Sparad dagbok 60. (Fr o m 19-12-05 t o m 20-01-17.)

19-12-05:

Jag började läsa en ny bok i går, en typisk feel-good-bok där det mesta är förutsägbart. Boken är trevlig hittills.

Jag satt i läs-fåtöljen, och hundarna låg som vanligt i mitt knä. Men då och då går jag upp och sträcker på benen. Jag mår inte bra av att sitta stilla för länge.

I morse ville jag kolla timme-för-timme-prognosen på Vackert väder. Men det gick inte. Senare kunde jag se att det nog blir regn mellan klockan 12 och 16 i dag - precis när jag har ärenden att uträtta.

Men på morgonpromenaden sken solen.

Kranskragarna blommar, fast det är december.

Jag blir alltid glad av att se huset med blå grind, där det oftast hänger vackra blommor över muren.

Jag gillar Smart for two-bilar. Den nedan brukar stå parkerad snett över gatan. Jag tycker att färgen är snygg. Sen, "när jag har vunnit en massa pengar på lotteri", då vill jag köpa en eldriven Smart for two... (Det lär finnas 40 färger att välja på!) En eldriven har bara en räckvidd på 14 mil, men till San Juan, Alicante och flygplatsen räcker det med god marginal. (Till Ikea i Murcia vore det för långt, men det är ju ändå ingen bil att lasta möbler i.) Tja, önska mig kan jag ju...

I dag ska jag gå till vårdcentralen för att bli vaccinerad, och sedan ska Stella på återbesök hos veterinären.

Nu är jag vaccinerad mot influensa (gripe), men också mot polio, difteri och stelkramp (polio, difteria y tétanus) vilka ska förnyas vart 20:e år. Det är nog närmare 30 år sedan som jag senast blev vaccinerad mot någon av de senare. Alla vanliga vaccinationer är helt gratis här i Spanien. Men jag frågade också vad det skulle kosta, om jag ville vaccinera mig mot bältros. Det skulle kosta 183 €, så det har jag definitivt inte råd med. (Alla som fyllt 50 kan få vaccinationen. Vaccinet heter Zostavax, och kostar ca 1500:- i Sverige.)

Bältros är ingen behaglig sjukdom precis, och alla som en gång har haft vattkoppor kan få den. Å andra sidan ger vaccinationen bara ett 50%-igt skydd (men den lär reducera smärtan med 2/3). Nåja, bältros är inget man dör av, så den vaccinationen får jag klara mig utan. Om jag nu inte vinner en högvinst, förstås. Vinstchansen är normalt bara 1 på flera miljoner, och nu när jag inte har råd att ta några lotter så är den förstås exakt 0%. Jag är ändå vid gott mod - men jag har livlig fantasi!

Kerstin skickade en länk till en intressant artikel i tidningen Må bra, som handlar om sköldkörtel-sjukdom: https://www.mabra.com/experten-darfor-drabbas-fler-kvinnor-av-skoldkortelsjukdom/

Där förklarar läkaren Helena Rooth Svensson att orsaken till att kvinnor oftare drabbas är: "Kvinnors immunsystem är annorlunda än mäns. När en kvinna blir gravid ska inte kroppen stöta ut embryot. Därför ändras immunsystemet i samband med graviditet. Det kan få konsekvensen att immunförsvaret riktas mot vår egen vävnad och orsakar autoimmuna sjukdomar. Efter graviditet är det vanligt med antikroppar mot sköldkörteln. De kan stimulera till ökad hormonproduktion eller blockera produktionen."

Om hypotyreos, som jag har (och fick efter mina graviditeter), står det bl a:

Vad: Brist på sköldkörtelhormon. Om sköldkörteln producerar för lite hormoner leder det till låg ämnesomsättning och att kroppen går på lågvarv.

Symtom: Trötthet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, frusenhet. Även torr hud och torrt hår, förstoppning, viktökning, minnessvårigheter, långsam hjärtrytm samt värk i muskler och leder kan förekomma.

Diagnos: Ställs med hjälp av blodprover där halten av TSH och sköldkörtelhormon kontrolleras. Läkaren känner också på sköldkörteln, om den t ex är förstorad.

Behandling: Oftast konstgjort sköldkörtelhormon i tablettform. Vanligast är Levaxin, som är T4. I vissa fall kan Armour Thyroid, torkat svinsköldkörtelhormon, vara ett alternativ. Det skrivs ut på licens och ska godkännas av Läkemedelsverket. Ibland även tillägg av T3, Liotyronin. Behandlingen är oftast livslång.

Intressant för mig att läsa var de här raderna: Naglarna är ofta lite vågiga, eller tunna och skivande, eftersom de inte växer normalt. Jag har just sådana naglar, och har ofta undrat om jag har brist på någon vitamin eller något mineral. Men kanske det hela beror på min hypotyreos? Jag måste alltid klippa naglarna korta, för att de ännu lättare bryts, skivas och går sönder annars.

Nåja, hypotyreos är inte heller något man dör av, så även om jag hellre skulle vilja vara "frisk, ung, vacker och rik" så har jag inget att klaga på. Levaxin är den enda medicin som jag behöver ta.

Nu har vi besökt veterinären. Stellas öga är helt läkt, och hon behöver inga mediciner mer. Skönt! Förresten så skiner solen från en nästan helt klarblå himmel. Inte en droppe regn har det kommit hittills - fast prognoserna varnade för regn.

Svenska Magasinet berättar om de 2 helgdagarna nu den 6:e och 8:e - se: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.14904.html 

19-12-06:

I morse gick hundarna och jag en lugn och skön promenad längs El Paseo. (Jag behövde bara bära Stella ca 1/3 av sträckan.) Jag passade på att ta några foton, för sedan kommer det ju att dröja 11 dagar innan jag kan fotografera hundarna och playan igen.

Hemma igen så loggade jag in på Norwegian för att checka in hemifrån. Det kan man göra 24 timmar innan planets avgångstid, och i morgon på flygplatsen har jag alltför kort tid på mig. Men problem uppstod! Det stod att jag var incheckad, men det kom ingen QR-kod (eller streckkod)! Det måste man ha för att komma in på security-området på flygplatsen. Det står inte längre någon personal vid grindarna. Lätt panik uppstod. Jag höll på i 40 minuter och provade fram och tillbaka, även via mobilen. Jag blev mer och mer stressad. Men till slut lyckades jag lura webbsidan att jag loggade in via en mobil, fast det var via datorn - och då fick jag ett boardingkort med QR-kod (på skärmen). Jag gjorde en skärmdump och skrev ut det, så det kommer säkert att fungera i morgon.

Sedan städade jag fågelburarna, fyllde på frön och vatten, vattnade mina växter och lite annat. Det är ju en del som måste förberedas.

Klockan 16 kom Ana och hämtade hundarna (som blev jätteglada att träffa henne). Därefter fusk-städade jag lägenheten. Väskan är packad, och jag ska bara duscha och tvätta håret. Samt ställa väckarklockan. 

När jag är klar med dagens uppdatering så ska jag flytta över Christeltango till den lilla datorn som jag fick av Ulf. Det kommer jag att fixa lätt. Men sen! Jag vet inte om jag lyckas logga in via FTP-programmet, för jag är osäker på koden och inställningarna! (Jag loggas in automatiskt från den här datorn.) Ni lär märka om jag lyckas eller ej. Håll tummarna! Skicka och ta emot mail kommer jag förstås att kunna hur som helst. Om jag inte skriver något på flera dagar (för att jag inte kan) - då vore jag tacksam om någon av er som är datorkunniga mailar mig och ger mig lite goda råd! (Adressen står under fliken Kontakta mig.)

Det ska bli  SÅ roligt att träffa de mina, och spännande att se mitt nya lilla barnbarn i verkligheten för första gången. Linda kommer och hämtar mig i Höganäs. (Jag tar tåg från Kastrup till Helsingborg, och byter sedan till buss.) Resan beräknas ta 9-10 timmar från port till port (varav själva flygresan bara ska ta 3 timmar och 15 minuter). Någon "flygskam" känner jag inte. Tåget är 10 gånger dyrare än flyget, så det alternativet skulle jag aldrig ha råd till. Och det är lite väl långt att gå...  

19-12-08:

Resan flöt på bra, men tog drygt 9 timmar totalt, trots att Ana skjutsade mig till flygplatsen (kl 06 på morgonen) och Linda hämtade mig vid bussen i Höganäs. Det är förstås jättekul att vara hos Linda, och lilla Alva är SÅ liten (knappt 4 kg) och Så söt! Solen sken när jag kom, men i dag har det regnat hela dagen. Det går an eftersom vi håller oss inomhus, och Linda har varmt och skönt (golvvärme). Det tråkiga är att det nästan inte har synts något dagsljus på hela dagen. Och för mig känns det jättekonstigt att det blir mörkt så tidigt. Jag tror att klockan är mycket mer än den är...

Jag har en lång stund försökt ansluta min webbsida med FileZilla (Ftp-programmet jag använder), utan att lyckas. Jag har följt mitt webbhotells anvisningar, se nedan. Men det går inte att ansluta. Jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Eller vad det är som krånglar. Jag har skrivit till One.com's support, och de kommer att svara inom 24 timmar (gissningsvis i morgon förmiddag). Alltså kan dagens uppdatering komma ut på nätet tidigast någon gång under morgondagen....

19-12-09:

Som vanligt svarade One.com snabbt och utförligt. Det var en liten detalj som jag hade gjort fel på. Nu ska jag nog kunna överföra de här raderna till webben.

Ute regnar det, och Linda sitter och ammar sin lilla Alva. Det är roligt att vara här!

Utsikt från Lindas vardagsrums-fönster:

Nedan; Alva håller i mitt lillfinger, och hon är klädd i en av pyjamasarna hon fick av mig. Linda tillåter inte att jag visar foton av Alvas ansikte på webben (hon är lite överbeskyddande), men handen får jag visa. Ni kan se att det är en pytteliten hand. I morgon blir Alva 2 månader gammal.

19-12-10:

Jag har glömt visa, den söta omlott-tröjan som Alva hade på sig när jag kom:

I dag har vi varit i Höganäs. Linda och Alva var på en "baby-och-föräldrar-träff", och jag gick under tiden runt i de få affärerna. Bl a köpte jag boken Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker, i pocketformat. (Del 2 i "Kina-serien".) Och så köpte jag ett par små saker som är omöjliga att få tag på i El Campello. Det vackert dekorerade trädet såg jag under min lilla shopping-runda.

Sedan träffade jag Jenni och hennes hund Molly, och nu är även de här hos Linda. Det känns härligt att umgås med båda mina döttrar, och en dotterdotter, samtidigt! Vi är nu 3 generationer i samma familj, och det är ju inget konstigt. Däremot känns det konstigt att det numera är jag som är äldst!

I går hälsade vi på min moster Sonja (som numera bor på ett äldre-boende), och gratulerade henne till att ha fyllt 92 år dagen innan. Min kusin Gunilla (och hennes hund Lucy) var också där. Jättetrevligt att umgås några timmar! Jag tycker mycket om Sonja och Gunilla!

19-12-12:

Dagarna går i ett. Det är svårt att hinna med så mycket annat än amning, blöjbyte, bära gråtande baby med magknip, bära baby som sover (men som vaknar om man försöker lägga henne i sängen), tvätta baby-kläder etc. Amningen får Linda sköta själv, men jag bär gärna mitt lilla barnbarn några timmar om dagen. I dag var det dags för BVC-besök. Medan Linda och Alva var där (allt väl, Alva väger nu 3,9 kg), så besökte jag Iittala outlet.

Mitt ärende var att köpa 2 nya Iittala-glas, sådana som jag har markerat med en pil nedan. Jag fattas nämligen 1, och vill ha ytterligare 1 i reserv. Tidigare (innan jag flyttade) så använde jag ett sådant till vardags. (Jag gillar ju vackra bruksföremål!) Men så råkade jag ha sönder det. Det händer nog bara 1 gång vart 20:e år, att jag har sönder något glas eller porslin. Men olyckan var framme, jag har för mig att jag snubblade på en hundleksak. Sedan hade jag bara 1 kvar av de blå, och nändes inte använda det. Ca 1½ år har jag använt ett vanligt billigt glas, men jag har saknat det vackra blå.

Nu var det 40% rabatt på de här glasen, så jag köpte 2 blå + 1 av den blå-lila av färgen som jag har satt en stjärna på. (Hemma har jag 3 gröna och 2 turkosa - samt 1 blått.) Köpte man 6 produkter (av vilken sort som helst, man kunde blanda) så fick man 20% på allt. Jag passade på att köpa 1 liten skal-kniv, och 1 tomat-kniv (Fiskars, som jag kommer att ha stor nytta av), samt ett sött litet änglaspel (bara för att få lite extra jul-stämning).

   

Sedan var det minst 30 saker till som jag hade velat köpa (vackra muggar, ugnsfasta formar, tallrikar, vaser, ljuslyktor, 1 rostfri kastrull - bara för att nämna några) -  om jag hade varit rik och haft gott om plats.  Men redan det jag köpte var egentligen mer än vad jag har råd med just nu. Jag fotograferade en massa i stället, så jag kan sitta hemma sen - och titta på allt vackert. Ni ska få se fler foton, men troligen inte förrän i morgon. I kväll har vi haft Lindas kollegor på besök, och nu börjar klockan bli mycket.

19-12-13:

Att det är Lucia-dagen i dag har vi inte märkt något av. Precis som jag, så har Linda varken TV eller radio, och Alva är på tok för liten för att klä i "lusse-kläder". Men jag såg en liten Lucia på Iittala outlet i går.

Ovan och nedan ser ni porslinet Swedish Grace i mönstret Winter (från Rörstrand). Jag tycker mycket om serien Swedish Grace!

