Sparad dagbok 54. (Fr o m 19-04-11 t o m 19-05-18.)

 

19-04-11:

I dag är det väldigt varmt och skönt ute! Vi njöt alla 3 av morgon-rundan.

När vi kom hem igen så gick jag till apoteket. Där lyckades jag få tag på bindor i 100% bomull, avsedda för nyblivna mammor. Jag provar den första nu, och den är mycket skönare. Den plastiga ytan på de andra var hemsk, och kan knappast vara bra för såret heller. Sår måste ha luft för att kunna läkas! Jag gissar att det tyvärr kommer att dröja ytterligare 1 vecka, innan mitt sår slutar blöda. Det är bara att "stå ut"... (Förresten tar jag även laxer-medel avsett för nyförlösta mammor, som läkaren skrev ut. Det är milt. Man kan ta upp till 8 doser per dag, men jag tar max 2. Detta för att inte riskera att "fresta på" det opererade området.) Allting går, i alla fall en kortare period. Jag är inte riktigt i form än, det känner jag. Men förhoppningsvis snart!

Sedan gick jag inom Lenas lägenhet för att se att allt såg bra ut. (Hon är tillfälligt i Skåne.) Därefter gick jag till förrådet och hämtade min rosa "plast-korg". (Den kan inte väga mer än 2 hg, så den bedömde jag att jag kunde ta.) Den är något mindre än jag mindes den, men kuddarna fick i alla fall plats. Och jag kan nog klämma ner de rosa stols-dynorna också, om det är risk för regn någon dag.

På hemvägen tog jag tidningen La Illeta. Där står att det var en "sport-dag" som firades då när det var musik på torget, och att El Campello slog rekord i antal personer som hoppade studsmatta samtidigt. Jag orkar inte översätta artikeln, ni som kan får läsa själva.

Jag orkade inte börja läsa en ny bok i går, men läste lite på nätet. 2 av "reglerna" nedan passar ju utmärkt för min lägenhet!

Jag har inte plats för någon soffa alls i vardagsrummet (som jag kanske borde kalla allrum). Och eftersom jag har en ryslig massa prylar (som jag tycker om), men inte tillräckligt med förvarings-utrymme - så är jag tvungen att ha många saker framme. Då är det förstås en tröst att det är helt OK!

Jag läste också om första halvan av boken om Facercise i går (och ska läsa resten i dag). Sedan gjorde jag lite ansikts-gympa. Det är nyttigt. Och så har jag ju något att pyssla med. Jag har visserligen lite lägre energi-nivå än jag brukar ha - men jag saknar att få röra på kroppen ordentligt! Dock vågar jag inte ta några risker. Det vore ju hemskt om såret gick upp, och jag skulle behöva opereras en gång till.

Vi har det mysigt på balkongen alla 5!

Eftermiddags-promenaden gick vi längs El Paseo.

Det har varit en skön dag i dag! Nåja, utom fläckvis, lokalt... Jag har varit tvungen att lägga en mjuk memory-foam-kudde på den lilla pallen i hallen. Jag brukar sitta på den, och ha hundarna i knäet, när jag sätter på dem deras selar. Men innan jag la på kudden, så kunde jag inte sitta där alls.

Jag har googlat på prolaps-operation, och hittade: Det är vanligt med småblödningar eller blodtillblandade flytningar i 3–4 veckor efter operationen. Så fick jag äntligen svar på frågan om vad som är normal blödnings-tid. I paketet med bindorna av 100% bomull, var det bara 10 st. Jag gick till apoteket och köpte 1 paket till (med 20 i), men provar ett annat märke - så får jag se vilket av dem som känns bäst. Det går åt många, eftersom jag måste byta ofta.

Jag passade också på att köpa en liten flaska järnmedicin; Floradix (som kallas Blutsaft i Sverige). Jag brukar aldrig behöva järnmedicin annars, men jag tror att jag behöver nu. Flera paket bindor + järnmedicin kostar naturligtvis en del. Snart har jag inga pengar kvar på banken, men nästa pension kommer ju om precis 1 vecka. Så det ordnar sig.

Det är ju övergående det här med allt blödande. Och sedan, när allt är läkt, så kommer jag att vara i bättre skick än före operationen. Man får ta det ena med det andra.

Jag känner mig inte riktigt lika trött i kväll, som i går kväll, så kanske jag börjar på en ny bok. Hundarna tycker om när jag sitter stilla och läser, så de kan ligga och ha det mysigt i mitt knä.

19-04-12:

Jodå, jag började på en ny bok, en riktigt trevlig sådan. Som ni kan läsa i baksides-texten så försvinner en pensionerad man i början på boken. Jag har nu hunnit läsa ⅓ av boken, och ännu vet jag inget om vad som hände. Däremot har jag lärt känna de 3 vuxna barnen bättre. Samtliga är intressanta, var och en på sitt sätt. Boken är lite spännande, men den är ännu mera rolig. Jag ska fortsätta att läsa i kväll.

Sen förmiddag gick vi ner till El Paseo. Där var det soligt och varmt!

Vi mötte Trisha, Tony och Daisy. Lilla Daisy var som vanligt klädd som en liten prinsessa.

Sedan mötte vi Annevi och Staffan, och bytte några ord med dem också.

Vi gick vidare till hamnen för att titta på fiskarna.

Längre än så vågade jag inte gå (eftersom jag ska ta det lugnt), så vi vände hemåt igen.

Jag tycker det ser ut som om byggjobbarna bygger en ramp. Något som skulle passa bra att köra bil på - om "källar-planet" blir ett garage.

Att ha garage under husen är väldigt vanligt, men på skylten med bild (nedan) syns ingen garage-utfart, i alla fall inte i den änden. Å andra sidan står det att bygget kan komma att avvika från bilden. På bilden är det inte mycket som stämmer med verkligheten. Vårt hus finns inte alls (där ser det ut att vara gräsmatta), huset på andra sidan är en villa (inget höghus), och höghusen i bakgrunden existerar heller inte. Så varför skulle bilden stämma i övrigt?

Jag glömde att visa er innan, att lokalen som har stått tom så länge (åtminstone sedan vi flyttade till C/ San Bartolomé i december 2009) nu inhyser The Good Burger. Hoppas att den överlever. Det är trist med tomma lokaler!

Jag har så många söta halsband till hundarna, men jag använder dem alltför sällan. Veterinären har sagt att Stella bör ha sele (för att skona hennes nacke). Men det är ju inget som hindrar att jag sätter på Nellie ett halsband ibland som omväxling.

Jag vet faktiskt inte vad det är för typ av stolpe (vad den markerar), den ovan och nedan. Men det är ju dekorativ!

Blått är vackert!

På den lilla gatan Alcalde Berenguer Aznar, där vi ofta går, bor 1 tupp och minst 1 höna. Jag tycker om att höra tuppen gala. Galandet symboliserar "på landet" och "fridfullt" för mig.

Det som är bra med att bo i Los Olivos, är att jag har lika nära till fridfulla villakvarter - som till den livligare El Paseo.

Jag får gå i omgångar när jag handlar, så att jag inte riskerar att behöva bära för mycket. Under siestan gick jag till Consum och köpte yoghurt och grönsaker så jag klarar mig över helgen. Och nu efter siestan gick jag till apoteket (det mitt emot Tedi, där de hade bäst) och köpte 3 paket bindor (för 14,97 €), så att jag klarar mig till måndag. Det går åt en ryslig massa! Det går åt en massa toapapper också! Minst 4 gånger mer än normalt. Jag försöker torka bort så mycket blod som möjligt, var gång jag går på toa. Fast nu har jag köpt intim-våt-servetter också. Nåja, det är bara dag 9 efter operationen, så jag kan inte förvänta mig att vara "blödnings-fri" ännu.

Jag är orolig för var gråsparvarna bygger bo. Jag har sett att de parar sig, och jag ser att de knycker blad på mina växter (särskilt från asparagusen) till boet. I nätet under AC:ns baksida, dit egentligen ingen fågel ska kunna ta sig, ligger ett ägg som nog har trillat ner från en högre nivå. Jag försökte peta in nätet lite till i springorna (med hjälp av veven till markisen). Jag bör varken bära stegar eller klättra just nu. Måtte det inte gå att bygga bo där det gamla boet fanns! Helst inte någonstans på balkongen!

Det svarta "skräpet" kan vara gummi som fåglarna hackar bort från skyddet runt elkablarna... Inte så bra precis!

Kan en gråsparv ta sig in här? Hur stoppar men en gråsparv utan att skada den?

Vi ska strax gå en minirunda, och sedan ska jag fortsätta att läsa.

19-04-13:

Vi passade på att gå ner på El Paseo nu på förmiddagen. För första gången i år fanns det flaggor och badvakter på plats. Ja, det är ju snart påsk - och då blir El Campello invaderat av framför allt Madrid-bor. Jag tror att "badvakts-påsken" börjar i dag, och fortgår till 23/4. Men på skyltarna står det bara "påsk-veckan" (samt på vissa, de datum som gällde förra året).

Badvakterna har som vanligt gula T-shirts och röda shorts.

Jag har tvättat upp lite småtvätt (bl a en massa svarta trosor), och hängt på tork på balkongen. Drygt halva tvättkorgen är full av lakan och handdukar, men sådant måste jag vänta med att tvätta, tills jag får bära upp det på tak-terrassen och hänga på tork där.

Klockan 13 kommer Kerstin och hälsar på.

Kerstin var här ett par timmar. Hon lämnade några böcker som hon hade läst ut, och lånade några nya. Vi gick ett ärende tillsammans (då hon bar mina inköp), och sedan satt vi och pratade en stund över en kopp te. När Kerstin hade gått igen, så gick hundarna och jag ut.

Det sorlade inifrån några restauranger som vi gick förbi, men annars var det så tyst, och lugnt, och skönt, när vi gick vår eftermiddags-promenad i kvarteren häromkring.

På det stora nöjesfältet som finns här över påsk (här fotograferat från baksidan), så sov nog alla siesta.

Det kändes så avslappnande att i lugn och ro promenera i solen - utan att möta någon. Nu ska jag ta rätt på tvätten, och sedan sätta mig och läsa.

Ulf skrev och berättad att han nu har bokat en lägenhet (Apartamentos Congo) för 10 av de 15 nätter som han kommer att vara här i El Campello. Han kommer alltså bara att sova på min utfällbara gästsäng de 3 första, och de 2 sista nätterna. Jag tror att han får det mycket bättre på Congo, med en lägenhet aningen större än min, eget sovrum, eget kök, och gratis wifi. Jag har det ju så rysligt trångt, och Ulf är van vid stora ytor. Vi kan ju träffas lika mycket dagtid ändå. Ulf kommer hit om precis 10 dagar. Jag hoppas verkligen att jag har hunnit komma i bättre form till dess! 

19-04-14:

Jag läste ut boken Sommaren utan regn i går. Den var mycket trevlig och intressant. Rekommenderas!

Enligt väderleks-prognosen kan det bli upp till 27° här i dag. Nu klockan 11 är det 22°, och när vi gick morgonrundan kl 09 så var det 19°. Skönt! Himlen är dessutom blå, men tyvärr blåser det.

Informationen nedan är aktuell, för nu kan ni som bor i södra Sverige sluta äta D-vitaminer för ett tag framöver. Annars säger den senaste forskningen, som ni säkert vet, att D-vitamin-brist både är vanligare och farligare än man tidigare har trott. Och att man kan få D-vitaminbrist även om man bor i Spanien.

Jag har precis läst på om solens vinkel här i trakten. El Campello står tyvärr inte med i tabellerna (inte ens Alicante). Men Valencia, som ligger 11,6 mil norrut (fågelvägen) finns med. Just i dag står solen i 51° vinkel där, och vinkeln är över 45° mellan 15 mars och 15 september. Det innebär att vi som bor här i El Campello behöver äta D-vitamin-tillskott 5 - 6 månader om året. Det trodde jag inte när jag flyttade hit! (Själv äter jag D-pearls från Pharma Nord. Det är pyttesmå lättsvalda kapslar som innehåller 20 µg/st. Fast nu har jag slutat för säsongen.)  

Stella har en dålig dag i dag. Klockan är drygt 13, och ännu har hon inte velat äta. Ja, inget av det jag har serverat henne (inte ens sallatsblad). Däremot har hon ätit en hel del ogräs. Vi kommunicerar bra Stella och jag. I morse sa hon tydligt och klart till mig, att hon ville ut och äta ogräs. Jag hade egentligen tänkt ta en kopp te först, men gjorde som hon sa - och gick ut med henne bums. Fast jag är alltid lite orolig för att hon ska få i sig giftigt ogräs. Det är inte alltid instinkterna skyddar dem mot sådant.

När vi strax före 12 gick ner till El Paseo, så ville Stella bli buren. Och hon lyssnar inte alls när jag förklarar att doktorn har sagt att jag inte får bära... (Hoppas att 1,8 kg inte räknas.)

Jag är ju inte i superbra form jag heller. Jag antar att jag blir lite tröttare av att dagligen förlora blod. Det brukar visserligen sällan vara så stora mängder som det ser ut som. Kanske det är nere i 15 ml rent blod per dygn nu? Jag blev nyfiken, och beslöt mig för att väga bindan när det var dags för byte. Jag byter ganska ofta. Bindan vägde 3 gram mer än en oanvänd, vilket motsvarar 3 ml blod. Jag byter nog 5-6 gånger per dag (och 1-2 gånger på natten), så då är det nog lite mer än 15 ml i alla fall. Fast nu sväljer jag ju en dos järnmedicin var dag, så det är ingen fara. Och det blöder inte alls lika mycket som från början. Jag får tralla på den gamla låten "Bättre och bättre dag för dag"...

Kombinationen helg & värme märktes tydligt på stranden. Men det är fortfarande bara 17° i havet. UV-index är däremot uppe i 7 - och ska bli 8 i morgon. (I Sverige är det normalt 4-7 sommartid, och 0-2 vintertid. Nära ekvatorn kan det vara över 20 = farligt högt! Här i El Campello brukar det vara 9-10 sommartid, och 2-4 vintertid.)

När jag periodvis satte ner Stella, så vägrade hon att gå. Bara om jag släppte kopplet och låtsades gå ifrån henne, så gick hon själv.

Lite bättre gick hon när vi kom fram till en gräsmatta. Där betade hon som en ko... Och sedan gick hon faktiskt hela vägen hem därifrån.

   

Före frukost bakade jag ett 2-minuters-bröd. Den här gången hällde jag i skivade svarta oliver. Men det blev inte speciellt gott, så den varianten ska jag inte göra fler gånger. Jag är väldigt förtjust i "tonfisk-vitlök-smaksättningen" som jag brukar ha. Men omväxling förnöjer. Kanske jag provar med hackade nötter nästa gång?

Jag såg att Lidl har söndagsöppet i dag. Mina körsbärs-tomater är nästan slut. Jag borde kanske gå och köpa en förpackning? Lidl har ekologiska på kvist.

De ekologiska var slut, så jag tog en förpackning vanliga. Lidl har öppet ända till 21:30 i kväll, och även söndagarna 21:a och 28:e. De ska ha öppet på långfredagen också. Generösa öppet-tider för att vara i El Campello. Jag mötte Rolf när jag stod i kassakön. Han mår bra nu, och hade rakat sig. Men han var inte glad för att behöva trängas med alla turisterna.

Jag tror att jag ska välja ut en ny bok, och sätta mig i solstolen på balkongen och läsa. Det är visserligen upptaget i stolen just nu, men vi ska nog få plats båda 2. (Alla 3?) Jag har förresten bytt plats på stolen och crassulan nu igen. Det är bättre så här.

Nu ser jag suddigt igen. Ändå har jag bara läst 2 timmar. Jag borde ju inte bli tröttare i ögonen när jag sitter ute i dagsljus och läser. Det är underbart ute, och det blev verkligen 27°! Vi gick nyss en tidig kvällsrunda, och det är fortfarande 26°. Jag försökte rikta blicken i fjärran för att avlasta ögonen. Jag vill läsa mer i kväll, jag valde ju en spännande bok, men frågan är om jag kan.

Kanske jag kan, om jag pausar en stund först? Lite te-paus är ju aldrig fel. Eftersom mitt bröd inte blev så gott i dag, är det tur att jag har extra god ost att ha ovanpå. Lidl säljer (sedan i torsdags) brieosten nedan med gräslök i. De brukar sälja den ca 2 gånger om året, och jag brukar alltid passa på att köpa 1 ost (ibland 2). Annars äter jag mest av min favorit-hårdost - García Baquero (semicurado). Jag tycker mycket om ost. Men i många hälso-böcker står det att man inte bör äta några mjölkprodukter alls. Och jag som tycker så mycket om grekisk yoghurt också...

Grönsaker, grönsaker, och ännu mera grönsaker - samt fisk, olivolja, några bär och nötter, och vatten samt grönt eller vitt te - det tillåter alla dieter och hälso-böcker. Men om man vill ha lite omväxling? Och redan har slopat allt med socker och vetemjöl i... Har ni några bra tips?

19-04-15:

       

Grattis på 2-årsdagen Nellie!

Nedan det enda fotot som jag hittills har lyckats ta av min lilla 2-åring i dag - där hon sitter stilla (så man kan se att det är hon).

Vi har nyss gått en skön promenad längs El Paseo. Jag hade kameran med - men glömde att fotografera. Antagligen för att jag har pratat, och tänkt på annat... Först mötte jag Inka och hennes syster. Inka gjorde sedan sällskap med oss till Alehop där vi vände, och sedan halvvägs tillbaka. När vi precis skulle skiljas så mötte vi Annevi och Staffan. Och så pratade vi en stund. Först när vi var nästan hemma, så kom jag ihåg kameran. Tja, det såg ut ungefär som i går, vid El Paseo och playan - fast där var betydligt färre människor.

Citatet nedan hittade jag i boken jag läser. Själv har jag tur. Jag har enbart trevliga släktingar! Så de flesta skulle jag ha valt, om jag hade kunnat välja. (Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken i går kväll. Den är mycket spännande!)

I dag såg jag att ett gråsparvspar tog sig in bakom AC:n underifrån. Jag kilade fast ett regnskydd (till en stol) där. Kanske det kan stoppa dem? Jag kan ju inte göra så mycket just nu. Längre fram kanske jag kan snickra en "bur" (av en ribb-stomme och med spänt finmaskigt nät på), som jag hänger "runt om" AC:n.

Byggjobbarna förbereder sig, så vitt jag förstår, för att gjuta golvet till bottenvåningen (taket i garaget).

På andra sidan huset tar de bort häcken. Jag har sett att de har stått där och pekat, men jag visste inte att häcken skulle bort. Däremot har jag sett att färgen flagar på murens utsida, p g a att man inte har fuktskyddat insidan. Jag undrar om de ska åtgärda detta nu? Och så undrar jag hur det ska bli sen? Ny häck? (Fast en häck kostar mycket att underhålla, om den ska vara välklippt. Vi har pratat om att slopa gräset av den orsaken, och lägga plattor. Kostnaden för all trädgårdsskötsel läggs ju på hyran...) Om jag stöter på föreningens ordförande så ska jag fråga.

Jag ska snart bjuda Nellie och Stella på tonfisk-tårta. (Likadan som Stella fick på sin födelsedag.) Tyvärr kan vi inte bjuda Lucky på kalaset, eftersom han är hos Ana nu. (Och senare i eftermiddag, så ska Nellie få en extra god gnagis i födelsedags-present. Det vore dumt att ändra på ett vinnande koncept.)

Så var det dags att fotografera "tårt-ätningen". Jag har ungefär 3½ sekund på mig innan skålarna är tomma...

   

Vov och vaff! Vi fick tårta i dag! Vov-god tårta! Vet ni varför vi fick tårta? Jo för att jag, Nellie, fyller år! Jag blir faktiskt precis 2 år gammal i dag. Det säger matte i alla fall. Det är hon som håller reda på dagarna. Det hinner inte jag.

   

Nä, för jag har alltid så mycket att göra. Varje dag så måste jag leka, och springa, och nosa, och sova, och äta, och busa med matte, och jaga fåglarna som kommer in, och gå ut med matte, och slicka rent Stellas öron, och...

