Sparad dagbok 46. (Fr o m 18-01-04 t o m...)

18-01-04:

Vi har ofattbart varmt och vackert väder. Det har varit 24° nu på dagen, och både i morse samt på sena rundan i går var det 18°! Jag njuter förstås. Det är SÅ skönt! Och så sparar jag ju pengar också, eftersom jag inte behöver ha elementen på.

I förmiddags var Lena och jag en snabbis till Carrefour. Där köpte jag en datorväska till Ulf (till datorn som han har liggande här), men även den goda salladen som jag brukar köpa. Hemma igen så tömde jag bilen på allt onödigt (bra-att-ha) som har legat där år efter år. Sedan fällde jag baksätet och bilen är nu redo för transporter. Om en stund kommer Erik, och då ska vi flytta de sista små möblerna som han ska ha. Sedan får bilen vila sig - till den stora flytten med start om 27-28 dagar. Fast däremellan ska den på service, samt bli besiktigad. (Januari jämna år är det besiktnings-dags.)

Så har det gått en hel dag till - utan att jag har packat en enda låda. Men jag har förstås gjort en del annat, varav det mesta har varit "nyttigt". I morgon förmiddag har jag tid hos min "personliga bankkvinna", för att skriva på alla papper i samband med lånet jag tar. Om jag får pengarna direkt så kan jag gå till Inmo2000 och betala de resterande 5000 € till handpenningen. Det är ovanligt att jag har fått vänta med att betala hälften av handpenningen. Vanligen måste man betala allt på en gång, men det kunde inte jag förrän jag hade fått lånet beviljat. Om knappt en månad så hoppas jag kunna betala de återstående 90% för lägenheten - så att den blir min.

I morgon är det trettondagsafton, och den firas stort här i Spanien. Man har parader med de tre vise männen = Los Reyes Magos (de magiska kungarna). Det är dessa som kommer med julklappar till barnen - som de får på trettondagen. Svenska magasinet berättar mer, se: http://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.12980.html.

Jag var på Supercor i går och handlade några småsaker. Jag tittade på deras Roscón-bakverk. Jag skulle vilja smaka något år, så att jag vet sedan om jag tycker de är goda eller ej. Det vore ju en bra idé att prova just i år, när det finns 1003 guldklimpar gömda i just El Corte Inglés bageriers Roscóner. (Fast chansen att verkligen hitta guld är förstås mindre än minimal.)

Men bakverken är så stora! Den som såg godast ut (med grädde inuti och choklad och frukt utanpå, se bild) var säkert avsedd att räcka till 12 personer (och kostade drygt 17 €). Den minsta och billigaste (med tryffelfyllning som inte såg god ut) var alldeles för stor den också - och kostade knappt 10 €. Så om jag inte har flera personer att dela med - så får det nog vara för min del. Jag tvivlar på att ens de små lokala bagerierna säljer bara en enda portion. Tyvärr. Annars hade det ju varit spännande att prova.

Jag bör förstås fira trettondagen med att fylla några flyttlådor - i stället för att äta onyttigheter.   

18-01-05:

Om 1½ timme (= kl 17) startar den fina Los Reyes-paraden från hamnen. Jag har ännu inte bestämt om jag ska gå ner och titta eller ej. Det har varit mycket annat i dag. Klockan 11 skrev jag på en massa papper på banken, och därmed blev lånet nästan klart. Bankdirektören skulle också skriva på, men han var upptagen. Alltså kunde jag inte hämta ut några pengar då, vilket jag annars skulle ha gjort - så att jag kunde ha gått direkt till Inmo2000 och betalat det sista av reservationsavgiften. Min "personliga bankkvinna" lovade dock att pengarna skulle finnas på mitt konto före klockan 14 när de skulle stänga. Hon kontrollerade dessutom att de hade 5000 € i kontanter på kontoret.

Jag gick hem och tvättade en maskin, och hängde tvätten på tork på balkongen. Men då och då tittade jag på mitt konto via internetbanken, för att se om pengarna hade kommit in. Och 13:25 fanns de äntligen där. Jag gick då till Sabadell-banken igen, och bad att få ta ut 5000 €. Det skulle jag få, men jag skulle få vänta en stund - för pengarna fanns inte i kassan utan i bankvalvet. Strax före klockan 14 fick jag mina pengar, men insåg att jag förstås inte skulle hinna till Inmo2000 innan de stängde (kl 14). Nu har jag i alla fall pengar i handen, så att jag kan betala Inmo2000 på måndag förmiddag.

På väg hem från banken träffade jag Staffan, Annevi, Inka, och Lena (tror jag hon heter, en svensktalande finländska som jag har stött på tidigare) samt ett trevligt svenskt par som har en lägenhet i Los Abedules sedan 1 år tillbaka. De satt alla och fikade i solen på en uteservering, och jag stannade och pratade en god stund. Det känns så avslappnat att tala svenska. Det är bara att prata - utan att behöva lägga pannan i djupa veck, och förtvivlat söka i huvudet efter det rätta ordet - som jag måste när jag pratar spanska.

Ni får ursäkta, det blir inga närbilder på paraden i år. Jag är helt enkelt för trött för att fotografera den. Ni får titta på fotona jag tog förra året, det är inte så stor variation år från år. (Ni hittar dem 17-01-06 i Sparad dagbok 39.) MEN jag gick faktiskt ner till hamnen 45 minuter innan paraden skulle starta, och fotograferade de tomma ekipagen. Alltid något... Och det kan vara kul att se förberedelserna också.

Grua hade fullt sjå med att bogsera bort de bilar, som trots dagens parkeringsförbud hade lämnats kvar av sina obetänksamma ägare.

Tjusigt klädda "statister" var också på väg mot hamnen. (Ni får själva lista ut vilka av de nedan som jag syftar på.)

På ekipagen står öppna kartonger med karameller i, och ligger stora påsar med konfetti. Detta ska under paradens gång kastas ut över barnen. Karamellerna är förstås populärare än konfettin...

Mysigt med eldstad...

Man förberedde sig både i stort och smått.

Den tjusigaste vagnen är förstås den som de tre kungarna: Melchior, Caspar och Baltasar ska åka i. Fast först ska kungarna åka motorbåt, det är så de anländer till El Campello. De har gått ifrån det där med kameler...

Bakre delen av vagnen är tjusigare än allt annat, tycker jag.

Stjärnan (som visar vägen) brukar komma allra först i paraden.

På vagnen nedan ska Josef, Maria och det lilla Jesus-barnet åka.

Nedan ser ni kungarnas landstigningsplats.

Dekorationerna syns förstås tydligare nu i dagsljus.

Nedan anländer de nutida "dragdjuren" på rad.

På hemvägen (16:30) såg jag att folk redan började inta de bästa utsiktsplatserna.

Och nyss (kl 17) så hörde jag hur båtarna tutade, vilket betyder att kungarna var på väg in i hamnen. Lite av paraden skulle jag kunna se från balkongen, men jag tror att jag står över i år. Kanske jag står på första parkett nästa år i stället?

Jag råkade faktiskt se lite av paraden från balkongen, för att jag just höll på att ta rätt på tvätten då. Men på håll syntes det förstås dåligt, särskilt när det mörknade. Annars skymtade jag några fina dansuppvisningar. Men kungarna kom inte förbi förrän 18:30. Det tar tid för dem att ta sig den lilla korta sträckan från hamnen. Det här är barnens högtid, precis som julafton är i Sverige. Jag tog några få foton från balkongen, men inget blev bra - alla suddiga. Nedan ser ni stjärnan och kungarna. Nja, ser och ser - men om ni har livlig fantasi så kanske...

