Sparad dagbok 71. (Fr o m 21-04-24 t o m 21-06-18.)

21-04-24:

I dag har Linda och Alva hälsat på oss, från förmiddagen till sen eftermiddag. Vi har haft jättetrevligt - förstås! Jag har tagit 106 foton i dag, varav 100 på Alva. Ni ska få se de andra 6.

Som ni vet så får jag inte visa foton på mina barnbarn här på bloggen. Detta för att foton tydligen kan missbrukas/utnyttjas. Bl a till så hemska ändamål som barnpornografi (ansiktet klipps ut och klistras in på annan kropp). Sådant som vi normala människor inte ens skulle komma på tanken att man kan göra. Varken Linda eller Johan vågar ta risken med sina barn. Alltså får barnens stolta mormor/farmor låta bli att lägga in några foton här - trots att det känns fel och konstigt.

Eftersom jag inte har sett Alva sedan december-19 (när hon var liten bebis), så är hon förstås lite avvaktande mot mig. Men hon vågade komma närmare på slutet än i början. Jag har tålamod. När vi har setts ett par gånger till så kommer hon frivilligt att krypa upp i mitt knä. Alva är ett vackert barn med fina drag. Håret är rött och lockigt, och ögonen är klara och gråblå - som små stjärnor. De 100 fotona kan jag njuta av själv, men jag ska förstås skicka flera till Linda.

Jenni flyttade fotpallen och hundtrappan när hon städade, innan Linda och Alva kom. Nellie och Molly hittade raskt nya platser att ligga på. 

Vi gick en liten promenad tillsammans i eftermiddags. Eftersom Alva åkte sittvagn så höll vi oss på gångvägarna i området där Jenni bor. I en rabatt såg vi gullvivor! De här blommar ovanligt tidigt, men så står de varmt och skyddat.

Jag fotograferade ormöga och tidiga tulpaner också. Det är fint med vårblommor. De är nästan mer efterlängtade än alla de som kommer senare. I alla fall här i Norden. I Spanien där mycket blommar året runt är det annorlunda. Där värderas den ena blomtypen lika högt som den andra - det handlar om tycke och smak vilka som blir favoriter. (Jag har stora planer för min kommande balkong. Men här får det bli härdiga växter. Vill jag ha pelargoner och bougainvillea så får de stå inomhus.)

Aktuellt:

21-04-25:

Även i dag är det soligt, men blåser iskalla vindar. Jag skulle vilja vara ute och promenera mycket längre, kroppen behöver motion. Men jag fryser för mycket, så jag går oftast hem igen redan efter drygt 20 minuters promenad. Det är viss skillnad på klimatet i Ängelholm och i El Campello... Just nu är det värmen som jag saknar allra mest. 

Jag tittade lite på statistiken för Christeltango. Jag blir alltid förvånad över att så pass många läser min sida. Det handlar ju inte precis om några tusental (som kändis-sidor oftast har), men ändå. Tja, det är ju kul. Jag fortsätter att skriva ett tag till. Statistiken gäller veckan som varit.

Att jag har flest läsare i Sverige och flera i Spanien vet jag, men jag känner bara en i USA som läser min blogg (via Google translate). Tidigare hade jag alltid en läsare i Senegal också (Maud), men nu finns det ingen där som läser bloggen. (Ytterligare ett bevis på att hon nog inte finns mer.)

Jag sover ganska bra här. Jag vaknar visserligen flera gånger per natt av värmevallningar eller av ont i kroppen. (Sängen är hyfsat skön, men passar mig inte lika bra som min egen.) Men jag har somnat flera gånger utan att behöva ta melatonin, och det är ju bra. Tydligen är sömnen väldigt viktig för en bra tarmflora, och tarmfloran viktig för sömnen. (Nu äter jag i alla fall förståndigt hela tiden.)

Just i dag känner jag mig extra innerligt trött på pandemin. Den hindrar mig från att göra så mycket av det jag vill göra, och från att träffa människor som jag vill träffa.

I dag har jag ägnat en god stund åt att titta på möbler på Ikeas webbsida. Det är ju lite smått jag behöver köpa till min nya lägenhet. Fast det ligger en Jysk-butik i kvarteret där jag ska bo, så kanske jag hittar något där.

Jag glömde skriva att jag läste ut Mannen och hustrun häromdagen. En helt OK bok, men inte mer än så.

Jennis hårda arbete i trädgården börjar närma sig sitt slut. Jorden är nu helt ogräsfri. Hon har rensat och sållat allt. Fast sedan återstår förstås arbetet med att anlägga en gräsmatta.

Båda hundarna är mer eller mindre jordiga om tassarna. De lekte "jaga-leken" i den lösa jorden för en stund sedan...

21-04-26:

Jag tillbringar mycket tid framför datorn. Alltför mycket, mycket mer än jag brukar. Det är för kallt ute för att jag ska kunna vara ute länge, och för allvarligt Covid-läge i Ängelholm för att jag ska kunna "ränna på stan". Jag möblerar i fantasin min kommande lägenhet (med hjälp av Ikeas webbsida). Fåtöljen Grönlid vill jag absolut ha. Jag sitter jätteskönt i den!

Måtten är nätta, och passar både en liten lägenhet och en kortvuxen ägare bra.

Jag vill ha en fotpall till. Det blir skönast när jag sitter och läser med Nellie i knäet. Pallen nedan hör till fåtöljen. (På pallarna som följer har jag skrivit "Förvaring" på dem man kan förvara saker i, och "Bemz" på dem som man kan beställa klädsel från Bemz till. Med lika klädsel kan man kombinera olika modeller.) Den här är skön, men känns skrymmande fast den inte är så stor:

Grönlid-pallen som hör till soffan har visserligen förvaring, men är på tok för stor.

En sådan här pall (Bosnäs) lämnade jag i El Campello eftersom jag insåg att det skulle bli billigare att köpa en ny, än att frakta upp den. Den är liten och nätt, har förvaring, och jag har redan en Bemz-klädsel som passar. Men det finns skönare pallar...

Pallen Omtänksam ser riktigt skön ut, och har nätta mått. Tyvärr finns den bara i mörkgrått, och den är inte alldeles lätt att sy ett fodral till.

En Vallentuna-pall med inbyggd säng vore väldigt praktisk att ha, men den är på tok för stor.

En sådan här "hundpall" (från Jollyroom) skulle nog Alva uppskatta! Och man kan ha fötterna på den. (Den tål 50 kg.) 

Kanske jag köper en Bosnäs, bara för att de är allra billigast? Men jag har ett gott öga till pallen ovan, barnslig som jag är. Jag har gott om tid att fundera, för jag köper förstås varken fåtölj eller fotpall förrän jag får tillgång till min lägenhet.

Den tjocka tidningen nedan tog jag på turistbyrån i Ängelholm när jag senast var där. (Det är Kullens fyr som syns på framsidan.) Nu har jag läst den och kan konstatera att det säkerligen är Sveriges trevligaste trakt som jag flyttar till. Här finns allt!

Nedan några foton från förmiddagspromenaden i lilla skogen.

Nedan kan ni läsa veckans peptalk, skrivet av Olof Röhlander. Som vanligt är det kloka ord.

21-04-27:

Först i morse var det 100% fullmåne, men jag fotograferade månen i går - för då såg den "full" ut.

I dag har det varit skönt väder, inte så varmt (11,9° som mest) men soligt och nästan vindstilla. I solen kunde jag knäppa upp jackan och ta av handskarna. Det är roligt att se hur träd och buskar börjar få blommor och/eller blad.

Jenni och jag började prata växter, och beslöt oss för att besöka Hedentorps plantskola som bara ligger 850 meter härifrån. Vi tog hundarna med och gick dit.

Förr i tiden, när jag hade trädgård och bodde i Ängelholm, så köpte jag många växter där. Förr var det bara en plantskola, numera finns där både (inomhus) butik och café. I butiken har de jättemycket fint. Och visst är den stora grå hyllan fin!

   

Utomhus hade de både 1-åriga sommarblommor och perenner, och förstås - massor med buskar och träd.

Vilken intressant färg petunian nedan har! (Fast jag föredrar rosa.)

Den rosa 1-åriga tvillingsporren (Diascia) ovan och nedan är söt! Kanske jag skulle kunna ha en planta på balkongen sen. Fast jag som är van vid spanska priser tycker att alla växter är dyra!

De sålde vanlig vit- och blåsippa också, samt rosa vitsippa (som i verkligheten ser lila ut).

De sålde också små tåliga soffor. På fotot nedan ser ni två likadana.

Jag provsatt en och den var riktigt bekväm (och skulle bli ännu skönare med dyna). Nu är det en soffa av hög kvalité, som tål att stå ute i svenskt klimat, så det är förstås därför den är så dyr. 

Jag skulle vilja ha två lite större växter på balkongen, sedan när jag har flyttat in i min nya lägenhet. Gärna en buske och ett litet träd. Hedentorps trädgårdsmästare föreslog en uppstammad lagerhägg. (Jag trodde bara de fanns som buskar.) De är vintergröna och får vita blommor på senvåren som doftar underbart. Planterade i kruka blir de knappast mer än 2 meter höga (= maxhöjd på en balkong).

Själv funderar jag lite på doftolvon (viburnum). Jag tycker mycket om blommor som doftar gott! Sorten nedan har dessutom dekorativt röda stammar.

Men så finns det ju rhododendron, rosor, pioner, klematis och en massa annat fint. Tur att jag har tid att fundera. Fast i juni finns det nog inte mycket kvar att välja på. Kanske det får bli sommarblommor på balkongen i år, och större växter först till nästa vår?

Jenni har köpt några kryddväxter på Blomsterlandet. Däribland en mynta som luktar jordgubbe (sött och gott). Den varianten har jag inte sett tidigare.

Jenni är så glad för sin lilla trädgård, hennes första egna. Jag skulle gärna ha trädgård jag också, men att ha en mini-trädgård på balkongen är ju trevligt det också. Jag ser fram emot att få flytta in i min lägenhet! Nu är det bara 35 dagar kvar.

21-04-28:

Det är underbart väder i dag, sol och vindstilla. Fast eftersom jag befinner mig i Sverige så måste jag förstås ha jacka och handskar på mig när jag går ut. Nellie och jag gick först en promenad i skogen, och sedan en i villakvarteren, nu i förmiddags. Och så snart vi har ätit lunch så ska vi ut igen.

Skylten nedan är trevligt skriven. Trist bara att folk behöver ha sådana skyltar. Alla hundägare borde begripa att just vid andras entréer passar det allra sämst att låta hunden uträtta sina behov.

Det finns gratis hund-bajspåsar här och var på området, och papperskorgar är det gott om. Har man hund så har man också ett ansvar! Jag plockar alltid upp efter Nellie, och ser till att hon kissar och bajsar där det lämpar sig.

Själv trampade jag i hundbajs i går. Suck! Då hade jag gått i skogen, så det måste ha legat mitt på stigen. Jag upptäckte det först när jag kom hem. Jag hade läderskor, så det var inte bara att spola av dem. Det tog minst en halvtimme att pilla ut allt hundbajset från sulans räfflade mönster (med tops), och sedan en bra stund till att försöka spola bort de sista resterna från sulan. Gissa vem som var mycket sur på den oansvarige hundägaren...

Jag fick reklam från SAS i dag. Det är bra att de nu flyger direkt mellan Göteborg och Alicante. Då har vi som bor i södra Sverige ett alternativ till danska Kastrup. Bra om man vill spara in pengar för covid-test på resan tillbaka till Sverige.

Westwing hade rosa tema i går. Jag gillar den färgglada dörrmattan nedan, mest för budskapets skull. Men om det regnar var dag är påminnelsen kanske inte så kul. (Jag har en enfärgat beige som jag ska använda i min nya lägenhet.)

Jag gillar den lilla nätta soffan nedan också. Den är jättesöt. Men jag skulle inte vilja ha den på riktigt. Det skulle bli lite väl "karamellsött".

Men rosa blommor vill jag ha! Gärna många, både inne och ute. Klätterrosen nedan, Climbing Canibo, skulle jag vilja ha på balkongen. Den blir bara 2 meter hög, blommar med medelstora blommor från slutet av juni till långt in på hösten, och har en svag söt doft (med inslag av hallon). Visst är den fin! 

Annars har jag funderat på lilla klassiska marktäckar-rosen The Fairy (höjd ca 80 cm) också.

Eller varianten Lovely Fairy (som bara blir 50 cm hög).

En liten ros i kruka skulle jag kanske kunna ha redan i år, och någon marktäckare som t ex Ormöga eller Vintergröna.

Ett par pelargoner att ha inne har jag redan köpt. Dem har jag på fönsterbrädet här i mitt sovrum hos Jenni (bredvid mina spanska crassulor). Jag blir glad av att se dem! Jag behöver ha växter i min närhet!

 Mina bougainvillea-sticklingar visar inget tecken till liv, men jag ger inte upp riktigt ännu. (De står utomhus.)

Klematisen jag fotograferade i går skulle också passa på en balkong.

I morgon ska jag ta bussen till Höganäs. Jag ska äntligen få titta på min blivande lägenhet! Det ska bli spännande!

Det är dyrt att åka kollektivt i Skåne. En t o r-biljett inom Ängelholm kostar 54:-, och t o r till Höganäs kostar det 102:-. Bra då att Skånetrafiken kommer att sälja sin sommarbiljett även i år. Under 2 månader kan man resa hur mycket och ofta man vill - inom hela Skåne. Jag kommer säkert att kunna utnyttja sommarbiljetten väl. Jag kan åka mellan Höganäs och Ängelholm eller Arild så ofta jag vill. Jag kan också passa på att hälsa på alla mina syskon, samt Lena T och andra vänner. Det ser jag fram emot. Vid det laget kommer jag att ha fått båda mina vaccinationer, så om jag undviker rusningstrafiken så ska jag nog kunna resa tryggt.

Mina jämngamla vänner och grannar i El Campello har ännu inte blivit vaccinerade. Och jag som trodde att det skulle gå snabbare där. (Men där får alla två doser innan de börjar med nästa grupp.)

21-04-29:

Jag har varit och tittat på min lägenhet i Höganäs i dag (samt mätt rummen). Jag har tagit 292 foton i lägenheten, och i Höganäs, men jag har inte ens hunnit titta på dem än. Jag har haft fullt upp från i morse till nu (21:45). Just nu är lägenheten en byggarbetsplats. Allt i badrummet och köket är bortrivet, innerdörrarna också. De renoverar grundligt. Vardagsrummet är aningen mindre än jag trodde (bara 18 m²), men hallen är större. Och jag kan se sundet från balkongen! Ni ska få veta mer, och se foton, i morgon!

21-04-30:

Jag firar inte Valborgsmässoafton i år heller. Gör ni? Jag är hos Linda nu. Jag ska vara här fredag eftermiddag - söndag eftermiddag. Vi har haft mycket trevligt hittills. Jag ägnar mig mest åt att lära känna Alva bättre. Nu sover hon och jag kan ägna en stund åt datorn. Ni ska få se några av fotona jag tog i min blivande lägenhet. Här är den gamla ritningen igen, som repetition. Rummet, köket och balkongen vetter exakt åt söder.

Nu renoveras lägenheten alltså från grunden, och ser ut som en typisk byggarbetsplats nu. Lägenheten är utblåst, men nästan allt annat återstår att göra. Först får ni se utsikten och balkongen.

Det är lättare att se havet i verkligheten. (Och från våningen ovanför ser de förstås ännu bättre.) Men jag är glad ATT det syns! Bortåt kyrkan och det höga grå huset ligger de allra flesta affärerna.

Vardagsrummet:

Det är ett öppet valv mot hallen. Tror jag. Det kan ju bli dörrar där också. Ytterdörren ska bytas mot en säkerhetsdörr, med en brevlåda bredvid på väggen utanför. Ingången till klädkammaren syns till vänster om ytterdörren (nedan).

Nedan ser ni köket. Det sitter ritningar tejpade på fönstret.

Köket har dörrar både till vardagsrum och hall. (På fotot skymtar Kim från SBB, som visade mig lägenheten.)

Så här ska köket bli när det är klart, med lyx som diskmaskin, inbyggnadsugn, mikrovågsugn:

Jodå, det här är badrummet som det ser ut nu:

Ritningen över hur badrummet ska se ut är långt ifrån skalenlig. Men det blir en rund duschkabin, TP måste betyda tvättpelare (alltså tvättmaskin och torktumlare), K betyder kommod med tvättställ, och sedan kommer toaletten. HT = handdukstork.

Klädkammaren:

Nedan ser ni hallen från tre olika håll. Den känns onödigt stor för en så liten lägenhet.

Kanske jag kan klämma in några Billy-bokhyllor i "korridoren", fast det blir smalare gångyta då. I gengäld skulle det bli lite bättre plats i vardagsrummet. Kanske jag bör kalla vardagsrummet för allrum, eftersom det även ska tjänstgöra som sovrum? På den gamla ritningen står det rum, och på en av ritningarna i lägenheten står det sovrum...

Jag fotograferade omgivningen också (bl a trevliga Sjöcrona park), och lite annat i Höganäs också. Men det får ni se i morgon - om jag hinner.

21-05-01:

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen...

Vi har jätteskönt väder, solsken och 14°. (Inte att jämföra med El Campello, men varmt för att vara här den 1:a maj.) Redan före klockan 10 hade vi hunnit med frukost och 2 timmars promenad, Linda, Alva, Nellie och jag. Jag tog förstås många foton, men dem får ni se en annan dag. Här hos Linda har jag för mycket annat för mig för att ha tid att sitta framför datorn. Mycket tid ägnar jag åt att komma närmare Alva. För henne är jag än så länge en främmande person, så jag får närma mig en liten bit åt gången. Men det går bra! Det har redan blivit stor skillnad. Nu får jag bära Alva, och vi "pratar" mycket.

Jag fotograferar förstås Alva flitigt. Några av fotona har blivit riktigt bra. Synd att jag inte får visa er.

I fredags förmiddag, innan jag tog bussen till Linda, så köpte jag växter till min balkong. Jag beställde den rosa klätterrosen från Blomsterlandet. Den kommer den 10 maj. Och så gick jag till Hedentorps plantskola och köpte den söta klematisen. Jag köpte också en enda planta ormöga, och en pytteliten buxbom. Buxbom är dyra, så det fick bli minsta plantan (45:-). Om man låter dem växa fritt så blir de stora fina vintergröna buskar så småningom. Nu har jag ett fint "startkit" till min balkong. Jag väntar med att plantera dem i större kruka tills jag har tillträde till min lägenhet. En eller två stora växter, och några perenner, kan jag köpa nästa år. (Det blir ingen lagerhägg. Bären är giftiga...)

Snett över gatan från min blivande lägenhet ligger Sjöcronas park. Perfekt för Nellie och mig att promenera i. Ni kommer att få se foton från parken, kanske på måndag.

Ett enda foto från dagens promenad får ni se i dag. Det är gamla Arild, och därefter Kullen, som skymtar i bakgrunden. Resten av Arild-fotona kommer när jag har hunnit visa er Höganäs-fotona.

