På den här sidan (under inledningen och väderleksprognosen) hittar ni DAGBOK - med senaste nytt.

 

Jag emigrerade till El Campello i Spanien 06-10-01! (Fr o m december 2009 ägde jag en (halv) bostad i El Campello, och fr o m augusti 2011 bodde jag där året runt, innan dess tillbringade jag somrarna i Sverige.)

 21-03-27 flyttade jag av familjeskäl (helt oplanerat) tillbaka till Sverige igen! Var sak har sin tid!

Sedan flytten till Spanien har jag skrivit Dagbok här på min hemsida. Det är ett effektivt sätt att nå många. Och så länge ni är många som läser min dagbok så fortsätter jag att skriva. De äldre delarna av dagboken återfinns under rubrikerna Sparad dagbok 1 - 73. (Om ni har tänkt besöka mitt lilla spanska paradis El Campello, så finns det en del information på Gäst-info-sidan och på El Campello-sidan.)

Längre fram ska jag övergå till skriva på min andra webbsida: https://christel.es/

 

Överst på den spanska prognosen visas min/max temp, procentsiffran syftar till risken för nederbörd, och längst ner visas vindriktningen samt vindhastigheten i km/h. Klickar du på Aemet i hörnan så kommer en mer detaljerad prognos upp. (Där kan du kan få ännu fler detaljer om du klickar på Predicción por horas.) Men vill du även veta temperaturen i havet (=temperatura del agu

a) så får du klicka på länken nedan som visar vädret vid stranden längs Carrer la Mar i El Campello: http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/playas/carrer-la-mar-0305013. Saknar du den norska prognosen som låg här tidigare så klicka på: http://www.yr.no/sted/Spania/Valencia/el_Campello/langtidsvarsel.html. Spansk väderlänk: https://www.eltiempo.es/el-campello.html?v=historico. Här kan du klicka för att se aktuell moln- eller regn-status, samt temperatur: https://www.eltiempo.es/nubes + https://www.eltiempo.es/lluvia. Om du i stället vill titta hur vädret ser ut i verkligheten, så klickar du på den här länken som går till webbkameran vid playan: http://comunitatvalenciana.com/actualidad/el-campello/webcams/webcam-el-campello (fungerar inte alltid).

 

 

Vädret i Höganäs
Data från yr.no, MI, NRK.

 

Vädret i Mölle
Detaljerad väderprognos

 

DAGBOK:

OBS! När denna sidan blir "full" så flyttar jag över text och bilder till senaste "Sparad dagbok".

Uppdateringarna t o m 16/11 är nu flyttade till Sparad dagbok 73.

Jag är så gammeldags att jag skriver "uppifrån och ner", d v s det nyaste inlägget hittar du längst ner på sidan.

 Den här bloggen handlar om verkligheten, inklusive dammtussar, celluliter och misslyckanden! Om livet alltså! (Och alla foton är "naturella/ostylade".)

(Om du vill öppna en av de länkar jag ibland hänvisar till, så "högerklicka" och välj "öppna i ny flik" eller "öppna i nytt fönster".)

 

21-11-17:

I kväll fick jag titta på min blivande lägenhet igen. Tyvärr hade det hunnit bli mörkt, men jag har fotograferat en massa och tagit de mått jag behöver. Lägenheten är nästan klar. Det fattas diskmaskin i köket, samt städskåp + garderob + hatthylla i hallen. Så snart lägenheten är helt klar kan jag få nyckeln, och vi hoppas att det ska bli före 1/12. Här kommer 4 "översiktsfoton":

   

Jag mätte förrådet också. Det är bara 1,43 x 1,60 cm = 2,28 m². Om jag ställer de Billy-bokhyllor som inte får plats i lägenheten längs väggarna i förrådet, så får jag nog plats med jul- och påsk-saker och resväskor. Men frågan är om det går att klämma in min nya cykel över vintern? Och hur ska jag få plats med Ulfs saker, och en hopfällbar gästsäng, dessutom? Det blir inte lätt.

Även i dag kändes det så rätt att komma in i lägenheten i Mölle. Jag är säker på att jag kommer att trivas bra där.

Annars har jag nog börjat stressa lite för mycket. I dag fick jag 2 omgångar flimmer-skotom (hör ihop med migrän), och då kunde jag nästan inte se något på en bra stund. (Mer än blixtrande halvcirklar framför ögonen.)

Men alla böckerna (utom de olästa som jag vill ha till hands) är packade. Det blev knappt 18 lådor. Och totalt har jag gallrat ut 7,3 löpmeter böcker. Linda tog några i dag, och jag hoppas att Jenni och Gunilla tar några i morgon. (Resten får Loppan.)

