter körde Lena vidare till sin dotter i Munka-Ljungby.

Nellie har alla gånger varit skendräktig, och skenvalpat. Hon började bära runt apan 2 månader efter löpet (normal dräktighetstid) och det har läckt lite mjölk från hennes bröst. Alltså får jag finna mig i att vi numera är tre i sängen...

   

21-09-15:

Ännu har den här sidan inte visat någon tendens till att vilja krascha. Det är ju bra!

Häromdagen beviljade mig Retabs försäkringsbolag If den summa som jag har begärt (11'611:-) för allt det som gick sönder i flytten. I dag fanns pengarna på mitt konto, minus självrisken. Retab har dessutom lovat att kompensera mig för självrisken. Det är ju trots allt deras personal som har orsakat skadorna. Det ska bli väldigt skönt att få det hela ur världen. Det har varit en trist historia, som möjligen berodde på en enda person i personalen. Försäkringen kostade mig 10'000:-, så försäkringsbolaget förlorar inte på affären. Det är jag som förlorar...

Mitt finaste lilla soffbord gick ju sönder (det vita som jag hade köpt från engelska Achica). Jag har letat efter ett nytt. Jag vill ha ett som är ca 60 cm högt, men ganska litet i diameter. Det är inte lätt att hitta. Små bord brukar vara väldigt låga. Jag har dock hittat några bra, bl a i björk. Jag har tittat på alla varianterna nedan. Det billigaste kostar 1500:-, det dyraste 4500:-. Inget är 100% perfekt. Jag tycker bäst om det 3:e i ordningen, men det är bara 50 cm högt (fast kan bli 56 cm om man sätter på hjul).

        

   

       

Så jag köpte bordet nedan, som egentligen är ett sängbord. Det kostade 300:- på Jysk. Det är 40 cm i diameter och 60 cm högt. Det kommer att fylla sin funktion. (I framtiden hoppas jag hitta ett perfekt soffbord som jag har råd med, men nu är det ingen brådska längre.)

Bordet får stå mellan fåtöljerna. Det lilla metall-rullbordet som stod där innan, får nu tjänstgöra som soffbord. Det är bara aningen större i diameter, men ännu större hade inte fått plats.

   

Jag lovar er att min soffhörna kommer att se mycket snyggare ut - sen när jag inte längre har tomma lådor och korgar, samt barnstolar och hundtrappor i fåtöljerna! Den dagen kommer! Fast det känns som om det kan dröja evigheter...

I går blev jag klar med badrummet, så nu har jag ordning där. Men jag har fortfarande för mycket framme. Det blir så när det saknas skåp, och inte finns tillräcklig golvyta för att ställa dit något heller.

Nästa projekt blir köket - alltså porslin, bestick, kastruller och annat husgeråd. Det kommer att ta tid! Och en period kommer här att tillfälligt bli ännu stökigare än här är just nu. Jag måste ju plocka ut precis allt från skåpen, och sortera (samt gallra ut en hel del) innan jag kan sätta in det igen - fast i ordning.

Skåpen är precis proppfulla nu, och ändå har jag en hylla i bokhyllan full med temuggar, och en annan full med vinglas och bägare. Och så är drygt halva arbetsytan i köket belamrad med saker som borde stå inuti skåpen. Det är alltså rätt mycket som inte får plats i dagsläget. Lika mycket (volymmässigt) kommer förstås inte att få plats sedan heller. Frågan är VAD jag ska gallra ut? Nåja, det ger sig väl när jag ser hur mycket (och vad) jag har.  

Det är inte säkert jag börjar i morgon. Jag ska på gympa på morgonen, och på eftermiddagen ska jag träffa Hanna. Och på fredag ska jag tvätta, och kanske Jenni kommer då. Men till helgen har jag inget att skylla på.

Min nya granne, som flyttade in 1/9, håller redan på att sätta upp tavlor på väggarna. Fast deras lägenhet är en ovanligt stor 3:a (jag var in och tittade när renoveringen var klar), och de hade bara en liten skåpbil full med saker... Men ändå!

Jag har känt mig håglös och halvdeppig. Det beror huvudsakligen på att jag fortfarande lever i oordning. Oordning är tröttande! Jag skulle hellre vilja pyssla med annat än att ständigt försöka komma i ordning (som att sy kläder till Alvas docka, och läsa böcker). Men jag måste givetvis prioritera att komma i ordning! Suck! Men det kommer nog att bli bra när jag blir klar. Hoppas jag!

Jag äter i alla fall bara nyttigt varenda dag. Fast jag har slutat med havregröt till frukost, och gått över till over-night-oats i stället. Det är mycket godare! (Jag kryddar med lite kanel och har blåbär och hallon till.) Jag får i mig lika mycket havre, och det är det viktiga (för kolesterolet).

Medan jag kämpar med mitt, så pysslar Nellie med följande:

Ulf skickade bilden nedan för ett par dagar sedan. Jo, så gammal är jag också...

21-09-18:

Ute är det grått för det mesta (fast i dag har det varit uppehåll), och jag har börjat använda täckjacka och handskar. Jag känner mig ofta smådeppig och längtar efter El Campellos klarblå himmel. Men jag kommer väl att vänja mig vid det svenska vädret - hoppas jag. Jag har insett att jag inte kommer att ha råd att åka ner till El Campello i november som jag egentligen vill. Min ekonomiske rådgivare menar att jag bör låta kapitalet stå orört på banken, ifall det skulle dyka upp en insatslägenhet till hyfsat pris. Och pensionen räcker inte till några resor... Längre fram kanske?

I går hade Nellie på sig den lilla rosa jackan som Bonnie hade som valp. Den är bra, för den har koppelhake på ryggen och går att tvätta i maskin. Vi skulle träffa Hanna och Dog, och det regnade ute. Vi piggade upp oss genom att ta hundarna med till café Bistro där vi drack te respektive kaffe. Där satt vi tills regnet hade dragit förbi, och vi kunde fortsätta vår promenad.

Bonnie i samma jacka, våren 2009:

   

Nu när det är mörkare ute på kvällar och mornar, så behöver jag inte längre mina mörkläggnings-gardiner. Persiennerna räcker gott. Jag ska ta ner de långa gardinerna och hänga upp den ljusa blommiga gardinkappan i stället. Jag tycker att det är snyggare (och mindre i vägen) med gardinkappor. (Fast byter gör jag en annan dag. I dag har jag för lite energi.)

Jag har ofta känt mig håglös på sistone (sol- och ljus-beroende som jag är), men något litet har jag i alla fall gjort i dag. Jag har äntligen fixat skarvsladden till taklampan i köket. (Jag hittade kabelskalaren först i dag. Den låg inte bland verktygen som den skulle, utan bland några skarvsladdar.) Nedan är alla verktyg framplockade.

Fast den nya hon-kontakten var lite klurig. Det framgick inte hur man skulle öppna den. (Normalt sitter det ju en skruv på ena sidan, som ska lossas.) Det visade sig att man skulle sticka in en skruvmejsel i jacket och samtidigt föra innerdelen uppåt. (De kunde ha bifogat en instruktion, tycker jag. Jag var rädd för att bända "fel" så den kanske skulle gå sönder.) Men sedan var det bara att sticka i de skalade kablarna i "hålen" som vanligt, blåa nollan på N-sidan och bruna fasen på L-sidan.

   

Jag hade planerat att hon-kontakten skulle få plats inne i tak-kåpan, och volymmässigt borde det ha gått. Men överflödet av kabel från själva lampan tog för stor plats. Det blev ju inte lika snyggt så här, och skarvsladden ser för lång ut. MEN allt fungerar, och det är huvudsaken. Lite känner jag att det inte är så noga här, att jag ändå inte ska bo här i evighet. Jag vill bo längre från trafiken och närmare havet, samt i ett hus där hissen går hela vägen. (Eller på bottenplan med uteplats.) Och det vore inte fel med en 2:a. Fast det kan dröja flera år innan jag hittar något annat. Så jag måste förstås komma i ordning här så gott jag kan!

   

Jag har ett vagt minne av att en taklampa över en matplats bör hänga ca 55 cm över matbordet (för att varken blända, eller skymma dem som sitter mitt emot), så jag satte den på den höjden. Det blev bra. (Lampan ser ut att hänga högre upp på det högra fotot, men det är bara fotovinkeln som förvillar.) 

   

Sedan stod jag inte ut längre med att se min stökiga soffgrupp. Jag lyfte helt enkelt bort alla lådor, samt lilla fåtöljen som mina barnbarn kan sitta i, och ställde dem på golvet i stället.

   

Nu ser soffhörnan mycket trevligare ut, även om den sandfärgade klädseln (som jag ska byta till) ligger på fåtöljens armstöd, och jag har lagt en pläd över barnfåtöljen för att inte Nellie ska smutsa ner den. Om någon kommer och hälsar på mig nu, så kan vi sitta i soffan och fåtöljerna och prata. Ett steg i rätt riktning mot ett "normalt hem".

       

Det händer fortfarande att jag tittar på "rubrikerna till dagens Westwing" (även om jag inte kan handla från Sverige). I dag fick jag syn på smycken med bl a hundar på. (Djuren är gjorda i porslin.) Inget jag skulle vilja ha, men de ser roliga/trevliga ut.

   

       

       

Det fanns en massa andra sorters djur också, men jag måste begränsa antalet foton jag lägger in här.

För några dagar sedan beställde jag en påse torrfoder till Nellie, samt en "aktivitets-platta" för kaniner (båda till kampanjpris). De kom i förrgår. Äntligen ett litet aktivitetsspel som Nellie klarar av! De flesta för hundar och katter är för stora/tunga för henne. Men här lyckades hon (efter att jag hade visat hur man skulle göra) krafsa bort de små locken och hitta torrfodret jag hade gömt under dem. Hon tyckte att det var spännande att nosa, krafsa, och sedan äta. Det såg ut som om maten smakade dubbelt så gott när hon fick leta fram den själv.

Jag är glad att jag har Nellie! Jag skulle förmodligen känna mig ensam annars. (Även om jag nu träffar barn, barnbarn och vänner då och då.) I Sverige är livet inte lika socialt som det är i Spanien. Här sitter folk hemma hos sig själva, inte ute på ett café eller på någon mur vid havet.

Jag tänker då och då på att Nellie kanske borde få en hund-kompis - alltså en sambo. Kanske hon känner sig ensam trots att hon har mig? Det är bara sedan februari som hon har varit ensam hund i familjen. Jag tror att hon saknar att kunna göra "hundsaker" tillsammans med andra hundar (som hon känner väl). Borde jag köpa en liten tik till tro? De är dyra nu, men jag tycker om att ha mer än en hund. Det tål att tänka på. Sedan är det nog inte lätt att hitta en lämplig tik. Det borde vara en (nästan) lika liten som Nellie. Lika barn leka bäst. Och det är alltid svårare att få tag på små, särskilt i Sverige (för här föredrar uppfödarna större)...

21-09-22:

Och så har vi kommit fram till höstdagjämningen. Nu blir nätterna längre för varje dygn, och det blir mörkare och mörkare. Jag tycker bättre om vårdagjämningen!

I dag har jag varit i Arild hos Linda och Alva. Jättetrevligt som vanligt! Vi gick bl a en lång promenad. (Nellie var förstås med.)

Men det tar på konditionen att krypa runt på golvet och leka med en 2-åring ett par timmar. Tur att jag har börjat på gympa igen. En mormor/farmor behöver hålla sig i form! På gårdagens gympa hade vi cirkelträning med varannan station styrka och varannan kondition. Nyttigt! Och söndags-yogan gör mig förhoppningsvis smidigare.

Men smalare har jag inte blivit. Jag äter enbart 100% nyttigt, men lite för mycket, lite för ofta, och lite för sent på kvällen - så vikten står stilla. Jag ska försöka bättra mig!

21-09-26:

I går hälsade Jenni, Molly, Nellie och jag på hemma hos Gunilla. Hon bor numera (tillfälligt) alldeles intill naturreservatet Svedberga Kulle.

Fast innan vi åkte hem till Gunilla så besökte vi Sonja på äldreboendet i Jonstorp. Sonja (mammas syster/Gunillas mamma) är nu 94 år. Hon är i hyfsad form men börjar bli dement. Vi tyckte alla att det var trevligt att träffas, och Sonja uppskattade att alla tre hundarna var med.

Efter te, bröd och pålägg hemma hos Gunilla tog vi med våra tre hundar på promenad.

I naturreservatet fick hundarna förstås gå kopplade, men på en liten grusväg kunde vi släppa dem lösa en stund. Molly började genast springa, och Nellie sprang efter. (Lucy, som är lite äldre, fortsatte att gå nära oss människor.)

Vov så roligt vi hade i går, Molly och jag. Vi lekte jaga-leken. Det är nog den roligaste lek jag vet! Vi sprang vov-fort, Molly och jag! Både fram och tillbaka. Ibland ropade matte att jag skulle komma, och då kom jag. Fast jag stannade en liten bit framför matte. Ja, bara för säkerhets skull. Så att hon inte skulle koppla mig. Inte när jag hade så roligt.

   

Fast till slut så skulle vi gå in i en hage, där det fanns en massa stora konstiga djur som sa bäää. Då fick matte koppla mig. Det känns tryggare att gå i koppel, för då vet jag att matte är nära.

Uppifrån Svedberga kulle ser man långt, både Kullen, vattentornet i Höganäs, och Skälderviken. Kullen (som är en rullstensås) är 62 meter hög, och landskapet runt om är platt.

Rolig skylt nära huset där Gunilla bor.

Det är inte längre någon idé att jag lägger Nellies pläd på lilla kudden (för att skydda tyget). Nej, för nu byter hon kudde då och då. Den lite högre i plysch är en ny favorit. (Alla mina kuddfodral är avtagbara och tvättbara, så det är ok. Dessutom torkar jag hennes tassar när vi kommer in, om det är vått eller kladdigt ute.)

Gunilla tycker också att jag bör köpa en chihuahua till, så Nellie har någon att leka jaga-leken med varje dag. Nästan alla andra säger att jag inte är klok som ens tänker tanken... Men Gunilla och jag är lika stora djurvänner!

