Sparad dagbok 51. (Fr o m 18-11-29 t o m 19-01-19.)

18-11-29:

Jag läste ut boken i går, och satt för den skulle uppe ända till 23:30. Det är sent för att vara mig, men boken var lite för spännande för att jag skulle kunna lägga den ifrån mig.

Det har varit lite kyligt i dag (det var bara 12° när vi gick morgon-promenaden), men soligt - så jag tvättade 2 maskiner tvätt i morse, som sedan fick hänga på tork på tak-terrassen. När jag senare gick ner till Bio-teaC/ San Bartolomé, för att hämta det te som jag hade beställt, så passade jag på att gå inom förrådet och ställa en kasse med "garderobs-tillbehör". (Sådant som hör till garderoberna, men som jag inte använder just nu, bl a en extra garderobs-stång.)

I dag har jag ställt alla mina nallar i ordning i det stora vitrinskåpet, samt ytterligare några prydnads-saker. Resten bara står på hyllorna, för att vara ur vägen. Jag har provat mig fram lite, och konstaterat att det blir för "plåttrigt" att ha allt smått på samma ställe (som jag ett tag funderade på). Då ser man inte de enskilda sakerna, för det blir för mycket på en gång. Så i morgon ska jag sätta så mycket "smått" jag kan (utom nallarna), i de 2 smala vitrin-skåpen bakom läs-fåtöljen. Det ena är tomt, och i det andra står sakerna bara huller om buller. Det ska jag nog bli klar med under morgondagen.

       

Därefter ska jag fylla Billy-skåpen med trä-dörrar, med sådant som inte ska synas. I skåpen bakom datorn, som det är svårt att komma åt, ska jag ställa alla lådor med gamla foton i. Dem som jag ska skanna in längre fram (= ett tidsödande projekt). Det tar nog ett tag att få ordning på allt (5 skåp ska fyllas så optimalt som möjligt), så det blir knappast klart i morgon. Jag ska ju hinna med allt det vanliga också - som att gå ut med hundarna, kanske köpa hem lite förnödenheter, dammsuga runt fågelburarna, och vattna mina växter. Som pensionär tar jag allt i lugn takt. Jag har så sällan några klockslag att passa.

I nästa vecka kanske jag kan börja gallra bland mina böcker? För varje hylla och skåp som jag nu ställer sakerna i "på riktigt", så känner jag mig en liten aning närmare målet - en lägenhet med ordning precis överallt.

Just nu ska jag dock plocka fram en ny bok att läsa. Den här gången borde jag välja en som jag har lättare att lägga ifrån mig. Vi får väl se vad jag kan hitta bland mina olästa böcker. (Halva matbordet är fortfarande fullt med saker, men jag får plats med en bok...) Fast både hundarna och jag längtar efter att kunna sitta i läs-fåtöljen igen. I slutet på nästa vecka kanske?

18-11-30:

Doktorn.com skriver att "Kvinnor får bättre sömn - med vovven som sällskap". Se: https://www.doktorn.com/artikel/kvinnor-f%C3%A5r-b%C3%A4ttre-s%C3%B6mn-med-vovven-som-s%C3%A4llskap

Eller läs här:

Sällskapet kan påverka hur god din nattsömn blir och för kvinnor är det varken en annan människa och inte heller katten som bidrar till bästa sömnen. Den bästa nattsömnen bidrar istället "människans bästa vän" hunden till visar en studie som publicerats i tidskriften Journal of the International Society of Anthrozoology.

Syftet med studien var att forskarna ville studera vilken påverkan husdjur har på sömnkvaliteten hos människor. I studien ingick närmare 1 000 kvinnor i USA som fick besvara en enkät kring sömnvanor och husdjur.

Av de tillfrågade uppgav mer än hälften, 55 procent av kvinnorna, att de delade säng med minst en hund. 31 procent delade säng med minst en katt och 57 procent uppgav att dom sov bredvid en människa.
Starka känslor av lugn och trygghet

Studien visar att de kvinnor som sov med en hund i sängen upplevde starkare känslor av lugn och trygghet. Hundägare uppgav också att de gick och la sig samt vaknade tidigare än kattägare som inte hade någon hund. Forskarna kunde även se, baserat på de svar man fick på enkäten, att allt tyder på att hundar inte alls stör sömnen särskilt mycket.

Katter som delar säng med sina ägare visade sig däremot vara minst lika störande som människor när det kom till att störa nattsömnen.

Som vanligt alltså - hunden är människans bäste vän. När jag har fått råd att köpa en "Nellie-säker" sängstomme, då ska jag hämta den höga hund-trappan i förrådet - och låta hundarna sova i min säng igen. Det trivs vi alla 3 med.

I morse var det molnigt, blåsigt och kallt, så vi hoppade över morgon-promenaden. Men när solen tittade fram (sen förmiddag) - då gick vi desto längre i stället. Stella blev trött på slutet, så henne bar jag, men Nellies energi tycks aldrig ta slut. (Jag hade kameran med, se nedan.)

I går målade de vita linjer på den nya asfalten. Då luktade det starkt av färg. I dag är lukten borta. Jag har hört ryktas att kommunen gör alla de här arbetena just nu - för att det är valår nästa år. Dels vill den här kommun-styrelsen visa hur duktiga de är, och dels vill de se till att pengarna tar slut - ifall det blir ett annat parti som kommer till makten sen. Tja, så kan det ju vara. Själv hoppas jag att de passar på att rätta till lutningen vid alla övergångs-ställen, när de lägger ny asfalt på gatorna. Det är en klar fördel om vattnet rinner bort från de ställen där man ska gå.

   

Pilen nedan pekar på en båt! Redan i går låg den delvis uppe på piren, i natt eller i förmiddags lyfte vågorna upp den helt. Jag undrar förstås hur en båt kan lyckas gå på grund vid en pir - de syns ju väldigt tydligt, och stenblocken ligger samlade.

Vi var ute 1½ timme även i dag, men då gick vi inom Alehop några minuter och tittade. Hundarna tycker alltid att det är så spännande att få följa med in i affärer. (Jag brukar alltid bära dem.) De har mycket roligt på Alehop, men inget alls som jag behöver.

Hemma igen så höjde jag äntligen taklampan i hallen. Tidigare var nederkanten 190 cm från golvet, och Erik som är 187 cm i strumplästen höll ofta på att slå huvudet i den. Nu lyckades jag få upp den till 196 cm ovanför golvet - så nu ska det klara sig. (Mer sladd får inte plats i kåpan, så högre kan den inte sitta.) När jag ändå hade klättrat upp på trappstegen, så passade jag på att sätta fast 2 av mina 4 konstgjorda undulater. Det blev inte riktigt bra, men det kan jag justera längre fram.

De andra 2 ska sitta i vardags-rummet eller köket.

   

I förmiddags fyllde jag det vänstra (grunda) vitrinskåpet med små prydnads-saker. Någon av dem kanske inte ska stå där, utan en annan sak i stället - men det får vara så här nu. Jag tänkte flytta ut den lilla vita byrån, och ställa en (lite högre) prydnads-sak där istället. Men det går inte utan att skruva loss dörren, så jag väntar. Nu prioriterar jag att så snabbt som möjligt få undan allt, på ett någorlunda prydligt sätt. Sedan kan jag ju peta med små detaljer i lugn och ro efter nyår.

   

Jag har 3 sådana här små vita byråer (med 2, 4 respektive 6 lådor). Jag måste nog gallra ut minst 1! (Vilken? Den största?)

Min segelbåt ska stå ovanpå Kallax-hyllan som står mellan köket och vardags-rummet. Det är enda stället som den får plats på. (Den är hög!) Lampan vill jag nog ha på buffén sen. Ovanpå badrums-skåpet ställde jag mina 2 blå-rutiga Cult-krukor. Den vänstra har lock, så den kan jag ha saker i. (Och så ställde jag en likadan ljusstake vid tvättstället.)

   

Nu ska jag fylla Billy-skåpen bakom datorn med foto-lådorna, sedan ska jag sätta in mina ljusstakar och ljus (utom de jag använder för stunden) i nästa skåp. Hoppas det får plats! Och helst vill jag få plats med "dator-tillbehör" där också. (Fast det är förstås för optimistiskt att tro - att jag ska få in alla de här sakerna. Kanske jag måste gallra ut några ljusstakar till?) Först därefter ska jag ställa in prydnader i den andra smala vitrinskåpet. (Nu står där bl a ljusstakar som ska flyttas.)

Boken jag började läsa i går är trevlig, fast en liten aning för engagerande. (Jag satt uppe och läste 1 timme längre än jag hade planerat.) Kul att läsa om trakter som jag känner till!

Det ger sig hur mycket karaktär jag kommer att ha i kväll. Jag bör inte börja läsa för tidigt (jag har annat att göra), och jag bör lägga mig i tid (så jag vaknar pigg i morgon)...

Det tar tid! Först samlar jag ihop allt, och sedan ställer jag in det... Det blev bra med alla fotona. I lådorna ligger massor av mappar med gamla foton från när barnen var små. Det var ju före digitalkamerornas tid. Det kommer att ta tid att skanna in alla (och några har klibbat ihop, så de riskerar att gå sönder när jag ska separera dem). När allt är klart (om några år?) så ska jag skicka allt inskannat till mina barn. Alla dessa foton + 2 lådor med inramade som jag inte får plats med, några fotoalbum mm, finns nu samlat bakom de 3 dörrarna (i 2 skåp) bakom datorn. Om några år (när allt är inskannat) kommer 2/3 av de här hyllplanen att bli tomma. Då kan jag exempelvis plocka hit jul- och påsk-saker från förrådet, och ställa där.

Sedan fyllde jag nästa skåp med ljusstakar, ljuslyktor, vaser och ljus. Det är faktiskt i mesta laget. Jag gallrade ändå ut 10 ljus-stakar/ljus-lyktor och en kasse med värmeljus (till Erik och Irina). Några saker från Cult design (som jag inte använder för stunden, men vill ha kvar) fick också plats. Och längst ner t v står det än så länge bara en tom låda. Jag får väl gå in för att elda upp större delen av mitt lager av värmeljus i vinter. Det räcker ju om jag har 2 askar på lager. Eftersom jag gärna tänder värmeljus varenda dag (under oktober - mars), så ska jag nog lyckas minska lagret rejält. (Jag har bara en ask vanliga stearinljus - vilket är lagom. Sådana använder jag inte så ofta, mest till jul.)

Nu i kväll tände jag 3 extra tjusiga ljus, som jag fick av Linda för ett par år sedan. Jag har inte nänts använda dem. Men nu i kväll - så känns det helt rätt. Jag ska strax påbörja kvällens läsande (klockan är 19:30), och ljusen står alldeles intill så jag kan snegla på dem då och då. 

Nu har jag 1 enda skåp kvar att fylla (ordna i), ett smalt, och det säger sig självt att jag inte kan få in alla dator-tillbehör, och alla hobby-artiklar där. Dessutom är skåpet till hälften fullt med hundarnas aktivitets-saker redan. Och de ligger rätt bra där. Återstår de öppna hyllplanen, där jag egentligen bara vill ha böcker. Men i snygga lådor och askar, så kanske det går an? Det blir morgondagens bekymmer, samt söndagens... (Och troligen även nästa veckas...) Men det går framåt så sakteliga!

18-12-01:

Eftersom det är bra torkväder i dag, så passade jag på att tvätta mina lakan, och byta till andra. De tvättade är säkert torra nu, så jag får väl gå upp på tak-terrassen och ta rätt på dem.

Vi gick som vanligt (när det är fint väder) t o r längs El Paseo. Jag tröttnar aldrig på havet och stranden! Den lilla båten ligger kvar på piren även i dag. (Den syns t h på fotot nedan, om ni tittar noga.)

Nedan en detalj från bilden ovan. Det ser skönt ut...

Vi träffade 1-årige hunden Nico och hans matte. Nellie tycker att Nico är kul (eftersom han vill leka), men samtidigt är hon lite rädd (eftersom han är mycket större män hon). Stella ställer sig helst på andra sidan om mina ben.

Problemet är att vi inte kommer någon vart. Så fort Nico kommer nära, så slänger sig Nellie på rygg. Redan efter 20:e gången, när vi bara hade kunnat förflytta oss 1 meter, så börjar jag tröttna så smått. Matten ropade på Nico för att koppla honom, men han tycktes inte höra alls. Och när hon röt "sitt", så reagerar han inte heller. Fast när jag sa "Hej Nico" på svenska (med gulle-gull-rösten), och då kom han bums. Jag höll honom sedan tills hans matte hade kopplat honom, och sedan skildes vi åt. Hundmöten är oftast trevliga (om hundarna inte är för omaka), men jag vill promenera också. Både jag, och mina små, behöver motion.

När jag senare gick och handlade på Lidl, såg jag den norska gratis-tidningen nedan. Den har jag inte lagt märke till tidigare. (Bara en engelsk som nu låg bredvid.) Jag tog ett ex. Det är mycket lättare att läsa en norsk tidning, än en spansk...

Jag känner mig trött bara jag tittar på alla mina prylar. Nu har jag alltså bara ett enda litet skåp kvar, som jag kan ha "dold" förvaring i. Och så har jag några hyllplan (alldeles för få). Kvar har jag all fack-litteratur (som nu ligger i högar överallt), alla tidningsbackarna (som står på golvet), alla mina dukar (som ligger på en stol), alla "hobby-artiklar", alla dator-tillbehör, samt lite annat smått. (Samt några prydnads-saker.) ALLT detta måste förstås bort från bord, stolar, buffé och golv. Men VAR ska jag ställa allt? HUR ska jag få plats med allt?

Tja, jag måste gallra ut några av tidnings-backarna - och spara färre tidningar. Jag ska gallra lite bland alla mina böcker (men max 15% är nog vad jag klarar av att gallra bort). Ytterligare någon prydnads-sak kan jag avstå ifrån. Men ingen av dukarna, och inget av hobby-artiklarna, och jag behöver alla mina dator-tillbehör också. Det här blir inte lätt, men jag ska försöka...

Min digitala elräkning kom precis. Den är på överkomliga 42,31 €. Jag har alla mina 4 element + handdukstorken på timer nu (sedan 1 vecka tillbaka). Det syns på staplarna att min el-konsumtion ökar, och värre lär det bli. Men jag tänker inte frysa i vinter! Och nu när all skatt är betald, så ska jag väl klara av elräkningarna. Jag uppskattar att elen dras en gång i månaden, för då blir det måttliga summor. Men jag ska förstås inte slösa el i onödan. Jag kommer att stänga av elementen så ofta jag kan.

Förresten så läste jag ut boken i går. Den var trevlig. Jag borde inte börja på någon ny i kväll. Jag borde ägna mig åt annat.

Jag började med dukarna, för dem måste jag faktiskt ha inne i ett skåp. Jag röjde plats i en av mina garderober. Genom att flytta den låga backen med inne-skor, till det tomma utrymmet längst ner i en garderob, så kunde jag ställa lådorna med skärp där inne-skorna stod innan. (Skärpen hade inte fått plats på höjden där det var tomt.)

Och då kunde jag lägga dukarna där lådorna med skärp stod innan. De största dukarna till vänster, de mellanstora i en låda längst in, och de små i en annan låda ytterst. Det kommer att funka.

   

   

När jag kom in i vardagsrummet igen så beundrade jag de vackra "regnbågarna" som bildas i köket, när solen skiner igenom den slipade "glas-kulan" som hänger längst ner på min takkrona. Jag har en hel uppsättning vackra prismor, som jag vill ha hängande i fönstret - just för de vackra "regnbågarna" som bildas några timmar varje eftermiddag (vintertid) när solen lyser in. Prismorna ligger framme i en låda på matbordet, men jag vet inte riktigt hur jag ska fästa upp dem. De hänger i tunna "fisklinor", och brukar vara lätta att fästa med X-nålar. Men ovanför vardagsrums-fönstret finns en persienn-kassett. Och jag vet ännu inte om jag kan spika (eller skruva) i den. Spikar jag ovanför så kommer linorna att "ligga på" kassetten, och det skulle inte bli bra. 

   

Jag är mycket för sånt här. En god vän skrev i dag, att han tycker att min inredning är i högsta grad personlig. Det är ju ett fint sätt att uttrycka det på. Andra (mindre goda vänner) skulle kanske sagt oerhört barnsligt eller dålig smak... Men det kan inte hjälpas - jag tycker om nallar och "regnbågar", samt undulater i lamporna.

Sedan tog jag itu med mitt runda bord, det som ska stå mellan fåtöljerna, som jag ville sätta hjul på. Jag vände upp-och-ner på det och lirkade bort de fastspikade gummi-tassarna. Sedan markerade jag centrum på benet, och plockade fram de hjul jag ville använda.

   

Hjul-infästningen visade sig vara 10 mm, och jag hade ingen trä-borr med den diametern. (Närmast 8 och 13 mm.)

   

Men min närmaste "kina-butik" hade. (Den bredvid Consum.) De har nästan allt. I diametern 10 mm hade de både trä-, metall- och betong-borr. Jag köpte ett trä-borr. Dessutom köpte jag en liten rosa julstjärna. Jag är inte så förtjust i de röda klassiska, och inte i stora julstjärnor heller. På fotot nedan ser den större ut än den är (där den står på det upp-och-ned-vända bordet), men den är bara 18 cm hög ovanför kruk-kanten.

   

Med rätt borr gick det snabbt att borra hålen, och därefter sätta fast hjulen. Bordet blev bara 5 cm högre, och nu är det lätt att rulla åt sidan vid behov. Jag tycker att det blev bra.

Eftersom klockan bara är 19 så borde jag åtminstone sortera alla de saker som ska in i hyllorna. Jag borde sätta alla lådor med hobby-material för sig, dator-tillbehör för sig etc. Men känner jag mig själv rätt, så blir det inte mycket gjort så här dags. Jag brukar tackla av efter klockan 18...

2 saker vet jag inte var jag ska ställa - de är nämligen djupare än en Billy-hylla. "Stjärn-fatet" använder jag nästan enbart kring jul, men den turkosa "fågel-skålen" har jag oftast framme (utom kring jul). Jag vill förstås kunna ställa undan båda. I buffén är det (propp)fullt, annars skulle de kunna gå in där.

Jag skulle behöva få hit Billy-hörn-hyllan som jag har stående i Hässelby strand. Den är djupare. Det vore bra med en djupare möbel. Men det kommer att dröja innan jag har råd att leja en flyttfirma för att ta ner den. Den första kubikmetern kostar mest (ca 2500:-), och man får betala för 1 hel m³, även om man bara har ½. Det blir väldigt dyrt för att få hit en gammal sliten hylla. Tänk om jag kunde sam-flytta med någon, och bara betala för ½ m³ (≈ 1000:-)? Känner ni någon som ska flytta saker från Stockholms-trakten till Alicante-trakten? Tipsa mig i så fall! Ibland undrar jag om inte en lokal möbel-snickare skulle kunna snickra en ny mått-anpassad hörn-hylla åt mig, till ett lägre pris...

18-12-02:

Jodå, jag började på en ny bok i går. Den är ganska spännande. Jag har tidigare läst någon av de senare delarna i serien från Kiruna.

I boken är det otäckt kallt i Kiruna. (Jag var där en gång i min ungdom, på en snabbvisit - och det var snö och kallt, fast inte riktigt lika kallt som i boken.) Skönt att vi har det betydligt varmare här.

Jag stoppade in lite små prydnads-saker i pryl-hyllan i sovrummet. Synd att jag inte har fler foton som går in i facken. Jag skulle hellre ha det, än en del av små-prylarna som jag nu satte dit bara för att fylla ut. Jag kanske byter ut prylhyllan mot en tavla, någon gång i framtiden? Eller mot en samlingsram?

Men mer än så har jag inte gjort i dag - ännu. Vi har redan gått vår mitt-på-dagen-promenad. Vi gick först ner till havet.

Men det var så mycket folk på El Paseo i dag, att jag valde att gå C/ San Pedro och C/ San Bartolomé på hemvägen - för att slippa trängas.

Varje dag när det är varmt och soligt, så står fågelburarna på balkongen (åtminstone från sen förmiddag till sen eftermiddag).

   

Jag har läst om den här rapporten på annat håll, men nedan sammanfattas resultatet bra. Och visst borde det vara självklart - att det är näringen i maten vi behöver!

Nu är det slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater. Se: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nu-ar-det-slut-pa-kostkriget-mellan-fett-och-kolhydrater

Fyra framstående kostforskare som tidigare förespråkat olika dieter har valt att samarbeta i en vetenskaplig rapport av kunskapsläget. En av slutsatserna är att fördelningen mellan fett och kolhydrater inte spelar någon roll, det är näringsrik mat som ger hälsoeffekter.

En del experter hävdar att vi bör äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra hävdar motsatsen. När det gäller de här kosthållningarna är orden ofta hårda mellan förespråkarna och de har under lång tid grävt sig djupt ned i sina skyttegravar. Men i en vetenskaplig rapport som publicerats i tidskriften Science har forskare, som tidigare benhårt framhållit just sin egen kosthållning som den bästa, förvånande nog valt att samarbeta. De har sammanställt vad man vet och vad man ännu inte vet om fett och kolhydraters hälsoeffekter.

Det här är en modell över hur vi kan komma till rätta med ”kostkrigen”, säger David Ludwig, professor i nutrition vid Harvarduniversitetet och läkare vid Bostons barnsjukhus, i ett pressmeddelande. Forskarna bakom rapporten enas om att det inte finns någon specifik fördelning av fett och kolhydrater på tallriken som passar bäst för alla. Snarare är kvaliteten på livsmedlen det viktigaste. Enligt rapporten kommer man långt på en minskning av socker, mättat fett och processade kolhydrater om man vill bibehålla en hälsosam vikt och minska risken för sjukdomar. Man bör till exempel hellre äta omättade fetter, fullkorn och stärkelsefattiga grönsaker.

Jag tycker att det vore bra att komma bort från fokuset på fett kontra kolhydrater och istället fokusera på att äta näringsrika livsmedel, vilket forskarna här också framhäver. Man kan äta bra på många olika sätt, säger Emily Sonestedt, docent i nutritionsepidemiologi och forskare i kost och hälsa vid Lunds universitet. Hon berättar vidare att det finns mycket som forskare vet, men att det är lätt för andra att få intrycket av att man inte vet så mycket eftersom det hela tiden kommer nya rön. – Det florerar så många olika råd och därför är det bra att en sammanfattning görs där framstående forskare punktar upp vad de faktiskt kan enas om och inte. Att de dessutom har olika inriktning och åsikter gör rapporten extra intressant, säger Emily Sonestedt.

18-12-03:

Det är inte alltid jag är förståndig. I går t ex, så satt jag uppe ända till klockan 00:30 - och läste. Boken tog inte slut förrän så sent. När jag en timme dessförinnan upptäckte hur mycket klockan hade blivit, då var boken för spännande för att jag skulle vilja lägga den ifrån mig... I morse tog jag en koffein-tablett tillsammans med min frukost...

I boken beskrev författarinnan Åsa Larsson den lilla hunden Tjapps "promenader" så här fint:

Redan före frukosten gick jag runt med min lilla hand-dammsugare. (Men hela golvytan blir inte dammsugen, med en så här liten dammsugare. Det hjälper inte att den faktiskt är väldigt bra.) På sikt behöver jag en med större munstycke, och en som jag kan använda med rak rygg.  Men det måste vara en som är liten till formatet, för jag har absolut ingen plats där jag kan ha en stående framme. Kanske jag kan få råd att köpa en när jag har fått januari-pensionen? Det är lättare att hålla rent om man har en "riktig" dammsugare.

Stella, Nellie och jag kom nyligen hem från en ganska lång förmiddags-promenad. Vi gick här i närområdet, och det var så lugnt och skönt (och folktomt). Solen sken, och det var varmare ute än jag trodde att det skulle vara, så jag fick knäppa upp jackan. Nu är det 18°, så jag ska ställa ut fågelburarna på balkongen.

Som vanligt har jag stora planer på allt jag hoppas hinna uträtta under dagen. I går gjorde jag inte mycket. Jag ordnade i lådan i mitt dator-bord. Jag satte i plastfack, 1 till mobilerna, 1 till de små kamerorna, 1 till USB-minnen etc. Jag sorterade också en del papper, och lite annat smått. Men totalt sett så blev det bara en bråkdel av vad jag hade planerat att göra... Kanske lyckas jag bättre i dag? Jag ska börja med att flytta om lådor (med hobby-material) i Billy-hyllorna.

Utgångsläget:

 

Vi gick ner till El Paseo först när siestan hade börjat. Då var där lugnt och skönt. Jag tycker visserligen om att prata med folk, men det kan bli jobbigt om sisådär 114 olika personer vill klappa hundarna under samma promenad. Därför tycker jag periodvis om att gå ut, när alla andra inte gör det.

Den lilla båten stod inte längre uppe på piren. Annevi och Staffan berättade, att de hade sett hur ett fordon med vinsch hissade upp båten, och sedan sänkte ner den i havet. Staffan hade förresten badat! (Det var 21° i havet.)

Hundarna och jag gick till hundbadet, och strax innan släppte jag dem lösa. Nellie skuttade glatt före (som vanligt). Och Stella lunkade efter i lugn takt (som vanligt). I dag kom Stella på efterkälken, hon som annars brukar försöka hålla sig så nära mig som möjligt. Hon går som en äldre hund numera, fast hon är bara 6½ (vilket motsvarar 43 hundår).

       

Vi hade tur! Hundbadet låg öde, och mina små kunde nosa i lugn och ro.

Jag tycker att Stella ser lite ynklig ut. Pälsen är glesare, och hon ser mager ut - fast hon väger aningen mer än hon brukar. Och så ser hon trött ut...

   

Efter ett tag så kom en husse gående, med sin ganska stora hund (en retriver). Mina små blev bums på sin vakt. Nellie började skälla, och höll sig intill mig. Men retrivern var kopplad, och tittade knappt på mina hundar.

Både Stella och Nellie tyckte att vi skulle gå där ifrån, bara för säkerhets skull. Så det gjorde vi.

Uppe på El Paseo igen, så mötte vi en jättesöt liten 3-månaders-valp. Valpen, som var lika liten som Nellie, ville leka. Jag släppte Nellies koppel så de kunde springa runt en stund. Nellie skulle behöva någon jämnstor att leka med. Stella har slutat leka, och jag är heller inte mycket för vilda lekar. 

   

Innan vi gick vår tidiga eftermiddags-promenad, hann jag (nästan) tömma Billy-hyllorna. (Det står nu saker på 3/4 av bordet, och hela buffén...)

Jag kom på att mina små "humor-böcker" kan stå på de fasta hyllorna nära köket. De är tillräckligt låga. Sedan satte (och la) jag de spansk-böcker jag använder mest, på hyllan längst ner. Där kommer jag lätt åt dem. (Övriga spansk-böcker ställde jag i Billy-överhyllan närmast den fasta hyllan.)

Och i överhyllorna bredvid, ställde jag lådor med tyg och garn.

Ovanpå överhyllorna la jag en liten hög LP-skivor, samt en sådan skivspelare som man använder för att överföra musiken till datorn. När jag längre fram har gjort detta, så kan jag ge bort både skivor och skivspelare.

Jag lyfte ner skrivaren och satte på dator-bordet, och så satte jag min dator ovanpå skrivaren. Det är förstås inte helt idealiskt, men det fungerar. Jag tror att skrivarens lock ska hålla, och datorn är tillräckligt lätt för att jag ska kunna öppna locket fast den står där (och hålla fast datorn med en hand, medan jag stoppar i det som ska skannas med den andra).

Det var en stor sladd-härva bakom datorn. (Till dator, skrivare, element, AC, och lampa.) Jag bytte ut 1 grenuttag, rullade ihop sladdarna lite, och satte kardborreband runt om.

   

Sedan lyfte jag över allt i en låda. Då blir det lättare att städa på golvet. Fast sladdarna blir förstås lika dammiga ändå. Jag önskar att jag kunde sätta lock på lådan. Om lådan hade varit tillräckligt hög, då hade jag kanske kunnat skära ut "hål" för sladdarna. Men så pass liten, men samtidigt hög låda, tror jag inte finns. Det finns ett sladdfack i datorbordet, men där ryms bara sladdarna till datorn, och då måste datorn stå på den utdragbara hyllan. Den hyllan har en höjd som är lagom när man sitter ner - men jag står ju framför datorn. 

Jag skruvade upp hållaren till AC-fjärrkontrollen på väggen. (Den har legat i bokhyllan tidigare.) Någon gång om året kanske jag kommer att använda den.

Nu funderar jag på vilka av mina fack-böcker som kan/bör stå i de nästan tomma Billy-hyllorna, och vilka jag skulle kunna tänka mig att ge bort. Eftersom jag egentligen vill behålla alla - så kommer det att bli svårt!

Jag har nu flyttat en hel del böcker till de tomma hyllorna, sådana som låg ovanpå skönlitteraturen. De står nästan helt "kategori-sorterade", men jag ska ju gallra ut en del. Och jag har flera kategorier kvar på fel ställe. (Bl a musik, psykologi, pedagogik, medicin, dikter och språk - utom spanska.)

Jag började med böcker om djur, natur, trädgård, hus, och länder. Jag är klar med avdelningen "Folk och länder", och har börjat på den om djur. Det jag ska behålla står på hyllan längst ner till höger, och det jag har gallrat ut ligger i en låda. Det som inte Jenni vill ha, får Erik. (Jenni brukar vilja ha mycket av det jag gallrar ut, men jag har förstås inte råd att skicka upp allt - så hon får välja ut vad hon helst vill ha. Om någon av er som bor här i El Campello, får syn på något ni vill ha bland det utgallrade - så hör av er!)

Utgallrat bland "större djurböcker":

Jag inser att jag inte kan behålla 18 backar med tidningar. Jag bestämde att 1 hyllplan får räcka - och där får 9 plats. Först hade jag tänkt behålla de rosa tidnings-backarna i plast (bäst kvalité), men märkte sedan att det går jämnt ut med hyllans bredd - om jag i stället väljer de rosa + vita i papp. Så även om jag inte gillar designen på de vita - så får det bli så här. (Behöver någon, av er som bor här i El Campello, några tidnings-backar?)

I morgon ska jag sortera in de nyaste tidningarna i backarna. (Tidningarna som blir över får jag skumläsa senare, och därefter lämna dem till Lena - så hon kan göra detsamma.) På morgon-dagens program står också att sortera-gallra-ordna kategorierna djur, växter, trädgård och hus. Om jag hinner mer, så fortsätter jag med andra kategorier. Det kommer att gå bra ända tills alla tomma hyllplan är fulla - och jag har fler böcker kvar...

I kväll ska jag INTE börja på någon ny bok. I kväll ska jag lägga mig i tid! (Vilket är strax.)

18-12-04:

Jag började dagens arbete med att sortera alla tidningarna, och sätta så många som fick plats i de tidnings-backar jag behåller. Det finns lite plats för de som ska komma. När det sedan blir helt fullt, så får jag gallra ut den äldsta varje gång jag sätter dit en ny.

Vår mitt-på-dagen-promenad gick vi redan före lunch. Solen sken och det var 20° varmt.

Därefter började jag gå igenom de till formatet största böckerna. Det stora uppslagsverket nedan om rosor är jättefint! (Jag la på en tändsticks-ask så ni kan få en uppfattning om storleken. Boken väger drygt 2,7 kg.) Alla kända arter beskrivs i alfabetisk ordning, och längst bak finns ett register med tabeller där det står blom-färg, blom-storlek, doft etc. Ett riktigt praktverk för ros-älskaren! Men nu var det länge sedan jag hade en trädgård där jag kunde odla rosor. Annars är rosor och rhododendron (samt blommande buskar) mina favoriter i svenskt klimat. Nu ska jag ge bort boken. (Även om jag tycker om att titta i den, så tar den för stor plats.) Fast jag undrar om Erik gillar rosor? Någon annan?

Böckerna Lantliv och Äng är lika stora, men den om Sverige är mindre. Jag gallrade ut alla dessa, så nu väntar 29 böcker på ny ägare.

Böcker med många vackra färgfoton är lätta att ge bort, men en liten special-bok som den nedan - vem skulle ha nytta av den? Ingen här, så vitt jag förstår. Men jag gallrar ut den ändå. Jag behöver den inte längre.

Det är svårt att gallra bland fack-böckerna. Ett problem är att jag inte har plats att lägga alla olika sorterna för sig. Nu står många på de hyllplan där de ska stå sen - fast då i en helt annan ordning, och inte alla. Sedan har jag travar på fåtöljerna och stolarna. Men fortfarande står det kvar osorterade böcker i den lilla nya hyllan bredvid säng-skåpet. Jag vet inte hur jag ska lyckas sortera in dem på rätt plats - när det är fullt överallt.

Jag beslöt mig för att ta en promenad-paus. Solen sken, det var varmt, och jag gjorde hundarna klara. När jag öppnade min ytterdörr (ca 16:30) så såg jag något som liknade ett grått rökmoln som välde fram. Jag hann undra var det brann, och tänkte att brandrök är farligt för både mig och hundarna att andas in. Men det luktade inte rök. Efter några sekunders förvirring, så förstod jag att det var dimma! En kompakt dimma som mycket hastigt och oväntat rullade in från havet, och bäddade in allt i ett grått fuktigt dis.

Solen försvann den också...

Under promenaden hörde jag en man berätta mycket pedagogiskt för 2 barn, att när havet är så här varmt så stiger vattenånga från havet, och när den kallare luften som kommer längre utifrån blir mättad på fukt, så blir den till dimma. Mannen förklarade på spanska förstås. Jag gillar när man tar sig tid att förklara för barn. Jag ogillar när föräldrar bara säger "Jag vet inte". Man måste lägga till "Men vi kan försöka ta reda på det", åtminstone om man vill att ens barn ska bli vetgiriga, kunniga och bildade.

Svenska Magasinet berättar i dag (https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.13902.html) om spanjorernas dåliga engelsk-kunskaper. "English Proficiency Index 2018”  har samlat in data från 1,3 miljoner språkprover utförda i 88 länder, däribland samtliga EU länder. De visar att Spanien ligger på plats nummer 32 - medan Sverige ligger på 1:a plats (följt av Nederländerna, Norge och Danmark). Sämre än Spanien (inom EU) är Italien och Frankrike, och sämst av alla undersökta länder är Libyen.

I artikeln står också; "En undersökning under 2017 visade att 81% av politikerna i det spanska parlamentet bara talade ett språk".

Det är bra att kunna många språk! Och ännu bättre om man kan prata nästan flytande. Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna prata flytande spanska - men jag kan hjälpligt förstå och göra mig förstådd i alla fall. Något bättre är jag på engelska, men det är ändå inte tal om att "tala flytande". En gång kunde jag lite franska också, men den har jag tyvärr glömt. Jag förstår fortfarande lite, men så fort jag försöker säga något på franska - så kommer det ut spanska ord ur min mun. (Ändå läste jag franska 5 år i skolan.) Synd att man inte kan operera in "språk-chip" i hjärnan! Det skulle ha underlättat...

Nu står jag återigen framför mina bok-staplar, och undrar i vilken ände jag ska börja. Jag kan inte gallra inom en kategori - om jag inte har överblick över samtliga böcker inom den kategorin. Och jag vill INTE lägga böcker på golvet. Böcker ska man behandla väl! Tja, jag får sortera så gott jag kan.

Suck! Nu har jag hjälpligt sorterat alla fack-böckerna i olika ämnes-områden. Så nu har jag travar precis överallt! Nu ska jag försöka organisera en grupp böcker åt gången, och gallra ut vad jag kan. Inom vissa områden har jag mycket - och vill behålla mycket (om än inte allt). Jag har nog bortåt 100 böcker om hundar, och nästan lika många om husbygge & heminredning... Andra har jag färre av, men jag kanske inte längre behöver någon alls av den sorten. Eftersom jag inte längre jobbar som lärare, så kan jag utan vidare ge bort 80% av mina "skol-relaterade" böcker. Men jag vet ingen som vill ha dem... Och det är lite trist. För det är bra böcker, som var dyra en gång...

   

Synd att jag har varit tvungen att ställa så många osorterade/ogallrade böcker i hyllan nedan. För det är där jag i första hand vill ställa de sorterade som jag ska behålla...

I kväll kommer jag inte att hinna så mycket mer, men kanske jag kan gallra inom 1 kategori...

