På den här sidan (under inledningen och väderleksprognosen) hittar ni DAGBOK - med senaste nytt.

 

Jag emigrerade till El Campello i Spanien 06-10-01! (Fr o m december 2009 hade jag en fast bostad i El Campello, och fr o m augusti 2011 bodde jag där året runt, innan dess tillbringade jag somrarna i Sverige.)

21-03-27 flyttade jag av familjeskäl (helt oplanerat) tillbaka till Sverige igen! Var sak har sin tid!

Sedan flytten till Spanien har jag skrivit Dagbok här på min hemsida. Det är ett effektivt sätt att nå många. Och så länge ni är många som läser min dagbok så fortsätter jag att skriva. De äldre delarna av dagboken återfinns under rubrikerna Sparad dagbok 1 - 76. (Om ni har tänkt besöka mitt lilla spanska paradis El Campello, så finns det en del information på Gäst-info-sidan och på El Campello-sidan.)

Längre fram ska jag övergå till att skriva på min andra webbsida: https://christel.es/

 

Överst på den spanska prognosen visas min/max temp, procentsiffran syftar till risken för nederbörd, och längst ner visas vindriktningen samt vindhastigheten i km/h. Klickar du på Aemet i hörnan så kommer en mer detaljerad prognos upp. (Där kan du kan få ännu fler detaljer om du klickar på Predicción por horas.) Men vill du även veta temperaturen i havet (=temperatura del agua) så får du klicka på länken nedan som visar vädret vid stranden längs Carrer la Mar i El Campello: http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/playas/carrer-la-mar-0305013. Saknar du den norska prognosen som låg här tidigare så klicka på: http://www.yr.no/sted/Spania/Valencia/el_Campello/langtidsvarsel.html. Spansk väderlänk: https://www.eltiempo.es/el-campello.html?v=historico. Här kan du klicka för att se aktuell moln- eller regn-status, samt temperatur: https://www.eltiempo.es/nubes + https://www.eltiempo.es/lluvia. Om du i stället vill titta hur vädret ser ut i verkligheten, så klickar du på den här länken som går till webbkameran vid playan: http://comunitatvalenciana.com/actualidad/el-campello/webcams/webcam-el-campello (fungerar inte alltid).

 

 

Vädret i Mölle
Detaljerad väderprognos

 

DAGBOK:

OBS! När denna sidan blir "full" så flyttar jag över text och bilder till senaste "Sparad dagbok".

Uppdateringarna t o m 9/6 är nu flyttade till Sparad dagbok 76.

Jag är så gammeldags att jag skriver "uppifrån och ner", d v s det nyaste inlägget hittar du längst ner på sidan.

 Den här bloggen handlar om verkligheten, inklusive dammtussar, celluliter och misslyckanden! Om livet alltså! (Och alla foton är "naturella/ostylade".)

(Om du vill öppna en av de länkar jag ibland hänvisar till, så "högerklicka" och välj "öppna i ny flik" eller "öppna i nytt fönster".)

22-06-11:

I dag bjöd jag alla mina närmaste (Linda, Alva, Jenni, Molly, Dan, Sara, Gun, Magnus, Uno, Anita och Gunilla) på mat på Mölle krukmakeri. (Johan med familj var förstås också bjudna, men de bor alltför långt ifrån och kunde inte komma.) Jag hade alla mina hundar med mig. Hundar är välkomna på Krukmakeriet, och de får egen vattenskål.

När man har 3 hundar i knäet (och ska hindra dem från att smaka på maten, samt trilla ner på golvet) är det näst intill omöjligt att fotografera samtidigt. Det blev några enstaka foton från Orangeriet (innan maten kom in), och jag tror inte något blev bra. (Jag ska kolla i morgon.) Maten var som vanligt supergod!

Efteråt gick vi alla till hamnen där vi åt var sin glass. Där tog Jenni ett par foton med min kamera, bl a det nedan. Det syns inte alls att jag har klänning på mig. (Synd eftersom jag så sällan har klänning.) Tack vare att jag hade tights under så kunde jag sitta ner som jag gör (fast klänningen gled upp i höfthöjd). Det var förresten för varmt med tights! Jag borde ha gått barbent. Solen sken och det kändes sommarvarmt!

