Sparad dagbok 53. (Fr o m 19-03-03 t o m...)

19-03-03:

Grattis på födelsedagen Lucas!

       

Jag tänkte ta på mig lite mindre kläder i dag, eftersom det ska bli varmt och soligt. (Prognosen säger att det ska bli 26° i morgon!) Jag har ett enda par kortare byxor (shorts oräknade) som jag kommer i, de nedan (som sitter trångt). Sedan har jag några par till (knäkorta), men för att komma i dem måste jag gå ner ytterligare 3 kg - precis som jag har planerat. (Samma visa varje år... Det är ju sorgligt egentligen. Men den här gången ska jag hålla vikten, så att jag aldrig mer behöver banta.) Katarina och Lena tjatade lite i går, om att de inte tycker att jag ska banta mer nu. Men de 3 kilona som fattas för att jag ska kunna ha alla mina kläder - dem måste jag ju gå ner. (Sedan får det vara bra, även om jag aldrig kommer att bli helt nöjd med min kropp.)

Nu ska jag snart påbörja jobbet, med att befria matbordet från en del av allt som ligger där.

Vi har just kommit hem från en underbar promenad längs El Paseo. Utöver klädseln ovan hade jag bara sandaler + en tunn väst (med fickor till bajspåsar, nycklar och kamera). Det var förstås massor med folk på både restauranger, El Paseo och på stranden. Jag tog 70 foton! Några ska ni få se, men inte nu. Nu ska vi äta lunch, och sedan MÅSTE jag börja flytta saker till Alex-hurtsen. Men sen i kväll, då ska jag titta på mina foton, och redigera några som jag kan lägga in här.

Dagens "Randy" kan ni få se, för den passar bra till texten ovanför dagens selfie. (Utom att jag hellre räknar kolhydrater än fettinnehåll.)

Lunchen (grekisk yoghurt med prebiotica, havrekli och blandade frön) åt jag på balkongen. Där kan jag sitta ner! Och jag trivs mycket bättre med att sitta vid bordet, sedan jag flyttade det. Jag gillar utsikten (både förgrunden och bakgrunden).

Jag har öppnat dörren till den fasta garderoben där Alex-hurtsen står, och dragit ut nedersta lådan. Dit ska jag strax bära alla mina textil-färger. Så jag har påbörjat jobbet...

Nu är alla lådor i Alex-hurtsen fulla med rita-skriva-måla-material. Jag hade önskat att jag hade haft ytterligare några lådor. (Samt riktig passande fack-indelning.) Nu blev jag tvungen att blanda kategorier, i ett par av lådorna. Men utrymmet är begränsat. Det känns inspirerande att se nästan allt hobby-material samlat och överskådligt. Hela den högra hurtsen är ju fyll av sybehör, och så nu den här med block, akvarellfärger, kalligrafi-pennor, textil-färger och annat kul. (Det är bara tittskåps-sakerna som ligger på annat håll. Och tygerna förstås.) Tänk så mycket jag kan pyssla med, och skapa av, lite längre fram! Det ska bli jättekul! Jag tycker om att kunna vara kreativ!

   

   

   

Halva matbordet är tomt, och på resten av ytan ligger sakerna glest. Jag har ordnat om i flera av Kallax-lådorna. Nu är bara 1 skåp, 2 lådor och 1 öppen hylla i Kallax som är tomma. Dem planerar jag att fylla i morgon eftermiddag.

Nu ska ni få se 27 av de 70 foton som jag tog innan i dag. Det var en så där underbart blå himmel, som jag tycker så mycket om. Dessutom var det 22° varmt (i skuggan). I havet är det bara 16-17°, så det var inte många som badade. Men på stranden var det desto fler människor.

Stella blev trött, så vi satte oss en stund på muren. Om hon fick så mycket vila när Nellie klättrade på henne, kan man förstås undra.

Rätt som det var fick vi syn på Trisha, Tony och Daisy. Hundarna hälsade både på varandra, och på oss människor.

Efter en liten stund så fick vi sällskap av en liten chihuahua-pojke. Han tyckte att det var toppen med 3 alldeles lagom stora flickor.

Efter att ha pratat en stund, även med hanens matte och husse, så skildes vi åt. Stella, Nellie och jag gick hemåt igen - sick-sackande i trängseln...

19-03-04:

Min standardfrukost före ett gympa-pass, grönt te med lite riven färsk ingefära:

Jag kan inte ha mer i magen, när jag ska vika mig dubbel en stund senare. (För det får vi göra, förr eller senare.) Jag sträckte mig efter jackan när jag skulle gå i morse, men råkade snegla på termometern. Den visade 19,1°, så jag nöjde mig med en tunn väst. (När jag gick hem från gympan hade det hunnit bli 21,8°, och 1 timme senare visade termometern 24°.)

Även i dag var gympa-passet roligt och omväxlande. Ledaren (= gym-ägaren) visade bl a hur hans mamma tränade när hon hade fyllt 90. Hon låg raklång på rygg, med en käpp i händerna. Hon lyfte benen rakt upp, och gungade med hjälp av dem upp i sittande ställning. Där "rodde" hon några tag med käppen (med så stora vridningar åt sidorna som möjligt). Sedan sänkte hon sakta ner kroppen i ryggläge igen, och började om. Bra gjort i den åldern! (Det där med gymnastik-intresset är tydligen ärvt i rakt nedstigande led...)

När jag kom hem så gick jag ner till El Paseo med mina små. (Efter att ha bytt om från gympa-kläder, till de korta jeansen, en tunn tröja med ¾-ärm, och sandaler.) Det var SÅ varmt och skönt! Fast himlen har inte varit molnfri i dag.