En orsak är att det finns så många färger att välja på. (Själv tycker jag att de som jag har märkt med stjärna är allra finast.) Men den främsta orsaken är att det är tunt och lätt porslin, och att muggarna är behagliga att dricka ur.

Eftersom jag redan har så många muggar (flest från Pip studio) så kommer jag knappast att köpa några sådana här muggar åt mig själv, och inga fat eller skålar heller. Men om jag hade gott om pengar, då hade jag gärna köpt 8 muggar åt Linda. Jag tror att hon helst skulle ha velat ha den ljusgröna färgen nedan.

Muggarna nedan från Höganäs Keramik tycker jag om. De finns i många färger, men de nedan är mina favoriter. Men de här, som rymmer 33 cl, känns tunga att hålla i. (Jag har en äldre modell som rymmer 25 cl.)

   

Jag har några blå Iittala-ljusstakar, i modellen längst ner. Alla modellerna är vackra (och de flesta färgerna)!

Iittala har måga fina saker!

Pippi-porslinet (från Rörstrand) ska utgå. Om jag hade varit rikare, och haft mer plats, då hade jag köpt några Pippi-muggar och tallrikar. (Dessa skulle besökande barn kunna använda, när de hälsade på hemma hos mig.)

I morse gick det förbi en matte som hade både häst och hund. Och alla hade fina reflexer! Hästen var jättesöt, jag såg den på närmare håll på andra sidan huset (men då hann jag inte ta fram kameran).

   

Vi hade inte alls planerat det, men vi åkte in till Höganäs även i dag. Det är ju en liten ort (14'000 invånare), men där finns det nödvändigaste. På torget framför kyrkan har man spolat en skridskobana åt barnen. De ser ut att ha kul!

Alla som har kommit i närkontakt med små bebisar - vet att de kräks ofta. Alva kan kräkas så det sprutar som en fontän ur munnen. (Fast det är ju bara "lättare begagnad" bröstmjölk.) I går kräktes hon ner både sin säng, och Lindas (som står tätt intill) samt sänglådan - i ett enda kräk. (Kudde, lakan, madrass-skydd, täcken, pyjamasar mm fyllde 2 tvättmaskiner...) I kväll, när jag bar henne, så lyckades hon kräka ner sin pyjamas, mina 2 tröjor, mina byxor och mitt hår. Men hon rår ju inte för det, så ingen blir de minsta lilla sur på henne. Jag hade ändå tänkt lägga tröjorna i tvätten, fast jag hade egentligen inte planerat att tvätta håret. Har jag berättat att Linda tvättar allra minst 2 maskiner om dagen? Apropå inget särskilt alltså.

Efter att ha bytt tröja så dansade jag wienervals med Alva i famnen, drygt en halvtimme tills hon somnade. Nu har Linda också lagt sig. Hon hoppas få sova några timmar. Själv är jag på väg i säng. I morgon kommer Lena T och hälsar på oss. Det ska bli kul!!

19-12-15:

Det var trevligt i går. På förmiddagen hade vi besök av en barndoms-vänninna till Linda, och på eftermiddagen av Lena T. Vi hade alla mycket att prata om. Lilla Alva var förstås med hela tiden (ammande, jollrande, gråtande, sovande).

Med bebis i huset så levs livet annorlunda. Det är t ex omöjligt att planera, och sömnen blir det si och så med. Jag märker att jag är otränad. Redan efter en timme med Alva på armen så har jag lätt kramp, och en halvtimme senare har fingrarna domnat... Men det är kärt besvär! Bara när jag bär Alva, eller när Alva sover själv i sin lilla säng (inträffar sällan), så kan Linda göra sådant som att duscha och äta...

I eftermiddag kommer mina syskon med sina familjer. Det ska bli jättekul att träffa alla!

Det var SÅ trevligt, och SÅ roligt, och kändes SÅ bra, att träffa mina syskon, deras respektive, deras barn - och Guns 2 barnbarn. Vi har inte setts på 1½ år (sedan mammas begravning). Jag tycker mycket om mina syskon!

Alla utom Guns äldsta dotter Anna, och hennes lilla dotter, har åkt hem nu. Anna åker kommunalt (till Malmö) och bussen (som går till tåget) går inte än på 1½ timme.

Själv ska jag packa mina väskor, den jag har kvar här med vinterkläder, och de 2 kabinväskor som jag ska ha med mig hem. Ute regnar det. Dessutom blåser det rejält. Ulf skrev nyss och berättade att tågen över Öresundsbron är inställda i dag (p g a de kraftiga vindarna). Måtte trafiken fungera i morgon! Jag har redan köpt biljett via bron...

Jag tog en ryslig massa foton på mina nära och kära. En del av dem blev riktigt bra, andra suddiga eller mörka. Men eftersom några av mina närstående inte vill synas på webben, så väljer jag att inte lägga in foton av någon. Men Gunillas charmiga hund Lucy bad speciellt om att få vara med - bara för att hon, med all rätt, tycker att hon är en ovanligt söt Phalène.

19-12-16:

I dag klockan 13 ska jag påbörja resan hem. Troligen är jag hemma först efter midnatt. Jag kommer att sakna Linda och Alva - men jag längtar efter det spanska klimatet, i synnerhet ljuset. (Här har jag knappt varit utanför dörren...) Jag längtar förstås efter Stella och Nellie också.

19-12-17:

Hemma! Jag kom hem ca 00:40, och kom i säng 01:14 (fast jag inte packade upp något alls). Jag konstaterade bara att fåglar och växter mår bra, samt att det var 15° både ute och inne. Jag satte på elementen innan jag la mig, och har sovit hyfsat bra i natt. Fast jag har migrän. Den började på planet i går. Inte konstigt alls, men jag hoppas att den går över under dagen. Jag längtar efter hundarna! Hoppas att Ana kommer med dem redan nu på förmiddagen.

Nu har jag packat upp resväskan, tvättat kläder, och tagit rätt på det mesta (men inte allt). Det går inte så fort, när jag dels är trött, och dels har huvudvärk.

Ana kom inte med hundarna förrän 14:30. (Jag hade sagt att det gick bra när som mellan kl 10 och 15.) Det blev ett kärt återseende! Hundarna nosade snabbt igenom vår bostad, och konstaterade att allt såg ut (och luktade) som det brukar. Sedan rusade Stella till sin favoritleksak (som hon har övertagit efter sin mamma Bonnie). Jag brukar ganska vulgärt kalla den för "knull-kudden", för det ser ut som om hon använder den så - fast hon är tik. Kudden (som jag köpte hösten 2009) tvättar jag då och då, men det var länge sedan den gick att få ren.

Ana hade badat och schamponerat Stella, och hennes päls är ovanligt mjuk. Mjukare än när jag duschar och schamponerar henne. Jag ska fråga vilka produkter Ana har använt. Ett superbalsam? (Kanske jag bör köpa likadant?) Ana berättade att Stella hade haft ont vid ett par tillfällen. Jag vet ju att det är så, men intressant att Ana märkte det så tydligt. Vilket förstås är trist! För det betyder ju att Stella mår sämre nu, än förra gången Ana hade hand om hundarna.

   

Vi gick ett varv runt kvarteret, så flickorna kunde "kissa in sitt revir" igen. I dag luktade det tydligen extra spännande vid varenda stolpe. Det har väl hänt en del sedan de nosade senast...

   

Jag har glömt att skriva att jag läste ut Den glömda rosenträdgården innan jag reste till Skåne. Den var trevlig, och typiskt "feel-good" (= delvis förutsägbar). På resan började jag på boken nedan, ytterligare en "feel-good". Jag läser på flygplatsen och planet, så går tiden mycket fortare. Jag har hunnit 2/3. Boken är trevlig och rolig, men vänder sig egentligen till betydligt yngre kvinnor (än sådana som jag).

I kväll kommer jag inte att orka läsa. Jag har för ont i huvudet. Jag ska bara kela med hundarna, och sedan lägga mig tidigt.

Solen sken några timmar mitt på dagen, men nu har det blivit molnigt igen. Det är risk för regn även här.

19-12-18:

Nu är allt som vanligt igen. Solen skiner, himlen är blå, och det är 17,8°ute. (Samt 20,3° inomhus, i varmaste rummet.)

Det var knytkalas efter gympan i dag. Eftersom jag inte visste om det, så hade jag ingenting med. Men de andra uppmanade mig att äta ändå. Det serverades sött vin, cava, serrano-skinka, ost, och ganska många sorters mjuka kakor som är typiska för trakten, samt choklad och andra sötsaker. Jag drack ca 1 msk sött vin, och åt en skiva ost, och så bröt jag av ett litet smakprov av 2 olika sorters kakor. Det smakade bra! Alla andra åt mer, men jag hade ingen lust att äta onyttigheter iklädd avslöjande gympakläder. Jag hade ju inte ens ätit frukost. Men det var trevlig stämning! Vi skrattar mycket tillsammans. Jag gillar gympa-gänget!

När jag hade kommit hem, och ätit en vettigare frukost, så gick vi en runda längs El Paseo, mina små och jag.

Det verkar som om Nellie löper. Det måste ha börjat hos Ana. (Fast hon sa inget.) Jag såg några små rosa fläckar på mitt underlakan i morse, just där Nellie sov i natt. Och när vi mötte små hanhundar så flirtade hon hej vilt med dem. Jag har inte märkt något på Stella. De brukar löpa samtidigt (möjligen några dagar omlott).

Nu ska jag gå ner till förrådet för att ställa tillbaka resväskan, och på hemvägen ska jag titta till Lenas lägenhet. I sådant här väder går jag gärna en extra runda!

Senare i dag borde jag skapa en ny sparad dagbok, för jag vågar inte lägga in mer i nr 59, och här i dagbok är det på tok för mycket nu.

19-12-19:

Jag känner mig så flitig i dag! Inte nog med att jag har skapat en Sparad dagbok 60, jag har dessutom städat min lägenhet (inkl våtmoppat golvet). Och så läste jag de sista raderna i Snöfall, mirakel och frusna hjärtan. En trevlig och rolig bok med "sockersöt" handling. Och självklart har jag gått ut med mina hundar också.

Nyss gick hundarna och jag ytterligare en promenad. Men i dag är det inte lika skönt, molnigt och bara 15°. Nu har jag satt på en kopp te. När jag har druckit det, så ska jag sätta mig i läs-fåtöljen med boken nedan - och hundarna. Fast nu har Stella också börjat löpa (det berättade Nellie för mig), så jag får ha en filt i knäet för att skydda byxorna. Inte för att någon av flickorna har droppat blod någonstans - men om.

19-12-20:

Det har varit en ganska grå dag i dag, med duggregn från mitt på dagen (men ingen vind). Jag sträckte nog en muskel på pilatesen (högra sidan på rumpan), vilket känns vid varje steg jag tar. Ändå har dagen varit ovanligt trevlig. Kerstin har nämligen bjudit mig på restaurang. Det var en för mig okänd restaurang i Albufereta, men Kerstin hade varit där tidigare. Restaurangen visade sig vara jättemysig! (Och Kerstin hade beställt bord bredvid den tända brasan.)

Jag tog många foton så ni lätt kan hitta dit (om ni vill). Ni tar Tram-tåget (linje 3) till station Albufereta. Ni går ut från stationsområdet mot öster (havet) och väljer det norra "grind-hålet" (åt El Campello-hållet). Inte åt det hållet som syns på det första fotot, men det som syns på det andra. Sedan är det bara 1 kvarter att gå.

Om hörnet, vid den bortre blå pilen, ligger restaurangen.

Den heter Puerto Madero.

Restaurangen har hög mysfaktor.

Nedan ser ni Kerstin vid bordet där vi satt. Jag tog 3 närbilder på henne också, men hon lyckades röra på sig, eller grimasera, på samtliga - så ni får bara se detta. Vi kom 13:30, och då var där lugnt. 1 dryg timme senare så vällde det in folk.

Vi åt dagens meny (som kostade 15 €). Förrätt + huvudrätt + efterrätt (samt 1 glas vin eller vatten), och varje "avdelning" hade minst 5 rätter att välja på. Jag valde friterad getost först (och Kerstin valde kött-empanada). Till huvudrätt valde jag en pastarätt bolognese, medan Kerstin valde grillspett med mör kyckling. (Fotona på huvudrätten blev suddiga, så dem får ni inte se.)

Till efterrätt valde jag glass med salt&kola-smak. (Jag valde mellan glass och äppeltårta. Kerstin valde något med mycket choklad.) Allt var gott.

Restaurangen har olika avdelningar.

   

Herr- och dam-toaletten har kul "markeringar" på dörrarna.

Där finns en stor vacker trädgård också, men den var öde eftersom det regnade.

När vi hade ätit så gick vi en liten promenad i de närmaste kvarteren. Det duggregnade bara, och vi hade paraplyn.

Gatan 3 kvarter bort har fått namn efter en gammal utgrävning (från romartiden, tror jag). Jag har aldrig varit där, men Kerstin sa att utgrävningen är intressant. Man kanske kan kombinera mat med kultur en soligare dag?

Restaurangens visitkort:

   

Hundarna blev så glada när jag kom hem. Vi gick en runda runt kvarteret, och sedan fick de mat. Nu ska jag strax sätta mig och läsa i Ensamhetens språk. Den är väldigt spännande!

I morgon (eller på söndag) borde jag gå ner till förrådet för att hämta mina jul-saker. Plötsligt har det blivit dags!

Kerstin skickade ett foto som hon tog av mig på restaurangen i dag. Tja, rufsig i håret är jag, polokragen har veckat sig, och höger öga ser lika trött ut som det alltid gör numera. Men det syns ju att det är jag...