Ja, ni förstår säkert, att jag inte kan hålla på att räkna dagarna också. Hur skulle jag hinna det? Fast jag kan faktiskt räkna riktigt bra. Så här: 1, 2, 3, 4, vov-många. Duktigt va?

Vov och viff! Jag fick också tårta. Vi brukar bjuda varandra på kalasen, Nellie och jag. Det enda dumma med så här god tårta - det är att den tar slut så fort. Jag hade egentligen velat hålla på och äta tårta en vov-lång stund. Ja, så jag hade hunnit smaka.

Min matte är ganska snäll. Men hon är snål också. Vi får aldrig äta så mycket som vi vill, bara "lagom" mycket. Det är matte som hittar på vad som är "lagom". Nellie och jag tycker att "lagom" skulle vara mycket mer, i alla fall när det är vov-god mat.

Vov, jag höll på att glömma att berätta. Jag har minsann fått ett alldeles eget mejl i dag. Ja, från min storasyster Linda. Hon skrev "Grattis på födelsedagen Nellie!" Och så skrev hon att jag skulle ha en fin dag. Och det har jag ju. Men nu hinner jag inte skriva mer. Nä, för nu ska vi ut, matte och Stella och jag! Vov och vaff!

Hundarna och jag är intresserade av olika delar av träden. De tittar nedåt - och jag uppåt.

Orkidébauhinia-träden är så vackra nu, och de blommar inte så länge. Alltså passar jag på att titta, och fotografera, nu.

Just de här växer ovanför "Mercadona-huset".

Papegojblommor är ju roliga, men jag gillar inte färgerna. Av någon konstig orsak så tycker jag varken om orange eller lila...

Jag tycker förstås att de gula aloe-blommorna är vackrare än de orangea...

Att jag favoriserar rosa blommor, det har ni förstås förstått för länge sedan.

Det ser påtagligt annorlunda ut, när vår häck till största delen har försvunnit. Men inte nödvändigtvis sämre. Jag tycker om "öppenhet".

Att muren är fuktskadad ser ni nertill. Nu har man möjlighet att gräva upp på insidan av muren, och sätta dit ett fukt-skydd. Men kommer de att göra det tro?

Muren bör målas på insidan nu. (Den delen som är ovan jord.) Jag undrar om man kommer att sätta staket ovanpå, som det till vänster nedan? Normalt råkar jag ofta på vår ordförande, men i dag har jag inte sett henne. Jag skulle vilja fråga (nyfiken som jag är)...

När vi kom hem igen så var det dags för "födelsedags-presenten".

Hundarna sprang raskt åt var sitt håll, för att vara säkra på att få ha dyrgriparna för sig själva.

   

De hade att göra ett bra tag, med att gnaga av den torkade kycklingen. Nu får jag hoppa över deras kvällsmat, eller ge dem en halv portion. För små hundar har små magar...

Jag är så glad för in balkong! Det är solen, blommorna, och färgerna som gör det.

Jag har fått lyfta upp lådan med luktärter från golvet. Det visade sig, att det inte alls bara är gråsparvar som äter luktärter. Det gör chihuahuor också! Det är därför en del av dem har så få blad... Det blir bara 13. Men fröna är ju från förra, och förr-förra året, så 65% grobarhet är ju bra! Ett tag till ska de få växa till sig i lådan. Sedan måste jag plantera om dem i djupa krukor. Jag skulle kunna plantera om dem redan nu, men jag tror att min läkare skulle föredra att jag väntar med att flytta jord-påsarna... (Fast jag tycker faktiskt att jag blöder aningen mindre i dag. Men fortfarande är blodet klarrött.)

De enkla skofacken jag köpte från Ikea är jättebra! De är lätta att hålla rena också! De ska rymma 3 par skor, men jag (som inte har så stora fötter) för plats med 6 par nu - och fler när det är flip-flop-tider. Jag har skor nederst, små väskor i mellanfacket, och hund-saker överst.

Vov alltså! Inte för att skryta. Men jag har faktiskt fått 2 grattis-mejl i dag. Nyss fick jag ett vov-fint, som rörde sig, från Stellas syster Nova. Vi har aldrig träffats, men Stella har berättat om henne. Stella säger att vi liknar varandra Nova och jag. Nä, inte till utseendet. (Nova har samma färg som Bonnie hade, och är lika stor). Men till sättet! Det är liksom mer fart på både Nova och mig, än vad det är på Stella. Jag hade nog tyckt om att leka med Nova. Men tyvärr bor hon vov-långt bort. Hon bor så långt bort, att dom har mycket snö på vintrarna. Jag har sett foton på när Nova leker i snön. Fast jag har aldrig sett snö på riktigt, för här snöar det aldrig.

Svenska Magasinet informerar om det spanska påskfirandet: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.14257.html.

19-04-16:

       

Grattis på 75-årsdagen Maud!

 

Visst är det för sorgligt att den oerhört vackra kyrkan Cathédrale Notre-Dame de Paris har brunnit! Jag har varit där flera gånger (som ung), och alltid imponerats av den pampiga, vackra, jättestora gamla byggnaden. Branden lär vara under kontroll nu, och själva skalet av sten står kvar. Men tänk så många oersättliga föremål som har gått förlorade... Och även om de bygger upp kyrkan igen, så blir det ju inte samma sak.

Sent i går hörde äntligen Fiona av sig. Hon undrade om revisorn hade kontaktat mig, och om allt var ordnat nu. Jag skrev tillbaka att han inte ens har svarat på mailen, och att ingenting alls är ordnat. Jag skrev att jag funderar på att åka in till Agencia Tributaria själv, antingen i dag eller i morgon, men inte har åkt ännu för att jag fortfarande är trött och blöder. Men hör jag inget i dag, så måste (borde) jag åka in i morgon förmiddag. För sedan kommer ju påsken...

Ordspråket hittade jag förstås i boken jag läser.

Och citatet nedan också. Det gläder mig, att det inte bara är jag som tycker att det har betydelse hur te-porslinet ser ut - utan även en av bokens huvudpersoner.

Det blir "grönt staket" ovanpå muren. (Likadant som entré-porten.) Men än så länge står delarna bara lutade mot fasaden.

Nedan några blandade foton från dagens promenader.

Där de har tupp och höna/hönor, har de också en påfågels-hane. Han bredde ut sina fjädrar i dag och "ropade", men jag hann inte zooma in. Han är vacker! Men jag tycker att buren verkar vara på tok för liten för en så pass stor fågel. Den är faktiskt i minsta laget för ett par hönsfåglar. Buren (hemmabygge) finns på en ganska stor tomt, så det får ledigt plats till en 10 gånger så stor. Men djurhållnings-reglerna här i Spanien, är inte så djurvänliga som vi är vana vid. Och vad värre är - det verkar inte vara någon som kontrollerar att de följs.

I dag är det gul flagg på playan.

Jag stötte på Carlos, Salva, och deras hund Rufo. Vi hade sällskap en bit på vägen. De frågade om jag ska åka till Sverige i år, och jag sa som det är - att jag förmodligen inte får råd.

Det är bara ogräs (malvavinda) som klättrar i häcken. Men jag tycker att den är finare när den är blomster-klädd!

Byggjobbarna har snart täckt hela golvet/taket med plattor (för att gjuta på, tror jag). På den här nivån kommer botten-våningens golv alltså att hamna. Sedan ska det byggas 3 våningar till ovanpå (precis som i Los Olivos, fast här har vi ingen källar-våning).

Förresten verkar det osäkert om buren jag beställde till Mio kommer. Den borde ha kommit redan, i så fall. (Fast säljaren kan ju ha valt det billigaste transportsättet som tar lång tid?) Jag riskerar i alla fall inga pengar, för jag betalade via Pay-Pal. (De reserverar bara pengarna, men drar inget förrän jag har kvitterat varan). Det är ju bra. Men jag skulle gärna vilja ha buren. Jag avvaktar några dagar. Kommer den inte i början på nästa vecka, så avbryter jag köpet och får tillbaka pengarna.

Snart ska jag sätta mig och läsa. Den spännande boken lockar!

19-04-17:

Jag satt uppe ända till 23:15 i går. En spännande bok som närmar sig slutet - har jag svårt att lägga ifrån mig, innan den är slut. Boken Dödlig besatthet var riktigt bra! Så den rekommenderar jag till er som gillar spännande böcker, med en stark kvinna i huvudrollen. (Nora Roberts skriver aldrig om mesiga kvinnor.)

På morgon-rundan tog jag ett foto på den hemma-snickrade (alltför lilla) buren där höna, tupp och påfågeln bor. Ni ser att tomten är stor...

Jag ser ofta en katt där.

En fin blåögd katt, som lite grann liknar en creme-tabby-maskad Helig Birma (utom att pälsen är kort).

I förmiddags tvättade jag inte mindre än 3 fulla tvättmaskiner (bl a lakan), och hängde allt på tork på tak-terrassen. Väderleks-prognoserna säger nämligen att det är risk för regn varenda dag framöver. (Trist nog för alla påsk-firare.) Så jag tyckte att det var bäst att passa på.

Jag gick ner till förrådet och hämtade allt mitt påskpynt, hela shopping-kärran full. Jag ska påskpynta i morgon förmiddag. När jag ändå gick förbi Lenas lägenhet, så passade jag på att vattna hennes balkong-växter. 

Stora delar av vårt nya gröna staket har kommit på plats i dag. Eftersom häcken var så pass "ojämn", så tycker jag att detta blir bättre. (På sikt blir det ju billigare också.)

Och bygg-jobbarna fortsätter med sitt...

Jag läste en jämförelse mellan vad de åt i de olika "blå zonerna", då när de levde friska så länge där. (I dag har många övergått till den västerländska kosten - och fått vällevnads-sjukdomar...)

Eftersom jag dricker grönt te, så är det förstås roligt att läsa att det är bra. Men jag skulle verkligen behöva lära mig att tillämpa mindful eating! Jag äter ofta för fort, och då är risken stor att det blir för mycket... (Det är mina markeringar.)

Ända sedan jag kom hem från sjukhuset, så har jag ätit för mycket! Och de 2 senaste dagarna har jag dessutom ätit onyttigt saker, bl a 2 sådana här (se nedan) goda "ost-snurror" (bröd) från Lidl - och flera rutor choklad. Jättedumt! Jag får förstås skylla mig själv om jag går upp i vikt då.

Jag ska verkligen försöka skärpa mig (om några dagar). Det blir inte i dag, och troligen inte i morgon heller. Jag känner i alla fall inget som helst sug efter påsk-godis, trots det enorma utbudet i butikerna. Alltid något. Det är trots allt bättre att äta vitt bröd, än godis fullt av socker. Fast grönsaker är alltid bäst! Men jag klarar inte av att vara duktig jämt. Jag får sikta på "good enough", tillräckligt bra - men definitivt inte perfekt. (Det senare kan nog ingen vara, inte på riktigt.)

Ni får förstås äta precis hur mycket påsk-godis ni vill! Det lägger jag mig inte i. Jag är bara sträng när det gäller mig själv. Jag hoppas att ni alla får en riktigt god, trevlig och rolig påsk!

   

  Glad Påsk!

19-04-18:

Vi kommer inte att frysa i påsk, men så särskilt roligt väder kommer vi inte att få. Inget solsken alls så långt prognosen sträcker sig.

Även om jag har tänkt hålla mig inne och påskpynta i dag, så vill jag förstås gå ut några rundor med hundarna ändå. (Utan regnkläder alltså.)

Jag har packat upp allt mitt påsk-pynt och lagt det på matbordet. Jag har ganska mycket - fast jag gav bort ännu mer innan jag flyttade hit. Det enda jag saknar är ett "riktigt" påskris. (Om ni hittar ett konstgjort - "björk-kvistar med musöron", som inte har fastklistrade prydnader - så tipsa mig! Jag skulle gärna köpa ett för att ha till de kommande åren.) Nu får jag nöja mig med 2 kvistar konstgjord forsythia (från Zara Home) och 5 kvistar konstgjord sälg (från Tedi). Jag ska fästa fjädrar, och hänga ägg i dem.

Redan innan jag börjar pynta så ser jag att jag inte kommer att behöva de 3 lite större höns-fåglarna nedan. 1 är en tupp, 2 en höna och 3 kan vara både och. Om någon här i El Campello vill ha någon/några av dem - så måste ni skriva/ringa före klockan 12, för annars går jag ner med dem till välgörenhets-butiken snett emot Tedi. Eftersom detta är påsk-pynt så måste de få sakerna före påsk, efter påsk lär de inte kunna sälja dem.

Nu har jag pyntat klart. Det går ju ganska snabbt, när det bara är i ett enda litet rum. Jag har försökt få plats med så mycket som möjligt, före att få det "smakfullt". Påskriset blev ju hyfsat, men inte bra. Kvistarna är lite för klena att hänga ägg på (även om det är små lätta ägg). Men det ser ju väldigt "påskigt" ut ändå. Bättre än inget. Det är första gången på väldigt många år, som jag har ett påskris.

Först hade jag tänkt lägga en något större duk på matbordet, men tänkte att det är opraktiskt med en vit (svår-tvättad) duk - eftersom jag äter alla mina vardags-måltider där.

   

Lite småsaker flyttade jag fram och tillbaka innan jag blev nöjd. Växten nedan t ex, som nu står bredvid fågelburen. (Mios bur lär knappast komma förrän efter påsk, så jag kan nyttja platsen så länge.) Påskpyntet ska ju bara stå framme 5 dagar. Det är onekligen mycket besvär för så få dagar - men annars skulle jag ju inte märka att det är påsk.

Nu kom några av mina extra kudd-fodral till nytta. Fast till de 2 små rektangulära kuddarna har jag inga påsk-fodral, så där fick jag ta andra som passar till påsk-gult.

Mina 2 Royal Copenhagen påsk-ägg hängde jag i ljuskronan/lampan. De är för tunga för att kunna hänga i påskriset.

Nu känner jag lite påskstämning i alla fall! Och så får jag frossa i kyckling-gult ett tag. Jag gillar färgen, men prioriterar blå-turkos-rosa (utom i köket).

(De blev glada för de 3 "påskhönsen" i välgörenhets-butiken. Bra!)

Tja, är det inte det ena, så är det det andra. Jag plockade fram den fina påsk-tekoppen som jag fick av Linda för några år sedan. Jag hade tänkt dricka en kopp te i lugn och ro, och sedan kanske börja på en ny bok.

Men vattnet ville inte rinna ut ur diskhon som det skulle. Det har runnit sakta 2-3 dagar. Nu märkte jag att det droppade så smått.

Det droppade från skarven där jag har ritat en röd pil. Men det röret hör till det oanvända bräddavloppet!

Jag misstänkte förstås att det var stopp i böjen under (inringad), så det var därför vattnet pressades åt fel håll. Det är ju inte ovanligt med stopp där.

Jag drack te först, men sedan skruvade jag av böjen. Visst var det lite skit där, men bara på kanterna. Där fanns inget stopp alls.

Packningen till det ena röret trillade av. Jag rengjorde alla delarna.

Om det är stopp någonstans i röret - då är det längre in i det svarta röret. Kanske inne i väggen. Jag försökte peta med en gammal flaskborste, men hittade inget stopp i den yttersta biten - och längre in kommer man inte utan speciella rensverktyg.

Eftersom jag inte vet om det är stopp längre in, så skruvade jag ihop allt igen. Packningen som hade trillat av krånglade lite.

Om det nu är så att jag inte fick packningen på plats (fast jag gjorde om det 2 gånger), eller att packningen är sliten, eller att det är ett stopp längre in som hindrar vattnet - det har jag ingen aning om. Däremot läcker det just i den skarven, vattnet följer röret och droppar ner i min hopfällbara hink som jag lät stå kvar.

Det är ju inte så kul att ha ett droppande rör under diskhon, inte heller att ha allt som stod i skåpet framme på golvet. Men hinken måste stå kvar, tills problemet är löst. Om jag diskar, vilket jag förstås måste, då kommer hinken att bli full. Men den kan jag ju lätt tömma i toaletten.

Jag gick till rörmokaren Salvador Altur på andra sidan vårt kvarter. Där var det stängt. Jag la för säkerhets skull en lapp i hans brevlåda. Sedan ringde jag både hans fasta telefon-nummer, och mobilen - men en telefon-svarare går in och ber mig försöka senare. Kanske han har stängt i påsk? Det är ju typisk att sådant här händer dagen före en helgdag. Då är allt (utom Lidl) stängt. Annars hade jag kunnat gå till järnaffären och köpt en ny packning - och bytt. Då hade jag fått veta om läckaget beror på packning, eller ej.

Det är SÅ synd att Paco har gått i pension, och gett bort alla sina verktyg, rör, packningar mm. Han hade säkert ställt upp annars, fast det är helg. Han bor ju bara några hus bort. Men nu vill jag inte störa honom. Han har gjort klar att han inte vill jobba mer. Kanske jag kan få tag på hjälp (och/eller packning) på lördag. Annars kan det inte bli förrän på tisdag.

Tja, jag har ju påsk-fint vid matbordet i alla fall... Och sitter jag med ryggen mot köket så slipper jag se eländet. Men det hade varit bättre om detta hade hänt vid ett annat tillfälle - eller helst förstås - inte alls.

Det har i alla fall inte börjat regna än, så hundarna och jag gick nyss en promenad. Vi tog svängen förbi rörmokarens lokal, men där var det lika stängt som innan...

19-04-19:

Jag skruvade av röret igen, eftersom det ändå inte håller tätt. Så nu rinner vattnet direkt ner i hinken. Varje gång jag har diskat så tömmer jag hinken i toaletten. Så särskilt praktiskt är det ju inte, men det går. I morgon hoppas jag, att jag i första hand kan få tag i en rörmokare, i andra hand i en gummi-packning.

Det regnade i natt, men vi har kunnat gå 2 promenader i uppehållsväder (hittills). Det nya staketet sitter på plats, fast lite jobb återstår. (Och sedan måste förstås muren putsas och målas.)

Vi har fortfarande en bit häck kvar. (Högst upp på tomten, på sydväst-sidan.) Jag undrar om den också ska bytas ut?

Jag fotograferade den finaste sidan på mina båda danska porslinsägg. Kanske jag köper ett 3:e ägg längre fram, ett med rosa eller gula blommor på. Ja, om några år alltså, nu har jag inga pengar. 

   

Jag fotograferade också 2 av mina favorit-påsk-prydnader, från Cult Design. (Hönan heter Olga, och ägget heter Bling.) Som ni vet har jag flera Change-ljusstakar från Cult Design, bl a ljus-manchetter med påskmotiv. Inte en enda av dem har jag tagit fram i år. De fick inte plats! De ligger i en låda i ett av Billy-skåpen. Jag har redan gett bort många ljus-stakar och ljus-manchetter, och vill inte ge bort fler. (De tar inte stor plats.) Jag kan ju växla, och ha olika saker framme, olika år. Precis som jag har tänkt göra med vissa prydnads-saker. (Vissa saker har stort nostalgiskt värde, så jag sparar dem av den orsaken. Andra är snygga...)

   

Lite funderar jag på, om hönan Olga ska få stå framme året runt - i köket. Hon har den "kyckling-gula" nyansen som jag vill ha där. Vi får väl se hur jag tänker på tisdag, när det är dags att köra tillbaka påskpyntet till förrådet...

Anette och Håkan var inom en stund. Det var trevligt! Vi satt och pratade ett tag, men jag fick inte bjuda på något. Synd för deras skull, att vädret är så trist nu. De tycker båda om att vara ute i solen! 

Nu har vi gått en promenad när det regnade också. Fast det duggade bara. Jag ville inte vänta, för det var redan sen eftermiddag. Nellie tycker att det är kul att gå ut i alla väder, men Stella är av en helt annan åsikt. Ändå tog jag på oss våra regnjackor. Men Stella vägrade att gå, redan på trappan ner från ytterdörren. Hon såg ju att det var blött ute...

Vi gick ner till havet. Jag ville titta på de ganska höga vågorna. Anette och Håkan sa att de hade sett uppemot 50 surfare (och jag såg några från loftgången då), men nu hade alla surfarna gett upp för dagen.