I dag gick Stella hela vägen själv, fast vi vilade ca 5 minuter på muren nära Alehop.

Sedan åt jag frukost och började sortera-ordna-röja lite. Det som nu ligger på bordet är till hälften skräp som ska kastas.

Både min vilstol på balkongen, och läs-fåtöljen, är nu tomma. På vilstolen låg "brädor" som jag har slängt de flesta av, men stoppat några i en kasse för att bära ner till förrådet. I läs-fåtöljen låg en massa fågel- och djur-tillbehör. De sakerna har jag lagt i ett av de grå skåpen på balkongen. Dit bar jag också lite hundsaker (och fick på det viset tomt i 1 Kallax-låda till).

   

I Poäng-gungstolen ligger bara några tomma små lådor och askar.

Men på 3 av Harry-stolarna är staplarna desto högre, med papper, pärmar, plastfickor mm. Det som jag klassar som "papper" ska sorteras. Där finns viktiga papper som ska sparas. En del monterings-anvisningar samt garantier som också ska sparas. Men även en del gamla räkningar och annat som jag bara kan slänga. Dock tar det alltid TID att gå igenom papper + att det är tråkigast. Men jag får väl börja i morgon.

   

Det är sådant här som jag har kvar hos Ulf i Hässelby strand - gamla "papper" som måste gås igenom. (Sedan kan jag nog slänga 85%. Men jag vet att jag bl a har mina original-betyg där, och dem tänker jag behålla.)

Byggjobbarna har bytt kranbil! Den nya bullrar inte alls särskilt mycket. Kanske det var fel på den andra? Jag såg att chauffören rotade i motorn några gånger. Nu stör ljudet inte mer än vanligt trafikbuller, trots att det i dag har varit 1 kranbil + 1 cement-bil + 1 frontlastare +  2 lastbilar där - samtidigt. (Gamla kranbilen har mest stått stilla...)

Nu på eftermiddagen drack jag gurkmeja-latte. Det ska vara väldigt nyttigt. Det finns godare drycker, men den smakar helt OK. (I mitt färdigblandade pulver är det 53% gurkmeja, 15% ingefära, ceylon-kanel, muskotnöt, kardemumma, saffran och svartpeppar.) Man tar 1 tesked till 2 dl varm "mjölk". (Det blir förstås billigare att blanda gurkmeja, svartpeppar och kryddor själv.) 

Det rekommenderas att man gör den på "vegetabilisk mjölk". Den enda varianten jag hittills har hittat här, som INTE innehåller socker eller annat icke önskvärt (t ex palmolja), är havre-drycken nedan. (Mercadona.) Den här innehåller 15% havre och resten vatten - inget annat.

Men den innehåller mycket mer kolhydrater än vad vanlig ko-mjölk gör. (Jag brukar blanda lite vispgrädde med mycket varmt vatten, och får då ännu färre kolhydrater.) Om jag köper havre-dryck, så finns det inte mindre än 1-liters-förpackningar. Och så mycket gör jag aldrig av med på den veckan som drycken håller i öppnad förpackning. Mjölk (mellan-mjölk) kan jag däremot köpa i 2-dl's-förpackningar. Rejält sötad mandel-mjölk och soya-mjölk finns också i små förpackningar. Men sötad dryck vill jag inte ha! För mig är det enklare att hälla en liten skvätt vispgrädde i vattnet! Det smakar helt OK.

   

Jag testar mig fram nu, hur jag kan leva sunt, utan att tröttna på kosthållningen - och utan att gå upp i vikt. Hittills går det bra. Men jag kan INTE äta som jag har gjort tidigare, i större delen av mitt liv. Det gäller att lära om! Det är inte alltid det lättaste - men det går!

Jag har precis flyttat över en del till Sparad dagbok 52. Jag vågar nog inte flytta över mer dit, för då kraschar den väl. (Det är alla foton som tar så stor plats.) Alltså måste jag börja på en Sparad Dagbok 53 snart...

På min önskelista hos Bokus (där man kan spara sina favoriter) har jag nu exakt 158 böcker. Ett par dussin av dem skulle jag gärna vilja köpa NU, men jag kommer att få nöja mig med 2-3 stycken - tills jag får bättre med pengar. (Bok-rean till trots.) En bok som jag gärna skulle vilja läsa nu är den här:

Jag har hört mycket gott om den, och Lena T säger att det är den enda bok om hälsa, som hon behöver. De 4 "nycklarna" handlar om vila (=inte stressa), mat (=äta sunt), rörelse och sömn. Alla bitarna behövs enligt Dr Chatterjee för att man ska må bra.

19-03-05:

Jag beställde faktiskt boken ovan, i går kväll, + ett par rea-böcker som stod på min önskelista. Totalt 5 böcker, men till normal-priset av 2. Det blev ovanligt billig frakt också. Kanske hamnade de precis under en viktgräns, för om jag la till 1 enda pocketbok så ökade frakten med 125:-(!), och då avstod jag förstås från den.

De mailade från bokaffären Giner i dag, att mina spansk-böcker har kommit. Jag siktar på att hämta dem när de öppnar igen efter siestan. 

När man tittar på mina vädergadgetar, så är det väl uppenbart för alla - varför jag flyttade till El Campello. Fast vi har inte strålande sol i dag. Det är lika molnigt som i går. Lika varmt också. Hittills har hundarna och jag bara promenerat här i området. El Paseo lockar mer när solen skiner från en klarblå himmel.