FPO skickade reklam om att de säljer hundkläder billigare just nu. (Men de är ändå svindyra!) Hunden nedan är ju oerhört söt, men jag skulle inte vilja klä Nellie i en sådan tröja.

21-05-02:

Även i dag har jag tagit en massa foton (150 st). Många på Alva, och många under dagens långpromenad i (och kring) vackra Arild. Jag vill visa er många av dem! Men det kommer att dröja flera dagar innan jag kommer i kapp, så ni får ha tålamod.

Jag är tillbaka hos Jenni nu, mycket nöjd  med helgen, men också mycket trött och sömnig. Linda och Alva går upp 05:30 var morgon - så det fick jag också göra. Inget fel med tidiga vanor, men jag borde ha lagt mig tidigare...

Dessutom fick Linda och jag ständigt hålla koll på Alva och Nellie, så att inget skulle "hända". Alva är hund-ovan, och Nellie barn-ovan. När Alva kom nära Nellie och ville peta på henne, då blev Nellie rädd. Först morrade hon lite, och om Alva ändå kom närmare så skällde hon. Då blev Alva jätterädd och började gråta. Men faktum är att det gick lite bättre i dag på eftermiddagen, än det gjorde när vi kom. Så småningom kommer de båda att lära sig. Sedan är det en annan sak att man aldrig kan lämna ett litet barn och en (ömtålig) hund ensamma.

21-05-03:

Så har ännu en dag försvunnit utan att jag har hunnit gå igenom alla de foton som jag har tänkt visa er. Jag har heller inte hunnit svara på en del mejl som jag har lovat att svara på. Ibland blir det så. Ni får ha tålamod ytterligare några dagar.

Men fyra foton ska ni få se. De är alla tagna i min gamla lägenhet i Los Olivos. Miracle har skickat dem för att visa hur hon renoverar lägenheten. Hon har flyttat badrumsdörren enligt mitt förslag, så att köket kan bli aningen större och L-format. En snickare (som hon känner) håller på att snickra nya mått-anpassade köksskåp. Miracle ska dessutom glasa in balkongen. Jag tycker att det ska bli spännande att se resultatet. Hon har råd att göra sådant som jag ville, men inte hade råd till. Men jag är inte alls avundsjuk. Miracle är värd att få det fint. Och det är roligt att hon låter mig vara med på ett hörn!

 

Jag har förstås skickat foton till Miracle på hur min blivande lägenhet ser ut just nu. Det är trevligt att vi fortsätter att hålla kontakten.

I morgon ska det regna. Då kanske jag kan sitta framför datorn och redigera foton?

21-05-04:

Dagens väder:

Och inte ska det bli bättre i morgon... Det är trist att knappt kunna gå utanför dörren. Men varken Nellie eller jag vill bli blöta. Om det blir uppehåll en stund så ska vi rusa ut då.

Jag har suttit framför datorn en stund (men ännu inte redigerat några foton). Bl a har jag kontaktat Transportstyrelsen. Jag måste byta mitt spanska körkort mot ett svenskt igen. Problemet är att de vill att jag ska skicka in det spanska, och sedan vänta minst 6 veckor innan jag kan få ett nytt svenskt. (Man ska inte skicka in foton, så det kanske dröjer ännu längre.) Men jag kan inte vara utan körkort just nu. Jag måste hyra bil ca 1/6 - 3/6 i samband med min flytt. Jag kan vänta med att byta ut körkortet, för man får köra upp till 6 månader med ett utländskt. Men det är konstigt att de inte erbjuder ett tillfälligt "bevis" under tiden man saknar riktigt körkort. När jag bytte ut mitt svenska körkort mot ett spanskt så fick jag ett papper att ha i bilen så länge.

Jag kommer inte att orka sitta länge framför datorn i dag, som jag hade planerat. Jag är redan jättetrött i ögonen (ser suddigt), och har dessutom ont i höger axel och hand (musarm). Det "sticker" i lillfingret. Kanske en nerv har hamnat lite i kläm? Så i dag är det inte tid jag saknar. Vi får väl se om jag känner mig bättre lite senare. Jag tycker inte om att ha en massa oredigerade foton "på hög". Jag vill komma i kapp...

Jag har ägnat mig lite åt hundvård. Nellie fäller just nu (som hon gör 2 gånger om året), så jag har borstat pälsen noga. Men jag har även rengjort hennes ögon och öron. Återstår tänderna (= allra svårast, så pyttesmå som de är).

Jag ska lägga in några foton åt gången, så kan jag pausa emellan. När jag hade tittat på min lägenhet den 29:e, så passade jag på att gå inom gymmet. Det ligger ju i bottenvåningen i huset där jag ska bo. Ingången ligger på gaveln (nedan gömt bakom korvkiosken). Ni ser också att jag har nära till Jysk.

Jag fick bra intryck av stc-gym. Välorganiserat, rymligt, rent, och trevlig personal. Jag fotograferade av prislistan som låg i receptionen. Dagkort (träna kl 04-14) är billigast - förutsatt att gruppträningen jag vill gå på finns före kl 14. Seniorkort är näst billigast, och ger total frihet att välja. Idealet för mig vore om det finns lämplig gruppträning på förmiddagarna, 3-4 gånger i veckan. De kör gruppträning nu under pandemin också, men med färre deltagare. Själv kommer jag inte att börja förrän jag har packat upp minst hälften, alltså tidigast i juli.

Jag har bokat en hyrbil till min kommande flytt. Alla de saker som jag nu har hos Jenni, ska jag köra till lägenheten i två omgångar. Jag valde en kombi så att allt lätt får plats. Tyvärr är den automatväxlad, vilket jag inte är van vid. Cirkle K ligger bara snett över gatan (från husets andra gavel), så jag har nära att hämta och lämna. När jag lämnar bilen på kvällen den 3:e så kommer jag att stanna i Höganäs. (Jag får nycklarna till lägenheten den 1/6, och Bra Flytt ska flytta alla mina tillhörigheter från förrådet till lägenheten den 2/6.)

Jag har beslutat mig för att inte ta med sängskåpet till min nya lägenhet. Det får inte plats. Det skulle bli för trångt. När jag bodde i Spanien var det så viktigt för mig att kunna erbjuda en sängplats. Nu kommer ytterst få att ha behov av att sova över hos mig. Alltså kan jag köpa en sådan där billig hopfällbar gästsäng med madrass - och ha den stående i vindsförrådet de drygt 50 veckor om året då ingen behöver sova över. (Jag får ganska stort vindsförråd.)

Sängskåpet vill Linda gärna ha. Hon ska ställa det i Alvas rum. Nu står där en stor resårsäng, men den tar för stor plats. Sängskåpet tar betydligt mindre plats, men kan rymma nära gäster ändå (t ex mig nu, och Alvas kompisar när hon blir större). Linda kommer att hämta sängskåpet direkt i förrådet. Då slipper flyttkarlarna bära det uppför alla 6 trapporna. Det skulle inte ha gått in i hissen. Hissen är lika liten som en spansk hiss, men högre i tak invändigt. (Och hissdörren är smal och låg.) Jag hoppas att även de breda Billy-hyllorna går in. Jag ska mäta hissen noga när jag har fått nyckeln.

Plötsligt närmar det sig (om än långsamt). Det är i dag 22 dagar tills jag ska få min andra anti-covid-vaccination, och 28 dagar tills jag får tillträde till min nya lägenhet. Jag ser fram emot bådadera!  

Klockan 17 blev det tillfälligt uppehåll. Då rusade vi ut och gick en halv-lång promenad. Nu (17:45) regnar det igen...

Jag har googlat på cyklar. Jag ska köpa en när jag har flyttat till Höganäs. Jag tror att jag kommer att cykla mycket på sommarhalvåret. Jag vill helst ha en 7-växlad med fotbroms. Det finns många 28-tums att välja på, men på en sådan räcker jag inte ner till pedalerna. Möjligen skulle det kunna gå med cykeln nedan (från Skeppshult) som även finns med ramhöjd 47, avsett för personer 150-165 cm långa. (Normal ramhöjd är 53 cm.) Men det är inte säkert. Det har hänt att jag precis nätt och jämnt räcker till pedalerna på en 26-tums cykel. Cykeln nedan tycker jag är snygg.

Skeppshults 26-tums-cykel är inte lika snygg (mycket mera svart), men har 7 växlar. (De flesta 26-tummare har bara 3 växlar.)

Monark har en 26-tums-cykel med 3 växlar i två färger. Jag tycker bäst om den rosa.

Crescent har också en 28 tums 7-växlad med ramhöjd 47 cm. Den är snygg. Och Crescent har praktiska cykelkorgar och cykelväskor som bara "klickas" fast. Men kanske jag inte räcker ner med fötterna till pedalerna. Och just nu har cykelhandlarna inga cyklar hemma, verkar det som. De ska i bästa fall komma in i slutet av maj. Jag vill förstås prova i verkligheten innan jag bestämmer mig! 

Crescent har också en 26-tumscykel med 7 växlar. Den finns i två färger, och jag kan inte riktigt bestämma mig för vilken jag tycker bäst om. (Eftersom ingen av färgerna är perfekt.) Men annars tror jag att den här modellen vore det bästa (bekvämaste) alternativet för mig.

Jag har funderat på en hopfällbar minicykel också, som cykeln nedan från Kringla. (Jag tycker mycket om den turkosblå färgen! Synd att inte Crescent-cykeln ovan finns i den nyansen. Och synd att Kringla bara har mini-cyklar utan fotbroms.) När jag ska cykla längre sträckor (som till Arild och Ängelholm, 1 respektive 2 mil enkel sträcka) då är en cykel med större däck bättre.

   

Jag har också funderat lite på en el-cykel (som så många pratar gott om), men de kostar ca 10'000:- mer än motsvarande utan el - och så är de mer stöldbegärliga. Det finns visserligen ett låst cykelförråd i huset där jag ska bo, i markplanet, men jag ska ju ställa ifrån mig cykeln "ute på stan" också. Dessutom är det nyttigt med motion!  

21-05-05:

Jag mejlade till både Skeppshult och Crescent och frågade efter måttet från sadelns översta del, till pedalens övre sida när den är i nedersta läget. Om måttet är mer än 70 cm så kan jag inte sitta och cykla. I så fall måste jag köpa en 24-tums barncykel. Det enda vettiga alternativet i så fall är Crescents Lone, som faktiskt har 7 växlar. (Det går säkert att byta sadeln med barn-mönster, mot en enfärgad "rumpvänligare"...) 

Crescent svarade bums, men utan att svara på min fråga. De rekommenderar mig att besöka butiken Norens Cykel & Fritid på Storgatan i Höganäs. De ska ha hela Crescents sortiment. (De har Monark också, såg jag på deras webbsida.) Jag får väl ta bussen dit en dag när det inte är risk för regn. Jag vidarebefordrade Crescents svar till cykelaffären. Nu ger det sig ifall cykelhandlaren svarar.

Det har regnat en del i dag, men också varit uppehåll så pass länge att vi har hunnit ut på promenad. Just nu (12:40) skiner faktiskt solen, så nu ska vi snart gå en runda till. Det gäller att passa på!

Redan 12:55 fick vi skyndsamt avsluta vår promenad, och snabbast möjligt springa hem igen. Ni får själva gissa varför... Nu ska jag redigera några foton.

Nedan kommer flera foton från Sjöcronas park. Där kommer Nellie och jag säkerligen att gå många promenader. Kanske nästan alla kortare promenader? Trevligare än att gå på trottoarer! Parken är stor nog för att vi ändå ska kunna få lite omväxling. Och en hund jag pratade med, när jag var där, sa att där finns många bra ställen att kissa på.

Pilen pekar förstås på vår blivande bostad.

Om man i stället går ner längs den stora trafikerade vägen, så syns huset från baksidan. Där ska jag inte gå i onödan, för det är den enda vägen i närheten som har mycket trafik. (Det är en genomfartsled.)

Ingången ligger på baksidan. Man går runt gaveln nära Jysk-butiken, där gymmet ligger. Det finns porttelefon.

Nu ska ni få se några av de foton som jag tog under min promenad i Höganäs den 29/4. På första fotot syns cykelaffären (på Storgatan) som jag mejlade till.

De svarade nyss att de just nu inte har några 26" cyklar hemma, och att de inte kan beställa från fabriken förrän tidigast den 23/8. Däremot har de Monark Karin 28" med 47cm ram (i färgerna vit, petrol och ljus lila) hemma. Det måste vara den 3-växlade. Jag är välkommen in för att prova. Det kan ju vara bra att veta om jag kan ha en cykel i den storleken eller ej.

       

Men jag kanske får vänta med att köpa cykel till hösten. Det har sålts fler cyklar än vanligt under pandemin, så fabrikerna har inte hunnit med. Jag väntar hellre på rätt cykel (med 7 växlar), än förhastar mig. I sommar kan jag använda Skånetrafikens sommarkort när jag ska längre än fötterna orkar gå.

Efter det vit-grå höghuset svänger "affärsgatan" åt höger och heter Köpmansgatan. Där ligger bl a secondhand-affären Loppan.

Där säljer de böcker för 10:-/styck. Och böckerna står samlade på författarnamnet! Lätt att hitta alltså! Dit kommer jag säkert att gå ofta. Pengarna går till välgörenhet.

På Köpmansgatan finns det också ett par heminredningsaffärer, en bokhandel, och en affär som säljer te i lösvikt (Te & Kryddboden).

Nedan Sundstorget.

Nästa gång jag är i Höganäs så ska jag gå ner till Kvickbadet och hamnen.

Kanske jag hinner börja på fotona från Arild innan kvällen? Fast nu är det dags för eftermiddags-te.

Nu har jag redigerat fotona från den första dagen i Arild. Det blev 40 stycken. Det finns fler, men jag får ju inte visa dem på Linda och Alva. Håll till godo med resten:

Jag har kvar alla fotona från andra dagen i Arild, att gå igenom, redigera och visa er. Men det får bli i morgon. (Eller i övermorgon.)

21-05-06:

Nu har Skeppshult svarat på mitt mejl, och de har dessutom svarat på min fråga! De skriver att deras cykel Nova 28" med 47 cm ram är ca 72- 73 cm mellan sadel och pedal, medan Nova 26" är ca 70-71 cm. Då är det uppenbart att jag inte kan ha den större cykeln, men att 26-tummaren passar mig. Jättebra med klara och tydliga besked! Nu kan jag inte översätta måtten direkt till andra cykel-märken (Crescent, Monark etc), men förstår att jag måste utesluta alla 28-tummare. Synd, för de är ofta snyggast!

Även i dag regnar det, men det kan bli uppehåll fr o m klockan 16-17.

Det har varit trist väder hela dagen. Om det har varit tillfälligt uppehåll, och jag har gått ut, så har det börjat regna igen innan jag har hunnit mer än sisådär 200 meter.

Jag har försökt aktivera mitt svenska Ikea-Family-kort igen. För att kunna göra det var jag tvungen att först avsluta mitt spanska Family-kort. (Man kan bara vara Family-medlem i ett land.) Men jag har ännu inte lyckats skaffa ett svenskt. "Valideringen misslyckas" står det var gång jag försöker. Jag ska prova i morgon igen. Jag vill kunna registrera mitt kommande köp (när jag ska köpa fåtölj mm till nya lägenheten).

Det är många kort och dokument som ska ändras från spanska till svenska igen, och allt tar tid... Körkortet får jag ta itu med efter flytten.

Jag har inte redigerat ett endaste foto i dag. Kanske i morgon?

21-05-07:

Äntligen har vi fått sol igen. Fast ända fram till tidig eftermiddag så duggregnade det till och från. Men några 25° som som det är i El Campello nu, det har vi inte. Jo, jag saknar förstås värmen...

Och så har vi Covid-eländet...

Min syster Gun och hennes man har nyligen varit sjuka i Covid-19, men ska börja jobba på måndag igen. Gun har berättat att det har känts som en rejäl influensa, men att hon har haft ont i lederna dessutom. Och så har hon varit oerhört trött (inte orkat någonting). Och trötta är de fortfarande. Det senare är inte ovanligt, och tröttheten kan hänga i länge. Det är ju ändå tur att de båda inte fick det värre. Vi vet ju alla hur hårt sjukdomen kan slå.

Efter ett helt års nedstängning så öppnar Spanien äntligen upp igen. På söndag upphör det nationella nödläget. Men riktigt som vanligt, som det var före pandemin, blir det ändå inte. Dock får man nu resa fritt över "länsgränserna".

Just i Valencia "län", där El Campello ligger, är läget just nu bäst i Spanien. Bara 41 "ny-smittade" per 100'000 invånare. (Jämförelsesiffror: Ängelholm 261, Höganäs 309...)

Men fortfarande kommer det att vara utegångsförbud mellan midnatt och klockan 06, och fortfarande får man inte samlas i större grupper än 10 personer. (Gäller Valencia "län", det är olika regler i olika regioner.) Det är bättre att skynda långsamt!

Vaccinen gör nytta! Samtliga godkända sorter minskar risken för död och svår sjukdom väsentligt! Och tydligen smittar man inte andra lika lätt heller, efter den första sprutan.

I går ordnade jag så jag ska få internet i min lägenhet fr o m den 1 juni. Det blir Telia, det är vad som finns att välja på. Men jag får bredband med 100 Mb/s i båda riktningarna för 299:- per månad det första året (och sedan 439:- per månad). Hyresvärden håller med router och TV-box (som ingår). Det blir nog bra.

Jag har fått portkoden av Kim på SBB. Så nästa gång jag besöker Höganäs kan jag komma in i trapphuset och mäta hissen. Jag hoppas verkligen att de fem 80 cm breda Billy-hyllorna går att få in. Annars måste flyttkarlarna bära dem uppför alla 6 spiral-trapporna...

Om det blir fint väder nästa vecka så skulle jag gärna åka till Höganäs igen. Vi får väl se hur det blir. Det kostar 102:- att resa kollektivt var gång, så om jag åker vill jag passa på att göra mycket. (Mäta hissen, prova cyklar, gå till hamnen och Kvickbadet mm.)

Nu ska ni få se fotona jag tog hos Linda i söndags. Ja, alla utom de som Linda och eller Alva kom med på. Nedan syns deras närmaste lekplats. Där stannade vi till så att Alva fick gunga en stund. Jag tog förstås många foton. Det är bra synd att jag inte får visa dem. Alva är jättesöt! 

Linda satte Alva i barnvagnen, och sedan gick vi en lång skön promenad.

På andra sidan Skälderviken skymtar Hallands Väderö och Bjärehalvön.

För det mesta var stigen/vägen lätt att vandra, även med barnvagn. Men inte alltid.

Ni ser att "stigen" nedan är full av vassa stenar. Där är det inte lätt att ta sig fram med barnvagn.

När vi kom till sådana ställen så hjälptes Linda och jag att bära barnvagnen (med Alva i) över de besvärliga ställena. Ibland kunde jag inte hålla Nellie samtidigt. Då fick hon vänta en stund tills vi hade passerat hindret. Under tiden stod Nellie och pep. Hon förstod ju inte alls varför jag övergav henne en liten stund.

