Sparad dagbok 63. (Fr o m 20-05-01 t o m...)

20-05-01:

Ny månad, nytt hopp om livet! Än hänger vi med, det lilla lömska SARS-CoV-2-viruset till trots. Redan på morgonen hade vi lite drygt 20°! Jag stoppade stegräknaren i shorts-fickan när jag gick morgon-rundan med Nellie. Rundan tog 16 minuter och genererade 1688 steg vilket bör motsvara ca 844 meter. Dagens längsta runda (nästan helt laglig), så som det har varit i 49 dagar nu. Men fr o m i morgon får jag både gå längre, och vara ute längre. Det kan knappast vara någon av alla som bor här, som inte längtar ut.

Jag har mätt på kartan hur långt 1 km är härifrån. Jag kan gå längs hela El Paseo och ända fram till där hamnen börjar (och till Rio Seco åt andra hållet). Västerut kan jag gå till genomfartsleden N332. Aldi ligger dock knappt 1,2 km härifrån. Men om man går och handlar, så borde man få gå 200 meter extra för den skull. (Om man handlar inom tidsramen 9-14 alltså.)  

Det är Fiesta del trabajador (arbetarnas dag) här, ändå är halva arbetsstyrkan på plats på bygget. De kanske tar igen lite av veckan de tvingades vara hemma? I dag började de med att beskära palmen (fast den bara hade ett enda hängande blad). 

   

Och nu sätter de upp byggnadsställningar snett emot mitt sovrumsfönster. Några säkerhets-selar har de inte. Spanjorer tror nog att de är odödliga...

Jag läste flera kapitel i boken i går. Den är så pass stor och tung att jag valde att lägga den på mitt bokstöd. Det frestar på handlederna annars. Inget nytt hittills, men intressant. Boken handlar förstås om hur snett det har gått med vår kosthållning de senaste 40 åren. Alltför många lever enbart på industri-tillverkad hårdprocessad mat, långt från den kost som våra kroppar är skapade för. Inte bara fetman har ökat, utan även de metabola sjukdomarna. Många medicinerar sedan mot dessa sjukdomar, får biverkningar av sina mediciner, tar kanske ytterligare en tablett - mot biverkningarna... En ond cirkel som går att bryta, men ofta behöver man hjälp - och sjukvården har varken resurser eller kunskap.

Författaren Lars Bern har "skrivit boken mot bakgrund av egen erfarenhet av metabol sjuklighet och fleråriga studier av medicinsk forskning". Han har också varit med om att starta Riksföreningen för Metabol Hälsa: https://www.metabolhalsa.se/.

Är det inte det ena eländet, så är det det andra:

Jag vet inte säkert om kvinnan i Alicias hus dog av Covid19. Men jag har fått bekräftat att en annan kvinna (som bodde i övre delen av El Campello) har avlidit i sjukdomen. Förmodligen är det fler som är drabbade. Mitt kontaktnät är ju begränsat, så jag får inte veta allt. Men nu vet jag säkert, att smittan finns här i El Campello också...

Men det är klart att vi ska klara det här! Eller hur!!!

OBS! Nya riktlinjer angående tiderna i morgon!

Skärmdumpar från Svenska Magasinet:

Det skulle innebära att jag bara får gå ut mellan 06 och 10 samt 20 och 23. (Före 07 och efter 21 blir det knappast aktuellt för min del.) Fast i gengäld får jag vara ute så länge jag vill. Och det är ju bra! Dock bara inom en radie på 1 km hemifrån. Men hur gör par där den ene är 69 och den andre 71? Får de inte gå ut tillsammans?

I dag har vi haft underbart väder, och hela 28,3°! Hoppas att det blir lika fint i morgon! Kanske jag borde sätta väckarklockan på 07? Mornarna är fina!

Mitt mejlprogram, Incredimail, har krånglat mycket på sistone. I går skrev jag till supporten, och jag fick svar i dag. Fr o m 20-03-20 i år finns inte mejlprogrammet mer. Det har upphört. (Jag hade en livstids-licens. Den kostade visserligen bara ca 300:- för en massa år sedan, men nog borde de ha meddelat att programmet upphör att gälla.) Det kan fungera ännu en tid, men jag kommer inte längre åt alla funktioner. Incredimails support råder mig att spara alla mina kontakter, kopiera sparade mejl etc. För när som helst kan programmet sluta helt, och då försvinner allt...

Suck och pust så mycket extra jobb jag plötsligt fick, och jag är inte klar än. Jag har nyss gjort 104 skärmdumpar på min adressbok, men ännu har jag bara sparat dessa som .bpm, och jag måste spara om dem som .jpg. (Annars tar de för stor plats på hårddisken.) Jag har också sparat ganska många av de små roliga rörliga figurerna som har ingått i programmet. Men vissa är redan försvunna, och vissa mappar går inte längre att öppna.

Jag har varit väldigt glad för alla "figurerna", för dem har jag både kunnat pigga upp mina mejl och min blogg med. Nedan några blandade exempel. Ni känner säkert igen många av dem.

                               

                                           

                                   

                           

20-05-02:

I dag är det frihetens dag för oss som bor i Spanien! Äntligen, efter att ha tvingats till "husarrest" i 49 dygn, så får vi gå ut! Visserligen bara inom bestämda klockslag, och visserligen får vi bara gå max 1000 meter hemifrån - men ändå. Vilken frihetskänsla! Som jag hade längtat efter El Paseo, stranden och havet!

Men ni vet hur det är. Dagen före julafton har många barn svårt att somna. Själv somnade jag ca 01:30 i natt, och klockan ringde 06:30. Alltså var jag tvungen att börja dagen med en kopp kaffe. Men redan 6:48 var jag på väg ner till stranden. Jag var där före soluppgången, och jag hade stora kameran med. (Ni ska få se 42 av de 108 soluppgångs-fotona jag tog.)

Jag hann gå t o r El Paseo 2 gånger under tiden solen gick upp. Jag gick riktigt raskt! Jag behöver motion! Jag stannade till när jag tog foton, men fortsatte sedan i lika rask takt. Tidigt på morgonen var det ganska glest på El Paseo, och de som var där var motionärer. Jag hann gå 7722 steg i denna första omgång. Det var 22° varmt redan före soluppgången - så jag hade bara T-shirt, shorts och sandaler på mig. (Ja, och så underkläder förstås...) Jag blev svettig ändå av min raska promenad.

Nu kommer fotona, i den ordning jag tog dem.

   

Hit där hamnen börjar får jag gå - men inte längre, för då skulle jag överskrida min 1-kilometers-gräns.

Ca 8:30 gick jag hem för att äta frukost. (Då drack jag te.) När jag var på stranden så hade jag min lilla mini-handduk med. Den förvaras normalt i det lilla fodralet, och är av ett material som torkar supersnabbt. Det är den som hänger på stolsryggen nedan. Den är jättebra att torka av fötterna på, om man har gått i sand eller vatten. Jag köpte mina (jag har 1 rosa också) på Resalätt, men jag tror inte den firman finns längre.

Klockan 9:02 gick jag ner till stranden igen. Då gick jag barfota i sanden i mer normal takt. Jag njöt! Då hade jag lilla kameran med, och tog ett 20-tal foton för att visa att det var mer folk så dags. Samtliga (vanliga) foton blev helt vita! Så nu har min lilla kamera lagt av helt. Jag stängde av och satte på, och provade både zoom och vidvinkel. Men alla fotona blev kritvita, det syns ingenting alls på dem. Däremot lyckades jag ta 2 panorama-foton, de nedan. Men de var blekare i original. Jag lät foto-programmet fixa till dem lite, annars hade ni knappt kunnat se något. Att det är rätt mycket folk på El Paseo, det kan ni knappt se ändå. Men alla höll avstånd! Det var folk duktiga på.

Klockan 09:58 var jag hemma igen, med 2 minuters marginal. Då var jag uppe i 12'292 steg, och därefter har jag gått en promenad med hundarna. Nellie skuttade glatt som vanligt, men Stella gick max 20 meter, sedan ville hon bli buren. Jag satte ner henne vid 2 tillfällen, men hon tog inte ett steg. Däremot viftade hon på svansen när jag böjde mig ner för att lyfta upp henne i famnen.

Nu är jag uppe i 13'352 steg, så i dag klarar jag 10'000-stegs-gränsen med marginal. Det är så härligt att få lov att promenera igen! Ni som inte har tvingats låta bli under 49 dagar, kan nog inte riktigt förstå - att vi blir så glada av något så naturligt. Men faktum är att alla jag mötte i dag hade ett leende på läpparna.

Vi får gå ut i kväll igen (mellan 20 och 23), men det är inte säkert att jag bryr mig om. Det är lite sent för mig, och jag har ju ytterligare 2 hund-promenader inplanerade i dag. Tur att vi får välja själva hur dags vi ska gå ut med våra hundar!

Trots att jag är trött, och trots att jag har migrän för 4:e dagen i rad, så känner jag mig GLAD i dag!

Jag hade tydligen inte läst tillräckligt noga, vad det står angående reglerna. Men när jag läste artikeln nedan, om att Röda korset och Lokalpolisen informerar, så såg jag. Man får bara gå ut en gång per dygn. Alltså inte både morgon och kväll. (Och man får heller inte gå hem och äta frukost mitt i promenerandet, som jag gjorde i dag.) Jag kommer förstås att välja mornarna!

Däremot är det max 1 km från bostaden som gäller OM man inte springer eller cyklar, för då får man färdas längre - så länge man håller sig inom kommungränsen. (Jo det vore väl lite tjatigt att cykla 1 km fram och tillbaka, fram och tillbaka...)

Jag trodde att det redan var obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken, men det var tydligen bara rekommenderat. Men nu är det obligatoriskt!

Apoteken har tydligen passat på att höja priserna rejält på munskydd (och febertermometrar). Ett munskydd som heter FFP2 kostade tidigare under 1 €, men kostar nu 8 €. Snacka om prishöjning! Vanliga engångs-munskydd kostar 2 € styck, och det tycker jag är väldigt dyrt!

Carrefour säljer förhållandevis billiga (engångs-)munskydd:

Bra att veta:

I Frankrike avråder man sjuksköterskor från att umgås med katter. En fransk katt har testats positivt för Covid19 (troligen smittad av sin ägare). Man har totalt upptäckt 4 smittade katter i världen. Kattägare rekommenderas att ha munskydd och handskar när de sköter om sitt djur.

Och i Kina börjar man misstänka att corona-viruset kan ha kommit från ormar. Tidigare trodde man att (enbart) myrkotten var mellanvärd.

"Det coronavirus som just nu sprider sig i Kina och som även påträffats i andra asiatiska länder och USA kan härstamma från ormar, enligt en grupp kinesiska forskare. Det uppger bland annat South China Morning Post. Forskarna, som har studerat virusets dna, tror att smittan kan komma från giftormar som kinesisk kobra och kinesisk krait. Om forskarna har rätt är det första gången som reptiler utpekas som den troliga källan till ett virusutbrott."

"Enligt Science Daily visar dna-analys att viruset utgörs av en korsning av ett coronavirus som brukar finnas hos fladdermöss, och ett annat virus av mer okänt ursprung. Om forskarna har rätt är det första gången som reptiler varit inblandade som mellanvärd när coronavirus muterar och sprids vidare."

OBS att detta troligen är en annan muterad variant, och inte nödvändigtvis exakt samma variant som vi har i Sverige och i Spanien. Varianten ovan skadar framför allt lungorna. Den orsakar ofta lunginflammation. (Det senare är jag själv vaccinerad mot, vilket känns bra i dessa tider.)

Nu (18:50) har jag precis kommit hem från  kvällsrundan med hundarna, och stegräknaren visar 17'431 steg. Det känns bra att jag äntligen har fått röra på mig! Och i morgon får jag en ny chans!

I dag har jag gått mycket (och suttit lite), och det har varit 27-28° varmt både ute och inne. Men mitt f d jättesvullna ben har inte svullnat. Fotot nedan tog jag nu i kväll. Så det verkar som om operationen har blivit lyckad i det avseendet. Jättebra! Däremot är benet lite "knöligt" fortfarande, men mindre nu än från början - så det oroar mig inte.

20-05-03:

Vi känner oss euforiska, vi här i Spanien! Tänk vad lite frihet kan betyda!

Så trångt som det är i Barcelona, har vi som väl är inte här i El Campello. På El Paseo (fr o m 8:30 ungefär) är det mindre än hälften jämfört med nedan. Och före 08 är det ännu glesare.

I dag kom jag inte ner till El Paseo förrän 07:30 (och jag var där till 09). Jag gick raskt t o r från ena änden på El Paseo till den andra - 2 gånger. Sedan gick jag mitt på stranden (i den lösa sanden), också t o r. Det blev 10'393 steg sammanlagt vilket motsvarar ca 5,2 km. Jag gick med en hastighet på 3,5 km i timmen, men då ska man betänka att det är svårt att gå snabbt i sanden. (Fötterna glider lite bakåt för varje steg. Men det är nyttigt för kroppen att gå i sand, eftersom många små-muskler får arbeta.) Mitt på stranden var jag ensam, för några gick i vattenbrynet och resten på El Paseo.

Med facit i hand så tycker jag nog att det är bättre att gå ner till El Paseo tidigare än i dag. Fr o m ca 8:30 blev det lite för mycket folk för min smak. Innan solen går upp är det allra lugnast, vilket själen mår bra av.

Jag undrar hur det går med min Sverige-resa i sommar? Flygbiljetterna har jag köpt av Norwegian...

Jag har (delvis) gått över till mejl-programmet Thunderbird nu. Allting är "olika", så jag har inte lärt mig att behärska det än. Och så saknar jag alla IncrediMail-figurerna. De 16 nedan (samtliga orörliga och pyttesmå) är de enda "roligheter" som finns i Thunderbird. (Jag kommer nog bara att använda nummer 1,2,3 och 5.)

Hur är det med Outlook? Är det bättre/roligare? Jag vet inte för jag har aldrig provat programmet. Eller känner ni till något annat gratis mejl-program som är bra? Tipsa mig gärna!

Det där munskyddet som apoteken har höjt priset så mycket på, ser ut så här:

Nät-apoteken håller aningen lägre priser. Dessa från Milfarma. I gengäld har de sålt slut på alla munskydd av den här lite bättre modellen.

Själv har jag 5 munskydd varav jag har använt 1. Det använda bör jag kasta. De övriga sparar jag tills jag ska åka med kollektivtrafiken. Till vardags vill jag inte ha munskydd. Jag har svårt att andas när jag använder ett, och om jag har glasögon samtidigt så blir dessa alldeles immiga av utandningsluften som stiger uppåt. Munskydd skyddar ju ändå inte mig personligen, och om jag håller tillräckligt avstånd till alla andra - så kan inte jag smitta någon. Jag tror mer på rejäla avstånd!

Jag glömde skriva i morse att det är Día de la Madre (mors dag) här i Spanien i dag. Jag har sett blomsterbud med stora buketter. De som inte bor ihop med sin mamma kan ju inte gratulera henne personligen.

Nellie utmanade Stella i eftermiddags. Och Stella orkade faktiskt leka en stund.

Det är alltid Nellie som börjar, men så fort det "hettar till" så slänger hon sig på rygg.

       

   

   

Vi har tillbringat mycket tid på balkongen i dag. Jag har pysslat lite med mina växter, men mest med mina hundar.

Jag pratade med min halvvissna blyblomma i dag. Vi kom överens om att den ska få stå i solen. Jag tror den trivs bäst där, men i vintras blåste den omkull ibland, och fick därför flytta längre in på balkongen. Vintertid når solens strålar ända längst in på balkongen, men det gör de inte nu längre. Och kring midsommar är det bara den allra yttersta biten (närmast balkongräcket) som blir solbelyst.

Mest har vi suttit i den sköna solstolen. De små har legat i mitt knä, och jag har klappat dem. Det är avkopplande för oss alla tre. (Prydnads-katterna står bara tillfälligt på rullvagnen. De ska få en bättre plats sen. Hundarna tror ibland att de är levande, och skäller på dem...)

Klockan är precis 20, och spanjorerna börjar applådera, slå på grytlock, och väsnas på annat sätt. Allt för att visa sin hyllning till sjukvårdspersonal m fl. Det är ju fint på sitt sätt, men det låter väldigt mycket. För mycket för min smak...

Det är trist att min lilla kamera har lagt av. Nu kommer det att bli färre utomhus-foton. Den stora kameran kan jag ju inte bära med mig särskilt ofta. Jag måste ha en liten som går att stoppa i fickan. Tyvärr lär det dröja innan jag kan köpa en ny. Suck!

20-05-04:

Norwegian har klarat sig! Men eftersom de tills vidare bara ska flyga med 7 plan, så återstår det att se om min resa kan bli av som planerat.

I dag blev det bara 9'401 steg på min raska morgon-promenad längs El Paseo. (Fast just nu är jag uppe i 16'079 steg, för jag har gått till förrådet + inom Lenas lägenhet, bådadera före tidsgränsen klockan 10 + 1 hundpromenad + till Consum sedan dess.) T-shirten och lilla handduken fick hänga på tork när jag hade kommit hem. Jag gick en kortare sträcka med fötterna i havet i dag. Skönt och bara aningen kyligt. Vattnet är 20° varmt nu. (Och UV-index är 9, så jag sätter solskyddsmedel på näsan.)

Jag är jätteförtjust i min lilla stegräknare (högra fotot)! Den är liten och går ner i alla fickor. Jag har den ofta med mig när jag ska hålla reda på tiden, eftersom det är den minsta klocka jag har.

   

När jag hade kommit hem från motions-promenaden, så stoppade jag 3 innerkuddar (som jag inte använder) i shopping-kärran och gick ner till förrådet. Jag la kuddarna på en hylla, och fick då syn på en malfjäril. Kan det ha varit en klädesmal? Inte bra hur som helst. Jag gick senare till Consum och köpte anti-mal-medel, som jag ska lägga i förrådet i morgon bitti. Jag går dit först, och fortsätter sedan längs El Paseo.

På vägen hem hade jag de 4 mattorna nedan i shopping-kärran.  De flerfärgade köksmattorna (2 i samma rulle),1 liten med samma mönster som de jag har i vardagsrummet, samt den blå mattan som jag hade i badrummet i förra lägenheten. Jag funderar nämligen på att lägga en av de senare i badrummet här. Fast jag får kanske klippa av en bit? Badrummet är väldigt litet, och dörren inåtgående. Så det är bara precis framför tvättstället jag kan ha en matta. Den till höger, som föreställer en vattenyta, tycker jag mycket om. Det vore synd om jag behöver klippa av en stor bit för att få plats med den. Jag får prova mig fram.

Jag har provat att fotografera med lilla kameran. När jag fotograferade mina färgstarka pelargoner så blev fotona alldeles vita. Det syntes ingenting alls på dem. Men prydnadskatterna kan man ana (och crassulan bakom), fast  all färg har försvunnit. Märkligt!

   

Och så plötsligt det kom. För ett par dagar sedan fungerade kameran som vanligt, men nu har jag inte längre någon glädje av den. Det verkar som om jag sliter ut kameror på löpande band. Men ni vill ju gärna se foton, särskilt utomhus-foton (samt sådana på hundarna)...

Den stora kameran kan jag omöjligt bära på, om jag har hundarna med mig. Och inte när jag ska motions-promenera. Vi får se hur det blir med foton framöver. En ny liten kamera av sämre kvalité (sämre än den som nu gick sönder) kostar knappt 100 €. En sådan som jag behöver kostar allra minst det dubbla, kanske ännu mer. Den här månaden kan jag omöjligt få fram pengar. I juni kanske?

Ett sådant kylskåp, som nedan, borde jag kanske ha?

Skämt åsido. Nu måste jag snart börja ta itu med de där extra kilona som jag har lagt på mig under våra 7 veckors "hus-arrest"! De har satt sig mycket ohälsosamt, där jag hade midja tidigare - och är förfärligt missklädsamma. Dessutom begränsar de min rörlighet. Jag känner mig klumpigare! Enbart en massa minus alltså. Jag MÅSTE börja banta! (Fast jag börjar inte just i dag, och troligen inte i morgon heller. Men i slutet på veckan kanske?)

Mer om Norwegian:

Tyvärr för Sveriges del:

Iberia och Vueling har också problem. Tidigare flög Vueling mellan Alicante och Kastrup, och då flög jag med dem. Jag gillar dem för att man får ha mer än en hund med sig i kabinen. Men de senaste 2(?) åren har de inte flugit direkt, och då har jag inte velat åka med dem. Men detta kan ju ändras igen. Nu är plötsligt alla villkor annorlunda.

Nedan en intressant jämförelse. En lista som jämför antalet döda per 100'000 invånare, en lista som det är bra att ligga mycket långt ner på. Men det gör varken Spanien eller Sverige...

Jag har saknat min sängkudde som jag la i karmstolen vid datorn. I dag kom jag på att jag faktiskt har fler innekuddar, och dessutom ett kuddfodral i rätt mått som har likadant tyg som 2 av stol-klädslarna. Så nu ligger sängkudden på sängen igen, och jag har en kudde som passar bättre i karmstolen.

I dag säljer Westwing den perfekta vågen:

De säljer trevliga paraplyer också:

Varken i morse, eller tidig eftermiddag, ville Stella följa med på våra promenader. Nellie och jag fick gå själva. Men nu i kväll ville Stella äntligen följa med. Vi gick en runda runt kvarteret bredvid, i lugn och maklig takt. Min stegräknare visar nu 19'272 steg, så det blev många i dag. Nu tänker jag inte gå omkring med stegräknaren i fickan hela dagarna, bara på mornarna. Då behöver jag hålla koll på klockan också. Och ser jag då att jag har kommit över 5'000 steg, då vet jag att blir tillräckligt totalt. Det är ju inte ett steg hit eller dit som är viktigt. Det som är viktigt är att man rör på sig! Jag är SÅ glad för att jag får lov att vara ute och promenera igen!

I dessa tider måste vi fokusera på det positiva! Som:

20-05-05:

I dag har jag fått ett aktivitetsryck, och gjort lite nytta. Men vad jag har gjort berättar jag senare. Helt klart är att mina morgon-promenader längs havet hjälper mot deppigheten. Jag känner mig mycket gladare nu!

I morse gick jag som vanligt 2 gånger t o r på El Paseo, och sedan strosade jag runt i sanden på playan en stund. Sedan gick jag hem och åt frukost. Därefter var det dags för hundpromenad. Eftersom klockan bara var 9 beslöt jag mig för att gå ner till El Paseo med hundarna.

