Sparad dagbok 72. (Fr o m 21-06-19 t o m 21-07-23.)

21-06-19:

Det är på tiden att man snart slipper bära munskydd utomhus i Spanien. Särskilt sommartid är det inte alltför roligt. Utomhus där man kan hålla avstånd gör ju munskydden ingen som helst nytta heller.

I dag följde jag med Linda när hon skulle köpa fotriktiga skor i Höör. Linda köpte ett par "sommar-promenadskor" som var jättesköna att gå i. Jag provade också, men jag köpte inga. På hemvägen stannade vi vid ett trevligt café och åt kyckling-smörgås. Det finns en trevlig skylt nära caféet!

Nedan en annan trevlig skylt som står vid Vikingstrand i Helsingborg.

Nu har flera av mina rosor slagit ut, och några blommor på smultronschersminen också. Rosorna doftar gott, lavendeln också, men smultronschersminen luktar ännu godare!

Jag minns inte om jag har berättat att jag fick tag på en rosa bougainvillea. (En brokbladig, som liknar den i kvarteret bredvid Los Olivos.) Men jag letar fortfarande efter en rosa som liknar den som jag hade på balkongen. (Ingen av sticklingarna tog sig. Snyft!)

Min närmaste granne har alldeles fantastiskt fina blommor på sin balkong! Vi har hälsat på varandra "över balkongräcket".

Enligt webben är hon ett år äldre än jag. Vi kanske borde träffas och prata växter någon dag. Man kan aldrig få för många vänner. Jag har kollat upp några av mina grannar via https://www.hitta.se/ och https://www.birthday.se/. Det är inte klokt vad man kan få reda på där. En av mina andra grannar som jag har pratat med, och sett på stan, visade sig vara 91 år. Och jag som trodde att hon var sisådär 75...

Om mig står det att jag bor i en lägenhet på 35 m², fast min hyresvärd säger att den är 43 m². I det här fallet tror jag faktiskt att SBB ligger närmare sanningen. Rummet och köket är 31½ m² sammanlagt, och sedan tillkommer badrum, klädkammare och hall. Jag får väl mäta upp lägenheten någon dag (när jag inte har flyttlådor överallt) och se vad jag kommer fram till.

Mitt hundinnehav stämmer i alla fall...

Jag uppskattar att det har varit varmt och soligt även i dag!

21-06-20:

Natten som var sov jag för en gångs skull tillräckligt. Alltså har jag känt mig full av energi i dag - och passat på att flytta ett par bokhyllor, samt packa upp 9 flyttlådor.

Nellie tycker att jag är så tråkig, så tråkig. Jag har inte tagit mig tid att leka med henne på hela dagen. Men vi har i alla fall hunnit med några promenader mellan varven. Förutom att nosa och kissa, så hann hon bekanta sig med två toypudlar och ett par äldre människor. 

Bra Flytt ska flytta ner min Billy-hörnhylla från Hässelby strand. De har en körning till Stockholm i morgon, och kan kanske ta med den på hemvägen dagen efter. Det hoppas jag. Annars blir det troligen den 29/6.

Jag har bestämt att den ska stå i hörnan i hallen, och bredvid den ska det stå två 80 cm breda Billy-hyllor. De andra hyllorna kan jag förstås inte sätta på plats förrän hörnhyllan (som ska stå innerst) har kommit på plats. Dessutom skulle jag behöva en av hyllorna som jag ska få av Gun, för att ställa ytterst. Jag får väl försöka hämta de hyllorna endera dagen. Men i så fall skulle jag bli tvungen att låna Gunillas bil igen, och hyra släp igen. Det känns bara inte rätt att låna Gunillas bil så många gånger.

21-06-21:

Så har det åter blivit "normalt svenskt sommarväder", suck. Klockan är 10 och det har regnat ett bra tag. Just nu ser det ut som om solen inte alls skulle titta fram i dag. Jag har tagit på mig en väst utanpå T-shirten för att inte frysa, och så har jag fått tända mina få taklampor för att kunna se... Jo, det är svårt att vänja sig vid ett sämre klimat. Jag saknar solen och värmen i El Campello, men jag tycker mycket om att kunna umgås med mina barn och barnbarn på riktigt (IRL). Jag valde rätt som flyttade tillbaka till Sverige igen, men jag kommer att få svårt med "klimat-anpassningen".

I dag är det sommarsolståndet. Jag bör packa upp en massa flyttlådor. Det är lättast med "saker", svårare när jag kommer till lådor med böcker i. Jag har ju packat min skönlitteratur i alfabetisk ordning, och vill ställa den så i bokhyllorna (utan att blanda om böckerna). Men jag har ännu inga hyllor som jag kan ställa dem i (där de ska stå sen). Kanske jag kan sätta dem där det är ledigt, och markera tydligt vilka "bokstäver" det rör sig om - och inte ställa andra böcker på samma hylla? Det skulle kunna gå. För det är ett jättejobb (som kräver stort utrymme) att sortera böcker efter författarnamn. Alltså vill jag inte göra om det.

Gunilla, som ska flytta den 30/6, behöver ytterligare 15 flyttlådor. Jag ska tömma så många jag kan i dag, så hon snarast kan få så många som hon behöver.

Nu har jag 16 tomma flyttlådor till Gunilla, och ganska mycket bubbelplast. Tyvärr har jag fortfarande 66 ouppackade lådor, men färre i dag än i går. Jag kommer säkert att bli klar någon gång, även om det känns lite tröstlöst när jag tittar mig omkring i lägenheten. Fast innan juli månad är slut bör jag ha hunnit packat upp samtliga lådor, och ställt alla möbler på sina rätta platser. Då har jag augusti-september på mig att få ordning i hyllor, lådor och skåp. Och i oktober kan jag kanske börja hänga upp tavlor på väggarna, och få fint här... Det ska bli skönt när den dagen kommer!

Det är jobbigt att flytta, det är bara att konstatera. Och det tar tid; att packa ner, att packa upp, att hitta nya platser till allt, att komma i ordning! Men det brukar bli bra i slutänden.

21-06-22:

I dag har jag inte packat upp en enda låda, men jag har gjort annat. Jag har monterat lagerhyllan på vinden (den stora svarta i plast som jag hade i förrådet i El Campello), och jag har monterat balkong-hyllan (Läckö, från Ikea). Dessutom har jag burit upp en del till vindsförrådet, och ställt Nellies hundmat på sin rätta plats i köket, samt lite annat smått.

Så här såg det ut i går när det regnade:

Det var då jag skruvade fast vitrindörrarna på tre av mina Billy-hyllor, och packade upp alla fyttlådorna som stod närmast fönstret. Nu kan de som ska montera persiennerna komma till. (Hoppas de kommer snart! De lovade leverans senast 28/6, men det vore bra om det blir någon dag tidigare.) Som ni ser har jag bara ställt in saker i hyllorna, huller om buller. På så vis blir golvet fritt fortare. Ordningen får komma senare.

Vi har förstås gått några rundor i parken även i dag, Nellie och jag. (Jag har tänkt gå nära havet oftare - sen när jag har mindre som måste göras.) Men parken är fin! Jag tjusas av grönskan och blommorna nu. Just grönska var det inte lika gott om i El Campello.

Både rhododendron-buskarna, och aklejan, har i stort sett blommat över.

Men nu tittar nya blommor fram. Parken är väl planerad, så att blomningarna avlöser varandra.

När jag är hemma så gläds jag åt mina blommor på balkongen.

Ovan och nedan ser ni den nya hyllan. Jag har bara satt på två av fyra hyllplan, eftersom jag har ganska höga växter. (Fotona är tagna i motljus.)

Från Ikea köpte jag också en vattentät förvaringslåda, som precis får plats under soffan. Praktiskt!

   

Miracle bor nu i min f d lägenhet. Riktigt allt är inte klart än - men det är stor skillnad. Köket har plötsligt blivit ett stort kök, medan det var mer som ett pentry på min tid. (Något som jag uppskattar med min nuvarande lägenhet är att köket har så många köksskåp att alla mina kökssaker får plats i dem. I förra lägenheten var jag ju tvungen att ha allt porslinet i vitrinskåp i vardagsrummet.)

Miracle har valt en platsbesparande skjutdörr till badrummet (som nu har ingång från vardagsrummet).

Hon har målat om väggarna i en något mörkare beige än vad jag hade. Det blev snyggt, tycker jag. Jag gillar färgen på soffan också!

Så annorlunda lägenheten ser ut nu. Det är inte bara renoveringen som gör skillnad, utan också det faktum att den (ännu?) är så glest möblerad.

Om jag hade så få möbler, och framför allt så få prylar, så hade jag nog redan haft ordning här i min Höganäs-lägenhet. Nu lär det dröja...

21-06-23:

Jag upptäckte precis att klockan har blivit läggdags. När det är ljust ute länge så tänker jag inte på att klockan går. (Jag har inte hunnit bli sömnig än.)

I dag har jag haft tvättstugan, burit upp en del på vinden, varit ute med Nellie (som fick en ny malteser-kompis), och så har Gunilla varit här och hämtat de tomma flyttlådorna. Men jag har inte packat upp alla de där lådorna som jag borde ha packat upp...

21-06-24:

Om jag hade bott kvar i El Campello så hade jag jublat över beslutet nedan. Nu nöjer jag mig med att bli glad. Det är (och har hela tiden varit) onaturligt att använda munskydd utomhus där man kan hålla avstånd. 

I dag har jag gjort en utfärd till Ikea. Jag tog bussen mot Helsingborg, klev av vid Berga trafikplats, och bytte till en buss som gick mot Väla centrum. Det fungerade ganska smidigt, och kostade mig inget extra eftersom jag har sommarkortet nu. Men jag är inte överdrivet förtjust i att åka buss. Jag blir lätt åksjuk. (Tacka vet jag Tram och Pågatågen!)

Jag strosade i lugn och ro genom Ikea-varuhuset och tittade på allt jag är intresserad av, samt provsatt två nätta 2-sits-soffor; Vinliden och Glostad. Jag önskar att jag hade plats för en soffa! Vinliden är snyggast och skönast, medan Glostad är väldigt liten, väldigt billig, samt faktiskt helt ok att sitta i.

        

En möbel som jag behöver är ett litet skrivbord. (Det gamla datorbordet kan jag just nu inte använda. Listen som håller kvar datorn ramlade av under flytten. Jag vet inte om det håller om man limmar.) Jag tittade på alla små vita bord som Ikea har, och jämförde. (De säljer tyvärr inga i björk numera, och björk-bordet som jag har i Hässelby strand vill Ulf behålla.)

Jag tycker nog att Hemnes är snyggast. (Det skiljer inte mycket i pris på de fyra borden nedan, och höjden är i stort sett densamma.)

Klaffbord har ju den fördelen att de är ganska små, men vid behov kan bli större.

       

Alex är inte det snyggaste bordet, men har två lådor. Kanske jag borde ha ett sådant eftersom jag planerar att ställa mitt skrivbord nära mina Alex-hurtsar? (Samma design, samma djup.)

Jag får fundera lite till. Jag måste ändå packa upp nästan alla flyttlådorna, innan jag kan få plats med ett skrivbord. (Och så ska jag fundera på om jag kan ha skrivaren ovanpå Alex-hurtsarna, eller blir tvungen att ha den på skrivbordet.)

Jag behövde fyra nya kopplingsbeslag till mina taklampor. Jem & fix härintill har likadana, men de tar 49:90 per styck - medan Ikea tar 20:-. Jag köpte dem förstås på Ikea.

Jag köpte också fyra sådana här tavelramar som passar till A4-format. I två av dem ska jag sätta sådana där roliga kort på "gummor" som jag beställde.

Jag köpte en stekpanna Kavalkad, och en gryta Oumbärlig, båda lämpade för induktionshäll. Ikeas har bra priser!

Nedan ser ni mig i full färd med att fotografera. (Det råkade komma en spegel i vägen.) Ni ser att jag allvarsamt går in för min uppgift, men också att jag börjar bli ganska rultig. (Det senare måste jag snart göra något åt. Jag kan inte tillåta mig att fortsätta att gå upp i vikt på det här viset. Jag väger redan minst 6 kg mer än jag önskar. Varken bra för hälsan eller humöret...)

När jag hade traskat igenom hela varuhuset, och fyllt min lånade gula Ikea-kasse, så betalade jag och gick mot busshållplatsen för att påbörja hemresan. (Fast jag gjorde en avstickare till Clas Ohlson där jag köpte en powerbank till mobilen. Bra att ha som reserv när jag använder GPS-funktionen.) 