Fram har jag en Front-carrier-bag med Nea i. Hon sov när Jenni tog fotot. Innan hade hon sprungit i full fart efter de större hundarna, men så blev hon trött. Små valpar behöver sova mycket. 

När glassen var uppäten så gick vi ut på piren.

Vi skildes sedan åt. Eftersom Dan och Sara inte hade varit hos mig sedan jag flyttade till Mölle, så följde de med hem en stund. Som alla andra tycker de att min lägenhet (framförallt utsikten) är fin.

Det har varit en jättetrevlig dag i dag! Kul att få träffa mina nära och kära!

I går var det trist väder. Då läste jag boken nedan. Den var spännande och intressant, men inte så bra att jag behöll den. Jag la den i "bok-korgen" vid våra postfack.

22-06-13:

I förmiddags besökte Linda, Alva och jag Plantagen. Där köpte Linda en vattenslang, och jag köpte en Floribunda-ros som ska blomma från början av juni till slutet av september. Jag föll för färgerna! De 2 översta fotona från etiketten, de 2 nästa från min ros.

   

Jag har nu planterat den i den sista stora Växa-krukan jag hade. (Jag har bara en liten kvar nu, och ska inte köpa fler - eftersom jag inte får plats med fler på altanen.)

När vi kom hem (till mig) så åt vi middag. Därefter gick vi en lång promenad tillsammans alla 6. Ni får se fler foton i morgon (eller dagen efter).

I morgon eftermiddag kommer mitt nya hundstaket! Jag har sått lite gräsfrön där jag hade grävt upp gräsmattan. Nu ser det jämnare ut. För att kunna ställa nya staketet på plats så behöver jag flytta alla mina krukor (samt ta bort nätet). Så jag kommer att ha att göra i morgon. (Hoppas det inte regnar...)

   

22-06-14:

Hundstaketet kom som det skulle, och därefter har jag haft fullt upp med att montera det, och sedan ställa allt i ordning. Hundarna uppskattar det utökade ytan!  Ännu bättre för dem blir det förstås när det nysådda gräset har tagit sig, så de kan få tillgång till den biten gräsmatta också.

Det enda tråkiga är att jag hittade en fästingnymf i gräset. (Eller rättare sagt, den hittade min hand.) Det lär gå mycket igelkottar här om nätterna. Men nu kommer de inte att kunna tappa fästingar innanför staketet. Jag får hålla koll på mina små. Hittills har de aldrig fått något fästingbett, inte ens Nellie - fast hon är 5 år.

Jag tycker att det blev riktigt bra med det nya staketet! Jag valde att bara sätta en grind. (Det följde med 2, och jag har totalt 3 delar över.)

Visst ser det rymligare ut! Dessutom snyggare och mer lättskött. (Jag har tillfälligt tagit bort den stora mattan.) Grinden ser ni till vänster.

Om ni undrar vad den ljusgrå saken som jag har satt fast ovanpå staketet är, så kan jag berätta att det är utegivaren till en digital regnmätare.

Den provisoriska inhägnaden av den nysådda biten:

Jag vägde förresten hundarna i dag. (Nova är precis 7 månader.) Nellie: 1345 gram, Nova 1235 gram och Nea 590 gram.

22-06-15:

I morse tvättade jag. Under tiden maskinerna skötte sitt så vek jag ihop det större hundstaketet runt det nysådda gräset, och vek ut det mindre (som är ett marsvinsstaket). På så sätt får hundarna några kvadratdecimeter gräsyta till, och så ser det nättare ut.

Gräsmattan är oerhört populär. Den är bäst att nosa på, bästa att kissa på, och förstås - bäst att leka på. Ändå är det ju bara en ynka liten bit... (Men den ska bli dubbelt så stor. Håll tummarna för att gräset ska ta sig, växa och rota sig snabbt!)