   

Nästa år vill jag nog vara på plats och titta. Då kommer jag säkert att vara betydligt piggare än nu. Jag antar att det är för att jag har för mycket i huvudet just nu, som jag är så trött. Det är ju så mycket som ska klaffa, och jag är ensam om jobbet. Jag sover heller aldrig en hel natt. Jag vaknar av värmevallningar och sopbilarna, och ibland av att det gör ont i kroppen. Så det blir sällan mer än en timme sömn i sträck. Varje morgon (åtminstone 360 dagar om året) när jag vaknar (aldrig av mig själv, jag blir alltid väckt) så önskar jag att jag kunde få sova mer - åtminstone en liten stund till. Men så blir det sällan. Mest för hundarnas skull. Jag är en ansvarsfull hundägare. Mina små ska inte behöva hålla sig, för att jag inte orkar gå ur sängen för att gå ut med dem.

Fast ibland undrar jag om det är något mer än bara "tillfällig" trötthet, eller en kvarvarande känslighet sedan jag var utbränd. Det kan ju faktiskt vara så att jag inte har rätt dos/medicin för min hypotyreos. (Hypotyreos blir man oerhört trött av!) Blodproverna visar att jag får rätt dos Levaxin (= T4). Men jag har läst att många kan behöva komplettera med Liothyronin (= T3) för att må bra. (Fast detta ser man inte vid blodprovsanalys.) Åter andra mår mycket bättre av naturligt sköldkörtelhormon (Levaxin är syntetiskt). Det naturliga är dyrare, så det skriva sällan ut. Man får prova sig fram, och jag har aldrig provat något annat än standard-behandlingen (under drygt 25 år). Fast jag har vissa kvarvarande symtom. Jag ska diskutera med min spanska läkare så småningom. (Just nu hinner jag inte gå dit.)

Jag ska lägga mig tidigt i kväll. Så kanske jag vaknar pigg i morgon och orkar packa en ryslig massa flyttlådor! På tisdag (den 9:e) kommer flyttfirman EBM tillbaka för att ge mig ett nytt anbud. Då ska de också ha med sig ytterligare 10 flyttkartonger + 1 rulle bubbelblast (burbuja). Den andra flyttfirman skrev att de skulle lämna anbud, och ville komma och titta vad jag har - men sedan har jag inte hört något från dem.

18-01-06:

Vädret har slagit om. På morgon-promenaden var det molnigt och bara 15°. Visserligen har solen tittat fram nu, men det kommer troligen att regna i eftermiddag. Det ger sig om jag kan passa in hund-promenaderna mellan skurarna? I dag är det en sådan dag då det är varmare i havet (18°) än det beräknas bli i luften (17°).

I dag har jag för avsikt att packa flyttlådor!

Jo, jag har varit flitig, och packat 4 lådor med prydnadssaker. (Det gick åt mycket bubbelplast.) Kvar har jag bara en låda nu, och den ska jag packa i morgon. (Också med prydnadssaker.) På tisdag kommer flyttfirman EBM med 10 nya flyttlådor + 1 rulle bubbelplast. Jag hoppas att detta ska räcka till det sista som ska packas ner "på riktigt".

Det kom inget regn på hela dagen, och såg klart ut när vi påbörjade vår sena kvällsrunda. Men det var det tydligen inte (svårt att se när det är mörkt) - för när vi hade kommit halvvägs så började det regna. Det kom ganska rejält (för att vara i Spanien) så vi hann bli våta innan vi kom hem igen. För min del får det gärna hålla på och regna hela natten. Regn behövs nästan alltid här!

Jag fick precis för mig att det är måndag i morgon, eftersom det har känts som söndag i dag. Men det är ju lördag i dag - fast helg, och vanlig söndag i morgon. Nu när jag är pensionär, så gillar jag faktiskt vardagarna bäst...

18-01-07:

Det har blivit kallare! I morse var det bara 9°, och nu är det 14°. Jag ser att ni har minusgrader. Om nu gadgetarna stämmer. Här visar de lite för kallt just nu. Å andra sidan avses temperaturerna vid väderstationen som sitter nära kyrkan högre upp i El Campello. Och här nära havet är det alltid någon grad varmare på vintern, och någon grad kallare på sommaren.

Mina små flickor passar som vanligt på att lägga sig i solen, den stund den skiner in på köksgolvet på mornarna/förmiddagarna.

I natt/morse hade Nellie INTE lekt med bajs! Det som var gjort under tiden jag sov, låg kvar på deras toalett. Skönt! Då slipper jag tvätta plädar och fällar i dag. Kommer hon att sluta nu? Jag hoppas så! Hon vore en perfekt liten hund - om hon inte hade den här ovanan. Att valpar äter bajs, och leker med bajs, det är inte ovanligt alls. Men Nelli är ju snart 9 månader!

Nu ska jag strax börja packa ner vaser och prydnadssaker i den sista tomma flyttlådan jag har.

Jodå, jag har börjat packa, men parallellt pysslar jag med min webbsida. Jag flyttade över ytterligare 1 dag till Sparad dagbok 45. Sedan avslutade jag den. Jag vågar inte utmana ödet. Nu har jag skapat en Sparad dagbok 46. Men det tog sådan tid - för programmet svarade inte. (Jag hann packa flera vaser medan jag väntade.) Det är något fel. Det känns som om hela Frontpage kommer att krascha snart! Nedan ser ni skärmdump på hur det såg ut när hyperlänken inte svarade. Det är där jag skriver in att man ska komma till rätt dagbok när man klickar i vänsterspalten på index-sidan. Jag väntade, och väntade, och väntade. Kanske tog det 6-7 minuter (kändes som 25) innan programmet svarade. Och vid nästa kommando så blev det likadant igen. Jag väntade (och packade ner en vas), och väntade. Nu fungerar det så här långt.

Men jag vet att jag MÅSTE övergå till att skriva i ett annat program. Dreamweaver är tydligen väldigt bra - men dyrt. Det kostar ca 240:- per månad att använda! Om jag skulle få betala så mycket - så skulle jag nästa bli tvungen att tillåta reklam på min webbsida, så att det gick ihop sig ekonomiskt. Men det vill jag inte. Jag blir själv väldigt irriterad på reklam - särskilt sådan som blinkar och rör sig. Jag har svårt att koncentrera mig på att läsa en text, om jag hela tiden ser i ögonvrån att något rör sig. Annars kan man tjäna en del pengar på att ha reklam...

One.com har det gratisprogrammet där jag skapade Christel.es: http://christel.es/, men som jag inte har fått att fungera som blogg ännu. Innan Sparad dagbok 46 är full (om knappt 2 månader) så bör jag ha övergått till min nya webbsida. (Jag ska också kolla upp Microsofts gratis proffsprogram.) Jag har väldigt mycket jobb framför mig innan allt kommer att fungera. (Måtte jag hinna innan hela Frontpage slutar fungera!!!) Och nu framöver kommer jag ju att ha ett jättejobb med att komma i ordning i min nya lägenhet + att jag måste upp till Hässelby och städa ur mitt f d rum där. Det blir lite för mycket på en gång, men jag ska göra mitt bästa. 

Nu är den sista tomma flyttlådan fylld. Alla vaserna är nerpackade, och lite annat. Men jag har fler prydnadssaker. (För många! Jag måste gallra efter flytten, sedan när jag ser vad som passar bäst just där - i min nya lägenhet.) Det är synd att de tomma flyttlådorna tog slut, nu när jag var så bra igång. Men, som sagt, jag får nya på tisdag. För varje kartong jag fyller, och sedan staplar bredvid de andra - så minskar den tomma golvytan... Det börjar bli besvärligt att ta sig fram i vissa hörn, och det är besvärligt att dammsuga när det står saker precis överallt. Så golvet är ännu skitigare än vanligt...

