Sparad dagbok 70. (Fr o m 21-02-16 t o m 21-04-23.)

21-02-16:

Det ordnar sig för Mio! Veterinär Cristina skrev i går att hennes föräldrar gärna tar hand om Mio. Skönt! Då vet jag att han får det bra! Nu ska jag bara rengöra buren (så jag slipper skämmas) innan jag lämnar honom. Kanske jag kan lämna honom i kväll eller i morgon förmiddag? 

Mina övriga planer för dagen: Packa. Nellies planer: leka, bli klappad på magen, ut och nosa... Vi får se hur vi får ihop det. I dag skiner solen, men det är kallt, bara 11,2° nu på morgonen.

Jag hann faktiskt packa några lådor med böcker, innan jag fick annat att tänka på.

Jag har blivit med lägenhet i dag! Jag kommer att ha någonstans att bo! Inte bums, men från den 1:a juni. Och jag som var så orolig för att jag inte skulle hitta någon lägenhet alls. Jag fick ju nej hos alla jag frågade först. Dessutom, tro det eller ej, så fick jag erbjudande om två olika lägenheter i dag. Jag valde den billigaste, även om den ligger i Höganäs.

Jag kunde ha fått en nybyggd 2:a på 47 m² hos Ängelholmshem. Men den skulle kosta 8138:- i månaden + el och vatten. Det är en jättefin lägenhet, men det är ju kul om pensionen räcker till annat än bara hyran. Annars hade den inflyttning redan 15/4.

Den här lägenheten hos SBB i Höganäs blev jag erbjuden:

Den tackade jag ja till! Jag skrev på kontraktet via Bank-ID. Smidigt!

Lägenheten ligger på 6:e våningen. Den totala hyran är 5798:-/månad men då ingår allt nedan samt kabel-TV.

Nedan en gammal ritning på lägenheten. De ska mäta upp den nu snart, och då kommer jag att få en riktig ritning. (Så jag kan möblera på papper så länge.) De ska renovera lägenheten innan jag flyttar in, och vad jag förstår så kommer standarden att bli hög.

Mitt runda matbord kommer att få plats i köket. När jag bara behöver ha sängsoffan + några fåtöljer + mina bokhyllor i vardagsrummet, så kommer det inte att kännas trångt. Lägenheten är faktiskt 6 m² större än den här!

Jag har aldrig bott i Höganäs, så det ska bli spännande. Det sägs att orten är väldigt trevlig numera. Min kusin Gunilla bor där, och hon pratar om folkliv, strandpromenader och mysiga små fik. Linda påpekar att hon tar sig betydligt snabbare till Höganäs än till Ängelholm.

Jag får utforska staden när jag kommer dit. Jag undrar om Tivoliparken är lämplig för hundpromenader? Där finns i alla fall grönska på nära håll...

Eftersom jag inte känner till Höganäs (mer än vad jag har sett under de korta besök jag hittills har gjort där) så får jag läsa på.

Det går bussar till Helsingborg, Arild (där Linda bor), Farhult (där min bror Uno bor), och Ängelholm (där Jenni bor). Så på sitt sätt ligger det centralt. En bra sak med Höganäs är att det har närmare kontakt med havet än vad Ängelholm har. (Fast Ängelholm har finare sandstrand.)

Det var alltså sant som det sades, att det är lättare att få lägenhet i Höganäs än i Ängelholm. Och skulle jag ångra valet av bostadsort längre fram, så har jag ju bara 3 månaders uppsägningstid.

Medan jag har pysslat med kontrakts-skrivning mm, så har Nellie pysslat med följande:

Fast vi har varit ute och gått också.

Jag mätte min "prydnads-båt" i dag (höjd 65 cm och längd 43 cm), och konstaterade att den inte går ner i någon flyttlåda. De jag har är 52 cm långa, och de längsta som finns att köpa (av bra kvalité) är 60 cm. Så hur i all världen packar man en sådan här båt på ett säkert sätt? Jag vill inte att masten ska knäckas. (Bubbelplast och masonitskivor runt om?) Kanske flyttfirman har något bra förslag?

Precis nu (19:15) ringde brevbäraren på dörren. Han lämnade Nellies export-stamtavla. Skönt att den kom fram i tid!

Inte heller i dag hann jag packa så mycket som jag hade planerat. Men jag fick ju skött en del annat. Det är SÅ skönt att jag har kunnat ordna en bostad! Ett bekymmer mindre! Det var förresten Lena T som tipsade mig om SBB! Tack Lena!

(Jag ska lämna Mio i morgon kl 17.)

21-02-17:

Jag gör en ryslig massa varje dag, och ändå tycker jag att jag inte får något skött. Jag kontaktade flyttfirman angående min lilla båt. De har specialkartonger. De tar med en när de kommer. Bra! Fast det kostar förstås extra...

Ana var här i dag. Hon fick den höga hundtrappan, hundvagnen, och lite andra utgallrade hundsaker. Hon ville betala för sakerna, men jag sa att hon fick dem. Då stack hon till Nellie 40 €... (Som jag fick rädda ner i fickan.)

Jag har också varit och lämnat Mio till veterinär Cristina. Nu vet jag att han får det bra, och är i trygga händer. Skönt!

Nu är det bara Nellie och jag. En så liten familj har jag inte haft på länge. Tur att jag har Nellie! Annars skulle jag nog känna mig ensam nu. Hon är mig väldigt kär! Jag hoppas att hon kommer att leva ovanligt länge, och hålla sig frisk hela tiden!

Det är ganska svårt att välja vad som ska packas ner/få följa med i flytten, och vad som ska ges bort.

Nedan mina två shopping-kärror. Nr 1 är en dyr gedigen variant med 6 hjul, så man kan skjuta den framför sig. (Man slipper alltså att få hela tyngden på handlederna.) Den skulle jag alla gånger få jättemycket nytta av om drygt 10 år. Men nu använder jag den aldrig. Om jag någon enstaka gång använder en shoppingkärra (vilket händer ytterst sällan) så väljer jag kärra nr 2, som är lättare och mindre.

Så vilken bör jag ta med till Sverige? Jag kan omöjligt behöva två. Och i nuläget behöver jag egentligen igen alls. Men om ett antal år kan en kärra vara väldigt bra att ha. Nr 1 kostade ca 100 €, medan nr 2 kostade ca 20 €. Ska jag ta med den dyra, och låta den stå i ett förråd i 10 år innan den kommer till nytta? (Till min nya lägenhet hör ett vindsförråd.) Borde jag kanske lämna kvar båda? Det kostar att frakta upp dem. (Kaisa är intresserad av nr 1 om jag inte tar med den.) För mig är svaret inte självklart. Och detta är bara ett av alla de val jag ställs inför - hela tiden.

(Nr 2 behövde hjälp av min sko för att stå stilla...)

Jag har mejlat med bostadsbolaget SBB. De kan hyra ut ett förråd åt mig under perioden 15/3-15/6 för totalt 1350:-. Förrådet är på 18 m2, beläget i källaren i ett hus snett över gatan från det där min blivande lägenhet ligger. Jag skulle i så fall be flyttfirman köra mitt bohag dit. Och sedan, när jag får tillgång till lägenheten, så får jag leja någon för att flytta över möbler och lådor till lägenheten. Det vore en stor fördel att ha allt på plats i Sverige, eftersom jag då vid behov kan komma åt enstaka lådor. (Nellie skulle säkert gärna vilja ha sin favoritsäng, den icke hopfällbara blå på ben.) Förrådet har en säker dörr, och det behövs nyckel för att komma in i huset också. Så inbrotts-säkert är det alla gånger.

Men titta på golvet och den nedersta biten av väggarna. Allt har varit fuktskadat! Tydligen svämmade brunnar över i Höganäs år 2019 i samband med en massa regn. Alla SBB's förråd längs Storgatan blev fuktskadade. Kontoristen, som gick och tog flera foton och mejlade mig, säger att de har haft avfuktare, så det är torrt nu, och att det inte luktar mögel. MEN hon rekommenderar att jag sätter allting på lastpallar, ifall det skulle komma en "regnperiod" igen. Hon säger att Höganäs är ökänt för sina översvämningar.

Så nu blev jag villrådig. Om förrådet verkligen är torrt nu, och det räcker att ha allt på lastpallar, då är det kanske OK. Men jag vill verkligen inte riskera att alla mina möbler, alla mina flyttlådor (flera med böcker och textilier) blir fuktskadade och/eller får mögellukt. Dessutom måste någon firma köra dit ett antal lastpallar, vilket förstås kostar extra. Och kanske jag inte är på plats själv. (Det beror ju på när jag kan få tag på en flygresa. Och jag kan inte beställa resa förrän jag dels har avtalat med flyttfirman vilken dag de ska hämta, och dels fått en tid hos notarien för överlåtandet/försäljningen av lägenheten.) Kanske jag måste be antingen Linda eller Jenni att hämta nyckel hos SBB, och sedan släppa in först lastpalls-leverantören och sedan flyttfirman?

Dagen i dag enligt mig: Jag har packat på tok för få lådor. Dagen i dag enligt Nellie: Jag har inte gett henne tillräckligt mycket godis (hon har inget emot att bli tjock), inte kastat bollen tillräckligt många gånger, inte klappat henne på magen tillräckligt ofta, och dessutom tycker hon att vi kunde ha gått ytterligare en promenad.

På gårdagens karta märkte jag inte ut var Arild och Farhult ligger i förhållande till Höganäs. Men här ser ni:

Som ni märker så fick kameran inte följa med på en enda promenad i dag. I de spanska tidningarna står det mest bara om hur många som har smittats och dött, och hur få som har hunnit vaccineras. I El Campello har 105 smittats de senaste 14 dagarna, och totalt (sedan pandemistarten) har 62 personer dött i Covid-19.

Huset jag ska bo i ser ut så här (översta fotot från Google maps). Jag undrar om våning 6 innebär allra högst upp, eller näst högst upp. Det beror ju på om understa våningen kallas bottenvåning eller våning 1. Jag tycker att det ser ut som om balkongerna vetter åt söder. Det skulle jag tycka om. Dessutom skulle det kunna vara så, att jag kan se en bit av sundet om jag lutar mig ut och tittar åt väster. Det skulle jag också tycka om. Men det återstår att se. 

Nedan foton från en av SBB's nyrenoverade 1:or. Det står att den här 1:an har tvättmaskin, torktumlare och golvvärme i badrummet, samt inbyggnadsugn och diskmaskin i köket! Om min blivande blir lika fin, så skulle jag bli mer än nöjd.

       

21-02-18:

Nu har jag lagt in en gadget för Höganäs också på min dator. Så har jag lite koll på vad jag har att vänta mig. 

Just nu kan jag inte packa fler flyttlådor, för jag har ingenstans att ställa dem. I dag har jag bl a gallrat ut en massa krukor av diverse slag. De på fotona nedan. Jag kommer inte att behöva lika många i Sverige.

Om en stund kommer Kaisa och tar de krukor som hon vill ha. Resten ställer jag ut vid porten så grannarna kan ta om de vill ha. Blir det några över så går jag till välgörenhetsaffären med dem.

Jag har behållit många ändå, mer än hälften. (Några i varje storlek + röda till jul och gula till påsk.) Men jag är ju glad för växter, och jag kommer att få stora fönster (+ balkong). Just nu står krukorna i bokhyllan där böckerna stod innan.

Förresten fick jag veta i dag att min lägenhet ligger näst högst upp i huset. Fördelen med att inte bo allra högst upp är att balkongen blir mer takövertäckt. (Så kanske jag slipper skotta snö på den på vintern...)

Annars har jag tagit reda på att jag kan hyra förråd i Höganäs som verkar tryggare (ingen översvämningsrisk). De här ligger i marknivå (men är aningen dyrare): https://cityforradet.se/locations/hoganas-vasby/. Jag har kontaktat ICA försäkringsbolag, men de har inte hunnit svara än. De har den hemförsäkring som passar mig bäst sen (jag har jämfört), men jag vet inte hur de kan försäkra saker i ett förråd. Alternativet är att låta flyttfirman lagra allt i Torrevieja. De har samarbete med IF försäkringsbolag.

Jag har också mätt, att om jag skruvar av benen på Nellies favoritsäng, då kan jag precis få ner den i min största resväska. Visst kommer den att ta stor plats i väskan, men det är inte mer än rätt att Nellie bums får tillgång till det som är viktigt för henne. Jag får väl ta med färre ombyten till mig själv.

21-02-19:

Nej, inte heller i dag har jag packat något. Men jag har gjort en massa annat. Jag har skaffat digital brevlåda, registrerat ett telefonnummer som jag ska ha sedan i Sverige, mejlat med försäkringsbolag, och fått en tid hos tandläkaren nästa vecka. Det är typiskt. Mitt i alltihopa så har jag fått känningar i en tand. Inte ont, men något galet är det. Det syns inget. Kan det vara så att en gammal lagning är på väg att trilla ut? Jag går förstås hellre till min duktiga tandläkare här (Laura) och betalar mindre, än till en okänd tandläkare i Sverige och betalar mer.

Sedan har jag hämtat ut sista dosen Levaxin som jag kunde få utan att göra nytt läkarbesök. (Jag tror att jag väntar med läkarbesök tills jag har kommit till Sverige. Medicinen räcker.) Jag har också rotat fram alla mina sparade heminrednings-tidningar. Bara de allra nyaste av favorit-tidningen Cosas de Casa får följa med. Alla andra ligger nu i hallen. Kaisa kommer och hämtar alla spanska i morgon. Jag undrar om någon vill ha de svenska? 

   

I morse satte jag mina utgallrade krukor vid postfacken. Krukorna i metall (söta från Ikea med blommor på) försvann bums, lite senare alla i porslin, sedan ytterkrukorna i plast, och sist planterings-krukorna. Sen eftermiddag hade samtliga fått nya ägare. Bra! Jag gillar återvinning!

Jag gick till Bazar Qin och köpte en stor billig resväska. I den ska jag frakta en massa smått som är för långt för att få plats i flyttlådorna. Min båt skulle kunna få plats, men det är inte lämpligt att packa den tillsammans med de andra sakerna.

Jag har tömt en Kallax, och ska tömma en till. Jag har lovat att leverera 2 till Alicia i morgon, och ytterligare 3 på söndag. Hon köper dem av mig.

Kanske barer och restauranger får öppna igen fr o m 2/3. Men tydligen inte gymmen. Snyft!

Sen eftermiddag gick Nellie och jag vår El Paseo-runda. Där var det lugnt och skönt. (Vi har haft 18° som mest.)

   

   

Jag undrar var jag har köpt hundmaten/hundgodiset nedan? Det verkar vara nyttigt och hundarna har tyckt mycket om det. Nu skulle jag vilja köpa mer. (Ja, kanske inte precis före flytten - men sen.) Jag får väl googla och se var jag kan hitta det. I dag fick Nellie sista biten med kyckling.

Jag kommer att få vänja mig vid ett helt annat klimat. Det blir nog inte lätt... Men 5 månader om året är det ovanligt med snö, alltid något... (Å andra sidan kommer jag att få krama om mina barnbarn. I alla fall sedan när jag har blivit vaccinerad.)

Höganäs har en årsmedeltemperatur på + 9,6°. För att ligga i Sverige är det milt i Höganäs! Men soldagarna är inte så många att de omnämns i statistiken.

Nedan jämförelse med El Campello. Här ligger UV-index på 2-10. Vi har 250 soldagar om året, och årsmedeltemperaturen är + 19°. För mer info om vädret i El Campello klicka på: http://www.christeltango.com/ElCampello.htm.

Var sak har sin tid. Risken att få malignt melanom är lägre i Höganäs än i El Campello. Och det är ju bra. Man får ta det ena med det andra...

Innan läggdags hann jag först packa en flyttlåda, och sedan tömma ytterligare en Kallax. I morgon kl 10 ska jag leverera 2 Kallax till Alicia. Kaisa kommer klockan 11 och hämtar tidningar + den 2-hjuliga shoppingkärran. (Den 6-hjuliga får följa med till Sverige.) På söndag ska Alicia få de 3 sista Kallax som hon ska ha, så dem måste jag tömma i morgon. Problemet är att hitta någonstans att ställa det som nu finns i Kallax. Två av de andra innehåller böcker, så dem måste jag packa ner i flyttlådor. Jodå, jag har nog att göra i morgon också.

21-02-20:

I dag skulle systrarna Stella och Nova ha fyllt 9 år! Men ingen av dem blev så gammal. Jag skrev och gratulerade deras bröder Bamse och Nemo. Jag hoppas att pojkarna mår bra!

Det ringde ett blomsterbud på dörren i förmiddags, och lämnade buketten nedan. Jag blev förvånad.

På kortet som var med står det ungefär: Eurocan-teamet ger dig en stor kram för förlusten av Stella. Från Eurocan veterinarios! Snacka om fin personal på veterinär-mottagningen! Jag blev förstås glad. Det var rart av dem! Jag hade lite sjå att komma åt en vas, men nu står rosen och brudslöjan i en sådan. Hoppas de håller sig fina några dagar.

I morse satte jag de två Kallax-hyllorna nedan på kärran och körde över dem till Alicia. I dag ska jag tömma ytterligare 3, som hon ska få i morgon förmiddag.

I två av de tre hyllorna står böcker. Dem måste jag packa ner i flyttlådor. Kommen så långt i tankarna, så ser jag att jag har gjort en dundertabbe! Titta på det inringade. (Ett grenuttag som skarvsladden till skrivaren sitter i.)

Jag tänkte på att ta bort madrasserna som låg i sängskåpet, innan jag började stapla flyttlådor framför. MEN - jag glömde att dra ut kontakten till grenuttaget! Väggkontakten sitter mitt bakom sängskåpet, och det är ett sådant där fint grenuttag med platt stickpropp - så jag vill inte lämna kvar det. Det måste vara nerpackat när flyttbilen kommer.

Suck och pust! Jag måste alltså flytta de 15 lådor som jag har packat hittills, dra fram sängskåpet minst 20 cm, ta ut stickproppen och dra fram grenuttaget. Och sedan ställa tillbaka skåp och lådor igen. Suck igen. Men det måste göras, så det är lika bra att jag gör det nu (så snart jag har skrivit klart här). För redan i kväll måste jag kunna stapla fler flyttlådor bredvid de andra. 

Mitt på dagen-promenaden gick Nellie och jag längs El Paseo, men bara fram till Seis Perlas. (Sedan blev det för mycket folk.)

Vid palmdungen tränade några ungdomar gymnastik. De var superduktiga! Tyvärr blev jag tvungen att ta fotona i motljus (för att de inte skulle märka något).

Nellie gillar när människor pratar med glada röster. Då kan hon stå hur länge som helst och titta på dem, beredd att springa dit om det verkar bli ännu roligare. Jag får påminna henne om att vi ska gå vidare...

Jag har ju att göra här hemma...

Klockan har hunnit bli 21:15. Nu har jag äntligen tömt de tre Kallax-hyllorna som Alicia ska ha. Och jag har packat klart den 20:e flyttlådan. Och innan dess så flyttade jag allt fram och tillbaka så jag kunde ta loss grenuttaget. Nu är jag ganska trött.

Nemo och hans husse svarade på grattis-mejlet jag hade skickat. Nemo mår bra. Skönt att höra! Nedan vilar han efter allt födelsedagsfirande. På fotot syns också kompisen Axl. 

21-02-21:

Det går långsamt framåt med packandet. Jag gör lite annat emellanåt. I förmiddags lämnade jag de sista Kallax till Alicia, och hjälpte henne att sätta dem på plats. Senare gick jag igenom alla mina väskor, och gallrade ut en del.

Jag har också gått igenom Nellies kläder-selar-halsband-koppel och valt ut vilka som ska få följa med i resväskan. Hon kommer nog att behöva någon tröja, någon varm jacka, och något regnplagg - saker som hon sällan använder här. Men hon är väldigt frusen av sig, och det brukar vara kallt i Skåne i mars.

De saker som jag packar ner kommer vi tidigast åt i början på juni, kanske först några veckor senare. Jag måste planera noga vilka kläder jag själv vill ha tillgängliga. I de två resväskor vi har till vårt förfogande ska även Nellies hundsäng, toalett, 1 matskål och 1 vattenskål få plats. (Så det blir nog inte plats till så mycket åt mig...) Dator, mobil och annat viktig ska jag ha i lilla "ombord-väskan". Kabinväska får jag inte ha när jag har med hund i kabinen. (Nellies toa skymtar nere till höger.)

Nellie tycker att jag är urtråkig som packar och/eller sorterar saker dagarna i ända. (Utom när vi är ute på våra dagliga promenader förstås.) Jag försöker servera maten på roligare vis. Som nedan, i den lilla vipp-musen. Mina katter, samt Bonnie och Stella, tömde den snabbt. Men Nellie vet inte riktigt hur man ska göra. Hon tittar på mig för att få ledtrådar. Och när hon gör rätt, och får fart på musen, då blir hon rädd för den. Vi får väl öva, så kommer det att gå bättre sen.

   

Jenni och jag chattar lite med varandra under dagarna. Hon skickade den uppmuntrande "applåd-bilden" nedan till mig, för att jag i alla fall har gjort något i dag.

Ulf tittade för skoj skull på flygpriser i slutet av mars. Han upptäckte att det är dyrare att flyga Alicante - Kastrup än Alicante - Arlanda. Dessutom måste jag ha ett (dyrt) negativt PCR-test för att få kliva av planet på Kastrup, men som svensk medborgare behöver jag inte ha sådant om jag landar i Sverige. (Däremot bör man snarast be att få bli testad i Sverige, men då blir det gratis.) Så kanske det blir drygt 2000:- billigare att åka via Arlanda, även om sedan tågresa Stockholm - Ängelholm tillkommer. (Om jag åker via Arlanda, så stannar jag förstås till någon dag hos Ulf innan jag åker vidare.)

Men flygresa måste jag vänta med att beställa. Först måste jag packa klart, sedan ska flyttfirman hämta allt, därefter kan Miracle och jag gå till notarien för att överlåta lägenheten. Först när både flyttfirman och notarien har gett mig exakta datum, kan jag börja leta flygresor. Men innan dess måste jag förstås blir klar med allt packande...

Ett annat bekymmer: Alla mina mejl sparas fortfarande i Incredimail, fast jag numera använder Thunderbird. Ingenstans hittar jag var jag kan ändra filformat. Sedan årsskiftet så finns inte Adobe Flash Player längre, och den behövs för att kunna öppna Incredimail. Alltså kan jag inte öppna mina sparade mejl längre. Eftersom det bara är viktiga mejl jag sparar, så vill jag naturligtvis kunna läsa dem igen. Det enda alternativet som finns är Adobe Acrobate Document. Funkar det till mejl? Var ändrar jag i så fall så att alla mejl sparas så? Kan jag ändra de redan sparade? Är det någon som begriper sig på sådant här? Hör gärna av er i så fall. Jag behöver hjälp!

21-02-22:

I dag har jag packat, och packat, och packat... Samt gått ut med Nellie. Och så har jag packat lite till. I kväll beställde jag ytterligare 20 flyttlådor av standard-storleken, samt 3 lite större. Roligare än så har dagen inte varit.

21-02-23:

Jag fick stress-huvudvärk i går. Trots tabletter gick den inte över, så jag har sovit dåligt i natt. I dag är huvudvärken svagare, så jag fungerar - men tar det lugnt.

I går filade jag till trälisten längst ner på fåtöljen så den blev rundad i stället för kantig. Jag tog bara 5 mm, men kanske kan fåtöljen glida förbi pelaren nu? Erik och jag ska försöka igen.

Jag tittade till mina bougainvillea-sticklingar och såg att de började mögla. Jag tog genast av "växthusen" och lät sticklingarna stå i solen en stund. Senare satte jag över "växthusen" igen och satte krukorna i skuggan. Jag ska kolla varje dag nu, och se så att jorden är konstant fuktig, men inte själva sticklingen. Jag vill så gärna att de ska ta sig! Men tidigast i mitten på mars, troligare i slutet på mars, kan de ha börjat bilda rötter - om allt går vägen.

Berättade jag att det blir två crassula-sticklingar som får följa med till Sverige? Den lite större hade jag planterat i tid. Men sedan satte jag en liten avbruten gren i en vas på bordet, bara för att den hade många blommor. Den började bilda rötter, så jag planterade den. Det ser ut som om den har tagit sig. Suckulenter är mycket enklare att föröka än de flesta andra växter.

För övrigt så blir jag lite tjockare för var dag. Jag äter ganska fel, alltför ofta, och onödigt mycket just nu. (Det lindrar stressen lite...) Nedan Lidls goda men onyttiga spenatbröd, som är gott till te. (Jag får ta itu med övervikten när jag är på plats i Sverige. Var sak har sin tid.)

På balkongen är det trångt. Jag lyckas nätt och jämt ta mig fram till tvättmaskinen. I eftermiddags var jag tvungen att tvätta underkläder och annat smått.

Inne är det ännu trängre. Det är väl inte konstigt att jag får huvudvärk?

Rosen är fin. Vit är förstås inte min favoritfärg, men att veterinären valde vitt har ju sina skäl.

Lilla Nellie är också fin! Fast hon tycker att jag försummar henne periodvis.

I dag lämnade jag henne ensam tre timmar. Jag åkte in till Alicante. Jag besökte Optica Universitaria och beställde solglas till mina turkosa bågar. Jag valde likadana progressiva som i mina "Smarteyes-glasögon". Solglasen kostar 99 €. Det kan det vara värt. (Om jag bara hade valt oslipade solglas så hade de kostat 27 €.) Jag hade ingen lust att ränna runt i affärer, så jag gick direkt till El Corte Inglés "djur-avdelning" (snett över gatan). Där köpte jag en liten påse torrfoder, och en liten påse våtfoder, av samma märke. Det är bara 150 gr våtfoder i påsen nedan, men den kommer att räcka till många måltider åt Nellie. Hon fick smaka när jag kom hem. Maten var super-vov-god!!! Så god att Nellie för säkerhets skull slickade den tomma skålen en bra stund efteråt. 