Jag slapp vänta på bussen, men sedan hade jag/vi verkligen otur! Bussen fastnade i en bilkö som stod helt stilla väldigt länge. Det hade hänt en olycka längre fram, och det var tvärstopp på vår körbana. Jag kom hem en halvtimme senare än planerat.

Jag var trött när jag kom hem, men fick förstås gå ut direkt med Nellie. Hon hade varit ensam hemma nästan fem timmar, och längtade förstås efter att få röra på sig, samt nosa. Vi gick en runda i parken. Hemma igen så åt vi kvällsmat, kelade, och lekte med bollen.

Nu i kväll har Nellie och jag suttit en stund på balkongen och njutit av alla mina blommor. Tja, Nellie njöt nog mest av att hon fick ligga i mitt knä och bli klappad... Men jag njöt av mina blommor!

Smultronschersminen doftar alldeles underbart!

Och pelargonerna (som jag har inomhus) är alla vackra.

Jag tycker om alla mina pelargoner, men just nu är den nedan min favorit. Den har olika färger på sina blommor, och de flesta blombladen är randiga. Det är ju ovanligare.

Jag undrar om jag kan lyckas få någon av pelargonerna att blomma i vinter? Kanske blir det bara bladgrönt i fönstret då?

21-06-25:

 Glad midsommar!

Jag borde väl ha köpt nypotatis, gräslök och jordgubbar - för det tycker jag om. (Däremot har jag aldrig kunnat med vare sig sill eller nubbe.) Å andra sidan blir både potatisen och jordgubbarna billigare efter midsommarhelgen, och jag planerar ändå bara att packa upp några flyttlådor samt försöka organisera i klädkammaren. Ni får fira för mig också!

Jag önskar er en supertrevlig midsommarafton och en minst lika trevlig midsommardag!

Eftersom det är midsommarafton så har jag på mig en mycket tjusig T-shirt när jag jobbar:

Jag har packat upp min plafond, bytt ut el-kopplingen, och satt upp den i taket i allrummet. Där kommer den att ge bra allmänljus. Sedan ska jag ha mys- och läs-belysning också, men dessa får komma senare - när möblerna är på plats.

Jag har också hunnit packa upp 5 lådor. Men nu kom jag av mig. Den 5:e innehöll min "kristallkrona" (med plastprismor). Den var noggrant inslagen i bubbelplast och sedan invirad i ett duntäcke, lådan var märkt frágil (ömtåligt), och på locket stod att inget tungt fick ställas ovanpå. Jag sa när de hämtade mina lådor, att två av lådorna var märkta så, att det var glas i dem, och att det kunde uppstå spänningar i detta om lådan belastades. Jag sa att lådorna måste stå överst.

Men den här lådan var lite "stukad" i övre kanten på ena sidan. Antingen har något tungt stått ovanpå ändå -  eller också har lådan fått en smäll. 7 plastbitar har brutits av (alla från samma ställe på lampan), och jag tvivlar på att man kan limma ihop bitarna utan att lagningen syns. Jag blev så klart ledsen!

Precis allt annat (som jag har packat upp ur lådorna) har varit helt. (I alla fall hittills.) Jag har packat allt mycket noga. (Det är bl a därför det har gått åt så många lådor, för att jag har virat in allt så väl. Jag har t o m packat ner flera små möbler för att skydda dem.)

   

Ulf hittade det här fotot på webben:

Och jag fick det här av Miracle:

Texten lyder: Det är ingen mening att ha många dagar i livet, om du inte har liv i dina dagar.

Vi hade nyss en liten gäst på balkongen:

21-06-26:

Det är en stor dag i Spanien:

Höganäs från ovan:

Och sundet sett från min balkong:

En av dagens promenader gick Nellie och jag i villakvarteren på andra sidan parken.

Inte vilket klotter som helst:

I det här fallet har färgen varit avdragsgill...

Ovan och nedan ser ni Storgatan. (Pil vid nr 44.)

Det blommar på min balkong också.

En av mina höstflox börjar få knoppar.

Däremot grubblar jag på vad som har hänt en av mina mini-petunior. Jag köpte 3 samtidigt, från samma firma, och planterade dem tillsammans i en kruka. Jag har förstås skött alla lika. Så varför vissnar 1 av dem, när de andra 2 frodas? Bar den på någon sjukdom? (Den drabbade är den som var rosa med gul "stjärna" i mitten.) Konstigt! Tur i oturen att det bara är en sommarblomma, och att de andra tycks fylla krukan ändå.

På fotot nedan t v ser ni min klädkammare. Där är det inte fullt så snyggt och prydligt som jag skulle vilja ha det. Där finns bara en stång att hänga kläder på, och 140 cm räcker inte långt för mig. De flesta av mina kläder ligger fortfarande nerpackade, och jag vågar ännu inte packa upp fler - fast jag verkligen saknar en del av plaggen. Just nu ligger allt i travar, kläder i klädkammaren och lakan mm i en bokhylla i allrummet. Jag vill naturligtvis ha ordning, och var sak på sin plats!

   

Jag köpte ett billigt litet vädringsställ från Jysk, som kan hjälpa mig tillfälligt. Men alla galgarna (som nu hänger på hatthyllan i hallen) skulle aldrig få plats där. Och det är förstås meningen att det ska hänga kläder på galgarna! Helst skulle jag vilja ha allt hängande på galgar (även t ex  linnen och T-shirts), men det skulle ta för stor plats. Det mesta måste vikas och läggas på hyllor, eller i backar och lådor. Jag har grubblat på olika lösningar för klädkammaren. Men nu har jag bestämt mig.

   

Jag väljer Ikeas flexibla system Jonaxel, och har nu beställt kombinationen nedan. Då får jag 2 klädstänger att hänga bl a blusar och jackor på, och sedan kan jag lägga tröjor, långbyxor mm i backarna. De här stativen passar in i vanliga 60-cm-garderober, så systemet är flexibelt för framtiden. I klädkammaren blir det 33 cm vägg kvar, sen när Jonaxel har kommit på plats. Där tänker jag ha min fina trappstege och lite annat "högt".

Jag passade också på att beställa ett Alex skrivbord. Det var lika bra att jag bestämde mig där också, för det kostar inte mer i frakt att få hem bordet samtidigt. Ingetdera skulle jag kunna ta på bussen. Tyvärr kan jag inte få varorna hemkörda förrän 5/7.

Jag skulle behöva köpa 2 likadana taklampor till hallen också. Jag har bara udda lampor, och när man kan se båda samtidigt skulle det inte bli snyggt. Men lampor vill jag fundera på (plafonder eller hängande?), och mindre saker kan jag förstås själv bära hem. (Jag kan tillfälligt hänga upp mina udda lampor, för funktionen är ju densamma.)

Jag får förstås ta av mitt lilla kapital, nu när jag handlar inredning på Ikea. Men det får vara därvid. Jag måste få mitt hem att fungera, både rent praktiskt och så att jag trivs. För mig är bostaden oerhört viktig. Jag tillbringar de flesta av dygnets timmar hemma.

Nu ger det sig när Bra Flytt kommer med min hörnhylla. De hämtade den inte häromdagen, man kan kanske den 29:e. Även den skulle jag behöva bums. Jag har 59 lådor kvar att packa upp, och måste ha någonstans att kunna lägga allt.

Det kommer att ta tid innan jag får ordning här. Därefter önskar jag komma till ro. Jag har tillbringat tillräckligt många (och långa) perioder bland flyttlådor! Men det känns som om Höganäs är helt rätt!  

Jag hittade ytterligare två flygfoton över Höganäs.

Nedan har jag ringat in huset där jag bor.

21-06-27:

Grattis på 1-årsdagen Tuva!

I förmiddags tittade Lena T inom en stund. Jättekul! Jag lyckades röja en bit av matbordet så jag kunde bjuda på ingefära-te och några nötter (i brist på annat). Som vanligt hade vi mycket att prata om. Jag ska besöka henne i Simrishamn senare i sommar.

Hittills har jag inte packat upp en enda flyttlåda i dag. Jag borde så mycket, men det enda jag egentligen har lust till just nu - är att krama om min lilla sondotter. Men hon befinner sig 59 mil norrut...

Tänk så sol-och-ljus-beroende jag är! (Hur ska det gå till vintern?) Jag har känt mig trött och håglös hela dagen, till tidig kväll när solen tittade fram. Då fick jag plötsligt energi och packade upp 8 flyttlådor! Så nu har jag "bara" 51 kvar. Det innebär att jag faktiskt har kommit halvvägs med själva "upp-packandet". Alltid något. Måtte det bli mycket solsken framöver, så jag orkar vara effektiv.

21-06-28:

Jodå, vi har haft solsken i dag, men inte har jag varit effektiv inte.

Jag har mest gått runt och flyttat saker från en hörna till en annan, och tagit en del mått, samt grubblat på hur i all världen jag ska få upp en gardinstång i taket i allrummet. Jag har bara väggfästen, men gardinerna måste hänga utanför fönsterbrädan och krukväxterna. Jag har en vanlig rund gardinstång (med ringar), men ingen gardinskena för takmontering. Stången är lång nog, men behöver säkerligen stöd/fäste på mitten också.

I dag borde Bra Flytt ha hört av sig, och sagt att de hämtar hyllan i Hässelby strand i morgon, men det har de inte gjort. Suck! Och persiennfirman som skriftligen hade lovat leverans i dag, kom inte - och kan inte säga när de kommer heller. Suck!

Jag skulle väldigt gärna vilja ha åtminstone ettdera av persienner eller mörkläggnings-gardiner på plats. Jag har svårt att sova när det är så ljust i rummet större delen av natten.

I dag har jag handlat en massa stapelvaror på Citygross, som erbjöd mig 10% rabatt på ett köp. Så nu har jag toalettpapper, tvättmedel, rengöringsmedel, schampo, balsam och tandkräm på lager. Jag köpte förstås lite mat också. 10% billigare gör ju en viss skillnad.

Nellie och jag passade i eftermiddags på att utforska omgivningarna lite mer. Vi promenerade där vi inte har gått innan. Vi hittade nya fridfulla kvarter, och en ny park. Höganäs är fint, och det är skönt att promenera när solen skiner. Jag tror att vi har haft 20-21°som varmast. Min termometer (som jag har på balkongen) nås av solen nästan hela dagen, så jag kan bara se exakt temperatur tidigt på morgonen (och på natten förstås).

Jag har fortfarande 51 flyttlådor kvar att packa upp. Precis som i går. Suck! Problemet är inte att packa upp - det går fort och lätt. Och det är kul att packa upp sådant som jag har saknat och behöver. Mitt stora problem är att jag inte har någonstans att ställa/sätta/lägga det som jag packar upp. När jag får hit min hörnhylla (och helst även hyllorna från Gun), samt min nya klädkammar-inredning från Ikea - då kommer jag att ha plats för det som nu finns i lådorna.

Längre fram när jag ska sätta/ställa/lägga allt på sina nya rätta platser, då ska jag passa på att gallra ut rejält (igen)! Jag behöver faktiskt inte ha så många prylar som jag har. Jag är en samlare, en som vill ha lager av bra-att-ha-saker bara för att det känns tryggare så. Men kanske jag inte behöver den "tryggheten" längre? Kanske jag t o m klarar av att göra mig av med en del "onödigt" som jag har behållit av nostalgiska skäl? Kanske jag vågar släppa taget? Jag ska försöka utgå från vad jag behöver här och nu, inte vad jag har behövt tidigare, eller vad jag kan tänkas behöva i framtiden. Här och nu! Det är ju så man ska leva!

21-06-29:

Jag har inte packat upp någon låda i dag heller. Jag har ägnat mig åt att lista ut hur jag ska fästa gardinstången framför allrumsfönstret. Fotot nedan tog jag i går när det var läggdags för mig. Då var det fortfarande ljust ute.

Fönsterväggen är 356 cm bred, så gardinstången måste fästas på mitten också. Jag ska ha en gardinlängd (mörkläggnings-gardin) på var sida, och dessa ska vara lätta att dra för och ifrån. (Jag ska hänga dem på stora ringar.)

Nu vet jag hur jag kan fästa gardinstången. Jag kommer att sätta ett väggfäste på vardera sidoväggen, ca 15 cm ut från fönster-väggen så att gardinlängderna kan hänga fritt.