I dag "räddade" jag förresten en halvvuxen igelkott. Den satt mitt på en trafikerad gata, omgiven av en skock barn (som hindrade bilarna från att köra på den). Igelkotten vågade inte flytta sig när det stod barn överallt. Jag tog den försiktigt i händerna och bar den till häcken invid gångbanan bredvid gatan. Först låg den stilla och andades häftigt. Jag sa till barnen att backa. Då vågade igelkotten springa längre in i häcken och gömma sig bland löven. Pedagog som jag är så passade jag förstås på att berätta för barnen att igelkottar är fridlysta, och att de har funnits på jorden längre än vi människor har gjort. (Samt att taggarna inte sticks om man är försiktig och håller löst.)

Nu ska jag strax gå på yoga.

Tillbaka från sköna yogan. Jag glömde berätta att Nellie bara vägde 1305 gram i morse. Det låter lite, men det är nog ganska lagom. Nu kan jag känna hennes revben, men inte se dem, och midjan syns uppifrån - precis så som det anses vara perfekt för hundar. Veterinären sa att Nellie vägde aningen för mycket vid senaste kontrollen.

I sammanhanget ska vi inte diskutera vad jag vägde. (Jag hade gått UPP ett par hekton!) Suck, och dubbelsuck! Min läkare tycker ju att jag väger för mycket, och bör gå ner till min vanliga vikt. Det enklaste sättet för mig att banta är genom att minska radikalt på kolhydraterna (LCHF). Tyvärr funkar det inte nu när jag äter en massa havre för att få ner kolesterolvärdet. Och jag har ingen lust att dra ner så mycket på kalorierna att kroppen ställer om till svält. Återstår olika varianter av periodisk fasta. Det är det jag måste tillämpa! Jag borde börja i kväll! Men jag har ingen lust...

Håll tummarna för att jag ska vilja komma igång i morgon! För jag måste! Jag kan inte skjuta jobbet framför mig. Att gå ner kan också vara ett sätt att sänka kolesterolvärdet.

21-09-28:

I dag har jag planterat om två nya växter som jag köpte härförleden. De syns knappt på motljus-fotot nedan, men det är en vit buddleja/fjärilsbuske och en liten vinterrosling (som ska bli vackert röd i höst). Jag hade ju två stora tomma krukor. Jag passade på att peta ner några lökar runt om växterna (bl a scilla, vårstjärna och tidig rosa tulpan). Jag hade köpt lökar ihop med Linda, för jag får ju inte plats med så många. Hoppas vintern blir mild så de överlever.

Min lilla kärleksört blommar för fullt.

Och min klätterros blommar nu igen (fast bara längst in i hörnan, där jag ser blommorna sämst).

Jag är ju väldigt glad för växter, så jag kan inte låta bli att ta sticklingar (fast det är fel årstid nu). De fyra nedan har alla tagit sig. I dag satte jag en sorts pelargon till. Först om några veckor vet jag om de sticklingarna överlever. Jag räknade mina krukväxter nyss. Jag har totalt 35 nu! Ganska många för att vara i en etta med bara två fönster. (Fast allrumsfönstret är ju stort.) Ändå gav jag bort en stor pelargon och två aloe vera häromdagen. Fast å andra sidan köpte jag en stor fikus på Lidl. (De sålde 110-150 cm höga växter för bara 199:-. Jag hade gärna köpt fler - om jag hade haft mer plats.)

Nästan varje kväll tänder jag ett ljus, allra helst ett som doftar svagt av vanilj. Det är mysigt med brinnande ljus när det börjar bli mörkare ute, och vaniljdoften är avstressande.

Enligt SMHI ska det regna i Höganäs de kommande tio dagarna. Suck! Men i dag har vi haft ganska fint.

Jo visst saknar jag El Campello emellanåt. Ljuset, solen, den blå himlen, värmen, El Paseo, Medelhavet, och mina vänner som bor där. Nu skulle jag bara behöva vinna en miljon eller så, för då skulle jag ha råd att bo både i Höganäs och El Campello. Både äta kakan och ha den kvar. Men verkligheten är som den är. (Och jag tar inga lotter.) Jag kommer inte att få råd att besöka El Campello i år, som jag önskar. Jag får hoppas att jag kan nästa år.

Annars trivs jag i Höganäs. Så när som på det sämre klimatet finns här allt jag behöver. Ett jätteplus är förstås att ha nära till mina döttrar och lilla Alva, och närmare till Johan med familj samt mina svenska vänner. Men jag bävar för hur jag ska klara vintern...

Jag hade ingen lust, men jag har börjat med periodisk fasta nu. Jag äter bara mellan klockan 9 och 17 (el 10 och 18), så kroppen får vila från mat 16 timmar per dygn. Lite längre fram ska jag lägga till 5:2 också. Kanske jag kan gå ner några kilon då?

Ganska kul uttryckt:

21-10-01:

Så har det blivit oktober, och här har det hänt saker i dag.

Plötsligt och oväntat fick jag erbjudande om att hyra den där lägenheten i Mölle som Gunilla hyrde tillfälligt. (Den håller på att renoveras nu.) Läget är toppen, i Mölles enda hyreshus. Lägenheten är en 2:a med öppet kök-vardagsrum. Hyran är 772:- högre än min nuvarande (= 6570:-), men så finns det ju ett separat sovrum också. Det är en marklägenhet på 51 m² (8 m² mer än jag har här) med stor altan och fri sundsutsikt (i alla fall om man står upp). Parkeringsplats och förråd ingår. Lägenheten ligger på havssidan, vilket blir åt väster. Det är det stora gula huset mitt i bild nedan (skärmdumpar från en drönarfilm):

På fotot ovan finns Höganäs vid horisonten till vänster, 11 km längre söderut. På fotot nedan ser ni Kullaberg i övre högre hörnan.

Ni minns kanske att jag blev hänförd över utsikten, tystnaden och friden, när jag besökte Gunilla. Det var meningen att en dam som bor på våningen ovanför skulle ha flyttat ner, men hon ångrade sig. Alltså kom jag på tur. Tillfället är förstås unikt och kommer inte åter. Så hur ska jag göra nu?

Det är tillträde till lägenheten redan i början av november. Jag har 3 månaders uppsägningstid här, och skulle alltså få dubbel hyra 3 månader. (Men i gengäld kunna flytta i lugn och ro, och ta allt utom de stora möblerna själv.)

Här har jag nära till precis allt, men bor för trångt och störs dagligen av trafiken utanför. Och så är tvättstugan bedrövlig - med fuktskadade väggar och dito golv (som tydligen uppskattas av skalbaggar) + att det är svårt att få tvättid.

Där skulle jag ha 6 km till närmaste livsmedelsaffär (i Nyhamnsläge), men närmare till Linda. Mellan Höganäs och Mölle går bussarna ofta. (Fast det är 500 meter till busshållplatsen, och lite backigt.) Men jag skulle ha närmare till naturen! (Mölle ligger också i Höganäs kommun, så i det avseendet blir det ingen skillnad.)

I praktiken skulle jag behöva ha en liten bil för att kunna bo i Mölle. Jag skulle få ta av mitt sparade kapital för att kunna köpa en. Det skulle få bli en begagnad bensinbil, trots att jag skulle önska mig en ny eldriven. (En liten bil vill jag ha hur som helst.) Men både Linda och Johan påpekar att en bil skulle ge mig stor frihet. Jag kan lätt hälsa på dem, mina syskon och mina vänner. Men bil kostar, och den kostnaden får jag förstås lägga ovanpå hyran när jag jämför.

Gunilla, som har bott där och känner Mölle väl, är entusiastisk och tycker absolut att jag ska tacka ja. Linda tror att jag skulle må mycket bättre där. Ulf tycker att det vore ett dumt val, med tanke på min ålder och avståndet till service. Han påpekar också att en insatslägenhet blir billigare på sikt.

Var jag än bor nu, så får jag flytta till ett serviceboende/äldreboende - den dagen jag inte klarar mig själv längre. Men förhoppningsvis är det ett bra tag till dess.

Ja det här är inte lätt, och jag måste bestämma mig inom några dagar. Hjärtat säger ja, hjärnan tvekar. Jag har mejlat med hyresvärden i dag. I senaste mejlet föreslog jag att vi skulle ses. Jag vill titta på lägenheten en gång till, och hon vill förstås se mig i verkligheten innan vi (eventuellt) skriver kontrakt.

Oj som det snurrar i huvudet nu! Jag har redan flyttat 2 gånger i år, men vet att jag inte vill bo kvar här på sikt. Men jag har ju inte ens kommit i ordning än! Hur tänker ni?

På mornarna får Nellie smaka lite over-night-oats med bär. Men bara en pytteliten portion, för hon får ju sitt vanliga torrfoder också. Hon tycker att bådadera är gott! (Jag körde förresten en 5:2-dag i går. Det gick bra.)

Ute är det höst, och vädret är sådant att jag får kolla regnradar innan vi går ut - för att se hur många minuter vi har på oss innan nästa regnskur kommer. Det blir inga långa promenader...

   

Nellie tittade förundrat på alla nedfallna kastanjer.

För att Nellie ska få lite mer stimulans inne, nu när promenaderna blir korta, så serverar jag en torrfoder-måltid på den nya aktivitetsplattan. Hon har lärt sig att krafsa bort de små locken med tassen, men blir rädd för ljudet när locket träffar golvet. Hon är en liten räddhare...

   

Jag har registrerat mig på Instagram (men inte lagt ut något där). Detta för att jag ville titta på de filmsnuttar som gymmet har tagit på oss och lagt ut. Nedan en stillbild från yoga-filmen, med pil på mig (klädd i rosa tröja). Det ska finnas en kort film från seniorgympan också, men den hittar jag inte.

Nedan en instruktiv T-shirt som jag hittade på Instagrams "chihuahua-avdelning".

Nu vågar jag snart inte lägga in fler foton på den här sidan, inte som det ser ut just nu. (Däremot kan jag skriva text.) Det tar längre tid att börja på en ny webbsida, än det tar att göra om vissa sidor på Christeltango Jag skulle kunna skapa en ny sparad dagbok och lägga det som finns i Dagbok + det som finns här på Obs-sidan, i den nya dagboken. Sedan skulle jag kunna skapa en ny sida som heter Dagbok och börja skriva där. Så det ser ut som vanligt igen. Allt bygger förstås på att ålderstigna Frontpage fungerar ett tag till. Det är jobb det också, men går snabbare än att sätta mig in i ett nytt program. Det senare måste jag förstås göra förr eller senare - men inte nödvändigtvis just nu.

Jag inser förresten, att om jag tackar ja till lägenheten i Mölle, då kan jag inte köpa någon insatslägenhet sen. Alla mynt har två sidor...

21-10-03:

Ute är det grått, blåsigt, och regn större delen av dagen. Om det blir uppehåll en stund så rusar Nellie och jag ut en liten runda, men det har blivit få och korta promenader.

Hela dagen i går (och jag fortsätter naturligtvis i dag) har jag ordnat i köket. Allt var ju bara inställt huller om buller i skåpen. Och sedan hade jag ställt lite konserver och fröknäcke mitt bland porslinet. Så här såg det ut i det största överskåpet i går:

I dag ser det ut så här i samma skåp:

Jag är klar med alla överskåp, och den enda lådhurtsen. Men jag har fortfarande hela matbordet + alla stolarna + halva soffan fullt med sådant som stod i skåpen innan, men ännu inte hamnat på sin rätta plats. Jag har fortfarande 3 tomma underskåp. Det hade varit väldigt mycket enklare att sortera in allt, om åtminstone 2 av dem vore lådhurtsar. För sådant som står längst in i ett underskåp kommer man ju inte åt. Jag hoppas få in alla "saker" i de två mindre skåpen, så att jag kan ha specerier (t ex konserver, havregryn och fröknäcke) i det större.

Jag har gallrat ut en del porslin och kökssaker. Det var helt nödvändigt. De sakerna ska jag ge bort.

Återstår sedan mina städsaker. De kanske får stå framme även sen. Här finns ju inget städskåp... (Det finns ett i lägenheten i Mölle.)

Som jag grubblar över lägenheten i Mölle. Ska jag tacka ja, eller inte? De flesta av mina vänner tycker att jag ska tacka ja, även om det inte är det mest ekonomiska alternativet. Ser man till miljömässig livskvalité så får lägenheten många pluspoäng.

Fördelar: större än den här, underbar utsikt, lugnt läge utan trafik. Och altanen är större än min nuvarande blåsiga balkong.

Nackdelar: Sex km till närmaste affär, och 11 km till närmaste läkarstation samt övriga affärer. Bussen (som går ganska ofta) kostar 54:- t o r till Nyhamnsläge (som har ICA-butik) och 102:- till Höganäs. Sedan är lägenheten förstås lite dyrare, 772:- + el (elen ingår här) totalt kanske 1200:- mer. Men alla tvåor är dyrare än en etta, och det är normalt att el inte ingår.

Att ha bil kostar betydligt mer än att ta bussen, även om det vore väldigt bekvämt. Fast min pension räcker inte till att ha bil. Jag skulle få ta av kapitalet i så fall, och det vore ju inte bra.

Men vid bra väder skulle jag klara mig med cykel. En sådan vill jag köpa hur som helst. Cykelhandlarna hoppas snart få in 26-tums cyklar. Tyvärr har många 26-tums bara 3 växlar, och jag vill ha 7!

Om jag känner mig tvungen att ha bil för att bo i Mölle, då kostar det mer. Då måste jag åtminstone lägga ytterligare 2500:- per månad bara till bilen. Och så måste jag förstås ta av kapitalet för att köpa en bil. Därmed skulle jag förlora mina chanser att i framtiden kunna köpa en bostadsrätt (och därmed kunna få lägre hyra). Jag skulle självklart aldrig kunna köpa en bostadsrätt i Mölle, eller ens en med havsutsikt i Höganäs. Så mycket kapital kan jag aldrig få ihop. Det skulle bli en normal 2:a med centralt men lugnt läge. Men jag vet ju inte om jag någonsin hittar en sådan...

Jag räknar med att jag kan bo i en vanlig lägenhet ca 15 år framåt (förutsatt att jag lever och har god hälsa). Men därefter kanske jag måste flytta till någon typ av 70-plus-boende, eller servicehus. Om framtiden vet vi ingenting. Vi lever här och nu!