Jag läste ut Ensamhetens språk. Den är väldigt bra! Så synd att den 3:e och sista delen ännu inte har kommit ut som pocket. Jag har inte råd att köpa den som inbunden. Denna är det:

Eftersom klockan bara var 20, så fick jag för mig att jag skulle börja sticka. En filt till Irinas dockor, närmare bestämt. Hon gillar lila, och jag hade ett nystan tjockt lila garn (känns som fleece). Man skulle ha stickor 8 eller 9, men jag har bara 1-7 och 10, så jag valde 7. (Det blir lite kompaktare då, men jag tänker bara sticka en fyrkant, så det borde gå bra.) Jag har aldrig varit något vidare på att sticka, jag kan bara räta och aviga.

Det var nog sisådär 25 år sedan som jag senast stickade. Precis när jag skulle börja så kom jag inte ihåg hur man lägger upp, men sedan visste jag plötsligt. Lika bra gick det när jag stickade första varvet med räta maskor. Sedan skulle jag sticka varv 2 med aviga maskor (eftersom jag vill ha en slätstickad sida), och plötsligt hade jag helt glömt. Jag visste att det var från "andra hållet". Men hur? Jag fick grubbla en stund, men sedan kom jag plötsligt ihåg. Och nu, några varv senare, så går det av sig självt. Fast det känns ovant - och fort går det inte.

Dock tror jag att jag ska kunna åstadkomma en dockfilt. Så komplicerat är det ju inte. Men så duktig på att sticka som min syster Gun är, lär jag aldrig någonsin bli. Hon har stickat jättefina koftor och tröjor (i avancerade modeller) till sina båda barnbarn, och en liten kofta till Alva. Men, som sagt, jag tror att jag ska klara av en dockfilt.

19-12-21:

Årets största och mest uppmärksammade lotteri är på gång. Alicia och jag har köpt en lott tillsammans. Det är lite väl dyrt för mig ändå (10 €), men vinstchansen är högre än normalt. Statistiskt sett kommer vi inte att vinna en cent, men det är ju kul att leva på hoppet några dagar. (Texten nedan kopierade jag från Svenska Magasinet.)

Jag har varit nere i förrådet och hämtat julsaker. Jag tog mindre än jag hade förra året. Jag har ju inte precis plats att ställa saker någonstans. Egentligen har jag ingen lust att julpynta heller, det blir ju ändå bara jag, hundarna och fåglarna som ska fira ihop. Men om jag inte pyntar, då märker jag kanske inte ens att det är jul?

Jag tänkte äta lax och brysselkål på julafton. Lax har jag, men hittills har jag inte hittat brysselkål någonstans - varken färsk eller fryst. Jag har tittat hos Consum, Lidl och Mercadona. De säger att de inte har fått in någon i år, trots att det är tradition att äta brysselkål till jul här. Jag får väl fråga på Supercor och Aldi också, men troligen har inte de heller fått hem. Tja, jag har broccoli och spenat i frysen, men jag hade siktat in mig på brysselkål...

Tomtarna nedan såg jag utanför blomsteraffären på C/ San Bartolomé. De är fina!

Huset på tomten bredvid håller nu på att isoleras. 1 = yttersta lagret teglet, 2 = ca 5 cm isolering (ser ut som cellplast), 3 = innersta lagret tegel, 4 = fönsterkarmen som inte ligger innerst, fast det ser ut så på fotot. Tja, lite isolering är ju bättre än ingen. Så långt är det bra. Men beträffande teglets kvalité, så ser ni att det är mer luft än tegel. Det blir problem om någon vill fästa upp något på innerväggen. Det finns ju inget att skruva/plugga i. En liten lätt tavla kanske går att fästa, men knappast en hylla. Jag undrar hur de fäster överskåpen i köket? 

Nu ska jag städa fågelburarna. Det är nästan alltid dags...

Julen är räddad  - Supercor hade färsk brysselkål (importerad från Holland)!

Temperaturen har stigit, så det nu är varmare ute än inne. Det har i alla fall varit 21° i dag, kanske någon grad mer. (Apotekets termometer visade 25°, men den visar ofta lite för mycket.) Hundarna och jag gick eftermiddags-rundan på El Paseo.

Dockfilten är klar. Men man kan faktiskt misslyckas lite, även när man bara stickar en "ruta". I alla fall kan jag det. Jag la upp på dubbla stickor, men ändå ser ni att stickningen drar ihop sig nertill. Eller om den är för "vid" högre upp? Kanske jag har stickat för löst? Nu tror jag att dockorna kommer att tycka att filten är varm och skön ändå, och 5-åriga flickor brukar mest lägga märke till färg, struktur och funktion. Men Irinas mamma och mormor förstår förstås att jag är amatör på området - förutsatt att de själva kan sticka. Fast det får vara därvid. (På fotot nedan hade jag ännu inte fäst trådarna, men det har jag gjort nu.)

Men om jag skulle sticka fler saker, kan någon av er ge mig lite goda råd? Hur ska jag då undvika att få den upplagda kanten stramare än resten? (Vilka fel kan jag ha gjort den här gången?)

Linda vidarebefordrade nedanstående till mig, och jag tycker att den är för bra för att undanhålla er!

19-12-22:

Det blåste rejält här sent i går kväll, och första halvan av natten. Eftersom vindarna kom från söder (eller om det var sydost) så drabbades min balkong. Blyblomman blåste ner på balkong-golvet (som var nyskurat) och en hopfälld stol nära räcket välte. Jag samlade ihop blomjorden och satte blyblomman på skåpet mot innerväggen i stället, och där stod den bra. Eftersom det var lä åt norr så låg dörrmattan kvar. När jag la mig (lite senare än planerat, eftersom jag fick sopa balkong-golvet) så var det fortfarande 20° ute.

Nu på morgonen är det 18,6°, soligt, och alldeles lugnt. Jag har precis bytt lakan, och satt igång en tvättmaskinen med lakan och handdukar. I dag är det bra torkväder.

Sedan borde jag ta årets julfoto av hundarna, så att ni kan få er julhälsning i tid. Vi får väl se vad jag hinner...

Erik tittade inom och passade på att hjälpa mig att ta årets jul-foto. Det underlättade, för det är mycket tidsödande att använda fjärrutlösaren (eftersom jag får resa mig upp mellan varje foto). Erik tog flera foton, men inte på ett enda tittade båda hundarna i kameran samtidigt. Det här fotot valde jag:

Sedan hade jag mycket sjå med att få in det i en passande ram.

Jul-mailet (som har rörliga små figurer i original) får jag "skärmdumpa" i 2 halvor för att ni ska kunna få se det. Jag fick tillbaka 9 mail från Postmaster. Några av mail-adresserna jag skickade till är alltså fel. Kanske någon av er har bytt mail-adress, utan att meddela mig? Sedan ber jag om ursäkt ifall jag missade någon av er, som jag borde ha skickat till. Det var i så fall inte meningen, men det var väldigt många mail-adresser att hålla reda på... Hälsningen nedan är i alla fall till er alla!

Nedan ett foto där Stella tittar in i kameran. (Men på det fotot blundade Nellie...)

19-12-23:

Jag började läsa en ny bok i förrgår, en spännande deckare. Kristina Ohlsson skriver ofta så man knappt kan lägga ifrån sig boken... Men än så länge har jag bara hunnit hälften. Jag har haft annat att göra.

   

Efter dagens gympa gick hundarna och jag ner till El Paseo och havet. Det är underbart väder i dag! Att himlen är alldeles klarblå ser ni själva, men dessutom är det hela 22° varmt!

Jag lät hundarna lukta så länge de ville på (nästan) varenda ställe. De är mest intresserade av att lukta på hund-kiss... (Ännu mer än vanligt nu när de löper.)

Sedan lämnade jag hundarna hemma och gick till Consum. Där handlade jag mat för hela 26 € (mycket för att vara jag, men så ska det räcka hela veckan). Jag lyxade också till det med en ask choklad-doppade fikon. Lite julgodis vill jag ju ha.

I dag ska jag julpynta, men mindre än förra året. Bara det som ligger framme på bordet (högra halvan) ska jag placera ut. Men innan jag börjar med det, så ska jag stryka några jul-dukar och jul-kuddfodral (som ligger till vänster).

Nu har jag julpyntat klart. Först hängde jag några röda kulor i fönster-gallret. De syns utifrån även när persiennen är nerfälld.

I köket ställde jag 2 grupper ljusstakar. (Mer får inte plats i år.)

   

Jag la på några små juldukar, och satte mina jul-kuddfodral på kuddarna - och bums så ser det "juligt" ut...

   

Tyvärr har jag inget jul-fodral till den lilla kudden (som jag brukar ha bakom nacken när jag läser). Storleken 30 x 40 cm räknas som "barn-storlek", och då finns det nästan bara med "rosa prinsessor eller gröna dinosaurier". Enfärgade är svårt att få tag i. Jag har detta vita luddiga, och ett vitt med guldstjärnor på, som kan gå till jul. Men jag skulle hellre ha ett rött, ett linfärgat, eller ett med julmotiv. Om ni får syn på ett så tipsa mig gärna!

Allra "juligast" har jag det på matbordet. Min lilla gran står vid ena kanten. Bjuder jag inte hit mer än max 3 personer samtidigt i jul, så får vi plats runt bordet ändå.

Jag har tänt den lilla granen, och de två ljusen som står mitt på bordet. (Det lilla änglaspelet som jag köpte på Iittala outlet snurrar fint.) I morgon ska jag tända ljus överallt - då är det ju julafton! Nu ska jag strax dricka te, och fortsätta läsa i den spännande boken. Mysigt!

   

Kerstin bidrar med lite svensk humor:

19-12-24:

GOD JUL!

                           

Jag önskar er alla en riktigt mysig julafton! Det planerar vi att ha - Stella, Nellie, Lina, Linus, Mio och jag. Ute skiner solen från en klarblå himmel, det är 17° nu tidig förmiddag, och det ska bli 23°. Hundarna och jag är på väg ut på en promenad.

Fåglarna fick sina julklappar (var sin hirskolv) redan på morgonen. (Hundarna ska få sina "gnagisar med torkad kyckling" senare i dag.)

Medan Lina och Linus poserar snällt, är Mio som vanligt näst intill omöjlig att fotografera.

Stella tycker att det är så orättvist, att Nellie själv kan hoppa upp i solstolen - och sedan sitta där och "sola". Stella kan inte hoppa så högt...

Ute är det underbart väder, och varmare än normalt! I år kan jag inte använda hundarnas röda jul-selar - för de är fodrade med vit fuskpäls. Jag valde tunnare röd "klädsel".

Båda hundarna har nu kommit in i början på höglöpet. Nellie blir som tokig om hon ser (luktar) en okastrerad hane i mindre storlek. Hemma sitter hon faktiskt vid dörren och ylar emellanåt! (Tur att hon inte har så stark röst.)

Vi mötte Annevi och Staffan på El Paseo. De njöt också av solen och värmen. Nellie fick syn på en hane på lite håll, och demonstrerade hur hon låter när hon ylar... Hanen blev synnerligen intresserad, och vi mattar blev tvungna att släpa våra hundar i kopplet - åt var sitt håll...

Till höger ser ni hur Stella tittar på mig, när hon vill att jag ska ta upp henne i famnen. (Därefter bar jag henne en bit.)

   

Nu på eftermiddagen har jag balkongdörren öppen några timmar, för att släppa in värmen.

Småflickorna la sig i solen en stund.

Sedan satte jag på dem deras jul-bandanas. Nedan diskuterar de vem av dem som är finast.

Jag tycker att det är oavgjort.

Efter min sena lunch bestående av lax och brysselkål (gott), så tog jag hela 3 små glass-choklad-praliner till efterrätt. Och så har jag tagit fram min jul-tekanna. Den ska jag brygga te i lite senare.

   

Eftersom jag läste ut deckaren i går (väldigt spännande, jag är glad att jag har 4:e boken i serien bland mina olästa), så valde jag en ny i dag. En som är lämpligare läsning en julafton, den nedan.

Jag har redan läst 2 kapitel. Nu ska jag sätta på te och läsa vidare. Ja, jag firar julafton ensam. Ensam i den mån att jag inte firar tillsammans med andra människor. Men jag känner mig inte ensam. Jag har inte bara sällskap av mina kära husdjur, utan även av alla karaktärerna i boken. Jag har inget emot att fira en lugn och mysig julafton, alldeles för mig själv. Det känns faktiskt väldigt avstressande.

19-12-25:

God fortsättning på julen! 

                       

Nedan kommer några foton från i går. Först från eftermiddagen:

Stella och Nellie fick var sin liten 100% naturell torkad skinka i julklapp.

Den smakade tydligen mycket bra!

   

Men ingen av dem orkade äta upp hela. Det är ju bra, så kan de gnaga på den även i dag. (Själv har jag kvar 1/3 av mitt julgodis.)

   

I boken jag läser hittade jag följande:

Sedan kommer några foton från i går kväll. På det första tittar Nellie på mig, medan jag håller kameran så även Stella kommer med på fotot.

Fotona som följer (en stilstudie i hur hundarna väljer att lägga sig), tog jag medan jag satt vid bordet och läste. Pläden har jag lagt i fåtöljen för att skydda den från fläckar, nu när flickorna löper.

Jag måste erkänna att jag är lite nervös, när Nellie klättrar i fåtöljen. Jag är rädd för att hon ska ramla ner och bryta benen, men hon tycker om att ligga högt upp...

   

Jag är väldigt glad för mina två små vänner! Jag satt och läste ända till 22:30, mest i fåtöljen med hundarna i knäet, men ibland vid bordet för att kroppen skulle få omväxling. Boken är trevlig fast emellanåt lite i "gulligaste" laget.

       

I morse gick vi runt i närområdet. Det var alldeles tyst, lugnt och stilla. Inga bilar, inga människor (så när som på en hund och hans husse). Skönt! Solen skiner från en blå himmel, men det är inte lika varmt som i går (16° när vi var ute, 18° nu när klockan snart är 12).