Jag har nu kommit överens med försäkringsbolaget If att de ska försäkra mitt bohag under tiden jag har det magasinerat. Det var enda bolaget som åtog sig att fullvärdes-försäkra. Alltså öppnar jag förstås en hemförsäkring hos dem också. Om jag vill kan jag byta bolag om ett år. Jag hade ju kollat att Icas hemförsäkring var den som skulle passa mig bäst. Men om jag trivs med If så kan jag fortsätta att ha dem. När detta var ordnat så skrev jag till Cityförrådet i Väsby-Höganäs för att hyra ett förråd där. De har inte hunnit svara ännu. De måste skicka kontrakt samt betalningsuppgifter. Hos If kunde jag skriva under med mobilt bankID så betalningen dras via autogiro.

Min väninna Hanna, som bor i Höganäs, hade i går gått och fotograferat mitt "blivande hus" från baksidan - där ingången ligger.

Åt det hållet kommer jag inte att ha några fönster. Hanna fotograferade också min blivande balkong (och köksfönstret). Lägenheterna på båda sidor intill är antagligen större, och genomgångs-lägenheter. Jag tar för givet att någon bor i lägenheten nu, men vet inte när vederbörande flyttar ut. Det beror ju på hur lång tid de beräknar att renoveringen ska ta. Om en månad räcker så kan lägenheten vara bebodd ända till 30/4. 

Som vanligt vidarebefordrar jag gärna Hannah Dales söta djur-teckningar.

   

   

   

   

I morgon ska jag återigen sätta fart med att packa! Jag bara måste bli klar med precis allt före den 15/3 för att känna mig på säkra sidan. Det innebär att jag bara har 20 dagar på mig!

21-02-24:

Jodå, jag lever och har hälsan. Men jag hinner inte skriva något här, och inte lägga in några foton heller. Jag packar! Och gallrar ut för att ge bort. Samt packar ännu mer...

Jag var hos tandläkaren i dag. Hon hittade inget galet med min tand. Jag ska för säkerhets skull dit igen på fredag för att få röntgat den.

Några tidningsurklipp (så ni får lite att läsa):

21-02-25:

Om jag har något roligt att rapportera? Nej knappast, om ni inte är väldigt roade av packning av flyttkartonger. För packat har jag gjort större delen av dagen. I dag har jag i stort sett bara packat kläder, så garderoberna är snart tomma. Lätta lådor, som de med kläder, kan jag lyfta högre upp. Travarna är nu 6 lådor höga (= 210 cm). Upp till nivå 4 (vid röda pilen) klarar jag att få upp de tyngre lådorna. Den som det står Frágil (ömtåligt) på är t ex full med porslinskrukor.

Jag har gallrat ut motsvarande 1½ stor sopsäck med kläder, skor och galgar. Detta ska Ana hämta i morgon kväll. En del kommer hon att behålla själv, och resten ger hon till olika behövande. (Det finns många behövande i Spanien. Både Erik, Ana och Alicia är med i olika hjälp-organisationer. De samlar in sådant som andra kan avvara, även mat, och ger det sedan till dem som behöver.)

Häromdagen köpte jag en stor svart resväska på Bazar Qin. Den ska jag flytta alla mina mattor i. De är för stora för att gå ner i flyttlådor, och det är inte lämpligt att ha dem "lösa". (Längre fram har jag tänkt förvara Ulfs saker i väskan.) I dag köpte jag en stor rosa resväska på Tedi. Jag har en likadan rosa i mellanstorlek, men till min kommande resa behöver jag 2 resväskor av största storleken (≈ 80 cm höga), och jag hade bara 1. Dessa båda resväskorna var billiga, men de ska förhoppningsvis hålla mer än den här resan ändå.

Vi måste ha med oss ganska mycket på planet, Nellie och jag. För det vi tar med oss är det enda av våra tillhörigheter som vi kommer åt innan början-mitten på juni. Nellie måste ha med sin favoritsäng + sin toalett + mat- och vattenskål + favoritbollen och någon leksak till + 1 liten hundfäll + några halsband-selar-koppel-kläder + mat för den första tiden. Sängen och toaletten tar plats! Hennes saker kanske fyller 2/3 resväska?

   

Och då ger det sig om alla mina kläder (inkl ytterkläder, regnkläder och skor) får plats i 1 resväska. För sedan måste jag ha med en del toalettartiklar, datortillbehör, viktiga papper, mina små sängkuddar (som jag inte kan sova utan) och en del annat - också. Nedan har jag bara lagt kläderna i plastbackar efter hand som jag har valt ut dem. Det ser mycket ut, med det är det inte. Kläderna är vad jag har att välja på fr o m nu (resten har jag ju packat ner) och fram till en bit in i juni. De ska passa både kallare väder - och varmare. Jag har kanske tagit med något enstaka plagg som jag inte kommer att använda (klänningen?), och ännu säkrare - önskat att jag hade tagit med något som jag nu har packat ner i flyttlådorna. Det är jättesvårt att planera vilka kläder jag ska använda under 3½ månad.

I plastbacken längst till höger ligger även den lilla väskan jag kan ta ombord (med bl a datorn och annat viktigt i). Den rosa väskan som skymtar är den som Nellie ska resa i. När jag tar med hund i kabinen så får jag inte ta med någon kabinväska, trots att det kostar 75 € extra för hunden, och kabinväskan normalt ingår.

Vi var hos veterinären i dag, Nellie och jag. Nellie blev noggrant undersökt, fick klorna klippta och öronen rengjorda. Jag ville ha det gjort innan resan. Det kostade totalt 12 €, och då fyllde veterinär Cristina också i några papper som försäkringsbolaget vill ha angående Stella. Jag fick kopia på alla journalerna också. Det var redan den 3 augusti 2016 som de konstaterade att Stella hade Occipital dysplasi. Då var Stella bara 4 år och 5 månader, och hade ännu inga större besvär. Fast sedan blev det som bekant bara värre och värre...

I morgon ska Aki komma med 23 flyttlådor till. Jag börjar undra om de kommer att räcka. Kanske jag får beställa ännu fler längre fram?

21-02-26:

I dag har nästan ingenting gått som det skulle. Alicia skulle komma på förmiddagen och hämta det som hon vill ha - men som hon inte orkade bära hem i går (eller om det var i förrgår) när hon var här. Hon kom visserligen, men tog bara hälften. Hon skulle hämta resten sen. Men hon kom inte tillbaka för hon var trött i fötterna. (Hon bor snett över gatan.) Så de sakerna står fortfarande i vägen.

Sedan har jag väntat hela dagen på att Aki skulle komma med flyttlådorna. Men de kom aldrig. Jag ringde i morse och sa att jag skulle vara borta en timme (tandläkar-besöket). De skulle ringa innan de kom, men jag har inga missade samtal. Stackars lilla Nellie har fått nöja sig med promenader utanför porten, för att vi inte skulle missa låd-leveransen. Jag ringde 17:30 igen, men de sa bara att lådorna skulle komma och att budet jobbade till 20:30. (Jag gav upp 20:40.)

Jag har inga tomma flyttlådor kvar, och skulle verkligen behöva fler lådor bums! Jag hoppas verkligen att de kommer i morgon förmiddag.

Men Ana kom som hon skulle, henne kan man lita på! Hon hämtade alla kläder, skor, galgar mm som jag hade gallrat ut. Hon sa att inget skulle gå till spillo, inget skulle kastas. Det känns bra. Kul om någon annan får användning för det som jag inte längre behöver. Jag kommer t ex inte att behöva 6 par flipflops i olika färger att byta med, och inte heller 8 olika solhattar/solskärmar i Sverige. Däremot kommer jag att få köpa varma vinterkängor, och varmfodrade allväders-stövlar. Men kanske jag kan avvakta till hösten.

Hos tandläkaren fick jag röntgat tanden och området runt den. Men allt såg normalt ut! En "tandnervs-specialist" undersökte också området, men det var inget fel på nerverna heller. Hon sa att jag kanske har en extra känslig tandhals där, och sa att jag skulle börja med tandkräm speciellt för känsliga tänder. Jag fick också en gel att stryka på runt tanden. Den skulle lindra. Tja, nu är allt noggrant undersökt i alla fall. Jag fick betala 40 € totalt, och det är billigare än vad de 2 undersökningarna skulle ha kostat i Sverige. Men fortfarande känns det i tanden när jag dricker/äter kallt eller varmt. Bara i den tanden och inte i de andra...

Preliminärt ska Alicia komma i morgon för att hämta det sista, och jag hoppas verkligen att Aki kommer! I dag har jag periodvis haft riktigt ont i magsäcken - av stress. Jag är väldigt stresskänslig. Hoppas nu allt ordnar sig i morgon, så jag kan lugna ner mig...

Vilken tråkig uppdatering det blev i dag. Stackars er som inte får något roligare att läsa! I morgon kanske jag lyckas bättre?

21-02-27:

Grattis på 35-årsdagen min kära dotter Jenni!

 

Jag ringde Aki i morse. Det enda beskedet jag fick var att en kollega skulle ringa senare. Jag anade dock att flyttlådorna inte skulle komma i dag. Kollegan ringde först i kväll, och berättade att de kommer på måndag. Hur dags kunde han dock inte säga.

En hel helg utan att kunna packa? Det har jag inte tid till. Men Kaisa räddade mig! Hon skjutsade mig till Aki i San Juan. Där köpte jag 14 flyttkartonger - och därmed var helgen räddad. (Jag hade ändå insett att de 20 jag har beställt inte skulle räcka.)

I dag tog jag med kameran på två av dagens promenader med Nellie.

På måndag ska restauranger, barer och caféer få öppna igen. De förbereder sig genom att spola, sopa, skura och putsa...

Promenad två:

En husägare, vars hus ligger i en hörna, har tröttnat på att få sin fasad förorenad. Det kan jag förstå!

Jag undrar om skylten nedan är specialtillverkad? "Min fasad är inte en hund-pissoar" etc... Synd att skylten behövs! Men jag tror faktiskt att den kommer att göra nytta. Små hundflickor, som Nellie, kan inte kissa på fasader även om de försöker. De räcker inte upp, så de få dropparna hamnar på marken. För mig är det skönt att ha en liten tik, för då kan jag ha gott samvete i sådana här sammanhang.

Sex av de nyinköpta flyttlådorna har jag redan packat. Min superbra stege har jag stor nytta av när jag packar de översta lådorna, alternativt ska baxa upp någon överst i staplarna. Stegen var inte billig, men ett väldigt bra köp. Stadig och säker, hopfällbar (och hopfälld så rullar den på hjul). Ju äldre jag blir desto mer nytta kommer jag att ha av den. Jag räcker ända upp till taket utan att riskera att falla.

Nu har jag åtta tomma lådor kvar som jag kan packa under morgondagen.

På måndag lättas det lite på våra restriktioner. Skönt!

Nytt fr o m måndag 1/3:

Restauranger mm får hålla sina uteserveringar öppna till klockan 18. Man får sitta max 4 vid samma bord, och all rökning är förbjuden. Munskydden får man bara ta av precis när man äter och/eller dricker. Vi kommer att få träffas 4 personer utomhus. (Nu är det max 2.) Men inomhus kommer det fortfarande att vara så att bara de som bor ihop får träffas - undantaget: de som bor ensamma får träffa en annan person (eller ett par/en familj som bor tillsammans). Städer med fler än 50'000 invånare (som Alicante) behöver inte längre stänga sina gränser över helgerna. Allmänna parker kommer att öppna igen. Men det kommer att vara fortsatt utegångsförbud mellan kl 22 och 06. Och man får fortfarande inte lämna sitt "län", för vår del Comunitat Valenciana.    

Det har varit lite förvirring angående munskyddsreglerna. Men där ändras ingenting. De ska alltid vara på, även utomhus. Det gäller alla över 6 år. Dock kan man få slippa om man motionerar och kan hålla avstånd. (Eller vid vissa handikapp.)

Dagens "covid-siffror":

En mäklares upplysningsplikt:

Nu ska jag hålla kväll och ägna en stund åt Nellie. Hon känner sig så försummad när jag bara packar och packar.

21-02-28:

Just nu har jag bara 3½ tom flyttkartong, trots att jag köpte 14 i går. De 20 + 3 som jag har beställt ska komma på måndag, men det kan ju bli först framåt kvällen. Jag har i alla fall packat hälften av mina ägodelar nu. Men om jag ska få plats med ytterligare en rad flyttkartonger - då måste jag ta bort taklampan, min "budget-kristallkrona". Den är i vägen redan nu. Eftersom jag inte har någon annan plats att hänga den på så måste jag packa ner den bums. Och det måste bli i en av de 3 lite större kartongerna som jag har beställt.

Det är lite som att lägga pussel, när man packar. Fast det är inte alltid bitarna passar, och ibland fattas det en viktig bit...

Billy-hyllan nedan är den enda av de 80 cm breda som jag ska sälja/ge bort. Jag har precis tömt underskåpet. Resten av de breda ska få följa med i flytten, däremot lämnar jag 2 st 40 cm breda + den låga hyllan. Jag vet ju inte säkert att jag får tag i begagnade Billy-hyllor i björk i Skåne, så jag vågar inte lämna kvar fler.

Om jag får en stund över så ägnar jag hellre den åt Nellie - än åt matlagning. Nedan dagens huvudmål. Kikärter i tomat-lök-sås. Det var faktiskt riktigt gott, och det är nyttigt.

Man kan förstås värma rätten, och äta den på tallrik. Men jag åt den kall direkt ur burken. Det fungerar...

   

Mellan måltiderna stoppar jag tyvärr i mig onyttigare saker. Jag köpte t ex en stor kaka mörk choklad med hela nötter i häromdagen. Jag tar gärna en stor ruta mellan varje flyttlåda jag packar. (Så halva kakan är redan uppäten.) Självklart så får jag skylla mig själv när jag går upp i vikt. Det kommer jag förstås oundvikligen att göra. Jag får ta itu med extra-kilona sedan när allt annat har lugnat ner sig.

Nu borde jag (mitt i packandet) skapa en "Sparad dagbok 70" här. Jag har redan för mycket i Dagbok. Då borde det bli den sista sparade dagboken i Christeltango. Och så borde jag börja skriva i Christel.es när jag kommer till Sverige. Då börjar ju något nytt. Och den första tiden, innan jag får tillgång till min nya lägenhet, så borde jag ha tid att lära mig det andra webb-programmet. Så kanske?

Det tog 16 minuter innan Hyperlänk svarade, men sedan lyckades jag skapa Sparad dagbok 70! Bra! Ett bekymmer mindre...

21-03-01:

I morse ringde det på porten redan innan jag var klädd. Det var flyttlådorna från Aki som kom. Bra att de kom tidigt, men jag fick mycket bråttom med att hjälpligt klä på mig så jag kunde rusa ner med min kärra och hämta dem. Dock kunde transportören inte ta med den trasiga lådan från första leveransen, för det hade han inte fått order om. Men skönt att jag nu kan fortsätta att packa, utan att riskera att stå utan lådor. Jag har begränsad tid på mig, och måste bli klar!

En timme senare ringde Aki just om den trasiga lådan som jag hade reklamerat. De kan komma och hämta den gratis, och ge mig en ny. Men vi bestämde att vi kan avvakta några dagar, så jag vet om jag kommer att behöva ytterligare några kartonger. I så fall skickar de fler fraktfritt.

Mitt problem nu är att jag inte har golvyta för att ställa mer än en enda trave till. Ställer jag fler någonstans, så blockerar jag annat. Erik kan tyvärr inte låna bil förrän på torsdag, alltså kan han inte hämta fåtöljen innan dess. Vid pilen/rutan, som jag har markerat nedan, kan jag ställa 6 lådor ovanpå varandra. Var jag sedan ska fortsätta att stapla har jag just nu ingen aning om.

Det skulle ha varit toppen om någon hade velat köpa mina 6 garderober + buffén + den breda Billy-hyllan. För om köparen också kunde hämta möblerna bums - då skulle jag få mer golvyta! I går gallrade jag förresten ut den lilla Ikea-fotpallen (med förvaring). Den hade jag tänkt ta med. Men jag insåg att det skulle bli billigare att köpa en ny, än att frakta upp den.

Nellie ligger kvar i sängen som fortfarande är obäddad. Hon har ätit frukost och vilar på maten. Vi har ännu inte gått ut. Det blåser kraftiga iskalla vindar, är mestadels molnigt och bara knappt 16°, så jag avvaktar en stund. (Sina behov har Nellie redan skött på sin toa, så hon kan vänta. Hon är lika frusen av sig som jag är.)

Program för i dag: Packa, röja, packa, gallra, packa...

Det har gått trögt i dag. Det står saker överallt, så jag har svårt att ta mig fram. Fem lådor har jag i alla fall lyckats packa. Jag fick ta ner taklampan i vardagsrummet eftersom den var i vägen. Jag satte dit den jag hade i sovrummet, men det ger mindre ljus. Och i sovrummet får jag nöja mig med en golvlampa. Allt blir mer och mer provisoriskt.

   

Någon av låd-travarna lutar en smula, det syns tydligt. Men jag kan inte på rak arm säga vilken av dem (jag har inget vattenpass tillgängligt). Jag ser heller inte var felet ligger. Ingen låda ser sned ut. Tja, det kvittar för stunden. Travarna står tillräckligt stadigt som de gör.

Mina stora garderober är tomma, och alla Billy-hyllor utom de 3 med porslin och prydnadssaker. Jag har också kvar saker i Kallax-hyllorna (som jag ska behålla), i den fasta garderoben i sovrummet (verktyg, sysaker, rita-måla-material), och allt i köksskåpen samt i buffén. Och så i badrumsskåpen, samt i det ena fasta skåpet på balkongen (städsaker). Alltså återstår det en hel del att packa ner. Det känns som ett evighetsjobb. Ändå hoppas jag vara klar om två veckor, optimist som jag är...

Ulf skickade två vackra foton av solnedgången över Lambarfjärden i Hässelby:

21-03-02:

Det där med "svagt lutande trave flyttlådor", det skulle kunna bero på en sned låda. Jag använde en sådan i dag, som är limmad lite snett... Fast just den här såg OK ut när den var packad.

I dag har det gått trögt. Jag har bara packat 4 lådor. Fast då har det för all del varit prydnadssaker, vaser och annat ömtåligt - där varje sak måste slås in i bubbelplast el likn. Det tar förstås längre tid. Och mina rullar med bubbelplats och tunn cellplast krymper. Jag har fortfarande en del opackade prydnadssaker, men framför allt är allt mitt porslin ännu opackat (glas, tallrikar, muggar, tekannor, skålar etc). Där kommer det att gå åt massor med bubbelplast. Rullen t v var så här stor i förmiddags, nu är den tunnare.

   

Kanske jag blir tvungen att ta bussen till Aki för att köpa en rulle till. Lätta saker går bra att ta på bussen, fast det tar förstås tid - eftersom bussen bara går 1 gång i timmen. Jag kan ju inte gärna be Kaisa köra en gång till. Och på Aki-Leroy-Merlins-webbsida säljer de endast en liten tunn rulle bubbelplast. I affären såg jag flera sorter och storlekar. Men om jag inte har artikelnumret så kan jag inte beställa...

Fast jag behöver mer golvyta också! Så här ser det ut just nu:

Det är bra synd att Erik inte kan låna bil förrän (tidigast) på torsdag. Själv hade han kunnat komma i dag, men inte ens med bästa vilja i världen hade han kunnat köra hem fåtöljen på motorcykeln.

Alicia kan inte hämta de 2 smala Billy-hyllorna som hon vill ha. Men nu har vi bestämt att jag ska köra hem dem till henne på min kärra i morgon eftermiddag. Jag får köra minst 3 omgångar, för hon ska ha 2 höga vitrindörrar också. Därefter kommer jag att få 0,3 m² golvyta ledigt.

Jag bör gå till posten också i morgon, och hämtas ett brev som Inka har skickat. (Det ska innehålla en bok till mig och pengar till Rolf.)

I dag var jag på Suma och hämtade 2 papper som behövs inför lägenhets-försäljningen. Jag passade på att gå inom te-affären Tés & aromas. Där köpte jag allt grönt ingefära-ciron-te som hon hade hemma, totalt 750 gram. Både jag och mina döttrar tycker att just detta teet är jättegott, så jag tar med teet till Sverige så får vi dela på det där. Johan ska också få. Hon har förhållandevis låga priser, kvinnan i te-affären. Jag fick betala 25 € för alltihopa (efter lite rabatt).

Det har varit gråmulet hela dagen. Om jag inte hade haft Nellie så hade jag knappast gått ut. Men hon ska ju inte behöva lida för att jag bara packar och packar. Och väl ute har jag tyckt att det har varit ganska skönt. Fast jag önskar att jag hade sluppit bära munskydd. Det är trots allt trevligt att få andas frisk luft!

21-03-03:

Just i dag känner jag nästan panik. Jag är orolig för att jag inte ska hinna bli färdig i tid! Jag har jättemycket kvar att packa ner; prydnader, allt i köket, allt i badrummet, allt i fasta garderoben, allt på balkongen, alla tavlor, gardiner, gardinstänger och annat som sitter uppe på väggarna. Och allt som jag använder nu, men som också måste packas ner.

       

Och tänk om ingen vill köpa mina garderober? Vad ska jag göra av dem då? Miracle vill inte ha dem...

Hur ska jag hinna/orka/kunna ordna med allt?

Jag går inte till posten nu på förmiddagen, brevet får ligga och vänta någon dag. Om där är kö skulle jag bli alltför stressad. Men jag ska lämna hyllorna till Alicia i eftermiddag. Det tar också tid, men så får jag aningen mer utrymme här.

Morgonen är molnig men det ska bli sol i eftermiddag. Solsken piggar alltid upp!

Nedan står de två Billy-hyllorna med dörrar och hyllplan (som Alicia skulle ha) färdiga i hallen för vidare färd. Tyvärr är samtliga ytterdörrar, hissar mm för låga för att hyllorna skulle kunna stå på kärran. Så jag fick bära dem. (Däremot använde jag kärran utomhus.) Lite slitigt var det, men det är skönt att slippa ha dem i vägen. Alicia ville helst att jag skulle montera dörrarna på dem också, men jag sa att jag absolut inte hinner nu. Jag ställde i alla fall hyllorna på plats åt henne.

Lite mer utrymme fick jag efteråt.

Och nu kommer jag åt mitt "porslins-skåp". Bra, för allt som står där ska förstås också packas ner. (Fast bubbelplasten kommer inte att räcka, jag behöver snarast en rulle till!)

Läget just nu ser ni nedan. Precis under lampan ställer jag ingen låda överst, för jag behöver ljuset på kvällarna. Jo, lampan hänger över lådan (till hälften), det ser bara inte ut så på fotot. I dag har jag bl a packat ner symaskin och strykjärn. I går packade jag bl a ner jul- och påsk-pynt.

   

Nedan har jag valt att visa "Covid-läget" per 100'000 invånare. Det är ju då man kan jämföra. Då ser ni tydligt att läget är dubbelt så illa i Sverige som i Spanien. Och nästan 5 gånger värre än här i Valencia "län".

Nedan följer några siffror på kommunnivå. (Siffrorna för Ängelholm och Höganäs är dock per 10'000 invånare, så ni får sätta dit ett kommatecken när ni jämför. Och siffrorna för El Campello gäller totat.)

   

Linda har (precis som många inom sjukvården) fått sina 2 vaccinationer nu. Vi andra väntar och hoppas. Måtte det inte dröja alltför länge!

I Spanien har några fler promille hunnit bli vaccinerade än i Sverige. Men det skiljer inte så mycket.

Nellie har förstås tråkigt när jag bara packar och packar. Men hon sköter sig bra.

Hon vilar förstås mer än vanligt. Nedan gnager hon dock på en "gnagis". Visst blir det lite blött och kletigt på lakanen, men det får jag ta.

   

De korta stunder som jag sitter framför datorn så sitter hon oftast i mitt knä. Jag klappar henne med en hand och försöker skriva med den andra...

   

Jag hittade några gamla foton i går. Nedan ser ni mig, Linda och en bit av min syster Gun. Jag minns inte när det är taget. Men Linda ser ut att vara ca 10 år, och i så fall skulle fotot vara från 1994.

Det här är ingen nära släkting, men han/hon är söt:

21-03-04:

Fotot nedan tog jag i går. På det kan ni se att lampan hänger ovanför lådan, och att jag därför inte kan ställa någon låda överst i den traven.

Allt packandet frestar på huden på mina fingertoppar. Jag har torr och känslig hud, och smörjer normalt in händerna flera gånger om dagen. Men nu slits huden också, och det ser värre ut än vanligt. Ytterligare en sak som jag får ta itu med sen när jag har packat färdigt.

   

Kommunen har planterat nya växter på refugerna nära Lidl. Det ser fint ut!

I förmiddags gick Nellie och jag en kortare El Paseo-runda.

Det är trevligt att se att folk återigen sitter på uteserveringarna. Jag borde väl passa på att besöka någon av mina favoriter (som Valor nedan) innan jag flyttar härifrån.

På fotot nedan kan ni se att jag har fullt med kom-ihåg-lappar (1) på köksskåpen. Det behöver jag nu! Ni ser också att jag sätter stora påsklämmor (2) på flyttlådorna för att hålla ner flikarna medan jag packar. Det funkar bra, och behövs när lådorna står högt upp. Ni kan också se att jag har vänt knopparna (3) på Kallax-möblerna "ut-och-in". Det brukar jag göra när jag flyttar, för då kan möblerna stå helt intill varandra. Vänder på knopparna gör jag när jag har tömt skåp och lådor.