Nu ska jag servera mina små lunch, och sedan går vi ut på promenad. Solen skiner och himlen är blå!

Jag tittade som hastigast igenom Sparad dagbok 45 - och upptäckte att alla fotona för datumet 17-12-09 saknas! De fanns ju där innan, och nu är de borta. De finns på min hårddisk, men inte på webben. Jag överförde dem en gång till, men de syns fortfarande inte. Kanske måste jag lägga in dem ett och ett igen? Men jag har ju inte tänkt öppna Sparad dagbok 45 igen. Jag är rädd att den kraschar... Ni har visserligen fått se fotona en gång, men ändå. Det ser konstigt ut när så många foton fattas. Det fattas hela 23 foton och 5 av de små gröna vågiga linjerna... Jag ska se vad jag kan göra. Men jag blir så trött av krånglande datorer, krånglande program, och krånglande webbsidor... Särskilt när det är jag som ska rätta till felen...

Datumen 17-12-21 och 17-12-22 saknas. Men det "ska" de. För det var då datorn inte fungerade alls för att jag hade uppdaterat Windows. Jag hade förberett en bild till den 21:a, då när det var vintersolstånd. Ni får se den nu. Den visar solens upp- och nedgång i Alicante, på årets allra kortaste dag. Dagen varade i alla fall 9 timmar och 29 minuter, vilket är mycket bättre (längre dag) än i Sverige.

Vintersolståndet jämförelse; Stockholm: Solen upp 8:43, solen ner 14:47 = dagens längd 6 timmar och 4 minuter. Ängelholm: Solen upp 8:40, solen ned 15:32 = dagens längd 6 timmar och 52 minuter. Så det är definitivt ingen inbillning att det är mycket ljusare här i El Campello! Gäller förstås vinterhalvåret, från höstdagjämningen till vårdagjämningen. På sommarhalvåret leder Sverige. Någon midnattssol har vi inte i Spanien. Men den klarar vi oss faktiskt utan...

Nu ligger alla fotona på sin plats på datumet 17-12-09. Men jag fick gå in i Sparad dagbok 45, och klippa ut ett foto åt gången - för att sedan lägga in det igen (från annan källa). Det var ju onekligen en del jobb. Men nu är det gjort - och ser bättre ut. Fast hur just alla dessa fotona kunde försvinna - det begriper jag inte. Jag har ingen som helst aning!

18-01-08:

I dag betalade jag de resterande 5000 € (av reservationsavgiften) till Inmo2000 som nu förbereder köpet. Kanske vi kan få tid hos notarien den 31/1. Troligen får jag lägenheten med möbler, även om jag inte vill. Jag sa att det är ok - om jag kan få nycklarna några dagar i förväg. Då kan jag dels tömma lägenheten, dels städa den, men också måla om väggarna. Taken är nymålade, väggarna också - men jag vill ha annan färg. (Framförallt inte lila i sovrummet.)

Jag besökte min kommande lägenhet som hastigast i dag, för att ta några mått. (Då sa mäklaren förresten, att om inte jag vill ha den bästa soffan, så tar han den gärna - vilket är ok för mig.)

Det är lägenhet nummer 28, så jag antar att adressen blir Avenida Alcoy 17, 3-28. (Hur man nu enklast skriver på slutet? Spanjorerna skriver ofta 17, 3°, 28. Men svenskarna skulle säkert hoppa över alla kommatecken, och då blir det fel + att man normalt inte har tillgång till tecknet °, som i Spanien betyder våning.) Porten behöver oljas in - men det kan jag vänta med.

Det var den här garderoben i sovrummet som jag ville mäta. På ritningen har vi ritat dörrarna för stora, eftersom de inte börjar i ytterkanten. Nu vet jag att de är 64 cm breda. Men de viktigaste måtten tog jag inuti garderoben.

Jag kunde konstatera att golvytan är 54,5 x 157 cm, och att den skrangliga bruna hurtsen står löst (och kan slängas). Alltså kan jag ha alla mina 3 Helmer-hurtsar i garderoben. Det blir bra. Jag ska i huvudsak använda garderoben som förråd, men måste nog hänga mina ytterkläder där också.

Jag tog också några kontrollmått i badrummet. På väggen nedan vill jag sätta en handdukstork, som ska tjänstgöra som element vintertid. (Jag ska bara ha på den när den behövs för uppvärmningens skull.)

Där spegeln sitter vill jag ha ett badrumsskåp, ett väggskåp med dörrar (med spegelglas) och inbyggd belysning. Jag tycker inte om att ha burkar och flaskor stående framme och samla damm, bättre att ha allt i lådor och skåp.

Ovanför toaletten planerar jag också att ha ett väggskåp med dörrar, och kanske jag kan få plats med ett grunt och smalt skåp (eller en öppen hylla) på väggen till höger. Jag ska kolla Ikeas sortiment.

   

Det är mycket med det praktiska nu. På hemvägen från lägenheten gick jag inom Remax, och talade med Paloma. Vi förbereder försäljningen av vår lägenhet. I nästa vecka, trodde hon, så får vi klockslaget när vi ska vara hos notarien i Altea (den 30:e). Vi pratade också om förrådet som Ulf ska köpa. Paloma ska kolla upp exakt hur mycket notarien kommer att ta för sitt jobb, så att vi vet den totala summan. (Viktigt när vi ska dela upp pengarna, Ulf och jag. Fiona, som tar hand om Ulfs del, måste ju veta exakt.)

Nu är det dags för hundpromenad! Det är soligt, men bara 15°.

Vi hade nästan hela El Paseo för oss själva (p g a: vardag + siesta + inte så varmt).

Eftersom ljusstakarna nedan är ömtåliga, så ska jag gallra ut dem före flytten. De är i glas (delvis behandlat som "fattigmans silver"). Man kan ha både vanliga ljus och värmeljus i dem. Jag brukar ha värmeljus, men de är vackrare med höga stearinljus. Och så ska de inte stå på rad, utan som en triangel. Någon som vill ha?

Jag har i dag fått svar från Roslagens Europatransport, på vad det skulle kosta att frakta ner min Billy-hörn-hylla. Det skulle kosta hela 6000 kronor! (Det skulle bli en orimligt dyr hylla! Jag skulle nog kunna få en snickare här att specialtillverka en hörnhylla, anpassad till Billy, betydligt billigare.) Hörnhyllan skymtar nedan, till höger.

Men om flyttfirman samtidigt skulle ta ner ett nytt sängskåp åt mig (ett likadant som jag har, fast i björk) så skulle det inte kosta mer. Det skulle alltså "löna sig bättre". Men skåpet, Quickbed (se: http://www.quickbed.se/index.html), kostar nog drygt 6000:-, och några 12'000:- har jag inte. Annars skulle det förstås vara mycket snyggare med ett skåp i björk - till alla mina björkmöbler. (Jag har funderat på att måla om mitt furuskåp i vitt, för vita möbler har jag ju några - men inga andra i furu.) 

Det ska gå en transport söderut den 15 februari...