I dag har jag ägnat ett par timmar åt balkongen. Jag har både flyttat om lite, samt skurat golvet. Det är ju jättegulligt med gråsparvar. Jag gillar fåglar. Men hur skriver man på fågel-språk "Förbjudet att bajsa på balkongen"? Det är fågelskit överallt! På golvet:

Och på balkongräcket, och på krukorna.

   

Och förstås, på växterna där de brukar sitta. Fast den lilla crassulan nedan, har jag nu flyttat längre in på balkongen. (Den stod så trångt.) Just nu står den i dusch-karet och droppar av. Jag har duschat av det värsta. Sedan ska den nog slippa att bli full med fågelbajs, för gråsparvarna favoriserar växterna nära balkongräcket.

I morse stod den lilla crassulan näst längst till höger (se ovan), och den stora crassulan stod längst till vänster. Men jag flyttade om. Nu blir det lite luftigare i den hörnan, och crassulan kommer att få lite mera sol. (Ju mer sol, desto fler blommor.) Den lilla crassulan står nu bredvid vil-stolen (se nedan). Jag la på dynan, trots att jag vet att det kommer att hamna fågelskit även på den. Det kommer att hamna en Nellie där också. Om jag inte lägger ett hinder ovanpå, så kommer hon att hoppa upp och ner. Fast nu är ju benet friskt - och håller.

Jag bytte ljuslykta på bordet. Jag tycker den här är finare. Men till sommaren kan den inte stå där. Blockljus smälter nämligen i värmen. På sommaren funkar bara värmeljus - fast då har jag dem förstås bara som dekoration, själva ljuslyktan alltså. Det är på vinterhalvåret som det är trevligt med tända ljus på balkongen. Just det här blockljuset kan jag inte ha tänt inne. Det doftar för starkt! (Ikeas, med blomdoft. Deras ljus med vaniljdoft och chokladdoft tycker jag bättre om, för de doftar mildare.)

Mina prydnads-katter får inte längre plats att stå bredvid varandra.

Jag tog bort allt som stod ovanpå det ena grå skåpet (det som jag har flyttat till fönster-sidan på balkongen). Jag har nämligen mätt att min nya fågelbur precis ska få plats att stå där. (Hoppas det funkar i praktiken också.)

Lilla fröken Gråsparv kom och inspekterade den nya ordningen. Helt OK, verkade hon tycka. Det är trevligt när hon är här ensam. Då brukar hon och Mio kvittra tillsammans. Men när hennes 3 bröder är här - då går det vildare till. De bråkar ibland. (Ni vet, pojkar i en viss ålder...)

Bygg-jobbarna har påbörjat pool-bygget. Fast än så länge ser det ut som de leker med "legobitar"...

I dag flyttade de sin arbetsbod. De sänker marken rejält, så allt nu är i gatunivå. Lastbil efter lastbil kör härifrån med flaket fullt med grus, sand och mager jord. Arbetsboden hade hamnat på en kulle, som de väl också ska ta bort. Den lilla palmen står nu högre upp än omgivande mark. Men jag gissar att den får stå så, tills det är mer klart runt omkring den.

Nedanstående skärmdump är från Svenska Magasinets webbsida. Det är ju intressant att jämför den egna pensionen med den spanska minimi-lönen. Min ligger precis över miniminivån (fast inte mycket). Tänk att spanjorerna oftast får 14 löner om året! Det är inte vi vana vid...

Och på tal om siffror:

Molnen har nästan försvunnit helt, och Nellie passar på att "sola" på balkongen. (Stella ligger inne på mattan. Hon skulle aldrig få sig för att hoppa upp i vil-stolen.) Eller är det en sol-stol förresten?

Längre fram ska jag måla dörrarna på de grå skåpen, i samma mint-gröna färg som bordet. (Jag har redan köpt färg.)

Jodå, fågelburen passar perfekt på skåpet. Där kan den få stå om dagarna, när vädret är bra.

Innanför det grå skåpet satte jag den turkosa rullvagnen. Där står den inte i vägen. Den är ju lätt att rulla åt sidan när jag ska in i tvätt-skåpet. (Innan stod den där vil-stolen står nu - eller framför städ-skåpet.)

Om jag ska vara helt ärlig (och bara tänka på mig själv), så tycker jag att det är precis lagom med 1 fågelbur och de 2 fåglar jag har. Buren tar lagom stor plats, 1 fågel sjunger vackert - och 1 är social, och rolig att iaktta. En perfekt kombination - för mig.

Men så är det ju det att jag är en stor djurvän. Jag vill att mina fåglar ska ha det bra. Lina är en utpräglad par-fågel, så hon bör absolut få en partner. Och då kommer de att behöva hela buren. Så på sikt måste Mio få en egen bur. Men var ska jag ställa den? Jag har varken någon bra plats inne, eller ute på balkongen. En pytteliten bur skulle jag alltid kunna klämma in. Men jag vill ju att Mio ska få en hyfsat stor bur, han också.

Ja, det är inte alltid lätt att få ihop det, så det passar alla. Det är bra synd att Mio och Lina inte kan dela bur på riktigt...

I dag får ni i stort sett bara se foton från min balkong. (Jag har tyckt om att vara på balkongen i dag!) I gengäld har jag inte gjort ett enda dugg, åt alla de papper som fortfarande ligger framme. Jag har inte ens hämtat spansk-böckerna. Men det kommer ju en dag i morgon också!

Linda bidrar med fotot nedan.