Ska jag "fånga dagen" och flytta till Mölle? Eller ska jag fortsätta att bo kvar här tills jag antingen hittar en billig hyres-tvåa, eller en dito bostadsrätt? Det kan bli flera års väntan...

Usch så svårt det är!

Precis när jag hade skrivit meningen ovan så ringde Hanna och föreslog en hundpromenad. Vi träffades och har nu gått en riktigt lång runda, och jag har varit på platser i Höganäs som jag inte har sett tidigare. Det var grått och blåsigt men uppehåll. Jag blev kall om fingrar och tår. Men det var trevligt att prata och hundarna trivs bra ihop.

Vi missade vår "mitt-på-dagen-måltid", både Nellie och jag. Nellie har precis ätit men jag får vänta. Det är bara en dryg halvtimme tills jag ska gå på yogan. Kanske jag borde passa på att ta en 5:2-dag i dag, när jag ändå har ätit så lite? (Jag har bara ätit frukost; te + over-night-oats + bär.) Då skulle det räcka med ½ kopp te nu, och sedan en proteindryck efter yogan. Så får det bli!

21-10-07:

I dag har Nellie varit hos tandläkaren (= veterinären). Nellie har aldrig tidigare ens haft tandsten, men det fick hon i våras. Då var det bara lite. Sedan blev hon undersökt för en dryg månad sedan, och det hade blivit mycket värre. Tyvärr hade veterinären ingen tid förrän i dag. Jag trodde i min enfald att det bara skulle handla om tandstens-borttagning. Där hade jag lyckats prata mig till en rabatt på 1000:- på det ordinarie priset 3995:-. Jag var alltså beredd att betala 2995:-.

Men när jag hämtade Nellie så fick jag veta att hon hade parodontit (tandlossning) och att de hade fått operera bort två tänder. Så räkningen var på hela 7410:- (+ medicin 133:-). Suck! Veterinärvård är dyr i Sverige! Men det är förstås värt vartenda öre om Nellie slipper ha ont! På fotot nedan är hon nyss hemkommen, fortfarande lite groggy efter sövningen.

Förresten påpekade veterinären att Nellie är en ovanligt trevlig hund. Hon sa att chihuahuor ofta kan vara lite bitska, men Nellie hade t o m viftat lite på svansen åt dem. Och när hon hade vaknat upp från narkosen så satte hon sig bara upp och tittade sig omkring. 

Men visst är det konstigt att det gick så fort, från lite tandsten till rejäl parodontit på bara 6 månader. Att hon fick tandsten är förstås mitt fel. Jag har aldrig lyckats borsta tänderna på henne. Jag har försökt med olika hund-tandborstar, fingertutor mm - utan att lyckas. Nu tipsade veterinären om, att när det gäller så pyttesmå tänder som Nellie har, så kan man linda ett varv gasbinda på lillfingret och gnida med den. Jag ska försöka när Nellies mun har läkt. (Veterinären har sytt och stygnen ska trilla av om ca 2 veckor.)

Nu verkar Nellie ha hämtat sig en smula. Hon får bara äta mjuk mat tills munnen är läkt, och fick lite katt-mousse för en stund sedan. Den slök hon på sekunden blankt. (Första måltiden i dag, hon skulle ju vara fastande när jag lämnade in henne i morse.)

I dag har jag varit behjälplig med att återbörda en bortsprungen hund (en springer spaniel hane) till sin ägare. Det hände när jag skulle hämta Nellie hos veterinären. På vägen dit, på andra sidan rondellen, stod en förtvivlad kvinna med två hundar. Hon bad om hjälp. Det visade sig att spanieln hade kommit springande lös, och velat leka med kvinnans hund (en hanvalp av en halvstor ras som jag inte vet namnet på). Vi visste inte vad vi skulle göra. Jag ringde polisen för att fråga om råd, men där var det telefonsvarare. Vi beslöt oss då för att gå till veterinären med hunden. Dit skulle jag ju ändå.

Det var inte så lätt, för spanieln ville inte. Jag fick ta kvinnans hund, och hon stretade med spanieln. Periodvis bar hon den, vilket var tufft gjort eftersom spanieln sprattlade - och de väger en hel del. (Vad just den här hanhunden väger vet jag inte, men normalvikten ligger mellan 18 och 23 kg.)

Framme hos veterinären stängde de in spanieln i ett rum, och satte på den koppel. Sedan kollade de chippet, och lyckades via datorn lokalisera ägaren - en kvinna boende i Höganäs. De ringde upp kvinnan. Hon hade inte märkt att hunden hade smitit iväg, men lovade att komma och hämta den. Hon kom efter ett tag (det var en ung kvinna). "Har du smitit nu igen?" sa hon till hunden. Sedan sa hon ett hastigt tack till oss, och så gick hon. Nog tycker jag att kvinnan som tappert hade kånkat på hennes hund kunde ha fått ett något innerligare tack för hjälpen. Det tyckte personalen på veterinärmottagningen också.

Tja, sedan hämtade jag Nellie och bar hem henne. 

På min balkong blommar höstblommorna. Jag är glad så länge något blommar. (Rosen och vintergrönan har också några enstaka blommor, men de syns inte på fotot.)

Tyvärr upptäckte jag häromdagen, när det blåste rejält, att en bit av balkongräcket sitter löst. Det har rostat hål runt en skruv så den korrugerande plåten kan "fladdra" i vinden. Jag har felanmält, och SBB har tagit emot min anmälan. Plåtbiten sitter fast på sidorna och nertill, men det känns ändå inte riktigt bra att den delvis är lös. Jag bor trots allt på 6:e våningen.

Nu är jag äntligen klar med köket! (Jag fixade skåpet under diskbänken i dag, det var det sista.) Lägg märke till att det går att använda spishällen nu. Det har jag inte kunnat sedan jag flyttade in. Det har ju stått saker på den hela tiden. Jag har använt mikrovågsugnen flitigt i stället. Men nu kan jag steka omelett om jag vill. Optimal ordning har jag inte, men så bra ordning som det går att få i opraktiska skåp. Nu vet jag var jag har mina saker, och jag kommer åt dem. Det ser dessutom prydligt ut, och det mår jag bra av.

Men eftersom här inte finns något städskåp, så får städ-sakerna stå framme. Jag har satt dem på rullvagnarna (utom redskapen med långa skaft, som står i en plast-hink).

   

I dag, när vi inte har kunnat gå några långa promenader, så har det varit fint och soligt. (Utom i morse när det var tät dimma.) Men det är alltid trevligt med solsken! Jag blir piggare av ljuset!

I morgon har jag tvättstugan, men jag bör hinna gå till Loppan också med det som jag har gallrat ut nu. Det blir den sista fulla kärran som jag kör dit. Blir det mer så blir det småsaker. Fast jag har inte packat kärran än, och porslinet måste packas noga.

Förresten har jag inte hört något mer från hyresvärden i Mölle. Så ännu vet jag ingenting om hur det blir.

21-10-09:

Ännu har den här sidan inte kraschat, men snart måste jag göra något för att förhindra det...

I eftermiddags gick Hanna, Dog, Nellie och jag en promenad i solskenet. Det är skönt i solen, men kyligt i skuggan - och väldigt mycket höst i luften. Vi hade trevligt alla fyra!

   

   

Gröna lyktstolpar med rosa blommor har jag inte sett tidigare, men det är snyggt! Fast Dog sa att de luktar likadant som vanliga lyktstolpar, och att det är hundkisset på stolparna som är intressant att lukta på. Nellie instämde.

   

   

21-10-10:

Grattis på 2-årsdagen Alva!!!

 

På förmiddags-promenaden sken solen, men det var bara 11°. Nellie börjar vänja sig vid alla nedfallna löv. (I början var hon rädd för dem.)

I eftermiddag är Nellie och jag bjudna på Alvas 2-års-kalas. Det ska bli jättekul!

21-10-12:

Ja det var jättetrevligt hos Linda och Alva. Jag tog många foton, men som vanligt får jag inte visa några av Alva... Men ni kan få se ett på det dukade bordet. Linda serverar enbart nyttigheter (bröd, kex, en massa goda ostar, paprika, massor med olika sorters frukt och bär, samt te, kaffe och smoothies). Det var gott!

I dag kontrollerade en ventilationsfirma äntligen ventilationen i min lägenhet. De hade en apparat med sig som mätte luftflödet, och konstaterade precis som jag har gjort - att det är undertryck i lägenheten eftersom det inte finns någon tilluftsventil. Frågan är vad SBB gör nu. Kommer de hit och monterar en tilluftsventil? När i tiden? Det borde göras nu, innan det blir för kallt ute. "Ventilations-mannen" sa att jag måste ha balkongdörren öppen när jag använder köksfläkten.

I går var jag som hastigast i Helsingborg. Jag fick min 2:a Shingrix-vaccination (mot bältros) hos Vaccin Direkt. Efter den första vaccinationen kände jag ingenting, men nu har jag biverkningar. (Det står att de är vanliga, fler än 1 av 10). Jag har ont vid injektionsstället, känner mig febrig (men har ingen feber), har huvudvärk och känner mig allmänt krasslig. I natt har jag inte sovit mycket, men jag räknar med att sjukdomskänslan går över under dagen. Jag passar på att ta det lugnt och kela lite extra med Nellie.

I dag fick jag kontakt med hyresvärden i Mölle. Hon skriver att de är i full gång med renoveringen av lägenheten, men att hon inte kan hyra ut den (skriva kontrakt) förrän hon vet när den blir färdig. Hon ska höra av sig nästa vecka och bestämma tid med mig, så ska vi ses i Mölle.

I dag skiner solen, men det är kyligt ute (ca 11°). I morse frös jag om knäna och om fingrarna. Det kanske redan är dags att börja med benvärmare, och att byta ut de fodrade handskarna mot tjockare tumvantar?

Jag har köpt ett nytt duntäcke i dag. Jysk har 30-70% rabatt på täcken den här veckan. Jag har konstaterat att mitt 400-grams sommar-duntäcke är alldeles för kallt nu (även med tunn filt ovanpå), men i gengäld är mitt 1000-grams vinter-duntäcke alldeles för varmt. I dag köpte jag ett 750-grams som förhoppningsvis är alldeles lagom varmt. Vi ska prova det i natt, Nellie och jag. Eftersom jag ännu inte har bott i den här lägenheten på vintern, så vet jag inte hur kallt här blir. I min oisolerade lägenhet i El Campello kunde det vara så kallt som 15-16° de 3 kallaste månaderna. Där behövde jag mitt tjockaste duntäcke! Men kanske jag inte behöver det här?

Jysk hade 4 mellanvarma täcken (med 600-750 grams fyllning) att välja på. De kostade mellan 750 och 2000:- (nu till nedsatt pris). Det dyraste (med ordinarie pris 3995:-) var finast (bl a var tyget "kvalster-tätt) och kändes skönast, men det hade jag inte råd med. Det jag köpte kostade 1150:-, och det var mycket nog. Nu räknar jag med att täcket håller min livstid ut, men ändå. Jag har ju varit tvungen att köpa en massa vinterkläder också (skor, kängor, ullsockar, vinterkappa, mössa och vantar). Det är dyrt att byta klimatzon!

21-10-14:

När Nellie pratar med mig så säger hon Hmm! Det säger hon när hon vill ha uppmärksamhet, eller vill påtala något. Nedan sitter hon och säger Hmm, vilket just då betydde att hon ville att jag skulle fylla på hennes matskål. (Det gjorde jag, för dels har hon dresserat mig ganska bra, och dels var det matdags.)

I morgon ska Nellie på efterkontroll hos veterinären. Jag hoppas att allt ser bra ut! Och så hoppas jag att jag kan sköta hennes tänder så väl fortsättningsvis, att hon får behålla resten av sina tänder. Det är jättetrist att det gick så illa nu, att jag inte förstod hur bråttom det var att ta bort tandstenen, och att veterinären inte sa något. Jag hade ingen aning om att från "lite tandsten" till "tandköttsinflammation och tandlossning" kunde gå på bara några månader. Stackars lilla Nellie!

21-10-15:

Under dagens veterinärbesök så förstod veterinär Anna precis varför jag har svårt att borsta tänderna på Nellie. För trots att hon är bra på att ta djur, har de rätta handgreppen, och lyckades lirka in ett finger i munnen på Nellie då och då - så vägrade Nellie att öppna munnen. (Ovanligt envis hund och ovanligt starka mun-muskler, summerade Anna.) Längst fram kunde hon se att det har läkt bra där tanden togs bort. Men hon fick aldrig möjlighet att se hur det ser ut längst bak, där en annan tand opererades ut. Vi får hoppas att det läks bra där också. Jag fick nya tips om hur jag ska sköta Nellies tänder, och passade på att köpa en ny hundtandkräm med kycklingsmak och enzymer.

I dag var det nära att jag köpte en hundvalp! Väldigt nära! Men jag tackade nej efter moget övervägande. Jag brukar gå in och kolla "valpar-till-salu" på Blocket då och då. I går kväll fick jag syn på den här valpen:

   

En chihuahua med stamtavla, cremefärgad, långhårig, och med en uppskattad vuxenvikt på knappt 1 kg. (Vikt 332 gram nu vid 12 veckors ålder.) Fina föräldrar också. Nästan helt perfekt! Det är bara en hake. Det är en hane - och jag vill ha en tik! Annars vet ni som känner mig, eller har läst min blogg länge, att precis en sådan här tik har jag letat efter sedan 2005. (Idealet: En långhårig cremefärgad tik som beräknas väga mellan 1,2 och 1,6 kg som vuxen.) Men eftersom de flesta svenska uppfödare föredrar hundar i viktklassen 2-3 kg, så föds det sällan så här små. Ännu mindre blir förstås sannolikheten om jag dessutom vill ha en tik med särskild färg och särskilt hårlag.

Det var väldigt svårt att tacka nej. Det var ett tillfälle som inte kommer åter. Och kennel-ägaren hade gärna sålt till just mig, eftersom jag vet hur man tar hand om sådana här små. Jag vet att de är mycket ömtåliga, men måste få leva ett normalt hundliv ändå. Jag la in en liten brasklapp på slutet, att om det föddes en liten långhårig cremefärgad tikvalp längre fram, så skulle hon höra av sig. Och det lovade hon. Fast om jag ska ha en till hund, så ska det ju vara nu. Det är nu Nellie behöver en lek-kompis, inte om 7-8 år.