Innanför staketet till höger så bor det en gris, en ganska stor sugga. Hon kom fram och hälsade när vi gick förbi. Nellie skällde hysteriskt, men suggan bara tittade lugnt. Hon genomskådade skällandet...

Lindas hus ligger nära vägen ovan. Kullahalvön är en väldigt vacker trakt, men där finns inga hyreshus, och inga mataffärer. Alltså måste man både ha råd att äga sin bostad, och att ha bil. Så själv kan jag inte bo där. Men jag kan hälsa på Linda ofta!

21-05-08:

Jag har handlat på Ikea i dag! Nej inte på varuhuset, utan via deras webbsida. Jag kom på att jag faktiskt kunde handla nu, men få det levererat i juni. Då är jag säker på att få det jag vill ha till min nya lägenhet. Det skulle vara förargligt om något vore slut. Jag beställde allt nedan, och får det levererat den 7:e juni. Egentligen hade jag tänkt beställa en hall-spegel också, men den kan man bara köpa i varuhuset - så det får vara till längre fram.

Jag passade också på att handla hos Bemz. Jag beställde en klädsel till Grönlid-fåtöljen i samma sandfärgade bomullstyg som jag har på mina andra möbler. Då blir allt enhetligt. (Jag har redan tyg hemma så det räcker till ett sängöverkast + att sy en klädsel till Omtänksam-fotpallen.) Det tar 4-5 veckor innan Bemz-klädseln kommer, så det känns bra att ha beställt den i god tid.

Mycket shopping på en dag, men så slipper jag tänka på detta mer. Nu har jag gott om tid, men det blir sämre med den varan när jag har fått lägenhets-nycklarna. (Portkoden har jag redan fått, så jag kommer in i trapphuset. Bra, för jag ska mäta hissen i god tid innan flyttfirman kommer.)

Jenni jobbar som vanligt i trädgården. (I dag flyttar hon buskar.) Nellie och jag har gått några promenader i mini-skogen, annars har jag "studerat datorskärmen" samt läst en heminrednings-tidning. Jag längtar efter att GÖRA saker, men pandemin hindrar mig. Man ska inte ta risker i onödan. 

21-05-09:

Jag blev besviken i morse när jag drog ifrån gardinerna. Jag kunde konstatera att jag hade hört rätt - det regnade ute. Fast vädret skärpte till sig! I eftermiddags hade vi sol och hela 19°! Nellie och jag har gått flera sköna promenader. Med flit har jag inte tagit med kameran. Ni får vänta någon dag till på nya foton.

Jenni jobbar som vanligt i trädgården. Och jag gör just ingenting, mer än planerar - allt det som jag vill göra sen! Jag bantar inte ens, fast jag borde. Jag kom av mig när jag besökte Linda, och har inte kommit igång igen. Jag har förstås gått upp några hekton, och väger nu 53,4. Men det känns inte som någon större katastrof, även om jag helst vill väga under 50.

Dagarna går långsamt nu. Det är fortfarande 23 dagar tills jag får nyckeln till min nya lägenhet, och 25 dagar tills jag kan sova där första natten. Eftersom jag inte har någon måttsatt ritning (köket undantaget) så kan jag bara grovplanera möbleringen. Jag som annars brukar rita upp exakt på centimetern hur jag vill ha det. Nåja, när jag väl flyttar in så måste jag inte stressa. Det är bara jag själv som lider om jag inte får ordning den första tiden. Det kommer säkert att ta en månad att packa upp allt, och sedan en månad till att få allt något sånär på plats. Först därefter kan jag börja med finliret, som tavlor på väggarna etc.

Jag kommer att vilja vara ute mycket i sommar, bl a vill jag utforska Höganäs. Så kanske det bara blir de regniga dagarna som jag ordnar i lägenheten?

Nu ska Nellie och jag gå ytterligare en promenad. Det gäller att passa på när det är fint väder! (Så när som på i morse har jag varken behövt jacka eller handskar i dag.) Jag behöver röra på mig! Jag sitter alldeles för mycket stilla de här dagarna, och det är verkligen inte bra för mig.

Jag tog med kameran på promenaden nyss. Kvällssolen ger fina färger, träden är grönare än häromdagen, och Nellie är ju söt även när man bara ser rumpan på henne.

21-05-10:

I dag har jag varit på Blomsterlandet och hämtat klätterrosen som jag hade beställt. Jag köpte en kruka också. Men inte till rosen, för den storleken (mellanstorleken) var tillfälligt slut. (Jag beställde två, en till rosen och en till Klematisen. De kommer preliminärt in den 13:e.) Den lilla krukan, som klematisen nu står tillfälligt i, ska min lilla buxbom få stå i sen. 

Jag har läst om Lindesbergskrukorna (ovan). Citat: "Det lätta och slitstarka materialet EPP (Expanderad Poly Propen) låter krukan andas samtidigt som den isolerar växternas rotsystem mot både kyla och hetta. EPP är segt och klarar både slag och stötar, liksom år efter år av frost." Det låter ju bra. Men ni ser ovan vad de kostar, 499:- för minsta storleken! Nu hittade jag en annan kruka, Växa-krukan, som ser näst intill likadan ut, men som är betydligt billigare. (Pris: 99 - 299:-, se nedan.) Enda synliga skillnaden är att Växa-krukorna saknar fat. När jag kom hem och googlade på de båda krukorna, så visade det sig att de har samma tillverkare!

När jag har fått hem krukorna så saknas bara lecakulor och jord. Sedan kan jag plantera om mina nya växter. Det är kul att ha en pytteliten "trädgård" att pyssla om.

I dag har vi haft riktigt sommarvarmt här! Det har varit drygt 24°, och sol en stor del av dagen. Alldeles underbart! I dag fick jackan stanna hemma, och jag hade sandaler på fötterna. Skönt!

21-05-11:

I dag gick jag till Hedentorps plantskola. Det ligger ju så nära, och de har så mycket fint som jag kan titta på. Nu har deras rhododendron börjat slå ut! Den vackra rosa sorten (längst fram nedan) heter Bohlken's kronjuwel. (Ni ser på fotona, att det har regnat här i dag.)

Den påminner lite om min absoluta rhododendron-favorit, Furnivals daughter, som ser ut så här:

Fast någon rhododendron lär jag knappast få plats med på min balkong.

Jag hade behövt köpa jord (rätt sort fanns både i 15- och 50-liters-säckar), men det skulle jag inte ha orkat bära hem. (Nja, en 15-literspåse skulle jag förstås klara, om jag inte bar på något annat samtidigt. Men den skulle inte räcka.) Kanske jag lånar Jennis stora (tunga) trädgårdskärra, och köper en 50-liters-säck en annan dag. Jag har räknat ut att krukorna rymmer sammanlagt 51 liter. Men jag ska ha lecakulor i botten, och växternas rötter tar också plats, så jag behöver väl ungefär 40 liter jord. (Men en 50-liters-säck kostar lika mycket som två 15-liters, och Jenni kan få det som blir över.)

Men jag köpte en 10 liters påse med lecakulor i dag, och fem små perenner. Jag köpte två vita vinca minor. Om de inte skulle trivas på balkongen (om det blir alltför soligt för dem), så kan jag ge dem till Linda - hon behöver många plantor för att täcka en slänt. (Hon ska få ta några skott hos grannen till att börja med.) Vi tycker båda bäst om de vita, trots att de blå täcker marken snabbare.

Sedan köpte jag en kruka av den här lilla marktäckande sedum-arten, trots att jag inte känner till den:

En Liten kärleksört (Sedum cauticola Lidakense). Fördelen är att den blommar i augusti - oktober, och det kan vara trevligt med en liten färgklick då.

   

Slutligen köpte jag ytterligare två Ormöga. De är ju så söta! Mina kommer inte att hinna blomma i år, men bladen är ju vackra de också. Och till nästa år så räknar jag med riklig blomning. Nedan ser ni så många fina blommor Jennis granne har på sina plantor.

De små perennerna ska jag plantera runt de större växterna (rosen, klematisen och buxbomen), i samma kruka.

Det blommar överallt nu! Och det luktar så gott, särskilt av alla vita blommor (som ju lockar insekter med doft i stället för med färg). Nedan Norsk Brudspirea.

Häggen doftar underbart!

Tusenskönor (Bellis perennis) är väldigt söta, trots att de räknas som ogräs när de växer i villa-gräsmattor. Ogräs är ju egentligen bara "en växt på fel plats"...

Dagarna går långsamt nu. Jag har svårt att fylla dem med vettigt innehåll. Jag har långtråkigt! Det är fortfarande 15 dagar kvar tills jag får vaccination nummer två, och 21 dagar tills jag får lägenhets-nyckeln.

21-05-12:

I förmiddags fick jag sms om att krukorna fanns till avhämtning på Blomsterlandet. Alltså tog jag bussen dit och hämtade dem.

Tidig eftermiddag gick Jenni och jag till Hedentorps plantskola. Där köpte jag totalt 70 liter jord (30 liter urnjord + 40 liter rosjord), och Jenni köpte ett par kryddväxter. Vi hade Jennis trädgårdskärra med, så vi kunde få hem allt. Tulpanerna nedan växer vid infarten till plantskolan.

Hemma igen så satte jag fart med att plantera mina växter. All jorden gick förstås inte åt (men rosjorden fanns inte i mindre säck). Jenni får det som blev över till sina växter. 

Nellie hjälpte till genom att hålla mig sällskap. Men hon var faktiskt inte i vägen alls.

Nu står rosen ensam i den ena stora krukan. Klematisen står i den andra stora tillsammans med två ormöga. Buxbomen samplanterade jag med vintergrönan, i en av de mindre krukorna. (De får separeras om något år när de har vuxit till sig.) Och de övriga två perennerna fick samsas om den andra mindre krukan. (Där finns det just nu plats för ytterligare en liten perenn. Kanske jag köper en? Jag har funderat på en rosa stjärnflocka.)

Nu har jag en liten miniträdgård att pyssla om! Ett "start-kit" till min balkong. Nästa vår vill jag nog ha en blommande buske också. Jag har gott om tid att fundera på vad jag ska välja. I år ska jag komplettera med en pelargon, och kanske någon annan säsongsväxt.

Jag tycker att det är så roligt med växter!

21-05-13:

Dagen började med solsken. Nellie och jag gick en promenad i miniskogen. Sedan blev himlen mörkare och mörkare, och efter ett tag så kom det en kraftig regnskur. Nu tittar solen fram igen, men det är väldigt blött ute. När vi nyss gick ut så höll vi oss på asfalten, men Nellies tassar, ben och mage blev förstås blöta ändå. Jag längtar efter sol och värme! (Nej bilden nedan visar inte dagens HD, men vädret stämmer nästan helt...)

Jag borde kanske börja på en bok, så jag har något vettigt/trevligt att göra. Men just nu ser jag suddigt även med glasögon. Kanske min starr har blivit värre? Det var före pandemin som ögonläkaren sa att jag hade grå starr, men att det då ännu var för tidigt för att operera. Det var många planerade läkarbesök som ställdes in förra våren (pga pandemin), bl a till gynekolog (uppföljning av min operation, det känns som om jag har lite framfall igen) och till ögonläkare (ang ögonlocket som delvis hänger för pupillen). Jag borde väl be om remisser här i Sverige nu snart (för det är alltid långa väntetider). Men som de flesta andra som inte har några akuta hälsoproblem, så väntar jag (troligen) tills jag har fått min andra vaccination. Jag är ju inte sjuk! Jag har bara lite små ålderskrämpor...

Jag längtar tills jag får nyckeln till min nya lägenhet. Oj, så mycket jag kommer att ha att göra därefter. Då blir det kanske alltför mycket, men hellre det. Jag trivs sämre när jag har för lite (vettigt) att göra. Jag har långtråkigt nu... (Fast jag borde inte klaga. Man behöver ha långtråkigt emellanåt - för att fullt ut kunna uppskatta när man inte har det.)

Inte ens Jenni har en massa p g i dag. Hon är nämligen klar med både gräsmatta och planteringar. (Fast hon ska lägga klart sin trädgårdsgång, men inte en dag när det är så vått som i dag.)

Fjärilsbilderna nedan la jag in för att jag själv blir glad av att se dem. Kanske någon av er också blir det?

       

                   

Jag drömmer om min kommande balkong-trädgård. Jag vill ha en buske (eller ett mini-träd) också. Kanske jag skulle skaffa en liten dvärgsyren, som Syringa Tinkerbelle? Syrener doftar ju så gott. Fast för all del, bara en mycket kort period. Själva bladen är väl inte så mycket att titta på.  

Kanske något brokbladigt vore bättre. De är vackra även när de inte blommar.

Ovan Pagodkornell (Cornus controversa variegata), nedan Prakttry (Weigela Rainbow sensation).

Eller kanske en bergbambu, som prasslar mysigt i vinden?

Än så länge får jag nöja mig med att drömma. Sedan måste jag mäta (när soffan, bordet och solstolen står på plats) och se om det verkligen får plats en buske också. Det är ju ingen nackdel om jag kan komma åt att vattna växterna utan att behöva kliva över möblerna...

Eller borde jag slopa solstolen, till förmån för ytterligare en växt? Vi får se. Jag måste bo in mig innan jag bestämmer mig. 

Det finns flera olika rosablommande brokbladiga prakttry.

Ovan Weigela Nana Variegata, nedan Weigela Monet. 

21-05-14:

I förmiddags tog jag bussen till Ängelholms centrum. Mitt huvudärende var att köpa danskt rågbröd på Sjöholms bageri. På sistone har jag ätit både bröd och annat som jag lätt går upp i vikt av. 1-2 skivor rågbröd om dagen (med brieost och massor med röd paprika) hör inte till de sämre alternativen, men det blir ändå fler kolhydrater än jag är van vid. Nu köpte jag dessutom en tosca-kaka, som Jenni och jag delade på till eftermiddagsteet... (Kakan var väldigt god, och la sig direkt på hullet.)

I centrum skulle jag köpa en kökssax också, eftersom jag lämnade min i El Campello (och kommer att behöva en redan när jag ska packa upp mina flyttlådor). Jag gick till Åhléns som bl a säljer Fiskars kökssaxar. Jag köpte en sax, men också en hel del annat. Det var nämligen 30% på precis allt i varuhuset, för att butiken (tråkigt nog) ska upphöra. Jag passade på att köpa behå och trosor av märket Sloggi, två täta kaffeburkar som jag ska ha hundmat i (mina gamla burkar höll inte tätt, trots att de var köpta som " vakuumtäta"), och så köpte jag ett par strumpbyxor, en  tub ansiktskräm, samt en tunn sval blus (med lång ärm som effektivt döljer gäddhänget).

Hemma igen så drack jag alltså te, och sedan gick jag en promenad med Nellie. Därefter gick jag till närbutiken för att köpa en liten burk rysk yoghurt. Eftersom de inte hade rysk yoghurt tänkte jag köpa en liten burk turkisk. Men det var extrapris på de stora burkarna i dag, så 1liter kostade 2 kronor mindre än ½ liter. Alltså blev det en stor burk. (Jag tycker ju om yoghurt, så den går säkert åt.)

På väg till butiken tog jag några foton med mobilen. Det är 1,4 km från Jennis lägenhet till närbutiken. (Och 3 km till centrum, samt drygt 7 km till Brännborns centrum där de flesta stora butikskedjorna finns). Jenni brukar cykla till de olika butikerna, men jag (som ännu saknar cykel) går eller tar bussen. På båda sidor om den kombinerade gång- och cykelbanan ligger det villor. Många träd blommar så vackert nu, och nästan alla sorter har utslagna blad.

Huset nedan (nära affären) har en rad uppstammade lagerhäggar längs gatan. Det var en sådan som trädgårdsmästaren på Hedentorps föreslog att jag skulle ha på balkongen. Och visst är de söta små träd, som dessutom är vintergröna och får väldoftande blommar varje vår. Men så är det det där med att (de annars så dekorativa) bären är giftiga. Och jag har en Nellie och två barnbarn... Så det får bli något garanterat "ogiftigt" i stället.

21-05-15:

Nackdelen med Sverige är att det regnar en ryslig massa, och att det är småkyligt för det mesta (även så här års). Sedan sköter solen inte sitt jobb heller. Den har väl fullt upp med att lysa över Spanien. Fördelen är att jag slipper bära munskydd utomhus (så luften känns friskare att andas in). Munskydd är fortfarande obligatoriskt i Spanien, även om man promenerar ensam på stranden. (Däremot fick regeringen ge sig, så man slipper ha munskydd när man ligger och solar - förutsatt att man kan hålla 1½ meters avstånd till andra.)

I Spanien räknar man med att uppnå flockimmunitet ca 18/8. Då ska enligt beräkningarna 70% av spanjorerna ha blivit vaccinerade. (El Campello-bor i min åldersgrupp har börjat få sina första vaccinationer nu.) Tidigast i augusti kommer man att slippa munskydden. Jag tycker det är helt ok att ha dem inne i affärer, när man reser med kollektiva transportmedel etc. Men inte utomhus där man kan hålla 2 meters avstånd till andra.

Trots munskyddstvånget så saknar jag El Campello gråmulna dagar som i dag.

Nu ser det dessutom ut som om jag blir tvungen att skapa en Sparad dagbok 71 också. Nummer 70 skulle krascha om jag la över mer i den, och här i Dagbok är det just nu för fullt. Suck! Jag borde verkligen börja skriva på Christel.es-sidan, men har ännu inte orkat sätta mig in i hur jag ska få bloggen att fungerar där.   

Jag lyckades skapa ytterligare en Sparad dagbok, men jag hann dricka en kopp te medan jag väntade på att programmet skulle svara...

Ute står min lilla "trädgård" och längtar efter sol. Alla växterna blev alldeles för blöta i natt. (Den minsta bougainvillean har jag slängt, sticklingarna kunde inte vara dödare än de var. Den andra får stå kvar ett tag till, optimist som jag är. Men realisten i mig säger att det inte finns något liv i den heller. Snyft.)

Det verkar vara för sent på säsongen för att få tag på en rosa stjärnflocka. Så jag får vänta till nästa vår. Synd, för de är så söta (och passar dessutom bra ihop med nästan alla andra blommor).

I går tillbringade jag en god stund framför datorn med att titta på alla växter som Odla: https://www.odla.nu/ säljer. Jag hittar väldigt många fina växter, men inser förstås att bara ett fåtal får plats på en balkong på 4½ m². (Och mycket som jag önskar mig är slutsålt för säsongen.) Nellie har inget emot att jag sitter framför datorn. Hon ligger gärna i mitt knä - och blir klappad då och då. 

Även små självsådda blommor kan vara vackra! Fotona nedan är från Jennis, Mollys, Nellies och min gemensamma eftermiddagspromenad när det inte regnade, utan bara var blött. Tja, man får ta det ena med det andra. Utan regn ingen fräsch grönska. (Jag försöker hitta positiva saker med det svenska klimatet, men det är inte så lätt...)

Hundarna tycker om när vi går ut tillsammans. Det är mycket roligare att "kissa ovanpå varandras kiss" än att bara kissa.

Och att lukta tillsammans på intressanta dofter.