På mitten ska jag sätta en rörhållare i taket. Rörhållare är egentligen inte tänkta för gardinstänger, men en sådan blir faktiskt det bästa. (Nellie och jag gick till byggvarubutiken Optimera i dag och köpte en. Butiken ligger bara 1 km härifrån.) Nu har jag inte tänkt göra jobbet själv, fast det är ett litet jobb. Jag försöker hitta någon som kan borra hål väggarna och i taket åt mig, och sedan skruva dit hållarna. Jag gav min stora borrmaskin till Erik före flytten, och jag har inte längre samma kraft i nyporna som jag hade när jag var ung. (Jag har lite tum-artros som ställer till det.) Men det är svårt att hitta någon som åtar sig ett så litet uppdrag. Det rör sig bara om sju borrhål. Det ska vara någon som kan mäta också, så att alla hållarna hamnar exakt rätt.

Jag drömmer om att få plats med Ikeas soffa Vinliden i allrummet. Det är skön att krypa upp i! Men jag tvivlar på att jag kan "klämma in" den, trots att den bara är 163 cm lång. Det kan jag se först när alla andra möbler står på sina rätta platser. Fast jag har sandfärgat tyg på alla mina andra möbler, så skulle jag nog välja det ljust turkosa tyget nedan på soffan. Jag gillar den milda färgen. Ja, ni vet - jag är bra på att drömma och önska...

Nedan ser ni Nellies två absoluta favorit-leksaker. (Hon har många.) I går slog det mig, att de faktiskt har en likhet - ytan/strukturen! Det "trådiga" ser ungefär likadant ut på båda, och är nog gjort av samma sorts material. Kan det vara det som hon tycker om? Bollen kastar hon, låter den rulla, och fångar den sen. Apan skakar/rister hon, eller vill att vi ska ha dragkamp om.  Hon har ytterligare 7-8 bollar, och 2 dragleksaker, men dem bryr hon sig inte om.

Fast på sistone har Nellie haft en urtråkig matte, som har prioriterat flyttlådor före lekar...

I dag har vi dock gått extra långa promenader, för det har varit så soligt och varmt att jag har kunnat gå klädd i knäkorta byxor och T-shirt! Jag har njutit av det fina vädret!

21-06-30:

I eftermiddags hjälpte jag Gunilla lite med hennes flytt. Flyttbilen hade tagit allt det stora på förmiddagen, så min uppgift blev att packa lite porslin, ta ner gardinerna, och bära saker till och från hennes bil. Gunilla flyttar från en bostadsrätt här i Höganäs, och ska flytta in i en bostadsrätt i Arild (en marklägenhet nära där Linda bor). Men nya lägenheten är inte klar än, så nu ska Gunilla först hyra en lägenhet i Mölle några månader. Alltså flyttade hon bara med sig det nödvändigaste, resten står i ett förråd.

Men vilken lägenhet hon ska hyra! Vi körde dit ett lass så jag fick se den. Det är en marklägenhet i ett  2-vånings hyreshus (med ca 12 lägenheter). Huset ligger uppe i backen och lägenheterna har en fantastisk utsikt över havet. Det är en 2:a, med öppen planlösning, och stor uteplats under tak i sydvästläge. När Gunilla flyttar därifrån så ska lägenheten i Mölle renoveras, och därefter hyras ut.

Åh så sugen jag blev på att hyra den sen! Vilken lisa för själen det skulle vara att ha sådan utsikt. Och Mölle har jag svärmat för sedan jag var 16 år. Där är väldigt vackert! Fast så är det ju den lilla nackdelen att närmaste affär (en hyfsat stor ICA-butik) ligger i Nyhamnsläge - och dit är det nästan 7 km. Det går bussar, men i praktiken måste man ha bil. Körkort har jag, men det kostar att ha bil. En hel del, utöver inköpspriset...

Jag skulle väldigt gärna vilja bo så, närmare naturen, och med en sådan fantastisk utsikt. Men egentligen, vid min ålder, så bör man bosätta sig alldeles intill mataffären, apoteket och vårdcentralen - med tanke på kommande behov... Och så är det ju väldigt oekonomiskt att ha bil. Och om 10 år är jag kanske inte en bra bilförare längre. Så om jag flyttade till en sådan ort som Mölle, då skulle jag behöva flytta igen när jag börjar bli skröplig...

Men nu börjar jag ändå drömma om Mölle. Fast det är ju inte alls säkert att hyresvärden skulle vilja hyra ut till mig. Och hur som helst så måste jag först packa upp och komma i ordning här. Samt gallra ut allt som jag egentligen inte behöver. Jag gissar att lägenheten i Mölle tidigast blir klar för uthyrning framåt december, men om jag skulle vilja hyra den - då måste det planeras nu. Det finns praktiskt taget inga andra hyreslägenheter i Mölle, så tillfället är unikt.

Suck! Jag och alla mina drömmar...

För er som inte känner till hur fint Mölle är, så lägger jag in några foton här:

Här har jag ringat in huset:

Jodå, jag trivs jättebra i Höganäs - men havsutsikt är havsutsikt...

21-07-01:

I dag är det en sådan där dag när jag inte har lust att göra allt det där som jag borde göra. Samtidigt mår jag inte bra av att leva bland flyttlådor. Jag önskar att jag hade mer energi, och fler platser att lägga/sätta/ställa saker på under arbetets gång. Jag vill faktiskt få ordning här! Snarast! Synd bara att jobbet inte gör sig själv.  

I morgon ska jag i alla fall, äntligen, få persienner! Preliminärt kommer de kl 09. Jag får förstås vara beredd att flytta på alla mina krukväxter, så de kan komma åt.

Det regnar i dag igen! Det var för all del växlande molnighet i förmiddags, men då hade jag tvättstugan. Nellie och jag hann i alla fall gå två promenader i nästan solsken. Just nu vill ingen av oss gå ut. 

Min nya bougainvillea tappade sina blommor, men nu får den en massa nya blad. Den får säkert blommor sen igen, när den har vant sig vid förhållandena på min balkong. Så länge de nya bladen är dekorativt rosa, så är den fin även utan blommor. 

Det är mycket jag aldrig reflekterar över, som hur man klipper buskar som står så här tätt. Nu vet jag. Det finns maskiner till det mesta.

När jag var på Optimera så passade jag på att ta några färgprover. Jag tycker om alla de här nyanserna. Med tiden (när jag är klar med allt annat) så ska jag köpa en burk färg för att måla några mindre saker med (bl a en barnpall). Jag har redan en burk färg som liknar den mörkare gröna, men min är en nyans blåare. (Den färgen som jag målade den lilla pallen som jag hade i hallen i förra lägenheten med.) Kanske jag borde välja en rosa färg? Eller möjligen en ljusblå. Jag har gott om tid att tänka, för måla kan jag inte göra på länge än. Men jag tycker att det är roligt att "leka med" färgnyanser! Så inbillar jag mig att jag gör något, fast jag ingenting gör...

I stället för torrfoder fick Nellie en PlaqueOff-gnagis till kvällsmat. I båda ändarna av min (vår) säng, ligger mjuka plädar som hon kan ligga på. Där ligger hon oftast dagtid när hon inte ligger i någon av sina små sängar. Fast när det gäller gnagisar, så tycker hon att de smakar bäst om hon ligger mitt på sängen och gnager på dem. Då kan man förstås inte ta hänsyn till sådana små detaljer som att matte precis har bytt till rena lakan...

Jag har inte packat upp mitt överkast ännu, så sängen har hittills inte blivit riktigt bäddad en enda dag. (Annars är jag en sådan som normalt bäddar sängen varenda dag.) Fast ännu är ju allting så stökigt här, så då kan ju bäddningen kvitta. Jag blir tröttare av att bo i röra, så det blir en ond cirkel. Men kanske jag får ett aktivitetsryck redan i morgon? Vi kan ju hoppas...

Visst är fotot nedan fint!!! (Jag har tyvärr glömt var jag hittade det...)

Som ni ser så har jag skapat en Sparad dagbok 72 nu. Det tog exakt 59 minuter innan Hyperlänk svarade! Programmet kräver verkligen tålamod! Hyperlänk "svarar inte", försvinner, jag börjar om, "svarar inte", jag börjar om, hyperlänk svarar, jag hinner fylla i hälften, hyperlänk försvinner, jag börjar om... Men till slut brukar det gå. Alldeles strax innan jag ger upp. Jag började klockan 18:59, och 19:58 gick det äntligen att klicka i listen på indexsidan och komma till den nya dagboken. Klart för den här gången! Då kan jag skriva här en dryg månad till...

21-07-02:

I dag fick jag äntligen mina persienner. Bra, för jag behöver dem! Sedan är det en annan sak, att fönster är vackrare utan persienner. Men funktionen hos persienner är superbra. (Och vill man inte se dem så kan man förstås hissa upp dem.) Just i dag behöver jag inte alls skärma av mot solen, men i natt ska jag äntligen kunna få det hyfsat mörkt när jag sover. Eftersom persiennerna är måttbeställda så var de dyra! Jag fick betala 5000:- inkl monteringen. (Sura pengar i en hyreslägenhet.)

Under persiennen i köket, och den på balkongdörren, sitter det magneter. Detta för att persiennerna ska sitta på plats även när fönster och dörr är öppna. Jag valde ljust grå-vita lameller.

Nellie och jag har hunnit med ett par promenader i Sjöcronas park. Det är så "fina parken" heter på skyltarna. Men förr hette den Tivoliparken, och det är vad folk kallar den. Det namnet står dessutom på kartan. Det verkar inte helt genomtänkt att de döpte om den, med tanke på att här finns en annan park som heter Sjöcrona damm/park... Hur som helst är det en väldigt trevlig park, det tycker både Nellie och jag! Hon luktar på hundkiss (och kissar sen "överst"), och jag beundrar blommorna.

Perennen ovan visste jag inte namnet på, så jag letade upp den på webben: Amerikanskt älggräs (Venusta Magnifica). Den blir 120 - 150 cm hög!

Kommunen har anlagt en ny boulebana, med poängräknare.

Kommunen komponerar rabatterna fint, med färger som matchar varandra!

Hoppsan, kopplet var visst i vägen...

Huset som jag bor i, och huset mitt emot, nog måste de höra till Höganäs allra fulaste hus?

Nix, jag har inte packat upp en enda låda i dag heller. Suck! Men jag har gjort lite annat. Jag har ordnat så att en "fixare" kommer och skruvar upp min gardinstång på måndag morgon. Och så att en annan flyttfirma än Bra Flytt kommer med min Billy-hörnhylla sent på tisdag kväll. (Bra Flytt kan inte förrän 3/8.) Det kostar några hundralappar mer, men jag kan inte vänta en månad till på hyllan.

Guns hyllor är klara för avhämtning. Nu ger det sig bara hur jag ska kunna få hit dem. Klädkammar-inredningen från Ikea kommer på måndag eftermiddag. När jag väl har fått alla hyllor på plats så har jag inte längre någonting att skylla på. Då måste jag packa upp de 51 lådor som jag har kvar att packa upp, och stapla hyllorna fulla i väntan på kommande om-organisation. Mitt mål är förstås att ha pedantisk ordning i varenda vrå! (Fast räkna med att det dröjer ett tag innan jag når dit...)  

21-07-03:

I dag valde vi att gå vår mitt-på-dagen-promenad ner mot stranden och hamnen. Det är bara att följa Storgatan rakt västerut ca 800 meter. 

Nellie blev som vanligt rädd för hängbuksvinen. Fast i dag vågade hon gå fram och nosa dem i baken.

"Kan man komma upp, så kan man komma ner" sa killen som satt högst upp. Fast jag tycker att det ser ut att vara betydligt svårare.

Jag blev väldigt förbryllad över den märkliga farkosten som passerade på sundet. Det ser inte precis ut som en vanlig båt...

Jag skickade fotot ovan till Ulf som raskt tog reda på att det är farkosten nedan som passerade på väg från Hamburg mot Muuga i Estland. Den drogs av två bogserbåtar. Jag undrar vad kranarna ska användas till?

På den här delen av stranden är inte hundar tillåtna, så vi höll oss på gångstigarna.

Vi gick förbi hamnen och fortsatte upp mot Sundstorget.

Vi siktade på café Bistros uteservering. Jag kände för att lyxa till det i dag.

Även i dag valde jag en kantarellpaj. Café Bistro har egentligen fler bullar och kakor att välja på, än maträtter. Men jag ville hellre lägga pengarna på mat. Nellie fick smaka lite sallat och gurka. Det var lök i pajen, så den kunde hon inte smaka av. Men hon fick förstås vatten att dricka.

Nellie tittade inte bara på min mat, hon var även tvungen att hålla koll på en kaja som också verkade vara matintresserad.