I morse fick jag veta att kvinnan som tittade på min lägenhet har skrivit på kontraktet. Men hon vill inte flytta in förrän 1/2. Däremot är det hon som vill överta mina persienner mm, och det är ju bra.

I morgon (efter gympan) ska jag ta blodprov för att se om mina kolesterolvärden har sjunkit något. Jag hoppas verkligen det! Men det återstår att se...

21-11-19:

Det gick åt 2 sköterskor, och 3 försök, innan de lyckades ta blodprov på mig i går. (Jag är lite svårstucken.) Svaret får jag troligen först om en vecka. Jag träffade också en dietist i går. Hon menade att det vore konstigt om mina värden inte har sänkts, med tanke på kostomläggningen jag har gjort. Det mesta av det jag äter nu är helt rätt, men jag måste sluta med ost och yoghurt. Men dietisten påpekade att mina kostrestriktioner inte gäller 365 dagar om året, men åtminstone 6 dagar i veckan tills mina kolesterol-värden blir normala.

I går provade jag att ha pesto på fröknäcket, och det smakade bra, guacamole likaså (men den håller bara 24 timmar). Jag hittade bådadera i burkar på Lidl. Deras Chef select fresch pesto är riktigt god! Jag tycker mycket om ost, och yoghurt, men det gäller att tänka i nya banor.

Jag har i alla fall lyckats gå ner lite i vikt, och väger 53,5 kg nu. (3 kg kvar till min normala vikt.)

Nu är jag lycklig ägare till en alldeles ny cykel. (Nedan fotograferad i cykelförrådet.) Det är en mintgrön 26" Crescent med 7 växlar. Cykeln beställde jag i våras, just den här modellen i somras, men cykelhandlarna har inte kunnat få in cyklar förrän nu. Jag kommer troligen inte att cykla så mycket nu i vinter, men när vädret blir bättre igen - då ska jag cykla runt på Kullahalvön! (Jag ska ordna så Nellie kan åka säkert i korgen fram.)

Jag köpte till en korg till bakre pakethållaren. 

Jag fick precis ett sms från min läkare på vårdcentralen. Provsvaret har redan kommit. Några exakta värden fick jag inte, men hon skrev: "Dina blodfetter har förbättrats markant! Fortsätt med den här livsstilen." Bra! Då har det lönat sig att avstå från en del av det som jag tycker bäst om. Som bekant kan man aldrig "både äta kakan och ha den kvar". Man får välja. Jag väljer hälsa före tillfällig njutning!

Jag har mätt min nya cykel med tanke på att mitt blivande förråd bara är 143 x 160 cm. Cykeln är 165 cm lång, och går förstås in på diagonalen när förrådet är tomt. Men jag ska ju ha hyllor där med en massa "säsongs-saker" och resväskor på. Samt Ulfs saker och en gästsäng. Dessutom hade jag hoppats få plats för mina "reservkrukor" och små trädgårdsredskap också. Och då blir det nästan ingen golvyta kvar. Enda alternativet är om jag kan ställa/hänga cykeln på höjden. (Det kommer inte att räcka att jag vinklar framhjulet.) Jag vill förstås förvara min nya fina cykel inomhus i vinter! Det vore kapitalförstöring annars.

21-11-20:

          

Grattis på 37-årsdagen min kära dotter Linda!

 

Det är mycket som ska planeras när man ska flytta! Jag funderar på hur jag ska få plats med alla mina krukväxter. Det hjälper inte att jag får ytterligare ett fönster i Mölle. Här är fönsterbänkarna djupare: 18 cm i köket och 22 cm i vardagsrummet. I sovrummet i Mölle är fönsterbänken bara 13 cm djup (och fönstret är dessutom inåtgående), så där kan jag knappt ha en enda krukväxt. I vardagsrummet är fönsterbänkarna 15 cm djupa och rymmer alltså bara små krukor. (Fotot nedan på sovrummet ser gult ut, eftersom jag tog det när det var mörkt. Men väggarna är gräddvita.)

Jag kommer att få ha olika typer av blombord framför alla fönster. (Men inga hyllor eftersom värmen från elementen ska nå hela rummet.) Även nu står mina växter i dubbla rader på vissa ställen (på små bord och rullvagnar). Jag får väl se hur jag kan ordna det i Mölle. Jag tycker om samtliga mina krukväxter, och skulle inte klara av att gallra ut mer än max 2-3 stycken. (Och så vill jag köpa en Cissus...) När jag inte kan ha en riktig trädgård, så vill jag ha "krukträdgårdar" både ute och inne. Ute kommer jag att få plats till fler krukor! Kul! Jag har stora planer inför våren.