Förresten ringde de i dag från sjukhuset i San Juan. Jag ska vara där på fredag morgon klockan 08:00 (fastande), för att ta blodprov mm inför operationen. Då måste jag ta bussen som går kl 07:00, alltså måste jag gå upp ovanligt tidigt! Men i morgon bitti skulle jag kunna sova ända till 08:30 om jag ville, men inte längre - för då vill hundarna ha frukost...

Jag har ägnat förmiddagen åt att gallra bland böcker inom psykologi, pedagogik mm. Det är många böcker, som jag har använt under mitt yrkesverksamma liv. Många har invikta "hundöron" och understrykningar/markeringar i texten. Det tar sin tid att gå igenom dem, eftersom jag måste bläddra i böckerna för att veta vilka jag kanske fortfarande kan ha nytta av (om jag t ex får barnbarn någon gång). Det är jobbigt att "välja bort" böcker som jag egentligen tycker är bra. Särskilt när ingen kommer att vilja ha dem. Jag gallrade t ex ut flera doktors-avhandlingar i pedagogik, intressanta böcker som det ligger mycket möda bakom. Fast jag behöll 4, eftersom jag känner författarna väl (inte för att jag har tänkt läsa om dem). Men alla böckerna nedan har jag nu lyckats gallra ut. Och jag är inte klar med den här kategorin än, jag har bara tagit "promenad-paus".

Det är skönt ute, och varmt nu på dagen. (I morse var det bara 13°, så då behövde jag handskar.)

På håll såg jag akrobatiska ungdomar. Jag blev imponerad av flickan som står på huvudet på fotot nedan - med perfekt balans.

   

Hennes vän fotograferade henne i olika poser.

En liten stund senare mötte vi hundarna nedan. Matten påstod att alla är chihuahuor, bara lite stora... (Den vänstra ser ut som en.)

Han i byxor och rödrandig tröja hade bara ett öga, och var blind på det andra.

   

Stella höll sig i bakgrunden, men Nellie var nyfiken. Hon blev lite förbryllad för att den blinde inte uppförde sig exakt som hundar brukar (+ att han hade konstig "päls"). Men när de väl hade nosat på varandra så gick det bra.

Stella skällde om hundarna blev för närgångna (även om det var mot Nellie), så vi gick vidare.

Nu ska jag ägna mig åt mina bokhögar igen. Jag har nåt dussin psykologi/pedagogik-böcker kvar att gå igenom. Sedan väntar nästa kategori.

Fort går det inte, men nu har jag 4 lådor fulla med utgallrade böcker. Ändå är det bara ovan nämnda kategori + "de största" + böcker om djur som jag har hunnit gå igenom. Det är lätt att "fastna" i böckerna. Högen nedan visar de böcker som jag behåller, inom områdena pedagogik, psykologi, retorik, samspel o likn. Alla är sådana som jag kan tänka mig att läsa igen, eller ha som uppslagsböcker.

Så här många hade jag om hund (flest), katt (färre) samt fåglar och fiskar (få). Jag lyckades gallra ut 14, och dem tror jag att Erik gärna vill ha. Men resten behöll jag. De handlar t ex om hundars hälsa, om hur man aktiverar sina hundar och annat viktigt. Jag behöver nog en del repetition om hur man lär hundar gå fint, sitta, ligga etc - för jag har inte lärt Nellie särskilt mycket. Men jag ska - när allt annat har lugnat ner sig lite.

Nästa kategori, som jag bara hinner börja på i kväll är böcker om husbygge, heminredning och allt som hör till (t ex smart förvaring, ljussättning, renovering av möbler etc). I den kategorin har jag nog allra flest böcker. Kanske jag kan gallra ut titlar som Bygga jordkällare, Bygga grund, Små hus på tomten, Förstukvistar och verandor och annat som inte längre är aktuellt.

Jag vet att Jenni gärna övertar "allt" om husbygge. Hon drömmer om att en dag kunna bygga ett litet hus åt sig, alternativt renovera ett gammalt. Själv drömde jag "aktivt" i 17 år innan jag fick möjlighet att bygga mitt första. Under "drömmar-tiden" läste jag allt jag kom över om husbyggen, och ritade hus efter hus på millimeter-papper. (Husen jag ritade de första åren, hade definitivt inte lämpat sig att uppföra i verkligheten. Men man lär sig genom övning - och genom att förkovra sig. Senare har jag ritat och byggt 2 hus åt mig själv - fast till allt "grovt och tungt" hade jag förstås hjälp av en byggmästare. Någon gång längre fram ska jag berätta om de husen, Lyckan och Gläntan, samt visa foton.)

Jag hann bli klar med alla "hem-böckerna", men så blev klockan lite drygt 23 = sent för att vara mig. Jag har faktiskt gallrat ut rejält. 13 böcker till Jenni, och så den här högen:

Ändå behöll jag alla de här:

Jag behöll faktiskt 3 som inte längre är aktuella (de inringade). Det gjorde jag för att de böckerna har betytt så mycket för mig, och inspirerade mig oerhört när jag ritade och byggde mina hus. På fotot nedan syns också de just nu (för mig) högaktuella "Rensa i röran" och "Konsten att städa" (den senare handlar som bekant om att organisera).

Nu är det väldigt många böcker som väntar på ny ägare (samt 9 tidningsbackar)! Jag borde nog be Erik komma och hämta dem som han vill ha, fast jag ännu inte har gallrat bland alla. Det börjar bli trångt på golvet! Däremot väntar jag tills jag är helt klar, med att gå till någon av välgörenhets-butikerna med resten.

Jag har redan tagit av överkastet, så nu ska jag bara göra mig klar - och sedan ska jag i säng. Jag är väldigt sömnig, så jag hoppas somna bums.

18-12-06:

I morse stod Stella stilla en lång stund, och bara tittade rakt fram (med sänkt svans). Hon varken satte sig, eller la sig ner. Hon tittade på mig när jag sa hennes namn, men hon såg ut som om hon var någon annanstans. Hon såg trött ut. Och hundar brukar antingen göra något - eller lägga sig. Kan det vara opiaterna tro? Eller har hon fortfarande ont? Stella är inte som hon var förr...

Erik kom inom i förmiddags och hämtade ungefär hälften av böckerna. De övriga får jag ge någon annan. Vem? Jag går ner till "hjälpa-cancersjuka-butiken", men de kanske bara vill ha en bråkdel. Och för mig är det helgerån att slänga böcker...

Det är spansk långhelg nu. I dag är det Día de la Constitución och på lördag är det Inmaculada Concepción. Båda är obligatoriska helgdagar. (Den första firas till minne av den nu gällande spanska konstitutionen som antogs den 6 december 1978, och den andra har firas sedan tidig medeltid eftersom det anses vara dagen som Jungfru Maria blev gravid med Jesus.)

Många spanjorer tar ledig i morgon (klämdag = puente = bro). Det lär vara en av de riktigt stora rese-helgerna, när många spanjorer reser för att hälsa på släktingar i andra delar av landet. Många passar också på att ta en välbehövlig ledighet så de är utvilade inför jul och nyårshelgerna. (Medan vi i Sverige knappt har kvar några "riktiga" helgdagar längre, som inte är flyttade till en lördag eller söndag - allt för produktivitetens skull.)

Jag visste alltså att det är helg i dag, men tänkte mig inte för. När vi kom ner till El Paseo så insåg jag bums - att i dag går det inte att gå med små chihuahuor där. Vi gick ett kvarter, åt det hållet där det var minst folk, men sedan gick vi uppåt våra egna lugna kvarter.    

Nu ska jag fortsätta med mina böcker. Jag har just påbörjat kategorin "poesi, ordspråk, citat". Bland de böckerna kommer jag knappast att gallra ut någon (möjligen någon enstaka). Periodvis läser jag gärna sådana böcker.

Jag tycker om när solen skiner in på mina blommor. Men lägg för all del märke till boktravarna i bakgrunden. Jag passade på att nyttja Mios hylla, när han var ute på balkongen.

Jag har jobbat på. Jag har nu gått igenom alla mina böcker om växter och trädgård (få utgallrade), mina böcker om olika hobbies (t ex teckning och akvarell-målning, sy, brodera, bygga tittskåp) sådant som roar mig, men som det var länge sedan jag hade tid med. (Även här blev det bara några få böcker utgallrade.) Hyllplanen som syns i bild är det nu ordning på, och efter att jag hade tagit fotot - så fyllde jag ett hyllplan till (med hobby-böckerna). Jag har också gallrat klart bland mina böcker om hundar, katter, fåglar och andra djur - och ställt dem i ordning. Men de står i de små hyllorna bredvid sängskåpet.

Jag har precis gått igenom mina böcker om träning (jag har många om Yoga och Pilates, men behöll de flesta). Därefter gick jag igenom mina böcker om bantning. Jag behöll bara några få aktuella. (Jag hade många!) Boken nedan gallrade jag ut, fast den i grunden är bra. Den handlar inte om hur man ska banta - utan hur man ska lära sig att hålla sig smal utan att banta. Teckningarna som Christina Alvner har gjort gillar jag! Så dem fotograferade jag av allihopa. Ni ska få se 3.

Nu har jag börjat gallra bland mina böcker på temat Hälsa. Där ska jag gallra ut allt "gammalt". Dock inte Fasteboken av Olof Thorborg från 1966 - för den står sig än! Men den högen blir jag knappast klar med i kväll. Jag måste ju lägga mig extra tidigt, eftersom jag ska gå till bussen senast 06:50 i morgon bitti. (Jag ska ju till sjukhuset för provtagning.)

Alla böcker om träning + bantning + hälsa kommer att få plats i den lilla hyllan bredvid sängskåpet. Men skön-litteraturen får inte plats i hyllorna där jag vill ha den. Jag ska visserligen försöka gallra ut lite där också, men det kommer inte att räcka. Jag ska ju ha plats till nyinköp också. Men det slog mig i dag, att bara för att jag har ett visst antal vitrin-skåps-dörrar, så måste jag inte använda alla. Billy-hyllan nedan passar bättre som bokhylla, än som vitrin-skåp för prydnads-saker. Om jag skruvar av dörren, och tar bort de få prydnader som står/ligger där nu, och ställer skön-litteratur där i stället - då får jag nog plats med all skön-litteratur! 

Jag kommer inte att ge bort vitrin-dörren, utan jag ställer den i förrådet. (Ifall jag skulle vilja ha det annorlunda i framtiden.) Jag kan välja om jag ska bära ner den vänstra eller högra dörren. (Gångjärnen sitter på samma höjd, och jag måste ändå ta bort den vänstra också - för att kunna ta ut den lilla byrån.) Men det blir troligen inte förrän på lördag - som jag tar bort dörren (dörrarna).

Nu skulle jag avsluta dagens skrivande här, med att flytta över lite till Sparad Dagbok 50 - men den kraschade. All text och alla foton från den dagboken försvann från min hårddisk - med så länge jag aldrig rör dagboken mer, så ligger allt kvar på nätet. Det är jobbigt när det blir så här hela tiden! Suck, och dubbelsuck!

Jag vet att Frontpage som jag skriver i - är uråldrigt. (15 år är nästan stenålders i datorvärlden.) Jag vet också att ett nytt motsvarande program kostar allra minst 20'000:- att köpa, och det har jag definitivt inte råd med. Det gratis-program jag har provat att skriva http://christel.es/ i, har jag inte fått att fungera. Det är så för-programmerat så man inte kan bestämma själv. Och jag har inte kunnat skriva blogg där - ännu. Och inte kunnat få fotona att stanna kvar på rätt ställe i texten. Men kanske jag kan öva mig. Jag får väl börja så smått, när jag har kommit i ordning här i lägenheten. Tja, det är ingen som på allvar har sagt att livet ska vara enkelt. Det är bara att kämpa på!    

18-12-07:

Klockan har hunnit bli 10:30, och jag ska strax dricka mitt försenade frukost-te. (Det står på dragning.) Jag tog 07:00-bussen (den kliver jag på vid Av. Dels Furs, bredvid den stora skolan), och kom fram till sjukhuset 07:27 (33 minuter för tidigt). Jag gick direkt till admisión (administrationen), men där var stängt och inga lampor tända. Så jag gick runt och tittade lite. De har en fantastiskt fin jul-krubba innanför entrén, flera kvadratmeter stor, uppbyggd som en liten stad med olika hus med människor och djur. (Tyvärr hade jag inte kameran med mig.)

Sedan gick jag tillbaka till admisión. De skulle inte öppna förrän klockan 08, men nu satt det 2 kvinnor i kö utanför. (Det fanns en lång rad stolar.) Jag hade inte förstått att man skulle sitta i kö, så nu blev jag nr 3 i stället för nr 1 - men det kvittade ju. Efterhand som folk kom så frågade de efter el ultimo (den siste), och höll på så sätt reda på sin plats i kön.

När de öppnade så kom jag in nästan bums, och fick 4 A4-lappar i handen. Det visade sig att jag skulle på 3 olika provtagningar i dag, inte bara blodprov. Först fick jag gå till en avdelning och tag EKG. Jag har (sedan många år tillbaka) supraventrikulära extraslag, men hjärtat fungerar precis som det ska. Det kunde de konstatera här också. Därefter fick jag gå till laboratoriet där de tog 3 provrör med blod.

                   

Sista anhalten var röntgen, där de röntgade bröstkorgen/lungorna. När jag var klar med allt var klockan 09:10, och nästa buss hem skulle gå 09:30.

På hemvägen kör bussen delvis en annan runda, så jag kan inte gå av där jag går på. Det visade sig att det finns en hållplats utanför veterinärkliniken Eurocan, så jag klev av där. Det borde vara den närmaste hållplatsen (900 m). Nästa hållplats ligger på C/ San Bartolomé, precis vid porten där vi bodde innan. Förra gången jag var på sjukhuset, så gick jag av vid första hållplatsen i El Campello, vid väg N332 - precis före fontänen. Därifrån gick jag Av. d´Ausias March ner till Av. Alcoy. Det är aningen längre (1300 m). (Till hållplatsen där jag går på bussen har jag bara 450 meter.)

På måndag ska jag tillbaka till sjukhuset. Jag fick en tid 09:48 (bra för då passar 09-bussen). Då ska jag till avdelningen preanestesia (≈ "före bedövning"). Där ska de kolla vilka mediciner jag tar (bara Levaxin), och fråga mig om jag är allergisk mot något. Det är ju bra att de är så noggranna, även om jag tycker att det hade varit rationellast om jag hade fått komma till preanestesia-avdelningen redan i dag. Jag antar att de är så här noggranna första gången man ska opereras vid sjukhuset. Därefter har de ju alla data i sitt system.

Det är intressant att jämföra spansk och svensk sjukvård! När jag satt i kö utanför admisión-avdelningen i morse så pratade jag med en kvinna. Hon sa att spanjorerna överlag var väldigt nöjda med sjukvården. Möjligen höll hon med mig om att de borde ha kö-lappar utanför admisión (det har de utanför de andra avdelningarna). Och så sa hon att om det inte var akut, så fick man ibland vänta. Men så är det förstås överallt. I Sverige ska man få vård inom 3 månader, om de har någon särskild gräns här vet jag inte. Min erfarenhet är att man kommer till snabbt!

Nu ska det bli gott med te! (Hittills har jag bara druckit vatten.) Därefter ska jag gå en runda med hundarna - och sedan väntar mina böcker på att bli organiserade.

När vi gick vår nästa promenad, hundarna och jag - då såg jag något som gläder mig. Man höll på att beskära palmerna på tomten bredvid. Det är bra av 2 orsaker. Dels får jag bekräftat att palmerna ska få vara kvar (trevligt!) - och dels (eftersom palmerna finns precis mittemot min lägenhet) får jag indirekt besked om att huset/husen inte kommer att byggas precis där - vilket innebär att jag får kvar lite grön utsikt åt det hållet.  

Jag smälter som smör när jag tittar på Stella och Nellie som ligger tätt tillsammans. Jag tycker att de är SÅ SÖTA ihop!

I den lilla hyllan bredvid säng-skåpet är ett fack fortfarande tomt. Kanske jag kan ha ett par snygga kartonger/askar där, med saker i. Nu har jag skruvat av dörren från Billy-hyllan, och skruvat på den på hyllan bredvid i stället. Det var lätt att skruva av dörrarna - och jättesvårt att få på den innersta igen. Men det gick efter 7 försök... (Den med trä nertill ska jag ställa i förrådet.) Jag har också flyttat hyllplanen i Billy-hyllan så det blir lika som i de andra bokhyllorna. Det slog mig när jag skruvade av dörren, att jag från början köpte hyllan - för att jag behövde den till min skön-litteratur. Men så ville Ulf använda halva hyllan (som spritskåp), och då satte jag en dörr nertill. Men nu ska hyllan äntligen få bli bok-hylla!

   

Nu ska jag påbörja om-organisationen av min skön-litteratur. Det blir inte så lätt, eftersom jag inte har någonstans att lägga böcker under arbetets gång. Men det ska väl gå. Jag borde försöka gallra ut några böcker också. Serien nedan, Grottbjörnens folk, tyckte jag var så bra när den kom. Åtminstone de 3 första böckerna. (Sedan dröjde det så länge tills de kommande kom ut, så jag hade glömt vad som hade hänt i de tidigare.) Den högra boken, som kom långt senare, har jag inte läst. Den hade mamma köpt och läst, och Jenni tog undan den till mig för hon tänkte att jag nog ville läsa den. Men jag vet inte. För att få behållning så borde jag skumma handlingen i de äldre delarna först. Kanske jag borde gallra ut just dessa - eftersom de faktiskt tar väldigt stor plats? Någon som inte har läst dem, kan ju ha trevlig läsning - länge.

   

Pust och suck! Jag ger upp för i kväll, fast klockan bara är lite drygt 19. Jag började ställa min skönlitteratur i rätt ordning, och kom till bokstaven D (författarnas efternamn i alfabetisk ordning). Jag hann gallra ut de 6 böckerna ovan + 3 till. Sedan insåg jag att jag aldrig kommer att få ihop det - om jag inte flyttar det fasta hyllplanet i hyllan ovanför säng-skåpet. Och det är ett jättejobb! Först måste jag tömma hela hyllan, sedan ta fram den. Därefter skruva loss det fasta hyllplanet, borra nya hål 6 cm längre ner (2 på var sida), försänka för skruvarna, och sedan skruva fast hyllplanet igen. Det är inte svårt rent tekniskt, jag har ju byggt hyllan själv, men tidsödande, utrymmeskrävande + att det kräver sin kvinna... (Mina armar räcker inte...) I morgon, när jag är pigg, då ska jag ge mig på det. Jag måste helt enkelt få ytterligare en hylla till skönlitteraturen - annars blir det för trångt.

Ni ser att jag har skrivit "hål" på 2 ställen ovan. Jag menar tomrum. Jag vill ha ett tomrum på ca 1 dm mellan varje "bokstav i alfabetet". För då finns det utrymme att ställa in ytterligare några böcker på den "bokstaven" - utan att behöva flytta alla. De olästa böckerna vill jag att ska stå sist, längst ner. Efterhand som jag läser dem så får alla böcker flyttas lite åt höger, så de nya kan ställas på rätt plats. (Efter att "hålen" har blivit fulla, alltså.)

Det utrymme som jag nu kan skapa, med ett extra hyllplan över sängskåpet + den smala Billy-hyllan + det utrymme som skönlitteraturen redan upptar - det blir mitt skönlitterära bibliotek. Om jag sedan i framtiden vill köpa-läsa-spara fler böcker - då måste jag gallra ut några av de gamla, för mer plats kommer jag aldrig att få. Detta är mycket nog - men att ha ett bibliotek är viktigt för mig. Böcker betyder SÅ mycket för mig, och jag tycker om att se mina gamla favoriter, och minnas dem. Jag tycker det är mysigt med bokhyllor, och jag tycker att det ser "tomt" ut i de hem där bokhyllor saknas. (Själv saknar jag TV. Alla är vi olika, och vi ska nog inte diskutera vem som är mest "normal"... Vi både får, och bör, vara olika = individer med egen uppfattning!)

Nu ska jag sätta mig och börja gå igenom alla de ny-utgallrade tidningarna. Kanske kan jag hinna skumläsa hälften i kväll?

(Och efter helgen måste jag gå till välgörenhets-butiken med alla utgallrade böcker (som Erik inte vill ha) + tidnings-backarna. Samt ge Lena tidningarna, när jag har skumläst klart. Och dessutom gå ner till förrådet med dörren + lite annat som jag tillfälligt har ställt på balkongen. För jag står snart inte ut längre med att ha golvet fullt med saker...)

18-12-08:

Jag har visserligen inte ätit frukost än, men jag planerar för fullt för att kunna flytta ner det där hyllplanet. Men VAR ska jag ställa alla böckerna under arbetets gång? De 2,2 hyllmeter böcker som står prydligt i bokstavs-ordning, och som jag inte vill "blanda ihop"... (De olästa pocket-böckerna har jag redan lagt i en stor låda.) Kan ni se någon mer tom yta, än den lilla där jag vill kunna ställa min tekopp? (Golvet är uteslutet - det är skitigt...)

Mina foton är inte precis några tjusiga Instagram-bilder. De visar i stället en stökig verklighet. Kanske kan ni känna er lite tillfreds när ni ser dem, eftersom ni då kan vara så nöjda så - med hur fint ni har det hemma hos er. För jag kan inte tänka mig att någon har det värre än jag. Så här kan man ju inte leva - egentligen.

Men om jag nu får ordning på skön-litteraturen (kanske redan i dag), och sedan går igenom resten av det som står framme - då finns det hopp om en bättre framtid. Av det som står framme är en del "gamla papper", som jag kanske kan slänga 80% av. Annat är hobby-material (och det finns en tom Billy-hylla kvar, högst upp t h om datorn). Några få saker är prydnader, och allt sådant måste jag ställa in i det stora vitrin-skåpet där jag bara ordnade klart på "nalle-avdelningen" - inte på det översta, eller de 4 nedersta hyll-planen.

Bär jag sedan ner till förrådet det som ska dit, och till välgörenhets-affären det som ska dit. Då kan det börja arta sig! Jag siktar fortfarande på att bli klar före jul. (D v s senast den 22/12.)

Nu ska jag äta frukost först. Jag behöver lite energitillskott...

Heureka! Jag har funnit det! Jag kan förstås lägga alla böckerna på min säng så länge! Det är ju tom dagtid.

Jag har jobbat på! Men mitt på dagen tog jag promenad-paus. Det har varit, underbart väder - och jag har varken behövt väst eller jacka. Men på El Paseo var det för trångt, så hundarna och jag vände och gick åt andra hållet. Synd, för det var skönt vid havet.

Annars har jag ägnat dagen åt min hylla. Jag släpade fram den (efter att ha lagt alla böckerna på min säng). Ni ser skruvarna där de satt först. Jag lät det nedre hyllplanet ligga kvar, för jag tänkte att det kunde stabilisera lite. Jag skruvade ur skruvarna...

   

Då for det lösa hyllplanet i golvet, och trots att det mellanlandade på mitt finger - så förstördes ena ytter-hörnan...

Så jag tänkte om. Jag slopade det trasiga hyllplanet. (Om jag behöver ett kortare någon annanstans, så kan jag använda den hela sidan. Jag ska bära ner det till förrådet så länge.) Jag sänkte inte det fasta hyllplanet 6 cm - utan 12 cm. I gengäld sänkte jag hyllan ovanför 3 cm - och fick 3 hyllor på 28½ cm avstånd från varandra. Nedan ser ni gamla och nya hålen.

Jag försänkte för skruvarna med min lilla hand-försänkare, ett litet verktyg som är bra att ha.

   

Eftersom jag omöjligt kan hålla i båda ändarna samtidigt på en 110 cm lång hylla, och dessutom skruva i skruvarna - så fick jag palla upp den, så den låg på rätt höjd. Jag fick leta ett tag innan jag hittade något som var precis lagom på höjden. Med hjälp av en tunn bok och den smala överhyllan - så gick det. 

 

Klart! Som ni ser har jag fått 3 lika höga hyllor - om jag utnyttjar säng-skåpets ovansida också, vilket jag gör.

Jag kontrollerade att luckan till säng-skåpet går att öppna, så att säkerhets-haspen hakar i där den ska. Och det fungerar bra.

       

Sedan tog det ett tag att stätta in alla böckerna i precis rätt ordning. Tidigare har jag haft biografierna för sig själva, men nu blandade jag dem med skönlitteraturen, och ställde in även dem i alfabetisk ordning. Så nu är mitt bibliotek klart! Jag är jättenöjd! (Jag gallrade bara ut ytterligare 2 böcker, och njuter av att kunna behålla alla de andra.)

Nu får jag jobba på med allt annat också, allt som ligger/står i travar överallt. För nu ser jag verkligen fram emot att kunna sitta i min läs-fåtölj igen! Men det blir tyvärr inte än på flera dagar, som jag får det nöjet. Ni såg ju på dagens första foto - så oerhört mycket det ligger framme överallt. Det kan jag omöjligt ta rätt på, på en dag.

I "mellan-rummen" mellan "bokstäverna" ställde jag några prydnads-saker. Jag brukar ha det så. Nu tog jag bara de saker jag kom åt, som är lagom stora. Jag ska kombinera färg och form lite bättre senare. 

Bäst av allt, alla mina olästa böcker står prydligt, sist i hyllan som jag hade planerat. OCH - det finns plats för några till! Jag har många bra nyare pocketböcker, som jag ser fram emot att läsa. Sedan har jag en del gammalt, som jag har fått när någon har gallrat ut böcker. Det finns för mig okända titlar och okända författarnamn. Och det kan tänkas att några av de böckerna inte är något för mig. Men då kan jag ju bara ge dem vidare. Jag har hellre några extra i reserv, än riskerar att jag en dag inte har några att läsa. Jag har köpt några få på spanska, dem ska jag försöka mig på lite längre fram.

Nu är det dags för vår sena eftermiddags-runda. Fast Stella kommer inte att behöva bajsa - för det gjorde hon nyss. Så här går det ibland, se fotona nedan. Stella stod ordentligt med alla 4 tassarna på toaletten. Men hon råkade ha rumpan utanför. Det är inte lätt för en hund att ha koll på sådana detaljer. Bajset hamnade förstås utanför. Men det var ju nästan rätt, så jag klagade inte. Jag brukar ändå bums ta bajset med en bit toa-papper, och slänga i min toalett, och spola ner det där. Nu fick jag ta lite extra toa-papper med vatten på, och torka golvet med efteråt - så att det säkert inte fastnade något där.

   

18-12-09:

I går satt jag länge och bläddrade i tidningarna jag har gallrat ut (och ska ge bort). Hus & Hem är trevlig, men jag har inte råd att förnya prenumerationen på den. Jag har sparat tidningarna för i år, så dem kan jag läsa en gång till längre fram. Jag har nu hunnit skumläsa drygt halva högen tidningar, men det är ganska många kvar. Medan jag skumläser så fotograferar jag av vissa artiklar och foton, som jag tycker är extra bra/fina/intressanta. Så har jag kvar dem på datorn i alla fall.

I dag känns det plötsligt hopplöst att komma vidare. Jag har så många saker, och så lite plats. Och här är rejält skitigt. Det går inte att hålla golvet rent enbart med min lilla hand-dammsugare (som bara har 5 cm brett munstycke). I dag ska jag sopa noga, och sedan våt-moppa, men jag kommer inte åt i hörnen - så rent kommer det inte att bli.

Jag ställde hundarnas aktivitets-saker på det halv-tomma hyllplanet bland mina olästa böcker. Det blev bra. (Aktivitets-mattan la jag i en rund ask med fjärilar på, så ser det snyggare ut.

Jag har några dekorativa bokstöd, som jag har planerat att använda - men som f n inte får plats. De 4 med båtar vill jag egentligen ha framme. Kanske jag kan gallra ut ytterligare saker (böcker?), längre fram, och använda dem senare? Nu har jag precis gallrat ut de 2 med hundar, och lagt dem i lådan med saker till Erik och Irina.

Där ställde jag också den lilla vita byrån med 6 lådor. Jag behöver inte 3 mini-byråar, även om jag faktiskt använde alla. Ännu har jag kvar den med 2, och den med 4 lådor. Hoppas att jag får plats med båda. De är väldigt bra till små-saker!

Jag drömmer om ordning och reda! Var sak på sin plats! Och jag vill ha en skinande ren bostad! Men i dag känner jag mig energi-lös. Kanske jag kan få något gjort ändå? Nu ska jag börja sopa. Alltid något...

Det ser faktiskt renare ut här. Det är skönt (så länge det nu varar)! Jag sopade och våt-moppade på balkongen också.

Nellie hittade "pip-droppen". Hon morrar på den, anfaller den, och ser förtjust ut när den piper.

I förmiddags gick vi en runda här i kvarteren, men tidig eftermiddag gick vi nedåt havet.

Men vi gick inte rakt ner på El Paseo (det är ju söndag), utan tog till höger vid Lidl och gick C/ San Bartolomé bort mot Rio Seco.

Precis före bron så svängde vi av mot hund-badet.

Men i dag såg jag flera stora hundar där, så vi gick El Paseo framåt i stället.

Vi hade inte hunnit många meter förrän vi mötte Alicia. Vi satte oss en stund på muren och pratade.

Alicia plockade upp Nellie, som gjorde sitt bästa för att slicka Alicia på näsan.

Sedan gjorde vi sällskap till Avenida d'Aucias March (vägen mitt för Lidl). Där svängde jag av med hundarna, för jag såg att det var mycket folk längre fram på El Paseo. (Däremot brukar det vara lugnt mellan hund-badet och Avenida d'Aucias March, även perioder när det i övrigt är "proppfullt" på El Paseo.)

Nu har jag druckit eftermiddags-te, medan jag grubblade på var i all världen jag ska börja röja härnäst.

Eftersom jag har akut brist på förvarings-utrymmen, så beslöt jag mig för att montera fotpallen jag ska ha till läsfåtöljen. För den har nämligen plats för förvaring. (Det syns inte på fotot, men det "svarta hålet" är ett utrymme på 32 x 32 x 30 cm, där man kan ha saker.) Jag hade tidigare en annan liknande fotpall, fast utan förvaring. Den har jag gett bort. Men jag sparade den sandfärgade klädseln som jag har beställt från Bemz. (Lika som fåtöljen.) Nu ger det sig VAD jag ska förvara i fotpallen. Det bör vara något som inte används så ofta.

       

Jag satte på klädseln, för att se så den passar. (Förra pallen var aningen större.) Det ser ok ut. Men tyget bör förstås strykas! (Fast det får bli en annan dag.)

Jag skulle behöva ytterligare förvarings-utrymmen! Jag skulle vilja ha en liten lådhurts under datorbordet. Hundarna måste ju inte ha en säng just där. (De har ytterligare en säng under karmstolen bredvid, och nu när det bara är Stella och Nellie - så behöver de inte alla sängarna längre. Jag ska gallra ut 2 sängar.)

Jag tittade på Ikeas webbsida efter billiga alternativ. Det skulle få plats 1 liten Kullen-hurts under bordet:

   

Eller 2 Lennart-hurtsar. (2 Lennart skulle precis fylla utrymmet. Nackdelen är att det är öppen förvaring. Dold är ju bättre på flera sätt.)

       

Jag skulle ha råd (fast tidigast när januari-pensionen kommer) till 1 Kullen eller 2 Lennart. Men man kan nog inte få dem hemskickade för 5 €, utan åker nog på den högre avgiften. 

Sedan vill jag ju ha en säng-stomme också. Det absolut billigaste jag kan köpa är en Ramsta. Den ser OK ut (men inte mer än så). Jag skulle föredra en i trä. Och om jag köpte en Ramsta, då skulle jag få spänna tyg längs "gallret" eftersom det är så brett mellan spjälorna. Annars skulle ju Nellie kunna trilla ut fast det finns gavlar. Och det är till 80% av säkerhets-skäl, som jag vill ha gavlar, och helst rygg. (Till 20% är det för att jag upplever det som mysigare/mer ombonat.) 

   

En sådan sängstomme som jag helst vill ha (i trä och med både gavlar och rygg) kostar uppemot 600 €. Och så mycket pengar kan jag inte lägga förrän jag har betalat av hela mitt lägenhets-lån (i februari-22)...

Nu ska jag sätta mig och bläddra igenom de resterande tidningarna. ( De tar ju plats, en hel stol full...) Blir jag klar så kan jag fylla shoppingkärran i morgon eftermiddag, och gå ner med dem till Lena.

I morgon ska jag till sjukhuset i San Juan igen. Jag ska ta 09-bussen. (Och sedan blir det väl 10:30-bussen hem.)

Ang teckningen ovan - så är LCHF mycket effektivare. Fast just nu äter jag för många kolhydrater för att gå ner i vikt. (Men inte så många att jag går upp.) Var sak har sin tid. Nu koncentrerar jag mig på att komma i ordning!

18-12-10:

Så har jag återigen besökt sjukhuset i San Juan. Där fick jag träffa en narkosläkare som kollade att jag kan gapa normalt, inte har lösa tänder, och kan böja huvudet bakåt. Detta fast jag inte ska sövas, men det är väl rutin. Sedan visade det sig att de hade slarvat bort mitt  EKG-resultat från förra veckan. Så de fick ta ett nytt EKG i dag, men det var snabbt gjort. De sa att alla mina värden är bra.

Jag frågade narkosläkaren om jag kunde ta bussen hem direkt efter operationen. (Det är ju bara en liten operation, de ska bara sy fast ett litet stödjande nät.) Då sa läkaren att jag ska vara inlagd på sjukhuset natten efteråt. Tur att jag fick veta det i tid, för då måste ju någon passa mina hundar 1 dygn.

När jag var klar var det fortfarande 15 minuter tills bussen skulle gå, så jag hann fotografera den fina jul-krubban. (Jag hade tänkt på att ta med kameran.) Den är väldigt detaljrik. Det lyser bakom halvöppna dörrar, och det rinner riktigt vatten ner i djurens vattentråg. Titta noga på detaljerna!

Det står (på gröna skylten) att julkrubban är gjord och skänkt av "följeslagaren/partnern/kamraten" Jose Angel, vem det nu är/var. En fantastiskt fin krubba är det i alla fall, och jag tycker att den står på alldeles rätt plats.

Vid entrén står också ett bord med böcker på. Det står på en skylt att man kan ta en bok om man vill ha, och man kan också lägga en. Några är begagnade (kanske inneliggande patienter har läst dem), men några är nya - en hel serie små klassiker. Sådana som är så gamla att royalty inte längre utgår till författaren. (Sådana som man gratis kan ladda ner som ljudböcker.) Det är inte bara spanska författare, utan även från andra länder. Förra gången jag var på sjukhuset så tog jag 1 bok av en spansk författare, och i dag tog jag 2 till. De är lagom tunna för att börja "övings-läsa" i. (Hoppas bara att språket inte är för gammalmodigt.) De här 3 har jag nu:

Och den dagen jag har läst ut dem, så kan jag ju lägga tillbaka dem i sjukhus-entrén. Om jag hade tänkt på det i tid (inte nu när jag kom hem), så kunde jag ha tagit med och lagt på bordet, de få böcker med spansk text, som jag har gallrat ut. Fast det är inga romaner, det är ett par om heminredning och ett par om hundar och katter.

Hundarna och jag gick en skön promenad längs El Paseo mellan 11 och 12. Då var det precis lagom lugnt där - och solen sken!

I dag bör jag gallra/ordna vidare + gå ner med en massa till förrådet (bl a dörren) + gå ner med rätt mycket till välgörenhets-butiken, och dessutom skumläsa klart de allra sista tidningarna och gå ner med dem till Lena. Och så måste jag ju göra en Sparad dagbok 51. Men allt lär jag inte hinna i dag.

Något lite har jag lyckats åstadkomma i dag. Jag la mina DVD-filmer ovanpå Billy-bokhyllorna. Det är varken snyggt eller praktiskt, men så är de ur vägen (för stunden). Jag hoppas hitta en bättre plats att förvara filmerna på, längre fram. Men just nu är det fullt överallt, så det fick bli den här nödlösningen.

Jag satte upp alla "likadana" lådor (9 + 1 olik) i överhyllorna. Fast i de här lådorna har jag INTE gått igenom innehållet. Där finns säkert en del som jag kan gallra ut. Men om jag ska bli klar till jul, så måste jag "fuska" lite. Jag kommer heller inte att hinna gå igenom innehållet i alla lådorna i Alex-hurtsarna. När saker ligger in oordning (som nu) så tar de större plats + att jag nog kan slänga en del papper, och kanske ge bort något annat. Men det som ligger i lådorna syns ju inte. Alltså kan det vänta. Jag orkar inte ha det så här stökigt längre! Jag måste kunna sätta mig ner i läs-fåtöljen med en bra bok, och båda hundarna i knäet - och koppla av! Jag kan ju roa mig med att gå igenom Alex-lådorna i januari. För det är klart att jag vill ha 100% ordning precis överallt!