När vi i lugn och ro hade ätit, så traskade vi hem igen.

Det syns dåligt på fotona, men lavendeln var full av bin som jobbade intensivt med att samla nektar.

Fotot nedan tog min f d granne Carmen 8:30 i morse i El Campello. Vi håller kontakten!

Nu har jag faktiskt lyckats göra lite nytta i dag. Jag har röjt klädkammaren så att det går att montera nya inredningen där (som Ikea kommer med på måndag). Jag bar bl a upp linneskåps-dörren till vindsförrådet. Den var bara i vägen. Tyvärr så står mycket av "klädkammar-sakerna" i kassar i hallen just nu. Men de ska in i klädkammaren igen innan sängdags på måndag.

Sedan har jag mätt exakt var fixaren som kommer på måndag ska borra. Hålen till väggfästena till gardinstången ska borras 55 respektive 70 mm från taket, och 155 mm ut från väggen. Då stämmer höjden med rörhållaren som ska sitta i mitten. Dessutom har jag både mätt, och ritat kryss på väggarna, där han ska borra hål för att sätta upp mina två speglar (en i hallen och en i klädkammaren). Fixaren tar betalt per timme, så det är bra om jag förbereder vad jag kan.

Man får betala för minst en timme. Så egentligen borde jag planera fler små jobb, ifall det blir tid över inom timmen. Skoskåpet ska också fästas i väggen, men det klarar jag själv (och det kan vänta). Men kanske fixaren också kan hinna borra ett hål mitt över matbordet där taklampan ska hänga? Men då är det nog bäst att jag själv ritar ett kryss först. Jag brukar mäta ut var kroken ska vara med hjälp av ett tapetlod, men nästan alla mina verktyg och hjälpmedel är fortfarande nerpackade.

Jag har lite att pyssla med i morgon också...  

21-07-04:

Dagen började inte så bra. Jag hittade en liten fästing-nymf på Nellie, precis över ögat. Nellies första! Hon måste ha fått den i går. Som tur var fick jag bort den ganska lätt (med en sådan där liten grej som liknar en kofot). Fästingen levde och alla delar kom med. Skönt! Och Nellie var så duktig när jag tog bort den. De flesta fästingar bär inte på någon smitta (här i trakten). Om fästingen bär på borrelia så överförs det inte förrän efter några dygn. Bär den däremot på TBE så överförs smittan bums. TBE är vanligare i Stockholmstrakten, men förekommer även i Skåne. Synd att man inte kan utrota fästingen...

Spridning av TBE i hela Sverige och i Skåne:

   

Som om inte det var nog med fästingen, så hittade jag en massa ohyra på mina mini-petunior. Eftersom jag ser ganska dåligt nu (sämre än för ett år sen), så kan jag inte riktigt se vilken typ av ohyra det är. Någon form av löss? Eftersom jag inte vill att ohyran ska sprida sig till mina andra växter, så duschade jag först av petuniorna, och sedan sprayade jag dem med ohyremedel. Hoppas det tar kål på ohyran. Om inte så slänger jag hellre petuniorna, än riskerar att det sprider sig till de andra växterna.

Min ena höstflox har slagit ut sin första blomma nu.

I dag satte jag upp en gardin i köket. Trots att jag har röra precis överallt, så tycker jag att det ser finare ut med gardin.

Jag har nu ritat kryss på alla ställen där "fixaren" ska borra hål i morgon. För att få krysset i taket mitt över matbordet, så tillverkade jag ett provisoriskt lod (nedan). Och så la jag två stål-måttband i kors över bordet så att jag tydligt såg centrum. Jag tror att det blev rätt. (Det är ungefär 70 cm från lamputtaget.) Det vore trevligt att få upp en lampa över bordet sen.

Bilden nedan hittade jag i M-Magasin. Så är det väl för många av oss...

I eftermiddags kom ett par vänner till Gunilla och hämtade 14 tomma flyttlådor och en kasse bubbelplast. De ska flytta om en månad.

I morgon ska fixaren (som heter Daniel) komma kl 09, och Ikea-leveransen ska komma mellan 14 och 18. Och sent på tisdag kväll kommer min Billy-hörnhylla från Hässelby. Jag kommer att ha att göra framöver!

21-07-05:

Daniel från Hemfixarna.se kom i morse. På knappt 50 minuter hade han satt upp en ny lampkrok i köket,

och satt upp gardinstången i allrummet.

Samt skruvat fast hall-spegeln, klädkammar-spegeln och skoskåpet. Han höll själv med plugg och skruv.

       

Jag hade förmodligen kunnat göra jobbet själv, men då hade det tagit betydligt längre tid. Jag hade bara orkat borra några hål om dagen (med min lilla borrmaskin), och jag skulle ha varit tvungen att vila handen mellan varje skruv jag skruvade i. Så det var klart värt pengarna att få allt snabbt och proffsigt gjort.

Vid lunchtid kom Jenni och Molly. Det var roligt att se hur glada hundarna blev när de träffades. Svansarna viftade intensivt, de nosade på varandra, och gjorde inviter till lek. På fotot nedan skulle egentligen Nellie ha varit med. Hon låg till höger om Molly när jag tog fram kameran. Men när jag satte mig på huk så rusade hon snabbt fram till mig. Nu blev det ett foto på bara Molly. Visst är hon söt!

Jenni hjälpte mig att montera möbler. Själv hängde jag upp mina mörkläggnings-gardiner - utan att vare sig stryka dem, eller lägga upp dem. Det senare får vara till en annan dag.

Det är lätt att dra för och ifrån dem. När de är helt fråndragna så döljs de bakom bokhyllorna. De här gardinerna (Ikeas Bengta) kostade bara 99:- per styck. Det var därför jag valde dem, och för att den ljusblå färgen är precis "lagom" blå. Jag hade kunnat tänka mig andra gardiner, som inte är mörkläggande. Samtidigt kan det vara skönt att kunna få det alldeles mörkt i rummet där jag sover. Persienner och mörkläggnings-gardiner använder jag på olika sätt. Persienner för att skärma av mot solen, utan att göra rummet mörkt - och för att skydda mot insyn.  

Jenni monterade min Grönlid-fåtölj. Hon satte på den vita klädseln som följde med, utan att stryka den. När jag längre fram har kommit i ordning så ska jag sätta på den sandfärgade Bemz-klädseln. Både Jenni och jag provsatt fåtöljen (med vår respektive hund i knäet). Vi var överens om att den är väldigt skön, särskilt för oss som inte är så långa.

Molly tycker också att fåtöljen är skön, och provlåg den utan att fråga om lov. (Nellie kan inte hoppa så högt, annars hade hon säkert velat prova hon också.)

Sedan monterade Jenni hallbänken Hemnes. Både den och fåtöljen kom med i förra leveransen från Ikea, men jag har inte prioriterat att montera dem. På fotot nedan ser ni också sladden som ringlar från routern till närmaste eluttag. Jag undrar när SBB kommer och monterar ett nytt eluttag i hallen? De lovade, men sa inte när.

På eftermiddagen kom den nya Ikea-leveransen. Jag monterade taklampan, men kan inte använda den ännu. Först måste jag fixa en 80 cm lång skarvsladd för att ha mellan befintligt lamputtag och den nya takkroken. Sedan ska lampan hänga lite längre ner över bordet. Ca 55 cm över bordsytan brukar vara lagom.

Jenni monterade klädkammar-inredningen Jonaxel. Det blev jättebra! Vilken skillnad! Nu kan jag utnyttja hela klädkammaren! Jag har tvättstugan i morgon, men planerar förstås att börja fylla backar och klädstänger därefter. Just nu ligger det en hel del kläder i travar i allrummet. (Fast en del av de plagg som jag skulle behöva mest, är fortfarande nedpackade.) Jag kommer bara att hänga och lägga in kläderna i den ordning jag hittar dem. Att ordna på riktigt får komma längre fram.

Det här med Covid-19 kommer vi inte ifrån...

Kartan ovan är från 29/6, och den nedan är från i dag. Ovan är "Valencia län" grönt, som det har varit en ganska lång tid. Men 1/7 började den spanska semestern, och turister från hela Spanien började välla in. Dessutom har det förstås kommit turister från många andra länder också. Medelhavskusten är populär! Nu är "Valencia län" rött... Trist! Å andra sidan är läget bättre i Sverige. Skåne har gått från gult till grönt!

Ibland känns det som om eländet aldrig skulle ta slut. Mest för att alltför många inte tar viruset på allvar, och struntar i att hålla avstånd. Själv känner jag mig mycket tryggare sedan jag fick min andra vaccination. Jag vågar mig ut i samhället mer - men jag är inte dumdristig. 

21-07-06:

Vissa dagar är jag mycket besviken på mig själv (många andra dagar - bara lite besviken, men sällan nöjd). Som i dag. Jag har fyllt en halv back i nya klädkammar-inredningen, och hängt upp ca 10 plagg. Jag som hade tänkt ta rätt på alla plagg som ligger framme...

Så vad har jag gjort i stället? Tvättat 4 maskiner kulörtvätt (jag blandar aldrig mörkt och ljust, och siden tvättar jag separat), handlat mat för en vecka framåt (pensionärsrabatt på tisdagar), varit ute med Nellie (och låtit henne hälsa på och muntra upp alla "gamlingar" vi stötte på), väntat 2 timmar med telefonen intill mig på att vårdcentralen skulle ringa upp (de ringde inte), och så har jag läst ett helt M-Magasin (trevlig avkoppling)...

Flyttfirman MB Flytt och Städ hämtade min Billy-hörnhylla hos Ulf klockan 15:20, och beräknas vara framme hos mig i Höganäs först framåt 23-24. Jag måste alltså hålla mig vaken betydligt senare än jag brukar. (Men det skulle kosta 1000:- mer om de levererade hyllan i morgon förmiddag.) Håll tummarna för att hyllan kommer fram hel!

   

Ute regnar det rejält, det började nu i kväll. Jag borde förstås fylla klädkammaren med kläder - bums, men jag tror att jag läser tidningen Må Bra också... Jag har tagit "billighets-prenumerationer" på båda de här tidningarna, 8 respektive 4 nummer. Jag gillar att läsa månads-magasin, men normalt är de alltför dyra.

Jag har många bra olästa böcker att välja på (jag fick flera nya av Lena T när hon var här), men de får vänta till framåt hösten. När jag läser en tidning så kan jag avbryta läsningen precis när som helst. En bok vill jag gärna läsa ut inom några dagar. Och jag har i alla fall ambitionen att försöka få ordning här så snart som möjligt...

21-07-07:

Strax före klockan 23 kom MB Flytt & Städ med min Billy-hörnhylla (som var hel!), och 23:02 hade jag själv ställt den på plats. Därefter la jag mig för att sova.

Jag tog som hastigast ett foto precis mitt för väggen mellan kök och rum. Ni ser "ljus-skillnaden" mellan bara persienn och persienn + mörkläggnings-gardin. 

I förmiddags satte jag på överhyllan, och satte i hyllplanen. Som jag har saknat hörnhyllan! Vanliga Billy-hyllor är 26½ cm djupa invändigt. Hörnhyllan är 39 cm djup, och rymmer därmed en hel del som inte får plats i de grundare hyllorna. Men när jag bodde i El Campello, och betalade en massa på lägenhets-lånet, så räckte mina pengar inte till för att betala en flyttfirma som kunde ta ner hyllan.

Till höger om hörnhyllan ska det stå två 80 cm breda Billy-hyllor. (Men inte den hyllan som står där nu. Dessutom står där plast och kartong från Ikea-grejorna som jag ska gå i väg med till närmaste återvinningsstation.) Flyttfirman tog också ned en symaskin (i röda väskan) som har varit Ulfs första frus, och en 24" datorskärm som Ulf inte längre använder. Med större skärm kopplad till min dator så hoppas jag kunna se bättre.

Jag har ändrat mina matvanor lite sedan jag bytte land. Nu har jag ofta en liten skvätt mjölk i teet (eftersom det finns små förpackningar som håller länge här).

Men faktum är att jag saknar fler spanska matvaror nu när jag bor i Sverige, än jag saknade svenska matvaror när jag bodde i Spanien...

Nyss tittade Linda inom som hastigast. Jättetrevligt även om hon var på språng! (Robert passade Alva medan Linda uträttade ett ärende i Höganäs.)