Jag trodde att jag bara skulle få Nellie med mig, men även Stella var ivrig att följa med. Och tänk! Stella gick själv först ner till El Paseo, sedan längs El Paseo bort till Seis Perlas, innan hon ville bli buren. Jag bar henne sedan ca 200 meter innan jag satte ner henne. Därefter gick hon bort till Calle Colón där vi vände, och hela vägen hem igen. Så pigg har hon inte varit på länge. Kul! Hundarna tyckte att det kändes som julafton när de gick och nosade på muren. Där fanns så många spännande lukter så. När vi kom hem igen (09:58) så visade min stegräknare 12'921 steg. (Nu har jag lagt undan den för dagen.)

En sak gjorde jag annorlunda i morse. Normalt får hundarna frukost ca 09, och då får Stella både kortison- och opiat-tabletten samtidigt. I dag fick de frukost (och Stella medicin) 06:30, strax innan jag gick hemifrån. Så när vi skulle gå vår morgon-runda så hade Stellas mediciner hunnit verka. Blir resultatet så här bra så ska jag göra likadant i morgon.

I går hade jag en tabell som visade att Sverige har 223,12 smittade och 27,19 dödsfall per 100'000 invånare. Nedan några siffror som gäller Spanien. Där kan man se, att Valencia "län" som både Alicante och El Campello tillhör, har färre smittade och döda än Sverige! Det är i Madrid och Katalonien som siffrorna är så höga! Här vill "kust-länen" (med färre smittade/sjuka) återgå till normalt liv snarast, och anser att Madrid och Katalonien kan vänta. Men regeringen vill att det ska vara lika i hela landet.

(Skärmdumparna ovan och nedan är från Spaniaposten.)

Nästa vecka, med start måndagen den 11/5, kommer det i alla fall att bli lite färre restriktioner. Vi tackar och tar emot varje litet steg mot normalisering. Först till sommaren (tidigast den 8/6), kommer här att vara "nästan normalt" igen. Men helt normalt blir det inte förrän tidigast i oktober. Och riktigt som tidigare blir nog inte världen igen. Nedan lättnaderna fr o m måndag.

Jag ser att det putsas och fejas i flera butiker, restauranger och barer. Det ska bli trevligt när de öppnar igen.

Spaniens regering vill inte ha hit turister förrän i oktober, men EU vill öppna gränserna tidigare. Alla de spanjorer som är beroende av turistnäringen håller med EU.

Bara små butiker får öppna, inte stora köpcentrum. Nedan står att klädesbutikerna ska desinficera provade kläder, och att ingen får prova samma plagg igen förrän efter 48 timmar. Det blir ju bökigt!

Jag läste också att alla friseringar inte kommer att öppna. En del är rädda för smitta, andra saknar viss utrustning. Men jag vet att "min" frisör JaimeJaime Peluqueros kommer att öppna. Jag ska dit för att få håret klippt (en bra bit) ca 1 vecka efter att de har öppnat.

Jag fick ett aktivitetsryck strax efter mina båda morgon-promenader. Jag började med att tvätta rent de gula köksmattorna som ska läggas undan. (Jag bär ner dem till förrådet i morgon bitti, före min El Paseo-promenad.)

Jag rullade upp de båda mångfärgade mattorna. Den stora gamla (som jag även hade i köket i förra lägenheten), och den lilla nyare som jag köpte till detta köket. Det stora börjar bli påtagligt sliten! Men den får hänga med ett tag till.

Den lilla ligger framför badrumsdörren, och den stora i själva köksavdelningen.

Jag rullade ut de 2 små mattorna, tänkta för badrummet, och la dem på golvet i mitt sovrum. Nr 1 är liten (dörrmatte-storlek) och lika mattorna som ligger i vardagsrummet. Den andra är tänkt för badrum (och den låg i badrummet där nere i förra lägenheten). Jag tycker om vatten-mönstret.

Nu när det har börjat bli varmt så behöver jag egentligen inga mattor. Men på vintern hade det varit skönt att kliva ut på en matta (i stället för på det kalla klinkergolvet), när jag har duschat. Jag provade att lägga den lilla mattan framför duschkabinen. Det går, men inte syns det mycket av mattan, så jag tog bort den igen.

   

Hundarna har slutat att använda sin toalett som stod framför tvättstället, så jag tog bort den. (De har nu bara den stora i vardagsrummet, och det fungerar väldigt bra.) Det är ingen stor golvyta framför tvättstället heller.

   

Den stora mattan fick inte plats, men skulle förstås ha gått att korta av. Men när den låg på plats så såg jag tydligt att den inte alls går i färg med golvet. Så den mattan bär jag också ner till förrådet i morgon.

Det blev den lilla "dörr-mattan" som fick bli badums-matta. Den går perfekt i färg i alla fall.

När mattan var på plats så började jag rensa tvättställs-avloppet. Det var inte stopp, men jag tyckte att vattnet hade börjat rinna ut lite långsammare. Jag skruvade av silen och där satt en del skit. Jag rengjorde, och skruvade på silen igen. Sedan satte jag på vattnet (som rann ut snabbare), och då passade jag på att titta efter under tvättstället - så det inte läckte. Packningen såg väldigt gammal ut, så man vet ju aldrig. Men det var tätt.

Fast då fick jag syn på mitt "förråd" av toalettartiklar i tvättställs-skåpet. Allt låg huller om buller i en stor plastback. (Längre fram, när jag får råd, då ska jag byta tvättställ och tvättställs-möbel. Jag vill ha en med lådor, få då är det mycket lättare att hålla ordning och få överblick.) Nu tog jag en genomskinlig sak av plast, avsedd att ha i byråer som avdelare. Den var för bred, men kunde "klämmas ihop" så den hamnade på diagonalen. Därefter kunde jag ha en "kategori" i varje fack.

Då blev det väldigt enkelt för mig att se att jag har 5 anti-perspiranter i reserv (1 räcker), men ingen ansiktskräm. (Det borde jag ha, för den jag använder är snart slut.)

Sedan fick lådan flytta in på sin hylla igen (den undre). En enda ynka liten låda har den här badrumsmöbeln. (Där har jag nagelsax, fil, pincett och lite annat smått.) Skåpet under är väldigt smalt, och hyllorna i båda skåpen är fasta. Det är svårt att få ihop det, så det blir praktiskt!

På önskelistan står en möbel med lådor och tvättställ, liknande de nedan. Dessa 3 är från Ikea och kostar kring 300 € komplett. När jag har betalat av mitt lägenhets-lån så kan jag nog köpa en sådan. Om ungefär 2 år alltså.

       

20-05-06:

Dagens morgon var precis som morgonen i går. Först gick jag en underbar motions-promenad själv, och sedan gick hundarna (jo båda 2) och jag en runda på El Paseo. Det känns bra att börja dagarna så här. Fast det förutsätter att det är bra väder, som det har varit på sistone.

Det stod ett par poliser på El Paseo och höll koll så folk skötte sig, vilket alla gjorde. Jag passade på att fråga dem, om vi kommer att få lov att gå ut när vi vill fr o m nästa vecka. Jag tänker att om man nu ska kunna gå och handla i de butiker som öppnar, eller sätta sig på en uteservering - då borde inte särskilda klockslag gälla. Men de visste ingenting. Regeringen har inte gett besked ännu.

Precis som alla andra så funderar jag mycket över det där lilla lömska SARS-CoV-2-viruset. Vore det lika bra att bli smittad, så jag har det gjort? Att bli immun (om än för en kortare tid) vore ju inte så dumt. Eller skulle jag kanske bli så sjuk att jag hamnade i respirator, och kanske nätt och jämnt klarade livhanken? Den risken skulle jag inte våga ta. Kommer jag att bli smittad nu snart? Eller senare? För aldrig lär det knappast bli tal om. Eller kommer jag att hinna bli vaccinerad i tid? Så många frågor, men inga svar.

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet.

I dag har jag inte gjort något särskilt, bara pysslat med det vardagliga. Jag behöver sådana dagar också. De dagar jag hinner så tittar jag på vad Westwing har att erbjuda. Kul tidsfördriv för heminrednings-intresserade människor (med gott om tid). Koppen nedan har väldigt vacker färg, och ett annorlunda motiv. Jag gillar den! Fast koppar med fat använder jag aldrig. Jag föredrar muggar.

Min spanska heminrednings-tidning kom i dag, och jag bläddrade en stund. Jag såg en vinylmatta från ett företag jag inte känner till, Tenvinilo. Jag tittade in på deras webbsida, och såg att det finns på svenska också.

Jag tittade på deras vinylmattor, men hittade ingen som jag föll för. (De var inte billiga heller.) Men jag hittade en massa annat kul, som jag tittade på en stund. Självhäftande dekorationer till bärbara datorer säljs på många ställen. Den här firman har nästan 500 varianter, både vanliga och ovanliga. Jag behöver ingen, för min nuvarande dator valde jag själv färg på (mild guldfärg).

   

   

De sålde dekorationer att sätta nedanför tangentbordet också.

   

Och, vilket jag aldrig har sett tidigare, dekorationer att klistra på pekplattan.

   

Man behöver inte klippa till dem själv. Man skriver in det aktuella måttet, så kommer de i rätt storlek. Jag känner inget behov av en sådan heller. Men kanske man blir glad av en pekplatte-dekoration, om man sitter framför datorn många timmar varje dag?

De har flera special-dekorationer för Apple (Mac)-datorer. Flera var ganska kul!

   

Och så finns det dekorationer för väggar, fönster och dörrar.

Om de hade varit "nästan gratis" så hade jag kanske beställt något att dölja insidan på min fula ytterdörr med. (Jag har funderat på att måla den, eller kanske tapetsera och klarlacka. Men det lär dröja.) Något jag däremot borde göra snarast är slipa och lacka utsidan av min ytterdörr. Den ser för bedrövlig ut jämfört med grannarnas.

       

De sålde special-dekorationer till Ikea-möbler också:

       

Ett företag med många idéer. Däremot står det ingenstans på deras webbsida var (i vilket land) deras huvudkontor ligger, eller var tillverkningen sker. Det verkar finnas en webbsida för varje land. Kan företaget vara amerikanskt? Jag handlar hellre om jag vet vart pengarna går. Därför gillar jag egentligen små lokala butiker och tillverkare bäst - även om de är aningen dyrare. Jag har alltid varit lokalpatriot. Förr var det Ängelholm, nu är det El Campello.

Svenska Magasinet berättar:

20-05-07:

I dag känner jag mig deppig igen (trots en lång skön morgon-promenad längs vattenbrynet). Det känns som om inskränkningen av våra normala rättigheter kommer att vara för evigt här i Spanien. Premiärminister Sanchez fick igenom sitt förslag om förlängning, så nu gäller undantagstillståndet t o m 24 /5. Tar det aldrig slut? Jag vill leva ett normalt liv NU! Fast jag förstår ju mycket väl varför vi måste ha det så här. Jag vill förstås inte att folk ska bli sjuka och dö.

Tydligen är det inte 100% säkert än, att Valencia "län" får gå in i fas 1 på måndag. Dock tyder allt på det, även om godkännandet ännu inte har kommit.

När tidningen Información i dag berättar om vad vi får göra fr o m måndag så skriver de "OM fas 1 inleds", inte "NÄR fas 1 inleds".

OM det nu går som vi hoppas, så kommer flera barer, restauranger och caféer att öppna sina uteserveringar. Men det måste vara 2 meter mellan borden, som dessutom ska desinficeras efter varje gäst. Många små butiker (under 400 m²) kommer också att öppna. Lokalerna måste desinficeras 2 gånger per dag, och de får bara släppa in 30% av det normala kundantalet. Kunderna måste hålla 2 meters avstånd. Om butiken är väldigt liten får kund 2 vänta utanför tills kund 1 har handlat klart.

Det borde inte vara några bestämda klockslag när det är tillåtet att gå till caféer och butiker, men ännu har vi inte fått något klart besked. (Inte heller om våra "röra oss ute tider" kommer att vara desamma.) Vi kommer också att få träffa släkt och vänner (men i grupper om max 10 personer, inkl oss själva) både hemma och på serveringar. Hela familjen får åka i samma bil, och föraren får ha en passagerare från annat hushåll - om denne sitter i baksätet på motsatt sida som föraren (och övriga säten är tomma).

Kyrkorna kommer att öppnas, men begränsat antal människor släpps in. Begravningar, jordfästningar och ceremonier i samband med kremering får hållas med max 15 deltagare utomhus, och 10 deltagare inomhus. Vanliga marknader kommer att få öppna, men eftersom det ska vara betydligt längre mellan stånden än vanligt, så kommer bara 25% av försäljarna att kunna öppna. Bara 1/3 av antalet marknads-besökare ska tillåtas. (Hur de nu ska kunna kontrollera det senare.)

Även här i Spanien har man börjat diskutera att munskydd kan ge en falsk trygghet.

Man har konstaterat att många av dem som blivit svårast sjuka i Covid19 (varav en del har dött) har haft D-vitamin-brist. Så om ni inte är ute i solen - ät D-vitaminer. Bättre att förebygga!

Det är mycket med SARS-CoV-2-viruset (folkets fiende nummer 1 i dessa dagar). Vissa dagar känns det som om det är FÖR mycket. Andra dagar har jag lättare att acceptera situationen. Alla vill vi gå tillbaka till våra normala liv - men det varken kan eller får vi. SUCK!

I Sverige är reglerna enklare. Om det är bättre eller sämre återstår att se.

Jag såg en söt lite ekorre (ardilla på spanska) på El Paseo. Den hade klättrat ner från en palm och tänkte klättra upp i nästa. Men där stod en stor hanhund och kissade. Ekorren gjorde en vid båge runt palmen och sprang vidare. Men även vid nästa palm stod en hund, fast den nosade på marken. Hunden såg mycket förvånad ut när ekorren sprang förbi på bara ½ meters avstånd. Men den 3:e palmen var "ledig", och ekorren sprang snabbt uppför stammen. Vi var många som skrattade när vi såg på. Det gäller att glädjas åt det lilla.

Fast Stella ville inte följa med på morgon-promenaden, så Nellie och jag gick själva. Mina dagar är inrutade av hund-promenader, ca 2 besök i livsmedels-butikerna per vecka, och våra (sedan 5 dagar tillbaka) tillåtna "utomhus-promenader mellan vissa klockslag". Ingenting kan jag göra spontant (utanför hemmets väggar alltså). Inne i min lägenhet borde jag däremot göra så mycket, så mycket! Men i dag känner jag mig deppig och energilös - igen.

Jag var nyss och handlade på Lidl. Det var ett tag sedan jag var där, men nu ville jag bl a köpa blomjord - och det är bara de som har just nu. (Jag ska plantera om några växter.) De har återigen broschyrer! Erbjudandena gäller fr o m måndag - så de räknar kallt med att få lov att sälja annat än mat då. Visst vore det skönt om åtminstone sådana små saker blir normala igen. Kanske jag går till Aldi nästa vecka? (Om jag är där när de öppnar klockan 9 och hemma igen före 10, så bör jag väl få?)

Förresten så föll jag för en frestelse på Lidl. Jag köpte ett paket glass. Ett sådant med små glasspinnar med choklad utanpå. 100% snabba kolhydrater alltså. Dumt gjort! Fast på något sätt är maten enda trösten just nu. På hemvägen såg jag i hiss-spegeln, att mina överarmar också har blivit väldigt tjocka. Det var ingen rolig syn. Jag kommer inte att kunna äta glassen med gott samvete. Måtte jag snart kunna uppbåda krafter till att börja banta. Allra minst 5 kg måste bort! 

Svenska Magasinet nämnde i går, att det finns stora ängar av sjögräset Posidonia Oceánica utanför Tabarca, och att dessa är hem för ca 7000 olika arter. Posidonia finns i havet utanför El Campello också. Jag har skrivit om Posidonia tidigare, men berättar nu lite mer.

Uppe på land ser vi inte mycket av växtligheten. Men just nu ser det ungefär ut som nedan på vissa sträckor av vår strand. Lite dött sjögräs i vattnet, och lite på stranden. Det sjögräs som har lossnat från botten följer med strömmar och vågor in till stranden.

Om inte kommunen regelbundet hade tagit bort det uppspolade sjögräset, så skulle det ha kunnat sett ut som nedan. (Det gör det på vissa ställen, där det inte är badstrand.)

Ofta ser vi sådana här små "bollar" liggande på stranden. Det är lätt att tro att det är små frukter, men i själva verket är det fibrer från döda posidonia-blad som vågorna har rullat ihop till nästan perfekt runda klot. De är tomma inuti.

   

Posidonia Oceánica finns bara här i Medelhavet. Arten är en viktigt del av ekosystemet som bevarar den biologiska mångfalden. Sjögräs-ängarna är viktiga yngel-områden för fisk. De mindre arterna skulle inte klara sig utan skyddet som gräset ger. Vi människor behöver också sjögräset eftersom det omvandlar koldioxid till syre.

Arten är livskraftig, men har ändå minskat dramatiskt under de senaste decennierna. Detta till följd av muddring och trålning, övergödning och föroreningar, samt mekaniska skador från ankring av båtar. Posidonia oceánica växer mycket långsamt och återhämtningen tar lång tid. Den är därför en av de mest hotade sjögräs-arterna. EU har stiftat lagar för att skydda sjögräset. 

Posidonia har rötter (som främst tjänar till att förankra växten i havsbotten), rhizom och avsmalnande blad. Arten förökar sig dels genom att blommorna bildar små frukter som sprids av vattnet (se illustrationerna nedan), och dels genom att rhizomerna växer i sidled (med den låga hastigheten av ca 7 cm per år). Bladen som kommer ut från rhizomerna är vågiga och ljusgröna i färgen, men blir bruna med tiden. De kan nå en längd på 1,5 m och är i genomsnitt 1 cm breda.

   

       

Förr i tiden använde man sjögräset som isolering i tak, som en bädd för boskap, vid förpackning av ömtåliga material, och för att dämpa inflammation och klåda på huden.

20-05-08:

Jag började som vanligt dagen med en rask morgon-promenad längs El Paseo. Egentligen hade jag velat ta det lugnt i morse. Jag hade velat ligga kvar en halvtimme extra i sängen (eftersom jag sov så dåligt i natt), sedan äta frukost i lugn och ro, därefter gå ut med hundarna - och sen gått ner till El Paseo. Men då skulle klockan ha blivit för mycket. Så eftersom regeringen har bestämt att min åldersgrupp endast får vara ute mellan 06 och 10  - då är det bara att gå ut just då, om man vill ut (och det vill väl alla som har suttit i "husarrest" under 7 långa veckor).

Stella ville också ta det lugnt i morse, och Nellie höll henne sällskap.

Jag saknar min lilla kamera. I går hade jag velat fotografera de plomberade vattenposterna (fot-duscharna). El Campello kommun har plomberat alla för att inte riskera att smitta kan spridas via dem. Eftersom kuststräckan som tillhör El Campello är 23 km lång, så gäller det nästan 100 vattenposter!

Rådman Julio Oca säger att vi ska vara glada för att vår strand är öppen, och respektera reglerna. Det är tillåtet att gå och springa på stranden, men inte att sola och bada. Sedan i lördags har drygt 70 böter skrivits ut, och de flesta har gällt förseelser på stranden.

Alicante öppnar sin strand först i dag. De har samma regler som vi, med ett tillägg. Där måste man ha skor på sig när man går på själva gångarna som leder till och från stranden. (Men man får förstås gå barfota i sanden.) Här (där man får) brukar jag gå barfota upp på El Paseo, torka av fötterna där, och först därefter sätta på mig sandalerna igen.

Jag läste att bussarna nu ska börja gå oftare igen, men att man inte kan betala med kontanter på bussen. Man måste betala med kort (kreditkort?) eller Bono-kort (10-resors rabattkort). Det kan ju vara bra att veta. Jag brukar betala kontant när jag åker till sjukhuset i San Juan, eftersom en enkel för pensionärer blir billigare än att åka med Bono-kort. Men har chaufförerna kortläsare? Det har de inte haft tidigare. Hur ska jag annars kunna köpa Bono-kortet, om jag inte får betala med kontanter? Jag varken kan eller får gå till buss-stationen i Alicante för att köpa ett Bono-kort. Jag får ta reda på detta före den 19/5, för den dagen har jag tid för ett återbesök hos gynekologen (som opererade mig) på sjukhuset i San Juan.

På fredag (senast på lördag) så kommer regeringen att offentliggöra vilka regioner som ska få gå in i  "fas 1"  nu på måndag, samt vilka regler som kommer att gälla.

Jag hittade en webbsida där man lätt kan se exakt hur stor 1 km's omkrets från ens bostad är - så man vet hur långt man max får gå. Bilden nedan får ni se enbart för att den visar gränserna till El Campello kommun så tydligt. Ni ser också den långa kuststräckan (varav en stor del utgörs av badstränder).

Webbsidan heter Geomatico: https://1km.geomatico.es/. Om man tillåter platsåtkomst (klicka där jag har ritat pilen) så hittar webbsidan bostaden bums.

Så här stor är min 1-kilometers-cirkel:

Tyvärr ligger Aldi precis utanför... Jag måste ta reda på om jag får lov att gå dit. Jag kan inte riskera 600 € i böter. Suck! Livet är inte lätt när man lever i ett land med undantagstillstånd och utegångsförbud... (Som tröst så har vi väldigt fint väder!)

Bygget börjar mer och mer likna ett bostadshus...

När jag snart ska klippa mig, så funderar jag på att klippa mig ganska mycket. Jag vill inte ha jättekort hår, men kort nertill och 18-20 cm uppe på huvudet. Luggen vill jag behålla precis som den är. Jag vill att örsnibben, men inte hela örat, ska synas. Kanske något mitt emellan frisyrerna nedan? Ni får gärna komma med synpunkter.

   

Den här tycker jag är riktigt bra: Lägessammanfattning à la Mozart: https://www.youtube.com/watch?v=W3-rlH58BX8&feature=youtu.be. (Kom ihåg att högerklicka och öppna i ny flik.)

Nu är det tidig eftermiddag, och regeringen har ännu inte gett besked om Valencia "län" ska få övergå till fas 1 på måndag. Måtte det bli så!

Jag har läst på lite om det där med hur dags vi ska få besöka en uteservering. Tyvärr verkar det bli exakt samma tider som vi får ta vår dagliga motions-promenad. Åldersgruppen som jag tillhör (15-69 år) får således gå 6:00 - 10:00 samt 20:00 - 23:00. Jag tvivlar på att några restauranger och barer kommer att öppna klockan 6 på morgonen. Kanske något café som serverar frukost kan tänka sig att öppna redan 07, men knappast de andra. Gissningsvis blir det på kvällen som de flesta spanjorer väljer att sätta sig på en uteservering.