Fotpallen fyllde jag med "dator-tillbehör". Mina 2 gamla trasiga datorer (som jag kommer att ge till dator-reparatören, så han kan plocka reservdelar - sedan när jag har tagit bort all info från hårddisken, och helst förstört den) + flera externa hårddiskar med foton + en massa smått. Där ligger det bra tills jag får tid att gå igenom allt. Just nu, tillfälligt, ligger mina 2 små 10-tums-datorer + fodralet till min nya dator, ovanpå pallen. Där ska det förstås inte ligga - men jag vet just nu inte var jag kan få plats med detta. Jag har i alla fall lyckats få bort lite från bordet och buffén, även om där fortfarande står en hel del.

Jag hängde upp mina klängdockor på kroken i taket. En provisorisk lösning. Jag tycker att det är kul med dockorna, men de skulle passa bättre om de hängde på en något barn-vänligare höjd. Kanske i golvlampan? Nu kom de undan, och kroken (där förra taklampan hängde) kom till användning.

   

Nu har jag huvudvärk, och ska ta det lugnt. (Jag har tagit tablett, men det har inte hjälpt.) Jag sov väldigt lite i natt, det är förstås därför jag har huvudvärk. Jag låg vaken och grubblade i hela 5 timmar, innan jag äntligen lyckades somna. (Jättedumt! Jag vet!) Och så hade jag ju väckarklockan på ringning i morse. När den ringde så väcktes jag häftigt, mitt i en dröm. Normalt brukar jag ha vaknat av mig själv så dags. Nu siktar jag på att lägga mig i tid i kväll, och så hoppas jag att jag vaknar utsövd och huvudvärks-fri i morgon. Men först ska jag bläddra i tidningarna en stund.  

Jag mailade Ana, och frågade om hon kan ta hand om Stella och Nellie ca 24-36 timmar, när det blir operations-dags. Och det kan hon. Hon är fullbokad över ju och nyår, men fr o m 3/1 kan hon ta hand om mina små. Skönt att veta. Hundarna gillar henne, och hon känner till Stellas medicinering mm.

Jag har suttit och bläddrat i gamla Mas-Amigos-tidningar (de äldsta är från 2009). Där står en del intressant, så det tar lite tid. Ännu återstår en ca 1 dm hög tidnings-trave. (Men jag har hunnit skumläsa ca 4 gånger så många.)

I morgon måste jag gå ner till både förrådet, och välgörenhets-butiken. Jag har inte plats för allt utgallrat här.  

18-12-11:

Jag pysslar så gott jag kan här. Jag satte en rosa låda under karmstolen i sovrummet. Den passade precis. Lådan fyllde jag med skumplast och fiberfill, sådant som jag ska använda längre fram till olika sy-projekt (t ex till stolsdynor, någon dyna till hundarna, och kanske några täcken till Irinas dockor också). Det är inte idealiskt att förvara det så här, men det fungerar och ser hyfsat prydligt ut. 

Jag satte upp undulaterna i ljuskronan ovanför matbordet. Där ska de inte sitta sen (och lampan ska flyttas i sidled och hänga mitt ovanför bordet), men det är bättre att de sitter där, än att de ligger på matbordet.

Piedestalen till vänster (inklämd i en hörna) har jag för avsikt att använda, med en växt ovanpå. Men nu vet jag inte om jag ska behålla det lilla rullbordet. (Det har avtagbara brickor.) Jag hade planerat att ha det framför fönstret, med växter på båda brickorna. Men det var innan jag köpte Kallax-möbeln till Mios bur. (Mios bur kunde inte stå på rullbordet, jag provade på olika sätt.) Kanske behåller jag det ett tag till, för att tillfälligt ställa saker på, men sedan får jag nog ge bort det. 

   

Det är bara på dagarna, när fågelburarna står på balkongen, som det lilla bordet får plats. Annars kommer det för nära datorn.    

Jag gick ner till förrådet med den 2-hjuliga kärran full-lastad, bl a med den höga dörren (samt en liten låda med påsk-pynt som jag hittade bland prydnads-sakerna). Jag planerade att låta den 2-hjuliga kärran stå kvar i förrådet, och ta med den gröna 4-hjuliga hem. Den gröna behöver jag, om jag ska kunna köra ner alla böcker till välgörenhets-butiken. Det kändes fånigt att köra hem kärran tom. Alltså fyllde jag den med alla julsaker jag har. (Ungefär 3 gånger så mycket som jag kan få plats med här.) De skulle ju ändå hit om 1 dryg vecka.

Jag ställde allt på min säng. (Och såg, att bland julgranarna ligger det en liten midsommar-stång! Den får jag lägga i en särskild låda, och bära ner igen.)

Jag ska förstås gallra ut en massa jul-saker. (Minst 2/3, helst 4/5.) Nu ser jag ju hur lite här får plats. (1 liten gran med min mellanstora tomte bredvid, kanske 2-3 grupper med ljusstakar för värmeljus, kanske min advents-stjärna på fot, och några små tomtar. Sedan är det fullt överallt!) Lådorna kommer att få stå på sovrums-golvet i natt, och så ska jag börja gallra i morgon. Det här med jul-sakerna hade jag tänkt vänta med, men kanske är det lika bra att ha det gjort.

Välgörenhets-butiken har haft stängt i eftermiddag, så jag kunde inte gå dit. Jag får kolla om/när de har öppet i morgon.

I går kväll roade jag mig med att titta på säng-stommar. Tyska Car-möbel har många olika som jag tycker om. De finns i många varianter, är gjorda i bok (naturella eller målade), och håller hög kvalité. Se: https://www.car-moebel.de/en/products. Utöver sängar så har de bl a ett par serier med modul-möbler. Man kan pussla ihop moduler till smala hallmöbler, små eller stora skrivbord, små eller stora stora garderober, barn-möbler, vitrin-skåp mm. Jättefina kombinationer med väldigt stor flexibilitet. Jag hittar massor som jag skulle vilja ha (för att byta ut både Billy, Kallax och buffén - så att allt skulle bli enhetligt), men som jag förstås aldrig kommer att få råd till...

Men kanske att jag kan köpa en säng-stomme till våren? (Det har jag drömt om att göra 7-8 år nu.) Alla stommarna nedan tycker jag om! (Samtliga med bäddmått 90 x 200 cm.) De kostar mellan 189 € och 649 €, men så tillkommer förstås frakt.

       

       

           

Min favorit är sängen nedan, och jag skulle förmodligen välja en vit (eftersom bok och björk inte passar riktigt bra ihop).

       

Landhausbett betyder ungefär lanthusbädd/säng. Just den här kostar i vitlack (som är lite dyrare än obehandlad bok) 330 € (avrundat). Jag har mailat och frågat vad frakten hit skulle kosta. (Det står bara fraktpriser inom Tyskland, men de skickar utomlands också.)

Det vore nog vettigare om jag sparar ihop till en sådan här säng-stomme, i stället för att köpa Ikeas billiga som jag egentligen inte tycker om.

I slutet på 60-talet och början på 70-talet hade Kooperativa Förbundet (det som nu heter Coop) en inrednings-avdelning som hette Domus Interiör. (De hade egen katalog också, fast tunnare än Ikeas.) De hade väldigt många trevliga och praktiska möbler som gick att kombinera. Bl a en säng som väldigt mycket liknade sängen ovan. Jag har för mig att den hette Kojan (eller Kulan)? Den gjordes i furu, och man kunde få den med eller utan ryggstöd. Gissa vem som i många år suktade efter en sådan säng (men som aldrig fick råd att köpa någon)? Jodå, jag förstås! Kanske jag tycker så bra om modellen ovan (med sängknoppar), just för att jag drömde om en sådan säng redan som tonåring?

Jag minns att Domus Interiör även sålde matbord och skrivbord i samma höjd, så man kunde sätta ihop dem om man fick många gäster. Synd att katalogen och inrednings-avdelningen försvann - för de sålde många bra och genomtänkta produkter.

Något helt annat. Svenska Magasinet berättar att Alicante ska få nya telefonnummer. (Mitt börjar på 965, vilket är vanligast här.) Fast det gäller bara nya abonnemang, vi andra får behålla våra gamla nummer.

Klockan har hunnit bli 17, och jag har ingen lust att gallra ut saker. Kanske jag sätter mig och bläddrar igenom tidnings-högen som jag har kvar. Lena tittade inom innan i dag, och hämtade alla de tidningar som jag var klar med. Ni kan inte ana så glada Lucky, Stella och Nellie blev när de fick träffas en stund. Svansarna gick som helikopter-propellrar! Det är roligt att se dem tillsammans!

18-12-12:

I förmiddags var vi hos veterinären. Nellie sprang, skuttade och galopperade på vägen dit - vi andra gick (om än raskt). Veterinär Cristina undersökte Stella, och vi bestämde att jag fr o m i dag återigen ska prova att ge henne kortison varannan dag. Kortisonet har fler och värre biverkningar än vad opiaterna har. Cristina tog också ett blodprov som ska skickas in för analys. Hon vill se hur Stellas värden är nu. Kortison slår delvis ut immunförsvaret. Vad jag inte var beredd på var kostnaden för analysen. Normalpriset är 80 €, men eftersom jag får 10% rabatt, så ska det kosta 72 €. Så mycket pengar har jag inte just nu, men jag fick kredit tills pensionen kommer nästa tisdag. Så det ordnar sig. Cristina ska maila mig när hon har fått svaret. Jag hoppas att allt är ok, med Stella! Men vi får väl se.

När vi kom hem igen så kom Erik inom (som vi hade bestämt), och hämtade de julsaker som jag hade hunnit gallra ut i morse, samt lite annat smått. Bl a fick Erik min vita julstjärna på fot. Den har jag aldrig använt. De första åren efter att jag hade köpt den, så ville jag SÅ gärna ha den framme! (I köket eller vardagsrummet.) Men så ville Ulf ha alla sin jul-ljusstakar framme varje år, och då fanns det varken något utrymme (eller något ledigt el-uttag) för min julstjärna. Jag var ledsen för det, men valde att inte ta strid. (Man ska välja sina strider noga...) Nu hade jag tänkt använda den här, men inser att den faktiskt inte får plats. Men eftersom Erik blev väldigt glad för stjärnan, så känns det bra att ge bort den. Men lite trist är det ju, att jag aldrig har kunnat använda den...

Jag gallrade ut 1 av mina 3 sparade julgranar. Det var lätt. Men nu kan jag inte bestämma mig för vilken av de här 2 som jag ska ha kvar - och vilken jag ska ge bort. A eller B? Båda är nästan exakt lika stora, knappt 55 cm höga. B är mycket lättare att klä (och den har fler grenar), men A ser fortfarande naturligare ut. A såg dock mycket naturligare ut från början. Det är en Ikea-gran, och jag gissar att de hade en levande gran som modell när de designade den. Den var nämligen en liten aning sned, precis som små granar i skogen oftast är.

Om ni tittar noga så ser ni att den har fler små sidogrenar "till vänster högst upp". Toppen lutade alltså en liten aning åt höger, och då växer sido-grenarna så. Men det var några grenar till som var bara en liten aning sneda. Första gången jag såg den på Ikea, så var jag tvungen att gå riktigt nära för att se om den var verklig. Då såg jag bara 1 enda som stod ensam. Lite längre fram stod många likadana, och då var det ju uppenbart att de var konstgjorda. Men Ikea säljer ju levande växter också, och på lite håll såg den levande ut...

Men så sent en kväll, när jag hade gått och lagt mig (och granen stod färdig-klädd i hallen), så fick Ulf för sig att han skulle räta ut de sneda grenarna. Han höll tydligen på ett bra tag för att få alla grenar spikraka. Han frågade förstås aldrig mig, fast det var min gran. Jag blev ledsen när jag såg det morgonen efter. Och sedan dess har jag aldrig lyckats böja tillbaka grenarna igen. Jag har ju ingen förlaga, och minns inte riktigt. Dessutom får man ta i hårt för att få grenarna att ändra form. Toppen kan jag se att den ska vara lite sned, men i övrigt minns jag inte. Ikea sålde bara den här modellen det året (och jag har ju 18 mil t o r till närmaste varuhus), annars hade jag köpt en ny likadan. Om granen hade varit i original-skick, då hade jag självklart valt den. För då såg den ut som en riktig gran! Men nu vet jag inte. Vilken gran tycker ni är finast?

   

Nedan ser ni den lilla midsommar-stången (samt 1 svensk flagga), som låg bland julsakerna. Här behöver jag inte gallra ut något, men jag ska stoppa det i en liten plastlåda och bära ner det till förrådet igen.

Innan Erik hade hunnit gå, så kom Kerstin och hälsade på. Hon skulle lämna några böcker hon hade lånat av mig, och hämta några nya. Hon är lika glad för att läsa som jag. Jag bjöd på te och vi satt och pratade och hade trevligt några timmar.

När även Kerstin hade gått så bestämde jag mig för att skära till en liten vinylmatta, som jag har haft över. Jag tror nämligen att Mios Kallax-hylla riskerar att bli repig på ovansidan, eftersom jag dagligen sopar bort sand och fågelfrö från den. Jag tänkte att mattan skulle skydda bra, och dessutom se trevlig ut. Alltså skar jag till mattan så den passar precis ovanpå Kallax-hyllan.  

Grannen tvärs-över-gatan satte i går upp en blinkande juldekoration på sin stora balkong. Det ser trevligt ut, men jag undrar vad fåglarna tycker om att den blinkar hela natten. Fast om de blundar och sticker huvudet under vingen, så kanske de inte störs?

I morse vaknade jag (ofrivilligt) klockan 04, och kunde inte somna om. Jag började nämligen grubbla, och fundera över saker som bekymrar mig. Klockan 06 beslöt jag mig för att lyfta upp Stella och Nellie i sängen. De blev jätteglada, och kröp båda under täcket och la sig till ro på var sin sida om min midja. Då kunde jag koppla av! Det är här och nu med hundar. Jag hörde att de andades lugnt, och kände deras värme. Då skulle jag ha kunnat somna - men så var jag rädd att Nellie skulle råka ramla, eller hoppa, ner från sängen. Jag slumrade ändå till ett par gånger, men vaknade strax med ett ryck.

Det skulle vara skönt med en säng-stomme med rejäl kant runtom! Fast jag har tänkt på, att jag verkligen borde spara ihop ett litet kapital (helst minst 1000 €) att ha som reserv för oförutsedda utgifter först, innan jag köper något dyrt. Och då lär det dröja innan jag får råd till en sängstomme...

Jag tänker att om jag hämtar den höga hund-trappan från förrådet, och sedan varje natt bär in 2-3 av matbords-stolarna till sängen - och ställer dem med ryggarna mot sängen (som ett skydd). Då kanske jag skulle våga låta hundarna sova i min säng igen? Det skulle vi trivas med alla 3! När jag hade 3 hundar (eller fler) då blev det för trångt att ha dem alla i sängen. Men 1-2 sådana här små tar i stort sett ingen plats, det är bara mysigt. Så kanske? (Jag ska ju ändå ner till förrådet med midsommar-sakerna.)

Det blir inte gjort någon ny sparad dagbok i dag heller. Men jag ska fortsätta att bläddra i mina tidningar. Nu har högen krympt till ca 4 centimeters höjd...  

18-12-13:

Gick ni upp tidigt i morse, för att titta på Lucia-firandet? Om jag inte hade reagerat på dagens datum, så hade jag nog alldeles glömt bort att det i Sverige är Lucia-dagen i dag. Här är det vanlig vardag, och dessutom regnar det. Det slog mig att jag måste ha en liten låda till med "jul-saker" i förrådet. Jag har ju ett litet sött Lucia-tåg i porslin. I år har jag ändå inte plats att ställa det någonstans, annars hade jag kanske ställt fram det (om så bara över dagen).

I går stod den här artikeln i Svenska Magasinet: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.13918.html. Rubriken är "Hundägare tvingas rengöra med tvål och vinäger", och artikeln handlar om att Benalmádena kommun (Costa del Sol) kommer att tvinga hundägare som låter sin hund kissa utomhus, att göra rent efter den. Det är tydligen en kommun där det sällan regnar, och då luktar det förstås illa där många hundar kissar.

Att man ska plocka upp bajs efter sin hund tycker jag är självklart! Och jag tycker det är helt OK, om man som i några spanska kommuner måste spruta vatten där hunden har kissat (för att det ska rinna ner från väggar, och för att det ska bli utspätt). Det är förstås lite bökigare om man måste ha en vattenflaska med sig när man går ut med sin hund, men om man bor där det nästan aldrig regnar - då är det motiverat.

Men att rengöra med tvål och vinäger, det tycker jag är helt fel! Det är ju inte bra för naturen. Om hunden kissar på gräs eller träd, så blir kisset bra gödning OM man häller på 9 gånger så mycket vatten. (10% urin alltså.) Bara kiss blir däremot för starkt. Men tvål och vinäger kan döda växter! Och hur bra är det på sikt för klinkerplattor?

Hur det än är, så är det i högsta grad naturligt för hundar att kissa ute! Det är en del av deras liv, att få markera och att lukta på andra hundars markeringar. Så det måste de få göra!    

Ni som har varit här, ni vet att jag länge har haft en hörna full med tomma askar och lådor. Jag visste att jag aldrig skulle behöva alla (det var tidigare när jag ägde fler prylar), men ville vänta med att bestämma vilka som skulle passa bäst att ha kvar. I dag har jag gallrat ut drygt 2/3. Bara de nedan har jag kvar. Och det är förstås meningen att jag ska använda dem.

Alla nedan har jag gallrat ut. Erik sa att han gärna tar många. (Alla, om ingen annan vill ha.) Eftersom han har fått så många saker av mig, så behöver han lådor att förvara dem i... Är det någon annan (av er som bor här), som vill ha någon enstaka? Välj i så fall snarast ut den/dem!

   

Expressen har något som heter Premium, som man kan prenumerera på. Jag har inte råd, och jag skulle ändå inte vilja läsa varenda dag. (Det skulle bli alltför stor dos elände.) Men där kan man läsa många intressanta artiklar!

Det räcker att jag läser inledningarna nedan (som man kan läsa gratis) - så känner jag stor tacksamhet över att jag inte är född i Afghanistan! Se också: https://www.expressen.se/tv/magda-gad/expressens-magda-gad-om-barnaktenskapen-i-afghanistan/. (1:45 min.)

Så hemskt! Och stackars, stackars lilla Sohaila! Det är ofattbart att något land kan tillåta barn-äktenskap!

Jag undrar om Ahmad verkligen tror att Sohaila kommer att börja älska honom - om han slår henne? Kan man vara så dum? Nedan ett citat från Astrid Lindgren. Hon var verkligen en klok kvinna!

Ett annat citat (som jag hittade på samma ställe) som onekligen är skrivet med humor.

Jag brukar inte tycka om Rocky, men den här gillar jag:

Jag har satt på 2 av mina element nu på eftermiddagen (när jag brukar ha dem avstängda). Inte för att det är särskilt kallt i dag - utan för att det är så pass fuktigt (68% inomhus). Klockan är 15, och vi har hittills bara varit ute på 2 korta promenader. (Stella vill bli buren, men Nellie skuttar lika glatt som vanligt.) Ibland är det uppehåll, och kanske t o m sol en kort stund - men annars regnar det. Det känns faktiskt bara bra, att det regnar här ibland. Luften blir fräsch efteråt, och så blir här lite grönare. Men vi får mindre motion sådana här dagar...

Eftersom jag tillfälligt hade ställt mina tango-böcker i den lilla kub-hyllan i köket - så glömde jag dem när jag satte alla andra på plats. Som tur var fanns det ett alldeles lagom stort utrymme kvar, vid AC:n. Och eftersom den blå fågeln passade så bra i det lilla utrymmet som blev över - så får den stå där. (Den funderade jag annars på att gallra ut, eftersom jag inte visste var jag skulle ställa den.)

I dag har jag tömt den vita byrån, som tillfälligt stod där den lilla smala (nu grå-vit, men som ska bli turkos-vit) ska stå. (Jag har nu ställt tillbaka den lilla byrån på sin plats.) Erik ska få den vita, men knopparna har jag skruvat av, för dem tycker jag om (och jag har inga andra gula i den här storleken). Erik har fått knoppar av mig tidigare, så han hittar säkert några som passar.

   

I den vita byrån hade jag bl a sol-glasögon, reflexer, sjalar och handskar. Nu ligger detta i de grunda Benno-skåpen i hallen. Skåpen var nästan tomma innan.

   

Min blå lampa, som länge har stått på hallbyrån, fick nu flytta till hyllan där jag har tänkt ha den. Fast egentligen hade jag planerat att ha den i tomrummet mellan fågel-tavlan och nyckel-skåpet. Men nu är där inte tomt längre - för där satte jag dikterna i den turkosa ramen. Alltså hamnade lampan framför hörnan av fågel-tavlan, vilket inte är optimalt. Jag får väl se hur jag gör på sikt. Jag tycker att den här lampan är rolig, annars har jag 2 små som båda är lägre (en i mässing och en i glas).

   

Det må vara så att jag inte jobbar så snabbt, men för varje dag kommer jag en liten aning närmare målet - en lägenhet med ordning överallt! I kväll har jag dock ingen lust att göra något mer. Kanske jag börjar läsa en feel-good-bok? Det är 1½ timme kvar till läggdags. Ute är det ruggigt och det blåser rejält, men inne har jag 20° så det går ingen nöd på mig. (Måtte inte nästa elräkning bli för hög bara.)

I morgon förmiddag måste jag gå ner till välgörenhets-butiken, och fråga om de vill ha böckerna. Om de vill det, så går jag ner med dem bums. Annars får jag fråga i nästa välgörenhets-butik. Här finns 3...

Nu har jag skapat en Sparad dagbok 51 - men den kan ni inte se. Hyperlänk svarar nämligen inte. Varje gång jag försöker så snurrar det lilla hjulet, men absolut ingenting händer...

Det kommer att komma en dag, när jag inte kan skriva någonting alls här - för att hela Frontpage har kraschat. Den dagen ska ni titta på  http://christel.es/ - för förhoppningsvis så har jag kunnat skriva ett meddelande där.

Jag har valt ut en bok, men jag har inte hunnit börja läsa än. Det blev ingen feel-good-bok, utan en deckare. Den här fick jag av Maud, strax innan hon flyttade till Senegal. Jag har läst senare böcker av Elizabeth George, och de brukar vara bra.

Fast jag skulle väldigt gärna vilja göra klart Sparad dagbok 51, innan jag börjar läsa. Om det inte går i kväll, så får jag försöka i morgon igen...

Skam den som ger sig! Det tog 45 minuter - men nu fungerar Sparad dagbok 51! Förresten har jag glömt att säga, att jag behöll gran A (och gav bort gran B).

18-12-14:

När klockan blev 10 och välgörenhets-butiken på San Batolomé öppnade, så gick hundarna och jag dit. (13° och snålblåst, men vi gick raskt.) Tyvärr kunde de inte ta emot så många böcker på en gång p g a platsbrist. Hundarna och jag gick då vidare till nästa välgörenhets-butik, BARC. De sa att de gärna tog emot allt. Klockan 11 var jag hemma igen med hundarna, som hade fått en lång och riktigt rask promenad (fast vi hade förstås stannat vid flera intressanta lukt- och kiss-ställen längs vägen).

Hemma lastade jag gröna kärran proppfull (det var inte bara 77 böcker och 7 tidnings-backar, utan även några andra småsaker). Det är lite kämpigt att rulla kärran när den är tungt lastad, så det tog 1 timme innan jag var hemma igen. Och jag åt inte frukost förrän då, klockan 12. Men nu känns det väldigt skönt att ha nästan tomt på golvet!

Eftersom Erik har Irina den här helgen, så kan han nog inte hämta byrån och backarna förrän nästa vecka. Själv ska jag kontakta Lena, och höra när hon är hemma, så jag kan komma med tidningarna.

Sedan har jag förstås fortfarande saker stående framme, som ska gås igenom, gallras, ordnas och sättas på rätt plats. Men det är inte längre oöverskådligt mycket. Det finns gott hopp om bättre tider, med bättre ordning!

Vissa dagar går det lite långsammare än andra - med mitt jobbande alltså. Det enda jag har gjort i dag är att jag; 1) Gick ner till Lena med tidningarna (hundarna följde med), och jag sedan satt hos henne och pratade och hade trevligt 1 timme. 2) Samlade ihop alla de papper av olika slag som har legat i olika lådor, och som jag borde ha börjat gå igenom i dag, men som jag kommer att börja gå igenom i morgon. Jag gissar att bortåt 80% kan slängas. Dels är det viktiga papper (som t ex försäkrings-brev), dels helt inaktuella (som gamla kvitton och betalda räkningar). Mitt i allt ligger det även några gamla urklipp och sparade vykort. De senare kan jag fotografera av.

Och inte har jag ätit särskilt nyttigt heller. Jag köpte nämligen en kött-empanadillaVaro (Av Generalitat) på hemvägen i förmiddags - som jag sedan åt till frukost. (Varos kött-empanadillas är väldigt goda, men innehåller utöver kött och grönsaker, mycket vetemjöl och mycket fett av sämre kvalité.) Dessutom tog jag en stor ruta 85% mörk choklad som efterrätt, när jag hade ätit mina (i mikrovågugnen värmda) grönsaker senare på eftermiddagen. Att veta teoretiskt precis hur man bör äta för att leva 100% sunt, är inte alltid detsamma som vad man gör i praktiken...

Klockan är bara 18:45, men jag har fortfarande lite huvudvärk (den var svår i morse), och känner ingen som helst arbetslust. Jag ska läsa lite i boken (som har börjat ganska spännande), och sedan lägga mig tidigt. I morgon kommer en ny dag!

18-12-15:

Det blev sent i går kväll... Jag läste nämligen ut boken. Den var spännande, trevlig och otäck i en lagom blandning.

I går hittade jag gratis-tidningen Mas Alicante utanför bageri Varo. Den har jag inte sett tidigare. (Fett-fläckarna på tidningen kommer från empanadillan, som jag bara fick inslagen i lite tunt papper.) Det är bra spansk-övning att läsa gratis-tidningar. Jag förstår ofta rubrikerna, men sällan hela texten.

   

Jag läste att ett företag i Jijona som tillverkar turron (nougat) har börjat sälja via internet. De säljer till människor i "avlägsna exotiska" trakter, bl a i Laponia som ju delvis ligger i Suecia (Sverige).

Jag läste också att El Campello har fått en fin utmärkelse för (2 "delar" av) fiestan Moros y Cristianos. De klassas nu som Fiestas de Interés Turístico Provinsial de la Generalitat Valenciana. (≈ Intressanta turist-fiestor i Valencia län.)

Det är skönt väder i dag! Så efter vår morgon-promenad började jag flytta om lite på balkongen. Det har jag tänkt ett tag, men jag har antingen haft annat för mig, eller så har det varit trist väder.

Jag ville fördela mina bougainvilleor lite jämnare. Bl a har det varit svårt att se till vilken bougainvillea en viss gren hörde. Och om en gren hade lite hängande blad - och det alltså var dags att vattna akut, då vill jag förstås veta VILKEN av växterna som ska ha mest vatten (och först).

Men det var också så, att piedestalen som asparagusen stod på, var i vägen var gång jag skulle in i skåpet bakom, och en monstrera ska inte stå i stekande sol. Tyvärr får jag inte plats med monsteran inomhus, den har blivit för stor. Så den ställde jag ut bredvid soporna. Jag hoppas att någon vill ta hand om den!

Just nu har jag en hel del på balkongen som inte ska vara där. Bl a några papplådor och ganska mycket bubbel-plast. Detta använder jag till saker som jag ger bort. När jag har gett bort tillräckligt så slänger jag resterande lådor och plast. Jag har också ganska många plastlådor. Någon ska ner i förrådet, några ska jag ge bort. Men dessa sakerna får stå kvar ett tag till. (Utom de 2 hopfällbara piedestalerna, för dem ska jag bära ner till förrådet inom några dagar.)

Det blev i alla fall lite bättre på balkongen:

Nu ska vi ut och gå i det fina vädret - Stella, Nellie och jag.

I dag var det lugnt och skönt på El Paseo. Vi mötte bara några få människor och hundar. Det blir mer avkopplande så. (Mina svenska vänner kan jag förstås aldrig träffa för ofta! Men i dag hade jag ingen tur.)

Kommer ni ihåg Capella, som låg upp-spolad på stranden ganska länge. Nu håller hon sig på havet igen. Fast här är hon på väg in i hamnen.

Det är inte så ofta som mina hund-foton blir lyckade. Men ser ni (ovan) så långa ben skuggan har givit mig? Riktigt så långa skulle jag inte vilja ha i verkligheten, men gärna 10 cm längre än nu - för då hade jag både kommit upp i medellängd (för min generation), och räckt ner till golvet när jag sitter på en stol. Nåja, jag har ju närmare till marken om jag skulle råka ramla... Alltid något.

Nerifrån ser min balkong ut så här nu:

När jag får råd så ska jag skaffa bättre spaljéer - stabilare och högre.

Just nu ser det ut så här i mitt vardagsrum:

Detta är all röra som finns kvar. Fortfarande illa, men mycket bättre än när det var som värst. Det är mest "papper", som jag strax ska börja gå igenom. (Och så har jag en del mindre verktyg stående framme, så länge jag behöver dem.)

Men visst finns det hopp!

Det är jobbigt att gå igenom gamla papper, och det tar tid. Hittills har jag slängt 3 sop-påsar fulla med höpknölade inaktuella "privata" papper + en massa mindre privata som jag slängde direkt i pappers-återvinningen. Det jag sparar är bank-papper, försäkrings-papper, pensions-papper, de allra senaste deklarationerna, garantier, och enstaka "minnen" ( t ex vykort eller gulliga meddelanden från mina barn). Allt annat slänger jag, och det utgör nog 80%.

Men nu är klockan 21:15, och jag börjar bli trött. Kvar att gå igenom: 1 trave med "viktiga" papper (ca 1 dm hög)  + 2 kartonger med gamla anteckningar, sparade lappar/urklipp/visitkort samt annat "skräp" - men det får vara till i morgon. Därutöver har jag en stor plastlåda med "tango-papper", som preliminärt ska sparas alla - men som måste läggas över i mindre lådor/backar för att gå in i (eller ovanpå) Billy-skåpen. Jag skulle ha behövt 4-5 av de där låga C4-lådorna som jag har i Hässelby strand! De hade passat perfekt. Jag undrar om man kan köpa sådana här? Jag har inte sett några här i El Campello, men kanske El Corte Inglés har?

Jag hittade urklippet nedan. Det tål att läsas mer än en gång!

18-12-16:

Om 6 dagar måste jag vara helt klar här (utom möjligen med innehållet i Alex-lådorna) - om jag ska kunna fira jul i lugn och ro. Och det vill jag förstås. Ändå har klockan hunnit bli 14:40, utan att jag ännu har börjat pyssla med något gallrande-ordnande. Jag har gjort lite annat. Bl a har jag tvättat 3 omgångar tvätt. Jag färgsorterar, och i dag blev det först vitt/beige, sedan rosa och därefter blått/svart. Nedan hänger det och torkar på tak-terrassen. Solen skiner och det blåser, så det ska nog vara torrt inom någon timme.

Det är ventilations-rör, det som liknar skorstenar. Det finns ventiler i våra badrum. "Mitt" rör (som jag har tillsammans med de 2 grannarna som bor under mig) bör vara det som är näst längst bort. Även 1 av mina grannar tvättar i dag, men det är plats till mycket mer tvätt på linorna.

Några foton från utsikten från tak-terrassen, eller solarium som den heter på spanska. De blå-vita höga husen mitt i bild nedan, är Los Abedules (=björkarna) vid stationen. Byggkranen står där det senaste Los Abedules-huset håller på att byggas. 

Utanför dörren till tak-terrassen (under tak) står den här lilla bänken. Där kan man sitta även en regnig dag, och beundra utsikten nedan. Detta är toppen på trapphuset, den högsta delen av Los Olivos.

Den här pensionen kommer att gå åt i sin helhet. Jag ska bl a köpa färgpatroner (helt slut), klippa håret (det borde varit gjort för några månader sedan), och skicka upp sakerna som jag har gallrat ut åt Jenni till henne (stort och tungt paket). Annars så skulle jag gärna ha köpt en riktig, fast liten, dammsugare. (Det är svårt att hålla rent utan dammsugare, inte minst när man som jag har 6 husdjur.)

Dammsugaren nedan är väldigt dyr, men går att fälla ihop så den tar väldigt liten plats. Och den verkar vara rejäl. Det är järnaffären Ferrokey som säljer den till detta priset. Kanske finns den billigare i någon webb-butik? Fast jag har inte hunnit läsa några tester om den ännu. Köper jag en dyr dammsugare - då måste den vara riktigt bra och hålla länge. (Jag kan få en billig för knappt 40 €.)  

Men innan jag köper en dammsugare (åtminstone en som kostar mer än 40 €) så måste jag börja spara pengar så jag kan betala den spanska skatten i maj- juni nästa år. Det billigaste jag har kommit undan hittills är ca 350 € (förra året, vilket kan vara fel), och det dyraste är ca 5850 €. Hur mycket skatt det kommer att bli på årets inkomst, har jag ingen som helst aning om. Alla säger att skatten är lägre än i Sverige, men jag har flera år fått betala aningen mer. Systemet verkar godtyckligt på något sätt...

Men jag vet att jag knappast kan spara ihop mer än 1000 € i tid, och det är svårt nog. Jag har ännu inte fått tillbaka pengarna från svenska skattemyndigheten, för rest-skatten som jag betalade för flera månader sedan. Jag vet inte vad de har för sig så länge. Det tråkiga är att jag är skyldig Gun pengarna, jag fick ju låna av henne. Så nu får hon också lida för att svenska skattemyndigheten tar sådan tid på sig. (Det brukar de inte.)

På vår mitt-på-dagen-promenad gick vi ner till El Paseo, men vi svängde av söderut så vi slapp trängas.

I dag lyckades jag undvika att få med min egen skugga på hund-fotona. I gengäld fick jag med en papperskorg, och någon annans skugga...

På hemvägen gick vi upp på Lidl-Consum-sidan av gatan. På fotot nedan ser ni var Avenida Alcoy svänger, med Los Olivos i bakgrunden. Rakt uppåt (till vänster på fotot nedan) heter gatan Ausias March (men nedåt, till höger, är det Av Alcoy).

Vägskylten nedan är skriven på valenciano, inte castellano (riks-spanska). Det är väldigt förvirrande...

 

Det är också förvirrande att den stora gatan från Lidl-rondellen och uppåt, inte har samma namn på hela sträckan. Men det har ju sin förklaring, som syns tydligt på det gamla fotot nedan.

Till höger om detta övergångsstället ligger Consum, längst ner till höger (före rondellen) ligger Lidl. Och första gatan till vänster, samt gatan nedanför, är Av. Alcoy.

Fotot nedan är taget när vi är nästan hemma.

Nu väntar pappers-högarna på mig, och därefter lådorna med blandat innehåll. Jag lär nog ha att göra till läggdags. Allra minst! Stella och Nellie sover siesta.

Det går långsamt. Jag gjorde nyss ett litet avbrott. Först tog jag rätt på all tvätten, och sedan gick jag till Kina-butiken, den närmaste som brukar ha allt. Jag tittade nämligen på webben i går, och konstaterade att El Corte Inglés, som också brukar ha allt, inte hade några "arkiv-lådor" alls.

Kina-butiken har 1 variant, den översta nedan (i plast). Botten är precis lagom stor för A4-papper, och lådorna är låga nog för att kunna stå ovanpå Billy-hyllorna. Tyvärr hade jag bara råd att köpa 2 i dag, men jag kan köpa några fler på tisdag när pensionen kommer. (Det fanns 5-6 stycken till.) De kostar 2,80 € per styck, inte billigt - men säkert billigare än att ta ner dem som jag har i Hässelby strand. Jag tror att jag bara har sådana som mitten-lådan nedan, hos Ulf. (12 st.) Den understa sorten är allra bäst, men jag har bara denna. Det är viktigt att förvara i lådor med lock, för annars blir allt jätte-dammigt.