Jo, jag erkänner! Jag är lite fånig när det gäller min lilla "adoptivdotter" Nellie. (Jag är ju kär i henne, och då blir man fånig...) I dag kom varorna jag hade beställt från Tinybuddy. Jag hade beställt två påsar torrfoder (av två olika sorter) av hög kvalité (sådan med bara hälsosamma ingredienser). Det finns två djuraffärer här nära, men den ena har bara "fel" sorts hundmat, och den andra har bara jättestora förpackningar. Om jag köper en påse med 1½ - 2 kg så varar den många månader. Nellie äter bara 1½ + 1 + 1 matsked per dag. Större förpackningar vill jag inte köpa, och dessutom är det billigare att handla via webben.

Men så köpte jag en T-shirt också. Den kan Nellie behöva till hösten, när det blir kallare. Jag valde en som jag fick designa själv. Man får välja storlek, färg på tröjan och texten, typsnitt, motiv och text. Se: https://www.tinybuddy.se/products/designa-din-egen-hundtroja?variant=1473991180315. Jag tycker att priset (149:-) är i högsta grad rimligt för en egendesignad tröja som levereras hem till dörren inom 2 dagar. Hundkläder är ofta mycket dyrare än så. 

Jag valde rött och rosa, som Nellie klär bäst i, och en "neutral" text. (Inte med motivet chihuahua, inte med Nellies namn.) Detta för att en annan hund ska ha möjlighet att överta tröjan någon gång i framtiden. Jag garderar mig. Jag har ju haft flera hundar som har dött i förtid. Nu hoppas jag innerligt att Nellie kommer att bli minst 14 år (som är medellivslängden för chihuahuor) och allra helst äldre. Och så hoppas jag att hon håller sig frisk i hela sitt liv. (Det är bl a därför jag väljer foder av bra kvalitét.)

Hur som helst så är Nellie väldigt söt i sin nya T-shirt (som hon fick prova i dag). Den verkar sitta skönt också. Hon hade inget emot att ha den på sig. (Men i dag behövs den inte ur värmesynpunkt. Vi har haft hyfsat väder.)     

   

Det enda vettiga jag har gjort i dag, var när jag gick till återvinningen med skräpet som stod i hallen. Jag som borde ha gjort så mycket! Det blir aldrig ordning här om inte jag sätter fart!

21-07-08:

Wow! I dag har jag gjort något! Faktum är att jag har jobbat på hela dagen (utom när jag har varit ute med Nellie). Jag har flyttat in alla kläder, lakan, handdukar, dukar etc (som låg framme i allrummet) till klädkammaren. Från början la jag allting snyggt och prydligt. På slutet tryckte jag in det sista. Just nu kommer man bara åt det som ligger ytterst/överst... Jag inser att jag måste gallra rejält. För jag kan helt enkelt inte ha mer kläder och linne än att det får plats i klädkammaren. Jag kommer inte att få större klädkammare eller fler garderober längre fram. Jag måste anpassa mig!

Det här är inte alla mina kläder. En del är fortfarande nerpackade. Jag saknar bl a jackor, västar, klänningar, kjolar och skor.

Sedan satte jag en bokhylla på plats bredvid hörnhyllan i hallen. Den här stod i allrummet innan. Men nu är den inte tom längre. Jag har packat upp 3 lådor i dag. En med böcker (som hamnade i bokhyllan nedan) och en med mina finaste glas (som alla var hela, men så hade jag packat dem oerhört noga). Det på klädstången är utgallrat.

Nu har det blivit en liten aning luftigare i allrummet. Jag ser skillnaden själv i alla fall. Men jag har fortfarande 48 ouppackade lådor (varav alla utom 3 står i allrummet). Kanske energin håller i sig, så jag packar upp några till innan veckan är slut. När jag kan sova på natten och vaknar pigg - då orkar jag hålla igång hela dagen. Fast det är många nätter som jag sover alldeles för lite. Tyvärr. Det är ju inte självvalt precis.

Fast i morgon planerar jag att vara social också. På eftermiddagen planerar Hanna och jag att gå en promenad med våra hundar, och på kvällen kanske jag ska träffa Gunilla. Men jag har inget inbokat på förmiddagen...

21-07-09:

Jag packade upp en låda i morse, men sedan har jag varit social resten av dagen. Jag har både träffat Hanna och hennes hund Dog, samt varit hembjuden till Gunilla där jag också träffade Maggan. Om detta ska jag berätta i morgon. Som vanligt har jag tagit en massa foton, och ni kommer att få se några.

Nellie är fr o m i förrgår inregistrerad i Svenska Kennelklubben. (Men har kvar sin spanska stamtavla.) Bevis kom med posten i dag.

21-07-10:

El Campello gör reklam för att det är ett säkert resmål:

Det känns fortfarande som hemma för mig. Men jag vänjer mig nog vid Sverige. Höganäs är trevligt, och alla människor som jag hittills har mött här har varit trevliga.

I går gick Hanna och jag en promenad tillsammans med våra hundar. Enligt stamtavlan är Dog 100% chihuahua, men det är inte utan att Hanna undrar. Han väger 6 kg, dubbelt så mycket som en chihuahua får väga. Har han verkligen 100% chihuahua i sina linjer? Hur som helst är det en vacker och trevlig hund. Det tycker Nellie också, som ni ser nedan.

Vi gick först ett varv i Tivoliparken, och sedan ett varv i villakvarteren och den andra parken.

Därefter tittade Hanna som hastigast på min lägenhet. En annan dag ska jag titta på hennes. Hon bor också i en 1:a, men med öppet mellan kök och rum.

Punktligt 17:30 kom Gunillas väninna Maggan och hämtade mig, och så åkte vi tillsammans till Mölle. Nellie var också med. Huset Gunilla bor i är Mölles enda hyreshus. Från entrésidan är det tre våningar högt, men från andra hållet fyra (eftersom det är ett souterränghus). Jag skulle gärna hyra en av lägenheterna där! De små som ligger längst ner har rimlig hyra, medan de större högre upp (med fantastisk utsikt) är för dyra för mig. Jag skulle trivas i Mölle. Havet är så nära, och där är lugnt och skönt. Enda nackdelen är att det är långt till närmaste affär. Men bussarna går ganska ofta.

Jag tog några foton från Gunillas altan. Regnet hängde i luften, men det kom bara några stänk.

Gunilla bjöd på färska räkor, god sallad, gott bröd och god ost. Vi njöt av maten och hade trevligt. Maggan visade sig vara lika trevlig som Gunilla. Framåt klockan 20 beslöt vi oss för att gå en promenad ner till hamnen.

Jag hade inte kameran med, men fotograferade en del med mobilen (vilket jag tycker är mycket krångligare).

Eftersom det är semestertid så var det ganska mycket folk på restaurangerna invid hamnen.

Nellie och Lucy tävlade om vem som kunde sträcka ut tungan längst. Lucy vann.

   

Nedan Gunilla, Lucy och Maggan. Nellie och jag rusade strax ikapp dem.

Kul skylt:

Huset Gunilla bor i syns på flera av fotona, men nedan har jag ringat in det.

Kullaberg:

Vi gick ut på piren och tittade på havet och båtarna.

Vi satte oss en stund och beundrade utsikten. Mölle är vackert även en gråmulen kväll.

   

Sedan gick vi tillbaka mot Gunillas hus igen.

Eftersom klockan började bli mycket så skildes vi åt där, och Maggan skjutsade hem Nellie och mig igen. Både Nellie och jag tycker att det var en trevlig kväll!

Det har regnat hela natten, hela morgonen och förmiddagen, och ända till i eftermiddags. Nellie och jag gick vår första promenad iklädda regnjackor. Men på eftermiddags-rundan så tittade solen faktiskt fram. I dag har jag inte gjort någon större nytta. Fast jag verkligen borde!!! Däremot har jag läst lite. Vilket jag inte borde, men tycker mycket om att göra. Jag klarar inte av att försöka vara duktig jämt. 

Nu ska ni få förklaringen till att jag inte har packat upp en enda låda i dag. (Och inte svarat på mejl heller.) Jag har försjunkit djupt in i böckernas värd. Närmare bestämt i boken nedan. Just den här historien går som följetång i HD, så jag har läst lite var dag - ett antal dagar. Men jag klarade inte av att läsa så sakta (så lite i taget), så i dag gick jag till bokaffären och köpte boken. (Det var sista exemplaret de hade kvar.) Jag visste redan att jag tyckte om den.

Nu har jag läst ut den. Det är en trevlig och lättläst deckare med mycket humor, och att den utspelar sig i Skåne är ju trevligt. Vem som var mördaren kunde jag inte räkna ut, så boken var spännande till sista sidan. Rekommenderas! Den dagen författarna har knåpat ihop nästa bok, så köper jag nog den också.

Fast på sikt måste jag köpa en läsplatta och gå över till e-böcker. Jag har inte plats för fler riktiga böcker, tryckta på papper. Men vad jag kommer att sakna dem!

Nu har det blivit hög tid att sova!

21-07-11:

Vet ni vad! Nu har jag "bara" 30 lådor kvar att packa upp! Men så har jag gnott på hela dagen. I några av de stora lådorna hade jag små möbler som t ex min papegoj-pall nedan. Det blev ju fler flyttlådor på det viset, men i gengäld är de små möblerna hela.

I dag packade jag upp mina klänningar och jackor (som jag inte behöver just nu), men också mina tunna västar (som jag behöver och har saknat). Klädkammaren är nu mer än proppfull!!! Jag ser att jag har väldigt många plagg lämpade för spansk sommarvärme (+30°). Jag kommer inte att få användning för alla här. Och om jag besöker El Campello på vinterhalvåret, då behöver jag dem inte där heller. Alltså bör jag gallra ut sisådär 90% av just de plaggen. Ja, också ca 50% av alla andra plagg... 

Nu är det lättare att ta sig fram i allrummet. Om jag bara hade någonstans att lägga allt som finns kvar i lådorna, då skulle jag snabbt kunna packa upp det sista. Men som det är nu har jag ingen aning om hur jag ska få ihop det. Jag funderar på om jag ska sätta en 60 cm bred Billy-hylla (den som nu står mitt i rummet) där Alex-hurtsarna står nu. Och sedan ställa Alex längre ut i rummet. Då skulle jag kanske kunna ha den där lilla soffan jag suktar efter rygg mot rygg med Alex? Jag ska mäta och fundera.

Jag skulle behöva en av Guns 80 cm breda hyllor nu, för att ställa i hallen. Jag vet bara inte hur jag ska få hit hyllorna. Jag kan lätt hyra ett släp, men jag behöver ju en bil med dragkrok också. Om jag hyr bådadera så blir det väldigt dyrt.

Tre av de fyra billiga hyllorna jag köpte i Bjärred har hål i bakstycket. De hade borrat hål för högtalar-sladdar. (Det visste jag om. Men ställer jag böcker i bokhyllorna så syns det inte.) Men det innebär att jag inte vill använda alla hyllorna som de är. Från den 60 cm breda på fotot nedan (som har störst hål) har jag bara tänkt använda bakstycket. Om jag sågar bort 20 cm på längden (vilket inte är det lättaste när jag inte har någonstans att vara när jag sågar) så skulle jag kunna byta ut det trasiga bakstycket i min 40 cm breda hylla.

   

Den 80 cm breda hyllan, som nu står längst till höger i hallen, har flera hål efter belysning (lamporna sitter kvar, men jag ska skruva loss dem för sladdarna hänger i vägen). Så den har jag tänkt bära upp på vinden och ha som "reservdels-hylla". Fast om det dröjer innan jag kan hämta hyllorna hos Gun, så kanske jag måste fylla den så länge. Jag ställer ju ändå bara in allt provisoriskt - huller om buller. Jag måste få bort lådor och saker från golvet. Annars kan jag inte ens börja gallra, än mindre få ordning.

Jag drömmer mycket om den dagen jag har snyggt och prydligt här! Först då kan jag koppla av, och unna mig att läsa böcker, och sy, och måla, och kanske gå ner på stranden, och göra en massa annat bara för nöjes skull. 

Covid-19-läget är nu betydligt värre i Spanien än i Sverige. Innan var det tvärtom! Jag har läst att smittspridningen är störst bland ungdomar i Spanien. De samlas i stora grupper och "festar", och så passar de på att smitta varandra samtidigt. Suck.

Jag glömde berätta att jag i dag har åsamkat mig själv en ganska stor bula i bakhuvudet. Jag stod på en pall, med famnen full av böcker som skulle högst upp i en bokhylla, och så klev jag över på en högre stegpall. Tyvärr stod stegpallen tydligen lite snett, så den välte när jag la tyngden på den. Alltså trillade jag handlöst baklänges och slog huvudet i sänggaveln, alltmedan böckerna jag hade haft i famnen rasade över mig. Dessutom lyckades jag skrapa upp huden på armen (men inte så det blödde), och slå vaden mot trappstegen.