Det finns gott om ekorrar här i kvarteren. I dag såg jag en i en stolpe. Jag tycker att de är söta! Jag pratar ofta med dem (om de kommer nära), och då sitter de kvar och lyssnar. De undrar väl vad jag är för sort, och om de verkligen kan lita på mig...

   

Vi ska bara "slappa" i dag också. Jag planerar att läsa ut boken, och så ska vi förstås gå några promenader i det fina vädret.

Ju mindre jag har att göra, desto mer hinner jag uppdatera...

Nu har Stella också börjat klättra på armstöden. Men henne är jag inte lika orolig för. Hon är mycket försiktigare av sig, inte en bråkdel så vild som Nellie.

   

När barometern står så högt som ovan - då är himlen garanterat blå. Jag kan inte minnas att jag någonsin såg den överstiga 1025 hPa i Sverige. Stod den på 1010 så var det bra, för då var vädret hyfsat. Ulf berättade att det är alldeles grått i Hässelby, och så bifogade han fotot nedan på Hässelby holme, för att illustrera det hela.

Jag läste ut boken, gick ytterligare en promenad med hundarna, och valde ut en ny bok. Den här handlar också om julen. Jag passar på att läsa de här dagarna, när jag inte har någonting alls inbokat (och knappt träffar någon ens när jag går ut).

Den verkar vara rolig. Jag hittade meningarna nedan i kapitel 4. (Längre har jag inte hunnit.) Innebörden är inte solklar...

Sparv-papegojor finns i flera färger (blå, grön, vit, gul, grå, och blandningar av dessa) - men regnbågs-färgade finns inte. Så fotot nedan är förstås "fotoshoppat". Men visst blev fåglarna fina! Om de hade funnits i rosa så hade jag gärna velat ha en. Men mig veterligt finns det inte en enda sorts fågel som är rosa på riktigt. Inte ens flamingos. De är ju helt ljusgrå innan de börjar äta en massa rosa kräftdjur (räkor som innehåller karotenoid-pigment)...

Bourkes parakit är den enda fågel jag känner till som kallas rosa. (Den är en liten aning större än en undulat.) Fast riktigt rosa är den ju inte, bara gråtonat aprikosrosa på bröstet. Den på tredje fotot är en fram-avlad lutino-variant. (Albino = vit med röda ögon, lutino = gul med röda ögon.) Den är åtminstone aprikos-rosa.

       

Nu ska jag sätta mig i läs-fåtöljen, och börja på kapitel 5. Oftast hinner jag inte sätta mig till rätta, innan jag har sällskap i fåtöljen. Jag uppskattar sällskapet. Det är dubbelt så mysigt att läsa, när man har ett (eller flera) husdjur i knäet.

En av de vita villorna i kvarteret bredvid är till salu: http://arena.remax.es/inmueble/483662/chalet-adosado-en-venta-en-campello-el-alicante (91 m², 3 sovrum, 200'000 €.) Huset skulle vinna på att renoveras, men området är bra (lugnt och nära till allt).

3437-01998

19-12-26:

Jag tror på ärlighet. Så även om jag har klantat till det rejält, och gjort en väldig massa fel, och har gjort precis tvärt emot vad jag själv "predikar", så är det ju bättre att erkänna. Errare humanum est - det är mänskligt att fela. Jag en fattig syndare...

        

Vad jag har gjort? Svar: ätit! Jag har ätit på tok för mycket, och jag har ätit fel. Jag har ju förstått att det skulle gå åt skogen, så mycket choklad som jag har smällt i mig. I morse betraktade jag min kropp i spegeln, och det var ingen vacker syn. Sedan tog jag tjuren vid hornen och ställde mig på vågen. Den visade 56 kg! Jag har alltså gått upp 8 kilo på 7 veckor! Nu väger jag mer än jag har gjort på många år, och kommer bara i de långbyxor som är väldigt elastiska och/eller har varit för stora.

För det mesta, genom hela vuxen-livet, så har jag hållit mig mellan 51 och 53 kg. Som minst (efter hård bantning) har jag varit nere i 45 kg, och som mest (efter att ha fött mina 3 barn, men innan läkarna upptäckte att jag hade fått fel på ämnesomsättningen) var jag uppe i 80 kg. De senare åren har jag för det mesta vägt ca 51 kg, men regelbundet försökt banta ner mig till 46 kg. Jag har hittills haft väldigt svårt att hålla en så pass låg vikt. (Och för all del, min läkare har då sagt att jag har varit för mager.) Borde jag välja mitten-alternativet nedan (≈ 50 kg)? Fast hon ser inte glad ut...

Mitt BMI är just nu 23,4. Det är alltså fortfarande inom det normala, men det börjar närma sig den övre gränsen. Som ni vet så trivs jag bättre med mig själv när det närmar sig den undre gränsen. Men flera av mina vänner anser att jag ser bättre ut - i ansiktet, när jag väger några kilon mer (än 46-48). Så kanske? Det gäller att hitta en balans... För mig tycks det vara lättare sagt än gjort.

Men jag ger aldrig upp! Det finns inte på kartan. Så fr o m i dag har jag slutat äta direkta onyttigheter (= allt med socker, och allt med vetemjöl). Däremot planerar jag inte att börja väga maten (och räkna antalet gram kolhydrater) förrän efter nyårsafton. För att kunna gå ner de här 8 kilona igen, så räknar jag med att behöva hålla strikt diet i minst 2 månader. Jag bör åtminstone gå ner 6 kg - till 50,0 (=BMI 20,8), för att kunna vara något sånär nöjd med mig själv.

Tja, jag har bara mig själv att skylla. Den här gången MÅSTE jag hitta en balans, något som fungerar i det långa loppet. För jag kan ju inte hålla på att gå upp och ner, upp och ner - år efter år. Jag vill hålla en hälsosam vikt, och jag vill vara nöjd med mig själv! (Blir jag någonsin nöjd?) Önska mig gärna lycka till.

 

Jag har läst ut Pastor Viveka och hundraårsjubileet. Den var väl rolig på sitt sätt, med flera udda karaktärer, men den har lite för "uppstyltad handling" för min smak. "Allt" (brott, mord, kärlek, klassfördomar, homosexualitet, vänskap, äventyr, udda personer, litteratur-kunskap, historie-kunskap, sexism, jämställdhet, humor, religion, orättvisor, föräldra-barn-problem) kläms in i en och samma bok. Den skulle kunna vara skriven för läs-ovana och/eller dyslektiker, eftersom den nästan enbart består av korta meningar. Men det står det inget om, så det är nog bara författarinnans stil. Tja, jag blev underhållen några timmar i alla fall.

19-12-27:

Jag borde ha flyttat bort hund-trappan från fåtöljen. Jag vill egentligen inte att hundarna är i fåtöljen (när jag inte sitter där). Det finns risk både för att de kan trilla ner och skada sig, och för att de fläckar ner klädseln. Men både Stella och Nellie tycker mycket om att vara där, och jag är svag för mina små... (Men det var ingen vits med att byta till jul-kuddfodral på kuddarna, för dem ser jag inte alls när pläden ligger ovanpå.)

   

Att både Stella och Nellie hög-löper nu, det råder det ingen tvekan om. Och i brist på tillgängliga hanar, så försöker de para varandra. (Nellie är aktivast.)

Det var varken lax, brysselkål eller te som jag gick upp i vikt av. Jag blev tjock av för stora portioner, och av efterrätter, men framförallt av choklad med lägre kakaohalt! Den väldigt goda chokladen (bl a fina praliner, och Lidls mjölkchoklad med salt och kola) åt jag både för mycket, och för ofta, av. Men nu har jag skärpt mig! Bättre sent än aldrig! Och det är ju väldigt bra att det är flera månader till bikini-säsongen börjar...

   

Efter morgonens tuffa pilates-pass gick hundarna och jag ner till El Paseo.

Nu har byggjobbarna börjat mura väggarna på bottenplanet.

Jag är mycket bekymrad för 2 av mina bougainvilleor! De med vackrast färg! Ingen av dem har ett enda blad just nu. De ser helt döda ut, men jag hoppas att de inte är det. När jag reste till Skåne så hade den längst till vänster minst ett dussin små nya skott. När jag kom hem var samtliga vissna. Den i mitten hade så sent som i förrgår ett kraftigt skott, men det är helt borta nu. (Det kan vara gråsparvarna som har ätit upp det.) Bougainvillean längst till höger har blad på mer än en gren, så den lever och mår bra. Måtte de andra överleva! Bara rötterna har klarat sig så finns det hopp. Jag försöker uppmuntra växterna varenda dag!

Den 18 september berättade jag (i sparad dagbok 58) att jag hade tagit en liten förvedad stickling från den brokbladiga bougainvillean i kvarteret bredvid. Häromdagen tittade jag återigen på den igen. Den levde, men hade inte fått en endaste liten rot-tråd.

Men det har den nu! I dag, när jag bytte vatten till sticklingen, så såg jag att den äntligen har börjat få rötter. Tänk! Den har stått i vasen totalt 101 dagar - och först nu bildar den rötter! Där ser vi, att man aldrig ska ge upp! Nu har jag hopp om att kunna få en egen brokbladig bougainvillea så småningom. Det gäller bara att inte plantera den för tidigt (den måste få fler och kraftigare rötter först), och sedan får den inte torka ut alls de första månaderna.

19-12-28:

Jag vaknade i panik i morse. Jag hade en mardröm. Ni vet av den där typen när man absolut måste hinna ikapp någon eller något, men marken blir som klister, och full med hinder. Och så kämpar och kämpar man, utan att komma någon vart. Men det var ändå inte drömmen som gav mig panik i morse, utan det faktum att jag inte kunde andas. Det är otäckt att inte kunna få luft. Det händer mig då och då, när jag ligger ner. Av någon orsak så svullnar mina slemhinnor i näsan så mycket - att luften inte kan passera. Jag kan förstås andas om jag öppnar munnen, men det gör jag bara när kvävnings-känslan kommer. Det är inte naturligt att andas med öppen mun.

Jag har nyligen blivit utredd så vi vet att nästäppan inte beror på någon allergi. Och jag har fått remiss till en näs-specialist som ska se om näsan ser normal ut inuti, eller om passagen är för smal någonstans. Jag hoppas att det inte dröjer evigheter innan jag får en tid. Problemet kan också bero på en variant av rihnit. Fast jag har ingen rinnsnuva (som man brukar ha vid rihnit), bara täppt näsa - och så nyser jag oförklarligt många gånger i rad ibland (det hör till). Däremot läste jag att det finns en hormonell rihnit som har samband med hypotyreos. Vi får väl se vad näs-specialisten kommer fram till.

Något roligare:

Jag har glömt att berätta att jag fick en julklapp av min bror Dan när vi sågs hemma hos Linda. En liten akvarell med naturmotiv, som han själv har målat. Dan målar annars mest i olja, men jag föredrar akvareller. Jag tycker att den här är fin! Just nu står den på en hylla i vitrinskåpet, men jag siktar på att få upp den på väggen. Dessutom hoppas jag hitta en ram som passar bättre. (Detta var en som jag hade liggande.)

Det är tur att mina små har slutat blöda, för i morse lyckades båda lägga sig direkt på fåtölj-klädseln - inte på pläden som jag har lagt som skydd. Visserligen är fåtölj-klädseln avtagbar och tvättbar, men den fyller en hel tvättmaskin, och den behöver strykas efteråt.

Jag känner mig oerhört flitig och huslig i dag. Jag har nämligen storstädat badrummet. Det behövdes verkligen. Toalett och tvättställ, samt golvet, städar jag ca 2 gånger i veckan - men inte resten. Så i dag har jag tömt mina hyllor på allt som står där, och rengjort både hyllor och alla flaskor. I duschen har jag en hylla med schampo, balsam, dusch-tvål, hund-schampo mm. Och bakom dörren står en liten rullvagn med bl a rengörings-medel. Sedan har jag en liten öppen hylla där jag bl a har hudkräm. Det blir en ryslig massa flaskor sammanlagt - och samtliga var dammiga. Men det är de inte nu längre. Skönt så länge det varar. 

       

Jag fick reklam från Maisons du Monde. Rean har börjat. Jag hittade den lilla bäddsoffan nedan. Det är en 1½-sits-soffa, ingen fåtölj. (2 inte alltför stora personer får plats.) Den går lätt att bädda ut till en enkelsäng. Jag tycker dessutom att den ser skön ut (särskilt om man kryper upp i den). Tyvärr säljs den beigea inte på rea (och de har dessutom bara 1 ex kvar). Den här kostar 850 €! Helt otänkbart för mig. På den likadana svartgrå soffan är det däremot 30% rabatt nu. Synd att de inte har 90% rabatt på den beigea (så jag skulle kunna ha råd), för en sådan här liten skulle jag få plats med (om jag gallrar ut läs-fåtöljen och/eller sängskåpet). Jag saknar min gamla Ektorp-soffa, men hade förstås aldrig fått plats med en 3-sits-soffa här. Även en Ektorp 2-sits-soffa vore för stor. (Den är 179 cm bred/lång.)

När jag tittade vidare så såg jag att de inte längre har den där sängstommen (som liknade en soffa) som jag så gärna ville ha. Det blir så när man saknar kapital. Tillfällena går förbi...

Häromdagen berättade Kerstin att hon hört/läst att ingefära-shots (som många tar på morgonen för hälsans skull) kan få cancer att föröka sig. Jag blev förstås nyfiken och ville veta mer. Det man normalt läser är ju att ingefära skyddar mot cancer! (Särskilt mot prostata- och äggstocks-cancer.)

Nu har det kommit en ny studie som säger att cancer i lungorna kan växa till sig, och att malignt melanom kan sprida sig - om man får i sig mycket antioxidanter (som bl a finns i ingefära).