Nu har jag i alla fall 4 lådor att förvara papper i, men jag hade behövt bortåt 10. Jag ska strax återgå till mitt pappers-sorterande. Ett trist jobb - men nödvändigt!

Nu har jag inga papper kvar att gå igenom! Ja, utom de som ligger i några av Alex-lådorna, men de får vänta. När jag nyss gick och slängde en massa pappers-återvinning så kom jag på, att jag glömde berätta att det gick bra för min monstera. Redan 1 timme efter att jag hade ställt ut den, så var det någon som hade tagit hand om den. Det känns bra!

Jag har 1 ny plastlåda kvar, tom. Men sedan, när jag har fler lådor, ska jag flytta över alla mina tango-papper, från den höga lådan de ligger i nu - till ca 4 lägre som ryms ovanpå över-hyllorna.

Sedan, någon gång i framtiden, då skulle jag helst vilja ha det alldeles tomt ovanpå över-hyllorna. Men innan det kan bli så, måste jag ha gallrat ut mycket mer - och det klarar jag inte av på länge än. Jag måste få "leva normalt" ett tag först, och återhämta mig.

Nu har jag egentligen inte mycket kvar framme, bara en del sorterat som jag inte vet var jag ska ställa. Jag får försöka lösa det på något vis, i värsta fall provisoriskt. Det blir morgondagens bekymmer. Nu är klockan 20, och jag börjar bli trött.

Det lägsta pris jag hittar på dammsugaren som Ferrokey säljer, är 127,32 € - vilket är dyrt ändå. Jag hittar bl a följande på svenska: https://www.kaercher.com/se/home-garden/dammsugare/teleskopdammsugare/vc-5-13491000.html Där står det; "Liten men kraftfull: den påslösa kompakta dammsugaren Kärcher VC 5 kan enkelt förvaras även i de minsta utrymmen och rengör ändå lika grundligt som en traditionell dammsugare". (Fast det är förstås ingen opartisk test.) Jag vet inte, det är "litenheten" kombinerat med att den verkar funka lika bra som en "riktig, stor" som tilltalar mig. Men den är dyr! Och så vet jag att den här typen av dammsugare är tung att bära, om man ska dammsuga stora ytor. (Vilket jag inte ska - men ändå.)

       

Om ni hittar någon annan sort, som är liten och verkar vara bra - så tipsa mig gärna! Det är ingen nackdel om den är billigare. Jag var egentligen nöjd med den lilla billiga turkosa jag hade (fast den bullrade och hade kort sladd). Det var bara det att jag inte kunde laga den, när slangfästet gick sönder. Annars skulle jag ha behållit den. Jag har för mig att jag köpte den på Carrefour för ca 30 €, men just nu har de inga liknande. Synd, för jag är väldigt trött på att nästan alltid ha skitigt på golvet...

Jag har fortsatt att leta dammsugare via datorn. Tidigare hittade jag en jätteliten på El Corte Ingles. Snygg och billig var den också. Det var roligt ända tills jag läste testerna av den. Dålig sugförmåga bl a. Och det är bra sugförmåga jag behöver. På Carrefour har de en som är nedsatt från 149,95 € till 30 €! Den ser inte alls dum ut i förhållande till sitt pris. Men för mig är den för stor. Den går inte in i städskåpet på höjden. Se: https://www.carrefour.es/aspirador-escoba-ciclonico-2-en-1/8436538306574/p.

Den enda plats jag skulle kunna ha en dammsugare stående på (inne) är i hallen - se nedan. Men det är ganska trångt där, så det måste vara en väldigt "platt" dammsugare i så fall. Gången är bara 50 cm bred mellan skåp och element (+ att element-sladden med timer sticker ut 10 cm, så det blir i praktiken 40 cm kvar att gå på), och 65/75 cm som bredast - nedanför samlings-ramen. (Ändå råkar både jag och Stella ofta stöta till timern, så den trillar av.)

   

Men en dammsugare som kostar mer än 50 € har jag ändå inte råd till den här månaden, så jag hinner nog leta vidare. Det är bara det att jag vantrivs med att ha skitigt golv! Jag får inte rent även om jag springer runt med lilla hand-dammsugaren 2 gånger om dagen. Inom parentes sagt: Om dammsugaren ska stå framme - då måste jag gilla färgen också! Den får inte skära sig mot inredningen, så vit eller turkos vore bäst, möjligen ljusblå eller kyckling-gul - men absolut inte svart, brun, orange eller röd. 

18-12-17:

Erik kom hit och hämtade den vita byrån, nu på förmiddagen. Han ska komma tillbaka med kärran vid lunchtid. Lite senare i dag ska jag nämligen lasta kärran, och köra ner den till förrådet. Jag ska ställa dit några Billy-hyllplan som jag inte använder, de 2 piedestalerna från balkongen som jag inte ska använda i vinter, den lilla midsommar-stången, och några små saker till. Nu när jag ändå betalar för förrådet, så kan jag ju lika gärna använda det. (Synd bara, att det inte ligger närmare.)

Så här ser mitt vardagsrum ut just nu. Inte är det snyggt, men det är MYCKET bättre än det var bara för någon vecka sedan. Och ännu bättre hoppas jag att det ska se ut senare i kväll.

Det står bara lite småsaker på matbordet, och samtliga stolar är tomma (och går alltså att sitta på nu - vilket de förstås är till för ). På buffén och Kallax (vid köket) står det också bara några få saker.

Hela tiden har jag tänkt ha mitt runda bord mellan fåtöljerna. Men när jag provade i går, så tyckte jag att det såg för klumpigt ut. Det beror till stor del på att fåtöljerna får stå tätare nu, sedan jag köpte den nya Kallax-hyllan, men här är trångt hur som helst. Jag ställde det lilla rektangulära rullbordet där så länge (det som jag ska ge bort), men jag vill egentligen ha ett runt bord (på hjul).

Mitt nuvarande runda är 56 cm i diameter och 69 cm högt (inkl hjul). Kanske diameter 35-40, och höjd 58-65 (inkl hjul) skulle se mer lagom ut? Bordet behöver jag för att lägga mina läsglasögon + 1 bok på, så det behöver inte vara stort. Jag har sett lagom små bord på Westwing, men visste inte då att jag skulle behöva ett mindre. (Westwing har påpassligt skickat mig ett presentkort på 20€ som julklapp, men jag har ändå inte råd att köpa ett nytt bord nu, och presentkortet gäller till 15:e mars.) Mitt nuvarande runda bord tänker jag INTE ge bort. Just nu står det framför fönstret med växter på, men om jag inte hittar en bra plats åt det så ställer jag ner det i förrådet så länge.

Jag funderar fram och tillbaka, på vilket bord jag ska ställa mellan fåtöljerna. Kanske ska jag ändå ha det runda där så länge? För då kan jag ju ge bort det lilla rektangulära redan nu. Jag provade att sätta dit det runda igen, så ni kan se hur det ser ut. Jag provade också med ett litet "hyllbord" som jag periodvis har haft bredvid läs-fåtöljen. (Jag har 2 sådana.) Men det är ju lite väl litet, även om det faktiskt rymmer 1 bok + glasögonen.

       

Vi har fint väder i dag också. Hundarna och jag har gått en skön promenad i närområdet. När jag bodde i Sverige så var det aldrig så här högt lufttryck. Barometern pendlade då mellan mulet (ca 970 hPa) och soligt (ca 1010-1015 hPa), men så mycket som 1044 hPa (som vi har i dag) var det aldrig.

Nu har Celeste gnagt av alla pinnarna utom 1½ på sin stege. I dag satt hon förnöjt på den halva pinnen, och gungade fram och tillbaka. Det är bra synd att Lina inte kan bo i samma bur som Celeste och Safir. Om jag hade tagit bort avdelaren i mitten (den som delar buren på höjden), så hade alla fått dubbelt så stor volym att leva i. Men det går inte med utpräglade par-fåglar. (Med undulater, som är flock-fåglar, så hade det gått bra.)

På sikt så får jag göra något - antingen åt buren eller åt balkong-tröskeln. Det är väldigt bökigt att få buren över tröskeln 2 gånger om dagen. Den skramlar, fastnar, och vattnet skvalpar ut. Lina blir inte rädd, men det blir Celeste och Safir. Mios bur bär jag lätt - så den är det inga problem med. Fåglarna mår bra av att vara ute i solen när det är fint väder, men nätterna är för kalla nu. (I natt var det bara 9°.)

Nu kom Erik med kärran! Så nu kan jag börja lasta den.

Sent på eftermiddagarna ligger El Paseo och stranden i skugga, men jag valde att gå där ändå - bara för att jag mår så bra av allt det blå.

Men vi gick inte så lång runda, för plikten kallade.

Hemma igen så lyfte jag fram piedestalen, och satte mina små växter på den. Det blir ju lite trångt när stora fågelburen är inne, men jag har i alla fall 60 cm mellan bur och datorbord - och det räcker för mig.

   

Jag tömde karm-stolen bredvid datorn, så nu kan man sitta i den också. Fast jag erkänner, de sakerna (några små tavlor) bar jag bara in i sovrummet så länge. Sedan plockade jag fram min Poäng-pall och monterade den.

   

En Poäng-fåtölj och en tillhörande fotpall är SÅ skön att sitta i. Det har jag alltid tyckt! När jag besöker Gun så väljer jag ofta att sitta i hennes Poäng-fötölj med fotpall (om den inte är upptagen). Och det blev skönt här också. MEN! Fot-pallen ser alldeles på tok för stor ut, och tar alldeles för stor plats - på den här trånga ytan. Det blev inte alls så bra som jag hade tänkt mig...

Jag provade att byta plats på fot-pallarna, men det blev inte bättre. Och till mig, som är kort, är den lilla fotpallen faktiskt lika skön. Jag borde kanske ha 2 sådana i stället? Det är ju dessutom förvarings-utrymme i den pallen. Eller kanske jag borde nöja mig med en fot-pall. Det skulle kännas rymligast!

I så fall får jag ge bort min nya Poäng-pall, då med den rosa original-klädseln (som jag nedan har lagt löst ovanpå). Bemz-klädseln kan jag sy annat av. Nej, det var inte alls så här jag hade tänkt. Men ibland blir det fel. Jag får väl fundera några dagar, men kanske jag ger bort min nya fot-pall - fast den är ny. Det är förstås oekonomiskt - men jag måste ju inte behålla den bara för att jag har betalat den. I Sverige skulle jag lätt ha kunnat sälja den via Blocket, men det är inte samma efterfrågan på Ikea-möbler här + att spanjorerna envisas med att prata spanska i telefonen...

Jag ska ju ha plats till hundarnas trappa också. Antingen får den ligga uppe i fåtöljen, när jag inte sitter där. Eller också får den stå framför fåtöljen hela tiden, och då kommer hundarna att ligga i fåtöljen ganska ofta - med följd att det blir skitigt där...

Nej, jag är ännu inte klar - men jag har hunnit en bit på vägen i dag. Stella tittar menande mellan mig och läsfåtöljen. Hon tycker att jag ska sätta mig där, och låta henne ligga i mitt knä.

Alla sakerna till höger om segelbåten, ska Jenni ha. I morgon kommer pensionen - och då får jag råd att posta dem. Då kommer jag att få ½ Kallax-hylla till, att ha andra saker på. (Just nu är det överfullt på den låga Kallax, bredvid buffén. Dit flyttade jag dessutom tillfälligt, de verktyg som innan låg på matbordet.)

I morgon hinner jag nog inte göra så mycket här. Då ska jag ju till posten, samt handla (jag har slut på mycket), och dessutom ska jag följa Lena till tandläkaren (som tolk ifall det behövs). Men ännu har jag några dagar på mig, innan det är jul. Jag tror att jag kommer att hinna!

Jag la på ett skydd, och ställde fram trappan. Stella provade bums fåtöljen. (Nellie sover i sin säng i sovrummet, och har inte märkt något än.)

   

Bonnie tyckte så mycket om att ligga i läs-fåtöljen. Jag saknar Bonnie! Ibland så tror jag en tusendels sekund (innan hjärnan hinner koppla) att jag ser jag Bonnie, när jag tittar på Stella. Det finns ju vissa likheter (blicken och minspelet), även om färgen inte stämmer. Men jag vet ju alltför väl, att Bonnie inte finns mer. Förresten så saknar jag Jan också! Han var en ovanligt trevlig man, och en god vän. Varken människor eller hundar borde få dö i förtid... 

Nu har jag lyft upp trappan igen. Jag litar inte på Nellie. Hon skulle mycket väl kunna få för sig att klättra upp på armstöden, ryggstödet - eller bordet. Och den risken kan jag inte ta. Det räcker för en hel livstid - att Nellie redan har brutit sitt lilla ben 2 gånger. Fler olyckor vill jag inte vara med om.

18-12-18:

Så har den spännande väntan på pensionen börjat. Klockan är 11:30 nu, och den har ännu inte kommit in på mitt konto. Många gånger är den inte disponibel förrän framåt sena eftermiddagen. Och jag som gärna hade gått till veterinären redan nu och gjort mig skuldfri. (Samt köpt en påse hundmat till hundarna. Vi har haft helt slut ett par dagar, utom på en sort som de inte gillar.)

I dag är det soligt men kyligt. Vi gick inte morgon-promenaden förrän strax före 10, och ändå hade temperaturen bara kommit upp i 13°. Jag hade täckjacka och handskar... Det ska inte bli mer än 17° varmt i dag. Men jag klagar inte. Jag har det bra mycket varmare och skönare här i El Campello, än jag hade haft om jag hade bott kvar i Helsingborg eller Ängelholm. Allting är relativt. Ändå är det ljuset och solen som jag uppskattar allra mest.

Jag har precis tagit fram mitt lilla bords-strykbräde. Och så har jag hämtat mitt lilla rese-strykjärn i städskåpet på balkongen. Strykjärnet ser OK ut. Jag har varit orolig för att det skulle rosta där ute, men det har det inte börjat göra ännu i alla fall. Jag borde ha det inne, men har inte plats. Nu ska jag äntligen stryka tyget till den lilla fot-pallen. Jag står inte ut med att se det skrynkliga tyget längre.

Det blev lite bättre, men tyget hänger lite "böljigt" på sidorna. Det beror på att klädseln är lite för stor - för den hör egentigen till en annan sorts fotpall.

   

Den fotpall jag har nu, och som jag är väldigt nöjd med (speciellt eftersom man kan förvara saker inuti), heter Bosnäs. Pallen finns i vitt, svart och gult tyg - men tyvärr inte i beige. Det är därför jag sätter ett överdrag på den, så den ska passa ihop med mina andra möbler. Alla mina möbler är av olika modeller, och av olika årgångar, och ursprungligen klädda med olika sorters tyg - men tack vare att jag kan köpa tyg och klädslar från Bemz, så ser alla ut att höra ihop.

   

Men Bemz säljer bara klädslar/överdrag till alla Ikeas stora fotpallar, samt Pällbo - som är några centimeter större (på både bredd, längd och höjd). Det är ett sådant överdrag jag har. Jag skulle förstås kunna mått-sy ett överdrag själv, men det är både smidigare och billigare att köpa ett färdigt.

Klockan är nu 12:45, men ännu har min pension inte kommit in på banken. (Det är min spanska banks fel...) Suck.

När jag kom hem från tandläkaren (där jag gjorde Lena sällskap), såg jag att pensionen hade kommit in. Jag gick bums och betalade veterinären, det som jag blev skyldig där häromdagen. Och så köpte jag mer medicin åt Stella (kortison, som veterinären har på lager), samt hundmat till båda mina små.

Det var extrapris på maten (den brukar kosta ca 20 €), och så fick man en julröd hundsäng på köpet. Det var ju bra. Men p g a klister-lapparna så köpte jag fel mat. Jag köpte junior i stället för adult. Påsarna ser likadana ut annars, utom bilden på hunden samt ordet junior/adult - och bådadera är ju till 80% dolt nedan. Nu gör det inte så mycket, det enda som skiljer är att junior-maten är en liten aning fetare, och att själva torrfoder-kulorna ännu mindre. Mina tycker den här sorten är godare, och det är bara 1½ kilo i påsen. Men det var ju ändå dumt att jag inte såg mig för.

Nellie insåg bums hur bra sängen matchar hennes pälsfärger, så hon invigde den (medan Stella ännu inte har vågat).

Sedan gick jag till apoteket och köpte ännu mer medicin åt Stella, den med opiater (det gäller att passa på när jag är stadd vid kassa, för medicin måste jag alltid ha hemma).

Och därefter gick jag till Lidl och handlade lite mat till mig själv. Jag passade på att köpa det som jag tänker äta på julafton. Jag vill äta gott, men bryr mig inte alls om ifall det är svensk julmat eller ej, så jag köpte en djupfryst färdigrätt som man lagar i ugnen: inbakad spenat-täckt lax. Och till dessert köpte jag ett paket choklad-glass. Jul-godis bryr jag mig inte om att köpa. Jag skulle visst kunna tänka mig några bitar av någon god choklad eller nougat, men det säljs bara i alltför stora förpackningar, och jag vill inte frestas att över-äta. Jag vill unna mig lite extra gott på julafton, och både lax och glass bör räcka ytterligare 2 dagar. (Det är godare med hemlagat - men jag orkar inte i år.)

Nu måste jag spara resten av pensionen till mina räkningar. Fast jag ska till posten i morgon för att posta paketet till Jenni, och jag vill absolut ha nya färgpatroner till min skrivare (minsta storleken räcker). Men sedan har jag inte marginal till fler inköp. Annat får vänta tills nästa pension kommer, den 18:e januari.

18-12-19:

I förmiddags gick jag till posten med alla sakerna Jenni ska få. Jag köpte deras största låda (STOR!) för 50 €. Då får man stoppa i så många kilon man vill. Den typen av låda lönar sig att köpa när man ska skicka en massa böcker och annat tungt. Färdig-packad vägde lådan lite drygt 12 kg! Tyvärr var det tomt de 10 översta centimetrarna i lådan (jag fyllde på med medhavd bubbelplast). Det hade inte kostat mer att fylla lådan, men man måste packa på posten, och det är svårt att veta i förväg hur stor plats sakerna tar. (Man kan INTE köpa lådan i förväg och packa den hemma.) Den näst största låd-storleken (som skulle ha kostat 40 €) hade de slut på. Det är ändå tveksamt om den storleken skulle ha räckt. Normalt tar det 4 dagar för en försändelse till Sverige, men nu så här nära jul kanske det tar dubbla tiden. Vi får väl se.

Sedan gick jag till Computer Soft och köpte en färgpatron (för 20 €). Svart hade de inte hemma, men de kan få in till i kväll eller i morgon. Jag gick inom PC Shop också, men de tar bara hem färgpatroner på beställning, och där kostade en patron 25 €. Nu måste jag ju inte skriva ut de där fotona i dag, men jag vill gärna byta vissa foton i samlings-ramarna, precis som jag har planerat. (Och ända sedan Bonnie dog har jag velat skriva ut ett foto av henne!)

Hundarna och jag strosade i lugn och ro längs El Paseo under början av siestan. Vi träffade en hund som Nellie gillar, och matten som jag gärna pratar med. Annars gick vi för oss själva, vilket känns avstressande. Stella och Nellie fick nosa så länge de vill på intressanta lukter. Det har varit en hel del moln på himlen i dag, men det har varit milt. Jag kunde lämna både jacka och handskar hemma.

Sedan sökte jag upp Rolf och gav honom hans julklapp (ett julkort med tysk text + 20 €). Han blev glad. Han berättade att de som bygger den fula krokodilen på stranden, regelbundet stjäl hans saker (typ tvättmedel, tandkräm och mat). De passar på när Rolf sitter vid C/ San Bartolomé och spelar gitarr för att få ihop till sitt levebröd. Rolf är rädd att de ska stjäla hans filtar. För utan dem skulle han inte klara att sova på natten. Nätterna är för kalla nu. Han lever ett utsatt liv på mer än ett sätt, Rolf. Jag önskar honom allt gott, för det är en trevlig man som inte gör en fluga förnär.

Varken i går, eller i dag, har jag gjort något åt den sista oordningen här. Kanske jag bör plocka ut de få jul-saker som jag ska använda i jul, och gå ner med resten till förrådet. Allt står framför sovrums-garderoberna nu. (Jag har t ex fler små julgranskulor än jag behöver (i rött, guld och silver), för att kunna klä granen på olika sätt, olika jular. I år känner jag nog för ca 75% rött och 25% guld. Men ett annat år kanske jag väljer silver?)

Kanske jag bör bära ner lite annat smått också, sådant som jag inte använder för stunden? T ex fågelholken. Det är bättre plats i förrådet, än på balkongen, där holken står nu. (Sedan jag satte ner den stora lagerhyllan i förrådet, så får det plats mycket mer saker där.) Om jag går ner till förrådet, då tar jag nog hit den höga hundtrappan - så kan vi dela säng hundarna och jag, om och när vi vill. Jag nöjer mig nog med att samla ihop sakerna i dag, för jag går hellre ner med dem i morgon förmiddag när det är varmare ute (än nu tidig kväll).

Det är snart läggdags, och för att varva ner läste jag min spanska tidning El Mueble, som kom för ett par veckor sedan. Jag såg en trevlig idé för hur man kan göra julgranen personlig. Granen hade "kulor" med familje-medlemmarnas namn på. Idén är särskilt trevlig om man är många i familjen, och kan göra "kulorna" tillsammans. Man måste inte figur-såga i trä (som nedan), det går ju precis lika bra att skriva och måla på papp.

Computer Soft mailade att de nu har fått in patronen med svart färg. Jag ska gå dit i morgon förmiddag och köpa den. I kväll gick jag över till min närmaste kina-butik, som förresten heter Bazar Qin, och köpte 4 lådor till för att ha ovanpå över-hyllorna. Just nu har jag gömt den stora lådan med tango-papper bakom läs-fåtöljen, men jag ska (när jag hinner) flytta över alla papper till små-lådorna så de kommer ur vägen.

Nu är det plötsligt bara 5 dagar kvar till julafton! Jag måste verkligen ta rätt på den resterande röran som står på buffén och Kallax. Och sedan är det också hög tid att börja förbereda årets julfoto (det som jag skickar ut till alla er vars mail-adresser jag har). Och därefter - då kan jag börja julpynta så smått. (I år blir det bara precis så mycket att jag kan känna julstämning, inget överdåd.)

För att kunna plocka undan de julsaker som jag ska bära ner till förrådet - så var jag tvungen att redan nu bestämma vilka jag vill använda i år. Och för att veta vilken av mina 3 små julgrans-belysningar som passar den här lilla granen bäst - så var jag tvungen att prova. Och då kunde jag lika gärna klä granen, så jag visste hur många kulor som skulle gå åt.

De få jul-sakerna nedan ska jag använda i år + några jul-dukar, några jul-kuddfodral, och några röda ljusstakar för värmeljus. Resten bär jag ner till förrådet i morgon. Sakerna ryms nu i 2 plast-lådor (jag behövde 6 innan).

Jag ställde granen på det runda bordet mellan fåtöljerna. Men jag har ännu inte bestämt om den ska stå där sen, eller på Kallax bredvid buffén. Det känns som om jag valde rätt gran i alla fall. Nu är det den enda jag har (utom en pytte-liten). När granen är så pass här liten, så får tomten plats att stå bredvid, och det tycker jag ser trevligt ut.

Oj, nu hann klockan bli lite drygt läggdags! Fast jag har ju ingen väckar-klocka på ringning i morgon bitti, så det kan ju kvitta. 

18-12-20:

I förmiddags gick hundarna och jag till Computer Soft och köpte original-färgpatronen med svart bläck. Den kostade 18 €. Tänk att PC Shop har mage att begära 25 € för en precis likadan patron! Nu vet alla vi som bor här, vilken av affärerna vi ska vända oss till, vare sig vi behöver något tillbehör - eller få reparerat en dator.

Sedan gick jag hem med hundarna. Jag lastade kärran med julsakerna (bara 1½ låda full nu). I sista stund plockade jag ut min guld-färgade julgran (den för 4 värmeljus) ur den halvfulla lådan. Den ställde jag på det lilla vita bordet. (Granen står nu på Kallax, för sladden hade varit i vägen om granen hade stått kvar på bordet. Jag tog fram 4 jul-dukar, och 8 jul-kuddfodral i går, men jag har inte strukit dem än.)

Jag gick ner till förrådet och ställde lådorna med jul-saker där. På vägen tillbaka tog jag med mig den höga hundtrappan, samt en påse te som jag hade beställt på Biotea (Earl Green, den sort jag dricker mest av). Om det inte hade varit kö hos min frisör, så hade jag nog passat på att klippa håret också (ca 5 cm på längden).

Nu precis ringde det på port-telefonen. Det var brevbäraren som hade med sig ett jättestort paket till mig. (Spanska posten har bättre service!) Paketet var från Lena T. Snacka om julklapp!

   

12 böcker, 4 tjocka heminrednings-tidningar, och dessutom 3 små led-belysningar för krukväxter o likn. En så innehållsrik jul-klapp har jag nog aldrig fått förr. Jag är inte bortskämd med att få några julklappar alls. TACK Lena! Du har gjort mig väldigt glad!

Åh så mysigt jag ska ha det i jul! Jag kommer definitivt att tillbringa en hel del tid i läsfåtöljen! Det kommer Stella och Nellie också att tycka om!

Hundarna gillar den nya hundsängen. Vi behöver egentligen ingen mer hundsäng, kanske vi redan har för många - men den här är väldigt trevlig nu till jul.

   

Nu måste jag verkligen sätta fart, och ta rätt på de sista sakerna som står framme på fel plats. Jag kommer att fuska lite. Några saker kommer jag bara att ställa in (om jag mot förmodan hittar några lediga kvadrat-centimeter). Den sista finputsningen av ordningen får ske efter nyår. Jag har ju faktiskt hållit på att packa ner, gallra ut, packa upp, gallra ut, ordna etc - ända sedan förra sommaren. Jag kan behöva vila, och bara vara, och kanske ägna mig lite extra åt hundarna, ett tag nu. Det är viktigt att låta själen komma ikapp!

Men ännu kan jag inte vila, det är ganska mycket som återstår (även om det är småsaker). Jag ska genast börja göra mitt bästa.

Klar? Nä, men ytterligare en bit på vägen. Jag har dragit ut den undre delen av datorbordet en bit. Där har jag ställt pennor, papper och lagt min almanacka. Jag måste ju ha dessa saker någonstans, dessutom lättåtkomliga. Men det är inte alls snyggt att ha dem just så här. (Fast det var sämre innan, när jag hade detta på matbordet.)

Ända sedan jag köpte det här lilla datorbordet, så har jag önskat att det var utdragbart åt vänster, i stället för åt höger. I samtliga lägenheter hittills, så skulle det ha passat bättre så - här också. För om jag hade kunnat ha almanackan mm på insidan, mot väggen, då hade det sett bättre ut eftersom sakerna hade synts mindre. Men bordet gick bara att montera åt ett håll, och jag vill förstås inte att lådan ska öppnas inåt väggen - så jag kan inte vända på det. En liten prydlig lådhurts under datorbordet, skulle lösa problemet. Jag får väl leta efter något passande, och sedan köpa en när mina pengar räcker.

Nu har jag strukit det som skulle strykas. Det vore snyggare med något färre kuddar i fåtöljerna - men så här många går det åt om jag ska kunna sitta riktigt bekvämt.

   

Nu ser det både prydligare och "juligare" ut i vardagsrummet. Jag satte en av de små LED-belysningarna (som jag fick) i julstjärnan, så får fåglarna lite fint! (Den står ju mellan burarna.)

   

Jag ska ta lite yoghurt-paus nu, sedan har jag mer att göra. På min säng står nämligen alla verktygen som ska in i den fasta garderoben + en del andra saker som måste "gömmas undan". Egentligen är jag trött redan nu (klockan är 18), men om jag inte tar rätt på allt som ligger på sängen - så kan jag ju inte gå och lägga mig, när det blir dags. Så jag har piskan på ryggen...

I morgon ska jag städa, och ordna ytterligare. Bl a ska jag ta fram några röda ljusstakar för värmeljus. Jag vill ha många ljus tända i jul!

18-12-21:

Har ni en massa tusen-lappar över, och inte har köpt julklappar till hunden eller katten? Då kommer tipsen här, samtliga från tyska MiaCara. Träsäng 560 €, väska 160 € och liten rund säng 80 €. Fina saker - men vilka hutlösa priser!

   

       

Nellie låg hos mig hela natten, under täcket, i midjehöjd. Och hon var så nöjd, så nöjd. Stella kom inte förrän framåt morgonen. Hon hade redan lagt sig i vardagsrummet i går, och sov när jag satte fram hund-trappan - så hon märkte inget då. Med hundar i sängen somnar jag snabbare och grubblar sällan - men får lite ondare i kroppen eftersom jag ligger längre i samma ställning. Det senare för att inte störa hundarna i onödan. Men det är faktiskt bättre att jag "stör" dem, än att jag får ont. Så jag tänker vända mig så ofta jag vill den kommande natten. (Jag är bara väldigt rädd för att råka välta ner någon då.) Jag ser alltid till att hundarna ligger på insidan, men det vore tryggare med kanter runt sängen.

Nu ska jag först städa fågelburarna, sedan lägenheten. Och därefter måste jag förbereda julfotot! (Jag har tagit fram hundarnas tomteluvor.)

När jag städar åt fåglarna, och tar bort plastbrickan, så är det enda gången som Lina, Celeste och Safir kan se varandra. De verkar alltid så förvånade, även om de dagligen hör varandra. Återigen - så synd att de inte kan vara i samma bur alla 3.

Jag byter inte all sand var gång. Det skulle bli för dyrt, eftersom jag vill ha ett rejält lager (så det blir mjukt att gå på). Jag silar bort så mycket fröskal och bajs jag kan, och sedan fyller jag på med ny sand - så mycket som behövs.

   

Den stora buren är väldigt svårstädad. Oftast sitter/ligger det kvar skräp längs listerna - fast jag har sopat där (men det är svårt att komma åt). Och när jag sopar Linas bur, så trillar det mesta ner i huvudet på Celeste och Safir. Mios bur är lättstädad. I gengäld sprätter han ut ganska mycket sand var dag. Jag hoppas att jag får råd att köpa plexi-glas (att göra stänk-skydd av) när januari-pensionen kommer.

Även i dag är himlen vackert blå!

Nästan alltid, när vi är ute och går, så skuttar Nellie framför mig - medan Stella stretar emot bakom mig...

Nu ska jag sopa mina golv, och sedan våtmoppa dem. Det lär inte hålla sig rent till julafton, men bortåt en hel timme kanske.

             

Lena kom och hjälpte mig att ta fotot till årets julkort. Att ta en selfie utan selfie-pinne, med 2 hundar i knäet, är nästan omöjligt. Det är svårt nog att få hundarna att titta in i kameran, och samtidigt behålla tomteluvorna på huvudet. Alltså är jag mycket tacksam för hjälpen. Av de 16 foton som Lena tog, så var det bara 1 där vi alla tittade in i kameran, så det kommer jag att välja till julhälsningen. Nedan får ni se ett av de andra fotona, som blev mindre lyckat - men roligt.

I morgon så ska jag göra i ordning jul-hälsningen, och skicka den via mail. Sedan hoppas jag, att jag lyckas skicka den till att alla som jag vill skicka en hälsning till. På förra datorn hade jag alla julkorts-adresserna samlade under den dubbeltydiga rubriken Julgrupp. Men när hårddisken på den datorn kraschade, så försvann alla de kontakterna. Därför kan det vara så att jag missar någon i år. Hör av er i så fall, så gör jag ett nytt försök. Och ni andra ska få se hälsningen här, fast då blir det utan rörliga detaljer.

Jag kommer garanterat att gå upp en del i jul. För nu gjorde jag det i alla fall - köpte julgodis. Och eftersom jag kommer att fira julen själv, så kommer jag antagligen att äta upp allt julgodis själv. Och det gör jag inte ostraffat... Detta är kvällens inköp:

Mat (alltså riktig mat) har jag redan hemma, och visst - allt jag köpte är inte onyttigt, men ändå. En stor kaka spansk nougat med chokladsmak + 1 ask choklad-doppade fikon... (Det röda äpplet, Pink Lady, har redan fåglarna, hundarna och jag ätit hälften av. Det var gott!) Och sedan ska jag äta en ryslig massa mat på La Cova på nyårsafton. Så i januari, efter helgerna - då får det bli strikt LCHF igen...

Nu ska jag sätta mig i läs-fåtöljen och läsa. Jag har ju många böcker att välja på, och ska välja något lättsamt. Jag kommer inte att ha hunnit sätta mig ordentligt - förrän jag har båda hundarna i knäet, det vet jag.

Vill ni läsa lite om spanskt julfirande så skrev Svenska Magasinet om det i dag: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.13948.html

Nu när jag har fungerande färgpatroner i skrivaren, så provade jag att skriva ut några foton till samlings-ramarna. Jag vill skriva ut dem i storlek 9 x 9 cm, som jag gjort dem i - men skrivaren vägrar. Det närmaste jag kan komma är 10X10 cm - och då får jag använda något som skrivaren kallar japanskt format. Antagligen får jag göra om fotona, så de får 1 centimeters marginal som jag kan klippa bort.

Men jag förstår aldrig varför datorn och skrivaren inte kan låta mig bestämma själv. Som när jag ansluter min kamera, som jag gör flera gånger om dagen, då finns inte alternativet "gör ingenting". Jag får välja på "öppna i utforskaren" eller "kopiera över automatiskt". Då väljer jag första alternativet, vilket innebär att jag får stänga 3 olika sidor som poppar upp - varje gång. Sedan kan jag öppna kameran i mitt bildprogram, och överföra de foton som jag vill överföra. Kom inte och påstå att datorer är intelligenta! 

Men jag hittade en passande bok! (En av de som Lena skickade till mig.) Jag har bara hunnit några kapitel, men jag har redan skrattat flera gånger.

Nu ska jag återgå till läs-fåtöljen där hundarna väntar på mig. Jag ska läsa ½ timme till, sedan är det sov-dags.

   

18-12-22:

Nu har jag skickat iväg mitt digitala julkort. Men jag vet att mycket gick fel. Tyvärr!

Bl a råkade jag få med dubbla adressrader (eftersom jag alltid skickar en test till mig själv först, och sedan glömde radera). Sedan har jag hittills fått tillbaka 10 stycken från Postmaster med texten undeliverable. Till dessa 10 har jag tydligen för gamla adresser. Och jag vet att jag saknar adresser till några av er som läser min blogg, och som har skrivit till mig, men som av misstag inte ha blivit sparade bland kontakter. Jag ville skicka till er också! Och kanske jag har missat att skicka till någon gammal god vän? Dessutom hamnade mailet till mig själv i min spambox, så titta där först om ni inte har fått något. Hör annars av er så skickar jag ett separat. Dessutom hade jag velat ha ett "tjusigare" typsnitt på "God Jul"-texten, men bara i Arial och Comic Sans kunde jag skriva spanskt ñ. Jag kunde heller inte få samma färg på all text. Men jag har gjort så gott jag har kunnat!

Nedan får alla ni andra se 3 skärmdumpar av julkortet (allt fick inte plats på 1). Det jag skickade har rörliga figurer + musik.

 

Nedan ett mycket populärt kiss- och lukt-ställe längs sick-sack-gångvägen. Just här stannar nog alla hundar till, och "läser, samt lämnar, meddelanden".

Jag blir alltid glad av klarblå himmel!

Fotot nedan, när Nellie hälsar på en chihuahua-väninna, kunde ha blivit bra - om jag inte hade tappat greppet om kamera-snöret precis när jag knäppte...

Fler dåliga foton:

Ovan ser ni ett exempel på hur fotona jag tar ser ut "på riktigt". Och nedan som det blev när jag har skurit bort "onödigheterna"...

Som vanligt - först Nellie, och efter en liten stunds väntan...

...så kommer Stella.

Mitt vardagsrum är väldigt litet (15,6 m²). Men det rymmer det som är viktigt för mig; en massa bokhyllor, 2 sköna fåtöljer, ett matbord för 5 och (inte minst viktigt) en dold gästsäng. Ja, och så har jag ju datorbordet i andra hörnan. Det skulle jag förstås inte klara mig utan.

Jag har börjat använda en av mina jul-tekoppar nu. Men inte den vita med guldstjärnor på - den ska jag inviga på julaftons morgon. Den är ju en julklapp till mig själv, och julklappar får man först på julafton.