Vi mötte en familj som också var ändamåls-enligt klädda. Jag kan aldrig tänka att detta är spanjorer, jag gissar heller på nordiska turister. Spanjorerna går helst inte ut alls när det regnar, och går de ut så har de paraply. Och skulle regnet vräka ner, och de måste ut, så trär de en sopsäck över axlarna...

Nellie skuttade på lika glatt som vanligt, medan Stella såg lidande ut - fast jag bar henne.

Ja, viff och voff! Det är väl inte så konstigt. Det regnade ju! Så jag blev blöt! Vov-blöt! I alla fall på huvudet.

Jag provade att sätta ner Stella. Hon behöver motion hon också.

Min mamma Bonnie, hon sa alltid - att det är djurplågeri att tvinga hundar att gå på marken när den är blöt. Och det är det!

Fast jag fattade inte varför Stella inte ville gå. Det är ju bara vatten! Vi dricker ju vatten. Det är inte farligt, bara vått. Så jag ropade på Stella. Matte ropade också.

Först låtsades jag att jag inte hörde. Men dom fortsatte att ropa. Fegisar, som höll ihop - 2 mot 1. Viff alltså!

Jag ropade ännu mer!

Och till slut så kom hon.

Fast sen ville hon inte gå mer. Så matte lyfte upp Stella igen. Ja, hon fick skylla sig själv. Hon missade flera vov-spännande dofter på marken. Men jag luktade på dom! Och förresten så sa matte att jag var duktig som gick själv. Och det var jag! Vov och voff!

Jag la just över lite text och bilder i Sparad dagbok 53. Jag hann lägga över ett enda datum (10/4) sedan stängde Front Page sig. Som tur var, så kraschade inte någon av sidorna, men jag vågar inte lägga in en bokstav till i Sparad dagbok 53. Alltså måste jag skapa en nummer 54, för just nu har jag lite för mycket här i Dagbok. Det hade jag inte planerat att göra just i dag. Men som vanligt - livet blir så sällan så som man planerar.

Jag köpte en spansk "kvinno-tidning" i går. Den sitter jag och läser nu i kväll. Nåja, försöker läsa - men det finns många bilder att titta på. Jag är inte speciellt förtjust i den här typen av tidningar, men de är bättre än sådana som bara handlar om kungligheter och kändisar. Den här handlar om hälsa, dieter, motion, hårvård, hudvård, makeup och mode. Vissa saker är hyfsat intressanta, andra mindre intressanta. Men jag ville inte börja på en ny bok. Detta är lättsam läsning. (Nja, eller svår - p g a språket, men jag kan gissa mycket.)

Under tiden jag läser så låter jag värmeljusen brinna för fullt. Det blir mysigare då.

   

19-04-20:

Det regnar! Det regnar rejält! Jag har hört hur det har smattrat hela natten...

Anette och Håkan mailade några foton de tog i går, som visar hur högt upp på stranden vågorna når.

Jag ser från loftgången, att de höga vågorna spolar högt upp på stranden i dag också.

På fotot nedan regnar det bara. Just nu vräker det ner. Jag undrar hur många mm det kommer sammanlagt? Mycket för att vara här, det är ett som är säkert.

Som vanligt, när det regnar mycket, så rinner det ovanpå mina icke regntäta skåp, med regnkänslig toppskiva... Jag la på en skurtrasa för att suga upp, och avleda, det värsta. (Jag har tagit in strykjärnet, men det finns mycket i skåpen som kan bli förstört!)

När jag öppnade ytterdörren så flöt dörrmattan omkring i gången. Jag bar ut mitt lilla torkställ, så mattan kan droppa av (så gott det nu går).

Det är mycket med vatten nu. Det går fortfarande inte att komma fram på rörmokarens telefoner. Jag gissar att han har stängt av dem under helgen, och sätter på dem först på tisdag morgon igen. Typiskt!

Jag har bra regnkläder (kappa/jacka/byxor/stövlar) men drar mig ändå för att gå till järnaffären för att köpa en packning. Jag vet ju inte om det hjälper... I dag har Aldi ett erbjudande, som jag hade tänkt utnyttja. De säljer en stickad tröja i bomull för 11 €, som bl a finns i röd-rosa-randigt. Jag hade planerat att vara där när de öppnade (för 1 timme sedan), men känner inte riktigt för att gå dit heller. Fast tänk om jag går lite senare, och de har sålt slut på tröjan i min storlek... Då skulle jag ha blivit blöt i onödan. Det finns visserligen 2 rosa-röda att välja på, men i storlek small brukar de bara ha en.

Fast jag borde gå till veterinären, för Stellas ena medicin (opiaten) är nästan slut. De stänger klockan 14 i dag, och öppnar sedan inte förrän på tisdag. Och om jag ändå går ut så...

I dag har inte ens Nellie lust att gå ut. I alla fall inte förrän det regnar mindre. Tur att de har inomhus-toa!

Lamporna blinkar emellanåt. Det fattas ju bara att det blir strömavbrott också. Det är ju inte ovanligt, när det regnar mycket. Spanska elledningar tycks inte tåla vatten...

Iklädd gummi-stövlar, regn-byxor och regn-jacka, gick jag i väg till veterinären. Utan stövlar hade det inte gått att ta sig fram.

Ju högre skaft på stövlarna - desto bättre. Då gick jag ändå uppe i byn. Längst ner står vattnet mycket högre på gatorna.

Jag fick recept på Stellas opiat-medicin (burken med kortison har de hemma). Tyvärr hade apoteket närmast helg-stängt, och nästa apotek hade inte medicinen hemma. Jag ska gå till ett tredje om en stund. Hoppas de har där. Veterinären ligger halvvägs till Aldi, så jag fortsatte dit. De hade en enda tröja i storlek S, den nedan. (Annars kanske den vit-rosa-röda hade varit snyggare.) Egentligen borde jag ha storlek XS, men det säljer inte Aldi, och en tröja som man har utanpå kan ju vara lite stor.

Jag köpte också en liten kruka med 3 liljekonvaljer i. Det är min älsklings-blomma! (Den är vacker i all enkelhet, men framförallt har den underbar doft.) Fast krukan de står i är opraktisk, och kan knappast användas till något annat.

Nu ska jag ta på regn-kläderna igen, och gå till apotek nummer 3 - innan de stänger kl 14.

Apotek nummer 3 hade stängt, men nummer 4 hade både öppet - och medicinen hemma. Jag tog några foton på vägen (men borde förstås ha haft en undervattens-kamera).

Jag kunde själv inte se om det bara var på skärmen det var vatten, eller även på linsen, så jag tog 5-6 foton ytterligare - varav några skulle ha blivit bra/roliga, om man hade kunnat se vad de föreställde. (Kameran verkar vara ok nu, jag har torkat den noga.)

Spanjorerna är inte vana att köra i vatten, så de skvätte glatt ner alla fotgängare de passerade. Jag gick förbi en gammal dam som blev mycket våt - och mycket upprörd. Hon hade bara paraply, och helt olämpliga kläder för övrigt. Hon skulle bara ut och köpa bröd sa hon. (Hon lärde mig ett fult ord på spanska, men det glömde jag med flit igen.) 

Om det ska fortsätta att regna så här, så känner jag inte för att gå ut mer i dag. Stella är det inte lönt att gå ut med, hon skulle vägra + att hon fryser så lätt. Och jag har faktiskt inte kollat än - om Nellie kan simma...

Jag ska försöka hitta på något roligt inomhus åt hundarna, så de får lite stimulans.

Jag tog fram 2 av hundarnas "intelligens-spel". Problemet är att bara Stella klarar av dem, ändå har hon inte alls lika bra teknik som Bonnie hade. Men Stella klarar att ta alla godbitarna (vanligt torrfoder). Nellie vågar sig knappt fram till leksakerna. Hon är rädd för dem! Jag fick strö ut lite torrfoder på golvet, som hon fick leta reda på. Någon gång måste jag förstås sätta Stella bakom hundgrinden, och öva med Nellie (bara hon och jag).

   

Strax efter klockan 17 insåg jag att det faktiskt var uppehållsväder - så då gick vi ut.

Det blev en väldigt spännande runda - för vi stötte på 2 katter som vägrade flytta på sig. Tvärtom - de sköt rygg när mina små skällde hysteriskt. Vi gick ut på gatan och förbi dem. Fotot tog jag när vi hade passerat dem.

Eftersom Nellie fortsatte att skälla hysteriskt så flyttade den ena katten på sig till slut. Ett stort ögonblick för Nellie - eftersom katten var betydligt större än hon är. Nellie gick vidare med stolt hållning.

På hemväg från Aldi innan i dag, köpte jag en empanadilla på Varo (med lök och köttfärs). Det var länge sedan jag åt en empanadilla, som jag tyckte så mycket om förr. Och visst smakade den bra till en stor mugg te, men den är inte värd att gå upp i vikt för. (Jag har inte vägt mig, men känner att jag har gått upp, kanske ett par kilo, sedan jag kom hem från sjukhuset. Jag får skärpa mig snart, om det inte ska bli värre.)

Jag tänkte inte på att fotografera, förrän jag redan hade tagit en tugga.

I dag har jag börjat prenumerera på Readly. (https://se.readly.com/) Första månaden kostar 9:-, därefter kostar det 99:- per månad. Då kan jag läsa en ryslig massa tidningar via datorn. Det blir förstås mycket billigare än att prenumerera på en enda. (Fast jag föredrar pappers-tidningar!) Nu prenumererar jag inte på någon svensk alls, men på spanska El Mueble (som kostar knappt 20 € per år, för 12 nummer).

I eftermiddag har jag hunnit läsa de senaste utgåvorna av Allt i Hemmet, Hus & Hem samt M-magasin. Det finns många tidningar som jag är intresserad av. Många om heminredning, flera om hälsa och träning, några om hundar, och så "familjen" M-magasin+Tara+Amelia, för att nämna några. Och jag kan läsa Leva & Bo som jag har försökt prenumerera på sedan i höstas, men bara lyckades få 4 nummer av. (Vilka dessutom kostade mycket mer än vad de hade lovat.)

Nu borde jag bara skaffa en hög skön pall med stoppad dyna (och fotstöd), att ha framför datorn. För det är skönare att sitta ner och läsa.

Det som är bra med abonnemanget är att jag kan dela med mig till mina barn. Bara 1 kan läsa via dator, men det ingår 5 appar till mobiler eller surfplatta (varav jag precis har gett bort 4 till Linda, Jenni, Johan och hans fru Linda). 

Även i dag bidrar Anette med några foton från stranden. Håll till godo:

Som ni ser så kommer kommunen att ha en del att reparera när det blir vardag igen.

Oj så många tidningar jag har läst i dag! Alla de nedan. Fast de 2 överkorsade läste jag bara några sidor i. Och det säger sig självt att jag inte har läst alla artiklar noga. Men jag har läst det som har intresserat mig mest, läst rubrikerna i övrigt, och tittat på många bilder. I morgon ska jag nog läsa övervägande heminrednings-tidningar. Här finns ju även äldre utgåvor. Jag får väl börja bakifrån och läsa i kapp. Men nu är klockan snart 21, och det är hög tid att stänga av datorn. Jag är förstås trött i både ögonen och rumpan. (Jag har suttit på kökspallen med en tjock kudde ovanpå.) Så här många kommer jag bara att läsa de första dagarna. (Nyhetens behag!) Sedan blir det nog lagom 2-8 i veckan, beroende på vad jag har för mig i övrigt..   

Nu ska jag kela med hundarna en stund, och sedan är det läggdags.

19-04-21:

                       

Grattis på födelsedagen Sara!

Det regnar inte just nu (fast det kanske ska börja i eftermiddag igen). Men det är ganska grått ute, med många mörka moln. Solen försöker titta fram, men lyckas inget vidare. På mina gadgetar kan jag se, att ni i Skåne och Uppland har bättre väder än vi! (I går hade ni varmare!) Passa på och njut! Som tur är verkar det som om sol och värme återkommer hit, lagom till Ulf kommer ner på onsdag eftermiddag.

Huset nedan tycker jag om, för färgerna och den fina trädgården. Det är ännu finare i solsken... (Där bor en rullstolsburen kvinna, hennes man, och en söt liten hund. Men jag har inte pratat med dem än.)

De flesta kranskragarna har blommat över för säsongen, men ibland ser jag några som blommar. De lyser upp!

Vi mötte Annevi och Staffan som var på väg till söndags-marknaden. Vi pratade en liten stund, innan vi gick vidare åt var sitt håll.

I dag är det 17 dagar sedan jag blev opererad - och det blöder än. Jag börjar bli trött på (och av) allt blödande. Det blöder visserligen mindre nu, men blodet är fortfarande rött. Och jag känner obehag (jag vill inte klassa det som smärta) i operations-området, särskilt när jag sitter, råkar göra en häftigt rörelse, eller när jag går långt. Men om det nu brukar ta 3-4 veckor innan allt är läkt, så får jag förstås ge mig till tåls ett tag till... (Jag är ganska tålmodig, så det går.)

Nej, något solsken har vi inte - men det är faktiskt ljusare ute. (Jämför med fotona ovan.) Jag är glad åt det lilla ljustillskottet!

Och mina liljekonvaljer doftar så gott, så gott!

Nu har jag hittat konstgjort björkris! Fröken Fräken i Sundsvall säljer! (https://www.frokenfraken.se/) Nu är det ju ingen brådska (och jag har helt slut på pengar) men i tid före nästa påsk? Hon skickar ännu inte till Spanien, men har planer på att börja. Så kanske längre fram, om hon har kvar kvistarna i lager? Jag kanske kan lägga undan, mot handpenning? Undrar om det blir lagom med 5, eller om jag behöver 7? (5 st = 200:- och 7 st = 280:-, inte gratis med sedan varar ju björk-kvistarna hela min livstid.)

19-04-22:

De första fotona nedan är från i går. Först får ni se hur jag sitter framför datorn när jag läser tidningar via Readly. Dynan är silikon-fylld och skön att sitta på. Pallen, som egentligen en trapp-stege, är däremot inte bekväm alls. Men jag har inget annat att välja på. Fast i dag har jag inte läst en enda tidning.

Jag började nämligen på en ny bok i går - och den är både intressant och spännande.

Till hundarnas förtjusning så tillbringade jag ett par timmar i läs-fåtöljen.

I dag har jag fortsatt att läsa. Eftersom det har regnat till och från, så har vi bara gått kortare promenader.

Just när vi gick en bit på El Paseo, så regnade det INTE. Men när spanjorerna väl har spänt upp sina paraplyer, så fortsätter de att ha dem uppfällda - vare sig det regnar eller ej. Jag har också sett folk komma ut från sina portar, och direkt spänna upp paraplyerna innan de går ut - utan att först kolla om det regnar. Själv tycker jag att det är bökigt med paraply, så det använder jag enbart när det regnar så pass att jag riskerar att bli blöt.

På fotona nedan (från nästa promenad) så regnar det, fast bara lite - så jag brydde mig inte om att ta vare sig regnjacka eller paraply. Trädet fungerade som ett paraply åt oss, när hundarna ville nosa länge och noga. Och eftersom vi bara gick ½ kvarter, så hann vi inte bli våta.

Både i natt, och i dag, har jag blött betydligt mindre än tidigare. (Och det är inte klar-rött längre.) Jag hoppas att blödandet snart upphör helt! Det vore på tiden! Det är 18:e dagen i dag.

Nu ska jag tända mina ljus, dricka en kopp te, och sedan sätta mig i läs-fåtöljen med både boken och hundarna.

Teet är uppdrucket, men jag har inte hunnit sätta mig i fåtöljen än. Jag har varit nyfiken på hur mycket det egentligen har regnat här i El Campello - och nyss hittade jag en webbsida som svarar på det: https://www.eltiempo.es/el-campello.html?v=historico Där finns det här stapel-diagrammet med:

Ungefär 45 mm t o m i går alltså. Så nu har växterna här fått en välförtjänt rotblöta!

Nu ska jag sätta mig och läsa.

Snart ska jag sätta mig och läsa. Först tittade jag på den här länken som Ulf skickade: https://www.youtube.com/watch?v=9HzRNs2xWBI&fbclid=IwAR3Fi5Jp-2m-snrY3kjS6k_kLwGHaSy4FU01-c1bbg4E5OpBxEJ0ABqJbVA Komikern Johan Glans berättar på 2 minuter och 20 sekunder, varför vårt påskfirande ser ut som det gör. Ganska mitt i prick!

19-04-23:

Jag läste ut boken Vågornas viskningar i går. Den var spännande och intressant! Rekommenderas!

I dag svarade äntligen rörmokaren i sin telefon. Han ska komma hit någon gång vid 11-12-tiden. Jag har packat ner mitt påskpynt, men får vänta med att gå till förrådet tills rörmokaren här klar här. Men innan han kommer ska hundarna och jag ut en runda. Solen tittar faktiskt fram!

Vår promenad var så skön, eftersom solen sken på oss. Nu väntar jag på rörmokaren. Klockan är 12:02... Jag skulle vilja gå ner till förrådet, men kan ju inte gå hemifrån ännu. Annars börjar himlen bli molnigare, och det kan komma några droppar senare, så jag hade hellre gått nu (eller ännu hellre kl 11). Men nu är det ju superviktigt att få rätt på avloppet, speciellt som Ulf kommer i morgon. Så det får jag prioritera.

Jag har fördrivit tiden med att återigen skriva ett desperat mail till Fiona, Silvia och Fionas revisor. Spanska skattemyndigheten har förstås dragit pengar den här månaden också (fast allt är betalt), och så vill de ha ytterligare 503,73 före 5/5. Pengar som jag inte har...

Nu ringer det på dörren!

Nu är avloppet fixat. Skönt! Det var troligen ett mindre stopp i röret inne i väggen. Rörmokaren hällde i någon stark frätande vätska, skruvade ihop allt igen, och nu rinner vattnet ut som det ska - och inget droppar. (Packningen behövde inte bytas.) Om det hade varit ett totalt stopp, så hade han fått gå in till grannen under, för det är där mina rör fortsätter. (Han kände väl till hur rören går här i huset.) Tur att det inte var värre än så här. Detta kostade 30 €, och det är max vad jag har råd med f n.

Nu går jag ner till förrådet. Jag ska också hämta hit den lilla lådan med Ulfs toalettartiklar. (Jag kör t o r med shoppingkärran, eftersom jag inte får bära ännu.)

I går kom det förresten nästan 15 mm regn (totalt 60 mm de här dagarna), men i dag väntas bara pyttelite.

37 sekunders tecknad humor, med hundar i huvudrollen: https://www.facebook.com/watch/?v=295900337773456.

Lilla hönan Olga får bo kvar i köket. Jag provade på ett ställe i går (bredvid 2 Cult-krukor) och på ett annat i dag (bredvid en annan mindre Cult-kruka). På det senare stället får hon stå. Hon må vara ett påskpynt, men färgen passar så bra i köket.

   

Jag satte liljekonvaljkrukan på ett snyggare fat (avsett att lägga tepåsar på). Det lilla fatet lär inte hinna bli förstört på de få dagarna som konvaljerna kommer att blomma.

   

Nu är det blått i vardagsrummet igen. På bordet la jag en av de minsta dukar jag har (i blått). Visserligen känns blåsippor och sälg överspelat, men just nu vill jag ha en liten duk. Ulf kommer förstås att vilja ha sin (stora) dator på bordet, och så ska vi dessutom få plats att äta samtidigt. Jag kan byta till en större duk, sedan när jag blir ensam igen.

   

Det har inte varit jätte-soligt i dag (ingen klarblå himmel), men dock. Det var så skönt som omväxling till allt regnande.

Vid havet var det både ljust, och grått, samtidigt.

Plötsligt såg jag hotfullt mörka moln på himlen. Eftersom jag visste att det skulle komma regn, så skyndade vi oss hem.

Det blåste upp, blev mörkare, och regnade. Men det kan inte ha kommit mycket. Kanske mindre än 1 mm. Och sedan tittade solen fram igen en stund. Men fr o m i morgon så ska det bli "normal-soligt" igen. Skönt! Allt blir enklare och roligare då.

