På den här sidan (under inledningen och väderleksprognosen) hittar ni DAGBOK - med senaste nytt.

 

Jag emigrerade till El Campello i Spanien 06-10-01! (Första året, samt fr o m augusti 2011, bodde jag året runt i El Campello. Men somrarna 2008-2011 tillbringade jag i Sverige.)

21-03-27 flyttade jag av familjeskäl (oplanerat, men inte utan skäl) tillbaka till Sverige igen! Jag valde att bo i vackra Mölle. Var sak har sin tid!

Sedan flytten till Spanien har jag skrivit Dagbok här på min hemsida. Det är ett effektivt sätt att nå många. Och så länge ni är många som läser min dagbok så fortsätter jag att skriva. De äldre delarna av dagboken återfinns under rubrikerna Sparad dagbok 1 - 82. Om ni har tänkt besöka mitt lilla spanska paradis El Campello, så finns det en del information på Gäst-info-sidan och på El Campello-sidan. (Längre fram har jag planerat att eventuellt övergå till att skriva på min andra webbsida, som ännu inte fungerar: https://christel.es/)

 

Överst på den spanska prognosen visas min/max temp, procentsiffran syftar till risken för nederbörd, och längst ner visas vindriktningen samt vindhastigheten i km/h. Klickar du på Aemet i hörnan så kommer en mer detaljerad prognos upp. (Där kan du kan få ännu fler detaljer om du klickar på Predicción por horas.) Men vill du även veta temperaturen i havet (=temperatura del agua) så får du klicka på länken nedan som visar vädret vid stranden längs Carrer la Mar i El Campello: http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/playas/carrer-la-mar-0305013. Saknar du den norska prognosen som låg här tidigare så klicka på: http://www.yr.no/sted/Spania/Valencia/el_Campello/langtidsvarsel.html. Spansk väderlänk: https://www.eltiempo.es/el-campello.html?v=historico. Här kan du klicka för att se aktuell moln- eller regn-status, samt temperatur: https://www.eltiempo.es/nubes + https://www.eltiempo.es/lluvia. Om du i stället vill titta hur vädret ser ut i verkligheten, så klickar du på den här länken som går till webbkameran vid playan: http://comunitatvalenciana.com/actualidad/el-campello/webcams/webcam-el-campello (fungerar inte alltid).

 

 

Vädret i Mölle
Detaljerad väderprognos

 

DAGBOK:

OBS! När denna sidan blir "full" så flyttar jag över text och bilder till senaste "Sparad dagbok".

Uppdateringarna t o m 15/8 är nu flyttade till Sparad dagbok 82.

Jag är så gammeldags att jag skriver "uppifrån och ner", d v s det nyaste inlägget hittar du längst ner på sidan.

 Den här bloggen handlar om verkligheten, inklusive dammtussar, celluliter och misslyckanden! Om livet alltså! (Och alla foton är "naturella/ostylade".)

(Om du vill öppna en av de länkar jag ibland hänvisar till, så "högerklicka" och välj "öppna i ny flik" eller "öppna i nytt fönster".)

23-08-16:

I går var jag inne i Höganäs. Jag parkerade på Sundstorget, där den här roliga giraffen står.

Jag besökte min läkare på vårdcentralen (Capio). Jag beställde tid 17/4 och fick således vänta 119 dagar(!) på att få komma till. Nu hade jag bara några småkrämpor jag ville diskutera, men ändå. Min läkare förklarade att de dels hade läkarbrist från början, och sedan har väldigt många människor listat sig hos dem på sistone. De har ännu ingen möjlighet att hinna med alla, och får förstås prioritera så de tar patienter med akuta besvär först. Det förstår jag. Men det känns ändå oacceptabelt att behöva vänta 119 dagar, när man normalt ska få komma till inom 1 vecka.

Nåja, läkaren konstaterade att mina värden är bra - och så skrev hon ut Levaxin (för min hypotyreos) och migränmedicin. Jag vill gärna bli "besiktigad" en gång varje år, så att jag vet att allt är ok.

I går tog jag 2 böcker ur bibliotekskorgen. Den nedan började jag läsa. Den verkar vara lagom trevlig och lite spännande. Jag har tidigare läst Syskonmakaren av samma författare, och den tyckte jag var bra.

Ännu ser jag inte solnedgångarna från min altan. Men de börjar närma sig! Inom en månad så bör jag se dem.

Så länge det finns liv så finns det hopp. Runt den enda blommande Bonica-rosen syns fler blomknoppar, och mitt i allt det vissna syns en enda liten Pink the fairy-ros.

   

Himlen är ljusgrå, men det syns inga regnmoln. (Solen ska titta fram senare, enligt prognosen.) Hundarna och jag ska snart ut på promenad.

Jag hade inte alls tänkt gå särskilt långt. Vi började med att gå upp emot skogen. Jag valde mellan att gå Mölle-slingan, eller runt Mölle mosse.

Men sedan fick jag plötsligt lust att gå till Gregers backar, för där har jag aldrig varit tidigare. Det är nog knappt 2 km från vårt hus (inringat nedan), men det är ganska mycket uppför. Gregers backars högsta punkt ligger 175 meter över havet, vilket är 142 meter högre upp än Trappstigen

.

Vi följde först skyltarna, och sedan den blå vandringsleden. (Den har blå markeringar på träden här och var. Det gäller att hålla koll på dem!)

Vissa träd såg lite höstlika ut.

Först är vägen bred och lätt framkomlig.

Senare blir den brantare, och ibland lite svårframkomlig.

Krönet skymtas.

Utsikten var fin, men hade förstås varit ännu finare en klar dag.

Det finns en minnesplakett på en sten, som minner om en tragisk flygolycka 1956.

Nedan några "tidningsurklipp" om olyckan:

När jag hade läst minnesplaketten så fortsatte jag att beundra utsikten. Allt syntes bättre i verkligheten.

Nea med en god pinne i munnen. Ja, enligt henne alltså.

Efter att ha tittat färdigt på utsikten, respektive gnagt färdigt på pinnen, så började vi gå nerför backen igen.

Det kändes betydligt lättare, och gick fortare, att gå nerför!

Stora delar av vägen gick Nellie framför mig, medan Nea gick bakom. Båda var jätteduktiga, och skuttade tappert över stock och sten.

Trots att vi var ganska trötta (och jag genomsvettig), så gick vi en liten omväg till Mölle mosse, bara för att se om näckrosorna fortfarande blommar.

Det gör de!

Sedan gick vi närmaste vägen mot Mölle.

23-08-17:

I dag har jag faktiskt startat min nya dator. Kors i taket!  Och jag har installerat Norton-antivirus + Office 2021. Det tog sin lilla tid med nedladdning, installation och aktivering via produktnyckel. Men nu är det klart. Nu ska jag "bara" installera minst 12 andra nödvändiga program, och sedan kanske några till som jag också brukar använda. Men det gör jag en annan dag.

Ni märker att jag skjuter på det där med att börja använda min nya dator. Det är ju så, att den dagen jag går över till den - då går den här bloggen i graven. Nedräkningen har redan börjat. (Orsak: Frontpage 2003, programmet som jag skriver bloggen i, är inte kompatibelt med Windows 11.)

Nu ska jag gå ytterligare en promenad med mina små, och därefter ska jag sätta mig och läsa.

23-08-18:

Himlen i går. Orange tillhör inte mina favoritfärger, men visst klär kvällshimlen i nyansen.

Nellie väljer de i hennes tycke allra bästa sittplatserna!

Jag skjuter gärna upp saker (till förmån för att läsa). Min aloe vera spränger snart krukan. Den borde jag ha planterat om för länge sedan.

I förmiddags läste jag ut Natten Tallulah Murray försvann. Det var en riktigt trevlig bok, och spännande utan att vara otäck.