Äppelträden är vackra när de blommar.

Miracle har nu glasat in balkongen. Det blev ju bra! Det är spännande att se hur hon renoverar min före detta lägenhet. Lite längtar jag tillbaka, men var sak har sin tid.

21-05-16:

Vädret är inte riktigt på min sida...

Som jämförelse - vädret i El Campello:

Just i dag hade jag hellre varit där! Svala kläder och solhatt har jag ju.

I förmiddags tittade solen fram en stund. Då passade jag på att gå ut med Nellie. Det är roligt att titta på alla blommande växter. Blommor gör mig glad!

De som bor i huset nedan har en ovanligt vacker trädgård. Det var de som hade så många scilla tidigare i vår. Nu blommar deras stjärnmagnolia.

De matchar med blå pärlhyacinter. Gott om ormöga har de också, på samma ställe där scillan växte tidigare. Senare kommer rosorna som växter där att slå ut. Jag undrar vilka färger deras rosor har? Kanske jag har hunnit flytta härifrån innan de slår ut. I så fall får jag be Jenni att skicka ett foto.

Efter promenaden lekte Molly och Nellie en stund i trädgården. (Medan Jenni höll på att lägga fler stenar till sin blivande trädgårdsgång.)

Det började blåsa upp då, så Mollys öron fladdrade.

Men det var i förmiddags. Sedan har regnet vräkt ner, mer eller mindre kraftigt. Det har åskat också. Och några promenader har vi förstås inte kunnat gå. Jag har visserligen (låga) gummistövlar, men Nellie har ingen båt... Nedan Jennis grind sedd inifrån köksfönstret (och underst från ytterdörren).

Jag kom att tänka på den gamla schlagern "Raindrops keep falling on my head". Kommer ni ihåg den? Lyssna annars här: https://www.youtube.com/watch?v=sySlY1XKlhM (Sång: B.J. Thomas.)

Raindrops are falling on my head
And just like the guy whose feet are too big for his bed
Nothing seems to fit
Those raindrops are falling on my head, they keep falling

So I just did me some talking to the sun
And I said I didn't like the way he got things done
Sleeping on the job
Those raindrops are falling on my head, they keep falling

But there's one thing I know
The blues they send to meet me
Won't defeat me, it won't be long
Till happiness steps up to greet me

Raindrops keep falling on my head
But that doesn't mean my eyes will soon be turning red
Crying's not for me
'Cause I'm never gonna stop the rain by complaining
Because I'm free
Nothing's worrying me

It won't be long till happiness steps up to greet me

Raindrops keep falling on my head
But that doesn't mean my eyes will soon be turning red
Crying's not for me
'Cause I'm never gonna stop the rain by complaining
Because I'm free
Nothing's worrying me

På svenska: "Regnet det bara öser ner". Den kan ni lyssna på här: https://www.youtube.com/watch?v=RXJJB_cKQkw  (Sång: Siw Malmkvist.)

Regnet, det bara öser ner
Och jag är så blöt om både skor och strumpor
Du kanske inte trodde
Att det var allvar när jag sa att jag kommer

Men var är du och var har du våran sol?
Som jämt skulle lysa på den väg vi vandrar
Du, ha nån bra förklaring
När nästa gång vi ses och du säger, "Raring"

Var är den eld som du
Sa skulle värma under kalla nätter?
Här står jag nu och väntar i ett regn som skvätter

Regnet, det bara öser ner
Men du är väl varm och go hos någon annan
Du, ingen märker tåren
Dig vill jag aldrig mera träffa, jag lovar
Men jag är din, jag skall alltid va din

Här står jag nu och väntar i ett regn som skvätter

Och regnet, det bara öser ner
Men du är väl varm och go hos någon annan
Du, ingen märker tåren
Dig vill jag aldrig mera träffa, jag lovar
Men jag är din
Jag ska alltid va din

Lite nostalgi. Låten är från 1969. Då för mycket länge sedan, när jag var ung...

21-05-17:

Vov och voff! Det är jag, Nellie! I dag har inte matte lust att skriva något här. Jag tror faktiskt att hon är för lat. Men jag är aldrig lat, jag är alltid jättepigg! Så nu skriver jag! Och förresten har jag viktiga saker att berätta om. I dag fick nämligen Molly och jag var sin extra-super-vov-god gnagis! Matte säger att gnagisen är bra för tänderna också. (Plaque Off Dental care bone, chicken & pumpkin.) Och det gör ju inget. Bara den är god! Och det är den. Eller, det var den. För nu är den slut.

Fast vi kunde gnaga på våra gnagisar ganska länge, Molly och jag. Molly la sig i soffan och gnagde på sin gnagis. Och jag la mig i min och mattens säng, och gnagde på min. Vov och smask alltså!

   

Och man får liksom tugga mycket också. Och smaska! Och njuta av den vov-goda smaken.

   

Smask! Molly och jag är överens om att den här sortens gnagis är alldeles extra vov-god. Nästan lika god som oxfilé. Fast varken Mollys eller min matte ger oss oxfilé så ofta som vi vill ha det. Kanske dom inte begriper sig på hundar tillräckligt mycket? För annars hade dom nog gett oss oxfilé ett par gånger i veckan, och sådan här god gnagis varje dag.

Smask och drägel alltså. Det är bra synd att dom tar slut, gnagisarna. För nu är dom slut. Både Mollys och min.

   

Bara så att ni ska fatta alltså. Matte fotograferade oss innan gnagisarna tog slut. Det kan man lista ut om man är så smart som jag! Ja, eftersom gnagisarna är med på fotona. Fast på riktigt är dom slut alltså. Visst förklarar jag vov-bra!

Nu ska vi sova på maten, Molly och jag. Vov och voff på er!

21-05-18:

Nedan ser ni soluppgången i El Campello. Fotona finns på turistbyråns webbsida.

Efter en grå morgon har vi faktiskt fått sol här. Själv har jag klippt Jennis gräsmatta med kökssaxen. Nej, inte hela! Men de "tussar" som hade blivit längre än resten. Gräset har inte etablerat sig så pass att Jenni vågar använda sin handgräsklippare än, och någon kantsax har hon inte. Jag märkte inte att Jenni tog fotona av mig - alltså är det 100% naturella.

   

Sedan vilade jag mig en liten stund. Den sköna vilstolen har varit min en gång. Ibland saknar jag den. Men den skulle ändå inte få plats på min blivande balkong. Ni ser också min lilla samling utomhusväxter. Eftersom det regnar nästan jämt så får de stå under tak. Tyvärr når solens strålar inte ända in. "Pest eller kolera"... Tja, om 2 veckor så ska de få flytta till balkongen i Höganäs. Där hoppas jag kunna ordna det bra för dem.

Ett ordspråk värt att tänka på:

Och i sammanhanget bör åtminstone jag själv tänka på, att jag till stor del kan påverka min egen hälsa. Om jag äter sunt, rör mig varje dag, och håller en lagom vikt - då håller jag mig friskare. Generna avgör knappt 30%, resten avgörs av livsstilen! Jag vet så väl hur man bör leva, men det är långt ifrån alltid jag lever så... "Errare humanum est" (det är mänskligt att fela).

21-05-19:

Det har varit en intensiv dag i dag. (Och jag har åkt så mycket buss att jag blev åksjuk.) I förmiddags tog jag bussen till Höganäs, där jag tittade på min blivande lägenhet. Det har hänt en hel del sen senast, men lägenheten är långt ifrån beboelig ännu. Jag passade också på att mäta hissen (liten).

Sedan gick jag inom två cykelaffärer och provade cyklar. De har inte någon hemma som passar mig, och får hem nya tidigast i augusti. Därefter gick jag ner till Kvickbadet (finare än jag trodde) och hamnen (större än jag trodde).

Sedan var det dags för ny buss till Nyhamnsläge där jag bytte till en buss mot Arild. I Arild hälsade jag på Linda och Alva några timmar, och tog sedan en buss mot Jonstorp där jag bytte till en annan buss mot Ängelholm. Tidig kväll var jag hemma igen.

Jag har förstås tagit en massa foton. Flera av dem planerar jag att visa er i morgon. I kväll är jag på tok för trött (och illamående).

Nu har jag laddat över dagens foton till datorn. Jag hade tagit 461 med kameran och 18 med mobilen! (Fast hälften är nog på Alva.) Hur som helst kommer jag att ha en del att pyssla med i morgon. Dessutom har Nellie tid för kloklippning (hos en veterinär i Ängelholm) klockan 11:30. (Det ska kosta 150:- = mer än dubbelt så dyrt som i El Campello.) Nellies klor är svarta, det går inte att se pulpan, så jag vågar inte klippa själv.

21-05-20:

Så här blev det på datorn i dag:

Och det är klart att jag blir orolig! Jag är SÅ beroende av min dator! Jag har också alla viktiga dokument sparade på den... Måtte det inte hända igen, för jag har förstått att det är en mycket viktig funktion som krånglar!

Dagens veterinärbesök gick bra. Alla klorna blev klippta utan problem.

Före oss var det två små stiliga chihuahua-hanar, som också skulle få klorna klippta. Nellie blev alldeles till sig. Allra bäst tyckte hon om den lille mörke (som väger 2 kg). Den andre var lika trevlig men väger 3 kg, vilket Nellie upplever som STORT. (Hon vägde 1465 gram i dag på veterinärens våg.) Nellie har precis börjat löpa. Det var egentligen inte dags än, men Molly har löpt - och tikar som bor ihop påverkar varandra.

   

Vov och voff! Jag blev nästan lika kär i båda två! Puss på dig snygging! Vov alltså!

Fler foton får ni inte se i dag. Jag har haft annat för mig. (Jag har bl a besökt plantskolan igen...) Men i morgon kanske jag hinner gå igenom alla fotona jag tog i Höganäs?

21-05-21:

Jag tycker inte om att "ligga efter" med att visa er foton. Men jag får skylla mig själv som tar så många. Jag tog några foton i Ängelholm också i går, och nyss några i skogen när jag var ute och gick med Nellie. Jag får visa er en "grupp" åt gången, och inte nödvändigtvis i kronologisk ordning. (Jag sparar nog Höganäs-fotona till sist, eftersom de är så många.)

Byggjobbarna släppte in mig i min blivande lägenhet i onsdags. Fast det var nätt och jämt att de hörde att jag knackade på dörren. De sågade, hamrade och hade stereon på... Visst har det hänt mycket sen senast, men de får jobba på om de ska vara helt klara till den 1 juni!

Det stod två dörrblad lutade mot väggen i allrummet. En måste vara till badrummet, och den andra sätter de troligen mellan kök och vardagsrum. Dörren till klädkammaren satt redan på plats. I så fall kommer det att bli öppna valv mellan kök och hall, samt mellan allrum och hall. Ytterdörren är inte bytt ännu, men den ska vara träfärgad.

Fotona ovan och nedan är tagna från köket. Det ser faktiskt ut som om det ska bli valv mellan kök och allrum också (vilket jag skulle föredra). Men vart hör då den extra dörren?

En man höll på att montera stommarna till köksskåpen, när jag var där.

Badrummet var kaklat, men saknade fortfarande toalett mm.

Det ser ut att vara laminatgolv som de har lagt, ett klinker-liknade i hallen och träparkett-liknande i rum och kök. Helt OK för min del. Det mesta kommer att bli väldigt snyggt - med ett undantag. De har valt svart kakel som stänkskydd i köket. Svart är redan omodernt (och var bara modernt något år), och vartenda litet stänk syns på svart. Dessutom är det alldeles för mörkt - även mot vita skåp. Jag hade föredragit vitt kakel (eller åtminstone ljusgrått), men de hade redan köpt in till alla lägenheterna de renoverar - så färgen går inte att ändra. För att vara en hyreslägenhet så kommer det att bli ovanligt fint ändå! Det är roligt att allt kommer att vara nytt och fräscht!

Sedan mätte jag hissen, som är liten. Golvytan är bara 82 x 95 cm, och den invändiga höjden 226 cm. Tyvärr är dörren bara 68 x 198,5 cm, vilket innebär att flyttkarlarna troligen blir tvungna att bära mina 80 cm breda Billy-bokhyllor uppför alla sex trapporna... Men allt övrigt lär gå in i hissen.

För att komma in på gården, där både jag och flyttfirman ska parkera vid inflyttningen, så måste man köra runt om Jysk-huset (från Storgatan).

Jag ska skicka fotona till Bra Flytt så de hittar lätt. Nu är det bara 11 dagar kvar tills jag får nyckeln till lägenheten, och 12 tills flyttfirman kommer med alla mina tillhörigheter. 

I går besökte alltså Jenni och jag Hedentorps plantskola en gång till. Där finns så mycket fint att titta på!

Både Jenni och jag tycker att lönnarna med röda och gula blad är så vackra, som kontrast till vanlig grön grönska.

Fast jag köpte bara en påse lecakulor till. Jag hade nämligen beställt ytterligare 3 Växa-krukor (1 liten + 2 mellanstora), och en buske, från Plantagen. (Detta hämtade Jenni i onsdags.) Jag hade beställt en smultronschersmin, nedan ser ni den planterad. De blir lite mindre än den vanliga sortens schersmin, men luktar nästan ännu godare. Kanske blir det några blommor på min redan i år, om jag har tur.

Från Odla har jag beställt en rosa höstflox (sorten Larissa, fotot nedan). Den ska jag plantera i den lilla Växa-krukan när den kommer (kanske på måndag). Min mormor hade alltid många stora höstflox i olika färger. De är vackra och luktar gott.

Från Odla har jag också beställt 1 rosa pelargon + 1 rosa margerit + 3 små mini-petunior i olika matchande färger. Pelargonen ska få bo inomhus, och de 1-åriga sommarblommorna ska jag ha på balkongen (på bordet eller i en balkonglåda).

               

Sedan hoppas jag kunna beställa weigelan nedan (Rainbow senastion) från Plantagen i Höganäs. De ska troligen få in den i veckan som kommer, eller veckan därefter. Den ska jag plantera i den ännu tomma mellanstora Växa-krukan. Med weigelan så kommer det att bli fullt på balkongen (totalt 7 Växa-krukor). Jag ska ju få plats med soffa, bord och stol där också. Men jag får i alla fall en liten mini-trädgård på balkongen, och det uppskattar jag verkligen.

Sedan vill jag ha en rent rosa bougainvillea inomhus, i samma rosa nyans som jag hade på balkongen i El Campello. Det blir nog svårt att få tag på, för här säljs nästan bara lila (med olika sortnamn). Som de nedan. Och lila vill jag inte ha. Ni har sedan länge förstått att jag föredrar rosa blommor.

Jag har nu totalt 5 pelargoner i olika rosa nyanser (och en 6:e är beställd).

Jag har också 2 crassulor (sticklingar från min stora) samt 1 narrfikus. Det finns en stor fönsterbräda framför allrums-fönstret i min blivande lägenhet. Den ska jag fylla! Fönsterbrädan i köket också. När jag har flyttat in ska jag komplettera med några gröna växter, bl a en benjaminfikus och en gullranka. Men sådana kan jag köpa var som helst, så det är ingen brådska. Ni vet att växter är viktigt för min trivsel.

Alldeles nyss (när jag skrev texten ovan) så fick vi oväntat besök - ett kärt sådant. Min bror Uno tittade in! Han var i närheten och jobbade. Jag blev förstås glad att se honom! Och jag erkänner att jag kramade om honom (mer än en gång), fast man inte ska i dessa tider av pandemi. (Men jag har fått en vaccination, och han har haft Covid19.) Jenni tog ett par foton av oss:

Jag tycker väldigt mycket om min lillebror! (Och mina andra syskon!) I sommar kommer jag att kunna träffa dem alla! Det ska bli trevligt!

Det är kyligt här, och betydligt färre soltimmar, men den svenska naturen är mycket vacker så här års. Så GRÖN! Och så alla blommor därtill. Fotona nedan är från dagens lilla skogspromenad med Nellie. Bilderna får tala för sig själva.

Det skulle ha regnat hela dagen i dag (enligt prognosen), men inte förrän i kväll kom regnet och åskan. Därefter fick vi en vacker regnbåge, när solen tveksamt tittade fram igen. Vi är förstås bara glada för uppehållsvädret. Jag kunde promenera med Nellie, och Jenni kunde jobba i trädgården.

21-05-22:

Nu ska ni få se 62 av fotona som jag tog i Höganäs den 19 maj. Jag fotograferade bl a Storgatan, Kvickbadet och hamnen.

Från min blivande lägenhet är det knappt 900 meter till badplatsen Kvickbadet. Det är ju betydligt längre än jag är van vid att ha till stranden, men inte särskilt långt ändå.

Jag pratade med en hundägare som berättade att bortanför sjömärket finns hundbadet. Hon sa att det är fint där. Bra! Nellie och jag får väl prova i sommar!

På displayen kan man inte bara se vad klockan är, utan också temperaturen i luften och vattnet.

Kul lekplats:

Det finns rutschkanor, flotte med litet hopptorn, och annat roligt. Dessutom finns det en handikapp-ramp!

Jag lägger in många foton på keramik-plattorna längs hamn-piren nu, så behöver jag inte fotografera dem fler gånger...

Vill ni veta mer så höger-klicka här: https://www.youtube.com/watch?v=6ZsiSkjahOU Där berättar "Klase" om konsten på hamnpiren i Höganäs. (6 min.)

Det är trevligt med hav, hamnar och båtar!

Längre bort finns en kaj för större fartyg, men ända dit gick jag inte.

Ovan - hamnens vackraste båt.

Det är förstås Danmark som skymtar i fjärran ovan. Nedan ser ni att min kameras teleobjektiv inte räcker till. Men så är det ju en liten automatkamera jag har.

Jag fotograferade förstås på vägen tillbaka också.

Färgglada övergångsställen.

Köpmansgatan finns flera affärer som säljer "viktiga saker" som te, ost, choklad, hundmat och växter. (Vanliga livsmedels-butiker finns ännu närmare min blivande bostad.)

Slutligen Busstorget (med stadshuset i bakgrunden). Härifrån går det bussar bl a till Helsingborg, Ängelholm, Farhult, Mölle och Arild. Jag kommer att utnyttja kollektivtrafiken när jag ska hälsa på de mina. Det är förstås inte lika trevligt att åka buss, som att åka Tram-tåget längs Medelhavet. Men det är bra ATT det finns fungerande kommunikationer! Tyvärr är Skånetrafiken väldigt dyra...

Det var Höganäsfotona. Nu återstår de jag tog i Ängelholm. Jag vet inte om jag orkar titta på dem i dag. Vi får se.

21-05-23:

Tänk att det är pingstdagen i dag, och ändå måste jag fortfarande ha sådana kläder på mig som jag brukade ha vintertid i El Campello. I dag ska det dessutom regna och blåsa...

Men det kommer att bli en trevlig dag ändå! För vid lunchtid kommer min kusin Gunilla och hämtar Jenni, mig och våra hundar. Sedan ska vi hälsa på min moster Sonja på äldreboendet. Henne har jag inte har träffat på två(?) år. (Sonja är äldre nu, än min mamma blev.) Därefter ska vi umgås med Gunilla och hennes hund Lucy, och det brukar alltid vara kul.