Nu är jag hyfsat vig, så jag hann parera lite. Annars hade det kunnat gå värre. (Bra i sammanhanget är förstås att jag inte är benskör.) Jag tyckte lite synd om mig själv ett par minuter, men sedan fortsatte jag att packa upp lådor.

Nu känner jag mig lite yr, så jag ska nog lägga mig i tid i kväll.

21-07-12:

Jag har tagit det lugnt i dag. Eftersom jag hade huvudvärk i natt så kan det inte uteslutas att jag fick en liten lätt hjärnskakning i går, och då ska man hålla sig lugn 24 timmar därefter.

Men jag hann packa upp en låda till i går (så jag "bara" har 29 ouppackade kvar), och byta plats på Alex och Billy. (Det blir bättre, utom med "sladd-dragningen". Datorbordet ska ju stå bredvid hurtsarna.) Det var innan jag förstod att jag borde ta det lugnt. Men sedan läste jag på...

I förmiddags var vi dock hos veterinären och fick Nellies klor klippta (180:-). Veterinären tittade också på Nellies tänder. Hon har plack/tandsten på ett par av dem, och vid en kindtand börjar tandköttet bli lite irriterat. Något måste alltså göras. Veterinären här, Kullabygdens Smådjursklinik Evidensia, har ett paketpris för sövning, röntgen, tandstens-borttagning etc. Priset är 3900:-, vilket är väldigt mycket - särskilt för mig som är van vid spanska priser. Den närmaste veterinären, Höganäsveterinären (som jag har tänkt gå hos sen), har semesterstängt.

Det har varit fint väder här, sol och ca 25°, så jag har njutit av våra promenader. Mest tycker vi om att gå i parken! Visserligen älskar jag att se havet, men Nellie tycker att gräs luktar godare.

På skyltarna står det vad de olika sommar-blommorna heter. Jag önskar att det stod sortnamn på alla växter i hela parken!

Jag tycker mycket om blommor, det vet ni. Men jag tror att jag tycker allra bäst om träden, utan dem vore det inte mycket till park. Jag tycker om att de är många och stora. Många av dem måste vara väldigt gamla också. Citat: Sjöcronas park i Höganäs, i folkmun kallad Tivoliparken, anlades år 1855 av Stenkolsbolagets disponent Siöcrona.

 

Jag läser vidare om parken: I början av 1960-talet fick Sven Ingvar Andersson uppdraget att modernisera parken för att motsvara dess centrala läge i staden. En muromgärdad blomstergård anlades söder om tivolihuset och Tivolibunkens sydsluttning röjdes för att kunna användas som kälkbacke. Parken förlängdes med en gräsplan söder om Långgatan som heter Nymbergs park.

Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell har ritat woodlandet som ligger i hjärtat av parken. Här blommar det rikligt från tidig vår till sen höst. Buskar som finns här är häggmispel, viburnum, hortensia och hassel. Några av perenner som återfinns är daggkåpa, prydnadsgräs, myskmadra, lungört, rodgersia och trädgårdsanemon. Vårfloran består av vita tulpaner, vita narcisser, vårstjärna, hundtandslilja, klockliljor, snödroppe, snöklocka, stjärnlök och stjärnhyacint.

Parken formas av uppvuxna träd som består huvudsakligen av bok, björk, lind med inslag av lönn, hästkastanj, ek samt rönn och oxel. På höger sida om Tivolibunken vid huvudstråket växer ett stort buskage med rhododendron som nått en sådan höjd och ålder att de närmast ger ett skulpturalt intryck. Norr om rhododendronbuskaget finns en tvärgående stig som leder till dammen vid Tivolihuset. Under år 2018 planterades flertalet träd i parken. Bland annat rödbladig lönn, rödbladig björk, magnolia och olika sort av lind.

Jag tycker mycket om stora träd i kombination med woodland-planteringar. En gång för länge sedan hade jag själv en stor woodland-inspirerad trädgård med uppvuxna träd (Gläntan). Bara allra närmast huset hade jag vanliga rabatter. En trädgård skulle jag gärna vilja ha igen. Den måste inte vara stor. Jag mår bra av att påta med växter! Jag har en trädgårds-bok som heter "Jord under naglarna och frid i själen". Bra uttryckt!

Nellie skulle också tycka om att ha en egen trädgård.

I morgon ska jag till Ängelholm. Jag har tid hos polisen 12:50 för att skaffa nytt nationellt ID-kort. Jag kommer förstås att passa på att hälsa på Jenni samtidigt. (Jag lämnar Nellie där under besöket på polisstationen.) Jag måste ta bussen som går 9:25. Bussarna går bara varannan timme, och med den som går 11:25 skulle jag knappast hinna i tid.

Som avslutning lite humor:

Bland växterna i woodlandet nämndes rodgersia. Den kände jag inte till, så jag googlade. Arten finns i många varianter och färger. Växten som jag tidigare trodde var Amerikanskt älggräs, kan vara en rodgersia. Och de skira vita som blommar nu kanske också är en rodgersia? Eller är det en sorts plymspirea? Det borde stå skyltar... (Fotona nedan har jag visat tidigare.)

   

21-07-13:

Grattis på födelsedagen

 min kära svärdotter Linda!

                

I dag har jag varit i Ängelholm hela dagen. (Nellie också.) Dels besökte jag polisen och tog foto till mitt nya nationella ID-kort, och dels besökte jag Jenni. Fotona jag tog på Molly och Nellie får ni se senare (kanske redan i kväll).

Nellie och Molly har umgåtts mer i dag, än vad Jenni och jag har gjort. Nellie och jag kom fram till Jenni och Molly på förmiddagen. Då umgicks vi alla fyra en stund. Sedan tog jag bussen in till Ängelholms centrum. Då tog Jenni de två fotona nedan. (Det första genom gallret hon ställt för så att Nellie inte skulle frestas att kissa på hennes stora vardagsrums-matta.) Hundsängen står i hallen. Nellie har blicken riktad mot ytterdörren där jag försvann.

Jag hade tagit en tidigare buss, för jag ville inte riskera att komma för sent. Jag kunde traska Storgatan fram i lugn och ro. Nu vet jag att det är "Systrarna Olsson" som har butiken Terra Midi. Jag har väl tyckt att sortimentet tilltalar mig lika mycket, fast Terra Midi är en mindre butik.

Jag tycker att den lilla brickan till höger, med en stor utslagen rosa ros på, är så vacker. Jag ville köpa den, bara för att den är så fin, men avstod. Jag använder inte den storleken. Däremot använder jag dagligen hälften så stora brickor (lagom små till en kopp te och en smörgås). Synd att de här vackra brickorna inte finns i mindre format!

Efter att ha dräglat över brickorna några minuter så gick jag vidare till polisstationen. Fotot blev lika hemskt som vanligt, ganska likt men jag ser kriminell ut. (Man får ju inte le, och ska stirra rakt in i kameran.) Det tar väl några veckor innan ID-kortet är klart. Jag kommer att kunna hämta ut det hos polisen här i Höganäs.

Sedan tog jag bussen hem till Jenni. Hundarna var ensamma hemma, för Jenni hade åkt till jobbet. Hon jobbar några timmar ett par dagar i veckan. Jag satte på Molly ett lika fint halsband och koppel som Nellie har. (Spanska Funkylicious. Molly har fått två set av mig, som Jenni har valt ut.) Sedan gick vi ut på en ganska lång promenad. Hela tiden gick de små vännerna sida vid sida, och gjorde precis allt tillsammans. Sött! De luktade på intressanta dofter, och de kissade på samma ställen.

När vi hade kommit tillbaka så fick vi vänta nästan en timme på att Jenni skulle komma hem från jobbet. Hundarna var i trädgården, och jag läste. Nellie och jag stannade ytterligare en timme när Jenni hade kommit hem, men sedan tog vi bussen hem till oss i Höganäs.

Jag har glömt att berätta att på gyn-kliniken i Ängelholm har de en telefonsvarare som säger "Vi kan inte svara i telefon pga personalbrist". Och här i Höganäs tar de bara emot akutpatienter i sommar, så jag kan inte få någon remiss till gynekolog. Däremot lyckades jag utan remiss ställa mig i kö på ögonmottagningen i Helsingborg. Men i dag fick jag ett brev från dem där de berättar att min beräknade väntetid är 8 månader!

Suck! Jag har ju skjutit på besök hos både gynekolog och ögonläkare p g a pandemin. Men hur länge som helst kan jag inte vänta. Tyvärr misstänker jag att det är lika illa överallt. All icke akut vård har ju skjutits upp, så köerna är ännu längre än vanligt nu. Fast om alla som behöver vård väntar och väntar, då är det risk att det blir akut för många. Det kan t o m bli så att det blir för sent för några...

21-07-14:

Mycket ovanligt är det, men i dag har vi haft lika varmt här i Höganäs, som det har varit i El Campello. Och det ska bli lika varmt i natt också, vilket är ännu ovanligare. (Det har varit 29° som varmast.)

Jag vattnade mina balkongväxter i morse.

Min höstflox är fin, och doftar gott! (Den ljusrosa som jag planterade senare har precis börjat få knoppar.)

Klematisen ska egentligen vara överblommad nu, men har ändå fått en ny blomma.

Och bougainvillean är på gång.

Jag tycker om min lilla balkong-trädgård! Det blommar inomhus också.

Den fina orkidén har jag fått av Gunilla. Hoppas att jag kan få den att blomma om så småningom.

I förmiddags träffades Linda, Alva och jag. Nellie var också med. Först gick vi en runda i parken. Sedan gick vi till café Bistro och åt lunch. (Fotona jag tog där av Linda och Alva, får jag som vanligt inte visa. Fast de är jättesöta båda två.)

Därefter gick vi ner om hamnen, och förbi Kvickbadet. Där var det mycket folk! Inte så konstigt, när det t o m är varmt i vattnet.

Vi gick längre bort för att se hur hundbadet ser ut. Det börjar till vänster om skylten nedan. En smal stig leder dit.

Där rensas inte stranden från tång, men det är sandstrand - och i vattnet såg det fint ut.

En enda hund såg jag på stranden, men den badade inte - utan låg och sov i skuggan.

Sedan gick vi tillbaka hemåt. Jag fotograferade hortensian nedan som har tre olika färger på blommorna. Fint!

Rosen nedan ser ut att vara en Lovely Fairy. (Släkt med den vanligare ljusrosa The Fairy.)

Om Lovely Fairy kan man läsa: Marktäckande rabattros med ett tätt och brett växtsätt. Gröna, glänsande och läderartade blad. Små cerisefärgade fyllda blommor, grunt skålformade till flata. Svag och fruktig doft. Blommar rikligt, och nästan oavbrutet, från början av juli och långt ut på hösten. Blir upp till 0.5 m hög.

En sådan liten ros skulle kanske komplettera min balkong-trädgård? Det vore trevligt med en ros som blommar "långt ut på hösten". Jag har två tomma krukor och Plantagen har rosen hemma. Däremot tycks de aldrig få hem någon Weigela Rainbow Sensation (se nedan) som jag vill ha. Först stod det "kommande nyhet", nu står det "ej säsong". Kanske de får in till hösten? Eller nästa vår?

I eftermiddags hade jag tvättstugan. Jag hann tvätta fyra maskiner. Jag bytte lakan i sängen, och undrar hur många dagar de kommer att hålla sig rena - med tanke på mitt hundinnehav. (Jag har fortfarande inte packat upp det blå lite oömmare överkast som jag jag tänker använda till att börja med.)

Även i dag har jag 29 ouppackade lådor. Jag borde sätta fart att packa upp i morgon. Eller så borde jag försöka hämta hyllorna hos Gun. Helst både och. Om precis en vecka så kommer Johan och hans familj och hälsar på mig. Det ska förstås bli jättekul! Men som det är nu är mitt hem inte det minsta lilla barnvänligt, och Tuva är ju bara 1 år. Det hade varit bra om jag hade hunnit få undan lite till innan de kommer.

Miracles kök är nu helt klart. Hon skickade fotona nedan i går. Hon är mycket nöjd med hur lägenheten har blivit. Jag tycker att hon har fått fint, även om jag själv skulle ha renoverat aningen annorlunda. (Jag hade nöjt mig med ett L-format kök, för att vardagsrummet inte skulle bli mindre. Köket hade ändå blivit ca 45 % större jämfört med tidigare.) Det är också intressant att jämföra med hur Kaisa valde att renovera sitt kök. Synd att jag aldrig fick råd att renovera lägenheten. Jag trivdes väldigt bra där, men det känns helt OK att lägenheten numera tillhör Miracle.