19-03-06:

I förmiddags gick hundarna och jag till bokaffären, och hämtade mina nya spansk-böcker. (Läroboken, nedan + arbetsboken.) När expediten skulle ta betalt så skällde Nellie ut henne. (Men jag slapp ändå inte betala...) Nu hoppas jag, att jag ska lära mig mycket spanska på den här kursen! I kväll klockan 18 ska jag dit.

Annars har jag bara pysslat med sådant som inte alls är viktigt i dag. Jag orkar inte vara flitig jämt... Jag har skrivit ut en visuell bild-guide till vad jag bör äta, sedan när jag återigen övergår till strikt LCHF. (Jag tar nog blodprovet på fredag. Man ska vara på läkar-stationen kl 08.) Bilderna har jag förstås hittat hos Kostdoktorn. De piffar upp mina fula köks-skåp...

Och så har jag letat efter den optimala buren åt Mio. (Som jag har råd med - och plats till.) Jag har hittat flera nya spanska webbsidor som säljer djur-tillbehör, och ser att priset på exakt samma bur kan variera ända upp till 40%. Men det är inte alltid att samma sida är billigast på allt. Jag såg ett "kund-foto" på 2 sådana burar som min nya, ställda tillsammans. Om jag hade haft plats så skulle det förstås vara idealet, att Mio och Lina hade var sin sådan här. Men jag har inte plats. Det vore helt omöjligt att klämma in ytterligare en sådan bur. En hälften så stor kan få plats inne, om jag flyttar mina pelargoner. Och kanske jag skulle kunna sätta en skiva ovanpå rullvagnen på balkongen, så en mindre bur kan stå där?

Så länge jag inte har hittat en hane åt Lina, så är läget inte akut. Men jag fortsätter att leta. Om jag googlar på kanariefågel-burar så dyker det upp en massa pyttesmå, några små och några få i lagom storlek. En pytteliten bur ska Mio slippa. Men hur stor det kan bli vet jag ännu inte. (Förmodligen något mindre än vad jag önskar att jag kunde ge honom...)

Ulf bidrar med texten nedan. Jag har läst liknande texter vid några tillfällen tidigare.

En gång visade jag en sådan text för mina dyslektiska barn. De märkte inte att något var galet. Så här ser texter oftast ut för en dyslektiker. Men precis som för oss andra, så läser vi inte vad där egentligen står - utan själva ordbilden. Det funkar bra, när man väl har lärt sig läsa. Det är innan barn har knäckt läskoden, som de har allra stört besvär av sin dyslexi. Fast hela livet är dyslexi ett handikapp. Mina barn har visuell dyslexi. Det innebär att de muntligt (och sådant de hör) fungerar precis som alla andra. Men de stavar ganska kreativt, och läser väldigt långsamt. Ingetdera kan de rå för. Livet är, som så ofta, orättvist.

Det verkar som om Randy skickar ut sina "Dagens Randy" ämnes-områdes-vis. En lång period handlade det om kaffe, sedan om kontorsarbete (vilket inte intresserade mig). Men nu handlar det om djur. Därför får ni se några av Randys teckningar just den här perioden.

När som helst väntar jag Erik och Irina. De ska titta inom. Jag får väl stänga av datorn strax.

19-03-07:

Det var både trevligt och lärorikt på spanskan i går. Lite nytt lär jag mig var gång. Men jag borde förstås sitta hemma och plugga grammatik också. Just nu orkar jag inte, men längre fram kanske. (Sen i framtiden, när den psykiska stressen med att få lägenheten klar någon gång, äntligen är över...)

En i mitt tycke kul grej; Jag vet att hustru/maka heter esposa, och make esposo, men inte visste jag att las esposas betyder handklovar! Fastlåsta i äktenskapet? (Fast förmodligen hör orden inte ihop, fast de låter så lika.) Folk säger vanligen mujer och marido (esposa/esposo är lite mer gammeldags). Fast mujer betyder ju kvinna, så det framgår inte om det är en gift kvinna. Själv är jag divorciada (skild) och har en exmarido.

Vår stackars städerska får mycket extra jobb nu. Själv har jag dubbla dörrmattor som samlar upp 90% av bygg-dammet innan det kommer in i hallen.

De jobbar flitigt på grann-tomten. Jag bor ju på första parkett, så jag kan se ALLT...

Muren mot gatan rev de i går morse.

Och lilla palmen står nu högt ovanför omgivande marknivå.

Katarina hörde av sig till Lena och mig. Hon skulle på kontroll hos veterinären med Zeke. Hon undrade om vi skulle ses för att gå en promenad därefter. Det nappade vi på! Lena, Lucky, Katarina och Zeke hann mötas innan vi kom fram. Men det går inte bra med Lucky och Zeke. Båda herrarna vill bestämma... Så Lena och Lucky gick hem igen. Vi mötte dem på vägen.

Med mina små och Zeke går det bra, trots den stora skillnaden i storlek. Detta tack vare att Zeke är lugn, och gillar "flickor". Och då känner sig mina små trygga. Jag försökte få med alla 3 hundarna på samma foto, men det var nästan omöjligt. Zeke fick inte plats i bildrutan, när jag stod så nära som jag var tvungen att göra - för att hålla i Stellas och Nellies koppel. Nedan ser ni mina försök till grupp-bilder.

19-03-08:

I dag är det internationella kvinnodagen - en viktig dag. Samtidigt tänker jag, att alla vi som vet att det är kvinnodagen i dag - det är inte vi som behöver den bäst. Det finns så många förtryckta kvinnor, i så många länder där kvinnorna inte har några rättigheter alls. De skulle ha behövt en egen dag! En dag som kunde göra skillnad! Jag önskar att det inte hade varit en utopi...