18-04-24:

I dag kommer både Ulf och Lena H tillbaka till El Campello. Sådan tur att solen har gjort detsamma! Tyvärr blåser det, och det ska bara bli 18°. Men i solen känns det varmt.

Det är ju inte så många mulna och regniga dagar vi har haft, trots allt - men åh som jag har längtat efter sol och blå himmel.

Vi gick en liten förmiddags-runda på El Paseo. (På vardags-förmiddagarna är gatan öppen för varu-transporter.)

På stranden hölls det SUP-kurs. Just när jag gick förbi visade instruktören hur man först skulle ligga ner på brädan, och sedan hoppa upp på fötter - bredbent, med den ena foten framför den andra. Jag förstod hur man ska göra, men det behövs förstås mycket träning för att lyckas.

Det såg skönt ut att gympa på stranden, men också att bara promenera i sanden.

       

Just nu sitter Ulf uppe i luften, i planet som startade bara 17 minuter försenat från Arlanda (men beräknas landa nästan i tid). Kanske Lena har hunnit gå ombord på sitt plan? Hon ska flyga från Kastrup, och landa 1 timme senare än Ulf.

Jag hoppas att Ulf inte blir besviken, för att jag varken möter honom på flygplatsen, eller ens vid flygbussen i Alicante. Jag hade förstås mött på flygplatsen om jag hade haft bil (och hade kunnat sitta på en mjuk dyna i den). Nu är jag ju inte riktigt i form, och jag tror inte att jag skulle klara av att sitta på sätena i Tram-tågen, om jag inte släpade med mig en tjock dyna. (Jag är fortfarande öm och svullen i operations-området, även om det inte blöder så mycket längre.) Jag har sagt till Ulf, att hundarna och jag kan möta honom på stationen här i El Campello, om han meddelar vilket tåg han kommer med.

Jag har koll på båda planen via https://www.flightradar24.com. Ulfs plan (D85351) befinner sig över Paris, och Lenas (FR4020) över havet väster om Danmark. Synd att planen inte landar samtidigt, för då skulle de kunna ha sällskap på hemvägen!

Har jag rätt eller fel? Jag tycker att det ofta är så i verkligheten, att kvinnor är betydligt mer benägna att vilja diskutera sina relationer - än vad män är. Och jag tror att det skulle vara färre skilsmässor, om kvinnor och män hade kunnat diskuterat tillräckligt - och lyssnat på varandra - och försökt att "rätta till" det som gör att det inte fungerar för partnern. Man borde i alla fall prata mer, och försöka mer. Sedan kanske förhållandet inte går att rädda ändå. Man jag tycker att man bör försöka! Att verkligen kunna tala med varandra, är A och O i ett förhållande, tycker jag. (Själv har jag haft lite otur, just med den saken. Dock är mina 2 skilsmässor förstås mitt eget fel - för det är ju jag som har velat skiljas.)

Ulfs plan befinner sig över södra Frankrike, och Lenas flyger precis över gränsen mellan Belgien och Frankrike. Själv bakade jag nyss ett 2-minuters-bröd, så jag har något att bjuda Ulf på när han kommer. Jag antar att han kommer att vara både trött och hungrig. (Han gick upp klockan 05 i morse, och han brukar varken äta eller dricka något på flyget.)

Klockan är 16:00, och Lenas plan håller precis på att landa. Ulf står i en jättelång kö till buss C6. Den första bussen som kom körde iväg när den blev full. Ulf tvivlar på att han kommer med nästa. De går var 20:e minut. (Så lång kö till bussen har jag aldrig varit med om, eller ens hört talas om! Alla brukar få plats.) Ulf funderar lite på att vänta på Lena och dela en taxi hem. Vi får väl se hur det blir.

Ulf kom med den 3:e bussen (som gick 16:20). Hoppas verkligen att Lena slipper vänta! Hon är säkert trött hon också. Om hon har tur hinner hon med nästa buss!

Klockan 17:37 mötte vi Ulf på stationen. Stella kände bums igen honom.

19-04-25:

Det blev väldigt trångt i vardagsrummet när vi hade fällt ut sängen, men det fungerar - nattetid. (Man kommer inte åt någonting då, och får åla sig fram...) I morse fick Ulf fälla in sängen, och flytta tillbaka fåtöljerna samt matbordet till sina vanliga platser. (Eftersom jag inte får bära ännu, så fick stackars Ulf göra allt jobbet själv.)

   

I förmiddags träffade vi Lena och Lucky en stund, och gick en bit längs El Paseo tillsammans. 

Det skulle bli fint väder i dag, och visst har det varit varmt, och visst har solen lyst, men någon blå himmel har vi inte sett sedan i morse.

Vi har gått några kortare promenader i dag, och varit nere i förrådet (där Ulf tittade i några av sina lådor), och nu har Ulf satt sig för att uppdatera sin "El Campello-dator" som han inte har använt på  1½ år. Själv borde jag kanske börja på en ny bok? Eller läsa tidningar via Readly?

Solen tittade fram, och de flesta molnen försvann - så hundarna och jag passade på att gå en promenad.

Byggjobbarna har ännu inte gjutit något golv, men det ser nästan ut som om de tänker börja med väggarna. I alla fall har de staplat bygg-block över hela "golv-ytan". Lite spännande är det ju, att se hur det går till på ett spanskt bygge.

När jag nyss gick förbi bygget, så tycker jag att det ser ut som om de förbereder för att gjuta pelare, alltså förhöja de påbörjade. Spanska hus hänger normalt på bärande pelare, och saknar bärande balkar (som svenska hus ofta har). Fast jag grubblar fortfarande på när och hur de ska göra med golvet...

19-04-26:

I dag följde Ulf med oss på morgon-rundan, som vi gick här i närområdet.

I dag är himlen äntligen klarblå igen. Nästa hund-promenad vill jag gå ner till havet och El Paseo.

Jag har glömt att berätta 2 saker;

Fiona skickade ett mail till sin revisor häromdagen (och kopia till mig), där hon bad om ett brådskande möte med honom (ang mina problem med skattemyndigheten). Hoppas att revisorn tar sig i kragen, och ser till att reda ut den här härvan.

Sedan avbeställde jag buren som aldrig kom. Paypal har meddelat att de har satt in mina pengar på mitt bankkonto igen. Jag förlorade alltså inga pengar, men jag fick inte buren jag ville ha. Just nu hittar jag bara dyra burar, som jag förstås inte kan köpa. Jag hittade också en billig begagnad (av rätt modell), men den var i så dåligt skick (repad och med en hörna avslagen), så den vill jag inte ha.

Mio mår bra i sin bur-halva, men Lina skulle behöva större bur. Ibland flyger hon som en galning, fram och tillbaka de ynka 35 cm hon har till sitt förfogande. Hon hade behövt hela bur-längden (70 cm) för att kunna flyga "på riktigt". Jag vill förstås att mina fåglar ska ha det så bra som möjligt!

Jag kunde inte bärga mig, så redan 1½ timme efter förra promenaden så gick vi nästa. Solsken, blått hav och blå himmel är ganska oemotståndligt. Men jag borde ha tagit shorts, och kortärmad tröja...

Regn-ovädret spolade ut massor av sand i havet, så stranden är "smalare" och "lägre" än normalt. Om det längre fram blir starka inåtgående strömmar, så kanske det delvis rättar till sig igen.

Vi mötte Kaisa och Nea, och gjorde sällskap en bit på vägen. Lite längre fram mötte vi Annevi, Staffan och deras söta sondöttrar. Vi pratade alla en stund. Men sedan vände mina små och jag. Det vore ju oartigt att lämna Ulf ensam hemma alltför länge. Han har precis uppdaterat klart sin dator, så han kan börja använda den normalt. Den var inte uppdaterad på 525 dagar (eftersom Ulf inte har varit här sedan 17-11-17), så det var massor med uppdateringar som behövde göras.

Jag förvånas över att byggjobbarna bär de stora tunga blocken för hand. De har ju lyftkran...

Ulf tog fotot nedan, när han gick en promenad förbi Rio Seco (som just nu inte är särskilt torr).

19-04-27:

Även i dag fick jag starta dagen med en koffein-tablett. Jag har sovit för lite 3 nätter i rad nu. Ulf försöker förstås vara så tyst han kan, men han lägger sig några timmar senare än jag brukar, och går upp en timme tidigare. Sedan sover han hela natten, till skillnad från mig (som vaknar av värmevallningar och annat). Och eftersom vi inte kan stänga någon dörr emellan oss (för att hundarna måste kunna komma åt sin toalett även nattetid), så störs jag förstås. Ulf säger att han sover gott i gästsängen, och det är ju bra. Han börjar få snits på att fälla ihop den, och att flytta fåtöljerna samt bordet nu.

Jag började läsa en ny bok i går. Den nedan. Som alla andra böcker av Jojo Moyes är den här rolig, trevlig, känslosam och spännande i en lagom blandning.

I torsdags hade Lidl erbjudande om en yoghurt med grönsaker i! Det lät ju spännande, så jag köpte en med 20% spenat och 10% äpple i. Jo, spännande var det väl - men inte gott. Det var ju sötad yoghurt, och kombinationen socker-spenat är inte särskilt lyckad. Jag kommer att hålla mig till osötad naturell grekisk yoghurt även i fortsättningen.

   

I förmiddags gick Ulf och jag till Aldi och handlade. Bredvid möbelaffären Albir Colonial intill Aldi, växer den här vackert gul-blommande busken (Gul trumpetbuske / Tecoma stans).

Vi passerade också den ytterst välskötta lilla "stads-trädgården" nedan (vid C/ Sant Juan Bosco).

Nu ska hundarna och jag gå ner till El Paseo. (I morse gick vi bara runt kvarteret.) Hoppas där inte är alltför mycket folk...

Tja, det var ganska trångt på El Paseo, så vi gick inte hela sträckan. Men jag tycker så mycket om att titta på havet!

Skylten som visar hur huset på tomten bredvid ska se ut när det är färdigt (på ett ungefär alltså), blåste ner under regn-ovädret.

Efter klockan 14 ska Ulf checka in på lägenhets-hotellet Apartamentos Congo. Jag följer med dit (och tar några foton).

Nedan några foton från Apartamentos Congo, och lägenhet nummer 8 som Ulf hyr. (Apartamentos Congo ligger bara "3 hus" från Lidl.)

Den 40 m² stora lägenheten består av hall, kök, badrum, vardagsrum, sovrum och balkong.

Köket är fullt utrustat (inkl salt, diskmedel och tändstickor till gas-spisen).

Badrummet:

Sovrummet:

Vardagsrummet har TV och Wifi, samt utgång till balkongen åt söder:

Det låg ett skynke över soffan...

Från den grunda balkongen kan man se havet.

Även från loftgången och köket kan man se havet.

Bilden nedan (tagen från loftgången) visar grannhusets gård.

I vardagsrummet hänger 2 tavlor med motiv från ett äldre El Campello.

Rabatten nedan finns nära Lidl.

Nyss (19:30) gick Ulf till sin lägenhet. Han har suttit här i eftermiddag/kväll framför sin dator, och han kommer tillbaka i morgon förmiddag. Själv ska jag läsa en stund, men inte för länge (fast boken är bra). Jag är redan trött, så jag planerar att lägga mig tidigt.

19-04-28:

I dag känner jag mig piggare. Jag sover visserligen aldrig riktigt bra numera (värmevallningar + ont i lederna), men det är lättare att sova när det är alldeles tyst i lägenheten. (Jag är så glad att jag bor i ett tyst hus!)

Jag läste en stund i går, innan läggdags. Boken är bra, och hundarna blir så nöjda när de får ligga på (eller bredvid) mig i läs-fåtöljen.

Ulf kom hit nu (11:30). Han har haft det bra i sin lägenhet i natt. Han har sovit gott, och (viktigast för honom) - han har fungerande wifi. Ulf betalar 44,9 € per natt för lägenheten (ungefär samma pris som ett hotellrum). Man bokar via Booking.com (eller så ringer man direkt till Apartamentos Congo - om man talar bra spanska).

Hundarna och jag gick ner till El Paseo i förmiddags (efter frukost). Då var där lugnt.

Jag blir lite bättre för var dag. Nu har jag kunnat byta från bindor till trosskydd (utan plastskikt), vilket känns som en befrielse. Om några dagar kanske jag kan slippa trosskydd också? Och om en månad så får jag börja bära samt gympa igen. Det ser jag fram emot!

Nedan får ni se några foton från hundarnas och min eftermiddags-promenad. (Ulf gick en längre promenad, men kom hit efteråt, och stannade ett par timmar. Nu är han i sin lägenhet igen. Själv ska jag snart lägga mig.)

Maisa bygger sina "Abedules-hus" med mycket modernare metoder, än byggfirman på tomten bredvid oss gör.  

Ovan och nedan - stadsparken (där hundar tyvärr inte får gå).

Jag undrar vad blomman nedan (som både har klarblå och rosalila blommor) heter. Den växer bland ogräs. Någon som vet?

   

Trädet nedan kan vara en Ipil-ipil /Leucaena leucocephala, men jag är inte helt säker.

Däremot är jag helt säker på att det är en hjärtreva, den lilla söta blomman nedan.

I förrgår slängde jag min lilla ros (som hade gett upp), och köpte en liten nejlika på Lidl att ha på balkong-bordet. Den kommer knappast att hålla sig fin lika länge som rosen gjorde. Men jag tycker om att ha en liten rosa blomma där. Jag ser den från min plats vid matbordet också.

Sedan rörmokaren var här går skåpsluckan under diskhon inte att stänga helt. Jag gissar att det övre gångjärnet fick sig en törn. Jag får väl justera det - sen någon gång.

På granntomten skrev byggjobbarna siffror på vissa av de liggande blocken i går. Varför? Själv förstår jag inte ens varför blocken ligger så här utspridda. Förstår någon av er? Eller kan ni gissa?

Jag har bara lite kvar i boken, men ska inte läsa ut den i kväll - fast jag är frestad. Jag är trött, och borde gå och lägga mig bums. Men kapitlet jag håller på med ska jag läsa ut. Det blir lagom så.

19-04-29:

I dag känner jag mig lite slak. Jag har nämligen varit magsjuk i natt, och har ännu inte (13:25) vågat äta något. Jag tror inte att jag har blivit smittad av någon, utan förmodligen har jag fått i mig någon bakterie med något jag har ätit. Men vad??? Frukt? Frön? Ingen aning...

Jag la mig i tid i går, men kunde inte somna eftersom jag hade ont i magen (både magsäcken och tarmarna). Jag undrade förstås varför. Ungefär 01:30 blev läget akut och jag fick rusa upp på toa. Där sprutade det ur båda ändar, ett bra tag. Inte roligt alls. Men ca 1 timme senare kunde jag i alla fall somna. Jag känner mig fortfarande lätt illamående, och tror att mage-tarmar mår bäst av att vila. Men jag har svalt 1 dos Synbiotic i ett glas vatten, och druckit några munnar te.

Jag får väl sätta mig och läsa ut boken. Kanske mår jag bättre sen?

Ulf tittade inom för att äta (sen) frukost här, men nu har han gett sig ut (för att uträtta några ärenden, samt promenera). Han har sin dator i lägenheten. Via den läser han DN på morgonen, och tittar på TV-sport mm på kvällen. 

Jag åt lite framåt kl 15, och har ätit igen sedan dess. Det har gått bra. I eftermiddags gick vi ner på El Paseo, hundarna och jag. Åt norr var det lite molnigt, och himlen har inte varit helt blå i dag.

I dag ritade byggjobbarna siffror på blocken, även på andra ledden. Och sedan gick de runt och la små metall-pinnar över skarvarna. Vad ska de göra sen? Gjuta? I mina ögon använder de underliga bygg-metoder...

Jag har förresten läst ut boken. Den var bra! Jag har 9 böcker av Jojo Moyes i min bokhylla. Har hon skrivit fler? Jag skulle gärna läsa fler!

Jo, hon har skrivit fler (och jag har de flesta som finns på svenska). Men boken nedan, från 2018 (uppföljare till Livet efter dig + Arvet efter dig), den måste jag köpa och läsa! Den står på min önskelista. (Fast precis just nu har jag inte råd.)

Ulf kom hit några timmar nu i kväll, och passade bl a på att äta sin middag. Och så pratade vi förstås en del. Men nu har han återvänt till sin lägenhet, och jag ska strax lägga mig. Jag känner mig fortfarande lite "konstig", även om jag kan äta normalt. Men till i morgon bitti har jag säkert återhämtat mig.

Nedan lite om det spanska valet (från DN och Svenska Magasinet):

Själv tror jag att jag tycker bäst om partiet Ciudadanos. (Men det är bara i de lokala valen som jag får rösta.) På tal om att rösta så måste jag komma ihåg att posta min röst till svenska EU-valet. Den måste postas från utlandet för att vara giltig. Jag har fått mitt utlands-röstkort.

19-04-30:

Valborgsmässoafton och "Vintern rasat ut bland våra fjällar" känns väldigt avlägset här. Men jag hoppas att alla ni som befinner er i Sverige, kan fira vårens ankomst riktigt stämningsfullt.

På morgon-promenaden såg jag många med shopping-vagnar på väg mot marknaden. Den brukar normalt vara på onsdagar, men eftersom det är helg i morgon, så var den i dag. Ulf gick dit, och kom hem med en snygg svart axelremsväska i läder. (En sådan med många fack, som han tycker om - och alltid bär på när han går ut.)

Det är dags att betala fastighets-skatt (och bil-skatt) här i Spanien. Den ska vara betald före den 6/5. Jag har ännu inte fått papper från SUMA, på summan jag ska betala för min lägenhet här i Los Olivos. Den kommer i alla fall att vara betydligt lägre än för förra lägenheten. (Normalt får jag papper någon vecka innan summan dras från mitt konto - men förra året betalade säljaren skatten för den här lägenheten, och jag betalade för lägenheten på C/ San Bartolomé.) Jag måste alltså gå till SUMA antingen på torsdag eller fredag, och få "betal-papper", samt ordna så det dras automatiskt nästa år. (Sen måste jag trolla fram pengar till skatten också. Men det är en annan femma. Kanske jag kan få ta den också på avbetalning. På så sätt skjuter jag ju konkursen framför mig...)

Jag har inte hört ett knyst från Fiona eller hennes revisor. Det innebär att jag måste åka in till Agencia Tributaria senast på fredag, för att försöka ordna upp allt med den gamla skatten, samt böterna jag inte borde behöva betala. Nästa vecka är det för sent. Ibland känns det väldigt deprimerande och hopplöst - att räkningarna bara väller in (och böterna är jag ju helt oskyldig till), medan inkomsterna är få och små. Tar jag mer på avbetalning så får jag ingenting alls kvar till mat. Men jag är optimist (det måste jag vara), så jag tror att det kommer att ordna sig - åtminstone på sikt.

Om ni vill se 12 olika spanska landskapstyper, så klicka här: https://www.eyeonspain.com/blogs/spains-top-ten/19029/see-spain-in-twelve-landscapes.aspx. Fyra exempel ser ni nedan:

   

   

Jag läste en artikel i dag, där man berättade att medelåldern när en ung spanjor flyttar hemifrån är 29 år och 3 månader. (I Sverige ligger medelåldern på 21 år.) Här har bara 8% av ungdomarna flyttat hemifrån innan de har fyllt 24 år, och när de är 30-34 år så bor fortfarande 25% kvar hemma hos föräldrarna.

Detta förklaras med att de spanska föräldrarna inte vill göra sina barn självständiga lika fort som vi vill. Men en stor orsak är förstås den stora ungdoms-arbetslösheten (bara de med utbildning får jobb), de låga lönerna (för ungdomar), och de dyra bostäderna (här måste de flesta köpa en bostad eftersom det inte finns några hyreshus). Rika föräldrar köper en bostad till sina barn, men alla de med normal-inkomst kan förstås inte.

Spanjorerna är vana att bo trångt. I Sverige är det norm att barnen ska ha egna rum, här bor de oftast 2-3 i samma rum. Den vanan gör det väl lättare, för både vuxna barn och föräldrar, att fortsätta att bo tillsammans. Det är ett bra sätt att spara pengar, att bo många på liten yta. Men visst kan konflikter uppstå!