Mina bougainvilleas var så vackra i kvälls-solen.

Nu ska jag sätta mig i läs-fåtöljen och fortsätta att läsa i boken. Det är skönt att ta det lugnt några dagar!

Klockan är nästan midnatt och boken är utläst. Den var väldigt trevlig! Precis en sådan som jag behövde nu, lättsam med mycket humor - om än inte utan förvecklingar. Jag skrattade en hel del.

Från en närliggande restaurang hörs live-musik, ovanligt trevlig sådan. Det är en man som sjunger och spelar gitarr (mest "typiskt spanskt"). Volymen är lagom (jag hör bara musiken svagt) så det stör mig inte alls, den sena timmen till trots.

Nu väntar sängen, och mina 2 sängkamrater.

18-12-23:

Dan före dan... Fördelen med att fira jul själv, är att man slipper all stress! I eftermiddag kommer Erik och Irina och hälsar på en stund. Jag har köpt en liten julklapp till Irina, som hon ska få. (Men hon får förstås vänta med att öppna den till i morgon.) Jag kom också på den goda idén, att jag ska skicka med dem hälften av mitt julgodis när de går. På så vis kommer jag att gå upp något hekto mindre totalt.

Food Pharmacy-kvinnorna skrev den 20/12 på sin blogg: Det viktigaste är inte vad du äter mellan jul och nyår, utan vad du äter mellan nyår och jul. Och det är så sant som det är sagt.

En av er bad att få se årets jul-foto separat. Här kommer det:

Jag är så trött på att lyfta och lirka den stora buren över balkong-tröskeln 2 gånger var dag. Men jag har inget att välja på. Fåglarna mår bra av att vara ute i solen en stund, och jag har f n inte råd att skaffa någon ramp. Det är synd att det inte går att byta hjul på buren, för det hade underlättat mycket om hjulen hade varit större.

Sedan några dagar tillbaka har jag min stora te-bryggare framme. Men jag har faktiskt inte använt den än. Fast i dag kokade jag en omgång vatten och lät det rinna igenom, så jag är säker på att den är helt ren. Bryggaren är super-praktisk, fast kannorna tar väldigt stor plats i diskstället. Nu när jag har litet diskställ så får de inte ens plats (inte båda samtidigt). Men jag har 2 extra diskställ (platta) som jag kan ta fram vid behov. Jag kommer nog att varva, den praktiska tebryggaren (man fyller på vatten upptill, te i mitten, ställer in hur många minuter teet ska dra, och får färdigt te i den nedre kannan) - med den mysiga ceremonin att manuellt brygga i en liten tekanna. I morgon på julafton, så måste jag ju inviga min lilla jul-tekanna.

I dag gick vi längs El Paseo redan vid 11-tiden. Jag misstänker att där kan bli trångt senare i dag.

Motiven på våra glas-iglos gör mig fortfarande glad.

   

Muren nedanför torget Plaza Mare de Deu del Carmen, (nedanför sick-sack-gångvägen) är så vackert dekorerad. Den muren är mycket vackrare att ha i bakgrunden när jag fotograferar hundarna, än den slitna muren längs El Paseo. Den senare borde ha målats om redan förra året!

   

"Faltara una gota" = saknar en droppe. På fotot högre upp står det "pero el mar sería menos" = "men havet skulle vara mindre". Jag ska läsa hela texten en annan dag, och berätta vad det står. Jag tänkte mer på färg och form i dag, och mindre på textens innehåll.

Jag skrev nog inte att jag gav både det lilla rullbordet, och Poäng-fotpallen, till Erik häromdagen. Jag får inte plats med dem, hur jag än möblerar om, och Erik blev glad. Jag har ju den lilla fotpallen nedan, som jag kan använda så länge:

Och det är ju bara när det kommer gäster som jag kan behöva 2 fotpallar samtidigt.

   

Ta lugna djupa andetag. Allt ordnar sig! Julen kommer att bli jättefin!

Strax innan Erik och Irina skulle komma, så satte jag på hundarna deras "jul-sjalar", och så satte jag på mig själv jul-örhängen med bjällror. Vi ville göra oss fina inför Irinas ankomst.

Irina är en söt liten tjej (4½ år nu). Hon är aktiv och vetgirig. Hon letade snabbt igenom mina barnböcker, och valde förstås de med bilder. Ännu kan hon inte läsa, men hon kan bokstäverna i alfabetet. Hon rabblade också raskt upp olika länder och deras huvudstäder. (Detta har Erik lärt henne, liksom att tala engelska.) Vi talar en blandning av svenska, engelska och spanska när vi träffas. (Men Erik och jag pratar förstås bara svenska.) Jag hoppas att Irina kommer att lära sig att tala flytande svenska, för jag kommer aldrig att bli så duktig på spanska. Och det är viktigt att kunna tala med varandra!

Irina fick låna papper och penna av mig.

Hon ritade en teckning till mig (se nedan). Den har jag satt upp på kylskåpet. Annars ritade hon ett körkort åt sig själv, ett som gäller för alla typer av fordon. Hon hade blivit godkänt i allt, sa hon, och ritade fullt med "godkänt-bockar" på sitt körkort. Och ett sådant körkort kan ju vara bra att ha...

Nu har jag valt ut en bok som jag ska börja läsa i kväll. Precis som den förra, så är det oskrivna blad för mig - både titel och författare. Det är alltid spännande att läsa något som jag inte själv har valt ut. Den förra boken tyckte jag bra om. Den var skriven med en stor portion humor. Jag undrar hur den här är?

18-12-24:

Jag önskar er alla en underbar julafton!

När vi gick hemifrån klockan 10 var det bara 13,0° ute, men skönt i solen. (När vi kom hem igen, 11:15, hade det hunnit bli 14,7°.)

Mannen som bygger på stranden nedanför café El Blanquet, varierar sig. I dag såg det ut som ovan, häromdagen som nedan. Och det här är ju ganska fint (till skillnad från krokodilen som bara blir fulare för var dag).

När små flickor försöker härma de stora pojkarna (kissa på stolpen), så går det inget vidare. De få dropparna hamnar alla på marken, och inte en enda på stolpen. Men för stolpens skull är det ju bättre så.

       

I dag läste jag hela texten på muren. Där står: "A veces sentimos que lo que hacesmos es tan solo una gota en el mar pero el mar sería menos si le faltara una gota". Vilket betyder: Ibland tycker vi att det vi gör är bara en droppe i havet, men havet skulle vara mindre om det saknades en droppe. Det är en fin text, tycker jag!

När vi kom hem så åt jag en sen frukost. Tekannan (som rymmer mer än min vanliga) visade sig vara mycket bra att hälla ur. Inte en enda droppe rann längs pipen (som det så ofta gör annars). På det viset är det ju synd att det är en typisk jul-tekanna, som jag bara planerar att använda ca 3 veckor om året.

Jag åt faktiskt en skiva skinka (köpt i Consums charkdisk), så lite julmat har jag fått i mig. (Nåja, ingen jul-skinka, men ändå.) F ö åt jag på LCHF-vis bara ost och tomater till teet. (Men jag ska ju "fuska" å det grövre senare i dag...)

Jag är inte rödklädd i dag, utan har svarta byxor och rosa ylle-kofta. Men jag har bjällror i öronen. Och hundarna har nyss fått på sig sina "jul-sjalar". De är sköna för hundarna, de märker dem knappt. (Tomteluvorna skulle jag inte låta dem ha någon längre stund, för de är inte sköna alls.) De här "jul-sjalarna" köpte jag ursprungligen till mina katter (jag har 4 olika), men de passar förstås lika bra på hundar.

I dag ska jag tillbringa större delen av dagen i läs-fåtöljen. Jag planerar bara att göra avbrott för mat-pauser och hund-promenader. Det kommer säkert att bli en mysig dag! (Även om jag inte får särskilt mycket jul-stämning.)

18-12-25:

Det blev en lite annorlunda julafton för mig, men jag hade trevligt. Jag må ha varit den enda människan, men jag hade ju sällskap av både hundar, fåglar och böcker - så det gick ingen nöd på mig. Dessutom ringde både Linda, Maud och MariPaz och önskade mig god jul. (Och så fick jag förstås mail med samma lydelse.)

Jag ägnade lite extra tid åt Lina. Om jag hade gjort det varje dag, skulle hon ha varit väldigt tam nu. (Nu är hon "orädd men inte tam".)

Alla fåglarna fick påfyllning av extra goda frön.

   

När jag skulle tillaga min "jul-mat", så upptäckte jag att den färdiga fisk-rätten var längre än min största ungs-form... Å andra sidan hade en större form inte gått in i min kombinerade mikrovågs- och varmlufts-ugn. Det var första gången jag använde ugnen som varmlufts-ugn (och första gången som jag överhuvudtaget har använt en varmlufts-ugn). Jag fick lägga till ca 10% på den rekommenderade tiden, för att "degen" skulle få lagom färg. Brukar man behöva det när man använder varmluft? Någon som vet? Fiskrätten gled i alla fall ner i formen när den tinade - men det var tur att jag inte skulle bjuda några gäster på den.

   

Den smakade bra i alla fall (jag åt tomater och isbergs-sallad till). Jag började med att äta den "konstiga" kanten, men sedan tog jag en bit till. (Jag har ändå kvar till i dag, och troligen även till i morgon.)

Eftersom jag åt mycket fisk-rätt, så orkade jag bara äta lite choklad-glass - då. Men senare (i 2 omgångar) åt jag resten i paketet (500 ml). Dessutom klämde jag hela chokladkakan nedan under eftermiddagen och kvällen - 120 gram! Man kan äta mer (utan att må illa) när sött och salt blandas. I dag ser jag nästintill gravid ut. Jag kan gå upp så mycket på en vecka - att det tar en månad av strikt bantning att gå ner det igen. Ett sorgligt faktum, men sant. Så efter helgerna, så måste jag börja räkna kolhydrater igen. Det är INTE skönt när kläderna spänner i midjan och stramar överallt annars...

Stella och Nellie fick var sin tröja i julklapp. Jag hade hittat billiga på webben (som är ovanligt bra utformade på undersidan), och köpte dem den 19/12. Den ena kom dagen efter, den andra blev rest-noterad. (Tillfälligt slut i rätt storlek.) Men den 21:a skickades den. Fast den har inte kommit fram än. Normalt tar det ca 24 timmar från den här butiken. Men SEUR har just nu en semester-vikarie från Alicante, som hittills inte har hittat Los Olivos, fast paketet har varit ombord i budbilen vid 3 tillfällen, senast i går (då det skulle ha blivit levererat mellan klockan 12 och 13). Det senaste budet är att tröjan ska komma den 26:e. Tur att detta är en julklapp till hundar - inte till barn. Och tur att det inte är så kallt ute. (Tröjan är rent rosa i verkligheten, fast den ser rosa-lila ut nedan.)

   

Hundarna fick också var sin extra god "gnagis" med torkad kyckling runt om. Och den julklappen uppskattade de förstås mer än tröjorna.

   

Det var lite svårt att få rätta jul-känslan när solen sken in i vardagsrummet, och jag var ensam (människa). Jag hade funderat på att titta på Kalle Anka på TV (datorn), för att komma i stämning, men glömde bort det. Jag satt ju och läste!

   

   

Men jag hade ju trevligt när jag satt och läste (mest i läs-fåtöljen, men emellanåt vid matbordet). Och när det började bli mörkt ute så såg det betydligt "juligare" ut inne - med tänd gran och en massa tända ljus.

   

   

Jag läste och läste, och strax före klockan 23 tog den första boken om Betty slut. I början tyckte jag att huvud-personen Betty var lite mesig, men hon bättrade sig, och det var en avkopplande bok att läsa. Hundarna kopplar också av bra (i mitt knä) när jag läser...

Redan i går började jag på nästa bok om Betty. Handlingen i den börjar passande nog på en julafton. Jag läste några kapitel, så klockan blev över midnatt innan jag kom i säng.

Stella och Nellie låg kvar i fåtöljen medan jag gjorde mig i ordning. Men sedan behöver jag bara säga God natt, så kommer de springande - Nellie först.

I dag är det lite kallare här, mest för att solen gömmer sig bakom de många molnen en stor del av tiden. Jag frös nästan de stunder vi gick i skuggan, på vår morgon-promenad (som i dag blev en förmiddags-promenad).

Jag har satt elementet närmast datorn på "att vara igång hela tiden", istället för att gå enligt timern. Annars går mina 4 element, och även handdukstorken i badrummet, enligt timern några timmar på morgonen och några på kvällen. Det blir för dyrt att ha dem på hela tiden, vilket jag annars skulle ha föredragit. Nästa elräkning bör ändå bli högre än den förra, men jag ska klara att betala den.

I dag på juldagen står det navidad i den spanska almanackan. Jag gissar att det blir en lugn dag. Själv ska jag strax fortsätta att läsa. Men först ska hundarna få sin lunch.

       

Vilka kontraster. När vi nyss gick en eftermiddags-runda så var det alldeles tyst och stilla häromkring. Inte en bil, inte en människa... Så vi gick ner till El Paseo. Där var allt folket - fast på restaurangerna (som såg proppfulla ut). De enda som var på El Paseo var rökarna (ganska många), så vi gick snabbt därifrån igen. Jag föredrar att andas frisk luft när jag är ute.

Nu ska jag fortsätta att läsa, och hundarna ser ut att planera för en liten tupplur.

Vid flera tillfällen har jag sett att Lina och hennes föräldrar träffas i den här hörnan. Det är precis som om de pratar med varandra. Det finns ingen springa, så de kan inte se varandra - men de hör varandra väldigt tydligt. Det är intelligenta fåglar, så kanske de förstår att den/de andra finns på andra sidan plast och galler?

Det är så mysigt med stearin-ljus! Det är enda fördelen med den här årstiden. Skönt att det finns något man har mest glädje av, när det är mörkare och kallare. Jag skulle kunna tänka mig en öppen spis också, eller kanske ännu hellre en kamin med glasluckor. Men när jag inte kan få det - då är levande ljus en bra ersättning. Elden har väl alltid fascinerat människan...

Och så tycker jag att det är fint, att Lidl har små glittrande guld-metall-stjärnor (och prickar) i sina ljus. Lite som pricken över i.

   

Nu har jag läst ut bok nummer 2 om Betty. Boken slutade fantastiskt fint - och moget. Jag tyckte att Betty var ganska mesig och velig i början, men hon blev starkare efter hand, och på slutet så visste hon exakt vad hon ville - och hon kunde genomföra det också. (Man bör läsa båda böckerna för att få hela sammanhanget, även om den andra kan läsas fristående.) Turligt nog tog boken slut redan 21:45, så i kväll kommer jag att kunna lägga mig i tid. Jag ska inte välja ut någon ny bok förrän tidigast i morgon eftermiddag. Jag har verkligen inte mycket pengar, men jag känner mig rik som har många olästa böcker i min bokhylla! Tänk vilken gåva det är att kunna läsa!

18-12-26:

Skönt att det är vardag i dag. Jag gick och handlade - men bara frukt. Frukt räknas också som godis (p g a allt fruktsocker), men till skillnad mot jul-godis så innehåller frukt vitaminer, antioxidanter och fiber. Banta ska jag göra efter helgerna. Det har blivit några veckors paus nu, och jag känner på kläderna att jag har gått upp. Suck! Frukt i stället för godis (choklad i mitt fall) får ses som en nertrappning...

Jag läste Kostdoktorns nyhetsmail. Illustrationen nedan fanns med. Alla vi som har problem med övervikt, vi vet att det inte bara är "äta mindre och röra sig mer". Det fungerar inte, fast alla de som är naturligt smala tror det. Det handlar inte om att äta mindre - utan om att äta rätt! Och röra sig ska man göra för hälsans skull, inte för att gå ner i vikt. (Det är bara om man tränar hårt många timmar om dagen, alla dagar i veckan, som det kan påverka vikten.)

Faste-experten (och njurspecialisten) Dr Jason Fung, rekommenderar förstås korttids-fasta - om man snabbt vill komma igång med viktminskning. (Allt från 12/14/16 timmar per dygn, till 3-7 dagar i sträck.) Då rekommenderar han att man dricker en salt benbuljong (+ vatten och ev te/kaffe). Efter helgerna, när det "lönar sig", så ska jag varva LCHF och korttids-fasta. Då kommer jag att gå ner vad jag ska. Fast eftersom jag nu har gått upp lite i jul, så kommer det förstås att ta några veckor längre att nå min målvikt. Det är OK. (Jag har ändå ingen att skylla på.)

Eftersom det är vanlig dag - så jobbar budfirman Seur. I dag var det vanliga budet tillbaka från sin semester. Han kom förstås precis när han skulle, och han beklagade alla turerna runt mitt paket. Men nu har Stella och Nellie var sin bra tröja, som de kan använda kalla dagar.

I morse bryggde jag te i min te-bryggare. Det är väldigt smidigt! Och teet som jag inte orkar dricka upp för stunden står på varm-hållning 1 timme. Men kannorna tar stor plats när jag har diskat dem, och de ska torka. (Jag låter allting självtorka, och torkar bara i yttersta nödfall med handduk.) 

   

I dag gick vi vår mitt-på-dagen-promenad precis mitt på dagen...

Vi gick El Paseo på väg norrut (till Alehop), men C/ San Bartolomé söderut igen. Där hade vi sådan tur att vi stötte på Lena och Lucky! Det var trevligt! Vi hade sällskap till C/ Colon, sedan gick hundarna och jag hemåt. Nästan hemma fick jag syn på den ganska stora julstjärnan. Tyvärr växte den i en trädgård högt upp, så jag nöjde mig med att zooma in den. För att vara här, så räknas den inte som stor. Men den är betydligt större än dem som vi har inomhus.

Jag har upptäckt, att om jag skriver ut foton via mitt foto-program, istället för direkt via skrivaren, då kan jag få fotona i rätt format (till samlings-ramarna).

Där skulle jag ju byta ut några foton (bl a ett äldre fotot av mig och mina syskon, mot ett något nyare).

I ramen ovan har jag hittills bara haft foton av barnen. De 3 översta fotona tycker jag väldigt mycket om. Det var en så bra fotograf på dagis det året (jag var med). Han skojade med alla barnen, så de skrattade naturligt. Men jag har de 3 stora original-fotona inramade. De står i vitrinskåpet. Så här (nedan) ska de naturligtvis inte stå - jag vill kunna se dem ordentligt. Men på hälften av hyllorna i vitrinskåpet har jag fortfarande oordning. Men hur som helst så behöver jag inte ha exakt likadana foton på 2 ställen.

Nu blev det en rad med hundar också. Sedan får jag väl "beställa" färska foton av barnen, så jag kan byta ut vissa på sikt.

I den andra ramen bytte jag bara 2 foton. Det på oss syskon, och så satte jag ett foto av Bonnie där tidigare bröllopsfotot på Ulf och mig satt.

Sedan kom jag på att jag faktiskt inte måste ha gamla katt-foton på nyckelskåpet i hallen. Så jag bytte där också.

Bl a återanvände jag bröllops-fotot på Ulf och mig (samt det på mina syskon). Och så satte jag in bröllops-fotot på Robert och mig. Eftersom jag bara har varit gift 2 gånger, så tycker jag att jag har plats att ha fotona framme. Det är tråkigt att vara skild (och orsakerna därtill), men eftersom jag båda gångerna var väldigt kär när jag gifte mig - så har jag ju positiva minnen kring bröllops-fotona. Slutligen skrev jag ut ett foto av Lina (som jag tog i går). Hon är den fågel som jag har allra kärast. (För att hon är född här hos mig, som Stella - det blir speciellt med "egna" ungar.)

Jag nämnde ovan att det är bara när man tränar "heltid" som det kan påverka vikten. Det unga paret Charity & Andrés, som är dansare, tränar säkert tillräckligt hårt. Men om de inte åt bra och rätt, så skulle de aldrig kunna bli så här duktiga. Klickar ni på länken så kan ni se ett (8:25 minuter långt) omväxlande dansprogram, med massor av akrobatik. De är verkligen superduktiga! Och söta! Se: https://www.youtube.com/watch?v=sNMfUQAg0dk&feature=youtu.be. (Öppna i ny flik!) Det var Linda som skickade länken till mig. När jag hade sett videon så blev jag nyfiken på dansparet.

Charity Anderson (född 29/5 2000) började dansa när hon var 2 år. Andrés Penate (född 14/5 2000) började när han var 6 år. Bådas föräldrar har dansstudior (i Utah), så de föddes in i dansen...

Så här ser de ut när de inte dansar:

   

Att de är duktiga kan man se på poängen i dans-mästerskapen. (100 är max...)

Nedan några skärmdumpar (med mer eller mindre rörelseoskärpa). Det är nästan omöjligt att hinna fånga de rätta ögonblicken, när paret rör sig så snabbt.

   

   

   

       

   

   

   

   

   

Som avslutning ett studiofoto:

Där ligger vi i lä allihopa. (Om ni hade varit så duktiga, så hade ni tränat så mycket att ni aldrig hann läsa min blogg, så därför vet jag med säkerhet, att inte ni heller kan dansa på den här nivån.) Jag beundrar de som kan!

Jag har valt ut en ny bok att läsa (se nedan), men den lär jag bara hinna läsa ett par kapitel i - innan det är läggdags. Jag fastnade nämligen på Youtube och tittade på dans-uppvisningar (i olika sorters dans).

Jag saknar dansen! Jag bara måste ta upp dansandet igen, helst redan till våren. Mia fötter är det inte mycket bevänt med numera, så det återstår att se om de klarar sig - utan att blodvite uppstår. Jag får undvika de högsta klackarna till att börja med. (Men det handlar inte om skor med klack, eller inte. Det handlar om söndertrampade fett-kuddar och små skelettben som hamnat i fel läge.) Resten av kroppen är i mycket bättre form, så den kommer att hänga med. Men det är bra synd att man inte kan reparera utslitna fötter... Jag älskar ju att dansa!

Bokens handling utspelar sig i Skillinge på Österlen - där Lena T bor. Kul!

18-12-27:

I dag har jag känt mig lite smådeppig... Fast Erik tittade inom i förmiddags på en kopp te, vilket var trevligt, och så har jag läst mycket - också trevligt. Så det går ingen nöd på mig.

Fast sen blev det synd om mig på riktigt. Klockan var ca 18:45, och jag satt i godan ro och läste. Då sa det pang, luktade bränt från elskåpet, och strömmen gick - allt samtidigt. Tur att jag vet exakt var jag har min ficklampa!

Säkringen General (bl a kyl/frys, belysning och internet) + Iberdrolas säkring hade utlöst, men ingen annan. Inte ens jordfels-brytaren. Jag provade att sätta på, men det fräste till och stängdes bums igen. Den brända lukten oroade mig.

Eftersom Iberdrolas säkring hade utlöst, tänkte jag att jag skulle fråga dem till råds. Jag rusade ner till deras kontor/butik på C/ San Bartolomé, men de har tydligen bara öppet på förmiddagarna. Då rusade jag vidare till MEC (Montajes Elétricos El Campello), elfirman på Carrer la Mar 21. Som tur var hade de fortfarande öppet (de har elaffär också), och ägaren var där. Han lovade att komma när han hade stängt för kvällen.

Han kom lite efter kl 20. Han såg att ett par kablar hade bortbränt plasthölje, och att det hade blivit kortslutning. Han fixade provisoriskt så att allt funkar (utom att jag inte kan ha elementen på). Han ska komma i morgon bitti klockan 8 (innan de öppnar affären), och byta till kraftigare kablar i elskåpet. Jag är SÅ tacksam att han kunde rycka ut så här akut! Annars hade maten i kyl och frys blivit förstörd.

Fast i morgon måste jag förstås betala elektrikern för hans jobb. Och jag har inte alls budgeterat för några extrautgifter de närmaste månaderna. Tvärtom har jag det redan kärvt ekonomiskt ett tag framöver.

Men nu bor jag i Spanien - och då händer sådant här. Jag måste tänka på framöver, att inte ha elementen på samtidigt som jag använder tvättmaskinen...  Inte för att jag gjorde det i kväll (jag hade bara kyl/frys + VVB + 3 lågenergi-element + belysning + dator på) - men i förebyggande syfte.

Svaret på Stellas omfattande blodprovsanalys hade kommit till veterinären i dag. Veterinär Cristina mailade dokumentet till mig i kväll. Alla värden är bra. Skönt!

I morgon (dagtid) är jag hembjuden till Kerstin och Tord i San Juan.    

18-12-28:

Elektrikern från MEC kom i morse, precis som han hade lovat. Han bytte ut säkringen som hade brunnit/smält. Ni ser på fotona nedan hur stor skadan hann bli innan säkringarna utlöstes och strömmen stängdes av. Det handlade om max 1/10 sekund, och ändå hann det bli så här illa. Inte konstigt att det luktade bränt. Sådan tur att säkringarna utlöstes som de skulle, annars hade jag haft en eldsvåda att ta hand om i går... Jag har en liten brandsläckare, men ingen som helst rutin...

Jag är glad att han ryckte ut så snabbt i går, så jag hade el under natten. Jag hade kunnat klara mig utan lampor, dator och element - men jag vill verkligen inte få all mat i kyl och frys förstörd en gång till. Elektrikern berättade i dag, att hans 11-åriga dotter hade suttit och väntat i bilen i går. Hade jag vetat det, så hade jag föreslagit att hon hade följt med in.

Nu är jag skyldig elektrikern totalt 100 €, det mesta för materialet. Den nya säkringen kostade 50 €, och så bytte han till kraftigare kablar till samtliga säkringar. (Alldeles gratis bytte han ett eluttag som de satte upp i våras, men som hade lossat från väggen.) Jag ska betala i morgon förmiddag i butiken. Så nu ska jag bara trolla fram pengar under dagen... Sådant här kan man ju aldrig budgetera för i förväg. Det ska ju egentligen inte kunna hända. Jag undrar om mitt försäkringsbolag kan tänka sig att betala? Fast det tvivlar jag på...

I morse hittade jag den lilla träbiten nedan, i Nellis mun. Jag grubblade säkert 5 minuter på var i alla världen den kunde ha kommit ifrån, innan jag insåg att det var en bit av en fågelleksak. Och mycket riktigt, I Linas bur fattas en bit grönt trä på en av leksakerna. 

Om 1½ timme ska jag ta bussen till Kerstin. Det ska bli trevligt att träffa henne och hennes man. Ute är det molnigt och bara 13°.

Det visade sig att Kerstins man Tord är lika trevlig som hon är, så jag hade mycket trevligt när jag hälsade på dem. (Jag åkte 21:ans buss i båda riktningarna.) Jag var hemifrån precis 4 timmar, så det var lagom att gå ut med hundarna när jag kom hem. Nu hittade jag en blå träbit i Linas bur.

Det är på den högra leksaken som hon har "rundat till" de från början fyrkantiga träbitarna. Annars är leksaken närmast Lina hennes favoritsak.

Jenni ringde och berättade, att paketet jag hade skickat henne, hade kommit fram i dag. Och Post Nord hade faktiskt ringt på hennes dörr och delat ut det! Ovanligt, men skönt för henne - eftersom paketet vägde drygt 12 kg.

Nu ska jag sätta mig och läsa en stund. Jag behöver ytterligare några lata dagar.

I dag skriver Svenska Magasinet om spanskt nyårsfirande. Se: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.13960.html

Nu har jag läst ut Majken minröjare. Karins böcker är alltid lättsamma, och lite småroliga. Oftast är huvudpersonen en kvinna i 70-årsåldern av "tant-typ", som jag aldrig kan identifiera mig med. Men det är ofta någon av huvudpersonerna som vågar något, som de inte vågat tidigare - och det tycker jag om. Man måste våga ta för sig av livet! Den här boken slutade bra.

I kväll väljer jag inte ut någon ny bok, men kanske i morgon kväll? 

18-12-29:

I dag är det en typisk mellandag! Inget händer... Ute är det grått och bara 16°. Stella och Nellie följde med mig i morse när jag skulle betala elektrikern. Skönt att ha det gjort. Sedan gick vi inom veterinären och köpte ytterligare 1½ kg hundmat (nu rätt sort: adult). Nu har hundarna mat så det ska räcka tills jag får nästa pension. Att de har mat är ju viktigast! Själv kan jag fasta om det kniper. Jag har hull att ta av...

Därefter gick vi till stationen. När jag åkte till Kerstin i går, så fungerade inte mitt Tram-kort på bussen - fast jag visste att jag hade 7 resor kvar. Jag lät dem kolla i biljettkassan, och jo - det finns 7 resor på kortet. Men de sa att kortet var gammalt och delvis av-magnetiserat, så de "åter-aktiverade" det. Nu ska det fungera igen. Bra! Det är både billigare och smidigare med Bono-kort. 

Annars sysslar jag med "skrivbords-arbete" i dag. (Fast jag sitter vid matbordet eftersom jag saknar skrivbord.) Jag har förberett min budget för 2019, och den ser inte alltför rolig ut. Sämst är det nu fram till januari-pensionen kommer.

Nu sitter jag och skriver in födelsedagar i min nya almanacka, och när det är klart ska jag skriva in alla aktuella adresser i min adress-bok. Sådant här är tråkigt arbete, men nödvändigt om det inte ska bli kaos längre fram. (Jag har haft en del uppskrivet på lösa lappar, vilket är det sämsta systemet.)

Jag har tvättat en maskin i dag, men jag hängde tvätten i vardagsrummet - för jag tror att den torkar något snabbare inomhus. Sådana här dagar skulle det ha varit skönt att ha en torktumlare! Och förstås - när jag tvättar dun-fyllda saker. Två av mina dunjackor är lite smutsiga, men jag kan inte tvätta dem - eftersom jag inte kan torktumla dem. Alltså kan jag inte använda jackorna, fast jag vill.

Längre fram, när jag har vunnit på lotto eller så (i verkligheten: när mitt lägenhetslån är betalt) - då ska jag köpa en torktumlare, en hundgrind och en ramp till balkong-tröskeln, samt renovera köket. Man måste ha lite att drömma om!

Jag skulle inte ha haft det så eländigt med pengar just nu, egentligen. Det beror på att jag litar på folk. Ja, och så på att jag är optimist. Kanske för mycket optimist? Jag skulle inte ha köpt den nya Kallax-hyllan, om jag hade vetat att det stora rika börsnoterade bolaget Total, som köpte vår lägenhet - inte skulle betala mig i tid.

Jag betalade nämligen en avgift rörande lägenheten på San Bartolomé på hela 366,74 €, som Total egentligen skulle betala. Jag har papper på att de ska betala pengarna till mig. Jag borde ha fått pengarna i höstas. Men nu är snart bankdagarna slut i år, och ännu har jag inte fått några pengar. Kanske de inte kommer att betala alls? Jag har ju erfarit att spanska kontrakt gällande lägenhets-köp inte gäller "på riktigt" inte i "alla detaljer" - fast alla parter har skrivit på. De verkar inte vara bindande, som ett kontrakt i Sverige är. Jag börjar bli luttrad, men visst är jag besviken! Samt pank...

Klockan är 15, och nu tittar solen fram! Härligt! Jag flyttade precis ut den blöta tvätten till balkongen, och så ska hundarna och jag förstås passa på att gå en promenad. Vi behöver alla 3 röra på oss, och det är mycket skönare att promenera när solen skiner!

Sådan tur att vi rusade ut bums! För vi hann promenera drygt 10 minuter i solsken - innan molnen tog överhanden igen. Är det sådant som kallas Carpe diem? (Eller var jag över-optimistisk?) Men eftersom vi ändå var ute, så gick vi drygt 30 minuter till - i gråtrist väder.

Nedan ser ni den fula krokodilen, sprayad med bil-färg (= miljöförstöring). Jag hoppas att ingen någonsin ger dem pengar för det här - det ger fel signal. Sedan förstår jag att männen måste ha det knapert hemma i Marocko, eftersom de föredrar ha bo som uteliggare här - och leva på några få euron per dag. Men de kunde ju anstränga sig - och bygga något fint! Den här krokodilen övertog de från en annan man, så de har inte ens byggt grunden själva.

I dag fick Nellie ha Stellas vita sele, fast hon inte klär i färgen. Den selen är nämligen lite mindre i storleken (den har krympt i tvätten).

   

Som vanligt gäller det att kissa på exakt samma ställe. Det är ett rent under att Nellie så sällan får kiss på sig, eftersom hon tittar/luktar på så överdrivet nära håll... Stella håller i alla fall 5 centimeters avstånd.

När vi kom hem, så tog jag in tvätten i vardagsrummet igen. Vi väntar ju inga gäster...

El-räkningen kom i dag. Och nu börjar staplarna bli högre. Fast ännu är räkningen rimlig (65 € som ska betalas den 4/1). Det blir nog mer i januari och februari.

Klockan blev nästan 20, innan jag äntligen blev klar med att skriva in alla födelsedagar, adresser, mail-adresser, telefon-nummer mm i min nya kalender.

Sedan valde jag ut en ny bok att läsa, en som jag inte vet något om - men som verkar vara intressant.

Därefter kollade jag mina mail (de som har kommit nu i kväll). Jag hade fått ett mail från Horsts dotter, där hon berättade att han hade dött den 27/12. Jag tror att han var 82 år, och han var inte helt frisk - men ändå. Vi hade planerat att träffas i vår, Horst och jag. Jag har berättat om honom här på min webbsida, och visat foton. Han var tysk men har bott här en stor del av sitt liv, minst 35 år. Vi lärde känna varandra 2006, strax efter att jag hade flyttat hit. Det var en trevlig man! Dottern skrev att han skulle kremeras nu på nyårsafton (kvällstid) - ja, jag gissar att hon menar att de ska ha en ceremoni vid urnan, inför gravsättningen. Men jag kan inte komma, jag ska ju vara på La Cova senast ett par timmar senare.

Jag kom av mig. Det blir så. Livet stannar upp, och det blir plötsligt tomt. Vi umgicks inte så mycket, Horst och jag - men då och då, och vi höll kontakten via mail.

Vi får väl se om jag kan koncentrera mig på boken nu. Men kanske det är bra om jag försöker...

Jag skrev in Horst namn och adress i min almanacka, för några timmar sedan. Nu får jag stryka uppgifterna... Jag har öppnat boken, men inte börjat läsa än.

18-12-30:

Så här såg lilla Nellie ut i går, när hon låg i sängen och väntade på att jag skulle komma och lägga mig. Sängen ser så stor ut...

I dag skiner solen från en klarblå himmel, och fast det bara är 16° i skuggan så känns det riktigt varmt i solen. Med facit i hand så hade jag inte behövt ha täckjacka och handskar... Jag såg folk som badade, och andra som gick omkring i tunna sommarkläder.

Vi gick söderut i dag, för att undvika den värsta trängseln. Vid slutet av El Paseo satt Rolf på muren och läste tidningen. Jag stannade till, som jag brukar göra. Jag frågade om hans familj och barndom, för jag har undrat. Han sa att jag var den första som frågat.

Sedan berättade han, en lång och ganska sorglig historia. Vi pratade länge. Jag vill inte lämna ut honom här, men jag kan säga så mycket som att mamman var alkoholist, och misshandlade honom rejält. Nu förstår jag varför han inte bryr sig om att hålla kontakten med sin familj i Tyskland. Han lever hellre som hemlös, i lugn och ro, och bestämmer över sig själv. Men så här års fryser han om nätterna, trots 4 filtar. Och då får han ont i kroppen. Men han beklagar sig aldrig, han bara konstaterar. Det är tragiskt att han aldrig fick den hjälp han hade behövt som barn! Det är ett rent under att han ändå växte upp till en så trevlig man. Jag önskar honom ett annat och bättre liv (både då och nu)... 

Sedan stötte jag ihop med Anette och Håkan. Vi i "svensk-gänget" (= de, jag, Lena, Annevi och Staffan) ska ju till La Cova och "äta in" det nya året i morgon kväll. De sa att vi ska träffas hos dem först, för lite samkväm. Det låter trevligt! Jag är glad att jag har så fina vänner här! Goda vänner är mer än guld värda!

18-12-31:

I förmiddags var jag på banken. Nu har jag ordnat med en liten tillfällig kredit så att mina räkningar kan betalas i tid. (Jag har inte pengar på kontot så det räcker, innan jag får nästa pension, och många räkningar dras de första dagarna.) Jag får förstås betala ränta på krediten, men hellre det och kunna betala på rätt dag. Det var tur att min "personliga bankkvinna! kunde ta emot mig  dag, för jag hade inte beställt tid. Nu kommer jag att kunna koppla av i kväll! I kväll blir jag bjuden på restaurang La Cova av mina fantastiska vänner, annars hade jag inte kunnat följa med.