Förhoppningsvis kommer vi att få besöka affärerna när vi vill under deras öppettider. Många butiker brukar ha öppet mellan klockan 10 och 20 (fast stängt under siestan). Om vi inte får gå och handla på dagtid, så kan min åldersgrupp (den största) aldrig handla (annat än mat). 

Det är krångligt med alla dessa regler! Och hur gör de utlänningar som bor här, men som inte kan spanska? Hur får de reda på vad som gäller?

Nu är det tidig kväll, men ännu har det inte kommit några klara besked. Däremot verkar det vara klart att Madrid får vänta med fas 1.

Kartan nedan (som jag hittar både på www.elmundo.es och www.rtve.es) uppdateras tydligen dagligen. Ännu befinner sig samtliga regioner (undantaget vissa öar) i fas 0 = rött.

Oj som jag övar spanska! Eftersom jag inte har så mycket annat för mig, så läser jag en massa spanska dagstidningar via webben. Mest läser jag om Covid19 och allt som hör därtill. Nyss läste jag att fr o m den 14/5 så ska även Mercadona börja sälja munskydd (av sitt eget märke Deliplus). 10 engångs-munskydd kommer att kosta 6 €. Carrefour, Dia och Lidl har redan börjat sälja munskydd för att "tillgodose vad kunderna efterfrågar". Carrefour och Lidl säljer även 50-pack för 30 €. Så nu har apoteken fått konkurrens, vilket gör munskydden billigare. Jag tycker ändå att de är orimligt dyra, eftersom man bara ska använda dem en enda gång.

Nu har den första spanska katten blivit testad positiv för Covid19. Katten hette Negrito, var 4 år gammal och bodde i Catalunya. Han blev så sjuk att han avlivades. Hans ägare hade redan dött i Covid19. Det är den 6:e katten i världen som man känner till att har blivit smittad. 8 tigrar och lejon har också smittats (i New York), samt 2 hundar (i Hong Kong).

Undersökningar från Kina visar att katter och illrar är mottagliga för viruset, hundar i väldigt liten grad, medan svin, kycklingar och ankor inte alls är mottagliga. Man förmodar att husdjur inte kan smitta varandra, eller människor. Men man vet förstås inte ännu. Däremot vet vi att en ägare kan smitta sin katt...

20-05-09:

Dåliga nyheter! Jag blev väldigt besviken, och ganska förvånad. El Campello får INTE gå in i fas 1 på måndag. Regeringen anser att Alicante (som El Campello tillhör) inte uppfyller de uppställda kriterierna. Tråkigt! Trist! Nästa vecka kommer att kännas extra seg. I dag är det karantän-dag 57...

El Campello kommer att vara kvar i fas 0, och att det nu är mycket viktigt att vi alla håller oss till hälsomyndigheternas regler. Om vi lyckas uppfylla kriterierna om en vecka, så får vi förhoppningsvis gå över till fas 1 nästa måndag, den 18/5.

Informations-texten nedan har El Campello Ajuntamiento skrivit på Facebook.

På kartan nedan syns vilka provinser som får gå in i fas 1 nästa vecka. Det är bara att beklaga att Alicante inte hör till dessa.

Men Tram ska börja gå efter vanliga tidtabellen på måndag. Man måste ha munskydd för att få åka med, och det kommer att finnas desinficerande gel på stationerna.

Ulf upptäckte att det finns en Facebook-grupp som heter Svenskar i El Campello, en privat grupp med 203 medlemmar. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dem, men jag är ju inte med i Facebook. Om det är någon av er som känner någon som är med i gruppen, så kan ni väl ge dem min mejladress! (Adressen finns under fliken "Kontakta mig".) Det är alltid bra att utvidga sitt kontaktnät.

I morse följde Nellie med på El Paseo-promenaden. Jag hade stoppat mobilen i väst-fickan för att kunna ta några foton. (Jag behövde väst i dag.) Tyvärr är mobilen större än min lilla kamera, så den går inte helt ner i en ficka - och då ligger den inte säkert. Fotona kommer ni att få se senare i dag. Det blir mest "grå" bilder, för i dag är himlen så fylld av moln att solen inte alls tittar fram. I alla fall inte ännu.

På El Campello kommuns webbsida hittar jag ingen info alls om att vi inte får påbörja fas 1 på måndag. De informerar bara via Facebook. Lite tråkigt för alla oss som inte är med i Facebook, och inte kan ta del av informationen...

På webbsidan berättar de dock att alla El Campellos 51 lokalpoliser, och de 8 frivilliga från civilförsvaret (som hjälper till nu under pandemin), är testade negativt för Covid-19. Snart kommer alla offentligt anställda (personalen på ajuntamiento, stadshuset), att testas. De 5 lokalpoliser som just nu är sjukskrivna, kommer att testas innan de börjar jobba igen. Det är ju bra.

Samtidigt fick jag veta att vi har 56 lokalpoliser på 28'349 invånare, vilket innebär 1 lokal-polis per 506 invånare - och det är ju inte illa. Sedan tillkommer alla Guardia Civil-poliserna, samt Policia Nacional. Dessutom finns det en regional poliskår i Valencia "län", Policía de la Generalidad. Nedan polis-tätheten per 100'000 invånare i Europa:

Nu börjar det bli för mycket här i Dagbok, och jag vågar inte flytta över mer till Sparad dagbok 62 för då kraschar säkert sidan. Alltså börjar det bli dags att skapa en Sparad dagbok 63...

Nedan kommer fotona jag tog i morse. Den tar inte så dumma foton mobilen, men den är svårare att hantera om man samtidigt håller i en hund.

Jag försökte faktiskt få Nellie att titta in i kameralinsen, varje gång jag tog ett foto av henne. Men hon tyckte att det var intressantare att titta på annat, varje gång...

Ovan och nedan - titta på flickan vid det randiga badvakts-huset. Jag ser henne och hennes partner varje morgon. De kör ett gediget träningsprogram varenda dag. De tränar kondition, styrka och smidighet, och de håller på betydligt mer än en timme i sträck. Men så har båda perfekt vältränade kroppar. Sämre intressen kan man ha.

Den här serveringen trodde som jag, att vi skulle gå in i fas 1 på måndag. Snopet för alla som bor här att det inte blir så. För det innebär förstås också att alla andra faser skjuts minst 1 vecka framåt. Varje fas ska vara minst 2 veckor, och då är vi framme vid den 28/6 innan fas 3 är klar. OM vi nu får gå in i fas 1 den 18/5, och inte behöver vara i någon av de kommande faserna längre än 2 veckor. Suck! När allt det här är över, då kommer jag att uppskatta det normala livet, vardagen, ännu mer än tidigare.

Jodå, polisen vakar över oss...

När vi gick förbi höll polisen just på att skriva ut böter till ett ungt par som såg mycket olyckliga ut. Det blir tufft för dem att betala (gissningsvis) 600 € i böter var. Vad de hade gjort för fel vet jag inte. De kan i alla fall inte ha försökt sola i dag. Hade de badat? Eller överskridit sin 1-kilometers-gräns? (Fast polisen kan ju inte veta exakt var alla bor.)

   

Det är fler som tränar på stranden. Även paret till höger har jag sett tidigare. De ser ut att träna någon form av yoga.

Nedan Calle San Pedro.

Det är för mörkt för att det ska synas på fotot, men väggen rakt in med fönster är kaklad i vitt. Alltså gissar jag att det ska bli ett kök där.

Det lilla gattet vid entrén har de målat vitt i stället för gult. Det är förstås bra med tanke på att några lägenheter har fönster ditåt (troligen från köken).

När vi var på väg uppför trappan (jag bar Nellie) så stötte vi på de 2 katter som bor här, och som får gå lösa. Den svarta sitter utanför sin lägenhet. Sovrums-fönstret brukar stå öppet så den kan hoppa in när den vill. Den andra är den som brukar ligga på taket nära min ytterdörr. Övriga katter som bor här (jag känner till 2) är innekatter.

När vi kom hem så mötte Stella oss, och jag hälsade översvallande på henne för att hon inte skulle bli avundsjuk på Nellie som hade fått följa med på promenaden. Stella hade aldrig orkat, även om hon hade velat.

Det var bökigare att fotografera med mobilen. (Men den är snabbare på att ta flera foton i följd.) Nu har jag bytt till det vänstra skalet. Det högra fodralet måste jag hålla undan fliken på, när jag ska fotografera. Det är lätt om man har 2 händer till sitt förfogande, men det har jag aldrig när hundarna är med.

Jag tog med mobilen även på nästa promenad, när Stella följde med.

Uppenbarligen (det ser ni på koppeltrasslet) så klarar jag inte att fotografera med mobilen och samtidigt hålla reda på 2 koppel.

Kan man zooma med mobiler? Jag hittade ingen knapp för detta, men det kanske finns. Jag har inte lyckats stänga av kameraljudet heller. Nu hörs det ett ljudligt klick för varje foto jag tar. (Jag har ställt in på "ljud av" för "knapptryckningar".) Ni vet att jag är nybörjare på smartphones, och har mycket kvar att lära.

   

   

Solen har tittat fram. Alla mina 3 bougainvilleor har nu börjat blomma så smått. Nedan ser ni att alla har olika nyanser av ceriserosa.

Jag tog 3 små sticklingar murgröna härförleden. 1 dog, men de andra ser ut att få rötter. När rötterna har vuxit till sig så ska jag plantera dem. Crassula-sticklingarna har alla fått rötter och är färdiga att planteras. Det har bara inte blivit av än.

Det är inte alltid lätt att vara kvinna, se nedan.

Som ni säkert vet så finns Svenska Magasinet på Costa del Sol, och ser därför alltid allting ur deras perspektiv.

Det som är både allvarligt och märkligt, är att de skriver att beslutet om vilka regioner som får övergå till fas 1 grundas på politik - och inte har med smittoläget eller sjukhusens kapacitet att göra. Det låter skrämmande om det skulle vara så, men kan förklara varför varken Alicante eller Malaga får gå in i fas 1 på måndag.

Min nuvarande kamera har jag uppenbarligen slitit ut, den förra likaså. Men min förr-förra la jag bara undan när jag fick en nyare och finare (med bättre zoom och fler megapixlar). Jag behöver många Mp för att kunna beskära mina foton, som jag oftast gör. Jag kan sällan sikta exakt eftersom jag samtidigt håller i minst 1 hundkoppel, och då blir horisonten ofta sned och motivet hamnar i ena hörnan. Men nu har jag plockat fram min gamla kamera (Ixus 140), laddat batteriet, och tagit 3 provfoton. De blev inte så tokiga. Bra! Då kan jag använda den här tills jag får råd att köpa en ny. (Om den håller till dess.)

Här kommer prov-fotona:

20-05-10:

Det borde vara förbjudet! Men i dag åskar och regnar det på min morgon-promenad-tid! Regeringen har tydligen missat att lagstadga mellan vilka klockslag som solen ska skina. Suck!

       

Jo jag har regnkläder, men det är inte detsamma att promenera "inplastad". Dessutom bör man undvika vatten och öppna ytor när det åskar...

Klockan 09 så slutade det åska, och då tog jag på mig regnjackan och gick ner till El Paseo.

Jag hann i alla fall gå 5037 steg innan klockan blev för mycket. Det är ju bättre än inga steg. Klockan 09:20 så slutade det faktiskt att regna också, men det var fortfarande grått.

Jag tog med mig den lilla gamla kameran. Då visade det sig, klart och tydligt, att det inte är min förr-förra (som fungerade, men som jag tydligen har gett bort). Detta är min förra! Suck! Det är den som gör så att det blir en svart fläck uppe till höger på alla foton. Det förstör onekligen många foton. Några exempel ser ni nedan.

Det är också den kameran som det inte går att zooma med, för då blir fotona som de 2 fotona nedan - eller enfärgat vita utan en enda detalj. Suck igen.

   

Men om jag bara tar vanliga o-zoomade foton, och alltid skär bort högra sidan av fotot - då kan jag förstås använda kameran. Den är lättare att hantera än mobilen, och den går ner i bakfickan.

Nedan kommer alltså beskurna foton. Jag var inte ensam på El Paseo under regnet. Det var en del människor med paraply där, och några enstaka i regnplagg.

Som vanligt spolade regnet ut en hel del sand i havet.

Bageriet hade öppet. Jag hade som vanligt inga pengar med mig, annars hade det varit frestande att gå in för att köpa ett frukostbröd av något slag - kanske en empanadilla. Bara 1 kund åt gången får gå in där nu, och man får inte komma för nära disken.

Lizarran har tagit bort sin skylt om att de skulle öppna på måndag...

När det nästan var dags att gå hemåt så började det ljusna åt väster.

Nu när jag har kommit hem igen, och min promenad-tid är slut, så börjar de mörka molnen försvinna.

Så nu ska jag gå ett varv runt kvarteret med hundarna. Solen skiner, men gatorna är blöta. Mina små kommer att bli våta om tassar, ben och magar...

Jag känner mig så här nu: . Som så ofta sov jag dåligt i natt, och alldeles för få timmar. Det känner jag av nu på eftermiddagen.

Som ni kanske märkte så lyckades jag skapa ytterligare en Sparad dagbok 63 i går. Men det tog tid. Numera vet jag precis vad jag ska skriva in på linjerna som jag har stjärnmärkt, för att det ska bli rätt. Länken (som ska stå där pilen pekar) ska ju bli klickbar. Men mitt Microsoft FrontPage-program blir slöare och slöare. Ofta tar det uppemot 10 minuter innan Hyperlänk svarar. Ibland får jag börja om. Jo, jag SKA börja skriva i något annat program - bara jag hittar ett som jag dels begriper mig på, och som är gratis (eller näst intill). 

När jag inte har något för mig (eller är för trött för att göra något vettigt), då lägger jag in en massa bilder ni kan titta på. Fast kanske ni har jättemycket att göra just i dag? Skjut då upp "tittandet" till en annan dag. För här kommer väldigt många bilder (alla från Westwing).

Det är modernt med djur-inspirerad inredning har jag förstått. Då är jag ju väldigt modern, jag har ju inte bara levande hundar och fåglar utan även massor med konstgjorda varianter. Fotot på min lampa med "flygande undulat" i, tog jag i går kväll. Fast jag har en känsla av att mina "djur-dekorationer" inte är riktigt up-to-date...

Så här ska de se ut:

   

               

               

           

                   

       

       

I dag säljer Westwing smycken från franska Les Néréides. Jag tyckte att det var roligt att titta på alla varianterna, men ni ska få se ett urval nedan.

De flesta smyckena kostar kring 35 €. Jag tycker att flera är fina, men själv klär jag bäst i silver (eller vitt guld). Granatäppel-smyckena är kul!

       

       

           

   

       

       

       

       

   

Jag får väl avsluta med lite allvar.

Nedan en repetition på svenska. Fast El Campello hör inte till de 51%, som ni vet. För oss blir hela schemat (minst) 1 vecka försenat.

20-05-11:

I dag skiner solen igen, och Nellie följde med mig på morgon-promenaden.

Det unga paret missade sin träning i går när det regnade, men i dag var de lika flitiga som vanligt.

   

Nellie sprang ända till hamnen. Jag hann knappt med. Sedan gick hon halvvägs tillbaka. Men sedan ville hon bli buren en stund. 1 km är väldigt långt för så korta små ben.

Vi stötte på Annevi och Staffan och jag fick mig en trevlig pratstund. Givetvis stod vi på behörigt avstånd. Mest ventilerade vi våra "karantäns-erfarenheter". Vi längtar alla till fas 1! När vi skildes åt hade klockan hunnit bli 9:30. Så dags är det mycket mer folk på El Paseo, så Nellie och jag valde att gå på C/ San Pedro den sista tillåtna halvtimmen.

Hemma igen så kelade jag länge med Stella, för att hon inte ska känna sig åsidosatt.

Jag som inte är överförtjust i att städa, borde kanske ha passat på att köpa "städ-tofflor" när Westwing sålde dem. Men antagligen så fungerar de inte lika bra i praktiken som på bilden. Fast "tofflorna" blev slutsålda.

   

I dag säljer de dörrmattor. Nedan en för kattälskaren.

Favorit i repris. Den här har jag visat förr (för ganska länge sedan), men visst tål den att läsas igen. Jag såg den ursprungligen på en veterinär-mottagning.

Nedan reglerna man måste hålla sig till när man åker med kollektivtrafiken. Man får bara resa om det är nödvändigt, och självklart inte om man har Covid-19. Man ska planera sin resa, köpa sin biljett eller sitt Bono-kort i automat, och betala med Bono-kort eller kort (men kanske de inte menar kreditkort). Man ska inte prata med andra, hålla avstånd etc, och så måste man ha munskydd. Det luriga är med bussarna - för de går ännu inte enligt tidtabellerna. Och ingenstans hittar jag information om NÄR de går.

Min bägarranka/dipladenia blommar vackert.

Det blåser kraftiga vindar från havet i dag. Så pass att jag har fått ställa stolen framför den mest utsatta bougainvillean - för att hindra den från att blåsa omkull.

Jag hade en slarvig fläta i går. När man blandar det övre och undre håret, så ser man tydligt hur många olika nyanser jag har i nacken. Detta kommer nog att synas mer, sedan när jag har klippt mig. Min mamma var helt vithårig när hon fyllde 70. Hinner jag bli det tro? Jag har drygt 2 år på mig. Jag blir gärna helt vithårig, för jag tycker att det är snyggt.

I morse kände jag mig ganska glad. Solen sken ju! Nu (eftermiddag) känner jag mig deppig igen. Kanske för att dagarna flyter fram som en seg innehållslös ström. Säkert också för det här bakslaget, att vi inte fick gå in i fas 1 i dag. Långt borta hägrar friheten och normaliteten. Den där vardagen som jag hade, och trivdes med. Kommer den tillbaka?

Det gäller att stå ut - den här evighets-långa tiden i karantän. Jag är ju frisk! Alla mina nära och kära också. Och ingen jag känner har varit så sjuk att han/hon har riskerat att dö. Det är förstås viktigast. Men jag blir deprimerad av det liv som jag tvingas leva nu. Och när jag blir deprimerad så gör jag i stort sett ingenting.

Jag som har så mycket att göra, egentligen. Inte bara tråkiga saker (som att städa och laga kläder), utan även roliga saker (som att läsa, gymnastisera och pyssla med mina hobbyer). Jag borde bli gladare om jag gör något kul. Men jag kommer mig inte för med att börja. Jag som brukar vara initiativrik, jag som ständigt brukar ha nya projekt på gång. Nu sitter jag och tänker ut en massa saker jag skulle kunna göra. Men sedan gör jag ändå ingenting.

Tja nu sitter jag här och skriver, då går ju den stunden. Stella ligger i mitt knä. Det tycker vi båda är mysigt. Jag är så glad att jag har hundarna! Mitt liv skulle vara mycket tråkigare utan dem!

20-05-12:

Det är väl lika bra att börja med eländet, d v s alla dystra siffror. Det dör ganska många i Sverige också...

Här i Spanien är det värre på vissa håll, och bättre på andra.

Ovan antalet döda i hela Spanien över tid, och nedan bara i Valencia "län". Vi ligger betydligt bättre till än genomsnittet. Lägg märke till att skalan är olika!

Nu sägs det att en av orsakerna till att vi här i Alicante-regionen inte fick gå över till fas 1 i går, är att det rör sig för mycket folk på gatorna i Alicante. Tja, det kan ju inte vi här i El Campello rå för.

Jag har i dag sett 2 öppna butiker här i El Campello. En som säljer babykläder och har tidsbeställning för besök. Det är säkert helt lagligt. Bebisar växer ju fort så de kan inte vänta flera månader på att få nya kläder. Sedan var det en butik på El Paseo, en sådan som säljer allt mellan kläder, baddräkter och strandsaker. Där stod det inget om tidsbeställning. Jag antar att de har öppnat utan tillstånd, och gissar att polisen stänger butiken så snart de upptäcker det hela. Men förhoppningsvis får alla lov att öppna på måndag, den 18:e - helt lagligt. Det ser vi fram emot!

Ovanstående gäller till 24/5. Därefter ger det sig om det nationella nödtillståndet blir förlängt. Partierna är inte överens, och för egen del hoppas jag förstås att det INTE förlängs. Jag längtar efter normalitet! Ja, så normalt det nu kan bli så länge vi har en pandemi.

Gråsparvarna är helt obekymrade om pandemin, och sysslar som bäst med att föröka sig. Nedan är fröken Gråsparv och hennes pojkvän i full gång - mitt bland alla mina "fågel-skrämmar-band". Men de har i alla fall inte byggt bo på balkongen. Fast kanske det finns ett bo bakom tvättmaskins-skåpet? De flyger ditåt. Men eftersom jag inte har det minsta lust att ställa mig på balkongräcket, och luta mig ut, så kan jag inte titta efter.

Jag tycker att han ser ut att ha hamnat lite fel...

Nedan pojkvännen. Fröken Gråsparv flög i väg för att lägga ägg.

Härförleden tog jag bort alla halkskydden under mina mattor, för att tvätta dem. Sedan la jag inte tillbaka alla. Mattorna är så passa glatta undertill, att de glider även på halkskydden. Däremot ligger halkskydden (Ikeas Stopp) stadigt på sin plats. Mattan nedan rättar jag till minst 27 gånger om dagen nu. Jag får väl lägga dit halkskyddet igen. Det gör i alla fall lite nytta. Det är meningen att mattan ska ligga ca 20 cm utanför bokhyllorna...

I dag har vi haft omväxlande molnigt och soligt. Jag har gått 16'596 steg hittills, men nu är det bara hundarnas korta kvällsrunda kvar. Att det blev lite mer i dag beror på att jag dels har handlat, och dels tittat till både Lenas och Anettes & Håkans lägenhet. Det är bara bra när jag får tillfälle att gå lite extra. Särskilt med tanke på hur mycket (onödigt) jag äter just nu. T o m behåarna börjar sitta trångt. Suck! Tror ni att jag kan uppbåda energi nog för att börja banta på måndag?

Sådant här är väl roligt och uppmuntrande att läsa:

Jag tog bara med början och slutet, men hela artikeln finns här: https://www.svenskamagasinet.nu/nyhet_15369_spaniens-aldsta-invanare-har-overlevt-covid-19.

20-05-13:

I morse gick jag ner till El Paseo 06:40. Månen hade ännu inte gått av sitt nattskift.