   

Fast azalean, hyacinten och amaryllisen är ju av typen "tillfällighets-växter", så de får kanske inte följa med. (När jag tog fotot nedan till vänster, såg jag att min amaryllis hade börjat hänga. På fotot till höger så har den fått en stöttande blompinne.)

   

Jag bar ner alla mina vinylmattor från vinden. (Här hann jag ju aldrig så långt att jag la mattor på golven eller hängde upp tavlor på väggarna.) Nu rullade jag om alla så att ovansidan kom utåt, så jag kan se vad jag har. Jag gallrade ut 4, men behöll 18. Alla 18 kommer jag inte att använda (även om jag planerar att lägga en på terrassen och en i förrådet), men jag vill prova mig fram. När jag vet vilka jag vill behålla så får Loppan resten.

       

Jag längtar tills jag får nyckeln till Mölle-lägenheten! Det kan dröja max 11 dagar. Sen ska här flyttas! Fast innan dess vore det bra om jag hann gallra ut lite prydnadssaker också. Som sagt, det är mycket som ska planeras...

21-11-21:

Tyvärr planerar jag om nätterna när jag borde sova... Jag har svårt att somna, och om jag vaknar har jag svårt att somna om. Så jag är lite tröttare/sömnigare än jag borde vara. Suck! Det är bättre att sova på nätterna och fundera på dagarna.

Nu har jag ritat klart min "möblerings-plan". Det kommer att bli ganska bra, men inte optimalt. Och i vardagsrummet kommer jag bara att få plats med 2 tavlor (eftersom det är höga bokhyllor längs väggarna). Jag kommer att få en del möbler över, men bara enstaka. Och så kommer jag inte att behöva garderobs-dörrarna (i björk) som jag släpade med från Spanien. Jag får nämligen inte plats med en enda extra-garderob, inte ens i förrådet.

Jag kommer att ställa de Billy-hyllor som blir över (de som har lite skadade bakstycken) i förrådet - för att förvara saker i. Så får jag nytta av dem ändå. (De med helt trasiga bakstycken lämnar jag i förrådet här. Hon som flyttar in efter mig tar gärna över dem. De går ju att förvara saker i dem även om bakstycket saknas.)

Ett par timmar i dag har vi haft solsken! Det uppskattade både jag, Nellie, och alla mina krukväxter. Nellie valde att lägga sig högst upp på kuddarna, i solstrimman. Bara de här 5 kuddarna har jag framme nu. Resten är nerpackade (jag lägger kuddar överst i boklådorna). Jag har nu packat de 20 lådor jag ska packa. Resten av allt "smått och ömtåligt" (mycket) ska jag ta själv.

Om ni gratis vill ladda ner 9 söta julbilder, som den nedan (från Wrendale designs), så höger-klicka här: https://www.dropbox.com/sh/dcctxy5875k3qu9/AAD_S_FeOqva7lVY70blyVNwa

Själv föredrar jag fysiska möten IRL! Men så tillhör jag ju en annan generation...

21-11-22:

Plötsligt är det nästan helt mörkt, och klockan är bara 16:37. Detta blir första vintern som jag helt frivilligt tillbringar i Sverige sedan år 2005. Jag kommer att ha mycket svårt att vänja mig vid mörkret och kylan. Enda trösten är att jag har 22° inomhus. Samt, förstås, att jag kan träffa mina barn och barnbarn oftare!

På min balkong var det +1,2° i morse, men i parken är växterna i skuggan frostnupna.

Nellie får ha polojumper under selen, då håller hon sig varm. Men de små tassarna är bara. Det tillverkas inte hundskor i så liten storlek. Sedan, när det blir kallare, får jag ta upp henne i famnen då och då och värma tassarna - i alla fall om vi går långt.

I dag har vi i alla fall haft solsken större delen av dagen.

Den röda polojumpern, som Nellie har nedan, köpte jag 1973 åt mina dåvarande hundar (långhåriga dvärgtaxarna Kicki och Pyret). Men de kunde bara ha den när de var valpar.

I dag gick jag igenom min nallesamling (de större nallarna). Jag behöll mina 6 favoriter, men gallrade ut de 10 nedan. Jag hoppas att Alva och Tuva vill ha några. Resten får Loppan. Mina små mini-nallar är fortfarande nerpackade (sedan förra flytten). Dem får jag gå igenom när jag packar upp i Mölle-lägenheten. Samma sak gäller de flesta små prydnadssaker. Men det kan vara lättare att se hur mycket jag måste gallra ut, sedan när jag är på plats.