21-07-15:

I morse gjorde jag ingenting, i förmiddags gjorde jag ingenting, och vid lunchtid gjorde jag ingenting - med undantag av promenader i parken med Nellie. Jo för all del - jag försökte kontakta sjukvården via 1177, telefon och mejl. Det gick sisådär. Det är INTE lätt att få kontakt, särskilt inte med en levande människa. Läkarbristen tycks vara stor, och sjuksköterske-bristen likaså. Eller så jobbar de någon annanstans än i nordvästra Skåne.

Nu har jag bytt vårdcentral, till en där de svarar i telefon och dessutom tar emot patienter. Där hoppas de kunna ge mig en läkartid i augusti. Jag har (efter tips från nya vårdcentralen) fått tid hos en gynekolog i Eslöv (= drygt 2 timmars resa med allmänna kommunikationer) - men inte förrän 12/10. Jag har lyckats kontakta gynekologi-mottagningen i Ängelholm (via 1177), och de ska försöka ge mig en tid inom överskådlig framtid. Ögonkliniken i Helsingborg har kontaktat mig och berättat att min beräknade kötid är 8 månader. De undrade om jag vill bli hänvisad till annan vårdgivare i Skåne, och det vill jag.

Jo jag är högst medveten om att vi har en pågående pandemi. Jag vet mycket väl att all icke akut vård har skjutits på framtiden, och att köerna nu är längre än någonsin. Och jag anar att nu när många av oss har fått våra två vaccinationer, så är det många som vill komma på sitt uppskjutna läkarbesök. Jag förstår att sjukvården fortfarande går på knäna. Och nu är det dessutom semestertid.

 

Samtidigt vill jag inte vänta hur länge som helst. Dessa besöken var inplanerade i Alicante till våren 2020, men ställdes förstås in. Det är ju tur att jag i grunden är frisk. Jag har bara börjat få diverse krämpor, bara för att kroppen har hängt med ett tag (allmänt slitage) - och det inte går att få tag på lämpliga reservdelar. Men allt är relativt. Om jag hade varit en bil så hade jag blivit skrotad för länge sedan...

Sedan, när all kontakt med sjukvården var avklarad, så packade jag faktiskt upp fem lådor. Så nu är det "bara" 24 lådor kvar.

Jag skickade några av fotona jag tog i går på "Playa Kvickbadet" till mina spanska vänner, och berättade att vi för ovanlighetens skull har lika varmt som de. Men jag påpekade att trots sol och värme så är himlen inte lika intensivt klarblå som den brukar vara i El Campello. Carmen svarade: "Aquí es la ciudad de la luz y ese color es único." Alltså: "Här är ljusets stad och denna färgen är unik."

Den färgen kommer jag att sakna i vinter!

 

21-07-16:

Nu har jag fått tid på gynekologimottagningen i Helsingborg den 10/8. Alltså kunde jag avbeställa tiden i Eslöv i oktober. Bra! Nu hoppas jag få en tid hos ögonläkare också inom rimlig tid.

Vi har haft lika varmt i dag som i går. Rena rama Spanien-värmen. Det var jag inte beredd på, men jag tycker mycket bättre om värme än kyla, så jag klagar inte. Men svettas gör jag förstås. I dag har jag haft 28,9° som varmast inomhus. Det är inte en temperatur som inbjuder till arbete precis.

Jag har ändå packat upp en låda (så det är 23 kvar). Och så kom jag på att de fyra sänglådorna fortfarande var tomma, så jag fyllde dem. Jag tog saker som låg i bokhyllorna (bl a tyg). På det viset fick jag fyra tomma hyllplan där jag kan ställa böcker. Dessutom har jag monterat Alex-skrivbordet.

   

Ja, jag har nästan monterat skrivbordet klart. Det är en detalj kvar. Jag har inte lyckats trycka till gångjärnen (till locket ovanför kabelfacket) så det säger klick. Det brukar inte vara svårt, men i kväll lyckas jag inte. Jag saknar kraft i tummarna. Kanske jag klarar det i morgon när jag är utvilad?

   

Så locket ligger bara löst nu, och skrivbordet står vid sängens fotända. Men det går framåt så sakteliga i alla fall.

Annars har vi bara promenerat i parken i dag, Nellie och jag. Jag har inget emot att gå i solen, men jag är rädd att det blir för varmt för Nellie - särskilt under tassarna. Alltså håller vi oss mest i skuggan under träden. Jag är väldigt glad för att vi har parken så nära!

21-07-17:

I dag har jag varit flitig hela dagen, trots att jag har haft 28° inne. Det är bara 12 lådor kvar att packa upp nu, de 8 lådorna som syns på fotot nedan + 1 dold + 3 i köket. Det går sakta framåt!

Jag har packat upp mina flip-flops (som jag har saknat), och mina dansskor (som jag väl inte får användning för förrän tidigast till vintern). Jag hittade det blå överkastet, så det ska jag bädda med i morgon. Sedan har jag packat upp mina muggar, som alla var hela. De får tillfälligt stå i en bokhylla eftersom köksskåpen redan är fulla. Jag har packat upp fler kläder också. Om det var proppfullt i klädkammaren i går, så är det rena rama kaoset i dag. Och trots att jag har packat upp nästan alla mina kläder nu, så har jag mindre att välja på. Jag kommer bara åt de plagg som ligger ytterst och överst...

   

Vi har förstås gått våra vanliga rundor i parken, Nellie och jag. Själv hade jag oturen att bli myggbiten på 3 ställen nu i kväll. Det kliar!!! (Hoppas Nellie slapp undan.) Det är annars skönt att gå i skuggan under träden sådana här varma dagar. Jag hoppas att Nellie inte tycker det blir enformigt, att gå i parken varje dag. Kanske jag borde ha tagit ner henne till hundbadet? (Fotot nedan fanns i reklamen som Zoo skickade till mig.) Men i morgon ska Nellie få träffa Sonja, Gunilla och Lucy några timmar. Det kommer hon att tycka om, och jag ser förstås också fram emot träffen.

21-07-18:

Nu har jag bara 9 ouppackade flyttlådor. Så på golvet har det blivit lite tommare. Men överallt annars, på varenda upptänklig yta och plats, blir det förstås fullare och fullare. Och nästan ingenting står ännu där det ska stå. Så den dagen allt är uppackat - då kommer jag att ha ett jättejobb med att sortera, gallra och ställa/sätta/lägga/hänga var sak på sin plats.

I eftermiddags besökte Gunilla, jag och våra hundar min moster Sonja på äldreboendet. Sonja är i förhållandevis bra form, men ser och hör förstås sämre (hon fyller snart 94). Och hon börjar bli dement. Det tog någon minut innan hon kom ihåg vem jag är, men sedan lossnade det. Fast ibland mindes hon mest sådant som hände för länge sedan. Hur som helst hade vi trevligt tillsammans.

Sonja var väldigt glad för att hundarna var med. Hon älskar djur, särskilt hundar och katter!

Efter besöket så åkte vi och tittade till Gunillas hästar, två ston. Den ena hästen ser ni nedan till höger. (Den brunvite hingsten är hennes bästis. De gick tätt tillsammans utom just när jag fotograferade.)

Den andra hästen står just nu i en liten hage för sig själv. Hon har nämligen ont i ett ben, och får inte springa omkring.

Hon har en sorts nät över ögonen för att skydda dem från flugor. Jag kan inget om hästar och vet därför inte vad sådana nät heter.

Lucy är förstås van vid hästarna och springer fritt i hagen. (Orsaken till att hennes tunga alltid hänger ut numera, är att hon har fått opererat bort flera tänder på ena sidan.)

För Nellie var det första gången hon såg hästar. I början var hon oerhört rädd för de stora konstiga djuren, fast hon fick sitta i min famn. När Gunilla gick fram och kelade med sin häst så skällde Nellie hysteriskt för att varna henne. Hon trodde att Gunilla utsatte sig för livsfara.

Men efter ett tag märkte Nellie att det var lugna hästar, som bara tittade intresserat på henne. Nellie slutade att skälla, men vågade inte gå nära hästarna. Vi stod dock och pratade med Gunillas häst medan hon fyllde på vatten åt hästen. Tja, det var förstås jag som pratade. Nellie stirrade nyfiket på hästen, och hästen lyssnade artigt på mitt svammel.

När vi sedan satte oss i bilen för att åka hem, så hoppade Lucy upp i mitt knä där det var tänkt att Nellie skulle sitta. Jag satte mig i baksätet, för om jag har Nellie i knäet så kan jag koppla henne i samma bilbälte som jag använder. Fram kan man inte ha hundar i knäet om man inte kopplar ur krockkudden. Och utan krockkudde kan ju människor inte sitta där. Jag blir åksjuk när jag sitter bak i bilen, men vad gör man inte för sin lilla. På första fotot tittar Nellie menande på mig, och blicken säger tydligt att jag genast ska flytta på Lucy...

Vad Nellie tittade på sen är svårt att säga eftersom hon är skelögd.

Men på det tredje fotot vet jag att hon tittade på Lucy. Det slutade med att båda hundarna satt i mitt knä.

Alicia skrev i går att det är lika varmt som vanligt i El Campello, men att det är kallare i vattnet än normalt. Eftersom jag inte är på plats så har jag inte tittat på vattentemperaturen. Men 25-26° är nog 2-3° kallare än normalt. Dock är vattnet behagligt varmt ändå. (Översta siffran är lufttemperaturen, mittersta vattentemperaturen, och understa UV-index.)

Här har det varit molnigt, aningen blåsigt, och betydligt svalare i dag. Jag hade en tunn väst utanpå T-shirten men frös ändå när jag var i skuggan. Nu tidig kväll är det 20° ute, men jag har fortfarande 26,0° inne. Jag har balkongdörren öppen, för att få det lite svalare inne också. Jag tycker om värme, men sover bäst om det är under 25° i rummet.

21-07-19:

I dag fick jag en glad överraskning. Gun ringde och sa att hon och Magnus tänkte hyra ett släp, och komma till mig med de fyra Billy-bokhyllorna! Toppen! Det hade varit omständigt för mig att hämta dem. Det hyrs inte ut några bilar med dragkrok här i Höganäs, och då hjälper det inte att de hyr ut släp. Jag hade fått ta bussen till Helsingborg och hyra en mellanstor skåpbil, sedan köra till Gun, därefter till Höganäs och lasta av (och då hade jag behövt hjälp för man måste vara två), och sedan köra tillbaka till Helsingborg och lämna bilen, och därefter ta bussen hem igen. Så ni förstår att jag blev väldigt glad och tacksam för att få hyllorna hemkörda, och dessutom hjälp att bära in dem.

Till på köpet så fixade Magnus gångjärnen till skrivbordet åt mig. Han hade tillräcklig kraft i nyporna för att åstadkomma klicket som låser fast gångjärnen. Jättebra det också.

Vi ställde hyllorna rakt in i vardagsrummet. Jag kan lätt flytta dem på plats själv, genom att sätta dem på skurtrasor och sedan skjuta dem över golvet utan att riskera att golvet repas.  

Tyvärr är de båda 80 cm breda hyllorna lagade nertill, med vitt. Så antingen får jag sätta dörrar nertill (jag har 2 låga dörrar), eller så får jag flytta om så att en hylla får björk både upptill och nertill. Men sådant finlir får jag ta längre fram. Nu får jag gå in för att ställa hyllorna på plats, så jag kan fylla dem. De som blir över just nu får jag bära upp på vinden. Jenni har lovat att hjälpa mig med det lite längre fram.

Jag fick fyra vitrindörrar också, men de glömde gångjärnen hemma. Jag har ändå tänkt hälsa på Gun och Magnus nu i sommar, så jag kan hämta gångjärnen då. Det är ju ingen brådska med att sätta på dörrarna.

Jag har redan hunnit fylla en hylla, sånär som på ett hyllplan. Senare vore det nog inte så dumt att ha vitrindörrar på hyllorna i hallen.

Nu är det bara lådorna nedan kvar att packa upp (ni får räkna själva). Samtliga innehåller skönlitteratur.

Jag har alltså packat upp 95% nu. Det känns fint, även om det dröjer länge till innan jag räknar med att ha ordning här. Men varje steg i rätt riktning är bra.