Jag började som vanligt att gå i rask takt längs El Paseo. Jag hade lilla kameran med mig. Tyvärr befann jag mig i norra änden av El Paseo just när solen gick upp. Alltså missade jag "allt det röda" för det kan bara ses från södra änden. Men eftersom jag gillar soluppgångar så tog jag ändå många foton. (Samtliga foton har jag varit tvungen att beskära (antingen upptill, eller på höger sida), för att få bort den "svarta fläcken" som kameran sätter dit.)

Alla husen badar i ett gyllene sken.

Jag gick ner till hamnen, vid bortre änden av min 1-kilometers-gräns. Alla fiskebåtarna var ute på havet, men en del nät låg kvar.

Den stora fikusen nedan tycker jag om.

Efter 2 riktigt raska t o r längs El Paseo så gick jag ner på stranden, och ut på den mittersta piren. På piren och i sanden strosade jag bara - och njöt.

De få gånger som jag hittar en någotsånär stor snäcka på stranden, då är den alltid trasig. Annars hade jag tagit hem den här. Jag är ju lite samlare, så det är klart att jag har en skål med vackra snäckor i vitrinskåpet. (Det är inte konstigt att jag har så trångt. Jag har en liten samling mjukslipade stenar också, för att inte nämna alla mina andra samlingar...)

Ovan och nedan ser ni rester av sjögräset Posidonia Oceánica (som jag berättade om den 7/5).

Jag fotograferade Anettes, Håkans (Mauds) och Lenas hus, eftersom jag misstänker att de längtar dit.

Visst ser det ut att vara härligt att paddla en SUP! (Men det är säkert inte så enkelt som det ser ut.)

"Valor-huset" ovan tycker jag skulle vara idealiskt att bo i. Det är ett vackert hus som ligger perfekt, alldeles invid stranden och ändå nära matvaru-affärer (det senare är viktigt när man blir gammal och skröplig). Hur det ser ut inne i lägenheterna har jag förstås ingen aning om. Så länge jag har bott här så har det aldrig varit någon till salu. I huset nedan (det första "höga" huset som byggdes längs El Paseo, ca 1960) är däremot en lägenhet till salu. Det är Inmo2000 som säljer den, men den finns inte med på deras webbsida.

08:30 var jag hemma igen efter en underbar promenad (på 10'878 steg). Byggjobbarna höll på att knyta fast en lina, men jag kunde inte se att de själva hade någon säkerhetslina. Jag blir lite orolig när de balanserar högt över marken.

Nu har jag ätit frukost, så nu ska hundarna och jag gå ut på en promenad. Men vi får nöja oss med den lagliga rundan runt kvarteret.

Det byggjobbarna sysslade med ovan, var att riva byggnads-ställningen (för att flytta den till andra sidan huset). På vår sida är fasaden klar nu (utom allra längst ner, där de troligen ska sätta plattor).

På eftermiddags-rundan med hundarna såg jag att min närmaste hårfrisörska har öppnat nu, men hon (som de flesta andra) tar endast emot kunder som har beställt tid. Cita previa står det på dörren. Det är förstås för att de bara får ta emot 1 kund åt gången nu.

Dagens situation i Alicante-provinsen: 1 död och 9 nya smittade.

Spanska väderlekstjänsten spår regn under hela min promenad-tid i morgon bitti (ca 7,5 mm). Först framåt klockan 14 ska det klarna upp. Jag kanske får ta min motionsrunda på kvällen mellan 20 och 21?

Så här ser Stella och Nellie ut när jag sitter vid datorn. De menar att jag bums ska lyfta upp dem i mitt knä. Problemet är att jag bara får plats med en åt gången, så de får turas om.

   

20-05-14:

I dag blev det ingen morgon-promenad. Det regnade hela promenad-tiden. Däremot hängde jag på låset när Lidl öppnade kl 9. Det var ingen rusning precis, vilket säkert berodde på vädret. Vi var 6 tappra kunder som väntade i regnet. Lidl säljer fr o m i dag klädesplagg i lin, och jag ville köpa shorts.

Det var bara en kvinna och jag som tittade på kläder, så jag hittade shorts i rätt storlek. (Nu 36.) De ljusgula shortsen var vackrast (men vore totalt olämpliga för en hundägare), så jag köpte 1 par mönstrade och 1 par kakigröna. De kostade 7,99 € paret, och det är ett bra pris i förhållande till kvalitén. Jag använder nästan alltid shorts till vardags på sommar-halvåret, men av någon märklig anledningen så kommer jag f n inte i de shorts (i storlek 34) som jag har...

   

Att kartan nedan fläckvis är rutig, beror på att vissa orter kan ha fått gå över till fas 1 (orange), inom en region som är kvar i fas 0 (rött). För att hela Alicante-regionen (inkl El Campello) ska få övergå till fas 1 på måndag måste flera krav fyllas. Det måste finnas ett visst antal (helst tomma) sjukhussängar på intensivvårds-avdelningarna, räknat per 10'000 invånare, det måste vara under ett visst antal smittade (i % av befolkningen) de senaste 7 dagarna, och så ska R-talet (reproduktions-talet) vara mindre än 1,0 = att varje person smittar mindre än en annan person. Håll tummarna för att vi uppfyller kraven, så att vi får gå in i fas 1 nu på måndag!

Trots alla smittade och döda i Spanien, så verkar det som om bara 5% har antikroppar - och det är ju inte bra.

Det positiva är att det förmodas att immuniteten varar länge! Det ger hopp! Men vi kan inte vänta på flock-immunitet. För att nå en sådan skulle 0,5 - 0,7 av alla människor dö (4% av alla över 75 år), och så många människor kan inte offras.

Det är skrämmande att det går så kort tid mellan insjuknande och död för de drabbade.

Som många andra anser jag att ALLA borde testas. Jag förstår att det skulle kosta jättemycket, men då skulle de som var smittade kunna isoleras och smittspridningen skulle kunna stoppas. Och de som hade antikroppar kunde andas ut. Om testet det refereras till nedan är billigt, och funnits att köpa på apotek, då hade jag gärna köpt ett. (Eller två? För jag har säkert inga antikroppar nu, så jag skulle behöva göra om testet längre fram.)

Nu pratas det mycket om att både munskydd och handskar ger "falsk trygghet". Ändå bär många spanjorer bådadera.

Oj! Vad är detta??? Plötsligt landade en genomskinlig våt klick på min datorskärm. Ut krälade en liten mask. När jag sedan torkade bort det våta, såg jag minst 1 mask till. Vad i all världen kan det vara? Och var kom de ifrån? Jag har datorn nära fågelburen, så det måste nästan vara därifrån. Men det stämmer inte med någon ohyra som fåglar brukar ha. (De har vanligen kvalster eller löss, men kan ha "mask i magen" fast de ser normalt inte ut så här.) Dessutom städade jag fågelburarna i går utan att upptäcka något ovanligt. (Maskarna var knappt 1 cm långa.)

   

Jag har synat fåglarna noga nu, och även fågelbajset, men jag kan inte se någonting alls. Är det någon som kan gissa vad i all världen det kan vara för sort på bilderna ovan? Jag undrar förstås! Nåja, det är inte SARS-CoV-2 i alla fall... (Tur att de hamnade mitt på datorskärmen! Det var bättre än om de ostört hade krälat omkring på golvet...)

I går blev min deklaration klar. Jag ska betala 2507 € i spansk skatt i år. Det är tufft att ligga ute med dubbel skatt. Jag har ju redan betalat skatt i Sverige. Jag får dock tillbaka summan (som jag betalar i Spanien) från Skatteverket så småningom. Men det är ett väldigt dumt system. Jag tycker att skattemyndigheterna kunde klira det hela sinsemellan, utan att den skattskyldige ska behöva ligga ute med så mycket pengar. Man måste betala 60% före den 30/6, men sedan kan man få anstånd med resten till oktober.

På tisdag (den 19:e) har jag fått tid hos min frisör Jaime. Då ska jag be att få håret klippt ganska kort, ungefär 5 cm längre än jag hade det för 20 år sedan, men i samma stil.

Det var den 19:e som jag skulle ha varit på gynekolog-besök på sjukhuset i San Juan. Men de ringde och ställde in. De hinner inte med vanliga kontroller nu, utan måste prioritera dem som måste opereras. (Och har fått vänta p g a pandemin.) För mig är det skönt att slippa åka till sjukhuset nu. Nu när jag varken vet när bussarna går, och gissar att smittrisken är större på ett sjukhus...

Nu (sen eftermiddag) skiner solen igen, så kanske jag kan gå en motionsrunda klockan 20 i kväll (även om jag vill i säng senast 21:30). Hundarna och jag gick ingen morgon-promenad. Vi väntade till klockan 14 när det hade slutat regna. Nu ska vi snart gå en runda igen.

20-05-15:

I går kväll klockan 20 gick jag ner på El Paseo för att gå min dagliga motionsrunda. 

De första 20 minuterna var det helt OK, men sedan började det komma mer och mer folk.

Framåt 20:30 tyckte jag att det var svårt att hålla tillräckliga avstånd, i alla fall på de ställen där El Paseo är smalare.

   

Då gick jag med raska steg i riktning mot mina egna lugna kvarter. Jag sprang hela vägen uppför den långa trappan bredvid hotellet, och flåsade förstås rejält när jag hade kommit upp. Men jag kunde springa hela vägen, och det kändes bra. Därefter gick jag en rask promenad runt om stadsparken, längs järnvägsspåret, och hem igen. Nästan hemma njöt jag av de vackra bougainvilleorna nedan.

Jag kan konstatera att morgon-promenader passar mig mycket bättre. Så nästa gång det regnar mellan 06 och 10, så får jag ta på regnkläder och gå ändå.

I dag (karantändag 63) ska vi få veta om vi får gå in i fas 1 på måndag eller ej. Nedan står att 4 av 5 smittade tillfrisknar, och att antalet aktiva fall har sjunkit till 20%. (25% är max för att få gå över till fas 1.)

Immunologen Ramos säger att det finns tillräckligt med sjukhussängar på intensivvårds-avdelningarna i Alicante och Elche.

Och i Valencia "län" har det inte tillkommit särskilt många nya fall de senaste 14 dagarna.

Nu hoppas jag verkligen att regeringen tycker att våra siffror är tillräckligt bra för att vi ska kunna få gå vidare till fas 1 nu på måndag! Håll tummarna!

Regeringen har stängt flygplatsen för inkommande plan från utlandet t o m 24/5. (Men man får flyga härifrån.)

Turistnäringen berättar att 73'000 utländska turister redan har bokat biljetter med flyg (fr o m september) till Costa Blanca. Vi får verkligen hoppas att flyget kommer att fungera nästan som vanligt fr o m i höst.

Jag har blivit förkyld! Jag tror att det bara är en vanlig förkylning, det känns så. Men det är nästan märkligt att jag har kunnat bli smittad nu. Nu när alla håller avstånd, vi har engångs-handskar på oss i affärerna, och åtminstone jag desinficerar händerna när jag kommer hem. Skulle jag känna mig förkyld på tisdag morgon så kan jag naturligtvis inte gå till frisören då. I så fall får jag avbeställa tiden, bara för säkerhets skull. Men jag hoppas att förkylningen går över innan dess.

En av grannarna har satt en skylt på sin ytterdörr med en bild av ett svart sorgband. Han skriver "för dem som avlidit i Covid 19", och avslutar med D.E.P. Det senare, som är precis samma sak som R.I.P. (på latin, italienska och engelska) betyder descansa en paz, alltså vila i frid.

SAS har ställt in sin planerade flight Stockholm-Alicante-Stockholm nu på söndag. De får inte landa här...

Nedan står det att de senaste 24 timmarna har "bara" 1 person dött, och 3 nya fall registrerats. Hoppas nu att regeringen tycker att det verkar lovande, så att vi får gå över till fas 1. Vi längtar så efter en aning normalitet!

Ny info om flygplatsen i Alicante: Regeringen stänger Alicante-Elche flygplats fram till 15 juni för alla typer av utländska passagerarflyg! (Men såvitt jag vet är vissa andra flygplatser öppna.) Stackars Inka! Hon har en längre tid försökt köpa flygbiljett för att kunna resa hem till Sverige. Nu kan hon inte flyga härifrån förrän tidigast 15-16 juni. Och Lena H kan inte komma hem till El Campello förrän efter detta datum. Eländes elände...

Själv har jag flygbiljetter t o r Arlanda i juli-augusti. Det återstår att se om Norwegian-planet kommer att gå enligt planerna.

Alla går i spänd förväntan på regeringens beslut. Nedan säger hälsoministeriet att de litar på att vi (här i Alicante) ska få gå vidare eftersom alla krav nu är uppfyllda.

Fr o m måndag så måste man ha munskydd på sig när man handlar på Consum. Och ute har det börjat regna...

Jippie! Vi får gå över till fas 1 på måndag! Det innebär att alla affärer, caféer, barer och restauranger som har tvingats hålla stängt i 65 dagar - äntligen får öppna igen. (Om än i begränsad omfattning.) Det kommer att kännas mycket bättre för oss alla.

Vi kommer också att få lov att träffas i grupper på upp till 10 personer. Så äntligen kan vi få träffa våra vänner igen! Men fortfarande gäller våra speciella "utegångs-tider", och fortfarande måste vi hålla oss inom 1 km's radie från vår bostad. Vi får alltså bara träffa vår egen åldersgrupp! (I mitt fall 15 - 69 år.) Men vi tar tacksamt emot varje litet steg mot ett normalare liv!

Provinsrådets president Mazón säger att regeringen pressar provinsen Alicante till gränsen, när flygplatsen stängs. Det har något med flygplatsens "sanitära anläggningar" att göra. Men artikeln är låst så jag kan inte få reda på mer.

Om jag förstår det rätt ska även de som bor längre än 1 km från stranden få lov att ta sig dit (i alla fall med bil eller cykel). Man får gå och/eller springa på stranden, men absolut inte sola, eller bada, eller sätta sig ner. De som utövar vattensporter får bara göra det mellan 06 och 10.

Kartan nedan gäller fr o m måndagen den 18 maj.

20-05-16:

Jag känner mig bara pyttelite förkyld i dag, så det kanske inte blir något av det. Om det inte hade varit Covid-tider, så hade jag kanske inte ens märkt något. Nu är ju alla överdrivet uppmärksamma på minsta lilla symtom, vilket förstås är bättre när läget är som det är.

Till min stora förvåning ville Stella följa med på morgon-promenaden. Hon sa själv ifrån att hon ville ut, innan jag ens var klar. Det var ju roligt! Jag hade egentligen tänkt mig en rask motions-promenad, men nu fick det bli en hund-promenad i stället. Och faktum är att Stella gick i normal takt ända ner till hamnen, och halvvägs tillbaka igen, innan hon började bli trött och ville bli buren en bit. Det blev 1 dryg timmes promenad, och 4468 steg för min del. (Och säkert minst 30'000 steg för hundarna.) Jag hade den gamla lilla kameran med mig. Det är molnigt i dag, som ni ser.

       

Det är gott om små fiskar i hamnen. Spännande att titta på, tyckte Stella.

I dag låg fiskebåtarna i hamnen, och det var full aktivitet bland näten.

Två små hundar sprang lösa på stranden, medan ägaren i lugn och ro strosade på El Paseo.

   

Kommunen har satt upp markeringar, samt en skylt där det står ungefär "Tillträde till sportaktiviteter i vattenmiljön och på stranden". De menar förstås att det är där som surfarna och paddlarna ska hålla till. Fast det skulle innebära att surfarna inte kan surfa där vågorna för stunden är bäst. 

Just i dag fanns det 3 "paddlare" på precis rätt ställe,

I den varma morgonsolen ser färgen på det nya huset ut att passa bra till vårt hus. När vi kom hem höll de på att riva byggnads-ställningarna på västsidan. Som så ofta hade några av byggjobbarna säkerhets-selar på sig, men utan fastspänd säkerhetslina. Så vad ska de då med selen till?

El Campello kommun (ajuntamiento) informerar ganska mycket via Facebook. Jag tycker det ser oprofessionellt ut med alla små figurer som inte har med saken att göra. Jag skulle önska seriös information via deras webbsida. Ulf skickar informationen till mig, för jag kan ju inte själv komma in på Facebook. Nedan berättar de att de kommer att måla markeringar på trottoarerna, så vi ska förstå hur vi ska gå. Smala trottoarer kommer att bli enkelriktade. Högerregeln kommer att gälla, så fotgängare från höger har företräde. Allt för att vi ska hålla säkert avstånd till varandra.

Man kommer att börja målnings-arbetet uppe i centrala El Campello, i första hand på trottoarer som är smalare än 1 meter. Över 100 trottoarer ska få pilar och symboler. Arbetet kommer att påbörjas nästa vecka, om vädret tillåter. 

Det är väl bra på sitt sätt, fast för alla som kan tänka själva känns det kanske lite onödigt - med tanke på kostnaden. Men kan det rädda några liv så är det förstås bra.

Flygplatsen är öppen! Regeringen fick ge sig för den massiva samstämda kritiken!

Att tänka på: På flygplatsen, samt ombord, måste alla passagerare ha munskydd som är CE-märkta. Annars riskerar man att bli stoppad...

Flickorna fick lunchen serverad på aktivitetsmattan. Som vanligt fick jag sätta galler emellan dem till att börja med, för att Nellie skulle hinna  äta lite. Stella är mycket skickligare på att snabbt leta fram godbitarna.

   

Min bägarranka (dipladenia) blommar vackert. Mindre vackert är det på balkongräcket som fröken Gråsparv och hennes kompisar använder som toalett... (Där städar jag INTE var dag.) De bajsar även på dynan på solstolen. Och om jag har balkongdörren öppen mer än 20 cm, så flyger fröken Gråsparv in och bajsar på matbordsstolarna och fågelburarna också. Hon är väldigt gullig, men hon uppför sig inget vidare. Kan hon ha smittat mina fåglar med mask?

Skulle jag passa i frisyren nedan? Jag tror att längden skulle kännas lagom.

Jag passar på att titta på alla nyanserna i mitt hår, nu när jag kan. När det blir kort kommer jag att ha svårt för att se håret i nacken, och det är där det är mångfärgat.

   

Nu undrar jag förstås om jag kan gå till frisören på tisdag. Om jag fortfarande känner mig förkyld på måndag eftermiddag, så måste jag avbeställa tiden.

Nu när jag inte får vara ute så mycket som jag vill, så hinner jag uppdatera bloggen varje dag. Även om sådant som kanske intresserar mig mer än er. I dag säljer Westwing vinylmattor, nu av vårens modeller. Tydligen är det stora blommor, och fåglar, som gäller. Nedan ett urval, det finns många fler. Några är snygga, men de flesta är svårplacerade. De är helt enkelt alltför dominerande.

Just när jag har börjat glädja mig åt att vi får gå in i fas 1 på måndag, så kommer det här:

Som om inte de 72 planerade dagarna skulle räcka - för oss som måste genomlida det hela. Tyvärr befarar jag att Sánchez kommer att få de andra partierna med sig - även om jag hoppas på motsatsen. För om vi inte har nödläge, då måste vi inte lyda längre. Då måste vi inte hålla oss till de olika fasernas alla regler - utan vi skulle kunna göra som vi vill. Det återstår att se hur det blir. Men inte vore det roligt precis, om vi skulle behöva stå ut med nödläge ända till slutet på juni. Suck!

Nu ska hundarna och jag ut på promenad. Solen skymtar lite bakom molnen.

20-05-17:

Det var molnigt i morse när jag gick min motions-promenad på El Paseo. I dag gick jag bara "1½ varv", och kom bara upp i 5639 steg. Men jag gick raskt så jag blev svettig, och sprang uppför "hotell-trapporna" så jag blev rejält andfådd. Så lite nytta gjorde promenaden. Sen gick jag en runda med bara Nellie, för i dag ville Stella inte.

Det unga paret som brukar gymnastisera på mornarna, tränade dans i dag! Det kan ha varit swing. Det såg trevligt ut. Jag räknade till 14 surfare i vattnet (och 2 på stranden på väg i) där vågorna är som "bäst". Detta är vid piren söder om den där kommunen har satt upp markeringarna om "vattensport tillåten". Om regler ska följas så måste de anpassas till verkligheten...

I dag känner jag inget av min förkylning. Kanske det inte var någon? Jag varken nös, hostade eller behövde snyta mig - jag bara kände mig lite förkyld i halsen. Som alla andra är jag förstås onormalt uppmärksam på minsta lilla symtom, som kan ha det allra lilla minsta att göra med corona-viruset. Om jag själv blir smittad, så vill jag verkligen inte smitta någon annan.

Spanien har detta dygnet "bara" haft 87 döda. Sedan den 12 mars har det inte varit under 100 döda per dygn. Det går åt rätt håll!

Spanjorerna är mycket tveksamma till den svenska modellen. De påpekar att Sverige (som säger sig ha den bästa strategin mot pandemin) har 3 gånger så många döda som Danmark, Norge och Finland har tillsammans. Även den här artikeln är låst, så jag kan bara läsa det översta.

Det är verkligen ingen trevlig bekantskap, viruset SARS-CoV-2. Nu varnas det även för hjärnskador. Jag gissar att framförallt äldre är i farozonen.

Men vi behöver inte oroa oss för våra hundar i alla fall. Alltid en liten tröst.

Artikeln ovan/nedan är inte helt ny. Vi vet nu att människor kan smitta katter. Men hittills finns inget dokumenterat fall att människor ska ha smittat hundar (eftersom det var en annan typ av virus som smittade de 2 hundarna i Hong Kong). Det finns heller inget (inte ens misstänkt) fall av att hund eller katt ska ha smittat människa.

Veterinärerna rekommenderar INTE att man sätter munskydd på hundar.

Nu har solen börjat titta fram mellan gliporna i molnen, men väderleksprognosen spår regn. Kanske jag borde passa på att gå ut med båda hundarna nu medan det är fint ute?

Nu i eftermiddags så la jag det rentvättade skyddet i fåtöljen, borstade bort 1018 hund-hårstrån från kuddarna, och satte hund-trappan på plats. Hundarna rusade bums upp och la sig, båda mycket nöjda.

Närbild av Nellie, från fotot ovan.

Jag kom mig äntligen för med att plantera crassula-sticklingarna. Det blev 4 krukor, med 2 sticklingar i en. Minst 2 av krukorna ska jag ge bort, när jag ser att sticklingarna har tagit sig ordentligt. Jag har inte plats med alla, men klarar inte att slänga levande växter. Jag satte också de små murgröna-sticklingarna, trots att rötterna egentligen är i minsta laget. Går det så går det...