I dag gick jag till posten och hämtade brevet från Inka. Jag hade tur, för det var bara 6 före i kön. Kuvertet hade gått sönder, men innehållet var oskadat. I en av böckerna hade Inka gömt 2 sedlar till Rolf. De fanns också kvar.

På hemväg från posten köpte jag lite "lyx-mat". Först ett par kött-empanadillas på Varo. Deras är godast! Sedan köpte jag ½ kg jordgubbar + ½ liter glass (av en dyr sort som jag tycker är särskilt god) på Supercor. Så nu kan jag festa lite mellan varven. (Jag vägde hela 55,7 kg i morse. Jag passade på att väga mig en gång innan jag packar ner vågen.)

Sedan ville jag ge Rolf pengarna från Inka. Nellie och jag gick ner till Plaza Virgen del Carmen, där Rolf ofta brukar vara någon gång mellan klockan 13 och 14:30. Men just i dag var han tyvärr inte där. Nellie blev dock glad för att hon fick springa lös en stund. Jag säger "spring" och då springer hon. Men hon stannar till ungefär var 4:e meter, och vänder sig om för att kolla att jag är med.

El Campello får ännu fler utomhus-konstverk:

Nu måste jag återgå till det evinnerliga packandet...

Usch så trögt det går med packandet i dag. Vissa lådor går snabbt att packa, medan andra tar evigheter. Det beror förstås på innehållets storlek, form, tyngd och ömtålighet. I dag har jag bl a packat trädgårds- och djur-saker (som låg i de grå skåpen på balkongen tidigare).

Erik kan inte låna bilen förrän på lördag. Vi är förstås glada att vi får låna bilen, när det än kan bli. Det är ju jättesnällt av Trisha och Tony att låna ut den. Men ytterligare någon dag behöver de sin bil själva. De har nämligen fått en läcka i sin vattentank (1000-tals liter har runnit ut), och de behöver hämta reservdelar och annat för att kunna reparera tanken. I bergen där de bor är det ont om vatten, så det gäller att hushålla med det man har. (Vilket förstås är lättare om tanken är hel...)

Kanske jag borde ta bussen till Aki i morgon förmiddag? Jag måste köpa mer bubbelplast! 

21-03-05:

Jag tog 10:00-bussen till Aki, och var framme 10:25. På Aki köpte jag 3 (små) rullar bubbellast, och 1 rulle tunn cellplast.

   

Jag var klar 10:40. Då hade bussen till El Campello precis gått. Nästa buss skulle passera lite drygt 11:30. Bussarna går tyvärr bara en gång i timmen. Jag tänkte på den goda salladen på Carrefour (som ligger intill Aki), men det var många bilar på parkeringen och jag vill inte utsätta mig för smitta i onödan. Däremot gick jag inom de båda hund-affärerna Kiwoko och Madagascar Mascotas, som inte hade några kunder alls just då. Där köpte jag lite hundmat åt Nellie. Men jag fick ändå sitta och vänta 25 minuter på bussen.

   

När busshållplatsen utanför Carrefour planerades hade de nog glömt koppla på hjärnorna. Skylten ser ni nedan (röd pil). Ca 100 meter bort finns det en bänk att sitta på, men ingenting mer. Ytterligare 50 meter bort finns det en papperskorg, men inget annat. För mig vore det logiskt att ha allt på samma ställe. Nu satt jag hyfsat skönt på den ca 20 cm höga stenkanten mellan gräs och trottoar. Men det slog mig att "normal-pensionären" nog inte skulle välja att sätta sig så.

Jag hade gott om tid att studera McDonalds reklamskylt på andra sidan vägen (svart pil). Jag grubblade på om folk verkligen vill äta så mycket mat på en gång, som skylten visar. Och om de dessutom vill betala så mycket för snabbmaten, när man kan äta gott på en riktig restaurang för samma pris.

Jag minns inte om jag berättade att jag köpte en sådan liten påse våtfoder som nedan, när jag var på El Corte Ingles förra veckan. (Då när jag beställde solglasögonen.) Hur som helst så tyckte Nellie att det var det absolut godaste hon någonsin hade smakat. (Påsens 150 gram räcker till 5 portioner åt sådana små som Nellie.) Nu köpte jag 4 påsar till.

Och så köpte jag 2 små påsar med rent torkat kött av samma märke. Nellie fick 2 bitar biffkött. Det var gott, tyckte hon. Eftersom jag har begränsad plats i resväskorna kunde jag inte köpa mer mat än så här, och ingen stor påse av något.

   

Hur det är här i Spanien vet jag ännu inte, men Sverige har precis godkänt att även äldre kan vaccineras med AstraZeneca-vaccinet.

En pampig kastanj:

Det var skönt ute när jag väntade på bussen innan i dag. Men när Nellie och jag gick en promenad efter lunch, så var det inte lika skönt längre. (Bara 16° och ingen sol.)

Flera av serveringarna hade satt på sina gasolvärmare.

Hunden nedan trivdes bra på stranden. I alla fall brydde han sig inte det minsta om sin husses fåfänga försök att kalla in honom.

Konstnärerna målar även i dag. Jag blir glad av alla klara färger. Dessutom tror jag att man får bort klotter på det här viset. Ingen vill förstöra det som konstnärerna har dekorerat. Jag tittade efter Rolf i dag också, men såg honom inte. (Och jag har inte tid att gå och leta.)

Jag har annat att göra. Men i dag har jag ingen lust... Jag måste förstås fortsätta att packa ändå. Mer än en av er har undrat hur det kan komma sig att jag kan fylla så här många lådor, och ändå ha mycket kvar att packa.

Det beror på att jag tycker om att GÖRA saker (aktivt). Jag tycker om att läsa, alltså har jag en massa böcker. Jag tycker om att rita och måla, alltså har jag papper, pennor, penslar och färger. Jag tycker om att sy, alltså har jag symaskin, sybehör och ganska många tyger. Jag tycker om att snickra, alltså har jag många verktyg. Jag tycker om att tillverka miniatyrer, alltså har jag utrustning för det. Ibland stickar jag, så jag har stickor och garn. Jag tycker om växter, så jag har allt mellan planterings-spadar och krukor. Jag tycker om att gymnastisera och träna, alltså har jag yogamatta, hantlar, balansplatta mm. Jag tycker om att fotografera, alltså har jag kamera och annan utrustning. Ni förstår säkert att alla dessa saker tar PLATS! Så det är klart att jag fyller många lådor.

Dessutom samlar jag på en del saker. Jag har en ganska stor nalle-samling. Nu misstänker jag att mina barnbarn kommer att vilja ha en och annan nalle längre fram, så den samlingen kommer att minska. Kanske min samling av små hund- och katt-figurer också minskar av samma orsak. Jag har också en liten snäcksamling och några vackra stenar. För mig har sakerna ett värde - även om de tar plats. Sedan får ni anse vad ni vill om saken.

Jag har i alla fall varken TV eller radio... (Fast jag skulle kunna titta/lyssna via datorn, om jag hade velat.)

Det ska bli skönt den dagen jag har packat ner det sista! Ännu har jag saker precis överallt. På fotot nedan t h har jag dock samlat sådant som jag ska ge bort. Och i den blå korgen på balkongen (nedan t v) finns saker som hör till lägenheten (t ex garantier), som Miracle ska få.

   

Usch, pust, suck. Nu måste jag återgå till packandet! Om 10 dagar bör jag vara klar. Är det ens rimligt att tro att jag kommer att hinna?

Från Shiro & Malou:

21-03-06:

I förmiddags hittade Nellie och jag Rolf på hans vanliga ställe. Så nu har han fått pengarna från Inka. Han blev väldigt glad förstås. Han har inte fått in mycket pengar på sistone, så han behövde dem verkligen. Sedan var det nästan lite rörande. Han sa att han skulle sakna mig när jag flyttar. Han ville ha min adress så att han skulle kunna skriva brev. Och så önskar han att jag svarar. Han sa att jag kanske kan skicka brevet till någon som bor här, så de kan ge honom det. Jag har nu skrivit ner min adress på ett papper (både c/o-adressen jag får till att börja med, och den jag får fr o m 1/6). Pappret ska Rolf få nästa gång vi ses.

Punktligt 11:30 kom Erik, Tony och Colin. Först lät Erik och jag Tony och Colin grubbla lite, och försöka på ett par olika sätt. Men de fick inte ut fåtöljen. Sedan berättade vi hur vi tror att det är bäst, så som vi har försökt tidigare. Karlarna hjälptes åt att lyfta och lirka, och gav fåtöljen en rejäl knuff när den fastnade - och då slank den äntligen igenom! Det blev en liten repa i putsen på pelaren, men den fixar jag till. Och fåtöljen klarade sig.

Så skönt! Äntligen kunde Erik ta hem fåtöljen som han har sett fram emot att sitta i. Och äntligen fick jag lite mer golvyta att ställa flyttlådor på. Vardagsrummet känns plötsligt riktigt rymligt.

Eftersom det ska regna en hel del i natt, så fixade jag lite på balkongen först. Bl a rullade jag ihop alla mina vinylmattor så kompakt jag kunde, och stoppade ner alla utom en i nya svarta resväskan. Där ligger de skyddat och samlat. Den som blev över är aningen för bred. (Det är den nyaste, som jag är mest rädd om.)

   

Nu står inget som är känsligt för vatten nära balkongräcket. Jag hoppas allt kommer att klara sig oskadat. Det ska regna flera dagar i rad nu, spår meteorologerna.

Jag har varit mycket orolig för Maud en längre tid nu. Jag har skrivit mejl till Tamba (Mauds "läkare"). Han bor inte i Senegal (utan i Guinea-Bissau söder om Senegal), men han har lokalkännedom. Han har varit där, och det var han som var med i bilen på Mauds resa mellan El Campello och M'bour. Jag har inte fått svar, men jag har heller inte fått tillbaka mejlet från Postmaster. (Däremot verkar hans telefonnummer inte längre vara aktuellt.) Jag hoppas att Tamba kan ta reda på vad som har hänt. För något har hänt! Maud brukar alltid höra av sig då och då.

När jag försöker kontakta Maud via WhatsApp, på hennes mobil-telefonnummer, så kommer fotot på den unga kvinnan nedan upp. Jag har skrivit på engelska och franska och frågat efter Maud. Kvinnan har inte svarat. (Men hon har inte varit online sedan innan jag skrev.)

Det lindrigaste som kan ha hänt är att någon har stulit Mauds mobiltelefon. Och om hon enbart hade alla telefonnummer i mobilen, så kan hon ju inte ringa eftersom hon inte kan mitt nummer utantill. Sedan finns det andra alternativ på saker som kan ha hänt. De alternativen vill jag helst inte tänka på. Hoppet är det sista som överger människan. Men jag vet att hon hade problem i M'bour. Jag vet att hennes "man" hade börjat med droger, och vid ett tillfälle hade slagit sönder TV:n och ytterdörren. Därefter förbjöd lokalpolisen honom att kontakta Maud. Jag vet också att Maud vid ett par tillfällen blev bestulen av folk som hon litade på.

Jag hoppas att Maud lever och har det bra. Men jag vågar inte längre tro att det är så. Jag är mycket orolig för hennes välbefinnande! Kan jag göra något mer? Jag har inte ens hennes riktiga adress. Vi har bara haft telefonkontakt sedan hon flyttade. Men jag vet att hon har två väninnor (som bor i Sverige) som har varit och hälsat på henne i Senegal. Tyvärr vet jag inte vad de heter...

21-03-07:

Här regnar det, ganska rejält. Så pass att det regnar in i mitt städskåp och skvätter långt in på balkongen. Suck! Så nu blir en del av det som ska packas ner vått... (Jag har i alla fall lyckats rädda det fuktkänsligaste.)

Jag har precis packat en låda full med bl a ömtåliga glas och skålar. Några av glasen (ett set fina vin- och champagne-glas) fick jag av Maud när hon flyttade till Senegal. Hon sa att hon tyckte om att jag hade dem...

Jag har inte tid till annat än att packa, men skrev ändå nyss ett långt mejl till Sveriges ambassad i Senegal (som ligger i Stockholm) samt till svenska konsulatet i Dakar. Jag berättade om min oro, och undrade om kanske någon lokal polis kan kontrollera vad som har hänt Maud. 

21-03-08:

Ni har väl firat att det är alla kvinnors dag i dag! Själv har jag packat. Och packat. Samt packat... Kvinnor kan!

21-03-09:

Det är eftermiddag nu, och jag har ännu inte packat klart en enda låda. Men jag har förstås gjort en massa annat.

Jag glömde berätta i går, att Kaisa återigen skjutsade mig till Aki. Jag hade tänkt beställa ytterligare 20 flyttlådor i standard-storleken 72 liter, och dessutom några små 40-liters (bra till tunga saker som verktyg). Men på webbsidan var de slut. Det stod dock att det fanns 19 st 72-liters, och 46 st 40-liters, på varuhuset i San Juan. Men när Kaisa och jag kom dit så fanns det inte en enda låda i de storlekarna! Däremot fanns det många i en klenare kvalité, men sådana vågar jag inte packa i. Dock hade Aki gott om 120-liters-lådor, så jag köpte 10 sådana. Men de lådorna kan man inte packa lika tunga saker i, så de är inte lika användbara. Några stora behöver jag förstås hur som helst, men jag hade hellre köpt den mindre storleken än den större. (Fast allra helst standard-storleken förstås.)

Jag köpte också 2 rullar bubbelplast (0,8 x 10 meter). Jag borde ha köpt 3, för jag gjorde nästan av med 2 rullar i går när jag packade ömtåliga saker. Då packade jag saker från vitrinskåpet, som t ex muggarna nedan. De måste rullas in en och en i bubbelplast + att jag måste lägga ett dubbelt lager bubbelplast mellan varje lager porslin som jag packar. (Jag har ytterligare en rulle, så jag kommer att klara mig i dag i alla fall.)

Kläder, handdukar och annat mjukt har jag redan packat ner som utfyllnad. Jag hade behövt fler "mjuka saker" att varva det ömtåliga med. Jag blev glad i dag när jag kom på att jag kunde lägga mitt strykunderlag i botten på lådan som jag just har börjat packa. Det sista av det allra ömtåligaste ska jag packa i den. Och det behövs lite stötdämpande runt om.

Nu får jag inte längre plats att sitta och äta vid matbordet, och jag har bara 1 tallrik och 1 set bestick framme. (Och en tekopp förstås!) I dag åt jag mikrovärmda ärter, sittande på stegpallen i köket. Det går ju det också...

Jag skulle behöva bli av med de möbler som jag inte ska ta med mig. Jag behöver golvytan för att ställa flyttlådor på. Det börjar bli kris! Jag har nästan ingen tom golvyta alls just nu. Jag får åla mig fram mellan alla saker som står framme.

Mina garderober är ju jättebra, och rymmer massor, så varför vill ingen ha dem? Om jag inte kan sälja dem så ska jag försöka skänka dem till en välgörenhets-organisation. Miracle kommer i morgon förmiddag för att titta på garderoberna. Kanske hon vill ha en eller två i alla fall. Vi får väl se. Annars har jag mejlat foton till second-hand-affären Recyla, och frågat om de är intresserade. De har ännu inte svarat.

       

Buffén hoppas jag dock kunna sälja. Jag har tömt den i dag, men det som stod i den ställde jag bara in i en tom Billy-hylla så länge. Packa det ska jag göra en annan dag.

Men det börjar brinna i knutarna nu. Scandtax frågade i dag om vi kunde spika datumet 18/3 hos notarien. Men det vågar jag inte. Först måste jag packa klart, och sedan måste jag veta exakt vilken dag som Retab kan hämta mitt bohag. Först därefter vågar jag beställa tid hos notarien (som tydligen behöver 5 dagars framförhållning). Men jag vill förstås inte vänta flera dagar efter att Retab har hämtat mina tillhörigheter, med att sälja lägenheten. För Retab har ju tagit min säng också... 

Nu har både Lena och Kaisa lovat att jag kan få sova i deras lägenheter de sista nätterna, men ändå. När lägenheten är såld vill jag bums sätta mig på flyget till Sverige!

Jag måste också kontakta en arkitekt som ska utfärda ett Certificado de segunda ocupación till mig. Det kommer att kosta ca 150 €. De som sålde lägenheten till mig skulle ha ombesörjt ett sådant intyg, men det gjorde de aldrig - trots att det stod i kontraktet. (Annars gäller intygen 5 år.) Paloma har gett mig ett telefonnummer till en arkitekt som kanske kan skriva intyget lite billigare. Jag ska ringa honom i morgon. (Arkitekten måste komma hit och mäta. Man ska bevisa att lägenheten motsvarar de uppgifter som kommunen har.)

Mina rara grannar har ringt på dörren flera gånger i dag. En man erbjöd sig att hjälpa mig att montera ner möbler, om jag behövde hjälp med det. Han har verktyg sa han. Det var ju snällt, fast jag ska inte montera ner några.

Sedan kom en kvinna som jag brukar prata med och hämtade den lilla låga Billy-hyllan som jag skulle ge bort. (Jag hade satt en lapp bredvid brevlådorna. Där lägger jag också små saker som jag gallrar ut, och så tar grannarna vad de vill ha.) Lite senare kom annan granne och gav mig telefonnumret till en välgörenhets-organisation som tar emot möbler. Jag visade då 3 små vita mini-hyllor som jag ska ge bort, och dem paxade hon bums för. (Men de är inte tomma än, så hon får vänta någon dag. Jag hade glömt bort att jag har dem, för de står inne i fasta garderoben ovanpå hurtsarna som jag har där.) Alla grannarna tycks vara engagerade i min flytt. Så fort jag ser någon så frågar de hur det går, och om jag behöver hjälp med något.

Det har varit riktigt fint väder i eftermiddag, så då passade Nellie och jag på att gå en lång promenad. Annars har vi mest bara gått runt kvarteret på sistone.

Fast jag ännu inte har hunnit packa en endaste låda, så är jag trött. Jag tycker att dagen har gått i ett. Periodvis irrar jag runt som en yr höna. Jag plockar lite här, och lite där, men gör inte färdigt något. (Jag fungerar sämre när jag är stressad.)

I söndags fick jag mejl om att solglasögonen som jag har beställt är färdiga för avhämtning. Men jag bör packa många lådor till, innan jag vågar ta paus för att åka till Alicante. Jag vill bli klar före måndag! (Men jag tvivlar på att jag hinner...)

Så här stor är en 120-liters-låda, jämfört med de i standard-storleken. Men de håller ändå bara för max 40 kg, vilket är lika mycket som 72- och 40-literslådorna håller för. För säkerhets skull belastar jag sällan lådorna med mer än hälften. Det vore ju katastrof om botten i en låda skulle gå sönder, och allt ramla ut! (Jag har inte packat något i den stora lådan ännu, det ska jag göra i morgon.)

Däremot har jag precis packat ner allt det allra ömtåligaste, och dessutom skruvat loss lite saker som har suttit på väggarna. Så nu ska jag stupa i säng.

21-03-10:

Vi har haft fint väder i dag, så Nellie och jag gick vår vanliga El Paseo-runda.

Det är trevligt att det återigen sitter folk på uteserveringarna!

Nellie fick springa fritt en stund på gräsmatten, och jag sprang också till hennes stora förtjusning.

Texten ovan ungefär: Om du älskar mig. Förminska mig inte. Förolämpa mig inte. Ignorera mig inte, döda mig inte. Älska mig!

Fast det viktigaste är ändå att få nosa!

Inte heller i dag har jag hunnit packa så många lådor som jag hade tänkt mig. Det tar TID med de stora! Inne har jag så proppfullt att jag knappt kan ta mig fram. Det blir så efter hand som jag tömmer skåpen. Men på balkongen är det inte mycket kvar.

   

I förmiddags tittade Miracle inom. Hon vill ha min hörngarderob + buffén. Det är ju praktiskt, då kan de stå kvar. Enda nackdelen är att de fortsätter att stå i vägen. Miracle sa att jag varken behöver spackla hålen i väggarna (där jag har haft saker uppskruvade), eller städa här. Det fixar hon. Hon tycker att jag har tillräckligt att göra ändå, och det är ju sant. Det är snällt av henne att ta hand om efterarbetet!

Sedan har jag fixat ett Certificado de segunda ocupación via en arkitekt som Paloma tipsade om. (Billigare än den Scandtax kände till.) Eftersom jag är trött (sov bara knappt 4 timmar i natt) och "stress-virrig", så minns jag inte om jag sagt att jag aldrig fick ett sådant intyg av de som sålde lägenheten till mig. Intyget bevisar att detta är en bostad (inte en lokal eller något annat), och ett sådant måste man ha. Eftersom Jan hade gjort en utmärkt ritning på lägenheten till mig, så behövde arkitekten inte komma hit och mäta. Vi har bara skickat uppgifter och bilder fram och tillbaka via Whatsapp. Så nu har jag fått mitt intyg, och han har fått betalt. Ett bekymmer ur världen...

I eftermiddags var Paco här med sin dotter. De tittade på garderoberna. De vill ha de 4 som var kvar. De kommer och hämtar dem antingen på fredag kväll eller på lördag. Så inte förrän dess får jag tillgång till golvytan där de står nu. Men bra att det ordnade sig. Nu har jag alltså sålt och gett bort de möbler jag ska. Resten ska få följa med i flytten.

Nu ska jag "bara" packa ner allt som ännu inte är packat. Det sista är jobbigast! Dels är det svårast att få ihop det på ett vettigt sätt i flyttlådorna, och dels packar jag ju ner sådant som jag använder. (I dag t ex stängerna som diskborstarna hängde på, i morgon kanske diskstället...) Flyttlådorna räcker nog, men jag har bara lite bubbelplast kvar. Jag borde kanske köpa 4-5 rullar till? För att vara på säkra sidan...

21-03-11:

I förmiddags åkte jag in till Alicante. Mitt huvudärende var att hämta mina nya solglasögon. De känns jättebra, och jag ser bra på alla avstånd i dem. Så skönt att ha ett riktigt bra par. Nu ska jag ge bort mina billiga solglasögon. I Sverige kommer jag ändå inte att behöva en massa par att byta med. Sedan gick jag snett över gatan och köpte 4 rullar bubbelplast på El Corte Inglés. Därefter åkte jag hem igen.

   

Vi har haft underbart väder i dag, och hela 22° varmt!

Jag kommer verkligen att sakna promenaderna längs El Paseo och havet! Å andra sidan längtar jag och mina barn efter varandra nu. Och Linda föreslog att hon, Alva och jag skulle åka hit på semester, sedan när pandemin är över. Det skulle vara roligt!

Nellie och jag satte oss en liten stund på muren för att njuta av värmen.

Nellie hade varit ännu sötare om hon inte hade varit skelögd... Men för mig är hon förstås den sötaste lilla hunden som finns!

På hemvägen pratade jag en stund med Rolf. Jag hade gärna varit ute längre, men lådorna packar inte sig själva. Fast just i dag har jag gjort en massa annat. Jag har bl a skruvat loss dörrarna och gångjärnen från Pax-garderoberna. De senare ska Paco & Co komma och hämta i morgon kl 16. Så fr o m i morgon kväll kommer jag att få lite golvyta i sovrummet. Då bör jag provpacka resväskorna (och väga dem). Jag måste se att jag får ner allt jag har tänkt ha med mig - innan flyttfirman kommer och hämtar mitt bohag. För om jag inte kan få med allt - så måste de ta en låda till.

Jag har skrivit till Retab och frågat om de kan komma i mitten eller slutet av nästa vecka. Jag har också frågat hur många dagar i förväg jag måste höra av mig. Jag gissar att de svarar i morgon. Som det är nu vet jag fortfarande inte när jag kan tänkas bli klar. Allt tar mycket längre tid än jag önskar.

Över påskhelgen så kommer det fortfarande att vara så att vi måste hålla oss inom vårt eget "län". Men vi får vara ute ända till kl 23 på kvällen, och ända upp till 6 personer får samlas utomhus. Vid påsk räknar jag dock med att vara i Sverige, så då får jag anpassa mig efter de svenska rekommendationerna.

Nytt från måndag är bl a att gymmen får öppna igen. Tyvärr har jag packat ner mina gympaskor... Annars skulle jag kanske hinna gympa några gånger. Det kan omöjligt finnas någon annan lika bra gympa-lärare som Pepe, så jag borde passa på.

I dag kollade jag som hastigast lite inför min kommande resa. Det verkar dyrt och omständligt att resa via Kastrup, som normalt är det självklara alternativet. Nedan berättar en man:

Så jag tittade vad flygresor till Arlanda kostar. Jag hittade en bra resa med SAS:

Knappt 1500:- inkl 2 incheckade 23-kilos-väskor är ju ett bra pris. Fast sedan tillkommer 750:- för Nellie. Den här biljetten är ombokningsbar. Så snart jag har bestämt datum med flyttfirman, så beställer jag en flygbiljett. Om jag inte kan vara med hos notarien, så kan jag ge Scandtax fullmakt.

Kvinnan som har Mauds mobil har nu läst mitt meddelande, samt bytt profilbild. (Båda fotona är tagna vid samma tillfälle, det syns på både klädsel och bakgrund.) Synd att hon inte vågar svara... Ambassaden och konsulatet har heller inte svarat! De borde åtminstone bekräfta att mitt mejl har kommit fram.

I morgon bör jag packa de (10 stora + 3 begagnade mellanstora + 3 begagnade små) tomma flyttlådor jag har kvar! (Om jag får någon flyttlåda över har jag lovat att ställa den hos Lena.)

21-03-12:

Jag har packat 4 lådor i dag, och skulle säkert ha hunnit med ett par till om jag inte hade blivit avbruten. Jag har packat totalt 81 lådor nu, så det kan inte vara mer än max 10 till. Men ännu har jag inte packat något från den stora fasta garderoben (den med verktyg, sybehör och annat hobbymaterial), och inget från badrummet. Men det är bara hälften kvar från köket, och bara enstaka prydnadssaker. Så det går åt rätt håll i alla fall.

