Sparad dagbok 56. (Fr o m 19-06-22 t o m 19-07-24.)

19-06-22:

Midsommardagen! Hoppas att ni har trevligt! Men inte är ni särskilt hjälpsamma. Inte en enda av er har skrivit och talat om för mig, hur man skriver Bajsning förbjuden på gråsparvs-språk. Och nu är läget akut! På bara en kort stund (när jag stod framför datorn, och inte märkte något) så bajsade fröken Gråsparv 4 gånger i vardagsrummet. 3 gången på "favorit-stolen" och 1 gång framför Mios bur. Framför buren är det lätt att ta bort, men jag får inte stol-klädseln ren. Då måste jag ta av den, och tvätta på riktigt. Men är det lönt?

Jag såg att Ferrokey säljer olika typer av fågelskrämmor, t ex plast-ugglor i naturlig storlek. Tror ni att stads-gråsparvar är rädda för ugglor? Skulle det hjälpa om jag köpte en sådan? Eller något avskräckande att hänga på ryggen på stolen. Men vad?

   

I förmiddags gick vi en "halv" runda längs El Paseo.

Vi vände där jag tog fotot ovan. Det såg ut att vara alldeles för fullt med folk längre fram.

Hemma igen så la sig flickorna för att vila. Ja, i alla fall Stella. Om Nellie verkligen vilade ska jag låta vara osagt. Men hon låg ner i alla fall.

Jag fick reklam från Min Fot i dag. De säljer nu nya modeller av stödstrumpor. Se: https://www.minfot.se/fotproblem/svullna-ben/flawless-stodstrumpor-3-pack-midsummer. Om man nu bör använda stödstrumpor (som jag), då är det ju mycket roligare om strumporna dessutom är vackra. (Här i Spanien säljs bara tråkiga, flest i mörkbeige nylon = typiska tant-strumpor.) Sådana här strumpor skulle jag vilja ha. Men det är ju inte aktuellt att köpa några nu. Så här års kan jag inte använda strumpor alls. (Och knappt sandaler ens.) Det blir för varmt. Men kanske jag beställer till hösten?

   

   

Jag sätter strumporna på min önskelista så länge. Säng-stommen nedan får också hamna där. Maisons du Monde har nu fått in "soff-sängen" jag vill ha, i vitt. Den färgen skulle passa mig bättre. Inte är den dyr heller, 334 € inkl frakt. Den har bara en hake - ribbotten ingår inte.

Alla spanska (och även franska?) enkelsängar är avsedda för barn. Vuxna sover i dubbelsängar. Punkt slut. Därför är miljö-bilderna därefter. Men den här modellen skulle passa mig mycket bra. (Och bäddmåttet 90 x 190 vore perfekt.) Jag har tänkt på, att de som har förhöjda långsidor som jag har varit så intresserad av, kanske inte är lika lämpliga för mig när jag närmar mig 80. (På en sådan här säng kan man lätt sätta skydd på långsidan, om man har små hundar i sängen. Och lika lätt ta av det igen.)

Problemet med att ribb-botten saknas, är att Masions du Monde bara säljer svin-dyra varianter (så stabila att de går att använda separat, om man sätter ben på dem).

Ikeas enklare (men bra) är betydligt billigare. Men så tillkommer frakten, i det här fallet 69 €... Kanske jag skulle kunna köpa en ribb-botten på närmare håll? Kanske på Conforama? Då blir frakten betydligt lägre. (Jag tror tyvärr inte att jag får in en ribb-botten på bussen.)

Maisons du Monde säljer ytterligare en säng-stomme, som jag tycker mycket om. Den kostar 338 € inkl frakt. Och ribb-botten ingår! (Somier på spanska.)

 

   

Det är visserligen så att jag har behövt en sängstomme i flera år. (Madrasser har jag.) Men det lär dröja ett tag till, innan jag får råd med en. Jag sätter upp båda de här på önskelistan så länge. (Jag har en låång önskelista på datorn, med bilder - flest böcker. Ibland tittar jag på listan och önskar. Att drömma är också trevligt.)

Det var länge sedan vi satt i läs-fåtöljen, mina små och jag. Men i kväll satt vi där över 1 timme, medan jag läste tidningen Mi Casa och hundarna sov i mitt knä. När jag reste mig så låg/satt hundarna kvar en stund. Men nu ligger de vid mina fötter, i sängen under datorbordet.

 

19-06-23:

Det var en period när jag glömde att köpa hem färsk ingefära. Men häromveckan köpte jag det igen. (Consum har fin ekologisk.) Jag river en bit och låter detta dra i te-filtret tillsammans med teet. Det blir jättegott och friskt i smaken. Jag tycker inte om att dricka te bart (utan att äta till), men med ingefära i, så är det gott som det är.

   

Just nu har jag fastat 16 timmar, men jag tänker fasta några till. (Jag kan ju dricka mer ingefära-te, utöver vatten.) I morse vägde jag 50,7 kg så nu är jag äntligen under 51 (och har 2,7 kg kvar till målet). Inte går det fort - men det går nedåt!

I morse bytte jag ut mitt silkesvadd-täcke mot en bomulls-filt. Nätterna börjar bli varmare! Tack vare min hopfällbara stege (den stora säkra träbruna) så kom jag lätt åt filten som låg i ovanskåpet på den fasta garderoben, utan att behöva flytta på datorbordet. Den stegen kommer jag att ha mer och mer nytta av, ju äldre jag blir. Ännu både klättrar och balanserar jag bra, men det lär väl bli sämre med den saken vad tiden lider.

I dag ska vi träffa Lena och Lucky för att gå en promenad tillsammans. Det ska bli kul!

Wow, vilken bokhylla! En sådan skulle jag behöva. (Fast en sådan kräver förstås både större bostad och högre takhöjd...)

Mio är totalt hopplös att fotografera. När han ser kameran så hoppar han ivrigt fram och tillbaka mellan pinnarna. Han sitter inte stilla en sekund. Om jag säger att de här 2 fotona blev de bästa, så kan ni ju tänka er hur de andra såg ut.

   

Lina och Linus poserar bättre. Titta på den blå leksaken nedan. Den är tom i mitten. Innan hängde där 2 små klockor, som både Lina och Linus tyckte om att leka med. Nu ligger klockorna på burbotten. Jag ska se om jag kan laga leksaken på något vis.

Lille Linus är fortfarande så liten mot Lina. Men så är han ju inte särskilt gammal heller.

Emellanåt ser de riktigt gulliga ut tillsammans, Lina och Linus. Men ibland får Lina ett ryck och jagar bort Linus.

Nu ska vi strax gå för att möta Lena och Lucky.

I dag bestämde Lena och jag oss för att gå runt hamnen. På vägen dit passerade vi Rolf. Han visade stolt att han hade piffat upp sitt lilla revir ytterligare. Och han berättade att han hade hittat en väska med damkläder, så nu kan han byta kläder då och då på sin hemgjorda docka. Han hoppas att folk ska tycka att det är fint, och därför ge honom lite pengar. (Jag såg många som stannade och tittade.)

Om ni som bor här i El Campello inte brukar ge Rolf pengar, men vill göra det en gång. Då kan ni passa på på tisdag, den 25:e. Då fyller Rolf nämligen 52 år. Jag brukar ge honom 20 €, 2 gånger om året - vid jul och på hans födelsedag.

Vi gick vidare mot hamnen.

Som vanligt såg vi många stora fiskar.

Men vårt mål var yttre piren, för där utanför hölls det nämligen kajak-tävlingar i dag.

Vi tittade på en stund, stående på helikopter-plattan (den hundvänligaste platsen).

Efter målgång så paddlade de tävlande i lugn och ro runt piren, för att sedan ta upp sina kajaker på land.

Ser ni så mycket folk det är på stranden? För mycket tycker Lena och jag, som båda undviker playan och El Paseo på helgerna.

Nedan ser ni vår gamla lägenhet inringad. Den har tillfälligt fått ännu bättre havsutsikt. Men tyvärr, för bolaget som köpte lägenheten, så kommer all havsutsikt att försvinna när hotellbygget på tomten framför är klart. De får njuta av utsikten medan de kan.

Lena serverade alla hundarna vatten. Eftersom det var 28° varmt, så fick hundarna vatten vid flera tillfällen.

Vi gick tillbaka mot inre hamnen, och passerade först stället där de tog upp kajakerna, och sedan ett oräkneligt antal båtar i varierande storlek.

Eftersom Lucky var lite hängig, så gick Lena och han hem. Stella, Nellie och jag valde att gå längs El Paseo, på vår väg hem.

Delar av stranden är avspärrad inför kvällens/nattens äventyr. Så här skrev El Campello turistbyrå i går:

I kväll är det Noche de San Juan. Då tänds många eldar på stranden, och folk badar vid midnatt. (Här i El Campello får eldarna bara tändas innanför avspärrningarna.) Mer om firandet längre ner.

På skylten nedan står att stranden ska vara tom klockan 03, för då ska den städas. Det står också att man inte får lämna skräp på stranden, men det är det få som hörsammar. (Nit Sant Joan är förstås valencianska för Noche de San Juan.)

Det är inte bara i Sverige vi firar midsommar, sommarsolståndet, och årets längsta natt. Traditionen är ursprungligen hednisk, och har djupa rötter i länder som Spanien, Portugal, Norge, Sverige, Finland eller Danmark. I länder som Argentina, Brasilien, Chile, Ecuador, Peru, Puerto Rico och Venezuela, är San Juan natten också förknippad med gamla traditioner och legender. San Juan = Johannes döparen lär vara född den 24 juni. Därför heter fiestan den 23:e: Noche de San Juan.

I Spanien är traditionen med att fira Johannes döparens födelsedag stark. Även om ritualerna skiljer sig beroende på var i landet man bor, finns det ofta tre saker man tar fasta vid; växter med magiska krafter, vatten, och eld. Eftersom vatten är ett starkt inslag är festivalerna speciellt omfattande längs med kusterna.

Precis som att man i Sverige har som tradition att plocka sju midsommar-blomster att lägga under kudden för att drömma om sin käresta, så samlar man växter även i Spanien. Kvinnor samlar flera olika örter under kvällen. Vilka sorter skiljer sig från område till område men det är vanligt att fänkål, rosmarin, johannesört och fläder plockas. På vissa ställen samlar man ihop det man plockat till en kärve och hänger i dörr-öppningen, men vanligare är att man lägger örterna i vatten. Man lämnar sedan behållaren med vatten och örterna utanför huset så att den ska få dagg på sig under natten. Dagen efter använder man vattnet till att tvätta ansiktet med. Vattnet ska ha fått helande och hälsobringande krafter av örterna och att vattnet med örterna stått ute under just Noche de San Juan.

Vatten symboliserar renhet och fruktbarhet. I de flesta kuststäder badar folk i havet under midsommar-natten, vilket sägs ge lycka under det kommande året. Traditionen säger att vattnet under Noche de San Juan har extra starka krafter. En del badar nakna med ryggen mot månen för att bli av med negativa energier och öka fruktbarheten. På vissa stränder är det tradition att kvinnor badar i havet tills de har blivit översköljda av nio vågor för att öka sina chanser att bli gravida.

Det som är mest utmärkande för Noche San Juan är eldarna. Kring midnatt tänds eldar överallt på stränderna, men även längre inåt landet. På toppen av brasorna placeras en figur som representerar djävulen eller en häxa. Unga som gamla samlas runt omkring eldarna och festar. Ursprungligen användes eldarna för att bränna upp gamla kläder och annat man inte ville ha kvar, men numera bygger man brasorna med trästommar och ved. Att man tänder bål i Spanien är ursprungligen för att rena solen, och ge den mer styrka inför de kortare dagarna som stundar.

Man äter traditionell mat som bakad potatis, majsbröd, sardiner eller paella. När lågorna lugnat sig och elden inte är så kraftfull längre hoppar man över elden tre gånger. (På vissa ställen väljer man att hoppa sju eller nio gånger.) Samtidigt som man hoppar över elden ropar man t ex ”meigas fora” för att skrämma bort häxorna. (Meigas fora är galeciska för "ont bort".) Denna ritual är till för att få tur. (Men det har hänt dödsolyckor när unga män har hoppat över alltför höga eldar...) Att springa över glödande kol är också ett populärt inslag.

Ja, nu vet ni vad som väntar i kväll... Själv ska jag stanna hemma.

I dag fastnade kocken på fotona av sandslottet. Honom har jag inte pratat med, bara med mekaniker (som låg och sov när vi gick förbi).

Det hördes mycket sorl från alla restaurangerna vi passerade, men så satt det folk nästan överallt. Siestan hade ju börjat. Och så är det helg.

Jag fotograferade restaurangen ovan bara för att jag gillar färgerna på stolar, bord och markiser. Jag undrar förresten om inte möblerna kan vara från Ikea. Nedan rondellen vid Lidl.

Nu tar vi det lugnt hemma. Jag bröt min fasta efter 23 timmar och 15 minuter. I dag blir det bara 2 måltider (och ingen stor). Måtte jag nu gå ner ytterligare några gram till i morgon! Minst!

19-06-24:

I dag har jag, för första gången sedan jag flyttade hit, uppsökt när-akuten här i El Campello. Jag var lite i valet och kvalet om jag skulle vänta till i morgon, när det är vardag igen. Men egentligen kände jag behov av ett läkarbesök redan i lördags. Nejdå, det är inget farligt - bara besvärande.

Jag har fått munsvamp, troligen pseudomembrandös candidos (arten är egen diagnos eftersom inget prov togs). Frågan är varför?

Det hela började för en dryg vecka sedan, med att jag var oerhört torr i munnen. Jag drack vatten , och drack vatten. Men även när jag hade munnen full med vatten - så kändes den krut-torr. Jag drack även vatten med salt i, eftersom det finns risk att jag har saltbrist. Inget hjälpte. Det kändes obehagligt (som ett sår) att ständigt vara torr i munnen, och jag hade (och har) svårt att svälja. I torsdags såg jag att tungan hade fått en vit beläggning, och dagen efter fanns beläggningen även på kindernas insida. Jag förstod att det vore bäst att låta en läkare titta på det. Beläggningen kunde ju bero på 3 olika saker; bakterier, virus eller svamp.

Alltså gick jag till läkarstationen i dag. Det var 12 före i kön (och kom minst lika många efter mig). Hur länge jag fick vänta vet jag inte, för jag hade ingen klocka med. Men kanske 1 timme? Sedan konstaterade läkaren snabbt att det är svamp jag har. Hon skrev ut ett recept (på Mycostatin), och det hämtade jag ut på ett jouröppet apotek.

Jag ska gurgla i lösningen 2 gånger om dagen (i 8 dagar) och sedan svälja den. Tyvärr var den översta ingrediensen socker. Men när jag premiär-gurglade nyss, så konstaterade jag att lösningen smakade OK. Varken läkarbesök eller medicin kostade något. Hoppas nu att jag blir av med svampen snabbt.

Sedan måste jag bli av med min tillfälliga mun-torrhet också, för den troligaste orsaken till att jag fick svamp i munnen är att jag var mun-torr. Saliven skyddar nämligen. 80% av befolkningen har candida-svamp latent i kroppen, men man märker sällan av den. (Den smittar inte.) Själv har jag aldrig någonsin haft svamp någonstans tidigare.

Den vanligast orsaken till att man får svamp är nedsatt immunförsvar, näringsbrist, att den normala bakteriefloran har förändras, mun-torrhet, eller att man äter för mycket socker. (Socker äter jag ju inte alls, så den orsaken är utesluten.)

När de 8 dagarna har gått, så ser jag om jag har blivit bra. Om jag då fortfarande är mun-torr så bör jag uppsöka läkare igen. Kanske man borde kolla natrium-kalium-balansen i mitt blod. Jag kan få i mig för lite salt. Enligt livsmedelsverket är den rekommenderade dosen 5 gram per dag (= 1 tsk), men enligt en artikel i Läkartidningen så bör man få i sig 6-10 gram. Att få i sig för lite, är lika farligt som att få i sig för mycket. I båda fallen ökar risken för hjärtinfarkt. När man inte äter processad mat, så får man bara i sig det salt som man själv tillsätter. Och jag äter max 1 lagat mål om dagen, så det är bara där jag får i mig salt. Men om jag verkligen skulle ha svår saltbrist, så borde jag ha gått ner ett par kilo i bara vätska - och det har jag inte. 

Tja, jag känner mig pigg så jag behöver knappast bekymra mig. Medicinen kanske hjälper snabbt! (Och det var ju bra att allt var gratis!)

Snart ska hundarna och jag ut på dagens andra promenad. Ute är det varmt (28.3° enligt min termometer) och soligt, och UV-index har kommit upp i 10! Vi får försöka gå i skuggan.

Bilden nedan får ni se, bara för att den blev ganska rolig. Men det var förstås inte så här jag hade tänkt mig...

Tallen nedan växer framför en villa  i kvarteret bredvid. Den har varit död länge. Jag undrar varför ägaren inte tar bort trädet. Risken finns ju att det ramlar på egen hand, och då kan huset skadas...

Det är bra att Lidl har söndags-öppet på somrarna. Här i Spanien är det annars ovanligt (och t o m förbjudet - om det inte är i en turistort eller ett enmans-företag) att ha öppet på söndagarna.

Vår strand är inte bara lång. Den är bred också. Ändå ligger alla spanjorerna som packade sillar så nära vattenbrynet de kan komma. I semester-tider (juli-augusti) så kan det vara svårt att komma förbi, för att ta sig till vattnet för att bada.

Vi gick inte långt, och jag försökte gå i skuggan (där sådan fanns), men mina små blev ändå varma och törstiga. Så här års måste mitt-på-dagen-promenaderna bli korta. (Och tidiga morgon-promenaderna och/eller sena kvälls-promenaderna längre.)

Nedan får ni se fler Nerium Oleander. Blommorna var ganska vissna, men vackra ändå.

Efter en kort promenad på El Paseo, så gick vi hem igen. T o m Nellie slocknade direkt, efter att först ha druckit vatten. Hon la sig intill vattenskålen, som ni ser.

Själv klarar jag mig bra mot solen, iklädd topp med holk-ärm samt solhatt. Jag hade egentligen velat gå längre, men vågade inte. Hundar kan ju inte svettas som vi människor kan (bara från tungan och trampdynorna). Så de blir lätt för varma.

Ursäkten nedan, som verkligen var publicerad i tidningen NST (Nordvästra Skånes Tidningar) en gång i tiden, skickade Ulf häromdagen. Men jag glömde att visa den för er.

Westwing säljer i dag ett litet sängbord avsett att hänga på väggen. Det kanske vore något för mig, tänkte jag först. Men det var innan jag såg priset! Hur kan ett så här litet träbord kosta så mycket?

De säljer också en variant av bordslampa som jag inte har sett tidigare. Nuförtiden kan lampor se ut hur som helt, och det är ju roligt.

Nu ska jag koka blomkål och broccoli, så att jag får i mig något vettigt i dag. När jag är i ketos (se nedan) så är jag ju inte hungrig. Från i går fastade jag 18 timmar och 30 minuter, utan att ha planerat det. Hittills (klockan är 17) har jag bara druckit ingefära-te och vatten, samt ätit några skivor ost och lite paprika. Så en stor portion grönsaker, samt någon form av protein, behöver jag förstås.

Fast det där med att "fettförbränningen ökar dramatiskt" märks inte särskilt tydligt på mig. Det kan vara så att jag äter för lite, så att kroppen ställer om sig i svält-läge och sänker ämnesomsättningen. Det är svårt att äta mycket (tillräckligt med fett), när man inte är hungrig...

Om jag inte hade haft ett "inte-koka-över-lock" (Kochblume), så hade jag aldrig kunnat fylla grytan så här mycket. Eftersom jag inte gillar att laga mat, så vill jag förstås göra så många portioner jag kan samtidigt. Och jag har ingen gryta större än 3 liter...

   

Mycket tänkvärt! Kopierat från Veckans peptalk av Olof Röhlander.

19-06-25:

I dag gick vi ner tidigt till El Paseo.

Ett av villkoren för att få blå flagg, är att det finns sop-sortering på stranden. Det ser ni ovan, att vi har i El Campello. Att siffrorna på muren (nedan) syftar på vilken "fot-dusch" i ordningen som finns intill, har jag berättat tidigare. (Siffrorna är till för att reparatörerna lättare ska hitta rätt dusch, om någon har rapporterat ett fel.)

På mornarna är skuggan efter muren bred, så hundarna har gott om skugga även när de går i bredd.

   

Jag gick hem med hundarna, och sedan gick jag för att gratulera Rolf. Nedan planteringen framför Mercadona. Jag är inte så förtjust i tagetes, men här lyser de som små solar. Det är effektfullt med många likadana blommor i stora grupper.

I ett skyltfönster såg jag väskorna nedan. Roliga - men opraktiska.

Så här ser Rolf ut på sin 52-årsdag. Han håller sig väldigt ren och fräsch för att vara hemlös.

Han fick 20 € och ett gratulations-kort av mig. Han blev glad och sken upp. Jag hade gärna gett honom mer, men egentligen hade jag inte råd att ge honom någonting alls i år. Fast jag vill ju att han ska kunna unna sig något utöver det vanliga (kanske en extra god måltid?) på sin födelsedag.

Det är något visst med svenska kolonier, vare sig de är stora eller små, har stuga eller ej. Oftast är de väldigt blomrika och välskötta. Lena T skickade häromdagen ett foto, på alla de vackra rosor som hon har på sin kolonilott i Simrishamn. Se så många vackra sorter!

Och i går besökte Ulf en vän som har en liten stuga på en stor välskött tomt, i utkanten av Stockholm.

Bl a har vännen en ovanligt stor och fin Paradisbuske (Kolkwitzia amabilis). Visst är den vacker!

Läkaren som skrev ut receptet åt mig, var nog stressad. Hon skrev att jag skulle ta 5 ml morgon och kväll under 8 dagar. Det blir 80 ml. Men flaskan innehåller bara 60 ml. Om medicinen är receptfri, och inte för dyr, då kan jag kanske köpa en flaska till själv. Annars får jag väl gå till läkarstationen när flaskan börjar bli tom.