Eftersom jag tycker så mycket om mina barn, och de är väldigt lättsamma och skötsamma, så skulle jag kunna tänka mig att bo tillsammans med något av dem - men då skulle vi behöva större bostadsyta. Och jag tror att både de och jag mår allra bäst av att rå oss själva. Vi är alla väldigt självständiga. 

19-05-01:

Vi passade på att gå ner till El Paseo redan på morgon-promenaden. Då var där fortfarande lugnt, och inte så många människor. Men jag antar att där blir proppfullt senare i dag.

Vi har lite olika intresse-områden, mina små hundar och jag. Jag tycker t ex inte, att det är särskilt intressant att lukta på alla lyktstolparna. Men se det tycker Nellie och Stella! De tycker också att det är synnerligen viktigt att kissa på/vid så många som möjligt...

En sådan här liten båt som den nedan, skulle vara perfekt för hundarna och mig. (De har var sin flytväst!) Jag skulle kunna paddla längs stranden i lugn och ro. Det skulle jag tycka om! Men f n har jag inte råd att hyra någon båt alls, inte ens en så här liten. (Jag vet inte vad man kallar den här modellen. Är det en kajak? Vet någon av er?)

Det ser så mysigt ut att sitta i solen på ett café och äta frukost. Det är förstås inte lika mysigt att sitta ensam, som om man har sällskap. På den tiden Ulf och jag var gifta, försökte jag ofta få honom med ut en morgon - men han ville aldrig. Längre fram, när jag är stadd vid kassa, så kan hundarna och jag gå ut och äta frukost någon gång. Hundarna tycker mycket om att få följa med! Kanske vi skulle kunna locka med Lena och Lucky? Vi skulle nog välja en vanlig vardag i så fall.

I måndags tog Ulf fotot nedan, som visar den ganska nya skylten vid Río Seco. Alla säger Río Seco = torra floden, men den heter egentligen Riu Montnegre (valenciano) eller Río Monnegre (castellano). Det finns många floder i Spanien som kallas "torra floden".

Bredvid floden går gatan C/ Riu Montnegre. (Lägg märke till så tätt vi har med hundparker i El Campello! Här finns fler.)

I höjd med Tibi (se kartan ovan) kallas Río Seco för Río Verde = gröna floden!

Allra högst upp på berget Sierra de Onil där Río Seco / Ríu Montnegre har sitt utlopp på 1100 meters höjd - är floden inte alls torr, som ni ser.

Att floden blir torrare och torrare ju närmare havet den kommer, beror på att nästan allt vatten i den används till bevattning längs vägen. Det mesta som odlas längs floden, skulle inte kunna växa utan flodens vatten. Därför får vi finna oss i en nästan torr flod, här nära havet. Men det syns ju på flodfåran hur stor floden en gång måste ha varit.

När vi skulle gå vår eftermiddags-promenad, så gick vi västerut (inåt land). "Alla" vill vara nära havet en helgdag. Gatorna är fulla av parkerade bilar de 700 metrarna närmast El Paseo.

Vi gick över järnvägs-spåren. När vi närmade oss hund-rastgården så såg jag att den var tom. Alltså gick vi dit - helt oplanerat.

Mina små kände bums igen sig, och började genast undersöka allt spännande. Nellie började ganska snart att springa, medan Stella nöjde sig med att gå.

De vackra orkidébauhinia-träden blommade både i vitt och lila. (Jag tycker att de vita är finast.) Ni kommer att få se nästan lika många foton på trädens blommor - som på Stella och Nellie.

Tanken med en vatten-automat för hundarna är ju superbra! Tyvärr fungerar den inte. Om vi går till hund-rastgården när det blir varmare ute, då måste jag ta med vatten till dem. Och förmodligen till mig själv också.

Mina små hade mycket trevligt, och det känns så bra att kunna ha dem utan koppel - för en gångs skull.

Nellie sprang några rundor för sig själv, men Stella höll sig nära mig. Jag började springa några steg, för att få igång Stella. Men jag stannade bums, när jag kom ihåg att jag inte får springa. Det är exakt 4 veckor sedan operationen i dag. Den ena av läkarna sa, att efter 4 veckor fick jag börja gå raskt (på slät mark). Den andra sa att jag inte får göra någonting alls nästan, förrän 8 veckor har gått efter operationen...

Detta är en fin hund-rastgård, även om den jättestora på andra sidan Rio Seco är ännu finare. Där finns det ju stora uppvuxna träd (som ger skugga sommartid), och gräs att springa på - samt många bänkar som hussar och mattar kan sitta på.

Vi var i rastgården nästan 1 timme, men sedan gick vi hemåt.

Ovan, judasträd. Nedan malvavinda och kranskragar, vackra - fast de räknas som ogräs.

Eftersom det är helgdag i dag, så har det varit söndags-marknad - fast det är onsdag. De sista "knallarna" höll på att packa ihop när vi passerade.

Kommunen har nyligen dekorerat rondellen, med konstgjort gräs men levande blommor.

Det byggs på många ställen i El Campello. Den här bygg-arbetsplatsen ligger precis hitom söndags-marknaden och hund-rastgården.

Ulf gick också "inåt landet" i dag, men han gick betydligt längre än vi gjorde. Han bidrar med de 3 fotona nedan. De 2 första är från genomfarts-leden N332 (som heter C/ de Sant Ramón när den passerar El Campello), och det 3:e fotot tog han från bron över motorvägen A70, just där den övergår i betal-motorvägen AP-7. (Vill man inte betala så svänger man bara av på N332:an.)

19-05-02:

I förmiddags gick jag till Suma, för att hämta lappen med beloppet jag ska betala senast på måndag. Nu är det bara sophämtnings-avgiften, och den är överkomlig. I höst ska jag betala fastighets-skatt för både lägenheten och förrådet. Jag ordnade så att det går via autogiro fr o m i höst. Så hade jag det i förra lägenheten, men det visade sig att man får "börja om" med alla uppgifter när man byter lägenhet. På Sumas kontor var det fullt med folk (12 före mig i kön), eftersom många går dit och betalar med kort.

Därefter skulle jag åka in till Alicante och skattemyndigheten. Jag tog Tram. När jag kom fram såg det så dött ut, och alla affärer (även El Corte Inglés) var stängda. Jag fråga 2 äldre män. De berättade att det är lokal heldag i Alicante i dag, en av deras största; Romería de la Santa Faz. Suck! Jag tog Tram hem igen...

Jag håller reda på de lokala helgdagarna i El Campello, men inte dem i Alicante. Nu hittade jag ett pdf-dokument som visar heldagarna i Alicante: https://www.alicante.es/es/noticias/fiestas-ciudad-2019. Jag borde kanske skriva ut det och lägga bredvid min almanacka. (Fast mina färgpatroner är slut.) Där står det:

MAYO:
Días 1,2 y 3 CRUCES DE MAYO (Tradicional)
Día 2: ROMERÍA DE LA SANTA FAZ (Institucional)

Nu undrar jag förstås om det är helgstängt i morgon också? Det sa männen inget om. Fast jag frågade förstås bara angående i dag. På söndag (5/5) är sista dagen som Agencia Tributaria vill att jag ska betala de nya böterna. Så om jag åker in på måndag är det egentligen för sent. Jag får väl chansa på att åka in i morgon förmiddag. Tid har jag, men resan kostar förstås. Jag har inte kunnat åka tidigare, för det är först de 2-3 senaste dagarna som jag har kunnat sitta på en vanlig stol (eller ett tåg-säte). Förresten blödde det lite i går kväll, helt oförklarligt, men det har nästan slutat nu.

Jag har inte hört ett knyst från Fiona eller hennes revisor. Det borde vara revisorn som reder ut det här, inte jag. Det är ju han som har gjort fel. Dessutom bör de sista oförklarliga böterna vara preskriberade, eftersom det kom mer än 5 år efter den felaktiga deklarationen. Men spanska skattemyndigheten verkar göra som de vill. Så om jag inte betalar de felaktiga böterna, så kanske jag får betala böter för att jag inte betalade dem i tid - dessutom.

På mitt bankkonto har jag just nu 1,59 €. (Men jag har ett kreditkort så jag kan köpa mat, tills nästa pension kommer om 16 dagar.) Och i kväll ska Ulf bjuda mig på restaurang La Cova! Lena ska också med. Det ska bli kul! (Samt gott!)

Det är skönt väder (21°, lätta moln), och hundarna och jag ska strax gå dagens andra promenad.

Det hann börja blåsa innan vi kom ut. Vi blev nämligen lite försenade. Jag hade precis tagit fram hundarnas selar, när de började leka. Och eftersom de leker så sällan (Stella vill normalt inte), så brukar jag inte avbryta dem. De är jämspelta. Nellie triggar igång det hela, men sedan får Stella dominera. Det har Stella aldrig kunnat förr, så det mår hon bra av. Och Nellie tål att tillfälligt hamna i underläge. Jag stod kvar i hallen och väntade...

   

   

Men efter en stund upptäckte de att jag stod beredd med deras selar och koppel, så då avbröt de - och kom.

Det är mycket folk på stranden i dag, och det är det på Playa Muchavista också (såg jag från Tram). Lediga Alicante-bor?

Jag gissade rätt (genom uteslutnings-metoden)! Det var gjuta som byggjobbarna skulle. Det blir kanske både bra och starkt så här. Men för mig är bygg-metoden underlig.

Kerstin skrev och berättade: Ja, idag är det lokal helgdag "La romeria de Santa Faz" i Alicante. Folk går på marsch till klostret Santa Faz med kvistar av rosmarin. Nästan alla vägar ut till Campello och San Juan är avstängda. Men i morgon är det vanlig dag igen. Och så skickade hon en länk, där både jag och ni kan se foton från firandet: https://www.diarioinformacion.com/alicante/2019/05/02/sigue-directo-romeria-santa-faz/2144539.html.

Då fick jag också veta att det är vardag i morgon, så jag kan besöka Agencia Tributaria. Bra!

Det är tydligen 20° i havet i dag. Inte så illa. Nu får jag inte lov att bada förrän efter läkar-kontrollen den 4 juni, men jag skulle inte vilja heller. Jag väntar gärna tills vattnet är åtminstone 22°, och helst varmare.

Vi hade oerhört trevligt på La Cova - Lena, Ulf och jag. Och som vanligt var maten jättegod! Här kommer några foton (i kronologisk ordning). Tyvärr satt Lena i motljus, så hon syns knappt. Ulf fotograferade också. De fotona får jag i morgon. Kanske jag kom med på ett?

Utsikten är fin! Och de har så rena fönster-rutor, att man kan fotografera genom glaset. (Det kan man inte hemma hos mig.) Det syns på fotot nedan att det blåser!

Min förrätt (quiche roquefort) glömde jag att fotografera. Men nedan ser ni min huvudrätt; laxfilé med potatismos och "rom-sås", som serverades med "de vanliga" grönsakerna (ej på bild). Eftersom jag aldrig orkar äta upp allt, så äter jag bara det godaste. Således åt jag all lax, alla grönsaker, all sås - men lämnade all potatismos. Jag blev ändå alltför mätt. (Jag hade redan ätit hela quichen + salladen som hörde till.)

Nedan min efterrätt, varm ananas-tårta med glass. Jag åt all glass, all ananas, men bara en liten bit av "kakan" i botten. (De andra åt vårrullar till förrätt, och merluza-fisk till huvudrätt, och Lena valde en apelsin-pudding till efterrätt.) Precis allt var gott! Dessutom fick vi totalt 1½ flaska vin, 1 flaska vatten, bröd, smör, oliver, kaffe och dessertvin - för totalt 18,50 € per person. Dukat på vita dukar, och med den utsikten - det är det ingen annan restaurang som slår.

Så synd att La Covas lampor reflekterar sig i glaset. Himlen var så vacker!

På hemvägen gick vi ner om hamnen, och längs El Paseo.

Glassbaren Mira har öppnat för säsongen, och så visade Lena att en helt ny glassbar har öppnat.

I sommar när det blir varmt så kommer jag nog att äta några glassar. Men jag ska försöka begränsa det till 1-3 i månaden. Om jag äter 1 var vecka så går jag garanterat upp i vikt + att glass är sött och onyttigt.

Klockan är en bra tag över läggdags, men jag kan inte lägga mig än. Inte när magen är så full. Vi började äta 19:30, och slutade 2 timmar senare. Det är på tok för sent för mig - egentligen. Samtidigt känns det lite festligare att äta på restaurang på kvällen (än på dagen). Kanske kommer jag att vara uppe ända till midnatt?

I morgon förmiddag ska jag åka in till Alicante för att besöka skatte-myndigheten. Det ska bli sämre väder, ännu blåsigare, samt risk för regn...

19-05-03:

Det blåser i dag, men inte mer än i går. Solen skiner och himlen är blå. Jag är glad för att det blev fint väder i dag!

Jag tog Tram in till Alicante i förmiddags, och i dag var allt öppet. Jag gick genast till skattemyndigheten.

Ovan och nedan, huset där Agencia Tributaria finns. Jag har berättat att säkerheten är hög, att man får gå igenom en metalldetektor, och att ev väska och/eller jacka röntgas - precis som på flygplatserna.

Torget heter Plaza de la Muntanyeta.

Det var 10 personer före mig i kön till receptionen. När det blev min tur sa kvinnan, att jag måste beställa tid för att få prata med någon. Jag sa att det var sista dagen i dag, och att jag därför måste få prata med någon. Hon sa att jag kunde gå till señor Valéro, som skulle sitta "längst in". Efter att ha letat ganska länge, så hittade jag honom. Det visade sig vara en sympatisk man, som tog emot mig fast jag inte hade beställt tid.

Han visade mig på datorn allt jag har betalat, och allt som jag ska betala. Det verkar som om jag fortfarande är skyldig dem nästan 2'000 €! Något är väldigt fel! Böterna som revisorn skulle ha betalat står det bara ordet NO på. Så frågan är om han verkligen betalade dem - eller bara stoppade dem. Kanske är det dem jag betalar nu, med 111,45 € per månad hela detta året? Det är ju inte rätt i så fall! Dessutom måste jag alltså betala 503,73 € ytterligare i böter. Det är de som förfaller på måndag. Nu lyckades jag i alla fall lägga upp även dem på en avbetalnings-plan på 12 månader (det längsta man kan få). Men varför jag ska betala dem, vet jag inte. 

Det kan ju inte vara rimligt att jag ska betala drygt 2500 € i böter, utöver alla räntorna och själva skatten. Det är ju helt oproportionerligt! Dessutom är ingenting mitt fel! Jag har varit i god tro! Jag har betalat för att få hjälp att deklarera rätt. Revisorn som har gjort alla felen borde ha något ansvar, tycker jag.

Jag blir förstås helt ruinerad. Nu kommer alla avbetalningarna (inkl lägenhets-lånet) att ta så mycket av min pension, att jag inte har pengar kvar för att betala min hyra och mina vanliga räkningar. Sedan vill jag gärna ha lite kvar till mat åt mig själv och hundarna, och självklart så det räcker till hundarnas vaccinationer. (Stella ska ha sin årliga + rabies-vaccinationen nu den 18/5.)

Vad ska jag göra? Nu är det snart dags att betala skatten för 2018. Det innebär att jag måste ligga ute med ca 3'400 € i ca 1 månad. De pengarna har jag inte. Hur ska jag göra?

Jag är förstås väldigt orolig, trött och ledsen över situationen. Jag tänker ofta på, att om jag hade varit bortrest sista veckan i juni förra året, och inte kunnat ta emot det rekommenderade brevet från Agencia Tributaria - då hade jag sluppit betala alla de här räntorna och böterna. För då hade det hunnit preskriberas...

Efteråt gick jag till El Corte Inglés, i första hand för att låna deras toalett. Men jag köpte också 1 burk te.

Det är ganska dyrt te, och burken har dumt format - men det är väldigt gott te! Jag drack en stor mugg när jag kom hem.

   

Därefter gick jag ut med hundarna.

   

Och byggjobbarna gjuter och gjuter. Det är ju bra att bygget går framåt. Ju förr det blir klart - desto bättre.

Jag är glad för mina rosa pelargoner, och hundarna, och min lägenhet, och mina underbara barn, och en väldig massa annat! Det är jag. Ändå har jag lite svårt att känna mig riktigt glad just nu. Jag har "bekymmers-ont" i magen...

Bilden nedan har inte med något särskilt alls att göra, men ni får se den ändå.

Jag fick 2 foton av Ulf som han tog i går. Jag tycker inte precis att jag blev till min fördel på fotot han tog av mig, men ni får se det ändå. (Jag borde åtminstone ha borstat håret när vi kom in. Jag hade tagit med en hårborste. Det blåste ju rejält ute...)

Däremot tycker jag om fotot nedan. Ser ni att det har blivit stjärnor runt alla lamporna!

19-05-04:

Jag har inte sovit så mycket i natt. Jag har grubblat. Det finns ju faktiskt en risk för att jag blir tvungen att sälja lägenheten - om jag inte klarar alla mina avbetalningar. Och det vore nästintill katastrof! Var skulle jag då bo? Jag trivs ju så bra här, och när jag väl har betalat av lägenhets-lånet så blir månads-kostnaden för den här lägenheten låg.

Det är synd att arbetslösheten är så hög här. Annars skulle jag kunna tänka mig att städa-tvätta-stryka-passa barn hemma hos någon - mot betalning. Inte för att jag är det minsta förtjust i hushålls-sysslor (däremot barn), men för att jag då skulle kunna få pengar till mat (och låta 100% av pensionen gå till räkningarna). Men nu lär jag inte kunna få något jobb, för jag behärskar ju inte spanska språket...

Oj, det har varit minusgrader i Uppland i natt! (Det säger mina gadgetar i alla fall.) Trist, för då dör nästintill alla blommor som har slagit ut. Jag är så glad att jag slipper minusgrader här! Mini-maxi-termometern på min balkong visade att det har varit 12,9° som kallast här i natt.

Det kom en liten lätt regnskur här i går, strax före läggdags. Så väderleks-prognosen som sa 100% risk för regn, hade inte helt fel - även om det alla gånger var under 1 mm som kom.

I dag skiner solen och himlen är klarblå! Stella, Nellie och jag gick vår morgon-promenad längs El Paso.

Vov och viff. Det är skönt när matte begriper, att jag vill bli buren. Jag hade lite ont i dag. Och så är det bekvämt också. Vov, voff.

Säsongens första "sand-slotts-byggare" har kommit till vår strand. Det kan vara samma som förra året. (Samma plats, samma stil...)

Ulf har varit här och ätit frukost. Nu skulle han gå ut en runda, sen kommer han igen. I går när Ulf hade ätit middag här, så följde jag med honom till hans lägenhet, och stannade och pratade en stund. Det är ju bra om man kan vara vänner (om än inte bästisar) även om man är skilda.

Oj så bra min (och hundarnas) blogg ligger till i dag - 4:e plats på Vovves bloggtopp! Kanske vi har fått några extra läsare, nu när Ulf är här? Vi brukar ligga på plats 5 (av 661 bloggar). Jättebra det också! Tack så mycket för att ni läser min (vår) blogg! Det är förstås mycket roligare att skriva, när det är fler än bara "de närmast sörjande" som läser bloggen!

Vår efter-lunch-promenad gick vi som följer; närområdet, runt om stadsparken bort till Abedules, över bron, förbi andra delen av stadsparken, förbi de pågående Abedules-byggena, ner till C/ San Bartolomé, förbi stora Hotel Familia - och hem. Här kommer fotona jag tog:

Det var växten nedan som jag fotograferade häromdagen, när den hade utslagna rosa-lila-blå blommor. Nu tror jag att det kan vara blå snokört, ett "ogräs" som först inplanterades som bi-växt.

Det är bra att spanjorerna har för vana, att spara större växter och träd - som växte på tomten där husen ska byggas.

19-05-05:

Ulf hade räk-afton här i går. Han säger att det inte går att få tag i så här stora räkor i Sverige, så han passar på att äta dem när han är här.

Han tycker att det blir godast om han lägger dem på en baguette, och toppar med majonnäs och citronsaft. (Själv åt jag naturell grekisk yoghurt, toppad med blåbär och havrekli...)