Nu grubblar jag på vad jag ska ha på mig. Om det hade varit sommar så hade jag valt en klänning. Nu vill jag ha långbyxor och en snygg topp. Jag provade de 3 par snygga långbyxor jag har (1 par svarta, 1 par marinblå och 1 par klarblå). Samtliga sitter för trångt i midjan! Det måste finnas lite marginal, för det serveras 8 rätter i kväll + dryck, vindruvor mm. Suck! Jag har ett par marinblå tights i plysch - med resår i midjan. De får duga.

Sedan letade jag toppar/tunikor, som är lite "tjockare/varmare". Alla snygga sitter för tight. (Med facit i hand borde jag ha hoppat över chokladkakor och annat i jul...) Jag har en mer vardags-betonad topp i blått, som är tillräckligt vid. Det får bli den, även om jag gärna hade haft något "glittrigare" en sådan här kväll. Jag visste att jag skulle få problem med kläder till kvällen. Men jag vill inte köpa något nytt när min ekonomi befinner sig i en svacka. Jag kan ju välja mina "glittrigaste" örhängen, så jag är "festfin" någonstans... 

Jag hoppas att ni får en riktigt trevlig nyårsafton, och en god start på det nya året! (Jag tar kameran med i kväll, så ni kommer att få en liten rapport under morgondagen.)

19-01-01:

 

God fortsättning på det nya året!

 

Vi i "svensk-gänget" firade in nyåret tillsammans på restaurang La Cova. Fast innan dess så träffades vi hemma hos Håkan och Anette, för en stunds samkväm. Vi var bland de första som anlände till La Cova, ändå tror jag att klockan var ca 20:30. Fotot nedan är taget flera timmar senare, men det är det enda där vi är med allihopa; Håkan, Lena, Staffan, Annevi, jag och Anette. (En man mindre än förra året. Vi utbringade en skål för Jan, och lät honom vara med i våra tankar då och då under kvällen.)

Jag fotograferade flitigt under kvällen, men samtliga foton blev fototekniskt dåliga. Jag ville inte använda blixt, fast belysningen var dålig. Anette och Lena tog de foton som jag fastnade på.

Nedan ser ni menyn på spanska. Vi var alla överens om - att maten var godare förra året. Det jag tyckte var allra godast var Ensalada de confit de pato a la naranja (anksallad med apelsin, se foto under menyn), samt filo de queso de cabra y espinacas con albahca y coulis de tomate (filo-inbakad getost med spenat, basilika och tomatsås). Oxfilén vi fick till huvudrätt var alltför röd inuti, och gåslever är ingen höjdare (jag smakade en knivsudd, bara för att ha smakat - ingen av oss åt upp sin, några smakade inte ens). Lena tog hem en del gåslever till Lucky, och några skivor oxfilé, jag tog hem 1½ skiva oxfilé till Stella och Nellie. (Vi åt inte upp oxfilén heller...) Nedan till höger får ni också se bild på efterrätten, semifrio con avellanas con cerezas. Det borde ha varit så gott med hasselnöts-mousse, men de spritindränkta körsbären dominerade för mycket. Och tänk - förra året var ALLT gott!

   

Men vi hade förstås mycket trevligt tillsammans! Jag tycker om alla i sällskapet, och är glad att de är mina vänner! Nedan några foton som visar stämningen:

   

   

   

           

           

       

   

   

Enligt spansk tradition fick vi alla 12 vindruvor var, för att svälja i takt med att klockorna ringde in det nya året. Tyvärr var druvorna stora, och innehöll kärnor. Jag gjorde mitt bästa, men hann bara tugga i mig 8... Vi får hoppas att jag får ett lyckligt år ändå, trots att jag varken hann svälja vindruvorna - eller hade röda underkläder.

Vid 01 bröt jag och Lena upp. Vi tänkte på våra hundar som var ensamma hemma. Staffan och Annevi följde med oss. Kvar blev "ungdomarna" (de som inte är pensionärer än) Anette och Håkan. Jag frös på hemvägen (mest om ryggen), men plockade upp kameran på ett par ställen. Men nattbilder är min kamera inget vidare på.

   

   

När jag kom hem blev Stella och Nellie jätteglada. Jag skar upp några små bitar oxfilé åt dem var, och de uppskattade verkligen delikatessen! (Resten skar jag i småbitar och la i en burk i kylen. Jag får ge dem lite då och då.)

Jag tänkte på, så oerhört skönt det är - att man numera inte får röka inomhus i offentliga lokaler. Mitt hår luktade fortfarande rent, och jag behövde inte vädra kläderna innan de hamnade i tvättunnan. Jag tror inte att rökare någonsin kan förstå hur hemskt det är för oss icke-rökare med cigarrett-rök. En annan sak som är bra, är att jag är nykterist. Inte längre 100% helnykterist, som jag var de första 60 åren i mitt liv - men jag är synnerligen måttlig. I går drack jag välkomst-drinken (som bara smakade juice och läsk, men som säkert var spetsad med något), ca 15 ml rött vin, och ½ glas cava. (Samt ca 2 liter vatten.) Fördelen med detta är att jag mådde utmärkt både i går - och i dag. (Så jag hade ingen glädje av att "fri bar" ingick i priset.)

I morse vid 06 blev Stella och jag väckta av att någon hoppade ovanpå oss, och slickade oss i ansiktet. Eftersom vi hade kommit i säng drygt 02, så hade jag ingen som helst lust att gå upp. Genom att klappa Nellie på magen en lång stund, så lyckades jag få henne att somna om. Sedan sov vi till nästan 09.

Efter frukost beslöt jag att vi skulle gå ner på El Paseo. Jag hade just satt på Stella selen, när telefonen ringde. Det var MariPaz som önskade Feliz año (lyckligt år). Vi bestämde att vi skulle hålla utkik efter varandra på El Paseo. Vi hade inte setts på länge.

Solen skiner och himlen är klarblå! (Det är 19° i luften, och 18° i havet.) Jag såg några som badade, både män och kvinnor, samt några personer i shorts och flip-flops. (Turister?)

Sedan mötte vi MariPaz och hennes hund Lluna. Vi gjorde sällskap längs El Paseo, och promenerade och pratade. Jag vinkade till Staffan och Annevi som satt i solen. Jag såg att Anette satt och solade på stranden, men avstod från att ropa på henne. Jag är hes och har ont i halsen i dag. Ljudvolymen var så hög i går, att vi var tvungna att skrika hela tiden, för att de som satt på andra sidan bordet skulle höra. (Även ljudvolymen på La Cova var bättre/lägre förra året, vi satt mer avskilt då - i går var vårt bord nästan mitt i rummet.) MariPaz var lika glad som vanligt.

Precis när MariPaz och jag skulle skiljas (hon skulle träffa sin son), så mötte vi Erik. MariPaz blev nyfiken på honom, och hann på mycket kort stund fråga ut honom om det mesta. Sedan promenerade Erik, hundarna och jag hemåt. Han följde med mig hem och hämtade en påse åt Irina. Jag hade nämligen tagit hem min fåniga nyårshatt, och flera andra attiraljer som jag fick på La Cova i går, för jag tänkte att Irina skulle kunna ha kul med sakerna. Några av de andra hade stoppat i ytterligare någon hatt, några glasögon, någon ballong och någon tuta. Erik var säker på att Irina skulle ha kul med sakerna.

Klockan är 15:45, och hittills har jag bara druckit te (mycket) och ätit lite frukost. Nu ska jag strax äta yoghurt. Det känns nästan som om inte kroppen har hunnit smälta all maten från i går än. I alla fall är jag inte hungrig. Med flit lät jag bli att väga mig i morse. Jag skjuter upp det. Den dagen den sorgen...

Nu har jag läst ut boken Min mammas hemlighet. Den var riktigt bra! Fängslande, intressant, spännande, rolig och sorglig. Kan rekommenderas! Om författarinnan hittar jag följande:

   

Nikola Scott är född och uppvuxen i Tyskland. Som ung flyttade hon till USA och började arbeta på ett bokförlag. Efter tio år i New York flyttade hon till London och fortsatte sin karriär där som en framgångsrik redaktör på ett av de större brittiska förlagen. Under hela sin yrkesverksamma karriär har hon drömt om att få skriva en egen roman. Vilket hon nu har gjort! Debuten Min mammas hemlighet blev snabbt en internationell bästsäljare.

I september 2018 släpptes hennes andra bok: Summer of secrets, men det dröjer väl ett tag innan den kommer ut på svenska. Den vill jag läsa, så småningom.

Vi har haft några mysiga timmar i läs-fåtöljen, hundarna och jag.

   

Men nu har det blivit läggdags - även för mig.

19-01-02:

Solen skiner från en klarblå himmel. Då blir allting enklare och roligare. (Och mina nytvättade lakan torkar snabbt på tak-terrassen.) Både på för- och efter-middagen gick vi ner till El Paseo, fast vi gick åt olika håll. På förmiddags-rundan gick vi norrut.

På eftermiddagen gick vi söderut, till hundbadet. Nellie behövde springa av sig lite. Jag släppte bara deras koppel, i stället för att koppla loss dem. Det sliter på kopplena, men det går snabbare att "hala in" mina små, om vi skulle möta en stor hund.

Nellie sprang hit och dit i full fart, och Stella höll sig nära mina fötter - som vanligt.

Nu är det så pass lite vatten vid Rio Secos utlopp, än att man lätt kan vada över till andra sidan (fast skorna skulle nog bli blöta).

Hundbadet är ganska stort. Synd bara att det inte är sandstrand här också. Mina små har svårt att gå, på de för dem väldigt stora stenarna.

Stella höll ständig koll på mig. Det är tryggast nära matte.

Nellie hittade mycket spännande att Nosa på. Men så här på "främmande mark" håller hon också lite koll på mig, och återvänder mellan varje "utflykt" för att se att jag är kvar.

Nu ska jag strax ta rätt på tvätten. Sedan ska jag prova hur det skulle se ut om jag byter plats på läs-fåtöljen och Poäng-gungstolen. Skulle det se rymligare ut, eller inte?

I kväll ska jag inte börja läsa en ny bok. I stället ska jag läsa i heminrednings-tidningarna som jag fick av Lena. Jag har skumläst alla, nu ska jag läsa noga. (Fast inte alla på en kväll.)

Förresten, lika bra att erkänna - i morse visade vågen 54,3 kg och 22,8% fett. Jag har väldigt lätt för att gå upp i vikt, i all synnerhet förstås - när jag äter onyttigheter (som julgodis). Jag ska inte börja banta igen, varken i dag eller i morgon - men snart. Och nästa gång jag når min "önskevikt", då ska jag hålla den! Och sen ska jag leva sunt resten av livet! Så det så! Man måste ju våga tro att man kan - för då ökar sannolikheten för att man kan på riktigt.

Så här har det sett ut hittills:

Nackdelen har varit att det inte var många decimeter mellan fotpallen och matbordet.

Vid Kallax-hyllan är golvytan lite större.

En annan fördel är att det är lättare att flytta undan gungstolen, än fåtöljen, när sängen i sängskåpet ska fällas ut.

På fotot nedan har jag även bytt plats med golv-lamporna. Jag vill ha den som går att justera mest vid läsfåtöljen. Nu återstår att se om jag trivs lika bra med att sitta i den hörnan och läsa. Jag får väl prova några dagar, och känna efter.

Efter att jag tog fotot, så fick jag skynda mig att lägga hundtrappan som en "spärr" i fåtöljen. Nellie klarar utan vidare att hoppa både upp och ner (det hann hon visa) - och jag är rädd om hennes små ben.

Oxfilé, det är något helt annat än torrfoder! Det är så gott, så gott - tycker mina hundar. Även i dag fick de lite oxfilé, hackad i små bitar. De nosar super-ivrigt, och slukar sedan maten så snabbt de bara kan. Jag hoppas att de hinner smaka...

   

Sarah har gått ner en hel del med ketogen LCHF, 77 kg på 2 år. Det syns! Visst är det inspirerande med sådana här före- och efter-bilder! Se: https://www.dietdoctor.com/se/sockerberoende-och-ketogen-kost. Nu behöver jag inte gå ner fullt så mycket, men i dagsläget sisådär 6½ kg, så jag behöver få en puff i rätt riktning. Jag får ju delvis börja om, för att jag har gått upp igen. (Kan jag vara socker-beroende ändå? I så fall måste jag sluta totalt med socker i alla former. Jag har svårt att sluta när jag börjar äta något sött...) Men skam den som ger sig!

Nu börjar jag tröttna på jul-rött. Jag mår inte bra av rött. Färgen stressar mig. Ändå tycker jag att julen ska vara just - röd. Men nu är det januari, och jag längtar efter mera ljus. Jag har preliminärt tänkt ha kvar mitt julpynt till söndag-kväll (eller måndag förmiddag), lika länge som spanjorerna behåller sina julsaker. Men jag känner för att återgå till ljusblått tidigare. Så länge jag har julpynt framme, så kan jag ju inte ställa i ordning de prydnads-saker som jag ska ha sen. Alltså vet jag ännu inte hur mycket jag får plats med, och vad som passar bäst. Vi får väl se hur jag gör. Så länge jag låter pyntet stå, så kan jag vila en smula från allt iordning-ställande... Jag har ju behövt (och behöver kanske fortfarande) en paus.

19-01-03:

I dag är vädret inte lika roligt. Fast det kan klarna upp framåt eftermiddagen. Det är 25% risk för regn, men ännu har det inte kommit något. Och i morgon ska det bli sol igen.

När det är gråare ute, då passar det bra att ha min lilla julgran tänd. Så i dag får alla jul-sakerna stå kvar. Kanske jag behåller dem ända t o m Trettondedag jul = Día de Reyes? Eventuellt skulle jag kunna behålla granen och tomten (som jag tycker bäst om), och ta bort allt annat...

Om jag inte sätter på mina element, då har jag ca 16-17° i min lägenhet. (Vi hade 14-15° i förra lägenheten.) När jag sätter på dem (ett begränsat antal timmar, och aldrig alla på en gång, då blir här ca 18-19°. Om jag hade haft alla elementen på hela tiden, så hade jag nog kommit upp i behagliga 20-21°. (Helst skulle jag vilja ha 22°!) Nu dricker jag varmt te, eller varm buljong, och klär mig varmt inomhus, för att hålla värmen. I dag har jag på mig en tunn dunväst. Den är varm och go trots att den är så tunn och lätt.

I dag känner jag för att göra ingenting, och att börja läsa en ny bok. Om solen tittar fram - då vill jag ut och gå. Jag väljer ju själv hur jag spenderar mina dagar. Det har sina fördelar med att vara pensionär, även om inkomsten är betydligt lägre än när man jobbar (vilket förstås begränsar valmöjligheterna rejält). 

Jag ville ha mer ljus, och lugnare färgskala, NU...

Den här gången strök jag kuddfodralen, innan jag satte på dem. Det skulle vara snyggare med bara 2 kuddar i gungstolen, och bara 2-3 i fåtöljen. Men jag behöver många - för att sitta skönt.

Nellie hade kolla på mig när hundtrappan tillfälligt var borta. Hon hade tänkt hoppa upp, men lät bli när jag sa nej.

Fast julsakerna nedan behöll jag. De kommer att få stå till måndag förmiddag. Just nu känns det alldeles lagom "jul-aktigt" för mig. Det var ju skillnad på den tiden jag bodde i Sverige, och vinter-dagarna var så mörka, så mörka. Då behövdes alla de extra ljus-punkterna. Nu har jag ju palmer utanför mina fönster, och Medelhavet på gångavstånd. Det känns inte som vinter på riktigt här.

Jag valde ut en ny bok, också en som jag har fått. Jag har läst prologen (spännande). Jag ska läsa mer i kväll.

Solen har inte tittat fram, men vi ska ändå gå en promenad till. Vi mår alla 3 bra av frisk luft, och lite motion.

Det var skönt att komma ut, även om det kändes lite små-ruggigt (15° och molnigt). Först gick vi inom Lena och lämnade 3 av de svenska heminrednings-tidningarna med jultema, så att hon också kan läsa dem. Alla 3 hundarna blev överlyckliga, när de fick träffas en kort stund. (Mina pep av glädje redan i porten.) Men vi stannade inte, för Lena är förkyld och vill inte smitta ner mig.

Sedan började vi gå längs El Paseo. Där mötte vi Anette och Håkan. De hade gått en riktig lång-promenad, ända bort till Albufereta, och tillbaka igen. De tror att sträckan är 14 km, och det kan säkert stämma. Nu såg de fram emot att få sitta ner en stund. De gick hem åt sitt håll, och hundarna och jag åt vårt.

Hemma igen tänkte jag på, att jag faktiskt bara sitter i en fåtölj åt gången - så jag tog bort en av kuddarna i gungstolen. Nu ser det bättre ut.

Och jag tror att jag kan ta bort en kudde från läs-fåtöljen också, jag har bara inte bestämt vilken än. Lite senare i kväll ska jag sätta mig och läsa i fåtöljen, och då får jag prova mig fram. Men nu ska jag först dricka te. Det har just runnit igenom te-bryggaren, och är färdigt för att avnjutas.  

19-01-04:

Även i dag har vi gått både för- och efter-middags-promenaden längs El Paseo. När solen skiner och himlen är klarblå - då finns ingen vackrare promenad-väg. Det är (i mitt tycke) kyligt i dag, men jag såg minst 10 personer som solade på stranden, och 3 som badade.

Det var kallt i natt, bara 7°, och då sjönk inomhus-temperaturen förstås också. (Jag har inga element på nattetid.) I morse hade jag bara 15,5° i sovrummet och hallen, och 17,7° i köket och vardagsrummet. Nu, när jag har 2 element på, har jag 18,5° i vardagsrummet. Det är nog därför jag tycker att det är kallt ute, för att jag redan är frusen när jag går ut. För egentligen är ju 15° inte särskilt kallt - när solen skiner.

Här hemma lägger sig mina små allra helst i den sängen som står i solen. De tycker också om värme.

   

I går, när jag googlade på olika felställningar på fötter, så hittade jag av en slump webbsidan https://footactive.se/. Där hittade jag en inläggs-sula som nog skulle passa mina fötter bra, särskilt om jag någon gång sätter på mig tango-skorna. De här:

Jag skrev och frågade om de skickar till Spanien också - och det gör de, utan extra fraktkostnad. Eftersom jag ofta har ont under framfoten (t o m i mina sköna Skechers skor om jag går långt), så vill jag gärna prova ett par sådana här inlägg. Jag ska beställa ett par så snart jag är stadd vid kassa igen.

Nu har vi fått ytterligare ett skäl till att äta mer gröna bladgrönsaker, som t ex spenat.

Citerat ur Kurera (https://kurera.se/): Ny studie visar att grönsaker dämpar inflammation. Näringsämnet lutein, som finns i färgstarka grönsaker och frukter kan dämpa inflammation, visar forskning från Linköpings Universitet. Fynden pekar på att lutein har anti-inflammatorisk effekt hos patienter med kranskärlssjukdom.

Vid kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp, är inflammation en viktig komponent och många som har haft hjärtinfarkt har kvar en låggradig, kronisk inflammation i kroppen trots behandling med kärlingrepp, läkemedel och livsstilsprogram. Kronisk inflammation är förknippad med sämre prognos, skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Forskning tyder på att det vi äter kan påverka inflammatoriska processer i kroppen. En grupp ämnen som kan vara intressanta är karotenoider, en stor familj av fettlösliga färgämnen från växtriket där betakaroten och lykopen hör till de mer kända.

Jag har bestämt mig för att läsa om boken Hälsorevolutionen, vägen till en antiinflammatorisk livsstil lite längre fram. Och sedan ska jag försöka att leva anti-inflammatoriskt så gott jag kan. Redan när jag läste boken första gången ändrade jag på vissa saker i min kost. (Fast jag spårade ur i julas...) Nu vill jag försöka en gång till - fast bättre. Den här kosten går bra att tillämpa ni kombination med LCHF, och periodisk fasta passar förstås helt in i livsstilen. Jag ska jobba på - för ett friskare 2019!

Ur Kurera citerar jag också följande:

Ta fram två papper. På den ena skriver du: Nyårslöften 2019 och listar upp saker. På den andra skriver du: Vad gör mig glad 2019 och listar upp saker. Ta sedan och släng den första listan. Det är vad som gör dig glad du ska ägna dig åt 2019.

Klokt sagt!

Boken som jag läser, Marshmallows till frukost, är intressantare/djupare än jag trodde att den skulle vara (av titeln att döma). Jag har hunnit ca 2/5, och ska fortsätta att läsa i kväll.

I dag berättar Svenska Magasinet om Cabalgata de Reyes Magos (som firas i morgon) och El día de los Reyes Magos (som firas den 6/1), se: https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.13973.html.

Själv sitter jag och läser i boken. Jag har hunnit ca 3/5 nu.

19-01-05:

Fast det är lördag så var det så lugnt och stilla på El Paseo, i alla fall mellan 11 och 12 när vi gick vår promenad.

Folk samlar väl krafter till kvällen. Paraden Cabalgata de los Reyes Magos börjar klockan 17, när de tre vise männen anländer till hamnen med var sin båt.

(Paradens färdväg: Club Náutico, C/ San Vicente (=Paseo Marítimo), Av. Carrer la Mar, Av. Generalitat, C/ Doctor Fleming, C/ Mayor, la Plaza de la Iglesia.) Jag har ännu inte bestämt om jag ska gå ner till El Paseo för att titta. Det är trevligt att se alla ekipagen, och alla glada barn, men det är kallt ute på kvällarna - och jag är frusen av mig.

Tidigt i morse krattade kommunen stranden, så den ska vara fin till i kväll.

När jag skriver att vi går "runt kvarteret", så menar jag sällan bara runt vårt eget kvarter. Det händer förstås, när vädret är riktigt dåligt. Då händer det t o m att vi bara går 30 meter från porten, och sedan vänder igen. Men normalt menar jag runt 2-5 kvarter här i närområdet. Nu, sen eftermiddag, gick vi runt (lite drygt) 2 kvarter = vår vanligaste "korta" runda. Ni kan få hänga med runt "kvarteret", för jag tog kameran med. Bortse för all del för att skuggan efter min arm och kameran syns på ett par foton, och för att färgerna blivit lite konstiga på ett par andra - för att kameran inte klarar sol och skugga på en gång. Det var en lugn och skön promenad, vi mötte ingen - och hundarna hann lukta på mycket.

Kranskragarna har slagit ut igen. De är fina, som små solar i gräset. Om jag vill plocka en bukett får jag gå lite längre bort. De här växer nära hus, och även om spanjorerna inte sår dem som vi gör, så vill jag inte ta andras blommor. Men de växer vilt på några ödetomter vid N332:an och bortåt Aldi.

Jag har bestämt mig för att stå över paraden i år. Jag skulle frysa för mycket. Blir ni besvikna som inte får se foton från paraden? Det får vara därvid. Kanske jag fotograferar desto mer nästa år? Jag väljer att ha en lugn och skön kväll, bl a så ska jag läsa ut boken. (1/5 kvar...) Små-flickorna siktar nog på att gnaga på var sin "gnagis", samt att vara en aning i vägen när jag läser....

Nu har jag läst ut boken (och klockan är bara 18:50). Den var bra. Den hade både djup och svärta, men var ändå till stora delar feel-good. Bokens huvudperson Kendra, är svart, precis som författarinnan Dorothy Koomson (som är född i London, men har rötter i Ghana). Om det inte uttryckligen hade stått, när Kendra beskrevs, att hon var svart (och hade svart lockigt hår, och bred näsa) - så hade jag tänkt på henne som vit, eftersom jag kunde relatera till henne. Men svart eller vit - det är ju bara färger. Inuti kropp och själ är vi precis likadana. Författarinnan bodde några år i Australien, precis som Kendra. Jag kan rekommendera den här boken också.

   

Eftersom jag har planerat en lång kväll i läs-fåtöljen, så kanske jag borde välja ut en ny bok. Men först ska jag smälta den här en stund. Min hjärna behöver bearbeta sina upplevelser i lugn och ro. (Det är därför som jag tycker så illa om att se 2 filmer i rad på TV.) För mig är en bit av nöjet, med en bok eller film - att återuppleva bitar av den, leva mig in i handlingen, och fundera ut alternativa händelse-kedjor. Kanske jag därför nöjer mig med att läsa min enda olästa heminrednings-tidning i kväll?

Heminrednings-tidningen är utläst. När jag läste om gardiner och draperier, så önskar jag mig återigen ett tjockt sammetsdraperi att hänga framför ytterdörren. Det drar så kallt därifrån! Till tunga tyger ska man ha den här typen av upphängning:

Kanske jag bör prioritera ett draperi när jag får pengar nästa gång? Ikea har bara grå och röda. Jag skulle helst vilja ha ett i färgen petrol eller mörk turkos. Men det viktigaste är förstås att det stänger ute (en del av) kylan. Det är också viktigt att det är lätt att dra åt sidan, när man ska öppna dörren.

Det är mycket kvar att göra i den här lägenheten, även om jag har gjort en hel del. Jag trodde att jag skulle kunna måla om mina köksskåp. Jag tycker inte om den mörka färgen, och vill hellre ha vita eller creme-färgade skåpsluckor. Men plasten som är klistrad utanpå skåpen, sitter så dåligt så det går inte att måla på den. Ändå sitter den fläckvis så hårt, att det skulle vara svårt att få av den. Jag får väl se på sikt vad jag kan göra. Om jag hade varit rik så hade jag kunnat leja bort jobbet till proffs. Fotot nedan visar två skåpsluckor (ovanskåp) underifrån.

Jag har valt ut en ny bok, men ska inte börja läsa den förrän i morgon eftermiddag/kväll. Jag valde en med spansk författare den här gången, och ingen feel-good-bok. Omväxling förnöjer. (Boken är från 2005, och heter i original La Sombra del Viento.)

Sedan har jag roat mig med att titta på Yanko Designs webbsida: http://www.yankodesign.com. Jag får deras nyhets-mail, men tittar/läser inte så ofta. Webbsidan finns för att sprida nya uppfinningar och produkter, ofta innan de har kommit ut på marknaden.

Där läste jag om lampan nedan. Citat: The Sun Mood Lamp is Solar Power of a Different Kind! Och nog är det en annorlunda lampa. Kul idé!

   

   

Billig är den ju inte precis. Just nu kan man tinga en med 40% rabatt för 119 $, se: https://share.deskx.co/

Yanko Design kan man hitta mycket kul! Som att Hyundai håller på att utveckla en "gående" bil:

En liten plånbok speciellt gjord för att passa i fram-fickor:

       

Glasögon som kan kopplas till en smartphone.

   

Eller en praktisk liten el-scooter för stadsmiljö (se:https://vimeo.com/306775396):

   

När det gäller fordon och transport finns där mycket roligt och praktiskt:

   

       

   

       

   

Ja, och så finns där flera tusen andra saker. Har ni inget att göra en dag, så titta på sidan. Man kan titta på sida efter sida, eller söka på en viss typ av produkt.

19-01-06:

Att det är Día de Reyes i dag, märks t o m i dagens spanska reklam-mail i min inkorg (se markerat).

Det var kallt när jag klev ur sängen i morse (inomhus alltså), 16° i alla rum. Det är i kallaste laget. Jag skyndade mig förstås att få på kläderna. Elementen går på timer så 2 av dem (+ handdukstorken) hade redan satt på sig. Om ett tag kommer här att vara aningen varmare. Januari och februari är de månader som är kallast här, så detta är vad jag kan vänta ett bra tag till - låga temperaturer och att frysa. I fantasin drömmer jag förstås om att isolera hela lägenheten så den håller svensk standard. Men man kan aldrig få allt. Jag har sol och klarblå himmel. Och det betyder ännu mer för mig.

Vi kom nyss hem från en lugn och skön förmiddags-promenad i närområdet. Ute i solen fryser jag inte. Under tallarna ligger det alltid en massa kottar utan frön. Det är ekorrarna som har varit i farten. Vi har gott om dem här. Men de är inte mycket för att posera på foton. Om jag ser en så klättrar de antingen högt upp i tallen, eller gömmer sig på andra sidan stammen.

En gång såg jag en ekorre springa på el-ledningen nedan, från en stolpe till nästa (= långt)! Men den gången hade jag ingen kamera med.

Det är vackert med apelsiner. Fast jag tycker nästan ännu bättre om apelsin-träden när de blommar. De doftar så underbart!

Kommunen har stympat alla träd de har rätt att stympa. Stackars träd!

På tidiga eftermiddags-promenaden blev det El Paseo, som vanligt.

Nedan ser ni rondellen vid Lidl. Rakt upp går Avenida Alcoy, men sedan svänger det åt höger efter 1 kvarter (mot Los Olivos) - medan gatan rakt fram byter namn.

För ett tag sedan visade jag bilden nedan (som är en del av en akvarell). Jag skrev att jag har börjat fundera på att klippa håret kort (men inte jättekort). Jag funderar fortfarande på det.

I mellan-dagarna fick jag mig tillsänt några gamla tango-foton. På det vänstra dansar jag med Jörgen och har ganska långt hår. På det i mitten dansar jag med Lars, och har ganska kort hår. Det 3:e är taget vid samma tillfälle som när jag dansade med Lars. Alla 3 fotona är tagna i samband med att vi höll tango-lektioner. Nu är de här fotona ca 15 år gamla, och mitt hår var fortfarande brunt. (Jag har förstås foton på mig själv, i olika hår-längder, det har gått i cykler - men jag har inga tillgängliga här och nu. Bara dessa...) Sedan ca 2008 har jag haft långt hår. Vad tycker ni? Passar jag i kort hår eller ej?

       

Det är inget självändamål med att ha långt hår, även om många tycker att det är fint. Kort hår är oftast bekvämare. Men att ha kort hår är också en kostnadsfråga. Ett långt hår räcker om man klipper var 6:e månad. (Fast jag har inte klippt mitt sedan i maj.) Ett kort hår måste klippas var 6:e vecka - annars ser det ovårdat ut. Här kostar det ca 12 € att få håret klippt, inte mycket pengar - men dock.

Jag letade frisyr-bilder på nätet. Det som är modernt just nu är inte alls min stil. Antingen är frisyren alldeles för kort, för extrem (fläckvis rakat, fläckvis långt), eller har för lång lugg (som hänger ner i ögonen och irriterar).

           

Jag hittar många frisyrer som passar till lockigt hår. (Jo, jag hade gärna haft självfall...) Hårlängden nedan till höger brukar jag missklä i. (Allra sämst klär jag i "hak-långt" hår. Antingen ska håret vara längre - eller kortare.) Men de vackra modellerna/kändisarna passar i allt. Problemet är om jag ångrar mig. Då blir den här längden nödvändig att ha drygt 1 år. Och för att återfå den hårlängd jag har nu, skulle det ta ca 5 år. Alltså gäller det att vara 100% säker innan frisören sätter saxen i håret.

   

Frisyrerna nedan kan jag tänka mig. Men samtliga är stylade (upprullade eller fönade, tillrättalagda, sprayade...) - ingenting jag vill göra till vardags.

           

Kvinnan nedan är psykolog. Jag lyssnade på en intervju innan i dag (om hur man ska klara en livsstils-förändring), och tog en skärmdump. Kvinnans hår ligger naturligt. Hon har säkert kammat det noga innan intervjun, men inte stylat det en massa. Så skulle jag kunna tänka mig att ha håret. (Fast med lite mer lugg.) Det ser väldigt skönt ut, inget som hänger i vägen. MEN om jag låter klippa mig, så måste jag ha det så sen - jag kan inte ångra mig. Eller jag kan förstås ångra mig, men får då gå med "fel" eller "ingen" frisyr i flera år - innan det blir "rätt" igen. Så jag funderar.

Bland alla bilderna på dam-frisyrer, så hittade jag fotot av den oerhört söta flickan nedan. Men fast hon är så söt i sig själv, och bara ett barn, så ser det ut som om hon har full makeup inklusive lös-ögonfransar. Det ger fel signaler tycker jag. Det hade räckt med att hon hade fått håret fixat. Varken små eller stora flickor (eller pojkar) ska behöva känna kravet på att se perfekta ut. Ingen ser perfekt ut på riktigt. Det är ju insidan som räknas! Det är den som gör skillnad i längden! Hur en person ÄR - det är viktigt. Att vara schyst, pålitlig, hjälpsam, uppmuntrande, accepterande, ärlig, snäll, en god kamrat, gärna ha humor - det är viktiga saker. Hur personen ser ut kommer långt ner på listan. (Fast hel och ren är förstås alltid bra...)  

Jag ska grubbla vidare på det här med håret. Jag kan ändå inte förhasta mig - för jag har inte pengar just nu. Sedan (oss emellan) så tycker jag att jag klär bättre i kort hår när jag är smalare - än när jag är tjockare. Så jag borde kanske gå ner 4-5 kg först?

Jag har berättat att jag har skuld till banken, och att jag tillfälligt övertrasserar mitt konto för att månadens räkningar ska bli betalda i tid. Jag tycker illa om att ha skulder. Jag vill så snabbt jag kan komma ikapp ekonomiskt, och på sikt bli helt skuldfri. (Fast lägenhets-lånet finns ingen chans att jag kan betala av tidigare än planerat - så där har jag 4 år kvar.) Nu försöker jag snåla på elen för att få lägre elräkning, så jag kommer ikapp snabbare. Men jag fryser så hemskt!

Nu i kväll satte jag på 3 element samtidigt, och lät alla vara på några timmar. Innan dess frös jag så jag skakade, och då har jag ändå på mig både behå + T-shirt + bomulls-polojumper + fleecetröja + ylleväst. (Och periodvis en dunväst utanpå det andra.) Det är om rygg och bröst jag fryser. Och om fingrarna. Jag brukar värma min "vete-värmare" i mikron och sedan hålla i den för att bli varm. Just nu känns det lite bättre, så jag stängde av det största elementet. De andra går på timer och stänger av sig själva. Hoppas att jag klarar elräkningen när den kommer.

Jag har hunnit läsa 1/3 i Vindens skugga. Boken är fängslande! Lite dyster och gammeldags, men spännande. Jag tycker om den. Fast jag fryser förstås mer när jag sitter och läser, än jag hade gjort om jag hade gjort armhävningar... Men nu har det blivit läggdags. Jag lägger alltid 2 vete-värmare i sängen innan jag lägger mig, 1 i fotänden, och 1 i "brösthöjd". Jag brukar sluta frysa inom 1 timme, och sedan värmer mitt vinter-duntäcke gott hela natten. Hundarna tycker nog också att det är kallt, för de kryper gärna ner under täcket. Ute är det 11,8°, men temperaturen kommer att sjunka ytterligare. Enligt prognosen kan det bli så kallt som 7°. Strax innan gryningen är det alltid som kallast.

Tänk, t o m i Spanien så längtar jag till våren och sommaren (samt hösten)! Under april - november är här varmt och skönt, och hade jag haft 22° inomhus så hade jag aldrig klagat på kylan... Men i dag sken solen från en klarblå himmel! Det mår jag bra av! Jag skulle absolut inte vilja flytta tillbaka till Sverige.

19-01-06:

Direkt efter frukost (och tidiga hund-promenaden) så packade jag ner mina jul-saker i en plastlåda, och körde ner detta till förrådet. När jag är där tittar jag alltid i mitt gamla postfack. Där låg 1 julkort + mitt nya kreditkort. När jag hade gått hem med kärran så gick jag till banken och påpekade att de hade skickat kortet till fel adress. Det visade sig att huvudkontoret (som sänder ut korten) inte hade fått min adress-ändring, fast mitt lokala bankkontor har rätt adress. Trevlig att kreditkortet kom relativt snabbt, och sådan tur att jag gick ner med jul-sakerna redan i dag.

På hemvägen gick jag inom Lild och handlade sådant som jag hade slut på. (Jag har bara 69 cent i börsen, så utan kortet hade jag inte kunnat handla.) Om jag handlar på kreditkortet men betalar allt sista bankdagen i månaden - då kostar det ingenting. Men om jag tar ut kontanter så kostar det dels 3,50 € i uttagsavgift, och dels 29% ränta. Jag planerar förstås att använda kortet så sällan som möjligt. Men just den här månaden måste jag använda det.