Prisjämförelse: Jag skulle kunna köpa en ny Billy-hylla (40 cm bred) + 1 överhylla, för sammanlagt 70 € + frakt. Då skulle jag sedan kunna slakta en gammal som jag redan har, en med dörr. Och så skulle hörnhyllan kunna vara 40 cm fram (och få likadan front som övriga skåp), och sidstyckena skulle jag också kunna använda, fast de måste vinklas. Men jag skulle behöva nya hyllplan och nytt bakstycke - och detta skulle få special-snickras. (Till detta skulle jag gärna leja en möbelsnickare.) Men det borde kosta mindre än 6000:- / 600 €, tycker jag. Spanska hantverkare är betydligt billigare än svenska. Överhyllan skulle jag kunna använda som den är. Det tål att fundera på.

Jag skulle visst kunna använda en 40-centimeters-hylla som den är (jag har redan de specialbeslag som man använder för att koppla ihop hyllorna i hörnet) - men då blir det tomt bakom (= utrymmesslöseri i en liten lägenhet + att det vore bra med ett djupare skåp).

   

Jag har ändå tänkt handla på Ikea, bl a badrumsskåpet nedan. För badrumsskåpets skull borde jag helst åka till Ikea innan jag ska flytta, och titta samt beställa - men begära leverans när jag har fått nycklarna till min nya lägenhet. Jag funderar på ett nytt tvättställ med möbel med lådor - just eftersom jag föredrar att förvara i lådor. Och då vore det bra att ha den möbeln bums. Ev skulle Ikea kunna montera badrumsmöblerna, för jag skulle ändå få leja någon. Men jag måste förstås kolla vad det skulle kosta. Det är mycket att tänka på! Och min begränsade budget hindrar en del bra lösningar.

Badrumsskåpet ovan skulle jag kunna ta i bilen, och även den pall till min Poäng-gungstol som jag också tänker köpa. Men inte ens en 40 cm "smal" Billy-hylla går in - för hyllan är ca 5 cm för hög/lång). Hemtransport kostar 95 €. Om man vet vad man vill ha, och inte behöver köra ner till Ikea (det är ju trots allt 18 mil t o r), så kan man betala 16 € utöver transporten - så plockar de ihop vad man ska ha. Det är ju ett bekvämt sätt att handla. (Man spar både tid och bensinkostnad...) Oj så mycket det är att tänka på!

Nu när jag funderar, så skulle man faktiskt kunna ta ett 40-cm's Billy-skåp med dörr - och bara ta bort hyllor + bakre väggen i nederdelen. Och bara specialsnickra det nedre skåpet, men låta hyllan ovanför vara som den är. Då spelar det ju ingen roll hur det ser ut inne i neder-skåpet. Då måste materialet inte vara björk. Spånskiva skulle kunna duga, och den behöver inte ens målas. Det vore ett budgetalternativ, för då klarar jag jobbet själv. Ytterligare en idé att ta ställning till...

Fast allt är mycket enklare om man har gott om pengar. Å andra sidan lyder ett gammalt ordspråk: "Nöden är uppfinningarnas moder"...

18-01-09:

Inka skickade 2 foton som hon tog på paraden den 5:e. Först en söt häst, sedan Jesusbarnet med familj.

Jag har funderat på många varianter av lösningar, till hur jag utrymmes-effektivast kan ordna en hörn-övergång till Billy-hyllorna - UTAN att betala 6000:- för att få hit min gamla hörnhylla. (Det är fullständigt orimligt att betala så mycket!) Hyllan nedan hittade jag i en svensk bortskänkes-annons. Den ser ut som min utom att den saknar överhylla. Jag funderar på att lägga in en önskas-köpa-annons här i Spanien, med bild på en sådan här Billy-hörnhylla. Men hur många spanjorer vet ens att hyllorna heter Billy? (Trots att det är Ikeas storsäljare...)

Ikea säljer inte längre några speciella hörnhyllor. Nedan visar de en lösning där en vanlig rak 40-cm's hylla har ställts i hörnan. Det ser fint ut framifrån, men bakom hyllan blir det ett stort tomrum till ingen nytta. Om jag skulle ställa en hög Benno-hylla (den 20 cm breda Billy-kusinen avsedd för CD och DVD) så skulle det också se bra ut, men bli ett något mindre onödigt tomrum. Men då får jag bygga om en överhylla så den blir grundare och smalare. (För att få det enhetligt.) Det har jag dock lyckats med förr, som ni vet, fast då behöver jag förstås en extra överhylla att såga sönder. (En sådan kostar bara 20 €.)

I dag var flyttfirman EBM här igen för att återigen uppskatta hur många kubikmeter jag har. Jag har mätt och räknat och fått det till 20 (möjligen 21) m³. De fick det nu till 30 m³. De räknar egentligen inte fel - bara inte matematiskt (som jag gör). Det är ju faktiskt så att allt inte går att stapla ovanpå varandra, ända upp till taket i lastbilen - och därför tar större plats. Som t ex min läsfåtölj. Den är svår att ställa ovanpå något annat, och man kan möjligen ställa en låda i den - inte mer. 30 m³ kan jag acceptera. Det är bättre än de 45 m³ de uppskattade det till förra gången. Nu ska det kosta totalt (inkl parkerings-tillståndet) 555 €. Det får väl vara ok. Jag kommer ändå att få köra många gånger själv med alla småsakerna, och allt ömtåligt.

EBM hade med sig 12 nya flyttkartonger + en stor rulle bubbelplast. Så nu ska jag kunna packa ner en hel del till. Det var länge sedan vardagsrummet såg ut som ett vardagsrum. Nu ser det (i bästa fall) ut som ett dåligt organiserat förråd. Det är inte precis läge för att ha gäster... (Men mina vänner är alltid välkomna att titta inom ändå! Jag har en stol man kan sitta på.)

Nedan ser ni 2 "bassänger" till fiskodlingen. De har varit inne i hamnen för att få näten lagade, och bogseras nedan ut till sin plats igen. (Fiskebåten som drar är skymd bakom huset t h.)

Det är inte riktigt dags än, men snart, för de förskräckliga pinjelarverna. Här i El Campello brukar man kunna se dem i februari-mars. Men tydligen har man redan nu besvär nere i FungeriolaCosta del Sol. Larverna utvecklas i pinjeträd, och man bör vara uppmärksam om man ser en spindelnäts-liknande "boll" bland grenarna. Ser man en lång rad larver gå tätt efter varandra på rad, så bör man gå åt andra hållet bums, (eller åtminstone en stor omväg). Särskilt om man har sin hund, eller ett litet barn, med sig! Larverna ser ganska gulliga ut - men skenet bedrar!

   

Så här skriver Svenska Magasinet: Dags att varna för processionslarven - igen!

Processionslarver, thaumetopoea processionea, eller Procesionaria del pino, som den heter på spanska, rör sig i långa kolonner när de söker föda.

I Europa förekommer sju arter, men finns i centrala Asien, Nordafrika och södra Europa i synnerhet. De är äkta flockdjur. Under dagen döljer de sig i en stor spindellik boll. Nattetid lämnar de sitt näste och tågar i långa täta kolonner upp i träden på jakt efter föda. De fullvuxna larverna är knappt 2,5 cm långa. Larverna lever i pinjeträd och ser ut som bomullstussar i träden.

Undvik därmed att rasta din hund i områden – och under den här tidsperioden – där det finns pinjeträd. Om de finns i ditt närområde bör dessa träd behandlas under sensommaren. Larven är aktiv från februari till maj månad beroende på väder.

Mycket besvärligt för såväl människor som sällskapsdjur är de s.k. brännhåren från larverna. Dessa har ett starkt gift som ger en omedelbar brännande reaktion och kan få en hunds tunga att svälla upp till tre gånger och i vissa allvarliga fall även leda till att hunden dör av allergisk chock.