Flyttfirman Retab ska höra av sig på måndag för att ge mig besked om vilken dag i nästa vecka som de kan komma och hämta mitt bohag. Det innebär i princip att jag måste vara klar senast måndag. Jag ska jobba på!

Klockan 16 skulle Pacos dotter och man ha kommit för att hämta garderoberna, och till dess hade jag röjt sovrummet, och förberett.

 

Men de kom inte förrän strax före kl 17. Och de körde härifrån först 20:30. Bilen de hade fått låna var så liten att de bara fick in en garderob åt gången, och de bor i San Juan. Efter en vända så beslöt de sig för att montera ner de tre garderoberna som var kvar, för att kunna få hem alla på en gång.

Mitt i alltihopa kom MariPaz! Vi har inte setts på 3 år, inte sedan jag flyttade hit till Los Olivos. Hon ringde på min fasta telefon (utan att presentera sig, men jag kände igen rösten) och frågade vilket nummer på gatan jag bor på. Hon var nära sa hon. Sedan kom hon. Hon hade med sin hund Lluna. Jag hade en enda stol som jag kunde röja så hon kunde sitta ner, ingenting att bjuda på (jag har packat ner alla tekoppar utom en), och egentligen ingen tid att sitta och prata. Men MariPaz är ju snäll och rar, så vi satt och pratade 1½ timme. Jag fick förstås gå ifrån då och då för att öppna dörren åt dem som bar garderobsdelar.

Klockan 19 kom Miracle, precis som hon hade sagt att hon skulle. Hon ville betala för buffén som hon köpte av mig. När hon gick sa hon högt att hon inte ville störa mig när hon vet hur mycket jag har att göra. Då reste MariPaz sig, och jag kunde fortsätta med mitt.

Först 20:30, när jag blev ensam igen, kunde jag dricka den där koppen te som jag hade velat ha redan kl 17. Och nu är jag för trött för att packa mer i kväll.

Men nu har jag äntligen fått lite golvyta. Jag har flyttat in buffén i sovrummet och har nu plats för ytterligare en trave flyttlådor i köket. (I sovrummet ser det jätteluftigt ut! Och jag kan gå på golvet utan att kliva över saker...)

   

Lådorna, med allt som Nellie och jag ska ha med oss i resväskorna, hade jag ställt på sängen medan vi flyttade garderoberna. Nu har jag ställt dem ovanpå buffén. (Men jag la ett antihalkskydd för mattor på buffén först, för att skydda ytan. Det är ju inte min buffé längre.)

   

Jag har Nellie i knäet nu. Hon fick klara sig själv flera timmar i eftermiddags-kväll, så vi har lite kel att ta igen nu. Sedan ska jag lägga mig. Jag hoppas vakna pigg och full av arbetslust i morgon. (Fotona från i kväll är lite mörka. Det beror på att jag har packat ner alla taklamporna nu.)

21-03-13:

Jag har precis börjat packa den 87:e lådan. Nu har jag tyvärr bara 120-liters-flyttlådor kvar. De är förstås jättebra till stora lätta saker, men sämre till små tunga. Jag lyckades i alla fall packa ner alla mina verktyg innan de mindre lådorna tog slut. Jag har packat ner 2/3 av sakerna i den fasta garderoben, och några köksgrejor. När jag tittade efter hur mycket jag har i badrummet så hittade jag det lilla provet nedan. Det visade sig innehålla en superbra handkräm. Den verkar göra underverk med mina fingertoppar. Det är bra synd att jag inte har mer. Är det någon som vet var man kan köpa handkrämen? Är det i Sverige? 

Några har undrat om jag vet att flyttfirman jag tänker anlita har varit inblandad i brottslighet. Ja, det vet jag. Men Retab säger att de jobbar på som vanligt. Det är två chefer/ägare, och två andra, som har begått de brottsliga handlingarna. Inte resten av dem som jobbar på företaget. Man ska aldrig dra alla över en kam. Det ligger ju faktiskt i allas intresse, även de fängslade ägarnas, att företaget fortsätter att fungera. Alltså tror jag att min flytt kommer att gå bra. Det stod mycket i tidningarna i slutet av februari...

På måndag ska de höra av sig om när det kan hämta mitt bohag. Jag har själv föreslagit på fredag (den 19:e), men de måste ju samordna sin körning och kan inte anpassa sig bara efter mig. Måtte jag bli klar i tid! Det minskar, det som är kvar att packa ner. Men det sitter kvar en hel del på väggarna, som jag ska skruva ner och packa. Det är lätt att glömma sådant. Och jag vet inte hur jag ska packa mina största tavlor, för de går inte ner i en 120-liters-låda. Det känns inte tillräckligt med bubbelplast, och den börjar förresten ta slut. Jag har bara lite drygt en rulle kvar nu.

Det är några få saker jag kommer att behöva till min nya lägenhet, bl a en köksgardin - för det har jag ingen. (Och en liten nätt 2-sits-soffa.) Nu  har Textilgallerian 15% rabatt på produkter från Arvidssons Textil - och de har jättemycket snyggt. Jag skulle kunna tänka mig en av gardinkapporna nedan. Så i dag skrev jag två mejl. Ett till Textilgallerian och frågade hur länge erbjudandet gäller, och ett till min kommande hyresvärd och frågade om köksfönstret är 130 cm brett som det ser ut att vara på ritningen. Gardinerna nedan är 150 breda, men det är snyggast om de kan rynka sig lite. Jag längtar efter ett köksfönster! Det saknar jag ju här.

Vi har haft soligt och varmt, och Nellie och jag har gått tre sköna promenader. (Men kameran har fått stanna hemma.)

21-03-14:

Den 90:e lådan är packad till hälften. Den stora fasta garderoben är tom, och alla köksskåp är tomma. Men allt i badrummet är kvar, samt enstaka saker i det ena vitrinskåpet. Och så står det en massa diverse framme överallt; dammsugaren, tvättkorgen, några mini-byråer och ett antal udda småsaker. Så några lådor till blir jag tvungen att packa. Men nu börjar jag se slutet.

Tyvärr råkade jag skära mig rätt rejält i vänstra lillfingret, när jag skulle baxa ut de tre stora byråerna/hurtsarna ur den fasta garderoben. (Det har redan blött igenom 3 plåster.) Men det är sådant som envisa kvinnor får ta, när vi bär större börda än vad vi egentligen orkar.

Vädret har varit underbart. Tyvärr har jag inte hunnit vara ute så mycket som jag hade önskat. Men 4 rundor med Nellie har det blivit. I förmiddags kombinerade jag, så jag gick först en runda med Nellie och på hemvägen gick vi inom Lenas lägenhet så jag kunde vattna hennes växter. Redan när vi såg porten på långt håll så började Nellie gny, dra i kopplet och försöka springa. Hon ville till sina vänner Lena och Lucky. Hon blev mycket besviken när hon upptäckte att ingen av dem var i lägenheten.

Framåt kvällen gick jag ensam till Lenas lägenhet igen. Där lånade jag (med Lenas tillstånd) 6 stycken 72-liters flyttlådor och en rulle bubbelplast. Jag får skaffa nya lådor, och ny plast, åt Lena sen. Men jag behöver sakerna nu, och hon senare.

21-03-15:

De ringde mig från Retab i dag. De ville muntligen svara på mina frågor. Företaget drivs vidare som den flyttfirma det är. Den av delägarna som inte är inblandad i det begångna brottet går in som VD i företaget, och en ny styrelse kommer att tillsättas den här veckan. Han som ringde betonade att det bara är 4 personer som har begått de brottsliga handlingarna, medan alla de andra som jobbar på företaget är totalt oskyldiga. Jag är övertygad om att det är så. Men det känns ändå tryggt att ha pratat med dem. Det kommer säkert att gå bra med flytten. De ska höra av sig senare i veckan angående datum för upphämtning.

Lena H berättade via mejl att hon hade köpt bubbelplasten på Gran Ocean. Jag gick dit och letade. Och längst in i en hörna hade de faktiskt tre rullar med 1 x 5 meter, samt ytterligare några med 0,5 x 5 meter. Jag köpte de tre större rullarna + 3 små. Det är bättre att ha för mycket än för lite hemma. (Om jag får över så ställer jag det bara hos Lena.)

Mitt vardagsliv börjar bli besvärligare nu. Jag har packat ner mitt diskställ, så jag får hålla det jag har diskat i handen tills det har droppat av, och sedan torka det på diskhandduk och ställa in det i skåpet. I dag tvättar jag, men snart ska jag packa ner mina torkställningar. (Fast Kaisa erbjöd nyss att jag kan låna torkställning av henne.) Men det är så mycket nu som ändras från det vanliga. Senast i morgon måste jag provpacka resväskorna, och då packar jag ner Nellies lilla blåa säng. (Jag måste skruva av benen på den.) Stackars lilla Nellie som inte ens förstår vad som är på gång. Hennes liv har verkligen ändrats, och kommer att ändras ännu mer.

Nu måste jag packa vidare! 

Fr o m i dag öppnar gymmen igen. Normalt skulle jag glatt ha rusat till Gimnasio Canto, men jag hinner inte nu. Dessutom har jag packat ner mina gympa-kläder. Jag har skrivit ett mail till Pepe och förklarat, och han har svarat. Kaisa ska få överta mitt gympa-kort (jag har betalat till 8/5), och ta min plats i gympa-gruppen. Det blir säkert bra. Men jag kommer verkligen att sakna gympa-passen med Pepe!

Nu får jag träna genom att lyfta flyttlådor...

När Nellie och jag nyss gick vår El Paseo-runda så tänkte jag på, att nästa år vid den här tiden så kommer jag inte att kunna promenera barfota i sandaler utomhus (som jag gjorde i dag).

Dags att packa ytterligare en flyttlåda!

Det går så långsamt med packandet. Jag tycks bara ha svårpackade saker kvar nu, sådana vars form och storlek inte alls stämmer med lådornas. Men jag märker att det är lättare att packa 72-liters lådor (än 120-liters).

Ca 20:20 fick jag sluta för i kväll. Det blev för mörkt så jag såg inte vad jag gjorde. Det är praktiskt med taklampor, men nu är ju alla utom en nerpackade...

Nu på kvällen vågar jag ta av plåstret från fingret. Sår läks bäst om man inte stänger in dem innanför ett plåster, men när jag jobbar är jag rädd att såret ska gå upp igen, så då måste jag använda något som skyddar. Tyvärr har jag bara tillgång till täta plastplåster nu. De håller när jag diskar, men är inte bra för huden. Rolf tipsade om en apotekskräm som heter Cuatro cremas. Den läker sår jättebra sa han. Jag borde kanske prova?

   

Nyss roade jag mig med att titta på köks-gardinkappor. De nedan skulle också passa mig, och är billigare än dem från Arvidssons Textil.

En köksgardin, och en liten nätt soffa, är det enda som jag vet att jag kommer att behöva till min nya lägenhet. Kanske en sådan här liten Ikea-soffa? Den ser skön ut, men eftersom den är ny har jag förstås inte hunnit provsitta den.

Lite avkopplande verklighetsflykt. Jag försöker se framåt! Det är ju en ny lägenhet, på en för mig ny ort, som är målet med allt det här packandet. Och att återigen kunna umgås med mina barn förstås! Det är det primära!

Jag ska strax lägga mig. Nellie sover redan. Och hon hävdar bestämt varje morgon att vi alltid bör gå upp vid samma tid - oberoende av hur många (eller få) timmar jag har sovit på natten. (Hon är hyfsat försynt. Men jag vaknar när någon nosar mig i ansiktet, eller slickar mig bakom örat...) 

21-03-16:

Jag har nog packat 12 timmar sammanlagt i dag, bl a allt som fanns i badrummet. Låda 95 är påbörjad, men den packar jag klart i morgon. Nu börjar jag faktiskt se slutet, och skulle gissa att jag blir helt klar på torsdag. (Utom med sängen.) Det som är kvar nu, utöver en del pappershögar som jag måste gå igenom, är en massa udda saker som ser ut att vara omöjliga att få ner i flyttlådor. Men jag ska göra så gott jag kan.

Ja, och så måste jag tyvärr packa ner vattenkokaren och taklampan i köket i morgon. Och förmodligen en hel del av det som jag inbillar mig ska få plats i de två resväskorna.

Jag tog några foton på dagens El Paseo-promenad med Nellie, men dem får ni se i morgon. Jag är alldeles för trött nu, och hade egentligen tänkt lägga mig för en halvtimme sedan...

21-03-17:

Covid-19-läget i El Campello är hyfsat, bara 4 smittade de senaste 14 dagarna. (Sedan pandemistarten: 1930 smittade och 73 döda.) 

Nu får ni se de foton som jag tog vid gårdagens El Paseo-runda. (I dag gick vi åt andra hållet, mot hundbadet.)

Snart kommer inte Los Olivos att vara hemma längre. Det känns konstigt!

Fotot nedan tog jag i går, men det ser nästan likadant ut i dag. Det är de sakerna som syns som jag ska gå igenom, slänga en del av, och packa resten. Sedan har jag 2 Kallax-lådor kvar med viktiga papper (bl a lagfarten på lägenheten och mitt residencia i original). Några av dessa papper ska jag ta med på flyget, andra ska packas ned. Fortfarande står dammsugaren, vattenkokaren och lite annat framme. Det ska förstås packas ner. Jag har virat in alla tavlor i bubbelplast i dag. De mindre fick plats i en 120-liters flyttlåda, men de större får stå löst. Det finns inte längre någonting kvar i vitrinskåpen.

Jag har stressat väldigt mycket, och haft stress-ont i magen, fram till i förmiddags. Då meddelade flyttfirman att jag ska få definitivt besked i morgon, men att de troligen kommer för att hämta mitt bohag på måndag eller tisdag. Nu vet jag att jag hinner bli klar i tid. Jag bör absolut bli klar under morgondagen. Det som återstår, utöver det jag har nämnt ovan, är att jag måste provpacka resväskorna och sedan packa ner det som inte får plats i dem.

I dag gick Nellie och jag till Lenas lägenhet. Jag ställde tillbaka rullen med bubbelplast som jag lånade, för sedan köpte jag ju själv. (Jag har 1½ rulle kvar.) Men jag bar hit de fyra kvarvarande 72-liters flyttlådorna. Åtminstone en av dem måste jag använda, kanske två. Sedan har jag tre 120-liters-lådor, varav jag kommer att använda max en. Till helgen, eller nästa vecka, så måste jag beställa nya lådor åt Lena. (Jag kommer förstås att ställa de lådor jag får över här i hennes lägenhet.)  

Nu känner jag att jag kan ta det lugnare. Jag kan packa i lugn och ro i morgon, och ändå hinna bli klar. Och kommer sedan flyttfirman inte förrän på måndag (eller tisdag) så kan jag ta ledigt i helgen. Då vill jag strosa i lugn takt på El Paseo, kanske fika på en av serveringarna med utsikt över havet, och i största allmänhet passa på att njuta av El Campello. Nu medan jag kan. Tyvärr verkar vädret bli sämre de kommande dagarna. Det är stor risk för regn från i morgon bitti till lördag mitt på dagen.

Laura Ashley har kommit med en ny tapetkollektion. Om jag i framtiden får ett sovrum, så skulle jag kunna tänka mig att ha tapeten nedan där. Milda färger, rosa blommor och fåglar, det tycker jag ju om! Eller (vilket är mer realistiskt med tanke på priset per tapetrulle) så kan jag köpa en enda rulle och klä insidan i ett vitrinskåp med tapeten, eller framsidan på några lådor (går om man sedan klarlackar ovanpå tapeten). Som vanligt har jag gott om drömmar, planer och fantasier...

På fredag är det fars dag = helgdag här. Jag hade glömt att det var helg, men Kaisa påminde mig. Hon tyckte förresten att gympan (som hon provade för första gången i förmiddags) var jättebra! Det trodde jag att hon skulle tycka. Därför är hon besviken för att gymmet är stängt på fredag. Nu får hon vänta till måndag innan det blir dags för nästa pass.

Troligen flyttar jag till Kaisas lägenhet på söndag eller måndag (dagen innan flyttfirman kommer). Då kan resväskorna stå där (och vara ur vägen) när flyttkarlarna kommer.

21-03-18:

Jag skriver kort, för jag vet inte om jag får behålla elektriciteten. Den har kommit och gått ideligen mellan kl 14 och 19. Suck. Det regnar här i Spanien och då händer sådant. Elledningarna är nog inte gjorda för att tåla vatten...

Det har regnat rejält sedan tidigt i morse. Det står vatten på loftgången och långt in på balkongen. En del på balkongen har blivit blött, trots att jag har samlat ihop allt längst in i mitten.

Retab har ännu inte hört av sig med datum och tid för hämtning. Det känns lite oroligt, för då kan jag inte planera något annat, varken notariebesöket eller flygresan. Jag undrar vad som har hakat upp sig? Jag vet att de har ny personal i Torrevieja, men ändå.

Jag skulle nog ha varit klar nu, om jag inte hade haft strömavbrott. Det är svårt att gå igenom papper när man inte ser. (Regnet gör att det blir mörkt även på dagen.) Jag har slängt en hel del, bl a alla gamla deklarationer. (De finns ju digitalt.) Jag har en halvfull flyttlåda på gång, och jag har fortfarande saker som jag inte har packat ner. Men det är få saker. Jag har överblick. Jag ser ett slut! I morgon blir jag definitivt helt klar.

Det ligger snö på det höga berget nu, fast bara ett tunt lager. (Fotot skickade Alicia, jag har inte hunnit ta något.) Det är uppehåll och lite ljusare nu. Hoppas att regnet håller sig borta. Det verkar som om elen stannar nu när det är uppehåll. (Det finns vissa saker som är bättre i Sverige...)

Nellie har haft urtråkigt i dag. Vi har bara gått en enda runda, och det regnade då också. (Fast just då vräkte det inte ner.) Jag kan inte påstå att jag har haft så värst mycket roligare. Men jag vet i alla fall att jag jobbar mot ett mål. Det kommer att bli bättre!

Jag måste skynda mig att sätta på tevatten nu, ifall ifall...

Jag kommer inte att kunna resa via Danmark och Kastrup när jag reser till Sverige. Det är inte bara det att jag måste ha negativt PCR-test för att få kliva av planet på Kastrup. Det är inte helt säkert att jag får resa vidare till Sverige... Annars har jag hittat en privat klinik här i El Campello (den på C/ San Bartolomé) som gör PCR-test och skriver intyg för i sammanhanget måttliga 90 €.

Det hade ju varit smidigt om jag hade kunnat folkbokföra mig härifrån Spanien, genom att logga in med e-legitimation. Men se det går inte. Personligt besök måste det vara. Dessutom är handläggningstiden 2-10 veckor! Det betyder exempelvis att jag inte kan skaffa nytt svenskt mobilabonnemang, eller lista mig på en vårdcentral (viktigt för att hamna i vaccinations-kön). För detta och mycket annat så måste man vara folkbokförd i Sverige.

Byråkrati förekommer även i Sverige, men där svarar myndigheterna på mejl. Jag försöker se fördelarna med Sverige nu, annars känns det för svårt att flytta ifrån El Campello.

Jag håller kväll nu. Jag går igenom de sista papperna i morgon, och packar ner det sista då. Det är lättare i dagsljus.

21-03-19:

Flyttfirman Retab har nu gett mig besked. De kommer på måndag (den 22:a) och hämtar mitt flyttgods. Det blir bra! Nu när jag vet datum för detta så kan jag be Scandtax att beställa tid hos notarien, och jag kan själv köpa flygbiljett till Sverige.

21-03-20:

I dag är det vårdagjämningen. Det låter hoppfullt. Fast här har vi fått några för årstiden ovanligt kalla dagar. Dock ska det bli normalt igen i nästa vecka.

I går fick jag nyckel till Kaisas lägenhet, och vi bäddade sängen åt mig. Jag bör nog sova där i natt, så att jag kan packa det allra sista i dag - inklusive mina madrasser och mitt täcke. Hur som helst måste jag flytta över mina resväskor till Kaisas lägenhet nu på förmiddagen. Jag har inte provpackat (och vägt) dem än. Jag har inte kunnat, för jag har ingen plats att lägga dem här. Och jag är ganska säker på att allt jag vill ha med mig inte kommer att få plats i väskorna. Och då måste jag packa en låda till. (Så det blir väl 100 totalt...)

Jag har haft Whatsapp-kontakt med den norske chauffören som kommer och hämtar mitt bohag på måndag. Med sig har han 2 spanska män som ska bära. På måndag kommer jag också att få veta vilken dag vi ska gå till notarien. Så snart jag vet det så måste jag beställa flygbiljett. Jag vet ännu inte om det blir via Kastrup eller Arlanda. Det är för- och nackdelar med båda alternativen. För Nellies del skulle en resa via Kastrup vara "skonsammare". Restiden med flyg är kortare, och hon slipper en lång tågresa. För mig vore det bekvämare, för jag skulle slippa packa upp mina resväskor två gånger. (Ulf, och Johan med familj, skulle jag ju kunna hälsa på längre fram, med mindre bagage.) Men allt hänger på om jag kan få PCR-test och giltigt intyg här i El Campello. (Jag kommer att beställa ombokningsbar flygbiljett, ifall testet mot all förmodan inte skulle bli negativt...)

Som det ser ut så blir det en arbetsdag även i dag, men i morgon ska jag koppla av. Då ska Annevi, Staffan, Nellie och jag äta lunch tillsammans!

Nästa vecka har jag en hel del praktiska saker att göra. Jag ska säga upp telefon och internet, jag ska eftersända min post, jag ska säga upp hemförsäkringen (men behålla min olycksfallsförsäkring och Nellies försäkring till nästa förfallodag, samt behålla försäkringen av förrådet tills det blir sålt).

De dagar som jag kommer att bo i Kaisas lägenhet är det inte säkert att jag kommer att ha tillgång till internet och mail. Men jag kan nås på mina båda mobiler (svenska och spanska, se kontakta-mig-sidan) via sms, Whatsapp eller Signal. Ja, och så går det ju att ringa till dem!

Jag tog några foton i går, när Nellie och jag var ute på promenad här i grannskapet. Jag får se när jag hinner lägga in dem här. (Apelsinträden blommar och doftar SÅ gott!)

Vilodag i morgon? Pyttsan! Klockan är 20:30 nu och jag har fortfarande inte packat väskorna på riktigt (bara lagt i sakerna), och ännu inte rullat ihop mina madrasser. Och nu är här för mörkt. Datorn har jag satt i köket på den lilla smala arbetsytan mellan spishäll och vask. Bara över köksbänken har jag belysning. (Ja, och så i badrummet förstås.)

Vi har installerat oss i Kaisas lägenhet. Men Nellie känner sig ännu inte trygg där. Hon går omkring med svansen mellan benen och kopplar bara av när jag bär henne. Kanske känner hon sig tryggare i morgon, när vi har sovit en natt där.

Jenni och jag har kommit på en bra idé. Jag flyger till Kastrup, men tar bara med en stor resväska på planet. Då kan jag lätt klara av att ta tåget till Ängelholm. Den andra stora resväskan skickar jag med flyttbilen. Och sedan när mitt flyttgods kommer till Höganäs, så kan Jenni hämta väskan där åt mig. Jag kanske t o m kan hämta den själv. För om jag flyger till Kastrup, då kommer jag ju fram till Skåne en vecka tidigare.

Jag har ännu inte fått något datum för när mitt bohag kan tänkas anlända till Höganäs. På måndag körs det i en mindre bil till lagret i Torrevieja. En stor flyttbil är på väg ner från Sverige. När den har lossat sin last här i Spanien, så lastar den mitt bohag + någon annans (samtransport blir alltid billigare). Därefter kör den upp till Sverige. Jag har kontakt med Retabs man i Torrevieja nu. Han svarar ganska omgående på mina frågor via Whatsapp. Bra!

Men det ser ut som om jag får ta mig in till ett privat sjukhus i Alicante (som tyvärr inte ligger nära någon Tram-station) för att ta PCR-testet. Där kostar det 98 € inkl intyg. För läkaren här i El Campello som kan ta testet, han har inte hört talas om intygen. (Jag mejlade honom en länk till spanska hälsoministeriets sida där det står om intyget = certificado). Kanske bara vissa mottagningar har behörighet att skriva ut det?

Några foton lär ni inte få se förrän flyttbilen har kört härifrån med mitt bohag. Innan dess lär jag inte hinna. (Fast jag tar några foton emellanåt, så sen...)

Men jag ska koppla av några timmar i morgon, tillsammans med Annevi och Staffan. Det ska bli jättetrevligt!

21-03-21:

Nellie och jag sov ganska gott i Kaisas lägenhet. Det var bara 15,5 grader i sovrummet när vi la oss.  Men eftersom vi hade fått dubbla täcken, så frös vi inte.

Annevi och Staffan hade beställt ett bord för fyra, så Nellie kände sig så välkommen i sällskapet. Det var verkligen supertrevligt att sitta med utsikt över Medelhavet, i trevligt sällskap, och äta god mat. Vi pratade, och njöt av maten, i 2½ timme innan vi skildes åt. Det är sådana här tilfällen jag kommer att sakna när jag bor i Sverige. Jag tog flera foton. Dem får ni se längre fram.

Annars är allt förberett inför flyttfirmans ankomst i morgon. De ska komma ca 10-11. Sitter ni ner? I så fall kanske jag vågar erkänna att det blev 101 flyttlådor totalt. Men kom ihåg att en innehåller Ulfs saker, så jag (och Nellie) har "bara" 100 tillsammans. Och ok, det är nog inte mer än två som det är hennes saker i. Å andra sidan har jag packat även små möbler, som t ex pallar. Om jag inte hade gjort det så hade det blivit några lådor färre.