Jodå, jag överlever utan ost på fröknäcket. Men när jag lusläste innehållsförteckningen på Lidls pesto så ser jag att den faktiskt innehåller 7% grana padano (ost). Men det är skillnad på 7 och 100%. Jag har också provat Oatlys På Mackan (naturell), som smakar lite mer åt mjukosthållet. Den är ok, men kräver något "smakrikt grönt" ovanpå. Jag håller mig nog till peston.

Jag har provat yoghurt-ersättning också. Jag köpte en havregurt, men den tyckte jag inte alls om. Nu har jag köpt en naturell plantgurt (sojabaserad), men den har jag inte hunnit smaka än. Jag hade tänkt köpa en Oatley soygurt, men upptäckte att den både innehöll socker och dextros, fast den var naturell. Smakar inte "soja-gurt" heller bra, så klarar jag mig utan. Men fröknäcke utan pålägg blir alldeles för torrt.

I dag säljer Lidl Aladdin och Paradis chokladaskar för knappt 40:-. Jag tittade länge på annonsen, tänkte på julhelgen, och dräglade lite. Men jag köpte ingen ask. Jag skulle bara äta upp allihopa (utom ett fåtal som jag skulle bjudit andra på), och då skulle mina kolesterolvärden stiga igen. (Ett par dagar kring julafton, samt på nyårsafton, ska jag unna mig lite onyttigheter. Men bara då, och i måttliga mängder.)

Nu ska jag se om jag kan gallra ut några prydnadssaker. (Av dem som inte är nerpackade.)

21-11-24:

I morse var julbelysningen över Storgatan tänd för första gången i år. Så mörkt som det är i Sverige så här års, så uppskattar jag den extra belysningen.

I förmiddags kom en stor stark karl från second-hand-affären och hämtade alla mina utgallrade böcker. (Det blev 4 fulla flyttlådor!) Skönt att slippa kånka på dem själv. Jag behöver mina krafter till annat.

Bl a släpade jag ner den fullpackade flyttlådan med alla Ulfs saker från vinden. Sedan packade jag över allt i väskan nedan. (Det blir lättare att hantera då.) Väskan gick nätt och jämt att stänga, fast den är i största storleken.

Eftersom väskan är så stor så kommer jag inte att få plats med den i mitt lilla förråd. Men Jenni har lovat att den ska få stå i hennes gästrum. Idealet vore förstås om Ulf tog hem väskan till sig.

Förresten vill Alva och Tuva ha 3 var av mina utgallrade nallar. Bra! (De 4 som blev kvar fick second-hand-affären.)

Jag gjorde om lägenhetsritningen så det stämmer med hur lägenheten ser ut nu efter renoveringen. Och sedan har jag ritat in alla mina möbler, så jag i förväg vet precis var alla ska stå. Det blir nog bra, men det blir inte jättegott om plats (trots 8 m² mer än här).

Jag längtar inte efter själva flytten, men jag längtar mycket efter att sedan komma till ro i Mölle. Det kommer att bli bra!

Jag har möblerat klart på pappret nu. (Fast jag kom på att jag glömde utemöblerna på altanen. Dem hade jag ritat in förra gången. Å andra sidan kom jag ihåg att rita in Nellies ramp, "hus" och toalett.) Det blir trångt, men rymligare än här. Det kommer säkert att fungera, men det är förstås synd att jag är tvungen att klä in väggarna med höga bokhyllor. Det skulle bli luftigare om jag kunde ha en lägre hylla längs den ena vardagsrums-väggen. Men i så fall måste jag köpa en helt ny hyllserie, och just nu hittar jag ingen alls som jag tycker om.

Så snart jag kommer åt att mäta mina sovrumsfönster exakt, så ska jag beställa sådana här mörkläggnings-rullgardiner:

Hur jag ska göra i vardagsrummet vet jag inte ännu. Jag kommer ju inte att ha någon direkt insyn, men jag kan kanske behöva skärma av lite ändå (vid enstaka tillfällen). Persienner är praktiskt, men varken snyggt eller lätt att hålla rent. Rullgardiner skulle skärma av för mycket. Kanske någon typ av lång gardin? Wave-gardin? Lamell-gardin? Fast jag brukar tycka att långa gardiner är i vägen. Och jag vill inte skymma utsikten. Vi får se. Jag kan fundera i lugn och ro.

21-11-26:

Två glada nyheter:

Jag ska hämta nyckeln till min nya lägenhet klockan 10 i morgon! Nellie ska få följa med.

Jag loggade in på 1177 och såg att mina kolesterolvärden nu ligger helt inom det normala! Bra! Då lyckades jag sänka dem radikalt genom att ändra livsstil (matvanor)! Det är ett mycket bättre alternativ än att fortsätta leva fel, och ta en medicin (statiner) som kompenserar. (Nu vågar jag nog äta ost och/eller grekisk yoghurt någon gång emellanåt.)