Annars gör jag inte mycket om dagarna. Jag läser inte ens. Jag är fortfarande deppig, både av att vara frihetsberövad - och av tillståndet i världen.

Ja, vi ska få gå in i fas 1 på måndag! Det gläds jag åt! Men annars känns det som om det bara kommer besvikelser framöver. Förlängningen av det nationella nödläget är planerad ända t o m söndagen den 28 juni! Det skulle bli sammanlagt 107 dagar. Det är faktiskt att ta i! Dessutom pratas det om att munskydd ska bli obligatoriskt på alla allmänna platser. Det skulle vara hemskt, tycker jag! (Särskilt som det sägs att skydden inte gör någon nytta.)

Artikeln nedan börjar med att det är första gången som dödstalet är under 100, precis som jag skrev om ovan.

Det finns säkert bekvämare munskydd än de billiga som jag har. Men min erfarenhet av munskydd är att jag har svårt att andas, att det blir svettigt och fuktigt innanför munskyddet, att fukten kan göra att glasögonen (i mitt fall solglasögon) immar igen, och att det gör ont på näsryggen om man klämmer åt som man ska. Dessutom ser jag sämre nedåt, vilket jag behöver göra om jag går i en trappa. Hur ska jag klara av att gå raskt med munskydd på mig? Är alla platser utomhus allmänna? Just nu känns det som om allt bara är elände...

20-05-18:

Då går vi alltså in i fas 1 i dag, och får därmed en liten aning mer frihet. Kommunen informerar om vad vi nu får göra (som vi inte fick de första 65 dagarna av karantänen).

Vi får förflytta oss med bil inom vår kommun, vi får träffas i grupper på upp till 10 personer - ute eller hemma hos någon. Vissa gym får öppna, men bara ta emot kunder efter tidsbeställning. Affärer, restauranger, barer och caféer får ha öppet - men det ska vara 2 meter mellan kunderna, och lokalerna får bara nyttjas till 50%. Hotell får öppna, men de får inte öppna sina gemensamhets-utrymmen. (De kommer att ha svårt att få gäster när inte ens spanjorerna får lämna sin egen kommun.) Biblioteken får öppna igen, och man kan lämna samt låna böcker. Återlämnade böcker får ligga i karantän (har glömt hur länge) innan de lånas ut igen. Kulturella evenemang får hållas med ett maxantal på 30 personer inomhus, eller 200 personer utomhus. Begravningar får hållas med max 10 personer inomhus och 15 utomhus. Man får återigen jaga och fiska.

För alla dessa aktiviteter gäller att vi måste hålla 2 meters avstånd till varandra. Om vi åker kollektivt så måste vi ha ansiktsmask, och precis samma tider gäller som tidigare. Gruppen 15-65 år får alltså vara ute för att motionera mellan 06 och 10, samt 20 och 23. Personer över 70 år får vara ute mellan 10 och 12, samt 19 - 20 (och får vid behov ha ledsagare med sig). Barn (upp till 14 år) med vårdnadshavare, får vara ute 12-17 (men bara 1 timme). Det dröjer innan vi får gå ut när vi vill.

I morse såg jag dessa 2 män som fiskade från stranden, och flera som stod på pirarna.

Det är en stor härlig strand vi har! Fast just nu får vi inte utnyttja den som vi vill. Dock är jag väldigt glad för att vi får gå och springa på den. Jag går gärna barfota i den mjuka sanden.

Vattnet står lite högre än vanligt. Strömmarna har varit inåtgående en tid.

Vi får absolut inte bada, men om man är professionell simmare - då får man simma en bit ut i havet. De har nästan alltid orangea bojar släpande efter sig - för att synas. Nedan en simmare som kravlar upp på land. Han kröp faktiskt. Hade han tagit ut sig fullständigt? Eller var det svårt att ta sig upp just där?

SUP-paddling ser alltid så härligt ut! Jag önskar att jag någon gång får tillfälle att prova. Det kräver förstås ett antal lektioner för att lära sig hur man gör. Och så måste jag hyra en SUP-bräda. Så jag får förmodligen aldrig råd. Annars är det alla gånger nyttigt för 68-åringar att lära sig nya saker!

Den enda servering som jag såg hade öppet, var Valor. Kanske jag går dit om 3 veckor och firar min födelsedag? Jag brukar gå på La Cova, men jag har ingen att fira med i år (mer än hundarna), och då passar ett café bättre.

Några restauranger såg ut att förbereda för att öppna senare under dagen/kvällen.

El Campellos surf-affär, och tillika surf-skola, har öppnat igen. Den ligger långt från det stället där kommunen anser att "vatten-sportarna" ska hålla till. Normalt går de bara rakt ner på stranden och ut i vattnet.

Vi får gå på stranden, men inte ligga och sola. Många passar på att sola medan de promenerar. Själv väntar jag. Min figur har tyvärr inga likheter med de unga kvinnornas på fotona ovan och nedan. Och då är det skonsammast för omgivningen om jag håller mig till linne och knälånga shorts.

Klockan 12 i dag hade Stella tid hos veterinären för vaccinering. Hon fick både den vanliga årliga, samt rabies-vaccinationen. De kostade sammanlagt 48 €, och då klippte veterinär Cristina klorna på både Stella och Nellie utan extra kostnad. Var gång vi går till veterinären är jag glad att det är betydligt billigare här än i Sverige.

I dag fick jag följa med hundarna in. Men jag fick desinficera händerna, ta på mig handskar och munskydd (de höll med bådadera) precis innanför dörren. Jag diskuterade munskydd med Cristina. Hon sa att de blir alldeles fuktiga i ansiktet, och att hjärnan fungerar sämre p g a syrebrist  (eftersom de tvingas inandas sin egen luft gång på gång). Jag har läst om sjuksköterskor som säger detsamma.

Stella har blivit piggare sedan vi ökade medicin-dosen, så hon gick hela vägen fram och tillbaka till Eurocan utan problem.

På hemvägen såg jag att Expert-butiken hade öppet, och att det var kö utanför. Alla stod ordentligt på 2 meters avstånd från varandra. Jag är lite nyfiken på att se vilka andra butiker som har öppet nu. Men jag behöver egentligen ingenting, så jag avstår från att gå en shoppingtur i dag.

Om man ska använda munskydd, så måste man göra det på rätt sätt. (Och slänga engångsskyddet när man kommer hem, och ta ett nytt nästa gång man går ut - vilket blir väldigt dyrt.)

   

I går strax innan jag skulle lägga mig, kom jag på hur jag ska lösa problemet så att det funkar för mig - om det blir obligatoriskt att bära munskydd utomhus. Då tänker jag sy 2 masker själv - av Sunkini-tyg! För genom det tyget kan jag andas! Jag har 4 små bitar som jag klippte av från de 2 klänningar/tunikor som hade en fladdrande bit längst ner på ärmen. (Den biten var bara i vägen.) Det finns många munskydds-mönster på webben, så det ska inte bli svårt. Sunkini-tyget torkar dessutom på nolltid, så jag kan lätt tvätta munskydden efter användning. Det är ju också så att Sunkini-tyget delvis släpper igenom solen (fast det inte är genomskinligt), och det är ingen nackdel ifall jag måste bära munskydd så snart jag går ut under 1½ månad - så här års. Solbrännan i ansiktet kommer nog ändå att bli ganska ojämn. Men alla vet ju varför...

Det finns snygga tvättbara munskydd att köpa, även med uttagbart kolfilter. De är säkert skönare än engångsskydden.

           

Om ni klickar på den här länken: https://www.youtube.com/watch?v=_RKLeTbmivw, så kommer ni till sidan nedan. Där finns flera olika beskrivningar till hur man syr sitt eget munskydd.

Hemsydda munskydd kan se ut nästan hur som helst, och de är förstås mycket miljövänligare än engångs-skydd. Sedan är det en helt annan sak att våra hemsydda aldrig skulle duga inom vården. Där krävs det helt andra doningar.

Hur som helst så känns det lättare psykiskt, när jag vet att jag kommer att klara att bära munskydd (mitt egensydda) - om det blir obligatoriskt. Jag fick nästan panik i går, när jag läste att det kanske ska bli obligatoriskt. Jag tror aldrig att jag hade klarat att använda de billigaste engångs någon längre stund. Risken hade varit att jag inte hade gått ut så ofta, vilket jag förstås hade mått sämre av.

Kanske vi får veta redan i dag, om nödläget förlängs - och hur länge i så fall. Jag är nästan 100% säker på att det kommer att förlängas, men jag hoppas att några av partierna säger nej till att det ska vara ända till 29/6.

Jag har tittat på youtube-länken ovan + 3 till, och sett instruktioner till hur man syr 3 olika munskydds-modeller. Jag tog totalt 34 skärmdumpar, som stöd för mitt eget minne. (Bl a där måtten var utsatta.) Dessa skärmdumpar lägger jag in på min Extrasida (allra längst ner i vänsterspalten), http://christeltango.com/extrasida.htm. Där får bilderna ligga några veckor. Om ni är vana att sy, då räcker det att titta på skärmdumparna, så förstår ni. Är ni ovana att sy - så titta på instruktions-filmerna. De är mycket tydliga. Det första munskyddet är svårast att sy, de andra lättare.

Man ska sy skydden i tät-vävt tyg (helst bomull), och dessa 3 modellerna sys dessutom i dubbelt tyg (vilket blir snyggast). Sunkini-tyg är glesvävt, och ger därför inte lika bra skydd. Men jag måste kunna andas! Jag har provat att andas genom 2 lager Sunkini-tyg, och det går bra. Jag borde nog sy ett munskydd på prov, redan den här veckan. Om det blir bra, och modellen passar mig, så kan jag sy flera sen.

20-05-19:

I dag hade jag tänkt mig en riktigt rask motions-promenad längs El Paseo, och sedan lite strosande i den mjuka sanden. Men i morse ville Stella följa med på promenaden - och då fick det bli så. Vi gick t o r hamnen i lagom chihuahua-takt, vilket tog 1 timme. Och Stella gick hela vägen! Hon mår helt klart bättre nu när hon får dubbel dos kortison. (Det ger sig längre fram om hon får mycket mer biverkningar.)

I dag såg jag många fler farkoster av olika slag.

Utöver Valor så hade Brisa och Miramar också öppet på morgonen. Det var mest folk på Valor. Jag läste på en del skyltar vid restaurangerna, men jag såg ingenstans något om när de har tänkt ha öppet. Däremot stod det att man måste hålla 2 meters avstånd till andra, och inte får sätta sig vid ett bord förrän servitören säger att man får.

   

Vid hamnen luktar det spännande.

Efter morgon-promenaden, och en lätt frukost, så var det dags för mitt frisör-besök. Det blev nästan som jag hade tänkt mig. Nu är håret exakt 20 cm långt uppe på huvudet. Inte jättekort, men betydligt kortare än de 46 cm som håret hade innan Jaime satte saxen i det. Frisyren känns jätteskön! Inget hår hänger längre fram i ansiktet. Nu är det inte meningen att det ska peka uppåt, som vid den gula pilen. Det blev så när Jaime blåste det torrt. Håret kommer att lägga sig mer nedåt-bakåt när det får självtorka. Och kanske jag trimmar håret lite till precis framför örat, vid den blå pilen, så att örsnibben syns. Men det gör jag inte förrän jag tvättar det härnäst.

       

I dag ingick tvättning. Det var obligatoriskt, liksom att bära ansiktsmask under hela klippningen. (Jaime fäste gummibanden i min nacke med ett gem, medan han klippte håret just vid öronen.) För tvätt och klippning betalade jag 15 €. Det är mycket billigare att klippa håret i Spanien! Och jag är nöjd med min frisör Jaime. Han har många års erfarenhet, och så gör han som jag säger.

Jag passade förresten på att fråga Jaime, om han vet hur många smittade vi har i El Campello. Han sa att såvitt han visste är det väldigt få smittade och ännu färre dödsfall. Men en 92-årig man i huset mitt emot hade dött.

Och på tal om dött. Kvinnan i Alicias hus, som Alicia sa hade dött i Covid-19. Henne mötte jag på trottoaren i dag. Hon såg ut att må som vanligt... Så det var falsklarm!

Efter att ha varit hem och vänt så gick jag till banken, i akt och mening att betala min spanska skatt. Det var 11 före i kön. Efter 1 timme och 45 minuter blev det min tur att kliva in i slussen. Längre kommer ingen. Där får man prata med bankpersonalen genom glaset, och sticka in sina papper och kort i dörrspringan. Bankkvinnan tog min deklaration, pysslade med den ett bra tag, rådfrågade en kollega, och kom sedan tillbaka med den. Hon sa att det fattades ett número justificante på blanketten, alltså kunde jag inte betala skatten.

Hemma igen mejlade jag Björn på Scandinavian Management, och han svarade bums att han inte trodde att banken visste vad de sysslade med. Men han skulle försöka få fram det efterfrågade numret. När jag har fått det så får jag ställa mig i kö utanför banken en gång till...

På väg hem så ropade Rolf på mig, från andra sidan gatan. Han mår bra! Det är ju skönt att höra.

Regeringen och oppositionspartierna diskuterar hur de ska göra med förlängningen av nödtillståndet. Alla verkar vara överens om att det bör förlängas 15 dagar, alltså till klockan 00 på natten den 7/6. Om det blir så ska de besluta i morgon (eller nästa dag). Men premiärminister Sánchez vill att nödläget ska vara till den 27/6 (en lördag). Jag gissar att de kommer att förlänga nödläget 15 dagar, men kanske därefter (tyvärr) 15 dagar ytterligare. Vi får väl se hur de olika partierna kan komma överens.

Spaniens läkare protesterar mot att det ligger politik och ekonomi bakom regeringens beslut, och inte medicinska fakta.

Om några dagar kommer regeringen troligen att bestämma, att munskydd blir obligatoriskt på allmän plats - där man inte kan hålla 2 meters avstånd till varandra. (På El Paseo kan det bli tvunget utom tidigt på morgonen, men på stranden bör vi slippa. Däremot måste vi säkert bära munskydd på nästan alla gator, inne i affärerna etc.) Vi kommer att få exakta besked inom några dagar.

Vi vanliga, som inte är sjuka eller jobbar med sjuka, kan använda vad de kallar "hygien-masker". Det kan vara engångs, eller tvättbara i tyg. Bara tyget har minst 2 lager så verkar det vara godkänt. (Så jag kommer att sy av 2 lager Sunkini-tyg.) Det står att engångs-munskydden bara bör användas max 4 timmar, och ska sedan slängas.

I sammanhanget bör nämnas att på flygplatserna och ombord på flygplanen, så duger INTE hemmasydda munskydd. Ska man flyga bör man nog satsa på ett dyrare kvalitéts-munskydd - så att man står ut med att ha det på sig så många timmar som resan tar.

Nedan en tydlig bild av när vi får vara ute. Jag tillhör den blå gruppen.

Tänk så annorlunda världen är, sedan lilla SARS-CoV-2 började smitta ner oss människor! Kommer livet någonsin att bli som vanligt igen?

20-05-20:

Även i dag ville Stella följa med på morgon-promenaden. Det blev ingen motion för mig, men 5274 steg i relativt långsam takt. Men det är förstås skönt att gå i solen nära havet. Jag tog en del foton, men har skurit av höger sida + den övre biten på samtliga foton som ni får se. (Lilla defekta kameran...) Ni kommer att märka att jag är väldigt förtjust i SUP-brädor.

På hotell JovA håller de på med en radikal renovering. De har blåst ut precis allting invändigt. De få företag som har råd, kan ju passa på med sådant här när de ändå inte har några gäster.

Det luktar vov-spännande på muren! Det kan ha varit andra hundar som har kissat där...

Mario på El Blanquet höll på att desinficera stolar. Han öppnade i dag. Han sa att om de hade tvingats ha stängt ytterligare 1 månad, så hade han och hans familj hamnat på gatan. (Passa gärna på att fika där! Han försörjer fru, son samt sin gamla mamma...)

Simmar-tjejen nedan var på väg ut i havet för att tränings-simma. Jag såg hur hon spände fast bojen kring midjan. Hon såg inte ut att frysa alls, trots att det bara är 21° i havet.

       

Det verkar som om det "bara" blir 15 dagars förlängning av nödtillståndet, fram till 8/6. (Det skulle innebära totalt 86 dagars nödläge.) Regeringen vill förlänga ytterligare 15 dagar, men de verkar inte få majoritet för att kunna genomföra det. Närmare besked kommer.

Sánchez säger: "Ingen har rätt att slösa bort det spanska folkets ansträngning".

Tyvärr kommer vi här i Valencia "län"  inte att få gå in i fas 2 förrän den 1 juni. Om jag förstår det rätt så beror det på att de inte hinner testa för att spåra smittade i tillräcklig omfattning. Det stod som exempel att 1 smittad visade sig ha haft 58 kontakter, som alla skulle testas. Mer personal ska anställas för att klara smittspårningen.

Det verkar som om flygbolaget Norwegian överlever! Det är ju bra för min del! Så länge flygbolaget sköter sina åtaganden, trafikerar sträckan Alicante - Köpenhamn, och tillåter djur i kabinen - så har jag inga synpunkter på vem som äger det.

En glad nyhet, och det är förstås jag som har missförstått tidigare - eftersom det inte har stått i klarskrift någonstans. Men det är så här: Vi får gå och äta-fika-dricka något precis NÄR VI VILL - på alla nu öppna restauranger, barer och caféer! Det är inte alls bara under våra "utegångs-tider" som vi får gå dit, som jag befarade.

Både i går och i dag har jag sett folk sitta vid bord, vid alldeles "fel" tider för deras åldersgrupp. Så jag skrev till min spansk-lärarinna, som ju bor här i El Campello. Hon måste förstås veta. Och det gjorde hon. Hon svarade: Si quieres ir a un Restaurante o tomarte un café o helado, no hay ningún horario. Inga fasta tider alltså! Jag tänkte väl, annars skulle ju restaurang-bar-café-ägarna aldrig få tillräckligt med gäster.

Men det ger oss ytterligare lite frihet. Vi kan först gå en motionsrunda, och senare på dagen dessutom gå och fika om vi vill. Själv har jag börjat hålla igen (inte banta, men ransonera måltiderna och framför allt äta vettigt). Så jag kommer att avstå från café-besöken. Jag skulle ju kunna dricka en flaska vatten, eller en kopp te, men det blir mycket dyrare än att göra det hemma. Och eftersom jag ändå inte har någon att fika med just nu, så kan det ju kvitta.

Svenska Magasinet berättar:

Det kanske är fler än jag som periodvis tycker att det känns som om vi lever i en diktatur...

Carrefour gör reklam för ett godkänt återanvändbart-tvättbart munskydd, till hyfsat pris. Det är gjort av lyocell som brukar kännas ganska behagligt. Jag ska gå upp till Carrefour Express och fråga om de kan ta hem på beställning. (Jag har svårt att tänka mig att de har hemma.) Jag har inte lust att ta bussen (som nu går ca 1 gång var 90:e minut) till stora Carrefour bara för att köpa en så liten sak.

Notisen nedan hittade jag i Svenskar i Världens utskick.

Jag vattnade Lenas växter i dag. Hennes balkong vetter åt söder, precis som min. Men medan min har tak, så är hennes öppen. Hela vinterhalvåret är det en fördel att ha en öppen balkong, eftersom man får mer ljus. Men en varm dag, som i dag, då kan det vara en fördel med tak. Så här års lyser solen bara på den yttersta delen av min balkong, och resten ligger i skugga. (Fotot nedan är taget i eftermiddags klockan 14:50.) Lenas balkong kändes het, medan min kändes lagom varm.

I kväll har jag tvättat håret, kammat det, och låtit det självtorka. Det torkade förstås mycket snabbare än det långa (som tog 4 timmar). Så här blev det. Jag tog några foton med hjälp av spegeldörren på sovrums-garderoben. (Annars vore det bättre med enfärgad bakgrund.) Det är lite svårt att veta hur jag ska hålla kameran, för att få med hela huvudet (men helst inte kameran).

   

   

Det känns väldigt skönt att ha så här kort hår. Det är mycket mera lättskött. Min lugg klipper jag alltid själv, och den bör jag nog klippa 1 cm nu. Sedan tror jag att jag ska klippa bort lite av håret framför öronen också. Men det gör jag nästa gång jag tvättar håret. Nu vill jag se några dagar hur det faller av sig själv. Då först vet jag vad jag eventuellt behöver justera. Klippa håret fram kan jag själv, jag har riktiga saxar. Men bak skulle det bli hur tokigt som helst (det vet jag av erfarenhet), så det överlåter jag helst åt en frisör.

20-05-21:

I morse fick hundarna stanna hemma. Jag gick själv en hyfsat rask promenad, först t o r på El Paseo, och sedan långsammare t o r på stranden. Det blev 8618 steg. När jag kom hem igen så gick jag ut med hundarna. Nu är jag uppe i 10'771 steg, så i princip behöver jag inte gå mer i dag - men det kommer jag förstås att göra. (Jag ska gå ytterligare 2 promenader med hundarna, och så ska jag till Carrefour Express.)

Nedan det sista fotot på min nya frisyr som jag lägger in just nu. Ni vill säkert inte se fler. Jag vill bara visa, att när jag har varit ute en runda - då blir frisyren som nedan (och spretar alltså uppåt vid sidorna). Om håret nu vill ligga så, så är det lika bra att låta det hållas. Skulle jag någon enstaka gång vilja se mer "vårdad" ut så kan jag ju föna håret inåt just den gången. Till vardags föredrar jag att bara låta håret självtorka.

I går fixade Björn på Scandtax både min deklaration (inkl alla nummer), och betalade skatten (via mitt konto), samt såg till att få en stämpel från banken som visar att jag har betalat skatten. Toppen! Då slipper jag köa utanför banken igen. Dessutom ser han till så att fakturan (till Scandtax) dras automatiskt från mitt bankkonto. Så skönt att det ordnade sig så lätt och praktiskt. Det är en stor fördel att kunna sköta allt sådant här på svenska! Så synd att jag inte kände till Scandtax från början, för då hade jag aldrig anlitat den inkompetente spanske "skattemannen" för att deklarera åt mig. Och då hade jag sluppit betala nästan 60'000 SEK i böter och räntor, och haft en betydligt bättre ekonomi i dag...