ALLA - kvinnor som män, fattiga som rika, i alla länder i hela världen - har rätt till ett värdigt liv, och rätt att få bestämma över sig själv! Det är inte så i verkligheten - men vi måste försöka påverka så mycket vi kan!

       

Stella hade ingen lust att gå ur sängen i morse, men eftersom jag gärna vill bädda på mornarna - så lyfte jag ner henne.

Hon la sig i den ljusblå sängen i stället. (Medan Nellie for runt och hade en ryslig massa för sig...) Stella mådde inte bra i morse. Hon ville inte ha någon frukost. Då får hon tyvärr inte i sig sin medicin heller...

När hon kom ut så ville hon äta växter. Men de som växter på trottoaren är ju smutsiga, och jag vet inte vilka som går att äta - och vilka som eventuellt är giftiga. När vi kom hem igen fick hundarna en skål med ruccola, isbergssallad och grönkål. Men de åt nästan inget. Det dög inte åt Stella. Annars äter mina hundar med förtjusning sallad, grönsaker, frukt och bär. Det ger jag dem dagligen, i små mängder.

Jag satte ut på balkongen, de 2 pelargoner som jag har haft inne. Tillfälligt står de på balkongbordet. De trivs nog bäst ute, trots allt.

Nu ställde jag alla små-växterna, där pelargonerna stod. Fast det är där som Mios bur ska stå - längre fram när han får en egen.

Mio och Lina har varit på balkongen i dag, eftersom det har varit fint väder. Men nu är de inne igen. Mio sjöng så vackert, så vackert, för lilla fröken Gråsparv. Hon satt i bougainvillean, men svarade Mio emellanåt.

Jag gick till Aldi i dag, bl a för att de brukar ha spännande grönsaker. I dag köpte jag kål- och broccoli-groddar. Det har jag inte smakat tidigare, men det var gott. Aldi har många ekologiska produkter, precis som Consum och Lidl har. Men Mercadona, som annars har varit min favorit-affär, säljer ingenting ekologiskt (varken ägg eller grönsaker). Sådant har betydelse! Jag handlar mindre på Mercadona numera, än vad jag gjorde förr.

När jag ändå var på Aldi, så gick jag inom möbelaffären Albir Colonial. Jag letar efter en turkos kruka till min benjamin-fikus. Något som går i färg med prydnads-sakerna som står intill. (Vit kruka med rosa prickar är inte optimalt.) Men möbelaffären (som annars har en hel del möbler och prydnads-saker i turkost) hade bara jättestora turkosa krukor, tänkta för små träd. Krukan fikusen står i nu är 18 cm hög och 20 cm i diameter. Jag har några små krukor i en ljus-turkos färg (syns i bakgrunden). Dem köpte jag billigt i Kina-butiken för några år sedan. Men större varken hade eller har de. (Bara i "alla" andra färger.)

De 2 små krukorna går bra i färg med balkongbordet. Kanske jag ställer 1 där. Men pelargonerna går inte i. De behöver större krukor.

Jag letade på internet. Det finns massor av olika plastkrukor att välja på, men jag vill ha porslin eller keramik. Krukan till höger i keramik hittade jag, och den är inte dyr. Men den har så konstig form. Det står att den är 27 cm i diameter, men inget om hur litet hålet upptill är. Jag hittade en annan ganska fin kruka i keramik, med passande mått. Men där passade inte priset. Den kostade över 60 €! Max 20 € kan jag ge, och då ska det vara en riktigt fin kruka. Bättre vore om jag hittar en för 3-4 € (som jag hittar krukor för, i knall-grönt, cerise-rosa, lila, tomte-rött och andra färger som "kineserna" tycks gilla).

       

Nåja, det är ju inget livsviktigt. Men jag tycker om när saker går i färg...

Inte förrän på eftermiddagen gick vi ner på El Paseo. Ni får se några foton, fast det första visar C/ San Pedro.

De som bor i hörnlägenheten i det här gula huset, har alltid så fina blommor på sina balkonger, bl a många pelargoner. De tycker nog lika mycket om växter som jag gör.

   

Skylten nedan, som berättar om "fiskar-monumentet", måste vara ny. I alla fall har jag inte sett den tidigare.

Nellie blev så glad när vi kom fram till gräsmattan i dag, så hon skuttade och sprang. Om jag inte hade hållit hårt i kopplet så hade hon nog rusat i väg som en liten galning. Synd att hundarna så sällan kan springa lösa...

    

Både den nya trappan (ovan), och den nya lekplatsen (nedan) ser ut att snart vara klara. Jag ser fram emot att få räkna stegen i nya trappan. Den vid Mercadona har 54 steg, den höga nära mig har 79 steg (men sedan tillkommer 7 för att komma ner på gatan). Den nya kanske är "mitt-emellan-lång"?

När vi kom hem igen så tittade jag återigen efter fågelburar på webben. Buren jag har (som jag köpte för det superlåga priset 51 €) kostar olika mycket i olika webb-butiker. Båda nedan säljs via Amazon.es - och som ni ser är den högra dubbelt så dyr!!! På tillverkaren Ferplasts egen webbsida (https://www.ferplast.com/it/accessori-per-uccelli.html) kostar buren nu 109 €.