I dag tog jag faktiskt ½ dos extra, mitt på dagen. (I Sverige rekommenderas 4 doser per dag.) Det känns fruktansvärt obehagligt i munnen. Jag känner mig fortfarande krut-torr i munnen. Jag dricker vatten i ett kör, men även 1 glas rejält saltat vatten per dag. Både tungan, insidan av kinderna, och insidan av läpparna, känns som öppna sår. Det svider hela tiden. De flesta ska känna sig bättre efter att ha gurglat i 3-4 dagar (det är bara dag 2 i dag). För några kan det dröja längre. Hoppas jag hör till den första gruppen. Eländes elände - men det är ju inget jag dör av.

Byggjobbarna förbereder för att gjuta en omgång pelare till. Just nu slamrar de mycket.

Ytterligare argument för att träning är bra, hittade jag hos Doktorn.com.

Jag hoppas dock att man inte måste klättra så högt upp på klätterväggar, som kvinnan på fotot gör, för att träningen ska räknas som tillräckligt effektiv. Jag tränar muskler och smidighet. Men jag tränar inte kondition. Det måste jag börja med. Men det känns lite motigt... (En riktigt bra motions-cykel hade nog varit det bästa för mig. Men de bra är svindyra, och alla tar alltför stor plats. Och mina fötter är tyvärr inte i form för att springa.) Vad ska jag börja med? Någon som har tips på något roligt? Hambo, polka och snurrebocken vore både bra och roligt, men här finns ingen jag kan dansa med.

Jag plockade en ny minibukett luktärter och ställde på matbordet. Det har blivit flest i den ljusrosa färgen, som det även finns flest av i den här buketten. Jag sådde inte mer av den sorten, än av de andra, men den tog sig tydligen bäst.

Jag tog några foton på fåglarna. På Mio också, men han fastnade inte... Det gjorde däremot både Lina och Linus. Allra lättast är det att fotografera Lina, för hon sitter stilla och tittar nyfiket på mig och kameran.

Linus är lite skyggare. Jag pysslar för lite med fåglarna. Det blir lätt så när man har hundar som pockar på uppmärksamheten.

   

Fast nyfiken är Linus förstås. Det är papegojor.

   

19-06-26:

I morse hade jag en extra fågel-dekoration på mitt blomstöd. Ni ser väl att gråsparven sitter på metall-fågeln (trots dåligt motljus-foto)?

I morse gick jag upp lite tidigare, för först skulle jag ut med hundarna, och sedan skulle jag till Aldi direkt när de öppnade, och därefter var det dags för min gympa. Jag klädde mig i gympa-kläder direkt. Jag känner mig sportig när jag har dem på. Normalt har jag dem bara på mig till och från gympan, samt naturligtvis under själva gympa-passet. Men i dag gick jag alltså till Aldi klädd så här.

På Aldi köpte jag ett par capri-byxor. Tyvärr fanns de bara i vitt och rosa (inga bra färger om man vill ha hundar i knäet), så jag valde rosa. Det fanns 1 par rosa byxor i storlek 36 - så dem tog jag. Både Aldi och Lidl säljer billiga kläder av bra kvalité (detta var eco-bomull). Urvalet är alltid begränsat, men det får man ta. Jag har egentligen inte alls råd att köpa några kläder nu, men knäkorta byxor är jättesvårt att få tag på. Jag letade både i höstas och i våras. Nu är de för varma, men så har jag till hösten. Den här byx-längden är perfekt när det börjar bli för kallt för shorts, men ännu är för varmt för långbyxor.

När jag kom hem efter gympa-passet (som var superbra i dag) så provade jag byxorna. De är precis lagom stora. De sitter aningen tight nu, men när jag har gått ner 2-3 kg till så kommer de att sitta lagom löst. Sedan bytte jag om till korta shorts, för de passar bättre i värmen. Det är 28° varmt nu, men kan bli upp till 32° framåt kvällen. Jag känner alltid att jag har för tjocka lår (och för dallrigt skinn, och för många celluliter), för att ha korta shorts.  Och visst, det är verkligen inte klädsamt - men när det är varmt så... Tänk om vi kvinnor kunde duga precis som vi är, och inte hade alla dessa krav vi bör leva upp till. Så skönt och avslappnande det vore! Och så mycket bättre självkänsla många av oss skulle ha...

   

Sedan var det dags att gå ut med hundarna, en kortare runda - helst i skuggan. Det nya huset kommer att bli ganska mycket högre än vårt, trots att det kommer att ha precis lika många våningar. Dels ligger tomten lite högre upp, dels har det "källarvåning" som gör att huset kommer upp en bit till, och så har de lite högre våningshöjd. Nu är golvet på våning 2 klart, ovanpå pelarna som byggs nu kommer våning 3 - och sedan återstår taket (som ser ut att bli ganska platt). Men eftersom min havsutsikt åt öster finns kvar, likaså min bergsutsikt åt nordväst, så kvittar det mig om huset blir några meter högre.

Nerium Oleander igen...

Och 2 små söta rundklippta benjamin-fikusar.

Jag gjorde mitt bästa för att gå i skuggan, och lyckades nog med 75% av rundan.

Inka har sagt att de har väldigt fint kött, på restaurangen som ligger i mitten av den här trappan. (Blå markis.) Själv har jag aldrig varit där. Den är ganska ny.

Nu ger det sig om jag lyckas hitta skugga när det blir dags för eftermiddags-promenaden. Mina små klarar inga långa promenader i solen. Själv tycker jag faktiskt att det är skönt! Kanske jag går en promenad själv?

Som ni vet så blåser varma vindar från Afrika in över Spanien nu, och de når även södra Sverige. När temperaturen stiger är det ett måste att gå i skuggan med hundarna. Men det blir trista rundor... Vi stryker längs murarna i kvarteren häromkring.

Även om bilen går perfekt i färg med "stopp-stolparna" så tror jag inte att det är så här man ska parkera...

Själv har jag passat på att uträtta några ärenden, så att jag fick gå lite i solen. Bl a gick jag till apoteket. Jag visade receptet och påpekade att läkaren hade räknat fel, jag behövde 80 ml "ant-svamp-medicin" inte 60. Då fick jag gratis en 60 ml's flaska till. Bra! Nu vet jag att det räcker (så att jag t o m kan ta en extra dos någon dag).

Förresten har jag sedan i går druckit totalt 3 glas vatten med ca 4 gram salt i vardera. Jag känner mig lite mindre törstig nu. Jag bör kanske dricka ett glas saltvatten om dagen, åtminstone när det är så här varmt. (Jag svettas förstås ut en del salt - inte bara vatten.)

19-06-27:

Om jag hade känt till någon annan firma här i El Campello, som lagar persienner, så hade jag vänt mig till dem. Fortfarande har jag inte hört något från David/Ferrokey, trots påminnelser. Senast jag hörde av honom så lovade han att de säkert skulle komma någon av dagarna 26-27-28/6. Och jag skrev att han måste meddela när, i god tid, eftersom jag har en del som måste plockas undan för att de ska kunna komma åt (bl a måste jag flytta min säng).

Det har plötsligt blivit sommar-varmt på nätterna, och jag kan inte längre ha persiennen för. Jag har öppna fönster (med myggnät i) och behöver få in den aningen svalare nattluften för att kunna sova. (Mini-maxi-termometern på min balkong visar att det var 22,3° som svalast i natt. Och har jag över 27° i sovrummet, så har jag svårt att sova.) Eftersom jag har insyn, så hängde jag för 2 mindre lämpliga tyger. Jag har planerat att sy en gardin för att trä på gardinspiralerna. Men jag har inget lämpligt tyg. Det måste vara luft-genomsläppligt - men inte genomsynligt. Nu har jag nog inte råd att köpa tyg, om jag inte hittar något väldigt billigt. Så här hade jag det i natt, bättre än inget:

I morse visade vågen 50,5 kg, och jag tror faktiskt det stämmer den här gången. Sämre ser det ut i munnen. Jag tittade noga medan jag lyste med ficklampa. Det vita har inte minskat - utan i stället spridit sig. Men jag hoppas att det ska vända snart. Jag tar en extra dos medicin i dag.

I morse gick Nellie och jag en promenad längs El Paseo. Men t o m i skuggan var det för varmt för Nellie, så jag övergick snart till andra (tråkigare) gator. Stella stannade kvar i sängen. Nu har det börja blåsa, och känns betydligt skönare ute. (Det ska blåsa 20 km/h.)

När jag kom hem igen bytte jag till min blå Sunkini-klänning - det enda plagg som är svalt nog en dag som i dag. (Jag hade shorts och T-shirt i morse.) I dag klippte jag av "fladdret" på ärmarna. Det var bara i vägen. (Se "Tunikor" på https://sunkini.se/, så ser ni hur det såg ut från början.) Jag tycker att det blev mycket bättre så här. Förresten borde jag inte ha en massa kom-i-håg-lappar på garderoben bakom datorn. De kommer ju med på alla mina selfies. Inte snyggt...

Som vanligt tittade jag lite på Westwings erbjudanden. Spelet nedan, för barn, tycker jag om. Barnen får ju träna motoriken samtidigt som de har kul. Är man bra på att rita kan man säkert tillverka ett liknade själv. Idén är superbra!

Lite annat roligt: Fristående toapappers-hållare med skåp - det har jag aldrig sett förr. Papperskorg.

           

Speceri-burk och diskborste.

           

Och 2 annorlunda hushålls-pappers-hållare.

       

Nu ska vi ut en runda. Jag tror att Stella vill följa med den här gången.

Eftersom det blåser friskt från havet, så gick vi ner på El Paseo. Jag tyckte att det var skönt där.

Men i marknivå, bakom muren, där hundarna gick - där stod luften stilla. Solsken och 30° i skuggan, är inte lämpligt för små hundar - alltså gick vi bara 1 kvarter längs El Paseo innan vi sökte upp lämpligare gator. Skugga fanns bara på sydsidan av de gator som har östlig-västlig riktning. Och vi kan omöjligt gå bara sådana. Så vissa stunder gick vi i skugga, andra i sol. För säkerhets skull gick jag inte långt.

Vi passerade Mercadona, eftersom jag visste att det i backen bakom = Av. dels Furs skulle vara skugga.

Jag passerade en liten Renault Twizy med öppet fönster. Jag passade på att fotografera baksätet. Bilen är 2-sitsig, men den som sitter bak bör inte vara över medellängd. (Det skulle vara lite bättre plats om jag körde, för jag måste ju alltid ha sätet längst fram.) Men det vore gott om plats för 2 chihuahuor och 2-3 shoppingkassar... Jag gillar små bilar + elbilar. Den här är både och. (Fast egentligen är den ingen bil, utan en 4-hjulig MC). Räckvidd ca 80 km, sedan tar det 3½ timme att ladda batteriet. (Tyvärr kostar den som ½ normal bil, ca 100'000:- el 7'500 €.) Själv har jag ändå inte råd, att vare sig köpa eller inneha bil eller MC. Men jag hoppas, som sagt, att kunna köpa en hopfällbar minicykel längre fram.

Jag skrev till Ferrokey för en stund sedan. Jag påpekade att det är 3 dåliga saker med firman; de svarar inte på mail, de kan aldrig ge en tid då de ska komma, och de är alltid försenade. Jag påpekade att jag har väntat i 27 dagar nu. Jag skrev att det var 1 bra sak med dem, när de väl gjorde något så blev det bra. 3 mot 1... Bara en liten stund senare, så svarade faktiskt David. Han berättade att de var en man kort, men att de säkert skulle kunna laga persiennen nästa vecka. Han skulle maila dagen innan.

Kommer de inte nästa vecka, så ringer jag en firma i Muchavista.

Persienn-bandet är ännu mer slitet nu. Det kan gå av när som helst - och i så fall får jag leva i mörker tills persiennen blir lagad...

Fotot på den trevliga skylten nedan, tog Ulf i dag på entré-dörren till Västermalmsgallerian på Kungsholmen i Stockholm.

Jag har varit och köpt ett gardintyg (fast jag inte hade råd). Jag måste kunna ha fönstret öppet när det är så här varmt, och jag sover utan vare sig lakan eller nattlinne - så jag vill ju inte riskera att någon kan se in. (Grannarna på båda sidor om min lägenhet är här nu, och de går på loftgången även när jag har gått och lagt mig.) Om jag drar ner persiennen blir det mycket varmare och kvavare i sovrummet. Jag har 28° inne just nu - det räcker! Fast det kommer att bli svalare i natt, eftersom jag kommer att ha öppet.

Jag köpte ett tyg av bra kvalité som jag tror kommer att funka bra som insynsskydd, och samtidigt släppa igenom vinden. Jag ska hänga tyget löst över gardinspiralerna i natt, och sy gardinen först i morgon. (När jag har kommit hem från mitt pilates-pass.)

Det finns bara 2 tyg-affärer i El Campello, en mittemot turistbyrån (som hade stängt, fast det stod att de skulle ha öppet) och Cortinas Valdivieso som ligger nära Eurocan (min veterinär-mottagning). Den senare hade öppet så dit gick jag. De säljer bara gardintyg, men det var ju det jag skulle ha.

De är så moderna att de har en webbsida (och en mailadress): http://www.cortinasvaldivieso.com/. Expediten var kunnig och förstod vad jag sökte. Han rekommenderade tyget som jag sedan köpte. Men tyget såg så genomskinligt ut i affären, så jag ville prova det i verkligheten först. De hade tygproverna upphängda, alla färgerna tillsammans, på en "hängare", och hade aldrig tidigare låtit en kund låna hem hela uppsättningen. Men jag fick låna hem tygproverna, om jag bara lovade att komma tillbaka innan de stängde. (Vilket jag förstås gjorde.)

Hemma hängde jag kroken på gardinspiralen, och vek ut det vita tyget åt höger, och det beige åt vänster. Det var de 2 färgerna som jag valde mellan. 

Tyget fanns i beige, creme, vit, och så två olika ljusa grå nyanser.

När det är ljust på andra sidan, så ser man igenom - men inte om det är mörkt. Om jag skulle ha taklampan tänd i sovrummet på natten - då skulle man kunna se igenom. Men det har jag ju aldrig. Nedan det vita tyget, som blev det jag valde (eftersom det är snyggast dagtid).

Jag kikade förstås utifrån, för att se om jag kunde se in. Det enda jag såg var speglarna på garderobs-dörrarna, eftersom ljuset reflekterades i dem. Jag lyckades fota det beigea tyget utifrån (man ser inte in), men inte det vita pga alla reflexerna. Men de var lika lite genomsynliga.

   

Fönstret är 63 x 208 cm, men jag behövde ju sömsmån också. Nu låg tyget på hela 3 meters bredd (och hade fin isydd blytyngd nertill), och de sålde inte mindre än 1 meter. Jag tog 1 meter (och fick 1,15), och kommer förstås att vända tyget på fel ledd. (Synd på den fina nederkanten, men det blev dyrt nog ändå - 30 €.) Hela förra sommaren höll jag på med provisoriska lösningar, och fäste tyg med tvättklämmor. Det ska bli skönt när jag har sytt klart den här "special-gardinen" och hängt den på plats.

19-06-28:

Jag hade tänkt skriva en del här, samt visa några foton, men det får vänta. Jag syr! Jag har sytt fållarna på sidorna, samt den övre kanalen på gardinen, och har "bara" den undre kanalen kvar. Men tyget är inte alldeles enkelt att sy i (det repar upp sig lätt), och kanalen ska vara 3 meter lång. Rapport (och foton) kommer när jag är klar. (Klockan är redan 19:30, men jag gjorde en del annat innan jag började sy.)

Tills jag är klar så kan ni läsa texten nedan, som jag lånade ur M-magasin. Det ligger mycket i det som Vilhelm Moberg skrev en gång!

"Jag tror att vi hittar hem flera gånger genom livet. De där platserna har en tendens att lagras i kroppen, som ens egna årsringar." M-magasins chefredaktör Åsa Lundegård skriver i sin ledare om att hitta hem: https://www.m-magasin.se/asa-lundegard/nu-ar-det-din-stund-pa-jorden. "Vår stund på jorden har Vilhelm Moberg skrivit om":

”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! (… )Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!”

Nu har jag sytt klart, och hängt upp gardinen. Men jag tar allt i tur och ordning. Efter de vanliga morgonbestyren gick jag till pilates-träningen. Vi var bara 3 kvinnor där (det brukar vara fler). Vi väntade. Ingen lärare kom. Sedan kom han, med andan i halsen, och meddelade att passet måste ställas in. En av de andra gympa-lärarna var nämligen sjuk, och i hans grupp var det 18 elever som väntade (spinning) - så han skulle ta den gruppen i stället. Han (Canto j:r) lovade att jag kan gå på nästa pilates-pass i stället utan kostnad. (Detta skulle ju ha varit i stället för måndagens inställda gympa-pass.)

Jag gick då till förrådet (som jag hade planerat att göra efteråt) för att hämta fläkten. Det börjar bli dags att använda den nu. Den stod givetvis allra längst in. Jag fick flytta ut en del i gången utanför, och klättra över en del annat, för att komma åt den. Men med fläkten i handen gick jag sedan hemåt.

Jag gick förbi Rolf, som satt och spelade gitarr. Han berättade att han för de 20 € han hade fått av mig hade uppgraderat sin MP3-spelare (jag förstod inte riktigt det tekniska). Men nu skulle det bli bättre och han kunde lagra mer musik. (Han lyssnar mycket, mest på hårdrock, när han är ensam i sitt tält.) Han är alltid noga med att berätta vad han har köpt för pengar han har fått av mig. Jag har nämligen sagt att jag inte vill att han köper vare sig cigarretter eller öl för dem. I övrigt får han köpa vad han vill.

När jag hade ställt fläkten hemma, och bytt om till Sunkini-klänningen, så gick hundarna och jag en runda på El Paseo. Där var lugnt, och hundarna hade bred skugga att gå i. Men de blev ändå för varma (det var 30° i skuggan), så vi gick bara en kort runda. Det blir korta rundor nu. Jag såg på mini-maxi-termometern att det inte hade varit svalare än 25° på balkongen i natt. Just nu (21:45) är det 27,9° ute - och tyvärr 29,0° i mitt sovrum. (Men jag har ju fläkten + att gardinen sitter på plats så att jag kan ha öppet.)

Efter förmiddags-promenaden ordnade jag om på hyllan ovanför ytterdörren. Jag la upp den stora hund-trappan där. Jag använder inte trappan nu, men vill ha den till hands ifall jag skulle vilja ha hundarna i sängen. Trappan fyller 2/3 av hyllplanet. Till vänster ligger den lilla shopping-kärran och 3 hund-bär-väskor. Inuti den svart-röda ryggsäcken ligger min rosa front-carrier-bag, samt en liten axelrems-väska med nät och blixtlås upptill. De väskor som inte längre får plats är mina båda flyg-transport-väskor. Dem ska jag bära ner i förrådet. De kan få samsas med mina resväskor. Det lär dröja innan jag behöver någotdera.

Jag hade tänkt gå ner till förrådet med väskorna i dag, men har inte hunnit. Jag började sy, och det tog längre tid än jag trodde att det skulle göra. Jag syr på min gamla Elna Lotus symaskin från 1972. Den hänger med än, fast i dag gav lampan upp. Jag får väl köpa en ny vid tillfälle.

Eftersom jag har varit så tråkig i dag, och bara nålat och sytt, så fick hundarna sin kvällsmat serverad på roligare vis.

   

Både eftermiddags-rundan och tidiga kvällsrundan, gick vi längs olika skuggiga trottoarer här omkring. Ofta gick vi samma trottoar i båda riktningarna - eftersom det var sol på andra sidan. Lite trist tycker jag, men hundarna klagade inte.

Jag roade mig med att fotografera några av blommorna som hängde över muren där vi gick.

Och hundarna hade sitt att pyssla med.

Nedan håller jag på att nåla en av kanalerna som gardin-spiralen ska löpa i. Jag har en liten glas-skärbräda under tyget, för då fastnar inte nålarna i något - och repar inte bordet. Vad den lilla metallgrejen är?

En sömmerske-linjal, eller sømometer som de säger i Danmark. Ett bra hjälpmedel för oss amatörer! Men hjälp av den fick jag kanalen exakt 2 cm bred på hela 3-meters-sträckan.

Sent omsider blev gardinen klar, och nu hänger den på plats. Jag tror att det kommer att bli jättebra. Jag ska ta några foton utifrån, strax innan jag lägger mig. (När det är mörkt ute.) Dem får ni se i morgon.

19-06-29:

I dag har min termometer visat 32° som mest. Eftersom det dessutom är näst intill vindstilla, så tycker både hundarna och jag att det är lite i mesta laget. I alla fall när vi går ut, och solen skiner på oss. Men jag klagar inte. Jag har mycket hellre 32° varmt än bara 18° (som så ofta i Sverige), även om jag mår allra bäst i temperaturer mellan 25 och 28°.

I går när det hade blivit mörkt fotograferade jag min nya gardin.

När taklampan är tänd så kan man se lampan, och svagt urskilja lite av det belysta.

När lampan är släckt så ser man ingenting alls igenom. Precis som jag önskar.

Nu på dagen drar jag undan gardinen vid sidorna, där jag har öppet. För det är klart att vinden lättare letar sig in då. Dessutom gillar jag att se ut när jag står vid datorn.

Vi gick ner på El Paseo ganska tidigt. Som vanligt så hade jag gärna gått längre. Mornarna är så fridfulla. Men eftersom jag är mån om att mina hundar inte ska få värmeslag, så blev det bara en kortare runda (ca 1/3 av El Paseos längd).

Varje morgon/förmiddag är renhållnings-arbetarna i farten. De håller stranden ren och fin.