Det som återstår för mig är att i min stora resväska få ner kläder för 2½ månad, Nelies stora hundtoalett, 4 sticklingar i kruka, lite hundmat, toalettartiklar, och en massa annat. Det ska dels få plats i väskan, och dels väga under 23 kg sammanlagt. Det kommer inte att bli lätt, fast jag har övat så mycket på att packa...

Jag skriver detta med en hand, för med andra armen bär jag en sovande Nellie. Hon har ännu större behov än vanligt av att vara nära. Precis allting är ju annorlunda nu, och hon känner sig otrygg.

Under måndagen hoppas jag få besked om när vi kan gå till notarien. Först därefter kan jag köpa flygresa, samt beställa tid för PCR-test. Måtte allt klaffa! 

21-03-22:

Lite drygt klockan 11 kom en relativt liten flyttbil, samt två spanska ungdomar (en man och en kvinna). Det är Retab = Roslagens Europatransport AB som jag har anlitat. Men på bilen stod det Tryggflytting.no. Det är en firma som de samarbetar med, de ligger intill varandra. Retabs egen lilla bil står tydligen på verkstaden just nu. De säger att bilen i princip ska rymma 20 m³, som vi har trott att jag har. Det är exakt 7,6 m³ flyttlådor, och jag uppskattar det till aningen mer möbler. Men möbler kan ju inte staplas på samma sätt som lådor så de tar upp fler kubikmeter än den verkliga volymen.

   

Hur som helst så måste de köra två gånger, sa han som lastade. De tog alla lådorna nu, samt lite hyllplan och annat smått. Resten, i stort sett alla möblerna, står kvar:

   

De ska komma en gång till senare i dag, för att hämta resten. Men det dröjer en stund. Det tar väl en timme att köra till Torrevieja, och sedan ska de lossa, och därefter köra tillbaka hit. Det blir en tuff dag för dem som bär.

Nu ska jag stoppa något i magen, och sedan gå en runda med Nellie. Det är som på fotot nedan hon har tillbringat det mesta av dagen hittills.

Fast vid ett par tillfällen har hon fått sitta innanför min täckväst, och titta på så flyttfolket skötte sig. Hon vill helst vara med.

Klockan är 19:30 och jag väntar fortfarande på flyttfirman. Jag har inte fått något besked om att de har ändrat sig, och inte kommer i kväll. Alltså får jag hålla mig hemma - och vänta.

Annars har jag så mycket att göra! Jag måste gå till posten och beställa eftersändning av min post. Jag måste skriva till O2 och säga upp mitt internet-abonnemang. Jag måste gå till mitt försäkringsbolag Mapfre för att säga upp min hemförsäkring (jag har mejlat men inte fått svar). Jag har ett ärende till apoteket.

Jag har ännu inte fått bekräftat någon tid hos notarien, så jag kan varken beställa flygbiljett eller tid för PCR-test. Det är svårt att vara beroende av andra. Om jag bara hade mig själv att ta hänsyn till så skulle jag redan ha fixat det mesta vid det här laget.

Jag använder förresten mitt eget wifi, fast jag nu har datorn i Kaisas lägenhet. Mitt har bättre mottagning än hennes, trots att jag står 2 lägenheter bort från routern.  (Kaisas: Nerladdning 29,2 Mb/s, uppladdning 2,91 Mb/s. Mitt (härifrån) 52,25 Mb/s respektrive 32,05 Mb/s. Jag har normalt 100 Mb/s i båda riktningarna.) Eftersom jag har lägre uppladdning än normalt, så vågar jag bara lägga in små foton här. Annars kunde jag ju ha lagt in alla de där fotona jag har lovat att ni ska få se, nu medan jag väntar. Men en del av dem bör ses i högre upplösning.

Klockan 20:23 fick jag besked om att flyttbilen kommer i morgon. De ska lossa i Altea klockan 08, när de är klara så kommer de till mig. Då har jag alltså väntat drygt 3 timmar i onödan i dag. Jag hade hunnit gå till Apoteket, och gå ut med Nellie, och... Om jag bara hade vetat att de inte skulle komma i dag.

21-03-23:

Kort om dagen hittills: Först gick allt åt skogen som kunde gå fel. Sedan verkar det som om det mesta ordnar sig. Men vilket jobb jag har haft! Flyttfirman är här nu. Ni får utförlig rapport senare.

Flyttbilen körde härifrån klockan 20. Skönt att den biten är avklarad! Lägenheten ser större ut när den är tom...

Men tidigare i dag krånglade det mesta. Flyttfirman som skulle komma på morgonen meddelade att de skulle komma efter klockan 15.

Alltså gick jag till posten på förmiddagen och beställde eftersändning av min post. (124,56 € för 6 månader = dyrt!) Sedan gick jag till mitt försäkringsbolag Mapfre och sa upp hemförsäkringen. Men jag behåller försäkringen av förrådet tills det är sålt, och min olycksfallsförsäkring till nästa förfallodatum i december, samt Nellies försäkring tills den förfaller 21/4. Så långt allt väl.

Men sedan skulle jag få bekräftat tiden hos notarien för överlåtandet av lägenheten. Jag hade önskat i dag eller i morgon, men Björn kunde inte förrän på fredag. Fast då visade det sig att notarien inte kunde. Så det blir först på tisdag, den 30:e. Så länge kan jag inte stanna i Kaisas lägenhet.

Då bestämde vi att Björn och jag ska ses på ett notariat i Alicante på torsdag klockan 17. Då ska han få en fullmakt så han kan företräda mig både vid lägenhetsförsäljningen och försäljningen av förrådet längre fram, samt vid eventuella affärer med spanska skattemyndigheten. Bra!

När det var bestämt så köpte jag en flygbiljett hos SAS till Kastrup på lördag. Jag fick betala 750:- extra för Nellie, men jag skulle aldrig ha åkt utan henne. Jag kunde inte välja den billigaste resan för jag ville ha en ombokningsbar biljett. Det ingår 2 incheckade väskor, men jag kommer bara att ha en. Då tror jag de har överseende med om jag har några kilon för mycket i den. (23 kilo är tillåtet.) Jag kan inte hantera mer än en stor tung väska (+ ryggsäck + Nellie) när jag ska ombord på tåget till Sverige.

Nu är det stränga regler för att komma in i Danmark. Max 24 timmar före resan måste man göra ett test som visar att man är Covid-19-fri.

Kliniken här i El Campello, som kan ta PCR-test, klarar inte att få fram svaret inom 24 timmar. De hänvisade till Quirónsalud, vars laboratorium de använder. Quierónsalud har ett sjukhus i norra delen av Alicante. Enligt reklamen lovar de testresultat inom 24 timmar. Alltså kontaktade jag dem för att beställa tid. (Jag hade tidigare kollat att de har öppet 7 dagar i veckan och att priset är detsamma alla dagar.)

Då visade det sig att reklamen inte var riktigt sann. Jag kunde få testsvaret digitalt inom 24 timmer - OM jag gjorde testet på morgonen. Men då skulle det bli 27-28 timmar före resan. De hänvisade mig till något annat laboratorium. Men när jag tidigare hade googlat så hade jag bara hittat detta i Alicante som lovade PCR-test på 24 timmar. Så jag skrev tillbaka och bad om hjälp att hitta ett annat laboratorium. Jag skrev att jag är svenska och det är svårt att klara allt på spanska.

En stund senare ringde det på mobilen. En svenska frågade om jag var jag. Hon ringde från Quierónsalud sa hon. Hon berättade att man inte måste ha ett negativt PCR-test för att komma in i Danmark. Det går lika bra med ett antikroppstest som visar att man inte har pågående infektion. Det hade jag inte tänkt på, eftersom det står om PCR-test i alla andra sammanhang. Men faktum är det inte står någonstans i informationen från Kastrup att det måste vara ett PCR-test. (Ett sådant test tar de på Kastrup, obligatoriskt men gratis, innan man får lämna flygplatsen.) Nu fixade den trevliga kvinnan så jag fick tid på fredag klockan 14 för ett antikroppstest. Svaret på det får jag inom 30 minuter, och intyget också. Som jag sa till den svenska kvinnan, det föll minst ett dussin stenar från mitt hjärta i och med att detta ordnade sig. Annars hade jag kanske fått omboka till Arlanda?

Dessutom kommer Miracle (som köper min lägenhet) att skjutsa mig dit. Skönt att slippa åka kollektivt. Miracle fick förresten en nyckel av mig i förmiddags. Så kan hon titta och mäta i lägenheten. Hon skulle visst ta dit en målare också för att få prisförslag. (Hon vill ha rökfärgade väggar.) Bra när man kan hjälpa varandra.

I kväll, medan flyttfirman har varit här, så har jag sagt upp mitt internet-abonnemang hos O2. Dem rekommenderar jag! Billigare än Telefonica, bra produkter, och så kan man sköta allt via mejl! Men jag ska behålla mitt spanska mobilabonnemang några veckor till. Det kan vara praktiskt. (Möjligen blir jag utan internet redan på torsdag morgon, då får jag gå över till Kaisas.)

I morgon ska jag gå till välgörenhetsbutiken med lite överblivet, och Erik ska hämta en del annat. Kanske Kaisa skjutsar mig till Aki eller LeroyMerlin på eftermiddagen, så jag kan köpa flyttlådor till Lena. Om de har. Nu står det att de bara har 13 kvar in Alicante. Lena behöver 10, för så många lånade jag av henne.

På torsdag har jag notariebesöket och på fredag antikroppstestet. Jag hoppas kunna hinna träffa Kerstin också. På lördag förmiddag (ca 10:00) tar jag en taxi till flygplatsen. Det har varit en intensiv period!

Jag höll på att glömma. Flyttfirman skulle komma efter klockan 15. Men 14:15, precis när jag höll på att sätta på Nellie selen inför vår planerade promenad (i tid innan flyttbilen skulle komma), så fick jag meddelande om att flyttbilen var alldeles nära och skulle komma strax. Så Nellie fick ingen promenad, den lilla stackaren. Men flyttbilen dröjde. Klockan 15 fick jag besked om att den var utanför. (Jag hade alltså hunnit gå ut med Nellie om jag hade vetat!) Ingen ringde på porten så jag gick ut på gatan och tittade. En bit ner stod bilen, men den var tom. Efter en stund kom killen som var här i går, och en till. De hade varit på Lidl och köpt vatten.

Så först en stund efter 15 började de bära möbler. De skruvade av dörrarna på Billy-hyllorna, skruvade av bordsskívan från underredet, och skruvade av gavlar och ryggstöd från min sängsoffa. (Jag tog hand om skruvarna, det känns säkrast så.) Och sedan bar och stuvade de under nästan 5 timmar. De fick bära mycket i trapporna eftersom hissen är liten. Billy-hyllorna (202 cm höga) kunde inte stå upp i den lilla bilen, utan fick ligga ner. Men de fick in allt.

De påstår att bilen rymmer 20 m³, men jag är inte säker på det. Jag hade velat mäta. De kan inte påstå att jag har 40 m³ tillhörigheter (två billass). Det var 20-21m³ när jag flyttade till min lägenhet här. Sedan har jag bytt ut flera möbler mot mindre, och nu på slutet gav jag bort alla garderoberna och min läsfåtölj samt sålde buffén och alla de nya Kallax-hyllorna. Så mer än 20-24 m³ borde det inte vara. Det ska bli intressant att se vad de debiterar mig!

(När jag flyttade ner till Spanien 2006 hade jag 21m³, likaså när jag flyttade upp till Stockholm 2007. Sedan flyttade jag ner just 21 m³ från Stockholm 2010, men har lite kvar där.)

Nu är en del av flytten avklarad. Sedan ska allt åka trailer upp till Skåne. Och från förrådet i Höganäs till min nya lägenhet, ska allting flyttas en gång till (den 1/6). Det blir inte gratis det heller...

Klockan är mycket, jag ska i säng. I morgon kan jag ta det lite lugnare... Och Nellie ska få många promenader!!!

Fler foton kommer längre fram. Jag har dokumenterat flitigt.

21-03-24:

Jag passar på att lägga in ett foto från i dag, medan jag kan. När jag i morgon går över till Kaisas wifi, så kan det t o m bli problem att lägga in text här. Uppladdnings-hastigheten är ju nästan noll... (Om det inte skulle stå något här, fr o m i morgon eftermiddag, så vet ni varför. I så fall kan jag inte skriva något förrän på söndag, när jag har installerat mig hos Jenni.)

21-03-25:

Mitt internet försvann redan i går, så jag använder Kaisas. Flyttfirman uppskattar mängden flyttgods till 29 m³, och fakturan lyder på 79'700 SEK (inkl försäkring). Jag tror inte att jag har så många kubikmeter, men kan i nuläget inte göra annat än att betala. (Sedan när jag får in pengar för lägenheten.) Enda sättet för mig att räkna ut kubiken i praktiken vore att själv stapla allt i förrådet, och se hur stor plats det då tar. Förmodligen mindre än 29 m³. Men jag vet inte om jag orkar. Jag borde själv ha staplat allt i vardagsrummet och mätt, men så ville jag ju sova i sängen in i det sista...

Är de nu rädda om sakerna, och allt kommer fram som det ska, så får jag försöka överleva chocken. Kanske levereras mitt bohag till förrådet i Höganäs kring den 10:e april. De hör av sig när de närmar sig svenska gränsen.

Nu har jag varit hos notarien i Alicante och ordnat en fullmakt till Scandtax så de kan företräda mig både när lägenheten säljs på tisdag, och senare när förrådet säljs, samt vid kontakter med banken och den spanska skattemyndigheten. Bra!

I morgon ska jag få klippt håret (= rättat till det) kl 9:15. Och klockan 13 träffar jag Miracle som ska skjutsa mig till sjukhuset i Alicante där Covid-testet ska tas.

Och sedan är det dags att packa resväskan!

Foton från de här dagarna kommer längre fram. Jag tog något i Alicante i dag...

21-03-26:

Miracle körde mig till provtagnings-sjukhuset i dag. Testet gick snabbt och lätt - och blev förstås negativt. Jag fick papper både på spanska och engelska. MEN när jag kom hem såg jag att det stod fel födelsedatum på mig. Det står att jag är 18 år! Så precis när jag hade dragit en lättnadens suck, så fick jag anledning att bli orolig igen. Jag har mejlat sjukhuset och frågat om de kan skicka nytt papper digitalt! Hoppas de svarar, och kan rätta till felet!

Jag fick snabbt mejlsvar från sjukhuset med rättat dokument bifogat. Tyvärr kan jag inte skriva ut det, och jag har inte lagt in mina mejladresser i min nya mobil. Men det får jag väl göra snarast! Det är bara krångligare på den här telefonen, för jag måste veta port mm. Jag tog dock foto på dokumentet med mobilen, så det finns där! Nu kan jag andas ut igen!

Om en liten stund ska jag träffa Kerstin!

Kerstin och jag åt var sin god pastarätt på La Toscana. Nellie var med. Sedan skyndade jag mig hem, för jag insåg att packandet skulle ta hela kvällen.

Goda vänner är guld värda! När Annevi och Staffan hörde talas om mitt strul med test-intyget, så erbjöd de sig att skriva ut det på sin skrivare. Jag mejlade intyget, och en stund senare kom de hit och lämnade mig de utskrivna papperna. Så nu kan jag känna mig fullständigt lugn!

Halva resväskan är packad. Nu ger det sig om jag får ner resten i den andra halvan. Tyvärr ser det som är kvar ganska skrymmande ut, fast en del är mjuka kläder - så kanske...

Hur det går får ni veta så småningom. Nu ska jag packa ner datorn i handbagaget. Den kommer jag inte att sätta på igen förrän hemma hos Jenni. Om ni vill nå mig så kommer jag att ha både min svenska och min spanska mobil på (utom under själva flygresan). På den senare har jag både Whatsapp, Signal och mina mejl till christel.es. (Var bara beredda på att jag är ovan vid mobiler, och trycker på fel tangent etc...)

21-03-27:

Strax efter klockan 20 var vi framme hos Jenni i Ängelholm! Resan har gått bra, men tog 10 timmar från dörr till dörr. (Lite längre tid pga det obligatoriska antigentestet på Kastrup.) Nellie har skött sig jättefint, men själv är jag så trött att jag känner mig svimfärdig. Jenni pysslar om mig, och strax ska vi i säng. Ni får veta mer om resan i morgon. Då har jag förhoppningsvis piggnat till igen.

   

21-03-28:

Jag är fullständigt slut, knappt vaken, hjärnan har gått in i viloläge och fungerar nätt och jämnt... Jag har en del att berätta, och foton att visa, men det blir inte i dag.

Jenni tog ett foto:

21-03-29:

I dag har jag varit på Servicekontoret i Ängelholm och fyllt i en 4-sidig blankett för att ansöka om att bli folkbokförd i Sverige igen. Tyvärr tar det mycket lång tid innan ansökan kan behandlas, ända upp till 13 veckor (= 28/6). Och det är inte säkert att jag kan använda mitt svenska personnummer, eller komma med i vaccinations-köerna, innan dess. Suck! (En kvinna, som hade könumret före mig, berättade att de vaccinerar åldersgrupp 76-80 år i Ängelholm just nu. Därefter kommer grupp 70-75 år innan det blir min tur, men i alla fall... Jag vill bli vaccinerad snarast!)

Det där med att det heter Servicekontor är nytt för mig. Svenska statens servicecenter skriver: "På servicekontoren samverkar vi med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket." Det är onekligen praktiskt att ha allt på samma kontor.

Jag ligger efter med att visa bilder från när flyttfirman hämtade mina möbler, ni har inte fått veta något om resan, och inte sett några foton från den än. Och härifrån Ängelholm har ni ännu bara fått se fotot ovan. Jag ska försöka komma i kapp, men är fortfarande oerhört trött och sömnig (och aningen yr). Jag har sovit för lite under en längre tid, och dessutom stressat. Det tar nog minst en vecka innan jag är som vanligt igen. Men Nellie är pigg för oss båda, och Jenni pysslar om mig. Så jag ska nog kunna återhämta mig.

Jag kommer att lägga in lite text, och några foton åt gången. Och det är lika bra att jag tar det i kronologisk ordning. 

Jo, om en stund ska jag berätta om det jag planerade att berätta om. Men först några jämförelser. Det är en stor omställning för mig att flytta! Vädret är sämre. Den här skärmdumpen är från i går eftermiddag, men det har varit ungefär likadant i dag.

Vaccinations-läget är faktiskt bara en aning sämre i Sverige jämfört med Spanien.

Men covid-19-läget/smitto-läget är mycket värre här än i Valencia "län" och El Campello "kommun"! (På servicekontoret var jag den enda som hade munskydd i dag, trots att det stod på en skylt att man borde ha det. Jag tycker att det är hänsynsfullast mot de anställda. Men utomhus har jag förstås inte munskydd när jag inte måste.)

 

Nyheten nedan stod häromdagen, men är bra att känna till.

Så om vi blir vaccinerade med Astra Zenecas vaccin ska vi se till att sköterskan aspirerar!

Först några foton från den 23/3 när Retab hämtade mina möbler.

   

Takhöjden i bilen var så låg att Billy-hyllorna fick ligga ner.

Så här mycket blev det:

Jag hade satt upp en lapp där jag bad om ursäkt för det besvär som min flytt eventuellt orsakade. En granne hade skrivit dit "Trevlig resa kom snart tillbaka". Det var ju rart! (Förresten har jag redan fått mejl från två som undrade hur resan gick.)

Morgonen efter så tog jag några foton i den tomma lägenheten. Då fick också Miracle en nyckel av mig, fast hon rent juridiskt inte köper lägenheten förrän i morgon. Men så kunde hon ta dit målare och snickare och begära in anbud. Hon vill göra en del av de där sakerna som jag ville (men aldrig fick råd till). Hon har lovat att skicka mig foton på hur det blir.

Det var väldigt snällt av Kaisa att låta Nellie och mig bo i hennes lägenhet de sista dagarna. Den lägenheten är nyrenoverad och fin. Fast tyvärr fick jag väldigt ont av den hårda sängen, så jag sov inte mycket. Nedan solar Nellie på balkongen.

Mitt i allt annat fick jag försöka roa Nellie också. Att leka med bollen hör till det roligaste! (Vi har lekt lite med bollen här i dag också, fast fotona nedan är tagna i Kaisas lägenhet.)

       

Kaisa har inte gråsparvar på sin balkong. Hon har en duva som kommer på besök var dag.

Några foton från Nellies och mina sista promenader i El Campello:

Apelsinblommorna doftade så gott!

Nedan påfågeln och hans kompisar.

Fotot nedan tog jag i Alicante vid Tram-station Luceros, den kvällen som jag träffade Björn hos notarien.

På Tram-tågen får man inte sitta på alla säten, och vid ändstationerna (samt ibland under färd) desinficeras alla knappar, ledstänger etc. De "neongul-klädda" på fotot har just blivit klara med tåget som syns. Covid-säkerhets-tänket är högre i Spanien!

   

Jag passade på att klippa håret dagen innan min resa. Det är ju billigare i Spanien. Jag gick till salongen nedan, som jag hade blivit rekommenderad. Där är de duktiga, och lyhörda för kundens önskemål. Frisörskan klippte bra, men det blev inte riktigt som jag ville ändå. Och det var inte för att hon inte förstod hur jag ville ha det, utan för att hon var tvungen att "rätta till" en hel del från sista gången jag blev klippt av Jaime. Hur det ser ut nu ser ni på fotot som Jenni tog, samt på ett foto nedan (där luggen dock ligger lite konstigt).

Sista eftermiddagen i El Campello träffades Kerstin och jag på restaurang La Toscana, där vi åt var sin riktigt god pastarätt. Nellie var med.

   

Morgonen efter skjutsade Miracle mig till flygplatsen. Om resan ska jag berätta i morgon. Jag måste lägga mig tidigt även i kväll.

21-03-30:

Nu ska jag berätta om resan i lördags. Det var inte bara en resa. Nellie och jag emigrerade från Spanien, för att senare immigrera till Sverige. Ett steg större än bara själva flygresan.

Nytt är hundtoaletten utanför flygterminalen. Bra att den finns!

Nellie tyckte att det luktade rätt intressant där, men kissa och/eller bajsa ville hon inte. Miljön var främmande och hon kunde inte koppla av. Faktum var att hon höll sig 10 timmar totalt, fast jag hade hennes lilla toa med i handbagaget och satte fram den både före och efter flygresan (inne på en flygplats-toalett). Det är ofta så med hundar, när allt runtomkring dem är främmande och annorlunda. Jag gav bara Nellie lite vatten och ännu mindre mat under resan. För en hund är det bättre att vara törstig och hungrig, än kiss- och bajsnödig.

Den här gången kändes det helt OK att lämna Spanien. Men när jag gjorde det i oktober 2007 så grät jag, fast jag lämnade frivilligt. Då hade jag inte fått bo där tillräckligt länge. Jag hade gjort mig så oerhört mycket besvär för att kunna flytta till Spanien. Jag hade planerat att bo kvar. Jag var inte färdig med Spanien. Det är jag inte nu heller, men nu är tiden kommen för att umgås med mina barn och barnbarn. Var sak har sin tid.

Ovan och nedan ser ni Alicante.

Playa Muchavista:

Jag tog många foton på El Campello från luften. Det gällde att passa på! Jag vill återvända, helst ett par gånger om året, men jag vet inte om jag kommer att kunna.

Under start och landning fick Nellie vara instängd i väskan som fick stå under sätet. Både hon och jag tyckte att det var onödigt, men regler är regler.

Men sedan kunde jag ha väskan i knäet, och Nellie fick lov att titta upp ur den (så länge bakben och rumpa var kvar i väskan).

   

Måltiden som ingick var inte precis någon höjdare. Men nu under pandemin får de inte servera riktig mat...

Efter en stund kopplade Nellie av, och snart somnade hon.

   

Medan Nellie sov läste jag boken nedan. Den var lättläst, lagom trevlig och lagom spännande. Men inte i klass med Viveca Stens Sandhamns-serie.

Snart dags för landning...

På Kastrup var allt mycket välorganiserat. Vi fick gå av i närheten av provtagnings-centralen, och sedan följa en snitslad bana. Det stod "vakter" här och var och pekade hur vi skulle gå och dela upp oss. Först fick vi visa legitimation och/eller pass och uppge ett mobilnummer, sedan blev vi slussade vidare till ett provtagnings-bås. Det gick snabbt att bli petad långt in i näsan med en bomullspinne. De gjorde ett antigentest. (Likadant som vi alla hade gjort inom 24 timmar före resans början, för att få gå ombord på planet.) Sedan fick vi gå till ett väntrum. Det skulle ta ca 15 minuter innan vi skulle få svar. Medan jag väntade så köpte jag en tågbiljett Kastrup - Ängelholm via Skånetrafikens app.

Namn efter namn ropades upp. Jag hörde till de sista som fick mitt intyg om att provsvaret var negativt. Först med provsvaret i handen fick vi gå för att hämta våra incheckade väskor. För en gångs skull var det väskorna som hade fått vänta på oss.

Nedan väntar vi på tåget till Sverige. Vi hade otur och missade precis ett, så vi fick vänta ganska länge. Tågen gick bara en gång i timmen. Nellie frös.

Nu handlar det om i dag.

Eftersom Jenni hade fått låna Annikas bil för att köra mig till Höganäs, så ville Jenni passa på att åka inom Ikea. Vi valde att åka dit först, för vi gissade att det skulle vara minst folk då. Vi hade rätt! Varuhuset var nästan tomt. Jenni skulle bara ha ett par småsaker, och jag skulle bara titta.

Jag hittade en jätteskön soffa!

De nätta måtten skulle passa mig precis, bara 149 bred, och bara 72 cm djup - och ändå en bäddsoffa. Det var jätteskön att sitta i. En sitthöjd på bara 38 cm, och ett sittdjup på 50 cm passar precis för sådana småväxta typer som jag. Inte är soffan dyr heller.