Foton och "berättelse" får ni vänta på till i morgon. I dag lär jag knappast hinna.

       

21-05-24:

Det är El Campello turistbyrå som visar fotot nedan. När jag ser det så längtar jag "hem"!

Men det är inte mitt hem längre, jag har ett nytt - eller kommer snart att få ett nytt. Var sak har sin tid, men jag kan ändå längta tillbaka emellanåt. Fast jag ångrar inte att jag flyttade. Det var det enda rätta. Om allt går som jag hoppas, så kommer jag att kunna besöka El Campello några veckor i höst - kanske i november. Funkar inte det så åker jag ner några veckor nästa vår, kanske i april.

I dag har vi haft soligt och hela 18° varmt, så vi har varit ute mycket. Nu tidig kväll har jag redigerat alla fotona från Ängelholm och Höganäs, men ni får se dem först i morgon. Då ska det regna, så då sitter jag säkert mer framför datorn.

I dag får ni se tre foton som jag tog från bussen, på hemväg från Höganäs i onsdags. Jag tog dem för att rapsfälten blommar så vackert just nu. Solgula fält är fint!

Min blivande hyresvärd SBB renoverar alla sina lägenheter i hela Sverige precis likadant, med likadana material och likadana färger. Fotona nedan är från andra nyrenoverade lägenheter, men precis så kommer det att se ut i min lägenhet (sånär som på att planlösningen är annorlunda). Det är det mörka (nästan svarta) matta (stenliknande) "kaklet" jag inte tycker om. Resten är helt OK, även om jag skulle ha valt vita vitvaror och andra handtag. Hur som helst ska det bli trevligt att flytta in i en helt nyrenoverad lägenhet! Nu är det mindre än 8 dygn tills jag får nyckeln!

21-05-25:

Vi hann gå en förmiddagspromenad i uppehållsväder, men klockan 11 började det regna. Och det har det gjort sedan dess. Det ska regna i morgon och på torsdag också. Jag försöker vänja mig vid det svenska vädret - men det är inte lätt. Inte roligt heller...

Nu kommer fotona jag tog i Jonstorp (där min 94-åriga moster Sonja numera bor på ett äldreboende), och i Höganäs, i söndags. Min kusin Gunilla hämtade Jenni och mig här i Ängelholm. (Det hade varit bökigt och tidsödande om vi skulle ha rest med allmänna kommunikationer.)

Nellie tyckte att Sonja var mycket intressant och trevlig. Hon kände säkert på sig att Sonja är en jättestor djurvän.

Sonja sa till Gunilla, Jenni och mig att hon gärna ville passa våra tre hundar om vi skulle åka på semester eller så. Och det menade hon. Men jag tror inte att det hade varit så lämpligt, speciellt inte på ett äldreboende. 

Jenni hade med nybakade bullar som hon bjöd på, och Sonja lät sig väl smaka. Vi andra också förstås. (Jag har gått upp minst 1 kg sedan Jenni började baka bullar och kakor...)

   

Jag med Nellie, och Gunilla med Molly:

Gunillas hund Lucy satt framför Sonjas fötter och hoppades på att få smaka av bullen.

Efter besöket hos Sonja så körde vi till Gunillas lägenhet i Höganäs. Där bjöd hon på en supergod lunch.

Sedan gick vi en promenad. Jag hade satt på Nellie en tröja för att det blåste så. Hon är lika frusen av sig som jag.

   

När vi närmade oss Kvickbadet så började det regna. Dessutom blåste det så pass att mitt paraply ville vända sig ut-och-in.

Vi gick tillbaka in mellan husen där det blåste mindre.

Tre små rumpor:

Vi gick förbi huset med trädgården nedan. Jag föll pladask för den välvalda kombinationen av växter:

Visst är det vackert!

Sedan började det regna ännu mera. Nellie frös så hon skakade och ville bli buren. Jag borde ha tagit på henne en regn- eller täckjacka. Nu stoppade jag henne innanför jackan den sista biten tillbaka till Gunilla. Därefter skjutsade Gunilla hem oss. Innan det började regna så hade det varit en väldigt trevlig dag! Just nu bor Gunilla på gångavstånd från min lägenhet, men i sommar kommer hon att flytta till Arild. Då kommer hon att bo på gångavstånd från Linda. Både Linda och jag umgås gärna med Gunilla, så vi bor gärna nära henne. 

Nu har jag bara kvar att lägga in fotona som jag tog i Ängelholm i torsdags. De kommer eventuellt innan kvällen. (Annars i morgon.)

Ni ska få se fem av Ängelholms-fotona. Men först ska ni få en liten "historisk inledning", som ni kan hoppa över om ni vill.

Men ännu kämpar Föreningen Rädda Pyttebron!

Artikeln nedan stod i Helsingborgs Dagblad 20-09-28:

Och 20-12-18 skrev tidningen så här:

Nu kommer mina foton. Först på Pyttebron:

Och sedan på den färdiga rondell-utsmyckningen. Eftersom jag hade Nellie med, och rondellen är starkt trafikerad, så fick jag nöja mig med att stå på trottoaren och fotografera. Så tuppen, hönorna och kycklingen syns tyvärr dåligt.

Ibland har alla fem stickade halsdukar på sig. När jag tog fotot hade tuppen en halsduk i ishockeylaget Rögles färger, och bar en skylt som det stod Rögle på. Fast det ser ni knappast.

Nu är det bara alla de andra Ängelholms-fotona kvar - sedan är jag helt i kapp.

Här kommer de sista fotona i den här omgången. De som jag tog i Ängelholm i samband med att Nellie skulle få klorna klippta hos veterinären. Jag skriver så lite som möjligt, för jag är oerhört trött i ögonen.

Stadsparken:

På väg mellan Pytterondellen och Pyttebron:

Utsikten från Pyttebron:

Gångvägen på andra sidan:

21-05-26:

Så skönt! Nu har jag fått mina två anti-covid-vaccinationer! Mitt vaccinationskort ser ni nedan. Hoppas nu att alla andra också får sina vaccinationer snarast, så att vi äntligen kan få något sånär bukt med SARS-CoV-2-viruset. (Men vi kommer säkert att behöva en 3:e vaccination till vintern.) För mig personligen känns det skönt att ha kommit så här långt. Sköterskan sa att om en vecka så ska jag ha ett 98%-igt skydd.

Spaniens premiärminister har nyligen sagt, att fr o m 7/6 kommer turister som har fått två vaccinationer att släppas in i Spanien utan krav på PCR-test. Det är ju bra.

Det har regnat från och till i dag, och vräkt ner periodvis. Jag åkte buss t o r till vårdcentralen där jag skulle bli vaccinerad. (Den ligger långt från Jenni.) Jag hade stövlar och regnjacka, och klarade mig från att bli blöt. När bussen passerade Pytterondellen såg jag att hönorna och tuppen hade fått små virkade hattar på huvudet. (Men inte kycklingen.) Jag tog två foton med mobilen genom den regnstrimmiga rutan. Med lite god vilja så kan ni se hattarna. 

21-05-27:

I går kom mitt paket från Odla.nu. Jag gick och hämtade det framåt kvällen när det nästan inte regnade alls. Men jag planterade inte min höstflox förrän i förmiddags. Den ser inte mycket ut för världen nu, men ska bli 85 cm hög och blomma (och dofta gott) i juli-augusti.

De små ettåriga sommar-blommorna planterar jag inte nu. Dem ställde jag bara i en balkonglåda så länge. Senare ska jag plantera de tre små mini-petuniorna tillsammans i en rund kruka, och margeriten i en liten kruka för sig själv.

Minipetunian som ännu bara har knoppar, ska se ut som nedan när den slår ut.

Häromdagen köpte jag en vit lavendel på Blomsterlandet. Den planterade jag för några dagar sen. Lavendel luktar så gott!

Framåt kvällen den 1 juni planerar jag att flytta mina växter till balkongen i Höganäs. De står lite trångt här hos Jenni. Jag funderar faktiskt på att låta solstolen stå i vindsförrådet, så att växterna kan få bättre plats på min balkong (min miniträdgård). Jag har ju en liten 2-sits-soffa i trä, och en hopfällbar pall, och det räcker nog med de tre sittplatserna på balkongen. Jag får mer glädje av att ha många växter, än av att sitta i solstolen. 

I paketet från Odla kom också pelargonen jag hade beställt. Färgen är mycket vacker!

Jag har totalt sju pelargoner nu. Alla är rosa! Två står i vardagsrummet, och fem står i fönstret i sovrummet där jag sover.

För mig skulle livet bli tristare, om jag inte fick ha växter omkring mig.

Jag fick precis veta att jag kan hämta nycklarna till lägenheten klockan 13 på tisdag (1/6)! Det ser jag fram emot!

Ibland är det så, att ju mer jag funderar på hur något ska vara - desto osäkrare blir jag. Nu funderar jag på DE och DEM. Ovan skrev jag: De små ettåriga sommar-blommorna planterar jag inte nu. Dem ställde jag bara i en balkonglåda så länge. Blev det rätt?

Goda råd från webben:

Jag har läst på om växter på webben. Det började med att jag ville kolla planteringsdjupet för scilla siberica. Jag fick nämligen några lökar av Jenni, som jag petade ner runt om min smultronschersmin. Sedan tittade jag på annat. En regnig dag, som i dag, är det trevligt att drömma om blommor och solsken. (Jenni och jag har haft tvättstugan, men mellan "maskinerna" har jag suttit framför datorn.)

Wexthuset hittade jag tre pelargoner som jag skulle vilja ha. Fast alla är slut på lagret. Kanske de får hem längre fram? Dock ska jag inte bara ha pelargoner i mina fönster. Jag vill ha gröna växter också!

21-05-28:

Det snöade i går! Nej, inte på riktigt - men det såg ut så. Det måste vara ett träd som sprider sina fröer nu. De seglade i luften som små snöflingor, och landade sedan i drivor på marken. Jag vet inte vilken sorts träd det är, för jag ser inte varifrån fröna kommer. Någon som vet?

Två av stolparna på Jennis staket har slagit rot! De börjar båda få skott... Tänk att avhuggna pil-grenar kan slå rot så lätt, när mina noggrant ompysslade bougainvillea-grenar inte vill. Fast jag klippte av en bit upptill på mina sticklingar häromdagen, och de är fortfarande lite gröna inuti. Alltså ger jag inte upp. Det kanske har varit för kallt här?

I dag har jag oplanerat besökt Cityförrådet i Höganäs. Jag hade nämligen skrivit dit och frågat angående låset till byggnaden. De gånger som jag hittills har besökt förrådet har min bricka inte fungerat, och jag har inte kunnat öppna dörren. Jag har fått vänta tills någon annan har kommit ut. Jag ville veta om låset var lagat, så att jag vet att allt kommer att fungera när Bra Flytt kommer på onsdag.

Nu visade det sig att Cityförrådet har ovanligt serviceinriktad personal. Han som hade hand om lås mm kom hit till Ängelholm i förmiddags och hämtade mig, och körde mig till förrådet. Sedan kollade vi tillsammans att allt fungerade. För första gången sedan jag hyrde förrådet så öppnade dörren sig automatiskt när jag larmade av med min bricka. Precis så ska det fungera! Men något har varit fel tidigare, antingen med låset eller med min bricka. Men nu fungerar allt som det ska. Skönt!

Jag blev erbjuden skjuts hem också, men sa att jag skulle ta bussen. Jag berättade att jag skulle slänga glassplittret (de f d glashyllplanen till vitrinskåpen). Jag fick då en soppåse att slänga allt i. Snacka om fin service! Jag skrev och tackade när jag kom hem igen.

Jag vecklade ut filten som innehöll hyllplan och splitter. Jag sopade av de till synes hela hyllplanen så gott jag kunde, och ställde tillbaka dem i förrådet. Ett av hyllplanen har en avslagen hörna, ett annat har några repor i ena änden. Det tredje såg jag ingen skada på vid en hastig titt, men jag får titta noga senare. Jag har garderat mig genom att beställa fem nya hyllplan från Ikea. De är billiga, så det gör inget om det skulle bli ett för mycket.

   

Jag slängde filten också, för det gick inte att få bort allt glassplitter från den.

Sedan gick jag från förrådet till lägenheten. Promenaden tog 25 minuter. Jag tog några foton längs vägen.

Strax innan jag kom fram till "mitt" hus så såg jag en park på höger sida. Där kan jag säkert promenera med Nellie. Jag såg två mattar med hundar där.

Lite längre fram börjar Sjöcronas park (även kallad Tivoliparken). Den har jag fotograferat tidigare.

Ni som ser bra kan se den gula busshållplatsen på höger sida: Höganäs Tivolihuset. Det är den närmaste hållplatsen om man kommer från Ängelholm (med buss 225).

Jag gick in i min blivande trappuppgång. Man kan välja om man vill ta trapporna eller hissen. Jag gissar att jag oftast kommer att ta hissen upp, men ofta springa ner för trapporna. (Men om Nellie är med, eller om jag bär tungt, då blir det hissen även ner.)

Lägenheten har nu fått ny ytterdörr, en säkerhetsdörr, och en rejäl brevlåda utanför. Bra! Det var ingen där, så kanske allt är klart nu.

På balkongen till våningen ovanför stod en kvinna och tittade på utsikten. Hon såg "ordentlig" ut, så jag ska nog slippa blir störd. Ljud hörs ju alltid mest uppifrån.

Min lägenhet inringad, rummet och köket:

Från gatan kunde jag se att kyl/frys och ugn, samt köksluckorna, är på plats. Det ska bli spännande att se allt inifrån på tisdag eftermiddag!

Från lägenheten gick jag till teaffären och köpte 1 hg Earl Green (min favorit nummer ett), för jag har nästan slut på mitt te. Därefter tog jag bussen tillbaka till Ängelholm.

Jag längtar tills jag får flytta in i min lägenhet - och förstås ännu mer tills jag har kommit i ordning där. Men det sista lär dröja. Jag vill inte stressa.

21-05-29:

Spaniaposten förtydligar angående de kommande nya inresevillkoren till Spanien:

Själv kan jag inte resa till mitt kära El Campello på länge än. Jag saknar även mina f d bougainvilleor (som Erik har nu) - de som blommade så vackert i rosa! (Dvs högbladen är rosa, själva blommorna är vita.) Dem som jag tog sticklingar av. Bougainvilleor finns i så många färger, men i Sverige är lila den absolut vanligaste. Jag hade önskat att jag hade sortnamnet på de två rosa som jag tycker allra bäst om. Men det stod inget på dem när jag köpte dem. Så det blir oerhört svårt att hitta likadana. Jag vill gärna ha kvar den lilla biten av El Campello - rosa bougainvilleor. Hittar jag sådana så har jag inte behövt ge upp allt.

Jag har letat på webben. Den rosa sorten Sanderiana säljs här i Sverige, fast inte just nu. Vera Lynn heter "röd", men ser rosa ut på fotot. Växtshopar i England har det största sortimentet, men jag hittade en tysk webbshop också. Dock ingen svensk...

   

De pastellrosa sorterna nedan, Rosa Preciosa och Mary Palmer, är väldigt vackra, men jag tycker ännu bättre om de intensivare rosa.

   

Sorten nedan, Raspberry Ice, liknar väldigt mycket den som växer i kvarteret bredvid min förra lägenhet. Den som jag också försökte ta sticklingar från.

Jo, det var svårt att lämna El Campello. Och det var svårt att lämna mina båda bougainvilleor. (Ni får tycka vad ni vill om det senare, men de var mina skötebarn.) Jag gjorde rätt som flyttade, jag har inte ångrat mig. Men nog kunde jag väl få ha en rosa bougainvillea här också! Man kan ha dem ute från maj till september. Men resten av året måste de stå i ett soligt fönster. Jag hoppas att jag hittar en rent rosa bougainvillea längre fram. Bougainvillea kommer ursprungligen från regnskogen Amazonas i Sydamerika (Louis Antoine de Bougainville hittade dem i Brasilien), men jag förknippar dem med Spanien.

Jag har inget särskilt för mig i dag. (Jag väntar mest på att klockan ska bli 13:00 på tisdag den 1 juni.) Så jag har ägnat en stund åt datorn och webben. Jag läste det här:

Jag är glad att jag fick just Pfizers vaccin. Men alla skyddar, och det är huvudsaken. (Och Astra Zenecas lär skydda bättre om det går längre tid mellan dos 1 och 2, vilket är vanligast i Sverige.)

Ensueco undrar om det nya spanska vaccinet kommer att bli det bästa, se https://ensueco.com/blir-det-spanska-vaccinet-det-basta/ 

Klokt sagt (tavlor från https://majkensrum.se/):

   

        

   

De söta illustrationerna nedan har Hannah Dale gjort, se: https://www.wrendaledesigns.co.uk/ (Det är där jag har köpt mina fågel-tavlor.)

I dag när solen skiner så slipper mina växter stå under tak. Jag blir glad av min lilla "trädgård".

Jag läser på om den Weigela Rainbow Sensation som jag vill ha för att komplettera min lilla trädgård. (Jag har en tom kruka kvar!) Ännu är den slutsåld nästan överallt. Jag har läst att det har varit ovanligt stor efterfrågan på trädgårdsväxter i år. Kanske folk pysslar i sina trädgårdar i stället för att åka på semester, i dessa tider av pandemi?

Härdigheten tycks vara bra! Den tål ner till -31°C! Då kommer den att klara sig bra på en skånsk balkong - utan vintertäckning.

21-05-30:

Vi har haft underbart väder i dag!

Inte ens jag har behövt strumpor, jacka och handskar. Nedan ser ni mig iklädd min morsdagspresent som jag fick av min son Johan och hans familj. Tyvärr syns det också på fotot att jag har gått upp en hel del i vikt sedan Jenni började baka (alltför) goda bullar och kakor. För jag är inte gravid, även om det ser ut så. Kanske jag är uppe i 55-56 kg? Jag har inte vägt mig på ett tag. (Roligare kan jag ha.)

Men T-shirten är snygg! Jag gillar texten!

Efter flytten ska jag beställa tid hos hårfrisörskan. (Gunilla har rekommenderat en som ska vara duktig.) Jag vill egentligen inte ha håret kortare - men det behöver jämnas till. Det är lika långt på båda sidor, men ligger olika.

Efter frukost gick Nellie och jag en promenad.

Nu vet jag var det snö-liknande vita kommer ifrån. Från asparna!

Nästan allting blommar nu.

Pilen pekar mot gångstigen in mot Jennis hus.

Sedan firade vi Molly som fyller 6 år i dag. Av Nellie fick hon en vov-god PlaqueOff-gnagis. Foton kommer senare. (Kanske i kväll.)

Före lunch hade jag ett trevligt video-samtal med Johan, hans fru Linda, och lilla Tuva. (Tuva sa inte så mycket men vinkade.)

I eftermiddags gick Jenni, Molly, Nellie och jag genom skogen ner till havet. Foton kommer senare. (Troligen först i morgon. Det blir så när jag tar många foton...)