I eftermiddags blev jag inbjuden till min granne en stund. Hon är konstnär och målar tavlor både i olja och akvarell. Hon visade mig många tavlor. De var alla jättefina! Hon hade bl a målat blommor, fåglar, människor och hav. Jag blev särskilt förtjust i ett par akvareller med rosa rosor på, men de satt på hennes vägg så de var knappast till salu. Annars har hon väldigt många tavlor och skulle gärna sälja en del.

Vi tittade också på varandras lägenheter. Hennes är en 2:a som ligger på gaveln och har många fönster. En mycket trevlig lägenhet som planlösnings- och storleksmässigt skulle ha passat mig precis! Men hon sa att allt är slitet (köksskåp, badkar mm) och att hon tycker att min nyrenoverade är fin. Hon beundrade mitt badrum och mina köksskåp.

Vi bestämde att vi ska ses fler gånger, för att lära känna varandra lite bättre. Det är hon som är lika glad för växter som jag är, så hon fick 2 sticklingar från min lite ovanligare brokbladiga pelargon. Hoppas de tar sig. (Jag har nyligen satt 2 sticklingar från den pelargonen själv, men de har inte hunnit rota sig ännu.)

Fastighetsägaren i Mölle har hört av sig nu. Vi ska träffas på måndag 11:30, och då ska jag få titta på lägenheten igen. (Jag planerar att ta med kamera och måttband.) Tyvärr hinner jag inte gå på seniorgympan före, men jag prioriterar förstås Mölle.

21-10-17:

I går "roade" jag mig med att ställa all min skönlitteratur i rätt ordning. Så nu står böckerna återigen i bokstavsordning efter författarnamn från A-Z (jag har inga på Å-Ä-Ö). Skönlitteraturen tar stor plats! Den fyller de 3 hyllorna nedan + 3 lika breda fast med hyllor hela vägen ner. (Vilket blir 22 löpmeter nu när de står utan mellanrum mellan "bokstäverna", som de ska göra sen.) Jag borde gallra ut en del! Men det är svårt för en bokälskare att gallra ut böcker...

Jag tycker att det är skönt att ha böckerna i ordning, även om jag planerar att flytta (nu eller senare). Nu kan jag också se titlarna på alla mina olästa böcker. (Innan stod de i dubbla rader.) Jag har inte unnat mig att läsa på länge, men jag har många bra böcker att välja på. De lockar! Så snart ska jag unna mig några läsdagar.

Facklitteraturen står fortfarande huller om buller, men den får stå så. Bara om jag tror att jag måste bo kvar här minst ett halvår till så ordnar jag allt "på riktigt".

Jag borde så mycket, inte bara gallra ut skönlitteratur, utan minst 1000 andra saker också. (T ex fixa Christeltango!) Men jag gör bara en bråkdel av allt det där som jag borde. Jag gör det jag absolut måste, och sedan kelar jag med Nellie eller pysslar om mina 37 krukväxter. I dag skiner solen i alla fall, och då får jag mer energi. (Den sken delvis i går också.) Klockan 17 ska jag på yoga. Det brukar vara trevligt och avslappnande (även om jag ibland får lite träningsvärk).

21-10-18:

Jag ska bli Mölle-bo! Jag tittade på lägenheten i dag, och allt känns rätt. Hyresvärden och jag kom överens om att vi ska skriva kontrakt den här veckan, och att inflyttnings-datum blir 1/12. Lägenheten håller på att renoveras nu, och den kommer att bli jättefin!

Jag hade kameran med. Det är bra synd att jag bara kan lägga in små foton. Ni ska få se större längre fram när jag får nyckeln. Första fotot visar buss-stationen i Mölle. Bussarna går minst 1 gång i timmen, något oftare mitt på dagen. (Det tar ca 20 minuter från Höganäs.)

Det är 500 meter från busshållplatsen till huset på Trappstigen (som syns när man kliver av bussen).

   

Men närmaste vägen är brant. Den heter Brantelid! De 2 första fotona visar när jag har gått knappt halvvägs (nedåt och uppåt).

   

Sista biten är det trappa (fotograferad uppifrån). Det tog 7 minuter att gå från bussen till huset. Om man vill gå på en planare väg så får man gå en rätt stor omväg. Det är ju bara om jag har handlat shoppingkärran full som det blir jobbigt på slutet. Men jag träffade en 77-årig kvinna på busshållplatsen. Hon skulle just åka till Ica-butiken i Nyhamnsläge för att handla. Hon sa att det fungerar bra med bussen, så kanske jag klarar mig utan bil. (Bil är mycket praktiskt att ha, men en dyr lyxartikel.)

Så här ser huset ut, det är ett suterränghus - och min blivande lägenhet ligger längst ner (på havssidan). Det bor förresten en tax och 2 chihuahuor i huset. Kanske Nellie kan bli kompis med dem? (Själv har jag redan hunnit bli god vän med taxen... Trevlig matte också!)

   

Till lägenheten hör en P-plats, vilket är bra även om jag inte har bil själv.

Renoveringen pågår för fullt, och det kommer att bli jättefint! Nedan ser ni vardagsrummet, som är öppet mot köket i hitre änden. Till höger skymtar dörren in till sovrummet. Jag gillar att väggarna är gräddvita.

   

Köket kommer att bli betydligt mer praktiskt än mitt nuvarande. Snyggare också!

Uteplatsen är delvis taktäckt.

Lägenheten sedd från altanen, sovrummet till vänster och vardagsrummet till höger.

   

Första fotot visar det blivande köket sett från vardagsrummet, och på nästa ser ni dörren till sovrummet (som har 4 garderober) och dörren till badrummet (som renoveras helt = allt nytt).

   

Utsikt från sovrumsfönstret:

Det känns jättebra att jag får den här lägenheten. Jag känner mig glad! Tänk att få en hyreslägenhet med det här läget, och den här utsikten, till motsvarande hyra som de kommunala bolagen tar! (Mycket mindre per kvadratmeter än SBB's lägenheter!) Dessutom är huset och lägenheten gjorda så att man kan bo kvar även om man behöver rollator eller rullstol i framtiden. (Jag kan alltså bo kvar tills det är dags för ålderdomshemmet...) Jag kommer att bo en trappa ner, men det finns en stor hiss (om jag inte vill använda trappan). Tvättstugan (jättefin!), och förrådet som hör till lägenheten, ligger på samma plan som min blivande lägenhet.

Jag tror att det kommer att bli jättebra! Men visst kommer det att bli jobbigt att flytta nu igen! Dock kommer jag att hyra bil ca 2 veckor i samband med flytten, och ta allt smått och ömtåligt själv (vilket innebär att jag inte behöver packa lika noga, och inte allt på en gång). Men alla stora möbler ska en flyttfirma få ta.

Jag började läsa en bok i går, den nedan. Jag har hunnit halva, och hittills har den varit både spännande och intressant.

   

I morgon har jag tid hos hårfrisörskan. (Det var 10 veckor sen senast...)

21-10-19:

Om jag fortsätter att skriva (eg lägga in foton) på den här sidan, så kraschar den snart. Jag MÅSTE göra något snart. Jag har bara så mycket annat för mig.

Hyresvärden i Mölle skrev att hon gärna vill ha bevis på att jag inte har några betalningsanmärkningar i Spanien. Hon har tagit en svensk kreditupplysning på mig, men den visar ju bara att jag inte har några betalningsanmärkningar i Sverige. Jag förstår ju att hon måste vara noga. Jag skrev till Björn på Scandtax och frågade om han kan ordna en spansk kreditupplysning, men han har inte svarat än. Jag skulle bli jättebesviken om hyresvärden inte vågar skriva kontrakt med mig, bara för att jag är nyinflyttad till Sverige. Jag skickade in skärmdumpar från bankens webbsida så länge, så hon kan se att jag har ganska många hyror på banken.

Jag skulle gärna vilja flytta ifrån all trafiken nedanför min balkong. Den stör mig...

I dag var jag på Salong Hår och klippte håret. Riktigt bra är det inte än, men nu ser det i alla fall vårdat ut. (Det är lite längre baktill.)

Eftersom det är regnigt och trist ute (så promenaderna blir få och korta), så fick Nellie äta på sin aktivitetsmatta i dag. Hon satt så snällt och väntade medan jag fyllde den med torrfoder (fast hon var jätteivrig och hade velat börja äta bums). Sedan, när jag sa "Var så god", så rusade hon fram och började nosa-leta-krafsa-äta.

Ni vet att Nellie gärna sätter/lägger sig högt upp. På sängen, med skyddande väggar bakom, gör det inget. Men jag blir nervös om hon klättrar upp där det kan vara farligt. Jag vill verkligen inte att hon ramlar ner och bryter benen... Jag har "Nellie-säkrat" mitt hem så gott jag kan. Om jag inte ställer fram hundtrappan så kan hon inte komma upp någon annanstans än på sängen.

Men nu ska jag snart ställa trappan bredvid läsfåtöljen, och sedan sätta mig för att läsa mer i boken.

Bokens titel, är ju också titeln på en gammal låt som gruppen Contact sjöng i början på 70-talet. Jag hade LP'n nedan. Jag tyckte mycket om låten Fyrvaktarns dotter för att den är så sorglig. Ni kan höra den här: https://www.youtube.com/watch?v=n4K-1UhdF98

Jag minns att jag tyckte om titellåten (Hon kom över mon) också. Så länge sen... Det är nästan 50 år sedan jag lyssnade på den här LP'n. Tiden går...

Jag har läst ut boken Fyrvaktarens dotter nu. Det kändes tomt när den tog slut, för jag tyckte mycket om att läsa den.

21-10-23:

Efter flera dagars dagsregn så tittade solen fram i går kväll.

Och i dag har solen skinit från en klarblå himmel. Nellie och jag passade på att gå en lite längre runda mitt på dagen. Ja åtminstone jag gick drygt 5 km i rask takt, men eftersom det är mycket långt för små chihuahua-ben, så fick jag bära min lilla bitar av vägen. Men hon väger ju nästan ingenting, så det var inget större besvär, och hon såg väldigt nöjd ut när hon blev buren.

Ännu har vi inte skrivit något hyreskontrakt för lägenheten i Mölle. Hyresvärden väntar på att kreditupplysningen från Spanien ska komma först, den som ska visa att jag inte har några betalningsanmärkningar där heller. Björn har skrivit att han ska försöka ordna fram en. Men dagarna går. Jag vill hinna skriva kontraktet allra senast på onsdag, så jag kan säga upp min nuvarande lägenhet på torsdag. Fredag är sista uppsägnings-dagen, om jag inte ska få betala ytterligare en månads dubbel hyra, men på fredag ska jag till Capio Ögonmottagning i Malmö angående min kommande starr-operation. Håll tummarna för att alla papper ska hinna bli klara i tid, och att jag ska få hyra lägenheten som jag så gärna vill ha!

I går började jag läsa en ny bok, och i dag läste jag ut den. Den här handlar också om en dotter, men där upphör likheterna med den förra. Träskkungens dotter är en psykologisk thriller som är ganska otäck på sina ställen. Den är spännande och intressant, men definitivt ingen feel-good-bok. Jag fick lära mig hur det kan vara att bo isolerat och primitivt ute i vildmarken, och hur man jagar i Michigans träskområden. Boken är bra, men Fyrvaktarens dotter är bättre!

   

Kanske jag väljer en lättsam feel-good bok härnäst, så jag får lite omväxling. Nu har jag ju börjat läsa igen - fast jag har 1000 saker som jag borde göra i stället. Lättjans seger över förnuftet...

21-10-25:

Ännu är inget kontrakt skrivet för lägenheten i Mölle, och dagarna går.

Kreditupplysningen från Spanien har inte kommit än. Hyresvärden vill nu ha en borgensman. Det känns nästan lite förolämpande (och är väl vanligare när det gäller struliga 19-åringar som nyss har flyttat hemifrån). Jag har aldrig underlåtit att betala en hyra (jag har inte ens betalat en hyra för sent), jag har aldrig förstört något i en lägenhet (utan vårdat den), jag har inga betalningsanmärkningar, jag har en stadig inkomst (pensionen), och jag har pengar på banken så det i dagsläget skulle räcka till 7½ års hyra. (Jag har erbjudit mig att betala några månaders hyra som deposition.)

Och all denna misstro för att jag är nyinflyttad från Spanien... Det känns INTE roligt! Jag brukar bli betrodd, och jag brukar aldrig svika ett förtroende.

Jag vill väldigt gärna hyra lägenheten, men det är verkligen inte roligt att be någon skriva på en borgensförbindelse. Suck!

21-10-26:

Björn har fortfarande inte fått den spanska kreditupplysningen, och jag har ännu inte hört något mer från hyresvärden.

Ljusterapilampan (Lumie Brazil) som jag hade beställt kom i dag. Jag tänker ha den tänd om mornarna när jag läser HD. Förhoppningsvis ska jag slippa få SAD (årstidsbunden depression) då.

I dag har jag beställt en cykel via Noréns Cykel & Fritid här i Höganäs. Nu kan cykelhandlarna äntligen få in cyklar igen efter "pandemi-uppehållet". (Jag har velat köpa cykel sedan april.) Jag har beställt Crescent-cykeln nedan (i mint-metallic, den snyggaste färg jag hittade i storlek 26"), fast med 7 växlar (originalet har 3, cykelhandlaren byter).

Om vi har tur så kommer cykeln redan inom 1 månad. Har vi otur så kan det dröja till februari. Sedan ska jag beställa till en "hund-insats" till cykelkorgen fram + en stor cykelkorg till pakethållaren bak (cykelväskor har jag redan). Dessutom vill jag ha backspeglar. Troligen måste jag köpa en ny cykelhjälm också, fast jag är så nöjd med den klarrosa jag har. De bör tydligen bytas ut vart 5:e år, och min är minst 15 år gammal.

Jag ser fram emot att kunna cykla igen, när det nu blir.