I kväll har jag börjat på en ny. Den här har jag köpt själv, för den oemotståndliga titelns skull.

Boken är lättläst, så jag har redan hunnit hälften. Jag är inte riktigt klok på vilken åldersgrupp boken vänder sig till. Det skulle kunna vara en sagobok, om det inte vore för det avancerade språket. Jag menar, hur många 10-12-åringar känner till sådana ord som prokrastinera eller trompe l'œil? Eller boktitlar som Nietzsches Så talade Zarathustra? Så boken är kanske trots allt en vuxenbok? Jag är i alla fall inte för gammal för att läsa den. Idealet vore förstås om ett barn och en vuxen läser den tillsammans - och diskuterar innehållet.

Det här skämtet förstår bara vi svenskar:

Nu har jag läst ut Katten som räddade böcker. Det är en trevlig bok, så jag sparar den. Jag planerar att läsa den för mina barnbarn om 6-7 år eller så.

23-08-19:

I dag är det både soligt och varmt (23°). Tyvärr har jag förskräcklig migrän (sedan i går), så jag kan inte riktigt njuta av vädret.

I morse hade jag tid hos hårfrisörskan. Hon klippte 4 cm på längden (men inget på luggen). Håret behövde jämnas till eftersom det har varit uppklippt. Det vänstra fotot visar före, och det högra visar efter. Skillnaden ser inte stor ut, men jag känner tydligt att håret är kortare. Eftersom jag sparar till längre, så kan jag nu vänta ca 4 månader innan jag går till hårfrisörskan igen.

   

Det stör mig att det ser ut som om jag har en mustasch på alla foton numera. Det är kärlbristningar. Man får det av sol, vind och kyla. (Jag har några på näsan också.) Nedan ser ni hur "mustaschen" ser ut på nära håll.

Om man har gott om pengar så kan man gå och få sådant borttaget med laser. Jag tror att det kostar uppemot 10'000:-! Om jag hade varit miljonär så hade jag säkert tyckt att det vore värt pengarna, men det tycker jag inte nu. Ni kan väl låtsas att ni inte ser de brustna kärlen?

23-08-21:

Så här såg min utsikt ut i går när jag skulle lägga mig:

Det blev lite senare än vanligt, för jag var "tvungen" att läsa ut boken nedan som var väldigt spännande på slutet. (Jag har mest läst de 2 senaste dagarna, det enda jag orkar när jag har migrän.)

Boken var spännande och bra. Det är en serie böcker med kriminalinspektör Emma i huvudrollen. Det tokiga är att jag läste boken som kommer efter den här (Skamvrån) före, och då stämmer inte huvudpersonernas "privata förhållanden". (Jag har hittat båda i vår bibliotekskorg.) Jag gillar spännande böcker/deckare som inte grottar ner sig alltför mycket i alla blodiga detaljer, även om det handlar om mord. Men jag känner inget behov av att läsa alla böckerna i den här serien. Omväxling förnöjer!

Här väntar hundarna på att jag ska komma tillbaka och läsa mera (fotot från i går):

I dag har jag ingen migrän, jag har sovit tillräckligt, och det regnar inte ute. Detta kan bli en bra dag!

Jag har för många saker. Det är ett problem... Jag tycker att jag gallrar och gallrar. Och ger bort. Men jag har fortfarande på tok för mycket kvar. Att jag har många saker beror på att jag tycker om att vara kreativ, och pyssla med allt möjligt. Det är därför jag har tyg, garn, ritpapper, akvarellfärger, tittskåps-tillbehör, verktyg för små-snickeri, etc, etc. Och så tillkommer alla de böcker jag inte kan skiljas ifrån.

I går frågade en granne om jag ville köpa en möbel av henne. En fin möbel. Hon har några överblivna möbler i sitt förråd. Jag bjöd in henne för att hon skulle få se att jag inte har plats. Hon såg tämligen chockad ut när hon gick. Själv är hon näst intill minimalist.

Ändå funderar jag på att köpa ett par möbler till - fast för att byta ut nuvarande. Och så funderar jag på att möblera om lite - nu igen. Från början hade jag läsfåtöljen + det runda bordet + 1 karmstol framför fönstret. Och så hade jag Kallax-hurtsarna mitt i rummet, som en gräns mellan kök och vardagsrum. Sedan satte jag möblerna som nedan. Det blev luftigare. Men Kallax-hurtsarna är egentligen för höga för att stå framför fönstret. Jag har letat i alla möbel-webb-butiker efter en möbel med passande mått, och många lådor - helst i björk. Men inte ens i de dyra butikerna hittar jag det jag söker.

Näst sängen är nog läsfåtöljen den möbel jag använder mest. Den står bra där den står, så när som på en sak. Det finns inget eluttag i närheten, och en läslampa måste jag förstås ha vid fåtöljen. Annars skulle jag bara kunna läsa mitt på dagen när solen skiner in. Vi vet ju att vi behöver mer ljus med stigande ålder (för att de synceller i ögat som kallas stavar försämras). Som det är nu har jag en skarvsladd (mellan lampan och eluttaget) ringlande över golvet. Det är varken snyggt eller praktiskt.

Nu funderar jag på att flytta tillbaka fåtöljen där den stod från början, enligt den gula pilen ovan. Om alla möbler (utom en Kallax-hurts) står kvar där de står, så kan jag sedan flytta den ena karmstolen dit där fåtöljen står nu (enligt den blå pilen ovan).

   

Den grå pallen som står bakom fåtöljen nedan ska bort! Och så ska jag sy en riktig klädsel till min fotpall (ovan). Nu hänger det bara ett löst tyg över den mörkgrå pallen.

Den gula linjen nedan blev fel. Det är den röda som gäller. Så hög (låg) bör möbeln som står framför fönstret vara, för då blir det samma höjd som fönsterbänkarna.

Nu har jag jättesvårt att komma åt att städa på fönsterbänkarna bakom Kallax. Det är inte bara vissna blommor som hamnar där (som på bilden nedan) utan även döda flugor.

Ikea har en möbel som passar precis i måtten: Nordli.  Den med 6 lådor skulle passa precis om jag sätter fåtöljen framför fönstret. (Om jag däremot låter fåtöljen stå kvar där den står nu, så skulle jag behöva möbeln med 2 lådor dessutom.) Nordli är kanske inte vacker - men praktisk. Och i serien finns glasskivor man kan lägga ovanpå - vilket är praktiskt om man som jag vill ställa krukväxter där. (Men om jag byter Kallax mot Nordli, så kommer jag att få lite mindre förvaringsutrymme. Och jag har ingen aning om var jag ska lägga prylarna som då inte får plats där. Suck!)

       

Jag kommer att behöva en arbetsstol att ha framför min nya dator. De två nedan är de bästa jag hittar. Den vänstra verkar vara "rygg-vänligast". De är från Ikea och heter Långfjäll konferensstol respektive Tåsseberg/Långfjäll. Den förstnämnda ska utgå - alltså borde jag åka till Ikea redan i veckan och prova stolarna. (Och köpa den skönaste.)

       

Men köper jag en arbetsstol så åker jag på att möblera om i sovrummet också. För stolen kan inte rimligen stå mitt innanför dörröppningen.  (Där står redan stegen, som inte borde stå där.)

Men jag kan byta plats med skrivbordet, och Kallax-hurtsarna framför fönstret. Skrivbordet är brett som gula linjen. Enda problemet då blir att jag får plats med färre krukväxter framför fönstret. Och jag vill inte ha färre krukväxter. De är bra för inomhusklimatet, och gör hemmet levande + att jag tycker mycket om växter.