De hundar som överlever den första krisen får senare en inflammation på tungan och eventuellt i svalget. Efter en tid uppstår kallbrand och hunden kan förlora delar av tungan. Om du misstänker att din hund har kommit i kontakt med processionslarv, se till att skölja hundens mun omgående och kontakta därefter veterinär. En drabbad hund avger ofta mycket saliv. Se också till att skydda dig själv då larven även ger oss människor obehagliga allergiska reaktioner och hudirritationer.

Giftet larven avger heter cantharidine. Hästar som angrips av de kringflygande brännhåren gnager eller skrapar hål på sin hud och lider mycket svårt av klådan och kan bli förblindade när brännhåren träffar ögonen.

På allmänna platser är kommunen skyldig att behandla och ta bort dessa bon. Behöver ni hjälp med att behandla era träd, anlita professionell hjälp.

Lilla chihuahuan Daisy fick en bit av sin tunga amputerad för några år sedan. Det hade blåst in ett pinjelarvs-bo i deras trädgård... (De bor "på landet".) Det är sällan man ser larverna inne i samhällen (eftersom kommunerna normalt sprutar, gasar eller bränner ihjäl dem innan de lämnar sina bon), men ett år (var det i fjol?) såg jag åtminstone 4 angripna träd inte alls långt från oss! Därefter gick jag inte åt det hållet på nästan 2 månader, för säkerhets skull.

Nyss lämnade jag tillfälligt ifrån mig min bil. Erik hämtade den, och ska lämna den till Pablo, en bilmekaniker som han känner. Pablo ska sedan utföra den årliga servicen, men dessutom köra till ITV = bilbesiktningen söder om Alicante och besiktiga bilen åt mig. Allt detta för samma pris, som den mekanikern som jag lämnade bilen till förra året skulle ta enbart för servicen. Så bekvämt och lyxigt det känns! Särskilt nu när jag har så mycket annat för mig. De hör av sig när bilen är klar, så jag kan hämta den.

I år behöver jag inte bekymra mig för att inte hitta hem från ITV. Jag brukar ha problem, eftersom man inte kan köra över motorvägen på samma ställe där man har svängt av den. Man kan alltså inte köra tillbaka samma väg igen. Och så är det väldigt dåligt skyltat. Första året råkade jag köra en stor omväg längs en mindre landsväg, men jag kom rätt efter någon mil. Gången efter frågade jag på besiktningen, och de förklarade så noga att jag faktiskt hittade den gången. Jo, jag skulle förstås ha kunnat använda GPS... Men då är det ju ingen sport. (Äsch, jag är bara ovan vid sådana finesser.)

När Erik ändå var här så tog han ljusstakarna som jag visade foton på i går. Han tyckte om dem. Det var ju bra. 

Jag la in en annons på Mas Amigos webbsida (gratis för medlemmar):

Går det så går det. Jag tvivlar på att jag får svar, men hoppas förstås.

18-01-10:

Klockan 12:55 hann jag äntligen äta frukost, men jag fick värma tekannan en stund i mikrovågsugnen - för teet var kallt sedan länge. Det körde nämligen ihop sig lite på morgonen/förmiddagen.

För att kunna besiktiga bilen måste man ha en giltig bilförsäkring, vilket jag förstås har - och försäkringspapper ligger i bilens handskfack. Men det fanns inget kvitto på att försäkringen är betald, för det går automatiskt via autogiro. Jag gjorde en skärmdump från bankens webbsida, som visade att försäkringen betalades 17-02-23. MEN det framgår inte på banksidan - att försäkringen gäller 1 år.

Erik rådde mig att ringa direkt till försäkringsbolagets huvudkontor, vilket jag gjorde. Det var köer och vidarekopplingar, och emellanåt sa en telefonsvarare ungefär "Om du vill tala med avdelningen för X tryck 1, avdelningen för Y tryck 2, om ditt ärende gäller Z tryck..." etc. Tydligen lyckades jag förstå tillräckligt för att trycka rätt, men det är väldigt nervöst att prata med spanska bandinspelade röster. Förstår man inte vad de säger första gången, så säger de ändå bara likadant nästa gång... Tacka vet jag levande människor!

Sedan fick jag äntligen prata med en människa och framföra mitt ärende. Jag ville att de skulle maila ett kvitto på att försäkringen är betald och gäller. Jag blev vidarekopplad till den som skulle skanna in kvittot och maila - och några minuter senare hade jag mitt kvitto i inkorgen.

Detta vidarebefordrade jag till Erik, som skrev ut det och gick över till bilmekanikern med det. Pust! Jag är i alla fall glad att jag kunde fixa kvittot genom att tala spanska. Och jätteglad för att Erik hjälpte mig med det praktiska!

När allt var klart så smakade teet extra bra. De minsta låg intill mig när jag drack teet.

Jag satte mig ner på huk och tog ett foto till. Ni får själva gissa varför det är sådan rörelseoskärpa på Nellis svans...

Vid tredje fotot gjorde jag misstaget som man inte får göra när man fotograferar djur och/eller små barn. Jag höll inte kameran i min egen ansiktshöjd - så Nelli tittar på mig, inte in i kameran...

Jag fick ett nyhetsmail från Laura Ashley, som visar vårens nyheter. Rummen nedan tycker jag mycket om! Färgskalan är så mild och behaglig! Och så är inredningen i de här två rummen så oerhört genomtänkt och färgstämd. Det tycker jag om - fast det kostar mycket pengar att inreda så. (Eftersom man måste byta nästan allt, om man byter ut något.)

Men just så här ska jag inte ha det i min nya lägenhet. Där ska jag ha vitt-creme-sand-björk som bas, och rosa accenter i sovrummet, turkosa i hallen, ljusblå i vardagsrummet och gula i köket. I en liten lägenhet skulle man med fördel kunna ha samma accentfärg i alla rum - men jag "behöver" alla mina favorit-färger (i alla fall som små färgklickar), så det får bli så här. Basen ska vara densamma i alla rum, och det binder samman de olika utrymmena.

Det ska bli SÅ roligt att inreda precis så som jag själv vill ha det! Tja, nästan som jag vill ha det - för ekonomin lägger förstås hinder i vägen för att få det exakt. Men ändå! Nästan precis som jag vill ha det. Då kommer jag att kunna trivas bra! Förresten är det tur att den nuvarande ägaren valde blå färg i badrummet - för det är precis den färg som jag själv skulle ha valt. Blått passar ihop med vatten, tycker jag.

Nu borde jag packa - och inte drömma om kommande heminredning!

Somliga dagar av Britt G. Hallqvist:

Somliga dagar går allt så lätt.

Solen skiner och talen blir rätt.

Spelar man kula vinner man bums.

Rasten är rolig och maten är mums.

Andra dagar går allt på sne.

Försöka med något är ingen idé.

Man glömmer och tappar, blir sist och sämst.

Man ramlar på gården och slår sig hemskt.

Nu hoppas jag på en somlig dag!

Också jag hoppas på en somlig dag - i morgon. En dag då det går så lätt att packa flyttlådor, och vara flitig hela dagen. För i dag har ingen låda blivit packad...

18-01-11:

I dag har jag suttit i telefon med Telefonica nästan en timme. Inte å mina vägnar men å Lenas. Hon har nämligen inte haft internet sedan i tisdags kväll. I Spanien älskar man telefonsvarare, och alla robotar talar spanska (snabb spanska). Det är, precis som jag beskrev när jag ringde försäkringsbolaget "blablabla tryck 1, blablabla tryck 2 etc. I Sverige brukar det vara så att om man inte trycker något så kopplas man till en levande människa. Men inte här.