Ute skiner solen - men det är kallt, bara 14,9° nu klockan 14. Inne har jag också kallt, men på dagarna när solen skiner in så är det OK i vardagsrummet - även om jag inte sätter på elementen. På banken är det förresten jättevarmt och skönt. Jag borde kanske gå dit och värma mig ibland? Fast det är på kvällarna jag fryser mest - och då har banken stängt. På somrarna är det tvärtom. Då händer det att jag går inom någon av de större livsmedels-butikerna för att svalka mig. De har alltid sin AC på...

I dag gick vi ner till El Paseo för sent. Där hade hunnit bli skugga, och det blåste kyliga vindar. Vi gick bara 2 kvarter, sedan svängde vi upp på C/ San Pedro.

Nu kan jag inte skylla på julhelgen längre. Nu borde jag sätta fart att göra det där sista, för att få riktigt fin ordning i min lägenhet. Men det blir inte i dag. Jag har ingen arbetslust alls. Lite senare ska jag sätta mig och läsa, och innan dess blir det bara lite "små-plock". Men i morgon - då borde jag verkligen sätta fart igen!

19-01-08:

I går när jag gick och la mig var det 17,7° i sovrummet. Det dröjer innan jag blir varm om framförallt fingrar och tår (normalt 1 timme med "vetevärmare"). Men sedan håller jag värmen hela natten under duntäcket. I morse när jag gick upp var det 16,6° i sovrummet. Jag brukar klä på mig väldigt snabbt på mornarna...

I går började jag plocka fram prydnads-saker, som kanske ska stå där jul-sakerna stod innan. Jag provar mig fram. Allra bäst tycker jag om sjöhästen och "havs-flaskan".

Ljuslyktan nedan är ingen favorit, men den måste naturligtvis stå framme. Inne i ett vitrinskåp har jag ju ingen nytta av den.

   

Just nu ser det ut som nedan, men jag är inte riktigt nöjd. Fågelskålen bör nog stå där eftersom den tar stor plats. Men annars? (På buffén står allt huller om buller. De små gula krukorna har jag tänkt ha kryddväxter i.)

Men då blir mina "favorit-prydnader" över. Jag vet inte precis om jag vill ha dem på en hylla längst ner i vitrinskåpet. Jag ska tänka på saken.

I dag handlade jag lite på Mercadona, mest nyttigheter - men också det nedan. De pyttesmå bröden t v har jag redan ätit upp, och jag har hunnit smaka på chokladen.

Jag börjar undra om jag kanske är socker-beroende ändå. Jag har tänkt att jag kanske bara över-konsumerar snabba kolhydrater periodvis. Men nu undrar jag om det kan vara en beroende-problematik som gör att jag pendlar så i vikt. (I sin tur som en följd av att jag pendlar mellan att äta lagom och hälsosamt - eller att vräka i mig snabba kolhydrater.)

Det diskuteras i läkarkretsar om socker-beroende existerar eller ej. Men när man testar personer med problem att hålla vikten, så verkar 80% av dem uppfylla samma kriterier som människor med andra typer beroenden. En alkoholist kan inte bara ta 1 glas, och en socker-beroende kan inte bara ta 1 kaka eller 1 chokladbit. Socker, vanligt godis, och kakor bryr jag mig inte om. Men jag är väldigt svag för choklad i alla former... Och glass sommartid. Jag gillar bröd också, som triggar sockersug - eftersom det omvandlas till glukos i kroppen.

Om man har ett beroende så är det alltid bäst att vara helt avhållsam. Själv märker jag tydligt, att när jag är det (t ex lever enl LCHF), då försvinner suget efter 3 dygn. Jag borde förstås börja med LCHF igen så snart jag bara kan, men ännu har jag inte "orkat" (kunnat sluta med choklad?)... Fast jag vet - det är bara att bestämma sig! Det gör jag endera dagen!

Det är egentligen fullständigt idiotiskt att handla på kredit, men detta var ett fynd. Ni vet att jag har insett att bordet jag har mellan fåtöljerna är för stort. Hundarna har sin toalett där bakom, och dagligen måste jag ta mig förbi för att göra rent på deras toa. Jag måste också lätt kunna gå förbi när jag vill ta (eller sätta) en bok i bokhyllan. Bordet jag har satte jag hjul på, men det är ändå lite otympligt. Så jag har letat efter ett mindre. Jag har hållit utkik efter ett speciellt - med förvaring. Westwing har de senaste dagarna sålt ut enstaka produkter som de har haft kvar på lagret, med 60-85% rabatt. Jag har dagligen letat bland Muebles Auxilares (ung "extra möbler"), dit små bord hör. Och i dag kom bordet jag letade efter!

Ja, bord och bord. Det kan kanske lika gärna kallas hurts. Jag fick ge 57 €, inkl frakt. Normalpriset brukar ligga på ca 115 €. (På Svenssons i Lammhult kostar den mindre modellen (med 2 fack) 2100:-!)

       

Det är originalet Componibili som Anna Castelli Ferrieri gjorde för Kartell 1969 (fortfarande en bestseller), ingen kopia. Det är visserligen gjort i plast, men litet och funktionellt.

Detta bordet/hurtsen har en diametern 32 cm och höjden 58½ cm. Bordet jag har nu är 56 cm i diameter och 69 cm högt med hjul (64 cm annars). Det nya kommer inte att rymma lika mycket, som jag har staplat på hyllan på det andra, men förvaringen blir dold. En Componibili har jag tittat på under flera år, El Corte Inglés har, men de brukar vara så dyra. Nu var det överkomligt! Det kommer att se nättare ut. Möbeln har "snabb leverans" eftersom det tillhör "de sista", och beräknas komma senast på måndag.

Mitt nuvarande bord tänker jag inte ge bort. Jag ställer det i förrådet så länge. Kanske jag möblerar om så småningom, och då kanske det är bra att ha?

I går letade jag på webben efter en partner till Lina. Det finns många att välja på i Madrid och Barcelona. De flesta skickar fåglarna med budbil, vilket känns lite fel för min del. Det är antagligen så affärerna får sina fåglar, men om det är en lång transport så kan fåglarna fara illa, eller bli rädda. Jag skulle hellre hämta fågeln direkt hos uppfödaren, men det finns ingen uppfödare på nära håll. Inte inom 25 mil.

Först svarade jag Jaime som skrev att han hade riktigt blå sparvpapegojor. Men fotot visar en fågel som är lite för lik Lina, tycker jag. (Fast fotot visar en hona.)

Sedan mailade jag flera gånger fram och tillbaka med Pedro, som bor utanför Barcelona. Han har oerhört många olika färgvarianter, alla handmatade och tama. Men han är lika mycket djurvän som jag, så han skickar inte sina fåglar med budbil. Och jag kan förstås inte åka 53 mil för att köpa en fågel. Synd att det är så långt! Jag skulle gärna semestra i Barcelona några dagar, där finns massor att titta på, och jag har inte varit där sedan 1970. Men det lär dröja länge innan jag får råd att resa på semester - och Lina behöver en partner nu. (Pedro har 2 annonser.)

Annars skulle jag kunna tänka mig en gul sparvpapegoja. Fast eventuella ungar kanske inte blir så snygga då?

Pedro har dvärgpapegojor/agapornis i många färgvarianter också. (Samt hund, vi utbytte foton på våra djur.)

Valentins annons har jag inte svarat på än, för han har inte mail. Men han har många fina fåglar. Särskilt bra tycker jag om färgvarianten nedan. Jag ska kontakta honom också.

Gröna sparvpapegojor är lättast att få tag på (och billigast), och de är söta de också.

I julhelgen skrev jag till en spansk språkskola i Alicante och frågade om deras priser. De har många typer av kurser. De svarade först i dag, eftersom de har varit jul-lediga. Jag hade berättat att jag är pensionär och inte orkar plugga varenda dag, och att min nivå är "blandad" - dvs jag är hyfsat bra på ordkunskap, men urdålig på grammatik. Eftersom jag skrev fritt på spanska så kunde de själva se.

De svarade att de rekommenderade mig en individuell kurs, för då skulle det bli på precis min egen nivå, efter mitt behov, och jag kan själv bestämma hur ofta och när. Priserna är enligt nedan. De är överkomliga, men ändå skulle det bli för dyrt för mig - i alla fall nu. Annars skulle jag verkligen behöva spansk-undervisning! 1-2 timmar i veckan skulle vara toppen!

Boken nedan ska jag inte köpa. Men visst har den en härlig titel! (Boken lär handla om en kvinna som insåg detta - och började LEVA!)

Jag håller mig sysselsatt, fast jag ingenting gör... Nyss flyttade jag om prydnads-sakerna igen. Jag kanske ska ha ljuslyktan på det lilla bordet. Den får nog lagom plats, tillsammans med bok och glasögon, på den mindre bords-ytan jag får sen.

Då får favorit-prydnaderna plats på Kallax. Fågelskålen är favorit nummer 1!

På matbordet vill jag ha något litet och lågt. Jag har många små dukar, ljus-lyktor och ljus-stakar att välja mellan - så jag kan variera mig efter humör.

Sakerna på vänstra fotot nedan, passar bra längst ner i vitrinskåpet. Men den högra vasen skulle jag helst vilja ha framme. Synd att den inte får plats bland de blå glas-prydnaderna i Kallax-hyllan.

   

Jag måste inte bestämma mig i dag. Men på sikt bör jag bestämma mig för vad jag tycker passar bäst här - och gallra ut (och ge bort) det som inte passar. Jag har rätt gott om prydnads-saker - också.

Jag läste förresten en intressant studie som hävdade att allt vårt samlande på prylar, och shoppande fast vi redan har vad vi behöver, är en kvarleva från den tiden vi levde som samlare. Då samlade folk förstås på mat, ved och annat livsviktigt - men psykologiskt fungerar vår hjärna fortfarande till stor del på stenålders-vis. Det ligger säkert en hel del i resonemanget.

Jag fick just mail från Westwing som berättar att de fr o m nu säljer ut en hel del med upp till 90% rabatt. Men nu behöver jag inget mer, så jag ska inte ens titta.

Klockan har hunnit bli 22:30, och jag har läst ut boken Vindens skugga. Det är en annorlunda bok, jag har aldrig läst någon liknande. Historien är mycket fängslande, som en enda lång gåta som ska lösas - från första sidan till den sista. Den har mörka stråk, och är inte precis någon feel-good-bok. Ändå är den inte dyster, utan hoppfull. Det är en spännande bok, och jag tyckte om den.

Om författaren kan man läsa:

Carlos Ruiz Zafón växte upp i Barcelona, men skriver på spanska. Han började arbeta på olika reklambyråer, men tröttnade på reklamvärldens kommersiella synsätt, och ägnade sig sedan enbart åt sina intressen att göra musik och att skriva. 1993 flyttade han till Los Angeles i USA, där han arbetade som manusförfattare i Hollywood. Sedan 2004 är han åter bosatt i Barcelona.

1993 debuterade han som författare med ungdomsromanen, El príncipe de la niebla, som blev mycket framgångsrik och mottog ett pris i barnlitteratur. Efter detta utkom han med ytterligare några ungdomsböcker, men inte lika framgångsrika som den första.

Under den tid författaren var bosatt i USA började han även skriva på sin första vuxenroman, Vindens skugga, som gavs ut i Spanien 2001. Boken blev en stor succé och är såld till 19 länder. Den utgör den första av fyra romaner i serien om De bortglömda böckernas gravkammare; Ängelns lek (2008), Himlens fånge (2011) och Andarnas labyrint (2016). Böckerna i serien är fristående och utspelar sig inte i kronologisk ordning.

Kanske jag läser någon av de andra böckerna längre fram. Men nästa bok jag väljer får bli en av typen feel-good.

Nu ska jag stoppa mina "vete-värmare" i mikron, och sedan lägga mig med dem och hundarna i sängen...

19-01-09:

Snacka om snabb leverans! Det mesta man beställer från Westwing, har 2-5 veckors leveranstid. Men inte när det är lager-rensning, då vill de tömma lagret så snabbt som möjligt. Min nya möbel kom i dag. Ni ser att den är mycket nättare än bordet.

Nu kan jag lätt passera förbi. Jag behöver inte ens flytta möbeln, jag kommer förbi ändå. (Ska jag kalla den bord eller hurts? Eller finns det ett bättre ord?) Jag har redan organiserat om, så min nya möbel rymmer det den ska.

I morse "umgicks" Celeste och Nellie med varandra. De "nosade" på varandra. Fast då satt Celeste längst ner. Båda var lika nyfikna. När Celeste försökta "smaka" på Nellie, så backade Nellie snabbt. När Nellie tog sats och snabbt sprang fram snabbt mot gallret, så backade Celeste. De "lekte" flera minuter, men jag kom inte åt kameran då - först när de nästan hade slutat. (Stella och Safir höll sig ur vägen.)

Jag har valt ut en feel-good-bok till kvällen. Jag läste "del 1" för inte så länge sedan. Den här handlar om julen. Jag fick flera "jul-böcker" av Lena, men hann inte läsa alla under juldagarna. Jag ska läsa den här, men har ytterligare 2 på jul-tema. Kanske jag borde vänta med dem till nästa jul? Och läsa annat så länge? Eller kanske läsa en bok om snö, i sommar när det är 30° - för att svalka ner mig i tankarna? Vi får väl se.

Innan i dag läste jag en artikel om hur man enklast håller rent och snyggt hemma. Det mesta var självklarheter. Bäddar sängen gör jag varje dag, dammsuger också. Fast det senare märks inte, eftersom jag inte dammsuger hela golvytan med hand-dammsugaren. Alltså är här aldrig riktigt rent. (Men i går våt-moppade jag.) Det stod att man ska möblera glest, för att underlätta städandet, vilket illustrerades av fotot nedan. Tja, det är ju inte precis så jag har det. Tvärtom! Och visst är det så, att jag har svårstädat - för att här är trångt, och för att jag har många prylar! Men man får ta det ena med det andra. Ytan är ju inte så stor...

Nu ska jag upp på takterrassen och ta rätt på min torra tvätt. (Jag tvättade 2 maskiner i förmiddags.) Sedan ska hundarna och jag gå en promenad. I morgon bör jag bära ner det överblivna bordet till förrådet.

Klockan 19 = läsdags...

   

19-01-10:

Inte visste jag att Lucy Diamond är en pseudonym, men det stod på bokomslaget. Undrar om hon har valt just den pseudonymen, för att namnet är så likt kända Lucy Dillon? Sue skriver i alla fall lättsamt och roligt, med en rapp dialog. Jag hann läsa halva boken i går, innan sängen kallade.

Det ska bli kallare här. Dagens temperatur är inte alltför rolig, och solen tittar bara fram mellan molnen korta stunder.

Vi kunde inte gå längs sick-sack-vägen som vanligt i dag. (Jag fick bära hundarna i trappan.) En stor tall hade blåst omkull, rakt över lekplatsen, och bitar av muren hade rasat ner på gångvägen.

I dag får man leta noga, om man ska hitta en strimma blå himmel...

I gengäld faller det ingen skugga efter kameran på hundarna, när jag fotograferar dem.

Den ensamme surfaren lyckades inte rida på en enda våg, så länge jag tittade. Men han/hon lyckades ligga ovanpå brädan kortare stunder. Bättre än att inte ens kunna ta sig upp. (Som säkert hade varit fallet om jag hade försökt.)

Jag har burit ner det runda bordet till förrådet. Jag bar det hela vägen, eftersom den gröna kärran står i förrådet. Det är tyngre än det ser ut, eftersom det är gjort i gediget trä. Jag fick förstås pausa då och då. Men så har jag dagens arm-träning avklarad.

På hemvägen gick jag inom ett par klädes-butiker och frågade efter tunna bomulls-polojumprar. Jag använder sådana var dag nu (under de tjocka stickade tröjorna), men har inte så många. (De flesta tycks alltid ligga i tvätten...) Men jag hittade inga alls i bomull. Och jag tycker att syntetfiber kliar på halsen. (Det är bl a därför som jag har bomullspolo under tröjan.)

Jag har tittat på webben, hos både La Redoute och HM, men de har inte heller några.

Carrefour brukar ha, åtminstone på barn-avdelningen. Men jag har ingen lust att åka dit, när bussen bara går 1 gång i timmen. Borde jag åka in till Alicante, för att titta på Zara (som brukar vara billiga)? Men jag har ju inga pengar att handla för. Annars har de flesta butiker rea nu. Jag skulle behöva 2 polo-jumprar till, helst i glada färger som t ex cerise-rosa eller turkos. (Jag har en klarblå.) Kanske jag inte hittar några förrän till nästa vinter? Eller nästa igen? Ibland är sådana plagg (och färger) som jag använder, omoderna flera år i rad...

Klockan är bara 20 och jag har redan läst ut Snöfall över strandcaféet. Boken var trevlig, lättläst och uppiggande. Jag tycker om att läsa, men jag får inte mycket annat skött när jag försjunker i en bok.

Jag kan inte lämna Nellie utan tillsyn i läs-fåtöljen. Medan Stella ligger stilla, så klättrar Nellie runt ovanpå armstöden. Jag blir nervös. Tänk om hon råkar trilla ner. Jag säger till henne var gång jag ser henne högt uppe, men hon gör som hon vill ändå. Där har jag inte lyckats riktigt med min hundfostran. Hon kommer inte när jag kallar heller, i alla fall inte bums. Men säger jag mat, då kommer hon rusande - så det är inget fel på hennes hörsel. Bonnie hade också en sådan här period, men den gick som tur var över innan jag fick ett nerv-sammanbrott.

Så här skrev Bonnie i sin blogg 7/11-09:

Vov! Jag har hittat på en jättekul lek som man kan leka på mornarna. När matte äntligen fått på sig kläderna och ropar att vi ska gå ut, då kommer jag springande som vanligt. Men precis innan hon ska sätta på mig halsbandet så springer jag in i vardagsrummet och hämtar bollen. Och så springer jag fram till matte igen, men precis när hon ska försöka sätta på mig halsbandet så springer jag iväg igen. Jättekul! Matte ser så rolig ut när hon står där med halsbandet i handen. Detta är en jätterolig lek som jag tänker leka var dag framöver för att hålla matte i form. Fast när matte börjar vrida om nyckeln i dörren vågar jag inte chansa längre, utan då springer jag bums fram till henne. Jag vill på inga villkor riskera att bli lämnad ensam hemma.

Exakt så är det faktiskt med Nellie. Hon hämtar också bollen. Och hon kommer rusande om jag öppnar dörren och säger "hejdå". Jag tränar "kontak-övningar" med Nellie, ibland när vi är ute. Alltså att hon ska titta på mig när jag säger hennes namn. Och det funkar. Men när vi ska gå ut, då slänger hon sig på rygg i hundsängen längst från dörren, med bollen i munnen. Och hon verkar inte höra alls, när jag ropar hennes namn. Allt medan Stella sitter med selen på och väntar i hallen. Någon som har något bra hund-dressyr-tips?

Jag glömde förresten visa att jag numera har 1 kudde mindre även i läs-fåtöljen. Det ser mer lagom ut så här, och jag klarar mig ändå.

19-01-11:

Vi har ovanligt kallt! Enligt prognosen ska det ha varit så lite som 2° i natt, här i El Campello (och bara 1° i Alicante). När jag gick upp så visade termometern 6,8°, så jag vet inte. Jag borde kanske köpa en mini-maxi-termometer? Så länge det inte blir minus så klarar växterna sig, och minusgrader brukar det inte bli här nära kusten.

Den nedersta gadgeten har hakat upp sig (den visar vädret häromdagen), och den andra modellen visar ingen ort närmare än Alicante. Jag är annars glad för siffror och statistik... Solen skiner från en blå himmel, men det var kallt på förmiddags-promenaden!

I dag kom intyget från FK fram, det som säger att jag är berättigad till svensk sjukvård till normalt pris. (Det som jag beställde i Ängelholm 2017!) Så nu kan jag äntligen få tillbaka de 1600:- jag fick betala för mycket på akuten i Stockholm. De ska sätta in pengarna på mitt svenska ICA-konto inom 14 dagar. Den som tog emot min beställning i Ängelholm måste ha gjort fel. Jag har stött på flera gånger. Inte förrän jag fick tag på kvinnan på FK International i Visby, hon som har skrivit på mitt intyg, hände det något. (Nedan info från intyget.)

Om en stund ska Kerstin komma och hälsa på.

Som vanligt var det trevligt att ha Kerstin här en stund. Vi drack te och pratade. Innan hon gick så lånade hon 6 nya böcker av mig (varav 3 av mina favoriter, nr 2,3 och 4 uppifrån). Hon läser böcker i samma takt som jag...

Nu har jag fått tag på Valentin, som säljer sparv-papegojor. Han har bl a pastellblå (som jag visade foto på ovan) och gula. Han tar 70-75 € för en fågel (beror på färgen) + 30 € för transporten. Det har jag förstås inte råd till just nu. Jag fick också kontakt med Daniel som bara säljer gröna sparv-papegojor. (De är alltid billigast.) En grön kostar bara 35 €, men även där tillkommer förstås transporten. Lina behöver sällskap snarast, men jag ska ändå fundera noga innan jag väljer färg. Blått går fint till både grönt och ljusblått. (Men kanske inte lika bra till gult?)

   

Då och då funderar jag på om jag verkligen ska ha 2 par sparv-papegojor - när jag bor så här trångt. Burarna tar stor plats. Om jag kände någon som väldigt gärna skulle vilja ha ett par, och som skulle sköta om dem väl, då skulle jag kunna tänka mig att ge bort Celeste och Safir. (Men jag känner ingen. Känner ni någon?) Jag tycker allra bäst om Lina, och Celeste kommer 2:a. Men Lina är tamast. Det framgår inte (och jag har inte hunnit fråga) om Valentins och Daniels papegojor är handmatade = tama, eller ej. Jag kan beställa en fågel via en djuraffär i Alicante, men då kan jag bara välja kön och färg, och vet inget annat om fågeln (inte ens ungefär när den är född).

Jag har hittat riktigt fina burar på en webbsida. De är i rostfri metall och gjorda i moduler. Man kan bygga på önskat antal på både bredd och höjd. (2 i bredd skulle nästan få plats där Mios bur står nu, och fler på höjden.) Det finns också olika typer av underreden att köpa till (med ben eller hjul). Men som alla bra burar så är de dyra. (Ca 150 € per komplett modul, om jag inte hittar någon som säljer billigare.) Så om jag skulle köpa sådana, så ligger det långt fram i tiden.

Nu ska hundarna och jag gå en eftermiddags-runda. Jag räknar med att frysa. Solen skiner från en klarblå himmel, men det är bara 13° - och dessutom blåser det. Men mina små behöver lite "input", och alla behöver vi frisk luft och lite motion. (Däremot ska mina armar få vila i dag. Jag har träningsvärk i biceps-musklerna, efter att ha burit bordet med böjda armar i går.)

I går eftermiddag, och i förmiddags, så sågade man upp tallen i bitar och forslade bort den. Jag fick faktiskt aningen bättre utsikt på köpet. Men de nedfallna bitarna från muren ligger ännu kvar.

19-01-12:

Ännu en kall dag. Jag har upptäckt att jag kan ha mina tunna bil-handskar i skinn på mig inne. De funkar framför datorn. Bara när jag äter, diskar, eller tvättar mig, så behöver jag ta av dem. Fast lite opraktiskt känns det, att ha handskar inne. Så nu när jag precis har druckit te, och värmt fingrarna på muggen, så använder jag dem inte.

Stella och Nellie håller sig i görligaste mån i solen.

I går fick jag en avi, om en försändelse att hämta på posten (från Sverige). Det visade sig vara boken Välj Hälsa, som jag beställde för ganska länge sedan. (Jag skulle ha fått den i november.) Stig Bengmark är professorn som lärde kvinnorna bakom Phood Pharmacy så mycket om tarmfloran. Det ska bli intressant att läsa boken, men jag börjar inte i dag.

   

Boken nedan fick jag på köpet. Den är säkert intressant den också.

   

Stella och Nellie följde med mig till posten, som de ofta har gjort. Men i dag sa föreståndaren, att det är förbjudet att ta in hundar i lokalen. Och det satt faktiskt en pytteliten dekal på dörren, som jag inte hade sett. Innan posten renoverade, gick det bra att ta med hundarna in, likaså i de lokalerna de var i under renoveringen. Synd att de har ändrat regler nu. Men nu när jag vet om det, så får jag förstås anpassa mig därefter. Jag fick i alla fall hämta ut boken i dag utan problem.

Sedan gick vi till djuraffären, som ligger på samma gata som posten. Lina behövde en ny leksak. Av hennes favorit-sak är det inte mycket kvar.

   

Jag köpte en precis likadan ny (t h), men också en annan leksak gjord av flätade palmblad (t v). Jag satte in den vänstra i buren nu, och så kan hon få den högra när den nya börjar ta slut. Resterna av Linas trasiga leksak, hängde jag i den trasiga stegen hos Celeste och Safir. Så har Celeste lite att pyssla med.

Två av Linas syskon är nu sålda, och bara 3 finns kvar i butiken.

I går började jag läsa boken Baddaren. Den är lättläst och bitvis roligt, men jag gillar inte riktigt språket (som är lite för tonårs-aktigt). Boken handlar om relationer. Jag hann läsa 39 kapitel = nästan 2/3 av boken. Jag läser, och äter, för mycket just nu. Alltså får jag väldigt lite annat skött + att jag säkert går upp i vikt. Jag SKA skärpa mig! Fast inte i dag heller...

Ovanför varje nytt kapitel finns vackra små teckningar.

   

Att jag läste så länge i går, berodde på att jag trodde att min lilla rese-dator (den högra) skulle bli klar. Jag hade nämligen uppdaterat Norton på den, och Norton ville genomsöka datorn noga (fast eftersom den har varit avstängd, så kunde det inte ha kommit in något virus), och sedan ville Norton defragmentera (vilket jag gör regelbundet). När den hade defragmenterat i 5 timmar gick jag och la mig. Jag hade ställt in så datorn skulle stänga av sig när den var klar. I morse, när jag satte på den, så var det en massa Windows-uppdateringar. Eftersom datorn är segare än seg så tar allt evigheter. Men just nu verkar den vara up-to-date, så jag ställde undan den.

Nu ska jag börja jobba med den lilla datorn till vänster. Den fick jag av Ulf i somras. Den hade slutat fungera och han funderade på att slänga den. Men jag ville ge den en chans. Om jag kan få den att fungera, så bör den vara mycket bättre och snabbare än min lilla rosa. Ulf gjorde en fabriks-återställning, så nu har datorn bara Windows, inga program. Men jag har gamla Office 2003 på DVD + en extern DVD-spelare, så jag ska prova att installera det. Men innan dess ska jag ladda ner ett gratis anti-virus-program. OM jag sedan får datorn att fungera, då kan jag flytta Norton från den rosa, till den här.

Den här datorn har avtagbar skärm, och en del reglage sitter även på skärmen. Nackdelen är att den bara har 1 USB-uttag, som om jag använder mus (vilket jag måste, eftersom jag inte klarar av att styra med plattan) så måste jag använda hubb om jag samtidigt ska ansluta DVD-spelaren.

Nu har jag bara ett litet initialt problem. Jag hittar ingen startknapp! Ser ni någon? 

Precis nu hittade jag startknappen! Den sitter på framsidan av skärmen! Det är inte så lätt att hitta, när allt ser "annorlunda" ut...

Nu ska jag bara försöka komma ihåg mitt Windows-lösenord (som jag inte behöver för att logga in på mina andra datorer). Första och andra försöket blev fel...

Nu har jag försökt att ta mig in i datorn, under ca 2 timmars tid. Det lösenord som funkar till Windows på mina andra datorer, funkar inte till den här. Det går inte att återställa lösenordet, inte att komma in i felsäkert läge, eller något annat jag har provat (efter tips jag hittade när jag att googlade på problemet). Jag behöver nog proffshjälp. I alla fall ger jag upp för i kväll. Jag ska läsa i stället. Det klara jag så bra, så bra. Kul att vara duktig på något. Jag är kanske en dummie på datorer, men jag ger inte upp. Jag ska försöka i morgon igen. Men nu väntar boken och läs-fåtöljen (samt hundarna).

Nu har jag läst ut Baddaren. Det var en trevlig bok på många sätt, men inte den allra bästa jag har läst. Klockan är bara 21, så i kväll kommer jag i säng i tid. (I går var klockan över midnatt.)

Jag drog ner vardagsrums-persiennerna, för jag tänkte att de isolerar lite. Jag bör nog ha dem för nattetid. Persiennen är i 2 halvor. Biten till höger är bredast, men ändå lätt att rulla upp och ner. Den smalare delen till vänster krånglar desto mer. Jag höll inte på att få ner den alls. Jag fick lossa bandet inne, gå ut på balkongen och dra ner persiennen 3-4 cm. Gå in och lossa bandet lite till, gå ut och dra ner några cm ytterligare - etc. Inte förrän jag hade dragit ut mer än hälften, så gick det att rulla ner resten bara genom att låta bandet löpa. Men den hänger snett. Ni kan se på fotot att lamellerna hänger rakt vågrätt till höger, men att de lutar/hänger snett på den vänstra persiennen.

Jag misstänker att bandet håller på att gå av. Alltså måste jag ha hit en reparatör som kan byta band. Och han vill förstås ha betalt. Typiskt - nu när jag redan ligger back ekonomiskt. Men annars kommer jag inte att kunna dra upp och ner persiennen. Och jag vill inte ha mörkt inne på dagarna. Krukväxterna som står ovanpå Kallax-hyllan skulle inte må bra av att stå mörkt (och jag har ingen annanstans att ställa dem), och Mio skulle bara få sol på halva buren. Tja, är det inte det ena, så är det det andra...

19-01-13:

Om det gjorde någon nytta att ha persiennerna för? Jag vet inte. Det kan ju inte ha blivit kallare inomhus i alla fall. När jag kom upp så visade termometern i vardagsrummet 14,9°. Det var 15,5° i badrummet (där timern hade startat handduks-torken), och 16,5 i sovrummet (där jag hade elementet på i natt). Summa summarum: KALLT!

Nedan baro-termo-hygro-metern som sitter mellan hall och vardagsrum. Där kan ni se att vi har ganska hög luftfuktighet också (vilket gör att det känns kallare).

Jag kan inte förstå att spanjorerna inte isolerar sina hus. De säger att det ju bara är vinter 3 månader om året (nästan 4 enligt mig). Men de verkar inte förstå att isolering även skyddar mot höga temperaturer på sommaren. De nybyggda Los Abedules-husen undantagna. Att hus är nybyggda är ingen garanti alls. Men byggbolaget Maisa isolerar sina hus, och sätter i 3-glas-fönster. Bra! Fast lägenheterna kostar därefter!

Jag tittade på en begagnad lägenhet där, lika liten som denna. Den kostade knappt 100'000 €, vilket är billigt i sammanhanget. Men den saknade balkong, hade utsikt mot stationen (inte det roligaste), och allra sämst - låg i skugga nästan hela dagen. Det skulle ha varit varmt och skönt där om vintrarna, men jag kan inte leva i en lägenhet utan sol (och knappast utan balkong heller).

Har man begränsad ekonomi så kan man aldrig välja fritt. Då får man ta vad man kan få. Den här lägenheten var det bästa jag kunde få för mina pengar. Jag är nöjd och trivs jättebra! (Men om jag blir rik någon gång - då vill jag isolera väggar, golv och tak, samt byta till riktiga 3-glasfönster!)

Jag drog inte upp den vänstra persiennen helt, för jag är rädd att den fastnar. Bara den nu inte fastnar i nerrullat läge längre fram - för det är betydligt värre. 

   

I dag skrev Westwing några rader om sin grundare, Delia Fischer, född i Tyskland 1984. Hon är inredare och journalist (tidigare på Elle och Elle Decor). Hon grundade företaget Westwing Home & Living år 2011 (när hon bara var 27 år). Bilderna nedan visar alltså en framgångsrik företagsledare, men kunde lika gärna ha visat en filmstjärna eller fotomodell - så tjusig som hon är.

       

Nedan med sin familj - franska bulldogen Lola.

   

Ulf hittade en sida "pedagogiskt nytänkande" på Facebook:

Faktum är, att för en viss kategori av de elever som jag tidigare undervisade, så hade detta ha fungerat bättre än beprövade metoder - på riktigt.

Lina gillar sin nya leksak:

   

Nu har jag uppdaterat min sida Vädret: http://www.christeltango.com/vadret.htm. Den var väldigt inaktuell. Där kan ni se vädret (prognoser för 5 dygn) för de 9 orter där jag har mina närmaste. (Längst ner står var du hittar prognoserna, om du vill ha en egen för din ort.)

Ute i solen känns det varmt och skönt. Fast jag var ju ordentligt påpälsad. Bl a hade jag tjocka handskar som jag inte ville ta av för att fotografera, så det blev bara 3 foton.

Jag har ringat in hur turisterna går klädda. Jag såg flera i T-shirt, shorts och sandaler. Och den inringade kvinnan har sommar-klänning och bara ben! Vi mötte Lola (och hennes hund Mateo). Lola hade tjock täckjacka, och sjal i halsen. (Fast inga handskar.) Det är så vi bofasta klär oss i kylan.

Lola berättade att hon har gått över till Iberdrolas natt-taxa (tarifa nocturna), och får mycket billigare el. Taxan är väl egentligen gjord för folk som är borta på jobbet hela dagarna. Har man natt-taxa så bör man tvätta, baka och värma lägenheten nattetid. Lola sa annars att gas-element är mycket billigare i drift, än el-element. (Men de är brandfarliga, och jag har en liten vild hund...)

Jag hittade klockslagen för natt-taxa på webben:

Jag brukar tvätta på förmiddagarna, men vintertid behöver jag ha elementen på åtminstone mellan kl 15 och 21. Så även om kilowatt-kostnaden är lägre, så kan det vara tveksamt i mitt fall. Men jag bör förstås kolla upp det hela.

Nu läser jag i Stig Bengmarks bok Välj Hälsa. Jag har inte hunnit så långt (ca ¼), men kan redan nu rekommendera er att köpa och läsa boken. Åtminstone om ni är intresserade av att hålla er friska. Den är väldigt informativ och lärorik, och ändå lättläst. Sedan är det en annan sak, att om man ska följa Stigs kostråd till 100% - så är det inte lätt. Det är en stor omställning för de flesta av oss. Ändå är det inga konstigheter: Ät en massa grönsaker (helst råa) och undvik all processad mat, och ät inte dygnet runt. Jag ska berätta mer senare. (Om LCHF skriver han att den är en bra bantningsmetod, men att den tillåter för mycket fett för att vara hälsosam på lång sikt.)

Jag har hunnit läsa drygt halva boken nu, och jag har lärt mig en hel del. Jag ska försöka sammanfatta lite, när jag har läst ut boken. Men jag rekommenderar er att läsa den själva. Jag tvivlar på att jag kan lägga om min kost så den blir fullständigt perfekt, men om jag så bara ändrar till 30% rätt kost - så är det minst 15% bättre än nu. Och tänk om jag på sikt kan klara att äta 75-80% rätt - då kan jag nog hålla mig frisk. För riktigt så exemplariska som Stig och hans fru Marianne är, det kan jag nog aldrig bli. (Bl a har jag svårt att avstå helt från mjölk-produkter, jag som älskar ost och yoghurt.) Men jag kan försöka!

Mycket som står i den här boken, står också i Food Pharmacy och Hälsorevolutionen, men här är allt tydligare förklarat - och jag får svar på mina "varför".

Hela tiden har jag rart sällskap i läs-fåtöljen. Men nu ska vi snart dela säng i stället. Klockan börjar bli mycket.

19-01-14:

I dag är det inte fullt så kallt. Jag har klätt mig i kjol som omväxling. (Se mina dåliga selfies.) Jag har riktiga vinter-strumpbyxorna med flossad insida, som är lika varma som långbyxor. Kjolen är den enda vinter-betonade som jag kommer i. Det syns inte eftersom tröjan döljer, men i midjan sitter den verkligen inte snyggt.

   

Trots det jobbiga med för trånga kläder, plus att jag blir ledsen när jag ser mig i spegeln, så har jag ännu inte tagit tag i min kommande bantning. Jag äter fortfarande fel. I morse åt jag t ex kexen nedan (goda, köpta på Consum), med ost och paprika. Den här typen av kex innehåller bara tomma kalorier, och inte en enda antioxidant. Normalt äter jag inte mat innehållande vetemjöl (eller socker). Det vet ni. Men nu har jag kommit in i en sådan period igen. Suck.