Det är bara det att jag absolut inte vill ha en svart soffa, inte en i skinn-imitation, och inte en med fast klädsel. Men jag gillar soffan. Kanske jag kan sy ett överdrag av samma sandfärgade tyg (från Bemz) som jag har på mina andra möbler? Då skulle soffan både bli snyggare och mer praktisk.

Jag provsatt också fåtölj Grönlid, och den var lika skön som vanligt! Jag får köpa antingen en fåtölj, eller en liten soffa, till min kommande lägenhet. Jag kommer knappast att få plats med både och.

Vårt egentliga ärende var att åka till Cityförrådet i Höganäs. Jag mätte mitt förråd (210 x 409 cm, takhöjd 270 cm) så att jag kan planera i förväg hur flyttlådorna bör stuvas. Förrådet rymmer 24 m³, Retab påstår att jag har 29 m³. Jag hoppas i det längsta att kunna stuva in allt i det här förrådet ändå.

Men jag har gjort en överenskommelse med Cityförrådet. Jag har reserverat ytterligare ett förråd, ett hälften så stort. Jag fick nyckel till det i dag. Om jag behöver det så fyller jag det förrådet också, och då skriver vi om mitt kontrakt till en större yta. Om jag inte behöver det så lämnar jag bara tillbaka nyckeln och behöver inte betala något. De är jätteschyssta på Cityförrådet!

När vi ändå var i Höganäs så passade vi på att titta på huset där jag ska bo. Det ligger bara 2 km från förrådet.

Baksidan där ingången finns:

Hissen börjar inte från bottenplanet. Men det ser ut att bara vara 6 trappsteg upp till den - och det klarar man högt upp i åren.

Sedan gick vi runt om huset. Det ligger centralt, nära till allt. Möjligen kan jag bli störd av trafiken, det återstår att se.

Jag kan ju inte vara 100% säker, men jag tror att det är min blivande lägenhet som jag har ringat in.

Det visade sig att stc, som ligger på bottenplanet, är ett gym!

Kanske jag borde börja där, sedan när jag är vaccinerad? Funktionell träning vill jag gå på, men kanske även något med dans, och något för "kropp och själ" (t ex bodybalance). Med pensionärsrabatt, och om jag väljer att träna före kl 14 (som jag ändå föredrar), så är ett månadskort överkomligt i pris. 

Ännu har Molly och Nellie inte blivit bästisar, men det går ganska bra. Nellie är lite rädd, och skäller till när Molly kommer nära. Och då backar Molly undan. Men de kommer att vänja sig vid varandra.

   

Jag har fått eget rum hos Jenni, med egen säng, egen garderob, och eget datorbord. När jag sitter vid datorn kan jag titta ut genom fönstret. På fönsterbrädan står mina spanska sticklingar. Crassulorna mår bra, men om bougainvilleorna lever eller ej är för tidigt att säga ännu.

   

I dag när solen skiner har vi gått många promenader (fast inte så långa).

Jennis 3-rumslägenhet ligger på bottenplanet vid pilen. Till lägenheten hör både uteplats och en liten trädgård. Trevligt!

Pandemieffekten:

Så sant, så sant. Det var under "den spanska husarresten" som jag la på mig de första fem extrakilona. Därefter har jag gjort några halvdana bantningsförsök, men sedan har jag ätit totalt fel i perioder - inte minst när jag packade alla mina flyttlådor. Jag lånade Jennis våg i morse. Den visade 56,2 kg. Det kunde ha varit värre... Jag måste förstås gå ner 5-6 kg snarast, men riktigt ännu orkar jag inte ta itu med det. Men sedan när jag har kommit i kapp med sömn och annat - då!

21-03-31:

Jag är ännu inte ikapp med sömnen. Det underlättar förstås inte att jag ligger och räknar flyttlådor när jag ska somna, och att Nellie är pigg som en lärka klockan 07. Det blev lite för få timmar även i natt. Alltså gäspade jag redan vid frukosten. Jag är också oförklarligt yr fortfarande.

I går trodde jag att jag uppdaterade i kronologisk ordning här. Men jag hade glömt en del, bl a den trevliga träffen med Annevi och Staffan den 21/3. Så foton från den kommer här:

Till att börja med så var vi tvungna att ha munskydden på oss.

Maten var jättegod!

Det var en fin dag, men lite blåsig.

Jag hade också glömt att jag har en massa El Campello-foton i iPhonen (från den 26/3 när jag inte hade kameran med mig). Några av dem ska jag också visa er.

Jag har ännu inte bytt SIM-kort i mobilerna. Det ser ut som om jag kan "klicka ut" en bit i Comviq-kortet, så att det kan passa i iPhonen. Men jag vet inte om jag sedan kan få det mindre SIM-kortet från spanska O2 att passa i Samsung-mobilen. Är det någon som vet om man kan ha ett för litet kort i en mobil?

Jag ska byta Comviq-kontantkortet mot ett betydligt förmånligare Hallon Senior-abonnemang senare. (Fast jag ska behålla telefonnumret.) Men Hallon kräver att jag är folkbokförd här, och det blir ju inte klart på länge än.

Eftersom jag är osedvanligt vimsig just nu, så passar jag på att säga (innan jag glömmer bort det):

GLAD PÅSK!

Det här som har varit hemma i så många år, är plötsligt inte hemma längre. Det är inte längre här vi tar våra dagliga promenader, Nellie och jag. De känns nostalgiskt. Jag vill ju egentligen ha både och! Både äta kakan och ha den kvar... (Fotona är alltså från den 26/3.)

   

Vov-voff, säger fröken skelögd:

Jag förvånas alltid över att det kan få plats en så lång tunga i en så liten mun...

Fotot nedan tog jag på eftermiddagen utanför sjukhuset i Alicante där de gjorde antigentestet. Både Miracle och jag tycker att huset är vackert.

Miracle, nu lycklig ägare till min f d lägenhet, skrev att hon redan har bett målare, snickare och murare om anbud. Hon planerar att göra mycket av det som jag hade velat göra. Hon lovar att skicka foton när det är klart. Kul, för då får jag vara med på ett litet hörn. Det känns bra att vi fortsätter att hålla kontakten!

På tisdag förmiddag ska jag troligen få titta på min blivande lägenhet i Höganäs. Toppen!

Min smarte son kom på att jag nog kan "klicka i" det spanska mikro-SIM-kortet i hålet där jag har "klickat ut" det svenska. Går det så passar korten i båda mobilerna även efter bytet. Det är värt ett försök!

Det gick bra att byta SIM-kort. Så nu har jag mitt svenska nummer (0766 53 53 56) i iPhonen som jag använder, och mitt spanska nummer i min lilla Samsung-mobil. Det spanska numret ska jag inte behålla mer än ca 1 vecka till, sedan avslutar jag det. Men det har varit bra att kunna använda nu den första tiden. Jag vet nu att Whatsapp och Signal fungerar precis som vanligt oberoende av vilket SIM-kort som sitter i telefonen. Ytterligare ett steg är taget - mot att bli integrerad svensk igen.

21-04-01:

Jag har nog tagit ut mig lite för mycket, för jag är fortsatt ur form och mycket, mycket trött. Sömnig alltså! Hjärnan fungerar nu till 75%, men jag hoppas att den snart kommer upp i de vanliga 100.

Vi har haft några trevliga timmar i dag. Min kusin Gunilla och hennes hund Lucy var här. Både vi och hundarna hade kul!

Jag har betat av några punkter på "att-göra-för-att-bo-i-Sverige-igen-listan", bl a har jag skaffat en svensk hundförsäkring till Nellie.

21-04-02:

Med dunväst utanpå täckjackan så överlevde jag morgon-promenaden med Jenni och hundarna i kalla +4,7°. Promenaderna blir korta när jag fryser, men det är i alla fall tur att jag inte kom till Sverige i januari...

Tyvärr var Jennis granne morgonpigg, och "väsnades" redan klockan 06:48. Annars hade jag gärna sovit ett par timmar till. I dag ska jag bl a göra en ritning på förrådet, och rita in exakt hur mina flyttlådor kan placeras på bästa sätt. Det gäller att utnyttja varje kubikcentimeter!

Ha en riktigt trevlig påskhelg!

       

Lucy, och en av tulpanerna vi fick av Gunilla:

Nu har jag gjort en ritning över förrådet i Höganäs, och på den ritat in hur alla flyttlådor och möbler ska placeras. Nästan allting bör faktiskt gå in i det knappt 24 m³ stora förrådet, även om Retab påstår att det är 29 m³ jag har. Nu ska 3 resväskor, 3 hundsaker och 1 flyttlåda inte vara där (utan hemma hos Jenni) - men det är ju inga 5 m³. Detta är teorin, om det fungerar i verkligheten återstår att se. Men om det blir något över, då blir det inte mycket.

På dagens andra promenad hade temperaturen stigit till 6,3°, men jag frös förstås ändå. Fast hundarna höll sig varma!

Vov och voff! Det är jag Nellie som skriver nu. Oj! Jag hade ingen aning om att världen är så vov-stor. Jag har aldrig sett så mycket värld på en gång. Men i dag visade Molly mig. I stora vida världen finns det massor med gräs att springa på. Och vov-långt borta kunde jag se skog.

Som vi sprang! Vov-fort sprang vi, och vov-långt! Vi lekte jaga-leken. Det är nästan den roligaste lek jag vet.

Molly kan springa fortare än jag, fast jag springer så vov-fort. Så det var mest jag som jagade henne. Det är roligast att jaga.

Nellie känner sig tryggast när hon får springa bakom. Vid ett tillfälle (när de bytte håll) blev det så att Molly hamnade bakom Nellie. När Nellie upptäckte det blev hon så rädd att hon snubblade till, och gjorde en framlänges kullerbytta. Men hon var snabbt uppe igen och sprang efter Molly (som hade hunnit långt iväg).

Molly var snabbast hela tiden. Utom på slutet, när våra mattar ropade KOM! Då kom jag bums, men det dröjde vov-länge innan Molly kom. Fast när Jenni plockade fram hundgodis, då kom Molly springande. Jag fick också ett godis, bara för att jag kom först.

Tänk så vov-kul vi hade! Voff alltså! Fast nu är jag trött i tassarna. Ja, för först sprang jag ju vov-mycket. Och sen så skrev jag alla dom här bokstäverna. Och det blir jag nästan ännu tröttare i tassarna av. Så nu ska jag rulla ihop mig på min och mattes säng, och sova en stund. Vov på er!

Jag tycker om björkar! De här blir förstås vackrare sedan när bladen har slagit ut.

När Jenni och jag handlade i närbutiken i går, så köpte vi var sin luft-renande Narrfikus (Clusia Major). Vi tyckte båda att de såg så trevliga ut. Jag har ju bara 4 små sticklingar nu (och vet inte om de 2 bougainvilleorna lever), jag som brukar ha så många växter. Jag bör egentligen vänta med att köpa krukväxter tills jag har flyttat in i min nya lägenhet, men kunde inte låta bli att köpa den här. Den står i fönstret bredvid datorn där jag sitter nu.

   

Jenni har många fina krukväxter.

 

På tal om orkidéer så skickade Alicia mig nedanstående bild häromdagen. Orkidén heter Peristeria Alada och växer i Brasilien. Visst är den vacker!

Nedan kommer en del andra bilder som jag har varit för trött för att orka visa er. Jag är faktiskt lite piggare i dag!

"Anti-reklam" från SL (Storstockholms Lokaltrafik), nu i denna tid av pandemi.

Nedan något för mig att tänka på, när tröttheten tar över:

Jennis lägenhet sedd från ena hållet:

På andra sidan finns kök, hall och badrum. Jag får disponera sovrum 2.

21-04-03:

Hundarna kommer bättre och bättre överens, men riktigt goda vänner har de ännu inte blivit.

Det är soligt ute, men kallt. (Det var bara 3,2° i morse, och är bara 6,1° nu mitt på dagen.) Nellie och jag har hittills bara gått en kortare runda. Annars har jag roat mig med att göra en ännu "utrymmes-effektivare" ritning på hur möbler och flyttlådor ska stuvas i förrådet. (Det räcker om jag kan tyda ritningen själv.) Det skulle vara roligt att få in allt. (Men om det ska gå så får man nog lirka in det sista med hjälp av skohorn...) Om det bara blir någon enstaka sak över, så kan vi ta hit den till Jenni så att jag slipper hyra ett extra förråd bara för den sakens skull. Tre resväskor och tre hundsaker ska hur som helst hit.

När mitt bohag finns på plats i förrådet i Höganäs, då kommer jag att kunna koppla av ytterligare. Därefter är det bara att vänta på tillträde till min nya lägenhet. I mellantiden kan jag inte göra mycket mer än att vänta. Och acklimatisera mig... Samt umgås med Jenni, Linda och Alva förstås! På onsdag kommer Linda och Alva hit. Det ska bli kul!

Just nu står Jenni i köket och lagar mat. Det luktar gott! Efter maten är det dags för en lite längre hundpromenad.

Det var skönt ute - fast kallt. Det tog 10 minuter för fingrarna att tina sedan vi hade kommit in igen, och hela 30 minuter för tårna. Ändå var det benen jag frös mest om medan vi var ute. Fast jag uppskattar när himlen är blå, och frisk luft mår vi alla bra av. Jag ska väl kunna vänja mig vid det svenska klimatet...

Borde jag börja dricka 2 dl ekologiskt rödvin i veckan? (Knappt 2 matskedar om dagen.) Sedan när jag kommer igång med gympan igen alltså.

Vi fick i kväll veta, att en person som Jenni träffade 31/3 har fått Covid-19. Alltså kan vi inte helt utesluta att Jenni har blivit smittad, vilket jag i så fall också kan ha blivit. Inkubationstiden är 2-14 dagar (vanligast 5). Jenni och jag bör alltså isolera oss helt, tills vi är säkra på att vi är friska.

Så jag kan inte träffa Lena T utomhus på måndag som vi hade planerat. Jag kan inte titta på min blivande lägenhet på tisdag, och inte heller gå med Nellie till veterinären på tisdag (för att hennes svenska försäkring ska gälla fullt ut). Linda och Alva kan inte komma hit på onsdag. Allt (utom veterinärbesöket) har jag verkligen sett fram emot. Men det skulle vara fruktansvärt oansvarigt av mig att träffa en massa folk, om det är den allra lilla minsta risk för att jag skulle vara smittad. SARS-CoV-2-viruset är som bekant inget man ska bagatellisera!

21-04-04:

Vi kom nyss in från förmiddags-promenaden. Himlen är molntäckt och det är bara 6,1° ute. Jag frös rejält! Nellie klarar sig bättre eftersom hon är så aktiv. Jag går raskt, men det räcker inte för att hålla värmen.

Flyttbilen kommer att starta från Torrevieja i kväll. Håll tummarna för att jag ska vara frisk när den kommer fram (om ca 5 dygn?)! Det är jag som har nycklarna till förrådet, men framförallt är det bara jag som vet exakt hur flyttgodset ska stuvas för att allt ska få plats. Jag har ingen aning om hur jag skulle kunna lösa det hela, om jag skulle vara tvungen att hålla mig isolerad då.

Vare sig jag får symtom eller ej, borde jag kanske låta testa mig innan flyttbilen har kommit fram. Om jag bär på smitta kan jag förstås inte träffa någon alls. (Jag måste hyra bil den dagen också.) Det vore eländes elände om jag blev smittad precis nu. Jag har klarat mig ett helt år genom att vara försiktig och följa alla regler, och när flyttgodset väl är på plats i förrådet så har jag inga problem att isolera mig. Men nu...

Retabs chaufför tror att de kommer fram till Höganäs lördagen den 10:e, precis det datum jag har gissat på.

21-04-05:

Nellie har knyckt Mollys plats. Hon hoppar själv upp i fåtöljen fast kanten på fotpallen är 34 cm hög. Jag är inte riktigt glad för att Nellie hoppar ner från så hög höjd. Det är inte bra för hennes axlar och ben. (Och som bekant så bröt Nellie benet för 3 år sedan - vid fall från ca 40 cm's höjd.) Molly är inte heller riktigt nöjd med situationen, men finner sig i det hela.

Men för det mesta så ligger Nellie på min säng som står intill datorn.

Det är trist väder ute, det t o m haglade ett par minuter. Fast just nu tittar solen fram mellan molnen. Vyn nedan ser jag när jag tittar ut genom fönstret bredvid datorn.

Bladen på häcken blir större och grönare för var dag. Det känns hoppfullt.

Varken Jenni eller jag känner några Covid-symtom, men vill gärna testa oss - för säkerhets skull. Vårt problem är att det är väldigt långt (6 km) till närmaste provtagningsstation (Apotek Solrosen). Det är för kallt för mig att gå så pass långt (eftersom jag inte har tillräckligt varma kläder), och vi bör ju inte ta bussen... (Enligt Google Maps beräknas promenaden ta 1 timme och 10 minuter, och sedan ska vi ju hem igen.)

Jag har ännu inte fått något besked - men vet nu att jag återigen är folkbokförd i Sverige! Redan! Jippie! Så skönt! Och framförallt praktiskt. Jag kan logga in på 1177, och jag är listad på den vårdcentral i Höganäs som jag vill höra till sedan. Egentligen har jag skickat en ansökan till en vårdcentral här i Ängelholm, för att lista mig, men jag får väl ringa dem och återta ansökan. För det verkar lite onödigt att vara listad i Ängelholm knappt 2 månader, och sedan byta till Höganäs. Vårdcentralen i Höganäs ligger nära busstationen, och bussen från Ängelholm har en hållplats nära där Jenni bor, så jag kan lätt ta mig dit om jag behöver.

Klockan 12, när Nellie och jag gick ut, så var det bara 2,7° och den kraftiga blåsten kändes som is mot mina öron. Men har man hund så får man ju offra sig... Vi har hittat en liten trevlig slinga i den lilla skogen som skymtar i bakgrunden. (Fotona tog jag när vi hade kommit hem igen.)

Men vi hade otur! När vi hade hunnit halvvägs så började det snöa, och innan vi hade hunnit hem så började det hagla. (Då sprang vi ändå sista biten.) Temperaturen hade sjunkit till 0,3°...

Det lär ta tid för mig att vänja mig vid svenskt klimat igen... Och roligt är det inte. Det är klart att jag saknar solen och värmen i El Campello! Men å andra sidan känns det väldigt bra, och rätt, att vara nära mina barn och barnbarn.

Jag hoppas förstås att jag får råd att besöka El Campello åtminstone några veckor varje år, helst när det är som kallast här. Drömmen vore att bo där november och april varje år. Fast det får jag knappast råd till...

Nu snöar det. Typisk svenskt aprilväder... Suck!

Jag skickade några av fotona ovan till Erik, och han kontrade med att ta några foton i sin trädgård och skicka till mig...

21-04-06:

Jag försöker vänja mig vid det skånska klimatet. Det är inte lätt! Det var mycket lättare för mig att vänja mig vid det behagliga klimatet på Costa Blanca...

Men det är i alla fall varmt och skönt inomhus!

Jenni är just nu på apoteket för att PCR-testa sig. Om 1-3 dagar så vet vi om hon är smittad eller ej. Om hon är frisk så behöver inte jag testa mig, för jag har inte träffat någon med Covid-19. Men om Jenni är positiv - då måste jag förstås testa mig bums! Så länge vi inte vet så lever vi så isolerat vi kan.

Jenni har fått tid för vaccination om 2 veckor. Kallelser till min åldersgrupp (över 65 år) skickas ut med start 13/4. Först när man har fått sin kallelse så kan man ringa för att boka tid. Hoppas nu att jag har kommit med på vaccinations-listan. Jag ser fram emot att bli vaccinerad! Redan 11 dagar efter första sprutan så har man ett hyfsat skydd.

Precis som alla andra så är jag innerligt trött på allt som lilla SARS-CoV-2-viruset har ställt till med - och fortfarande ställer till! Själv skulle jag ju ha fått titta på min blivande lägenhet i dag, om inte viruset hade funnits...

Jenni kunde inte bli testad! Här i Ängelholm finns det ingenstans där sjukvårdspersonal utför testet. Och man får inte själv hämta ut setet för att testa sig själv. Man måste ha ombud. Och känner man ingen som kan vara ombud så kan man inte få ut testet. Enbart om man har egen bil kan man hämta ut testet själv på en provtagningsstation. Det står inget om att man kan gå eller cykla dit. (Vilket man borde kunna. Det är kollektivtrafik och taxi man bör undvika.) Den enda som Jenni känner, som skulle kunna hämta ut hennes test, är just nu sjuk i Covid-19. Jag bör ju inte göra det eftersom jag bor tillsammans med Jenni. Moment 22 i kubik!

Nu står det egentligen på 1177.se (jag har lusläst) att man antingen ska ha symtom själv, eller vara i nära kontakt (t ex sambo) med en smittad för att testas. Det står ingenstans att man kan/bör testa sig bara för att vara på säkra sidan. I El Campello kunde man gå till vårdcentralen och bli testad av vårdpersonal. Det borde man kunna bli här också. Alla klarar inte att testa sig själva, och gör man inte rätt så riskerar provsvaret att bli fel.

Som läget är verkar det inte som om vi kan testa oss just nu... Vi håller oss isolerade för säkerhets skull - men på lördag måste jag möta flyttkarlarna vid förrådet i Höganäs. Jag planerar att hålla avstånd, att använda munskydd, och att ha desinfektionsmedel tillgängligt. Men nog skulle det kännas tryggare om jag hade papper på att jag är frisk (vilket jag tror att jag är).

Nellie och Molly börjar bli kompisar på riktigt. I dag lekte de med varandra inomhus. (Men precis när jag tog fram kameran så slutade de...)

I eftermiddags gick Jenni, Molly, Nellie och jag den lilla trevliga slingan i skogsdungen här intill. Det är nästan det enda jag har saknat i El Campello, att kunna gå på promenader i skogen. Och ännu trevligare blir det längre fram när bladen har slagit ut.

Vi följer en upptrampad stig.

Jenni släppte lös Molly, men Nellie fick (orättvist nog) gå i koppel hela rundan. Kanske jag vågar släppa lös Nellie en annan dag. Hon är faktiskt duktig på att komma när jag kallar.

Det är nyttigt för Nellie att gå i varierande terräng (och säkert skönt för tassarna där marken är mjuk). Ibland måste vi över en nedfallen trädstam, ibland måste vi under ett lutande träd. I El Campello var det betongplattor, sten och klinker nästan överallt. Se där, jag hittade en fördel med Skåne!

I dag blåser det inte, så i solen har jag inte frusit alls.

21-04-07:

Flyttfirman Retab meddelade precis att flyttbilen kommer fram till Höganäs redan på fredag förmiddag. Färjan kommer fram till Trelleborg 8:00, och bilen kan vara framme redan 9:40. (Men först fick jag tiden ca 11:00.) Tyvärr ska det regna och blåsa i Höganäs på fredag. (Men vara fint väder på torsdag och lördag...) Att behöva stapla blöta flyttlådor vore inget vidare.

Nu måste jag låna eller hyra en bil, så jag dels kan ta mig till Höganäs på ett covid-säkert sätt, och dels ska jag ju ta hem 3 resväskor + 3 hundsaker därifrån. Bussen är alltså inget alternativ. Det ska bli skönt när allt står i tryggt förvar i förrådet.

Jag fotograferade i går eftermiddag när Nellie och Molly lekte med varandra. Båda hade roligt! Nellie leker "intensivast", men hoppade då och då upp på pallen för att det kändes tryggast. Molly väger ca 3 gånger mer än Nellie, men är aningen försyntare - alltså funkar det bra mellan dem. Fotona nedan kommer i kronologisk ordning.

   

   

   

   

Pengarna från min lägenhetsförsäljning är på väg in på mitt svenska konto. Men min bank vill först ha svar på nedanstående frågor. Sådan tur då att Scandtax upprättade kontraktet på både svenska och spanska, för nu kunde jag skicka in det (digitalt) till banken. Jag tycker att det bör räcka som dokumentation. När pengarna har kommit in ska jag betala det sista till Retab, och därefter sätta in resten på mitt sparkonto med 0,7% ränta. Jag tvivlar på att pengarna räcker till en liten insatslägenhet i Höganäs eller Ängelholm. Nu har jag ju en hyreslägenhet från 1/6, så jag har ingen brådska alls. Och vem vet? Kanske jag trivs så bra i min blivande lägenhet att jag stannar kvar där. Det ger sig med tiden. Hur som helst så känner jag inte alls för att flytta igen i brådrasket.

I eftermiddags gick Nellie och jag en promenad själva i lilla mini-skogen. Då vågade jag släppa lös henne. De första 50 meterna stannade hon och vände sig om ungefär var 3:e meter (för att kolla att jag var med). Sedan vågade hon springa långt framför mig. Men hon kollade regelbundet att jag var bakom henne. Någon modig hund är hon ju inte. lilla Nellie. Men det här är bra för hennes självförtroende.

Det syntes att Nellie var lycklig över att få springa fritt i full fart.

Så här långt framför mig vågade hon springa:

Nellie klarade både att ta sig under och över de grenar som ligger över stigen.

   

Men plötsligt stannade hon och väntade på mig. Hon hade nämligen fått syn på en stor halvrutten stubbe, som såg väldigt skräckinjagande ut! Hon skällde på den men vågade inte gå förbi. Hon verkade tro att stubben skulle anfalla henne. Jag kopplade Nellie, och så gick vi förbi tillsammans.

Kanske jag blir utan telefon en kort period. Hallon, som jag ska byta till (från Comviq), skrev:

Detta mejl är en bekräftelse på att vi har godkänt din beställning på flytt utav nummer 0766535356 till oss. Numret kommer att flyttas in till oss 2021-04-13 kl. 04:00 du får både ett SMS och ett mejl med ytterligare en bekräftelse när det är helt färdigt. Ditt förra abonnemang kommer att sluta fungera när flytten är genomförd och då kan du börja använda ditt SIM-kort från hallon.