I dag är det Día del madre (morsdag) här i Spanien. Alltså undviker jag El Paseo i dag. Fast Ulf och Lena är sådana optimister, så de har bestämt träff kl 15 för att äta calamares (bläckfisk) tillsammans - på en restaurang vid El Paseo. Jag stannar hemma, bläckfisk är inte min grej. Den smakar fisk, som ju är gott (jag har smakat en gång), men den har utseendet emot sig. (I alla fall tycker jag att bläckfisk ser oaptitlig ut.)

Ulf gjorde sällskap med oss på förmiddags-promenaden, han skulle ändå gå till söndags-marknaden. Vi gick förbi barn-trafikskolan.

Sedan såg vi att det var ledigt i den mindre hund-rastgården, så vi gick dit. I den större och finare (där vi brukar vara) var det redan 5 stora hundar, så dit kunde vi inte gå. Ulf och jag tog några foton på varandra, och jag tog många på hundarna. Men eftersom Ulfs foton finns kvar i hans kamera, och han är ute och går, så får jag dem först i kväll. Jag väntar med att lägga in mina foton, för det känns naturligast att visa alla på en gång.

Själv har jag roat mig med att tvätta en maskin kulörtvätt (lite åt Ulf). Tvätten kommer att torka snabbt i solen på takterrassen.

I fredags överförde jag förresten mina få sparpengar, från mitt svenska bankkonto, till mitt spanska. Gör man det på förmiddagen (via internet-banken) så kommer pengarna fram samma dag. Så nu har jag pengar på kontot så att det precis kommer att täcka de räkningar som kommer före nästa pension (el, vatten, internet). Det känns bra. Jag vill inte riskera några betalnings-anmärkningar.

Jag får in en mini-pension på mitt ICA-konto. Därifrån dras sedan Stellas försäkring. (Man kan inte byta bolag när hunden är sjuk... Nellie däremot, har spansk försäkring.) Men det blir ca 150:- över var månad, och de pengarna brukar jag låta stå kvar. (Jag brukar normalt använda dem, när jag besöker i Sverige.)

Hundarna och jag gick en liten snabbis runt kvarteret vid lunch-tid. Då borde jag ha haft kameran med. Vi stötte nämligen på en ursöt liten brun ekorre! Den hade så vackra ögon! Jag gissar att det var en halvvuxen unge, för den var inte rädd för hundarna. (Och eftersom den var mindre än de, så var de enbart nyfikna.) De kom så nära varandra som en dryg meter, innan ekorren flyttade på sig.

När vi sen gick en liten runda till, på eftermiddagen, då tog jag kameran med. Men då fotograferade jag bara blommor.

När vi kom till den nyplanterade rabatten - mitt i rondellen, så vågade jag gå över dit (fast hundarna var med). På hela tiden passerade det bara 2 bilar. (Alla spanjorerna satt nog på restaurangerna och firade sina mödrar...) Det är en vacker och färgglad rabatt!

Hemma igen så fotograferade jag mina (november/jul/påsk-) kaktusar (Schlumbergera hybrider) som alla har fått nya knoppar. De har stått på balkongen, men jag tog in dem nu. Eftersom Mio ännu inte har fått någon egen bur (det lär dröja nu), så får jag plats med lite växter där jag har tänkt att buren ska stå. (Den apricos-färgade kalanchoen fick jag av Kaisa, när hon var här och fick selen till Nea.)

Ulf och Lena hade haft trevligt på Vistamar. När de kom dit var där fullsatt, men så gick ett par så att de fick ett bord i alla fall. Där hade de sedan ätit en 3-rätters-meny inkl sallad, bröd och vin (för bara 11 € per person) - varav förrätten bestod av calamares. Gott, tyckte de båda. Annevi och Staffan hade kommit förbi, och de bytte några ord med varandra.

Ulf kom hit lite senare, och vi satt och pratade ett par timmar. Och så förde jag över fotona han hade tagit till min dator. Så nu ska ni strax få se alla fotona från hund-rastgården. Men först kommer de 2 foton som Ulf tog på på mig och hundarna på vägen dit, och det jag tog på honom.

Hundarna blev jätteglada när jag knäppte loss deras koppel - och de sprang genast i väg på upptäktsfärd.

Särskilt Nellie njöt av friheten, och de stora ytorna.

   

Nellie strövade omkring mycket på egen hand, medan Stella höll sig nära mig minst halva tiden.

Även den här gången var besöket i hund-rastgården oplanerat. Men jag har ju ganska nära (ca 600 m), och hundarna tycker att där är roligt, så vi kan gott gå förbi då och då för att kolla om där är ledigt. Om där är tomt, eller om det bara är små hundar där - då kan vi gå in.

Jag glömde berätta att vi har vägt oss i dag. Jag vägde hundarna för att jag tyckte att Stella såg så mager ut. Men båda vägde alldeles lagom; Stella 1850 gram, och Nellie 1465 gram. Det är nog för att Stella har så gles päls numera, som hon ser mager ut. Själv ser jag inte det minsta lilla mager ut, och jag trodde att jag hade gått upp ännu mer. Jag upplever mig som fet. Men det var inte så farligt. Jag vägde 51,5 kg, = 3½ kg mer än jag anser att jag bör väga. Men det får jag ta itu med längre fram. Jag vägde 48 när jag kom hem från sjukhuset, men där hade jag ju inte ätit någonting alls. Och nu har jag ätit onyttigt 1 dryg vecka. (Innan var det bara för mycket - fast nyttigt.) Det tycks vara mitt eviga bekymmer, det här med att hålla vikten. Det är för att jag "känslo-äter". Det ska man inte! Man ska äta för att ge kroppen näring. Så enkelt (och så svårt) är det!

19-05-06:

Jag har misstänkt att det har varit på gång (eftersom Stella och Nellie har utmanat varandra), men nu vet jag. Nellie har börjat löpa (och Stella börjar säkert om någon dag). Nellie rengör sig så noggrant, så jag har hittills inte sett en enda bloddroppe någonstans.

Men för säkerhets skull så har jag brokiga lakan i sängen, och har satt på mig ett mörkt brokigt nattlinne. För då syns inte eventuella fläckar. Jag har 2 set lakan som är mörka och mycket mönstrade, alla andra har vit botten och ljusa mönster. Jag föredrar normalt de ljusa. Jag sover bättre på dem!

   

Jodå! Jag har läst att även blinda kan känna skillnad på färger, så man kan känna skillnad när man sover. Detta eftersom olika färger vibrerar i olika frekvenser, så att man kan känna deras energi genom huden. Även hjärtrytmen kan påverkas. Det är ingen slump att vi kallar vissa färger för lugna, andra för energirika. Jag hade 1 set röda lakan, tänkta för flickornas löp-perioder. Men dem gav jag bort, för jag sov för oroligt när jag använde dem. Men det är förstås så, att olika människor är olika färgkänsliga. (Det senare gäller givetvis både blinda och seende.)

Byggets bottenplan börjar ta form:

Den stora bilen nedan, står ofta parkerad nära Los Olivos. Jag har aldrig sett en sådan förr, och blir inte riktigt klok på vad det är för märke. Vet ni? Är märket SsangYong? Eller Rodius? Det står många olika ord på bakluckan. Vilket är själva bil-märket?

Wikipedia berättar: SsangYong är ett sydkoreanskt bilmärke som ägs av den indiska verkstadskoncernen Mahindra. SsangYong betyder "Två drakar" och har sin grund i företagen Hadonghwan Motor Workshop, bildat 1954, och Dongbang Motor Co, bildat 1962, som gick ihop och bildade Hadonghwan Motor Company 1963.

Ulf tittade inom en stund, men är nu på väg till stationen. Han ska besöka Alicante i dag.

19-05-07:

I går eftermiddag tog jag några foton, och Ulf hade tagit några i Alicante. Dem hade jag tänkt visa, men så var jag för trött. Jag visar de fotona en annan dag. För nu tänker jag visa dagens foton. Vi gick till hund-rastgården i dag - Lena, Lucky, Ulf, Stella, Nellie och jag. Strax utanför växer de här vackra cikoriorna. Visst har de en väldigt vacker ljusblå färg!

Hundarna "tripp, trapp och trull" sprang alla glatt in i rastgården.

Lucky är kastrerad, men tycker ändå att löp-tikar luktar väldigt gott...

Ulf stannade bara en stund, sedan skulle han gå en lång promenad längs Playa Muchavista. Stella sprang efter honom, och ville att han skulle stanna. Men när jag ropade, så kom hon till mig.

   

   

Lena hade med vatten, som hon bjöd alla hundarna på.

Lucky, Stella och Nellie har precis samma intressen - t ex att nosa där andra hundar har kissat, och att kiss-markera själva. Detta pysslade de flitigt med.

       

Till slut hade hundarna både luktat och kissat färdigt, så då gick vi hem.

Ulfs rak-apparat-sladd har en påtryckt säkerhets-varning. Det är ju jättebra - om man nu inte förstås själv att man inte bör klippa i sladdar...

Dagens Randy:

19-05-08:

Efter att jag hade intagit 1 koffein-tablett + 1 pytteliten kopp kaffe (som jag inte tycker om) + en liten frukost - så gick vi ner till El Paseo, hundarna och jag. Där är så lugnt och fridfullt på vardags-mornarna.

Sandslotts-byggaren låg och sov i sin sovsäck på stranden. Bara ena handen stack ut. Det måste vara samma kille som var där förra året (fast då var de 2). Han är den som bygger finast slott.

På papperslappen står det att pengarna ska gå till renoveringen av Notre-Dame, men det tror jag inte på. Förra året behövde de sina pengar till mat...

Jag blev sugen på att gå barfota på stranden, med fötterna i havet. (Det är 18° i vattnet, och kan bli upp till 27° i luften.) Men jag tror inte att det blir av i dag. Jag har tvätt på tork, och det är sista hela dagen som Ulf är här. Han ger sig av härifrån, i morgon klockan 12.

Nu ska ni få se några av fotona som Ulf tog i Alicante i måndags. Först tog han Tram till köpcentrumet Plaza Mar 2, där han gick runt och tittade i några olika affärer.

Därifrån promenerade han mot Alicante centrum. Han gick gångbron över Av. de Dénia.

Och vidare längs Av. de Jaime II, förbi slottet Santa Bárbara.

Vid Tram-hållplatsen Mercado tog han några foton.

Nedan saluhallen Mercado.

Likaså vid Luceros, och Tram-hållplatsen där.

Därifrån gick han Av. Federico Soto ner till El Corte Inglés.

Sedan gick Ulf vidare mot gamla stan.

På tapas-restaurangen nedan, tog Ulf och Bosse N en gång en öl och fick en god tapas till (grillad sardin).

Därifrån gick Ulf vidare till Plaza Gabriel Miró, och beundrade de stora fikusarna där.

På skylten står att träden kan bli 50 meter höga, att de härstammar från Australien, att det finns 23 stycken i Alicante, samt att man får böta 210 € om man klättrar i träden.

Som ni märker promenerar Ulf gärna - och mycket. Han har i genomsnitt gått 15'000-16'000 steg per dag under sin vistelse här.

I dag är det förresten precis 5 veckor sedan min operation. Och fr o m i dag, äntligen(!), så slipper jag gå omkring med binda. Nu vätskar såret praktiskt taget inte alls längre. Och jag är bara lite öm. Nu är det dessutom bara 3 veckor kvar tills jag får börja gympa igen. Det finns alltså gott hopp! 

I eftermiddags gick hundarna och jag förbi ett garage som jag ofta har hört fågelkvitter från. (Både kanariefågel-sång och undulat-kvitter. Och kanske fink-pip också.) I dag var porten öppen så jag kunde se in. Det var en sorglig syn. Längs väggarna satt det fågelbur, vid fågelbur - och ingen var större än en skokartong. Det var sådana små burar som normalt bara används vid korta transporter. De stackars fåglarna kunde alltså inte flyga alls - bara hoppa fram och tillbaka på den enda pinnen i buren.

Och jag som har dåligt samvete, bara för att Mio och Lina bara har hälften så stor bur som de bör ha. Deras bur-halvor är ändå 15-20 gånger större än vad "garage-fåglarna" har till sitt förfogande. Jag siktar förstås på att ge Mio och Lina större utrymme, längre fram när jag kan. De har rätt att ha det så bra som möjligt, och rätt att ha utrymme nog för att kunna flyga.      

19-05-09:

Strax före kl 12 gick vi i samlad tropp till stationen - Ulf, Stella, Nellie och jag. Där klev Ulf ombord på Tram, medan hundarna och jag vinkade av honom. Just när jag skriver de här raderna, så sitter Ulf på buss C6 på väg till flygplatsen. Tyvärr startade hans plan nästan 1½ timme för sent från Bergen i Norge (på väg till Alicante), så han misstänker att han får vänta länge på Alicante flygplats. Och då kommer han förstås hem senare i kväll än han hade räknat med.

Nu borde jag tvätta de lakan och handdukar som Ulf använde här, samt dammsuga och ställa allt i ordning. Men, eftersom jag har sovit dåligt i natt - och är trött, så gör jag nog allt det där först i morgon. (Eller på lördag...)

Vi har varmt här i dag, min termometer visar 25,9°. Jag tror att jag klär mig i linne, shorts och flip-flops, när vi om en stund går ner till El Paseo mina små och jag - fast himlen inte är molnfri.

Stackars Ulf! Klockan är nu 16:55, och han sitter kvar på Alicante flygplats och väntar, och väntar. Planet skulle ha lyft 15:30, men nu är det tydligen någon flygledarstrejk i Frankrike, och det senaste Ulf har hört är att planet ska lyfta först 18:16. Han kommer inte att komma hem till Hässelby strand förrän sent i natt...

Ulf mailade nyss från luften, att hans plan beräknas landa 21:40 (i stället för 19:20 enl tidtabellen). Själv hoppas jag att jag ligger och sover när Ulf landar. Jag har lite sömn att ta igen.

Jag har inte gjort ett dyft på hela dagen, men eftersom vi har haft (och har) så underbart väder - så har vi gått fler promenader än vanligt, mina små och jag. (Jag har tagit några få foton, men är för trött för att lägga in dem här.) I morgon kommer det en ny dag!

19-05-10:

I morse vaknade jag betydligt mer utvilad. Och hade jag inte haft värmevallningar i ett kör, och sedan löp-tikar som studsar omkring i sängen fr o m klockan 06, då hade jag nog varit helt utsövd.

Ulf berättade att han kom hem 23:45 i går. När han väl kom upp i luften, så flöt resten av resan på som den skulle.

Det är alldeles underbart väder i dag - klarblå himmel och 26°. Först tvättade jag upp de lakan och handdukar som Ulf hade använt, och hängde dem på tork på tak-terrassen. Sedan gick hundarna och jag en promenad längs El Paseo.

När vi kom nära vår gamla lägenhet så gick vi ditåt. Det vita 2-vånings-huset med klarblå dörrar (som låg till vänster på bilden nedan) revs den här veckan. Jag gissar att hotell JovA, som äger tomten, nu kommer att bygga ett 4-vånings-hotell där. Och då kommer det troligen inte längre att vara någon havsutsikt från vår gamla lägenhet (vid pilen). Så kanske vi sålde i precis rätt tid? (Det var ju utsikten som var det fina med den lägenheten.)

Fotot nedan tog Ulf häromdagen.

De som köpte vår gamla lägenhet har renoverat mycket, det har grannarna berättat. Och utifrån ser jag att de har bytt till moderna skjutfönster (gissningsvis med minst 2 glas), samt att de har målat balkongräcket. Det skulle vara spännande att se hur det ser ut invändigt nu. Men jag lär knappast bli inbjuden.

Sandslottet blir lite större för var dag.

När vi kom hem igen så gick jag ner till förrådet med Ulfs saker (utom datorn). Detta körde jag på hund-vagnen. I den la jag också min stora fina shopping-kärra som jag aldrig använde. (Men jag behöver den nog om 10-15 år!) Nu står både hund-vagn och shopping-vagn i förrådet. Kanske jag ger bort hund-vagnen längre fram, eftersom Nellie vägrar att åka i den. Själv trycker jag att den är bra, och Stella gillar den. Medan jag funderar så får den stå i förrådet. På hyllan ska jag lägga alla mina olika hund-transport-väskor (den som är godkänd för flyg, 2 lätta vardags-varianter, samt en ryggsäck). Så slipper jag ha dem i garderoben.

Jag har också gått till posten i dag, och postat min EU-röst-sedel. Eftersom färgade kuvert (detta var gult) kostar mer, var det bäst att fråga på posten. De ville ha 1,70 €.

Byggjobbarna har gjutit klart pelarna mellan bottenplanet och 1:a våningen, och verkar förbereda sig för att gjuta ett golv/tak däremellan.

På balkongen knycker gråsparvarna ganska många blad från både min bougainvillea och min asparagus - till sina bobyggen. (Håll tummarna för att det inte blir något bo bakom AC:n!) 

Nu ska jag upp på taket och ta rätt på tvätten. Den har säkert redan varit torr några timmar.

Jag har precis skrivit ett långt mail till Fiona. Jag frågade om jag behöver en advokat för att stämma hennes revisor. Jag undrade också över Fionas eget ansvar, eftersom jag faktiskt inte förstod förrän förra sommaren (när jag fick krav från Agencia Tributaria) att det inte var hon - utan hennes revisor som deklarerade åt mig. Jag betalade ju på Fionas kontor, lämnade alla mina papper där, och Fiona satt med när revisorn tog emot dessa papper. Jag trodde att han var en representant från skattemyndigheten, som samlade in deklarationerna från Fionas kontor.

Det är kanske språkförbistringar som har ställt till det? Min engelska är inte särskilt bra. (Dock har detta inget alls att göra med att revisorn inte läste det spansk-svenska skattevatalet, innan han deklarerade åt mig.) Men Fiona förklarade heller aldrig något angående arrangemanget. Nu ger det sig om Fiona svarar? Jag var tydlig med att jag inte klarar att betala så här höga böter (att pengarna inte räcker till mat då), och att jag inte alls förstår varför jag har fått böterna. Jag har ju hela tiden velat betala i tid, deklarera korrekt etc. Hur kan det ha blivit så här fel?

Suck! Det är jobbigt att ha penga-bekymmer! Skönt att Björn (Scandtax) ska deklarera åt mig i år, och att vi kan kommunicera på svenska!

19-05-11:

I går satte jag hund-väskorna på hyllan ovanför ytterdörren. Det syns 4 hundtransport-väskor, men jag har en liten lättviktare inuti den rosa, så jag har 5. Den blå flygtransport-väskan rymmer 3 chihuahuor. Den behöver jag inte mer. Den rosa, som rymmer 2 chihuahuor, är den som jag har använt mest. Nackdelen med den är, att remmarna hela tiden glider av axeln. De är för korta för att ha på diagonalen, och för långa för att man ska kunna hålla dem i handen. Nästa gång jag ska flyga med mina små, då tar jag nog den svart-röda ryggsäcken.

Frontcarrier-väskan kan man bara ha på promenader (inte vid transporter), men den är bra om det är packat med folk. Den lilla superlätta som ligger inne i den rosa väskan, är bra när vi åker Tram, men den är för liten för att ha på flyget, och inte godkänd heller.

Men nu när jag bara har 2 hundar, och inte har tänkt skaffa fler, då borde jag kanske sälja den "stora" blå flyg-transportväskan. Den är av superbra kvalité, väger 1,7 kg, är vattentät, godkänd även i USA, kan bäras på både "höjden och längden", och får plats under en flygstol. Den är förstås lika bra på tåg och buss. Vet ni någon som behöver en? 

Längst till höger ligger en liten hopfällbar shoppingkärra, som jag kan använda om jag någon gång köper något större/tyngre.

Även i dag har vi varmt och soligt. Vi gick ner till El Paseo på förmiddagen.

Mina små luktar ständigt på varandra nu, och utmanar varandra, samt försöker para varandra... Stella är ovanligt aktiv, för att vara hon. Fast i morse vägrade hon äta, och fick därför inte i sig sin medicin heller. (Den åt hon nyss till lunch.) Följden blev att jag fick bära henne 2/3 av sträckan.