Jag borde övergå till att bara dricka te på mornarna (och inte äta förrän senare på dagen). Att kort-tids-fasta är hälsosamt. Och så löser det problemet med VAD jag ska äta till mitt frukost-te. För länge sedan åt jag oftast en skiva bröd (helst danskt rågbröd) med ost och paprika. Sedan slopade jag brödet (enl LCHF) och åt bara ost och paprika. Nu skriver Stig Bengmark att man bör slopa alla mjölk-produketer (och han förklara precis varför). Ska jag då bara äta paprika till teet? Då kan jag ju lika gärna bara dricka te...

Vi får väl se hur jag väljer att göra, sedan när jag orkar ta mig själv i kragen. För det är klart att jag vill leva hälsosamt!

Ute är det underbart i dag. Jag hade visserligen både handskar och täckjacka under vår 1½ timme långa promenad, men jag kunde knäppa upp jackan emellanåt. (Och jag skulle ha klarat mig utan handskar, men hade ingenstans att lägga dem - för i ena fickan hade jag kameran, och i den andra bajspåsarna.) Visst är det vackert med klarblå himmel!!!

Vi mötte Annevi och Staffan, som var på väg hem efter en längre promenad. Jag bad att få fotografera dem, för det var ett tag sedan de syntes här i min blogg. 

Som vanligt pratade vi en god stund. De berättade att de har ännu kallare inomhus än jag, bara 12-14° i sitt vardagsrum. Deras lägenhet är också oisolerad. Men de har rejäla element, och de bekymrar sig inte för elräkningarna. Deras problem är att propparna går i ett, om de samtidigt har varmvatten-beredaren och elementen i gång. De har försökt "uppgradera" sitt elskåp med fler säkringar, men fått besked om att det inte går. Att man i så fall måste dra om elen i hela huset - och att de skulle få betala för allt. Alltså hankar de sig fram. Kanske de skulle kunna prova med sådana energisnåla element som jag har? (Econo-heat: https://econo-heat.com/services/econo-heat-eheater-wall-panel-heater/) Eller med ett gas/fotogen-element? För det är inte roligt att frysa. (Själv har jag alla mina element igång nu, men på timer. Jag har 17,8° i vardagsrummet.)

Årets heminrednings-färg är korall. Den tycker jag inte alls om. Men det gör ingenting, för jag behöver inget särskilt i år. Jag bör överhuvudtaget handla så lite som möjligt. Jag vill börja spara (för att få ihop ett reservkapital till oförutsedda utgifter), sedan när jag har kommit ikapp (vilket nog tar 2 månader).

I dag säljer Westwing en stol, som jag undrar om någon verkligen vill köpa. Själv skulle jag hellre ha stoppad sits, och bart trä i rygg- och armstöd... Fast man kanske kan använda stolen som soffbord?

Just nu är det varmare på balkongen, än det är inomhus - så jag har dörren öppen. Termometern (som faktiskt sitter i skuggan) visar 22,9°. Men det avser den uppvärmda luften på balkongen. På riktigt är det bara 17°. Men det är SÅ skönt i solen på balkongen!

På krukan nedan syns det tydligt, i vilken bougainvillea som gråsparvarna helst sitter i.

Även på golvet finns det intressanta fågelskitar att nosa på.

   

Annars har Nellie som hobby, att plocka in lite blommor och blad. De hon inte äter upp, sliter hon i småbitar som hon strör ut över golvet...

Lina är i full gång med att gnaga itu sin nya leksak. Något ska man ju ha att göra.

Celeste och Safir har ju varandra.

Mio skuttar mest runt och säger pip eller kvitt. Han sjunger inte så här års, men lär sätta fart till våren.

   

Jag ska gå till Consum och köpa mald kryddnejlika, som jag precis har lärt mig att har väldigt högt ORAC-värde (350'000 μmol /100 gr = massor med antioxidanter). Gurkmeja, som alla talar om, har "bara" 160'000. Ceylonkanel, mald ingefära och mald gurkmeja har jag redan hemma.  (Kryddorna ska man förstås strö på maten för att höja näringsvärdet! Oregano ligger också bra till.)

Sedan ska jag fortsätta att läsa i Välj Hälsa, för att lära mig mer.

Consum hade bara hel kryddnejlika, och det har jag redan hemma. Jag får titta i de andra butikerna (Lidl, Mercadona och Supercor) en annan dag. Nu nöjde jag mig med färsk ekologisk ingefära, för det har Consum - och jag hade slut.

Innan jag sätter mig och läser, så ska jag ta in fåglarna från balkongen. Det dröjer inte länge tills solen börjar gå ner, och då blir det snabbt kallare. Jag är glad att vi har ljust längre på kvällarna här. (Solen ska inte gå ner förrän 18:03.) Enligt mina gadgetar är det redan mörkt hos er. (I Upplands Väsby gick solen ner 15:20, och i Ängelholm 16:02...) De extra timmarna ljus gör stor skillnad!

Nu har jag läst ut boken Välj Hälsa. Kanske kan man sammanfatta bokens innehåll i citatet nedan:

Stig har skrivit 12 budord för optimal hälsa. Dem får ni se nedan. Jag är medveten om att fotona är lite suddiga, men om ni verkligen vill följa budorden - då köper ni förstås boken själva. För det är så, att man behöver förklaringen också, man behöver veta varför! Själv skulle jag t ex ha struntat blankt i det där om att slopa mjölkprodukter - om jag inte hade fått veta den bakomliggande orsaken till rådet.

Sedan är det en helt annan sak att det skulle vara väldigt svårt för mig, att slopa det som jag tycker allra bäst om (näst bär och choklad). Men jag kan försöka, i alla fall minska mitt ost-ätande. (Men kanske äta lite grekisk yoghurt vid festliga tillfällen?) Enligt Stig är det OK att äta mörk choklad (max 40 gr per dag), och att dricka (ekologiskt) rött vin i måttliga mängder (max 1 glas per dag).

Kommentar: Det är svårt att få i sig 800 gram grönsaker per dag, men det går lättare om man gör smoothies av dem.

Det är alltså en stor omställning om man vill leva 100% rätt enligt Stigs principer. Å andra sidan är han själv ett gott föredöme, 89 ¾ år gammal och fortfarande frisk och yrkesverksam. Men som alltid, även en liten förändring till det bättre är bra.

Jag ska försöka äta mer avokado. De är ju goda, och supernyttiga enligt Stig. Ännu nyttigare är gröna omogna bananer, sådana som är så svåra att skala. Dem tycker jag inte lika mycket om, jag gillar halvmogna (gulgröna) bäst. Men visst kan jag få i mig några gröna bananer var vecka. Och periodisk fasta passar mig ganska bra. (Jag hoppar helst över frukosten.)

Jag lärde mig mycket genom att läsa boken, och rekommenderar den. Den är pedagogiskt skriven - samt lättläst trots all fakta. Jag lärde mig också små "udda saker", som vad ordet müsli egentligen betyder (vilket jag inte hade en aning om).

För övrigt är det Stig som har utvecklat Super synbiotic (det bästa på marknaden, men dyrt). Se: https://supersynbiotics.se/. Och så har han varit "guru" åt Lina Och Mia som skrev Food Pharmacy.

Jag kommer nog att först försöka återgå till LCHF, för att gå ner de där kilona jag har gått upp. LCHF går delvis att kombinera med Stigs råd, och när jag kan så ska jag göra det. Sedan bör jag ha som mål att till största delen leva anti-inflammatroriskt (enligt både Välj Hälsa, Food Pharmacy och Hälsorevolutionen).

Nu ska jag börja läsa i boken "10 tips" som också handlar om hälsa. Jag lär mig mycket - men nackdelen är förstås att jag då sitter stilla alldeles för länge. Jag borde röra mig mycket mer! Det var länge sedan jag tränade, gymnastiserade, dansade mm. Sådant är ju roligt! Det har bara inte blivit av. (Och så får jag f n avstå från sådant som kostar pengar.)

19-01-15:

Jag läste ut den lilla boken 10 tips i går. Här har ni innehållet:

Även den här boken är skriven av en läkare. Det var kanske inga nyheter, men en bra sammanställning av tillgänglig fakta - samt många goda råd. Fotot nedan illustrerar optimism/pessimism.

Medan jag läste låg mina små i mitt knä. Först gnagde de på var sin gnagis (råhuds-pinne), men sedan somnade de.

Jag har funderat på det jag läste i boken Välj Hälsa. Jag tror att han har rätt Stig, det verkar vara väl fakta-underbyggt. Men jag skulle nog inte kunna ändra mina matvanor så totalt, inte när inte alla andra gör det. Det blir för svårt. Stig och hans fru lever så att de dricker te till frukost, äter en massa råa grönsaker vid lunchtid, och sedan dricker en grönsaks-smoothie tidig kväll. Inget mer. Nu har jag visserligen förenklat beskrivningen en smula, men ändå.

I dag letade jag efter mald kryddnejlika + gröna bananer på Mercadona. De hade ingetdera. Det blir svårare att leva "enligt Stig", om jag inte hittar de rätta ingredienserna. Mycket är förstås svårt att hitta i vanliga livsmedels-butiker. Det är lättare om man bor på landet, och kan odla sina grönsaker själv. Sedan har spanjorerna en annan syn på mat, och ingen av dem tycks ha läst Food Pharmacy (trots att den finns översatt till så många språk), inte ens de som har hälsokostbutiken.

Och så är jag ju väldigt förtjust både i ost och naturell yoghurt (och gillar smör, samt vispgrädde i mat). Så jag vill inte sluta helt med mjölkprodukter (men kan minska på dem). Stig skriver att det är skadliga ämnen i mjölken framförallt för att det upphettas på mejerierna, men också för att många mjölkkor är dräktiga (så det blir för mycket hormoner i den). Jag räknade ut att om jag äter 2-3 skivor ost till frukost-teet, och 1-2 skivor till eftermiddags-teet, varje dag året runt - så kommer jag upp i en årsförbrukning på 18-19 kg. Genomsnitts-svensken äter 20 kg (mot bara 5 kg för 30 år sedan). Man ska nog inte äta 20 kg om året, men 5-10 kg borde vara OK.

Ja, det är inte lätt att veta vad som är det allra bästa. Dessutom är vi olika! Så det som är bäst för Stig, kanske inte är bäst för mig. Och det som är bäst för mig, kanske inte är bäst för dig. Men helt klart är det - att de allra flesta av oss kan leva mycket hälsosammare än vi gör! (Stig och hans gelikar undantagna.) Jag rekommenderar fortfarande Stigs bok, för att den förklarar varför så bra. Man måste inte anamma den till 100%.

   

Även i dag lyser solen från en klarblå himmel, och det är SÅ skönt i solen. (Fast lite kyligt i skuggan.) Vi har fått någon grad varmare - bara att tacka och ta emot. Vad är det jag har ringat in?

Jo, simmarna! Alla förståndiga nog att ha en liten fender på släp, så de slipper riskera att bli påkörda av en båt.

Jag tröttnar aldrig på att titta på blå himmel, blått hav och den mjuka sanden. Hoppas att ni inte heller tröttnar, för det skiljer inte mycket på fotona jag tog i går och i dag...

Även i dag mötte vi Annevi och Staffan. (Staffan hade shorts i dag.) Vi gjorde sällskap en bit, hade trevligt och pratade. Vi konstaterade, att även om vi har kallt inomhus så här års - så vill vi absolut inte tillbaka till Sverige och vintermörkret. När vi hade gått en bit så mötte vi Lena och Lucky. Stackars Lena är så förkyld (och har varit sedan nyår) att hon knappt kan prata. Ändå börjar hon bli bättre.

Hundarna blev förstås överlyckliga när de fick träffas. De är ju bästisar!

Annevi och Staffan svängde av hem till sig, och Lena och jag fortsatte tillsammans - tills det var dags för mig att vika av. (Vi hade ju redan gått en bra bit.)

LED-lampan nedan säljer Westwing. Jag skulle inte vilja ha den, men jag tycker att den är roligt.

       

Gulligt, och ganska sant (stämmer nog på mig också):

Jag flyttade precis över en del text och foton till Sparad Dagbok 51. Den kraschade INTE. Jag tror att jag vågar försöka en gång till, om någon vecka, men för säkerhets skull skrev jag dagens omgång som slutdatum. Jag kan ju ändra detta, om sidan vill fungera nästa gång också. Men jag ska gå in för att inte fylla dagböckerna för mycket. Jag blir ledsen var gång sidorna kraschar, och jag förlorar all text och alla foton från min hårddisk. Jag ser att mina första sparade dagböcker bara innehåller en bråkdel mot de senare. Jag har många fler, och mycket större, foton numera. Men jag borde snarast gå över från Frontpage till något annat - bättre. Men vad???

Det får bli en deckare som omväxling. Men jag borde egentligen läsa lite mindre, och göra lite mer nytta...

På torsdag får jag en gäst. Marta (som numera bor i Halmstad) kommer och hälsar på. Hon besöker sina vuxna söner i Alicante, och passar på att hälsa på mig också. Det ska bli trevligt! Men då borde jag ju försöka röja lite till här innan dess, så att alla hörn av lägenheten ser något så när presentabla ut. Kanske gör jag något vettigt i morgon? Nu ska jag sätta mig och läsa. (Bra för hjärnan och själen, men inte för något annat.)

19-01-16:

Jag har inte gått och lagt mig än, men eftersom klockan har passerat midnatt så har det blivit onsdag. Boken var spännande - så jag "råkade" läsa ut den. Nu ska jag sent omsider gå och lägga mig. Jag räknar med att vara ganska trött, när hundarna kommer att väcka mig vid vanlig "gå-upp-dags". Men jag får skylla mig själv!

I dag fick jag äntligen besked från Skatteverket att jag får tillbaka min "dubbel-betalade" skatt. Men jag får inte tillbaka allt. De räknar lika illa som spanska skattemyndigheterna. Jag ska få 49'552:- + 810:- i ränta = 50'362:-. Pengarna är inte utbetalda ännu. MEN jag var ju tvungen att låna 60'000:- av Gun för att kunna betala spanska skattemyndigheten. Det innebär, att när hon har fått dessa pengarna - så är jag fortfarande skyldig henne 10'000:-. Inte roligt alls! Speciellt som det dröjer några månader innan jag ens kan börja betala av.

Både systemet med SINK-skatt, och det svensk-spanska skatteavtalet, är fullständigt idiotiska! Det borde räcka med att man betalar skatt i ett land! Och just med Spanien har Sverige ovanligt dåligt avtal. Plus att svenska kronkursen är så svag mot euron. Bara eländes elände. Men jag ska förstås kämpa på, och göra vad jag kan för att komma i kapp ekonomiskt igen. Möjligen blir det så, att jag inte kommer att ha råd att resa till Sverige i år. Jag kan ju inte gärna köpa en flygbiljett, så länge jag ligger på minus.

Annars skiner solen, och hundarna och jag har gått en skön promenad.

Tänkte på: Om ni vill köpa en enda bok om HÄLSA, av de 3 som jag har rekommenderat på sistone, så rangordnar jag dem så här: 1) Food Pharmacy, 2) Hälsorevolutionen och 3) Välj Hälsa. Alla är bra, men den förstnämnda är nog mest heltäckande, samt roligast att läsa.

Ulf har i dag bokat flygbiljetter, t o r Stockholm - Alicante. Han kommer och hälsar på mig perioden 24/4 - 9/5. Jag hoppas att han ska stå ut med att bo så trångt, och sova 15 nätter i min enkla gästsäng. Han är ju van vid betydligt större ytor. Men det ska väl gå.

I dag är himlen mer "disigt" blå, men solen skiner så jag klagar inte. Vi gick ner till havet först klockan 16, så delar av El Paseo låg i skugga.

Början på Avenida Alcoy sedd från El Paseo:

   

Som vanligt går-springer-skuttar Nellie framför mig, medan Stella stretar emot lite och går bakom... (Det händer att jag bär Stella för att vi ska komma någon vart.)

Ulf tipsar om den här lilla videon, som visar extremt väldresserade hundar: https://www.facebook.com/hodoaacalm72/videos/249318335969344/. Så väl kan man knappast dressera en chihuahua. (Vilket förstås inte är någon ursäkt, för att jag inte ens har lärt mina att sitta på kommando. Det planerar jag att göra - längre fram. Man KAN utan problem lära även gamla hundar att sitta! Förresten kan de redan sitta - det är bara ordet som ska läras in...) Ulfs kommentar: Chihuahuor är för dumma för att kunna lära sig. Utom Bonnie förstås, för hon ville bara inte låta sig kuvas. Ja, att Bonnie var favoriten, det vet vi ju. Men så särskilt dumma är nu inte chihuahuor, även om de inte är lika smarta som en bordercollie (eller pudel).

 

Enligt Stanley Corens test från 1994 så ligger bordercollie på första plats, följt av pudel, schäfer och golden retriever. Chihuahua ligger på plats 67, och afghan ligger sist på plats 138. Men Corens test mäter egentligen inte intelligens, utan vilka hundraser (som enligt hundtränare och utställningsdomare) är lydigast. Vem säger att den mest intelligente lyder bäst? Det skulle ju kunna vara tvärtom! Men ännu har ingen testat alla rasers problemlösnings-förmåga. Men, jag vet, chihuahuor skulle inte komma i toppskiktet där heller...

19-01-17:

Min pension kom in på bankkontot redan i eftermiddag (fast jag inte väntade den förrän i morgon eftermiddag). Det var ju bra, för då ligger jag inte längre på minus - utan på plus. Det sorgliga är, att de pengar som nu finns på kontot INTE ens räcker till de räkningar som ska betalas innan nästa pension kommer. Och lite mat behöver jag ju också, trots allt. Alltså får jag leva på kreditkortet ytterligare en månad. Inte roligt alls.

Sedan har jag mailat med Skatteverket. De kan inte betala ut pengarna till mitt svenska konto, nu när mitt spanska är registrerat som skattekonto. Alltså sätter de in pengarna på mitt spanska konto (varvid de växlas från svenska kronor till euro). Skatteverket ska skicka pengarna i dag, men det dröjer väl några dygn innan de kommer fram. Därefter får jag skicka dem till min syster Guns svenska bankkonto, mot överförings-avgift och växlings-avgift (när pengarna återigen ska växlas till kronor). Varje gång pengarna växlas, så förlorar man några kronor/euro. Suck. Det ska bli spännande att se hur många kronor som når henne...

Så snart pengarna finns på mitt konto, så ska jag skicka en så stor summa jag kan till Gun. Hon är så snäll att hon säger, att jag kan börja avbetala resten fr o m mars-pensionen (eftersom februari-pensionen kommer att gå åt för att komma i kapp). Hur skulle jag ha klarat det här utan henne? Ingen aning! Så tack Gun, för din stora generositet!

I eftermiddags hade jag besök av Marta. Det var så trevligt! Marta är väldigt rar och positiv. Vi fikade och pratade, och jag visade henne min lägenhet. Hon sa att hon tycker att den här lägenheten är trivsammare (och gladare) än den förra. Marta är f ö den enda gäst jag har haft, som tycker så bra om min samling med te-muggar, att hon ville ha adressen till Pip studio där jag har köpt många. Dessutom tyckte hon så bra om min nalle-samling att hon fotograferade den (inkl några nallar separat). Det har heller aldrig hänt förr. Jag tycker förstås det är roligt att träffa någon likasinnad, som åtminstone delvis är lika "barnslig" som jag. Eller så är det så, att vi båda är glada för färg och form - och lägger märke till detaljer.

Jag har inte tagit ett enda foto på hela dagen, men Marta fotograferade även oss två med mobilen. Hon lovade att maila mig fotona. Så fort jag har fått dem så ska ni få se dem här. Jag kommer att se blek ut bredvid Marta, i dubbel bemärkelse. Vi är lika gamla, men hon är ovanligt vacker och färgstark.

Vi talade förresten till 98% svenska. Marta talar ju flytande nu, även om hon har lite brytning (och kan sakna något enstaka ord, samt böja något ord fel). Nu är hon ju gift med en svensk man, vilket underlättar språk-inlärningen. Men min spanska är usel, jämfört med hennes svenska. Jag drömmer om att en gång kunna tala så bra spanska, som hon talar svenska! Men då måste jag börja plugga på allvar! Annars har jag ingen chans alls.

Nedan ser ni förresten den perfekta bantnings-måltiden:

Eller?

Jag känner mig så tjock, så tjock. Ändå har jag ännu inte haft någon lust, att påbörja min kommande nödvändiga bantning (min 14'713:e?). Kanske för att jag fryser så mycket nu? Med LCHF är det trots allt ganska lätt. Se själva så mycket gott man kan äta (högra bilden) för att få i sig samma antal gram kolhydrater som på den vänstra bilden. (Bilderna lånade jag från Kostdoktorn, https://www.dietdoctor.com/se/.)  

       

I dag har vi inte motionerat så mycket heller, mina små och jag. Vi har visserligen promenerat både i närområdet, och på El Paseo - men vi har gått korta rundor, eftersom det har varit gråare ute. För att mina små skulle få lite extra stimulans, så stoppade jag 10 kulor var av PlagueOff (i torrfoder-form) i var sin "aktivitets-boll". Nellie fick den något lättare (t v), och Stella den lite svårare musen (t h). På det viset hade de roligt en bra stund, medan de åt sitt "tand-skydds-medel".

Det enda jag har lust att göra nu i kväll, är att välja ut en ny bok och börja läsa. Fast det borde jag egentligen inte göra. Jag får ju inget annat skött när jag läser så här mycket. Förmodligen förbrukar jag dessutom färre kalorier - eftersom jag sitter stilla när jag läser. Suck...

Nu har Marta skickat fotona hon tog när hon var här. Allra först tog hon 1 foto på mig. (Jag ser trött och sliten ut... Samt tjock.)

Och sedan tog hon 2 foton på oss tillsammans. (Nellie kom också med i ena hörnan.) Det känns alltid lite fånigt att stå och stirra på en kamera, eller mobil - men det är ju roligt att ha minne från tillfället!

Och som avslutning kommer beviset på att hon verkligen fotograferade min nalle-samling...

Jag har ännu inte valt någon bok, och nu börjar det bli för sent. Jag har mailat med Ulf. Han tycker att jag ska packa upp alla hans kläder, och ta fram det han behöver när han hälsar på mig, och bära hit det - så att han inte behöver ta med något ner när han kommer.

Jag tror inte att han förstår vilket jättejobb det skulle vara. När jag packade hans saker så hade jag bråttom. Jag fyllde låda efter låda. Utanpå skrev jag bara t ex "kläder", inte om det var långbyxor i lådan, eller underkläder, eller tröjor. Så för att kunna plocka fram det som han vill att jag ska plocka fram - så måste jag i princip packa upp alla lådorna. (Många!) Och eftersom jag inte kan få plats med dem här, så måste jag stå i förrådet (där det också är trångt, samt kallt).

Jag blir trött bara av att tänka tanken, och har redan fått "stress-ont" i magen. Så nu ska jag gå och lägga mig. Kanske jag känner mig piggare i morgon?

Senaste fotot jag tog i förrådet (då när jag bar ner den stora lagerhyllan), var i november. Sedan dess har jag ställt ner många saker till, så nu är där ännu trängre. Men så här såg det ut då:

Det enda alternativet, om jag måste packa upp allt, det vore om jag därefter lägger allt löst - staplat på hyllplanen i en av lagerhyllorna. Men då måste jag slänga kartongerna, för jag kan knappast få plats med dem också, även om jag försöker lägga de små i de stora. (Golvet är fullt vid det här laget, och jag har definitivt inte råd att köpa fler lagerhyllor.)

Ulf menar att om jag "bara" tar fram toalett-artiklar, pyjamas, tofflor, "hemmadress" och något ombyte innan han kommer, så kan han själv hämta mer sedan. Det skulle ha kunnat varit enkelt - OM jag hade vetat exakt i vilka lådor de här sakerna finns. Men det vet jag ju inte. Jag har ingen aning! Inte minns jag exakt hur jag packade för 1 år sedan. (När jag packade så visste jag inte ens, att jag senare skulle få ett förråd att ställa allt i. Så jag packade i panik! Ulf hade ju lämnat allt som det var i sitt gamla rum, när han själv reste till Sverige - fast lägenheten var såld.)   

Suck. Det här bekymrar mig! Ulf förväntar sig att jag ska ordna det han ber mig om. Och jag känner mig så trött, så trött - bara av tanken. Jag har ju inte gjort annat, det senaste året, än att packa ner och packa upp...

Nu ska jag försöka sova.

19-01-18:

I förmiddags fick jag plötsligt (och oförberett) för mig att jag skulle åka till Plaza Mar 2. Jag behövde en bomullspolo-jumper, och tänkte att det är nu på rean jag kan få tag på en - sedan kommer väl vår-kläderna (och då är polojumprar inte längre aktuellt). På Plaza Mar 2 har de 3 "billighets-butiker"; H&M, Zara och C&A. Några pengar att handla för hade jag egentligen inte, men däremot 7 resor på Tram-kortet.

Först gick jag til C&A som hade precis sådana polojumprar som jag vill ha - i 6 olika trevliga färger. Det var bara det att storlek S var slut (M också), men de hade gott om XXL. Men på Zara hittade jag en svart polo för 3,99 € (de hade grå också), och sedan hittade jag en blekrosa halvpolo på Stradivarius för samma pris (fanns även i orange). Men ceriserosa som jag helst hade velat ha - det såg jag bara i storlek 98 cl samt XXL. Jag brydde mig inte om att titta på resten av kläderna. Men så fick jag syn på en trevlig blårutig vardags-kjol, medan jag väntade i den kilometer-långa (bara lite överdrivet) kassakön. I rätt storlek, och modell som passar min figur - för 5,99 €. Så då köpte jag den också. (Det var väl inte alltför slösaktigt, att köpa kläder för 14 €? Jag får försöka att spara in motsvarande på maten.)

Därefter gick jag till Al Campos mat-varuavdelning. Från ingången såg jag att de sålde jättefina växter billigt. Bl a ca 1½ m höga benjamin-fikusar för 10 €, och stora fina aloe vera för 4 €. Dem skulle jag gärna ha köpt om jag hade haft mer pengar. Nu avstod jag. Däremot hittade jag mald kryddnejlika, så det köpte jag en burk. Annars köpte jag bara 1 ost, samt 1 gul paprika (gula är svåra att få tag på här, men goda som omväxling).

När jag skulle ta Tram hem igen så hade klockan hunnit bli 13. Precis när jag kom ut ur butiken såg jag ett Tram-tåg gå. Det bekymrade mig inte för de går normalt ofta. Men när jag kom fram till stationen så stod det, att det just i dag var strejk mellan klockan 13 och 15. Bara vart 3:e tåg skulle gå. Jag funderade på att promenera till Marq-Castillo-stationen, där jag skulle byta tåg, men lät lättjan segra - och satte mig på en bänk i solen. Jag fick vänta 30 minuter tills tåget kom. Och på nästa station fick jag vänta 20 minuter. Hemresan tog alltså betydligt längre tid än vanligt.

Hundarna blev förstås glada när jag kom hem igen. De fick först en försenad lunch, och sedan gick vi ut på promenad.

När jag hade kommit hem igen hade jag fått mail. Jag ska betala plusvalía-skatt (värde-öknings-skatt/vinst-skatt) för lägenheten Ulf och jag sålde - fast vi inte tjänade ett öre på affären. SUMA vill ha 2446 € senast den 3/5. Suck! Hur ska jag få ihop pengar till det? Jag ska försöka överklaga, men måste antagligen betala först hur det än går. Skatten är omdebatterad, och några som har sålt med stor förlust har sluppit att betala. Vi hamnade på plus/minus noll. Egentligen förlorade vi 5'000 €, men eftersom första mäklaren (Lopez) skrev fel på underlaget till lagfarten, så är det svårt att bevisa. (Vi har ett separat kvitto på 5000 €.)

Är det någon av er som känner till ett lotteri med 100% vinstchans. Obs att det måste vara höga vinster, men lågt lottpris. Tipsa mig i så fall.  

Lena T skickade bilden nedan till mig. Och visst är det så vi ska leva!

19-01-19:

I dag skiner solen. Jag har tvättat 3 maskiner, och hängt tvätten på tork på taket. Staffan skickade ett foto som han tog i morse av soluppgången. Staffan och Annevi har en fantastisk utsikt från sin lägenhet, både över havet och bergen. Härifrån kan jag bara se solen gå upp under vissa perioder av året, när den går upp i en viss vinkel (annars skymmer husen som ligger närmare havet).

Erik skickade en länk till en sång som han nyligen komponerade och sjöng in. (Det tog 1½ timme bara, sa han, inkl att lägga på foton efteråt.) Låten tillägnar han sin bror, som just då mådde dåligt. Här kan ni lyssna: https://www.youtube.com/watch?v=NYqEXxrsg0g&feature=youtu.be. (Högerklicka och öppna i ny flik.)

Ni kanske har fått den felaktiga uppfattningen att jag nästan har ordning här nu. Men det har jag inte. Bara fläckvis... I sovrummet, framför den fasta garderoben, ser det ut så här:

Det enda som ska stå där är karmstolen (som jag lägger kuddarna och överkastet på om nätterna), den lilla rosa pallen som jag behöver för att räcka upp till översta stången i garderoberna, och möjligen också rullvagnen med mina tränings-redskap. Resten ska bort. Men var i all vrlden ska jag förvara det? Något kommer jag att bära ner till förrådet, en del annat kan jag nog ge bort. Sen får jag se.

Den lilla träfärgade pallen (under den rosa) ska jag måla mintgrön/turkos. Sen ska den stå i hallen, där jag nu har en ful plastpall. Jag behöver en pall i hallen att sitta på, när jag tar på mig skorna, och när jag tar på hundarna deras selar (de sitter i mitt knä då). Tavlan skulle passa bra i badrummet, men jag vågar inte borra i väggen själv. Dels är det kakel, dels går det elkablar nära. Jag provade att sätta upp en betydligt mindre tavla (med en blå vattendroppe på) med häftmassa. Men den trillade ner bara efter någon dag...

Utöver den här röran så är det så, att jag faktiskt har oordning i nästan samtliga lådor - både i Alex- och Kallax-hurtsarna. Sakerna är bara dit-lagda, inte sorterade och organiserade. Det måste jag göra ganska snart, så att jag hittar bland allt. Det är ju också så, det vet vi alla, att saker som förvaras prydligt tar mindre plats (än om de ligger huller om buller). När jag ordnar upp allt så kanske jag kan frigöra någon låda?

I dag har jag flyttat om mattorna i vardagsrummet, som bara har legat på golvet - men inte som de skulle ligga. Nedan ser ni hur det såg ut framför balkongdörren och datorbordet - före.

Och efter:

Fåtölj-hörnan före och efter:

   

Där hade det sett mycket prydligare ut, om jag inte behövde ha hund-trappan liggande i läs-fåtöljen. Men f n måste jag ha den så. Annars hoppar Nellie upp i fåtöljen, och då vet man inte vad som kan hända. Annars skulle trappan kunna stå bakom gungstolen. (Bakom läs-fåtöljen har hundarna sin toalett.)

Från hallen såg det ut så här - före:

Och så här ser det ut efter, när den bredare och längre mattan ligger närmast kök/hall:

Nu borde jag fixa en massa annat här i lägenheten. Kanske jag kan göra något? Men jag är lite trött... I natt låg jag vaken flera timmar, och grubblade på hur jag ska lösa det här med plusvalía-skatten. Jag ska gå till SUMA på måndag och prata med dem. Om inte annat så ska jag väl kunna få en avbetalnings-plan.

Men en lottvinst hade fortfarande suttit fint. Det räcker med 60'000:-. För då kunde jag betala min syster Gun, det som jag är skyldig henne. Därefter skulle "skatte-återbäringen" räcka både till plusvalía-skatten och till att komma ikapp ekonomiskt (så jag slapp leva på kredit). Jag fantiserar bara, som ni säkert förstår. Men det måste man få göra ibland, bara man ändå tar itu med den tuffa verkligheten.

Eftersom jag tog rätt på tvätten först, så blev eftermiddags-promenaden på El Paseo sen. (Det är kallare att gå i skuggan.)

Jag har glömt att visa att jag har gjort i ordning på ytterligare en hylla i vitrinskåpet. Den med dagis-fotona av mina barn. Jag tittar ofta på fotona, och minns den ljuvliga tiden när de var så små att jag fick rå om dem helt och fullt, och ha dem i knäet, och läsa sagor för dem. (Jag får fortfarande krama om dem! Det är jag glad för. Tyvärr ses vi ju alltför sällan.)

Längst ner i vitrinskåpet är det oordning. Där är allt (dubbelt så mycket som får plats) bara inställt.

Så jag har mycket kvar att ordna...

Kerstin skrev och berättade, att de dagar som är kvar av Tram-strejken är 28/1 klockan 06:45-08:45, och 29/1 klockan 13:00-15:00. Bra att veta!

Förresten är ni flera stycken som har mailat mig, och föreslagit att Ulf ska bo på hotell när han kommer (eftersom jag har det så trångt), och att han i jämlikhetens namn bör packa upp sina kläder själv. Jo, det skulle förstås vara mycket enklare för mig. Det är väl så, att jag är lite väl snäll av mig + att jag har väldigt svårt för att säga nej. Och Ulf är väl lite bortskämd. Så han förstår nog inte hur mycket besvär det faktiskt blir för mig. Det är ju mycket roligare att ses, om man slipper få "en massa jobb" på köpet.

Ulf skickade mig en länk till ett 12 minuter långt reportage från chilensk TV: https://www.youtube.com/watch?v=NSZXrqMNiAs&feature=youtu.be. Till min stora förvåning så förstod jag nästan vartenda ord. Men så hade jag i förväg fått veta följande: David Henningson från Höganäs adopterades från Chile som 3-åring för 42 år sedan. Nu har han äntligen träffat sin biologiska mamma. Och det har visat sig att han blev stulen från sina föräldrar och bortadopterad i diktaturens Chile. Det var ett känslosamt reportage, om när mor och son träffades för första gången på 40 år. Den biologiska modern hade fått höra att hennes son var död, och den svenska adoptiv-familjen trodde förstås att det var en laglig adoption. Det är trevligt med lyckliga slut.

Annars har jag läst ut min sista olästa heminrednings-tidning. Citatet nedan tycker jag om. Jag vill inte att mitt hem ska se ut som en reklambild för heminredning, där allting matchar vartannat - men ingenting är personligt och "operfekt". Jag bor i mitt hem! Och här bor också 2 hundar, samt 4 fåglar. Det märks!
 

På de skåp och lådor som jag använder mest (t ex där jag har hundarnas mat och matskålar), där börjar guld-färgen slitas av från knopparna. Det är dags att måla om dem. På sikt skulle jag vilja köpa nya. Ikea har små guldfärgade (se högra bilden). Men även om deras knoppar är förhållandevis billiga, så skulle det kosta 56 € att byta ut alla - eftersom jag behöver 28 stycken! Nu är det ju inget livsviktigt, så det kan vänta några år. Jag har guldfärg kvar så jag kan måla om de nuvarande flera gånger.

       

De är så söta mina små, när de sover tätt tillsammans. Jag är så glad att jag har dem!

Ulf mailade nyss, att han har läst mig blogg, och tycker illa om vad jag har skrivit om honom. Han menar att detta (detaljerna om hans kommande besök) bara angår honom och mig. Och så är det kanske. Han skriver; "Nu säger jag så här, och LÄS NOGA: Om du inte slutar att skriva negativt om mig, så kommer jag att för alla som vill lyssna att berätta om hur illa ställt det är med dig. Jag kommer att berätta om din diagnos, att du är en psykopat och narcissist. Jag är så himla trött på att du jämt framställer mig i dålig dager. Nu har jag fått nog. Välj själv hur fortsättningen ska bli."

Om Ulfs diagnos stämmer eller ej, det får ni själva avgöra. Mig kvittar det. Jag vet vem jag är, och hur jag är. Och jag skulle förstås kunna ordna papper på att jag är "normal" om jag behövde. Själv tycker jag inte att någon av de nämnda diagnoserna verkar stämma. (Bl a har jag lätt att leva mig in i böcker och filmer - och det kan varken psykopater eller narcissister.) Men vem vet. Det kanske är något annat fel på mig? 

Själv menar jag inget illa med det jag skriver. Men min blogg handlar om mitt liv, och mina tankar, bekymmer och glädjeämnen. Och då blir det så här ibland, att jag berättar om sådant som inte enbart rör mig själv personligen - utan även andra. Jag försöker faktiskt formulera mig så, att jag inte ska förtala någon. Jag vill, som sagt, inget illa. Jag bara "pratar av mig" lite.