Vi passerar en glasögon-affär på vägen (mittemot Sabadell). Flera dagar har jag sneglat på den turkosa bågen i mitten. Jag tycker att den är väldigt snygg. Fin färg, samt tunn och diskret. Men jag vet förstås inte om jag klär i den. Jag får väl gå inom och prova någon dag. Jag undrar om TOUS är ett dyrt märke? Jag måste köpa nya glasögon till hösten (efter besöket hos ögonläkaren), men jag kan förstås inte lägga mer pengar än nödvändigt.

Jag lämnade hundarna hemma, och gick ner till förrådet med flygtransport-väskorna. Där är det proppfullt! När jag satte in barnvagnen jag fick av Lena, så blev där överfullt. Jag måste förstås organisera om, men det gör jag inte just när det är över 30°. I nästa vecka ska jag åka till Carrefour och köpa en lagerhylla till. De säljer just nu en stor rejäl för bara 19,90 €. Andra jag har tittat på kostar kring 45-80 €. Ju mer jag kan få upp från golvet, desto lättare blir det att få ordning. Troligen skulle jag behöva 2 lagerhyllor, men jag kommer att ha sjå att få hem 1 på bussen, och sedan ska den monteras - så jag börjar med 1.

           

Vad jag ska med en barnvagn till? Jo, den kan vara bra att ha om och när jag får barnbarn. Jag vill ju underlätta för barn och barnbarn att komma och hälsa på i framtiden. Alla mina barn vill ha barn, så rent teoretiskt borde jag minst få 2-3 stycken. Det är en fin barnvagn, men Lena var väldigt trött på att den stod i vägen i hennes lilla förråd - nu när hennes barnbarn inte längre använder den. (Hon fick ta av hjulen för att över huvud taget kunna få in den.) Nu ska jag bara lära mig hur man fäller ihop den, så kommer den att ta mindre plats... Just nu kan jag inte ens ha den stående normalt - för det fattas 5 cm på längden.

Lagerhyllan som jag ska köpa nu, den ska jag använda till att sortera upp Ulfs saker och kläder på. Jag har lovat att packa upp alla hans lådor innan han kommer ner till hösten. Vi har gjort en deal. Men så mycket saker som jag själv har i förrådet nu, så skulle jag behöva ytterligare en hylla åt mig också.

Jag undrar om jag har fått rätt "anti-svamp-medicin"? Beläggningen i munnen har inte minskat alls, utan tvärt om ökat. Det är 6:e dagen i dag. Om jag inte är bra på måndag så bör jag söka läkare igen. Jag vill väldigt gärna bli av med eländet! Det känns som ett öppet sår.

Kerstin var här en stund i dag. Som vanligt lämnade hon de böcker som hon hade lånat av mig - och lånade några nya. Sedan satt vi på balkongen och drack vatten och pratade ett bra tag, innan hon tog bussen tillbaka hem till sig.   

Nyss hade jag tänkt lägga över en sista omgång text och foton i Sparad Dagbok 55, och därefter avsluta den. Men den kraschade! Suck, suck och dubbelsuck! Jag MÅSTE börja skriva i ett annat program. Men jag hittar inget som både är kompatibelt med Frontpage, och har ett rimligt pris. Jag får, när jag känner att jag har ork, fortsätta att försöka få rätt på min andra webbsida: http://christel.es/. Om jag kan få det att fungera att skriva blogg där, då kommer jag att övergå till den sidan. (Sedan hoppas jag kunna lägga hela Christeltango under en flik där (allt det gamla alltså) - och bara ha en enda webbsida (det blir billigare). En annan dag ska jag ta itu med allt detta. Nu får jag skapa en Sparad dagbok 56...

Jag börjar i alla fall få snits på att skapa sparade dagböcker. Nr 56 blev klar på 5 minuter (+ 10 minuters väntan på att programmet skulle svara).

Nyss klippte jag av det "onödiga" tyget som hängde runt ärmen, även på min andra Sunkini-klänning. Jag klipper precis under tyg-skarven, och tyget verkar inte repa upp sig alls. Men så småningom ska jag sy en riktig fåll. Jag kan ju prova på en avklippt bit, och se om min maskin klarar av det - om jag syr med smal sick-sack kanske. (Jag har en rosa Sunkini-klänning också, men den är av annan modell, och har redan kort ärm.) Det var inte själva ärmlängden jag ogillade, utan att ärmen var så vid att den "hamnade" i precis allting (t ex under kranen om jag skulle diska).

Nedan experimenterar jag, genom att lägga den avklippta tygbiten i urringningen. Man kanske skulle fästa den med 2 små tryckknappar? Möjligen aningen längre ner. Själv tycker jag att det är snyggare, när urringningarna inte är så djupa att man ser brösten. Men man får inte glömma bort, att plaggen i första hand är designade för kvinnor som vill bli så solbruna som möjligt. Jag använder plaggen lika mycket för att de är så sköna när det är varmt.

Förresten fick jag 50 x 300 cm gardintyg över. Det kanske jag kan göra något av längre fram? Jag har nu plockat fram en stor plast-back full med kläder och hemtextil som ska lagas och/eller sys om. Något kan jag kanske börja på i morgon? Nu när symaskinen ändå står framme.

19-06-30:

Mina gadgetar berättar, att det minsann inte bara är vi här i El Campello som har ovanligt varmt. Det brukar sällan vara 30° i Skåne...

Jag har i alla fall aningen svalare inne (28,5) än ute (31,6). I dag försökte jag ta en selfie via en av de andra garderobs-speglarna (för att inte alla mina kom-ihåg-lappar skulle komma med i bakgrunden). Tja, bakgrunden blev ju bättre, men inte jag. Nedan har jag med flit valt det foto (av 3), där jag har fånigast min. Lite roligt får ni ju ha. Annars ville jag egentligen bara visa att min andra Sunkini-klänning också har fått kort ärm nu. Det är mycket mer praktiskt!

   

Vi väljer de skuggigaste trottoarerna vi kan hitta, när vi går ut.

Men om vi ska komma någonstans måste vi förstås ut i solen också. Även i dag gick vi tidigt ner till El Paseo. Vi gick en ännu kortare runda än i går. Hundarna klarar inte att vara ute i värmen särskilt länge.

Är ni sugna på att hyra eller köpa lägenhet i första linjen? I detta huset finns både och att välja på.

Hemma igen tittade jag på vad Westwing har att erbjuda i dag. Det visade sig att Delia, Westwings grundare, har gift sig. Så Westwing visade små filmsnuttar från bröllopet, och sålde "bröllops-produkter". Av en "ren slump" kom de flesta möblerna, porslinet mm, som syns på foton och filmer - från Westwing... (Som den rosa malplacerade puffen på fotot nedan.)

Bruden var urtjusig, men det är Delia alltid. En del har allt, hon är ju framgångsrik och har gott om pengar också. Hennes make är inte fullt så urtjusig, i alla fall inte i mitt tycke. Men han är säkert super-trevlig, annars hade han nog inte kunna fånga Delia. Och de inre egenskaperna är som alltid viktigast! Ett synnerligen påkostat bröllop var det, det syns. Lite kul är det ju att de bjuder in sina kunder så här. (Även om jag begriper att det handlar om produkt-placeringar.)

Inte visste jag att det finns bestick med text. Men det finns det.

   

       

Smörkniven är nog den bästa investeringen, för den kan man använda vid mer än ett tillfälle.

Vattenskålen nedan hittade jag på Smarta Saker, men Karlie är ett märke som många djuraffärer säljer. Skålen (med plats för kylklamp) verkar väl vettig. Fast den är alldeles för stor för mina små. Å andra sidan ger jag dem kylskåps-kallt filtrerat vatten.

   

Mina små får ofta var sin kylskåps-kall skiva gurka att gnaga på, nu när det är varmt. De tycker om frukt och grönsaker.

   

På tal om frukt och grönsaker. Läs här om hur dessa såg ut förr: https://www.dietdoctor.com/se/sa-sag-frukt-och-gronsaker-ut-forr-i-tiden. Exempel, banan förr och nu:

banana1 

banana2

Själv valde jag att äta kylskåps-kall grekisk yoghurt med blandade frön och några hallon. Jättegott!

Fast egentligen borde jag sluta äta mjölkprodukter (smör undantaget), har jag förstått. Men! Jag älskar ju grekisk yoghurt och ost! (Och tycker bra om vispgrädde.) Och jag har redan gett upp socker och bröd...

Men det är så här. Candida-svampen som jag har i munnen har inte blivit bättre alls - trots att jag medicinerar. Jag har tänkt att eftersom jag inte äter någon form av socker nu, så borde det vara så optimalt som möjligt - om man vill bli av med en socker-älskande svamp. För säkerhets skull googlade jag. (Tack google för att du finns - jag lär mig ständigt nya saker!)

Det visar sig att candida lika gärna överlever på ketoner, som på glukos. Så idealet är att äta få kolhydrater, inget socker, men att äta så man hamnar precis över gränsen för ketos. Om man äter under 20 gram kolhydrater per dag (och inte för mycket protein) så brukar man hamna i ketos. (Jag har ätit mellan 7 och 16 gram per dag.) Jag borde alltså börja äta ca 25-30 gram per dag nu. Trevligt på så sätt att jag då kan äta mer bär och grönsaker. Men kanske viktminskningen stannar av? (I dag visade vågen 50,3. Det går låångsamt!) Dessutom, värst av allt, så visar det sig att candida tycker om mjölkprodukter! Så dem bör man sluta med!

Men jag har inte fått svampen för att jag är, och har varit, i ketos. Det finns en annan orsak, fast riktigt vad vet jag ännu inte. (Tillfällig munntorrhet? Näringsbrist?) Om jag hade fått svamp i munnen av kosten, då skulle det ha inträffat under en av mina "onyttighets-perioder", sådana när jag äter (nej, inte äter - jag menar åt, för nu har jag bättrat mig) en massa snabba kolhydrater. Candida älskar snabba kolhydrater! (Vi tycks ha samma smak, eländet och jag...)

Hur som helst, i morgon är det den 8:e dagen jag medicinerar, och jag kommer inte att ha blivit bra. Faktum är, att beläggningen har spridit sig. Nu gör det ont när jag borstar tänderna, eftersom även tandköttet har blivit "sårigt". Alltså får jag söka läkare nästa vecka. Kanske de borde ta ett prov, så att vi säkert vet att det är just candida oral jag har?

Något roligare. Lena och Lucky tittade inom en stund. Jag bjöd på kallt vatten! Det enda vi vill ha i värmen.

Nellie blev förstås överförtjust när hon fick träffa Lucky, och gjorde sitt bästa för att slicka honom i ansiktet hela tiden.

Som vanligt tyckte han att hennes uppvaktning blev lite i mesta laget, men han lät henne hållas. De är ju bästisar - Lucky, Stella och Nellie.

Det är inte bara hundarna som blir slöa i värmen. Jag också. Jag hade tänkt sy i dag. Jag har bl a kläder att laga, örngott som ska sys om från "spansk" storlek till "baby-kudds-format". (Jag har ju 3 babykuddar i sängen, men ingen stor = vanlig.) Men ännu har jag inte gjort något. Jag är glad för Elna, min gamla trotjänare. Men visst skulle det ha varit bra att ha mer än raksöm och sick-sack att välja på...

Jag har ansträngt mig för att äta fler kolhydrater (utan att äta något " helt fel" som t ex bröd). Jag åt gul lök till äggen, och fler tomater än vanligt. (Jag hade redan ätit 2 när jag tog fotot. Och i morse tog jag fler hallon till yoghurten.) Men nu är klockan 16, och ännu är jag bara uppe i 15,8 gram kolhydrater. I värsta fall får jag väl äta en frukt i kväll, för att komma ur ketosen. (Jag har 2 plommon samt ½ äpple hemma.)

Faktum är, att i nuläget - så vill jag hellre bli av med svampen, än ytterligare ett kilo fett... Var sak har sin tid - som vanligt. Men hur ska jag klara mig utan ost och yoghurt? Jag slutar inte med det nu. Det blir för mycket på en gång.  Först ska jag ta redan på om det verkligen är oral candida jag har, och höra vad läkaren säger. Jag kan gå till läkarstationen direkt efter gympan i morgon, och beställa tid.

19-07-01:

Dagen i dag har gått i ett. Hundpromenad - gympa - leta symaskinslampa - köpa vattenfilter - gå till läkarstationen för att beställa tid (fick tid i dag 17:08) - hem - hundpromenad - äta frukost/lunch - byta vatten till fåglarna - dricka te - gå till läkarstationen - vänta där 1½ timme (fick recept på antibiotika, engångsdos, extra effektiv mot svamp) - hämtade medicinen (gratis) - hem - svalde antibiotikan - hundpromenad - inom optikerna med de snygga bågarna - hem. Och nu bör jag äta något, för jag har bara fått i mig 13 gram kolhydrater än så länge. Pust.

Klockan är 20 nu. Om jag piggnar till efter att ha ätit, så berättar jag fler detaljer, samt visar några foton. Annars blir det i morgon. Fast jag ska vara på sjukhuset i San Juan kl 11:15 för att få ultraljuds-undersökt benet. Så det blir väl först på eftermiddagen som jag hinner skriva något här.

Vädret slog om medan jag var på läkarstationen, från sol och klarblå himmel (och låg luftfuktighet), till en grå himmel täckt av moln och en luftfuktighet på över 70%. Det känns klibbigt...

19-07-02:

Jag besökte alltså sjukhuset i San Juan i dag. Eftersom bussarna bara går 1 gång i timmen, så kom jag 45 minuter för tidigt. Jag hade sådan tur, att jag fick komma in nästan bums. (De väntade på en patient som var försenad.) Ultraljudet visade att jag inte har haft någon blodpropp (skönt att höra), och att svullnaden och temperatur-skillnaden beror på mina många stora åderbråck på det benet. Nu ger det sig om spanska sjukvården vill bekosta en operation av åderbråcken? Själv har jag inte råd. Hade jag haft det, så hade jag låtit operera bort det största åderbråcket redan när besvären började. Sjukvården brukar bara bekosta sådant här, när det har gått på tok för långt. Då måste de...

Jag gick ut från mottagningen 15 minuter innan jag skulle ha kommit in. Jag  missade precis en buss hem, ville inte vänta, utan gick de 2,6 kilometrarna till Carrefour. (Och tittade inom Conforama, Sprinter och Kiabi på vägen.)

Jag ska berätta mer lite senare. Jag behöver vila en stund först, dricka mycket vatten, och så måste jag ut med hundarna. Jag har gått hela vägen hem från sjukhuset. (Det var 50 minuter till nästa buss, när jag kom ut från Carrefour, så jag beslöt att gå de sista 4 kilometrarna också. Och jag kom faktiskt hem 5 minuter innan bussen skulle gå därifrån!) Sammanlagt 6,6 km är kanske inte så mycket, men i 29° värme, ingen skugga på vägen, och ryggsäck på ryggen, så räcker det. Hundarna får nöja sig med en kortare runda nu.

Även i dag är det lite i varmaste laget inomhus (28°), och luftfuktigheten är hög (74%). Spansk sommar! Det är för klimatets skull som de flesta av oss flyttar hit. Men visst hade det varit skönt om jag hade råd att sätta på AC:n emellanåt...

I går gick jag till lampaffären (MEC som ligger mittemot gymmet) för att köpa en ny symaskins-lampa. Det visade sig att den här modellen inte tillverkas längre. Alla lampor har skruvgängor numera. Den här lampan kan vara 47 år gammal, för jag kan inte minnas att jag har behövt byta någon gång. Jag ska skriva till fabrikanten, och fråga om de vet var man kan få tag på den här typen av lampa. Någon har kanske ett lager av gamla modeller?  

   

Tills jag får tag i en ny lampa så får jag försöka se ändå. Jag kan kanske sätta en läslampa bredvid symaskinen?

Mer från i går. Jag har upptäckt att jag har en svullen lymfkörtel, så stor att den syns. Läkaren klämde på den, och skrev sedan en remiss. Den ska undersökas den 22/8. Det är väldigt så mycket små fel det plötsligt har blivit på mig. Alla garantier måste ha gått ut... Tur det inte är några stora och allvarliga fel.

Jag gick inom glasögon-affären i går, och provade bågen jag har tittat på. (Hundarna var med och uppförde sig perfekt!) Bågen var lätt, hade ganska stora glas (bra om jag vill ha ganska stort läs-fält), och kändes skön. Kanske formen inte var den optimala till mitt ansikte - men det får faktiskt komma i andra hand. Bågen kostar 120 €. Det är varken dyrt eller billigt - tror jag. Kanske jag borde köpa bågen? Jag har alltid så svårt att få tag på bågar som jag tycker om. Glas har jag inte råd med på länge, tyvärr. Just i den här affären kostar progressiva fotokromatiska glas med antireflex mellan 199 och 430 €, beroende på glaskvalité. (Och så tillkommer bågen.) Jag bör hur som helst vänta till efter besöket hos ögonläkaren i oktober. Kanske jag går ner och provar de rosa och de blå också, och ber expediten fotografera mig. Så kan jag fundera hemma sedan, i lugn och ro. Om jag köper bågen så kan jag välja vilken optiker jag vill sen.

På min promenad i dag passerade jag först Conforama. Jag tror inte att jag har varit där sedan jag sålde bilen. Jag är inte så förtjust i deras möbler. Men det är alltid kul att titta på alla småsaker de har.

Efter ytterligare ½ (?) kilometer kom jag fram till Kiabi och Sprinter. Särskilt Sprinter har många trevliga (sportiga) kläder. Det var rea på båda ställena, men jag nöjde mig med att titta. Annars var det några plagg jag skulle kunna ha tänkt mig att köpa. Men är börsen tom, och garderoberna fulla - då är det bäst att avstå. Jag gillar texten utanför Kiabi: La felicidad te quedan bien. (Ung. Lyckan klär dig.)

Därefter blev det Carrefour. Jag köpte en mellanstor burk med min favorit-sallad (Cántabra), och en liten burk grekisk sallad. Den senare, som jag ska ha i morgon, rekommenderade en expedit en gång. Det var hennes favorit, sa hon. Kan vara spännande att prova. Min favorit-sallad åt jag direkt när jag kom hem. Fast hundarna fick var sin liten portion med något salladsblad, ½ körsbärs-tomat, en liten bit ägg, och en stor bit tonfisk. Vov-gott, tyckte de!

Carrefour köpte jag också en lagerhylla till förrådet, men inte den billiga som jag hade tittat ut. De sålde också en stor rejäl hylla i plast (likadan som min allra största, 45x120 och höjd188 cm) för bara 55 €. Det är mycket pengar, men den storleken brukar kosta närmare 100 €. Hyllan var för stor för att jag skulle kunna ta hem den själv, så jag ordnade hemtransport för bara 2 €. (Tyvärr fick jag betala hyllan med mitt kreditkort. Jag vågar inte plocka ut något från kontot innan räkningarna är betalda. Det är nog nätt och jämt att pengarna räcker ändå. Om jag betalar den 30:e så är krediten räntefri. Men trist ändå. Jag kommer att få köpa mer på kredit den här månaden, precis som förra... Fr o m september, när plusvalía-skatten är betald, så blir det bättre igen.)

Sedan började vandringen hemåt. Jag gick längs N332:an. Ingen rolig sträcka, och just i dag var det massor av trafik i båda riktningarna. Bilarna swischade förbi i ett kör. Men vägrenen är bred (nästan 2 meter) och jag gick på vänster sida, så om bilförarna är nyktra är det ingen risk att bli påkörd.

Jag passerade Rio Seco. I mitten porlar vattnet, och grönskan är intensiv.  

Det var skönt att komma hem efter promenaden, och dricka kallt vatten, och sitta ner en liten stund. (Jag hade haft en flaska vatten med mig, och hade druckit drygt halva under vägen.) Hundarna fick nöja sig med en runda runt kvarteret. Vi får gå lite längre i kväll.

Bara en dryg timme efter att jag hade kommit hem, så kom hyllan! Det var snabbt levererat. Synd bara att de inte kunde köra den till förrådet, men jag kunde ju inte stå där och vänta - när jag inte visste när de skulle komma. Så de fick komma hit med den. I morgon kväll, om jag orkar, så ska jag köra ner till förrådet med den, och försöka klämma in den där. Montera den - det gör jag längre fram. (Fast jag kan inte vänta för länge. Som det ser ut i förrådet nu så kommer jag inte åt någonting...)

När det är varmt så låter både jag och grannarna ytterdörren stå öppen emellanåt, så det fläktar rakt igenom lägenheten. Skönt!

Om jag tittar rakt ut - då ser jag inte det nya huset. (Bara skyddsnäten.) Det betyder att ingen kommer att kunna se in i hallen och vardagsrummet därifrån, om jag har öppet som nu. (Bara sovrummet kommer att få insyn, men det har jag ju redan från loftgången.)

Nu har byggjobbarna satt fart med att gjuta poolen. De första fotona från i går, det sista från i dag.

Jag sopade upp nedfallna blomblad på balkongen i morse. Det syns inte nu i kväll...

David från Ferrokey skrev i dag, att de äntligen kommer och reparerar persiennerna i morgon, klockan 12. Då har jag hunnit hem från gympan. Jag måste röja i vardagsrummet i kväll, så de kan komma till. Sovrummet får jag försöka hinna med i morgon. Bl a måste jag flytta ut sängen en bit.

19-07-03:

Det var så skönt i morse, när vi gick morgonrundan. Men eftersom jag skulle på gympa, så kunde vi inte gå så långt som vi annars skulle ha gjort.

Gympan var lika rolig och nyttig som vanligt. Nu när jag har vant mig vid att gå, så skulle jag inte vilja vara utan mina gympa-pass. Jag mår så bra av dem. Han är duktig vår gympalärare Pepe, och lyckas få oss att träna alla delar av kroppen på en lagom nivå för var och en.