      

Det är eftersom priserna varierar så mycket, som jag letar flera gånger i veckan. Jag såg en annan bur från FerplastAmazon, som var nedsatt 30% fast den var ny - bara för att original-förpackningen saknades. Jag vill helst ha en av burarna nedan, men hoppas hitta någon av dem billigare. Jag har skrivit ut ordinarie pris, samt måtten. Den högra är 2-3 cm större på alla ledder, och har vit låda, men den har lutande gavlar vilket är dumt om man vill hänga på ett badkar. Jag tycker att den vänstra är snyggare (trots sin svarta låda). Men jag kommer att låta priset avgöra. Hittar jag en av dem till ett bra pris, så slår jag till. Storleken på de här burarna motsvarar ungefär den halva bur Mio bor i nu. Jag skulle, som sagt, gärna köpa honom en större bur - OM jag hade haft plats med en. (Jag tittar på andra märken också.)

   

Jag gillar bättre formen på buren nedan, men de modellerna har bara 1 lucka, och så finns de bara med färgad botten (olika skrikiga färger till olika storlekar, färgen nedan hör till de bättre).

Modellen ovan finns i 2 färg-alternativ till, båda något sämre. Synd, för storleken är bra.

       

Storleken större har mer passande färg (men fortfarande bara 1 lucka), och Mio vore värd en större bur. Men den skulle jag tyvärr inte få plats med, inte någonstans (varken på längden eller tvären). Ytan där buren kan stå är 42 x 48 cm (förutsatt att jag tar bort matskålarna på stora burens vänstra sida, annars är ytan bara 42 x 43 cm).

I dag fick jag mail om att Westwing öppnar en vanlig webb-butik, som komplement till sin andra. Se: https://www.westwingnow.es/. I den butiken säljer de sina "bäst-säljande" varor. Där finns sakerna på lager, och går att beställa när som. På den vanliga sidan är det max 4 dygn, eller tills en vara är slutsåld, som gäller. Men butiken med fast sortiment är dyrare. Stolen Ribbon nedan, som jag tycker är ganska rolig, kostar på vanliga webbsidan 109,99 €. På den nya sidan kostar stolen 164 €. Dyrt bådadera, men det är nog en "fin" sort! (Det är en stol man kan ha ute också. Den finns i fler färger, bl a vitt.)

   

På den nya webbsidan säljer de skålen nedan. Jag gillar texten. Jag tittade lite på de olika avdelningarna, och hittade en del snyggt - men inget jag behöver. Och jag orkade inte titta på alla sidor - för det var så många!

Jag fick nyhetsmail från Zara Home också. De säljer bl a setet nedan. Ett sådant skulle jag faktiskt behöva! Med en ljus-släckare slipper man all rök som bildas när man blåser ut ett ljus. Och när jag klipper vekar med min vanliga sax, så ramlar veken ner i ljuset. Annars verkar Zara Home inte vilja ha mig som kund längre. Inte nog med att de parfymerar alla sina fysiska butiker (så det svider i ögon och hals om jag går in där). Nu har de dessutom slutat att sälja kuddfodral i storleken 40 x 40 cm (som jag har). De har övergått till 45 x 45 cm...

Artikeln nedan hittade jag i Svenska Magasinet. Det är bra att det införs en maxgräns. Själv har jag bra avtal med Sabadell - och således ett konto utan avgift. Men innan jag fick bättre avtal (för ett antal år sedan), så betalade jag 6 € per månad. Det blir rätt mycket per år...

Som avslutning, "dagens Randy". (Själv gick jag inte till läkar-stationen i morse. Jag skjuter upp blodprovet till måndag eller tisdag. Men då måste jag ta det! För sedan vill jag börja banta igen. Jag har ju 3 kg till som jag måste bli av med...)

19-03-09:

I förmiddags satte jag igång en tvättmaskin, och sedan plockade jag fram stolsdynor från garderoben. Jag la de rosa tunna på stolarna, och en tjock mintgrön på golvet. Den tjocka är till Stella. Där kan hon ligga och "sola" när Nellie ligger på dynan i sol-stolen. Jag borde såga till en liten platta i dynans storlek, och sätta små miniben på denna - och sedan lägga dynan överst. Det kanske jag gör längre fram. För dynan kommer förstås att bli smutsig ännu snabbare, om den ligger direkt på golvet.

Sedan gallrade jag ut 4 av mina växter. Jag vill hellre ha ytterligare 1 ny pelargon - och det har var varit trångt nu. Växterna nedan ställde jag ut bredvid sop-kontainern, och inom 20 minuter så hade någon tagit hand om dem (precis som jag hade hoppats på).

   

En pelargon till får jag plats med. Hoppas jag kan hitta någon spännande rosa variant. Den lilla ljuslyktan fick flytta tillbaka till runda bordet - för den tar dels mindre plats, och dels kan den stå där hela sommaren. Den andra har jag gärna inomhus - fast då får jag byta ljus i den.

Stella provade dynan, som då låg i skuggan. Senare låg hon en stund där när solen sken. Hon verkar gilla dynan.

Mina hundar och jag hade bestämt träff nere vid hamnen, med Lena och Lucky. Annevi hade tipsat om att akacian/mimosan blommar för fullt nu, så vi ville dit och titta. Jag tog ett par foton på vägen dit.

Usch vilka tråkiga gråa fläckar det blir på nästan alla foton numera! Så ofta som möjligt beskär jag fotona, så fläcken inte kommer med. Men på fotona ovan och nedan skulle för mycket av motivet ha försvunnit. Kanske sitter det något litet skräp inne i kameran på linsen? Jag har putsat det jag kommer åt, och där finns inget. Eller så har det blivit något annat fel? När jag får råd så köper jag en ny kompakt-kamera, men det måste dröja ett tag till.