Jag ska fundera på det där med ny Nordli-möbel och ny arbetsstol. Jag får förstås ta pengar från mitt lilla kapital om jag ska köpa dem. Och hur jag än gör, så MÅSTE jag gå igenom ALLA mina saker, och gallra ut/ge bort minst 1/3. Annars kan jag aldrig få riktig ordning. Och det vill jag ha! Tyvärr skjuter jag gärna upp till morgondagen, sådant som jag borde göra i dag. Och i morgon prokrastinerar jag förmodligen också...

"Vill man vara fin, så får man lida pin" sa min mormor.

23-08-22:

Jag har varit på Ikea i dag. Det visade sig vara helt rätt dag. Där var lugnt och skönt med få kunder. Jag kunde i lugn och ro prova flera olika skrivbordsstolar. Den med armstöd som jag hade tittat på var inte alls skön. Den gav inget stöd för ryggen. Men båda de här var bekväma:

       

Jag hade förväntat mig att den vänstra skulle vara skön att sitta i, men jag trodde inte att den högra skulle vara det. För att veta vilken som var allra bäst, så rullade jag fram båda till ett sådant Alex-datorbord som jag har nya datorn på. Och så provade jag än den ena, än den andra. Om jag satt lite bakåtlutad var Långfjäll skönast, men om jag satt i "skrivställning" så var Bleckberget skönast (eftersom jag kom lite närmare bordet med den). Så jag valde den billigaste: Bleckberget. Nu ligger den omonterad i en platt kartong i min hall. Just i dag har jag ingen lust att skruva ihop den.

Jag tittade på Nordli också. Precis den kombinationen jag har tänkt mig, stod framme på en avdelning:

Men eftersom jag troligen flyttar tillbaka fåtöljen till hörnan framför fönstret, så skulle jag bara köpa den vänstra sektionen (med 6 lådor). Men det får bli en annan gång. Jag får ta en utgift åt gången.

Jag åt lunch på Ikea, och sedan gick jag till totalt 3 affärer på Väla - mest för att titta. Det var lika lugnt där. (Jag erkänner att jag köpte några goda chokladpraliner i Lindt-butiken, fast jag redan är för tjock...) Jag var borta från hundarna knappt 4 timmar. De fick försenad lunch när jag kom hem, och sedan gick vi lilla Mölleslingan i skogen.

Det är inte bara för att Kallax är för höga som jag vill byta ut dem. De är dessutom trasiga på baksidan. Flyttfirman lyckades "trycka loss" alla bakstycken. Jag har försökt tejpa fast dem (senast med bred transparent flyttlåde-tejp), men de lossnar då och då - och då kan saker i lådorna trilla ut på baksidan. Fotona nedan tog jag utifrån. (Den transparenta tejpen syns knappt - vilket var meningen.)

Så längre fram får det nog bli en Nordli-möbel ändå. Den verkar ha rejäla lådor. 

23-08-23:

Nu har jag skruvat ihop Bleckberget-stolen. Tills jag har möblerat om i sovrummet, och börjat använda nya datorn, så kan jag ha den framför gamla datorn vid köksbordet. Jag slipper få ont i axlarna när jag sitter på rätt höjd i förhållande till tangentbordet.

Mina plisségardiner är försenade. De skulle ha monterat dem för 1 vecka sedan, nu blir det tidigast i slutet på nästa vecka. Det mörkläggande tyget har tydligen varit restnoterat.

När de kommer för att montera gardinerna, så måste jag förstås flytta samtliga möbler som står framför mina fönster. Frågan är om jag ska möblera om innan dess? Blir det dubbelt jobb? Eller är det lika bra att ha det gjort?

Synd att jag inte har Nordli-möbeln till hands när jag ska ställa i ordning i vardagsrummet igen, efter plisségardins-monteringen. Men jag lär inte kunna spara ihop pengar till den på en vecka. Allra tidigast vid nästa pension kan jag köpa Nordli, och enbart om jag lever väldigt snålt fram till dess, och därefter. Suck! Jag borde inte ha köpt de där "obudgeterade" chokladpralinerna i går. Sådan lyx har jag inte råd med.

Jag är svag för flermastade segelfartyg. Jag såg det här för en stund sedan:

Tyvärr seglade det långt från land, så jag kunde inte se det tillräckligt tydligt. Jag kollade upp fartyget på Marinetraffic:

Det är kul att få veta lite mer om vissa fartyg som passerar.

I går såg jag en liten droppe blod på golvet. I dag såg jag en till. Nu har jag konstaterat att det är Nea som löper. Nellie brukar löpa till jul och midsommar, men hundar som bor ihop brukar löpa samtidigt. Undrar vem av dem som kommer att "synkronisera" sig, och om det blir den här gången eller nästa?

Eftersom jag varken ska para Nellie eller Nea, så behöver jag inte hålla reda på datumen så noga.  Men nu tog jag bort trappan till läsfåtöljen. Jag ser att det redan har kommit en liten blodfläck där, men bara på det lösa tyget som jag har liggande för att skydda den riktiga klädseln. Nea kanske inte är lika duktig på att hålla sig ren, som Nellie är (och mina andra tikar har varit)? Det återstår att se.

Det är hur som helst sådant man får ta om man väljer att ha tikar. Det är helt klart värt besväret!

23-08-26:

Tidigt i går morse kom det 14,7 mm regn. Tidigt i morse kom det 17,9 mm, och mitt på dagen kom det en rejäl åskskur - så nu visar regnmätaren på 23,1 mm. Nu skulle jag önska mig ett par soliga dagar!

Fast vi bara har promenerat i villakvarteren i dag (på asfalt) så har hundarna blivit våta upp till hakan. Vi har mest hållit oss inomhus...

Jag började på boken nedan i går, och läste ut den i dag. Den här, och den kommande i serien, hittade jag i bibliotekskorgen i går. (Samt en bra feel-good-bok! Gissa om jag är glad för vår bibliotekskorg!)

Hon skriver bra, Sofie Sarenbrant! Böckerna är mycket spännande, men har också ett djupare perspektiv. Den ovan handlade om tragiken med självmord och barnamord.

Jag tror faktiskt att jag ska börja på del 11 i serien i kväll.

I går kväll fick jag ett oväntat besök! Lena T ringde och frågade om jag var hemma, och det var jag ju. Alltså kom hon hit. Kul! Jag bjöd på te, kex och ost - sådant har jag alltid hemma. Vi hade som vanligt mycket att uppdatera varandra om. Lena fick också några böcker av mig, sådana som jag har läst. Jag har tidigare fått så många böcker av Lena, så det känns bra att jag nu kunde ge henne några. Hon tycker också om att läsa. Lena är en sådan som alltid får andra på gott humör, så henne är det roligt att umgås med! Nu hoppas jag att det inte dröjer alltför länge tills vi ses nästa gång. 

Svenska Magasinet skrev i går om genomsnittliga löner i EU. Det är skrämmande så stora skillnaderna är. Och då hör ändå EU-ländarna varken till de rikaste eller fattigaste, globalt sett.

Nu ska jag göra reklam för ett företag - bara för att jag gillar det, nämligen svenska Smilebutiken: https://www.smilebutiken.se/. De säljer kläder. En av orsakerna till att jag gillar dem är att de har "vanliga" människor som modeller, inte bara "fotomodeller" som är närmare 180 cm långa och väger ungefär 40 kg. När vanliga människor visar kläderna så kan jag bättre föreställa mig hur de ser ut på mig. Jag gillar också att de har storlekar från 34 - 60! Och nu har de byxan nedan i 4 olika längder. Bra initiativ!

Själv skulle jag ha valt supershort. Fast just en sådan byxa behöver jag inte. Däremot har jag en väldigt bra regnkappa som jag har köpt från dem: https://www.smilebutiken.se/damklader/regnklader/way-of-sweden-anna-3l-skalkappa-dam-rosa. (Kappan finns även i neutralare färger.)