Jag läste originalstudien, samt flera olika artiklar i ämnet, och har kommit fram till följande:

Normalt skyddar antioxidanter mot cancer! Det är alltså bra att äta antioxidanter (som man bl a kan hitta i ingefära, gurkmeja, blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon, granatäpplen, valnötter, solrosfrön, rödbetor, grönkål och brysselkål). Risken för att få cancer minskar med minst 30% om man äter hälsosamt!

MEN, om man redan har cancer, då ska man undvika att få i sig alltför stora mängder antioxidanter. För dessa kan alltså hjälpa vissa tumörtyper att utvecklas. (I alla fall i cellodlingar, och hos möss. Man har av etiska skäl inte kunnat studera hur det är hos människor.) Man ska inte sluta att äta nyttiga födoämnen (innehållande antioxidanter) - det man ska sluta med är att ta stora doser kosttillskott med antioxidanter. Det är alltså en fråga om hur hög dos man får i sig. En normal dos är bra, men en överdrivet hög kan vara farlig (särskilt om man har vissa former av cancer).

Det verkar vara som med allt annat - måttlighet är bäst.

Vad vi däremot vet är att socker göder cancer, och att människokroppen på alla sätt håller sig friskast - om den slipper allt onödigt socker. Hjärnan behöver heller inget "tillsatt socker" eftersom levern tillverkar den mängd glykos som hjärnan behöver. Om man inte äter kolhydrater tillverkar levern glukos av protein och fett. (Socker innehåller 100% kolhydrater och 0% näring. Men det är lätt att bli beroende av och/eller missbruka socker...) Om man har cancer, bör man även minska mängden söt frukt (som förstås innehåller mycket fruktsocker)...

Ja i teorin är det jättelätt att veta exakt vad man bör (och inte bör) äta. I praktiken är det, som de flesta av oss har märkt, betydligt svårare...

19-12-30:

Jag var i Villajoyosa (19 km norr om El Campello) i går. Där träffade jag Christine. Vi har känt varandra sedan 2006, genom tangon, men vi har inte träffats så ofta. Men i går gjorde vi slag i saken. Christine bor i Albir, så vi beslöt oss för att mötas i Villajoyosa, så vi fick resa halva vägen var. Christine kom med bil, men jag tog Tram-tåget (28 minuter, pris 2,30 € t o r).

Villajoyosa (la Vila Joiosa på valenciano) betyder ungefär "glada huset" eller "smycke-villan", och syftar på alla glada färger som husen är målade i. Att man har målat husen i olika färger beror på att dessa hus från början ägdes av fiskare, och när de var ute till havs skulle de lättare kunna se sina hus från havet, och inte komma vilse när de skulle återvända hem igen. Gamla stan har blivit utnämnd av UNESCO som världsarv i och med de speciella kvarteren.

Staden har 33 293 invånare, och många av invånarna lever fortfarande på fiske. Längs den vackra strandpromenaden ligger många affärer, restauranger och kaféer. Den fina sandstranden har blå flagg. Här hittar man även Valor, Spaniens äldsta chokladfabrik. Valor har även ett choklad-museum. Där kan man gå på gratis guidad tur. Man får höra historien om hur choklad-tillverkningen gick till redan från början, och man får se alla gamla verktyg. Turen avslutas i butiken där man kan få provsmaka och handla.

(Jag har aldrig varit på choklad-museet, men jag planerar att besöka det. Valor har förresten nyligen kommit ut med en 92%-ig mörk choklad. Den smakar aningen bittert, men i gengäld innehåller den bara 13 g kolhydrater per 100 g. Så den sorten kan jag unna mig...)

Jag tog 177 foton, men ni ska "bara" få se 56 här.

Christine och jag hade bestämt att vi skulle äta lunch tillsammans. Först gick vi till en fisk-restaurang, men där var samtliga bord reserverade - så det fick bli pizza. (God sådan, med tunn spröd botten.) Solen sken, och det var ett par grader varmare än i El Campello.

Som ni ser så är Christine betydligt yngre än jag (12 år närmare bestämt). Hon är förstås fortfarande yrkesverksam.

Vi satt väldigt länge och pratade. Christine är språkkunnig, utöver tyska (hennes modersmål), engelska, spanska (castellano), och valenciano, så talar hon även flytande norska! Jag kunde alltså prata svenska hela tiden! Efter mycket "prat" och ätande, så började solen gå i moln, och det blev kallare. Innan vi bröt upp så besökte jag restaurangens toalett. Lägg märke till de originella lampskärmarna!

Christine och jag började promenera (först längs havet, sedan vid hamnen, senare uppe i gamla stan). Men vi fortsatte förstås att prata. Christine tog några foton av mig. Ni ser att jag har full vinterklädsel, inkl handskar. Men så är jag ju frusen av mig.

Ni ser väl att det är en stiliserad chihuahua på bänken? (Stella och Nellie var ensamma hemma, nästan 6 timmar totalt. Det är ytterst sällan som jag lämnar dem så länge. Tur att de har inomhus-toalett. Jag gick förstås ut med dem precis innan jag åkte, och så snart jag hade kommit hem. De fick också mat vid de tillfällena. Men nästa gång vill jag ta dem med.)

Hamnen är större än El Campellos.

 

De flesta av de gamla husen är 4 våningar höga - men väldigt smala. Det kan knappast få plats med mer än ett rum på varje våningsplan. Trapporna är förstås många och branta, och inget för rörelse-handikappade.

På de flesta gatorna är biltrafik tillåten, fast de är så smala. Men inte på gatan nedan. Där regerar krukväxterna!

Träden ovan och nedan har fått virkade "stam-skydd". Så slipper de ju frysa i vinter...

Christine fotograferade också, fast med mobilen.

Det lilla gula huset ovan, ligger verkligen granne med kyrkan. Vi undrar om de som bor där störs mycket av kyrkklockorna. Fast de är väl vana...

   

Om vi förutsätter att det röda huset nedan är byggt efter vattenpass - då är det gröna snett. Kanske marken har satt sig i den änden?

Det är vackert med solnedgångar.

Från Villajoyosa kan man se både Alicante och San Juan, men inte El Campello (som ligger skymt bakom udden). Och härifrån El Campello ser vi Benidorm - men inte Villajoyosa...

Det var en mycket trevlig dag. Christine och jag bestämde att vi ska ses snart igen, och jag vill gärna besöka Villajoyosa igen - helst en varm och solig dag.

I dag var vi bara 7 på gympan. Några har tagit "helg-ledigt". Det var ett bra och roligt pass där vi tränade arm-, mag-, och ben-muskler. Utöver gympan har jag tvättat, och förstås gått några promenader med hundarna. I kväll ska jag sätta mig och läsa. Boken Sekten på Dimön är bra och spännande! Men den är också aningen otäck... (Man ska helst inte läsa i den precis innan man ska lägga sig och sova, inte om man vill kunna koppla av.)

19-12-31:

Då har vi kommit fram till det här årets allra sista dag. Jag hoppas att ni får en trevlig nyårsafton, och en god start på det nya året!

I morse var det bara 11° när vi gick vår morgon-promenad. Och solen tittade bara fram lite tveksamt. Nu är det soligare, och 15,5°. Men det har blivit kallare. I natt var det bara 9°. Men så länge det håller sig över nollan med god marginal, då har jag verkligen inget att klaga på.

Morgonrundan gick vi här i kvarteren.

Bougainvillean som jag tog sticklingen från, har de skurit ner rejält (alltför rejält i mitt tycke). Det är mindre än ¼ kvar. Men den kommer förstås att växa till sig igen framåt våren-sommaren. (Sticklingens första rot-tråd är nu ca 3 cm, och det börjar komma en till.)

Tuppen (eller om det är en höna) och påfågeln var ute när vi gick förbi. Tyvärr var de skymda bakom en stenhög som ägaren nyligen har lagt dit.

Julstjärnorna blommar i ett par av trädgårdarna som vi går förbi.

Här blir det flera meter höga.

På hemvägen från vår mitt-på-dagen-promenad gick vi inom Bazar Qin. Jag köpte 2 små växter, en viol (minipensé?) och en lobelia. Det är så kalt på balkongen. Där skulle behövas många fler blommande växter, men jag nöjer mig med dessa två.

Violen får stå på bordet, och lobelian bredvid min enda blommande pelargon. (Den enda pelargonen på balkongen, men jag har en till inne som f n inte blommar.)

   

Den mittersta bougainvillean har börjat få några pyttesmå skott. Men på den vänstra (favoriten) ser jag ingenting alls. Jag hoppas så att roten lever!

Eftersom jag ska fira nyårsafton hemma i lugn och ro, tillsammans med mina 5 små husdjur, så har jag inget särskilt att förbereda. (Fast jag ska äta lite extra god mat i kväll, inkl en efterrätt med frukt och vispgrädde.)

Hur som helst så hinner jag flytta om alla mina skönlitterära böcker i bokhyllorna. (De som syns på fotot nedan, samt dem ovanför sängskåpet.)

Böckerna står alldeles för trångt! Jag har, som ni vet, alla i alfabetisk ordning. Jag har mellanrum mellan de olika "bokstäverna", så det finns plats att ställa dit fler böcker (de nya jag läser). Men nu har detta avståndet krympt till nästan ingenting. Ovan avståndet mellan C och D. Och på bokstaven S har jag t o m fått lägga en bok ovanpå de andra.

Men som tur är har jag (än så länge) 1½ tomt hyllplan. (Intill de olästa böckerna.) Nu ska jag flytta alla böcker några steg till höger, så att jag återigen får mellanrum mellan "bokstäverna".

Jag har läst ut Sekten på Dimön. Den var intressant, spännande och "psykologiskt otäck". Det är den första delen i en triologi, men det räcker med den här för min del. Författarinnan var själv medlem i en sekt i 25 år, så hon vet att det inte "bara är att sluta", om man en gång har gått med. Nu har jag valt en ny bok, som jag ska börja på i kväll. Egentligen hade jag tänkt mig en feel-good-bok, men det blev boken nedan. Eftersom den ena av författarna (systrar) är psykolog, så gissar jag att även denna boken är "psykologiskt spännande". (Boken är från 2009.)

Nu är jag klar med "bokflytten". Jag skulle verkligen önska att jag hade ytterligare en bokhylla. Men jag har ju ingen stans att ställa en... Jag bestämde mig för att också sortera de olästa böckerna i alfabetisk ordning (efter författar-namnen). Då blir det lättare att se om jag har fler av samma författare. Bordet blev tillfälligt fullt med boktravar, medan jag sorterade.

På fotot nedan syns alla mina olästa böcker. Det enda utrymmet som finns kvar för nyinköp, är det lilla som jag har märkt med en gul stjärna. Och där ska det dessutom få plats 3 olästa böcker som Kerstin har lånat. Vill jag sedan köpa och läsa fler böcker - och det vill jag givetvis, så måste jag gallra ut bland de som jag har. Bland de olästa står några som har stått där i flera år. Några gamla som jag har fått eller ärvt, och inte själv valt ut, kan jag nog gallra ut direkt när jag har läst dem. Men jag läser dem först förstås.

Det blev inte överdrivet mycket utrymme mellan "bokstäverna", men lite mer än tidigare:

       

Nu kan jag med gott samvete sätta mig ner och äta en god middag, inklusive efterrätt. Därefter ska jag läsa. Men jag siktar faktiskt på att sova i det nya året. (Då behöver jag varken ha på mig nya röda underkläder, eller äta 12 vindruvor vid 12-slaget - enligt spansk tradition.) Det är ju ändå bara hundarna, fåglarna och jag.

20-01-01:

Gott nytt år på er alla!

Nytt år = nya möjligheter!

Gör något bra! Gör något kul!

Tag väl hand om dig själv. Hjälp andra när du kan.

       

Några foton från i dag:

20-01-03:

Boken nedan började jag på i förrgår, och läste ut i går. Den var bra! Både spännande och viktig, eftersom den bl a lyfter fram unga kvinnors sexuella utsatthet.

I går tittade Kerstin inom för att byta böcker. Vi pratade en bra stund, och en stor del av den tiden satt Nellie i Kerstins knä. Visst ser Nellie nöjd ut! Lägg märke till den lilla tungan...

   

Det är kallt! Det var 6,8° som kallast i natt, och bara 8,6° när jag gick till pilatesen i morse. Nu är det 14,0° men solen skiner från en blå himmel, så det känns hyfsat i solen.

På pilatesen sysslade vi bl a med nedanstående övning.

Annars tar vi det ganska lugnt. Det lär inte bli några långpromenader i dag heller. (Matte fryser...)

Lite humor:

20-01-04:

I morse när jag tittade till mina bougainvilleor, så såg jag några små runda hål i jorden. Som om något litet djur (insekt?) hade krupit ner där. Fast jag hittade ingenting. Jag har gott om gråsparvar på balkongen, och jag har sett en gecko-ödla samt diverse små insekter. Men på/i krukjorden har jag inte sett något. Bougainvillean längst till vänster ser fortfarande död ut, och på den mittersta (där hålet fanns) finns det bara några små enstaka blad - likaså på den som står längst åt höger. Jag har sett att gråsparvarna äter blad. Men hur i all världen ska jag kunna skydda växterna? Finmaskigt nät? Jag har inte råd att köpa något. Det skulle ju gå åt en hel del. Måtte bougainvilleorna klara sig!

Det är kallt (bara 15° nu tidig eftermiddag, och det var 8° som kallast i natt), men annars kan jag inte klaga på vädret.

Hundarna träffade en killkompis som de gillar båda två. Husse och matte pratar bara franska (ingen spanska), så vi ler mest vänligt mot varandra.

På fotot ovan syns gråa fläckar, och nedan har färgbalansen blivit helt fel. Min kamera börjar ge upp. Suck!

Med min förra kamera blev alla foton jag försökte zooma in helt vita på slutet. Ovan och nedan har jag inte zoomat.