Nu är det så att min post kommer till Linda i Arild, där jag är folkbokförd. Hon brukar fotografera av det som har kommit och mejla bilderna, men jag får vänta med att få försändelserna. Alltså är det dit som SIM-kortet har kommit. Preliminärt tar Linda med kortet när vi ses på onsdag den 14/4. Det kan alltså hända att jag blir utan fungerande telefon 1½ dygn. Men jag har ju mejl! Så det ordnar sig.

På tal om folkbokföringen så vet jag nu att min registrerades redan den 31/3! Alltså bara 2 dygn efter att jag hade fyllt i blanketten! Toppen! Kanske gäller den längre tiden om man inte har bott i Sverige tidigare, och inte har något svenskt personnummer?

21-04-08:

Jag har precis lagt in väderprognoser för Höganäs och Ängelholm överst här i Dagbok. Det är ju inte så roligt för mig att jämföra El Campello och Höganäs-Ängelholm, men jag måste vänja mig...

Nellie och Molly blir bättre och bättre vänner för var dag. Nu litar de på varandra. Bra! Då kan de leka sådana där roliga hund-lekar som vi människor inte klarar av, och så kan de vila och sova nära varandra. De börjar bli en liten "mini-flock". 

   

Jag har just pratat med Skatteupplysningen. Jag hade kö-plats 435 från början, men kom fram redan efter 25 minuter. De måste skicka mig ett deklarationsunderlag för 2020, så att jag kan deklarera i Spanien. Jag vill göra det nu, så jag kan betala den spanska skatten, och sedan ansöka om återbäring från Sverige (på den skatt jag har betalat dubbelt). Det vore skönast att ha det gjort! Tyvärr kan Skatteverket bara skicka deklarations-uppgifterna via snigelposten...

Jag har chattat och mejlat med spanska Sabadell-banken. När man loggar in på deras webbsida så behöver man en kod som man får via sms, och jag byter ju telefonnummer nu - från mitt spanska mobilnummer till mitt svenska. Men det visar sig att det enda sättet att kunna registrera ett nytt nummer är att personligen gå till sitt bankkontor. Moment 22 igen! Jag befinner mig ju i Sverige nu! Tur att Scandtax har en fullmakt. Nu tror jag att de ska kunna registrera mitt nya telefonnummer åt mig.

Det är fortfarande så mycket som ska ordnas! Men i dag kom pengarna från lägenhets-försäljningen in på mitt svenska bankkonto. Jag skickade bums över det mesta till mitt bankkonto med 0,7 % ränta. Jag känner mig jätterik! Fast till någon insatslägenhet lär pengarna inte räcka...

Som många andra ser jag mycket fram emot att bli vaccinerad! Men i nuläget känner jag en viss osäkerhet inför Astra Zenecas vaccin. Jag skulle helst ta Pfizers, men man kan inte välja. Om jag skulle bli erbjuden Astra Zenecas vaccin, och tacka nej, så åker jag ur vaccinations-kön och kan inte bli vaccinerad förrän den "stora massvaccinationen" har kommit igång. Och det blir troligen först i sommar. Lite fakta gällande Skåne:

GW uttrycker sig ganska kul:

Läget i El Campello:

Om jag hade bott kvar i Spanien så hade jag blivit erbjuden just de vacciner som jag upplever som säkrare (färre allvarliga biverkningar och högre skydd):

Här vet jag inte vad de kommer att erbjuda mig.

21-04-09:

Nu står hela mitt bohag i förrådet i Höganäs. Allt fick plats i förrådet på 24 m³, utom de resväskor och hundsaker som jag hade planerat att ta hit. Eftersom detta är mindre än 1 m³ så uppskattar jag mitt bohag till max 25 m³. Men jag har betalat flyttfirman för 29 m³...

Jag är trött och har ont i ryggen. Flyttkarlarna lossade i ca 2½ timme, och ställde alla lådorna på plats. Sedan ställde vi resten (nästan alla möblerna) i korridoren för att jag skulle kunna stuva som jag ville. Jag höll på 2½ timme men fick alltså plats med allt! Så jag behöver inte hyra något extra förråd. Men det tog på krafterna. Och det frestade på ryggen när jag stod på en stege och skulle lyfta upp saker över normal rumshöjd. Men jag är ju envis, samt hyfsat stark och vig för min ålder. Om man ger sig tusan på att det ska gå - då går det. (Jag hade nog kunnat få in det jag tog hem också, det finns flera "hålrum" kvar.)

Jag varken drack eller åt under de 5 timmarna i förrådet (drygt 6 inkl restiden). Jag var törstig men vågade inte dricka eftersom det inte finns någon toalett varken i eller nära förrådet. Jag har druckit mycket te och vatten sedan jag kom hem. Jag vill inte få vätskebrist. Förresten så bantar både Jenni och jag med LCHF-diet, sedan i måndags. Det går bra! Vi äter jätteförståndigt!

Jag har tagit foton, och har lite till att berätta, men det får vara till i morgon. Jag kan bara säga så mycket som att flera Billy-bokhyllor, och några Kallax-hyllor hade fått ryggen sönderslagen, ett bordsben hade förlorat en bit, hälften av glas-hyllplanen till vitrinskåpen var krossade och så var det en del annat också. Jag har dokumenterat allt. Jag förstår inte att det alltid blir så när man lejer flyttfirma. De gånger jag har flyttat själv har aldrig något gått sönder. Jag hoppas att allt mitt porslin är helt, men det vet jag ju inte förrän jag packar upp det om ca 2 månader. Tur att jag har allt försäkrat! (Försäkringen kostade 10'000:- extra.)

Fortsättningen kommer alltså i morgon, inklusive foton.

21-04-10:

I dag skiner solen. När Nellie och jag promenerade i miniskogen så såg vi att massor av vitsippor hade slagit ut sedan senast vi gick där (för 2 dagar sen). Men i morgon väntas här komma regn och blötsnö. Tja, det är ju april...

Cityförrådet sett från grinden när jag åkte hem i går. Ingången syns under pilen. På eftermiddagen sken solen, men när vi lossade alla lådorna så regnade det en hel del. Otur!

På bilen hade de lastat mina flyttkartonger (7 på höjden), resväskorna, och några småsaker (bl a de lite större tavlorna). (Möblerna var lastade på släpet så chauffören fick backa in bilen i två omgångar.)

Tyvärr råkade de tappa alla de breda glas-hyllplanen till Billy-vitrinskåpen. Två av de fem är bara glassplitter. Om de andra är hela eller ej kan jag inte se förrän jag tar bort tejpen, och det kunde jag inte göra i går. Jag tycker nog felet ligger hos den/de som packade bilen. Hyllplanen låg bara inrullade i en filt mitt framför bilens bakdörrar. Det syntes inte att det var något i filten, och satt ingen fragil-tejp utanpå. Så de som lossade trodde bara att det var en filt som låg där. (De smalare glas-hyllplanen packade jag ner i en flyttlåda, med bubbelplast mellan varje för att ta upp eventuella stötar - så de bör ha klarat sig.)

En och annan flyttlåda hade fått sig en rejäl törn, och på en var locket delvis avslitet. Hoppas innehållet har klarat sig! Det kan jag inte se förrän jag packar upp lådorna i juni, i min nya lägenhet.

Det var chauffören (från Retab) och 2 inhyrda flyttkarlar från https://braflytt.se/ som bar. (Jag fick gott intryck av Bra Flytt, så jag anlitar troligen dem till min kommande flytt från förrådet till lägenheten.) Först klagade chauffören på att jag hade packat för mycket i lådorna (40-60 kg trodde han). Men ingen väger över 40 kg, för då skulle jag inte ha orkat bära den, och flera är riktigt lätta. I El Campello, när flyttfirman hämtade mina lådor, var det en kvinna som bar alla fram till hissen (ca 15 meter sammanlagt). Hon klagade inte på tyngden.

Den långe chauffören klagade också på att de skulle behöva stapla så högt som 7 lådor ovanpå varandra. (Lika högt som de hade stuvat i bilen.) Men jag hade ju en rejäl och stadig trappstege med i flyttlasset. De från Bra Flytt bara bar och stuvade, utan att klaga. Vi kunde hela tiden prata och skämta med varandra. Och någon timme senare var chauffören på gott humör och allt var frid och fröjd.

Nedan har de stuvat in nästan alla lådorna enligt mina anvisningar.

När de hämtade min bordsskiva i El Campello så skickade jag med två cellplast-bitar som skivan skulle stå på, för att kanten inte skulle riskera att bli skavd. Lika den blå till höger. Det var det enda (som jag har sett hittills) som inte kom med i flytten. I går ställde de bordsskivan direkt på betonggolvet. Hoppas att kanten klarar sig.

   

Det var betydligt fler skador än jag hade förväntat mig. De hade sagt att de skulle "filta in" alla möblerna noga. Och jag hade påpekat när de hämtade möblerna, att Billy-bokhyllornas baksidor är ömtåliga eftersom de är gjorda i masonit. Ändå var flera baksidor skadade, en del rejält, och även minst en överhylla (vilket är märkligare). Även ett par Kallax-bakstycken har gått sönder. Tråkigt och trist! Ikea säljer som bekant inte längre Billy-hyllor i björk. Alltså måste jag få tag i bakstycken i björk för att kunna laga dem. Och det blir nog inte lätt. Inte billigt heller. Tur att jag har allt försäkrat!

   

Det svarta ovan på Alex-hurtsen kan vara smuts som går att tvätta av. Det vet jag inte än, men det hoppas jag. Andra små skador:

   

Ett ben på mitt finaste soffbord har fått en flisa avslagen. Hoppas att jag kan limma fast den igen utan att skadan syns alltför mycket.

   

När flyttkarlarna gick hem så stod alla lådorna på plats, och tre Billy-hyllor samt sängskåpet som jag själv hade kånkat in. Resten stod i gångarna och i två tomma öppna förråd nära mitt (där vi tillfälligt hade ställt sådant som skulle sist in i förrådet - så att det inte stod i vägen). Lägg märke till att en Billy-hylla helt saknar baksida. Den hade en sådan när de hämtade hyllorna.

Det var ju en del, men jag vet att jag stuvar bättre själv, så jag lät flyttkarlarna sluta för dagen.

Så här gör jag när jag stuvar: Först tänker och planerar jag, samt mäter och gör en ritning. Sedan gör jag som jag har planerat. Det fungerar bra! Att mäta, och planera i detalj i förväg, är A och O. Flyttkarlarna trodde inte att jag skulle klara att få in allt, men det gjorde jag förstås. Bra! Då behövde jag inte hyra ytterligare ett förråd som jag befarade när Retab sa att jag hade 29 m³ flyttgods. (Förrådet rymmer bara 24 m³.)

Jag började med att ställa alla Billy-hyllplan och Billy-överhyllor i Billy-hyllorna. Inlindade i den grå filten längst ner till höger ligger de trasiga glas-hyllplanen (som hör till Billy-vitrinskåpen) samt en massa glassplitter.

De lämnade två filtar som det hade kommit glassplitter på. Jag skakade av dem, sopade upp allt splitter från golvet, och kunde sedan använda dem för att skydda mina möbler. (Jag hade med två överkast för ändamålet, men nu slapp jag använda dem.)

Klart:

Jag hade kunnat få in ytterligare en del småsaker, för två av Billy-hyllorna är tomma inuti. Men jag hade inget mer, för lite smått tog jag hem till Jenni. Mitt förråd, med allt flyttgodset på plats:

De här sakerna tog jag till Jenni; 1 flyttlåda (med täcke, lakan mm) + 3 resväskor (med kläder, toalettartiklar och hundsaker) + 1 hundsäng + 1 hund-transportväska + Nellies trappa och min yogamatta (jag måste kunna träna lite). Ni ser att det inte är 5 m³, som det borde ha varit (24 + 5 = 29) enligt Retabs uppfattning. (Det skulle ledigt få plats i en låda med måtten 1 x 1 x 1 meter, alltså 1 m³). Den bra kärran, och två andra modeller, står i Cityförrådet för att underlätta för oss som hyr förråd där.

I dag har jag packat upp det mesta, utom innehållet i den stora rosa väskan. Den kan jag nämligen inte få upp låset på! Den mellanstora fick jag efter mycket lirkande och provande upp, med sifferkombinationen nedan. Det är inte den kombinationen jag ställde in! Om låset är så dåligt att det inte tål att skramla runt i en lastbil utan att ändra sig vet jag inte. Men hur skulle det annars kunna ändra sig? Jag ska försöka testa så många sifferkombinationer jag orkar på den andra. Hoppas jag får upp den utan att slå sönder låset. Jag vill ju kunna använda väskorna mer än en gång. (Jag gillar färgen!) I väskan ligger bl a Nellies blå hus/säng.

Citatet nedan skickade Ulf till mig i går.

Själv är jag nöjd om jag kan och vet tillräckligt bra. Jag har inget behov av att vara (veta) bäst. Däremot vill jag duga som jag är, med alla mina fel och brister.

Vi promenerar i den lilla miniskogen så ofta vi kan, för det tycker både Nellie och jag om att göra.

När vi kom hem så rusade Nellie fram till Molly för att hälsa. Eftersom Nellie är väldigt intensiv, så backade Molly undan en bit. Men de kommer bra överens nu, de två.

När jag körde in i Höganäs i går såg jag att de gjorde reklam för "Sveriges godaste kranvatten", så jag googlade i dag.

Det är ju ingen nackdel precis! Särskilt inte efter att ha bott i Spanien där allt dricksvatten smakar klor.

21-04-11:

I dag ska det regna hela dagen här, men ännu har det bara kommit lite regn. Fast just nu snöar det! Eftersom det dessutom blåser väldigt kallt så har jag ingen lust alls att gå ut. Skönt att Nellie har inomhus-toalett, för hon vill inte heller ut i sådant här väder.

Jag har massor jag borde ta rätt på, och organisera, bland det som jag har packat upp. Men det är svårt att få till det eftersom jag har små ytor till mitt förfogande. Även om jag bara ska bo hos Jenni ca 51 dygn till så vill jag ha det så praktiskt och ordningsamt omkring mig som det går.

Om ni vill leva hälsosamt så finns det en bra sammanfattning här: https://supersynbiotics.se/maghalsa/livsstil/bli-mer-halsosam-allt-du-behover/. Där skriver de enkelt och lättfattligt (utan pekpinnar) om tre pelare för en optimal hälsa: kost, motion och mental balans. Tyvärr (eftersom jag återigen bantar) skriver de också: "Skippa dieter och bantning – dessa är sällan effektiva på längre sikt och faktum är att återkommande bantningskurer är en utav de starkaste förutsägande faktorerna för framtida viktuppgång. Fokusera istället på att mata din kropp med näring och bra energi." 

Om jag inte vägde 5 kilo för mycket så skulle jag gärna tänka så. Nu vill jag gå ner de här kilona först, sedan kan jag koncentrera mig på att ge kroppen så bra näring som möjligt. Jag fortsätter alltså med strikt LCHF någon månad till. (Jenni tycker att LCHF är tråkigt, hon saknar bl a bröd. Kanske hon går över till en annan kosthållning. Var och en måste ju välja det som passar en själv bäst.) Nu när jag har kommit igång igen så saknar jag varken bröd, choklad eller något annat som jag vet att jag går upp i vikt av. Det enda jag skulle vilja äta mer av är bär, framför allt hallon och blåbär! (Några bär om dagen kan jag dock äta, i alla fall hallon som innehåller färre kolhydrater än blåbär.) Ja, ja. Till sommaren kan jag äta färska svenska bär!

Tänk om vi åtminstone hade sluppit det här eländet:

I Ängelholm är 300 nya smittade per 100'000 invånare. Snittet för Skåne ligger på 253 smittade per 100'000...

Jag håller förstås lite koll på mina gamla hemtrakter också. Spanien har nu betydligt färre nya fall än Sverige. Comunidad Valenciana har 173 nya smittade per 100'000 invånare. I El Campello har 13 personer smittats de senaste 14 dagarna.

I går kunde jag läsa att 4 hade dött och 185 nya var smittade i "länet". På Alicante-Elche flygplats hade 54 personer testats, men alla var negativa.

           

Rubriken nedan oroar mig:

Ungefärlig översättning: "Neurologer varnar: En av fem patienter med svår covid lider av trombos." De beskriver symptom och riskfaktorer förknippade med cerebral venös trombos, den sällsynta typ av stroke som också kan uppkomma efter injektion av Astra Zeneca-vaccinet. ”Det är sant att fall av cerebral venös trombos har rapporterats hos människor som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Men anledningen till att detta larm har kommit är att läkemedelsbevakning fungerar mycket bra."

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) redovisade i onsdags en "möjlig koppling" mellan Astra Zenecas vaccin Vaxzevria och dessa mycket sällsynta fall av tromboser. Detta ska nu listas som en "väldigt sällsynt" biverkning. Rapporter om denna typ av problem har kommit in även när det gäller vaccinet från Janssen. Det godkändes för ungefär en månad sedan, men har ännu inte börjat ges i något EU-land.

Nu tittar EMA närmare på ännu en eventuell risk med Astra Zenecas vaccin. Ett fåtal personer som fått vaccinet har senare drabbats av en ovanlig åkomma där de minsta blodkärlen springer läck. I förlängningen kan det orsaka organsvikt och vara livshotande.

Ändå stöder EMA återigen vaccinets användning. "Fördelarna med att ta vaccinet överväger riskerna som är förknippade med det", enligt EMA.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin. I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser.

Turerna kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 får EU-länderna att dra olika slutsatser. Men Folkhälsomyndighetens vaccinchef Sören Andersson hoppas på mer enighet. ”Just nu har vi inte riktigt en gemensam linje”, säger han.

Själv skulle jag känna mig tryggare om jag blev vaccinerad med vaccin från Pfizer eller Moderna. De är uppbyggda på annat sätt, och har betydligt färre allvarliga biverkningar. Vanliga biverkningar är att vissa patienter har fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. (Linda, som fick Pfizers vaccin, hade ganska ont vid injektionsstället något dygn, men kände inga andra biverkningar.)

Roligare än så här har dagen inte börjat. Men fortsättningen blir säkert bättre!

Lite mer om mRNA-vaccin:

RNA är ribonukleinsyra. Våra celler innehåller olika ribonukleinsyror, med olika uppgifter. Med t.ex. koden eller receptet som budbärar(messenger)-RNA (mRNA) innehåller, kan cellen producera de proteiner som kroppen behöver. Det mRNA som vaccinet innehåller produceras syntetiskt i ett laboratorium. Det behövs t.ex. inga djur- eller människoceller för att producera det. 

De fem vanligaste metoderna för vaccintillverkning mot virus är; virusvektorvaccin, mRNA-vaccin, DNA-vaccin, attenuerade vacciner och proteinbaserade vacciner. Sverige har tecknat avtal med sex vaccintillverkare: Astra Zeneca, Pfizer, Moderna, Curevac, Janssen-Cilag och Novavax. Nedan en jämförelse:

Pfizer-Biontech

Vaccin: Pfizer/BioNTech BNT162b2 är ett nukleosid-modifierat messenger RNA (mRNA) fragment, vilket kodar för SARS-CoV-2 spike-proteinet, som är inbakat i en lipidnanopartikel. På detta sätt kan kroppens egna celler tillverka spike-proteinet och sätta igång immunförsvaret. Tidigare har inget mRNA vaccin funnits på marknaden. mRNA-vacciner anses vara stabila och kostnadseffektiva. Produktionen är förhållandevis enkel.

Effekt: Pfizer/BioNTech BNT162b2, har i en stor fas-3-studie (44 000 deltagare) visat mer än 95 % skyddseffekt mot covid-19. Vaccinet ger både ett antikroppssvar och ett cytotoxiskt T-cells-svar.

Biverkningar: De vanligaste biverkningarna är kortvarig lindrig till måttlig smärta vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk och kortvarig frossa/feber.

Metod: Vaccinet ges i två doser ((30 mikrogram mRNA BNT162b2) med 21 dagars mellanrum intramuskulärt i deltoideusmuskeln. Vaccinet skall förvaras i -70 grader vid lagring och transporter, men kan förvaras i kylskåp i 5 dagar. Godkänt EU 21 december 2020.

Moderna

Vaccin: Moderna Biotech mRNA-1273 innehåller också den genetiska koden för spike-proteinet täckt av små lipidpartiklar.

Effekt: Resultatet från en fas 3 studie visar 94 % effekt (ca 30 420 deltagare); de 11 som fick aktivt vaccin och ändå fick covid-symtom hade endast lindriga symtom.

Biverkningar: Mycket vanliga biverkningar är kortvarig lindrig till måttlig smärta vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk och kortvarig frossa/feber.

Metod: Vaccinet ges i två doser, 0,5 ml (100 mikrog mRNA-1273) dag 1 och dag 28 intramuskulärt i deltoideusmuskeln. Kan förvaras i uppdragen spruta 8 timmar, kylskåpstemperatur i 30 dagar, och i -20 grader ett halvår. Godkänt av EU 6 januari 2021.

Astra Zeneca

Vaccin: AZD1222 (också benämnts ChAdOx1) är ett vektorbaserat vaccin som använder ett replikationsdefekt schimpans-adenovirus för att föra in SARS-CoV-2 spike-proteingenen och därmed produktion av antigen som kroppen bildar försvar mot. Godkänt av EU 29 januari 2021.

Effekt: Fas 3 studier visar ett 62 % skydd för de som fick 2 standarddoser och förvånansvärt högt skydd (90%) av de som fick låg dos följt av en standarddos 28 dagar senare, vilket gav ett genomsnitt på ca 70 % skydd för hela gruppen (ca 30 000 deltagare). Effekten hos äldre personer är fortfarande osäkert eftersom få äldre personer fanns med i studierna. Studier från England visar bra effekt hos äldre personer vilket tidigare ifrågasatts.

Biverkningar: Inga allvarliga biverkningar. Mycket vanliga biverkningar är kortvarig lindrig till måttlig smärta vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk och kortvarig frossa/feber. Vaccinet tillfälligt stoppat i flera länder p g a utredning angående mycket sällsynta allvarliga koagulationsrubbningar.

Metod: Vaccinet ges i två doser och andra dosen kan ges 4-12 veckor efter första. Kan förvaras i kylskåp. Kan produceras i mycket stor volym till låg kostnad.

Curevac

Vaccin: CVnCoV är ett mRNA-vaccin. Fas 2/3 studier pågår. Vaccinet håller på att utvärderas av EMA och väntas komma till användning sommaren 2021.

Effekt: Inga resultat publicerade ännu. Resultat väntas i mars 2021.

Biverkningar: Ej rapporterade ännu.

Metod: Kan förvaras i +5 grader i 3 månader och 24 timmar i rumstemperatur.

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Vaccin: Ad26.COV2.S är ett vektorbaserat vaccin som använder genetiskt modifierat adenovirus för att föra in genetiska koden för spike-proteinet i cellen. Vektorn (adenovirus) kan inte replikera och därmed inte orsaka sjukdom. Samma metod som används för registrerat Ebolavaccin. Godkänt i EU.

Effekt: Fas 3 studie (ENSEMBLE) har visat 66 % skydd mot infektion och 85 % skydd mot svår sjukdom.

Biverkningar: Inga allvarliga biverkningar rapporterade. Mycket vanliga biverkningar är kortvarig lindrig till måttlig smärta vid injektionsstället, trötthet och huvudvärk.

Metod: Ges som engångsdos. Kan förvaras 12 timmar i rumstemperatur, 3 mån i kylskåp och 2 år i vanlig frys.

Novavax

Vaccin: NVX-CoV2373. Vaccinet är ett rekombinant proteinvaccin där spikeprotein i form av nanopartiklar kombinerats med den svenskutvecklade adjuvansen Matrix-M för att förstärka immunförsvaret. Novavax har tecknat avtal med Sverige om 2,5 miljoner doser av bolagets vaccinkandidat.

Effekt: 89% skyddseffekt i en Fas 3-studie.

Biverkningar: Inga allvarliga biverkningar rapporterade

Metod: Ges som 2 doser med 21 dagars mellanrum. Kan förvaras i kylskåp.


Källa: Internetmedicin.se. Nu ska vi tänka på i sammanhanget, när vi jämför vaccinen ovan, att de mest använda vaccinerna har flest biverkningar - eftersom fler har fått dem. Om ett vaccin bara har använts i liten skala, så har man förstås sett färre biverkningar.

Jag föredrar Pfizers och Modernas. Men eftersom jag inte kan välja så riskerar jag att få Astra Zenecas... 

Jag glömde berätta att Jenni fick upp min väska i går - utan att förstöra låset. Hon lyckades med hjälp av en lite skruvmejsel föra låssprintarna åt sidan, så hon kunde få ur de 2 metalldelarna som man drar i när man öppnar och stänger dragkedjan. (Vad i all världen heter den biten? Någon som vet?) Då kunde jag öppna blixtlåset, men själva låset är fortfarande låst med en okänd kombination. Jag packade bums upp Nellies "säng-hus". Hon hoppade in och inspekterade det, men ligger hellre på min säng nu när hon får.

I dag tog jag bort plasten som jag hade packat in hundsängen i. Sängen ska Molly få, för den är för stor för en ensam chihuahua men alldeles lagom för en bolognese. Tyvärr finns den här typen av hundsängar inte i mindre storlek, annars hade jag gärna köpt en till Nellie. Just den här är jättebra, och tyget går att ta av och tvätta. Skön för hunden är den också (överst har den ett lager memory foam). Nellie nosade runt, men la sig sedan i min säng igen...

Eftersom jag kunde packa upp Nellies schampo och balsam i går, så duschade jag henne i dag. Hon tycker inte om det, men hon står alldeles stilla och låter mig schamponera och duscha pälsen. Nu är pälsen extra mjuk och hon luktar så gott!