Jag är så nöjd med färgerna på min nya ros. Ett fint komplement till den pastellrosa och den ceriserosa jag hade innan.

I eftermiddags besökte jag Trafikverkets anläggning i Helsingborg. Där tog jag foto till mitt nya körkort. Nu äntligen är det klart så att mitt spanska ska bytas ut mot ett svenskt. Om jag har tur blir det färdigt om en vecka. Innan det kommer får jag inte köra bil, vilket inte gör så mycket eftersom jag inte har någon bil + att Skånetrafikens sommarkort gäller fr o m i dag.

I dag skickade Dan de foton som han tog i lördags. Jag har inte hunnit gå igenom dem än. Jag får se om det blir något kvar att visa er, när jag har skurit bort Linda och Alva från alla. Jag har också en del andra foton, från promenaden med Linda och Alva, som jag tänkte visa er. Kanske jag hinner (har lust) att gå igenom fotona i morgon?

22-06-17:

Nu kommer några foton från min 70-årsfest. Eftersom jag tyvärr inte får visa barn och barnbarn på webben så är det många fotona jag inte kan visa. Tyvärr försvann Magnus också, för han råkade stå så att Linda och Alva syntes på samma foto. Men jag tror att jag fick med övriga. Jenni har tagit några av fotona och Dan de övriga. Flera är motljusfoton, som ni ser.

   

Nejdå, jag är inte avundsjuk. Jag bara konstaterar att min syster Gun ser väldigt lång och smal ut när hon står bredvid mig på fotot nedan till höger...

   

Och här kommer några av fotona från häromdagen, när hundarna och jag tog en långpromenad med Linda och Alva. Även här fattas alla foton på Linda och Alva.

Lilla Nea travar på bra, även i ojämn terräng.

Nedan sitter hundarna och väntar. Linda hade gått lite längre fram för att se om stigen fortsätter. Det gör den inte, så vi fick gå samma väg tillbaka.

I går bestämde Linda och jag vid 10-tiden, att jag skulle ta bussen till Arild för att hälsa på dem. Tyvärr gick det ingen buss förrän 13:00. (Arild-bussarna går sällan!) Det skulle vara byte i Nyhamnsläge till Arild-bussen. När min buss kom in till Nyhamnsläge Centrum så stod Arild-bussen på andra sidan. Jag började gå över gatan. Då körde Arild-bussen! Jag viftade förtvivlat, men chauffören såg ingenting. De ska invänta Mölle-bussen (i båda riktningarna) för passagerare som ska vidare till Arild. (Jag har skrivit till Skånetrafiken och klagat.)

Just i går sken solen, och nästa buss gick bara 30 minuter senare - men ändå. Många gånger går bussarna till Arild med 2 timmars mellanrum. Och på vardagarna går inga alls mellan 08:12 och 13:12. Det finns heller ingen bänk, eller något väderskydd, där man väntar.

Framme hos Linda fick hundarna springa lösa på gräsmattan (fast den saknar staket). De var så duktiga. Var gång de närmade sig tomtgränserna så ropade jag på dem, och de kom bums springande.

Vi människor njöt också av solen och värmen, men några foton på Linda och Alva får ni inte se. Annars tog jag väldigt många på Alva och Nea. Alva satt fint och Nea låg i hennes knä. Det såg så rart ut!

Senare gick vi in och fikade. På de 2 fotona nedan ligger Nova och tittar på när Linda, Alva, Nellie och Nea leker tillsammans. (Jag tog flest foton åt andra hållet.)

Ibland kände Nea för lite lugn och ro. Då gick hon in och la sig i transportväskan. Bra att hon känner sig trygg där. Jag hade alla 3 hundarna i väskan när vi åkte buss. De låg så fint, samsades (fast det är trångt) och var tysta. Bra!

Nea har börjat klättra upp på saker, nedan på Alvas sköldpadda.