Innan Mollys födelsedagskalas började så njöt vi alla av solen i trädgården, var och en på sitt vis.

   

Nellie fick syn på ett "misstänkt farligt föremål" (ett visset blad), och närmade sig försiktigt.

Sedan berättade hon för Molly om hur modig hon hade varit. Men Molly blev inte särskilt imponerad...

Sedan började kalaset. Molly blev väldigt glad för sin gnagis, och tyckte att det verkade mysigast att äta ute en solig dag som i dag. Nedan en stilstudie i hur man bäst och snabbast äter upp en vov-god gnagis. (Den syns på första fotot.)

Nellie fick ¼ gnagis. Hon föredrog att äta sin på mitt ganska nytvättade lakan...

På väg mot skogen passerade vi huset med den fina trädgården (som jag har fotograferat mycket). Nu blommar deras rhododendron.

Så kom vi in i skogen.

Somliga hundar går för säkerhets skull alldeles intill mattes fötter (ovan), andra hundar löper hela linan ut...

Efter ett tag kom vi fram till havet.

Vi gick till vänster, enligt anvisningarna på skylten.

Nellie gick också ner till vattnet, men vände så fort en våg svepte in över hennes ena tass.

Det fanns de som badade...

Molly badade också! Tyvärr där det var mycket tång (så hon nästan blev svart om magen)...

Nellie och jag höll oss på behörigt avstånd från det kalla vattnet...

Efter en lång promenad på stranden så vände vi hemåt igen.

Ska vi gissa att Nellie kom upp i sisådär 60'000 chihuahua-steg?

21-05-31:

I dag är det "dan före dan". Dagen före jag får nyckel till min lägenhet - och därmed tillträde till den. Jag förbereder vad jag kan. Jag har laddat ner en enkelbiljett till Höganäs på mobilen, och kollat vilken buss jag ska ta (10:25). Jag har packat en liten väska med nödvändigheter (1 rulle toapapper, 1 handduk, 1 mugg, 1 soppåse, 1 måttband mm). Strax ska jag förbereda det som jag ska flytta i första bil-lasset i morgon eftermiddag.

Även i dag är det härligt väder! Nellie och jag gick nyss en lång promenad. Först en runda i mini-skogen, och därefter en i villakvarteren (där jag beundrar eller förfasas över trädgårdarna).

Altandörren står öppen så hundarna går ut och in som de vill. Nyss låg de i solen på gräsmattan, men nu ligger Molly vid mina fötter och Nellie på vår säng. Jenni lagar lunch åt oss människor.

Både min ros och min schersmin har knoppar! Trevligt! De kommer att slå ut ett tag efter flytten till Höganäs.

   

Nu har jag ställt alla mina växter i lådor och kassar. De hör till det första som jag ska ta med till Höganäs. (Nellie, toalettartiklar och sängkläder hör till det sista som jag flyttar innan jag lämnar tillbaka bilen på torsdag.)

Jag har packat lite till som jag kan ta med redan i morgon eftermiddag, i mån av plats. (Bl a två Ikea-kassar med kläder och skor, samt Nellies blå "hus".)

Barnslig som jag är, så tycker jag att pusslet nedan är fint! Det finns t o m en chihuahua med på bilden! Fast det dröjer några år innan mina barnbarn klarar 500-bitars pussel. (Det finns på Bamses Bollar.)

21-06-01:

I dag fick jag äntligen nycklarna till min lägenhet. Jag fick hämta dem (samt router och TV-box) på SBBs kontor. Sedan gick jag förstås raka vägen till lägenheten. Det är ju först i dag jag har kunnat se den i färdigt skick. Några saker blev jag besviken på. Det finns varken tvättmaskin eller torktumlare i badrummet! (Men tvättstuga i källaren.) Det finns inget städskåp, och bara klädstång på ena sidan i klädkammaren. De har tagit bort persiennerna, som jag ville behålla. Och balkongen är inte färdig. Bl a så måste balkongräcket målas. Jag ska prata med uthyraren senare i veckan.

Resten är bra. Och jag har stött på två grannar som båda var supertrevliga och hjälpsamma.

Nedan kommer några foton som jag tog som hastigast i dag.

I köket finns bl a diskmaskin och induktionshäll (så jag måste köpa nya kastruller). Där är fönstret bytt mot ett modernare med isolerglas.

Badrummet är inte stort, men större än mitt förra. Praktiskt inrett, med vikbara glasdörrar runt duschen. En vanlig tvättpelare hade inte fått plats, men en liten kombimaskin (det finns som bara är 45 cm djupa).  

Eftersom det inte finns något städskåp i hallen (som på ritningen) så kan jag få plats med en Ikea-Pax-garderob i hörnan, eller en rad Billy-bokhyllor, längs väggen till höger.

Längst in i klädkammaren finns ett linneskåp med hyllor. Eftersom väggen hitom skåpet är tom så skulle jag kunna sätta två grunda Ikea-Pax-garderober där! Eller mina Alex-hurtsar... Fast jag behöver mer klädstång än bara 140 cm... Jag hänger hellre mina plagg på galgar, än förvarar dem i lådor.

Jag kommer att behöva handla mer på Ikea. (Garderober, och kastruller för induktionshäll, samt en liten Hemnes sittbänk med skohylla under att ha i hallen.) Jag får ett rejält vindsförråd i alla fall. Där kan jag ställa allt som inte får plats i lägenheten.

Jag tycker att det är trevligt att sundet syns (och Danmark)! Lite havsutsikt är bättre än ingen.

I eftermiddags hämtade jag Gunillas bil, som jag ska få låna till på torsdag. Jag körde till Jenni och hämtade bl a alla mina växter. (Jag lastade förstås bilen full.)

Ovan och nedan ser ni att jag verkligen inte har för många krukväxter (att ha inne). Det fattas minst 8 stycken.

Jag kom hem (till Jenni) 19:45. Jag är trött! I morgon ska jag upp tidigt och möta flyttfirman vid förrådet. Och innan dess ska jag ha hunnit packa bilen full. I kväll bör jag packa ner det mesta av mina saker, egentligen allt utom toalettartiklar, sängutrustning och Nellie (samt hennes saker). En del hann jag packa i går, men bara drygt hälften. Det är frågan om allt får plats i ytterligare två personbils-lass, eller om jag måste köra tre. Det sista tar jag på torsdag förmiddag. Men kanske jag måste köra ett lass efter att flyttfirman har jobbat klart. Egentligen skulle jag vilja gå och lägga mig nu, men jag måste packa!

21-06-02:

Allt har gått bra i dag! Den här flyttfirman kan jag rekommendera! De hanterade mina saker varsamt, satte allt enligt mina anvisningar, och var trevliga dessutom. Totalt fick jag betala 4000:- för 5 timmar. Jag fotograferade deras bil utanför Cityförrådet. 

Själv är jag trött! Jag sov bara 3½ timme, natten som var. Jag kunde inte koppla av. Jag försökte räkna ut hur vi skulle ställa alla flyttlådorna utan att behöva stapla dem alltför högt. Tack vare gott samarbete så fick vi ihop det. Men ni anar säkert att lägenheten nu är proppfull, och att man får åla sig fram mellan staplarna med flyttlådor. (Tur att jag inte har gått upp ännu mer, för då hade nog magen fastnat på ett par ställen...)

Mitt stora fina förråd, som flyttkarlarna skulle ha ställt några saker i - det kunde jag inte nyttja. En kvinna som flyttade in i trappan bredvid i går hade nämligen tagit fel förråd. Hon hade lagt några tomma flyttlådor på golven, och satt ett hänglås på dörren - så jag kom inte in. Där stod jag med mitt splitternya lås och kunde inte använda det. Flyttkarlarna fick bära ner sakerna igen och ställa i hallen - så det blev ännu trängre i lägenheten.

Nu blir jag tvungen att bära upp sakerna själv. Det tyngsta är garderobsdörrarna (som dessutom är 225 cm höga). Det blir nog inte så lätt, för trappan är svängd - och hissen går inte ända upp. Jag borde egentligen be kvinnan hjälpa mig. Men först får jag kolla (i morgon) om hon har tagit bort sina saker och sitt lås. SBBs uthyrare gav mig kvinnans telefonnummer.

Om inte mer än hälften av mina Billy-bokhyllor vore trasiga, så kunde jag ha ställt dem på plats - och sedan fyllt dem efter hand som jag packar upp. Nu måste jag först få hyllorna lagade, innan jag ens kan ställa dem utmed väggarna. Jag lär få bo provisoriskt ett bra tag till. Suck! Jag drömmer så om att komma i ordning!

Jag har tagit många foton i dag, men orkar inte visa mer än det ovan. (Inte i kväll.) Nu måste jag packa det sista som jag har hos Jenni. I morgon förmiddag så flyttar Nellie och jag till Höganäs!!! Senast klockan 14 ska jag lämna tillbaka bilen till Gunilla.

21-06-03:

Nu på förmiddagen ska jag packa det allra sista som jag har här hos Jenni. Sedan åker Nellie och jag till vår nya bostad i Höganäs. Jag kommer förstås att ha massor att göra (en långt tid framöver), men det är fyra saker som står överst på dagens att-göra-lista. Jag bör: Kolla att mitt vindsförråd är tomt, och sätta mitt eget lås på dörren. Montera min säng. Skruva fast skivan på matbordet. Installera routern och försöka koppla upp datorn mot internet. Det sista är inte minst viktigt! (Jag har också mobilen för kommunikation, men föredrar datorn.) Om jag inte lyckas ansluta datorn till mitt nya wifi så kan jag inte skriva något här...

Håll tummarna för att lilla Nellie ska anpassa sig snabbt till vår nya bostad. Hon har tvingats gå igenom flera stora omställningar i år. Fler än vad som är riktigt hälsosamt. Stella dog, och hon blev ensam hund i familjen. Jag stökade till i vår lägenhet (packade), och på slutet bodde vi provisoriskt i Kaisas lägenhet. Nu har vi bott så pass länge hos Jenni och Molly, att Nellie känner sig hemma här - och nu tvingas hon byta bostad igen.

       

I Höganäs kommer det att vara kaotiskt ganska länge. Nellie kommer att ha tillgång till vår säng + sitt lilla blåa "hus", alla hennes andra saker kommer att vara nerpackade länge till. Det kommer att lukta annorlunda, och höras nya ljud. Det kommer säkert att dröja ett tag innan Nellie känner sig trygg och hemma. Jag ska försöka ha henne nära så mycket jag bara kan. Det är mitt ansvar som hundägare, att göra mitt bästa för att min hund ska må bra!

Nästan allt har fungerat bra hittills, och nu tidig kväll så börjar Nellie slappna av. I början var hon orolig och ville härifrån. Men nu har hon både ätit, sovit (i sitt lilla blå hus), och kissat på sin toa. Just nu ligger hon i mitt knä, medan jag sitter (ganska obekvämt) på en pall framför en flyttlåda som jag har ställt datorn på.

Efter en hel del om och men har jag lyckats ansluta till mitt nätverk. MEN - dosan ("fiber-uttaget") som routerna ska kopplas till sitter i hallen - och där finns inget eluttag (vilket routern förstås också måste anslutas till). Just nu har jag dragit en skarvsladd från allrummet, så att sladden ligger snett över hallgolvet. Inte så lyckat... Dessutom finns det bara 2 vägguttag i allrummet, och dem lär jag behöva till annat. (I köket finns 3 uttag, varav 2 har plats för 3 stickproppar.) Jag mejlade min hyresvärd och sa att de måste installera ett eluttag i hallen - snarast.

Nåja, jag har fungerande internet i alla fall, och det känns bra!

Min kusin Gunilla tittade inom (och hämtade samtidigt sin bil). Hon tycker att lägenheten är över förväntan, och att utsikten är fin. Dessutom tror hon att det faktiskt är riktig parkett jag har i kök och allrum.

Jag är väldigt trött, både psykiskt och fysiskt (mest sömnig), men nu kan jag äntligen koppla av. Nu kan jag ta allt i min egen takt. Ingen annan än jag själv lider av röran. Om jag inte orkar montera sängen i kväll, så lägger jag madrasserna direkt på golvet. Det kommer en dag i morgon också. Då måste jag börja leta efter trävaru-firmor och fråga efter material som är lämpligt att göra nya bakstycken till Billy-hyllorna av. Hyllorna måste lagas innan jag kan ställa dem på plats. Och innan de är lagade, OCH står på plats, kan jag inte fylla dem med något. Och innan jag har någonstans att ställa saker kan jag inte börja packa upp. Suck!

Jag har visserligen gott om plats i köket för porslin och annat husgeråd. Men jag har sampackat ömtåligt och mjukt. Så om jag öppnar en låda med t ex temuggar, så ligger det även kläder och handdukar i den. Och kläder vill jag inte packa upp nu. (Först måste jag skaffa ytterligare en klädstång till klädkammaren! Och förresten så ligger galgarna i andra lådor.)

Men i dag var det en kille från en persiennfirma här. Han tog mått på mina fönster, och han ska skicka ett anbud. Eftersom lägenheten vetter åt söder, och jag ska sova i allrummet, så måste jag kunna skärma av sol och ljus periodvis. Vi pratade om enkla ljusa persienner, i klassisk modell. Jag vill ha dem monterade (på insidan, så att jag kan ta med dem eller sälja dem vid ev flytt längre fram). Firman har ungefär 2 veckors leveranstid på måttbeställda persienner. Hoppas att det hela inte kommer att kosta alltför mycket!

Mitt vindsförråd är nu tomt och låset borta. Jag satte dit mitt eget lås. Men jag måste ha hjälp för att bära upp det största och tyngsta till vinden...

Jag får ta en sak i taget! Det kommer säkert att ordna sig det mesta, om än inte bums. Det är klart att jag skulle vilja ha lägenheten helt i ordning redan nästa vecka, vilket förstås är totalt omöjligt. Men om jag börjar bli något sånär klar i augusti så får jag vara glad. Och kanske det dröjer längre? Jag måste hinna leva också. Och vara ute när vädret är fint.

Foton får ni se en annan dag.

21-06-04:

Nu har Nellie och jag sovit vår första natt i lägenheten. Vi sov på madrasserna placerade direkt på sängbotten tillhörande den omonterade sängsoffan. Det gick bra. Min egen säng, med mina egna madrasser, passar min kropp mycket bättre - så jag hade inte ont alls i själva kroppen (som jag så ofta får i andras sängar). Men tyvärr hade jag väldigt ont i huvudet (migrän), så det blev ändå inte många timmars sömn. (Sådan migrän som kommer efter stress, när jag börjar koppla av igen.) Jag har tagit det så lugnt, så lugnt i dag - och huvudvärken har minskat från svår till lätt.

Jag hade förberett för att montera sängsoffan i går. Jag hade pallat upp botten på precis rätt nivå för att gavlarnas skruvhål skulle passa. Men så upptäckte jag att den enda insexsnyckel som jag har tillgänglig - har fel storlek. (Så jag fick lägga ner sängbotten på golvet igen.) I förmiddags köpte jag en ny insexnyckel-sats, fast jag redan har en - nerpackad. Men hittills har jag inte orkat montera sängsoffan ändå - fast jag nu skulle kunna.

Det är mycket opraktiskt att ha allt nerpackat. Det hjälper inte att jag numrerade lådorna och skrev upp vad jag packade ner i dem. För även om jag vet i vilken låda jag har sakerna, så är det inte säkert att jag kommer åt dem. Alla lådor står ju inte överst... Jag fick köpa en ny diskborste i dag också, fast jag har några stycken på lager. (Jag hade köpt flera i Sverige, eftersom spanjorerna använder svampar när de diskar - och de få borstar som finns att köpa är av dålig kvalité.)

Jag har nu läst alla bruksanvisningarna som följde med kyl/frys, ugn, mikrovågsugn och spishäll. Jag ställde in klockan på mikron så jag har en som jag kan titta på (utöver den i mobilen och på datorn).

Jag har jättenära till alla affärer. Till Jysk och Jem & Fix är det bara 50 meter, jag har 450 meter till en stor Citygross-butik, och 350 meter till en mindre Lidl-butik. Och på mellan 200 och 800 meters avstånd ligger många små butiker (kläder, cyklar, te, ost, växter, djurtillbehör, heminredning, husgeråd, garn, godis, tidningar, bokhandel, loppis mm). Till närmaste "post" har jag ca 200 meter, och till Busstorget (som alla busslinjer utgår från) har jag 400 meter. Ja, och så är det 900 meter till Kvickbadet, och 100 meter till Sjöcronas park/Tivoliparken. Det känns väldigt bekvämt att ha så nära till allt! (Det enda jag hade velat ha lite närmare till är Plantagen (2500 meter) och kanske även till Höganäs Outlet-område (1700 meter). Men om vädret är fint så är det ju promenad-avstånd även dit.

På Citygross köpte jag en 1½-liters kastrull avsedd för induktionshäll. (Rostfri med specialbotten och glaslock. Kostade 99:-, tror det är billigt.) Så nu har jag i alla fall 1 kastrull om jag skulle vilja laga mat på spisen. (Men det blir nog mest färdigmat de närmaste dagarna.)

Huset var tyst i natt, och trafiken upphörde tidig kväll. Så det är bara dagtid, om jag har fönster och/eller balkongdörr öppna, som trafiken stör mig.

De som har renoverat lägenheten ska komma och montera ett eluttag bredvid "Telia-boxen" så jag kan ha routern i hallen utan att behöva använda skarvsladd. Bra! Fast sedan måste jag fixa något att ställa routern på också. (Lämplig höjd enl Telia är 1 meter.) Och jag som har tänkt ha en Hemnes "skobänk" där. Kan jag verkligen ha routern på en sådan??? (Jag kan inte ställa den på hatthyllan, för kabeln är för kort.)

Förresten såg jag nyss på mina foton, att det faktiskt finns 3 eluttag i allrummet! Skönt, för då slipper jag använda grenuttag överallt. På Jem & Fix köpte jag 4 nya stickproppar till mina taklampor - eftersom takuttagen här har den nya EU-standarden.

Jag har träffat några av mina nya grannar (väldigt trevliga). En familj (i trappan bredvid) har två hundar, varav en chihuahua-korsning. Nellie och hundarna bekantade sig på morgonrundan. Nellie och jag har bl a promenerat i den närbelägna parken i dag. Där finns många vackra blommor för mig att titta på (jag har tagit foton), och Nellie säger att där luktar så spännande, och att där går alldeles utmärkt att kissa.  

Nu borde jag montera sängsoffan, och lägga in en massa foton här (efter att först ha lagt över dem på datorn och redigerat dem), och en ryslig massa annat. Men för att undvika att migränen blir värre igen så tar jag det väldigt lugnt. Det dröjer nog flera dagar till, innan jag börjar packa upp. Men jag ska försöka ta reda på VAR jag kan få bokhyllorna lagade.

Även om man bara tar ett steg åt gången så kan man komma långt...