Jag ser fram emot att flytta till Mölle också, när (om) det nu blir...

21-10-27:

Jag har jobbat med Christeltango i flera timmar i dag. Och jag har fått rätt på det mesta! Nu kan jag skriva blogg här i Dagbok igen! OBS-sidan kommer snart att vara tom.

Jag har skapat en ny Sparad dagbok 73, och dit har jag flyttat allt som tidigare stod i Dagbok + allt som stod på OBS-sidan. Det är ett under att mitt gamla program Frontpage 2003 fungerade, men det gjorde det! (Fast det kan "tänka" 10-15 minuter mellan kommandona...)

Nu fungerar DAGBOK igen! Fr o m nu ska jag alltså skriva blogg här på sidan Dagbok igen!

En påskriven borgensförbindelse är mejlad till hyresvärden i Mölle. Hon bör höra av sig under dagen, tycker jag.

Nyss ringde Maud ett videosamtal, så vi har pratat en stund. Kul!

Hyresvärden mejlade kontraktet tidig eftermiddag, så jag skulle skriva ut - skriva på - skanna in - och mejla tillbaka det. Men min skrivare ville inte skriva ut! Jag försökte på alla sätt, men fick sedan gå till biblioteket och få det utskrivet. Hemma igen så gick min ganska nya allt-i-ett-skrivare i alla fall med på att skanna dokumentet. Jag mejlade det till hyresvärden, som skrev ut, skrev på, skannade in, och mejlade mig det färdiga kontraktet som pdf. Jag ska nu skicka originalet till Göteborg, och gissar att jag sedan i min tur får ett original.

Fr o m 1/12 är lägenheten min. Härligt! Jag tror att jag kommer att trivas jättebra där! Men det blir förstås inte överdrivet kul att flytta nu igen...

I morgon förmiddag ska jag gå till SBB och säga upp lägenheten här. Skönt att jag hinner före månadsskiftet!

För det räcker väl att jag har en pdf på originalkontraktet för Mölle, för att våga säga upp min nuvarande 1:a? Eller måste jag vänta på originalet? I så fall går det över månadsskiftet (vilket skulle kosta mig 5800:- extra)...

21-10-28:

I dag har jag sagt upp min nuvarande lägenhet, och så har jag beställt flyttfirma (Bra Flytt) till torsdagen 9/12. Jag har kollat vad det kostar att hyra bil 2 veckor (som jag hade tänkt). Det skulle bli jättedyrt (dyrare än flyttfirman)! En stor kombi skulle kosta drygt 9000:- om jag hyr den här i Höganäs. Men jag kan hyra en vanlig personbil (ev halvkombi) i Helsingborg för halva summan. Det lönar sig att ta bussen till Helsingborg för att hämta hyrbilen (men är förstås lite bökigare, och tar 1½-2 timmar extra). Jag får nog nöja mig med att hyra bil kortare tid, och köra fram och tillbaka flera gånger de dagarna. Kanske jag hyr bil i 2 omgångar, t ex 3 + 3 dagar?

Nu är det mycket som ska planeras. Jag ska säga upp internet här i 1:an, och skaffa nytt i Mölle (där jag också behöver eget el-abonnemang). Och så måste jag adressändra ganska mycket. Själva packandet oroar mig inte, jag är ju van. Och jag behöver heller inte packa så oerhört noga som jag gjorde i El Campello. Kläder kan jag t ex lägga rakt ner i stora Ikea-kassar (med galgarna kvar), och sedan hänga upp dem i garderoberna i Mölle. 

Jag kommer att få några små möbler över, som passar här men inte i Mölle-lägenheten. Mitt ganska nya skoskåp t ex. Förargligt, men jag hade ju inte tänkt bo här så kort tid. Förargligt också att jag beställde nya persienner för 5000:-. Om jag har tur vill den blivande hyresgästen överta dem. Annars kan jag försöka sälja dem till någon annan här i huset. Alla fönster har samma mått.

Jaha. Då kommer jag snart att börja stöka till här i min lägenhet - igen. Och jag som så smått började komma i ordning...

Men jag tror att det kommer att bli SÅ bra i Mölle!

21-10-29:

I dag har jag varit på Capio ögonklinik i Malmö och blivit undersökt av en ögonläkare. Han konstaterade att jag visserligen har grå starr på båda ögonen, men ansåg att det är för tidigt att operera mig ännu. Jag får vänta tills jag ser sämre.

21-10-30:

Grattis på 34-årsdagen Johan!

 

I dag har jag varit på marknad! Det var länge sedan. Det har varit Ryds marknad här i Höganäs i dag, som tydligen brukar hållas sista lördagen (helgen?) i oktober. Jag visste inte om det, men såg början på marknadsgatan när jag var ute med Nellie.

Nellie fick stanna hemma när jag gick in på marknaden (som var större än jag trodde), för där var fullt med folk. Det såldes ungefär 1/3 ätbara saker, 1/3 "skräp", och 1/3 riktigt bra saker. Jag tittade på en del konsthantverk, men gick ståndaktigt förbi alla stånd med brända mandlar, våfflor, glass, godis o dyl. Jag köpte några saker: ett par varmfodrade skinnhandskar (för 170:- = billigare än varuhusen), en vändbar mössa åt Alva - och en liknande åt mig själv, och sedan köpte jag några burkar hemkokt sylt (kiwi-lime och vinbär-morot). (Jag köpte 2 burkar till Linda också, Jenni ville inte ha.)

Jag har redan smakat 1 tsk av sylten, och den var väldigt god. Nu får jag ju inte äta sylt egentligen, men en liten klick sylt på yoghurten blir rena rama efterrätten. Och det kanske jag kan unna mig en gång i veckan?

Det är trist att gå på "anti-kolesterol-diet"! Jag skulle hellre vilja banta med LCHF för att gå ner till min vanliga vikt. Min våg fluktuerar lite, även vid samma tillfälle. Antingen börjar batteriet bli dåligt, eller så står den snett på badrumsgolvet. I morse vägde jag först 54,0 och sekunden efter 55,6. Jag tror mer på det senare. Alltså bör jag gå ner 5-6 kg. Men jag lyckas inte få ihop kolesterolsänkande och viktminskande kost på annat sätt än genom helfasta (= mycket vatten och lite benbuljong), och det har jag alls ingen lust till - särskilt inte så här års.

Nyss läste jag ut en bok som jag började på häromdagen. Den var väldigt bra: spännande, sorglig (bra att ha en näsduk till hands att torka tårar med) och ändå feel-good. Jojo Moyes böcker brukar vara bra, och den här är inget undantag.

   

Nu har jag flera timmar kväll kvar, och inget att läsa. (Jag börjar aldrig på en ny bok förrän hjärnan har smält den föregående.) Jag borde kanske dammsuga, eller göra något annat husligt. Men det är ju lördagskväll, så jag tror att jag ska ägna mig åt Nellie. Vi kan ha det mysigt ihop, hon och jag.

21-11-03:

I går träffade jag en kennelägare som ska sälja en 4-årig chihuahua-tik. Vi gick en promenad tillsammans här i Höganäs. Det är hunden nedan som är till salu. En vacker och väluppfostrad hund, men lite för skygg för att passa Nellie och mig. Dessutom väger hon precis dubbelt så mycket som Nellie, så jag tycker att skillnaden skulle bli för stor. Tiken var lite rädd för Nellie, men när de var lösa en stund så lekte de "jaga-leken" tillsammans.

   

Matten tipsade mig om att jag borde "uppmärksamhets-träna" Nellie, för att få bukt med skällandet när vi möter andra hundar. Jag ska försöka. Men jag ska först läsa på om hur man tränar på bästa vis.

Matten hade f ö med sig en 11-veckors dvärgpudelvalp också (som Nellie nästan skrämde ihjäl genom att skälla på den när den klev ur bilen). Jättesöt! Men om jag skulle ha en pudel så skulle det vara en toy-pudel, och jag tycker bäst om färgerna cremevit, aprikos och silver. En svart hund skulle jag inte vilja ha.

Den spanska kreditupplysning kom i dag, och visade förstås att jag inte har några betalningsanmärkningar i Spanien heller. Jag vidarebefordrade den till min nya hyresvärd, och hon skickade en ritning på lägenheten till mig. Det är den ursprungliga ritningen. Efter renoveringen blir kök och bad annorlunda.

Nyss var det en kvinna och tittade på min nuvarande lägenhet. Om det blir hon som ska hyra den efter mig så tar hon gärna över persiennerna mm. Bra i så fall. Men hon vill inte flytta in före jul. (Jag siktar på att vara ute ur lägenheten, och ha flyttstädat, den 20/12, men är skyldig att betala hyra t o m 31/1.)

21-11-05:

Grattis på födelsedagen Lena T!

           

 

Om 26 dagar så får jag tillgång till min nya lägenhet. Jag borde börja förbereda flytten. Att flytta tar alltid längre tid än man tror och hoppas. Jag tänker att jag ska packa ner all skönlitteratur, och drygt hälften av fackböckerna, i flyttlådor - och låta flyttkarlarna ta de tunga lådorna. Och så tänker jag försöka gallra ut en och annan bok medan jag packar. På sikt kan jag ändå inte behålla alla, och här i Höganäs är det bara att gå ner med de utgallrade böckerna till Loppan - så får någon annan glädje av dem. Vissa böcker har gjort stort intryck på mig, och just dem ger jag aldrig bort. Men de andra, dem som jag inte minns, dem borde jag ge bort...

Jag har burit ner 4 tomma flyttlådor från vinden. Men usch så motigt det känns, att börja packa igen. Så mycket som jag har packat i år, och packat upp, och så många gånger som jag redan har flyttat... Det tar på krafterna, särskilt psykiskt!

Fast Möllelägenheten är större, så kommer jag inte att få plats med fler möbler och/eller bokhyllor där. (Kanske t o m färre?) Men jag kommer att få plats med ett riktigt soffbord (ett litet), och jag kommer att få mer golvyta.

Förrådet är bara 2,2 m² så där kan jag bara ha det absolut nödvändigaste (t ex resväskor och julsaker), och inga reservmöbler eller bra-att-ha-saker, och inte Ulfs saker heller. Jag vet inte ens om jag kan ställa min cykel där under vinterhalvåret. Annars får jag ha den på altanen, för det är inget tak över cykelstället på gården. Alla mina "reserver" måste alltså gallras ut.

Nu planerar jag inte att flytta mer. (Om jag blir dement så får väl barnen sätta mig på hemmet, och sköta flytten... Fast jag hoppas att jag kan bo kvar tills jag dör av normal ålderdom - sedan när synapserna slutar fungera. Och helst hänger jag med drygt 20 år till.)

Jag har ändrat mina matvanor mycket, sedan läkaren sa att jag måste sänka mina kolesterolvärden. Från början tyckte jag inte om havredryck, men det gör jag nu. (Man vänjer sig vid nya saker.) Jag häller en skvätt i teet, och på kvällen dricker jag ofta en mugg varm "guldmjölk". Kockens har kommit med en färdig kryddblandning, så nu behöver jag inte blanda själv.

   

Den 18/11 ska jag få tagit ett blodprov för att se om kolesterolet har minskat. Hoppas det! Dieten är inte alltför kul, så jag hoppas att den gör nytta! Samma dag ska jag till en dietist också, och diskutera hur jag bäst ska få ner både kolesterolet och vikten (samtidigt).

Den 11/11 ska jag bli vaccinerad mot säsongsinfluensan, och den 25/11 ska jag få min 3:e anti-covid-vaccination. Bättre så, för då minskar risken väsentligt för att jag i onödan ska belasta sjukvården.

21-11-07:

Grattis på födelsedagen Lena F H!

       

21-11-08:

Det tar på krafterna att flytta! Det blir 5:e gången jag byter bostad i år! Det är ett personligt rekord som jag aldrig ville uppnå.

I början på  januari visste jag inte att jag skulle flytta över huvud taget. Jag var lycklig i min lilla lägenhet i Los Olivos (i El Campello) med Stella, Nellie, mina fåglar och bougainvilleor. Jag hade tänkt bo kvar tills det var dags för ålderdomshemmet. Men så kom livet emellan, och som bekant blir det sällan som man planerar. Jag bestämde mig då för att helt oplanerat flytta tillbaka till Skåne och Sverige.

Redan 26/1 tittade Miracle på min lägenhet, och bestämde sig för att köpa den. Ja, och sedan tillbringade jag dagarna med att packa och packa och packa... Som ni vet blev det totalt 101 flyttlådor (varav 1 var Ulfs)! (Ännu ett ofrivilligt rekord.)

Den 2:a bostaden jag bodde i var Kaisas lägenhet i Los Olivos. Under tiden fanns mitt bohag i Retabs förråd i Torrevieja. Den 27/3 anlände jag med Nellie och några resväskor till Sverige. Sedan bodde jag drygt 2 månader hos Jenni i Ängelholm (och mitt bohag fanns i Cityförrådet i Höganäs).

Den 4:e bostaden i år är förstås 1:an som jag bor i nu. Här hade jag tänkt bo i alla fall ett år, medan jag letade efter något "aningen större med lugnare läge". Men så dök den unika chansen att få hyra lägenheten i Mölle upp. Och det är klart att jag sa ja. Mölle har jag svärmat för sedan jag var 16 år. Och jag trivs egentligen bäst "på landet". (Enda nackdelen är att det är långt till närmaste affär.)

Så nu packar jag igen, för att flytta till årets 5:e bostad! Pust!

Jag har börjat packa skönlitteraturen. 5 lådor är färdigpackade, och jag har faktiskt lyckats gallra ut 40 böcker. Det är gallrandet som tar tid. De allra bästa böckerna känner jag bums igen, och stoppar ner i lådan. På andra (som jag glömt) får jag läsa baksidestexten och försöka avgöra om jag ska behålla den, eller ge bort den. Ibland när jag har flera av samma författare, så gallrar jag ut några av böckerna - fast alla är bra. Det kommer inte att få plats fler böcker i Mölle än det gör här, och jag vill ha utrymme för att kunna köpa enstaka nya.

Nu står det återigen flyttlådor på golvet...

Men det blir inte 100 den här gången, jag gissar på 20-25. Jag ska bara packa skönlitteraturen, samt mina största/tyngsta fackböcker. Resten ska jag flytta själv i "Ikea-kassar" och plastbackar.