Redan i dag har jag skickat in ansökan till svenska Skatteverket om att få tillbaka den skatt som jag nu har betalat dubbelt (först i Sverige och sedan i Spanien). Jag har fått ett automatiskt svar som bekräftar att de har tagit emot min ansökan. Nu återstår det att se hur länge det dröjer innan Skatteverket betalar in pengarna på mitt svenska skattekonto. När man söker "före alla andra", som jag gör, så brukar det gå ganska snabbt.

OBS! Fr o m i dag är det obligatoriskt att använda munskydd på alla allmänna platser!

Detta gäller alla som är över 6 år, och där man inte kan hålla ett säkerhets-avstånd på 2 meter till andra människor! Om man inte bär munskydd så riskerar man mellan 601 och 10'400 € i böter! När man inte kan använda munskydd, t ex när man utöver sport eller äter/dricker, så får man tillfälligt slippa. Här i Valencia län kommer munskydden inte att räcka till alla i dagsläget, det kommer att behövas 9 miljoner munskydd per dag. Dessutom påpekas att det blir dyrt för den enskilde, uppemot 100 € per månad för en familj. Engångs-skydden får inte användas längre än 8 timmar. Suck!

Nu ska jag först försöka få tag på återanvändningsbara, tvättbara - och sedan ska jag sy några. Jag tycker verkligen inte om munskydd, men vågar absolut inte riskera några böter!

Jag gick inte till Carrefour Express (för där har de inte munskydden), utan beställde direkt via Carrefour.es. Det är de tvättbara i lyocell jag beställde. (De ser nästan precis ut som engångsskydden.) En 2-pack kostar 7 €. Jag beställde 2 stycken 2-pack = 4 munskydd. Totalt inkl frakt så fick jag betala 16,99 €. Leveranstiden är upp till 5 arbetsdagar. (Men jag har 5 engångsskydd på lager.) Eftersom skydden är tvättbara så kommer de att vara hela nödläges-perioden. Länken nedan går direkt till den här modellen, men Carrefour säljer många engångs-varianter också. Den här modellen finns just nu på lager på Carrefour i San Juan.

https://www.carrefour.es/pack-2-mascarillas-higienicas-reutilizables-adulto-conforme-une-0065/VC4A-10740056/p?skuId=5025980101&selectedSize=

Jag har ritat upp 2 munskydds-mönster, enligt den översta och understa modellen på Extrasida. Jag ska börja med att sy den översta modellen av det blåmönstrade Sunkini-tyget. Så får jag se hur det blir. Men jag blev plötsligt så trött, och fick stress-huvudvärk, så nu gör jag inget mer i dag - trots att klockan bara är 18. Det är alla dessa regler som ska följas - som stressar mig.

Jag passade på att byta lakan i sängen, och sedan tvätta lakan och handdukar. Jag bäddade med det omsydda fjäder-påslakanet. Jag sydde bara 1 litet örngott, trots att jag klippte till 2 (och borde ha klippt till 3, eftersom jag har 3 minikuddar i sängen). Jag borde ha sytt det som är tillklippt, men det blev liggande. Jag har kommit av mig med både ett och annat. Jag har inte ens läst... Ena stunden är jag glad (särskilt när jag promenerar i solen på stranden, eller ligger på golvet och kelar med hundarna), andra stunden är jag deppig (när det känns som om nödtillståndet aldrig kommer att ta slut). Det är dag 69 i dag.

   

Fjädern nedan tycker jag är vackrast. Färgerna tilltalar mig. Det gäller att glädjas åt det lilla...

Här i Alicante-provinsen har i alla fall ingen dött av Covid-19 de senaste 24 timmarna, och "bara" 11 nya smittade har hittats. (83 personer vårdas på sjukhus, varav 21 på intensivvårds-avdelning.) Det har varit mycket värre, så det går åt rätt håll! Läget i världen är annars bedrövligt!

Och Sverige ligger inte särskilt bra till...

Det är synd om oss alla, men mest synd är det om barnen!

20-05-22:

I morse gick jag ner till El Paseo strax efter soluppgången. Det var så vackert, och ganska lite folk. Jag gick först raskt t o r längs El Paseo, sedan en tur i den mjuka sanden (jobbigast), och därefter med fötterna i vattenbrynet tillbaka. Jätteskönt! (Och jag slapp använda munskydd, eftersom det var lätt att hålla avstånd. Men jag hade det med, hängande i en karbinhake i shorts-hällan.) Jag var både svettig och törstig när jag kom hem. Det blev 9'805 steg före frukost. 

Jag bryr mig egentligen inte om antalet steg, men eftersom jag använder stegräknaren som klocka, så kan jag inte undgå att se antalet. Jag noterade att jag i går gick 16'295 steg - fast jag inte gick till Carrefour Express. Det är ju bra att jag rör på mig, nu när gymmet är stängt. (Men bara man kommer över 4'700 per dag, så är det OK ur hälsosynpunkt.)

Efter frukost så gick hundarna och jag ett varv runt kvarteret i maklig takt. Därefter borde jag ha gjort något av allt det där som jag skulle, t ex sy ett munskydd. Men på något märkligt sätt lyckas jag få dagarna att gå, utan att fylla dem med vettigt innehåll. Jag pysslar med lite småsaker, och vips har flera timmar försvunnit. Det är ingen geist i mig nu. Det är karantän-dag 70...

På eftermiddagen gick hundarna och jag ner till gräsplätten nedanför sick-sack-vägen.

Det är skönt att vi har en liten grön plätt så nära, där hundarna kan springa lösa. Det är också bra att där både finns sol och skugga. (Jag står i solen, medan hundarna helst håller sig i skuggan - i alla fall när det är 27° som i dag.

Nellie springer före, och Stella kommer efter...

Jag tycker inte om färgen på trädets blommor, men de är dekorativa ändå.

Jag slapp ha munskyddet på mig även på eftermiddags-promenaden, eftersom vi inte mötte någon. Men jag hade det under hakan (svettigt), beredd att ta på det vid behov. Det är bättre att kunna andas fritt, men jag följer lagarna...

Det syns väl att hundarna hade trevligt?

Nästan hemma igen fotograferade jag de vackra blommorna vid huset mitt emot. (Nerium oleander + bougainvillea.)

Vi har fina blommor i vår trädgård också, men jag går sällan på den sidan huset, utan ser dem från balkongen. (Nedan den lilla biten som syns från entrén.)

Ett sätt att få dagarna att gå utan att göra något vettigt, är t ex att kolla vad Westwing säljer. Tavlan nedan fastnade jag för. Jag gillar både färgerna och motivet. Men tavlan är inte gjord för en liten lägenhet som min, den är 72 x 142 cm. Dessutom är det dyr! Nästan 120 €.

Något skrivbord får jag heller inte plats med. Annars skulle det vara trevligt med ett sådant här litet. Egentligen är det inget skrivbord, utan en hallmöbel. Det är bara 35 cm djupt (fast 120 cm brett). Men en laptop, ett A4-ark och ett pennställ skulle lätt få plats bredvid varandra.

Det funkar ganska bra att ha datorn på det lilla bordet där jag har den nu. Bara jag inte sitter för länge framför datorn, för då får jag ont i nacke och axlar. Däremot tycker jag väldigt illa om att behöva använda matbordet som arbetsbord. Jag har fortfarande symaskin + tyg + sybehör + ett lässtöd med en bok på där. Och följaktligen bara en liten bit fri där jag kan sitta och äta. Så visst drömmer jag om ett arbetsbord!

Om jag hade gott om pengar så skulle jag kunna ha en stor arbetsskiva hängande i taket (i sovrummet), och via vajrar kunna hissa ner den när jag skulle använda den. Det skulle gå. Men om konstruktionen skulle hålla - då skulle den kosta mycket pengar + att jag skulle behöva hantverkare till att montera den.

Jag får väl sikta på att vinna på lotteri, och sedan glasa in halva balkongen - för då skulle jag kunna få plats med både arbetsbord och gästsäng. Synd att oddset för att vinna på lotteri är nästintill obefintligt. Chansen minskar förstås ytterligare för att jag så sällan tar lotter. Men genom hederligt arbete lär jag inte få ihop några pengar, inte som pensionär i ett land med hög arbetslöshet och vars språk jag inte behärskar.

Poliserna ska vara snälla nu de första dagarna, och informera om att det är obligatoriskt att använda munskydd på offentlig plats. Först om några dagar kommer de att börja bötfälla dem som inte bär munskydd.

På Tram-stationerna Luceros och Mercado har de börjat sälja munskydd och desinfektions-gel.

På måndag den 25:e kommer både Madrid och Barcelona att få gå över till fas 1. Men vi här i Alicante - vi får stanna kvar i fas 1, fast vi har mycket färre smittade (även i förhållande till invånar-antalet). Samma sak gäller bl a Malaga. Det är tydligt och klart att "upp-fasningen" handlar mer om politik än om antalet Covid-19-fall.

Tyvärr går det inte att kopiera kartorna som jag hittar på webben, och med skärmdumpar får jag inte med riktigt hela. Men nedan är vad som gäller fr o m nästa vecka.

Ovan är fas 1 orange och fas 2 gult. Nedan är fas 1 mörkblått och fas 1 ljusblått.

20-05-23:

I natt sov jag inte många timmar, det blir så några nätter i veckan. Så när jag vaknade klockan 06:20 (av en värmevallning) hade jag ingen lust alls att gå upp. Jag låg kvar i sängen och kelade med hundarna i stället, tills klockan var närmare 07. Alltså missade jag att se när solen steg upp över havet. Jag hade inte ens någon lust att gå min dagliga motions-promenad, men det gjorde jag ändå. Fast i dag gick jag bara på El Paseo bort till hamnen, sedan gick jag ner på stranden.

Jag gick t o r i vattenbrynet, i ganska måttlig takt. Det var jätteskönt! Solen sken, det var 25° i luften och 21° i vattnet. Jag mötte mina allra trevligaste grannar som kom gående åt motsatt håll. Men vi bytte bara några ord innan vi gick vidare åt var sitt håll. Det är UV-index 9 nu, så det är nog bra att jag tar min längsta promenad redan på morgonen. Min hud tål inga stora doser.

Det står många och fiskar med metspö på pirarna, och nästan lika många längs stranden. Jag såg en man som på kort tid fick upp 2 väldigt små fiskar, som han slängde i igen. Jag frågade om han bara fick små fiskar, men ha sa att han fick stora också - men dem tog han hem och åt upp. De som är duktiga på att rensa fisk, kan förstås sänka sina matkostnader genom att fiska själva. Många spanjorer har blivit arbetslösa nu, så de behöver nog lite gratis-mat.

 

I dag blev det bara 6081 steg, och jag gick uppför de 73 trappstegen i trappan bredvid hotellet.

En udda effekt av den spanska karantänen: Försäljningen av kondomer, preventivmedel och potenshöjande läkemedel har ökat med 10% under april månad i Alicante. Försäljningen av graviditetstester har ökat med 7,7 %, medan antalet fertilitets-behandlingar har minskat med 10 %.

Nu pratas det mer och mer om att plasthandskar ger en falsk trygghet. Många här använder plasthandskar när de är ute på promenad.

Men munskydd har alltså plötsligt blivit obligatoriskt... Kvinnan nedan som utför provtagning till Covid-19-test, har dubbla ansiktsmasker + visir. Hur klarar hon att andas? De misstänkt (lindrigt) sjuka får sitta kvar i sina bilar, och provet tas utomhus.

Efter frukost och hund-promenad så gick jag till sybehörs-affären Merceria Paqui. Där frågade jag efter resårband av mjukare typ. "Ska du sy munskydd?", frågade Paqui. Jag svarade att det var precis det jag har tänkt. Jag köpte 3 meter vit mycket mjuk resår, 3 meter rund rosa ("normalfast") resår, och 20 cm av ett glest tyg som hon rekommenderade som filter. Det var så billigt så jag köpte en remsa, även om jag inte kommer att använda det i maskerna jag syr av Sunkini-tyg. 2,80 € kostade allt sammanlagt. Hon har nästan allt Paqui, men klarblå resårband hade hon inte. (Däremot ljusblå och marinblå.) Nu har jag allt jag behöver, och inget att skylla på, så i dag bör jag sy mitt första munskydd.

Jag har snabb-tittat lite på "dagens Westwing". Tänk om jag hade haft plats och pengar! Då hade en sådan här "special-klädstång" varit perfekt till mina gäster! De skulle ha kunnat hänga upp alla sina medhavda plagg, ställt skorna nederst, och lagt resten på hyllplanen och i lådan. Lägg märke till att man kan hänga långa plagg till vänster. Det är en genomtänkt ställning (från Don Hierro, vilket betyder Herr Järn), 56 x 59 cm och 197 cm hög. (Tyvärr dyr, 149 €.) Jag tror att mina gäster verkligen skulle ha uppskattat den. Men de får tyvärr klara sig utan... (I dessa tider får jag ändå inga gäster. Annars var det ju tänkt att jag skulle ha haft dubbla besök nu i maj.)

       

Jag försörjer inte längre några barn, som tur är.

Det är ju för väl att Sanchez planerar att släppa in turister i Spanien igen. Annars hade väl minst hälften av Spaniens befolkning gått i konkurs.

Men det pratas om en massa konstiga "strand-regler", som jag verkligen hoppas inte blir verklighet. De flesta av de tänkta reglerna är bisarra!

Det talas om att stränderna bara ska få vara "halv-fulla" (en särskild signalflagga ska hissas när inte fler får plats på stranden), att man inte får vara på stranden mer än 4 timmar (räcker mer än väl för mig), att det kan bli tal om tids-bokning för en plats på stranden. Eventuellt ska strandvakter, polisen eller drönare bevaka stränderna. Kanske ska man bara få ta med sig en badhandduk per person till stranden. Det ska bli obligatoriskt att duscha innan man går ner till stranden. (Hur ska detta kunna kollas?) Det finns fler förslag...

Strand-fot-duscharna får inte längre användas, då de anses utgöra en hälsofara. Här i El Campello monterade kommunen ner samtliga strand-duschar i förrgår. Nu återstår bara ett plomberat rör, utmärkt med röd-vitt band. Det är inte mycket som är sig likt...   

Nej, jag har inte sytt ett stygn i dag. Jag har klappat mina hundar, och beundrat mina bougainvilleor som nu har kommit igång ordentligt med blomningen.

Alla 3 är vackra, men den nedan (borterst på fotot ovan) har allra vackrast färg.

Växterna inne mår inte lika bra. Det är inte lyckat att ha dem ovanför min ögonhöjd. Nu missade jag att de var torra, och de 2 längst till vänster ser väldigt ledsna ut. Nu när det är varmt ute (vi har haft 28° i dag), så blir det förstås varmt inne också (26,8° just nu) - och då behöver växterna vattnas oftare. Men det glömde jag ett par dagar...

Jag funderar på att flytta ut fågelburarna på balkongen, och ställa dem på de grå skåpen framför skjut-dörrarna. Fåglarna trivs utmärkt på balkongen hela sommarhalvåret, förmodligen bättre än inne. Men jag förstår ju att fröken Gråsparv och hennes närmaste släktingar skulle samlas runt burarna var dag, i jakt på fågelfrön. Jag är lite rädd att gråsparvarna kan ha någon form av ohyra, som mina fåglar skulle kunna få...

Innan jag kan ställa fågelburarna på skåpen, så måste jag förstås flytta alla krukväxterna som står där nu. Några kan stå på balkong-bordet, men var resten ska stå vet jag inte ännu. (Jag ska förstås ge bort 2-3 krukor med crassula, men måste se så de har tagit sig först.) En liten crassula kan nog flytta in.

Men sedan, när fåglarna har flyttat ut, då kan mina inomhus-växter stå där fågelburarna står nu. Det är där jag tycker bäst om att ha dem.

Kanske är detta något jag borde pyssla med i morgon? Utöver att sy ett munskydd...

20-05-24:

I dag är det karantändag 72. Suck! Efter en skön morgon-promenad längs El Paseo (långsam, för båda hundarna var med), så började jag läsa tidningen www.diarioinformacion.com för att se om något särskilt har hänt. Då hittade jag det här:

https://www.diarioinformacion.com/cultura/2020/05/23/version-resistire-duo-dinamico-triunfa/2267033.html

I tidnings-texten står bl a:

"En svensk version av 'Resistiré', framförd av femtio kända artister, har blivit en sång i kampen mot pandemin. Videoklippet med låten publicerades den 17 maj och har redan haft mer än 170 000 visningar på YouTube. Trots mer än 3600 dödsfall i Covid-19, en mycket högre siffra än i grannländerna, verkar det nordiska landet ha nått toppen på kurvan för några veckor sedan, och kurvan har planat ut."

Själv hade jag inte hört den svenska varianten tidigare. Den är bra!

Svenska låten: https://www.youtube.com/watch?v=3aiQDUyyyrY

Spanska originalet: https://www.youtube.com/watch?v=hl3B4Ql8RtQ

Svenska låten, med spansk översättning av texten: https://www.youtube.com/watch?v=rcfhyowX5mc

I dag har det varit "stora fågelflyttar-dagen". Jag började med att flytta balkong-skåpen som fågelburarna ska stå på. Sedan städade jag bakom, putsade fönsterrutorna, och torkade golvet. Därefter ställde jag tillbaka skåpen igen. Och så flyttade jag ut fågelburarna. Fåglarna verkar väldigt nöjda! De trivs ute i friska luften. De skulle kunna bo på balkongen året om, ifall de bara fick var sin holk att sova i på vinter-nätterna. Men de kallaste månaderna vill jag ha dem inomhus. Jag vill att de ska ha det bra. Nu borde jag egentligen ha flyttat ut dem för en dryg månad sen.

   

Jag sopade upp sisådär 1 kg fågelfröskal och fjädrar bakom skåpen. (Jag överdriver bara lite...) Sedan putsade jag alla fönster på insidan, och skurade golvet. Det var inte en dag för tidigt! Det är roligt att ha rent. Synd bara att det varar så kort tid...

På sitt sätt är det väldigt skönt den långa period som fågelburarna kan stå på balkongen. Jag slipper fågelfrö-skal och fjädrar inomhus. Det hamnar massor med fröskal i skenorna som skjut-dörrrarna löper i, och det är hopplöst att få bort. Jag har ett litet smalt munstycke till dammsugaren, men det går inte i det smalaste spåret (inte fingrarna heller).

Nedan står fågelburarna på sin "sommar-plats". Lägg märke till hur fönster-glasen glänser! Det är inte ofta de är nyputsade...

Jag torkade av dammet från mina dammiga prydnadssaker, innan jag satte dem på plats igen.

Lilla fröken Gråsparv satt i bougainvillean och tittade intresserat på mina förehavanden. Hon är inte ett dugg rädd för mig. Jag fick gå väldigt nära och vifta med händerna, för att hon överhuvud taget skulle flytta sig. Men hon flyttade bara precis utom räckhåll för mig. Hon känner väl att jag tycker om henne. Det är bara hennes fula ovana att bajsa på alla mina saker, som jag inte tycker om.

Jag flyttade balkong-växterna lite hit och dit, för att se hur jag bäst skulle kunna klämma ihop så många som möjligt på den lilla ytan.

Bredvid fåglarna står 2 sjuka pelargoner. Ifall det är något smittsamt, vill jag inte ha dem nära de andra. Jag slänger inga växter förrän allt hopp om tillfrisknande är ute. De är ju levande!

De 3 crassulor som jag ska ge bort står på rullvagnen tillsammans med 2 små växter som har fått spinnkvalster och därför måste hållas isolerade. (Crassula får knappast spinnkvalster, dessutom nuddar bladen inte varandra.)

Balkong-bordet är fullt med växter, så jag kan inte använda det att sitta vid. Men det brukar jag ändå inte. I alla fall ytterst sällan. Jag sitter nästan alltid i solstolen. Den är skönast.

Ser ni att jag har tagit bort alla "fågel-skrämmar-banden"? De gjorde ändå ingen nytta längre. Det var bara de första veckorna som de skrämde fröken Gråsparv och hennes vänner. Det är snyggare utan dem!

Nu står inomhus-växterna där jag tycker bäst om att ha dem. Jag skulle kunna få plats med några till. Men jag har inga ytterkrukor som passar de nyplanterade crassulorna. Så de får stå kvar ute.

Bara en enda växt får stå högre än min ögonhöjd - den lilla ampelliljan. De är ju tåliga. Och den bör stå så att de små "bebisarna" kan hänga ner.

Fikusen verkar trivas, så den får stå kvar bredvid fåtöljen.

Min segelbåt har fått flytta tillbaka till sin gamla plats. (Den stod i vägen på sängskåpet en lång period.)

På golvet står dammsugaren kvar, för det var egentligen meningen att jag skulle dammsuga alla golv i dag. Och på bordet ligger tyget som jag ska sy munskydd av. Nåja, det kommer en dag i morgon också.

Något har jag ju faktiskt gjort i dag, om än inte allt jag borde ha gjort...

Jag tränar spanska, och har precis läst lite i El Mundo.

Där står att fr o m i morgon måndag (25:e) så inför regeringen vissa lättnader. Då ska en hel familj (mamma, pappa, barn) kunna gå ut tillsammans. Tidigare har bara en vårdnadshavare fått gå ut med 1-3 barn. Om jag förstår det rätt ska vuxna nu också kunna promenera med en annan vuxen - som de inte sambor med. Och de regioner som befinner sig i (eller kommer in i) fas 2 får lov att öppna skolor för t ex stödundervisning av enstaka elever. Även kör-skolor ska få öppna, på särskilda villkor.

Det ska bli särskilda regler för att få vistas på stränderna (sen när vi får sola och bada). Det ska vara tomt de 6 metrarna närmast vattnet, och varje person ska disponera 4 m² (och då kan de räkna ut hur många som får plats, och resten kan avvisas). Runt handdukar och/eller solstolar ska det vara ett säkerhets-avstånd på 2 meter.

Tror ni att polisen kommer att gå runt med måttband? Annars uppskattar jag att ha lite avstånd till andra. Spanjorerna däremot tycker allra bäst om att ligga/sitta som packade sillar allra närmast vattnet. Tur att vi har en så stor strand! Alla bör få plats, bara inte allra närmast vattnet.

Fr o m måndag tillåts också "vanliga människor" att renovera sin bostad. (Det har varit förbjudet att ta hem hantverkare.)

Man diskuterar att bara tillåta halva elevantalet i klassrummen när skolorna öppnar i september. Man skulle då inreda nya klassrum i gymnastiksalar och bibliotek. Rektorer och lärare tror dock att detta kommer att bli omöjligt att genomföra.

Och jag som trodde att vi skulle få leva normalt till hösten...