Eftersom många var på stranden, så var det ganska gott om plats på El Paseo - trots att det är lördag.

Det enda tråkiga med mannen som bygger det fina sand-slottet, är att han luktar synnerligen "otvättad". Nu räcker det att vända näsan åt andra hållet, men i slutet av förra säsongen så fick jag gå flera meters omväg (och/eller hålla andan) om vinden låg på från havet.

Det är populärt bland pojkarna att slå olika typer av frivolter från muren ner på stranden. Jag lyckades fånga en av dem i en "snurr".

Häromdagen upptäckte jag att det hade regnat in i mina grå skåp - då när det regnade så mycket. Det stod vatten i några av förvarings-askarna. Flera av mina små trädgårds-redskap hade rostat. Jag la dem på tork i solen. Jag måste gå igenom innehållet i samtliga mina skåp på balkongen, men har inte tagit mig tid ännu. Och så får jag väl lägga det ömtåligaste i täta plastlådor med lock. Men det är synd att skåpen inte är vattentäta - som jag trodde att de var. Jag behöver allt förvarings-utrymme jag kan få!

Mina "påsk-kaktusar" blommar om:

Blommorna är vackra!

Nu på eftermiddagen strosade vi runt i våra egna kvarter. Här är det så lugnt och skönt. Jag antar att de flesta befinner sig på El Paseo...

De små tungorna "hänger på vädring". Det har varit drygt 25° hela dagen. Jag njuter!

   

Nedan den brokbladiga bougainvillean, som jag skulle ha tagit en stickling av - om jag hade fått plats med fler bougainvilleor på balkongen. Fotot nedan är dåligt. Jag ska ta ett bättre en annan dag.

Nedan en stor och vacker aloe-vera.

Vi gick förbi garaget med alla fåglarna i dag. Jag tog ett foto från andra sidan gatan. Det var alldeles mörkt i garaget. Jag har förstorat, samt försökt ljusa upp bilden. Man kan se några av de pyttesmå burarna, men inte fåglarna. Fotot jag tog på den andra väggen blev ännu mörkare, så där ser man inget alls. 

Själv önskar jag fortfarande att jag kunde köpa en bur åt Mio - så att både han och Lina skulle få större utrymme. Buren nedan kostar bara 19 €, och är rätt mycket större än hans nuvarande halva. Den är 45 cm i diameter, och 60 cm på höjden. Men så är den 8-kantig, och jag antar att det är lika illa som om den vore rund. Jag får vänta tills det dyker upp en riktigt bra bur, till riktigt förmånligt pris. Jämfört med fåglarna som bor i burarna ovan, så har ju Mio och Lina jättestora burhalvor! 

19-05-12:

Vi gick vår morgon-promenad längs El Paseo. Klockan 9 på morgonen är där lugnt och fridfullt - även en söndag.

Jag glömde att berätta att det sa PANG och BOM i morse (ca 08:15). Det lät som om de sköt kanonskott från tornet. Man blir härdad, när man bor i Spanien, så jag tänkte inte mer på det. Inte förrän Lena, Lucky, Stella, Nellie och jag var nästan framme vid hund-rastgården - där vi hade tänkt förlägga hundarnas mitt-på-dagen-motion. Då såg vi att ett stort område där intill var avstängt, bl a den största rastgården.

Jag frågade en av vakterna. Jo, i dag är det precis 5 månader till den stora "pang&bom-fiestan" (Moros y Cristianos = muslimer och kristna), och det måste naturligtvis firas. Så i dag är det; Mig Any Moros y Cristianos de El Campello 2019.Tyvärr står det inget i den lokala almanackan, så varken Lena eller jag var "uppdaterade". Däremot står programmet här: https://blog.elcampelloturismo.com/2019/05/07/mig-any-moros-y-cristianos-de-el-campello-2019/

Den mindre rastgården var öppen, så vi gick dit. Hundarna blev glada över friheten.

Jag har börjat använda halsband på Nellie, nu när det är varmt ute. Jag har så många söta som bara ligger i en låda. (Några har "torkat" och blivit stela, av att inte användas.) Halsbandet nedan har varit Stellas. (Bonnie hade ett likadant fast pastellrosa.) Men sedan Stella började få ont så bör jag använda sele till henne. På Nellie fungerar halsband lika bra som selar. 

Det var väldigt mycket som skulle nosas på, och kissas på.

Men rätt som det var tyckte Lucky att det fick räcka. Han la sig i skuggan under en bänk.

Där kunde han vila flera sekunder - innan Nellie kom och började slicka honom i ansiktet.

När alla hundarna låg i skuggan under bänken (trots att de hade fått vatten att dricka), så tyckte Lena och jag att vi lika gärna kunde gå vidare.

Att den stora ljusblå busken nedan är en släkting till potatis (solanum), det såg både Lena och jag. Men exakt vilken sort det är vet jag inte. Den som i Sverige kallas Potatisblomma eller Himmelsöga har klarblå blommor, och är mindre. Den här plantan är ovanligt stor även för att vara här, och jag såg att stammen var grov. Den ser nästan vit ut på fotona, men är ljusblå.

Vi gick närmare avspärrningarna.

Det hänger rep mellan pinnarna, och i dessa hänger det fyrverkerier av typen "BOM". Tur att det inte var dags att avfyra dem när vi gick förbi, för det hade hundarna inte gillat.

Senare, ca 14:50, smällde det desto mer. Tur att vi var hemma då. Hundarna reagerade inte, de bara lyssnade. Fotot nedan, som är från förra året, lånade jag från turistbyråns blogg. Det verkar vara mest PANG, samt rök, inget vackert att titta på. (Men fyrverkerier gör sig förstås bäst mot en nattsvart himmel.)

2019-05-07_1738

Vi hörde att olika orkestrar avlöste varandra på Av. Generalitet, men gick inte ända fram (för hundarnas skull). Alltså såg vi ingenting.

Vi gick vidare mot lugnare kvarter.

Nerium Oleander - vackra, väldoftande, men mycket giftiga.

När Stella och Nellie hade druckit vatten, och vilat en stund här hemma, så fortsatte de att leka parnings-lekar med varandra.

Kanske jag redan har visat er, kycklingen nedan som jag någon gång köper på Lidl? Om det bara vore kyckling i paketet, så skulle jag gärna köpa ett paket i veckan. Det är ju väldigt behändigt med färdiglagad kyckling i småbitar.

Tyvärr är det en massa onödiga tillsatser, där jag tycker sämst om dextros (druvsocker). Produkten är producerad i Tyskland. Är den speciellt framtagen för spanjorer? För inte gillar väl tyskar att ha socker i allt?

Nu ska jag i alla fall äta några bitar, tillsammans med lite sallad och te. Jag vet 2 som gärna vill smaka. Och eftersom deras matte gärna delar med sig, så kommer de att få var sin liten bit.

Jag håller på och "whats-appar" med Carlos. Han har nämligen en grön sparvpapegoj-hane till salu. En lämplig partner till Lina alltså. Carlos vill bara ha 25 € (= billigt), men så tillkommer transporten till mig. Carlos ska kolla upp i morgon vad den kan kosta. (Troligen lika mycket som fågeln, men det får vara därvid.) Den här hanen är handmatad och tam, samt ringmärkt. Hoppas det går vägen - så länge som jag har letat. Och den här hanen ser ju ut att ha alldeles rätt grön färg (med blå markeringar). De skulle se fina ut tillsammans, Lina och den här hanen.

   

Men om jag kan köpa den här hanen, så bör Lina få tillgång till hela buren - innan jag sätter ihop dem. Jag har en pytteliten bur (den som Lina bodde i den första månaden), som jag tillfälligt skulle kunna sätta Mio i. Men den buren är alldeles för liten för att han ska kunna bo där någon längre tid - även om den har en väldigt vanlig "spansk kanariefågel-bur-storlek".

Men en sak åt gången, först en hane åt Lina - sedan en bur åt Mio. (Fast om jag ska hålla på att betala till skattemyndigheten var månad - då har jag inte råd till någon bur på länge. Stackars Mio! Men om Lina inte får en partner snart - då är det ännu mer synd om henne! Sparvpapegojor SKA hållas i par.)

Den lilla buren (bara 23 x 29 x 38 cm) hänger i tvättmaskin-skåpet just nu:

Den har jag sparat för att ha som tillfällig "sjuk-bur", eller för transport till veterinären - om det någon gång skulle behövas. (Det är därför jag inte har gett bort den, eller ställt den i förrådet.)

Eftersom jag inte har något vettigare för mig, så letade jag fågelburar på webben. Jag hittade en webbsida (https://bichomania.es) där de säljer Ferplast-burar lite billigare än de andra. (Fast jag har ändå inte råd nu.) Där hittade jag multi-funktions-koppel av (det för mig okända) märket Max & Molly. De finns i väldigt många olika färger och mönster (och det finns selar och halsband också). I storlek XS är kopplet 10 mm brett och totalt 2 meter långt - men går att korta ända ner till 1 meter. Man kan också använda det som dubbelkoppel. (Det kanske vore ett bra rese-allt-i-ett-koppel?) Nedan får ni se några exempel på färger/mönster som just jag tycker om.

 

Jag ska spara länken till sidan. Kanske jag kan handla där längre fram. (Gratis frakt om man handlar för minst 48 €.)

19-05-13:

Jag började dagen med att svälja en koffein-tablett. Jag vaknade nämligen strax före 03 i morse och började grubbla. Jag låg och oroade mig för de höga bötesbeloppen som Agencia Tributaria drar från mitt bankkonto var månad. Jag kan omöjligt klara av det. Jag skulle inte få kvar pengar till mat. Dessutom är det fruktansvärt orättvist - eftersom jag är oskyldig till de uppkomna böterna.

Men alldeles nyss fick jag ett mail från revisorn. (Han kanske tog sig i kragen när jag hotade att stämma honom?) Han skriver att han ska ordna så att jag inte behöver betala mer, och att jag ska få tillbaka det som Agencia Tributaria felaktigt har dragit. Det låter bra, men jag tror det först när jag ser det. (Allt skulle ju ha varit ordnat i höstas.) Dessutom vill jag nog dubbelkolla med skattemyndigheten, innan jag andas ut. Men visst skulle det falla en sten från mina axlar, om skulden hävdes. Jag har nog att betala ändå!

Just nu håller Björn (på Scandtax) på med att förbereda min deklaration för 2018. Skönt att ha honom som hjälp, särskilt som jag både har sålt och köpt lägenhet det året. Jag litar på att han vet vad han gör (till skillnad från revisorn). Dessutom känns det SÅ BRA att all kommunikation sker på svenska! Björn svarar dessutom snabbt på mail, vilket varken Fiona eller hennes revisor gör.

Själv har jag varit ovanligt huslig i dag. Jag har dammtorkat, dammsugit, våtmoppat, putsat speglar, skurat tvättställ och duschkar mm. Här ser riktigt rent och fint ut nu. I alla fall om man undviker att titta på alla fönster som skulle behöva putsas. Nu ger det sig om här kan hålla sig rent någon dag? Det skulle vara trevligt.

Ute är det svalare (just nu 22°), och det blåser lite. I dag har vi inte gått någon långpromenad, bara för att jag inte känner för det. Stella känner inte heller för det, så vi röstade ner stackars lilla Nellie.

Nu ska jag skriva en lista på alla de saker jag bör göra snarast. T ex bör jag plantera om luktärterna och jasminen i större krukor, torka ur alla skåpen på balkongen (och kolla vad som har blivit fuktskadat), byta skattekonto, uppdatera min budget, rensa bland det som jag har staplat ovanpå Billy-hyllorna, rita X där jag ska borra hål för att sätta upp de sista småsakerna på väggarna, och sisådär 1004 saker till. När listan är klar så vore det bra om jag börjar GÖRA något också...

Apropå inget särskilt;

Man ska aldrig dra alla över en kam. Visst är män och kvinnor olika på många sätt, men variationen inom de båda könen är förstås större - än den mellan könen. Men själv ser jag väldigt många nyanser av varje grundfärg. Jag kan redan fler namn på olika färgtoner på spanska, än vad som är uppräknat i den vänstra spalten. (Kanske på bekostnad av andra sorters ord.) Azul celeste (himmelsblå) och turquesa (turkos) hör till mina favoriter. Färger och nyanser är viktiga för mig!

När jag ändå är i farten så får ni se en illustration till - på temat köns-skillnader:

Lidl sålde grekisk yoghurt gjord på getmjölk. Jag provade av ren nyfikenhet. Klart ätbar, men sådan som är gjord på komjölk är godare.

De "promenad-foton" som jag i dag har tagit på hundarna, ser i stort sett likadana ut. Den ena hunden kissar, och den andra är beredd att kissa på exakt samma plätt...

Stella ser så rolig ut när hon kissar - djupt koncentrerad.

I dag fick hundarna sin kvällsmat (vanligt torrfoder) på aktivitets-mattan. Eftersom Stella helst vill ha allt själv, så måste jag sätta galler emellan hundarna till att börja med. Då får Nellie den "enklaste" halvan. Hon klarar (ännu) inte de ställen där det är svårare att komma åt maten.

När de har ätit upp det mesta så tar jag bort gallret. Titta på golvet! Visst syns det att det är nytvättat!

Båda tycker att det är superkul, att nosa och krafsa fram sin mat.

Carlos, papegoj-hane-ägaren, ringde nyss. Han kan skicka hanen nästa fredan (den 24:e). Fågeln är lite för ung ännu, vilket man kan se på fotona. (Den är född 1/4.) Jag ska hämta den på transportörens kontor mellan 08:30 och 10:00. Kontoret ligger i San Juan, så jag får ta bussen dit (och hem). Först när jag har fått fågeln så ska jag betala den. Transporten kostar 28 €, men jag får betala 25. Det blir alltså 50 € totalt, vilket är ett ganska normalt pris för en sparvpapegoja här i Spanien. (De kostar det dubbla i Sverige.) Det låter bra det hela. Tänk - äntligen! Lina är ju 8 månader nu, och har varit ensam sedan hon var drygt 1 månad...

Förresten hade Carlos några sparvpapegojor som kunde prata. Inte så många ord, men ändå. Normalt har hanar något lättare för att lära sig härma. Det är likadant med undulater. Jag har inte försökt lära Lina prata, men hon lyssnar intresserat när jag pratar med henne. Hon förstår förstås inga ord, men anar kanske andemeningen (att jag gillar henne).

19-04-14:

I dag började morgonen med mail-problem. Jag kunde varken ta emot eller skicka mail. One.com hade den 8/5 skickat ett mail om att jag skulle ändra anslutningarna till deras server. Det sköt jag upp, och allt funkade t o m i går. I morse, när inget fungerade, ändrade jag förstås. Men jag kan fortfarande inte ta emot mail! Däremot kan jag skicka. Alltid något. Jag skrev ett mail till One.com och berättade om problemet. Men hur de ska kunna svara vet jag inte. Men kanske jag kan gå in på webbmail, via One's webbsida?

Ett stort problem är det förstås för mig, jag som nästan bara kommunicerar via datorn. Om det är något viktigt så får ni ringa mig (från Sverige: 040-682 07 27, annars 965 63 20 73). Mitt svenska hemnummer krånglade för ett tag sedan, många dagar i rad, men nu fungerar det igen.

Innan jag hade ätit frukost (men efter att flickorna hade fått sin) så gick vi ner på El Paseo.

Det ser så mysigt ut att äta frukost i solen. Om jag får tillbaka mina skatte-böter, då kanske jag kan ha råd att "fika på restaurang", jag också. Hundarna får följa med i så fall, för det är inte lika mysigt att sitta ensam.

Sandslottet blir lite större för var dag. Han är skicklig, han som bygger det!

Vi mötte Lola och Mateo, och stannade till en stund och hälsade. Tänk att Mateo var livrädd för mina små från början. Men nu blir han glad av att träffa dem. Han har insett att inte ens Nellie är farlig (trots hennes intensiva sätt). Fast han uppskattar fortfarande inte att Nellie slickar honom i hela ansiktet...

Nu (14:15) har jag åtminstone tillfälligt löst problemet med inkommande mail. One.com skrev att jag skulle använda port 993, men när jag ändrade till port 995 - då kom plötsligt dagens mail. (42 stycken, varav 4 spam.) Men om det kommer att fungera på sikt - det vet jag inte. Jag tycker att det är så trevligt att få mail!

Före siestan i dag, så gick jag till min frisör Jaime och fick klippt håret. Det är väl ett halvår sedan senast, så jag bad honom ta 7-8 cm. Så här blev det (suddiga selfies tyvärr):

   

Jaime sa förresten att det hade hörts mycket oväsen från vår gamla lägenhet, där de håller på och renoverar. Någon av grannarna hade klagat på att han inte kunde sova siesta. Jaime är lika nyfiken som jag, på vad de kan tänkas ha gjort. De sa att de skulle slå ut väggen mellan kök och vardagsrum, samt måla allt. Och jag ser att de har bytt fönster. Men mera? Lägenheten var ju väldigt sliten.

Solen skiner på oss i dag. Jag har börjat använda solskydds-medel på alla utsatta ställen ( t ex ansikte och axlar). Hundarna har ju "päls-skydd", så de klarar sig.

19-05-15:

Efter en kortare morgon-promenad häromkring, så gick vi en längre promenad längs El Paseo och bortom hamnen. Även i dag har vi härligt väder.

Nu är det 2 män som hjälps åt att bygga sandslottet. De talar ett språk jag inte förstår. (Kanske något öst-europeiskt?) De bygger så fint - men de luktar illa! (De sover på stranden, och har förstås svårt att hålla sig och sina kläder rena. Men ändå...)

Det var utomhus-lektion för en klass förskole-barn. "Lärarna" var 3 pirater som bl a visade en skattkista. De var för långt bort för att jag skulle kunna höra vad de pratade om. Men de 3 "piraterna" (alla tjusigt "pirat-klädda" vilket tyvärr knappt syns på mina foton) har jag sett förr i samband med barn.

Vi fortsatte mot hamnen, mina små flickor och jag.

Det brukar vara gott om fisk i vattnet i hamnen - men i dag var det ovanligt många fiskar på plats. Det fullkomligt kryllade av dem!

Plötsligt nästan kokade vattnet av fisk. De slogs om en ganska stor brödbit. (Det verkar som om ingen av dem läser kostdoktorns webbsida, eller också struntar de i att det är onyttigt med vitt bröd...)

Lite längre ner fick jag förklaringen till brödet. Ett äldre par stod och slängde i bit efter bit.

På stegen ner i hamn-bassängen, satt en liten gråsparvs-hane. Han såg ut som om han väldigt gärna skulle vilja ha brödbiten, han också.

Efter att ha tittat på fiskar en stund, så vände vi hemåt.

   

När vi passerade 100 Montaditos så stötte vi på Inka. Vi pratade en stund, och hon bjöd hundarna på hundgodis.

I går läste jag dels en spansk heminrednings-tidning (av papper), dels 2 nummer av Hus&Hem via Readly och datorn. Citatet nedan ligger det en del i. Vad berättar då mitt hem? Jag har onekligen lite "tokiga" inslag i min inredning. (Undulater i lamporna, dockor som hänger från en trapets över buffen, gymnasten som klättrar på hyllan i hallen etc.) Berättar mitt hem att jag som bor här är lite lagom tokig? Kanske det...

Jag hade alla gånger haft det prydligare, om jag hade haft mer förvarings-utrymmen! Jag önskar mig hela tiden ytterligare 1 skåp, ytterligare en låd-hurts, etc. Å andra sidan - måste vi ha så många prylar att de måste "förvaras"? Jag gillar prylar (jag blir aldrig någon minimalist), men försöker ändå minska antalet över tid. Det jag använder, och tycker mest om, ska jag förstås ha kvar. Dessutom en del material (t ex tyger) som jag ska göra saker av. (Samt jul- och påsk-pynt fast det används sällan.) Men saker av typen "bra-att-ha", borde jag nog göra mig av med. Och en och annan "dublett". Det händer förstås emellanåt, att jag saknar något som jag har gett bort, senast en kortärmad kofta. Men jag har ju knappt plats till det som jag har behållit. Alltså måste jag gallra ut ännu mer...