Jag kom fram till den tekniska avdelningen där en kvinna svarade. Hon bad oss göra alla de saker man normalt gör innan man ringer, och som Lena redan hade gjort, (stänga av, sätta på, återställa, kolla så kablarna sitter i etc) och så ville hon att jag skulle läsa upp några siffror som stod på en klisterlapp under routern. Där stod massor med sifferkombinationer på minst 10 olika ställen, och det tog ett tag innan jag förstod vilka siffror hon ville veta. Det var siffrorna under streckkoden, men hon förklarade för dåligt. Kanske hon sa ordet för streckkod på spanska, men det förstod jag inte. En pedagog hade då sagt siffrorna under alla de små svarta strecken - eller något liknande. Inte bara upprepat ordet jag inte förstod. Men till slut fick hon sina siffror. Vi skulle sedan låta allt vara urkopplat 15 minuter, och sedan sätta på det igen.

Det har Lena gjort nu, men fortfarande fungerar inget (varken fast telefon eller internet, däremot wifi inom bostaden) - alltså måste vi ringa igen. Och för att överhuvudtaget kunna ringa måste man kunna rätt mycket spanska. Det finns många utlänningar i Spanien, så nog borde man redan från början kunna komma till en engelskspråkig människa - tycker jag. Nu ska man en bit in i knapp-tryckandet säga "ingles" om man vill bli kopplad till någon som kan engelska. Men just i dag var de alla upptagna, så i dag gick det bara att tala spanska. Nåja, det ska väl ordna sig. Men för några år sedan skulle jag inte ha klarat det...

Sedan tycker jag att Telefonica borde ha skickat en tekniker bums. Lena betalar trots allt hela 90 € i månaden för internet + telefon + TV. Det är mycket pengar, och då bör man kunna förvänta sig bättre service.

På hemvägen från Lena så stannade jag och pratade med Rolf. Jag berättade om den snabbtalande spanska roboten man först kopplas till. Rolf berättade då om något han hade hört på radio i går. Det är så att det har snöat mycket inåt landet, och spanjorerna är tagna på sängen och har ingen snöröjning. Det finns bilar som suttit fast 18 timmar på motorvägen, och folk har varken tillgång vatten, mat, värme eller toalett. Då hade en spanjor som satt i en av bilarna ringt någon form av statlig vägservice, kanske motsvarande Vägverket (jag har glömt vad det hette på spanska). Han kom fram till en telefonsvarare. Roboten sa något i stil med Säg ditt ärende, och spanjoren började förklara. Roboten sa Säg ditt ärende, spanjoren började förklara - och så höll de på. Spanjoren kom aldrig fram till en människa - och fick ingen hjälp...

Erik ringde precis. Han sa att Telefonica och Vodafone är de bolag som tar mest betalt och har sämst service. Han har bytt till Jazztel och är jättenöjd. För ett abonnemang motsvarande Lenas (300 Mb/s / både upp och nedladdning + telefon + TV) så betalar han 55 € per månad, och servicen är bra. Jag kanske bör byta till Jazztel när jag flyttar? Erik är förresten så snäll att han erbjöd sig att komma ner till Lena och hjälpa till att prata med Telefonica, om vi får svårt att klara det på spanska.

Min bil är klar och besiktigad, men den hämtar jag först i morgon. (Jag hade skickat pengar med Erik, så han har betalat bilmekanikern.)

Jag ska till Lena om en stund. Men först ska hundarna få lunch, samt sin mitt-på-dagen-promenad.

Det blev visst ingen somlig dag i dag, utan en annan. Men rent statistiskt så bara måste det bli en somlig dag i morgon. En dag då jag kommer att packa en massa flyttlådor - lätt som en plätt.

Vi ringde Telefonica igen, Lena och jag. Och vi kom så långt att de lovade att en tekniker ska ringa Lena (på mobilen, för den fasta fungerar ju inte) - inom 24 timmar. Hoppas nu att de därefter kommer hem till henne bums - och fixar felet!

Jag gick inom Mercadona på hemvägen, och köpte bl a 2 bananas (= bananer). Jag passade på att fråga expediten vad det egentligen är för skillnad på banana och platano. De ser precis likadana ut, men bananas brukar vara aningen dyrare. Tidigare har jag fått svaret att bananas odlas i Spanien och därför är bättre än platanos som odlas på Kanarieöarna. Nu fick jag svaret att enda skillnaden är att platanos är sötare. Då väljer jag ju rätt som väljer bananas - de är söta nog. Jag brukar dessutom välja halvmogna.

Lite spam får vi väl alla då och då, men sedan en tid tillbaka får jag flera stycken likadana varenda dag. Texten, som ser ut att vara på italienska, är densamma, men det är olika avsändare. Varje gång så spärrar jag avsändaren och återsänder mailet "från postmaster" så att det ska se ut som om min mailadress inte finns. Men senare får jag ett likadant mail, bara från ny avsändare och med ny rubrik i mailet. Jag är inte så dum så jag klickar på länken de uppmanar mig att klicka på, men det är irriterande att de har så många avsändar-adresser. Även om man inte kan italienska förstår man ju att de lockar med pengar. (Fast faktum är att jag förstår lite italienska nu, de gånger som orden påminner om spanska ord, alltså drygt hälften av texten nedan.) Men jag undrar var de har fångat upp min mailadress?

Jag tittade lite på Jazztels erbjudanden (till ordinarie pris). Nu betalar jag 65 € per månad. För Ulfs skull har vi haft 100 Mb/s (vilket i praktiken har pendlat mellan 20 och 300). Det behövs mer när man ser på TV. Det gör inte jag, så jag skulle nog klara mig med 30 Mb/s. Nu har jag fast telefon, för det var jag ändå tvungen att betala för. Men jag skulle lika gärna kunna använda bara mobilen (mest som fast telefon eftersom den är för stor att bära runt). Jag ringer själv väldigt lite - jag föredrar att maila. Men jag svarar förstås när folk ringer. Mitt hemnummer (där ni kan ringa mig från Sverige till lokalsamtalstaxa) ska gå att flytta över till mobilen. Abonnemanget nedan skulle kanske passa mig? (Simétrica innebär att ner- och uppladdning är lika snabb.)

Telefonicas priser har precis höjts, och jag fick en lapp av kvinnan i Telefonica/Movistar-butiken i dag med de nya priserna. Där hittar jag inget under 80 € per månad (och det dyraste alternativet kostar hela 190 € per månad), men när jag tittar på Movistars webbsida så hittar jag erbjudandena nedan. (Fijo betyder fast telefon, och sin llamadas att samtal inte ingår.)

Ja, det är mycket att fundera på... Men i dessa båda exempel (med 50 Mb simétrica) så är Jazztel 12,35 € billigare i månaden - och då ingår dessutom 250 minuters mobilsamtal per månad (vilket jag inte skulle komma upp i).

18-01-12:

Tänk så bra! Det blev en somlig dag i dag! Solen skiner, tvätten hänger på tork på balkongen (där mina små ligger och lapar sol) - OCH jag har redan hunnit packa 1½ flyttlåda (fast det bara är lunchdags). Det tar tid med packandet nu, när det är så många små och ömtåliga saker. Jag måste linda in allt i bubbelplast, och packa i "rätt" ordning. Senare i dag ska jag hämta min bil, men annars har jag tänkt ägna dagen åt att packa. Jag har bara 17 dagar på mig innan precis allt måste vara nerpackat.