I eftermiddag funderar jag på att ta med hundarna till Höganäs. (Skånetrafikens sommarkort gäller, så det kostar "inget extra".) Där kan vi köpa mer valpfoder, och gå en liten runda. Det är bra att "miljöträna" dem, och att vänja dem vid att sitta i väskan och åka buss. Jag siktar ju på att ta med dem i en väska inne i flygkabinen, när jag åker ner till El Campello någon gång i slutet av oktober eller början på november.

22-06-19:

Min nya regnmätare fungerar bra. Den berättade att det har regnat sammanlagt 6,2 mm i natt och i förmiddags. Nu på eftermiddagen har solen tittat fram igen. Min schersmin börjar slå ut. Den doftar så gott!

När jag släppte ut hundarna på altanen så satte sig Nellie bums i solstolen, medan Nova och Nellie lekte på gräset.

Nea vägde förresten 640 gram i morse! Så nu är hon snart uppe i den vikt som Nova hade när hon flyttade hem till oss.

Kommer ni ihåg Maud, som numera bor i Senegal? (Fotot ovan är från 2013, när hon fortfarande bodde i El Campello.) Nu vill Maud tillbaka till Sverige. Hon mår mycket dåligt, både fysiskt och psykiskt, och har sagt att hon vill flytta från "helvetet" i Senegal. Jag gör vad jag kan för att hjälpa henne, men det är svårt på långt avstånd. Jag har i alla fall ordnat så att Skatteverket har skickat ett personbevis till svenska konsulatet i Dakar. Det behövs för att hon ska kunna få ett provisoriskt pass så hon kan resa hem till Sverige. (Hennes gamla pass är utgånget sedan länge.)

Det hon måste göra nu är att köpa en enkel biljett till Sverige. Hon kan åka med Vueling: Dakar-Barcelona-Arlanda (billigast), eller med Air France: Dakar-Paris-Arlanda (3 gånger så dyrt, men lättare för henne att köpa biljett). Men jag är inte säker på att hon klarar att köpa biljetten själv. Hon ska ha tillräckligt med pengar när hennes pension kommer på måndag. (Som ni kanske minns blev hon sol-och-vårad på hela sitt sparkapital, av Tamba.)

Hennes man Cher hjälper henne med det praktiska, så gott han kan. Han skulle vilja följa med, men han måste komma efter (om både han och Maud fortfarande vill, när hon väl är på plats här). Hon måste få tag på en bostad först. Om han ska få uppehållstillstånd, som han kan få som anhörig, så måste han söka det från Senegal. Det går inte att söka från Sverige. Men det är en senare fråga. (Jag hjälper gärna Maud, men Cher måste klara sig själv.)

En akut fråga är var Maud ska bo den första tiden innan hon får tag på en bostad. Av humanitära skäl måste hon få förtur i bostadsköerna. Jag har kontakt med en väninna till Maud som gör vad hon kan för att hjälpa Maud. Bl a har hon ringt UD, och ska ringa igen. Men hos henne kan Maud inte bo.

Den enda som återstår är jag. Och ni vet att jag bor trångt. Men jag skulle aldrig svika en vän, jag är inte den sortens människa. Så om Maud inte har någonstans att bo - då skulle jag köpa en hopfällbar gästsäng och ställa den framför soffan på tvären i vardagsrummet. Soffbordet och fåtöljerna fick jag försöka ställa längs väggarna (eller i soffan). Det skulle förstås inte fungera någon längre tid, egentligen max 1 vecka. Men, som sagt, jag sviker inte en vän i nöd. Maud är i alla fall självförsörjande, hon har sin svenska pension.

Jag, och väninnan, jobbar nu på allt vad vi kan för att hjälpa Maud att komma hem till tryggheten i Sverige. Hon behöver läkarvård, och boende. Men först en enkel biljett till Sverige! Mycket jobb återstår. Jag har tät kontakt med Maud, som ringer ofta via Whatsapp.

Håll tummarna för att det ska ordna sig för Maud! Och har ni några tips och råd, så hör gärna av er!