När jag vred kameran åt andra hållet blev färgerna rätt.

Fotot nedan ser konstigt ut av andra skäl. Det har jag tagit genom tjock plast. Jag tyckte att det såg så gulligt ut med det fint dukade bordet, och så en barnstol med en lite mindre tallrik framför. Förbeställt förstås.

I går började jag läsa feel-good-boken nedan. Den är riktigt trevlig! Det är mer avkopplande att läsa lättsamma böcker, än spännande (och "blodiga") deckare.

I går lyxade jag till det med en kopp choklad. Det är bara kakaopulver och hett vatten, men ovanpå la jag en klick (osötad) vispad grädde. Mums! (Och bara lite "syndigt", eftersom det var sockerfritt.)

Jag har vänt på pläden i fåtöljen för att den ska bli "jämnt" smutsig. Egentligen blir det alltför rött i min smak. Hundarna älskar att ligga där, och de lägger sig med förkärlek uppe på armstödet (närmast elementet). Det första fotot är från i går kväll, de andra från i dag.

   

   

Jag börjar redan tröttna på det julröda. Det "ska" vara rött vid jul, tycker jag. Men färgen stressar mig. Jag ska plocka bort alla julsaker på måndag. Här i Spanien tar julen slut natten mellan den 6:e och 7:e. Sedan ska jag ha ljusare färgskala igen. Jag har redan plockat fram den blå, de turkosa, och de blommiga stols-klädslarna som jag ska byta till. Samt matchande kuddfodral. (De sand-färgade klädslarna ska jag tvätta, och sedan lägga undan ett tag framöver.)

      

Ovan och nedan - utsikt från loftgången.

I dag kom jag mig äntligen för med att sätta upp insyns-skyddet som jag beställde i höstas. Först satte jag upp skyddet på det högra fönstret. Det blev en del blåsor, och det kom lite snett. (Det går lätt att flytta, det sitter med statisk elektrisitet, men jag ids inte göra om det just nu.) Till det vänstra fönstret hade jag lärt mig, så där blev det bra. Jag valde att bara täcka drygt halva fönstret till vänster, för jag vill kunna se palmen och bergen.

Eftersom insyns-skyddet bara säljs i jämna meter, så fick jag en bit över. I två av vitrinskåpen i vardagsrummet skulle jag behöva insyns-skydd nertill. I det vänstra har jag en massa prydnads-saker som jag inte använder just nu, samt dockor(!). I det högra brickor, burkar mm.

   

Jag valde att sätta biten jag hade över längst ner i det högra skåpet. Jag skar inte till skyddet på höjden, som jag kanske borde ha gjort (i hyllans höjd). Men det fyller sin funktion.

Jag har inte bara satt upp insyns-skydd i dag. Jag har också dammat, dammsugit och våt-moppat golvet. Så nu kan jag med gott samvete sätta mig i läs-fåtöljen (fast den är "upptagen"), och fortsätta att läsa i den trevliga boken.

20-01-06:

Först får ni se några foton från i går.

De 6 kommande fotona har Anette tagit. Hon och Håkan tittade på paraden i går, den med de 3 vise männen = Los reyes (kungarna). Jag tyckte att det var för kallt, så jag stod över.

Själv satt jag hemma och läste ut Drömmen runt hörnet. Den var väldigt trevlig! Lite senare på kvällen började jag på boken nedan.

Jag har hunnit 1/3. Den är väl trevlig och rolig på sitt sätt, men inte i klass med den förra. Jag gillar inte språket i den här. Meningarna är för korta, dialogerna för många, och person- och miljö-beskrivningar saknas nästan helt. Men det är förstås förströelse ändå, även om jag är måttligt intresserad av bagerier och bröllop. (Jag ska fortsätta att läsa senare i kväll.)

Innan jag började på den nya boken i går - så flyttade jag Mios bur. (Och därmed krukväxterna som stod bredvid den stora buren innan.) Mio blev glad. Han tycker om att ha sällskap av de andra fåglarna. De "umgås" bättre när de sitter nära varandra. I gengäld har jag inget bra ställe till krukväxterna.

Några växter står på den höga Kallax-hyllan, och de andra där Mios bur stod innan. På de senare växterna skiner solen bara en stund på eftermiddagarna.

   

När jag drog upp persiennen i morse så satte Mio och Linus fart att sjunga i kör. De sjöng så lika varandra så det lät som om de var samma sorts fåglar. Jag tror att båda hade roligt. Lina nöjde sig med att lyssna.

Direkt efter frukost (och hundpromenad) så rättade jag till det högra insynsskyddet. Nu finns där inga luftbubblor alls. Sedan tog jag bort julgranskulorna.

Därefter tog jag rätt på allt annat julpynt, och stoppade ner det i shoppingkärran för vidare transport till förrådet. (Dit ska jag gå i morgon.) Jag såg att grannen tvärs över gatan också plockade ner sitt julpynt. (De brukar ha mycket på balkongen.)

I dag hade jag bestämt träff med Håkan och Anette (som är här några dagar nu). Vi hade först tänkt gå på Valor (och dricka varm choklad), men de stänger dumt nog redan 12:30 (för att sedan ha stängt hela eftermiddagen). Så vi gick till ett annat ställe (Al Papagayo). Vi drack te, kaffe och öl - och pratade. Hundarna var med.

Jag hade med lite hundgodis, och restaurangen bjöd på vatten. Både Stella och Nellie tycker att det är SÅ roligt att få vara med. Och de skötte sig utmärkt.

Efter en trevlig pratstund så skildes vi åt. Hundarna och jag gick hem till fåglarna igen.

Jag tog av de sand-färgade stols-klädslarna och stoppade dem i tvättmaskin. Det var på tiden, för de var verkligen smutsiga. Jag passade på att spänna alla skruvarna på undersidan av Harry-stolarna.

Och sedan strök jag stols-klädslar (svåra att få släta), kuddfodral, och ett par dukar. Jag vill ha omväxling nu, så jag satte på mitt blå, mina turkosa och mina blommiga stols-klädslar. (Alla köpta från Bemz när det har varit minst 20% rabatt och fraktfritt.)

Det blommiga tyget har Bemz tyvärr inte i sitt sortiment längre. Fördelen med blommigt är att eventuella fläckar inte syns lika tydligt. På sikt vill jag nog köpa ytterligare ett klarblått (och hellre lägga undan ett av de ljusturkosa). Eller kanske ett petrol-färgat? Jag har 6 sand-färgade, 5 vita original från Ikea (som jag funderar på att färga ljusblå), 1 kyckling-gul, 1 ljust denim-blå - men i lin (alla andra i bomull), och så dessa 5.

Nu är färgskalan blå och turkos.

Jag provade några olika dukar på matbordet. Men helst vill jag ha en rund duk (ca 30-40 cm i diameter). Små runda dukar är jättesvårt att få tag i! Näst intill omöjligt! Jag har 1 vit och 1 beige (för blekt mot bordet), men vill gärna ha 1 klarblå, 1 ljusblå, 1 turkos och 1 pastellrosa. Det har jag letat efter i flera år - utan att hitta.

   

Jag valde en liten klarblå, som en väninna virkade åt mig 1972. Den är egentligen lite för liten - men jag tycker mycket om färgen.

Det blommiga tyget fick jag nästan helt slätt, medan vecken fortfarande syns på de enfärgade. Kanske jag kan stryka lite med ånga, fast klädslarna sitter på? Fast det gör jag inte i dag.

Ute på balkongen hänger de sand-färgade klädslarna på tork. De får nog hänga till i morgon förmiddag. När de är torra så ska jag tvätta den röd-vita pläden, och sedan lägga undan den. Nu får hundarna inte vara själva i fåtöljen längre. Men de får förstås sitta i mitt knä när jag sitter där.

20-01-09:

I dag har jag (efter viss nertrappning) börjat räkna kolhydrater igen. LCHF är trots allt den metod som fungerar absolut bäst för mig. Skulle jag vilja gå upp i vikt någon gång, då är det bara att göra tvärtom och äta många snabba kolhydrater - och bums går jag upp en massa. Ni vet ju att jag gick upp 8 kg på 7 veckor nyligen - genom att äta helt fel.

Men när jag rannsakar mig själv, så har jag nog gjort ett fel (ett ganska stort fel) när jag har ätit LCHF. Jag har säkerligen ätit för lite fett! Och precis som det står nedan (klippt från Kostdoktorn.se), så innebär lite kolhydrater och lite fett samtidigt - faktiskt svält. Precis som när man räknar kalorier, och nästan inte äter några alls. (Det gjorde jag som yngre, jag åt periodvis bara 400 kcal per dag.) Och då ställer kroppen om sig på svält, och sänker ämnes-omsättningen. Och när man sedan börjar äta mer igen, så suger kroppen åt sig allt den kan för att lägga på lager inför nästa svältperiod. Alltså måste jag försöka få i mig mera fett den här gången.

Det är bara att kämpa på! Jag ska också försöka övertala mig själv om att jag inte bör väga 45-47 kg, utan i stället 48-50. Det är alla gånger hälsosammare. Men jag har likväl 5 kg som jag måste gå ner...

Nedan lite humor. Tidningen finns förstås inte på riktigt - annars skulle det ha varit kul att läsa ett nummer. (Man kunde kanske lära sig hur man INTE ska göra.)

De fina fotona nedan hittade Ulf på Facebook.

Jag tror att fotografen delvis har härmat fotograf Erik Johanssons idé, se nedan.

Om Erik Johansson har jag tidigare skrivit, och visat flera av hans fantastiska surrealistiska fotografier. Vill ni se fler så titta på Eriks webbsida: https://www.erikjo.com/

   

Avslutningsvis en Randy Glasbergen:

Jag läste ut Westins bageri & café häromdagen. Den var trevlig, och rolig emellanåt, men ingen favoritbok. Annars har jag inte gjort något särskilt sedan jag skrev senast, bara gått på gympa, skött det allra nödvändigaste hushålls-arbetet, och förstås umgåtts med hundarna (både inne och utomhus). Vi har haft soligt men ganska kyligt, och när jag fryser går jag inte överdrivet långa promenader. Jag har försökt beta av lite på min långa att-göra-lista, i stället för att börja på en ny bok. Men senast i morgon väljer jag ut en ny.

20-01-10:

Jag berättade inte att jag var en snabbis till Carrefour i går. Jag var bara borta 2 timmar inkl resan, för jag hade ändå inga pengar att spendera. Men jag köpte 4 hg av min favoritsallad Cántabra. Och så tittade jag runt. Bl a tittade jag på torktumlare, under några veckor nu får man en kupong (motsvarande momsen) att handla för om man köper "elektriska" varor.

Den billigaste torktumlaren är den nedan. Det spelar ingen roll för mig att den har energiklass B (eftersom jag skulle använda den så sällan), inte heller spelar det någon roll att den har direkt "utblås" (inte kondens) för den ska ju stå ute på balkongen. Men jag skulle gärna ha en torktumlare så jag kan tvätta (och torka!) mitt duntäcke och mina dunjackor!

Min mörkblå jacka tvättade jag hos Linda, så det är den enda av mina som jag kan ha nu. Fast jag fick en ljusblå av Linda, så jag har 2 att byta med. Dock hänger min turkosa, min klarblå och min rosa i garderoben - för smutsiga för att använda...

Jag tittade också på elektriska "sopborstar". Den inringade nedan är liten, smidig och lätt att komma åt med - och specialgjord för att suga upp djurpäls. Märket är samma som på min lilla dammsugare.

   

Den är nästan lika dyr som torktumlaren. Jag skulle vilja ha båda, men har förstås inte råd med någon.

I onsdags kväll hade vi comunidad-möte (ägarförenings-möte). Vi diskuterade rampen, som är lite för brant och lite för smal. Vi har nu 2 personer i huset som måste kunna ta sig ut och in med el-rullstol. Trappan upp till entré-dörren består bara av 5 steg, men för den lilla höjdskillnaden behövs en ganska lång ramp. Om vi skulle ha anpassat rampen helt enligt nya normer så skulle den haft 2 vil-plan och blivit 12 meter lång.  Då skulle den nästan krocka med en vägg.

Vi valde att avstå från vil-plan och rampen ska då bli ca 9 meter. Den ska breddas 20 cm och "anti-halk-beläggas", och så ska det sättas upp en extra ledstång. Mötet var alltså i onsdags, och redan i dag fredag har arbetet kommit igång. Föreningen har pengar, så vi slipper betala något extra. En bra ramp har vi alla glädje av.

En av byggjobbarna har skaffat hundvalp, och den har han med på jobbet. Det är förstås bättre än att lämna den ensam hemma (här får den en och annan klapp när folk passerar), men den gnäller ibland. Och inte har den något varmt ställe att lägga sig på/i. Det är ju trots allt kyligt ute. (Med spanska mått mätt, just nu 15°, och i morse när jag gick till pilatesen var det bara 9°.)

En timme innan läggdags i går, så började jag på en ny bok. Den här har jag fått av en väninna. Jag hann inte så långt, men den är bättre än jag hade förväntat mig.

Jag sov dåligt (få timmar) i natt, så jag har inte precis någon överskotts-energi. Men städa åt fåglarna orkar jag, och sen får vi se. Det är 90% risk för regn i eftermiddag, men när hundarna och jag nyss var ute - då sken solen.

Sedan jag började gympa 3 gånger i veckan så har jag fått större muskler och bättre kondition. Men egentligen borde jag lägga till lite HIT-träning (hög-intensiv träning). Via länken hittar ni 10 bra övningar för hemmabruk: https://www.youtube.com/watch?time_continue=160&v=RxBUgscGnr0&feature=emb_logo

10 sådana övningar i rad skulle jag inte orka, men kanske 3-4. Om jag så bara tränade HIT 10 minuter i veckan så skulle det göra stor skillnad. Men hemma kan jag inte träna. Inte bara för att jag bor trångt, utan framförallt för att Stella alltid skäller hysteriskt när jag hoppar runt. Men kanske ute, sen när det blir varmare?