Jag pratade lite med vår äldsta deltagagare, hon som har fyllt 87 år fast det varken syns eller märks. Hon hänger med bra! Varje gång har hon dessutom perfekt lagd makeup, vilket jag påpekade i dag. Det går på rutin, sa hon. Hon tycker att hon behöver lite färg. Och hon målar sig precis lagom, varken för mycket eller för lite. Jag sa att jag inte ser på nära håll längre, och därför inte kan måla mig snyggt. Hon gav mig bums flera goda råd, vilket inkluderade förstorande spegel med inbyggd belysning. Till vardags vill jag inte måla mig, men till fest vore det trevligt att kunna. Inte för att jag blir bjuden på fester så särskilt ofta - men ifall...

Sedan gick jag hem och förberedde det sista inför persienn-reparatörens ankomst. Han kom bara 30 minuter för sent.

Det krävs en del förberedelser för att det ska gå att komma till persiennerna.

Han började i sovrummet, där bandet skulle bytas, och rullen bandet löper i hade gått sönder. När luckan framför "persienn-kassetten" är borttaget så kan man se ut. Ni kan se en strimma dagsljus.) Gamla persienner ser ut så här. Ingen isolering alls... (Nya persienn-kassetter är bara aningen bättre, tätare - men oisolerade.)

Reparatören jobbade effektivt, och snart var den trasiga delen utbytt och bandet bytt. Sedan fortsatte han i vardagsrummet - där jag också hade fått flytta undan en massa.

Den vänstra halvan av persiennen hade fastnat, och hängde snett. Han justerade, smorde allt som gick att smörja - och nu är den lätt att både dra upp och ner. Skönt! När jag ändå har persienner, så vill jag ju kunna använda dem.

Det kostade totalt 80 €. Jag hade avsatt 100, så nu fick jag 20 € kvar till mat. Bra! Sedan tog det över en timme att ställa tillbaka allt på sina platser igen. Jag passade på att byta ben på sängen, från de 23 cm höga original-benen, till 20 cm höga snyggare (som jag hade på soffan ett tag). Sänglådorna är 18 cm, så 20 cm's "frigång" räcker.

Varje dag lägger jag på påslakanet, med filten i. Men innan jag kryper till kojs, så lägger jag det överst i karmstolen. Det är för varmt nu, att ha någonting på sig. Jag provar nu att bara ha 1 bädd-madrass i sängen. (Jag brukar ha 2.) Nu blev sängen en hel decimeter lägre (mer normal sänghöjd). Den lilla beiga dun-pläden på sängen har jag ingen som helst nytta av så här års. Men den får inte plats i garderoberna (om jag inte organiserar om), alltså får den ligga framme.

Just nu ligger den överblivna bädd-madrassen i läsfåtöljen i vardagsrummet. Så småningom, om det känns bra utan den, så får jag packa in den väl - och bära ner den till förrådet. (Hur jag nu ska kunna få plats med den där?) Jag skulle gå ner med den nya lager-hyllan också, men det känns för varmt i dag. I karmstolen (till höger) ligger 2 böcker med dock-mönster, samt 1 låda med små tygbitar och 1 låda med dekorations-band. Det är meningen att Erik och Irina ska komma hit en dag, och så Irina välja tyg och modell - och så ska jag sy något klädesplagg till en av hennes dockor.

Även i vardagsrummet blev ordningen återställd. Ja, om man nu bortser från sakerna i karmstolen, symaskinen på matbordet - och madrassen.

Afrika-värmen har tydligen försvunnit från Sverige, och även här har temperaturen sjunkit till det normala.

Det är ändå varmt ute. Fast i dag blåser det skönt från havet.

Men bakom muren var det lä, så hundarna blev för varma.

Jag sökte skuggigare vägar. Nedan syns bygget på tomten bredvid. Eftersom jag tog fotot med havet och El Paseo bakom ryggen - så framgår det ganska tydligt att många av lägenheterna i huset kommer att få fin havsutsikt.

Jag hittade lite skugga åt mina små.

Men promenaden fick bli kort. När vi kom hem drack hundarna vatten, och la sig sedan direkt på vinylmattan (som är svalare än hundsängarna). Det tar på deras krafter att bli så varma. Jag går kortare rundor nu, möjligen aningen längre på kvällen. Tur att hundarna är så små - annars skulle de ha fått på tok för lite motion. Nu är det på gränsen...

   

Själv vill jag egentligen gå lite längre, men det är inte lika roligt - att först gå med hundarna, sedan hem med dem, och sedan gå en runda ensam. Fast om jag håller mig inne lika mycket som hundarna - då lär jag aldrig bli solbrun, vilket jag vill.

19-07-04:

I går kväll klockan 21, när hundarna och jag gick sena kvällsrundan, så var det förhållandevis svalt och skönt. Och i morse, när vi gick ut klockan 08, hade det inte hunnit bli mer än 24,9°. Det gäller att välja rätt tidpunkter för hund-promenaderna.

Madrassen jag sov på i natt var för hård. Så i morse bytte jag till min Tempur-madrass. Den brukar vara skönast. Hoppas det räcker med en... Fördelen med att det blev den andra madrassen som ska ner i förrådet, är att den dels tar mindre plats, dels väger max 1/3. Men sängen blev 2-3 cm högre igen. Jag skulle vilja ha den så pass låg, att den lilla hundtrappan räcker för att hundarna ska kunna ta sig upp och ner. För då behövde jag bara ha en hundtrappa här (samma till säng och fåtölj). Men sängen är ungefär 5 cm för hög i nuläget, bäddad = 58 cm... (Jag har lägre ben, men då skulle inte sänglådorna få plats...)

   

Ljuset på mornarna är så annorlunda. Himlen är inte så intensivt blå som den är senare på dagen. Allt är "vitare". Det är väl vinkeln på solens strålar som gör skillnaden.

Kameran har svårt att ställa in rätt tid och bländare. Mitt öga såg strand och himmel som ovan. Nedan har kameran gjort allt aningen mörkare.

Och nedan har kameran ställt in sig alldeles fel. (Så blir det ofta med automatiska.) Men fotot blev ju väl så effektfullt.

Efter promenaden åt jag frukost. Jag bakade mitt 2-minutersbröd med gurkmeja i går, och kunde avnjuta en skiva till frukost-teet. Jag åt brödet med brieost och isbergs-sallat. Gott! Jag är väldigt förtjust i isbergs-sallat, men tyvärr är det den sortens sallat som innehåller minst antioxidanter. Så ofta köper jag de mörkgröna varianterna bara för att de är nyttigare. Nu i värmen tycker jag att jag kan unna mig en massa isbergs-sallat. Den innehåller 96,2% vatten.

I morse vägde jag 50,5 kg. Innan jag ökade på kolhydraterna så var jag nere i 50,0. Vi får väl hoppas att jag kan fortsätta att gå ner i vikt, även om jag äter lite mer nu. Det var för candida-svampens skull jag gick ur ketosen. Nu verkar den må utmärkt ändå, trots antibiotikan jag svalde i måndags. Svampen har varken minskat eller ökat. Mycket irriterande, för det känns sårigt i munnen. Gissningsvis får jag gå till läkaren igen på måndag. (Han sa att jag skulle återkomma om 1 vecka, om jag inte hade blivit bra.) På något sätt måste det ju gå att få död på svampen! Borde jag sluta med mjölk-produkter? Skulle det hjälpa? Å andra sidan har jag ätit mjölkprodukter i 67 år, utan att få svamp. Så jag hoppas att det inte har något samband. Jag tycker ju så mycket om naturell grekisk yoghurt - och ost!

Stärkt av frukosten så gick jag ner till förrådet med lagerhyllan. Det var ju bäst att ha det gjort innan det blev varmare ute. Jag ställde hyllan rakt in - delvis ovanpå vagnen. (Hyllan är inte tung, bara otymplig.) Jag har ett stort jobb framför mig sedan. Jag måste delvis tömma förrådet, och tillfälligt sätta ut allt som nu står på golvet i korridoren. Sedan måste jag montera hyllan, och därefter sortera in allt prydligt på hyllplanen. Då kan vagnen förhoppningsvis stå normalt, bredvid hyllan. Allt detta jobb skjuter jag framför mig. Det kan ju komma någon svalare dag, fast det är sommar.

Till fotot nedan hör följande text; "Hon bad mig skicka ett foto utan kläder!"

När jag överför min blogg till nätet, så kommer följande varning upp:

Det känns inte bra. Tänk om någon snappar upp mitt lösenord, och tar sig in på min webbsida! Jag har skrivit till One.com och frågat om jag kan göra något. Det är Telefonicas server som är osäker. Men kanske man kan byta port? Eller göra något annat? Själv begriper jag mig inte på det hela alls. Alltså behöver jag hjälp.

One.com svarar alltid snabbt och bra. Det är ett superbra webb-hotell! Nu ska jag bara försöka begripa precis vad jag ska skriva in var. Svaret:

Du kan istället för FTP använda dig av SFTP. Då kör du krypterad överföring av filer. Innan du kan logga in med SFTP behöver du aktivera SFTP eller SSH i kontrollpanelen på One.com.

1. Öppna FileZilla
2. Skriv in adressen till servern i fältet Värd, som finns i fältet Snabbanslut. - (sftp.one-example.com - se till att skriva sftp för att ansluta säkert.)
3. Ange ditt användarnamn - (one-example.com - skriv i gemener och utan "www.")
4. Ange ditt lösenord - (det du valt för SSH i din kontrollpanel)
5. Ange portnummer. - (port 22 för SFTP)
6. Klicka på Snabbanslut eller tryck på Enter för att ansluta till servern.
7. Klicka på OK när du får en varning om en okänd värdnyckel.

Kom ihåg att ersätta one-example.com med din egen domän.

Jag ska logga in på One.com för att se hur det ser ut där man ska aktivera SFTP. Sedan ska jag kolla upp adressen till servern. Och slutligen ska jag se om jag lyckas skriva rätt på FileZilla. En bokstav fel, så kommer jag att låsa allt så att jag inte kan överföra några filer alls. (Förrän One.com har hjälpt mig.) Så jag tar det en förmiddag när hjärnan känns mer alert än nu.

19-07-05:

Luftfuktigheten steg ett snäpp i går kväll. Jag lät ytterdörren stå öppen så lägenheten blev genomluftad. Jag satte mig i gungstolen mitt i draget, med 2 nöjda hundar i knäet - och började läsa en ny bok, Kyskhetsbältet av Åsa Nilsonne. (Boken har jag ärvt av Ulfs första fru, Åsa. Hon köpte den 2003.) Den började spännande, så jag vill fortsätta att läsa i kväll.

   

Morgon-promenaden på El Paseo gick Nellie och jag själva. Stella föredrog att stanna i sängen.

På fotot nedan har jag markerat, var jag 2 timmar senare la mig för att sola... (Då var det 3-4 gånger så många människor där, men inte smock-fullt.)

   

I dag gick jag alltså ner på playan. Jag solade och badade totalt 1 timme och 40 minuter. Om jag inte hade varit rädd för att bränna mig, så hade jag stannat längre. Det var särskilt skönt att bada! Det var grön flagg, men fläktade skönt. Det är 29° i skuggan, 24° i havet, och UV-index ligger på 9. I dag hade jag bara smort in mig med spf 6, hoppas det blev lagom. Jag vill få färg - men inte bränna mig. (I ansiktet hade jag dock spf 50. Rynkor har jag ju redan...)

Jag har flyttat ut fåglarna på balkongen. De ska få stå där i natt också. Frysa lär de inte göra. (Det är 21-23° nattetid.) Nu passar jag på att ställa alla mina inomhus-krukväxter så att de får mer dagsljus. Jag skulle gärna ha dem framför fönstret i vanliga fall också - men jag har ju bara 2 fönster (som dessutom båda saknar fönsterbräden).

Efter vår sena lunch ville Stella följa med när vi skulle ut. Bra! Jag valde de skuggigaste trottoarerna.

Det bortersta Maisa-huset börjar se riktigt färdigt ut - utvändigt.

Jag köpte en påse hundfoder med "bara naturliga ingredienser" häromdagen, för att prova. Det är italienskt. Hundarna har nu smakat, och tyckte jättemycket om det.

Westwing säljer i dag roliga högtalarsystem, som ser ut som tavlor. Kul idé, fast inget för mig. (Altavoz = högtalare.)

Nu ska jag unna mig en portion naturell grekisk yoghurt med färska blåbär! Detta trots att jag nog inte bör äta mjölkprodukter, och att det är ganska mycket kolhydrater i blåbär. Men gott och nyttigt är det!

Sedan ska jag sätta mig och läsa vidare i boken.

Om ni vill läsa om att Spanien är det hälsosammaste landet att bo i, så berättar Svenska Magasinet i dag om en undersökning som visar just det: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.14484.html. "Enligt en ny studie från University of Washington i Seattle så kommer Spanien att gå om Japan som nationen med den längsta förväntade livslängden år 2040." Spanien ligger på 1:a plats, följt av Japan och Singapore. Sverige hamnar på 11:e plats.

Förresten så har jag inte bara latat mig i dag (solat och läst). Jag har också suttit vid symaskinen och lagat kläder.

19-07-06:

I morse gick jag till min tandläkare, men de har bara öppet måndag till fredag. Varför jag gick dit? Nu har jag ont även i 1-2 kindtänder. Det gör ont när jag tuggar. Jag ville kolla om det är svampen som orsakar det onda, eller om det har blivit någon inflammation i tanden. Det kan ju vara både och. Eftersom svampen gör tandköttet sårigt, så kan det orsaka en inflammation runt tanden. Tanden kan vara helt frisk. Jag har ju inte känt något förrän i förrgår. Men det kan också vara så, att det är något med tanden, kanske en inflammation inuti eller under, som jag inte har märkt. Det syns inget, och jag har ju inte haft ont tidigare. Om det skulle vara en dold inflammation, så kan det vara den som har orsakat svampen.

Efter gympan på måndag, ska jag gå till vårdcentralen och beställa tid hos min läkare. Jag hoppas komma till samma dag. Därefter, beroende på vad han säger - och om han skriver ut antibiotika eller något annat, så kan jag gå till tandläkaren sen - bara för att be henne snabbkolla. Men jag kan också avvakta med tandläkaren (som ju kostar pengar), och se om det onda går över om/när svampen är borta. Jag vill väldigt gärna bli av med eländet NU - BUMS! Men under helgen kan inget göras.

I morse gick Nellie och jag en runda själva. (Kameran fick stanna hemma.) Stella har ännu inte gått ut. Nu mitt på dagen är det så varmt (30°), och nästan omöjligt att hitta skugga. Nedan ligger Stella på den blå kyl-dynan. Den ligger hundarna bara på, om jag lägger den i en hundsäng. Annars kan den vikas ut, och bli dubbelt så stor - så att båda skulle kunna ligga där, om jag hade lagt den på golvet.

   

Jag känner inte för att äta lagad mat i värmen. Jag äter mycket yoghurt (med frön och bär), och sallat, samt grönsaks-frukter (tomat, paprika, gurka). Som "protein" väljer jag ofta tonfisk på burk (i olivolja), men ibland färdiga små kycklingbitar (se nedan). Sorten som Lidl har, är den med minst tillsatser, men i alla märken är det tyvärr tillsatt aningen dextros. Lidl tar 1,99 € för 150 gram. Högt kilopris, men det blir å andra sidan inget spill - samt är väldigt bekvämt. För mig räcker paketet till 3-4 portioner - fast jag delar med mig till hundarna. De viftar f ö på svansen bara de ser det oöppnade paketet...

Jag läste ut boken i går. Den var spännande. Jag borde inte börja på en ny, när jag har så mycket annat att göra. (T ex städa, laga kläder, måla balkong-skåpen, montera garderobs-backarna och därefter omorganisera i garderoben, ordna längst ner i vitrin-skåpet mm.) Men i värmen, och med ont i munnen, så skulle jag hellre sitta i skuggan på balkongen och läsa samt äta glass, dagarna i ända... Sedan jag påbörjade den här bantningen har jag inte ätit en enda glass, men jag kommer säkert att falla för frestelsen nu när det är så varmt. Blir det bara EN glass, så är det ok. (Men jag vet, att om jag äter en - då vill jag gärna ha flera...)

Jag blev förresten inte det allra lilla minsta rosa någonstans i går. Men i dag ska jag inte sola. Kanske på måndag? Om jag hinner.

Bland mina olästa böcker hittade jag en annan deckare från 2003. Jag har börjat läsa den. Hittills verkar den förra vara bättre, men boken är inte dålig - så det är klart att jag fortsätter.

Sen eftermiddag slog vädret plötsligt om, och himlen blev mulen. Men det är fortfarande lika varmt. Hundarna och jag passade på att gå ner till El Paseo. Det är första rundan i dag som Stella har gått själv. (Fast jag bar henne första biten.)

Det var SUP-utbildning på stranden. Jag har lärt mig en del när jag har gått förbi, bl a hur man reser sig upp från sittande/knästående, och hur man byter grepp om paddeln utan att riskera att tappa den. Sånt kan ju vara bra att veta. 

Plötsligt började det regna! Några få glesa droppar. Det var riktigt skönt. Men det varade inte länge.

Men när vi hade kommit hem så kom det ett par "rejälare" skurar, så regnet smattrade mot taken. Fast eftersom skurarna upphörde efter bara några sekunder, så blev marken precis nätt och jämt våt. Dock så man ser skillnad var taket (över bilarna) har skyddat. Men mer än någon tiondels mm kan det knappast ha kommit. Det luktar fräscht ute, och förhoppningsvis kan temperaturen sänkas 1 grad. Så här års är enstaka skurar välkomna!

Tyvärr gjorde regnet så att luftfuktigheten ökade ännu mer. Så nu har 82% luftfuktighet, och just nu 29,3° i sovrummet. Inte riktigt idealiskt att sova i, men jag har ju inget att välja på. Jag ska försöka tänka - att jag får vara glad att jag inte har 100% luftfuktighet, för då hade jag fått sova i baddräkt...

Klockan är bara 20:45, men jag är trött och vill gå och lägga mig. Det tar på krafterna att ha ont.

19-07-07:

Vi har fått konstigt väder! Det är ovanligt med halvmulen himmel i juli. Och väderleks-prognosena säger att det både är risk för moln och regn framöver. Annars är det varmt både i luften (31°) och havet (25°). Och nu på dagen är luftfuktigheten "bara" 70%. Vi gick en kortare runda på El Paseo. 

Lenas son Daniel, som är här och hälsar på nu, hade sådan otur att han trampade på en weever fish = fjärsing i går. Det är en art som har giftiga taggar på ryggen, framför ryggfenan. Den vill förstås fånga små fiskar (för att äta) - inte människor. Men eftersom den gräver ner sig i sanden så finns risken att man råkar trampa på en. Det lär göra väldigt ont om man får giftet i sig, och ett läkarbesök är att rekommendera. (Daniel gick till vårdcentralen i går.) Symtomen varierar från svår smärta (ofta under ett helt dygn) till ödem. Och enstaka fall av vävnads-nekros (celldöd) har förekommit.

Jag visste inte ens att den finns här, så nära stranden! Jag brukar titta var jag sätter fötterna när jag går ut i vattnet, för att inte råka trampa i en grop, eller på något vasst (eller tång). Jag brukar bara bada när vattnet är så klart att jag ser botten. Men jag kommer att oroa mig nästa gång jag går i. De här fiskarna är tydligen inte lätta att se. Någon på stranden hade sagt till Daniel att "20 om dagen trampar på fjärsingar", men det låter som överdrivet många - eftersom ingen av mina spanska vänner har varnat mig.

Jag hittar inget spanskt namn på fisken, men den heter Trachinus vipera på latin. (En släkting heter Trachinus radiatus. På engelska kallas den även för scorpion fish och fishermen's hazard.) Fjärsing-arten som finns i svenska vatten heter Trachinus draco. Den har inte lika starkt gift.

Utbredning:

Nedan några foton, så vi lär oss att känna igen den. (Ser vi en så går vi en stor omväg, eller hur!) Många är små, ca 10-15 cm, men de kan bli upp till 45 cm långa.

   

Jag fick just reda på att Daniel mår bättre i dag, och är nere på stranden tillsammans med sin flickvän. Gårdagens olycka hände ca 10 meter ut i vattnet, och det var många små fiskar som simmade runt benen på dem där. De ska se sig väldigt noga för i dag. Tuff kille, Daniel, som vågar gå i vattnet så snart efter att ha blivit stungen!

Vädret inbjuder inte till några aktiviteter alls - det känns som ett våtvarmt omslag, och förslöar både hundarna och mig. Vi kom nyss in från tidiga kvällsrundan. Himlen är ljusgrå, det är 32° varmt, luftfuktigheten är hög, och luften står alldeles stilla. Vi gick bara runt de 3 närmaste kvarteren, men det känns nästan som om vi gick en mil. Det skulle vara skönt med lite blåst och regn. Men det lär inte komma någotdera. Det är, som sagt, ovanligt väder. Om inte annat så brukar det fläkta från havet.

Jag läser i min deckare, och hundarna slöar...  Ett tag låg de i mitt knä, men det blev för svettigt för oss alla. De reste sig frivilligt, vilket inte har hänt förr.

19-07-08:

Det var som vanligt trevligt på gympan. Skönt att de har AC där! Hemma har jag det varmt! Det var 30,3°i sovrummet när jag la mig, och 29,6° när jag gick upp. (Däremellan sov jag inte så mycket som jag hade önskat...)

Efter gympan gick jag till vårdcentralen. Jag fick en tid hos min läkare, men först i morgon kl 11:56. Sedan gick jag till min tandläkare. Minns inte om jag har nämnt, men jag har haft rejält ont runt om en kindtand sedan i fredags. Precis där tandköttet har känts sårigt sedan jag fick svamp. Jag fick komma till nästan bums. Tandläkaren undersökte och såg att tandköttet var inflammerat, det kom var. Hon röntgade dels hela munnen (på en enda bild), och sedan tanden där det gör ont separat. Hon kunde inte se tecken på inflammation inne i tanden. Hon skrev ut 2 sorters antibiotika som jag ska ta parallellt, 3 gånger om dagen i en vecka. Och så fick jag en tid i morgon kl 11 för att rengöra runt tanden.