22-06-20:

I dag har jag ätit lunch på Krukmakeriet tillsammans med min f d tangokavaljer Jörgen samt hans vän Lars. (Vi åt pizza. Gott som vanligt!) Efteråt åkte vi hit och drack kaffe respektive te. Vi hade trevligt tillsammans! Och hundarna tyckte att det var kul med besök.

Fotot nedan tog jag strax innan Jörgen och Lars kom. (Tur jag hade bokat bord i Orangeriet, för det regnade...)

Nedan syns att Nellie är äldre än de andra. De flesta gångerna tittar hon på när de andra leker, men deltar inte själv.

   

Nea har blivit duktig på att hoppa upp på/i saker. Hon trivs nu bra i "lilla kojan". Men det händer att jag får hjälpa henne ner...

I morse vid 3-tiden vaknade jag till och började grubbla på hur Maud ska få plats i mitt vardagsrum. Det är ytan nedan som jag har till mitt förfogande. Soffan (precis utanför bild) står ju där den står. Jag grubblade ett par timmar, men blev inte så värst mycket klokare. (Jo, jag är sömnig i dag.) Om det skulle handla om 1 vecka så löser det sig alltid.

Men tänk om det handlar om 3-4 månader? Det blir svårt att få tag på en lägenhet åt Maud! Här finns ju inga tomma... Många har varnat mig för att låta Maud "flytta in" (eftersom vi inte har något tidsperspektiv). Men jag kan förstås inte svika henne. Man lämnar inte en 78-årig kvinna ensam, när hon inte har någonstans att bo. (Fast jag undrar om inte "socialen" skulle göra det?)

I går satt jag en stund och läste Allt i Hemmet med hundarna i knäet. Vi tycker alla 4 att det är mysigt!

   

I förmiddags kom det ett par kraftiga regnskurar, totalt 6,2 mm. Men nu skiner solen. Min smultronschersmin har nu fler utslagna blommor. Den doftar jättegott, lite mildare än de "klassiska"! Den andra schersminen (Belle Etoile) är på gång. Och rosorna har knoppar.

Luktärterna är nu 35 cm höga (men där syns förstås inga knoppar än), och gräset jag sådde börjar komma upp.

   

Härförleden tog jag reda på att det är lite drygt 2 mil härifrån till danska Gilleleje. Så nu gissar jag att de flesta fartygen går ca 1 mil ut från svenska kusten. Men några går närmare, det kan jag se på Marine Traffic. Kanske ½ mil? (Gäller de stora fartygen, småbåtar går förstås närmare.)

22-06-21:

I dag är det sommarsolståndet. Ulf berättade att han hade sett följande på Facebook: "Kom ihåg: Om ett halvår går vi mot ljusare tider igen!"

Eftermiddagen har varit fin, och vi har varit ute på altanen en hel del.

Nu tidig kväll skulle jag vattna mina krukväxter. "Bara vattna" tänkte jag... MEN! Nej! USCH! Eländes elände! Jag hittade ull-löss på en crassula. Jag spolade noga av den under kökskranen, och satte ut den på altanen. För säkerhets skull granskade jag växterna som stod intill. Jodå, mina 2 största benjaminfikusar, och en liten, var också angripna. Samt en schefflera. Den lilla fikusen sköljde jag av i köket, de 3 stora duschade jag i duschkabinen. Nu står alla 5 på altanen.  

   

I morgon ska jag sätta Provado-pins i krukorna (om jag har hemma), annars får jag spraya dem med ohyrespray. De får sedan stå på altanen några dagar. Hoppas de tål miljöombytet. (Solen är starkare utomhus.) Och därefter måste jag isolera dem från andra växter inomhus en period. Suck och suck!

Nu är det extra viktigt att ohyran inte sprider sig. Jag passar nämligen Lindas 3 krukväxter nu när hon är på semester. Hon har bara 3, för hon har inte plats att ställa fler växter "utom räckhåll för barn"...

När vi ändå är inne på elände. Det stod en artikel i HD i dag, som började med hemskheter under andra världskriget. Nedan ser ni slutet på artikeln. Läs det som står i röda rutan. Det är svårt att förstå att detta är sant - även om vi har insett att Putin är en fullständig galning.