Den engelska kvinnan som hyr Kaisas lägenhet undervisar i yoga och pilates. Vi hade sällskap en bit på vägen i morse. Hennes webbsida: https://www.escapetoespana.com/ (Av sidan framgår att hon också föredrar LCHF och ketogen kost.)

Nedan ser ni både de nystädade fågelburarna, och att det inte precis regnar ute.

   

Framåt kvällen kom det en liten skur i alla fall. Den kom från norr, så när jag såg regnbågen sken solen fortfarande här.

Jag hade egentligen precis tänkt gå ut med hundarna, men ställde in promenaden. De har ju inomhus-toalett. Men för att aktivera dem tog jag fram 3 av våra 4 "hund-spel", och laddade dem med små torrfoder-kulor.

Nellie fick väldigt få smakbitar, för hon förstår inte riktigt hur man ska göra. Stella är mycket aktiv med "sprätt-metoden". Att sprätta med tassen funkar på 2 av spelen, men bara undantagsvis på Dog-smart (längst till höger på bilden ovan).

I toppen på Dog-smart har jag satt små repbitar. Käglorna är på tok för stora för chihuahuor. Större hundar kan lyfta dem med munnen. Det är meningen att hundarna ska dra i repstumparna med munnen. Då välts käglan och de kommer åt det goda. Jag visade Bonnie en enda gång (genom att själv dra i snöret med munnen), sedan visste hon hur hon skulle göra. Jag har visat Stella och Nellie, men de tittar mer på mina händer (och hoppas att jag ska hjälpa dem). Hittills har de inte förstått knepet. Vi får väl öva. Hundspelen har jag i den stora runda blad-mönstrade lådan. De går inte in på någon hylla, vare sig i Kallax eller Billy.

   

Om jag någon gång får råd att flytta ner min Billy-hörnhylla från Hässelby, då kan jag förvara spelen (och andra större saker) där. En hyfsat stor lotteri-vinst hade inte suttit fel. Fast det var rätt länge sedan som jag hade råd att ta några lotter. Då minskar chanserna radikalt...

20-01-11:

Först 2 foton på mina små sötnosar, när de i går kväll låg kvar i läs-fåtöljen (där jag hade suttit och läst en stund).

I morse gick vi vår vanliga runda längs El Paseo.

Valor var som vanligt fullsatt. Någon morgon (när jag inte bantar) så ska jag äta frukost där. Det ser så mysigt ut.

Det är "surfar-vågor" i dag.

Så här långt hann de på den nya rampen i går. (Längst till höger ser ni väggen som hindrar, så rampen inte kan byggas så lång att man kan ha vilo-plan.)

Nedan ser ni att den gamla rampen är ganska kort och brant, och att den nya både blir längre och bredare. Det blir säkert bra.

20-01-12:

Usch så kallt vi har! Jag fryser (både ute och inne)! I natt var det bara 6,7° (som kallast) och nu (sen morgon) är det bara 8,7°. Solen skiner visserligen från en klarblå himmel, men vi väntar en stund med vår morgon-runda. Det får bli en sen förmiddags-runda i dag, kanske först framåt klockan 11. Det ska bli 15° i dag, så vid 11-tiden bör temperaturen ha kommit upp i 12-13°.

Vi kan ju vänta med promenaden, eftersom hundarna har inomhus-toalett. Den står bakom karmstolen i vardagsrummet. Nu ser jag att det är dags att byta valpträningsmatta ("blöja" säger jag till vardags, och empapador heter de på spanska). Den byter jag ungefär varannan dag. Bajs plockar jag upp med en bit toa-papper och slänger direkt i toaletten. Har man så små hundar som jag så fungerar det väldigt bra. Kisset luktar inte, för "mattan" suger upp och neutraliserar. Bajset luktar några minuter, men eftersom jag känner lukten bums får det aldrig ligga så länge. (Bara om hundarna bajsar på natten när jag sover.)

Det man måste tänka på, är att hundarna givetvis måste ut på sina promenader ändå! De behöver både motion och "upplevelser". Men jag kan välja tider som passar mig. Nu på vintern går vi normalt våra rundor mellan kl 09:45 och 17:30, medan jag sommartid går mellan 07:30 och 21:30 (men kanske inte mitt på dagen när det är som varmast).

Inomhus har jag just nu bara 18,4° i sovrummet (åt norr) och 20,0° i vardagsrummet (åt söder). Jag skulle gärna ha 21-22°, men för att kunna hålla en sådan temperatur måste jag antingen isolera ytterväggarna (bäst) eller slösa fruktansvärt på elen (dumt + att jag inte skulle ha råd). Nu sätter jag på mig en fleece-väst utanpå tröjan, och då känns det ok. Fast jag är ofta så kall om fingrarna, att jag måste värma en "vetevärmare" och hålla den i händerna. Men att jag har kalla fingrar beror ju på att jag har Reynauds syndrom, inte på min spanska oisolerade lägenhet. (Den här lägenheten är åtminstone lite varmare än den förra, alltid något.)

Jag läste ut Huset Cavendons hemligheter i går. Den var bra, lite i stil med Downton Abbey. Sedan valde jag ut en ny bok. Fast gammal...

Bokens blad är gulnade, och det står inget tryckår. Men inuti boken låg stryktips-kupongen nedan (som skulle varit inlämnad senast 28/2-85). Alltså är boken tryckt före dess. Jag minns inte vem jag har fått boken av, det står inget namn inuti.

Boken är säkert bra. Författarinnans mest kända bok, Törnfåglarna, är ju såld i väldigt stora upplagor och dessutom filmatiserad.

Jag har beskurit mina bougainvilleor i dag. Erik berättade att när han hade beskurit sina, så satte de fart att växa efteråt. Jag klippte av en hel del, men jag klippte inte ner dem helt. Till min stora glädje såg jag att grenarna på den som ser död ut - är gröna inuti. Alltså lever den! Jag blev glad när jag såg det. Alla grenar är lika gröna inuti som på de andra bougainvillorna (som ju har några blad var).

En stor kasse full med grenar blev det. Den ska jag snart gå och slänga i soporna.

   

Linus är fortfarande mindre än Lina, men ni ser på fotot ovan att han har växt till sig. Till sommaren bör han vara lika stor som hon - och könsmogen. Nedan ska ni inte titta på Mio, utan på fönstret. Så här skitiga blir fönster-rutorna där fåglarna står. Alldeles prickiga! De sprätter ju en hel del...

Men nu är de betydligt blankare. Jag gjorde nämligen slag i saken i dag (efter att ha skjutit upp det minst 1 vecka) och putsade rutorna ganska noga. Men eftersom jag inte flyttade möblerna (bara burarna) så kom jag inte åt att göra det helt perfekt. (Det skjuter jag på till våren.) Men visst blev det mycket bättre!

Klockan är 16:20, det är 14,5° ute, och hundarna och jag ska strax ut på promenad. (I solen på balkongen var det riktigt skönt. Jag behövde inga ytterkläder, och fleece-västen kunde jag ta av mig.)

Jag plockade fram mina blomster-féer i dag. De har legat i en låda ända sedan flytten. Men just nu har jag tillräckligt många krukväxter inne, för att kunna sätta dem där. Jag tycker att det är gulligt! Ni måste inte hålla med.

       

   

Jag skulle vilja hänga upp alla mina glasprismor också, men har ingenting att hänga dem på. De skulle passa bäst i vardagsrummet framför fönstret. Det bildas så vackra små regnbågar när solen lyser på dem. Men eftersom det sitter en persienn-kassett i plast bakom gardinkappan, så har jag ingenstans jag kan sätta upp små spikar (t ex X-nålar) eller krokar. Plasten är tunn. Jag skulle kunna prova om det funkar med mycket små skruvar. Prismorna är ju lätta.

Jag har för mig att jag har ca 20 prismor (och 3-4 féer som håller i glaskulor), men jag måste ju inte sätta upp alla. Prismorna ligger i lådan nedan, tillsammans med några små fåglar som jag också skulle kunna tänka mig att ha hängande någonstans. Lådan står nu i vitrinskåpet och tar plats - och där vill jag ju ha ordning så småningom. (Helst redan i morgon!) 

Jag VET att jag har för många prydnads-saker, men jag tycker ju om dem - och blir glad av att se dem! Sådana som hänger tar i alla fall "ingen" plats.

20-01-13:

Dagens gympa var precis lika bra som vanligt - och rolig. Alla musklerna får sig en omgång. Nu när jag har börjat så skulle jag absolut inte vilja sluta igen. Gympan är jättebra för mig.

Före gympan dricker jag bara, så när jag kommer hem äter jag brunch (frukost-lunch). I dag provade jag grönsaks-blandningen nedan, och den var riktigt god. Den innehåller bara 2,8 gram kolhydrater/100 gram och är köpt på Lidl. Jag valde att steka den i olivolja eftersom jag behöver få i mig tillräckligt med fett. Annars kan man "mikra" den också. Till grönsakerna åt jag kokt ägg.

Arbetet med vår nya ramp går snabbt framåt.

Även i dag är det soligt men kyligt. Något annat kan jag förstås inte begära - det är ju vinter här också! Det var 6,6° som kallast i natt, och bara 8,2° när jag gick till gympan. (Och inte hittade jag mina benvärmare...) Nu är det 14,5° och i solen känns det skönt. (I morse hade jag bara 17,5° i sovrummet, men det är 18,7° nu. I vardagsrummet är det alltid någon grad varmare, i morse var där 19,1°.) Jag hade det största elementet avstängt i natt (det i hallen), och jag har inte satt på det än. Jag försöker snåla på elen, så att jag säkert klarar av att betala nästa elräkning.

När jag har betalat klart lägenhets-lånet, då ska jag ha alla elementen på hela vintern. Då kommer jag att ha råd. Men i dagsläget har jag 9'527,81 € kvar att betala. (Eftersom kronkursen är urusel just nu, så motsvarar detta 100'887 SEK.) Nu ska jag dricka en kopp te - så håller jag värmen.

Jag hängde mina 2 ljusgröna fåglar mellan mina båda sovrumsfönster. Där tar de absolut ingen plats. På sommaren, när jag har fönstret öppet, då skulle någon som går förbi på loftgången kunna ta dem. Men den risken får jag ta. Så attraktiva är de ju inte. Själv skulle jag kunna vara förutan dem. Jag har för mig att jag har haft fler likadana som den minsta, men kanske jag har gett bort dem. Att hänga upp glas-prismorna blir ett stort jobb. Men jag får väl ta itu med det endera dagen.

Ni vet redan att jag gillar gulliga, roliga, romantiska och barnsliga prydnads-saker. I dag säljer Westwing de nedan. Jodå, jag skulle gärna vilja ha alla 3. Men dels har jag absolut ingen plats att ställa/lägga dem på, och dels har jag förstås inga pengar heller. Så jag får nöja mig med att se dem på webben. (De är från firman Clayre & Eef, som jag inte tidigare har hört talas om. De har många fler gulliga/roliga saker!)

       

Nedan visar jag en "latmans-måltid" som kanske inte är helt komplett näringsmässigt. Körsbärs-tomater och tonfisk i olja. Men måltiden är trots allt både nyttigare, och bättre för vikten, än en macka. Själv tycker jag dessutom att det är gott. Och te kan jag dricka till om jag vill.

Så här års, när det är kallt i sovrummet, så skulle jag egentligen vilja ha datorn i vardags-rummet (igen). Men var skulle jag ställa den? Jag vill inte belamra matbordet - någon yta måste vara fri. Ett nätt datorbord (men med plats för skrivare och tillbehör), på lättrullade hjul, vore idealet. Då skulle jag kunna rulla det fram och tillbaka, och bara behöva ha ett el-uttag ledigt i båda rummen. (Batteriet är dåligt och laddar ur väldigt snabbt, så el-ansluten måste datorn vara.)

Allvar och humor:

Denna historia handlar om en man som pratar med sin fru om vad som skulle hända, om olyckan skulle vara framme och han hamnade på sjukhus svårt skadad.

”Igår kväll diskuterade jag och min fru det ena och det andra. Efter en stund kom vi in på ett ämne gällande eutanasi (dödshjälp).

Jag sade till min fru: Om det någon gång händer mig något, så tillåt inte att jag blir liggande raklång med näring från en flaska. Stäng bara av alla apparater som håller mig vid liv!

Då reste sig min fru, stängde av TV:n, kopplade ur datorn, och hällde ut min öl i vasken.”

Lärdom: Kvinnor är snabba att ta livsviktiga beslut.

20-01-14:

I morse hade jag tänkt gå en lång runda med hundarna, men jag vände efter 2 kvarter. Jag frös nämligen för mycket, särskilt om rygg och bröst. Den tunna dun-jackan jag använder är ju trots allt avsedd för svensk vår - sommar - höst. Det är ingen vinterjacka. Om jag hade vetat att det skulle kännas så kallt (10° i skuggan) så kunde jag ha tagit en dun-väst utanpå jackan.

Tidig eftermiddag gick vi längre. Då hade det hunnit bli 14°, och i solen var det riktigt skönt.

De jobbar på bra med rampen!

Jag handlade på Mercadona i dag. Där hittade jag djupfryst spenat i 2-portions-paket (med var portion för sig). Bra för 1-persons-hushåll. Så i dag blev det spenat (med smör och olivolja på) till huvudmålet. Till spenaten åt jag kokt ägg. Strikt LCHF tillåter mig att äta upp till 20 gram kolhydrater per dag. Men den här perioden har jag hamnat mellan 6,3 och 15,3 per dygn. Illustrationen från Dietdoctor (f d Kostdoktorn).