Jag passade på att köpa min när det var lågsäsong och 45% rabatt. Med tanke på det svenska vädret så är det ett synnerligen användbart plagg - som även håller tätt i ösregn.

23-08-27:

I dag skiner solen! Det är trevligt som omväxling. Segelbåten nedan såg jag från sovrumsfönstret i morse:

På förmiddagspromenaden gick vi ner till hamnen och strandängen.

Jag gillar den här rosen som växer nära havet. Jag ska plocka några nypon från den (när de har bildats), och lägga i en kruka. Kanske kan något frö ta sig?

Efter lunch läste jag ut Parasiten. Den var, precis som de andra böckerna i serien, både spännande och bra. Del 13 har inte kommit ut än, men längre fram hoppas jag att hitta även den i bibliotekskorgen.

Nu ska vi gå en promenad, mina små och jag. Det är ganska vått i skogen, så det får bli längs havet. Hoppas vi hinner hem igen innan vädret försämras. Enligt prognosen ska det komma en rejäl åskskur om en timme. Men ännu skiner solen!

Telefonen ringde, så vi hann inte ut innan regnet kom. Det kom bara 2,1 mm och nu tittar solen fram igen. Fast det är mörkt över havet, så jag tror att nästa skur är på väg. Det är svårare att planera promenaderna när vädret är ostadigt. Jo, vi har regnkläder, men vi tycker bättre om att promenera i uppehållsväder. 

Jag har valt ut nästa bok jag ska läsa: feel-good-boken som jag hittade i bibliotekskorgen samtidigt som de två deckarna.

23-08-28:

I morse kom det 5,2 mm regn, men därefter har vi haft sol. På promenaden efter lunch hade jag kameran med. Vi gick Norra Strandvägen norrut.

Jag tänker att det är nyttigt för hundarna att gå på ojämn mark. De får både träna balansen, och lista ut vilken väg som är den bästa. Så vi gick ner på klipporna/stenarna.

Rätt som det var så vägrade Nellie att skutta vidare.

Aldrig i livet, sa Nellie, att jag tar ett så farligt språng. (Det rörde sig om hela 30 cm...)

Men Nea listade ut bästa sättet att komma vidare.

Jag kunde ha burit över Nellie, men vi vände i stället.

I dag såg jag 2 nypon (som var nästan mogna) på rosen vid havet. Dem tog jag med mig hem.

Rosen heter Louise Bugnet, blommar från maj till långt utåt hösten, och är nästan tagglös. Man kan förstås köpa den på plantskolan, men jag vill prova ifall det går att fröså den.

Om en stund ska jag läsa vidare i feel-good-boken. I dag hittade jag ytterligare 3 böcker i bibliotekskorgen (2 spännande och 1 om relationer).

23-08-30:

I går träffade jag Jenni några timmar. Vi hade förstås trevligt tillsammans!

I dag fick jag besked om att de kommer och monterar mina nya plissé-gardiner i morgon klockan 09. Så nu har jag haft fullt upp. Först bytte jag plats med datorbordet och Kallax-hursen som stod framför fönstret.

Och så flyttade jag den smala Kallax-hurtsen från vardagsrummet till sovrummet, och la på björkskivan (som har stått i förrådet). Hurtsen sticker ut lite utanför sängen, men det är bara bra - för på andra sidan står mitt lilla sängbord.

Nu har jag tillfälligt flyttat in datorbordet ca 70 cm i rummet, så att det är fritt framför fönstret när de kommer i morgon. Och sedan flyttade jag undan allt (massor!) som stod framför mina fönster i vardagsrummet. Återstår bara att putsa alla fönster där på insidan. De i sovrummet är klara.

På efter-lunch-promenaden fick kameran följa med. Det är björnbärs-tider...

Vi gick Mölleslingan.

Det är ingen lång runda, men där finns väldigt mycket att nosa på - så det tar tid att gå den ändå. Hundarna måste ju få nosa noga! Det är viktigt för dem. Och nu när Nea löper så har hon också börjat markera. Alltså kissar båda två sisådär var 5:e meter.

   

23-08-31:

I dag har jag fått mina plissé-gardiner monterade. Det blev jättebra! I sovrummet är de mörkläggande, men själva gardinfärgen är ljus beige.

   

Jag skjuter in ett foto på mitt lilla sängbord, som nu står rygg mot rygg mot den "utskjutande" Kallax-hurtsen.

I vardagsrummet är persiennerna isolerande mot värme och kyla. De är aningen ljusare beigea än de i sovrummet. 

   

"Pinnen" som ligger på fönsterbänken t v nedan är en dragstav. En sådan kan korta typer, som jag, behöva för att hissa upp och ner gardinerna. (Jag fick med 1 till varje rum.) Jag räcker till just nu, när det inte står några möbler framför. Men det kommer jag inte att göra sedan när alla möbler är på plats.

   

När gardinerna är helt upphissade så syns de inte alls (om man inte sticker huvudet under gardinen och tittar på nära håll).

   

Finessen med just plissé-gardiner är att de är flexibla. Man kan hissa upp eller ner dem helt, eller bara ha dem utdragna lite upptill eller nertill. Och så kan man ha den bara på mitten, som nedan. Så kommer jag att använda den högra gardinen i sovrummet, de dagar när solen glittrar i havet och bländar mig när jag sitter framför datorn. (Hittills har jag fått ha på mig en solskärm för att kunna se något på datorskärmen. Detta blir en klar uppgradering!)

Just i dag är det molnigt ute, och det ska troligen regna i eftermiddag, så i dag får gardinerna vara upphissade. Utom att jag förstås drar ner sovrums-gardinerna när jag ska gå och lägga mig.

Det var förresten en väldigt trevlig persienn-montör! Han hade haft en chihuahuatik, och mina skällde inte alls på honom utan viftade bums på svansarna i stället. Och så hade han besökt El Campello mer än en gång. (Hans föräldrar har en lägenhet i Alicante.) Vi pratade en del medan han monterade gardinerna.

Nu ska jag börja ställa tillbaka alla möbler. Det blir lättast i sovrummet. I vardagsrummet ska jag passa på att möblera om, sätta fåtöljen framför fönstret mm. Och allra först så våttorkar jag golvet på de ytor som just nu är tomma, så får jag ta resten efter hand som jag flyttar möblerna.

Jag kommer att ha att göra hela dagen, innan jag får något så när ordning igen!

Framför sovrumsfönstret står allt på plats igen. (Däremot har jag fortfarande oordning mitt i rummet. Det ligger en massa saker på mitt arbetsbord, som ska vara tomt. Det ska jag ta rätt på en annan dag.)

Nya, eller nygamla, läshörnan är klar. (Fast det ska förstås inte ligga en massa böcker på fönsterbänken bakom fåtöljen. Det är travarna med mina ännu olästa...)

Men jag kommer bara att få plats med 1 Kallax-hurts, såvida jag inte tillfälligt ställer båda rakt ut i rummet (som den ena står nu). Sen, när jag har köpt den där Nordli-hurtsen med 6 lådor (och höjd som fönsterbänken) - då kommer det att bli jättebra. Om jag fortfarande skriver blogg när den står på plats, så får ni se hur det blev. Annars får ni tänka er!

Jo, jag har en hel del kvar att ställa rätt på, men jag tar det lugnt. Jag känner mig lite "halvdassig" i dag. Sedan ett par dagar tillbaka är jag förkyld. Det blir lätt så när man passar barnbarn som är alltför förkylda för att kunna vara i förskolan. (Men det är det värt! Det är roligt att umgås med barnbarn!)