22-06-22:

Nu har jag körkort igen! Jag fick besked att mitt nya svenska hade kommit till utlämningsstället i Nyhamnsläge - så jag tog bussen dit och hämtade det. Även om jag inte har någon bil, så är det väldigt praktiskt att ha ett giltigt körkort. Detta gäller i 10 år.

Jag försöker ta reda på, och förbereda, så mycket som möjligt inför Mauds ankomst till Sverige. Jag har ställt Maud i bostadskö både hos Höganäshem och SBB. Maud behöver bo på en liten lugn ort (gärna nära havet), i närheten av någon hon känner. Och då är Höganäs ett bra alternativ. Sedan har jag förstått att det vore dumt om hon flyttar in hos mig. Då anser kommunen att hon redan har en bostad - och då får hon ingen förtur i bostadskön. Alltså ska jag försöka fixa ett tillfälligt billigt boende för de allra första dagarna. Men innan jag vet när Maud kommer kan jag inte göra mer. Hon har ännu inte köpt någon flygbiljett. Det behöver hon hjälp med. Jag hoppas att allt löser sig!

I dag såg jag att en rosengeranium som stått bredvid de angripna växterna, också har ullöss. Så nu är den också duschad och står på altanen. Jag har Provadopins hemma. Jag ska peta ner sådana i krukorna i morgon. Jag sviker inte mina växter heller. Klart jag ska få dem ohyrefria igen!

22-06-23:

Jag tittade på gamla foton av Maud, och konstaterade att det var den 5:e december 2013 som hon påbörjade sin resa till Senegal. Då vinkade jag av henne i El Campello. (På fotona nedan syns också Tamba som lurade av henne alla hennes pengar.)

Det är alltså 9½ år sedan Maud och jag träffades i verkligheten. Då klarade hon sig själv, men jag vet inte hur det är nu. Hon har fyllt 78, och ibland är hon lite virrig (men inte alltid). Cher som hela tiden (även innan de var gifta) har hjälpt henne i Mbour i Senegal, kan inte följa med nu. (Om han ska komma så får han komma senare, pga de svenska reglerna för anhöriginvandring.) Några av Mauds gamla vänner tror att hon kanske skulle behöva bo på någon typ av serviceboende/institutionsboende. Men jag undrar om hon skulle bli lycklig på ett sådant? Såvitt jag vet har Maud inga nu levande släktingar i Sverige. Alltså känner jag ett ansvar för henne. Jag vill i alla fall försöka att ordna det bra för henne.

Detta är det nyaste fotot jag har fått på Maud, taget 22-04-28 (barnet är troligen Chers brorsbarn):

I dag har jag betalat de sista pengarna (någonsin) som spanska skattemyndigheterna ska ha av mig. Det gällde deklarationen för 1/1 - 26/3 år 2021. Till både försäljningen av min lägenhet och förrådet (och alla de papper som då skulle fyllas i), och till min deklaration, har jag haft hjälp av Björn Sandström på Scandinavian Management i Torrevieja. Jag uppskattar verkligen att jag har kunnat sköta all kommunikation på svenska, och dessutom via mejl (eftersom jag befinner mig i Sverige). Jag kan inte nog rekommendera Björn och hans team!

I år behövde jag bara betala 91,36 € (= 988:-) i skatt. Detta för att jag inte behövde betala någon egentlig inkomstskatt, eftersom jag hade kommit under ett visst belopp tack vare att det bara gällde knappt 3 månader. Så skönt att jag nu kan lägga alla ekonomiska transaktioner bakom mig. Nästa gång jag besöker Spanien så blir det som turist.

22-06-24:

I dag är det midsommarafton. Men det är också Neas 4-månadersdag. Hon väger nu 675 gram! Hon växer! (Som jämförelse vägde Nova 915 gram på sin 4-månadersdag.) Hundarna och jag är hembjudna till Gunilla! Det blir säkert trevligt!

Jag önskar förstås er alla:

    

Glad midsommar!