Lena H ringde nyss. Telefonica-reparatören har varit där. Men ännu har stackars Lena inget internet. (Så hon kan varken maila, söka på webben, se på TV, eller använda den fasta telefonen.) Och felet finns inte ens inom Lenas och Jans lägenhet. Det visade sig att det troligen finns bakom en lucka i korridoren utanför deras och grannarnas lägenheter. Och dit har förstås varken Lena eller reparatören någon nyckel. Reparatören ska fixa nyckel till i morgon, och ska då komma tillbaka och reparera felet. Det är ju inte klokt att Lena ska behöva vara utan internet-anslutning så länge, det blir ju drygt 3½ dygn (om de fixar felet senast i morgon förmiddag)! Lena borde åtminstone få prisavdrag på nästa månadsräkning - tycker jag!

Flitens lampa har lyst hela dagen, och jag har packat 4 lådor med olika sorters prydnadssaker. Jag tror faktiskt att alla är nerpackade nu, inkl alla små inramade foton. Men nu har klockan hunnit bli 20:35, så nu ska jag inte packa mer i dag. Men jag har tejpat ihop en låda till - i botten, och skrivit nr 45 på den - så blir det lätt att fortsätta packandet i morgon. Fast i morgon ska jag vara social också, jag ska träffa Trisha och Tony 12:30, på Sandras bar som vanligt. Att det blir där var gång beror på att Trishas dotterson jobbar där.

Jag behöver inte hämta min bil själv, för Erik kommer med den i morgon förmiddag. Detta är definitivt den bekvämaste service + besiktning som jag har haft. Och förmodligen den sista. Jag har inte råd att ha bil, så efter flytten ska jag sälja den. El Campello har bra kommunikationer, och det är inget fel på mina ben - så jag kommer att klara mig utmärkt utan. Och skulle jag behöva bil någon enstaka dag om året - då kan jag ju hyra en! Så här såg bilen ut när vi köpte den:

Och den är fortfarande i nyskick. Men eftersom den har några år på nacken, så har priset sjunkit rejält. Det är ju så med bilar, att någon vidare ekonomisk investering är de inte - men det är väldigt praktiskt att ha en till sitt förfogande! Det var egentligen Ulf som ville ha bil, inte jag. Men visst, jag kommer säkert att sakna den någon gång emellanåt. Det är lätt att bli bortskämd. Men jag har inte råd med den lyxen.

Jag glömde berätta att dagen i dag också har gått i musikens tecken. ♪ ♫ Jag har ett stort behov av tystnad, så det är inte ofta jag lyssnar på musik. Men i dag har jag lyssnat på många av mina gamla favoritskivor (alla rippade till datorn).

Egentligen började det med att jag trallade "It goes boom boody-boom boody-boom boody-boom...", alltså refrängen från "Goodness Gracious Me". Men jag kom inte ihåg hela texten så jag googlade och hittade originalet med Peter Sellers och Sophia Loren: https://www.youtube.com/watch?v=36YyCo8FXXA. Det är faktiskt en ganska söt låt... Jag lyssnade 4 gånger på raken (och kan nog det mesta av texten nu). Men sedan ville jag ha omväxling. Så jag har lyssnat (och sjungit med) medan jag har packat, och så har jag tagit några danssteg emellanåt (till hundarnas förtjusning - för det är inte ofta som matte är så rolig...) ♪ ♫ ♪

18-01-13:

Lena har äntligen fått tillbaka sitt internet. Men nyckel till skåpet/luckan fick hon fixa - fast inget var hennes fel.

Själv har jag träffat Trisha och Tony och fikat, pratat och haft trevligt. Trisha berättade något som jag inte visste. Jag visste att Trishas förra chihuahua Troy var en present från Fiona. Trisha fick honom när hon nyss hade blivit änka. Men jag visste inte att det var den 4:e chihuahuan hon fick på mycket kort tid - eftersom ingen av de andra hade överlevt. Jag kan inte tänka mig att något sådant här skulle ha kunnat hända i Sverige. Svenska kennlar brukar ha koll på det här med sund uppfödning, hundhälsa mm. Man får ingen stamtavla om man inte följer reglerna. Och det här var chihuahuor med spansk stamtavla. Här finns också regler, men färre - och ingen kollar att de efterlevs.

 

De två första hundarna hade haft en infektion (jag glömde vad den hette), så de hade dött några dagar efter leveransen. Tredje gången köpte Fiona från en annan kennel. De "råkade" tappa transport-buren vid transporten så att hunden kom fram med brutna ben.

Fjärde gången förklarade Fiona för djuraffären (som förmedlade köpen) att hon ville köpa hund till sin mamma för att trösta henne i sorgen - inte för att ge henne nya sorger. Och sa att de skulle behålla nästa hund i affären tills de var helt säkra på att den var 100% frisk. Det var han = Troy. Så honom hade Trisha i många år. Det var så vi träffades, Bonnie och Troy blev kompisar och vi ägare började prata. Oturligt nog dog Troy i förtid för att han hade fått leishmania. (Det var innan man kunde vaccinera hundarna mot det.)

Sedan köpte Trisha lilla Daisy. Daisy fick tillbringa flera dygn på djursjukhus - för att överleva. (Den djuraffären gick i konkurs innan Daisy hade fått sin stamtavla, så trots att Daisy är stamtavle-berättigad - så har hon ingen stamtavla.) På något sätt känns det tryggare att föda upp själv, även om det lönar sig väldigt dåligt ekonomiskt. Nellie har i alla fall kommit från en bra kennel. Jag kollade upp dem noga före köpet. Men så kostade Nellie lika mycket som en svensk chihuahua. Det kostar givetvis mer att föda upp hundar sunt och efter alla regler, därför kostar valparna också mer. Men hellre betala mer och veta att man får en frisk och sund hund!

Nelli är ännu inte vaccinerad mot leishmania! Hon är för liten. Egentligen kan man inte vaccinera hundar under 2 kg. Men vi ska göra det ändå, med svagare dos. Dock tänkte veterinären vänta tills hon kommer upp i 1,4 kg, och där är hon inte riktigt än... Så det är klart att jag oroar mig. Den lilla sandmyggan, bara 2-3 mm (som är värd för parasiten), är aktivast under kvällar och nätter - så vi får försöka hålla oss inne då. (Myggan lever normalt inom 300 meter från havet - men kan förstås råka blåsa flera km inåt land.)

Människor kan också dö av sjukdomen, men smittas ytterst sällan - i alla fall inte vi som bor i rika länder där vi sover inomhus om nätterna. Människans immunförsvar klarar normalt parasiten, men i fattigare länder där människor är undernärda - så dör folk av den. (55.000 dödsfall årligen!) Katter och gnagare brukar inte bli sjuka även om de smittas, medan hundar nästan alltid dör.

Bland Spaniens drygt 40 miljoner människor smittas tre till fyra personer om året sedan de stuckits av myggan. Det rör sig om individer med en viss hudsjukdom och vars immunförsvar brutits ner av undernäring. Parasiten finns i 98 länder, men inte i Sverige (utom hos några få hundar som har blivit smittade utomlands). Sandmyggan klarar inte det svenska klimatet. Här på Costa Blanca bär var 10:e sandmygga på parasiten, på Costa del Sol är det var 4:e. 

Du kan läsa mer om Leishmania här: http://www.sva.se/djurhalsa/hund/infektionssjukdomar-hund/leishmanios-hund. Jag har skrivit om allt detta tidigare, men ibland är det bra med repetition - för mig själv. Jag måste tala med veterinären igen, angående Nellie. (Hon väger 1340 gram nu.)