20-05-25:

Vi går i dag in i andra veckan av Fas 1. Men det är inte det som syns på kartan nedan. Där visas i stället hur många procent av befolkningen som har antikroppar mot Covid-19. Talen är förstås inte exakta, eftersom alla inte har blivit testade - men man har gjort stickprov. Om det stämmer så skulle 4% här i Valencia "län" ha anti-kroppar. (Jag hör förstås till de 96% som inte har några.)

Nedan en liten jämförelse mellan Sverige och Spanien. Jag tycker att man ska fokusera på antalet som har blivit friska igen. Det är många! Nästan 5'000 i Sverige, och nästan 200'000 i Spanien.

   

Nedan en intressant jämförelse av R-tal, som visar hur många som normalt smittas av olika sjukdomar. Covid-19 är inte alls värst! Sarampión = mässling, viruela = smittkoppor, gripe = influensa, estacional = säsong. Och resten heter lika. (Influensan 2009 var fågelinfluensan.) R-talet, eller reproduktionstalet, visar hur många personer varje smittad själv smittar i genomsnitt. Ett R-tal över 1 innebär att smittspridningen tilltar. Här i Spanien är R-talet för SARS-CoV-2/Covid-19 nere på ≈ 0,2 nu, medan det ligger på ≈ 0.8 i Sverige.

Maud ringer mig ibland. Vi pratar bara en kort stund eftersom det är så dyrt. Jag kan aldrig ringa henne för jag har ett abonnemang med höga samtals-kostnader (men hyfsad internet-kostnad). Jag mejlar till Maud då och då, men hon kan inte svara via mejl. I går skickade hon fotot nedan (via Whatsapp). På fotot sitter hon och tittar ut över havet - långt borta i Mboro i västra Senegal. Maud bodde här i El Campello tidigare. Jag saknar henne, men vi har varken råd eller möjlighet att hälsa på varandra. Avståndet är alltför långt, se kartan nedan. (Och ändå är det närmare härifrån - än från Sverige.)

Nu går det förstås inga flyg alls, men jag har annars hört att det är enklare att flyga till Gambia, och sedan ta tåg/buss/taxi därifrån.

Nedan en liten spansk läsövning som förklarar varför de som heter José kallas Pepe, och de som heter Francisco kallas Paco. Från början trodde jag att Paco och Pepe var riktiga spanska namn.

För er som inte alls kan spanska så kan jag berätta att José = Josef som var Jesus adoptivfar. Förmodad far (padre putativo) förkortades PP och uttalas PePe. San Francisco de Asis grundade en religiös orden som från början var känd som "Pater Comunitatis" (gemenskapens far) - vilket förkortades PaCo. Klart som korvspad - eller hur!

"Bara" 1 död och 2 nya smittade i Alicante-provincen. Det går åt rätt håll.

I dag öppnade Ikea återigen sina varuhus här i Spanien. Synd att jag har 9 mil till det närmaste...

Fast "nyheten" nedan är inte rolig alls. Jag har just nu ett kliande myggbett på armen, som jag fick i går. Det värsta med de spanska myggen är att de varken syns eller hörs. Jag märker att jag har blivit biten först när det börjar klia. Det kan ha hänt ute under promenaderna, eller bland växterna på balkongen. Nåja, just här är det inte så farligt. Värre är det i Torrevieja. (Jag har satt upp 2 av mina 3 myggnät, så jag ska förhoppningsvis slippa mygg inomhus.)

Stella har ägnat minst en timme åt att gnaga på en råhudspinne. Mitt i gnagandet så ville jag att vi skulle gå ut. Först ville hon ta med pinnen, för säkerhets skull. Men det fick hon inte för mig.

När vi kom hem igen så rusade hon raka vägen till pinnen. Hon hade inte glömt den, fast vi hade varit ute minst 20 minuter. Normalt väntar hon tills jag har tagit av henne selen, innan hon går ifrån hallen. Men inte i dag. Fast så snart hon hade pinnen i munnen så kom hon tillbaka, och stod snällt stilla medan jag tog av selen. Hon var förstås tvungen att rusa och ta pinnen - annars hade Nellie kunnat ta den! Att de sedan har ytterligare minst 4 precis likadana "gnagisar" i sin leksakslåda, är en helt annan sak. Just den här var godast!

Jag har 4 fåglar på balkongen, inte 3 som det borde vara. Dock är jag glad för att inte hela familjen Gråsparv invaderar balkongen.

Mio får ju lite sällskap.

Linus och Lina har ju varandra. Nedan "pussas" de. Fast jag störde dem med kameran.

Tro det eller ej, men dammsugaren står kvar precis där jag ställde den i går. Och tyget ligger orört kvar på bordet. Kan jag ha drabbats av latmask? Eller kan det vara den berömda pensionärs-sjukan?

20-05-26:

I dag inleds en 10 dagar lång landssorg i Spanien. Detta till minne av alla dem som har dött i Covid-19. Alla flaggor ska hissas på halv stång, men annars tror jag inte att vi kommer att märka mycket av det. Vi får ju ändå inte gå ut och dansa, eller gå på bio, eller teater.

Toaletterna i Lenas lägenhet har börjat rinna. Det blir lätt så när de står oanvända länge. Jag har visserligen spolat 1 gång i veckan, men det har inte räckt. Jag gissar att flottören behöver justeras och packningen bytas. Jag ringde rörmokaren här i kvarteret. Det visade sig att han har gått i pension. Då ringde jag Paco (min f d rörmokare som numera är pensionerad), och frågade vem han kan rekommendera. Att bara välja vem som helst i telefonkatalogen vore ju rena rama lotteriet.

Paco rekommenderar den här firman:

Den sista bokstaven i mejladressen är ett L, det tog ett tag innan jag listade ut det (eftersom det är en liten ring i hörnan på pappret). Adressen är hela företagsnamnet med SL på slutet. (SL = Sociedad de Responsabilidad Limitada, är en enklare form av aktiebolag med lägre kapital och begränsat ansvar, men inte en enskild firma. Aktiebolag = Sociedad Anónoma förkortas SA på spanska.)

Fast adress och telefonnummer hade jag inte i morse. Men Paco hade förklarat att firman ligger nära vårdcentralen. Så jag gick dit. Det var en ung trevlig man, som lovade att ringa (eller mejla) mig så snart han kan laga Lenas toaletter. Jag vet inte hur lång väntetid han har, men telefonen hann ringa 3 gånger bara på den korta tid som jag var där. All sådan här verksamhet har ju legat nere i minst 7 (oftast 9) veckor, p g a karantänen.

På vägen dit såg jag enkelriktnings-pilarna på trottoarerna. 

När jag var så nära Aldi så beslöt jag mig för att gå dit. Jag passerade vårdcentralen. Där var det kö utanför.

Aldi var det ganska lugnt. De har återigen börjat med sin "basar", och det är alltid kul att titta på allt - även om jag inte behöver något. Tyvärr hade de ännu inte fått sin kombucha i sortimentet igen. Det var bl a en flaska sådan jag hade tänkt köpa.

Tack vare det extra turen till rörmokaren och Aldi så är jag nu uppe i drygt 11'000 steg. (Klockan är 15.) I morse blev det bara knappt 4'000, för Nellie var med (inte Stella) och vi tog det lugnt så hon fick nosa på allt hon ville. Vi gick hemifrån sent, och hade därför begränsad tid på oss. Jag kände för att ta det lugnt i morse, och äta frukost före promenaden.

Hon ser så liten ut Nellie, när hon ligger i solstolen. Stella kan inte hoppa upp i den, så Nellie får ha den för sig själv. När jag sitter där så brukar jag lyfta upp båda hundarna i knäet.

I dag hade Westwing inget som intresserar mig, men tabletten nedan (som man ska sätta hund-matskålen på) är ju rolig. Fast nån chihuahua har de minsann inte ritat dit.

I dag har jag faktiskt dammsugit! Och så har jag lagt mönstret på tyget, och lagt fram en märkpenna. Om jag kommer längre än så återstår att se.

Apropå kombucha, så har jag funderat på att göra själv. Det blir ju billigast. Men jag tycker att det verkar vara ganska bökigt att göra det (+ att man behöver ha både en svamp och socker hemma). Se t ex de här recepten: https://www.tasteline.com/recept/kombucha-grundrecept/ + https://alltommat.se/recept/kombucha/

Jag köpte en förpackning tepåsar på Aldi (sådana där pyramidformade). Ja, det är inget te från tebuskar i påsarna, men citrongräs, ingefära och citron. Jag har precis smakat, och det smakade gott och fräscht. I den här sortens te häller jag ingen mjölk eller grädde. Det skulle förstöra fräschheten.

Teet hade jag precis tänkt prova 15:15, men då ringde rörmokaren. (Jag hade inte trott att han skulle kunna komma redan i dag.) En kvart senare sågs vi vid Lenas lägenhet. Han hade med sig en stor väska med verktyg, samt en kartong med olika sorters flottörer.

Det visade sig att Lenas toalettstol satt fast vid väggen med silikon, så rörmokaren fick ta loss den. Sedan bytte han flottör till en av bra kvalité. Han sa att det var en dålig som satt i, så det var därför den hade börjat läcka. Han sa att en billig kostar knappt 17 €, en dyr knappt 21, men att byggherrar och många andra väljer den billiga trots att det bara skiljer 4 €. Den billiga håller inte alls lika länge, så en sådan blir dyrare på sikt.

Rörmokaren var trevlig och gjorde ett proffsigt intryck. Nu står toalettstolen på plats igen och rinner inte ett dugg. Men han höll på nästan 1½ timme. Inklusive material (flottör och silikon) så kostade det 91 €.

Jag passade på att vattna Lenas växter medan han jobbade. Fast, nyfiken som jag är, så tittade jag förstås till honom då och då.

Jag tog vägen om El Paseo på vägen hem. Där hade småbutikerna just öppnat efter siestan. På stranden var det en massa barn och deras föräldrar. Jag såg att flera butiker sålde munskydd av tyg, och stannade till för att titta. I en av butikerna sydde en kvinna munskydd på löpande band. Jag såg några snygga som såg ut att sitta skönt. De fanns bl a i en vacker rosa och lika vacker gul färg, och kostade 5 €. Men tyget var så tjockt, så jag skulle aldrig kunna andas i det.

Jag hittade en annan sort med nästan perforerat tyg, den nedan med flaggan på. Jag köpte en sådan. Den kostade 3,50 €. (Den fanns även i  spanskt röd-gult och mörkgrönt med flagga på.) Och så köpte jag ett barn-munskydd av "halvtjockt tyg". Tänk att en "munskydds-industri" har kunnat växa fram så snabbt!

På fotona nedan provar jag bara munskydden. Jag vill förstås tvätta dem innan jag använder dem. Båda är mycket bekvämare än de i papper. Jag har fortfarande för avsikt att sy en mask av Sunkini-tyg, men nu är det inte lika bråttom längre. Munskydden jag beställde från Carrefour kommer nog inte förrän på torsdag. Men sen har jag så jag klarar mig, även om jag inte tvättar munskydd varenda dag.

   

Det finns de som vägrar bära munskydd - men det blir dyrt!

Aldi såg jag förresten en engelsman som hade en plastkasse över huvudet, med hål bara för ögonen. Han hade inte vetat om att det är obligatoriskt med munskydd. Han försökte göra rätt i alla fall, till skillnad mot männen ovan.

Och så vill Spanien förtydliga att landet visst välkomnar turister i sommar, fr o m 1/7.

20-05-27:

Jag tycker om sådana här väderleks-prognoser! I mitt tycke är temperaturen perfekt, och jag föredrar sol och klarblå himmel. (Men inser förstås att regn behövs emellanåt.)

I morse gick jag en skön motions-promenad ensam. I shortsen jag har på mig i dag får min gamla kamera precis plats i fickan, så den fick följa med. På mornarna behöver man inte trängas på El Paseo, särskilt inte nu när vi inte har några turister.

Det är förbjudet, och bötesbelagt, att bada. Kvinnan på fotot går/promenerar visserligen i vattnet, men nog tycker jag att hon fuskar rejält... Men hon hade tur, ingen polis var i närheten. Själv nöjde jag mig med att gå med fötterna i vattnet, upp till fotknölarna bara.

En vacker bägarranka i en kruka utanför en restaurang:

Kvinnan nedan tränar yoga på stranden var morgon. Hon är duktig!

Nedan några av de f d fot-duscharna:

       

Den här flytbojen hade följt med vågorna upp på stranden. Förmodligen i går eftermiddag, för då blåste det kraftigt från havet. Har den markerat ett nät tro?

Det syns på sanden också, att det blåste rejält i går:

Dagar när det inte blåser så har jag solhatt på mig. Just den här är inte speciellt klädsam, men den fyller sin funktion. På spanska heter solhatt sombrero, vilket betyder ungefär "skuggare". (Sombra = skugga.)

   

I shortshällan fäster jag både min mini-handduk och munskyddet. Jag har förresten använt det vita munskyddet med flagga på i dag. (När jag gick till rörmokaren, se längre ner.) Det är mycket bekvämare än ett engångs-munskydd. Det blir inte riktigt lika svettigt och det är lättare att andas. Som jag skrev i går så kostade det 3,50 €. Ett engångs kostar mellan 0,70 och 2 €. Detta är lätt att tvätta, torkar snabbt, och kan användas väldigt många gånger. Tvättbara munskydd blir snabbt mycket billigare än engångs.

Jag är väldigt glad för min lilla handduk! Det fastnar ingen sand på den, och den torkar på 10 minuter.

Hemma igen åt jag frukost: Grönt te med lite grädde i + en rest spenat-omelett + några körsbärs-tomater. Totalt 4,8 gram kolhydrater. Nej jag bantar inte strikt, men jag äter LCHF sedan 1½ vecka tillbaka. Jag väger och räknar vissa dagar, för att se hur många gram kolhydrater jag får i mig. När jag senast kollade blev det 22,8 gram. Ändå har jag sagt till mig själv att det räcker att jag håller mig under 50 gram per dygn. Jag var uppe i 57,5 kilo! Mer än på många år, och det var kollosalt missklädsamt. I morse vägde jag 56,0. Jag kollar vikten 1-2 gånger i veckan. Jag måste gå ner till min normala vikt, ungefär 50 kg alltså - så att mina kläder passar. Men jag tar det lugnt.

Efter min frukost så var det dags för hundarnas första lukt-runda för dagen.

   

Vi gick förbi den brokbladiga bougainvillean, som jag ska försöka knycka ett par sticklingar från någon dag. I dag var det ingen i närheten, men jag måste ha sax eller sekatör med för att kunna ta sticklingarna snyggt.

Därefter lämnade jag hundarna hemma, och gick till rörmokaren och betalade Lenas räkning. (Hon överförde pengar till mitt konto i går.) Jag fick ett stämplat kvitto som jag ska ge Lena. Nu är jag uppe i 14'629 steg, och kan med gott samvete ta det lugnt resten av dagen.

Den här sortens skalbagge är vanlig, och jag undrar vad det är för sort. Är den nyttig eller skadlig? (Fotot tog jag på loftgången, men jag ser dem ofta springande på trottoarerna.)

Först googlade jag på escarabajo naranja (orange skalbagge), och sedan på escarabajo rojo (röd skalbagge) men jag hittade den inte. Tyvärr har jag ingen bok med "Medelhavs-insekter", och i min svenska insektsbok finns den förstås inte med. Är det någon av er som känner till sorten?

I dag säljer Westwing bl a trädgårds-möbler och trädgårds-dekorationer.

De säljer många små söta prydnads-djur gjorda i polyresin. (Ett ganska starkt plastmaterial som liknar keramik.)

   

       

           

           

       

Själv har jag bl a några söta katter (som jag har köpt på portugisiska A Loja do Gato PretoPlaza Mar 2 i Alicante):

I den affären har de mycket finare djur än dem som Westwing säljer. (Och de är bara aningen dyrare.) Det finns hundar, katter, fåglar, grisar, ekorrar etc.

Men dörrmattan nedan är från Westwing. Den är både trevlig och ovanlig.

Trevliga paraplyer säljer de också i dag:

       

Ja, jag skrev ju att jag med gott samvete kan ta det lugnt i dag, och då kan man pyssla med sånt här... Jag har dessutom 2 hundar i knäet, som jag klappar regelbundet. Så jag slår 2 flugor i en smäll...

Hälsoministeriet vill att det ska utföras så många tester som möjligt (av misstänkt smittade) i Valencia "län". Primärvården ska kunna testa, även om patienten bara verkar vara förkyld. Detta för att Valencia "län" säkert ska få gå över till fas 2 nästa vecka. För närvarande är 211 personer smittade i "länet", varav 29 intensivvårdas. Reproduktionstalet har sjunkit till 0,84 här, mot 1,1 för en vecka sedan. Här i El Campello är alla siffror bättre, men vi tillhör Alicante-regionen och Valencia "län" och får gå över till ny fas samtidigt som dessa.

Nedan vad vi får, respektive inte får, göra när vi som jag bor i en comunidad (ägarförening). Det är mest nej... Här där jag bor är det ingen som använder munskydd inne på vårt område, men alla håller avstånd. (Jag översätter inte eftersom det bara berör oss som bor här, och vi bör kunna lite spanska. Ni andra kan titta på illustrationerna och gissa.)

20-05-28:

Jag är innerligt trött på SARS-CoV-2-virus och Covid-19. Ändå fortsätter jag att läsa om dem i webb-tidingarna. Ju mer man vet - desto bättre. Så är det alltid.

Av alla test som görs av misstänkt smittade på vårdcentralerna här, så har bara 5% Covid-19.

I Sverige ska man fr o m måndag börja sälja test till privatpersoner.

Apotea har ännu inget pris på sin webbsida, men jag har hört att testet kostar 750:-. Det är alltså inget för gemene man, men det kan i vissa fall vara värt pengarna att få veta om man verkligen har antikroppar mot Covid-19 eller ej. Om det hade funnits testmöjligheter för privatpersoner här i Spanien, och det hade kostat max 20 € att bli testad - då hade jag gärna testat mig.

I min åldersgrupp dör 5,9 % av de smittade, i alla fall i Sverige.

Nedan ett vackert foto från bukten Cala D' Enmig, Coveta Fuma, (som hör till El Campello kommun).

Jag känner mig ungefär som Nellie ser ut på fotot ovan. Det är ingen fart på mig heller... (Även natten till i dag sov jag på tok för lite, vilket inte var självvalt...)

Vad beträffar Nellie så var det nog bara 1 minut eller så, som hon vilade. Därefter gick hon in för att komma så högt upp som möjligt, på fåtöljens armstöd, och på solstolen. Stella har däremot tagit det mycket lugnt i dag. Hon har inte velat följa med ut en endaste gång.

   

Den första lilla antydan till en blomma syns nu på min hjärtreva. Det är extra roligt eftersom jag hittade de små "sticklingarna" på marken framför soptunnan - och räddade dem. De har vuxit till sig bra!

20-05-29:

På måndag, den 1:a juni, så får vi äntligen gå över till fas 2 här i El Campello (vilket gäller hela Valencia "län")! Vi kommer alltså att få lite mer frihet! Men förmodligen kommer det nationella nödläget att förlängas en 6:e gång, och vara ända fram till 22/6. Nåja, vi börjar nästan bli vana vid det här laget...

Fr o m måndag kommer 70% av Spanien att befinna sig i fas 2.

   

Nedan info om vad vi får göra i fas 2.

Vi kommer att få gå ut på promenad nästan när vi vill på dygnet, UTOM under de tider som är avsatta för alla från 70 år och uppåt. Vi (som är under 70) får alltså INTE gå ut för att motionera mellan klockan 10 och 12, och inte heller mellan klockan 19 och 20. (Fast gå för att handla, eller gå på restaurang får vi även under dessa tiderna.)

Stora affärer och köpcentrum ska nu få öppna (men har köpcentrumet bänkar så får vi inte sitta på dem), vi får träffa släkt och vänner även hemma hos någon (max 15 personer), stränderna ska öppnas (men vi får ännu inte bada) och restaurangerna ska få servera mat inomhus (men får bara ta emot 40% av normalt antal gäster). Idrottsanläggningar och simbassänger får öppna, men bara utnyttjas till 30% - och efter tidsbeställning. För allt gäller att vi måste hålla 2 meters avstånd till varandra, och bära munskydd när detta inte går.

El Campello kommunfullmäktige vädjar till befolkningen att vi alla ska fortsätta att följa bestämmelserna, så att vi om några veckor ska kunna återgå till den efterlängtade normaliteten.

På den här länken hittar ni mer information om vad vi får göra i fas 2: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/25/5ecb6b6d21efa0540b8b4589.html

I morse följde båda hundarna med mig på morgon-promenaden. Och tänk! Stella gick hela vägen hemifrån till Alehop och tillbaka igen, i normaltakt och utan att jag behövde bära henne en enda gång! Roligt! Det blev bara 5301 steg för mig, men det var en skön promenad i solen.

Kommunen höll på att måla pilar och "gubbar" på El Paseo, som visar hur vi fotgängare ska gå. Nu ska vi gå på trottoaren (vid muren) när vi går norrut, och på gatan (som heter San Vicente) när vi går söderut.

Här kommer en annan länk, som har med något helt annat att göra: https://sv.distance.to/. På den här webbsidan kan man skriva in 2 orter och få avståndet både fågel- och bilvägen mellan dem. Så nu vet jag att jag bor 220 mil (fågelvägen) från min dotter Linda, 222 mil från min dotter Jenni och 270 mil från min son Johan. Jag vill bo här i El Campello, och de vill bo där de bor, men jag önskar att jag kunde trolla så det bara var 10 mil mellan oss - för då skulle jag kunna hälsa på dem oftare. Jag längtar förstås efter mina fina barn!

En så fin klättervägg för katter Supercat säljer! Se: https://www.supercat.se/klattervaggar-for-katt/. Fast den händige kan säkert bygga något liknande själv! Ibland skulle jag vilja ha katt igen, helst en precis likadan som Celine. Men nu, när jag både har hundar och fåglar, så vore det nog inte särskilt lämpligt.

Celine, min allra käraste och klokaste katt (lilamaskad Helig Birma), som dog 2010:

   

Jag är inne i en period när jag tänker, funderar och planerar - men inte GÖR något. Jag har t ex inte börjat sy något munskydd av Sunkini-tyget än. Kanske det är lika bra? Kanske jag inte behöver sy något munskydd själv? Jag hade egentligen tänkt ha tyget till annat. I dag kom äntligen mina munskydd i lyocel från Carrefour. Och de är faktiskt de bekvämaste jag har provat hittills. Det är lätt att andas i dem! Nu har jag alltså totalt 6 munskydd i tvättbart tyg. Jag kan inte rimligen behöva fler. (Men jag har 2 mönster till munskydd om någon vill låna!)