I helgen planerar jag att lägga in en massa program på min nya dator - och sedan övergår jag till att skriva på den. Så kanske, om övergången går som den ska, att det är slut på bloggandet fr o m nästa vecka? Det återstår att se.

Jag passar på att skriva lite till i dag. Hundsängen som stod framför fönstret i vardagsrummet innan, har nu fått flytta in under datorbordet. Nellie tycker att det blev vov-bra!

Jag har staplat mina olästa böcker på nedre hyllan i piedestalen, och på lilla sidobordet, samt under TV:n. Jag ska göra mitt bästa för att läsa ut dem, och ge vidare, för så här är det inte meningen att det ska se ut. (Fast hittills har jag fått nästan lika många som jag har gett bort...)

   

Bakom fåtöljen ställde jag några prydnadssaker i stället, mest för att det inte ska se tomt ut utifrån. (Jag kan inte ställa växter där, för jag skulle inte komma åt att vattna dem.)

   

I morgon förmiddag är det informationsträff angående höstens senior-kultur-utmaning som Höganäs kommun ordnar. Det ska bli kul! Jag behöver träffa nya människor, och göra roliga saker tillsammans med andra. Helst skulle jag vilja gå på någon form av gympa också. Det behöver min kropp!

Men i dag ska jag inte göra mer. Jag orkar inte. Vi kom precis hem från vår skogspromenad när det började regna. (Duggregn.) Nu ska vi lata oss hela kvällen! Nellie och Nea har redan börjat.

23-09-01:

Så har det blivit september. Det kan bli en fin månad, men sommaren är slut.

Först får ni se några foton från i går. När jag tittade ut reagerade jag på att det var något som lyste intensivt blått. Det var fartyget nedan. På håll såg jag först bara det intensiva skenet.

När fartyget passerade Mölle så lyste det blå mycket svagare. Då kände jag igen fartyget, som passerar då och då.

Men dagtid lägger jag mest märke till det röda (som är en hiss mellan vattenytan och översta däcket). Tja, det blir lite gratis-underhållning med fartygstrafiken. Det är betydligt intressantare att betrakta hav och båtar, än bara en husfasad på andra sidan gatan. Jag är glad att jag bor som jag bor. Vi människor mår bra av att kunna se horisonten. 

Mina nya mörkläggande plisségardiner fungerade utmärkt i natt.

I förmiddags var jag på en informationsträff på biblioteket i Höganäs, angående den kommande senior-kultur-utmaningen. Vi var närmare 100 personer där. Under informationens gång fick vi veta att det bara fanns 25 platser, och att man bara kunde anmäla sig via kommunens webbsida (om man loggade in med Bank-ID). Gissa om jag fick upp min mobil snabbt! Det var lite krångel att hitta rätt, men jag hann. Jag blev en av de lyckliga deltagarna. Den trevliga kvinnan som satt bredvid mig hann också.

På kommunens webbsida står bl a: "Du som deltar får prova på många olika sorters aktiviteter inom den kulturella arenan." Vi fick som hastigast se programmet i dag (allt är inte spikat ännu), bl a ska vi få titta bakom kulisserna på Helsingborgs stadsteater. Det blir totalt 10 träffar. Det ska bli roligt och intressant! Det är trevligt att kommunen ordnar sådant här!

Dagens möte avslutades med information från kommunpolisen, som berättade om de senaste fula tricken för att lura pengar av pensionärer. Jag är inte så lättlurad, men det känns bra att vara uppdaterad.

Nea löper fortfarande (och kanske gör Nellie det också, även om jag inte har märkt något). Nedan tränar hundarna "parning". Tittar ni noga så ser ni två små bloddroppar under Nea. Tikarna brukar inte vara intresserade av hanar förrän blödningen har upphört. Ännu har Nea inte visat något intresse, men det kommer kanske - om hon möter en inte alltför stor hanhund.

I morse kom det en kraftig skur, totalt 14,7 mm. Men sedan dess har det varit sol. (Jag hade regnkappa med till biblioteket, men behövde inte använda den.) Hundarna och jag gick nyss en promenad längs havet. Det var skönt ute!

Jag har ingen lust att ställa tillbaka Kallax-hurtsarna framför fönstret. Det är ljusare och luftigare utan dem. Samt lättare att komma åt att vattna krukväxterna.

Men jag kan förstås inte få ordning i vardagsrummet, förrän jag har köpt den där Nordli-möbeln, och sedan flyttat över alla saker som nu finns i Kallax till den, och därefter gett bort Kallax-hurtsarna. Alltså dröjer det ett tag med ordningen...

Jag passar på att blogga, nu medan jag kan...

Snygga fasader!

Min bougainvillea är vacker!

Om jag hade haft en trädgård, då hade jag köpt sådana här tulpanlökar - och samplanterat med ljusrosa Foxtrot. Det skulle kunna bli riktigt snyggt! En trädgård är det enda jag saknar här. Det beror på min hyresvärds motvilja mot att låta oss som bor på bottenplan sköta markytan utanför våra lägenheter. Annars skulle vi ju kunna ha haft var sin trädgård på ca 20 m² (utöver altanen). Men hon är rädd att det skulle försvåra om de behöver komma till fasader och fönster av någon orsak. Fast jag är säker på att vi alla hade skapat jättefina små trädgårdar, var och en på sitt sätt.

Nu dröjer det inte många veckor, innan jag kan fotografera när solen går ner i havet. Men än så länge går den ner bakom Grand Hôtel.

Det här ska vi väl ta till oss, eller hur!

23-09-02:

Jag har en lång lista på vad jag borde göra här hemma. Men nästan ingenting blir gjort.

I morse tvättade jag, men ingen av torktumlarna i tvättstugan fungerade. (Reparatören skulle ha kommit förra veckan, men kom inte.) Så jag fick hänga allt på tork på altanen. Mina små torkställningar räcker inte till, och dessutom var det molnigt - fast prognosen lovade sol. Min energinivå sjönk...

Sedan när solen kom fram, då ville jag ut och gå en längre runda med mina små. Det gäller att passa på! Det har varit så många regniga dagar.

Redan förra året undrade jag varför ingen river den lilla bruna stugan nedan. (Det var för sent för renovering.) Nåja, om några år har den väl rivit sig själv... Taket har redan gett upp.

Vi gick norrut mot Ransvik (men inte ända fram).

Det har kommit upp en ny informationsskylt vid Dambadet.

Flera av mina grannar brukar bada vid dambadet. Själv har jag inte badat alls i år, inte mer än fötterna. Van som jag är vid Medelhavet, så tycker jag att vattnet är alldeles för kallt här.

Jag bar hundarna i famnen när jag gick den smala stigen ner till dambadet. (Vi mötte rätt många.)

Det råder fotoförbud vid dambadet, det ska ju vara en fristad. Men eftersom de som var på/vid bryggan när vi kom ner, precis gick därifrån, så tog jag ändå ett foto på övre delen av bryggan.

Jag har inte heller solat i år. Det skulle jag kunna ha gjort vid dambadet. Nästa år kanske? Kroppen vänjer sig vid klimatet efter hand. Jag frös mycket mer när jag nyss hade flyttat tillbaka till Sverige, än vad jag gör nu. Fast sola gjorde jag inte i Spanien heller. Ligga och "steka" har aldrig tilltalat mig. Däremot promenerade jag omkring mycket i solen. Det försöker jag göra här också, men av naturliga skäl blir det inte lika ofta/mycket. Vädret är inte alltid på min sida...

23-09-03:

Jag "slutspurts-bloggar". (Fast ännu har jag inte lagt in ytterligare program på min nya dator. Så det dröjer nog till nästa helg innan jag övergår till den.)

Men jag har provat i praktiken att nya plisségardinen effektivt "tar bort" det bländande solglittret från havet. Utan gardinen syns ingenting på datorskärmen, men med gardinen i läget som på fotot - så syns allt bra.