Så nu ska jag ringa till vårdcentralen och ändra tiden där...

Vi har förresten precis lika konstigt väder i dag. Byggjobbarna eldar skräp, och röklukten tränger in, så nu har jag fått stänga sovrums-fönstret. Då blir här förstås ännu varmare inne. De borde inte få elda när det är så varmt och torrt, och aldrig skräp...

Det var lätt att ändra tid hos läkaren. Jag behövde bara säga mitt SIP-nummer (som står på SIP-kortet). Jag fick tid på onsdag 11:35, vilket betyder att jag kan gå direkt dit efter gympan. Telefon-numret till Centro Salud är förresten 965 93 74 80.

Klockan är knappt 17, och jag är så sömnig, att jag bara vill gå och lägga mig. Det blir lätt så, när jag inte kan sova på nätterna. Eftersom luften fortfarande känns som ett våtvarmt omslag, så lär det väl bli lika svårt att sova i natt. Hundarna och jag har gått ett par promenader runt kvarteret, inte mer. Jag skulle somna om jag försökte läsa. (Läste ut deckaren i går.) Och om jag verkligen la mig nu - då skulle jag säkert vakna när det var läggdags på riktigt, och inte kunna somna om. Jag undrar om 1 kopp starkt te, följt av en kall dusch skulle hjälpa? Jag får väl prova...

Min tandläkare rekommenderade mig också att köpa tabletterna nedan, och äta 2 om dagen i 1 månad. Detta för att återställa en bra bakterieflora i munnen. Jag har just stoppat i mig min första tablett. Tyvärr smakade den överdrivet sött (och mycket mint). Jag hade hellre haft helt neutral smak. Lactobacillus reuteri / mjölksyrabakterier (probiotika) smakar ingenting alls, så ingen äcklig smak behöver döljas. Jag tänker snart börja räkna kolhydrater igen och återgå till ketos. Jag undrar vad jag ska räkna per tablett här. Det står ingenting på bipack-sedeln. 1 sockerfritt xylitol-tuggummi innehåller 1 gram kolhydrater. Kanske 1 tablett också innehåller 1 gram. Lite synd är det att behöva lägga 2 gram (av totalt ca 15) per dag, på något som inte mättar alls. Men jag vill definitivt bli av med svampen!

Om någon av er (mot förmodan) inte är säker på vad probiotika är, så förklarar jag noga nedan.

Definition: Probiotika definieras som “levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem” (WHO 2002). För att en produkt ska definieras som probiotisk krävs att hälsoeffekter har vistats i kliniska studier. Dessutom måste en probiotisk produkt innehålla samma bakteriestam, eller stammar, och samma dos som den som använts i de kliniska studierna. Probiotika tillsätts bland annat till vissa mejeriprodukter och barnmat men förekommer oftast som kosttillskott.

De latinska orden: Anti = mot, Pro = för, Bio = liv. Antibiotika dödar alla bakterier, både de dåliga som gör oss sjuka, och de bra som håller oss friska. Probiotika är levande bra bakterier som hjälper vårt immunförsvar. (Synbiotika = probiotika tillsammans med fibrer. Prebiotika är hälsofrämjande kolhydrater i kosten som upptas långsamt eller är icke-nedbrytbara.) Vi har fler bakterier i kroppen än celler, och skulle inte kunna leva utan de goda bakterierna.

Citat: "I matsmältningskanalen finns 1-2 kilo bakterier, vilket motsvarar mer än 100 biljoner mikroorganismer. Antalet mikroorganismer är tio gånger fler än antalet celler i kroppen. Bakteriefloran anses kunna bestå av mellan 300 och 1 000 olika arter, men den största delen, 99 procent, utgörs av cirka 30–40 arter. Bara cirka 5–7 procent av tarmfloran består av probiotiska bakterier (nyttobakterier). De flesta av de övriga bakterierna är varken gynnsamma eller skadliga men utgör likväl en viktig del av matsmältningssystemet."

Numera säljs det många kosttillskott som innehåller probiotika. Det som jag tycker är bäst (fast som tyvärr är väldigt dyrt) är Supersynbiotic, https://supersynbiotics.se/. Men probiotika finns naturligtvis i mat också. Nedan några exempel:

Yoghurt och fil innehåller probiotika (oftast just lactobacillus reuteri) och är både enkelt och billigt att få i sig. Opastöriserad surkål, syrade morötter eller kimchi är också ett utmärkt val för att fylla på med probiotika. Misosoppa är en fermenterad sojaprodukt som är rik på probiotika. Det är bra om man får i sig så många olika sorters probiotika som möjligt.

På senare år har det skrivits massor med böcker om vår tarmflora (och anti-inflammatorisk kost), och hur viktig den är för vårt immunförsvar. (Minst 70% av immunförsvaret lär finnas där.) De böcker som jag tycker är bäst är Food Pharmacy (roligast skriven) av Lina Nertby och Mia Clase, Hälsorevolutionen av Maria Borelius och Förbättra din tarmflora av Michael Mosley.

Nu när jag kommer att äta antibiotika en hel vecka, så måste jag alltså äta probiotika 1 vecka (minst) därefter - för att rätta till min tarmflora igen. Som tur är har jag Supersynbiotic hemma i kylskåpet. (Det är förstås ingen idé att börja äta probiotika förrän antibiotika-kuren är avslutad.)

Förresten, ett viktigt påpekande i sammanhanget. Blindtarmen har en funktion! (Min blev tyvärr bortopererad när jag var 18 år.) I den samlas goda bakterier / probiotika. Där kan bakterierna klara sig undan både farliga bakterier och maginfluensor. När den aktuella sjukdomen är över så kan blindtarmen pytsa ut lite probiotika som kan kolonisera tarmen igen. Tänk så många år vi trodde att blindtarmen inte gjorde någon nytta! Nu vet vi bättre!

Se där, nu fick jag något att göra som höll mig vaken ett tag till. Klockan har hunnit bli 20:25, så snart får jag lov att gå och lägga mig...

19-07-09:

Jag piggnade till så pass i går, att jag började på en ny bok; Min fantastiska väninna. Jag har alla 4 böckerna bland mina olästa. Jag får väl läsa dem i tur och ordning nu. Böckerna är ju mycket omtalade, så det kan bli intressant att se vad jag tycker. Jag läste bara ett par kapitel i går, så ännu har jag ingen uppfattning.

   

Sedan sov jag lite bättre, för det blev svalare i natt. (Det var "bara" 26° i sovrummet när jag vaknade.) Vädret har blivit normalt igen, så i dag har vi blå himmel.

Jag hade tid hos tandläkaren klockan 11. Då var en tandläkare där som var specialutbildad på "mjukdelarna i munnen, t ex tandköttet". (Min tandläkare har samarbete med specialister.) Hon tittade i munnen och sa att hon inte alls tyckte att det såg ut som candida (svamp), utan som lichen (en hudsjukdom). Hon frågade om min läkare hade tagit prov på "det vita" i munnen, men det har han inte. Tandläkaren måste nu vänta tills inflammationen i tandköttet har läkt. Sedan ska hon undersöka noga om jag har något dolt problem i någon tand. Ingenting syns vid en hastig titt, och inte heller på röntgen. Men det är viktigt att undersöka, eftersom en dold inflammation kan göra mina problem värre.

Nu ska det komma en läkare till tandläkaren, en "mun-käk-specialist" som de samarbetar med. Han kommer den 21/7 och jag fick en tid då. Tandläkaren menade att det är bra med en second opinion, och det håller jag med om. Problemet är att jag egentligen inte har råd. Detta är privat vård. Den kostar! Troligen ska det kosta minst 60 € för att den här specialist-läkaren tittar i min mun. Den allmänna sjukvården gör det gratis. Men den är långsam. Troligen skulle jag inte få komma till en specialist förrän någon gång i höst. Så jag tackade ja, till tiden. Jag har ju faktiskt ganska stora besvär. (Jag måste ta smärtstillande flera gånger om dagen.) Dessutom finns det en liten risk för cancer om man INTE behandlar.  

Lichen och Candida var de 2 diagnoser som jag själv hittade på webben, när jag letade efter något som motsvarade hur det såg/ser ut i munnen. Men när läkarna tvärsäkert sa Candida oral (svamp) så förkastade jag Lichen... (Annars har jag sedan många år tillbaka Lichen sclerosus et atrophicus på flera ställen på kroppen. En hudsjukdom som tillhör samma familj, och som jag periodvis behöver stark kortison mot.)

Lite om lichen:

Fotot nedan är ett "tandläkar-foto", men ungefär så ser det ut på insidan i min mun. Fast på vissa ställen är  det rött och sårigt (och gör ont). Kanske jag har den erosiva varianten där?

Tja, prognosen är ju inte så rolig precis. Men eftersom "svamp-medicin" inte har hjälpt alls, så är nog lichen en troligare diagnos. Jag ska prata med min läkare på vårdcentralen, när jag träffar honom i morgon. Jag ska be honom ta ett prov. Först när det är analyserat så vet vi säkert.

Även i dag eldar byggjobbarna, så det luktar rök. De eldar "brädbitar". Det blir förstås billigare att elda upp skräpet, än att slänga det i en container som det kostar pengar att tömma... 

Hundarna och jag gick skuggiga gator ner till El Paseo. Fotot nedan hade blivit dekorativare om gubben framför ambulansen hade haft vett att flytta sig. Han gick 2 steg, stannade en bra stund, gick 1 steg, stannade... Och efter några minuter hade jag inte lust att vänta längre. Annars är ambulansens gula färg effektfull mot blå himmel och blått hav.

Vi gick bara en kort sträcka, för det var nästan ingen skugga alls till hundarna.

De få dropparna (sanblandat) regn som har kommit de senaste dagarna, har skitat ner många bilar. En del förare har med sig en stor vattenflaska som de tömmer över framrutan och sidorutorna. Det är förstås det skonsammaste sättet för bilen, att få fri sikt.

Bilen nedan, den skulle jag aldrig klara av att köra ut på gatan. Inte så trångt som den står. Jag skulle vara alldeles för orolig att jag skulle skrapa/buckla bilen framför och bakom. Hur gör de som lyckas komma ut? Det går ju egentligen inte (eftersom man inte kan tvärställa hjul på bilar). Jag har sett att de "knuffar" på bilarna som står i vägen, med sin egen bil alltså. Jag har också hört smällar (i plåten). Men ingen tittar efter om det blev någon skada på den andra bilen, de bara kör. Spansk kör-stil?

Spanjorerna har i alla fall många intressanta sätt att parkera på. Så här kan man t ex lämna bilen, om man bara ska ett litet ärende. Antagligen har det stått en annan bil innanför, eftersom bilen står så långt ut i gatan. Vadå övergångs-ställe? Det är tydligen inte så noga. Jag är glad för att jag hade garage-plats hela tiden jag hade bil.

I dag bytte jag plats på solstolen och skåpet med fågelburen på. (Igen...) Det blir ljusare i vardagsrummet, fast lite sämre på andra sätt. Men crassulan får stå kvar i hörnan, så riktigt lika som från början är det inte.

Mios bur står på andra sidan balkong-dörren. Fågelburarna står ute dygnet runt nu. Det är skönast för fåglarna. Men jag får väl ta in dem sedan när jag ska måla skåpsluckorna. (Fast den sysslan skjuter jag på.)

Nellie tycker mycket om att vara i solstolen. Det syns... (Dynan är tvättbar, men tyget går inte att ta av, så den torkar långsamt.) 

När jag var ute på balkongen såg jag en geting (ingen drottning) krypa ner i ett av rören på vindspelet. Jag såg inte att den kom upp igen, fast jag väntade några minuter. De kan väl inte bygga bo i ett så smalt rör? Jag har ingen lust att sätta ögat till och titta efter... (Och jag har inget insektsgift hemma...)

När jag flyttade skåp och fågelbur, så får växterna mer ljus. Jag tycker att det är trevligt att ha alla tillsammans så här. Massverkan gör att det blir ännu "grönare", mot när växterna står en och en.

Jag flyttade in bägarrankan och 1 pelargon. Detta för att skydda dem från ohyra.

Samtliga pelargoner (utom den jag tog in, samt den lilla lila doftpelargonen) mår dåligt nu. Alla har någon form av sjukdom eller ohyra. Jag ser små fjärilar där, som troligen lägger ägg vars larver äter sig in i bladen. Och stjälkarna är svarta inuti, och ser halvruttna ut. Jag vet inte om jag kan rädda pelargonerna. Synd! De har ju varit så fina! (Dessutom har de kostat 2 € per styck...) 

Jag vet heller inte om den är helt frisk och ohyrefri, den som jag tog in.

Den har någon "skada" på ett par av bladen. Men jag ska försöka rädda den här i alla fall. Om jag isolerar den kan jag bespruta den mot ohyra som en första behandling. Sedan får jag se. Jag har bara "naturliga" ohyremedel hemma. De är väl inte lika effektiva, men skonsammare mot naturen. (Bladet nedan tog jag bort, och slängde i soporna.)

Floden Cidacos steg 4 meter och 12 cm på mindre än 6 timmar! Snacka om ösregn! Svenska Magasinet berättar:

Så här rolig frisyr får jag, när jag ideligen torkar svetten ut pannan (med en bomulls-näsduk):

19-07-10:

Direkt efter dagens gympa gick jag till vårdcentralen. Jag behövde bara vänta 15 minuter innan jag fick komma in. Läkaren tittade i min mun igen, och höll med tandläkaren om att det troligen är lichen. Han skrev en remiss till hudkliniken på sjukhuset i San Juan, för att de ska ta en biopsi (vävnadsprov). Tyvärr fick jag inte tid förrän 6/11! Jag vill inte vänta så länge med att få veta. Kanske de kan ta prov hos tandläkaren?

Min läkare skrev också en remiss till en kirurg i Alicante, som ska titta på mitt ben igen. Jag vill gärna få benet opererat. Där fick jag tid redan på måndag, den 15:e. Och i morgon bitti ska jag fastande gå till vårdcentralen för att få taget ett blodprov (ett vanligt, för att se att allt är ok).

Sedan gick jag hem och bytte om från gympa-kläder till "varmt-väder-kläder". För tillfället struntar jag i vad som klär min figur, och vad som passar min ålder. Det får bli svalt och bekvämt! (Kjolen har inbyggda shorts.) Och håret sätter jag upp med en klämma i nacken.

   

Jag tog ett separat foto på mina underben, så att ni kan se hur svullet det vänstra (närmast Nellie) är, särskilt vid vristen. (Och det blir värre framåt kvällen...) Jag ska klaga och överdriva mina problem, när jag besöker kirurgen...

   

Sedan gick hundarna och jag på promenad. (Dagens första runda för Stella, för hon ville inte följa med Nellie och mig i morse.) Man har börjat pynta inför fiestan Virgen del Carmen som ska hållas på tisdag (den 16:e). Det är då helgonet får åka båt, och det är blomsterparad.

Det var ett tag sedan jag gick förbi sandslottet (och hade kameran med). Så i dag tog jag många foton. Det är verkligen imponerande och välbyggt, med många fina detaljer! Jag måste fråga vid tillfälle, vad det "vita" är. I dag var ingen av männen i närheten.

Jag hade vatten med till hundarna, och vi tog en vatten-paus i skuggan - men de var ändå varma, törstiga och trötta när vi kom hem.

På skåpen som pelargonerna står på, ligger det massor med ägg, och enstaka larver. Det är dessa (egentligen fjärilarna som la äggen) som har förstört alla mina pelargoner. Det hjälper inte mycket att spruta utomhus. Jag gissar att jag blir tvungen att slänga de flesta pelargonerna. Tyvärr!

Och vindspelet får jag hålla koll på! För visst är där ett bo på gång. Den (de?) som bygger har väl inte hunnit tänka igenom byggplatsen ordentligt. För det lär ju bli lite trångt. Jag köpte den minsta och billigaste insektsgift-sprayflaskan jag hittade i kina-butiken i går. Jag ska bespruta när det är mörkt i kväll, för då är nybyggaren hemma. Kanske jag måste flytta undan fåglarna, eller vindspelet - för insektsgift är säkert ohälsosamt för fåglar.

Jag tittade som hastigast på Westwings erbjudanden. I dag säljer de bl a "konstiga bord".

       

       

Men de säljer också en herrbetjänt, som jag väldigt gärna skulle vilja ha till mina gäster. Den är hopfällbar och har "hylla" nertill. Men just nu har jag förstås inte råd. Om något år kanske?

                       

Jag har glömt att berätta att Rolf visade mig, att han hade köpt en MP3-spelare för pengarna han fick i födelsedags-present av mig. Jag vet att han tycker mest om hårdrock, så han förvånade mig när han berättade att han vill ha tag i Bethovens 6:e symfoni (den är bäst sa han, även om han tycker om den 5:e och 9:e också). Dessutom vill ha ha Vivaldis fyra årstider. Jag har Vivaldis vår, höst och vinter - fast inte hela utan de populäraste avsnitten, men bara Bethovens 2:a, 5:e och 9:e - och ingen i fullversion. "Fullversionerna" är ofta uppemot 45 minuter långa, medan de populäraste avsnitten (som man hör oftast) är ca 5-8 minuter. Jag tror inte att Rolf behöver de långa varianterna.

MEN! Hur gör jag om formatet jag har, till MP3-format? Och hur överför jag sedan musiken till Rolfs MP3-spelare? Är det någon som kan berätta för mig? Jag har original CD-skivorna, och så har jag rippat dem till datorn (format wma). Jag har VCL Media Player och Groove Musik på datorn.

Eller har någon av er som bor här i El Campello, just den här musiken i MP3-format? (Jag begriper mig bättre på gammeldags CD-spelare, där man sätter i skivan och lyssnar...) 

Jag har ordnat lite på balkongen. Jag slängde de 5 mest angripna pelargonerna, och sparar de 5 nedan. Hoppas att jag kan klara dessa. Det är svårt att se om det redan är för sent, eller om det finns hopp. Doft-pelargonen verkar klara sig från ohyran. Fjärilarna kanske inte gillar citron-doften? Tyvärr har 90% av alla doftpelargoner mer eller mindre lila blommor - och ingen har rent rosa. Annars kanske jag skulle satsa på sådana?

Skönt att bougainvilleorna är så fina (fast de har tappat många högblad). Då saknar jag inte blomsterfägring på balkongen. Men det ser väldigt tomt ut "på mitten"...

19-07-11:

Jag har länge letat efter en boll åt Nellie. Djur-affärerna har inte så små. Hon måste ha en pytteliten och mjuk, annars kan hennes lilla mun inte greppa om den. Och den ska kunna rulla - för det är mycket roligare än leksaker som ligger stilla. Hon har 2 små mjuka bollar, men dem hittar jag sällan. Oftast ligger en under läsfåtöljen och den andra långt in i en hörna. De brukar komma fram när jag städar. Jag ville ha fler. När jag var i kina-butiken (Qin) i går, så hittade jag ett alternativ. Det var hår-snoddar med små luddiga bollar på. Jag köpte 2, och klippte av snodden. Nellie har testat den ena, och den är jättekul att leka med.

       

I morse var jag på vårdcentralen och blev "misshandlad". Tja, de tog blodprov och sköterskan råkade sticka igenom ådern så det blev en blodsutgjutning som fortfarande gör lite ont. Om en vecka ska jag träffa min läkare för att få reda på provsvaren. 

Sedan gick jag till Aldi, när jag ändå var så pass nära. Jag fick vänta 10 minuter innan de öppnade, men det gjorde inget. Där köpte jag bl a en stor påse gurkmeja (mycket billigare i storpack), och sedan föll jag för frestelsen och köpte en persika. (Den senare ska jag äta i kväll, för i morgon ska jag börja räkna kolhydrater igen.) Jag köpte också djupfryst lax, ekologisk nötfärs, och diverse grönsaker. Så nu har jag mycket nyttig och kolhydratsnål mat hemma.

   

Därefter var det dags för hundpromenad. Nyöppnade Bar de Kriss, som vi dagligen går förbi, verkar gå bra. Det är mycket folk där, och priserna verkar vara hyfsade. Jag har inte tänkt på tidigare, att de på sin skylt har symbolen mot "könsrelaterat våld / våld mot kvinnor" - men det har de. Jag tror att vi i Sverige använder vitt band för samma sak.

När vi hade gått en bit längs El Paseo, så såg jag att "Tabarca-båten" Sea World var på väg mot hamnen i El Campello. (Den utgår från Benidorm.)

Båten går tisdagar + torsdagar kl 11:15, först till Tabarca, och efter 3 timmar vidare till Alicante, och därifrån går den tillbaka ytterligare 2 timmar senare - för att anlända El Campello kl 18:00.

På fredagar går båten direkt till Tabarca kl 11:15. (Och hem igen kl 18:00.)

På lördag + söndag kl 11:30 går båten till Benidorm. (Och därifrån kl 17:30.) 

Tabarca-turerna kostar 28 € för vuxen och 18 € för barn, t o r. Benidorm-turerna kostar 25 resp 15 €.

Jag skulle vilja ta hundarna med och åka till Tabarca en fredag. Det är en fin ö, och det finns stränder där hundar får vara. Stella har varit där 2 (eller 3) gånger, men det skulle bli premiär för Nellie. Roligast vore om Lena och Lucky ville följa med.

Efter en stund så fortsatte båten söderut mot Tabarca.

När man kommer nerifrån Consum-hållet så ser nybygget inte ut att bli högre än Los Olivos. Det är golvet på våning 3 de håller på med nu. Men från andra hållet ser man att alla våningsplan ligger ca 1½ meter högre upp.