Jag minns inte hur länge sedan det var som jag bytte från Ikeas originalknoppar till Ikeas Eneryda på alla mina Kallax skåp och lådor. Var det 1 år sen? Eller längre? Hur som helst så är jag så glad för att jag gjorde det. Det är mycket lättare att få grepp för att öppna skåpsluckor och lådor nu. Jag tänker ofta på det när jag dagligen öppnar skåpsluckan med hundmat, och kanske har 2 hund-matskålar i ena handen. Dessutom är de här knopparna snyggare. Guldfärgen som jag målade original-knopparna i, skavdes av så snabbt.

Mina små sötnosar:

Mina bougainvilleor börjar blomma så smått (med vita blommor). Det ska vara 3 blommor i varje grupp (det är ju därför som den även kallas trillingblomma på svenska), men ännu har bara enstaka slagit ut. Som ni vet är det högbladen som är så vackert rosa.

Jag funderar (men har alltså inte kommit längre) på att gå till förrådet och hämta ett blombord. Om jag minns rätt så ska jag ha 2 vita hopfällbara, och en liten rullvagn - alla i metall. Jag skulle vilja avlasta balkong-bordet. Det vore bra att ha åtminstone halva fritt.

Utöver rullvagnen (t h ovan) så har jag bara det lilla låga bordet till hjälp nu. På det lilla bordet nedan ryms bara 1 kruka. Jag tror att det ryms 2 - 3 (små) på borden som jag har i förrådet. Jag går inte till förrådet i dag, men kanske till helgen.

Ulf frågade häromdagen, om jag har blivit helt vithårig. Men det är bara fram, och upptill där solen har blekt. I nacken har jag fortfarande ursprungligt brunt hår, blandat med ännu mer grått. Jag ser fram emot att bli vithårig även i nacken. Fotot till höger är nog från 1973. Då hade jag nästan samma frisyr som jag har nu.

       

På fotona nedan syns jag och min gammel-morfar. Han dog när jag var 4-5 år, jag minns inte riktigt. Då hade han fyllt 100 år, och blivit personligen uppvaktad av kung Gustaf VI Adolf . (Han fyllde dock aldrig 101.) Just nu minns jag inte längre vad han hette (kan det ha varit August?), och inte när han var född. (Men det bör ha varit omkring 1857.) Min mamma skulle ha vetat, men hon lever ju inte längre.

Det vänstra fotot visar 4 generationer, jag på mammas arm och så mormor och hennes far. Till höger syns jag och min gammel-morfar. Jag minns att han var snäll, och att han klappade i händerna.

   

Häromdagen mindes jag något roligt han lär ha sagt. Jag har förstås inte hört det själv, men antingen mamma eller mormor har berättat. Han hade sagt att det sexigaste han visste var när man kunde se fläsket välla upp över en kvinnas knäppkängor! (Kanske de inte använde ordet sexigt på den tiden? I så fall var det ett annat ord med samma betydelse.) Det låter hemskt i mina öron, men kanske var naturligt på 1800-talet. För det första fick en man aldrig se mer av en kvinnas ben på den tiden, än maximalt till där knäppkängan slutade. För det andra var det högstatus att vara fet - det signalerade rikedom.

Nu signalerar fetma lågstatus. Det som förr kallades pondus-mage på män, lär nu kallas looser-mage. Hur man säger om kvinnor vet jag inte. Antagligen tänkte jag på detta, om hur olika man har betraktat fetma genom åren, när jag själv tittade mig i spegeln häromdagen... Men nu ska mina fula överflöds-kilon väck igen! Jag räknar kolhydrater!

Svenska Magasinet skriver att det fr o m måndag är tillåtet att bada i havet. Jag är inte säker på om det gäller här. Ajuntamiento skriver att vi har fri tillgång till stranden, men ingenting om att vi får bada. Tidigare är det sagt att bad i havet ska tillåtas fr o m 8/6. Det kan vara olika regler i olika "län". Vi får väl se hur "alla andra" gör här på måndag.

Fr o m måndag ändrar Mercadona sina öppettider till 9 - 21 (måndag - lördag).

Jo, vi får bada! Jag hittade informationen nedan. Där står klart och tydligt på första raden; Stränder och pooler öppnar för bad i fas 2. Härligt! Vid vår strand, Carrer la Mar, är havet ca 21° varmt. Aemets vädersida funkar inte just nu, så jag kan inte kolla exakt.

Inte är det mycket med 462 € (≈ 4'849:-) per månad (det räcker inte till en egen bostad), men det är ju bättre än ingenting. (Från En Sueco, där jag också hittade en intressant artikel om rabies: https://www.ensueco.com/rabies-i-spanien-1588681974934.)

20-05-30:

Även i dag följde båda hundarna med på morgonrundan längs El Paseo, så det blev mer njutning än motion (för min del).

Vi kommer att se tydligt på måndag, att vi får bada. För då måste de röda flaggorna vara utbytta mot gröna eller gula (beroende på strömmarna). Eller så är stängerna tomma (eftersom vi ännu inte har några turister här).

Vov och voff! Pilarna gäller inte oss hundar, bara gubbar - det syns ju, säger Nellie. Men hon går ju där jag går...

Många utövar "motion på stället" för då får man vara på stranden (ovan och nedan).

Det syns att det inte är som vanligt. Ovan och nedan, restaurang Brel. Kunderna får slussas in från ett håll, och sedan sitta glest.

Prohibido el paso = Förbjudet att passera, och Espere aqui su turno = Vänta här på din tur.

Vi följde El Paseo ända bort till Alehop innan vi vände, men på hemvägen svängde vi av vid Seis Perlas. Hundarna gillar gräset. Och jag tycker om fontänen.

Nybygget sett från C/ San Bartolomé (ovan) och från min loftgång (nedan). Utvändigt börjar det se färdigt ut.

Jag har gjort en liten "förbättring" av mitt munskydd. Jag satte en extra bit resår bak, som binder ihop resåren man har runt öronen. Då kan munskyddet hänga bekvämt om halsen när jag inte använder det (och jag kan inte tappa det). Och när jag använder det så sitter det bättre på sin plats, utan att glida ner över näsan. Jag ska sätta gummiband på mina andra munskydd också.

   

Fotot nedan är från förra året. Då var de rosa stolarna bara aningen blekta. Det var mycket snyggare!

Nästa år är de kanske nästan vita? De matchade bordet bättre från början. Stolarna är bra, sköna och stadiga, så jag får väl kosta på dem lite färg längre fram. Men visst är jag besviken på att de är målade med så dålig färg. Bordet håller ju sin färgton, år efter år.

   

I dag har min lilla hjärtreva 4 utslagna blommor.

Blommorna är små - men färgstarka!

Nejdå. Pelargonen nedan är inte död. Ännu... I Sverige var mina pelargoner fina år efter år, hur många år som helst. Här blir många "sjuka" och dör. Och inte är jag klok på VAD de lider av. Det troligaste är ju någon form av insekt som lägger larver som förstör växten. En insekt som inte finns i Sverige. Kan det vara den lilla bruna fjärilen tro? Hur skyddar jag i så fall mina pelargoner mot den?

Jag är väldigt glad för att jag har havsutsikt, även om den är begränsad. Det gör skillnad att kunna se havet! (Sedan kan jag visst fantisera om en lägenhet i första linjen, med obegränsad havsutsikt, men det kommer jag ändå aldrig att få råd till.) Det är bra så här.

Jag ser t o m fiskodlingarna med blotta ögat.

Jag tycker inte att jag har gått nästan någonting i dag, men är ändå uppe i drygt 12'000 steg. Jag gick för all del till Expert, och köpte ett nytt komplett Brita-vattenfilter- av den nya modellen. På min gamla har reglerings-spaken gått sönder, och sedan några dagar tillbaka blinkar filtret rött. Jag ville inte satsa på ett nytt utbytes-filter (20 €) när själva "apparaten" är trasig. En ny modernare kostade 59 € inklusive 1 filter.

På den gamla blinkar filtret grönt när det är OK (3 månader), sedan gult några dagar och därefter rött. Jag brukar byta det så snart det blinkar gult. Det nya räknar liter vatten i stället. Ett filter räcker till 600 liter (vilket kommer att räcka minst 3 månader för mig).

Den nya har fler finesser. Man kan vrida spaken i 3 lägen; filtrerat vatten, ofiltrerat (då får man kraftigare stråle), samt ofiltrerat med "dusch". (Texten nedan är på italienska.)

Nu hoppas jag att jag är tillräckligt stark i nyporna för att kunna ta loss den gamla, och skruva fast den nya (så det håller tätt). Sedan jag fick tum-artros kan jag inte ta i lika mycket längre. Men jag har ju skiftnyckel och polygrip, så det ordnar sig nog.

Jag har berättat att jag sover dåligt på nätterna. Det har många orsaker. En orsak är att jag får ont i kroppen av sängen (som inte längre passar mig fast den var så bra från början). En annan är att jag har en tendens att grubbla för mycket när jag ändå inte kan somna (vilket förstås bidrar till att jag inte kan somna). Ibland har jag bara svårt att koppla av. Jag kan känna mig "spänd" utan att egentligen förstå varför. (Fast det har varit värre under karantänen...)

Jag har provat att ta melatonin några nätter - och det hjälper! Jag somnar snabbare och sover bättre. Fast ibland vaknar jag för tidigt ändå. Och jag vaknar förstås lika ofta av värmevallningar. Men de kvällar jag har tagit en melatonintablett ½ timme innan jag lägger mig - de nätterna har jag sovit fler timmar.

Jag köper mitt melatonin från Pharma Nord, den tillverkaren som jag litar allra mest på. (Kostar 10 € för en månad.)

Här i Spanien (liksom i USA) räknas melatonin som kosttillskott och säljs fritt. Men i Sverige är det receptbelagt. Det skrivs normalt bara ut tillfälligt, till människor över 55 år med sömnsvårigheter. Det är inte känt om melatonin är skadligt på sikt, men jag vågar ändå inte ta varje kväll - fast jag verkligen behöver sova mina timmar.

Kroppens egen melatonin-produktion sjunker bl a när man blir äldre, när man har brist på sköldkörtel-hormon, och när man har kommit i klimakteriet. Alla 3 stämmer in på mig, så kanske jag har för låg produktion. Men jag tror inte att man kan mäta det. Nedan några "urklipp" från olika källor. Jag har rödmarkerat det som jag tycker rör mig.

Nedan har jag gulmarkerat lite ang kortison. Det gäller inte mig - utan Stella. Hon riskerar de här biverkningarna när hon tar kortison i tillräckligt stor dos för att må bra för övrigt. Det är därför som vi inte vågar ge Stella ännu mer kortison, trots att vi vet att hon skulle må bättre då (för stunden).

Jag tog 1 gram melatonin i går. Kanske jag tar en tablett i kväll också. Jag får se.

Längre än så här (se nedan) lyser inte solen in på balkongen så här års. (Mitt på dagen mindre.)

Jag pratar mycket om att glasa in ½ eller ¾ av min balkong, för att få en liten aning större bostadsyta. Det behöver jag! Men samtidigt är det förstås så, att jag egentligen inte vill ha mindre balkong. Jag tycker ju så mycket om att ha en massa växter där...

Oj, jag höll på att glömma! Det är ju pingstafton hos er. Jag önskar er en riktigt härlig pingsthelg!

Angående min gammel-morfar så bekräftar min kusin Gunilla att han hette August. Hon minns också det där han hade sagt om knäppkängorna, men hon minns att han sa att det var det grannaste han visste. Ja, jag tycker att sexigaste lät fel (för modernt) men jag kom inte på det rätta ordet. Gunilla har för sig att han dog 1958, och i så fall skulle det stämma att han var född 1857.

Min gammel-morfar August, och min gammel-mormor Kersti, bodde i en liten stuga i Hunseröd (som ligger nordöst om Munka Ljungby, mammas födelseort, i Ängelholms kommun). De jobbade som statare. (Det är ingen rik släkt jag kommer ifrån.) Huset de bodde i har jag varit i många gånger, för där bodde en av mormors bröder senare. Det faluröda lilla huset står kvar än i dag. (Ja, i alla fall senast jag var i de trakterna.)

Jag hittade en liten nätt sekretär hos Westwing Now (ett systerföretag till Westwing). Den skulle nog få plats hos mig, och datorn skulle få plats inuti. Men jag ser inga hål för sladdarna, så den kanske inte är avsedd för datorer. Jag har ändå inte råd till den, så det kan kvitta. Men jag satte upp den på min önskelista (lista de deseos) hos Westwing Now. Där har jag sparat närmare 200 olika saker vid det här laget. Allt möjligt; t ex bestick, kuddfodral, lampor, gunghäst för barn, och nätta soffor. Ibland tittar jag på sakerna, och önskar. Ni vet "sen när jag vinner på lotteri, då ska jag..." Jag vet att det aldrig inträffar, men jag tycker om att drömma. Livet blir roligare om man är optimist!

                   

   

20-05-31:

Jag tog en melatonin-tablett i går, och jag har sovit gott i natt. Jag har drömt mycket (fantasifullt som vanligt), och drömmer gör man bara när man först har sovit sin nödvändiga djupsömn. Om det vore garanterat ofarligt så skulle jag gärna ta en tablett varje kväll. Jag behöver sova om nätterna! (Dosen jag tar är något lägre än vad läkarna skriver ut.) Man vet inte om melatonin har biverkningar på sikt. Alltså vill jag vara försiktig. Fass listar en hel del biverkningar av Circadin, som är den vanligaste sorten som skrivs ut till min åldersgrupp: https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20051203000025.

I dag är Stella inte i form, men ville ändå följa med på morgon-promenaden. Jag fick bära henne ¾ av sträckan, och vi gick inte ända till Alehop. Men det var en skön promenad ändå. Fast inte precis någon motion...

Nu har jag hållit på en bra stund med att montera min nya Brita-filter-hållare. Det går inte så bra. Egentligen är det väldigt lätt, men antingen är jag för svag i nyporna - eller så passar den inte på min kran. Det läcker vatten upptill!

Det var lätt att skruva av det gamla. Spaken var ju trasig på det, annars skulle jag ha behållit det. Jag måste ha vattenfilter här. Vattnet är drickbart, men smakar för mycket klor - och jag dricker ca 1 liter rent vatten per dag. (I te, kaffe och matlagning märks inte klorsmaken lika mycket.) Det är mycket smidigare att ha vattenfilter än att släpa hem vatten på flaska. Bättre för miljön också!

       

Eftersom det förra Brita-filtret passade, så har jag inte haft en tanke på att detta kanske inte skulle passa på kranen. Men jag tycker det ser ut som om min krantyp är godkänd.

Med i förpackningen finns flera olika anslutnings-delar att välja på, för att sätta mellan kran och filterbehållare. Dessa är lätta att skruva på om man kan dra upp ringen över kranen (se längst ner till höger), men det går inte på min kran som är lite kantigare.

Det följde med 2 olika, som båda verkar passa. Vilken ska det vara? Båda går att skruva på.

   

Jag har mätt diametern på kranen, på gamla Brita-filtrets anslutning, och på båda de nya. Jag får alla till samma diameter.

   

   

Men det känns som om den grå sitter lite bättre. När jag har trätt åt den vita ringen kan man bara skruva inifrån, när man ska skruva fast den grå på kranen. Då är det svårare att få grepp, och inga verktyg får plats.

   

Jag har skruvat i den grå så hårt jag kan, men det rinner vatten i skarven, och ner över Brita-filterhållaren. Det kanske skadar filterhållaren? Den tål vatten inuti, men kanske inte utanpå.

Jag provade de 3 varianterna av vattenstråle (filtrerat, och ofiltrerat med antingen vanlig stråle eller dusch). Det är väldigt praktiskt att kunna välja! Dusch-strålen är säkert jättebra när jag ska skölja rent det som jag har diskat.

       

Fast nu vet jag inte om jag kan använda filtret, när skarven läcker. Det har jag annars verkligen sett fram emot.

Jag använder min Brita ändå, men det rinner ganska mycket vatten vid sidan om (över filterbehållaren och ner i hon). Nedan fyller jag vattenkannan. Mina växter säger att filtrerat vatten smakar mycket bättre!

Om jag hade haft stylade foton på min blogg, då hade jag naturligtvis plockat bort allt som står på diskbänken, och putsat kran och diskho så de blänkte - innan jag tog fotot. Men nu får ni se verkligheten. Det är så här jag har det...

Jakarandan vid huset bredvid har slagit ut. Jag ser den från min balkong. Trädet ser inte riktigt friskt ut, men blommorna är vackra.

En tröst i eländet (det är karantän-dag 79 i dag) är att vi har skönt sommarväder varenda dag nu. Jag behöver aldrig ha mer på mig än T-shirt och shorts. Nu när jag har kort hår kan jag börja använda mina minsta örhängen igen. De syntes inte när jag hade långt hår. (Jag tycker bäst om små.)

   

I dag säljer Westwing möbler för små bostäder. Det var intressant för mig att titta på. Alltid får jag någon ny idé. De sålde t ex små bord med inbyggd förvaring, höjbara soffbord, och nätta köksmöbler. Men ingetdera passar mig.

       

Men den nätta bäddsoffan nedan blev jag förtjust i. Den är både snygg och praktisk (och inte svindyr). Men om jag ska ha plats för en soffa, då måste jag göra mig av med min sköna läs-fåtölj (och det vill jag egentligen inte).

Jag blev förtjust i det lilla bordet nedan också, trots att det ser klumpigt ut, och då rakt inte är billigt. Men detta är ett bord som kan!

Det finns i ytterligare 2 färger, men eftersom det inte finns i björk så hade jag valt ett vitt.

       

       

Vad bordet kan? Jo det kan bli jättestort! Se nedan. Och det är ju super-praktiskt, förutsatt att man har golvyta nog för att kunna fälla ut det. Jag har aldrig tidigare sett att ett så litet bord kan bli så stort!

Dagarna går, och jag gör just ingenting. Det är som om karantänens alla förhållnings-regler gör mig deprimerad och passiv. Det är som sagt dag 79 i dag, och det blir troligen 100 (= t o m 21/6). Inte förrän den 22/6 återfår vi vår frihet. Inte förrän då får vi gå ut när vi vill, träffa hur många vi vill, eller resa vart vi vill. Som H. C. Andersen sa; Att leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha. (Att leva är inte nog, solsken, frihet och en liten blomma måste man ha. Jag har citerat honom förr, men ett så bra citat är värt att upprepas.)

20-06-01:

Så har juni månad börjat med fint väder, både här och på de orter i Sverige där mina nära och kära bor.

Vi går i dag in i fas 2 av karantän-nedtrappningen! Så fr o m i dag får jag gå ut och promenera när jag vill utom mellan 10 och 12 samt 19 och 20. Fr o m i dag öppnar El Campello också sina parker, en åt gången. Först öppnas stadsparken, el Parque Central Municipal. Man måste hålla 2 meters avstånd till andra, och använda mask när man går ut och in i parken (eftersom det är trängre vid grinden). Hundparkerna kommer också att öppnas i dag, och samma regler gäller där. (Lekplatserna kommer fortfarande att vara stängda.) Både parker och hundparker kommer att desinficeras dagligen. 

Livet går vidare, i dag med en liten aning mera frihet.

Ni (i Sverige) som vill testa er för Covid-19 och betala 750:- själva, hittar all info här: https://www.apotea.se/werlabs-covid-19-fragor-och-svar. Tyvärr finns inte provtagningen på alla orter (ännu). Synd att det ska vara så dyrt! Jag tror annars mycket på testning, smittspårning och isolering av smittade (så alla andra slipper isoleras).

Min röda trasiga kamera (min nyaste) är lite nättare än den gamla (som sätter svarta fläckar på fotona och inte går att zooma med). Men den silverfärgade går precis ner i en bakficka, så i dag fick den följa med. (Och alla foton är beskurna upptill och till höger, för att få bort det svarta.)

Morgon- och lunch-promenaden gick vi häromkring, men i eftermiddags gick vi ner på El Paseo. Det var alldeles underbart där, 26° i skuggan, och att himlen var (är) klarblå kan ni själva se. Det var lugnt eftersom det var siesta. Kommunen tog bort de röda flaggorna i morse, så nu är stängerna tomma. Det är alltså fritt fram att bada! I havet är det 21° varmt. (Och UV-index är 9.) I dag fungerar Aemets väderleksprognos för stranden, men den för El Campello har försvunnit från min webbsida. Jag måste kanske lägga in den igen? Nu när vi inte har några turister här, är det glest på stranden även en så fin dag som i dag.

Är fotona nedan suddiga, eller är det bara jag som ser dåligt? Jag ser sämre och sämre, så jag är inte längre säker...

Eftersom El Paseo nu har gångriktnings-pilar, så var vi tvungna att gå i solen när vi gick norrut. Men vi kunde gå i halvskugga på tillbakavägen. Jag trivs i solen, men hundarna väljer skuggan. Jag lät dem bestämma, så vi gick till gräsplätten som skuggas av träd.

Fast i dag släppte jag dem inte lösa, för de hade redan fått en massa motion.

   

   

Nu har jag lagt fram hundarnas vattenflaska i hallen. Jag måste börja ta med den när vi går längre rundor. I dag hängde tungorna ut. Jag bar dem uppför sick-sack-vägen, för de var trötta och varma på slutet. Det är behändigt med små hundar. De är lätta att bära. När vi kom hem så drack vi alla tre mycket vatten.

I morse beställde jag hundmat via Tiendanimal. Nu i eftermiddag skrev de att varorna redan är på väg! Bra, för hundarna har slut på sina reservpåsar, och jag har till max 1 vecka hemma.

Jag pratade en god stund med Rolf i dag. Han mår bra, har det ok. Men han ser fram emot när allt ska bli normalt, och han kan sitta och spela på sin gitarr igen. Han berättade att Inka har hjälpt honom mycket. Hon har kastat påsar med mat över staketet (där han har sina blommor), och ibland en slant också. Han har gått dit och kollat då och då. Många andra har också hjälpt honom, så att han har kunnat överleva fast vi har nationellt nödläge. Det är en trevlig man, även om han har valt ett udda liv. Han berättade att han har bott här i El Campello i 6 år nu. (Hela tiden i sitt tält.) Rolf känner betydligt fler Campello-bor än vad jag gör, och han vet också mer om vad som händer i samhället. Han berättar ofta sådant för mig som jag inte visste.