   

Nej, jag vill inte ha några Queen of the night-tulpaner. De är mycket mörkare än jag trodde, nästan svarta. Däremot skulle jag kunna tänka mig några i den mörkt vinröda färgen som de hade på det första fotot jag visade. Sedan ska ju både blomning och höjd matcha de tulpaner man ska samplantera med. Den här visade sig vara helt fel.   

   

När jag letade bland tulpan-sorter så såg jag att min pastellrosa favorit-tulpan Foxtrot, nu finns i ytterligare en variant. Den här heter Foxy Foxtrot. Den är vacker, men en orange tulpan skulle inte passa ihop med mina andra växter.

Det kom nyss förbi ett underligt fartyg, bogserat av en bogserbåt.

Det är tydligen ett "kran-skepp".

Här syns det tydligare:

Är det någon som känner någon som vill köpa ett "compact-living"-soffbord i björk? Jag måste gallra ut det, fast jag tycker mycket om det. Jag har inte längre plats. Jag försöker få det lite luftigare här, så man slipper åla sig fram mellan möblerna.

Bordet är från Bordbirger och ingår i serien Birdie. Jag köpte det via Ekeby möbler, efter att jag hade flyttat hit till Mölle. Som jag hade möblerna då, så var bordet perfekt framför soffan. (Det runda bordet stod då bredvid läsfåtöljen.) Bordet är bara 50 x 60 cm med nedfällda klaffar, och 50 x 100 med båda uppfällda. Höjden är 55 cm utan hjul, och 60½ cm med. (Hjulen är avtagbara.)

   

Hör av er om ni känner någon som behöver bordet! Annars sätter jag annons på Blocket lite längre fram.

Alicia skickade länken till den här avslappnande musiken, skön att ha i bakgrunden när man gör annat: https://www.youtube.com/watch?v=qlJMaHChfBI

Wow! Jag kunde se solen gå ned över havet i kväll. Visserligen skymd, men ändå - solen syntes in i det sista.

Jag ser fram emot att få se fler solnedgångar! De är ju trösten mellan höst- och vår-dagjämningen!

En liten stund senare kom MSC Euribia förbi, på väg från Köpenhamn till Hellesylt (i Norge):

23-09-04:

I dag fick kameran följa med när vi gick ner till strandängen.

Nea anser att tång är oemotståndligt!

"Elskåps-information":

Den blommar rikligt, skogsklematisen Celmatis Vitalba (Summer snow). Jag hade en, en gång för länge sedan.

Nu har Nea också kommit på, att Nellies favoritplats är riktigt bekväm. Så om där är ledigt, då lägger hon sig där.

   

Det blev en fin solnedgång i kväll:

23-09-06:

Fotot på segelbåten tog jag i går, liksom alla andra foton t o m solnedgången.

Mina små kära vänner i läsfåtöljen:

I går eftermiddag gick vi en promenad runt Mölle mosse. Det är alltid så skönt i skogen. Och trots att det delvis ser höstlikt ut, så blommar näckrosorna än.

Jag blir glad när jag ser mina små "regnbågar", som bildas när solens strålar bryts genom de 16 glasprismorna som jag har hängande i mitt vardagsrumsfönster. Regnbågsfärgerna är så vackra!

   

Boken nedan (från bibliotekskorgen) läste jag i går. Jag har upptäckt att jag gillar Sofie Sarenbrants böcker, de är både spännande och handlar om relationer.

Lite solnedgångsfrossa:

23-09-07:

Jag borde inte skriva så mycket här, som jag gör nu på slutet. Dagbok är nästan full, och det får inte plats mer i Sparad dagbok 82. Och det vore ett rent under om gamla Frontpage skulle klara ytterligare en sparad dagbok. Är det lönt att försöka? Jag måste ju ändå sluta skriva blogg.

Jag har analyserat varför jag har tyckt om att skriva blogg, och kommit fram till att främsta orsaken är att jag vill dela med mig. Dela med mig av vackra vyer, söta hundar, fina blommor, bra böcker, och vissa upplevelser.

I går borde jag haft kameran med när vi gick bort till Solviken. Solen sken och havet låg spegelblankt. En segelbåt hade ankrat i höjd med Ransvik, och några simmade runt båten. Scenen var så vacker, så vacker! Men ni får inte se den, bara för att kameran låg hemma. (Vilket jag med rätta skyller på att dambyxor, t o m jeans, har för få och för små fickor. Och jag vill INTE behöva bära med mig en axelremsväska när jag är ute med hundarna.)

Hemma ligger kameran alltid framme. Så ni kan få se hur det såg ut en kvart innan solen gick ner i går:

Jag har låtit hundtrappan stå kvar vid läsfåtöljen. Jag borde egentligen inte, för hundarna skitar ner fåtöljen rätt mycket. Å andra sidan har jag ju lagt avtagbara lättvättade skydd i den. (Och kuddfodralet är avtagbart, och tvättbart.) Hundarna älskar att vara i fåtöljen! Och jag vill ju att de ska ha det bra! Så jag låter nog trappan stå där...fast jag får mer att tvätta.

Ännu en bok från bibliotekskorgen. Jag började läsa den i går. Den är bättre än jag förväntade mig. Början handlar mycket om Tomas annorlunda barndom. Jag ska fortsätta att läsa i kväll.

Jag har kommit på att jag kanske kan behålla mitt lilla soffbord ändå. (Jag vill ju egentligen inte göra mig av med det.) Om jag ställer det bredvid soffans andra gavel, så är det inte i vägen, och jag kan ha nytta av ytan ovanpå. Så här:

   

Nästan alla blommor och knoppar blåste sönder när ovädret Hans härjade som värst. Men min Campfire-ros har i alla fall enstaka blommor. Jag blir glad av att se dem!

När jag slutar skriva blogg här, då kan ni i alla fall se en del av mina foton på Instagram: https://www.instagram.com/christeltango/ Dumt nog måste alla foton vara kvadratiska där. Det innebär att alla foton inte går att visa, inte sådana som mister sitt värde om man skär bort hälften.

Jag hoppas att ni skriver mejl till mig då och då, sen när jag har slutat blogga! Adressen finns under Kontakta mig-fliken. Ni kan berätta om hur ni har det, och så kan jag svara och berätta hur jag har det, samt bifoga foton. Så kan vi hålla kontakten ändå! Det vore roligt!

Det är härligt väder i dag, soligt och hela 22°!

Det är fullt med bin (och enstaka blomflugor) på min kärleksört, trots att den inte är riktigt utslagen än! Nedan ett par försök att fotografera dem.

   

23-09-08:

Jag kan inte gärna visa nästintill likadana foton på solnedgången varenda dag. Så i går fotograferade jag alla de fartyg som seglade förbi just i solnedgången. 

Fast på de tre sista fotona "råkade" solen komma med ändå.

I eftermiddags gick vi norrut längs havet, förbi Solviken.

I dag gick vi lite längre. Jag bar hundarna uppför trapporna.

Här (fotot nedan) fick vi ge upp, fast jag gärna hade gått längre. De nedersta trappstegen hade vi klarat om jag hade burit hundarna, en på var arm. Men där jag har ritat pilarna hade vi inte klarat av det, om jag inte hade haft med en bär-väska till hundarna. För där behöver man nämligen en hand för att hålla i repet, och 3 händer har jag ju inte.

Dessutom har jag ont i mitt högra knä (nedanför och på höger sida), så jag haltar lite när jag går. Då ska man nog undvika den här typen av branta trappor. (Jag ska till en fysioterapeut på tisdag och hoppas då få reda på vad som har hänt med mitt knä. Det har periodvis knakat och gjort mycket ont, men dessemellan märks det mindre. Jag kan ju gå!)