Efter promenaden ville hundarna vila. Själv gick jag 2 rundor till förrådet, Först gick jag ner med de rosa "piedestalerna" som jag har haft luktärter på, och så hämtade jag den lilla kärran. Därefter satte jag den hoprullade madrassen (instoppad i en sopsäck) på kärran, och gick till förrådet igen. Jag lät kärran stå kvar där. Om jag säger att förrådet är proppfullt nu, så är det verkligen ingen överdrift. Titta på fotona nedan så ser ni. Jag måste ta mig tid att montera den nya hyllan, och sedan fylla den. Jag kan förstås inte ha det så här. Jag kommer ju inte åt någonting alls! Men det känns motigt i värmen, för det är inte "bara att". Jag måste först bära ut ALLT som står på golvet nu, och ställa i korridoren utanför. (Där det just nu springer mycket folk på väg till och från poolen.) Först därefter kan jag montera hyllan. Och sedan ska allt in igen. En annan dag, längre fram...

Jag slog 2 flugor i en smäll. På väg hem igen gick jag nämligen ner på stranden och gick med fötterna i havet. Skönt! Och så hade jag klätt mig i korta kjolen + Sunkini-tankini, så jag "solade" samtidigt som jag gick. Nedan "festklädda" C/ San Pedro som jag passerade.

I morgon ska jag alltså återgå till kolhydrat-räknande för att återigen komma i ketos. När man ser exemplen nedan, då är det lätt att välja. Den kolhydratfattiga maten ser mycket godare ut! Nyttigare också!

Ulf skickade bilden (som han i sin tur fått) på typiska svenska sommar-öppettider (som bör gälla en arbetsplats - inte en affär). 

Här har Aldi, Lidl och Supercor öppet sina vanliga öppertider, även på söndagarna nu, och Consum har öppet till 14:30. Men Mercadona har stängt - som vanligt.

19-07-12:

I dag gick jag på ett morgonpass i pilates. En för mig okänd lärarinna ledde det. Det brukar tydligen vara hon som har passen på fredags-mornarna. De andra kände henne. Det var ett tufft pass! Bara 1 man deltog, resten var kvinnor. Det brukar vara så på grupp-passen. För mig passar det bäst att träna i grupp. Jag behöver någon som säger åt mig vad jag ska göra, som kollar att jag gör rätt, och som peppar så jag gör tillräckligt många repetitioner. Om jag tränade själv skulle jag ge upp för tidigt...

I morse, när vi höll på med en magövning, så kände lärarinnan på mina magmuskler. "Hårda" sa hon, kände en gång till och upprepade "hårda". Det är ju bra, för "6-pack" vill jag gärna ha. Synd att det inte syns bara. Det är fläsk samt sladdrigt skinn i vägen... Men jag jobbar på att få bort bådadera!

Det är sådant här vi pysslade med:

       

       

Jag skulle gärna träna 3 pass i veckan (vanliga gympan måndagar och onsdagar + pilates på fredagar) men det kostar mer med 3 pass. (Och nu är det dags att betala dagen innan jag får pension. Kanske jag kan få anstånd 1 dag?)

Förresten så skulle jag behöva "sommar-gympa-kläder", mest akut är ett par korta byxor. Jag kan ju träna i bara sportbehå, utan linne/tröja utanpå. Men hellånga byxor, eller sådana som slutar på vaden (de enda sorter jag har) är egentligen för varma nu. När jag tidigare har tränat hos Amudeca, så har det ju varit ett långt sommar-uppehåll. Men Gimnasio Canto semesterstänger inte. (De har bara stängt "röda" dagar.)

Gimnasio Canto säljer snygga linnen och T-shirts i bomull, för bara 2 €. Det står förstås Gimnasio Canto på dem, annars skulle de inte sälja dem så billigt. Jag har spanat in en svart T-shirt med neonrosa tryck. Kanske jag kan köpa en sådan till hösten? (Nu är det för varmt för T-shirt.) Jag har sett att många använder dem när de tränar.

Nyss, för andra gången på kort tid, började det lukta aningen bränt om datorn. Häromdagen lade jag ett par blompinnar under, för att den skulle komma upp lite från underlaget. Datorn blir förstås också varm när det är 29° inne. I dag gick jag till kinabutiken Qin, och köpte ett hopfällbart stöd med inbyggd fläkt (som ansluts via USB). Det kostade 3 €, och jag hoppas att det ska hjälpa. Det vore katastrof om datorn skulle lägga av!

Det dumma är, att jag bara har 1 enda USB-uttag på den här datorn. Och där brukar kamera-sladden sitta... Jag har en hub, men inte till hands. Jag har "dator-tillbehör" i fotpallen, så jag får väl leta där. Nyss, när jag överförde de här fotona, så drog jag ur sladden till fläkten så länge.

I dag går cementbilarna i skyttel-trafik igen, och golvet till våningsplan 3 gjuts.

Vid flera av villorna i kvarteret, så har man satt upp "tillfälliga tak" för att få skugga. Den här lösningen hör till de elegantare. Är det riktiga segel tro? (De parkerar sin bil därunder.) 

Enligt Westwing ser sommarens hundmode ut som nedan. Men i El Campello behöver hundarna definitivt inga kläder så här års. De blir tillräckligt varma ändå.

Det har varit (och är) varmt i dag, samtidigt som luftfuktigheten är hög. Svetten rinner! Jag har 3 bomulls-näsdukar på gång som jag torkar mig på, och däremellan hänger på tork på balkongen. (Jag har nog 20 totalt...) Om jag inte ständigt torkar ansiktet, så halkar glasögonen av näsan. Och så torkar jag mage, rygg, arm- och knäveck också. Ändå vill jag hellre vara här hemma i El Campello på sommaren, än i Sverige.

       

Men visst, om jag hade mer pengar, då skulle jag gärna besöka framför allt Skåne sisådär 2-3 veckor under perioden juli-augusti. Helst skulle jag vilja komma när det inte regnar och är kallt. Men hur vädret blir vet man sällan när man planerar sin resa, och köper biljetten. Jag har en bra regnkappa hos Jenni i Ängelholm, och stövlar, samt en tunn täckjacka - men jag vill helst inte behöva använda dem...

Nedan ser ni mitt högra armveck. Där syns fortfarande en bula, samt ett blåmärke, efter gårdagens blodprov. Jag tycker inte om att få blodprov taget, bara för att jag är svår-stucken (dock inte snar-stucken - hi, hi). En gång i El Campello så gick det åt 3 sköterskor innan de lyckades...

Just nu (20:50) är det 29,8° i mitt sovrum. Det är bra tur att jag har min fläkt!

19-07-13:

Stort grattis på födelsedagen

 

min kära svärdotter Linda!   

I går började "för-festen" för att fira Virgen del Carmen, med fyrverkerier och musik långt utåt natten. Det är program varenda dag, men det är den 16:e som huvud-firandet sker. Det går jag nog och tittar på. Resten hade jag gått på - om jag vore ung, eller hade barn i lämplig ålder. Nu får det vara.

Att äta var enklare förr - när jag kunde mindre om kost och näringslära. Då bara åt jag, "som alla andra". Tyvärr var det inte så lyckat, bl a blev jag tämligen fet. Nu vet jag bättre, och jag läser ständigt på för att lära mig mer. Då blir det plötsligt svårt. Nedan ser ni dagens frukost. Den är väldigt kolhydratsnål och jag har lyckats undvika mjölkprodukter. Men det är inte LCHF. För var är fettet? Ingenstans...

Om man inte ersätter kolhydraterna med fett, då räknas dieten som svält. Jag får ta igen det senare i dag. Det är ganska lätt att tillsätta fett (helst olivolja) i lagad mat, men desto svårare i mat som den ovan. Visst kunde jag ha droppat lite olja på salladen, men hälften hade runnit av innan jag hade fått det i munnen. Jag kan hälla i grädde i teet, men nu försöker jag undvika mjölkprodukter, och kokosfett i teet kan jag inte med.

Nu ska jag se till att komma i ketos igen, och bli av med de sista 3 kilona. Egentligen är det 3,4 kg nu - jag gick upp 4 hg under de 10 dagar som jag åt som jag ville... Men sedan vill jag gå in för att äta anti-inflammatoriskt. Det pratas så mycket om anti-inflammatorisk kost, om vår tarmflora (där 70% av immunförsvaret sitter), och om låggradig kronisk inflammation. Av låggradig inflammation kan man bl a få autoimmuna sjukdomar. Jag har redan 2: hypotyreos och lichen... Fler vill jag inte ha.

Om kronisk inflammation (som man kan få av att äta fel, vara överviktig, inte motionera, stressa, sova för lite, röka, eller dricka för mycket alkohol):

Kronisk inflammation är i sig inte en sjukdom, utan en mekanistisk process som förknippas med andra sjukdomar. Till exempel kopplas kronisk inflammation till allvarliga hälsotillstånd som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, olika typer av autoimmuna sjukdomar, cancer, Alzheimer, inflammatorisk tarmsjukdom/IBD (t.ex. Crohns), reumatoid artrit, kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD) och kronisk njursjukdom (CKD).

Tyvärr hör mjölkprodukter (som jag älskar) till de inflammatoriska. Det är därför som jag ska försöka undvika dem. Under många år drack jag 1 liter mini-mjölk om dagen. Nu dricker jag vatten. Men jag vill fortfarande äta naturell grekisk yoghurt och ost. Minska på mjölkprodukter kan jag, men just nu klarar jag inte av att sluta helt. Jag har redan slutat med socker och vetemjöl, men jag har inte hittat ersättningar än. Jag bytte först ut brödet mot ost. Det går lika bra att äta ost + paprika till teet, som bröd + ost + paprika. Men om jag tar bort osten också - då blir det bara paprika kvar, och något att "tugga på" vill jag ha. Visst kan jag äta nötter ibland, men inte alltid. Och vad ska jag annars äta? Jag hittar nog något som passar mig, senare. Det måste få ta lite tid. Just frukost lär vara den måltid som vi har svårast att ändra på. Då äter vi precis detsamma varje dag - medan vi varierar de andra måltiderna (eftermiddags-mellanmålet möjligen undantaget).

Lista på antiinflammatoriska livsmedel

Lista på inflammatoriska livsmedel

Ja inte är det lätt, att försöka leva exemplariskt. Det klarar bara en fanatiker, och sådan är inte jag. Jag är en alldeles vanlig människa, en sådan som ofta gör fel, som inte klarar av att vara duktig jämt, som inte klarar av att leva upp till alla ambitioner, men också en sådan som gör så gott jag kan. Det borde väl räcka? Om man gör så gott man kan.

Ulf hittade den här länken: https://www.facebook.com/sassymediainc/videos/1340633376094076/ Om ni gillar komik, så titta! (Öppna i ny flik.) Det är en flygsteward som håller säkerhets-genomgången på ett sådant sätt, att inte någon av passagerarna kan låta bli att titta. (Totalt 5 min 10 sek.)

Det är nog lättare att ta selfies med en mobil. Jag kanske borde prova någon gång? Om jag bara håller ut armen med kameran så får jag med för lite. Alltså fotograferar jag i spegeln. Nu blir det ju motljus, så det syns sämre. Det jag vill visa är hur jag har håret uppsatt i dag, "slarvigare" så håret faller ner över klämman, men skönare i värmen.

Vi gick en bit längs El Paseo, medan det var skugga kvar bakom muren, men det var för varmt för hundarna ändå.

Det lilla tåget, El trenecito turístico-festero, körde förbi. Det är inhyrt nu dagarna före fiestan. Tåget avgår från kl 11 till kl 14 från Heladería Mira (nära hamnen) både i dag och i morgon, och kör sedan längs El Paseo. Just i kväll går det turer mellan kl 19 och 22 också. Det är säkert roligt att åka med, både för barn och vuxna. (Jag tar för givet att det är gratis.) 

Stella ville inte gå, och en stund så hade hon "ryckningar" och var rastlös. Kanske hon hade ett svagt anfall då? Sedan blev hon lugn och slapp igen.

Nellie travar glatt på, även om jag går raskt. Jag satte ner Stella i skuggan en stund. Och därifrån gick hon hem - i snigelfart som vanligt numera.

När vi kom hem fick jag ett tillfälligt ryck av flit. Först tog jag rätt på tvätten som jag tvättade i morse, sedan dammsög och våtmoppade jag hela lägenheten + balkongen. Jag försökte också skrubba bort märket efter tidigare ägares dörrmatta, utanför min ytterdörr. Men det gick inte. Det ser tråkigt ut. Jag har sett likadana märken utanför ett par andra ytterdörrar. Själv har jag köpt en liten dörrmatta som precis passar att lägga på "tröskeln", precis som en del andra grannar. Då slipper städerskan ha problem med mattan, när hon ska komma till att städa. Synd att min halvrunda gjutjärns-liknande gummi-matta gled på underlaget. Den var snygg, och dolde märket. (Fast städerskan fick flytta den varje lördag...)

Nu ska jag säkert ha rent och snyggt åtminstone till i morgon... Städning är sådant som känns motigt i värmen. Nu tänker jag lata mig resten av dagen. Bl a ska jag läsa i Min fantastiska väninna. Boken är intressant, men mångordig. (Det tar tid att komma fram till händelserna.) Den handlar om 2 väninnor, födda -44, som växer upp i Neapel. Det är intressant att läsa om deras liv, som är så annorlunda mot min egen barndom. Jag tror att de här böckerna passar mig att läsa just nu. Eftersom det är 4 böcker i serien, så lär det dröja innan jag har läst klart. Och boken är inte så spännande att jag har svårt att lägga den ifrån mig. Jag kan läsa några kapitel då och då. Lagom lättsamt som sommar-läsning alltså. 

Tur att jag redan har en tid (22:a) hos tandläkar-läkaren. För där tandköttet var så trasigt (det är nästan läkt nu), så sticker det ut en liten vass benbit! Troligen från käkbenet. Men vass som en kniv, så något skumt är det ju. Alltså är det bra om läkaren tittar. Och spetsen måste slipas ner, eller tas bort. Det känns som om jag skär hål på tungan när jag råkar stöta till den. Märkligt så mycket det kan hända i en mun...

19-07-14:

Dagens första foton är från sena kvällsrundan i går. Längs gatan i kvarteret bredvid, där kommunen tog bort alla små träd, har de ny planterat nya - fast bara i hörnen. Trevligt att ha träd att kissa på, tycker både Stella och Nellie.

Jag skulle fortfarande vilja ha en sådan "brokbladig" bougainvillea som växer i kvarteret bredvid. Jag undrar om det är svårt att föröka dem med sticklingar? Skottet får inte vara förvedat. Om jag knycker ett skott så får jag ha en liten sax med mig, och göra det diskret. De klipper visserligen bort allt som sticker utanför staketet då och då, men det är ju ändå stöld. Tyvärr har jag inte sett någon där, som jag kan fråga om lov.

Spansk parkering, kapitel 2. Ovan - lite av övergångsstället går fortfarande att gå på. Ibland måste de gående gå ute på gatan bland bilarna...

Bilen ovan (och nedan) hur ska föraren kunna "lirka ut" den på gatan? Det ser ut att vara mindre än 1 dm både bakom och framför bilen. Jag skulle aldrig klara det, men många spanjorer är fantastiskt skickliga. (De har väl övat mycket...)

   

I morse gick vi ner till El Paseo tidigt.

Tja, två av oss gick i alla fall, Stella ville inte.

Jämför fotot ovan och nedan, före resp efter att städpatrullen har gått förbi. Varför är folk så lata? Längs El Paseo är det jättetätt mellan papperskorgarna. Det sitter 1 på varje lyktstolpe, och så står det massor vid varenda nedgång till stranden. Fast just här var det inte så mycket skräp, jag såg mer på andra ställen (t ex mitt emot glassbarerna).

Stella fick gå en liten bit själv. Hon behöver både röra på sig, och nosa på allt spännande. Men det var länge sedan hon gick raskt. (Det är bara om vi ser någon bekant, då kan hon springa den sista biten.)

I "Valor-huset" har jag aldrig sett någon lägenhet till salu. För mig vore det ett drömläge. Lagom stort och välskött hus i första linjen, med hiss, och jättestora balkonger mot havet. Jag tar för givet att lägenheterna är väldigt dyra!

Ett lämpligare sparmål för mig, det vore att få ihop pengar till den där hund-grinden jag har pratat om sedan jag flyttade hit. En sådan vore mer praktisk än gallret jag ställer för nu. Kanske jag kan få råd om något år?

I går åt jag köttfärsröra med tomat och strimlad pumpa. Jag hällde på rätt mycket olivolja, så att det blev LCHF. Jag klarade mig på 2 måltider i går (och totalt 9.7 gram kolhydrater). Jag fastade 16 timmar och 10 minuter till i går, och 17 timmar och 15 minuter till i dag. Jag borde kanske fasta längre några dagar i veckan, men 15-17 timmar känns mest lagom. Men det är ju det där med att fasta både sänker det onda kolesterolet, och "tightar till" huden...

I förmiddags bakade jag 2-minuters-bröd medan teet stod på dragning. Frukosten nedan är åtminstone "LCMF" (jag har både tonfisk och olja i brödet).

Den kunde ha varit mjölkfri också, men jag valde att lägga på lite brie-ost på brödet (jag hade 1 liten bit kvar i kylen). Det blir ju godare så. Fast om jag hade haft avokado hemma, hade jag lika gärna kunnat tagit det i stället. Avokado är bra pålägg.

Gisela tipsade mig i går om 2 olika recept på bröd utan gluten och mjölk. Och Kostdoktorn har ett fröknäcke som ser så gott ut. De kanske jag provar längre fram. Just nu känns det för varmt att sätta på ugnen... (Och så måste jag lära mig hur mycket, samt hur, man måste justera temperaturen när man har en varmlufts-ugn. En sådan har jag aldrig haft förr.

Nu ska jag plantera om de där krukväxterna som står i pyttesmå krukor, som jag borde ha planterat om för länge sedan. Bättre sent än aldrig...

   

Det går ju ganska fort att plantera om så här små växter. (Så varför har jag skjutit upp det så länge?) Det som är problem sen, det är att hitta passande ytterkrukor. Det finns ju ingen som helst standard, vare sig på höjd eller diameter. Det visade sig att de små blek-turkosa jag har passade perfekt. Men jag hade bara 2 lediga. Jag hittade en vit som är för vid, och 1 som är för låg. (Egentligen hade jag tänkt mig vita krukor till alla.)

   

Jag skiftade om lite, så den större ampel-liljan nedan (och ytterligare en växt) fick byta till de vita krukorna - och då fick jag 4 blek-turkosa lediga.

Fast kanske jag byter till vita på någon av dem, när de har vuxit till sig lite. Jag har gott om ytterkrukor i porslin! Fast det verkar som om de flesta alltid är i fel storlek. Jag har bl a några riktigt stora vita, som står i skåpet ovanför tvättmaskinen. Just nu har jag ingen så stor växt. De är lagom till en som står på golvet. Jag skulle gärna vilja ha 1-2 rums-höga växter, men har ingen aning om var jag skulle kunna få plats med dem. Jag har en "tom" mörk hörna i vardagsrummet (bakom karmstolen), men där skulle ingen växt trivas. Även de som trivs i skugga vill förstås ha lite dagsljus. Kanske jag borde ge bort någon av de stora krukorna?

Stella, som normalt trivs bäst i hundsängarna, ligger nu direkt på golvet (eller vinylmattan). Det blir förstås svalare så. Nellie ligger ofta ute i solstolen på balkongen. (Men inte när jag står vid datorn, då ligger hon här i sovrummet, eller möjligen i hallen.)

   

Ute är det just nu solsken, och 29,5°. Inne är det precis lika varmt. Det är inte utomhus-temperaturen som känns för varm så här års - utan inomhus-temperaturen. Om jag hade haft råd att använda AC, då hade jag kunnat ha ca 25° inne. Det vore lagom. Min mini-maxi-termometer på balkongen (som alltid sitter i skuggan) visar att jag har haft 32,6° som varmast där, och 23,6° som kallast - de senaste 2-3 dygnen. (Det var 2-3 dygn sedan jag nollställde termometern.) Det är ju inga oävna temperaturer. Men jag skulle gärna ha det lite svalare inomhus på nätterna. Temperaturen sjunker även inomhus, när solen har gått ner. Men inte lika mycket som ute. Jag tror inte att jag har haft under 26-27° på sistone.

Men jag glömmer inte bort - att det är för solens och värmens skull, som jag väljer att bo i Spanien! (April - juni + september - november är klimatet perfekt här! Det är ju 50% av året! Sedan är det egentligen väldigt bra december - mars också, det är bara så kallt inomhus då. Juli och augusti, ja de månaderna går an (det blir ju aldrig hett på riktigt, här nära havet) - men dessa 2 månaderna svettas jag mycket. I Sverige brukade jag frysa 9 månader om året. Jag svettas hellre 2.

19-07-15:

I morse tog jag Tram-tåget 08:12 in till Alicante. Jag hade ju tid hos en kirurg där som skulle titta på mitt ben. Jag hade inte tid förrän 09:24, men tycker om att ha marginaler. Det var så lugnt i Alicante när jag kom fram, för affärerna hade ännu inte öppnat. T o m trafiken var lugnare. Nedan Luceros.

Gatan ner mot både "specialist-läkarhuset" och det närmaste El Corte Inglés-varuhuset:

Jag kom in punktligt till läkaren, och den här gången var det en trevlig kirurg (som t o m tog i hand och hälsade). Annars var det samma rum, så jag var lite orolig. (Den förre tittade mig inte i ögonen en enda gång...) Benet blev undersökt. Kirurgen skickade en ny remiss till kirurgavdelningen på sjukhuset i San Joan (där de opererar). De ska göra en bedömning där, om de ska operera eller ej. (De ska ringa från sjukhuset och ge mig en tid.) Tyvärr sa den här kirurgen, att det inte är säkert att det blir så mycket bättre av en operation. Detta för att jag har gått med det så länge. Det senare är inte mitt fel, jag har sökt läkare för det i ett par år nu.

När jag kom ut från läkaren var det fortfarande 20 minuter kvar tills affärerna öppnade. Jag beslöt mig för att vänta, när jag ändå var i Alicante. Jag började med att gå Av. Maisonave till det bortre El Corte Inglés-varuhuset (8 jättestora våningsplan, där de bl a har kläder och djur-tillbehör).