Jag undrar hur Nellie känner inför alla våra flyttar? Det är jobbigt för en hund att så ofta ryckas upp med rötterna. Dessutom förlorade hon ju Stella strax före flytten till Sverige. Nellie har helt klart blivit otryggare! Hon skäller mer än tidigare (på andra hundar, sådant som rör sig fort, men också på ljud utifrån). Hon hoppar till av plötsliga ljud (eller för att ett löv kommer blåsande). Jag hoppas att jag kan bygga upp hennes trygghet igen.

Och jag? Jo jag börjar känna mig spänd och stressad. Jag vaknar mitt i natten och kommer på något som jag inte får glömma i samband med flytten. Det är mycket! Jag har t ex precis tagit reda på mitt anläggnings-ID i kommande bostaden - så att jag kan teckna ett el-abonnemang från den 1/12.

Nu börjar jag få migrän...

Men det kommer att bli så bra, så bra! Jag ska bara jobba mig igenom de närmaste 6-7 veckorna, sedan kan jag koppla av igen. Då kan jag börja njuta av den vackra utsikten från lägenheten i Mölle! Jag kommer att kunna se solnedgångarna över havet!

21-11-09:

Här har det inte regnat i dag, bara varit grått - och stänkt lite.

I gengäld vaknade jag med både migrän och nackspärr... (Jag hade förmodligen legat konstigt på kudden i natt.) Migränen håller i sig, men nackspärren är aningen bättre. I dag har jag inte packat böcker. Däremot har jag tecknat el-abonnemang + bredbands-abonnemang + eftersänt min post och HD till nya adressen. Fast jag har inte kunnat göra en flyttanmälan hos Skatteverket ännu, för deras webbsida har inte samarbetat alls. (Jag kommer att ändra folkbokföringen fr o m 10/12.) Det är mycket som ska ordnas när man flyttar.

21-11-11:

I dag har jag blivit dubbelvaccinerad! I högra armen fick jag en vaccination mot säsongsinfluensan, och i den vänstra fick jag min 3:e anti-covid vaccination (Pfizers igen). (Nu kan ju vi som är 65+ få den 3:e sprutan redan 5 månader efter den 2:a.) Det känns bra att ha det gjort. Nu ska jag väl kunna hålla mig frisk ett bra tag framöver.

Annars varvar jag vardagslivet med flyttbestyr. I går var Linda och Alva här en stund (jättekul!), och i morgon ska Nellie och jag åka och hälsa på Jenni och Molly i Ängelholm. Det ska förstås bli roligt det också. Däremellan passar jag på att gå på mina nyttiga och roliga gympa-pass, nu när jag har så nära.

På måndag ska jag träffa en hundtränare på brukshundklubben. Hon ska ge mig lite goda råd om hur jag ska få Nellie tryggare, och vänja henne av med onödigt skällande. Det ska bli intressant.

Jag har nyss ritat in mina möbler på ritningen av Mölle-lägenheten. Jag kan konstatera att 4 av Billy-bokhyllorna, som jag har här i min 1:a, inte får plats i min blivande 2:a. Jag planerade först att ha bokhyllor längs hela vardagsrums-väggen, till höger nedan, men när jag tittade på fotona såg jag att där sitter 3 strömbrytare en bit in på väggen - alltså får det plats 1 hylla mindre där...

Dessutom är överskåpen i köket bara 2,1 löpmeter breda, se nedan (mot 3,4 lpm här), och därför måste jag ha porslin (mina muggar?) i en bokhylla med vitrindörrar = 1 hylla mindre till böcker).

Det innebär förstås att jag måste gallra ut betydligt fler böcker, men också en massa prydnadssaker (som jag brukar ha i bokhyllorna). Det blir ett hårt, svårt och tidsödande jobb! Och jag har bara 19 dagar på mig. Suck!

Förhoppningsvis hittar jag någon som vill ha det jag gallrar ut. Alva och Tuva vill kanske ha några nallar från min stora nalle-samling? Jag måste ju inte ha en halv bokhylla full med nallar, även om jag är barnslig. Fast några måste jag spara av nostalgiska skäl. T ex superfina François som jag köpte i Paris när jag var knappt 20 år. (Jag köpte honom för motsvarande 200:-, vilket var mycket på den tiden, och det innebar att jag knappt hade pengar till mat resten av veckan. Men det tyckte jag att det var värt. Jag hade liftat till Paris på påsklovet...)

Jag får alltså plats med färre bokhyllor, men jag kommer att få betydligt mer "luft" mellan möblerna är jag har här. Och båda min karmstolar (som nu står på vinden) kommer att få plats. Jag får ta det ena med det andra. Det kommer att bli bra! (Jag har beställt ett nytt litet soffbord i björk!)

Nu ska jag bara göra allt jobb som måste göras i förväg... Suck... (Tur att jag har nära till Loppan. Det lär bli några kärror fulla.)

21-11-14:

Man kan inte tro att jag tog fotot nedan mitt på dagen, men det gjorde jag. Så grått har det varit här flera dagar i rad. Men det är i alla fall uppehåll. (Det är ljuset i El Campello som jag saknar mest!)

   

Jag har 2 likadana sådana här hund-polojumprar (i samma storlek). Stella och Nellie brukade ha var sin. Jag sparar den andra utifall att jag skulle köpa en till liten hundflicka... Det är en bra modell.

   

I parken blommar ett par luktolvon om. De luktar underbart! Normalt blommar de tidigt på våren.

Jag har hunnit packa 11 lådor nu. Samtliga innehåller skönlitteratur. (All sådan.)

Jag har försökt gallra ut så många som möjligt, men behåller dem som jag vill läsa om. I hyllorna nedan står de utgallrade böckerna. S betyder skönlitteratur, och F facklitteratur. Den senare har jag bara börjat gå igenom.

Det är jättesvårt för mig att gallra ut böcker, för jag vill ju egentligen behålla alla. Men nu ska jag strax gå på yoga, så nu får jag annat att tänka på en stund.

21-11-16:

Vädret i går:

Vädret i dag:

Något dagsljus att tala om har jag inte sett på länge. Det är ljuset jag saknar allra mest från El Campello! Jag tycker visserligen att det är kallt ute, och därför blir promenaderna kortare. Men det kompenseras i viss mån av att jag har det varmt och skönt inne (22°). Men hur ska jag kunna leva utan dagsljus? Jag använder min ljusterapilampa varje morgon, men inte ersätter den en klarblå himmel inte. Jag har svårt att vänja mig vid det svenska vinterhalvåret...

Fast i morgon förmiddag kommer Linda och Alva hit en stund, och på torsdag eftermiddag kommer Jenni och Gunilla. Besöken piggar upp mig! Och i morgon eftermiddag ska jag till Mölle och mäta (samt fotografera) i lägenheten. Bra!

Nu har jag packat 15 lådor fulla med böcker, och jag har gallrat ut ca 6,1 löpmeter (motsvarar 1 proppfull 80-cm's Billy-hylla). Det känns bra att ha hunnit en bit på vägen.

21-11-17:

I kväll fick jag titta på min blivande lägenhet igen. Tyvärr hade det hunnit bli mörkt, men jag har fotograferat en massa och tagit de mått jag behöver. Lägenheten är nästan klar. Det fattas diskmaskin i köket, samt städskåp + garderob + hatthylla i hallen. Så snart lägenheten är helt klar kan jag få nyckeln, och vi hoppas att det ska bli före 1/12. Här kommer 4 "översiktsfoton":

   

Jag mätte förrådet också. Det är bara 1,43 x 1,60 cm = 2,28 m². Om jag ställer de Billy-bokhyllor som inte får plats i lägenheten längs väggarna i förrådet, så får jag nog plats med jul- och påsk-saker och resväskor. Men frågan är om det går att klämma in min nya cykel över vintern? Och hur ska jag få plats med Ulfs saker, och en hopfällbar gästsäng, dessutom? Det blir inte lätt.

Även i dag kändes det så rätt att komma in i lägenheten i Mölle. Jag är säker på att jag kommer att trivas bra där.

Annars har jag nog börjat stressa lite för mycket. I dag fick jag 2 omgångar flimmer-skotom (hör ihop med migrän), och då kunde jag nästan inte se något på en bra stund. (Mer än blixtrande halvcirklar framför ögonen.)

Men alla böckerna (utom de olästa som jag vill ha till hands) är packade. Det blev knappt 18 lådor. Och totalt har jag gallrat ut 7,3 löpmeter böcker. Linda tog några i dag, och jag hoppas att Jenni och Gunilla tar några i morgon. (Resten får Loppan.)

I morse fick jag veta att kvinnan som tittade på min lägenhet har skrivit på kontraktet. Men hon vill inte flytta in förrän 1/2. Däremot är det hon som vill överta mina persienner mm, och det är ju bra.

I morgon (efter gympan) ska jag ta blodprov för att se om mina kolesterolvärden har sjunkit något. Jag hoppas verkligen det! Men det återstår att se...

21-11-19:

Det gick åt 2 sköterskor, och 3 försök, innan de lyckades ta blodprov på mig i går. (Jag är lite svårstucken.) Svaret får jag troligen först om en vecka. Jag träffade också en dietist i går. Hon menade att det vore konstigt om mina värden inte har sänkts, med tanke på kostomläggningen jag har gjort. Det mesta av det jag äter nu är helt rätt, men jag måste sluta med ost och yoghurt. Men dietisten påpekade att mina kostrestriktioner inte gäller 365 dagar om året, men åtminstone 6 dagar i veckan tills mina kolesterol-värden blir normala.

I går provade jag att ha pesto på fröknäcket, och det smakade bra, guacamole likaså (men den håller bara 24 timmar). Jag hittade bådadera i burkar på Lidl. Deras Chef select fresch pesto är riktigt god! Jag tycker mycket om ost, och yoghurt, men det gäller att tänka i nya banor.

Jag har i alla fall lyckats gå ner lite i vikt, och väger 53,5 kg nu. (3 kg kvar till min normala vikt.)

Nu är jag lycklig ägare till en alldeles ny cykel. (Nedan fotograferad i cykelförrådet.) Det är en mintgrön 26" Crescent med 7 växlar. Cykeln beställde jag i våras, just den här modellen i somras, men cykelhandlarna har inte kunnat få in cyklar förrän nu. Jag kommer troligen inte att cykla så mycket nu i vinter, men när vädret blir bättre igen - då ska jag cykla runt på Kullahalvön! (Jag ska ordna så Nellie kan åka säkert i korgen fram.)

Jag köpte till en korg till bakre pakethållaren. 

Jag fick precis ett sms från min läkare på vårdcentralen. Provsvaret har redan kommit. Några exakta värden fick jag inte, men hon skrev: "Dina blodfetter har förbättrats markant! Fortsätt med den här livsstilen." Bra! Då har det lönat sig att avstå från en del av det som jag tycker bäst om. Som bekant kan man aldrig "både äta kakan och ha den kvar". Man får välja. Jag väljer hälsa före tillfällig njutning!

Jag har mätt min nya cykel med tanke på att mitt blivande förråd bara är 143 x 160 cm. Cykeln är 165 cm lång, och går förstås in på diagonalen när förrådet är tomt. Men jag ska ju ha hyllor där med en massa "säsongs-saker" och resväskor på. Samt Ulfs saker och en gästsäng. Dessutom hade jag hoppats få plats för mina "reservkrukor" och små trädgårdsredskap också. Och då blir det nästan ingen golvyta kvar. Enda alternativet är om jag kan ställa/hänga cykeln på höjden. (Det kommer inte att räcka att jag vinklar framhjulet.) Jag vill förstås förvara min nya fina cykel inomhus i vinter! Det vore kapitalförstöring annars.

21-11-20:

          

Grattis på 37-årsdagen min kära dotter Linda!

 

Det är mycket som ska planeras när man ska flytta! Jag funderar på hur jag ska få plats med alla mina krukväxter. Det hjälper inte att jag får ytterligare ett fönster i Mölle. Här är fönsterbänkarna djupare: 18 cm i köket och 22 cm i vardagsrummet. I sovrummet i Mölle är fönsterbänken bara 13 cm djup (och fönstret är dessutom inåtgående), så där kan jag knappt ha en enda krukväxt. I vardagsrummet är fönsterbänkarna 15 cm djupa och rymmer alltså bara små krukor. (Fotot nedan på sovrummet ser gult ut, eftersom jag tog det när det var mörkt. Men väggarna är gräddvita.)

Jag kommer att få ha olika typer av blombord framför alla fönster. (Men inga hyllor eftersom värmen från elementen ska nå hela rummet.) Även nu står mina växter i dubbla rader på vissa ställen (på små bord och rullvagnar). Jag får väl se hur jag kan ordna det i Mölle. Jag tycker om samtliga mina krukväxter, och skulle inte klara av att gallra ut mer än max 2-3 stycken. (Och så vill jag köpa en Cissus...) När jag inte kan ha en riktig trädgård, så vill jag ha "krukträdgårdar" både ute och inne. Ute kommer jag att få plats till fler krukor! Kul! Jag har stora planer inför våren.

   

Fast azalean, hyacinten och amaryllisen är ju av typen "tillfällighets-växter", så de får kanske inte följa med. (När jag tog fotot nedan till vänster, såg jag att min amaryllis hade börjat hänga. På fotot till höger så har den fått en stöttande blompinne.)

   

Jag bar ner alla mina vinylmattor från vinden. (Här hann jag ju aldrig så långt att jag la mattor på golven eller hängde upp tavlor på väggarna.) Nu rullade jag om alla så att ovansidan kom utåt, så jag kan se vad jag har. Jag gallrade ut 4, men behöll 18. Alla 18 kommer jag inte att använda (även om jag planerar att lägga en på terrassen och en i förrådet), men jag vill prova mig fram. När jag vet vilka jag vill behålla så får Loppan resten.

       

Jag längtar tills jag får nyckeln till Mölle-lägenheten! Det kan dröja max 11 dagar. Sen ska här flyttas! Fast innan dess vore det bra om jag hann gallra ut lite prydnadssaker också. Som sagt, det är mycket som ska planeras...