Nu har Jenni listat ut vilken kombination väskan var inställd på. Hon satt och provade systematiskt siffra för siffra. Koden var 419. Inte en enda siffra stämmer med vad jag ställde in låset på. HUR kan lås själva ändra kombinationen så här? Det är onekligen ett allvarligt tillverkningsfel! Jag har skrivit till Tedi i Spanien och berättat, men jag har inte fått något svar.

21-04-12:

Wow så glad jag är! Jag har fått informationen nedan via 1177 i dag. Toppen! Jag är så glad att jag blir vaccinerad så snart! Och lika glad för att jag slipper Astra Zenecas. Jag skrev och kollade så jag har kommit med i vaccinationskön, och berättade samtidigt om min oro för att få Astras vaccin. Tänk att man kan bli så glad över att få tid för att få en spruta!

Texten nedan är kopierad från Olof Röhlanders "Veckans peptalk". Jag tar till mig alltihopa!

Förresten så visade vågen 53,8 kg i morse - så det går åt rätt håll!

21-04-13:

I dag har Nellie varit på veterinärbesiktning. Allting var utan anmärkning. Hon behövde intyget för att hennes svenska hundförsäkring ska gälla fullt ut. Tyvärr kostade intyget 650:-. Jag valde Sveland enbart för att Nellie var försäkrad där sitt första levnadsår. Jag trodde inte att det skulle behövas något intyg då. Jag tror att jag ska byta till Agria, sedan när jag byter hemförsäkring från If till ICA. (Jag var tvungen att välja If nu, eftersom det var enda bolaget som gick med på att försäkra mitt bohag när det står i förrådet.)

Jag har mycket pappersarbete kvar innan allt är ordnat för mitt nya liv i Sverige.

Jag har bokat in Bra Flytt för att flytta mitt bohag från förrådet till min lägenhet den 2/6. Jag har fått gott intryck av dem, och de har allt försäkrat genom Länsförsäkringar.

Retab kommer att ersätta alla skador som uppkom under transporten. Men vi får vänta tills jag har fått allt levererat till min nya lägenhet. Först då kan jag inspektera möblerna ordentligt. Jag hoppas att jag inte hittar fler skador än dem som jag redan har sett. Och så hoppas jag innerligt att allt som finns i lådorna är helt. Men det vet jag först i mitten-slutet på juni, för jag lär inte kunna packa upp alla 100 lådorna på en dag precis. Och om några av hyllorna är trasiga, så har jag kanske ingenstans att ställa allt heller.

Men jag tar en sak i taget.

Två dagar i rad utan foton? Så kan det bli ibland. Kanske jag tar några i morgon?

21-04-14:

Här kommer några foton från vår förmiddagspromenad. Det är fint väder i dag!

Ser ni alla vitsipporna på fotot nedan?

Det enda jag har saknat i El Campello är skogspromenader. Nu går jag förstås hellre i miniskogen än på gångstigarna. Till sommaren ska jag söka upp en riktig skog. En sådan utan upptrampade stigar där man kan gå i timmar utan att möta någon (utom möjligen en älg).

Jag tycker mycket om Scilla Siberica (rysk blåstjärna). De har så vacker blå färg!

Vid pilen bor Jenni. Det fina (och hundsäkra) staketet har hon själv flätat av grenar som blev över när några träd i närheten beskars. Hon är väldigt händig Jenni!

Jag ser fram emot vaccinationen i eftermiddag!

Nu är jag lycklig innehavare av ett vaccinationskort från Pfizer! Sköterskan sa att jag har 50% skydd 1 vecka efter den här vaccinationen. Det dröjer 6 veckor tills jag får nästa vaccination. Jag har fått tid den 26/5. Själva sticket kändes ingenting, men sköterskan hade själv (precis som Linda) haft ont i armen i 2 dygn. Man kan också få influensaliknande symptom. Men jag ska ju ändå bara vara hemma den närmaste veckan, så det spelar ingen roll. Ännu känner jag ingenting alls.

Vi fick alla sitta och vänta 15 minuter efter att vi hade fått sprutan. Vi satt då i en stor lokal (på flera meters avstånd). Jag hade glömt att svenskar ofta är mycket mer inbundna än spanjorer. När jag kom in i lokalen sa jag "Hej allihopa", och fick några "Hej" tillbaka. Sedan satt alla tysta. Jag började prata lite om hur glad jag var över att ha blivit vaccinerad, och dessutom med Pfizers. De närmaste instämde. (Alla i den här gruppen hade fått Pfizers vaccin.) Sedan när jag gick sa jag "Hej!" igen, det gjorde ingen annan (inte så länge jag satt där i alla fall).

Mannen som hade vaccinerats före mig berättade att hans fru hade fått Astra Zenecas vaccin för 4 veckor sedan. Hon har varit dålig sedan dess, och nu har hon fått blödningar i ena benet...

Jag hoppas att både Sverige och Spanien gör som Danmark - stoppar vaccinet. Om risken är 1 på 40'000 att få en allvarlig biverkning - då är den betydande!

Sköterskan sa förresten att jag direkt efter den andra vaccinationen kommer att ha ca 90-95% skydd. Då kommer jag äntligen att kunna träffa mina barnbarn utan att först sitta i karantän i 14 dagar! Det ser jag fram emot!

21-04-15:

   

Grattis på 4-årsdagen Nellie!

   

Vov och voff på er! Jag fyller år i dag! Det är vov-kul att fylla år. Jag har fått alldeles egna mejl! Ett från min bästa kompis Lucky. Han skrev ett vov-fint mejl till mig. Och så ett från min storasyster Linda. Ja, det är ett av mattes barn som inte är adopterade, som jag är.

Jag har fått den allra vov-godaste maten i dag. Mmm och vov alltså. Den smakade lax och grönsaker och vov-gott. Men den tog slut fort. Molly fick också smaka, för hon var med på mitt födelsedagskalas. Hon fick nog mer än jag, för hennes mat varade längre.

Och sen så klappade matte mig så där skönt på magen, och sen vilade jag mig en stund. Vov, vov och svansvift!

Jag har inga som helst biverkningar av min vaccination! Bara om jag trycker på stället där jag fick sprutan så känner jag att armen är aningen öm. Men inte annars. Ungefär som när jag fick vaccin mot vanlig influensa i höstas. Bra!

Jag ser när jag jämför vädret i Höganäs och i Ängelholm, att det är lite mildare i Höganäs. Så Höganäs kommer kanske att passa mig riktigt bra! Skärmdumpen gjorde jag 08:20 i morse. Nu, sen eftermiddag, så har vi 10° här.

På eftermiddags-promenaden fick Nellie inviga sin nya födelsedags-present, ett neonrosa flexikoppel i storlek S = 5 meter. (Vi har tidigare ett neongult i storlek XS = 3 m.) Normalt har vi fasta koppel som bara är 1 meter långa. Vi går ju tillsammans, så det räcker normalt. (Och längre vill jag inte ha om vi går bland mycket folk.) Men i lilla skogen passar ett längre koppel bra.

När vi går på gångstigar i främmande miljö så går Nellie så här nära mig, trots att hon har 5 meter till sitt förfogande.

Men på fältet vid skogskanten, och senare i skogen, gick hon nog ända upp till 3 meter framför mig.

Det är fint med alla vitsipporna så här års.

Tedi har svarat. De beklagar mitt besvär med resväskorna och säger att om jag får problem igen så kan jag lämna tillbaka dem i vilken Tedi-butik som helst i Spanien. Tja, det hjälper ju inte mig. Men det är inte deras fel att jag och väskorna befinner oss i Sverige nu. Jag behåller väskorna, men vågar inte låsa dem fler gånger. 

Spansk byråkrati är som den är, och bank Sabadells tycks vara värre än andras. Scandtax har ju en fullmakt så att de kan sköta mina bankaffärer. Men nu visar det sig att de inte kan avsluta och betala mitt lån, eftersom det är ett privat lån. Om det däremot hade varit ett lån på lägenheten så hade det gått bra. Nu måste Scandtax ha min underskrift på ett papper som banken har begärt. De har skickat blanketten via mejl.

MEN! Min skanner-skrivare är ju nerpackad! Och varken Jenni eller Linda har någon! Jag måste ju skriva ut blanketten, skriva under, skanna in den igen, och sedan mejla den till Scandtax. Nu vet jag inte hur jag ska lösa det hela, inte var jag kan hitta någonstans att skriva ut och skanna. Normalt kan man på biblioteket, men nu bör jag varken besöka biblioteket eller åka bussen dit. Jag bör hålla mig i karantän så att jag kan få träffa Linda och Alva!

21-04-16:

Den fina hälsningen nedan fick Nellie av Johans fru Linda, efter att jag hade "skrivit klart" i går.

Jag ser fram emot att få antikroppar! Även i det fallet är Pfizers (och Modernas) vaccin bättre än Astra Zenecas.

Jag har 3 små babykuddar i sängen i stället för en stor vuxenkudde. Nu har Nellie lagt beslag på min ena lilla dunkudde. Jag klarar mig med två. Och lägger jag den här kudden uppe i övre hörnan på sängen, då vet jag var jag har henne om nätterna. Så hon ska få behålla kudden. Jag har fler om jag skulle behöva. Den tredje kudden brukar jag lägga mellan knäna när jag ligger på sida, och det behövs inte alltid.

Det är jätteskönt ute i solen i dag! Jenni jobbar i trädgården iklädd linne och shorts, men själv har jag täckjacka och handskar. Nellie och jag har både promenerat i skogen och i villakvarteren. Nedan tre foton tagna i samma trädgård. De har jättefint hos sig!

Eftersom Jenni även har hägnat in baksidan, så kan hundarna springa lösa där. Skönt för dem!

Jag skrev nyss ett mejl till Maud och gratulerade henne på hennes 77-årsdag (i dag). Jag skrev alla mina kontaktuppgifter i mejlet. Men jag befarar att hon aldrig kommer att kunna läsa mejlet. Jag tror att något mycket allvarligt har hänt henne, att hon kanske inte finns mer. Kvinnan som har Mauds mobilnummer har inte använt det sedan 20/3. Har hon inte tillgång till Mauds mobilnummer längre? Jag undrar SÅ vad som har hänt! Just nu varken kan eller orkar jag göra mer (än jag redan har gjort) för att försöka ta reda på mer om Mauds öde. Jag tycker att det är dåligt att konsulatet och ambassaden inte ens svarar.

De strängare reglerna i Spanien ger resultat. Valenciaregionen har knappt 36 nya smittade per 100'000 invånare. Skåne har 295 smittade per 100'000 invånare! Och ännu värre: Ängelholm har 361, och Höganäs har 357 (smittade per 100'000 invånare)... Skönt att jag har fått min första vaccination, och att Jenni ska få sin på tisdag!

El Campello har totalt 12 nya smittade de senaste 14 dagarna, totalt 1949 smittade under hela pandemin, och totalt har 76 personer dött. El Campello ligger befolkningsmässigt mellan Höganäs och Ängelholm.

21-04-17:

Från morgon-promenaden:

Även i dag sliter Jenni i sin trädgård. Hon håller på att rensa bort alla ogräsrötter från jorden där hon ska så gräs. Trädgården var helt vanskött när hon flyttade hit. På fotot nedan kan ni se att Molly gärna försöker hjälpa sin matte med grävandet i jorden...

Själv har jag tagit det lugnt och läst en del. Jag började på boken nedan. Jag är egentlige sugen på att börja läsa en annan, men det är bäst att jag läser den här innan jag har glömt handlingen i Mannen och pojken. (Båda begagnade 10-kronors-böcker.)

Just nu kan jag inte sitta i fåtöljen och läsa. Den är upptagen som ni ser. Sedan jag ställde dit Nellies trappa så använder hon den när hon ska upp och ner. Det är både säkrare så, och skonsammare för hennes ben och axelparti.

På tal om fåtöljer så har jag insett att det måste bli en fåtölj, inte en soffa, som jag ska köpa till min nya lägenhet. (Sköna Grönlid.) En soffa kan aldrig få plats. Vardagsrummet är normalstort, gissningsvis 20 m². Matbordet kommer att stå i köket - men jag måste få plats med sängen, datorbordet, sängskåpet och alla mina bokhyllor. Och då kan jag bara få plats med en liten fåtölj-grupp, ingen soff-grupp.

När Nellie och jag inte går i miniskogen, så går jag gärna runt i villakvarteren och ser hur folk har det i sina trädgårdar. En del har det jättefint! Jag skulle väldigt gärna vilja ha en egen trädgård, men kommer att få nöja mig med en "balkong-trädgård". Det är ju bättre än inget. Jag såg blommande tusenskönor i dag (på en allmänning), och en magnolia med stora knoppar (i en sådan lägenhets-trädgård som Jenni har).

Jag har haft Whatsapp-kontakt med Alicia, 3 av mina gamla grannar i Los Olivos, och Miracle i dag. Vi utbyter bl a foton. Varken Alicia eller min granne Carmen har ännu blivit erbjudna någon anti-covid-vaccination. (De är båda i min ålder.) Tänk att jag skulle bli vaccinerad tidigare här i Sverige! Jag som trodde att det skulle bli tvärtom. Däremot får El Campelloborna sin andra vaccination efter bara 3 veckor (som det var från början i Sverige). Trisha (som hör till gruppen 70+) fick sin första den 9/4, och ska få den andra 30/4. Så kanske mina väninnor i El Campello hinner bli färdig-vaccinerade tidigare än jag?

Miracle berättar att hon just nu varken har kök eller badrumsvägg i lägenheten. Hon ska ju flytta badrumsdörren (enligt mitt tips) och göra köket lite större (L-kök). Det ska bli spännande att se hur det blir när det blir klart! Hon kanske får det som jag drömde om att få det, men inte hade råd till?

Jag tycker om att ha kontakt med mina vänner i El Campello (svenska, spanska och engelska). En del av mitt hjärta är ju kvar där för alltid. Sedan är det förstås bra att jag får skriva på spanska, så jag inte glömmer bort språket. Om jag får möjlighet skulle jag gärna vilja gå en kurs i spanska till hösten. Ord kan jag många, men min grammatik är urusel.

21-04-18:

Jag har alltid tänkt att det bästa för hundtassar måste vara att gå på mjukt gräs eller i skogen. I El Campello fick mina hundar till 98% gå på klinkers och stenplattor. Där fanns i stort sett inget annat, bara den steniga stranden vid hundbadet.

Nedan några foton från vår förmiddags-promenad i lilla skogen. Det är soligt och skönt väder i dag. Och det ska bli ända upp till 18-19°! Härligt! Och tänk, just i dag är det inte ett dugg varmare i El Campello.

Skogen ger Nellie lite utmaningar. Ibland bär det uppför (ovan). Då springer hon nästan alltid. Och på andra ställen ligger det hinder över stigen.

Den hitersta trädstammen hoppar Nellie över, där det är som lägst. Den andra går hon under. Hon behöver inte ens huka sig. (Fast jag får låta kopplet följa med under, och byta grepp efteråt.) 

Jag är väldigt glad för den lilla skogen här. I Höganäs kommer vi att få promenera på trottoarer, i parker, och längs stranden. Där finns inga stadsnära skogar. Men vi kan ta bussen till skogar, en knapp timmes resa räcker för att komma till en stor skog. Och vi kommer förstås att hälsa på Jenni och Molly regelbundet.

Det är förstås nyhetens behag att jag är så fascinerad av vårblommorna. Men så var det ju väldigt många år sedan som jag upplevde en svensk vår. Nu slår forsythian ut här.

Vanlig vårstjärna är lika vacker som den ryska, men den senare (scilla) har intensivare färg.

Det bästa är förstås att blanda, så slipper man bestämma sig.

Nu ska jag sätta mig och läsa medan Jenni kämpar på i trädgården.

21-04-19:

Solen skiner och det ska bli 18° varmt. Sådana här dagar klagar jag inte på det svenska vår-vädret. Nu när jag inte har Medelhavet att fotografera, så får det bli vitsippor... Tröttnar ni?

Från förmiddags-rundan:

Anemona nemorosa, vacker trots att den är liten och anspråkslös.

Om ni tycker att det blir för många foton på vitsippor så kan det vara så att de bara "råkar" komma med, som nedan när jag fotograferade dammen.

På det stora fältet, där hundarna springer lösa ibland, odlar de gräs. Nu är det dags att skörda, och sälja gräsmatta på rulle.

Molly och Nellie njuter av värmen på framsidan av Jennis hus:

21-04-20:

Nu ska ni få se fotona som jag tog i går när vi promenerade genom skogen ner till Skälderviken = havet. Det är 2,7 kilometers promenad på gångstigar.

Ängelholm är ju känt för sina klitter. Sanden är så mjuk, så mjuk. Fast Jenni och jag fick minst ½ dl i var sko...och det kändes inte lika mjukt. (Vi fick hälla ut det på hemvägen.)

Det är trevligt att både hundar och hästar är välkomna på en viss del av stranden. Och det är bara 15/5 - 15/9 som hundar inte får vara på hela stranden.

Så mjuk sand har Nellie aldrig gått i tidigare. Jag tror att hon tyckte att det var skönt.

Stranden är stor!

I bakgrunden skymtar Kullen. (Som inte ligger långt från Arild, där Linda bor.)

Här och var låg det massor med snäckor.

Nedan ska Jenni precis servera hundarna var sin liten godbit. De fick springa lösa, och fick som uppmuntran var sin godbit var gång de kom när vi kallade. Nellie brukar dansa på bakbenen när det vankas godis.

Molly vågade springa ganska långt bort från Jenni, men så fort Nellie märke att jag inte var med så kom hon rusande tillbaka. Ibland är det praktiskt att ha en liten fegis till hund.

Vi promenerade i den strandnära skogen också. Den är från början planterad för att "hålla sanden på plats". Gräset har man också planterat dit för länge sedan. Innan dess blåste mycket sand in till Ängelholm, och lika mycket ut i havet.

Vi såg en häst med ryttare på stranden.

Och två som badade. Och då vill jag påpeka att det i går bara var +7° i vattnet.

Jag jämför klimatet i Höganäs, Ängelholm och El Campello (Alicante). Det är klart att alla siffror är bättre för El Campello. De få månader som det är hyfsat varmt i Sverige så regnar det hälften av dagarna. Men nu är det som det är, nu är det återigen i Skåne jag bor. Jag får vänja mig.

Men jag har för avsikt, att fr o m nästa år (när pandemin har lugnat ner sig), besöka El Campello minst en gång per år (gärna två). Idealet vore att tillbringa månaderna april och november i El Campello. Fast det kostar förstås en hel del...

Som jämförelse Alicante. (Jag hittar ingen liknande tabell för El Campello, bara temperaturkurvor.)

I dag har vi bara promenerat häromkring. Själv har jag mest latat mig, men Jenni har storstädat samt jobbat i trädgården.

Jag glömde att berätta att jag nu (via Scandtax) har betalat plusvalía-skatten (värdestegrings-skatten/vinst-skatten) på min lägenhetsförsäljning. Den var på måttliga 180,23 €. Men något som inte var måttligt, utan tvärtom hutlöst, var att Sabadell-banken tog 269,25 € för att lösa in checken med "försäljnings-pengarna"! Det kostade alltså motsvarande 2725:- att sätta in pengarna på banken!

Något intressant: Spanien ska genomföra ett experiment där 600 försökspersoner först får en dos Astra Zeneca-vaccin, och senare en dos Pfizer-vaccin. Sverige ska göra något liknande fast med kombinationen Astra Zeneca + Moderna. Det ska bli spännande när de utvärderar resultatet. Kanske kombinationen ger ännu bättre skydd tillsammans, än vaccinen var för sig?

Det känns ibland som en never-ending-story, den här pandemin. Men det kommer att bli bättre. Vi måste se framåt. Kanske vi kan leva "som vanligt" igen redan till vintern?

Incidenstalet (smitta/100 000 invånare/14 dygn) är nu 176 för Spanien och 746 för Sverige. En betydande skillnad! För att inte tala om Valencia "län" där det bara är 39... Min flytt har alltså inneburit "ur askan i elden".

21-04-21:

I dag har vi haft allt april-väder på en enda dag. Det har varit soligt och fint vissa stunder. Himlen har varit helt täckt av moln andra stunder. Däremellan har det varit "mestadels molnigt". Och en kort stund regnade det, fast ingen större mängd.

I förmiddags åkte jag in till Ängelholm. Jag behövde få mina glasögon justerade. De satt lite för hårt så det gjorde ont på näsan. Utöver besöket hos optikern gick jag bara inom Terra Midi, en butik som säljer små heminredningsprylar. Men jag gick en sväng på stan och fotograferade. Några foton tog jag innan jag gick till Smarteyes, och några andra när jag även hade besökt Terra Midi. (Båda ligger på Storgatan.) Jag åkte buss och hade valt rätt tidpunkt. Det var bara jag och ett para andra pensionärer ombord. För även om jag har fått en vaccination så är jag fortsatt försiktig.

Nedan lite blandade Ängelholms-foton.

Stjärnmagnolia (Magnolia Stellata) är vacker! Jag har haft en för länge sedan. De blir inte lika stora som en del andra magnolior, och passar därför bra även i mindre trädgårdar.

Scilla siberica blandat med ormöga (omphalodes verna). Den senare är verkligen en söt liten förgätmigej-liknande marktäckare.

Ängelholm har haft många stora fina påskägg utplacerade under påsken. De är designade av olika konstnärer. I dag höll kommunen på att plocka ner dem (lite försenat sa de), men jag hann precis fotografera några.

   

Terra Midi har de så mycket fint! Jag föll pladask för de små brickorna nedan. (Från Skandinavisk Hemslöjd AB.) Dessa ovala är 25 x 33 cm, men det finns också runda och kvadratiska. Jag skulle gärna vilja ha en, jag äter gärna mina mellanmål på brickor (om jag inte sitter vid matbordet). Men jag köpte ingen. Fast det är inte totalt omöjligt att jag köper en, sedan när jag har flyttat. Jag kunde använda den när jag vill fika på balkongen. I så fall har jag gott om tid att fundera över vilken som är allra finast.

   

   

Anna Linderholm är en duktig konstnär! Jag gillar glada naturmotiv.

I eftermiddags träffade jag Elsbeth, som har varit min väninna ända sedan lärarhögskole-tiden.

Vi gick en lång promenad i skogen. Nellie var också med. Det var länge sedan Elsbeth och jag sågs i verkligheten, men när vi pratade var det som om vi hade setts förra veckan. Sedan när vi båda är färdigvaccinerade ska vi träffas mera.

Jag glömde berätta att Ulf fick sin första vaccination i går. Han fick Astra Zenecas vaccin. Han har varit lite i valet och kvalet om han skulle acceptera att bli vaccinerad med Astras vaccin. Men han kom fram till att det faktiskt är säkrare att bli vaccinerad än att inte bli det. Att riskera att bli smittad av Covid-19 är ju många gånger farligare. Där kan man verkligen snacka om biverkningar!

När Ulf vaccinerades var det en man som tackade nej till Astras vaccin. Personalen sa då att han fick leta annat vaccin bäst han kunde, och att dosen som var avsedd för honom måste slängas.

Ulf har inte känt någonting alls av vaccinationen, och inte hans kompis Bosse heller (som fick Astras vaccin någon dag tidigare). Förhoppningsvis klarar de sig helt utan biverkningar.

Allt april-väder på en dag, skrev jag ovan. Nu (19:15) så haglar det! (Fast snöat har det ju inte gjort i dag...)

21-04-22:

I dag har jag tagit det lugnt hela dagen. Jag har läst mycket (i boken och ett par tidningar), och bara gått korta promenader med Nellie. Ute är det nämligen inte alls lugnt, och då hjälper det inte att solen skiner. Vindarna har varit så iskalla att jag har behövt stickade knävärmare utanpå långbyxorna.

För övrigt så fortsätter jag med strikt LCHF. Vågen visade 52,9 i morse. Några veckor till så är läget inte akut längre. Det är sådant här jag äter (fast jag hoppar över rött kött och äter mer fisk):

Kött, fisk, fågel och fetter innehåller 0 gram kolhydrater, medan ägg och ost innehåller väldigt lite.

Massor av info finns här: https://www.dietdoctor.com/se/ 

Så trist:

21-04-23:

Lite skydd är bättre än inget, men det är trist att det verkliga skyddet efter vaccineringen visar sig vara lägre än vad tidigare studier visat.

Vi kommer säkerligen att behöva en 3:e dos till vintern! Lilla SARS-CoV-2-viruset är här för att stanna...

En lite hoppfullare studie:

Nellie har blivit van vid att gå (springa) i skogen. Hon är inte längre rädd för murkna stubbar.

Hon vågar, och kan, hoppa upp på nerfallna stammar - och ner på andra sidan.

Och Nellie vågar gå ganska långt före sin matte. Fast aldrig så mycket som 5 meter, som kopplet tillåter. Jag skulle gissa att hon går max 4 meter från mig. Sedan stannar hon för att se att jag är med. Någon måtta får det ju vara på modigheten.

I skogen har vi verkligen användning för det nya flexi-kopplet. (Själv går jag hellre raskt, än springer.)

Jag har köpt ett par svenska månads-magasin. (Svenska är drygt dubbelt så dyra som motsvarande spanska!) Ett om heminredning, det andra för kvinnor något yngre än jag. Ett par sidor i det senare handlade om att bli av med sitt sockerberoende. Där stod också siffrorna nedan (vilket i mitt fall motsvarar 55 kg). Precis så räknade man förr, då när man sa att idealvikten motsvarade längden minus 110 cm (i mitt fall 45 kg). Jag tror att det stämmer ganska väl att jag bör hålla mig någonstans mellan 45 och 55 kg. En målvikt på 48-50 kg blir säkert lagom. Då skulle jag varken vara för smal eller för tjock. Jag har alltså 3-5 kg ytterligare som jag bör bli av med. Nu när jag har kommit igång med LCHF så har jag inga som helst problem att fortsätta. Jag äter gott var dag, och jag behöver aldrig gå hungrig.