Jag satte mig på en bänk utanför och pratade med en gammal man. Han var 87 år, och skulle bara in och köpa en lott. Fast han hade aldrig vunnit något, sa han. När de öppnade så tog jag rulltrappan upp till 7:e våningen. Där har de nämligen sportsaker, och jag ville titta efter ett par knäkorta gympa-byxor. Jag trodde förstås inte att jag skulle hitta några som jag hade råd med - men det gjorde jag. I rätt storlek och allt. Dessutom ingick ett linne. Totalt kostade setet 7 € och 40 cent! Ordinarie pris låg på drygt 35 €. Först var priset nedsatt rejält, och sedan var det 50% på rea-priset. Så fast jag egentligen inte har några pengar, och fast färg och mönster inte är de optimala - så slog jag till. Så här billigt lär jag inte hitta ett par separata byxor ens. (Foto längre ner.)

Eftersom jag bara hade 10 € att spendera (och man knappast får något för 2,60 €), så fick jag nöja mig med att titta sedan. Jag tittade på kläder på Zara. De sålde bl a snygga toppar för 3,99 €, och tjusiga långklänningar för 19.99 €. Jag tittade inom Zara Home och Desigual också, och hittade en del snyggt som jag inte hade råd med fast det var på rea. Men det är ju kul att titta också. Tittandet avslutade jag på det andra El Corte Inglés-varuhuset. (Där de bl a har resväskor, heminredning, möbler och teknik.)

Jag hittade ett skydd man lägger i diskhon, som jag gärna skulle vilja ha. Men eftersom mina "shopping-pengar" är slut så kunde jag inte köpa det fast priset är nedsatt. (Extrapriset gäller dock t o m 31/8, i fall jag skulle vinna pengar eller så.)  

   

Det som är bra med just detta är att det är stabilt, hårt, gummi-överdraget och har ganska breda springor. Det innebär att disken kommer upp lite från hons botten, men att jag ändå skulle kunna skölja av en te-sil (utan att teet fastnar). Jag tycker inte om att ställa ner disken i hon - eftersom jag bara har en enda ho. Alltså är det där jag sköljer ur skurtrasan också. Inte så hygiensikt. Den dagen jag har råd att renovera köket, då vill jag ha en diskbänk med 1 hel diskho och ½ utslagsho. En hel av varje vore bättre, men det får inte plats här. Något sånt här alltså:

 

Sedan tog jag Tram hem igen. Hundarna blev som vanligt överlyckliga när jag kom tillbaka. De fick lunch, och så gick vi en liten runda i värmen. Inte förrän klockan 14 åt jag frukost. Så innan den frukosten blev det drygt 20 timmars fasta. Det är inte svårt alls att korttids-fasta, bara man ser till att dricka ordentligt. (Jag hade vattenflaska med mig till Alicante.) Måtte nu allt fastande göra nytta!

Nedan ser ni mitt nya gympa-set. Linnet har nät i ryggen, bra i den här värmen. Jag är glad att jag hittade setet så super-billigt. Jag ska ta det på mig på onsdag, när det är dags för gympa igen.

Nedan ser ni hur man ska göra, om man blir bränd av en manet. Det finns ju en del sorter i Medelhavet, som verkligen bränner rejält. Vissa är riktigt farliga, fast de sorterna brukar vi inte ha här. Tyvärr är råden inte skrivna på castellano (riks-spanska). Först ska man skrapa med ett kreditkort. (Man får absolut inte gnugga.) Därefter ska man skölja med rikligt med saltvatten. För att göra resten måste man gå hem från stranden. Hemma ska man lägga på en bikarbonatlösning, och senare en gel (jag förstår inte vad för gel). Slutligen: Om man fortfarande har ont, så ska man uppsöka sjukvården.

Ett par foton från kvälls-promenaden, så ni kan se att Stella gick själv:

19-07-16:

I går läste jag ut den första boken i serien. Nu har jag lagt fram den andra. Den ska jag kanske börja på i kväll. Vi får se hur det blir - det är ju fiesta i dag. Jag är väldigt trött, för jag har sovit på tok för lite 2 nätter i rad. I går hade jag 30,1° i sovrummet (29,1° i morse) - och det är på tok för mycket! Dessutom var det fest i en villa-trädgård här i kvarteret. Trevlig fest verkade det som. En massa folk satt ute och åt. En man spelade gitarr, och alla sjöng inlevelsefullt typiska spanska sånger. Fast högt, och sent (till 01 lite drygt). Dessutom sköt kommunen en massa fyrverkerier och smällare till 00:45... Det är faktiskt svårt att sova då. Mina hundar är så vana vid PANG och BOM nu att de inte reagerar när vi är hemma. (Däremot om vi är ute. Då vill de gå åt andra hållet.)

Om jag är rätt underrättad så börjar blomster-paraden kl 19 i kväll. Den borde jag fotografera, för både Amudeca, f d grannarna, och de som har café El Blanquet blir så glada när jag skickar foton till dem. Lite senare (20:30) börjar paraden när Virgen del Carmen (som egentligen är jungfru Maria) bärs ner till hamnen för att få sin årliga båt-tur. Och sedan avslutas kvällen med påkostade fyrverkerier som skjuts upp från piren längst söderut. Det ger sig hur sömnig jag är i kväll. Sova går förstås ändå inte, förrän allt är över.

Vi gick ner till El Paseo tidigt. Det blåste sköna vindar från havet. Men eftersom det fanns en orkester norrut (som spelade för högt för hundarnas smak), och det var avspärrat söderut, så blev vår promenad inte så lång.

   

Stranden och gatan är avspärrad en bit från södra piren. Pilarna pekar på dem som håller på att sätta alla fyrverkerierna på plats. 

Den nya restaurangen (eller baren?) som håller på att byggas mitt emot bank Sabadell (nära Lidl och El Paseo), är nog snart färdig. Det ser ut att bli fint där!

Fåglarna verkar trivas utmärkt på balkongen. Mio har börjat sjunga så smått igen. Trevligt! Han sjunger så vackert!

Min arm är fortfarande dekorativt gul-blå-röd efter blodprovet. Synd att jag inte kan visa sköterskan som stack mig, för då skulle hon nog ta i mindre, nästa gång hon sticker i en tunn blodåder... (Hon stack rakt igenom. Jag har varit med om det förr.)

Intressant! Det står ärterFindus djupfrysta ärter (som även finns att köpa här) och det säger jag, men de flesta säger ärtor... Hur som helt är de nyttiga och goda! Jag tycker väldigt mycket om gröna ärter. Tyvärr innehåller de 8,9 gram kolhydrater per 100 gram, så nu när jag bantar bör jag undvika dem. (Vågen visade 50,0 kg i morse = BMI 20,8. Nu siktar jag på att komma under 50-strecket! Bara 2 kilo kvar till målet!)

Citat från Kurera (som skriver ärtor):

"Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper.

Ärtor har en mycket imponerande näringsprofil. De innehåller nästan alla viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver för att stötta viktiga processer i kroppen, för att inte tala om ett högt fiberinnehåll. Men den mest anmärkningsvärda egenskapen hos ärtor är förmodligen dess höga proteinhalt, vilket gör den till en av de bästa källorna till växtbaserat protein.

Rika på antiinflammatoriska ämnen
Denna höga nivå av protein i ärtor kommer med flera fördelar. Det hjälper inte bara att förbättra benhälsan och muskelstyrkan utan spelar också en roll i hälsosam vikthantering genom att kontrollera aptiten. Tillsammans med den höga fiberhalten bidrar ärtprotein till att hålla aptiten under kontroll genom att öka nivåerna av aptitreducerande hormoner som till exempel leptin, vilket minskar matbehovet. Ärtor består också av fenoliska föreningar, vilka är naturliga antioxidanter som kan vara effektiva mot inflammation.

Ärtor är bra prebiotika
Den höga fiberhalten i ärtor fungerar som näring åt de goda bakterierna i tarmen och bidrar därmed till att bibehålla tillväxten av dessa, vilket förhindrar de ohälsosamma bakterierna att föröka sig. Ärtor innehåller också en mängd mineraler som kalcium, magnesium och kalium, som alla har bevisats stödja hanteringen av hälsosamma blodtrycksnivåer.

Bra blodsockerreglerare
Dessutom innehåller gröna ärtor karotenoider, flavonoider och vitamin C, som alla har visat sig stödja kardiovaskulär hälsa på grund av deras cellskyddande förmåga. Ärtor har även egenskaper som kan bidra till att undvika blodsockertoppar. Bland annat har ärtor ett lågt glykemiskt index (GI) och mat med lågt GI har visat sig vara till hjälp för blodsockerreglering."

Byggjobbarna är här och jobbar i dag. Jag undrar om de är från Alicante? Ingen från El Campello jobbar "i onödan" när det är fiesta. Fast jag såg att Lidl har öppet. Affärernas öppettider har ändrats mycket på senare år. För bara några år sedan hade ingen öppet på söndagarna.

Klockan är snart 18, och jag är trött (samt varm). Jag har ingen lust just nu (och får det kanske inte om 1 timme heller) att gå ner och titta på (samt fotografera) blomster-paraden. Ändå är den ju trevlig att titta på (+ att jag träffar en del vänner och bekanta där)! Likaså är det mysigt att titta på alla båtarna som följer med Virgen del Carmens båt ut på havet. (Fyrverkerierna kommer jag delvis att kunna se från balkongen.) Jag har större lust att sitta hemma och läsa. Börjar jag bli lat? 

Svenska Magasinet tipsar om bostadsrea. Ni kanske skulle passa på? Fast jag kan inte tänka mig att någon av de här bostäderna ligger i El Campello, och inte strandnära heller. Men det kan ju finnas bra och trevliga bostäder ändå.

Klickbara länkar: https://www.sareb.es/ + https://www.solvia.es/

De närmaste lägenheterna (som inte är särskilt billiga), men med postadress El Campello:

https://www.solvia.es/es/propiedades/comprar/apartamento-campello-el-2-dormitorio-84621-107881

https://www.sareb.es/es_ES/inmuebles/viviendas/SRB_SOLVIA_533071

https://www.sareb.es/es_ES/inmuebles/viviendas/SRB_SOLVIA_58568

https://www.sareb.es/es_ES/inmuebles/viviendas/SRB_HAYA_560046

https://www.sareb.es/es_ES/inmuebles/viviendas/SRB_SOLVIA_54185

https://www.sareb.es/es_ES/inmuebles/viviendas/SRB_SOLVIA_29158

https://www.sareb.es/es_ES/inmuebles/viviendas/SRB_SOLVIA_54619

Men på andra orter i trakten Murcia-Alicante-Valencia hittade jag lägenheter som kostade från 27'000 €. I Torrevieja såg jag flera för kring 40'000 €, och jag såg några i den prisklassen i Alicante. (Jag tittade bara på lägenheter, inte på hus.)

19-07-17:

Jag inledde dagen med hund-promenad, gympa, och därefter lite växtskötsel på balkongen. Bougainvilleorna var törstiga!

Sedan fick jag annat att göra. Jag har de senaste veckorna sett små bruna skalbaggar i vardagsrummet. Jag har tänkt att de kommer utifrån, att de kanske är skadedjur på växter. (Det är sällan jag tror skalbaggar om gott - fast det finns nyttiga sorter. som t ex nyckelpigor!) Men i går såg jag en på dörren till frysen, och likaså i morse. (Och det var inte samma, för jag dödar dem direkt - utan rättgång...) Ovanpå frys&kyl har jag alla mina kryddor, samt en de teer. Oj, tänkte jag! Tänk om jag har ohyra i någon av mina kryddburkar?

Jag gick noga igenom samtliga, och för säkerhets skull alla te-burkar och speceri-burkar också. Men jag hittade ingenting. Skönt! Jag har allting i täta förpackningar, men man vet ju aldrig. 

Jag skrev till professor Stig Bengmark i går (mannen bakom Supersynbiotics och boken Välj Hälsa). Jag frågade om alla mjölkprodukter är lika inflammatoriska, eller om några var "bättre" respektive "sämre". Stig svarade att de värsta är smör, ost och mjölkpulver. Så där rök osten! Nja, jag ska inte sluta helt med vare sig ost eller smör, men jag ska minska på det så mycket jag kan. Jag måste inte äta ost 5-7 dagar i veckan som jag gör nu, jag kan minska det till 1-2 dagar. Och jag kan i görligaste mån byta ut smöret mot olivolja. I dag hällde jag en msk olivolja på spenaten, i stället för 1 msk smör som jag brukar ta. Det blev inte lika gott - men nyttigare. Och det verkar som om jag kan unna mig 1 dl yoghurt några gånger i veckan med gott samvete.

Annars tar jag det där med låggradig inflammation på allvar. Nedan ett avsnitt ur en bok-recension av Erik Hörstadius (som skriver inlägg på Kostdoktorn).

Tja, det är ju alltid bra att förebygga när man kan.

Ganska sent i kväll gick vi ner på El Paseo, hundarna och jag. Det nya stället har öppnat. Eftersom jag hade hundarna med kunde jag inte gå in och kolla vad de säljer, eller deras priser. Men jag tog några foton.

Det är svalt och skönt på El Paseo så här dags, men tyvärr lite för mycket folk för hundarnas smak.

Rätt som det var stötte vi ihop med de 3 mexikanska chihuahua-pojkarna som vi känner. De hade med sig både sin matte (en mycket trevlig kvinna som är från El Campello, och därför kommer hit en period varje sommar), samt dottern i familjen. (Det är de som har en hane som är så lik Nellie.)

Och inte har de nöjt sig med 3 hundar. Nej nu har de utökat flocken med en yorkshireterrier-hane också. (Jag blev bara lite avundsjuk. Jag har ibland funderat på att utöka min flock med en toypudel-tik. Men det blir nog inte av, för jag har inte råd.)

Stella blev rädd, först för hundarna (fast hon har träffat dem tidigare), men framförallt för alla människor som försökte klappa henne. Så hon satt i min famn (med svansen mellan benen). Nellie var ganska rädd till att börja med, och försökte vara kaxig. (Hon skällde och "bet" i luften.) Men mexikanerna var lugna, så efter ett tag vågade hon hälsa.  

   

Jag tycker om när det "kryllar" av små hundar kring mina fötter!

Efter en stund så skildes vi åt. De skulle till hund-badet för att hundarna skulle kunna springa lösa ett tag. (Hade det inte varit så sent, så hade vi nog gjort dem sällskap.)

Några till kvällsbilder från El Paseo:

Vi svängde av hemåt vid restaurang Seis Perlas.

När det blev lite lugnare runt om oss, så satte jag ner Stella. Men hon gick bara en liten bit själv.

I morgon har Lena, Staffan, Annevi, Anette, Håkan och jag bestämt träff på restaurang La Toscana för att äta lunch tillsammans. Det ska bli kul! Det ger sig om jag hittar något lämpligt att äta. Jag vill inte förstöra min bantning. (Jag vägde 49,8 i morse.)

19-07-18:

Först får ni se några foton från Stellas, Nellies och min morgon-promenad.

Det var fridfullt på El Paseo.

När det blev dags för lunchen med mina vänner så tänkte jag "tvärtom". Jag brukar välja kläder som sitter löst i midjan, så magen får plats även efter en 3-rätters middag. Men i dag satte jag på mig en kjol med relativt smal midja. Tanken var att det bara skulle få plats med lagom mycket mat i magen... Jag bantar ju!

Vid lunchtid var det förstås mycket mer folk på El Paseo, och på stranden.

Vi slog oss ner vid ett bord på restaurang La Toscana - Anette, Håkan, Annevi, Staffan, Lena och jag. Vi var fullständigt överens om att vi ville ha ett bord i skuggan! (Det har varit ca 30° i dag.) Vi bläddrade länge i menyerna, och valde sedan det som var och en tyckte verkade godast.

   

   

Nedan ser ni maten vi beställde.

Ovan min mat. Jag valde en "lant-sallad" (ensalada de campo för 7,90 €) med sallat, tomat, oliver, valnötter, avokado och gratinerad fårost. Egentligen skulle det ha varit majs + en sås också, men dem avbeställde jag för de var inte LCHF. Istället hällde jag på olivolja. Salladen var supergod (i all synnerhet osten), och mättande. Jag drack en hel flaska vatten dessutom. Det är inte ofta jag äter upp all mat när jag är på restaurang, men det gjorde jag i dag. Och tänk - det fick precis plats i magen utan att kjolen spände i midjan.

Karlarna övergav oss en stund för att röka. De borde veta bättre, båda har ju passerat tonåren. Vi uppmuntrar dem förstås att sluta, men ännu har de inte lyssnat.

Tyvärr var jag tvungen att bryta upp innan vi var riktigt klara. Jag hade ju en läkartid att passa. Lite synd när jag hade så trevligt sällskap! De är verkligen supertrevliga alla. Jag är glad att jag får ha dem som vänner!

På vårdcentralen slapp jag vänta, och alla prover var bra, inkl järnvärdet. Min nye läkare säger att mitt kolesterolvärde är bra. Det "onda" (LDL) ligger visserligen på 3,02 mmol/l och det bör ligga under 3, gärna under 2. Men mitt "goda" kolesterolvärde (HDL) ligger desto bättre. Det bör ligga över 1,2 för kvinnor, och mitt ligger på 2,53. De både värdena jämnar i viss mån ut varandra. Triglyceriderna ska ligga mellan 0 och 200, och jag har 0,88 - och mitt totala kolesterol ligger precis utanför gränsen (5,97, men bör vara under 5,0.) Enligt kostdoktorns sätt att räkna ska totalvärdet dividerat med HDL ligga under 5,0, och jag ligger på 2,36. Därmed har jag bevisat att man visst kan sänka sitt kolesterolvärde genom att ändra kosten i stället för att ta medicin. (Statiner har massor med biverkningar!) Nu ska jag bara finputsa värdena lite, så är jag nöjd sen. Läkaren är redan nöjd.

Anette hade tagit några foton under fiestan, som hon senare mailade mig. Nedan ser ni "natt-spektaktet" kvällen den 15:e. Jag brukar inte vara uppe tillräckligt sent för att titta, och det brukar inte Anette och Håkan heller. Men eftersom allting skedde nedanför deras balkong, så klev de ur sängarna och fotograferade i stället. (De berättade att folk från brandkåren fanns på plats.)

Dagen efter beundrade de blomsterparaden från sin balkong. Och vilka fick de se, tågande efter en orkester, om inte Staffan och Annevi! (Som inte visste att de blev fotograferade.) Annevi och Staffan sa att paraden hade varit så fin. Nästa år vill jag titta igen. I år var jag så trött att jag nästan var deppig...

Ett foto av Virgen del Carmen när hon bärs tillbaka till kyrkan. Jag såg förresten några av båtarna uppe från loftgången. Hundarna och jag var precis på väg ut. Och jag tänkte för mig själv; Varför gick jag inte ner och tittade - det är ju en så mysig fiesta!

Fyrverkerierna såg jag däremot. Vi hade gått och lagt oss, men så sa det PANG och BOM... Jag satte mig i gungstolen framför balkongfönstret och såg nästintill perfekt. Det var verkligen många, pampiga, och dyra fyrverkerier! Nedan den 2 foton jag fick av Anette. Själv var jag för trött för att ta fram kameran.

   

Sist ett "bonus-foto" som Anette skickade med.

Här hemma förbereder byggjobbarna pelarna som ska bära taket.

Och jag såg en bagge på mitt vita badrums-skåp. (De kanske dras till vitt?). Den här hann jag inte slå ihjäl, den smet medan jag försökte fotografera den. Det ser ut som en sådan bagge som trivs i mjöl, kryddor mm. Jag kom på att jag har glömt att kontrollera fågelmaten. Det ska jag göra i morgon. Måtte jag inte ha ohyra någonstans!

I kväll var Erik och Irina här 1½ timme. Irina valde bland olika dock-mönster, tyger, och dekorations-band. Jag har ju lovat att sy några kläder till hennes dockor. Precis som små flickor i den ålderna brukar, så valde hon ut alla de glittriga-glansiga tygerna. Och så ville hon att jag skulle sy några hellånga bal-klänningar, och en brud-klänning. Jag får väl göra så gott jag kan. Jag har gott om stuvbitar, samt 2 böcker med Barbie-Ken-Skipper-mönster. Till hennes större docka får jag rita mönster själv. Men sy ska jag göra en annan dag.

I morgon ska jag gå på pilates-träningen som börjar 9:30, så nu ska jag i säng. (Vi har redan gått sena kvälls-rundan.)

19-07-19:

Grattis på födelsedagen Robert!

Det är badväder i dag. Fast just nu har jag annat för mig...

I  morse var det 2 män med på pilates-passet, båda gråhåriga (och duktiga). Jag klarar det mesta bra, men inte allt. (Vilket retar mig.) Jag kan fortfarande inte sätta mig upp om jag ligger på rygg med utsträckta ben. (Jag måste antingen böja ett ben, gunga till med kroppen, eller stötta med en hand.) Man ska kunna sega sig upp. Vi var bara 3 som inte kunde. Jag frågade lärarinnan varför jag inte kan, när jag har starka mag-muskler. Hon förklarade då att man både använder mag-musklerna och musklerna på framsidan på låret. Och mina lårmuskler är inte tillräckligt starka. Jag får väl träna med den gamla klassiska "jägar-ställningen"! Jag vill också kunna, allt som de andra kan!

Jag vägde förresten bara 49,5 kg i morse. Det går åt rätt håll!

Stackars Mio! När jag kommer hem från gympan så hänger jag alltid mina svettiga gympa-kläder på vädring på balkongen. Tyvärr skymmer de Mios utsikt mot de andra fåglarna. Men jag tar ju rätt på kläderna en timme senare, när de är torra. Och han har faktiskt inte klagat.