21-06-05:

I dag är det Världsmiljödagen, så i dag har jag inte velat slänga några sopor alls. För vet ni vad! I det här huset finns det ingen sopsortering! Man använder de gammeldags sopnedkasten! Sådana som sedan länge är plomberade på alla andra ställen. Det känns inte klokt att blanda alla sorter och slänga där. Men vad ska jag göra? Jag kan ju inte slänga i grann-fastigheternas sopsorterings-kärl. Och jag som har sop-sorterat sedan sommaren 1979...

I går, när jag räknade upp hur nära jag har till allting, så glömde jag att säga att vi har väldigt nära till veterinär också! I det bruna huset på andra sidan rondellen (dolt bakom träden) finns närmaste veterinär. Fotot tog jag från balkongen. Sedan finns det en till vid Lidl. Bra att ha så nära, om något akut skulle drabba min kära lilla Nellie!

Jem & Fix köpte jag också en sådan där "armatur" som man hänger direkt i kroken. Bra med tillfällig belysning innan de riktiga lamporna har kommit upp. Jag hängde den i hallen, för där är mörkast. (Jag hade en med i resväskan, likadan fast med gamla sortens stift. Inte anade jag att det finns en ny standard nu.)

Det är skönt att Nellie verkar finna sig till rätta. Jag har placerat ut lite "sovplatser" här och var.

Den i solen på balkongen hittade hon själv. (Hon ligger på trappsteget.)

Tyvärr är där så skitigt ute. Mest "bygg-avfall". De glömde tydligen att städa balkongen, för inne är det rent. Jag har bara sopat upp det värsta. Det finns mer, under växterna t ex (för dem ställde jag ut innan jag hann sopa). Det går inte att få rent nu, eftersom mycket puts och småskräp har trillat ner i "mönstret" på plattorna. Jag tyckte först att det verkade bra att de lät plattorna ligga, men nu tror jag att jag ska be dem att ta bort alla. Jag har vinylmattor som jag kan lägga på golvet. Ännu hinner jag förstås inte vara på balkongen. (Bara när jag vattnar mina växter.) Och det dröjer nog innan jag monterar den lilla träsoffan som ska stå där.

Jag måste prioritera röran inomhus. Så här ser allrummet ut från hallen:

Rätt mycket jobb återstår innan det blir presentabelt. Men i dag monterade jag i alla fall sängstommen. Jag lyckades palla upp botten precis i lagom höjd. (Annars skulle träpluggarna ha brutits av.)

Nu klarade jag av att skruva ihop stommen själv, utan hjälp av någon som höll i andra änden.

Nedan inspekterar Nellie sängen när allt var klart. Hon tycker det var bättre innan, när vi sov närmare golvet. För då kunde hon lätt hoppa upp själv - precis var hon ville.

Innan energin tog slut så skruvade jag fast bordsskivan på bordsstativet. Skönt att ha det också gjort.

När flyttfirman var här så bad jag dem att bara ställa mina Kallax-hyllor längs köksväggen. Just så här har jag inte tänkt ha dem stående. Och från början tänkte jag ha dem mot fönsterväggen - för då får matbordet bättre plats. Eller rättare sagt - då får stolarna plats runt om.

Men på fönsterväggen sitter det ett eluttag i vägen, och sedan kommer elementet. Så där skulle jag bara kunna ställa 1 hylla. Så jag tror att hyllorna trots allt ska få stå längs den här väggen. Fast inte i den här ordningen, och den lilla vita ska få stå i klädkammaren. Endera dagen ska jag flytta om hyllorna, för när de står som de ska kan jag börja fylla dem. (Några har fått baksidorna bortslagna, men jag kommer åt framifrån att sätta dit nya insatser. Jag ska bara köpa nya på Ikea först.)

För att det ska bli gott om plats att dra ut stolarna så måste de stå på diagonalen, och då kan jag bara ha fyra. Nu är det sällan mer än 1-3 personer som besöker mig, så det går bra ändå. Och skulle det komma fler någon gång, så kan jag tillfälligt ställa dit ytterligare 1-2 stolar. Då blir det förstås trångt - men finns det hjärterum så finns det stjärterum!

Hittills är jag allra gladast åt att ha så nära till parken. Nu när vädret är fint så går Nellie och jag dit flera gånger om dagen. Där är så fint! Jag har tagit en massa foton som ni ska få se så snart jag hinner lägga in dem här.

Nu ska ni få se 40 foton från Sjöcronas park / Tivoliparken. Både Nellie och jag tycker att det är en toppenpark! Fotona får tala för sig själva.

21-06-06:

       

Man kan fira Sveriges nationaldag på olika sätt. Själv har jag burit upp en massa saker på vinden. Det var svettigt värre, och de 3 stora garderobsdörrarna (som skymtar längst till vänster) var verkligen inte lätta att bära upp. Men jag är ju envis... Jag bar även upp en del som senare ska stå i lägenheten (datorbordet, lilla runda bordet mm), bara för att det ska vara ur vägen så länge. Det är skönt att ha ett så stort förråd, när lägenheten är liten.

Tidigare i veckan köpte jag ett silikonunderlägg att ställa Nellies mat- och vattenskål på. Jag vill skydda golvet mot eventuella stänk. Fast just i den här hörnan ska det inte stå sen.

Efter matpaus, och ytterligare en park-promenad med Nellie, så flyttade jag om Kallax-hyllorna (och skruvade på knopparna igen). Så här ska de få stå:

Det blir lite trångt med stolarna (svårt att gå runt om, ifall någon sitter på en stol), men kommer att fungera bra till vardags. Karmstolarna framför fönstret ska stå i allrummet sen.

(Bilden ovan är "sned i kanterna". Jag glömde beskära den när jag hade rätat upp horisonten...)

Jag packade upp min båt i dag (hel som ni ser nedan), och satte den på den översta Kallax-hyllan. Om den ska stå där sen vet jag inte än.

Nedan har jag markerat var taklamps-uttaget sitter. Det är placerat så för att lampan ska sitta mitt över ett rektangulärt bord som står mot väggen. Jag kommer att få fästa en ny takkrok mitt över matbordet, och använda skarvsladd - eller köpa en dyr fin förlängningsarm (t ex en Vrida, https://www.vrida.se/).

Jag vet inte om jag ska ha min oäkta kristallkrona över matbordet som jag brukar. Den passar inte riktigt ihop med det moderna köket. Kanske jag hänger den i allrummet i stället? Eller om jag ska ha min plafond där (som satt över köket i förra lägenheten). Eftersom det nu är den ljusaste tiden på året, så kan jag vänta med att hänga upp lampor.

Nu när jag har barnbarn så får jag komplettera min inredning en smula. Jag har köpt en rejäl men förhållandevis billig barnstol, en sådan som "växer med barnet". Jag bör montera den relativt snart, ifall Linda och Alva kommer på besök.

Köksstolarna är alldeles flockiga efter flytt-filtarna, men jag har inte packat upp någon klädborste än - så det får vara så länge.

I morgon eftermiddag kommer det som jag beställde från Ikea. Fåtöljen kan jag knappt få in i lägenheten. Bara rakt in i allrummet (där jag sitter nu) kan den få plats. Tja... Jag lär nog ha att göra hela sommaren innan här blir ordning.

Har jag berättat att Nellie är så duktig, så duktig? Hon skäller inte om hon hör något enstaka ljud från t ex hissen, hon kissar enbart på sin toa (samt ute förstås), hon väntar tålmodigt när jag pysslar med mitt, och hon uppför sig bra när vi är ute och går.

Nu håller hon på att försöka uppfostra mig. När hon vill något (pockar på uppmärksamhet) så "knorrar" hon. I går knorrade hon och gick före mig in i köket - och tittade menande på matskålen. Eftersom det var matdags, så fick hon en portion. Sedan försökte hon en timme senare igen, men då fick hon inget. Hon har försökt i dag också, och tycker väl att jag är ovanligt trögfattad - som inte ger henne mat var gång...

Jag är glad att jag har henne! Hon är ett väldigt trevligt sällskap! (För min hyresvärd presenterade jag henne häromdagen som min sambo. Det är hon ju!)

21-06-07:

Fr o m i dag säljer Lidl en laddbar 2 i 1-dammsugare. Jag var där klockan 08 när de öppnade och köpte en. Tidigare har jag inte velat ha den här typen av dammsugare, men i den här lägenheten tror jag att den kan passa perfekt. Modellen suger bra på parkettgolv, och det är praktiskt att ha en sladdlös när min lägenhet har så få eluttag. Den lilla dammsugaren jag har (av vanlig modell) suger visserligen bra, men den väsnas - och har bara 3 meter sladd (så jag har alltid varit tvungen att använda skarvsladd). Allra helst hade jag velat ha en vit dammsugare, men en ljusblå är snygg och diskret. (Eftersom jag inte har något eluttag i klädkammaren så måste den stå framme i köket.)

Att den är animal perfect är ju ingen nackdel...

I förrgår sov Miracle första natten i sin nya lägenhet (= min gamla). Hon skickade foton på det nästan färdiga köket, och vardagsrummet/allrummet. Jag tycker att hon får det jättefint! Men renoveringen har säkert kostat en del...

I eftermiddags tjöt det alldeles förfärligt här. Det tog några sekunder innan jag kom ihåg, att klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, så testas VMA-signalerna. Jag hade glömt bort de här signaltesterna, efter alla åren i Spanien. Men jag la märke till signalen!

Det visade sig nämligen att här i Höganäs så sitter högtalarna på huset tvärs över gatan (som ägs av Höganäshem). Så nog hörde jag signalen alltid. Nellie också, men hon blev inte rädd eftersom hon satt i mitt knä när det började.

Kommer ni ihåg att när jag bodde hos Jenni så skrev jag ofta om en trädgård som jag tycker är så vacker? Det var där jag fotograferade scilla, ormöga och rhododendron. Sista dagen hos Jenni, när jag var på väg för att hämta bilen som jag skulle köra sista lasset till Höganäs med, gick jag förbi trädgården. En kvinna höll på att rensa rabatterna på framsidan. Jag stannade till och sa att jag beundrade hennes trädgård.

"Då har du inte sett baksidan", sa hon. "Där har vi vår hemliga trädgård. Kom in och titta!" Och jag var inte nödbedd. När kvinnan öppnade träporten så var det som att komma in i en annan värld! Alldeles fantastiskt! Ett litet paradis! Jag hade bara mobilen med, men tog några foton medan kvinnan visade mig runt, och berättade om alla växterna. Hennes man är lika trädgårdsintresserad som hon! De brukar ha trädgårdsvisning en gång om året, med uppåt 500 besökare. I dammen har de närmare 100 guldfiskar. De har både vanliga och ovanliga växter. I det vita växthuset i bakgrunden övervintrar de känsliga växter (sådana som egentligen inte klarar svenska vintrar).

Vackert, välkomponerat, välskött - och lummigt! Otroligt många växter på relativt liten yta! Slingrande stigar runt i trädgården, en liten bro... Visst är det en fantastisk trädgård! Precis i min smak! (Jag har inte hunnit visa er fotona förrän nu.) 

Nu vet jag att rosorna på framsidan har rosa blommor i en ena rabatten, och röda i den andra. (Det undrade jag ju över.) Dessutom har familjen både katt och hundar (varav en chihuahua-hane). Det är bra förargligt att jag troligen inte kommer att träffa henne fler gånger, för vi hade kunnat bli vänner - med tanke på våra gemensamma intressen. Jag är i alla fall glad att jag fick se deras "hemliga trädgård".

Så sant, så sant:

Fast just när det gäller Richard Gere så är han ju precis lika snygg som när han var ung! Och det är ju ytterst få förunnat...

För en liten stund sedan kom mina saker från Ikea - och jag fick faktiskt in allt i lägenheten. (Jag har datorn vid köksbordet nu.)

Jag nu fått in anbudet från persienn-firman Plisséexperten här i Höganäs. De vill ha totalt 5000:- för 5 (stora) persienner, inkl montering. Det är mycket pengar, men jag tror att det är en nödvändig utgift. Trots att jag har en del flyttlådor som skymmer ljuset nu, så har jag svårt att sova på mornarna. Här går ju solen upp redan 04:24! De har 2-3 veckors leveranstid (eftersom det är måttbeställda persienner), så jag bör inte fundera för länge.

Jag gör en hel del, men ännu har jag inte packat upp en enda låda, suck... 

21-06-08:

Tack för alla födelsedags-gratulationerna som jag har fått i dag (på min 69-årsdag)! Jag har firat ihop med Nellie bland flyttlådorna. (Jag ska fira med mina nära till helgen.) Jag tittade mig i spegeln i morse, och tycker inte att jag ser ett dugg äldre ut än i går. Men om jag jämför med hur jag såg ut förra gången jag fyllde år, då kommer saken tyvärr i ett annat läge... Jag skulle faktiskt inte vilja vara yngre, men jag skulle mer än gärna avstå från alla ålderskrämporna. (Och för all del, hälften av rynkorna också, och gäddhänget, och...) Men jag är ju frisk! Och rörlig! Samt stark och klok.

I dag har jag faktiskt packat upp 4 flyttlådor, bl a mina verktyg, mina bestick, och mina kastruller. (Nu skulle jag behöva några mattallrikar också, har bara 1 assiett.)

Sedan monterade jag ett vädringsbeslag på balkongdörren. Skönt att kunna ha dörren på glänt - utan att den riskerar att vare sig blåsa upp, eller igen.

Visst är mina pelargoner fina! Jag blir glad av att se dem!

I en av flyttlådorna hittade jag Nellies leksaker. Hon tog genast fram sin apa (dragleksak), och så lekte vi med den en stund.

I eftermiddags slog jag på stort och gick till Kakboden (mitt närmaste bageri som tyvärr bara ligger 250 meter härifrån). Där köpte jag ett danskt rågbröd, och 2 av varje sorts fröknäcke (fotot nedan). Rågbrödet ska jag smaka till frukosten i morgon (då ska jag skiva upp det och lägga det mesta i frysen). Fröknäcket smakade jag i dag. Sprött och supergott! Det ska jag köpa fler gånger! Fast bageribesök får inte bli någon (o)vana.

Jag köpte också en liten påse med ingefära-flarn. De var förföriskt goda, och jag åt två!

Så långt gick det väl an. Men sedan köpte jag dessutom 4 olika sorters konditori-kakor (varav 3 med chokladsmak). Är det födelsedagsfest så är det. Jag skar av bitarna nedan, och åt upp dem till mitt eftermiddagste. De var alla goda, men om jag hade ätit mer så hade jag nog mått illa. Alltså la jag resten i frysen till en annan gång. (Det blev nog 2/3 kvar.)

Endera dagen får jag väl packa upp min personvåg. Inte för att jag längtar efter att väga mig, men vågen ligger i samma flyttlåda som skrivaren - och den skulle jag behöva.

Jag fick förresten brev från Rolf i dag, det andra brevet sedan jag flyttade till Sverige. Kul! Nu måste jag leta upp ett fint vykort med Höganäsmotiv och skicka till honom. Och sedan när jag har packat upp skrivaren (jag ser lådan, men det står 2 andra ovanpå), så kan jag skriva ut foton som visar min lägenhet (innan flyttbilen kom) och hur det ser ut i Höganäs. Rolf tycker att det är kul att vi håller kontakten! Och gärna för mig, han hör till mina vänner även om han är s k uteliggare! Det är hur folk är som är det viktiga, inte deras "samhälls-status". Och Rolf är en trevlig och rejäl man.

Även i dag har Nellie och jag gått flera promenader i parken! Vädret har varit fint.

21-06-09:

Allt är OK, men jag orkar inte skriva något i dag. Ha det så bra!

21-06-10:

Ännu en dag/kväll när jag är för trött att skriva något här. Det tar på krafterna att flytta! Vissa dagar planerar jag mer vad jag ska göra, än gör vad jag har planerat. I dag har jag dock gjort en del. Dessutom har Jenni varit här och hjälpt mig att montera möbler (balkong-soffan, barnstolen och skoskåpet). Förhoppningsvis så har jag mer energi i morgon, så jag kan berätta lite - och visa foton.

21-06-11:

Jodå, i dag är jag lite piggare. Fast eftersom jag somnade först framåt midnatt och vaknade 05, så blir jag nog trött innan kvällen. Nellie och jag mötte Jenni och Molly vid bussen i går, och gick bums en promenad i fina parken innan vi gick hem till mig.

 

 

Ovan och nedan: Paradisbuske (Kolkwitzia amabilis).

Schersminerna börjar slå ut... Min smultronschersmin på balkongen har massor med knoppar, rosen likaså.

Sedan gick vi hem och jobbade Jenni och jag, medan hundarna latade sig. Jenni monterade balkong-soffan, och så hjälptes vi åt att ställa den på plats.

Hon monterade också barnstolen (som Alva och Tuva kan sitta i när de kommer på besök längre fram).

Sedan monterade Jenni skoskåpet (som vi tillfälligt ställde i köket).

Under tiden satte jag den första Billy-bokhyllan på plats (en av få som inte gick sönder i transporten). Jag satte också i hyllplanen, satte överhyllan på plats, och skruvade på dörrarna. Tyvärr såg jag repor på både några hyllplan och ett par av dörrarna, som jag inte sett tidigare. Eftersom reporna är ljusa så har de uppstått under flytten de också. (Gamla skador har gulnat.) Det är trist att behöva ha repiga dörrar! (Hyllplanen syns mindre.) Det känns inte lika fint längre... Jag är väldigt ledsen för att så mycket blev skadat!

På en annan hylla hade bakstycket ramlat av i flyttbilen. (Hur kan det lossna 24 spikar, när chauffören påstår att bilen inte vibrerar alls under körning?) Jag är i alla fall tacksam för att bakstycket är helt! Fast ska man egentligen behöva vara tacksam för att möblerna kommer fram något sånär hela? Borde man inte kunna ta det för givet, när man betalar en flyttfirma för transporten? Retab (Roslagens Europatransport AB) har ju gott rykte, så varför gick så många av mina möbler sönder? Minst 1 hylla och 1 överhylla (kanske fler, jag kan inte komma åt att se alla än) har fått ett hål slaget rakt genom bakstycket. Det är inget som kan hända av sig själv. Och hur i all världen ska jag kunna laga skadorna?

   

Nu fäste jag bakstycket med montageskruvar, i stället för med pappspik som det var från början (de som Ikea hade bifogat). Det ska nog hålla bättre. 

Jag ställde även den hyllan på plats, men har ännu inte skruvat fast dörrarna på den.

Retab har lovat att ersätta mig för skadorna, men det går inte att köpa nya Billy-hyllor i björk, för Ikea säljer dem inte längre. Jag har satt annons på Blocket om att jag vill köpa begagnade, men ännu har ingen seriös svarat - bara 3 som har försökt blåsa mig på pengar (genom att försöka sälja hyllor de inte har mot betalning i förväg - jag kan berätta mer om detta senare).

Vi beslöt att vi skulle slå på stort och äta ute, när vi hade varit så flitiga Jenni och jag. Vi gick bort mot Sundstorget.

Där ligger Café Bistro, som är hundvänligt! Hundar är också välkomna in! (Och får egen vattenskål.)

Jenni och jag åt var sin god kantarell-paj med sallad till. Hundarna hade fått mat precis innan vi gick, men de tittade på varenda tugga vi tog som om de var fullständigt utsvultna.