Det är inte lätt det här med vad man bör äta. Vi begriper ju alla att grönsaker och fisk är jättenyttigt, och att godis och kakor är onyttigt. Men sen... Allt det där "mittemellan". Det är inte så lätt eftersom det förespråkas olika matvaror i olika artiklar. Man måste gå till källorna för att ha koll. Journalister ser hellre att texten blir läst, än att den är korrekt, så ibland vinklar de fel. De ljuger inte, men förvränger fakta.

Ni vet den klassiska: Att äta glass ökar risken för att drunkna! Jodå, så läser vissa journalister fakta. På sommaren badar folk oftare i Sverige, och då sker det fler drunknings-olyckor än på vintern. På sommaren äter man mer glass också. Av detta kan man dra den felaktiga slutsatsen att det är glass-ätande som leder till drunkning... Rubriken drar betydligt fler blickar till sig. Det handlar ju oftast om rubriker på löpsedlar, inte om texterna i sig.

Det finns massor med liknande exempel. Jag såg för många år sedan rubriken "Man dog efter att ha druckit morotsjuice". I texten framkom att han utöver att ha druckit morotsjuice, dagligen hade ätit en oerhört stor dos A-vitamin - i tablettform. Det var den överdosen som dödade honom, inte morotsjuicen. På den tiden drack jag gärna färskpressad morots-juice, så jag hann bli orolig...

Texten nedan (början bortklippt) är baserad på fakta. Jag har hypotyreos, så jag borde egentligen utesluta allt som står  nedan. Men fy så trist det skulle bli om jag var tvungen att avstå från så mycket av det som jag tycker om. T ex alla mejeriprodukter (ost, yoghurt, grädde), nötter och frön. Dessutom är min hypotyreos hormon-utlöst, och jag har haft den ända sedan jag födde Linda (och medicinerat sedan jag var 40), så då är det för sent - det går inte att bli av med hypotyreosen. Om man däremot har mag-tarm-besvär, då är AIP säkert en jättebra kost.

Och så det där med att etablera nya vanor. Förr sa man att det tog ca 22 dagar, nu säger man ca 66. Kanske det större antalet dagar är korrektare, om det gäller en vana man vill hålla livet ut.

Tja, i så fall har jag precis 60 dagar kvar, tills LCHF-vanan är etablerad. Men strikt LCHF bör jag inte äta så länge, för då blir jag kanske för mager. Men måttlig skulle kanske fungera livet ut, eller måttlig 5 dagar i veckan, och lite extra kolhydrater de andra 2? Det får jag prova mig fram till så småningom. Huvudsaken att jag avhåller mig (i görligaste mån) från tomma kolhydrater. Om jag skulle äta sunt 350 dagar om året, så kan jag ju äta onyttigheter de andra 15, bara inte 15 dagar i följd. Ni vet att man brukar säga: "Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som har betydelse, utan det du äter mellan nyår och jul."

Jag behöver en ny kamera. Jag hittade en riktigt bra, till ett mycket förmånligt pris, hos den för mig okända firman Eglobal Central. (Webbsida.)

Det tillkommer ingen frakt (och man får en rabattkupong om man gör större inköp).

       

Tyvärr har jag som vanligt inga pengar, och dessutom är det mycket annat som står högre upp på önskelistan - än en kamera. Den jag har får hänga med ett tag till. Ni får stå ut med att vissa foton har "gråa fläckar".

Jag har räknat ut att jag skulle behöva vinna 300'000:- om jag skulle kunna göra (nästan) allt jag vill. Summan innefattar: betala hela kvarvarande lånet, renovera köket, köpa nytt tvättställ och tvättställs-skåp, glasa in balkongen, köpa torktumlare, cykel, nya glasögon, ny sängstomme och kanske en ny kamera, samt frakta hit min Billy-hörnhylla från Hässelby. Det är ju inga orimliga önskningar, ingen lyx. Men med min låga pension lär det dröja många år innan jag får råd till ovanstående. Fast det går ingen nöd på mig som det är nu. Jag har det helt OK.

20-01-15:

I dag har jag varit och hämtat den lokala almanackan för i år (gratis på turistbyrån). I år är den vägghängd och har bara ett enda foto. Detta för att sänka kommunens kostnad - för då kan de köpa billigare almanacks-blad som gäller hela Valencia-regionen. Här i Spanien finns ju nationella helgdagar, regionala helgdagar, och lokala helgdagar. I detta fallet är alltså inte El Campellos 2 egna lokala helgdagar utmärkta i almanackan.

Annars ser den bra ut, med roliga illustrationer vid helgdagarna - eller när det är dags att ställa om klockan till sommartid. Själv grubblar jag på var jag ska sätta upp min kalender. Jag har ju inte precis gott om väggyta. (Förra årets stod på datorbordet.)

           

De lokala helgdagarna får vi skriva in själva. De är: 16/7 - Virgen del Carmen och 15/10 - Santa Teresa de Jesús. Länken härefter visar alla helgdagarna för 2019 (jag hittar ingen för i år): http://www.calendarios-laborales.es/calendario-campello,_el-2019-a Men datumen är ju fasta. (Inte som i Sverige där helgdagarna ofta flyttas till närmaste helg, för att svenskarna minsann inte ska få ledigt från jobbet i onödan.)

På senare tid har jag frusit väldigt mycket om fingrarna, speciellt om vänster lillfinger (som varit alldeles vitt och känts konstigt). Det är förstås mitt Raynauds syndrom som spökar. I dag kom jag på att jag periodvis kan ha på mig vänster vante - inomhus! Det är inte så praktiskt, men värmer skönt. Och mycket kan jag faktiskt göra med "1½" hand.

20-01-16:

På senare tid har min frukost sett ut som nedan. (Jag hade hunnit dricka lite när jag tog fotot.) Det är min variant på fettkaffe, s k bulletproof coffee. Original-receptet hittar ni här: https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-fettkaffe. Ett annat alternativ:  https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-graddkaffe. Min variant: Inte för starkt snabbkaffe (1 tsk till 2 dl hett vatten) + 1 knivsudd kakao + 1 msk smör + 2 msk vispgrädde. Blir ungefär 1,1 gram kolhydrater och jag håller mig mätt ca 4 timmar.  Smakar bra när man väl har vant sig.

I dag har jag bantat precis 7 dagar (den här omgången). Jag har gått ner 1,2 kg och väger nu 53,9. Jag måste alltså gå ner 4 kg till, men kan sedan gå ner ytterligare 2 om jag känner för det. Jag bantar inte lika hårt den här gången, och det är säkert bara bra. Det är ju långt till bikini-säsongen, så jag har tid på mig.

Min vinröda bougainvillea börjar få blomknoppar, de första för i år. På den "vänstra" har det fortfarande inte kommit några blad.

I dag gick jag till posten och postade en El Campello-almanacka till Ulf. (Han vill gärna ha en.) På väg därifrån passerade jag "fågel"-affären Mon Tropical. Jag gick inom. Det skulle jag inte ha gjort. Jag tänkte bara prata lite, och köpa en leksak till Linus och Lina. (De "hackar sönder" sina leksaker ganska snabbt, så de behöver nya emellanåt.)

Men jag blev förälskad i en Agapornis-hona (dvärgpapegoja)!!! De hade 2 Agapornis roseicollins (rosenhuvad dvärgpapegoja) i ovanliga färger, en enfärgad ljusgul hane och en ljusblå-vit hona (utan röda ögon). Honan hade på eget bevåg parat ihop sig med en hane av arten Agapornis fisheri  (Fischers dvärgpapegoja). De satt och gosade med varandra, och var SÅ gulliga. T v nedan en blå rosenhuvad dvärgpapegoja, men den på bilden är mycket mörkare än honan i affären. Hon har inget grått alls på huvudet. T h Fischers dvärgpapegoja - och precis så ser hanen ut. (En sådan, fast hona, har jag haft en gång.)

       

Jag skulle gärna köpa paret, om det inte vore för några om och men. T ex: Dvärgpapegojor är inte dyra, men jag har just nu inga pengar alls. En rejäl bur är däremot dyr - uppemot 80 €. Jag har bara en väldigt liten bur som är tom. I en sådan skulle de bara kunna bo en månad. Jag har ingen plats att ställa ytterligare en bur (om jag inte kan stapla dem på höjden) etc. Men jag skulle så gärna vilja ha det här vackra paret! Det skulle jag! Jag är, som ni vet, väldigt förtjust i djur!

Förresten frågade djuraffärens ägare, om jag har tänkt para Lina och Linus. För i så fall köper han gärna ungarna. Jag vet inte ännu. Kanske, kanske inte. Det är väldigt roligt, men förtjänsten är ringa.

På tal om djur. Jag har glömt att berätta mer om de där sakerna som jag beställde från Hund till hund. https://www.hundtillhund.se/ Vattenflaskan ( https://www.hundtillhund.se/produkt/hundvattenflaska-med-knapp/) har jag av naturliga skäl inte provat ännu. Men så fort det blir varmt ute så ska jag inviga den. Jag hoppas att den är riktigt bra. Jag berättar längre fram vad jag tycker.

Oljan (https://www.hundtillhund.se/produkt/nutrolin-skin-coat/) som är bra för hud och päls, har jag använt en tid nu. Hundarna får 1 ml var per dag (utrört i lite kattmousse tillsammans med Plaque Off). Veterinär Cristina tror att oljan kan hjälpa Stella. Hennes päls är så gles, så gles, och huden torr - hon fjällar. (Biverkningar av kortisonet.) Jag har inte använt oljan tillräckligt länge för att kunna säga hur stor nytta den gör, men nytta gör den säkert.

"Lax-kakorna" (https://www.hundtillhund.se/produkt/fish4dogs-salmon-cookies-hundgodis/) har hundarna smakat. De får ½ var vid festliga tillfällen, och tycker att det är supergott. Eftersom detta "godiset" är nästintill 100% nyttigt så skulle jag gärna ge dem sådana "kakor" oftare, men tyvärr är det lite i dyraste laget (för mig).

I morse ville Stella inte följa med på promenaden. Nellie och jag gick själva. (Då går vi raskt!) Det var annars länge sedan Stella var dålig. Sedan hon löpte har hon mått bättre. (Kanske hormonerna gjorde nytta?) Men nu börjar hon tackla av igen. Vi får väl se hur det utvecklas. Hon fyller 8 år den 20 februari, och så gammal hinner hon definitivt bli. Men hinner hon fylla 9 tro?

Själv är jag lite bekymrad för mitt vänstra lillfinger. Nu i dag har jag gått och hållit en vetevärmare i handen. Ibland känns fingret som en isbit (och jag har känsel-bortfall), men dessemellan känns det normalt. Såvitt jag vet finns det inget man kan göra. Det finns en medicin som man kan ta, som ökar blodcirkulationen i de perifera kärlen, men den har så många biverkningar - så den vill jag inte använda. Det är ju bara nu de allra kallaste månaderna som jag har problem.

I går kväll började jag på boken nedan. Den har jag fått av Maud.

Hittills är den lite "ytlig" (det ingår i handlingen), men jag tror att den kommer att bli bra. Jag har läst 4 andra böcker av författarinnan.

Inte förrän sen eftermiddag gick vi ner till havet. Så dags ligger El Paseo, och stora delar av stranden, i skugga.

Men muren är förstås lika intressant att nosa på ändå.

När jag zoomar syns de grå märkena allra tydligast.

Rampen går nu att använda. Men det ska förstås bli räcken på båda sidorna, och sedan ska där putsas och målas.

Rampen är nu lite drygt dubbelt så lång som den gamla var. Bättre så!

Ni vet väl om att det har brunnit (och fortfarande brinner) på Alicante flygplats? Läs annars en kort version av nyheten här: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.15007.html

Jag mailade djuraffären och bad dem maila mig ett foto på Agapornis-paret. Tydligen blev fåglarna rädda när de skulle fotograferas, så de satte sig på gallret. Och färgerna har inte blivit riktigt rätt. Men det var ju snällt att de i affären gjorde sig besväret! Fast det var framsidan jag ville ha kort på, egentligen. Där är honan så vackert ljusblå. Jag kanske kan gå dit efter pilatesen i morgon, och ta ett foto utan blixt? Om jag pratar en stund med fåglarna först, så kanske de vågar vara fotomodeller? Om inte annat så kan det vara kul att ha ett minne av honans färg. Den är mycket ovanlig.

20-01-17:

Jag gick inte till djuraffären. Det är ju ingen idé, när jag ändå varken har råd att köpa nya fåglar, eller plats för en ny bur. Bättre då att jag helt glömmer bort den här fina blå honan...

Jag vet inte hur mycket det står i svenska tidningar om flygplats-branden. Nu används flygplatsen igen, men renoveringen beräknas ta 1 månad. Förmodligen berodde branden på ett elektriskt fel, men det är ännu inte bekräftat.

Min pension kom i dag. Jippie! Fast jag får spara hela till lånet, räkningar och mat - så några utsvävningar blir det inte tal om.

Lördag - tisdag väntas sämre väder här, kallare och förmodligen regn. Trist, men inget vi kan ändra på. Solen har redan försvunnit, men det är 18,6° ute just nu. Vi kom nyss in från en skön eftermiddags-promenad.

Pip studio har kommit ut med en ny porslins-kollektion (ny färg, nya mönster). För en gångs skull känner jag inget ha-begär. Jag är ju annars väldigt förtjust i Pip studios porslin (och textilier, kläder mm). Men det här serien klarar jag mig utan. Förresten har jag alldeles tillräckligt många muggar, te-kannor och tallrikar redan. Så jag ska ändå inte köpa mer. Men någon av er kanske tycker att just de här sakerna är underbara? I så fall kan ni titta mer här: https://www.pipstudio.com/global/en/porcelain-dining/collections/new-la-majorelle