När mitt knä har blivit bättre, och det är lite svalare ute så jag kan spänna på mig min front-carrier-bag utan att svettas ihjäl, då ska vi gå längre! Åtminstone till Ransvik Havsveranda.

Högt uppe tog vi en liten "vädra-tungorna-paus".

De är duktiga på att gå i ojämn terräng, mina små. Nellie visar gärna vägen!

I kväll ska jag fortsätta att läsa i boken Snöstorm.

Tidig kväll (innan jag ens hade hunnit titta åt boken) så tittade jag inom min granne Anta, som bor på andra våningen. Jag passade på att ta några foton från hennes balkong. Hon har ännu tjusigare utsikt än vad jag har. Tyvärr var det starkt motljus rakt västerut, så just de fotona blev inte så bra.

Utsikten söderut, man ser ända till Höganäs. Och allt syns förstås ännu bättre i verkligheten. (Duvan ville gärna vara med på fotot, och det fick den.)

Utsikten västerut:

Och utsikten norrut:

Nedan får ni se Antas hund Fino. Han är en mycket sympatisk schillerstövare. Nellie och Fino är ganska förtjusta i varandra, men kan inte umgås eftersom det är alldeles för stor skillnad i storlek på dem. Men de nosar på varandra ibland.

Nu ska jag snart läsa. Nellie väntar redan i läsfåtöljen.

23-09-09:

Jag har jobbat en del med att få i ordning min nya dator i dag. Jag har lyckats installera Microsoft Office Picture Manager = mitt favorit-foto-program. Men många program återstår. Det tar tid att installera allt man behöver! Och själv är jag helt ovan vid Windows 11, så jag hittar inte det jag söker på det "vanliga stället". Nya skärmen känns också VÄLDIGT stor, men jag vänjer mig säkert.

Ute är det varmt och soligt sommarväder! Just i dag har vi nästan likadant väder i Mölle och i El Campello. (Utom sådana "små detaljer" som att de har 29-30° i havet, medan vi i allra bästa fall kommer upp i 19-20°.)

Efter lunch gick vi en runda på fäladen (Möllehässle naturreservat). Vi passerade först hamnen. Där var det proppfullt med segelbåtar. De flesta var danska. Jag såg bl a en från Gilleleje. Det blir väl en lagom utflykt, 2 mils seglats och sedan en dag (eller fler) i Mölle.

Jag tycker att det är vackert med alla masterna.

Ovädret Hans ställde verkligen till det för växterna. Några sorter tror nog att det var vintern som passerade. I alla fall såg jag blommande syrener i dag. (På altanen har min stjärnflocka fått nya knoppar, medan mina båda höstflox har gått i vinterdvala.)

   

Vi gick genom grinden in i den jättestora "hagen".

Vi hade tur för det var inga kor på fäladen, och fåren var inte i närheten. Däremot var marken full av spillning av varierande art, allt från små kaninlortar till stora komockor. Kaninlortar och fårskit smakar tydligen bra. Jag lyckades inte hindra hundarna från att smaka. Nåja, det är ju inte hälsovådligt...

Vi gick ut på "gamla järnvägen" och vände hemåt.

   

Sedan Nea löpte har hon också börjat kiss-markera ute. Först så kissar Nellie. Sedan nosar Nea så hon hittar rätt ställe. Därefter kissar Nea på samma ställe som Nellie kissade. MEN, kissar bäst som kissar överst, som Bonnie brukade säga! Alltså måste Nellie gå tillbaka, nosa reda på var Nea kissade, och så kissa själv en gång till ovanpå det andra kisset. Detta är viktiga rutiner, har jag förstått. Så det är ingen idé att jag föreslår att vi ska gå vidare, förrän allt är klart. Och det upprepas bara sisådär var 5:e meter...

Förstoring från fotot ovan:

Lekplatsen i Mölle. Där har Alva och jag lekt. Hon tyckte att rutschkanan var roligast.

Nu borde jag fortsätta att installera program på nya datorn. Men jag tror att jag skjuter upp det till i morgon.

Jag bytte spaljé till min bougainvillea i dag. (Jag har bara en kvar nu, den andra har jag gett bort pga platsbrist.) Den här spaljén är dubbelt så hög. Nu när jag har bundit upp grenarna så har bougainvillean blivit högre och smalare, vilket passar bättre i fönstret. Tidigare låg några grenar ner över pelargonerna. Jag tycker att det blev finare så här.

23-09-10:

Det här gör hundarna nästan varje morgon: Först hälsar de översvallande på mig när jag kliver ur sängen. Sedan tittar Nellie menande mellan mig och matskålen. Därefter äter de frukost, vilket går på mindre än 2 sekunder.

Ja, och sedan är det dags för lite motion (ev avbrutet av toa-besök på inomhustoan eller på vår minigräsmatta). Oftast börjar de med en brottningsmatch. För det mesta inleder Nea med några glada hopp, och sedan slänger sig Nellie på rygg. Sedan brottas de en stund, med viftande svansar. Kul lek, tycker båda.

   

Efter brottningen passar det bra med en rejäl språngmarsch, helst i uppemot 100 km/h. Runt krukan på altanen, in i vardagsrummet, vända i hallen, ut igen etc. Åtminstone 3-4 varv.

Därefter vidtar morgontoaletten.

Och sedan är det dags för lite vila. För det mesta sover de en stund.

Under tiden brukar jag läsa tidningen, äta frukost, bädda sängen och kolla mejlen. När hundarna vaknar igen så brukar vi gå en runda. (Om det inte är ösregn eller snöstorm.)

Suck och pust! Jag håller på att övergå till nya datorn. Men det är SVÅRT när precis allt är nytt. Det är Windows 11 på nya datorn, och jag har Windows 10 på gamla. MEN på gamla datorn har jag lagt till en gammeldags startmeny: Classic Shell - så allt ser ut som det såg ut förr i äldre program. Lätt att hitta alltså! Men det är det INTE i Windows 11.

Jag måste flytta en del mappar från gamla till nya datorn via USB-minne. På nya datorn hittade jag inte "Den här datorn" som man lätt kan öppna ett USB-minne från. Jag var tvungen att söka på webben, och sedan följa en steg-för-steg-anvisning. Men nu har jag lyckats lägga till en genväg på skrivbordet till Den här datorn. Så nu kan jag börja flytta mappar.

Det tar TID med allt. (Och jag känner mig periodvis frustrerad, när jag inte bums klarar av det jag borde.) Men allt kommer säkert att bli väldigt bra när jag är klar. Utom den lilla detaljen att jag inte kan fortsätta att skriva den här bloggen från nya datorn.

23-09-13:

Än så länge använder jag båda datorerna parallellt. Men nu har jag snart lagt in allt på den nya (i alla fall det som jag har lyckats med hittills), och sedan ska jag helt övergå till den datorn. Men en sak lyckas jag inte med alls, jag lyckas inte överföra alla mina sparade mejladresser! Jag har provat att exportera dem till en zip-mapp, men den går inte att öppna. Jag har provat att importera dem direkt via mejlprogrammet (jag använder Mozilla Thunderbird), men då uppstår ett fel. Suck! Och dubbelsuck! Jag kommer alltså att få skriva in alla adresser en och en! Ett jättejobb! Jag blir trött bara jag tänker på det...

Men ni kan hjälpa mig! Om ni skickar ett mejl till mig nu (ni behöver inte ens skriva något i det), då kan jag bara klicka på "Spara i adressbok" och så är det klart. (Mina mejl läser jag nu enbart på nya datorn.) Så snälla! Om ni vill ha kontakt med mig i framtiden - skicka ett mejl till mig nu!