Jag har suttit och läst en del i eftermiddag, och hundarna och jag har bara gått kortare promenader (bara aningen längre på kvällsrundan). Så jag kände att jag ville gå ytterligare en promenad själv. Jag gick ner på El Paseo, där det fläktade skönt och var förhållandevis svalt. Jag tog ganska många foton på "folklivet", men ser för dåligt i kväll för att kunna avgöra om några blev bra. Jag kollar dem i morgon. Det första jag tog får ni se nedan.

Och sedan får ni se ett foto på vår gamla lägenhet, där balkongräcke och fönster numera är nymålade. Det lyste i köket. Jag saknar inte lägenheten, men utsikten. (Men den kommer ju att vara försvunnen om något år.)

Hunden nedan poserade så fint (bättre än mina skulle ha gjort), och husse tillät att jag tog ett foto. Visst är hon söt!

Om något av de andra fotona blev bra, så får ni se det (dem?) i morgon. Nu är det läggdags.

19-07-20:

Det ska bli varmt i dag!

Alltså har jag klätt mig därefter. Mindre/svalare kläder än så här kan jag inte ha på mig när jag ska gå omkring bland folk. (Jag har förstås smort in mig med solskydd.) Nackdelen är att jag inte har en endaste ficka. Så jag måste bära på en liten väska till nycklar och bajspåsar (samt ev kamera).

   

Förresten så börjar jag bli nöjdare med min figur nu. Det är bara 1,1 kg kvar till vikt-målet. Vågen visade 49,1 kg i morse. Men huden är förstås sladdrig (särskilt på mage, lår och överarmar), och på låren har jag tyvärr celluliter, så det är ju en hel del finputsning som återstår. Jag har som mantra: Frisk & stark!

Nyss gick vi en morgon-promenad på El Paseo. Där var det redan varmt. Hundarna gick i skuggan, men fann ingen svalka. Det gick större vågor på några ställen, och där var surfarna i farten. (Jag lyckades inte ta ett enda bra foto i det skarpa motljuset.)

När jag i förmiddags gick ner till stranden själv, så hade jag den lilla rosa midjeväskan (i tunt tyg) som bara rymmer nycklarna. På bältet hängde jag en jättebra liten handduk i behållare. Handduken i mikrofiber är liten, men tillräckligt stor för att torka ben och fötter med. Den väger nästan ingenting, och tar nästan ingen plats. Så den kan man ha med sig "om utifall att man doppar fötterna". (Ni hittar sådana hos Resa Lätt: https://resalatt.nu/blandade-produkter/handduk-mini-snabbtorkande/.) Själv gick jag i strandkanten, med fötterna i havet, de 3 km som det blir t o r längs stranden. Det var ganska mycket folk, men skönt ändå. Jag kunde förstås inte ta med mig kameran.

   

Eftersom jag så sällan fotograferar El Paseo på kvällen, så får ni se några foton från i går (fast de inte blev så bra).

För skoj skull tittade jag inom flera affärer också. Skorna nedan har en typ av "vrist-rem" som jag inte har sett tidigare. De är säkert snygga på unga flickor med smala ben (utan åderbråck).

Det blåser i dag. Skönt i värmen!

Jag satt och läste en stund, med hundarna vid min sida. Jag har nu hunnit 3/5 i Hennes nya namn. Sedan gick vi ½ varv runt kvarteret, men det var för varmt för de små. Jag gick ensam ner till El Paseo igen. När jag inte behöver bekymra mig för att hundarna kan bli nertrampade, så tycker jag det är kul med alla människor. (Fast det är alltid skönt när de sista turisterna åker hem igen, ca 15/9.) Det blåser mer nu, än i morse. Innan var det gul flagg, nu är det röd. Men trots blåsten så var det svettigt att gå i solen. Nästa promenad, som hundarna och jag ska gå tillsammans, blir tidigast 20:30, när det är aningen svalare. Svalt blir det inte, för enligt prognosen ska temperaturen inte gå under 25° i natt.

19-07-21:

Det blir ännu en varm dag i dag, men som tur är blåser det. Just nu har jag tvärdrag, och då ligger hundarna gärna i hundsängen som står mitt i draget. (Mini-maxi-termometern på balkongen visar min 26,2° och max 31,6°.) Men kanske blir det varmare i dag?

I går kväll låg de direkt på golvet.

   

Nellie leker mycket med sina nya bollar. (Jag köpte 3. Ni ser 1 nedan och 2 bredvid hundsängen ovan. De är egentligen avsedda att dekorera håret med, men passar Nellie så bra.) På fotot nedan har hon just tappat bollen. Hon hoppade strax efter och fångade den igen.

På morgon-promenaden längs El Paseo (jag bar Stella 3/4 av sträckan), så fick kameran stanna hemma. Jag hade en liten midjeväska, där bara nycklar och bajspåsar får plats. (Väskan syns knappt på fotot jag tog.) Jag saknar fickor i kläderna! Men på sommar-damkläder finns det sällan några.

   

Till frukosten bakade jag 2-minuters-brödet (som jag "piffade upp" med tonfisk, vitlök och en massa anti-inflammatoriska kryddor). Jag åt brödet med olivolja och tomat. (Och så drack jag te till.) Jag är sugen på fröknäcke (receptet nedan från Kostdoktorn). Men att sätta ugnen på 150° i den här värmen - det känner jag inte för. Kanske jag bakar det i höst?

Jag tittade på hund-grindar. Det dröjer innan jag har råd att köpa en, men det är så här års (när jag har ytterdörren öppen) som jag skulle behöva en! Den nedan verkar idealisk. Man öppnar den genom att trampa till med foten. Det verkar praktiskt! Carlson-grindar finns att köpa här också.

Nu kan grinden visserligen bara bli 112 cm bred, och min hall är 116 cm. Men jag skulle ju kunna sätta trälister på väggarna och fästa grinden i dem. Eller så skulle jag kunna sätta grinden direkt i dörröppningen, om inte karmen är för smal. Jag sätter upp grinden på min långa önskelista så länge.

Jag skummade just igenom Westwings erbjudanden. Jag tycker krukorna nedan är trevliga! Det naturella passar så bra till växter. (Fast just hos mig passar porslins-krukor bättre.)  Men jag undrar hur mycket vatten träet tål?

Kerstin hade fått syn på reklam för sommar-tango utomhus, och skickade länken till mig. Det är säkert ABA-tango som står bakom. På Plaza Gabriel Miró har jag dansat förr (2007). Jag blev riktigt sugen på att åka dit. När det är utomhus så behöver jag ju inte försöka klämma in min svullna fot i någon högklackad sko. (Det skulle inte gå!) Jag skulle kunna dansa i sandaler. I juli är det bara den 26:e kvar, och just den kvällen har vi comunidad-möte här i Los Olivos. Men i augusti kanske jag kan? Det skulle vara så roligt att dansa tango igen! Fast om någon vill dansa med mig, det är en annan femma. Jag kan ju alltid hoppas!

Min dator-mus, som inte alls är gammal (max 2 år), går det plötsligt inte att skrolla med. Det är irriterande! Jag tycker att jag köper den ena musen efter den andra, men alla verkar lägga av efter ett tag. Håller era dator-möss lika kort tid?

Jag vill promenera i solen, mer än hundarna klarar av just nu. Så efter lunch gick jag ensam längs El Paseo, bort till hamnen, och tillbaka igen. Det var varmt och svettigt! Men också skönt. I morse var det gul flagg, men nu var det röd. När jag inte har bajs-påsar med mig, då går kameran ner i den lilla midjeväskan. Alltså får ni se några foton.

Jag passade på att fråga, vad det vita som de strör på sitt sandslotts-bygge är. Det är talk!

Nere vid hamnen pågår tydligen en hantverks-mässa som jag inte kände till. (Var det så länge sedan jag gick ner till hamnen?) Det stod inget om vilka öppettider de har, men jag gissar att de har öppet på kvällarna. 

Mannen med det blå tyget, troligen en pareo (som man virar om sig) eller fouta (som man ligger på när man solar), såg jag gå längs hela El Paseo, men ingen vill köpa den av honom. För en gångs skull tyckte jag om färg och mönster, men jag behöver ingen. Jag använder inte sådana. Just nu står det stilla i huvudet, så jag kommer inte på vad pareo och fouta heter på svenska... Värmen? (Google translate kan inte heller översätta, så där fick jag ingen hjälp.)

Titta så fin drake barnfamiljen har! En vacker fjäril!

När draken väl var uppe i luften fick ett av barnen hålla den.

När jag köpte skorna nedan, så trodde jag bara att jag skulle använda dem någon gång då och då (som omväxling). Men nu när det är så varmt använder jag dem nästan varje dag. Det är det enda paret som är svala nog (utöver flip-flops). Dessutom är de sköna att gå med, vilket jag inte heller trodde.

Nu har jag precis läst ut den andra boken i serien om flickorna från Neapel. Klockan är bara 19, så jag hinner börja på den tredje (nedan) i kväll. Böckerna är intressanta, eftersom de berättar om en värld som jag inte känner till, och om annorlunda människoöden. De är i viss mån spännande, eftersom jag absolut vill veta hur det går för alla inblandade. Dock inte så spännande att jag inte kan lägga ifrån mig böckerna. Jag har tyckt om läsningen hittills. Namnet Elena Ferrante är en pseudonym, men man misstänker att det är den italienska översättaren Anita Raja som har skrivit böckerna.

19-07-22:

I morse hängde jag på låset när Lidl öppnade. Det stod minst 30 kvinnor (och några få män) utanför entré-dörren och väntade. Det märks när Lidl säljer damkläder. Är man inte först på plats, så finns det stor risk att just det plagget man ville ha är slut - åtminstone i rätt storlek. Det blev lite dramatik när de skulle öppna. Personalen kunde inte få upp dörrarna. De hade hängt sig på något sätt, och gick inte ens att få upp med våld. Men till slut släppte det som hade hakat upp sig, dörrarna öppnades, och alla rusade in.

Jag ville köpa behån nedan. Det är en sådan som har klibbig silikon på insidan och som man "klistrar" fast på brösten. Bra under kläder med "omöjliga" urringningar. Lidl tog 6,99 €, men i behå-affärer brukar de kosta 40-50 €. Jag lyckades klämman mig fram till stället där behåarna låg, genom att dyka unde de andras utsträckta armar. Först hittade jag bara fel färg och/eller fel storlek. Sedan visade sig att kvinnan bredvid mig höll i 2 stycken i rätt färg och storlek. Jag frågade om hon skulle köpa båda. Det skulle hon inte, så jag fick den ena. Glatt gick jag till kassan för att betala. Samtliga före mig i kön hade köpt någon form av damkläder...

Hemma igen gick jag en mini-runda med hundarna, och sedan var det dags att gå till gympan. Den var lika rolig och nyttig som vanligt. De hade AC:n inställd på 23°, annars hade vi nog inte orkat jobba hårt.

På hemvägen pratade jag lite med Rolf. Han var besviken på att kommunen har stängt av El Campellos enda dricksvatten-fontän - nu i värmen. Han brukar fylla sina vattendunkar där. Han berättade också att det hade varit kris i söndags. Han hade bara fått ihop 1 enda euro, och hade varken något att dricka eller äta. (Och inga cigarretter heller, men de kunde han klara sig utan, sa han.) Men i sista stund, när han hade klagat sin nöd för en kvinna han kände - så hade hon gett honom 10 €. För pengarna köpte han bl a konserver, så han nu har så det räcker ett tag. 

När jag kom hem åt jag frukost. (Te, 2-minuters-bröd och tomat.) Jag klarar mig utan ost. Det är faktiskt helt ok att hälla olivolja på brödet, i stället för att lägga ost ovanpå. Det blir mer LCHF så här. Fast ost är aningen godare... Jag kan ju äta ost till helgen, och inte på vardagarna, som en sorts gyllene medelväg.

Svenska Magasinet berättar följande:

Olof Röhlander kommer med följande tips: "Har du svårt att sova på natten? Testa att blinka snabbt 100 ggr. Det funkar ofta förvånansvärt bra!" Jag har inte provat (än), men det är ju biverknings-fritt, så varför inte.

Oj, jag höll på att glömma att berätta om mitt tandläkar-besök. Det var i dag som "käk-specialisten" (läkaren) var där. Den senare visade sig vara en liten späd och trevlig kvinna. Hon konstaterade att det var en lös benbit som stack ut från tandköttet, bedövade området, och plockade ut den. Var den lösa benbiten ursprungligen har suttit är oklart. (Jag ska på ett uppföljnings-besök hos min vanliga tandläkare på tisdag.)

Troligen är det så att benbiten har orsakat inflammationen i tandköttet. Lichen har jag kanske haft latent? Det är ju så med autoimmuna sjukdomar, att de ofta blossar upp när kroppen är inflammerad eller nedsatt på annat sätt. Det ser mycket bättre ut i min mun nu, men fortfarande ser man att jag har lichen (fast inte lika tydligt). Jag har fått en bakterie-dödande gel att stryka på såret varje kväll, tills det har läkt. Nu gör det inte ont längre, och jag har gott hopp om att bli återställd.

Fast lichen får jag förstås dras med, det är ju kroniskt. Dock går det i skov, så förhoppningsvis kommer jag att vara helt bra emellanåt.

19-07-23:

Jag åkte in till El Corte Inglés i Alicante i förmiddags. (Jag tog Tram 09:54 in till Alicante, och åkte hem igen 12:11, så jag var inte borta länge.) På El Corte Inglés tittade jag runt lite, de har en del kul - som vinglasen nedan.

Men så särskilt billiga är de ju inte, inte ens på rea.

Däremot fick jag tag på en hyfsat billig trådlös mus (11,99 €), vilket enl Ulf är billigare än för en likadan i Sverige. Jag använder den just nu, och den fungerar bra. Det var det viktigaste ärendet. (Det har varit jättejobbigt att inte kunna skrolla!)

Näst viktigast var att köpa en sådan där grej som man lägger i botten på diskhon. De hade en enda kvar, så det var tur att jag inte väntade längre (8 dagar). Nedan till höger har jag invigt den. Den fungerar perfekt. Jag skäms lite för att lägga in fotot, eftersom diskhon är så skitig. Men det är ju just därför som jag vill ha det här "gallret". Eftersom diskhon även tjänstgör som utslagstratt, så går det inte att hålla den helt ren. Då skulle jag få skura den flera gånger om dagen, och det ids jag inte.  

   

Sedan gick jag till den stora mat-avdelningen. Där hittade jag 2 "mjölk-ersättningar" som ska bli intressant att prova. Tyvärr fanns de bara i 1-liters-förpackningar, jag hade hellre köpt 1-3 dl (eftersom hållbarheten är lång innan de har öppnats, men inte sen). Jag hittade varken någon vispgrädde-ersättning eller yoghurt-ersättning. Men det finns ju kokosnöt-grädde som normalt innehåller ca 5 gram kolhydrater/100 gram. Jag har köpt hem en burk, men har ännu inte hunnit prova.

Den vänstra innehåller 2,4 gram kolhydrater per dl (lite lurigt eftersom man brukar räkna per 100 gram, men ofta är det sak samma på drycker av den här typen). Den högra innehåller inga kolhydrateter alls, hur det nu är möjligt. (Vanlig komjölk brukar innehålla ca 5 gram kolhydrater/100 gram.) Ibland vill jag ha en liten skvätt i teet. Hoppas de här smakar bra.

   

Det gäller att hitta alternativ. När jag läser om att leva sunt, anti-inflammatoriskt, så rekommenderas det ofta att man väljer bort "det vita" (= socker, vetemjöl och mjölkprodukter). Inom LCHF rekommenderas smör och vispgrädde (medan man avråder från mjölk).

Det är svårt att ändra gamla vanor. Men det går!

På väg till Tram gick jag inom optikerkedjan Optica Universitaria (Av. Federico Soto 14) för att kolla deras priser. De är kända för att hålla låga priser. Och de är billigare än optikern här i El Campello, de med de snygga bågarna. För progressiva glasögon med stort läsfält, lätta glas, antireflex och som är fotokromatiska, så tar de totalt 390 €. (Optikern här vill ha 430 €.) Bågen tillkommer i båda fallen. Men, bäst av allt, de kan beställa hem exakt den bågen som jag har sett här, och sälja den till ett lägre pris. Jag har mailat dem foto samt referensnummer, och väntar nu på deras pris. (Här kostar bågen 120 €.)

Fast några glasögon har jag förstås inte råd till nu. Annars skulle jag verkligen behöva nya!

I Alicante var det 33°, här är det "bara" 31°. Jag ska ändå försöka gå en liten runda med hundarna. De behöver komma ut även om det är varmt.

När vi är ute och går, då skuttar Nellie alltid före. Om det bara är hon och jag, då springer hon så snabbt att jag nästan har svårt att hänga med. Hon är alltid glad och ivrig! Men det verkar som om hon förstår, att vi måste vänta på Stella.

Nellie går först, jag i mitten (men en arm utsträckt framför mig, och en bakom), och sist lunkar Stella så sakta, så sakta. Ibland vill hon bli buren, gissningsvis under 50% av de promenader vi gör. I dag gick hon i alla fall hela varvet runt kvarteret. Bättre än inget.

Efter hundpromenaden gick jag ner till Lidl, för att köpa sådana där färdiga kycklingbitar. De hade bytt utseende på förpackningen (och flyttat dem en bit), så jag höll först inte på att hitta dem. För skoj skull tittade jag, där damkläderna de började sälja i går morse låg. Nu låg där 3-4 bikinitrosor i den fulaste modellen, 4-5 paket trosor i XS, samt 2-3 behåar i XXL (i en helt annan modell än den jag köpte). Ingenting mer. Lild tjänar nog bra på sina kläder, fast de säljer dem till låga priser. De säljer ju desto fler!

Värmen gör mig slö. Det är så mycket jag borde, och att-göra-listan är lång. Ändå väljer jag att sätta mig "i tvärdraget mellan ytterdörr och balkongdörr" för att läsa. Hundarna tycker om när jag håller mig hemma, och de får vara nära. (Dock blir det svettigt med små pälsbollar i knäet...)

Rapport från min mini-maxi-termometer: Som kallast i natt var det 25,5°, och som varmast i dag 32,7°. Med exakthet gäller det förstås bara i skuggan på min balkong, men jag tror att det stämmer ganska väl överens med övriga El Campello. För mig är det ok med nästan 33° på dagen, men det hade varit lättare att sova om det "bara" vore 20-22° på natten. Nu somnar jag sällan före midnatt, och så vaknar jag igen i gryningen. Dessemellan vaknar jag förstås av värmevallningar som vanligt. Men det är enklare nu på sommaren - jag har ju inget täcke att kasta av mig, möjligen vrider jag upp hastigheten på fläkten en stund. I morse var jag tvungen att ta en koffeintablett. Det är nog inte bra att göra det för ofta. Å andra sidan är det ju många som dricker mycket kaffe varenda dag...

       

19-07-24:

Sådant här väder är det i dag:

Och står man inte framför en fläkt, eller befinner sig i en lokal med AC, så rinner svetten precis överallt på hela kroppen... Det är 32,7° och luftfuktigheten ligger på 60%. Jag kan inte påstå att jag lider av värmen, den är skön på sitt sätt - men det är omöjligt att se fräsch ut! (Inte ens som ny-duschad.)

Det har blivit korta rundor med hundarna, och promenaden jag gick själv blev inte så värst mycket längre.

Sedan gick jag hem och satt och läste en stund med hundarna i knäet. Jag har snart läst ut den 3:e boken i serien. Men jag blev så trött i ögonen, att jag blev tvungen att vila dem. Allt blev suddigt! Kanske klarar jag att läsa klart i kväll. Det är bara några kapitel kvar, och jag vill veta hur det går.

Efter siestan gick jag ner i glasögon-affären och tittade på, fotograferade, och provade bågen som jag har blivit så förtjust i. Jag provade några andra också, i samma stil. Favoriten ligger i mitten nedan. Den t v är också snygg, lite mörkare blå men med guldfärgade detaljer. Favoriten har silverfärgade, vilket passar mig bättre. (Alla mina smycken är i silver.) Glasögonen finns bl a i rosa, rött och svart också. Men jag vill ha blå.

Jag gillar skalmarna också, på båda paren.

T v favoriten, t h alternativet.

Jag lyckades fotografera hela referensnumret, inkl färgnumret, så nu kan jag beställa bågen i vilken affär jag vill. Jag fick pris-uppgift från Universitaria i dag. Hos dem kostar bågen 86 €, vilket alltså innebär att totalpriset hos dem blir 476 € (att jämföra med 550 € som optikern här i El Campello vill ha). Fast kanske jag kan pruta hos optikerna här, om jag talar om vad Universitaria tar?

Jag fotograferade bågen när jag provade den, men det blev varken tydliga eller presentabla foton. (Jag var väldigt svettig och rufsig.) Men nu har jag ju inga andra att välja på, så ni får se dem ändå. Hur som helst så trivs jag i bågen som är lätt och diskret, och sitter skönt. (Om det är den bästa till min ansiktsform är en annan fråga. Men det har underordnad betydelse.) Den här bågen vill jag ha!

   

Men ska jag sedan satsa på progressiva glas? Eller nya läs-glasögon? Bifokala säljs ju inte längre. Jag behöver se när jag läser (ca 25 cm's avstånd), när jag tittar på datorn (ca 50 cm's avstånd) samt på håll (från ca 2 meter till oändligt). Kan man det med progressiva glasögon? Täcker de alla avstånd? Det skulle vara bekvämt! Eller måste jag ha separata läs-glasögon? Hur funkar det för er? Jag ser bra på långt håll (nästan perfekt), men på nära håll (närmare än 1 dryg meter) är allting suddigt.

Ska jag satsa på fotokromatiska? De är superbra i "svenskt väder". Jag är väldigt ljuskänslig! Det räcker att himlen är ljusgrå för att jag ska kisa, även om det är molnigt. Men här måste jag ha solglasögon utanpå, ungefär 345 dagar om året... Har ni några goda råd till mig? Maila gärna!