Precis när jag hade tagit fotot ovan, så lyfte jag blicken för jag undrade varför hundarna drog så. Jo de hade fått syn på Lena och Lucky, som stod och pratade med Annevi och Staffan. Det är roligt att se så lyckliga Lucky, Stella och Nellie blir, när de träffar varandra. Sedan blir Lucky glad att se mig också, och mina små blir förstås glada över att träffa Lena, Annevi och Staffan! Så det blev slick- och klapp-kalas en stund.

Lena och jag gick vidare till akacian/mimosan. Och eftersom den blommade så vackert i dag, och det inte varar för evigt, så passade jag på att ta en massa foton. De vackert gula, men annars anspråkslösa blommorna, är så vackra! Jag blir glad av att se den intensiva blomprakten! (Detta är vår närmaste blå-akacia. I utkanten på El Campello finns det många fler. De växer som ogräs här...)

På hemvägen såg vi det här lyxiga vrål-åket, med sin unga chaufför. (Lite för ung? Annars borde han väl ha suttit i förarsätet. Mamman körde bilen med fjärrkontroll.)

Hemma igen så tänkte jag ta foto på hundarna, som låg på var sin dyna i solen. Men när jag kom med kameran så reste sig Stella och gick in. Kanske hon hade blivit för varm. Men Nellie låg kvar ganska länge. Hon gillar sin upphöjda plats. Om jag vill sitta där en liten stund, så får jag oftast flytta en kletig gnagis först...

Balkongen ser så inbjudande ut, men jag bör hålla mig inne och sortera/gallra/ordna bland alla de papper som ligger framme...

Jag hade lite svårt att slita mig från min soliga balkong, med vackra blommor, fina fåglar, och gulliga hundar...

   

Men till slut så lyckades jag skärpa mig. Och nu har jag hunnit gå igenom lite drygt hälften av alla papper. Skönt att ha kommit en bit på vägen. Och lite till ska jag väl hinna innan läggdags.

Jag känner mig så flitig så - för jag blev klar med samtliga papper! Fast nu står det 6 små lådor/askar med diverse "skräp" kvar på matbordet. Detta bör jag kunna gå igenom i morgon. Hälften kan nog slängas, men där ligger en del bra saker också.

Sedan började jag putsa mässing. De saker jag har av mässing har alla blivit helt brunprickiga på ovansidan, på alla horisontella ytor. Men de är lika blanka och fina på de vertikala ytorna. Jag börjar undra om det helt enkelt är någon form av rost/korrosion, p g a den höga luftfuktigheten som vi har här. (Vanligen 60-70%.) Jag köpte ett putsmedel på Consum i dag, och sedan har jag putsat och putsat, och upprepat, och borstat med en kasserad tandborste, och gnidit. Men blankt blev det inte.

Först försökte jag länge och väl med den lilla lampan nedan. Jag tycker att den är söt, men med brunprickig fot är den inte lika fin längre. En liten aning bättre blev det, men långt ifrån bra.

   

Jag försökte också med ovansidan på locket till min burk från danska Broste. Ni ser hur blankt resten är, medan ovansidan på locket är matt och brunaktig. Även den blev lite bättre, men bara en aning - definitivt inte bra.

Mina 2 golvlampor, båda i mässing, ser ut som nedan på fotens ovansida. Dem har jag inte försökt putsa ännu, bara tvätta och gnida med mjuk trasa. Men de ser nästan repiga ut, och det kan de inte vara - för båda står (och har stått) skyddat bakom fåtöljer (och tidigare soffan). Själva "stången" är lika blank som från början.

Om de här ytorna är/har varit plastbelagda, eller om det bara är mässing - det vet jag inte. (Den ena golv-lampan är från Ikea, och den är köpt här i Spanien för max 8 år sedan.) Jag skrev till Broste i Köpenhamn för ganska länge sedan, och frågade vad jag ska göra (jag bifogade foton), men de har inte svarat. 

Är det någon som har någon erfarenhet av sådant här? (Jag är ju inte så huslig...) Kan jag göra något? Vad? Jag har läst på webben om olika rengöringsknep med ketchup, bikarbonat mm. Andra rekommenderar de produkter som är speciellt framtagna för att putsa metaller med. Det var en sådan jag köpte, för jag har inte ketchup hemma (det äter jag aldrig). Men det verkar inte som om det är smuts eller ärg i det här fallet - utan "förstört".

Lena T föreslog att jag skulle måla lampfötterna med guldfärg (i "reporna"), men det har jag inte provat än. Om ni har några tips eller goda råd - så vara rara och maila mig!

För en stund sedan så tände jag ett vanlij-doftande värmeljus - bara för att det är mysigt. Då var det ganska gulligt, för hundarna började bums vifta på svansarna - och tittade menande på läsfåtöljen... Jag brukar ju ofta tända ett ljus när jag sätter mig för att läsa. Och de tycker mycket om att ligga i mitt knä då. Men det blir ingen läsning i kväll. Läs-fåtöljen är visserligen tom (så när som på några halkskydd som jag ska lägga under mattorna sen, samt hundtrappan). Men jag tänker inte börja läsa någon bok förrän jag är klar här, ja klar med allt det som ligger framme och ser stökigt ut. (Jag ska inte vänta med att läsa, ända tills jag har målat allt som ska målas också.)

I morgon bör jag försöka bli klar med det sista som ligger framme på bordet, men också gå ner med en kasse till förrådet, samt städa ordentligt här. Vi får väl se hur långt jag hinner...