I går fick jag 5 sådana där spam med italiensk text, och i dag har jag hunnit få 3. Det är inte bara så att de kommer från olika adresser - de kommer även från adresser i olika länder. Det senaste i dag var avsänt från nederländerna (fast kan ju mycket väl vara omdirigerat). Texten är alltid exakt lika. Jag undrar vad som händer om man klickar på länken? Virus? Ännu värre? Jag tänker inte prova. Jag ska fortsätta att spärra avsändarna, och återsända. Synd att man inte kan anmäla sådant här någonstans - så proffsen kunde spåra den verklige avsändaren och stoppa (helst bura in) denne. Det är onekligen irriterande att få flera likadana varenda dag, vecka efter vecka.

Packat? Nää...

Nej, jag har fortfarande inte packat en enda låda i dag. Men jag har översatt texten i det italienska spam-mailet, och den betydde nästan ordagrant det som jag hade gissat på. Men jag fick slå upp ordet kryptovaluta, för det kände jag inte till. Det är sådana där digitala pengar som t ex Bitcoins. (Jag hade hört talas om Bitcoins, men inte kryptovaluta.) Om man "bara tittar 3 minuter på videon" så får man 5900 € och kan handla saker, resa på semester eller köpa bostad...

De vill antagligen att man ska investera riktiga pengar först. Jag skulle aldrig klicka på länken överhuvudtaget, och inte heller investera (ens om jag hade en massa oanvänt kapital) i kryptovaluta. Dessutom tror de ekonomiska experterna på ett stort prisfall på kryptovaluta de kommande månaderna.

Citat från Affärsvärlden: Priset på bitcoin har sjunkit omkring 9 procent på torsdagen efter att Sydkoreas justitieminister sagt att landet förbereder en lag som förbjuder handel med kryptovalutor. Sydkorea är en av de största marknaderna för större valutor som bitcoin och ethereum.

Kanske mailets avsändare vill byta sin kryptovaluta mot riktiga pengar, just för att inte förlora vid det kommande prisraset? Bara spekulationer från min sida - men så är jag ju både nyfiken och har livlig fantasi. Det vanligaste är ju att de "bara" vill lura pengar av folk! T ex lämna ut alla dina bankkonto-uppgifter "så vi kan sätta in pengar" - betyder förstås "så vi kan ta alla dina pengar", och "betala bara den här lilla avgiften, så vi kan ge dig en massa pengar sen" - betyder "vi vill att alla ska skänka oss en avgift, som vi tänker behålla, några pengar ger vi aldrig bort"...

Jag börjar bli trött på alla de här  "italienska" spam-mailen nu! Jag önskar att jag hade den kunskap och teknik som krävs för att spåra den verklige avsändaren! Helst hade jag velat titta honom i ögonen och säga vad jag anser om det hela...

Det blir nog ingen låda packad i dag. Men i morgon!

18-01-14:

Jag frågade One.com i går angående möjligheten att stoppa de italienska spammailen.  De har påpassligt nog en "Domänsekretess" som man kan prenumerera på för att undgå sådant här. (Denna ser ut att kosta 8 DKK per månad.) De skrev också: Det går förstås att göra en polisanmälan och spårning av själva mailet, men sannolikheten att hitta en riktig person där bakom är dessvärre ganska låg. Tja, något annat förväntade jag mig inte. Jag ska tappert fortsätta att blockera och återsända. Någon gång bör de ju ge upp, tycker jag.

Jag blev plötsligt (redan kl 19) oerhört trött i går, och ville bara gå och lägga mig. Men för hundarnas skull väntade jag med sena rundan till närmare kl 20, så jag kom i säng 20:30. Jag somnade inte bums, trots att jag var så trött. Och sedan vaknade jag som vanligt minst en gång i timmen av värmevallningar. Jag gick inte upp förrän 09:30 (motvilligt, jag var inte utvilad, men hundarna ville ha frukost + sin morgonpromenad). Totalt 13 timmar i sängen - och jag är trött. Det är mitt vanliga tillstånd - tyvärr.

Jag börjar undra om min hypotyreos-medicin inte är tillräcklig. Jag har läst på mycket på sistone. Bl a på de utmärkta webbsidorna: https://hypotyreos.info/ och http://skoldkortelforbundet.se/. Det framgår tydligt och klart att alla inte blir hjälpta av Levaxin. Det har jag tagit i nära 30 år nu, och visst hjälpte det mycket i början, men återställd har jag aldrig blivit. Några behöver tillskott även av T3 (Levaxin innehåller T4), andra behöver naturligt sköldkörtelhormon. Och så finns det en annan medicin än Levaxin (Euthyrox) som man kan prova eftersom de tas upp olika av kroppen. Allt detta ska jag diskutera med min läkare sedan när jag anser mig ha tid för ett läkarbesök.

Många andra små krämpor som jag har; mycket torr hud, svullet ben och därför sekundär WED (Willis Ekbom Disease) kan vara följder av hypotyreos. Något intressant som jag fick reda på när jag läste webbsidorna, är att ett symtom på hypotyreos är att man tappar många av hårstråna på yttre delen av ögonbrynen (så det blir glesare mellan hårstråna där). Det har jag gjort - men jag hade ingen aning om sambandet.

Jag undrar om Stella står på tillräcklig dos av sin medicin. Vid ett par tillfällen har hon sett ut att ha ont, som i går kväll.

I morse när jag klev ur sängen, så hade Nellie hunnit leka med bajs i två av deras sängar. (Jag får väl skylla mig själv som försökte sova ut.) Så före frukost fick jag tvätta hundplädar... I morgon blir hon 9 månader! Periodvis kallar jag Nellie för "Bajsfia", "mattes lilla skitstövla" eller "äckel-päckel"... Ni får själva gissa varför. Fast jag älskar henne precis lika mycket ändå. (Förresten fick jag tid hos veterinären på torsdag, för att vaccinera henne mot leishmania.)

   

Sedan passade jag på att stoppa min sängklädsel i tvätten. Den kan ändå inte sitta på under flytten. Hoppas nu att flyttfirman inte skitar ner själva sängen under flytten - för den går ju inte att tvätta. Sängen ser så annorlunda ut utan sängkappan. I framtiden skulle jag vilja ha en sängstomme med sänggavel. Då får jag sy om sängkappan så den bara går runt om själva madrassen.

I eftermiddag ska jag träffa Annevi. Det ska bli jättetrevligt!

I eftermiddag har jag tillbringat några trevliga timmar tillsammans med Annevi, hemma hos henne. Jag kunde konstatera att Annevi och Staffan har väldigt fint och trivsamt hemma hos sig. Som tur var fanns en klocka inom synhåll, så jag begrep när det var dags att gå hem. Annars blir det lätt så, att när jag har trevligt - då glömmer jag tiden. De har en fantastisk utsikt från sin lägenhet, trots att den inte ligger i första linjen. Jag tog några foton. Nedan från norr till öster:

Utsikten nedan har Annevi när hon sitter vid datorn. Inte så dum... (Kameralinsen reflekteras i fönsterglaset...)

Annevi och Staffan har nyligen bytt fönster, från 1-glas till 2-glas. Jag kunde konstatera hur mycket tystare det blir i lägenheten med 2-glas. Trafiken från San Bartolomé hördes inte alls. (Själv störs jag ju mycket av alla ljud från gatan, särskilt nattetid. Synd att vi inte bytte fönster här på tidigt stadium. Det gör ju skillnad på värmen, och elräkningen, vintertid också.)

I nästa lägenhet får jag i alla fall 2-glasfönster i vardagsrummet. Jag minns inte hur det är i sovrummet.