För övrigt har jag bara tvättat, och promenerat i parken med Nellie.

Mina tre barn har säkert haft en mycket trevlig dag tillsammans med sin pappa som firade sin 70-årsdag! 

Grattis Robert!

21-07-20:

Nej, några lådor har jag inte packat upp i dag. Egentligen har jag inte haft lust att göra något alls, men så skärpte jag till mig några timmar. Jag tog loss den vita masonitskivan nertill på den ena breda hyllan, samt den björkmönstrade som satt överst på den andra hyllan. Sedan satte jag den borttagna björkmönstrade nertill på hyllan med björk upptill. Hänger ni med? Så fick jag en hel hylla som har rätt bakstycke både upptill och nertill. Den andra hyllan får bli reservdels-hylla, och stå på vinden (där jag faktiskt kan ha saker i den).

   

Jag flyttade in den reparerade hyllan i köket. Egentligen är det inte alls snyggt att ha en hylla där. Den får inte riktigt plats. Men jag behöver "lagringsutrymmet". Så det får bli så här, i alla fall nu till att börja med.

Nu har jag fyllt nedre delen med skruvar, verktyg och annat som hör till "snickeri-avdelningen". Det stod på köksgolvet innan. Längre fram bör det förstås stå i ett av skåpen som har dörrar nertill. Men innan jag kan organisera om måste jag gallra ut en massa - alltså dröjer det. Fast verktyg gallrade jag ut tillräckligt före flytten. De jag har kvar nu behåller jag.

Jag satte en 40 cm bred överhylla överst, det är inte snyggt det heller - men mer praktiskt än att inte ha någon överhylla alls. (En 80 cm bred får ju inte plats pga dörrvalvet.)

Nu har jag bara övre delen av hyllan tom. Jag kan omöjligt få plats med all skönlitteratur där! Kanske jag blir tvungen att ha två 60-cm's hyllor stående rygg mot rygg mitt i vardagsrummet? Bredvid Alex-hurtsarna i så fall. (Om skrivbordet står kvar där det står nu.) Inte snyggt alls, men kanske jag måste - för att få golvet fritt. I så fall får jag sikta på att tömma dem längre fram, och sedan förpassa hyllorna till vinden. Jag skulle kunna ge bort min stora lagerhylla i plast, och stapla mina saker (t ex julpyntet) i Billy-hyllor i stället. Jag kommer ju att få ett par hyllor över nu (med skadade eller vita bakstycken - men på vinden har ju det ingen betydelse).

Jovisst hade jag behövt en 2-rums lägenhet, men nu är det en 1:a jag har - så jag får anpassa mig. På sikt vill jag inte ha mer saker än att de får plats här - utan att det ser övermöblerat ut. Jag har mycket jobb framför mig!

Det första jag måste börja gallra är kläder, lakan, handdukar, täcken, kuddar och annat som fyller klädkammaren. Men - jag kan inte ens börja gallra förrän allt annat har fått åtminstone provisoriska platser. Suck, och suck... Men i sinom tid ska jag nog lyckas med både det ena och det andra. Det gäller att aldrig ge upp.

Uno tittade inom en stund i dag. Han hade vägarna förbi. Jättekul! Det är faktiskt roligt att kunna umgås med sina syskon lite oftare än en gång om året. Jag har saknat dem!

Min brokblandiga pelargon har nu flera knoppar, varav de nedan har slagit ut. Det är en snygg rosa färg som matchar mina andra pelargoner. Jag tycker om att ha många olika sorter, men som tillsammans bildar en helhet färgmässigt.

Min favorit just nu är pelargonen med randiga och prickiga blommor. Jag blir glad av att titta på mina blommor! Jag skulle inte vilja bo i ett hem utan levande växter.

I morgon ska jag träffa Johan och hans familj. Äntligen! Det ska förstås bli oerhört roligt!

21-07-22:

Det har varit ett intensivt dygn, men jätteroligt! Johan, hans fru Linda och dotter Tuva kom hit i går förmiddag. Vi umgicks i Höganäs till framåt sen eftermiddag. Sedan åkte vi hem till Uno, Anita och Ted, och där slöt Linda och Alva upp. Tidig kväll åkte vi vidare till Linda. Johan med familj, samt jag och Nellie, sov över i Arild. Vi lunchtid i dag skjutsade Johan hem mig. Jag har mer att berätta, och jag har tagit 442 foton, men ni får vänta till i morgon på fler detaljer och ett urval foton.

21-07-23:

Om vad vi gjorde i onsdags berättar jag först i morgon. Det kom nämligen något emellan - ett Ikea-besök. Jag upptäckte att ett par av sakerna jag tänkte köpa är utgående. Alltså tog jag bussen till Ikea i förmiddags. (Själva bussresan tog bara 32 minuter sammanlagt, trots bussbyte - eftersom allt klaffade perfekt. På hemvägen fick jag vänta lite, så den resan tog 40 minuter.)

Jag hade bl a tänkt köpa ytterligare två sådana små vägg-gardinbeslag som jag satte upp min gardinstång här i allrummet på. Men de var inte bara utgående, det visade sig att de var helt slutsålda (i alla fall på varuhuset i Helsingborg). Jag hade också planerat att köpa en Sharonfrukt-kruka, också utgående. Den fanns, men när jag såg den i verkligheten så var den för stor. Den rymmer en större innerkruka än vad Ikea har angett. Jag skulle ha en ytterkruka till min bougainvillea (som är planterad i en innerkruka med diametern 25 cm och höjden 19 cm). Jag har gott om krukor, men ingen stor nog.

   

Jag tittade i stället på de något mindre krukorna nedan, Muskot i porslin och Förenlig i plast. (Precis som för Sharonfrukt så anger Ikea att de är avsedda för innerkrukor med en diameter på 24 cm.) Båda är lite för höga för min innerkruka, men jag har letat "överallt" på webben utan att hitta något bättre. Jag valde den högra, trots att jag föredrar porslin, bara för att den är lite nättare i måtten. 

Stolen Harry ska också utgå. Jag har 5 nu (4 runt matbordet och 1 på vinden), men jag har haft 6. (Jag gav en till Erik före flytten.) Det kan få plats 6 runt mitt runda bord om jag tar undan barnstolen. Borde jag köpa en till nu, medan jag kan? (Jag har 6 klädslar av "var sort".) Men om barnstolen ska stå vid bordet de närmaste 10 åren, då behöver jag ju inga fler Harry-stolar. (Förresten provade Tuva barnstolen i onsdags, och hon satt jättebra i den.)

Jag köpte däremot en liten Vesken rullvagn, som jag ska ha i badrummet, samt 2 krukväxter. (Jag hade shoppingkärran med så att jag lätt kunde få hem allt.)

Sedan provsatt jag alla Ikeas minsta 2-sits-soffor. Bl a Vinliden som jag tycker mycket om. Den är väldigt mjuk och skön. Men jag måste krypa upp i den, för sittdjupet (59 cm) är för stort för mig. Det gör förstås att soffan blir djupare totalt sett (97 cm). Det är det enda felet på den. I det turkosa tyget tycker jag att den är jättesnygg, och bredden 163 cm är precis lagom. 

Ikea har också soffan Pärup. Den är 165 cm bred, och bara 80 cm djup. Sittdjupet är 43 cm, vilket passar mig bättre. I den behöver jag ingen stor kudde bakom ryggen. Men den är lite fastare, inte lika mjuk att sitta i.

   

Men framförallt finns den bara i tråkiga klädslar. Den beige-grå färgen nedan är bäst (den enda ljusa färgen), men tyget tilltalar mig inte. Tyvärr säljer Bemz inte klädslar till Pärup, i alla fall inte just nu. Annars skulle jag ha kunnat beställa en sandfärgad klädsel därifrån. Fast soffbenen har rätt färg! De svarta på Vinliden hade jag fått byta ut.

Nedan ser ni Pärup och Vinliden tillsammans. De är i princip lika snygga. De är nästan precis lika breda (skiljer 2 cm), och har nästan samma pris (skiljer 5:-). Den ena är lite striktare i modellen, den andra lite mjukare. Jag tycker bättre om Vinliden, men att Pärup är 17 cm grundare gör stor skillnad i en liten lägenhet. Så valet är svårt!

Sedan finns lilla enkla Glostad, som inte är vacker men förvånansvärt bekväm i förhållande till det låga priset (995:-). En sådan skulle jag garanterat få plats med (bredd 121 cm och djup 78 cm). Men klädseln är fast, och finns bara i blått (acceptabelt) och svart (vill jag inte ha). Och förmodligen är den inte skön att sitta länge i. (Inte för att jag brukar sitta stilla särskilt länge, men ändå.)

Ja, det är förstås ett lyxproblem, det här med att välja soffa. Men jag vill gärna ha en. Jag har verkligen saknat min Ektorp 3-sits-soffa (som jag var tvungen att ge bort när jag flyttade till mindre lägenhet).

Jag brydde mig inte om att titta på fler saker på Ikea, Nellie var ju ensam hemma. Men jag tog genvägen genom Väla (till bussen), och passerade då Yogiboost. När jag såg reklamskylten om att de hade 10 smaker på sin frusna yoghurt, och hela 70 toppings, då föll jag för frestelsen. (Det var lunchdags...)

Man får ta själv. När man har tagit färdigt så vägs allt i kassan (27:-/hg). Bägarna var stora och jag insåg att det skulle bli för dyrt (och för mycket) att fylla den. Jag valde yoghurt i smakerna mango-passionsfrukt + choklad + lakrits. De två första visade sig vara jättegoda, men lakrits-yoghurten lämnade jag. Det fanns fler toppingar än de nedan, men min mobil har inte tillräckligt mycket vidvinkel för att få med alla på samma foto. (Det fanns olika sorters strössel längre till höger, och kolasås, chokladsås, honung mm längst bort till vänster.)

Jag tog lite choklad (schweizernöt och mintkrokant), men mest bär och frukt (särskilt hallon och blåbär).

Det blev väldigt gott tillsammans - frusen yoghurt, bär och choklad! Jag njöt. Men så särskilt näringsriktig lunch var det ju inte...

Sedan tog jag bussen hem till Höganäs. Jag kom hem exakt 4 timmar och 45 minuter efter att jag hade gått hemifrån. Nellie och jag blev så glada när vi sågs, så vi satt flera minuter på hallgolvet och kelade. Nu när jag sitter vid datorn, så ligger hon på sängen framför mig. Fast innan jag började skriva här så har jag både gett Nellie mat och gått en lång promenad med henne.

Mina mini-petunior är så fina, men de har fortfarande ohyra. Jag är rädd för att det ska sprida sig till min bougainvillea, som ju ska stå inomhus när det blir kallare. För säkerhets skull tog jag in den redan i går. Det var därför det var akut med kruk-köpet.

Nedan står den i sin nya kruka, som visserligen är lite för djup, men har alldeles lagom diameter. När bougainvillean växer till sig på höjden så kommer det inte längre att märkas att ytterkrukan är för hög. (Eller så får jag leta upp en lite högre innerkruka med samma diameter - och plantera om den.)

Växterna jag köpte var en fredskalla (på Ikea kostar de bara hälften mot vad de kostar i blomsteraffärerna), och en liten Venus flugfälla (utgående). Köttätande växter tycker jag egentligen inte om. Men då och då får mina växter sorgmyggor (ofta "på köpet" när jag har köpt en ny växt). Då måste jag förstås bekämpa, annars blir de lätt irriterande många. Jag har oftast köpt levande nematoder (absolut miljövänligast), men de är väldigt dyra (100:- per liter färdig blandning). Så jag tänkte att den här växten kanske äter sorgmyggor? Förutsatt att sorgmyggor attraheras av den och sätter sig på "blommorna". Det kan bli spännande att se. Och den köttätande växten klarar sig på bara vatten och växtnäring, så den lär överleva även utan flugor. 

   

Tänk! Nu är hela Sverige (utom Stockholm) grönt, medan hela Spanien är rött (även El Campello)! Så snabbt läget kan förändras. Jag har läst att 80% av alla som smittas i Spanien är helt ovaccinerade, och det är förstås i första hand ungdomar. Spanska hälsovården gör nu sitt bästa för att vaccinera så många som möjligt på kortast möjliga tid. Och i Sverige jobbar vi mot samma mål. Idealet om man vill utrota ett virus, är förstås att 100% av befolkningen blir vaccinerade. Rolf har skrivit brev till mig och berättat att han har fått sin första vaccination. Bra!

I morgon ska jag berätta om i onsdags, och visa några foton.