21-11-21:

Tyvärr planerar jag om nätterna när jag borde sova... Jag har svårt att somna, och om jag vaknar har jag svårt att somna om. Så jag är lite tröttare/sömnigare än jag borde vara. Suck! Det är bättre att sova på nätterna och fundera på dagarna.

Nu har jag ritat klart min "möblerings-plan". Det kommer att bli ganska bra, men inte optimalt. Och i vardagsrummet kommer jag bara att få plats med 2 tavlor (eftersom det är höga bokhyllor längs väggarna). Jag kommer att få en del möbler över, men bara enstaka. Och så kommer jag inte att behöva garderobs-dörrarna (i björk) som jag släpade med från Spanien. Jag får nämligen inte plats med en enda extra-garderob, inte ens i förrådet.

Jag kommer att ställa de Billy-hyllor som blir över (de som har lite skadade bakstycken) i förrådet - för att förvara saker i. Så får jag nytta av dem ändå. (De med helt trasiga bakstycken lämnar jag i förrådet här. Hon som flyttar in efter mig tar gärna över dem. De går ju att förvara saker i dem även om bakstycket saknas.)

Ett par timmar i dag har vi haft solsken! Det uppskattade både jag, Nellie, och alla mina krukväxter. Nellie valde att lägga sig högst upp på kuddarna, i solstrimman. Bara de här 5 kuddarna har jag framme nu. Resten är nerpackade (jag lägger kuddar överst i boklådorna). Jag har nu packat de 20 lådor jag ska packa. Resten av allt "smått och ömtåligt" (mycket) ska jag ta själv.

Om ni gratis vill ladda ner 9 söta julbilder, som den nedan (från Wrendale designs), så höger-klicka här: https://www.dropbox.com/sh/dcctxy5875k3qu9/AAD_S_FeOqva7lVY70blyVNwa

Själv föredrar jag fysiska möten IRL! Men så tillhör jag ju en annan generation...

21-11-22:

Plötsligt är det nästan helt mörkt, och klockan är bara 16:37. Detta blir första vintern som jag helt frivilligt tillbringar i Sverige sedan år 2005. Jag kommer att ha mycket svårt att vänja mig vid mörkret och kylan. Enda trösten är att jag har 22° inomhus. Samt, förstås, att jag kan träffa mina barn och barnbarn oftare!

På min balkong var det +1,2° i morse, men i parken är växterna i skuggan frostnupna.

Nellie får ha polojumper under selen, då håller hon sig varm. Men de små tassarna är bara. Det tillverkas inte hundskor i så liten storlek. Sedan, när det blir kallare, får jag ta upp henne i famnen då och då och värma tassarna - i alla fall om vi går långt.

I dag har vi i alla fall haft solsken större delen av dagen.

Den röda polojumpern, som Nellie har nedan, köpte jag 1973 åt mina dåvarande hundar (långhåriga dvärgtaxarna Kicki och Pyret). Men de kunde bara ha den när de var valpar.

I dag gick jag igenom min nallesamling (de större nallarna). Jag behöll mina 6 favoriter, men gallrade ut de 10 nedan. Jag hoppas att Alva och Tuva vill ha några. Resten får Loppan. Mina små mini-nallar är fortfarande nerpackade (sedan förra flytten). Dem får jag gå igenom när jag packar upp i Mölle-lägenheten. Samma sak gäller de flesta små prydnadssaker. Men det kan vara lättare att se hur mycket jag måste gallra ut, sedan när jag är på plats.

Jodå, jag överlever utan ost på fröknäcket. Men när jag lusläste innehållsförteckningen på Lidls pesto så ser jag att den faktiskt innehåller 7% grana padano (ost). Men det är skillnad på 7 och 100%. Jag har också provat Oatlys På Mackan (naturell), som smakar lite mer åt mjukosthållet. Den är ok, men kräver något "smakrikt grönt" ovanpå. Jag håller mig nog till peston.

Jag har provat yoghurt-ersättning också. Jag köpte en havregurt, men den tyckte jag inte alls om. Nu har jag köpt en naturell plantgurt (sojabaserad), men den har jag inte hunnit smaka än. Jag hade tänkt köpa en Oatley soygurt, men upptäckte att den både innehöll socker och dextros, fast den var naturell. Smakar inte "soja-gurt" heller bra, så klarar jag mig utan. Men fröknäcke utan pålägg blir alldeles för torrt.

I dag säljer Lidl Aladdin och Paradis chokladaskar för knappt 40:-. Jag tittade länge på annonsen, tänkte på julhelgen, och dräglade lite. Men jag köpte ingen ask. Jag skulle bara äta upp allihopa (utom ett fåtal som jag skulle bjudit andra på), och då skulle mina kolesterolvärden stiga igen. (Ett par dagar kring julafton, samt på nyårsafton, ska jag unna mig lite onyttigheter. Men bara då, och i måttliga mängder.)

Nu ska jag se om jag kan gallra ut några prydnadssaker. (Av dem som inte är nerpackade.)

21-11-24:

I morse var julbelysningen över Storgatan tänd för första gången i år. Så mörkt som det är i Sverige så här års, så uppskattar jag den extra belysningen.

I förmiddags kom en stor stark karl från second-hand-affären och hämtade alla mina utgallrade böcker. (Det blev 4 fulla flyttlådor!) Skönt att slippa kånka på dem själv. Jag behöver mina krafter till annat.

Bl a släpade jag ner den fullpackade flyttlådan med alla Ulfs saker från vinden. Sedan packade jag över allt i väskan nedan. (Det blir lättare att hantera då.) Väskan gick nätt och jämt att stänga, fast den är i största storleken.

Eftersom väskan är så stor så kommer jag inte att få plats med den i mitt lilla förråd. Men Jenni har lovat att den ska få stå i hennes gästrum. Idealet vore förstås om Ulf tog hem väskan till sig.

Förresten vill Alva och Tuva ha 3 var av mina utgallrade nallar. Bra! (De 4 som blev kvar fick second-hand-affären.)

Jag gjorde om lägenhetsritningen så det stämmer med hur lägenheten ser ut nu efter renoveringen. Och sedan har jag ritat in alla mina möbler, så jag i förväg vet precis var alla ska stå. Det blir nog bra, men det blir inte jättegott om plats (trots 8 m² mer än här).

Jag längtar inte efter själva flytten, men jag längtar mycket efter att sedan komma till ro i Mölle. Det kommer att bli bra!

Jag har möblerat klart på pappret nu. (Fast jag kom på att jag glömde utemöblerna på altanen. Dem hade jag ritat in förra gången. Å andra sidan kom jag ihåg att rita in Nellies ramp, "hus" och toalett.) Det blir trångt, men rymligare än här. Det kommer säkert att fungera, men det är förstås synd att jag är tvungen att klä in väggarna med höga bokhyllor. Det skulle bli luftigare om jag kunde ha en lägre hylla längs den ena vardagsrums-väggen. Men i så fall måste jag köpa en helt ny hyllserie, och just nu hittar jag ingen alls som jag tycker om.

Så snart jag kommer åt att mäta mina sovrumsfönster exakt, så ska jag beställa sådana här mörkläggnings-rullgardiner:

Hur jag ska göra i vardagsrummet vet jag inte ännu. Jag kommer ju inte att ha någon direkt insyn, men jag kan kanske behöva skärma av lite ändå (vid enstaka tillfällen). Persienner är praktiskt, men varken snyggt eller lätt att hålla rent. Rullgardiner skulle skärma av för mycket. Kanske någon typ av lång gardin? Wave-gardin? Lamell-gardin? Fast jag brukar tycka att långa gardiner är i vägen. Och jag vill inte skymma utsikten. Vi får se. Jag kan fundera i lugn och ro.

21-11-26:

Två glada nyheter:

Jag ska hämta nyckeln till min nya lägenhet klockan 10 i morgon! Nellie ska få följa med.

Jag loggade in på 1177 och såg att mina kolesterolvärden nu ligger helt inom det normala! Bra! Då lyckades jag sänka dem radikalt genom att ändra livsstil (matvanor)! Det är ett mycket bättre alternativ än att fortsätta leva fel, och ta en medicin (statiner) som kompenserar. (Nu vågar jag nog äta ost och/eller grekisk yoghurt någon gång emellanåt.)

21-11-27:

Den första snön har kommit! Fast eftersom det är strax över nollan, och ska regna senare i dag, så blir det snart slask av det hela.

Nu har jag fått nycklarna, och har alltså tillgång till min nya lägenhet! Toppen! Linda hämtade mig i Höganäs, och skjutsade mig och Nellie till Mölle. Vi träffade min hyresvärd Lotta och ordnade det praktiska. Det enda dumma är att hallen inte är klar än. (De väntar på högskåpen.) Nellie uppförde sig perfekt och gjorde gott intryck!

Utsikten är verkligen fin, och det är alldeles tyst där. När vi öppnade fönstret så hörde vi bara fågelkvitter, och ett svagt porlande från den lilla bäcken som rinner förbi husgaveln. Jag är övertygad om att jag kommer att trivas bra!

Utsikten från vardagsrummet:

Jag tycker om att sundet är trafikerat, att det finns fartyg att titta på.

Fotot på sovrummet blev mörkt även den här gången, det blir lätt så med motljusfoton. Jag har i alla fall mätt fönster och fönsternischer noga, så jag kan beställa rullgardiner.

Om inte väderleksprognosen hade sagt att det strax ska börja regna, och hålla på hela kvällen (och förmodligen i morgon också), så hade jag nog tagit bussen ut till Mölle med en shoppingkärra full med småsaker. Mitt lilla "startkit" (toapapper, handduk, vattenskål till Nellie mm) tog jag med nu i förmiddags. Men precis allt ska ju dit, förr eller senare. Kanske jag väntar till måndag, och gör 2 t o r bussresor då. (Biljetten gäller 24 timmar.) Då ska det förmodligen vara uppehåll.

I morgon ska jag först träffa Hanna, och sedan ska jag gå på den sista yogan innan flytten.

Nu ska jag kolla priser för hyrbil. Jag kommer inte att ha råd att hyra de 15-16 dagar som jag skulle vilja. Men kanske 10? Det ger sig vilka bilar som finns tillgängliga, och hur mycket de kostar per dygn att hyra. Tyvärr måste jag hyra i Helsingborg, och hämta bilen där.

Eller borde jag först åka till Mölle? Jag har ju regnkappa...

Linda fotograferade mig i lägenheten. Först ett naturligt när jag inte visste om att jag kom med på fotot:

Och så ett något mindre naturligt (men gladare):

Jag har packat shoppingväskan full. Kanske jag åker ut i kväll. Jag har inte bestämt mig än...

Jag stannade hemma, och planerar att åka dubbla bussturer på måndag i stället. Jag har nu hyrt bil i 14 dagar! Från förmiddagen den 1/12 till förmiddagen den 14/12, en 5-dörrars VW Golf. Kostnad: knappt 5000:- inkl försäkring men exkl bränsle. Hyfsat pris, inte allra minsta storleken på bil, och tillräckligt många dagar för att jag ska slippa stressa. Fast det blir en dyr flytt det här (med bl a dubbla hyror i 2 månader)! Men om det nu är den sista flytten, så får det gå an. Det ska bli skönt sedan när jag är på plats och har kommit i ordning! Det är verkligen något att se fram emot!

21-11-29:

Nellie och jag tog bussen till Mölle i dag. Jag släpade med mig shoppingkärran + en ryggsäck proppfulla med diverse smått, sådant som kan vara bra att ha på plats redan från början. Ute var det iskallt, precis under nollan. Både Nellie och jag frös när vi väntade på bussen. Mest hon, hon frös så hon skakade. Men i vår lägenhet var det varmt och skönt. Nellie kände igen sig och pep ivrigt när jag låste upp dörren.

Utsikten lär jag inte tröttna på. Jag tog de här 2 fotona inifrån vardagsrummet:

Fyra garderober är mindre än en klädkammare. Jag undrar hur jag ska få plats med mina kläder? Nu har jag kappor, jackor, klänningar, kjolar, tunikor, blusar, koftor och byxor hängande på galgar. De fyller 2,4 löpmeter. I garderoberna är de 3 stängerna bara 1,4 löpmeter sammanlagt. Där finns gott om hyllor däremot, men på hyllor är det svårare att se vad man har. Eftersom garderoberna är av gammal standard (46 resp 56 cm invändigt), är det inte säkert att jag kan få tag på ytterligare en klädstång som passar - och inte fler backar heller. Det blir väl till att gallra ut ännu mer kläder...

Förrådet är litet, men torrt och uppvärmt - samt nära, och på samma våningsplan som lägenheten. Jag behåller hyllan som står där, och ska dessutom klämma in 3 Billy-hyllor. Har jag många hyllor får jag plats med mer. Fast hur cykeln också ska få plats begriper jag inte.

   

Nellie och jag planerar att ta bussen till Mölle i morgon igen. (Om vädret tillåter, det talas om kommande snöoväder.) Men på onsdag ska jag hämta hyrbilen. Det kommer att bli betydligt bekvämare.

21-12-01:

Skitväder! Det är vad det är i dag. Ett och annat barn tycker säkert det är roligt, men inte vi andra. Så här ser det ut från min balkong (lägg märke till plogbilen):

SMHI har utfärdat orange varning för hela Skåne. I Ängelholm har man ställt in alla skolskjutsar. Det är ju bara det att det är fr o m i dag som jag har hyrt bil. Jag har hämtat den i Helsingborg. Det började snöa så smått först när jag var på väg till bussen, men sedan tilltog det. Jag fick gå en bra bit från bussen till uthyrningsfirman, och märkte då att det var halt på trottoaren (samt att det var dumt att jag hade tagit vanliga promenadskor). Men det gick bra att köra hem, bilen har rejäla vinterdäck (och massor av finesser, som t ex rattvärme). Alla körde försiktigt och höll avstånd. På 100-vägen höll alla 60 och ingen körde om. Dock såg jag en skåpbil som tog svängen i en rondell lite väl fort och gled drygt 2 meter i sidled.