Nedan står det "(Till förmån för.) Ordningen sparar tid, ansträngning och t o m pengar. Den ger redan mentalt lugn." Och det är förstås så, att ju färre prylar man har - desto lättare är det att ha ordning!

Nu ska jag upp på tak-terrassen och ta rätt på den tvätt (totalt 3 maskiner) som jag hängde där i förmiddags. Och i kväll är det spansk-kurs! Jag har inte varit på spanskan sedan veckan före operationen. Jag hoppas att det blir trevligt i kväll, och att jag kan hänga med fast jag har varit borta så länge.

19-05-16:

Jodå, jag har visst tänkt skriva lite här i dag, och bl a berätta några saker från spansk-lektionen. Men jag hinner inte just nu, så ni får nöja er med att titta på ett eftermiddags-foto så länge. Himmel, hav och strand är ju alltid vackert!

Klockan har blivit läggdags, så nu skriver jag kortfattat. Först några till eftermiddags-foton. I dag hade Nellie på sig ett annat tjusigt halsband, medan Stella går i sin vardags-sele. Visserligen är selen både fin och bekväm, men det känns ändå orättvist. Men det vore ju dumt om jag bara låter de fina halsbanden ligga i en låda - bara för att Stella inte bör ha halsband. Det är ju roligt att Nellie är fin. (I dag fick jag bära Stella halva sträckan. På lördag har vi tid hos veterinären. Då ska jag diskutera Stellas medicin-dos.)

Slottsfasaden börjar rämna...

Det finns fler än jag som tycker att det är vackert med pelargoner!

Hemma igen, så vilade mina små.

Jag har ju fuskat med maten de 3-4 senaste veckorna, så nu försöker jag återgå till sundare vanor. Jag har börjat med dagliga 16-timmars-fastor. Nedan gårdagens huvudmål. I dag åt jag sallad med tonfisk, ägg, oliver och fetaost.

Fast det blev lite "fusk" i morse. Jag var på Lidl och köpte blomjord och växt-gödning, och passade också på att köpa ett sådant där ost-bröd som de har. Det åt jag till tomater, ruccola och te.

Men sent i eftermiddag fick jag för mig att jag skulle ta bussen till Carrefour för att köpa min favorit-choklad, Carrefours egen 90%-iga. Jag hade tänkt köpa 4-5 stycken 80-grams-kakor, så jag skulle ha ett bra tag framöver. Och så var chokladen helt slut när jag kom dit! Facket var tomt! De skulle ha legat till vänster om chokladen med 80% kakaohalt. Jag blev förstås besviken. Mercadonas 85%-iga är god, men Carrefours 90%-iga är både godare och nyttigare.

Jag köpte lite andra livsmedel, och så tog jag bussen hem igen. Jag kliver av strax före fontänen, och går därifrån.

På vägen hem paserade jag en stor bougainvillea som blommar i gult. (Den växer tillsammans med rosa-blommande.) Orangea har jag sett, men inte så rent gula som den här. Jag tycker att den är fin!

Jag skulle egentligen berätta om mitt nya personliga Tram-kort (nedan), och om lite från spansk-lektionen. Men det tar jag i morgon. Nu ska jag i säng.

19-05-17:

Ulf fick mersmak när han var här, så han har redan bokat nästa resa till El Campello. Han kommer att vara här mellan 7/11 och 1/12. Perioden 8-29/11 har han hyrt lägenhet hos Residencial La Red. Se: https://residenciallared.com/. Det är ett lägenhetshotell, precis som Apartamentos Congo, men mycket nyare och fräschare. Där har alla lägenheterna egen tvätt- och disk-maskin, samt separat wifi. Dessutom finns där uppvärmd inomhus-pool, och så ligger det bara ett stenkast från havet. Priserna verkar vara ungefär desamma som hos Apartamentos Congo. (De största lägenheterna, som har utsikt som nedan, kostar förstås mer.) Ulf har hyrt en billig på bottenplanet.

På våra spansk-lektioner läser vi inte bara innantill i kursboken. Vi diskuterar också mycket, och jämför Spanien med våra respektive hemländer. I onsdags hann vi bl a med barnens skol- och sov-tider, vanliga mattider, arbetstillfällen mm.

Vår lärarinna Conchi berättade bl a, att det är få av alla som bor i El Campello som jobbar här. De flesta pendlar med bil eller Tram. Många pendlar till Alicante, eller Benidorm. Men det finns de som jobbar så långt söderut som i Elche, och så långt norrut som i Valencia! Jag borde verkligen tipsa El Campello kommun om att tjata på Ikea om att de borde etablera sig här. Det skulle inte bara ge El Campello ett uppsving, det skulle förstås vara väldigt praktiskt för mig.

Conchi berättade också, att expediterna på Hiperber bara tjänar 5 € i timmen! Om de jobbar 40 timmar per vecka så tjänar de alltså bara 200 € - en summa som är omöjlig att försörja sig på. En städerska tjänar normalt 8 € per timme. (Men privat betalar många 10 € - svart. Men då blir ju inget inbetalt till pensionen, så det är förstås väldigt dumt för den anställde på sikt.) Min lilla pension är tydligen inte så liten med Campello-mått mätt.

Vi pratade förstås spanska mat-tider också. Här i El Campello är det väldigt vanligt att man äter dagens huvudmål La cena, så sent som klockan 23 på kvällen! Bara de som slutar jobba tidigt äter tidigare, men tidigast klockan 20 och oftast 22. Och barnen är vakna tills de har ätit sin "middag". För mig verkar det inte klokt, att äta en stadig måltid så sent på kvällen. Dessutom är det tveksamt om barnen får sova så många timmar som de behöver. Alla har ju inte möjlighet att sova siesta.

I förrgår kunde jag äntligen hämta mitt personliga Tram-kort på stationen. Jag har fått gå dit många omgångar, och ibland har där varit stängt (p g a personalbrist). För att ansöka om kortet så ska man vara pensionär, ha med sig kopia på pass eller legitimation, NIE-nummer, och mantals-skrivning. (Jag har en känsla av att jag har glömt 1 dokument, men det framgår av blanketten vad man ska ha med.) Dessutom ska man ha med 1 foto. Kortet kostar 4 € och gäller 5 år. Kortet får man hämta på stationen ca 10 dagar efter att man har lämnat in alla papper, och betalt.

Jag tror att kortet berättigar till 20% rabatt på enkel-biljetter på Tram, men det är jag inte säker på. Däremot vet jag, att om jag betalar 10 € så kan jag resa precis hur mycket jag vill, mellan Alicante i söder och Denia i norr, under en 30-dagars-period. (De 30-dagarna börjar gälla vid första rese-tillfället.) Jag har inte laddat mitt kort ännu, men gör det nog längre fram - och passar då förstås på att göra många utfärder. (Hundarna kan följa med gratis, om de reser i "stängd väska").

Det blåser här i dag, och jag är trött. Jag lyckades inte somna förrän ca 03. Jag kunde inte koppla av. Och när jag äntligen somnade, då låg Nellie och sov så nöjd på min huvudkudde, så jag fick krypa ihop i nedre delen av sängen...

Eftersom jag ännu inte har planterat om jasminen och luktärterna - så är det det som står på programmet i dag.

Posten ringde nyss på dörren, och lämnade ett rekommenderat brev från Agencia Tributaria. Det gällde avbetalningarna på det senaste bötesbeloppet. Agencia Tributaria vill ha drygt 43 € per månad fr o m 20/5, t o m 20/6 2020. Det har nu tillkommit 12,83 € i ränta. Jag skannade och mailade till Fiona och hennes revisor - och bad dem se till att stoppa detta, de övriga avbetalningarna, samt att se till att jag blir skuldfri hos Agencia Tributaria. Om revisorn inte lyckas med det senare, eller betalar allt själv, så är risken överhängande att jag kommer att gå i konkurs - och får sälja min kära lägenhet (och kanske skulle bli tvungen att flytta tillbaka till Sverige)! Det vore väldigt orättvist - när allt är revisorns fel! 

I dag satte jag på Stella en lite finare sele. Bra dagar kan hon ha sådana. Dåliga dagar så måste hon ha de (för) stora mjuka selarna. Men hon är sötare så här:

Havet lockade som vanligt...

När vi var hade kommit till andra änden av El Paseo, så satte vi oss en stund på muren och vilade. Stella behöver vila.

Affärer och restauranger byter ägare, namn och inriktning - så jag inte hänger med i svängarna. Restaurangen nedan (som de har hållit på att bygga om ett tag) har nu fått "ny skylt".

Och byggjobbarna håller på med golvet till våning 1. Nu vet vi ju hur det går till, och att det tar lite tid. Jag kan se att det nya huset kommer att bli lite högre än vårt - trots att det ska ha lika många våningar. Dels ligger bottenplanet en dryg meter högre än vårt bottenplan, dels ser den invändiga takhöjden ut att bli aningen högre än vad vi har. Så när allt är klart gissar jag att min våning 3 kommer att ligga mitt emellan det nya husets våning 2 och 3. Men det spelar ju ingen roll, när det nya huset ligger åt norr - och inte kommer att skymma min utsikt.

Det lönar sig att vara (gratis) medlem i Consum. I alla fall om man handlar där. Jag får en liten check var månad, som jag kan lösa in när jag handlar. Alltid gör det lite skillnad. Jag har numera uppvärderat Consum (och nedvärderat Mercadona), så jag handlar nog hälften av vad jag dagligdags behöver på Consum. (Men vissa produkter, som Consum inte har, handlar jag på Aldi, Lidl och Mercadona.)

Jag tog en reklambroschyr på Kiwoko (som jag tittade inom i går när jag var på Carrefour). De säljer just en sådan fågelbur som jag vill ha till Mio till ett bra pris, och om jag skulle handla via webben så får jag ytterligare rabatt. Men de har den bara i fel färg. Om gallret är vitt, alu-färgat, eller svart - det kvittar. Men jag kan inte med röd botten. Den skulle skära sig mot övrig inredning. Buren finns bara i 2 färg-varianter, men den andra (underst) är bättre. Och förresten är det enbart om jag blir av med skulden till skattemyndigheten, som jag skulle kunna köpa en bur.

   

Jag började med att plantera om vipp-jasminen. Den får stå i en hyfsat stor kruka.

Sedan planterade jag om luktärterna. De fick det aningen bättre i alla fall. Men egentligen skulle varje luktärts-planta ha fått en lika stor kruka som jasminen. Istället fick de ganska små krukor, och i någon satte jag 2-3 plantor tillsammans. Och några luktärter fick stå kvar i balkonglådan - där de i alla fall får lite bättre plats för rötterna, nu när de inte står lika tätt. Jag hoppas att alla ändå kan växa till sig och blomma. Luktärter planteras ju bara för en kortare period. Jasminen ska jag förhoppningsvis ha många år.

Därefter kom jag på att det skulle bli rymligare på balkongen, om jag bytte platser på solstolen och det grå skåpet (som fågelburen ska stå på när jag har dem ute).

När jag om några veckor ska ställa ut fågelburen, då får jag problem. För jag har ingen aning om var jag då ska ställa de små krukorna med luktärter i. På golvet kan de inte stå, för då äter hundarna upp dem. Och balkonglådan som står framför tvätt-skåpet, står förstås i vägen. Den måste jag flytta var gång jag ska tvätta. Kanske jag kan ha den framför städ-skåpet i stället? Eller skulle jag dra mig för att städa då?

Nästa år struntar jag nog i luktärter, eller så sår jag bara 3-5 frön i en enda kruka. Luktärter är inte det bästa att ha i solen på en spansk balkong. Men de luktar väldigt gott!

Efter den lilla om-möbleringen så blev det rymligare utanför balkong-dörren.

I senaste numret av La Illeta står det mycket matnyttigt. Där kan man läsa om alla de olika partier som ställer upp inför valet här i El Campello, lite om kanditarerna och om vad partiet vill. Sedan är det "special" om revisorer och advokater. Där finns den firma med som Fiona anlitar. Jag tycker det ser ut som revisorn, han som sitter ner. Det finns tydligare foto på deras webbsida.

En bra sak är att man kan få gratis hjälp av skattemyndigheten att deklarera! (Så man slipper betala en revisor som kanske gör fel.) I år finns det en lokal här i El Campello man kan gå till, där man får träffa en tjänsteman (efter att ha beställt tid via Agencia Tributaria i Alicante via telefon). Lokalen ligger i Casa de Cultura. Det är öppet både för infödda spanjorer, och för oss bofasta utlänningar. Kanske jag kan deklarera "själv" nästa år, med sådan här hjälp? Då har jag ju ett "facit" att gå efter, den deklaration som Björn gör i år. Fast kanske jag inte vågar. Jag vill definitivt inte riskera att det blir fel! Bränt barn skyr elden...

19-05-18:

Nu minns jag! I går när jag bytte plats på skåpet och solstolen, så visste jag att det fanns en orsak till att jag hade möblerna som jag hade dem. Men jag hade glömt varför. I morse såg jag det tydligt och klart. Ljuset! När jag köpte de Kallax-hyllor som står framför fönstret så valde jag att inte ha lådor/skåpsluckor överst - för att ljuset skulle kunna komma in (där jag har satt X). Nu, med skåpet utanför, så kommer det inte alls in något ljus genom den högra hyllan. (Där ljuset behövs bäst.) Fast jag låter det vara så här i sommar. Till hösten, när jag har större behov av extra ljus - då möblerar jag om igen.

Stella hade tid hos veterinären i morse. Jag noterade, när jag passerade Maisas bygge, att de gör likadant när de gjuter våningsplan - som de som bygger på granntomten. Jag har aldrig tänkt på HUR de gör tidigare, jag har heller inte kunnat se det hela ovanifrån.

I väntrummet träffade hundarna en trevlig hanhund. Nellie blev väldigt förtjust i honom. Sedan fanns där andra hundar, men dem skällde hon på.

Stella fick 3 vaccinationer i en spruta (de 2 vanliga + rabies). Hon blev också noggrant undersökt, och så fick båda hundarna sina klor klippta. Totalt betalade jag 48 €, vilket är en bråkdel av vad motsvarande hade kostat i Sverige.

Tyvärr är det inte så bra med Stella. Hennes inflammation har spridit sig, så hon har nu ont i frambenen också, särskilt i höger. Det är en nerv-inflammation (p g a defekten hon har i nacken). Nu förstår jag varför Stella inte längre vill gå ner för trappan med 5 steg vid entrén. Hon ber mig alltid bära henne, så det gör jag. Hon är bra på att förklara vad hon vill (så att t o m en människa förstår).

Om vi skulle öka hennes kortison-dos, så skulle inflammationen dämpas. Men vi skulle samtidigt förkorta Stellas livslängd. Och eftersom kortisonet har många bieffekter, så är det inte säkert att hennes livs-kvalité skulle öka bara för att inflammationen blir mindre. Alltså avvaktar vi, och ger Stella minsta möjliga dos (¼ tablett Moderin) tills vidare. Stella ska också fortsätta att ta ¼ opiat (Buprex) morgon och kväll. (Tyvärr är det jättesvårt för mig att dela de pyttesmå runda tabletterna i 4 delar. Det blir en del spill, om man så säger...)

Men Stellas hjärtljud och allt annat är normalt. Alltid något att vara glad åt. Veterinär Cristina gav båda hundarna lite småbitar hundkex, efter att de hade genomgått den förskräckligt hemska processen med att få klorna klippta. Så de var på gott humör när vi gick hem igen.

Nästan hemma träffade vi en 2-årig chihuahua-flicka och hennes franska matte. Nellie ville gärna bli kompis med tiken, medan Stella (som höglöper) var mest intresserad av att försöka para Nellie. (I brist på hane så duger vad som. Hundarnas lek-kudde är också populär att öva på.)

Jag fick min pension i går. Den här månaden blev det bara 1047 €. Förra månaden fick jag 1077 €. Kronkursen är urusel nu, och kronan är helt klart undervärderad. (Detta är till stor del riksbankens fel, eftersom de envisas med att ha minusränta - trots att Sveriges ekonomi är god.) När jag flyttade hit så kostade en euro ca 9 kronor. Det var nog ganska rimligt.

           

Och nu får man betala nästan 11 kronor för en euro! Kronkursen har stor betydelse för vad jag får i pension. Nu fick jag alltså 1047 €, men om kronkursen hade varit 9:-/€ så hade jag fått 1280 €. Det hade förstås gjort stor skillnad för mig! Bara nu inte kronan binds på så här hög nivå! 10:- för en euro är absolut max, men i förhållande till Sveriges och andra EU-länders ekonomi - så vore 9:- rimligare. Men själv har jag (som vanligt) ingenting att säga till om.

I går bytte jag ut mitt sommar-duntäcke, mot mitt lite svalare silkesvadd-täcke. Nätterna börjar bli varmare. Någon gång i juni kommer jag att byta till min tunna bomullsfilt, och sedan (i juli och augusti) så kan jag på sin höjd ha ett tomt påslakan på mig. Även i Spanien mår jag bäst på sommar-halvåret! Jag svettas mycket hellre än jag fryser. (Fast värme-vallningarna är jag rejält trött på! Jag vaknar fortfarande ca 5 - 12 gånger per natt av dem - för nionde året i rad.)

Tänk! Jag har vunnit på lotteri! Hela 5,21 € ≈ 56:- (lotten kostade 2 €). Det är det mesta som jag har vunnit någon gång här i Spanien. Hur som helst är grattis-mailet gulligt. Där står bl a: Vale, sabemos que no es mucho, pero...¿a que ves el día un poquito más feliz? (≈ Okej, vi vet att det inte är mycket, men...ser du dagen lite lyckligare?) En annan gång, när jag vann 3 €, så skrev de; "Okej, vi vet att det inte är mycket, men nog blev du lite gladare?".

Jag tar 3-4 lotter i månaden (i ren desperation, eftersom min ekonomi är som den är). Lotterna kostar mellan 1,50 € och 3 €. Det finns dyrare, men dem låter jag bli att köpa - för att minska förlusterna. Jag känner ändå inget behov av att vinna 100 miljoner. Men gärna precis så mycket att det täcker mina skulder, och kunna lägga ut för skatten. (30'000 € skulle räcka till allt, inkl en cykel.) Chansen att vinna så pass mycket är förstås minimal. Redan den här vinsten är väl statistiskt sett bra. Antagligen gör jag som de föreslår, köper nya lotter för pengarna.

I dag kan molnen inte bestämma sig. Det är 100% regnrisk, men vi har haft mestadels solsken. Det kom några droppar vid lunchtid, men så lite att det inte kan räknas som regn. Himlen såg hotfull ut när vi skulle gå vår eftermiddags-promenad.

Men vi hade tur, solen sken en stor del av promenaden - och inte en droppe regn kom det.

I dag säljer Westwing s k "dekorativa böcker". Sådana som inte ska stå i bokhyllan, utan ligga smakfullt arrangerade på soffbordet. Boken Dog People verkar vara trevlig! Nu är Westwing så generösa så de visar hela 10 bilder för oss - utan att vi behöver köpa boken. Det uppskattar vi förstås, för fotona är roliga.

   

   

   

   

Häromdagen skrev Svenska Magasinet om de nya maxpriserna för telefoni inom EU. Där står att det ska kosta max 19 cent per minut att ringa mellan 2 EU-länder. Jag tror att jag måste tala med Telefonica/Movistar. Jag har ett urdåligt telefon-avtal. Jag har valt att ha det billigaste internet-abonnemanget (med fiber och hyfsad hastighet). Och där ingår fast telefon, samt 2 mobilnummer, vare sig jag vill ha detta eller ej.

Men mina mobil-samtal kostar 30 cent inom Spanien, och jag har ingen surf till min smartphone. Konkurrensen är större i Sverige, så där kan man få mycket bättre villkor. Men jag kan ju tala med Telefonica i alla fall, och försöka justera mitt avtal. Jag betalar 48 € per månad i fast pris, men om jag bara ringer några samtal (inom Spanien) så kommer jag lätt upp i totalt 52-55 €. Dock ringer jag gratis från min fasta telefon, till andra spanska fasta telefoner.