23-09-14:

Tack ni som har skickat era mejladresser till mig. Det underlättar! Men jag hoppas att jag får många fler!

Det är ett STORT jobb att byta dator! Mycket har gått bra, men mycket annat har krånglat. Tänk om man bara hade kunnat sätta en kabel mellan datorerna och flyttat allt, inkl program, från den ena till den andra. Så snabbt och enkelt det skulle ha varit!

Jag har flera saker kvar att flytta, och att installera, så det dröjer några dagar till innan jag blir klar.

Jag passar på att blogga lite till. Det första fotot är från gårdagens solnedgång.

Och sedan kommer några foton från vår förmiddagspromenad till hamnen och strandängen.

23-09-16:

Min granne rekommenderade mig att läsa boken Väktare. Det visade sig vara en mycket bra bok, både spännande och intressant! Rekommenderas till alla hundälskare! (Den är från 1987, och finns nu bara att köpa som ljudbok - eller begagnad.)

Jag kunde inte ha min nya dator som jag hade ställt den först. Det blev ingen bekväm arbetsställning. Nu har jag satt den på mitt lilla höj- och sänkbara datorbord. Jag kan höja det, och stå framför datorn - eller sänka det och sitta ner. Det är bra för mig att kunna ändra ställning! Då slipper jag få ont i nacke och axlar. Nackdelen med det här lilla bordet är att det inte har några lådor! Och att arbetsytan är väldigt liten (40 x 70 cm). USB-minnen, externa hårddiskar  och annat som jag vill ha nära till hands, har jag fått lägga i en låda bakom arbetsstolen (i en Alex-hurts.)

   

Jag ställde datorbordet på tvären, då får jag bra arbetsljus. Och när solen glittrar för mycket på havet - då drar jag för min plisségardin just framför datorn. Det blir bra så här. Jag har i stort sett gått över till att använda nya datorn, men den gamla står fortfarande framme. (På spisen - av alla ställen!) Ännu är det några saker jag inte har kopierat över till nya datorn, eller till en extern hårddisk. Så några dagar till kommer gamla datorn att stå framme (och vara i vägen), och lika länge kan jag uppdatera här. Därefter kanske det bara blir ytterligare en gång, mot slutet av månaden.

Det större datorbordet jag hade, det har Jenni fått nu.

I dag när vi var ute i skogen såg jag en ganska stor snok. Men den backade tillbaka in i undervegetationen när den såg/hörde oss. Jag har tidigare sett en överkörd på en gata. Så länge det inte är huggormar så... Små chihuahuor skulle troligen dö bums av ett huggormsbett! Kanske vi bara borde gå längs havet en tid framöver?

23-09-21:

Är det oron i världen tro, som gör att kustbevakningens fartyg ligger precis utanför Mölle över 1 timme och iakttar sundet,

och att Nato-krigsskepp passerar?

I tisdags (den 19:e) klockan 17:45 visade mina gadgetar nästan precis likadant väder på alla orterna. Det är nog en engångsföreteelse. Jag fotograferade av gadgetarna, så det blev inte så tydligt. På nya datorn kan jag bara ta skärmdumpar på webbsidor. Tangentbordet har ingen PrintScreen-knapp. Och Windows 11 har ett annat system för skärmdumpar. Väldigt opraktiskt! Jag tror, att om jag köper ett annat tangentbord med "prt sc-knapp", och sedan gör någon inställning i Windows 11, då ska jag kunna ta skärmdumpar som vanligt igen.

I tisdags morse lämnade jag Nea hos veterinären för tandstens-borttagning. (Fast kostnad 2900:-!!!) På eftermiddagen hämtade jag henne igen. Nea var mycket medtagen, alldeles slapp i kroppen, och hon tittade med dimmiga ögon utan att se. Hon reagerade varken på mina eller Nellies kontaktförsök. Nellie nosade på Nea, och viftade allt vad hon kunde på svansen - utan att Nea ens orkade fästa blicken.

   

På kvällen orkade hon lyfta huvudet och titta på oss, men inte mer. På natten hade hon gått upp och bajsat svart löst bajs, som luktade mer blod än bajs. Hela gårdagen var Nea slö, och hade svårt att äta. Det gör väl ont i munnen. Jag pratade med veterinären som sa att när det gäller så här pyttesmå hundar, så kan verkningarna av narkosen sitta kvar mycket längre än normalt.

Nea är fortfarande inte som vanligt. Nu tror jag att det "bara" beror på att hon har ont i munnen. Kroppsligen verkar hon mer som vanligt. Men leker gör hon inte än. Nedan vaktar Nellie Nea medan hon sover. Nellie anar att något är galet.

Min lilla kruk-trädgård ser inte mycket ut för världen. Men kärleksörten blommar.

Och stjärnflockan har fått nya blommor.

Även mina rosa Bonica-rosor börjar komma igen efter ovädret.

Jag blir glad av att ha några blommor, fast normalt skulle de ha varit många fler.

Det blir nog en uppdatering till här, om några dagar. Jag har nämligen beställt den där Nordli-möbeln, och ni måste ju få se hur bra det kommer att bli.

I eftermiddag ska jag passa Alva medan Linda är på föräldramöte. Det blir säkert kul, Alva och jag brukar ha trevligt tillsammans.

23-09-23:

I dag är det höstdagjämning! Dagarna blir kortare. Det känns lite vemodigt.

I dag var det bara 15° när vi gick vår förmiddagspromenad. Jag frös om fingrarna... Skärmflygaren nedan såg vi starta från Kullaberg. Men fotona tog jag från altanen, när vi hade kommit hem igen.

Skärmflygaren började tappa höjd, och började då cirkla över lämplig landningsplats.

Skärmflygaren landade på strandängen! Synd att vi inte var där och kunde titta på närmare håll. Sådana här farkoster intresserar mig. 

Ni minns att jag har haft stora planer för att göra vardagsrummet luftigare/rymligare. Så här såg det ut innan:

Och här ser ni planen för ommöblering. Men den hänger på att jag gav bort Kallax-hurtsarna (har jag gjort - en grannes dotter ville ha dem), och bytte ut dem mot en Nordli-hurts.

Nordli kom i går, så i dag har jag skruvat, och skruvat och skruvat. Jag är illröd inne i högerhanden... Under arbetets gång:

På plats:

Och tänk! Precis allting som jag hade i Kallax, fick plats i Nordli. (Lådorna är vettigare utformade.)

Jag tycker att det blev mycket bättre efteråt! Det ser ljusare ut, och möblerna står inte lika tätt. Det blev luftigare och rymligare, som jag ville!

I dag fyller min granne Britta 101 år! Vi umgås en del, hon är trevlig. Hon är fullständigt klar i huvudet, och rör sig lätt. Det enda är att hon ser dåligt. Det är inte alla förunnat att vara i så god form i så hög ålder! Jag frågade, när hon fyllde 100, om hon har några hemligheter. "Ett lyckligt äktenskap", svarade hon. Men jag vet att hon lever sunt. Hon äter havregrynsgröt var morgon, och tar fortfarande en daglig promenad. Och rökt har hon förstås aldrig gjort. Dessutom har hon en positiv livssyn. Det senare tror jag är viktigt.

Tja, om jag skulle kunna klara mig själv tills jag blir 90 så vore jag nöjd. Men om framtiden vet vi inget. Vi kan dö innan dagen är slut... Men så länge det finns liv så finns det hopp! Citat: Rätt levt är livet långt nog!

Det kan vara så att detta är det sista jag skriver här. (Skriver jag mer är jag rädd att sidan kraschar.) Kom ihåg att jag blir glad om ni hör av er (via mejl, Signal eller Whatsapp)! Och jag kommer att lägga in foton på Instagram (Christeltango) då och då.

Sköt om er!