Jag hade planerat att köra 2 turer till Mölle i dag, men just nu vore det olämpligt att ge sig ut. Jag får se hur det verkar framåt eftermiddagen. Nu har jag i alla fall tagit fram mina kängor, så jag kan pulsa fram i snön. Jag har förstås inte råd att låta hyrbilen stå stilla en hel dag, men har inte mycket att välja på för stunden. Jag hade planerat att flytta mina växter först, och uteväxterna (13 krukor) kan jag förstås flytta. Men mina (nu 35) inomhus-krukväxter kan jag inte flytta när det är minusgrader ute. Det tål de inte.

Nellie har fått gå 2 mini-mini-promenader i dag, till och från hyrbilen i 2 omgångar. Hon har svårt att ta sig fram i snön. Första rundan räckte snön henne nästan till bröstet, andra rundan räckte den upp till hakan - i alla fall fläckvis. Hon verkade inte alls road, och bad om att bli buren - men fick gå själv eftersom det var så kort sträcka. Så fick hon lite motion och frisk luft i alla fall. (Kissar och bajsar gör hon inte ute i sådant här väder, utan på sin toalett.)

I går var det regnigt så våra promenader blev korta. Jag hittade på lite roligheter inne till Nellie som kompensation. När Nellie sov, och trodde jag pysslade med annat, så smög jag runt och la små bitar hundgodis här och var i lägenheten. Men jag sa ingenting. Hon blev lycklig när hon hittade den första. Sedan började hon gå runt och nosa. Hon hittade inte alla bums, utan fick nosa ett bra tag. Och sedan, när hon hade hittat alla bitarna, så nosade hon runt ett par varv till för säkerhets skull. En jättekul (och god) lek tyckte hon att det var!

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag kan inte packa bilen ännu, bl a för att ingen försäkring gäller om det blir inbrott i en bil med packning, och något skulle bli stulet. Man måste vara i närheten. Jag som har så mycket att göra, och så kan jag inte utnyttja tiden som jag har planerat. (Jag börjar få stress-huvudvärk nu, suck. Hoppas det går över.) Men om det skulle sluta snöa kanske jag kan köra en runda senare i dag? Dock vill jag helst köra i dagsljus om det kan vara halt på vägarna - för att ha full koll.

Suck! Det hade varit bättre om snön hade väntat 14 dagar med att komma...

I El Campello ska det bli 20° i dag. Fotot nedan, från dagens soluppgång, skickade Lola. (Bara som jämförelse alltså...)

Bilen har fått stå stilla i dag, suck. Det ska bli aningen bättre väder i morgon, så då hoppas jag kunna köra 2 turer. Men inomhus-växterna får vänta till helgen, då det ska bli plusgrader.

I dag har Maud och hennes man äntligen fått sina första vaccinationer mot SARS-CoV2! Det fanns bara Johnson & Johnson-vaccinet att välja på. Det vaccinet ges som en engångsdos. Skönt att de äntligen har fått ett skydd. Det är gratis även i Senegal, så nu ska de uppmuntra "hela släkten" att vaccinera sig. Bra!

21-12-03:

I går var vädret aningen bättre (fast skolbussarna var inställda på flera orter). Det var ganska gott om snö! Men jag körde ut till Mölle med mina 13 utomhusväxter. Nu står de på altanen, under tak. Där har de det bättre än på den blåsiga balkongen.

Jag hade beställt en Ikea-leverans (bl a en 4:e Alex-hurts). De skulle komma mellan 12 och 16. Jag hade på känn att de skulle leverera i städerna först och på mindre orter sist. Men jag hoppades att de skulle komma tidigt. För jag kunde inte göra så mycket under tiden mer än att mäta. Jag upptäckte att takhöjden inte är 240 cm som min hyresvärd sa, utan mellan 237 och 238 cm. Det var ju inte så bra! Mina Billy-hyllor är exakt 236,3 cm inkl överhyllor, och för att överhyllan ska kunna fästas måste man kunna lyfta den 9 mm för att "stiftet" ska kunna komma ner i "hålet". Det kan bli problem!!! (Jag har ännu inte mätt takhöjden i förrådet.)

Vi väntade och beundrade utsikten. Vid 14-tiden värmde jag min goda vegetariska färdigrätt (från Svarta Lådan, https://svartaladan.se/, som jag unnar mig nu 3 veckor i samband med flytten) i mikron, och åt den vid den provisoriska matplatsen. Nellie hade förstås först fått sitt torrfoder.

Vi gick en liten runda, men inte längre bort än att vi hela tiden såg porten. Det var plusgrader ute och snön var slaskig. Nellie tycker verkligen inte om att gå i snö. Kallt, vått och obehagligt, och svårt att ta sig fram, tycker hon. Men jag kan ju inte bära henne hela tiden, så lite fick hon gå i alla fall. Fotot nedan är från vändplatsen vid korta Trappstigens slut (där Wallentins trappor börjar).

Nedan syns den lilla bäcken som rinner förbi husets norra gavel. (Nära Storhallstrappan ovanför Brantelid.)

Jag väntade och väntade. Klockan 15:38 gick solen ned och det hade blivit minusgrader.

Strax efter klockan 16 ringde Ikea och sa att de var på väg. Men först 16:30 kom de. Det gick raskt att bära in sakerna: Alex-hurtsen, 3 turkosa Teodores-stolar till uteplatsen, och 2 billiga rullgardiner till sovrummet. (Jag skippar de dyra måttbeställda rullgardinerna fast de är snyggare.)

Ikea-chaufförerna och jag konstaterade att den branta backen i början på Trappstigen (som går upp till Åsvägen), var helt isbelagd. (Fram till klockan 15 hade den bara varit fuktig.) Både de och jag blev oroliga för hur vi skulle kunna komma upp. Backen slutar i en 3-vägskorsning, och sikten är dålig. Marken blir inte plan förrän uppe på Åsvägen.

Jag klädde raskt på Nellie, tog min väska, och satte mig i bilen för att köra. Första gången kom jag nästan ända upp (kanske uppför 3/4 av backen), sedan började bilen glida bakåt (trots nya vinterdäck). Tyvärr gled den i sidled. Suck! Jag förstod att jag hade kört för sakta (som man gör när sikten är skymd). För att komma upp måste man ha full fart. Men jag stod mitt i backen med bilen nästan på tvären - och kom ingenstans.

Ikea-chaufförerna ställde upp och puttade på ena sidan av bilen så den höll sig "rak" medan jag backade ner igen. Utan deras hjälp hade jag inte lyckats. (Så det var tur att de inte hade hunnit i väg. De hade letat efter sand, utan att hitta någon.) Vid mitt nästa försök stod en av chaufförerna uppe på Åsvägen, beredd att stoppa bilar som kom där. Jag satte full fart på bilen - och kom upp. Sedan kunde jag andas ut. På plan väg klarar jag lite halka, jag vet hur jag ska köra. Men det var skönt att komma hem.

Jag undrar hur det gick för den stora lastbilen från Ikea. Kom de upp vid första försöket tro?

I morse blev jag glad för att termometern visade plusgrader (lite drygt 2, som senare blev 3). Nedan soluppgången över Tivoliparken.

Jag packade alla min små låga krukväxter i flyttlådor, och körde ut dem och några små blombord till Mölle. Kanske skulle jag ha kunnat kört en runda till i eftermiddag, men jag vågade inte chansa ifall det skulle frysa på. Att köra uppför backen när vägen bara är fuktig är inget problem, men är den isbelagd så avstår jag helst. (Vis av gårdagens erfarenhet.) I Mölle träffade jag ytterligare 3 av mina blivande grannar, samtliga mycket trevliga. Kul!

Jag hade tyvärr inte kunnat komma i väg tidigt på förmiddagen, utan först vid lunchtid. Jag hade nämligen en akut tandläkartid 10:10. Det började i söndags. Då bet jag av en bit av en tand och fyllningen trillade också ut. (Kindtanden i överkäken. Jag har haft känningar i den tanden i flera år, men tandläkaren har inte hittat något. Kanske har där funnits början till en spricka?)

På måndagen ringde jag till Folktandvården, men de visste inte om de kunde ta emot nya patienter. Då ringde jag en privat tandläkar-mottagning som ligger på andra sidan rondellen (jag ser den från balkongen). De kunde ta emot mig redan på eftermiddagen.

Tandläkaren lagade tanden, och jag pustade ut. Men i går kväll trillade den nya fyllningen ut. Suck. Och dubbelsuck! Nu ska tandläkaren sätta dit en krona - det ska hålla. Han förberedde i dag och beställde kronan. (Och satte i en provisorisk fyllning.) Den 14/12 ska jag få satt på kronan.

Visst är det otur att detta skulle hända just nu! Jag känner mig ändå stressad, och är orolig för att jag inte ska hinna med allt jag måste göra. Om mindre än 6 dygn kommer flyttfirman, och då måste alla hyllor, lådor och skåp här vara tomma. Allt som finns i dem nu måste jag ha hunnit köra ut till Mölle. (Jag hade planerat att köra 2 turer per dag, men väderleken motarbetar mig!)

Sedan, när flyttbilen har flyttat alla mina möbler (och Nellie och jag har flyttat till Mölle), då har jag kvar hyrbilen i 4 dygn. På de dygnen ska jag hinna flytta allt i köket, badrummet och klädkammaren. Så nog kommer jag att ha att göra!

Flyttstädning och annat ska jag vänta med till i januari. Nästa hyresgäst flyttar ju inte in förrän i februari. För sådana ärenden i Höganäs får jag ta bussen fram och tillbaka. Bussarna går ganska ofta, så det kommer säkert att fungera.

21-12-04:

Det är fruktansvärt jobbigt att flytta! Själv har jag fått migrän av stressen. Men annars går det bra! I dag körde jag ut 2 fulla billass till Mölle.

             

Jag mätte också takhöjden i förrådet. Där är det bara 235 cm, så där kan jag inte ha några överhyllor alls på Billy-hyllorna. Med facit i hand så hade jag inte behövt köra till Lund för att köpa begagnade överhyllor (som ersättning för dem som gick sönder i flytten från Spanien). Men det kunde jag ju inte veta då. Det är alltid mycket man skulle ha gjort annorlunda - om man hade fått se facit i förväg...

Nu har jag packat så pass mycket att det blir minst 2 fulla lass i morgon också. Jag jobbar på, och Nellie sköter sig perfekt!

21-12-05:

I dag har jag kört ut 2 lass till Mölle. Men för att inte "stressa ihjäl" mig, så har jag beslutat mig för att bara köra 1 lass i morgon. Jag kan inte fara runt som en skållad råtta hela tiden. Det mår jag dåligt av.

Jag har packat allt som ska med i morgon: 5 flyttlådor + 1 plastback + 2 cykelväskor fulla. Mer än så får inte plats. Min lilla hjälpreda ska ju också få plats i bilen. Så särskilt stor plats tar hon ju inte, men hon måste åka säkert.

Jag har staplat lådor (som normalt står i Billy-hyllorna) på golvet i vardagsrummet. Nu vågar jag snart inte stapla mer där, för alla möblerna ska ju också få plats! I morgondagens lass finns bl a en del vaser och prydnadssaker. Dem ska jag sätta i köksskåpen så länge. Och sedan (på torsdag eftermiddag/fredag förmiddag) när mina Billy-hyllor står på plats, så flyttar jag det ömtåliga dit. Först därefter hämtar jag allt som står i köket här.

När jag sitter ner på lilla låga pallen i hallen (för att ta på mig skorna, eller ta på Nellie selen), då ser jag bara himlen när jag tittar ut! Vilsamt att slippa se ett fult högt hus, och/eller en trafikerad rondell - som nu.

Varje gång som jag kommer ut till min lägenhet i Mölle, så känns det så bra och rätt! Jag kommer att trivas!

21-12-07:

Nu har jag bara resten av i dag + i morgon på mig, för att tömma alla hyllor-lådor-skåp som flyttfirman ska ta. Bilen står framför porten, jag har lastat de 3 första lådorna på min lilla kärra som jag brukar köra in i hissen, åka ner, och sedan rulla så nära de sista trappstegen som möjligt. Därefter får jag bära lådorna fram till bilen.

Men nu fungerar inte hissen! Jag orkar definitivt inte bära ner lådorna för alla trapporna. Det är dessutom svårare att bära i spiraltrappor. (Större risk att trampa fel eftersom lådan man bär skymmer sikten.) En granne lyckades få tag på "hissreparatör-firman" (efter att först inte ha fått svar, sedan ha stått i kö). Så nu vet de att hissen står stilla. Men hur länge det dröjer innan de kan komma vet jag inte.

Under tiden kan jag nästan inte göra något, trots att jag har massor att göra. Jag packar i samma lådor om igen, tömmer dem i Mölle och tar med dem till Höganäs igen. Jag återanvänder bubbelplasten också. (Det går åt massor nu när jag flyttar ömtåliga prydnadssaker.) Så packa kan jag inte. Jag inser att jag bara kan hinna 1 lass i dag, mot planerade 2. Suck! Samt dubbelsuck!

Hissen blev lagad först 13:30, så jag hann bara ett lass i dag. I morgon måste jag stanna i Höganäs och förbereda en massa, så allt är klart när flyttfirman kommer på torsdag morgon. Bl a ska jag skruva av alla vitrin-dörrarna på Billy-hyllorna, ta av hyllplanen etc. Och så har jag fortfarande saker i Kallax-lådorna, som jag måste lägga någon annanstans (där de inte är i vägen). Det är lite svårare när flyttfirman inte ska ta allt, och det finns opackade saker kvar. De enda ställena där jag kan ställa undan det som inte ska med, är i klädkammaren och badrummet, samt på köksbänkarna - och där är det så gott som proppfullt redan...

21-12-08:

Min tidsplanering håller! Allt är nu klart inför morgondagens flytt. Det enda jag har kvar att packa ner är datorn (det gör jag i kväll) och mina sängkläder (det gör jag i morgon). Bra Flytt kommer klockan 09. Därefter kommer jag att ha fullt upp hela dagen, även efter att de är klara med sitt jobb. Det kan dröja någon dag innan jag uppdaterar här. Jag kommer ju att ha ny router (med nytt lösenord) i Mölle - och ny internetleverantör dessutom (inte längre fiber, utan via 4G), och jag hinner knappast installera den bums. Men ni kan nå mig via sms, Signal, Whatsapp (och mobilsamtal).