19-03-10:

I morse "pratade" Mio och Lina med varandra. Mio sjöng, och Lina kvittrade lite svagt till svar. (Dålig motljusbild...) Det går inte, det är helt omöjligt med så olika fågelarter, men jag hade önskat att de hade kunnat bli ett par - och bott tillsammans i hela buren. Jag googlar morgon och kväll på de burar jag funderar på att köpa, för att se om det dyker upp ett extrapris någonstans. Och så räknar jag på ytor och volymer. Volymen kan jag förstås inte räkna ut exakt, för de mått som anges är yttermått - och taken är ofta rundade. Men "golvytan" kan jag jämföra med vad Mio har nu.

Eftersom det är söndag, och massor med folk på El Paseo, så svängde hundarna och jag av söderut (i riktning mot hund-badet), så fort vi hade kommit ner. Det var mycket folk åt det hållet också, men mindre än åt andra hållet. Som ni ser nedan, så lär vi få dras med den grå fläcken på mina foton. Jag putsade kamera-linsen i morse, men det hjälpte inte.

Stella ville bli buren emellanåt...

Var gång jag går förbi rosmarin-buskarna, så tänker jag att det vore trevligt att ha en på balkongen. Mindre för själva kryddans skull, och mer för de vackert blå blommorna.

Nu är det meningen att jag ska gå ner till förrådet med den stora kassen. Det är bara det att kassen är tung. I den ligger bl a de där "bräd-bitarna" som jag ska spara, och "hundgrinden", och en matta, och ett stort galler... Tyvärr står båda mina transport-kärror i förrådet just nu. Så antingen måste jag bära ner kassen fast den är tung, eller först gå och hämta en kärra (= 2 km extra promenad). Fast nu när jag tänker efter, så har jag ju shopping-kärran hemma. Men trots att den är stor - så kommer inte allt att få plats. Kanske jag borde försöka ändå? Det jag inte får ner, kan jag ju "hänga utanpå" kärran. Jag provar! Annars är det risk att lättjan segrar - och kassen blir stående i hallen...

Jodå, det gick lätt att rulla ner den fulla kärran till förrådet. Jag fick bara hålla det stora gallret i handen, när jag skulle in i hissen och genom dörr-öppningarna. Nu står sakerna i förrådet - som börjar bli ganska fullt! Från början hade jag inte tänkt ha något förråd, eller ha några saker där. Men nu köpte Ulf det här förrådet i mitt namn (för att slippa deklarera och betala skatt i Spanien). Räkningarna för comunidaden (hyran) och IBI:n (fastighetsskatten) dras därför från mitt bankkonto - och då kan jag ju lika gärna använda förrådet! Fast alla Ulfs saker står där också förstås, samt några flyttlådor som är Lenas. Synd att det är 1 km mellan förråd och bostad bara, det vore bekvämare att ha dem i samma kvarter...

   

Det är bra med hopfällbara saker. Nu ligger shopping-kärran återigen på sin plats på hyllan ovanför dörren. Där ligger också hund-vagnen som jag inte längre använder. Bonnie tyckte mycket om att åka vagn, och det gör Stella också. Men Nellie tycker det är pest och pina - och försöker gräva sig ut under höga ylanden. Nu när jag bara har 2 hundar, som dessutom bara väger 3,2 kg sammanlagt, så kan jag ju lätt bära dem i en väska. Att åka väska tycker Nellie är OK. Om jag säljer (eller ger bort) både shopping-vagn och hund-vagn, då kanske en hopfällbar minicykel skulle få plats på hyllan? Men det blir en senare fråga. Jag har inte råd med någon cykel nu.

   

På matbordet har jag nu bara de här sakerna kvar att gå igenom. (Och jag har fortfarande tomt i 1 Kallax-skåp.) Lamporna skulle jag vilja ha framme och använda - fast jag vet inte var de kan få plats någonstans. (Den högre av dem vill jag ha bredvid sängen - men så saknar jag ju sängbord...)

Fågelburen står på balkongen just nu. Det är verkligen mycket enklare att bära ut (och in) den, än det var att rulla den stora på hjul över tröskeln. Dessutom håller sig all sand, och praktiskt taget alla fröskal och fjädrar i buren - så det blir bara en bråkdel så mycket städarbete som tidigare. Jag är mycket nöjd med min nya bur!

 

När hundarna och jag nyss gick tidiga kvällsrundan, så passerade vi kina-butiken Qin. Jag såg att de hade fått in många nya pelargoner. Jag gick hem med hundarna, och tog i stället börsen med mig. Jag köpte 2 nya pelargoner (à 2 €) i färger som jag tycker om. En rosa-randig som liknar den jag redan har, och en som är nästan vinröd (men inte varmröd).

Nu fattas jag bara lämpliga krukor till dem. Jag har för små, och för stora. Och så har jag 2 som är alldeles lagom - men dem vill jag inte ha stående ute. Det är nämligen mina allra finaste porslins-krukor. Den ena, favoriten, har liljekonvalj-mönster. Ute duger plast eller plåt bra. Jag har haft fler ytterkrukor, men gett bort. Det är ju omöjligt att veta i förväg precis vilken storlek man behöver. Och skulle jag plantera om mina pelargoner i större krukor (vilket de skulle må bra av till sommaren) - så behöver de förstås större ytterkrukor också. Jag satte dessa på fat så länge. Antingen får jag väl flytta om några andra växter, eller köpa 2 billiga vita plastkrukor.

Nu har jag totalt 9 pelargoner, i en vacker färgskala, så nu behöver jag inga fler. (Jag får inte plats med fler!) Ni har säkert förstått att jag blir glad av vackra blommor! Så här fina är de nya:

Sakerna på bordet står kvar, och jag får väl börja gå igenom dem - även om jag kanske inte "gör färdigt" i kväll.