De fick smaka lite av salladen...

Sedan gick vi hem och fortsatte att jobba, respektive lata oss. Nedan tog jag en liten paus för att som hastigast kolla mina mejl. (Jag sitter inte så snett om jag ska sitta mer än 1 minut.) Jenni tog ett par foton, det första märkte jag inte förrän det var taget.

Det är synnerligen opraktiskt att ha allt nerpackat. Häromdagen var jag tvungen att köpa en ny skärbräda, fast jag har flera. Tyvärr ligger de i lådan som jag har markerat med pilen nedan. Det lär alltså dröja innan de blir uppackade. I dag blir jag tvungen att köpa en nagelborste, för det vill jag inte heller vara utan 1 månad till...

Nu är det dags för park-promenad med Nellie, och sedan ska jag dels posta ett vykort till Rolf och dels se om Citygross säljer nagelborstar.

Vykortet nedan köpte jag i bokhandeln i förrgår (när jag köpte ett med Höganäs-motiv till Rolf). Precis så livsbejakande ska förstås kvinnor i mogen ålder leva! Konstnären heter Inge Löök, och ni kan hitta fler kort på: www.ingelook.com. Jag funderar på att köpa ett sådant här vykort i A-4 format, och något till liknande, och sedan rama in dem och sätta på väggen. Jag tror att jag ska få plats med något fler tavlor här (flest i hallen).

Eftersom jag till hälften är av skånsk börd, så slapp jag fylla i en sådan här när jag nu flyttade till nordvästra Skåne:

21-06-12:

Hoppsan! Dagen i dag bara rann i väg. Jag har träffat Linda, Alva och Robert. Bl a hämtade vi sängskåpet i förrådet och körde hem det till Linda. Det ska stå i Alvas rum.

21-06-13:

I eftermiddags kom Linda ensam och hälsade på mig. Robert passade Alva. Min lägenhet är långt ifrån barnvänlig just nu, även om jag har tänkt att den ska bli Alva-Tuva-vänlig sen. Nellie blev alldeles till sig när hon fick träffa Linda igen. (Linda är bra på att ta hundar på rätt sätt!)

Efter en ordentlig husesyn så gick vi alla en promenad i vackra parken. Sedan gick vi till Kakboden (där Nellie fick följa med in) och köpte 3 goda kakor som Linda och jag sedan delade på till eftermiddags-teet hemma hos mig. (Jag köpte dessutom mer fröknäcke, den här gången en sort som innehåller kummin.) Tyvärr hade Linda inte permis mer än ett par timmar, annars har vi alltid så trevligt tillsammans. (Vi har bestämt träff nästa lördag!)

Jag glömde berätta att jag i går fick en cykel av Robert! En mini-mini-variant med tillhörande väska som man kan bära den i, om man t ex ska åka tåg eller buss en bit. (Fast för mig är den för tung att bära.) Den liknar cykeln nedan, men är silverfärgad och av annat märke. Jag ställde den på vinden så länge, men ska sätta på pakethållaren (som är löstagbar), ställa in sadelhöjd mm. Sedan borde jag förstås packa upp min cykelhjälm innan jag provcyklar den.

       

Med så små hjul (14" eller 16", jag har inte mätt ännu) är cykeln förstås tänkt för kortare sträckor. Den blir alltså bra när jag ska cykla några km inom Höganäs, men räcker inte riktigt till om jag vill cykla till Arild eller Ängelholm.

Men nu är jag lycklig ägare till en cykel! Det var rätt många år sen senast, och jag som alltid hade cykel förr - när jag bodde i Sverige. (Jag cyklade mycket och ofta!) När jag har anpassat cykeln till mig så ska jag ställa den i cykelförrådet. Här finns ett stort (låst) på markplanet.

Jag har inte gjort någon större nytta i dag, men jag har mätt och planerat, och konstaterat att hylla "nummer tre" (som jag ska ställa längs väggen där jag har ställt två) står längst in mot väggen nära fönstret. I andra änden av rummet alltså. För att kunna ta fram den måste jag allra minst packa upp 4 flyttlådor. Det borde jag göra i morgon! 

21-06-14:

I dag har jag GJORT något! Rätt mycket faktiskt! Jag har packat upp hela 8 flyttlådor, och ställt den tredje Billy-hyllan på plats. Det jag har packat upp har jag bara ställt in i de tre hyllorna, huller om buller. Bara det kommer bort från golvet, så får ordnandet komma senare.

Nu har jag sex tomma Billy-hyllor kvar (i tre olika bredder), som ska stå längs den andra väggen. Två är så trasiga att jag inte kan använda dem. Den tredje kan jag förhoppningsvis sätta fast bakstycket på igen. (Jag lyckades ju med en annan.) En fjärde har en skada upptill på sidan, men om just den sidan inte står ytterst så kanske jag kan använda den ändå. Men det är de allra trasigaste (80-cm's) som egentligen ska stå längst in, så jag får se hur jag kan göra. Jag skulle behöva skaffa nya likadana hyllor - fast hela.

Jag har via Blocket hittat 4 Billy-hyllor i Bjärred och 2 i Lund, samt 5 överhyllor i Lund (vilket de andra saknar). Alla till bra pris. Hyllorna är monterade, vilket underlättar när jag kommer hem med dem (jag har ännu inte tillräckligt med golvyta för att kunna montera dem - de måste ligga ner). Men jag får förstås hyra ett något större släp. (Circle K-macken snett över gatan hyr ut hyfsat billigt.) Jag kan preliminärt få låna Gunillas bil i morgon eftermiddag-kväll. Den har dragkrok. I Lund/Bjärred får jag hjälp att lasta in hyllorna i släpet. När jag kommer hem till Höganäs så lovade Uno att han och Ted kan hjälpa mig att få upp dem till lägenheten. De två 80-cm breda måste bäras uppför trapporna, medan de 60-cm breda går in i hissen.

Så långt allt väl. Men jag är orolig för att inte hitta rätt (det är 3 olika adresser), och för att behöva backa med släpet. (Är det gott om plats kan jag backa ett släp, men inte där det är trångt.) Kanske jag bara köper hyllorna i Bjärred, och överhyllorna i Lund?

Lite längre fram ska jag få 4 nedmonterade hyllor av Gun. Jag ska ställa en rad i hallen också. Kanske blir det någon enstaka hylla för mycket, men hellre det. Jag kan i så fall ha någon stående på vinden så länge, som reserv - ifall jag längre fram vill möblera om. Det har varit väldigt svårt att hitta begagnade Billy-hyllor i björk här i Skåne, så jag vill passa på. (Däremot har jag sett flera fina i Stockholms-området, men frakten därifrån skulle kosta flera tusen.)

Jodå, jag har tagit några foton även i dag, men dem har jag inte tid att visa just nu. Jag håller nämligen på att packa upp en nionde låda - och sedan är det läggdags.

21-06-15:

Det är ju inte precis någon obruten sundsutsikt jag har, men jag är glad att jag kan se havet. I lördags när det blåste så mycket, kunde jag se att det gick gäss på sjön. (Då tog jag på mig en vindtät jacka innan jag gick ut med Nellie.) Till fotot nedan har jag förstås nyttjat det lilla korta teleobjektiv som min automat-kamera har. (Bättre än inget...)

Nedan de tre Billy-hyllorna på plats (vid väggen mot köket). Fast innan kvällen (i går) blev samtliga hyllplan fulla med sådant som jag packade upp.

Jag har något färre lådor kvar att packa upp nu, men tillräckligt många för att jag ska bli trött när jag tänker på det. (Jag tror det är 85...) Men jag måste ställa fler hyllor på plats innan jag kan packa upp mer - så jag har någonstans att lägga allt.

I morgon eftermiddag-kväll ska jag åka till Bjärred och Lund för att hämta/köpa 4 hyllor och 5 överhyllor. I dag gick det inte. Min hyresvärd SBB har varit här och högtrycks-spolat ledningarna (i alla lägenheterna i huset). De behövde komma till under vasken, och till tvättstället samt golvbrunnen. Nellie uppförde sig perfekt och skällde inte ett enda skäll på killen som var här.

Kanske jag snart får ner min Billy-hörnhylla från Hässelby strand! Bra Flytt kör ett flyttlass till Stockholm i slutet på månaden, och har kanske plats till den på tillbakavägen. Hyllan ska i så fall stå i allrummet nära sängen. Jag skulle då kunna vinkla hyll-raden där, så att det bildas en liten sovalkov bakom.

Jag gläds åt mina balkong-växter! Klematisen blommar ännu, fast den får nog inga fler blommor i år. Men rosen har massor med knoppar. Den kommer att bli jättefin när blommorna har slagit ut! 

Smultron-schersminen är också full av knoppar, men jag tror att rosen hinner slå ut först.

Min vita lavendel har precis slagit ut sina första blommor. Den doftar så gott!

Ni vet att jag är intresserad av statistik (också). Nu har jag slagit upp hur många som bor i Höganäs (och Ängelholm) och hur åldersfördelningen är. I Höganäs hör jag till den största åldersgruppen! Det är ju inte helt idealiskt ur samhällsekonomisk synpunkt...

Jag fick ett erbjudande om att prenumerera billigt på Helsingborgs Dagblad under 3 månader (totalt 199:-). Så jag slog till. Fr o m den 18:e så har jag tillgång till e-tidningen alla dagar i veckan, och jag får dessutom papperstidningen hemburen fredag-lördag-söndag var vecka. Jag tycker bäst om papperstidningar (helst 7 dagar i veckan), men de är dyrast. När erbjudandet går ut så har jag inte råd att fortsätta. Men för 119:-/månad kan jag få tillgång till HD.se, inkl alla låsta artiklar (om jag tycker att jag har råd). Vi får se. Annars får jag nöja mig med gratis nättidningar, som nu.

21-06-16:

Om allt som jag har gjort i dag, det berättar jag om i morgon. Men en sak måste jag berätta i kväll, så ni kan bli lika glada som jag:

Maud lever och mår bra!

Hon ringde mig i kväll, på mitt svenska mobilnummer - och vi har fått kontakt igen via WhatsApp! Plötsligt når mina meddelanden henne. Och jag som har varit så orolig för att något hade hänt henne! Hon har samma telefonnummer som innan. Varför mina meddelanden kom fram till en annan kvinna (den unga afrikanskan) några månader, vet jag inte. Nu är Maud tillbaka på sitt mobilnummer igen, och den andra kvinnan finns inte på numret längre. Mycket märkligt! Men huvudsaken att allt slutade väl. Vi har kontakt igen - Maud och jag! Och viktigast av allt - Maud mår bra! Jag är så glad och lättad!

21-06-17:

Ja, Maud lever och mår förhållandevis bra, men hon har det inte bra. Hon råkade illa ut för tre månader sedan. Hon berättade via telefon i dag. Jag ska berätta vad jag vet, men framåt kvällen. Jag har haft tvättstugan mellan klockan 08 och 14, och hittills bara varit ute en enda promenad med Nellie. Nu vill vi båda ut! Just i dag har vi alldeles underbart väder! Det gäller att passa på att vara ute då! Sådana här dagar är lätträknade i Sverige...

För fösta gången i år har jag kunnat gå klädd i linne, shorts och sandaler. I Spanien var jag klädd så åtminstone halva året, nu en dag hittills. Men det ska bli fint i morgon och på lördag också!

Nedan några foton från Nellies och mina promenader i Sjöcronas park, och vid grönområdet som ligger intill.

Den här mörkrosa färgen på stjärnflocka går att få tag på nu. Men jag vill hellre ha ljusrosa, så jag väntar.

Om jag hade haft en större balkong så hade jag velat ha aklejor också.

Här och var i parken finns dekorativ belysning monterad. De lyser säkert fint när det är mörkt, men jag har hittills bara gått där i dagsljus. (Där finns vanliga lyktstolpar också.)

Pioner är både vackra och doftar gott!

Nu har kommunen satt upp hängmattor på olika ställen. Trevligt!

I går lånade jag Gunillas bil, hyrde ett släp på macken här intill, och åkte till Bjärred och köpte 4 Billy-hyllor, och därefter till Lund och köpte 5 Billy-överhyllor. Jag hade aldrig hittat utan GPS:en i mobilen. Tyvärr har jag dåligt batteri i mobilen. Det behöver laddas ofta. (Jag ska köpa ett nytt!). Batteriet var fulladdat när jag åkte hemifrån. När jag nästan var framme i Bjärred så kom det upp en varning om att jag borde stänga av mobilen, eller sätta den i strömsparläge. Varningen skymde kartbilden så jag inte kunde se den. Men mobilen "pratade" så jag kunde följa anvisningarna ändå. (Jag kunde förstås ändå inte titta på mobilen när jag körde.)

Framme i Bjärred fick jag lägga min mobil på laddning medan vi bar ut hyllorna på släpet. Den hann bli laddad till 42%. Det räckte precis för att jag skulle hitta adressen i Lund, och därifrån ut till en större väg. Sedan "dog" mobilen. Men då kunde jag följa vägskyltarna hem igen.

Hemma så skulle jag ringa Uno, som skulle komma och hjälpa mig att lossa. Men jag kunde inte ringa bums, för telefonen ville inte trots att den låg på laddning. En stund senare gick det dock. Och Uno lyckades lirka in även de breda hyllorna i hissen (händig som han är), så han och Ted slapp bära upp dem för trapporna.

Jag har ställt i ordning en rad Billy-hyllor till nu. Mot den andra väggen i vardagsrummet.

Men jag har inte skruvat på vitrindörrarna än.

Jag blir så ledsen när jag ser alla skavanker som mina möbler fick i flytten. Tråkigt är det, mycket tråkigt! (Hyllorna jag tog hem på släpet fick inga skador alls...)

   

   

Jag undrar vad det svarta på Alex-hurtsarna är? Jag har försökt tvätta bort det med både vanligt rengöringsmedel, och med kemiskt ren bensin. Men ännu sitter fläckarna kvar - och syns tydligt!

Nu till viktigare saker, nämligen Maud. Nedan några färska foton:

       

Och nu ska jag berätta om det hemska som har hänt henne. (Om jag skriver fel om någon detalj så hoppas jag att Maud rättar mig, så jag kan rätta texten här.) Hon har berättat för mig i telefon, samt sänt en del foton på papper och annat via WhatsApp. Maud har funderat en tid på att sälja sitt hus i Mbour ( i Senegal) och antingen köpa ett nytt i ett annat område, eller flytta tillbaka till Spanien igen. I januari fick hon hjälp av Tamba (Karamba Diakhaby) att sälja huset. Maud bad honom att köpa en splitter ny bil åt henne, och sedan ge henne resten av pengarna. Men så blev det inte.

Han köpte en begagnad bil till Maud, men smet sedan med resten av pengarna från husförsäljningen. Maud säger att polisen hittills inte har gjort något, men att svenska konsulatet nyligen meddelade att man letar efter Tamba. Jag har träffat Tamba (i El Campello), och han gjorde ett gott intryck på mig. Maud har haft stort förtroende för honom. Hon har känt honom länge, redan innan hon flyttade till El Campello. Och så bär han sig åt på det här viset! Från belevad man till simpel tjuv!

Nu har Maud inget hus och inga pengar. Hon säger att läget i Senegal har förvärrats. Då och då rånmördas vita människor. Hon kan aldrig gå ut ensam. Det vore alltför farligt. Senegal är ett fattigt land och arbetslösheten är oerhört stor. Många saknar både pengar och mat. Maud vill varna andra vita människor för Senegal. (Det är förstås inte hudfärgen som avgör egentligen, men vita sticker ut i ett land där de flesta är svarta - och de flesta vita som bor där har gott om pengar.) Maud mår förstås psykiskt dåligt av den uppkomna situationen! Det skulle vem som helst göra! 

Maud har nu gift sig med Chere (han som har hjälpt henne med vardagsbestyren och husbygget sedan hon började bygga sitt hus i Mbour). Hon bor nu hos hans familj. Hon har ingen annanstans att ta vägen. Tur i alla fall att hon har sin pension, så hon har till mat och andra nödvändiga omkostnader. Chere, som talar bra engelska, har talat in ett långt meddelande till mig (via WhatsApp). Han vädjar om hjälp till Maud. De hoppas kunna flytta till Spanien. Där hoppas Chere kunna få jobb. Han är utbildad elektriker. 

Kanske var bilen tänkt för att resa tillbaka till Spanien i. Jag vet inte. Men Maud reste ju ner till Senegal från Spanien med bil. Hon är doftöverkänslig (och blir riktigt sjuk) och vågar därför inte ta flyget.

Jag kan inte göra så mycket för att hjälpa henne just nu. Jag har för ont om pengar själv för att kunna hjälpa henne ekonomiskt, och jag har svårare att aktivt hjälpa henne med bostad i El Campello-trakten, nu när jag bor i Sverige. Men jag har kvar många kontakter i El Campello, så om Maud bara kan ordna resan på något vis, så ska jag nog med hjälp av mina kontakter kunna hitta en trevlig lägenhet som hon/de kan hyra. Såvitt jag förstår så är det resan som nu är det stora problemet. Ja, och så bristen på pengar förstås! Framför allt det! Har man pengar kan man fixa det mesta...

Om Maud hade haft kvar sina pengar så hade hon förstås också kunnat köpa ett nytt hus i en tryggare del av Senegal. Men kanske det är otryggt överallt där nu?

21-06-18:

Ojdå, det är nog första gången som jag ser att prognoserna visar samma temperaturer!

Fast det är prognoserna, inte verkligheten. Just nu är himlen täckt av moln här, och det är 23 grader varmt... Nellie och jag ska ta 11:25-bussen till Ängelholm för att hälsa på Jenni och Molly. Min flyttröra får stå orörd i dag. Jag måste koppla av emellanåt!

Jag har tillbringat en stor del av dagen i Ängelholm. Dels har jag (och Nellie) träffat Jenni och Molly, och dels har jag uträttat en del ärenden på Brännborns-området. Där besökte jag bl a Ängelholms Mobilverkstad, som satte i nytt batteri i min mobil. Det kostade 399:- och lär vara en bra investering. Telefonen är ju jättebra annars, det var bara batteriet som började bli trött.

Jag köpte också en till Växa-kruka på Blomsterlandet (som jag ska plantera min höstflox i), och en jättebra tunn och lätt regnjacka på Sportringen. Jackan står emot en regnpelare på hela 15'000 mm, men andas ändå! Robert och Linda har tidigare köpt sådana jackor, och rekommenderade dem. Normalpris 1499:-, nu 799:-. Linda har valt en svart jacka, men jag valde en marinblå och röd. (Jackan fanns varken i rosa eller klarblått...) En 100% vattentät jacka kommer jag att få mycket nytta av i Sverige!

Nellie skötte sig perfekt hela tiden, och är nu van att åka buss. (Resan tar ca 45 minuter enkel.) Även natten som var sov jag för lite, och är alltså lika trött som vanligt nu i kväll. I morgon ska jag upp tidigt. Då ska Nellie och jag följa med Linda till en skobutik i Höör som säljer fotriktiga "barfotaskor".

Min ros blir vackrare för var dag!